1 derece menisküs yırtığı egzersizleri / Kaslarınızı Güçlendirecek Egzersizler Yaparak Menisküs Yırtıklarının Önüne Geçebilirsiniz

1 Derece Menisküs Yırtığı Egzersizleri

1 derece menisküs yırtığı egzersizleri

Kayseri Ortopedi Doktoru

Medial menisküs nedir nasıl olur, Tedavisi var mı?

Medial menisküs nedir nasıl olur, Tedavisi var mı?

Medial menisküs nedir nasıl olur, Tedavisi var mı?

Medial menisküs ve menisküs nedir: Genel olarak menisküs rahatsızlıkları ile ilgili sorular ve cevapları yazımızda olacak. Yazımızdan sonra menisküs tedavisi nasıl olur ve menisküs ameliyatı sonrası yazımızı da okumalısınız. Bu yazılara da en alt kısımdan, linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Hemen hepimizin kelime olarak bildiği ancak sanırım tam olarak önemini bilmediğimiz menisküslerin görevi diz ekleminin içinde kemiklerin birbirine uyum sağlamasıdıseafoodplus.infot sırasında zarar görmemesine yardımcı olan C şeklinde, biri iç biri de dış olmak üzere 2 adet kıkırdaktan oluşan yastıkçıklardır.

Onların sayesinde diz eklemini oluşturan iki kemiğin birbirine uyum içinde ve zarar vermeden hareket etmesi mümkündür.

Peki menisküs yırtığı nedir,menisküs yırtığı nasıl olur?

Dizde en sık rastlanan şikayetlerin başlıcası menisküsler ile ilgili problemlerdir. Dizdeki ani burkulmalar, dönmeler esnasında dizdeki menisküslerde yırtıklar oluşabilir. Menisküs yırtığı hastada; dizde ağrı, takılma, merdiven inerken ağrı, çömelip kalkmada ağrı, bazen eklemde kilitlenme gibi şikayetler yapar.

Menisküs yırtığı teşhisi ortopedist hekimin muayenesi ve sonrasında çekilen MR filmi ile konur. Menisküs yırtıklarının tedavisinde günümüzde modern bir tedavi yöntemi olan artroskopi uygulanmaktadır. Artroskopi esnasında hastaya önce anestezi (genel, spinal veya lokal) uygulanır.

Diz eklemine yaklaşık 0,5 cm çaplı optik sistemle bağlantılı bir borucukla girilir. Diz içinin görüntüsü ekrana yansır. Bu şekilde diz içindeki menisküs, bağ ve diğer yapıların muayenesi yapılır. Daha sonra yine 0,5 cm çapında ikinci bir delik açılıp bu delikten salınan özel aletler vasıtasıyla yırtık menisküs bölümünü ekranda görerek müdahale edilir. Menisküs yırtıklarının çoğunda yırtık bölümü çıkarmak tedavi için yeterlidir. Menisküsün iyileşme potansiyeli olan dış bölüm yırtıklarında ise yine artroskopik olarak menisküs dikilir ve iyileşme beklenir.

Menisküsler hem yaşa hem de yaralanmanın mekanizmasına bağlı olarak değişik şekillerde yırtılabilir; uzunlamasına, enine ve yere paralel şekilde yırtıklar genelde karşılaştığımız yırtıklarındandır.

Kaza ya da darbeler sonucu dizin normal hareket yönünden farklı bir yönde hareketi ile yapı olarak sağlam bir menisküs de yırtılabilir. Yapı olarak sağlam olmayan örneğin yaşlılığa bağlı ya da tekrarlayan küçük yıpranmalar ile yapısı bozulmuş bir menisküs çok daha kolay yırtılabilir. Yaşlılarda bu yırtıklar zamanla saçaklanarak iyice bozulur.

Genç hastalar daha çok spor yaralanması ile karşımıza çıkmaktadır. Özellikle halı sahaların ülkemizde yaygın olması ve çoğunun uygun şartlarda yapılmamasına bilinçsiz, yeterince ısınmadan maça başlanması eklenince menisküs yırtığı dahil birçok yaralanma ile karşılaşıyoruz. Yaşlılarda ise zamanla menisküs dokusundaki olumsuz değişiklerin yanı sıra fazla kiloya ve dizdeki kireçlenmeye bağlı yırtılmalar gözlenmektedir.

Menisküs Belirtileri Nelerdir?

Kesin olarak ayırt edecek bulgular olmamakla beraber kişi bu durumdan şüphelenebilir. Diz çöktüğünde, ayakta uzun süre durduğunda ya da merdiven çıktığında ağrı olması menisküs yırtığını akla getirmelidir. Yırtık bir ucundan yada tümü ile serbestleşirse, dizde takılma ve kilitlenmeye de yol açabilir.

Tabii teknoloji ilerledikçe bir çok teknik ortatya çıkmakta ancak yine de en önemli tanı aracı hekimin elleri ve tecrübesidir. Ayrıntılı bir muayene ile tanıya çok büyük ölçüde ulaşılır. Daha kesin bir kanaate varmak için ise Manyetik Rezonans ya da kısaca MR dediğimiz manyetik dalgalar ile yumuşak dokuları gösteren ileri bir tetkik kullanılmaktadır.

Bazen MR da menisküs yırtığı çıkmasına rağmen ağrının asıl sebebi yırtık olmayabilir. Hiçbir ağrısı olmayan birine bile MR çekilse menisküs yırtığı çıkabilir. Yani dizi ağrıyan hastanın MR’ında yırtık görüldü diye, muayene edilmeden hemen artroskopi yapılırsa ve ağrı nedeni başka bir hastalıksa tabi ki hasta ameliyattan fayda görmeyecektir. Bu nedenle ayrıntılı muayene edip doğru karar verilmelidir.

Menisküs Yırtıklarında Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Menisküs yırtıklarında iki yol karışımıza çıkmakta; ameliyat ya da “ilaç-egzersiz-istirahat” birleşimi. MR ile saptanan takılma ve kilitlenmeler gibi mekanik belirtileri olan menisküs yırtıklarında doğrudan artroskopi denilen kapalı ameliyat kararı vermek doğru olacaktır.

Eğer hastanın tam ayrılmamış düşük dereceli yırtığı varsa ağrı ve diğer şikayetleri ilaçlarla ve doktor tarafından verilmiş özel egzersizlerle tedavi edilebilir. En az 1,5 aylık iyi uygulanmış bir tedavi sonrası şikayetlerde azalma olmadı ise cerrahi düşünülebilir.

Günümüzde tedavi konusunda önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bunlardan en önemlisi “artroskopi”dir. Daha önceleri menisküs yırtıkları için açık cerrahi uygulanırken şu an artroskopi dediğimiz kapalı yöntemle bu hastalıkların tedavisi başarıyla mümkün olabilmektedir.. Yırtık olan menisküs hastanın yaşı, yırtığın tipi göz önünde bulundurularak ameliyat sırasında cerrahın kararı ile yırtık kısım alınabilir ya da dikilir.

Menisküsler kemiklerin biribirine uyumunu sağlamaktadır. Menisküs alınmak zorunda kalındı ise kemiklerin uyumu bozulmakta kireçlenme dediğimiz olay menisküsü sağlam kişilere göre daha erken yaşlarda olmaktadır. Bunu geciktirmek için dize binen yükün düşük tutulması yani kilo alınmaması ve çok ağır kaldırılmaması gerekmektedir.

Egzersiz bir yaşam tarzı haline gelmelidir. Yaşa uygun spor, spora uygun malzeme (ayakkabı v.b) kullanımı spor yaralanmalarını da en aza indirecektir.

Çok yüksek bir ihtimal olmamakla beraber normal bir menisküs nasıl yırtılıyor ise aynı risk mevcuttur. Hastaların zorlayıcı hareketlerden kaçınmaları, kilolarına dikkat etmeleri ve egzersize ağırlık vermeleri gerekmektedir.

Menisküs ne işe yarar ?

Bu arada menisküsün faydalarını bir kez daha vurgulamak istiyorum. Dizde menisküs yırtığı olduğunda ya da cerrahi olarak alındığında, dizdeki kemiklerin birbirine verdiği yük ve sürtünmesi artar çünkü şok emilimi kapasitesi belirgin olarak azalır. Bu sebeple eklem kıkırdaklarında aşınma ve kireçlenme oluşma riski artar. Eğer menisküs tamiri yapılmışsa uzun dönemde çok iyi sonuçlar almak mümkündür.

Menisküsler artroskopik olarak kısmen çıkartılmışsa yine çok büyük oranda iyi sonuçlar elde edilir. Ancak özellikle açık ameliyatlarda tercih edilen menisküsün tümü çıkartılmışsa sonuçlar iyi değildir ve hastanın yaşam şeklini değiştirmesi gerekebilir. Kilo verme, uzun yol yürümeme, ağır yük taşımama bu değişikliklerden bir kaçıdır.

Medial Menisküs ve Menisküs ile İlgili Olarak Gelen Soru ve Cevapları

Soru : Hocam mrb 5 ay önce futbol oynarken sakatlandım mr sonucumun sonuç kısmını aşağıya yazıyorum.

Sağ diz mr incelemesinde inceleme  Koronal,Aksiyal,Sagital planda T1,T2,PDA ağırlıklıdır.
-Femur lateral kondilde ve medial kondilde lateral kondilde yaygın olmak üzere lateral ve medial kondilde, tibia platoda subkondral kontüzyonu ödematöz sinyal artışları
-Suprapatellar uzanımlı masif intraartiküler efüzyon .
-ACL proksimali insersiyo düzeyinde rüptüre görünümdedir .
-Lateral menisküs anterior hornda eklem dışına hafifçe sublukse görünümde ve posterior hornda grade I dejenerasyon.
-Popliteal alanda ve diz lateralindegastroknemius lateral başı düzeyinde ve biseps arasında çizgisel tarzda sıvı intensiteleri . (Sprain ?)

Mr sonucum bu, buna göre doktorum çapraz bağlarının bir kısmı kopuk dedi 3 ay sonraya tekrar mr verdi o mr a kadar buz uygulama ve egzersiz dedi.

Size göre mutlaka ameliyat gerekir mi?

Cevap: Yazdığınız bulgulara göre kısmi değil tam yırtık mevcut. Sizin yaşınızdaki birisi için ameliyat gereklidir.

Soru : 19 yaşında 69 kilo boyunda erkeğim. 4 ay önce halı sahada sol dizimi burktum doktora gittim röntgende bir şey çıkmadı MR çektirdim;

Mr sonucu:
-intraartiküler sıvı artmıştır.
-Lateral femoral kondil ve tibial plato posterolateral kesiminde subkondral trabeküler kontüzyon izlenmiştir.
-Meni arka boynuzda grade 1 dejenerasyon, patella lateral kesimi retinakular insersioda avülsiyon fraktürüne ait ayrı kemik fragman ve insersioda heterojen sinyal artışı izlenmiştir.
-Tibiofemoral eklem aralık genişliği ve eklem ilişkisi tabiidir.
-Tibial ve femoral eklem kıkırdak kalınlıkları ve kıkırdak sinyal intensiteleri doğaldır.
-Lateral menisküs morfoloji ve sinyal intensiteleri doğaldır.
-Anterior krusiat, posterior kruciat ligamanlar ile medial ve lateral kollateral ligamanların trase, kontur ve
sinyal intensiteleri tabiidir.
-Popliteal fossa oluşumları doğaldır.
-Quadriceps ve patellar tendonlar trase, kontur ve sinyal intensiteleri tabiidir.

Voltaren krem, ağrı kesici hap ve sargı yazdı kullandım geçmedi tekrar gittim anlattım. Bu seferde flexo jel, cataflam ve yün dizlik yazdı şuan kullanmaktayım.

İlaçlarım bitmek üzere ama hala bir etkisini görmüyorum ne yapmam gerekli yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap : MR bazen yanılabilmektedir. Muayene bulguları çok önemlidir. Muayene sonrasında ön çapraz bağ yırtığı ya da patella (diz kapağı) çıkıkları ortaya konabilir

Menisküs Grade 1 ve Grade 2 Tedavisi ile ilgili soru

Soru :  Bel fıtığı şüphesi ile doktora seafoodplus.infoç hareket yaptırdı ve bir şey söylemedi.

Dizlerimin aşağısından itibaren ağrı olduğunu seafoodplus.info kapaklarımın arkasında,baldırımda ve ayaklarımda ağrı uyuşma ve yanma var.

sağ ve sol mr verdim ve kan testi yaptık.(Kan testleri normal)
Doktoruma göstermeden bir de size sormak istedim. MR sounucumda normal yazan kısımları yazmıyorum.
Sağ diz mr sonucu;
1-tibia femoral eklemde,patella femoral eklemde minimal effüzyon izlenmektedir.
2-medial menisküs anterior ve posterior hornlarında grade 2 dejenerasyon lehine interameniskal sinyal intense artışı izlenmektedir.
3-lateral menisküs posterior hornunda grade 1 dejenerasyon izlenmektedir.

ön çapraz bağ kalınlığı ve sinyal sprain patern ve parsiyel rüptür lehine artmıştır.
sol diz mr sonucu;
1-tibia femoral eklemde patellafemoral eklemde effüzyon izlenmektedir.
2-medial menisküs anterior ve posteior hornlarında grade 2 dejenerasyon izlenmektedir
3-lateral menisküs anterior ve posterior hornlarında grade 1 dejenerasyon izlenmekte

Cevap: Grade 1 ve 2 dejenerasyonlar yırtık sayılmayan küçük değişikliklerdir. Sanırım iyi bir egzersiz programı ile durumunuz düzelir. Geçmiş olsun.

Soru :  Parameniskeal kist nedir? Medial menisküs arka boynunda evre 2 dejenerasyon ve lateral menisküs 3 evre oblik seyirlik yırtık izlenmiştir .

Lateral menisküs komşuluğunda 7 mm çapında parameniskeal kist izlenmiştir.

Menisküs ameliyatı oldum. hocam bunlar ameliyattan önceki mr . Şu an 20 gün oldu ameliyat olduğum iyi gibiyim ancak ben hakemlik yapıyorum klasman da koşularımız başlayacak 25 gün sonra
acaba güçlendırmeye başlasam mı yada fizik tedavi yaptırsam mı. tskler hocam

Cevap : Bu soruya en iyi, ameliyatınızı yapan meslekdaşımız cevap verebilir. Genel olarak söylemek gerekirse; eğer sadece menisküs cerrahisi yapılmış ise zaman yeterli, spora başlanabilir.

Ancak parameniskal kist için bir işlem yapılmış ise yapılan işleme göre spor izin verme geciktirilebilir doktorunuz tarafından.

Soru :  tarihinde düştüğümden dolayı mr a girmiştim. Doktor buz ve bandaj ve istirahat önermişti bunları uyguladım yaşım

de de kontrol mr ına girdim ve karşılaştırma sonucunu size aşağıda yazıyorum

-Femur lateral kondilde tanımlanan ödem kontüzyon ve eklem aralığında izlenen yoğun effüzyon büyük oranda regrese görünümdedir.

-Eklem kapsülü posterolateral bölümde deforme görünüm regresedir. Baker kist boyutlarında hafif regresyon mevcuttur (45 mm uzanım ve en geniş ap capı 16 mm ölçülen baker kisti)

Medial menisküs posterior hornda hafif intrameniskal dejeneratif sinyal artışı ek bulgudur.

Ben bir Basketbol kulübünde oynuyorum bugün doktoruma sorduğumda bana 2 hafta sonra basket oynayabilirsin dedi. Sizce de 1 ay içinde iyileşmiş miyim ?

Cevaplarsanız çok memnun olurum teşekkürler.

Cevap: Doktorunuzun söylediklerine katılırım. Oynamanız muhtemel. Kuvvet egzersizleri yapın, ağrı sınırında.

MEDİAL MENİSKÜS BREYS

Medial menisküs soruları

Soru : Mrb doktor bey. bir sorum olacak cevaplarsanız memnun olurum. annem 47 yaşında uzun zamandır sol dizinden ağrı çekiyordu..

Geçen hafta tatile gitti gidince ağrıları orada daha çok arttıseafoodplus.info nemin ve denizin etkisi olabilir mi?

Dün ortopediye gittik, röntgen çekildi, doktor menisküs yırtığı olduğunu söyledi.. bugünde emar çekilde sonuçlar 10 gün sonra çıkacak..

Doktor bey sormak istediğim bu menisküs yırtığı tehlikeli midir doğuracağı sonuçlar nedir?

Menisküs yırtığında tek çözüm ameliyat mıdır ve bu menisküs ameliyatı kolay mıdır hemen iyileşir miyim?

Cevap :Stabil menisküs yırtıkları (sadece ağrı yapıp, takılma kilitlenme yapmayan)kas kuvvetlendirme yani menisküs egzersizleri ile tedavi yapılabilir.

Takipte ağrıda yeterince azalma olmazsa sonradan ameliyat kararı verilebilir.
Medial menisküs arka boyunuzda grade 1 dejenerasyon

Soru : 2 ay önce yapılan sol diz ar’ımda  medial menisküs arka boyunuzda grade 1 dejenerasyon, ACL rüptüredir çıkmıştır. Yaşım 17 olduğu için doktor ameliyat yapamayacağını söyledi.

Egzersiz verdi ama ağrımı azaltmamıştır. Menisküs için dizlik kullanabilir miyim?

Cevap  :MR bazen yanılabilir (yorum hatası ya da çekim kalitesine bağlı olarak).

Gerçekten çapraz bağ yırtığınız varsa geciktirmeden ön çapraz bağ ameliyatı olmanız gerekir. Yaşınız 17 olduğu için ameliyatınız daha da önemlidir bana göre.

Soru : Merhabalar hocam. Amatör futbol seafoodplus.info dizimdeki ağrı ve uyuşma sebebiyle doktora başvurdum. Mr sonucum :

Medial menisküs arka boynuzunda evre II dejeneratif sinyal değişiklikleri izlenmektedir.
Eklem sıvısı minimal artmıştır.

Hocam, ne yapmamı önerirsiniz, tekrar ne zaman futbol oynayabilirim ? Teşekkür ederim, saygılar

Cevap : Mr’ ınız normal olarak değerlendirilebilir, önemli birşey yok. Bu durumda ağrılar için klinik bulgular (muayene) çok önemli olmakta.

Muayene eden doktorun önerilerine uymanız gerekir.

Soru : Grade 2 dejenerasyon hakkında

Sol dizimde yaklaşık 2 senedir özellikle soğuk dönemlerde sızlama,üşüme ve hafif yanma oluyor.

Geçen hafta Özel bir hastane doktoruna gittim benden MR istedi. Sonrasında doktor menisküs yırtılması var dedi ve ameliyat olmam gerektiğini söyledi.

Bende emin olmak için ikinci bir doktora gittim.O da MR sonucuma bakarak ameliyatlık bir durumun şimdilik sözkonusu olmadıgını söyledi.

Çünkü dizimde o yazdığım şikayetlerım dışında bir şikâyetim seafoodplus.info kitleme ne takılma nede şişseafoodplus.info rica etsem sonuçlarımı sizde değerlendirebilirmisiniz?

Teşekkür ederim.

-Her iki menisküste horizantal seyirli yüksek sinyalli lezyon izlenmektedir(grade II dejenerasyon)

-Eklem aralığında minimal sıvı artışı izlenmektedir.

-Not:Testteki diğer sonuçlar normal seviyededir.

Tekrar iyi günler başarınızın devamını diliyorum.
Saygılarımla.

Cevap :Kararlarımda MR bulgularının yeri yoktur. Klinik bulgular daha önemlidir. Şikâyetiniz yoksa MR ne derse desin ameliyat önermem.

Uzman bir doktordan alacağınız diz egzersizleri size faydalı olacaktır. 

Ortopedi ve Travmatoloji - AnkaraOrtopedi ve Travmatoloji - AnkaraOrtopedi ve Travmatoloji - Ankara

Op. Dr. Asım Kayaalp
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Prof. Dr. N. Reha Tandoğan
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Hastalar İçin

Diz Egzersizleri

Diz Egzersizi 1

Dizinizin altına havlu bir rulo koyun. Diz kapağı kemiğinizi yukarı doğru çekerek ve dizinizin alt kısmını havlu ruloya doğru bastırarak bacağınızın ön kısmındaki kasınızı (uyluk kasınızı) kasın. 5 saniye bu pozisyonda bekleyip gevşeyin.

Diz Egzersizi 2

Bacaklarınızın arasına havludan bir rulo koyun. Bacaklarınızla havlu ruloyu sıkıştırın. 5 saniye bu pozisyonda bekleyip gevşeyin.

Diz Egzersizi 3

Bacağınızı (diziniz düz bir şekilde) dışa koltuğun kenarına ya da duvara doğru itin. 5 saniye bu pozisyonda bekleyip gevşeyin.

Diz Egzersizi 4

Sırtüstü pozisyonda yatakta yatarken dizinizi düz tutarak bacağınızı yataktan 1 karış yukarı kaldırın. Bu pozisyonda 5 saniye bekleyip bacağınızı yavaşça indirin.

Diz Egzersizi 5

Sırtüstü pozisyonda yatarken topuğunuzu yataktan kaldırmadan dizinizi yavaşça bükebildiğiniz kadar büküp düzeltin.

Diz Egzersizi 6

Bacaklarınızı sarkıtarak dik oturun ve daha sonra dizden itibaren yukarı doğru kaldırıp dizinizi düzleştirin. Bu pozisyonda 5 saniye bekleyip bacağınızı yavaşça indirin.

Diz Egzersizi 7

Karnınızın altına yastık koyarak yüzüstü pozisyonda yatarken hasta dizinizi geriye doğru bükebildiğiniz kadar bükün. Dizinizin bükülemediği noktada diğer bacağınız ile iterek daha fazla bükmeye çalışın.

Diz Egzersizi 8

Karnınızın altına yastık koyarak yüzüstü pozisyonda yatın. Sağlam bacağınızı hasta bacağınız üzerine koyun. Hasta bacağınızı kendinize doğru çekmeye çalışırken sağlam bacağınızla aksi yönde itme uygulayın. 5 saniye bu pozisyonda bekleyip gevşeyin. Daha sonra hasta dizinizi bir miktar bükerek bu pozisyonda yine sağlam bacağınızla ters yönde itme uygulayın. Bu hareketi dizin açısında tekrarlayın.

Diz Egzersizi 9

Karnınızın altına yastık koyarak yüzüstü pozisyonda yatın. Hasta dizinizin bükük pozisyonunda sağlam bacağınızı hasta bacağınızın altına koyun. Hasta bacağınızı aşağıya doğru indirmeye çalışırken sağlam bacağınızla aksi yönde itme uygulayın. 5 saniye bu pozisyonda bekleyip gevşeyin. Daha sonra hasta dizinizi bir miktar düzelterek bu pozisyonda yine sağlam bacağınızla ters yönde itme uygulayın. Bu hareketi dizin açısında tekrarlayın.

Diz Egzersizi 10

Yüzüstü yatın. Dizinizi bükerek topuğunuzu kalçanıza doğru değdirmeye çalışın.

Diz Egzersizi 11

Sırtüstü pozisyonda yatın. Ayak bileğinizin altına bir yastık koyun. Dizinizi düz tutmaya çalışarak bu pozisyonda dakika bekleyin.

Diz Egzersizi 12

Yüzüstü pozisyonda yatın. Uyluk kemiğinizin alt kısmına ince bir yastık koyun ve dizinizden itibaren bacağınızı yataktan sarkıtın. Bu pozisyonda bacağınızın arka kısmı gerilecek şekilde 10 dakika bekleyin.

Diz Egzersizi 13

Sırtüstü pozisyonda yatın. Bir çarşafı katlayıp ip haline getirerek hasta taraf ayağınızın altından geçirin. Sağlam bacağınızı yataktan kaldırmadan ve dizlerinizi bükmeden çarşafı çekerek hasta bacağınızın arka kısmını gerdirin.

Menisküs Egzersizleri

Menisküs Egzersizleri

Menisküs Egzersizleri, Birbirine tamamen bağlı çalışan sistemlerin, insan vücudunda belli bir amaç için çok sayıda hassas denge vardır. Kemiklerin iç yapısı da esneklikleri ve dayanıklılıkları açısından kendilerini tamir etme özelliğine sahiptir. Bu da vücuttaki pek çok işlem gibi, milyonlarca hücrenin beraber çalışmasıyla gerçekleşir. Menisküsler de insan dizleri için önemli ve kıymetli dokulardır. Bu açıdan menisküsler her iki dizin iç ve dış tarafında olmak üzere iki adet sert kıkırdak yapıdan oluşur ve diz ekleminde iki kemik arasında hilal şeklinde bulunur. Menisküs dokuları oldukça sağlam dokulardır. Ancak bu bölge üzerinde oluşan zedelenmelere karşı dayanamazlar. Bazen dizde oluşan yaralanmalar, futbol veya kayak gibi zorlayıcı sporlar esnasında dizde görülen dönmeler, diz üzerine düşme sonucunda veya dize tekme atılması gibi oluşan zedelenmeler menisküse neden olur. Yani insan dizinde yer alan kıkırdak, dokudan oluşan bir yapıdır. Bu kıkırdak dokunun yırtılması ile oluşan menisküs hastalığına denir. En genel belirtileri ise, yürümekte zorluklar ve diz bölgesinde ağrı olarak görülebilir. Bunların yanında diz kapağında takılır şekilde sesler ve hareketlerde kısıtlama meydana gelir. Tedavi aşamasında menisküs egzersizleri ile bacakların dizi desteklemesine ve diz çevresindeki kasları güçlendirmesine yardımcı olmaktadır. Egzersizlerin yanı sıra ağrı kesiciler ve çeşitli merhemler ile hastalığın iyileşmesine destek verilir. Sağlıkla kalın.

Menisküs Egzersizleri

  • Yere bir çizgi çekerek bir sınır belirlenir. Ayaklar bitişik bir halde tutularak sınırın bir sağına ve soluna ayaklar açılmadan atlanır.
  • Ağrılı olan dizi bir merdiven basamağının üzerine düz hale getirilir ve dizi acıtmadan yavaş bir şekilde basamağın üzerine çıkıp inilir.
  • Her iki ayağı birleştirerek, önce sağ tarafa doğru bir adım atılır. Sonra sol tarafa doğru bir adım atılır ve bir süre bu hareket tekrarlanır.
  • Ağrı olmayan diz yukarı doğru kaldırılır ve arkaya doğru götürülür. Ağrılı olan dizin üzerinde tek ayakla aşağı yukarı kalkıp inerek diz bükülür ve gerdirilir.
  • Ağrılar hafifleyince ayakta durulur ve sırtı geriye doğru yaslayarak yaklaşık on dakika boyunca aynı hareket tekrarlanır.
  • Ayakta olacak şekilde dizler bükülür ve aşağı doğru oturulur. Yine aynı yöntem ile yukarı doğru hareketi yapılır.
  • Bir yere oturarak dizler öne doğru uzatılır. Önce sağ ayak yukarı kaldırılır. Sonra sol ayak yukarı doğru kaldırıp indirerek aynı şekilde devam edilir.
  • Ayaklar sabit bir şekilde dizler öne ve arkaya yavaşça bırakılır. Yerde belirlenen bir çizgi ile yavaşça üzerinden atlanır.
  • Ayaklar omuz hizasında açılıp, yüksek bir zemin üzerinde iki ayağın da parmak uçlarıyla çıkılarak step hareketleri yapılır.
  • 15 gün sonunda rahatlıkla merdiven çıkabilecek ve yürüyebilecektir.

Son Güncelleme :

Menisküs Egzersizleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


2 Yorum Yapılmış "Menisküs Egzersizleri"

bu egzersizler biraz ileri seviye başlangıç için daha yatak içi egzersizler olması gerektiğini düşünüseafoodplus.info takdirde dize binen ekstra yüklerle ağrıda daha artışa sebep olabilir.
Eda.

CEVAP YAZ

Ameliyat sonrası dizimi düz tutamıyorum. Neden kasılıyor. Diz kapağı içi sanki kurumuş gibi.
İbrahim.

CEVAP YAZ

Menisküs Ameliyatı Sonrası
Menisküs Ameliyatı Sonrası
Menisküs Ameliyatı Sonrası, menisküs ameliyatı olan kişi durumu değerlendirildikten sonra aynı gün içinde hastaneden taburcu edilebilir ya da gün hastaneye yatışı söz konusu olabilir. Menisküs ameliyatından sonra hasta eğer ayağa kalkabiliyorsa v
Menisküs Ameliyatı
Menisküs Ameliyatı
Menisküs Ameliyatı, Menisküs yırtıklarında yapılması gereken tek çare cerrahi işlemdir. Menisküs yırtıklarına bağlı olarak ağrı çekiyorsanız kapalı ameliyat ile bu ağrı ve acıladan kurtulabilirsiniz. Menisküs yırtıklarında en etkili tedavi yöntem
Menisküs İlaçları
Menisküs İlaçları
Menisküs İlaçları, Menisküs diz ekleminin ortasında bulunan kıkırdak parçasıdır. Sert bir yapıda olan bu kıkırdak oldukça elastik bir dokudur. Dizin iç kısmında ve dış kısmında olmak üzere 2 adet menisküs yer alır. Menisküsler diz bölgesindeki iki bü
3 Derece Menisküs Yırtığı
3 Derece Menisküs Yırtığı
3 derece menisküs yırtığı, günümüzde insanların sıkça karşılaştığı sorunlardan biridir. Oldukça yaygın bir şekilde görülen bu sakatlıklara müdahalelerin yapılmaması durumunda çok ciddi problemler ortaya çıkar. Özellikle ağır ve hareketli işlerde çalı
Menisküs Yırtığı Ameliyatı
Menisküs Yırtığı Ameliyatı
Menisküs Yırtığı Ameliyatı, Menisküs vücudumuzda dizlerde bulunan eşsiz yapı taşlarından biridir. Onlar olmaksızın ne top oynayabilir ne çocukları kucağımıza almak için yere eğilebilir ne de arabaya binebiliriz. Dizlerimizin yaşam içindeki yükü ve
Menisküs Ağrısına Ne İyi Gelir
Menisküs Ağrısına Ne İyi Gelir
Menisküs Ağrısına Ne İyi Gelir, özellikle menisküs yırtılmasının tedavisi için kullanılan tekniklerin dışında ev ortamında menisküs ağrısına iyi gelen ve kendinizin yapabileceği birden fazla teknik bulunmaktadır. Menisküse iyi gelen bu yöntemleri kul
Çapraz Bağ Ve Menisküs Ameliyatı
Çapraz Bağ Ve Menisküs Ameliyatı
Çapraz Bağ Ve Menisküs Ameliyatı, Çapraz bağlar ön ve arka çapraz bağlar olarak ikiye ayrılır. Ön çapraz bağlar arka çapraz bağlara göre daha çabuk yaralanma riski taşıdığı için sıklıkla sorunlar burada görülür. Sıklıkla Diz yapısının normal işlev gö
2 Derece Menisküs Yırtığı
2 Derece Menisküs Yırtığı
2 Derece Menisküs Yırtığı, Menisküsler diz en büyük iki kemiğimizin kesiştiği yerde ‘C’ şeklinde mevcut olan ince yastıkçıklardır. Diz de yuvarlak uyluk kemiği ile düz kaval kemiğinin uyumlu bir eklem oluşturması, yük taşınması, birçok tarafa dönme h
Kapalı Menisküs Ameliyatı
Kapalı Menisküs Ameliyatı
Kapalı Menisküs Ameliyatı, öncelikle menisküs ameliyatının yapılacağı ameliyathane şartları ile anestezi ortamı hazırlanır. Menisküsün tanısal antroskopisinde çoğunlukla hastaya lokal anestezi verilmektedir. Kapalı menisküs ameliyatı genellikle hasta
Menisküs Bitkisel Tedavi
Menisküs Bitkisel Tedavi
Menisküs bitkisel tedavi, daha çok ayakta duranlarda meydana gelen, aynı amanda futbolcu hastalığı da denilen menisküs, bir çeşit eklem hastalığıdır. Hastanın yaşam kalitesini etkilediğinden, diz eklemlerinde hissedilen ağrılar hafife alınmamalıdır.
Menisküs Kremi
Menisküs Kremi
Menisküs Kremi: Menisküs hastalığının adını hemen herkes bilir ancak bu hastalığın nasıl bir hastalık olduğunu bilen azdır. Menisküs hastalığı ismini, hastalanan dokunun adından almıştır. Ama menisküs hastalığına, menisküs yırtığı demek daha doğr
Medial Menisküs Yırtığı
Medial Menisküs Yırtığı
Medial Menisküs Yırtığı, İnsan vücudunda her dizde ikişer tane olmak üzere toplam 4 tane menisküs vardır. İki çeşit menisküs yırtığı görülür. Bunlardan birisi lateral menisküs yırtığı diğeri ise medial menisküs yırtığıdır. Medial menisküs yırtı

 

Menisküs Ameliyatı Sonrası
Menisküs Ameliyatı
Menisküs İlaçları
3 Derece Menisküs Yırtığı
Menisküs Yırtığı Ameliyatı
Menisküs Ağrısına Ne İyi Gelir
Menisküs Egzersizleri
Çapraz Bağ Ve Menisküs Ameliyatı
2 Derece Menisküs Yırtığı
Kapalı Menisküs Ameliyatı
Menisküs Bitkisel Tedavi
Menisküs Kremi
Medial Menisküs Yırtığı
Menisküs Zedelenmesi
Ameliyatsız Menisküs Tedavisi
1 Derece Menisküs Yırtığı
Bacakta Menisküs Yırtılması
Lazerle Menisküs Ameliyatı
Menisküs Fizik Tedavi
Lateral Menisküs
Menisküs Ağrısı
Dış Menisküs Yırtığı
İç Menisküs Yırtığı
Menisküs Şişliği
Arka Menisküs Yırtığı
Dış Menisküs
İç Menisküs
Menisküs Yırtılması Egzersizleri
Menisküs Artroskopi
Diz Kapağı Menisküs

Popüler İçerik

Menisküs Zedelenmesi

Menisküs Zedelenmesi

Menüsküs zedelenmesi, günümüzde genç yaşlı birçok kişide görülebilmektedir. Yaşam şekillerinin değişmesi dolayısı ile insanlar artık az egzersiz yapma

Ameliyatsız Menisküs Tedavisi

Ameliyatsız Menisküs Tedavisi

Ameliyatsız menisküs tedavisi, Günümüzde hemen hemen bir çok kişide rastlanan menisküs hastalığının tedavisi ameliyat olmadan mümkün olmaya başlamıştı

1 Derece Menisküs Yırtığı

1 Derece Menisküs Yırtığı

1 Derece Menisküs Yırtığı, Menisküs diz ekleminde bulunan C şeklinde kıkırdak benzeri yapıdır. Diz eklemini oluşturan iki ana kemik olan tibia ve femu

Bacakta Menisküs Yırtılması

Bacakta Menisküs Yırtılması

Bacakta menisküs yırtılması, günümüzde özellikle sporla uğraşan insanların çok sık karşılaştığı bir durumdur. İnsanlarda meydana gelen menisküs yırtık

Lazerle Menisküs Ameliyatı

Lazerle Menisküs Ameliyatı

Lazerle Menisküs Ameliyatı, Maalesef menisküs hastalığı ülkemizde çok sık görülen bir sakatlıktır. Bu hastalık sporcularda ayaklarını çok kullandığı

Menisküs Fizik Tedavi

Menisküs Fizik Tedavi

Menüsküs Fizik Tedavi, Menüsküs, dizin alt ve üst kemiği arasında bulunan adeta bir motorlu araçlardaki sarsıntı gibi çalışan ince bağ dokularıdır. Me

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir