parmak kızarması / Ayak parmağında kızarıklık ve şişlik romatizmal hastalığa işaret! - Sağlık Haberleri

Parmak Kızarması

parmak kızarması

“Morarıp Kızaran Ayak Parmakları Gizli Vir&#;s Belirtisi Olabilir”&#;

Corona virüsünün yaygın bilinen belirtileri mevsimsel grip ya da üst solunum yolu enfeksiyonuna benziyor. Ancak virüse vücudun nasıl tepkiler verdiğine dair her geçen gün yeni bilgiler ortaya çıkıyor.

Ateş, kuru öksürük, tat ve koku kaybı gibi belirtiler bugüne dek bilinenler arasındayken, bu belirtiler arasına şimdi bir yenisi katıldı: Ayak parmaklarında soğuk yanığına benzeyen tuhaf kızarıklık ve lekeler. ABD’de bazı dermatologlar, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) listesinde Corona virüsü belirtileri arasında yer almayan bu durumun da dahil edilerek hastalara test yapılması için yeterli olması gerektiğini savunuyor.

Massachusetts Hastanesi Küresel Sağlık ve Dermatoloji Direktörü ve Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Dr. Esther Freeman, virüslerin deride kızarıklık yapabileceğini söylüyor. Dr. Freeman, normalde ıslak çoraplarla soğukta kalmış birinde görülebilecek deri reaksiyonlarının evlerinde karantinadaki insanlarda görülmeye başladığını söylüyor. Amerikan CBS televizyonuna konuşan doktor bu şaşkınlığını, “Son iki haftada tüm kariyerim boyunca görmediğim kadar ayak parmağı muayene ettim” sözleriyle vurguluyor.

“COVID ayak parmakları” adı verilen semptomun hem yetişkin hem de çocuklarda görüldüğünü söyleyen Freeman, kimi zaman diğer virüs belirtileriyle birlikte, kimi zaman sadece ayak parmaklarında soğuk yanığına benzer kızarıklık şeklinde tek başına görüldüğünü söylüyor. Derideki tuhaf belirtilerin genelde tedaviye gerek olmadan birkaç haftada kaybolduğunu da belirtiyor. Dr. Freeman, ayak parmaklarındaki bu olağan dışı durumdan başka hayati bir semptom göstermeyenlerin panik yapmaması uyarısında da bulunuyor.

Amerikan Dermatoloji Akademisi’nin Nisan ayında yayınladığı raporda İspanya, Belçika ve İtalya’da da Corona virüsüne yakalanan hastaların ayak parmaklarında görülen ağrılı lezyonlarda artışa dikkat çekiliyor. Ancak vakaların bu semptomlar dışında genel olarak sağlıklı olması ve testlere erişimin sınırlı olması nedeniyle hastaların enfekte olup olmadığı bilinmiyor.

Elleriniz Sağlığınız Hakkında Neler Söylüyor?

Boş yere "elleriniz sağlığınızın aynasıdır" denmiyor. Ellerde oluşabilecek küçük değişiklikler bazı hastalıkların sinyali olabilir!

Birçok hastalıkta veya temel besin maddesi eksikliklerinde, parmakların ve tırnakların şekli, rengi veya yapısı değişebilir. Hatta bazı değişiklikler henüz ortaya çıkmamış rahatsızlıkların habercisi de olabilir. Öte yandan yapılan bazı çalışmalar, dayanıklılık ve performansın da parmaklardan okunabileceğini göstermiştir. Araştırmacılar el, parmak ve tırnak yapısıyla kişilik özelliklerinin dahi tanınabileceğini belirtmekteler.

Eller ve Kalp-Damar Sağlığı

Doğal olmayan biçimde genişlemiş, yuvarlak ve çok kavisli tırnaklar (çomak parmak olarak da adlandırılır), kalp hastalığı, akciğer problemleri veya metabolik bir hastalık olan kistik fibroz için tipik bir semptomdur.

Bu, aşırı sigara tüketilmesinden kaynaklanan kronik oksijen eksikliğinin belirtisi de olabilir.

Eller haber veriyor: İltihap mı kireçlenme mi? 

Parmak eklemlerindeki şişme, kireçlenme (artroz) veya iltihaplanma (artrit) sonucu olabilir. Bunu ayırt etmek için şişliğe dokunmak gerekir: eğer yumuşak ve ağrıya duyarlıysa, genellikle tedavisi kolay olan bir iltihaplanma vardır.

Renk Değişikliği ve Kızarıklık

Ellerde yer yer kırmızımsı ila mor lekeler varsa, kelebek hastalığı denilen lupus eritematozus hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Bu seyrek görünen hastalık genellikle 45 yaş altındaki kadınlarda oluşan bir otoimmün rahatsızlıktır. Hastalık kadınlarda bulunan bazı hormonlarla ilgilidir, ancak kortizon ve diğer ilaçlarla kontrol altına alınabilir.

Karakter ve Sadakat Göstergesi Olarak Eller

Bazı psikologlar, parmak uzunluğu ile karakter arasında yakın bir bağlantı olduğunu iddia ediyorlar. Yüzük parmağı işaret parmağından daha uzun olan kadınların kararlı, kendine güvenen hatta iddialı olduğu, ancak pek konuşkan olmadığı söyleniyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, daha uzun yüzük parmağı olan erkekler ise risk almaya daha yatkın, daha agresif, daha başarılı ancak aldatmaya daha meyilli olabiliyor

Vitamin ve Mineral Eksikliklerini Ellerden Nasıl Anlarız?

Demir eksikliği kaşık tırnak denen tırnak şeklinden anlaşılabilir: tırnak plağı hafifçe içe doğru kıvrılırken, tırnağın serbest ucu yukarı doğru uzar. Çinko eksikliği tırnak yumuşamasına ve tırnak korteksi iltihabına yol açar. Selenyum eksikliği veya fazlalığının yanı sıra A vitamini eksikliği de tırnakların kolayca kırılmasına neden olur.

Elleriniz Sindirim Sisteminiz Hakkında Neler Söylüyor?

Orta parmağın ikinci ve üçüncü boğumları arasındaki tek taraflı bir şişlik genellikle sindirim sistemindeki problemleri gösterir. İşaret parmağının kalınlaşması ince bağırsakta rahatsızlık olduğuna işaret edebilir. Öte yandan, kalın bağırsaktaki problemler yüzük parmağının kalınlaşmasına neden olabilir.

Bağışıklık Sisteminizdeki Sorunları Ellerinizden Okuyun

Lenf kanalları bağışıklık sistemimizde önemli bir rol oynamaktadır. Parmakların üst boğumları bir bateristinki gibi şişmişse bir lenf hastalığı olan lenfanjiektazi (lenf damarları genişlemesi) söz konusu olabilir. Bu semptom çoğu kez çomak parmak (bkz. 1. Eller ve Kalp-Damar Sağlığı) ile birlikte görülür: Tırnaklar genişler, yuvarlaklaşır ve dışarı doğru şişer. Sigara içmek de tırnaklarda bu tarz bir deformasyona neden olabilmektedir.

Parmak uçları veya ayak parmakları soğuk bir şeyle (hava, su, metal) temas eder etmez soluklaşıyor ve ağrı oluyorsa bunun nedeni, beyaz parmak hastalığı olarak da bilinen Raynaud fenomenidir. Kadınlarda erkeklerden yaklaşık beş kat daha fazla görülen, genellikle zararsız bir damar hastalığı olan Raynaud fenomeninde el ya da ayak parmağındaki atar damarlar aniden daralır ve buralardaki kan çekilir. Semptomlar bazen kemoterapiden sonra da ortaya çıkabilir. Parmaklardaki bu ani durum genellikle birkaç dakika sonra geçer.

Eller Dayanıklılığınızı Belirler mi?

yılında Northumbria Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada, yüzük parmakları işaret parmaklarından daha uzun olan insanların spor yaparken daha dayanıklı olduğu gözlendi. Bu kişilerin anne rahmindeyken daha fazla testosteron aldıkları tespit edildi. Bunu nedeni şu şekilde açıklanabilir: hamileliğin yedinci haftasında, cinsiyetin oluştuğu, diğer bir deyişle cinsiyet hormonlarının embriyo üzerinde etkilerini gösterdiği dönemde eller de oluşur.

Astım ve Saman Nezlesini Ellerinizden Okuyun

Astım hastalarının avuç içlerinde, genellikle zikzak şeklinde, alışılmadık derecede fazla sayıda çizgi ve kırışıklık bulunur. Aynı durum saman nezlesi, kurdeşen ve diğer bazı alerjilerde de ortaya çıkabilir.

Deri Hastalıkları ve Tahriş Olmuş Bölgeler

Bir otoimmün hastalık olan nörodermatitin hafif formları, tipik olarak parmak uçlarından ve parmaklar arasındaki boşluklardan anlaşılabilir. Bu bölgelerde pullu, kuru alanlar ve ağrılı küçük cilt çatlakları oluşur. Eller sık sık su, agresif temizlik maddeleri veya dezenfektanlarla temas ederse durum daha da kötüleşir.

Şeker Hastalığının Habercisi: Serçe Parmak ve Baş Parmak İzi

Amerikalı doktorlar, bir kişinin parmak izlerinin diyabet riskleri hakkında bilgi sağlayabildiğini keşfetti. Parmak uçlarındaki küçük oluklar ve insülin üretiminden sorumlu pankreas gibi organlar anne karnında aynı anda gelişir. Bu nedenle, her iki süreç de hamilelik sırasındaki bozukluklardan eşit derecede etkilenir. Bu bilgiden yola çıkan bilim adamları 'den fazla gönüllünün parmak uçlarındaki olukları saydılar. Başparmağında, serçe parmğından belirgin ölçüde daha fazla oluğa sahip olan kişilerde genellikle pankreatik bir işlev bozukluğu bulunduğu, dolayısıyla bu kişilerde diyabet riskinin daha yüksek olduğunu buldular.

Sağlığınızın Tehdit Altında Olduğunun Habercisi Sarı Eller

Ciddi derecede kızarmış veya sararmış avuç içi genellikle karaciğerin düzgün çalışmadığını gösterir.

Sağlık ve Aşk Konularını Ellerden Okuma

Bir kadının işaret parmağı yüzük parmağından belirgin olarak uzunsa, evlenme olasılığı diğer kadınlardan önemli ölçüde daha yüksektir. Ayrıca ortalamaya göre daha fazla çocuk sahibi olur. İngiliz uzmanlar bunun nedenini işaret parmağı uzun olan kadınların östrojen seviyesinin daha yüksek olmasına bağlıyorlar.

Sonuç olarak elleriniz sağlığınız hakkında çok şey anlatıyor. Onlara dikkat edin, ciddi hastalıkları erkenden fark etmenize yardımcı olabilirler.

Metabolic Balance Türkiye

ROMATOİD ARTRİT

e-Posta
Yazdır
PDF

Romatoid artrit genellikle el ve ayak eklemleri de dahil olmak üzere, simetrik olarak eklemlerde inflamasyon ve bunun sonucunda şişme, ağrı ve zamanla eklem içinde hasara yol açan otoimmün(vücudun kendi dokularına karşı bağışıklık sisteminin savaştığı hastalıklar)  bir hastalıktır.


Romatoid artrit vücutta değişik bulgular ile de ortaya çıkabilir. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik yatkınlık ve diğer birçok faktör hastalığı oluşturan otoimmün reaksiyonu ortaya çıkarıyor olabilir. Hastalık toplumda % 1 oranında görülür ve kadınlarda erkeklere oranla 2 veya 3 kat daha sıktır. Genellikle yaş arasında ortaya çıkar. Ancak diğer yaşlarda da görülebilir. Bazı kişilerde hastalık kendiliğinden gerileyebilir. Tedavi ile her dört kişiden üçünün bulguları azalabilir. Ancak buna karşın her on kişiden birinde dereceli işlev kaybı gelişir. Bu hastalıkta otoimmün sistem eklem yüzeyini örten dokulara yönelir. Giderek kıkırdak, kemik ve eklem bağları aşınır. Sonuçta eklemler değişen oranlarda yıkıma uğrarlar.


Romatoid artrit aniden aynı anda birden fazla eklemde şişlik, ağrı, ısı artışı(inflamasyon) ile ortaya çıkabilir. Çoğu zaman sessizce başlayıp çeşitli eklemleri etkiler. Vücudun sağ veya sol tarafında belirli bir eklem tutulmuşsa, aksi tarafta da aynı eklemde inflamasyon ortaya çıkar. El ve ayak parmakları, el bileği, dirsek, ayak bileği gibi küçük eklemlerde başlaması tipiktir. inflamasyon olan eklemler, sıklıkla uyandıktan ya da uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra ağrılı ve sıklıkla tutuktur. Bazı hastalar öğleden sonraları kendilerini yorgun ve güçsüz hissederler. Etkilenen eklemler büyüyerek deforme olabilirler. Kimi eklemlerde kontraktür gelişir ve belirli bir pozisyonda kalıp açılamazlar. El parmakları serçe parmağına doğru eğilir. Şiş el bileğinde karpal tünel sendromu gelişebilir. Diz arkasında oluşabilen kistler, patlayarak ayaklarda şişme ve ağrıya neden olabilirler. Hastaların % ’ında genellikle hasta eklemlere yakın yerlerde, deri altında nodüller ortaya çıkar (Şekil 1). Romatoid artrit hafif bir ateş ile birlikte damarlarda vaskülit adı verilen inflamasyonlara da yol açabilir. Bunun sonucu olarak sinir hasarı ayak ülserleri görülebilir. Akciğer zarının ya da kalbin en dış tabakasının inflamasyonu (plörezi, perikardit) veya skar oluşumu sonucu göğüs ağrısına, solunum güçlüğüne ve kalp fonksiyonunun bozulmasına yol açabilir.

Romatoid artriti, artrit yapan diğer hastalıklardan ayırmak bazen zor olabilir. Aşağıdaki bulgulardan dördü olan hastalarda romatoid artrit olasıdır.

  • Sabahları 1 saatten fazla süren tutukluk (en az altı haftadan beri)
  • Üç ve daha fazla eklemde inflamasyon (en az altı haftadan beri)
  • El, el bileği ve parmaklarda artrit (en az altı haftadan beri)
  • Kanda romatoid faktör bulunması
  • Röntgen filminde karakteristik değişiklikler.

Hastalarda laboratuvar testleri, eklem sıvısı muayenesi veya bazen de biyopsi, tanı için gerekli olabilir. 9/10 hastada kanda eritrosit sedimantasyon hızı artmıştır. Çoğu hastada hafif kansızlık vardır. Nadiren beyaz kan hücre sayısı da azalır. Romatoid artritli hastaların çoğunda kanda ayırt edici antikorlar (romatoid faktör) mevcuttur. Her hastada romatoid faktöryüksekliği saptanamayabilir veya romatoid faktör yüksek olan her hasta romatoid artrit olmayabilir. Bu aynı zamanda kronik karaciğer hastalarında ve bazı infeksiyonlarda (kimi kişilerde) hastalık olmaksızın da pozitif olabilir. Romatoid faktörün yüksek düzeyde olması romatoid artritin şiddeti ile ilişkilidir.

Romatoid Artritli hastalarda tedavi çok yönlü yürütülür. Hastalara ilaç tedavileri yanında, bilinçlendirme, dinlenme ve egzersiz önerileri, başkalarına bağımlı olmalarını önleyebilecek destek araçlar sağlanması ileri olgularda cerrahi tedaviler söz konusu olabilir. Tedavi inflamatuvar süreci baskılamak, hastayı aktif hale getirmek, tutukluk ve ağrıyı önlemek ve genel olarak yakınmaları azaltma amacına yöneliktir ancak tamamen hastalığı ortadan kaldırmaz. Romatoid artrit kontrol edilmediğinde giderek kalıcı fonksiyon kayıplarına yol açtığından tedavi mutlaka bir uzman hekim tarafından yönlendirilmelidir.
Poliartrit (birden fazla bulguları gösteren romatizma çoğunlukla 60 yaslarındaki kadınlarda görülür. Bilateral ve simetrik olarak başlar, el bileği veya metakarpofalangeal eklemleri tutar. Sinovial enflamasyon ilerleyici tarzda eklemi bozar. Kıkırdak, eklem kapsülü, ligamanlar progresif olarak harap olur. Romatoid sinovit, el ve el bileği seviyesinde ekstansor ve fleksor tendonların sinovyal dokularını tutarak uzun dönemde tendon rüptürlerine neden olur. Ekstansor tendonlar fleksor tendonlara göre daha fazla tutulurlar. Tendon kopması en çok başparmağı yukarı kaldıran kirişte oluşur. Romatoid artrit sonucu el ve el bileğinde şekil değişiklikleri görülür.

Eklemlerde ilaç tedavisine cevap vermeyen romatoid eklem şişlikleri için, eklem harabiyetini önlemek amacı ile sinovektomi (eklem kılıfı temizlenmesi) uygulanır. Kiriş kopmalarını önlemek amacı ile tenosinovyektomi (kiriş kılıflarının temizleme) işlemi yapılabilir. Aşırı eklem hasarlanmalarında eklemin tamamen çıkarılıp yerine protez uygulamaları (özellikle trapezo-metakarpal eklem ve metakarpofalangeal eklem) yapılabilir Protez uygulaması yapılamayan eklemlere dondurma işlemi (özellikle başparmak metakarpofalangeal eklem) yapılabilir.


busy

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir