küçük yavru kedi nasıl beslenir / Kediler - Yetim yavru kedilerin beslenmesi

Küçük Yavru Kedi Nasıl Beslenir

küçük yavru kedi nasıl beslenir

Annesiz Yavru Kedi Bakımı

Kediler

Annesiz Yavru Kedi Bakımı

Bir yavru kedinin annesinden ayrılması için ideal dönem 8 haftalık olduğu zamandır. Anne sütü yavru kedinin gelişimi için hayati önem taşıyan besinlerin yanı sıra, onu ilk haftalarda bulaşıcı hastalıklardan koruyacak olan antikorları da barındırır. Bu nedenle yavruları anneden erken ayırmak, onların pek çok sağlık sorununa karşı savunmasız kalmalarına yol açar. Fakat kimi zaman anne kedi öldüğü, hastalandığı, yavrularını reddettiği ya da bir nedenle onlardan ayrıldığı için yavruların bakımını üstlenmeniz gerekebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda neler yapmalısınız? 

Eğer yavru kedi 4 haftalıktan büyükse bakımı nispeten daha kolaydır. Daha küçük yavrular için mutlaka öncelikle bir sütanne bulmaya çalışmalısınız. Tanıdığınız kedi seven insanlara haber bırakın. Pek çok anne kedi, kendisinin olmayan yavruları da kabul edecektir. 

Eğer bir sütanne bulamıyorsanız, anne kedinin yerini siz dolduracaksınız demektir. Her ne kadar gerçek bir annenin yerini tutmak imkânsız olsa da, iyi bir bakımla yavruya hayatta kalma şansını vermek sizin elinizdedir.

ISINMA

Annesiz bir yavru kediyi bulduğunuz anda yapmanız gereken ilk şey, onu üşümekten kurtarmaktır. Yavru kediler yaklaşık 5 haftalık oluncaya dek kendi vücut ısılarını korumaktan acizdirler. Bu nedenle onu hemen giysilerinizin içine, sizin vücut ısınızı alabileceği bir şekilde koyun ve en kısa zamanda bizimle iletişime geçmeye çalışın. Anneden ayrı kaldığı zaman boyunca meydana gelen olumsuzlukları ancak bir veteriner hekim anlayabileceği ve doğru şekilde müdahale edebileceği için, kedi bakımında ne kadar deneyimli olursanız olun bu adımı atlamayın.

Eve döndüğünüzde yavru için evin sakin, hava akımı olmayan bir köşesinde bir yer hazırlayın. Orta büyüklükte bir karton kutunun içine birkaç kat temiz kumaş serin. Naylon, muşamba gibi malzemeler kullanmaktan kaçının. Evinizde varsa bir sıcak su torbası, yoksa bir su şişesinin içine kaynar olmayan sıcak su doldurarak ve şişeyi havluya sararak kutunun içine koyun. Yavruyu havluya sardığınız bu şişenin yanına yerleştirin. Şişenin ağzının kesinlikle su sızdırmamasına ve yavrunun sıcak şişeye doğrudan temas etmemesine özen gösterin. Şişedeki suyu sık sık kontrol edin ve soğudukça yeniden sıcak suyla doldurun. Kutunun altına ya da içine asla elektrikli battaniye gibi ısıtıcılar koymayın.

BESLENME  

Yavru henüz kendi kendine yiyemeyecek kadar küçükse, beslenmesi için biberon ve anne sütünün yerine geçen bir ürün kullanmanız gerekecektir.

Mamayı küçük miktarlar halinde bir seferlik hazırlayın ve artan kısmını yeniden kullanmayın, atın. Mama ne sıcak ne de soğuk olmalı, oda sıcaklığında olmalıdır. Yavru her saatte bir beslenmelidir.

Yavruyu beslemek için kucağınıza bir havlu serin ve yavruyu bu havlunun üzerine karın üstü duracak şekilde koyun. Sırtüstü ya da yan yatırmayın; ensesinden tutarak havaya ya da arka ayakları üzerinde kaldırmayın çünkü bu pozisyonlardayken mamanın nefes borusuna, akciğerlerine kaçması ve yavrunun boğulması tehlikesi vardır. Biberonu ağzına yaklaştırdığınızda kokuyu alıp kendiliğinden memeye yapışmıyorsa parmağınızı hafifçe ön dişleri arasına sokarak, kesinlikle zorlamadan ağzını açın ve biberonun ucunu ağzına yerleştirin. Bunu yaptığınızda emmeye başlamalıdır. Eğer yavru emmiyorsa zorla içirmeye çalışmayın, derhal bize başvurun. Biberonu yere 45 derece açı yapacak şekilde tutun; bu sayede yavru emerken hava kabarcıkları oluşmaz ve hava yutmaz. İstediği kadar emmesine izin verin, bıraktığında daha fazla emmesi için onu zorlamayın. Karnı doyduğunda göbeği hafifçe şişkin yuvarlak bir şekil alacak ve emmeyi bırakacaktır.

TUVALET

Anne kedi yavrularını emzirdikten sonra onların karnını ve genital bölgelerini yalayarak tuvaletlerini yaptırır. Siz de her beslenmeden sonra aynı işlemi yapmalısınız. Bu işlem için yavruyu bir kağıt havlu üzerine sırtüstü kucağınıza yatırın. Ilık suyla hafifçe ıslatılmış bir pamukla karnından aşağıya doğru bastırmadan, yumuşak hareketlerle masaj yapın. Yavru tuvaletini yaptığında yine hafifçe ıslatılmış bir pamukla temizleyin ve güzelce kurulayın. Eğer yavruda ishal ya da kabızlık oluştuysa hiç vakit kaybetmeden bize başvurun.

PİRELER

Annesiz bir yavru kediyi en kısa zamanda veteriner hekime göstermenizin bir başka önemi de, yavruyu bir an önce pirelerden arındırmak gerekliliğidir. Pireler bir yavru kedi için son derece tehlikeli olan kansızlığa yol açmalarının yanı sıra, yine hayati tehlike anlamına gelen iç parazitleri de taşırlar. Veteriner hekiminize danışmadan yavruya HİÇBİR dış parazit ilacı uygulamayın. Yanlış ürünü kullanmanız, ya da doğru ürünü yanlış doz veya şekilde kullanmanız yavrunun zehirlenmesine yol açabilir.

 

GELİŞİM EVRELERİ

Yavru kediler birinci haftanın sonunda doğum ağırlığının iki katına ulaşırlar. Doğduklarında kapalı olan gözleri günde açılır. Başlangıçta mavi olan gözleri iki hafta sonra renk değiştirmeye başlayacak, esas göz rengi 3. ayda belli olacaktır. İki haftalık olduklarında yapışık olan kulakları açılır ve seslere tepki vermeye başlarlar. Üç haftalık olduklarında yürüme girişimleri başlayacak, 4 haftalık olduklarındaysa süt dişleri çıkmaya ve oyun oynamaya başlayacaklardır. Sağlıklı bir yavru kedi iştahlıdır, uyuduğu saatler dışında hareketlidir ve düzenli olarak tuvaletini yapar. Yavru kedinizin iştahında, hareketliliğinde olağan dışı bir durum gözlemlediğinizde (gözlerde çapaklanma, göz veya burunda akıntı, ishal ya da kabızlık, karnın içeri çökük durması, derisini tutup bıraktığınızda hemen eski haline gelmemesi, halsizlik, soluk alıp vermede güçlük gibi) vakit kaybetmeksizin bize başvurun.

YARI KATI GIDAYA GEÇİŞ

Yavru 4 haftayı doldurduğunda biberonla beslemenin yanı sıra sulandırılmış konserve yavru kedi mamasını ya da bizim tavsiyesiyle evde hazırlayacağınız bir mamayı ona verebilirsiniz. Başlangıçta biberonla beslemeye düzenli olarak devam edin fakat gün içinde ona ılık suyla karıştırdığınız mamayı da bir tabakta verin. Mamayla ilgilenmiyorsa zorlamayın. Yavru mamayı yemeye başladığında gitgide biberon öğünlerini azaltın ve bunun yerine mamasını verin. Bu dönemde yavrunun dışkısını dikkatle gözlemleyin. İshal ya da kabızlık şekillenmesi durumunda vakit kaybetmeden veterinerinize başvurun. 5. haftadan itibaren mamadaki su miktarını azaltarak doğrudan konserve mamayı vermeye başlayabilirsiniz.

 

Veteriner Hekim

Duygu BOYACI

1 Aylık Kedi Ne Yer Ve Nasıl Beslenir? 1 Aylık Yavru Kediler Ne Kadar S&#;t İ&#;er Ve Ne Kadar A&#; Kalabilir

Haberin Devamı

1 Aylık Yavru Kediler Ne Kadar Süt İçer?

  1 aylık yavru kedinin gramlık vücut ağırlığı için 30 ml süt içmesi gerekir. Eğer kedinizin gelişmesini yeterli görmüyorsanız öğünlerinin tam olarak karşılanıp karşılanmadığını araştırın. Sütten kesilmiş bir yavru kediyse kedi mamasına geçiş yapabilir ve 8 saatte bir günde 3 kez kedi maması da verebilirsiniz. Eğer kedinizin herhangi bir besine alerjisi yoksa ya da gelişiminde bir problem yoksa düzenli olarak beslenmelerine devam etmekte fayda vardır.

   haftalık yavru kedilere gram olan kedi sütünü günde 8 kez olmak üzere 3 saatte bir verebilirsiniz. Kediler büyüdükçe büyümelerine oranla yedikleri besinlerin de artırılması gerekir. Bu sayede gelişimlerini destekleyebilir ve sağlıklı olmalarını da ağlayabilirsiniz. 

Ne Kadar Aç Kalabilir

  Sağlıklı bir kedi en fazla 1 haftaya kadar aç kalabilir. Fakat bu süreçte hem aç hem de susuz kalırlarsa hasta olabilirler ve bu durum da kötü sonuçlara sebep olabilir. Ancak yavru kediler henüz gelişimlerini tam olarak tamamlamadıkları için 1 gün bile aç kalmaması gerekir. Bu durum daha hızlı hastalanmalarına ve sonucunda da hayati tehlikelere sebep olabilir. Bu nedenle yavru kedilerin beslenmesine ekstra özen göstermek gerekir. 

Haberin Devamı

 Hamile, yaşlı ya da yavru kedilerin beslenmesine özen göstermek onların sağlıkları için önemlidir. Hem susuz hem de aç kalmaları onları kısa sürede ölmelerine sebep olabilir. 1 aylık kedinin besin ihtiyacı daha iyi gelişebilmesi için önemlidir. Eğer 1 aylık yavru kediniz varsa neler yiyebileceğine ve ne kadar yemesi gerektiğine dikkat etmelisiniz. Ayrıca veterinere giderek herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığını da kontrol ettirmeniz gerekir.

Çalışma Saatlerimiz

Anasayfa › Makaleler › Kediler › Yetim yavru kedilerin beslenmesi

Yetim yavru kedilerin bakımı, beslenmesi ve gelişimi

Kedi yavruları, anneleri bireylerden birini kabul etmez ise ya da yavrularını terk ederse, hastalanır ya da ölürse yetim kalırlar. Yetim kedi, henüz altı haftalık olmadan annesinden - hangi nedenle olursa olsun - ayrılmak zorunda kalmış olan kedidir. Altı haftalık olduklarında genelde anne sütünden ayrılmış, katı besin yiyebilir hale gelmiş, ve kritik 'yetimlik' dönemini aşmış olurlar.

Sizin elinize günün birinde bir yetim kedi düşerse, önce başka bir anne kedi bulmaya çalışın. Nasıl mı? Arkadaşınızı ve yakınlarınızı arayın, doğum yapmış bir kedileri olup olmadığını öğrenin. Buradaki amaç, sizin yetim kedinize annelik yapabilecek bir kedi bulmaktır.

Eğer bir süt anne bulamıyorsanız, bu işi kendi başınıza üstlenmeden önce bilmeniz gereken bazı şeyler var. Yetim kedi yavrularını büyütmeye çalışmak kolay değildir ve bazen de, ne kadar uğraşırsanız uğrasın. başarısız olabilir. Haftalar boyunca zamanızı alacak, sizden büyük fedakarlıklar isteyecek ve çok çalışmanızı gerektirecektir. Ancak yetim kedileriniz sağlıklı yetişkin kedilere dönüştükçe bu yoğun emeğinizin karşılığı da unutulmaz bir ödül olacaktır.

İlk adımlar

Yetim kedi yavrularını büyütmek, mantık, sevgi ve güvenilir bilgileri uygulama becerisi gerektirir.

Önce, derhal yetim kediyi veteriner hekime götürün. Sizinle, sizi destekleyici bir şekilde çalışmaya hazır olacak bir veteriner hekim seçin. Veteriner hekim, kedi yavrusunu su kaybı, sağlık sorunları ve genel durumu konusunda muayene edecektir. Dışkısı parazitler yönünden incelenir. Veteriner hekim, gerek duyacağınız mama ve donanımlari sağlayacak, öneriler ve bilgiler sunacaktır. Yetim kedilerin, kedi sahibi gerekli zamanı ayırdığında ve doğru bilgiler edindiğinde, yaşama şansı son derece yüksektir.

Ve altın kurala kesinlikle uyun: yani, kedi yavrusunu evinizdeki diğer hayvanlardan uzak funduszeue.info kedilerde, anne kedinin antikorları bulunmaz ve bu yüzden de özellikle gençlik hastalığına daha kolay yakalanabilirler. Kedi yavrusu son derece sağlıklı görünse bile virus taşıyor olabilir. Kedi yavrularını evin içinde karantinada tutmak, hem onların, hem de evinizdeki diğer hayvan-ların herhangi bir bulaşıcı hastalığı kapma olasılığını azaltır. Kedi yavrularını elledikten sonra ellerinizi yıkayın. Havlular, örtüler, aletler ve tuvalet kutuları su ve çamaşır suyu karışımı ile yıkanarak, hastalıkların önüne geçilebilir.

Kedi yavrum kaç aylık

Kedi yavrularının gelişimi çok hızlıdır ve yaşamlarının bu erken aşamalarında ihtiyaçları farklıdır. Veteriner hekimler, yetim bir kedinin, annesi tarafından beslenen kediler kadar hızlı gelişemeyeceklerini söyler, çünkü travmatik bir deneyim yaşamıştır ve annesinin ona verebileceği ideal besini alamamaktadır. Buna göre, normal gelişim göz önünde tutularak hazırlanmış olan aşağıdaki liste, kedi yavrunuzun kaç günlük olduğunu tespit etmenize yardım eder.

Doğum sırasında bir kedi yavrusunun ağırlığı gr. arasıdır; yedi gün içinde beden ağırlığının iki katına çıfunduszeue.info doğan kediler günün 24 saatini uyuyarak ve meme emerek geçirirler.

İlk haftasında kedi yavrusunun koku, işitme ve tat alma duyuları gelişmeye başlar. Gözleri kapalıdır.

İkinci haftada gözler açılıp odaklamaya başlar. Kulaklar dik durmaya başlar. Kedi yavruları, yuvalarının çevresinde sürünüp etrafı koklarlar.

Üçüncü hafta içinde, kedi yavruları oyun oynamaya. komik, sallapati adımlar atmaya ve bebek dişlerini çıkartmaya başlarlar. Görme yetenekleri artar.

Dört haftalık olduklarında, kediler meraklı bir şekilde çevrelerini araştırırlar ve oyun oynarlar. Sırtüstü yuvarlanıp tekrar doğrulmayı becerirler.

Beş haftalık yavru kedinin artık bebek dişlerinin tümü çıkmıştır, kediler birbirleri ile ateşli bir biçimde oynarlar ve kişilikler oluşmaya başlar. Sütten kesilme ve bir kaptan katı mama yeme yavaş yavaş başlayabilir.

Yaşamda kalmanın anahtarı

Bir anne kedinin yerini almak zor bir iştir. Yetim bir kediyi büyütme görevini üzerinize aldıysanız, unutmayın ki ancak sıcaklık, kabul etme ve kararlılık sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için gerekli olan vasıfların aynısı sağlıklı bir kedi olmasını sağlayacaktır. Kedi yavrusunun temel gereksinimlerini karşılamak, başlangıçtaki en iyi adımdır.

Kedi yavrusunu sıcak tutun: Yetim kediler,özellikle tek başına olanlar, soğuktan korunmalıdıfunduszeue.infor çok küçük ise, sizin beden ısınız eve gidinceye kadar onları koruyabilir. Ama kedi yavrusu kendisini savunmaya kalkıyorsa, elinizi bir eldiven ile korumadan ona uzanmaya çalışmayın. Eve vardığınızda ise, hava akımlarından uzak sessiz bir köşe bulun. Bir karton kutunun içine yerleştirilmiş bir ısıtıcı lamba gerekli ısıyı sağlamakta faydalı olabilir. Isıtıcı en düşük düzeyde ayarlanmalıdır.

Beslenme saati: size ürkütücü gelebilir,ama yetim kedi yavrularını beslemek hiç de göründüğü kadar zor değildir. Kedi yavruları için hazırlanmış özel sıvı besinler (süt yerini tutan) tercih edilmelidir. İnek sütü ishale neden olabilir. Eğer bu ürünlere ulaşamıyorsanız 2 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı krema. ml su, 1 yemek kaşığı bal, gram süt tozu, 2 paket jel alın. Bunları sayılan sırayla karıştırıp düşük ısıda ısıtın ve kullanmayacağınız kısmını buzdolabında saklayın. Yetim kedi emecek kadar güçlü ise şişeden verebilirsiniz. Ememiyorsa veteriner hekimine danışın.şişe ile beslemek zor değildir, ama çok zaman alır. Bir göz damlalılığı, bir şişe edinilinceye kadar iş görebilir, ama yavru kediyi zorla beslememeye dikkat edin. Akciğerlerinin sütle dolmasını önlemek için, yavru kedinin kendi başına emmesine izin verin. Her beslemeden önce şişeyi sterilize edin ve sütü oda sıcaklığı ısısında funduszeue.infoşlangıçta her saat ya da daha sık beslemelisiniz. Ancak fazla beslememek de önemlidir. Genel bir kurala göre, bir kedi yavrusu günde öğünlere bölerek süt içirilmelidir. Aşağıdaki tabloya bakın ama her bir kedi yavrusunun biraz farklı olduğunu ve beslenmenin de kesin bir bilim olmadığını göz önünde bulundurun. Sağlıklı bir kedi yavrusu uyanıp ağlarsa, büyük bir olasılıkla karnı açtır. Beslenme tablosunu, onun gereksinimlerine göre ayarlayın.

Bir kedi yavrusunu şişe ile beslemek için, karın üstü tutunabileceği bir havlunun üstüne, yaklaşık 45 derecelik bir açı ile koyun. Ağzını yumuşakça açın ve memeyi dikkatle alt ve üst çenenin arasına yerleştirin. 45 derecelik açı, midesine hava girmesini önler ve şişe ile yapacağınız hafif bir baskı emmeye başlamasını sağfunduszeue.infonden süt emerken gireceği pozisyonu göz önünde tutun.

Besleme sırasındada kediyi havada ya da sırtüstü tutmayın. Bir eliniz ile kaymasını önlerken, diğeri ile şişeyi tutun. Ama her şeyden önce rahat olun. Siz ve kediniz kısa zamanda bu işi öğreneceksiniz. Kedicik, sütün bir kısmını akciğerlerine alsa da paniklemeyin. Boğulma kesilinceye kadar kediyi derhal baş aşağı tutun. Kedinin karnı doyduğunda ağzından çevresinde baloncuklar oluşacak ve karnı şişecektir. Her öğünden sonra 'bebeğinizi' dik bir şekilde omzunuza yaslayarak gazını çıkartın. Kedinin sırtını yumuşak bir şekilde ovarak bunu yapabilirsiniz.

Dışkılama: 3 haftalıktan daha küçük olan kedi yavruları kendi başlarına dışkılayamaz, sizin yardımınıza ihtiyaçları vardır. Gazını çıkarttıktan sonra, sıcak su ile ıslatmış olduğunuz bir parça pamuk, kumaş ya da kağıdı çok ve yumuşak bir şekilde kedinin karnını ve alt kısmını ovuşturun. Bu şekilde anne kedinin yalamasını taklit etmiş olursunuz ve kedi yavrusunun çişini ve kakasını yapabilmesini sağlarsınız.

Temiz ve sağlıklı: Minik kediler pis ve genellikle yapış yapıştır. Yavruyu kesinlikle yıkamayın, solunum sorunlarına yol açabilirsiniz. En iyisi, annenin dilini taklit edin ve bunun için kediciği ılık, nemli, yumuşak bir bez ve süngerle temizleyin. Havluyla kurulayın. Kedinin yüzüne hava üflemekten kaçının. Kediciği kuru ve temiz tutmak, ileride kendi tüylerini temiz tutmalarını öğretir ve cilt sorunlarınıda önler. Bu işlemi yaparken kedinizin bedenini de tanırsınız ve aranızda bir bağın oluşmasını da sağlarsınız. Kedinizde pire var ise (pire anemisi kedi yavrusunu öldürebilir), veteriner hekiminizden, kedi yavrusuna zarar vermeyecek bir pire ilacı isteyin. Son olarak, eğer kedi yavrunuz garip davranmıyorsa, ishali varsa yada iştahsız ise, onu hemen veteriner hekiminize götürün.

Sosyalleşme: Kedi yavrulanın insanlarla sosyalleşmesi ve sizinle arasında güzel bir bağ kurması için ona her zaman yumuşaklık ve şefkat ile yaklaşın. Sert davranışlar kedinizin canını acıtıp insanlardan korkmasına neden olabilir. Asla başka birisinin kedinizi ensesinden ya da bacaklarından tutup kaldırmasına izin vermeyin. Kedi yavrularına yaklaşan çocukları kontrol altında tutun. Bir kedi yavrusu, annesi tarafından büyütüldüğünde pek çok şey oluşuyor. Sürekli olarak kardeşleri ve annesi tarafından üzerine basılıyor ve itilip kakılıyor. Bu yüzden de tek başına olan bir kedi yavrusu uzun süreli yalnız bırakılmamalı. Sık sık kedi yavrusunu tutun ve kaldırın, cildinize değdirin. Emme ihtiyacını karşılamak için parmağınızı ya da yumuşak bir bez parçasını uzatın. Yanına oyuncak hayvanlar da koyabilirsiniz: böylelikle kedi yavrusunun yanında, üzerine tırmanabileceği ve sokulabileceği tüylü bir şeyler olur.

Sosyalleşme, sadece insanlara alışması, demek değildir. Yetim bir kedinin karşılaşabileceği en büyük sorun, kendi türü ile iletişimsizliğidir, yani başka kediler ile sosyal olarak nasıl iletişim kuracağını bilmemesi. Bu nedenle de, genç bir kedinin sosyalleşmesi için nazik yetişkin kedilerle bir araya getirilmesi çok önemlidir.

Yetim kediciğiniz dört haftalık olduğunda onu sütten kesmeye başlayabilirsiniz. Kediye mamasını sığ bir kapta verin. Kedicik kabin içinden değil de, kabın dışından yemeyi öğreninceye kadar oldukça eğlenceli sahnelere hazırlıklı olun. Aynı zamanda yine sığ bir kabın içinde her zaman taze su bulundurmaya da başlayın.

Yavaş yavaş katı besin verin. Bunun pek çok yolu vardır, en iyisi yavru kedi konservesi ile başlamaktır. Sütten keserken, sütüne yaş mama eklenir, ta ki kedi yavrusu sadece yaş mamayı yiyene kadar. Sonra kuru mama verilir. Kaptan yemeye başladıktan sonra kedi yavrusunun sütünü de azaltın. Sabırlı olun. Yavrunuz sizin istediğiniz günde kuru mama yemeye başlamaz ise sinirlenmeyin. Beş haftalık olduklarında kedi yavrulan günde yaklaşık 3 öğün kuru mama yerler, ama sütlerini içmeye de devam ederler. Sütten kestiğiniz dönemde dışkısına dikkat edin,çünkü beslenme değişimi ishale yol açabilir.

Sütten kesilme dönemine gelmiş bir kediye artık bir tuvalet kutusu da gerekir. İlk önce, içinde ince bir seviyede kum bulunan bir kap ile işe başlayın. Yemeklerden sonra kediyi tuvaletine koyun. Kedi yavruları hakkındaki yanlış bilgilerden biri, tuvalet kutusunu nasıl kullanacağını bilmediği ve bunun için eğitilmesi gerektiğidir. Oysa bu tamamen yanlıştır.

beslenme tablosu
beslenme tablosu

0- 8 Haftalık Kediler Nasıl Beslenmeli?

Yeni doğmuş birçok canlı gibi kediler de dünyaya geldikten sonra özenli bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Henüz gözlerinin açılmadığı ve dış dünyayı algılayamadıkları bu süreçte anneleri onlar için hem besin hem sıcaklık hem de sonsuz bir şefkat kaynağı olacaktır. Gelişimlerinin çok ama çok hızlı olduğu doğumdan sonraki haftalarda yavru kedilerin beslenmesinde en temel madde anne sütüdür. Yeterli oranda ve doğru sıklıkta anne sütü ile beslenen yavru kediler sağlıklı büyüme yolunda en önemli gereksinimlere sahip olurlar. Ancak ne yazık ki dünyaya gelen tüm yavru kediler eşit derecede şanslı değildir. Bir nedenle annelerinden çok erken dönemde ayrılabilirler. Böyle bir durumda da "yeni doğmuş kediler nasıl beslenir?" sorusunun yanıtları büyük bir önem kazanır. Bu yazımızda 0 - 8 haftalık kediler nasıl beslenmeli, ne sıklıkta beslenmeli gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

biberonla beslenen yavru kedi

Yeni Doğmuş Kediler Nasıl Beslenir?

Yeni doğmuş kediler normal şartlar altında anneleri tarafından içgüdüsel bir sıklıkta beslenirler. Dünyaya yeni gelen yavrunun ağırlığı ilk hafta dahilinde yalnızca 85 - gram kadardır. Fakat bu narin canlılar annelerinden süt emdikçe hızla büyüyecek ve kilo alacaklardır. İlk haftalarda yavrular annelerine tamamen bağlı bir yaşam sürerler. Anne sütü ve anne sıcaklığı bu dönemde onların en önemli hazineleridir. Ancak az önce de ifade edildiği gibi annelerinden erken ayrılan kediler için hayatta kalmak oldukça zorlaşabilir. Onları hayatta tutmak ve gelişimlerini desteklemek için yavru kedi bakımının temel taşlarının bilinmesi önemlidir. Yavru kedi beslenmesi ile ilgili hazırladığımız bu yazı, diğer içeriklerimiz gibi genel bir bilgilendirme niteliği taşımaktadır, en doğru ve yavrunuza özel beslenme planı için veteriner hekimlerinizden detaylı bilgi alabilirsiniz.

1 Haftalık Kediler Ne Yer?

Annesinden ayrılan 1 haftalık kedinin anne sütü besin değerlerini içerecek şekilde üretilen özel süt tozları ile beslenmesi gerekir. Anneleri doğal bir şekilde beslenme zamanlarını ayarlayabilse de insanların bakımında olan kedilerin saatte bir, yaklaşık 1 yemek kaşığı süt tozu ile hazırlanan içeceklerle beslenmesi gerekir. Bu ölçü süt tozu ürünleri özelinde belirtilen kullanım talimatları doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Doğru beslenen ve genel bakımları yapılan yavru kedilerin ağırlıklarının 1 hafta sonrasında yaklaşık grama çıkması beklenir.

Haftalık Kediler Ne Yer?

haftalık yavru kedilerin beslenmesi de geride bıraktıkları hafta ile benzerlik taşır. Her saatte bir beslenmeleri önemlidir. Her öğünde en az yarım yemek kaşığı süt tozu ile hazırlanan karışımları içmeleri gerekir. Annesi ile birlikte yaşayan ancak yeterince anne sütü tüketmeyen kediler için de süt tozu destekleyici olarak kullanılabilir. Karar için veteriner hekimlere danışılabilir ve ağırlıkları ölçümlenebilir. Genel bir söylemden ilerlersek yavru kediler 8 - 18 günler arasında yaklaşık gramlık bir ağırlığa ulaşacaklardır ve gelişimlerinde temel basamakları geçeceklerdir. Yavru kediler 3. haftanın sonuna geldiklerinde ayağa kalkmaya ve varsa kardeşleri ile etkileşime geçmeye başlayacaklardır. Bu değişim hem onlar hem de onları besleyenler için büyük bir mutluluk kaynağına dönüşür. Artık yavrular ilk sosyalleşme deneyimlerine hazırdır.

Haftalık Kediler Ne Yer?

"1 aylık kediler nasıl beslenir?" sorusunun yanıtları benzer olsa da tüketilen besinlerin miktarında değişim olacaktır. 4. ve 5. Haftalarda yavruların öğünlerinin miktarının artırılması gerekir. Besleme sıklığının yavaş yavaş azaldığı bu süreçte 5. hafta sonunda yavruların günde üç kere, her öğünde süt tozu karışımı ile beslenmesi önerilir. Bu dönem mama geçişinin de başlaması önerilen bir dönemdir. 5. haftanın sonunda sulandırılmış yavru kedi konservesi ve yumuşatılmış yavru kedi maması ile tanıştırılmalarında bir sakınca olmadığı kabul edilir.

6 Haftalık Kediler Ne Yer?

Kediler 6 haftalık olduklarında daha az süt tozuna ve daha çok geçiş mamasına ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde günde 4 kere beslenmeleri önerilir. Sulandırılmış kedi konservesi veya yumuşatılmış kuru mamalardaki su miktarının azaltılması gerekir. 6 haftalık kediler yemeklerini mama kabından yemeye başlayacakları için birden fazla yavru olması durumunda mama ve su kaplarını ayırmanızda fazla vardır. Böylece yavrular arasındaki rekabet ve mamayı agresif tüketme eğilimleri engellenebilir.

yaş mama yiyen yavru kedi

Haftalık Kediler Ne Yer?

Yumuşatılmış kedi konservesini düzenli olarak vermeniz gereken dönem artık bitti. Artık yavru kedi mamaları ve süt tozu karışımı ile yavruları besleyebilirsiniz. Kuru mamaları günde 3 öğün şeklinde yemeleri önerilmektedir, ek olarak süt tozu ile de beslenmeleri desteklenmelidir. 2 aylık kedi beslenmesi geride bırakılan haftalara oranla artık çok daha kolay ve takip edilebilir olacaktır. 2 aylık kediler ne yer sorusunun yanıtı olarak sadece kuru mama da karşımıza çıkabilir. Yavru kedilerin bu dönemden sonra yetişkin ya da kısırlaştırılmış kedi mamaları ile beslenmemeleri gerekir. Gelişim evrelerine özel formüle edilen yavru kedi mamaları onların sağlıklı gelişimi ve sağlıklarının korunması için gereklidir. Yavru kedi maması çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Yavru kedilerin annelerinden 8 - 12 haftalık süreç dahilinde ayrılmaları önerilmez. Ancak anneleri olmayan kediler için bu dönemde doğru beslenme, sıcak tutulma ve bakım ihtiyaçlarının karşılanması önemini korur. Eğer annesiz bir yavru sahiplenecekseniz gelişimlerinde kritik bir süreç olan ilk 2 aylık dönemde süt tozu yerine insanların tükettiği sütleri vermemelisiniz. Süt tozu içerisinde anne sütünden alabilecekleri mineraller, vitaminler ve besinler bulunur. Bu besinleri almaları ise bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için kritik derecede önemlidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. yılından bu yana funduszeue.info blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası