ahmet say kimdir / Ahmet Say kimdir?

Ahmet Say Kimdir

ahmet say kimdir

Matematik öğretmeni Fazıl Say ve felsefe öğretmeni Nüzhet Say'ın oğlu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. Ünlü piyanist ve bestekâr Fazıl Say'ın babasıdır. 7 yaşında ilgisi nedeniyle piyano eğitimine başladı. İstanbul Erkek Lisesinden mezun oldu. yılında okuluna devam ettiği sırada Ferdi Ştatzer'in teşvikiyle İstanbul Belediye Konservatuvarına girerek dört yıl burada çaldı. yılları arasında Verda Ün ile piyano, Demirhan Altuğ ile teori, Raşit Abed ile armoni alanında çalıştı. yılında basın-yayın eğitimi almak için Almanya’ya gidip altı yıl orada yaşadı. Aldığı eğitim sırasında Kurt Köhler adında bir müzikoloğun pansiyonunda kalıyordu. Bu sırada Köhler'in özendirmesiyle müzikolojiye de ilgi duymaya başladı. Türkiye'ye dönünce akademisyen olmak istedi fakat okulunun denkliği kabul edilmedi. Böylece Say, Bingöl'de Almanca öğretmenliğine başladı. Sonraki üç yıl halk eğitimcisi ve folklorcu olarak görev yaptı. Bu görevi benimseyen ve hakkını veren Ahmet Say, türkü, ağıt ve masallar derledi. Halk dansları ve çocuk toplulukları kurdu. Bingöl Hikâyeleri adlı eseri bu dönemde ortaya çıktı. Buradaki görevi bitince Erzincan'da halk eğitim uzmanı olarak çalıştı. yılında Ankara'ya döndü.

’de Türk Solu adlı derginin yazı işleri müdürlüğüne getirildi. 12 Mart darbe döneminde 17 ay hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra Kocakurt() romanını yayımladı. ’de ise Cemal Süreya, Vecihi Timuroğlu, Ragıp Gelencik, Demir Özlü, Ali Püsküllüoğlu ile aylık Türkiye Yazıları'nı çıkarttı. ’den başlayarak kendisini bütünüyle müzik yazarlığına verdi. Edebiyatçılar Derneğini kurdu ve iki yıl süre ile dernek yöneticiliği yaptı. Yazın ustalarımıza verilen Onur Ödülleri Altın Madalyası'nı kurumsallaştırdı. TRT Ödülleri Öykü Yarışması'nda Başarı Ödülü’nü (, Kamil’in Atı adlı öykü), Yeni Adımlar Dergisi’nin açtığı Sabahattin Ali Hikâye Yarışması'nda birincilik ödülünü aldı (), Antalya Film Festivali Öykü Yarışması’nda mansiyon ödülü kazandı. Kocakurt adlı romanı, Milliyet Yayınları Roman Yarışması’nda basılmaya değer ürünler arasında yer aldı. En son Müzik Üzerine adlı eserini yayımlayan 84 yaşındaki Say çalışmalarına hâlâ devam etmektedir.

Ahmet Say bir müzikolog olmanın yanı sıra edebiyatçı kimliğini de korumaktadır. Çeşitli ödüller kazanan beş edebiyat eserinin ve konservatuarlar ile üniversitelerin müzik bölümlerinde temel eser olarak okutulan müzik kitaplarının yazarı olan Say, edebiyat sahasına Bingöl'de mesleğini icra ederken adım atmıştır. Öğretmenlik yaparken yöredeki türkü, ağıt ve masalları derlemiştir. Buradaki anılarından da hareketle aynı dönemde Bingöl Hikâyeleri'ni yazmıştır. Daha sonra dergilerde yazarlık yapmaya başlamış bir süre sonra talihsiz bir biçimde 17 ay hapse mahkum edilmiştir. Say'ın edebî hayatı aslında burada başlar. O dönemler için "Cezaevinde kalmak beni eğitti. O dönemde hüküm giymediğim halde bir dava uzadığı için beni Ulucanlar'a koydular. Maksim Gorki'nin Benim Üniversitelerim diye bir kitabı vardır. Cezaevi gerçekten benim üniversitem oldu. Orada ay kaldım. Mahkumların 'Kocakurt' diye seslendikleri bir dolancırıcının anlattığı hikâyelerden hareketle bir roman yazdım. Milliyet'in bir roman yarışmasına gönderdim ve birincilik ödülü aldım. Kitap da basıldı. Kazandığım bu parayla Fazıl'ın ilk piyanosunu aldım." (Say ) sözlerine yer vermiştir.

Daha sonraki yıllarda çalışmalarına yenilerini eklemiş ve edebiyatımızda ilk epik hikâye olarak bilinen İpek Halıya Ters Binen Kedi () adlı eseri kaleme almıştır. Almanca’ya çevrilerek Berlin’de yayımlanan bu eser Türk masallarının geleneksel başlangıç tekerlemesinin diliyle bir dolandırıcı tüccarın öyküsünü anlatmaktadır. yılında Müzik Ansiklopedisi Yayınları'nı kuran Ahmet Say bu yayınevinde üniversitelerin müzik bölümleri, müzisyenler ve müziği seven herkes için çok beğenilen kitaplar yayımladı. Aynı zamanda yılında kurulan Say Yayınları'nın da sahibi olan sanatçı dört ciltlik Müzik Ansiklopedisi, Müzik Sözlüğü, Müzik Yazıları, Müzik Öğretimi adlı eserleriyle de bu çevrede adı sıkça anılan kalemlerden olmayı başarmıştır. yılında The Music Makers in Turkey adı ile İngilizce hazırlanan kitabı, Türkçe olarak Türkiye’nin Müzik Atlası adı ile yılında yayınlanmıştır. Türkiye’nin önde gelen gazete ve dergilerinde yayımlanan yüzlerce müzik eleştirisi ve sanat sorunları üzerine yazdığı ilginç yazılarıyla tanınan, incelediği sorunların çözüm yollarını gösteren bildiriler sunan bu önemli sanatçımız hâlâ yazın hayatındaki yerini korumaktadır.

seafoodplus.info [Erişim Tarihi: ]

seafoodplus.info [Erişim Tarihi: ]

seafoodplus.info?id= [Erişim Tarihi: ]

seafoodplus.info [Erişim Tarihi: ]

seafoodplus.info&manufacturer_id= [Erişim Tarihi: ]

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: EDA IŞIR
Yayın Tarihi:
Güncelleme Tarihi:

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Koca KurtMilliyet Yayınları / İstanbulRoman
Bingöl HikayeleriMilliyet Yayınları / İstanbulHikâye
İpek Halıya Ters Binen KediEvrensel Yayınları / İstanbulHikâye
Müzik AnsiklopedisiMüzik Ansiklopedisi Yayınları / Ankaraİnceleme
Müzik TarihiIslık Yayınları / İstanbulİnceleme
Türkiye'nin Müzik AtlasıBorusan Kültür ve Sanat Yayınları / İstanbulAraştırma
Müziğin KitabıIslık Yayınları / İstanbulİnceleme
Müzik ÖğretimiMüzik Ansiklopedisi Yayınları / AnkaraDiğer
Müzik SözlüğüMüzik Ansiklopedisi Yayınları / AnkaraDiğer
MozartEvrensel Yayınları / İstanbulDiğer
Müzik YazılarıMüzik Ansiklopedisi Yayınları / AnkaraDiğer
Müzik Nedir, Nasıl Bir Sanattır?Evrensel Yayınları / İstanbulİnceleme
Ağaçlar ÇiçekteydiEvrensel Yayınları / İstanbulHatıra
Ca Yo Ke Tij Ti Ra Bena VilaEvrensel Yayınevi / İstanbulHikâye
İnsanoğlu İnsanlarEvrensel Yayınları / İstanbulHatıra
Müzik ÜzerineKor Kitap / İstanbulDerleme

İlişkili Maddeler

Sn.Madde Adıseafoodplus.info / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1REŞÎD, Kırîmî-zâde Ahmed Reşîd Efendid. ? - ö. Doğum YeriGörüntüle
2HASAN PAŞAd. ? - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
3ZÂRÎ, Zârî-i Sûzenîd. ? - ö. /Doğum YeriGörüntüle
4Todur Angelid. 24 Ekim - ö. Doğum YılıGörüntüle
5Mustafa Öneşd. - ö. 21 Ocak Doğum YılıGörüntüle
6AHMEDÎ, Ahmet Dağdevirend. - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7Ali İhsan Mıhçıd. - ö. 26 Haziran MeslekGörüntüle
8ADEVİYE ÖZERTÜRKd. - ö. ?MeslekGörüntüle
9Neriman Calapd. 14 Kasım - ö. ?MeslekGörüntüle
10Sıtkı Salih Görd. 02 Eylül - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11Galip Ayatad. 11 Haziran - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12Bedia Ceylan Güzelced. 1 Ocak - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13İlhami Bekir Tezd. - ö. 29 Mart Madde AdıGörüntüle
14Nazım Hikmet Rand. 20 Kasım - ö. 3 Haziran Madde AdıGörüntüle
15Ahmet Güntand. 21 Mayıs - ö. ?Madde AdıGörüntüle

AHMET SAY KİMDİR, neden vefat etti? Fazıl Say'ın babası Ahmet Say hayatı

Haberin Devamı

AHMET SAY KİMDİR?

Say, yılında İstanbul, Kadıköy’de dünyaya geldi. Küçük yaşta piyano eğitimine başladı, İstanbul Erkek Lisesi’ni tamamladı. ’da İstanbul Belediye Konservatuvarı’na girdi ancak ’de konservatuvarı bıraktı. yılında basın-yayın eğitimi için Almanya’ya gidip altı yıl orada yaşadı. Yurda döndüğünde Bingöl’de üç yıl öğretmen, halk eğitimcisi ve folklorcu olarak çalıştı. Bu dönemde türkü, ağıt ve masallar derledi, halk dansları toplulukları kurdu ve çocuk toplulukları yetiştirdi.

’te Ankara’ya yerleşen Say, ’de dergi yazı işleri müdürlüğüne getirildi. yılında Kocakurt romanını yazdı. ’de ise Cemal Süreya, Vecihi Timuroğlu, Ragıp Gelencik, Demir Özlü, Ali Püsküllüoğlu ile aylık Türkiye Yazıları'nı çıkarttı. ’den itibaren ise tamamen müzik yazarlığı yapmaya başladı.

Haberin Devamı

Edebiyatçılar Derneği kurucu üyelerinden olan Ahmet Say, iki yıl süre ile bu derneğin başkanlığını yürüttü. Edebiyat ustalarına verilen Edebiyatçılar Derneği Onur Ödülleri Altın Madalyası'nı kurumsallaştırdı.

Ahmet Say, 10 Mayıs tarihinde vefat etti. Haberi ise oğlu Fazıl Say duıyurdu: ''Babamı kaybettik. Üzüntüm sonsuz. Ahmet Say, Türkiye'nin en değerli aydınlarından biriydi, tüm müzik ve edebiyat çevresinin de başı sağ olsun. 86 yıllık ömründe ne çok eser bıraktı. Ve çok özel çok güzel bir baba oğul ilişkisidir, son anına kadar. Başımız sağ olsun.''

Fazıl Say, babası Ahmet Say’ın vefatını sosyal medya &#;zerinden paylaştı: Ahmet Say kimdir?

yılında “Müzik Ansiklopedisi Yayınları”nı kuran Ahmet Say, Türkiye’de konservatuarlar, üniversitelerin müzik eğitimi bölümleri, müzikçiler ve müziksever aydınlar tarafından ilgiyle karşılanan kitaplar yazdı yılında “The Music Makers in Turkey” adı ile İngilizce hazırlanan kitabı, Türkçe olarak “Türkiye’nin Müzik Atlası” adı ile yılında yayınladı. Daha önce yılında; Bingöl Hikâyeleri (Güneşin Savrulduğu Yerden) adları ile yayınlanan kitabı Ca Yo Ke Tij Ti Ra Bena Vila ismi ile Zazaca olarak Evrensel Basım Yayın tarafından yayınlandı. Ahmet Say, bunun yanında yılında kurulan Say Yayınları’nın sahibi oldu.

Türkiye’nin önde gelen gazete ve dergilerinde yayımlanan yüzlerce müzik eleştirisi ve sanat sorunları üzerine yazdığı ilginç yazılarıyla tanınan Say, uluslararası ve ulusal müzik toplantılarında ses getiren, incelediği sorunların çözüm yollarını gösteren bildiriler sundu.

ÖDÜLLERİ 

* – TRT Ödülleri Öykü Yarışması Başarı Ödülü (Kamil’in Atı adlı öykü)

* – Yeni Adımlar Dergisi’nin açtığı Sabahattin Ali Hikaye Yarışması Birincilik ödülü

* – Antalya Film Festivali Öykü Yarışması Mansiyon ödülü

* – Kocakurt adlı romanı ile (Milliyet Yayınları Roman Yarışması’nda basılmaya değer ürünler içerisinde yer aldı.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir