laboratuvar teknolojisi ve tıbbi laboratuvar teknikleri arasındaki fark / Tıbbi Laboratuvar Teknikeri Bölümü Nedir? Mezunu Ne İş Yapar? | funduszeue.info

Laboratuvar Teknolojisi Ve Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Arasındaki Fark

laboratuvar teknolojisi ve tıbbi laboratuvar teknikleri arasındaki fark

Sıkça Sorulan Sorular

Soru: Laboratuvar Teknolojisi (Türkçe) Programı’nın amacı nedir?

  • “Laboratuvar Teknolojisi” programı laboratuvar tekniklerini bilen, toprak, su, hava, gaz, gıda, endüstriyel hammadde, polimerik madde, yem, atık, mineral, katkı ve kalıntı maddeleri gibi birçok girdi ve çıktıda fiziksel, kimyasal, biyokimyasal, mikrobiyolojik, toksikolojik analizleri yapabilen ve her türlü laboratuvar cihazları hakkında bilgi sahibi olan ara elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.                                                              
  • Evrensel değerler çerçevesinde, yüksek düzeyde kaliteli eğitim verebilen, nitelikli bilimsel araştırma ve yayın yapabilen, öğrenciler tarafından öncelikli olarak tercih edilen, uluslararası düzeyde saygın bir kuruluş olarak kamuoyunda ülkemizin en iyi  “Laboratuvar Teknolojisi” programı olarak tanınmak ana hedefimizdir.

 

Soru: Programın puan türü nedir?

  • Programın puan türü TYT’dir. Programa ÖSYM’nin belirlediği mesleki ve teknik liselerin ilgili bölümlerinden TYT puanına göre de sınavla yerleştirme yapılacaktır. 

 

Soru: Hangi dersler verilmektedir?

 

Soru: Dört yıllık programlara dikey geçiş olanakları nelerdir?

  • Mezunlarımız  ÖSYM tarafından düzenlenen dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde fakültelerin "Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoteknoloji, Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik, Biyomühendislik, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Kimya" bölümlerine geçiş yapabilir.

 

Soru: Staj süresi kaç gündür? Nerelerde staj yapılabilir?

  • Öğrencilerimiz mezun olmak için 40 iş günü staj yapmakla yükümlüdürler. Stajlar staj komisyonlarınca uygun görülen ve kimyasal, biyokimyasal, mikrobiyolojik, toksikolojik analizlerden en az birinin yapıldığı özel ve kamu sektöründeki laboratuvarlarda yapılabilir.

TIBB&#x; LABORATUVAR TEKN&#x;KLER&#x; (TIBB&#x; LABORATUVAR)

ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI Öğrenciler ÖSS’nin belirlediği sayısal puana göre yerleştirilmektedirler. (Sayısal-I)        ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ (Yatay-Dikey Geçiş )Yatay Geçiş : Eş değer programlara geçiş yapılır.           (ek madde I ve aritmetik ortalaması)            Dikey Geç iş : (Lisans programlarına) DGS şartları ile Bölümler ÖSYM Klavuzunda belirtilmiştir.      ÖLÇME-DEĞERLENDİRMEVize –Final – ve Tek Ders Sınavı yapılmaktadır.           MEZUNİYET KOŞULLARIAkademik not ortalaması 2 ve üzeri olan ve  AKTS kredilerini tamamlamaları halinde mezun olmaktadırlar.                     AMACI:Başta hastaneler olmak üzere, diğer sağlık kuruluşları ve laboratuvarlarda çalışabilecek, bilgi ve tecrübe yönünden yeterli ve nitelikli ara elemanlar yetiştirmek.                 PROGRAM HAKKINDA KISA BİLGİ:Bu programda, klinik ve diğer araştırma laboratuvarlarında kullanılan yöntem ve cihazların işleyişi, tahlillerin yapılması konularında teknik eleman yetiştirilir. Mezunlar bireysel olarak çalışma yetkisine sahip olmayıp özel sağlık veya kamu kuruluşlarında iş bulma imkanına sahiptirler.. Programın teorik ve bir kısım uygulamalı dersleri yüksekokul bünyesinde yapılırken, staj ve diğer uygulamalar G.Ü. Tıp Fakültesinde yapılmaktadır. Dersler programda görevli öğretim üyeleri ve G.Ü Tıp Fakültesi öğretim üyeleri tarafından verilmektedir. Gelişen teknolojiye ve nüfus artışına paralel olarak mesleğin geleceği aydınlık olup, DMS/KMS sınavında başarılı olanlar kamu kurumlarında kolaylıkla istihdam edilebilirler. Bunun yanı sıra özel laboratuvarlarda da istihdamları mümkündür.                Eğitim Süresi: 2 yıl                              Diploma türü: Önlisans             Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölüm Başkanı: Doç. Dr. Hayriye Gökçen ÇETİNKAYA        Program Başkanı: Öğr.Gör. Mesude BOR                          

Program Kadrosu:

Öğr.Gör. Mesude BOR (Program Başkanı)

              

funduszeue.info Ayla ÖZCAN

              

funduszeue.info Peyami BATTAL

Doç. Dr. Zahide Esra Durak

             

Dr.Öğr.Üyesi Lale TÜRKMEN 

           

Dr.Öğr.Üyesi Yakup ÖMEROĞLU

            Dr.Öğr.Üyesi Elif Burcu BALİ 

 

            

Dr.Öğr.Üyesi Tuğba KILIÇ

             

Öğr.Göfunduszeue.info Günnur ORHAN

             

Öğr.Göfunduszeue.info Göktuğ GÜL

             

Öğr.Gör. Fatma KARTAL ERSOY

            

 

                             Derslik Sayısı: 2              Laboratuar sayısı: 1                             ÖĞRENCİLERDE ARANAN NİTELİKLER:Fiziksel Özellikler: Kanunen bir kısıtlama olmamakla birlikte, bu meslekte el ve göz becerisi gerektiğinden bu uzuvlarında bir sakatlığın olmaması, mezuniyet sonrası şahsın başarısının yüksek olmasında etkendir. Gece ve/veya gündüz nöbet şeklinde çalışma olabileceğinden ve laboratuvarlarda devamlı ayakta durulduğundan bununla ilgili ortopedik bir sakatlığın olmaması da dikkate alınmalıdır.- Yetenek: El becerisi ve sabır gerektiren işlere yatkın olmak ve kan, balgam, idrar, dışkı, meni ve diğer biyolojik sıvılar veya operasyon ürünleri ile çalışma yapmaktan etkilenmemek.- İlgi: Teknik cihazlara, bilgisayar ve diğer otomasyon cihazlarına ilgisi olmak.Yüksekokulda Eğitim Sırasında Yapılan Staj Uygulamaları ve Süresi: Staj eğitim süreleri: Dönem II de yaz stajı  30 iş günü, Dönem IV'de bahar stajı haftada 3 iş günü, olarak yapılmaktadır.                PROGRAMI BİTİRENLERİN ÜNVANI VE ÇALIŞMA ALANLARI:Bu programı bitirenler “Sağlık Teknikeri” ünvanı almaktadırlar. Çalışma alanları Devlet ve özel kuruluşlardaki tüm tıbbi tahlil laboratuvarlarıdır.İŞ İMKANLARI: Devlet Memurluğu sınavını kazanmak ve atanmak şartı ile bu sektördeki Devlet Hastaneleri, Sağlık Ocakları, Üniversite Hastaneleri ve S.S.K Hastaneleri’nin Tahlil laboratuvarları ve özel sektördeki hastane, tıbbi laboratuvar ve polikliniklerde tekniker olarak çalışabilirler.                MESLEĞİN GELECEĞİ:Tıbbi Laboratuvar sektöründe her geçen gün özel ve resmi kuruluşlara ait laboratuvarlar artmaktadır. Geçen yıllarda bu bölümlere Tıbbi Laboratuvar eğitimi görmüş eleman bulunamadığı için Lise mezunu veya Kimya ve Biyoloji gibi bölümlerden eleman alınmakta idi. Ançak artık özel kuruluşlar kendi işyerlerinde 4 yıllık okul mezunlarına göre daha düşük ücretle çalıştırabilecekleri ve özellikle 2 yıllık Tıbbi Laboratuvar eğitimi gören kişileri tercih etmektedirler. Tıbbi Laboratuvar bölümünden mezun olanların büyük bir yüzdesinin bu alanda iş bulmaları da bu durumu teyit etmektedir. Bu nedenle bu bölümün ve mezunlarının gelecekte daha değerli olması beklenmektedir.

Tıbbi Laboratuvar Teknikeri Bölümü

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü Nedir?

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri klinik biyokimya, mikrobiyoloji, moleküler biyoloji, patoloji ve genetik laboratuvar gibi alanlarda kimyasal analizler yapacak kişiler yetiştirmek amacıyla açılmış bir bölümdür. Sağlık teknikerleri yetiştirmek amacıyla kurulan bölüm, test cihaz ve araçlarını kullanmayı teknikerlere eğitim süresince öğretir. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri bölümü tıbbi laboratuvar hizmetleri alanında kavram ve ilkeleri öğreten, kurumsal bilgi birikimini pratikler ile öğrencilere aktarmayı amaçlayan, bulgular elde edebilen kişileri yetiştiren bir bölümdür. Tıp ve sağlık sektöründe tıbbi laboratuvar hizmetleri veren tüm kurumlarda çalışma imkânı bulabilen tıbbi laboratuvar teknikerleri, doktorun hasta için gerekli gördüğü tıbbi analizleri yapan personeldir. Tıbbi laboratuvar teknikerinin başlıca görevleri arasında analiz için gerekli ortamı ve çözeltiyi hazırlayarak sonuçları hem yazılı hem de dijital olarak kaydetmek bulunur. Laboratuvar malzemelerini titizlikle kullanan tıbbi laboratuvar teknikerleri, laboratuvarın hijyen koşullarına uyduğundan emin olmalıdırlar. Titizlik gerektiren bir iş olduğu için sağlık teknikerlerinin test, analiz, bulgu ve rapor aşamalarında oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir.

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Tıbbi laboratuvar uzmanı olmanın koşulu meslek yüksekokullarının Tıbbi Laboratuvar Teknikleri iki yıllık ön lisans programını tamamlamaktır. İki yıllık eğitim süresi sonunda 30 iş günü yaz stajını klinik laboratuvarlarda yapmak zorunludur. Sağlık meslek liselerinin Tıbbi Laboratuvar Teknikleri bölümünden mezun olan öğrenciler bu programı tercih edebilirler. Tıbbi laboratuvar uzmanı, titiz, sorumluluk sahibi, konsantrasyonu yüksek, iletişim kurmakta başarılı, kimya ve biyoloji alanlarına ilgili duyan biri olmalıdır. Eğer ilgili özellikleri taşıyorsanız bu alana yönelmeyi düşünebilirsiniz. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri sıralaması, yıllara göre farklılık gösterebilir. Türkiye'de pek çok üniversitede bu program bulunmaktadır. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri puanları her yıl sınava giren ve tercih yapan öğrenci sayısına ve öğrencilerin başarı durumuna bağlı olarak şekillenir. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü mezunları Dikey Geçiş Sınavı ile Acil ve Afet Yönetimi, Biyoloji, Biyomühendislik, Hemşirelik, Biyoteknoloji, Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik ile Sağlık Yönetimi gibi 4 yıllık eğitim veren lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri dersleri üniversitelerin sağlık hizmetleri yüksek okullarında işlenmektedir. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri programında alınan dersler; Laboratuvar Güvenliği, Temel Anatomi ve Fizyoloji, Temel Matematik, Hastalıklar Bilgisi, Genel Patoloji, Biyokimya, Klinik Biyokimya, Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri, İlk Yardım, Temel Mikrobiyoloji, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Laboratuvar Aletlerinin Kullanımı ve Bakımı, Temel Laboratuvar Uygulamaları I ve Temel Laboratuvar Uygulamaları II, Klinik Mikrobiyoloji I ve Klinik Mikrobiyoloji II, Hematolojiye Giriş, Parazitoloji, Meslek Etiği, Temel İmmünoloji dersleri ve yaz stajıdır. Öğrenciler staj için klinik laboratuvarlarda çalışırlar. Derslerini ve stajını başarı ile tamamlayan öğrenciler tıbbi laboratuvar teknikeri unvanını alarak mezun olurlar.

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri mezunu ne iş yapar sorusu bu mesleğe yönelmek isteyen kişiler tarafından merak edilmektedir. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri mezununun görevleri şöyle sıralanabilir;

  • Çalışılan laboratuvarın uluslararası standartlara uygunluğunu tespit etmek,
  • Laboratuvar ekibinin çalışmalarını koordine etmek,
  • Test sonuçlarının sorunsuz bir şekilde sağlık kuruluşlarındaki doktor ve hastalara ulaşmasını sağlamak,
  • Laboratuvarın işleyişini planlamak,
  • Tahliller için ihtiyaç duyulan kimyasal sıvıların teminini sağlamak ve fiziksel koşulları kimyasal maddelere uygun hâle getirmek,
  • Analiz, test ve deneylerde kullanılacak örneklerin hazırlığını tamamlamak,
  • Laboratuvar araç ve gereçleri ile istenen test, analiz ve deneyleri gerçekleştirmek,
  • Gerektiğinde tıp ve laboratuvar uzmanları ile beraber çalışarak onlara yardımcı olmak,
  • İnsan biyolojisinin normal fonksiyonlarıyla ilgili öğrendiği temel bilgileri alınan örnekler ile laboratuvar analizleri yaparak hastalıklar ile ilişkilendirmek,
  • Tıbbi laboratuvarlarda ihtiyaç duyabileceği hem manuel hem de otomatik analiz yöntemlerini kullanmak ve oluşabilecek aksaklıklarda çözüm üretebilmek,
  • Hastalardan biyolojik materyal alma, materyalleri muhafaza etme ve transferlerini gerçekleştirme konularında bilgi sahibi olmak,
  • Analiz öncesi dezenfeksiyon ve sterilizasyon tekniklerini uygulamak,
  • Laboratuvarların farklı alanlarıyla ilgili analiz çözeltilerini hazırlamak ve temel testleri uygulama pratiği yapabilmek,
  • Laboratuvar alanında gerekli olan yazılımları kullanabilmek, iletişim teknolojilerine hâkim olmak,
  • Kişisel güvenlik kurallarını uygulamak ve laboratuvarın güvenlik önlemlerini almak,
  • Meslektaşları, hekimler, tüm diğer sağlık personelleri ve hastalar ile etik çerçevede etkili bir iletişim kurabilme becerisine sahip olmak,
  • Etik değerleri önemsemek,
  • Hastalardan alınan örneklerin analiz sonuçlarını ilgili sağlık çalışanlarına iletmek.

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Programda bulunan mesleki uygulama ve stajlarını başarı ile tamamlayan tıbbi laboratuvar teknikeri unvanı ile mezun olan kişiler, çeşitli sağlık kuruluşlarında çalışabilirler. Tıbbi laboratuvar teknikleri iş imkanı olan yerler; hastane, özel hastane, sağlık ocağı ve özel tahlil laboratuvarları oluşturmaktadır. Laboratuvar teknikeri, çalıştığı laboratuvar veya bilim dalında uzman yönetiminde, teknik prosedürlere sadık kalarak testler ve analizler yapar. Özel klinik ve tahlil laboratuvarlarında istihdam edilebilen laboratuvar teknikeri, sağlık kuruluşlarına bağlı araştırma merkezleri, gıda sanayi işletmeleri, hıfzıssıhha enstitüleri ve tıp alanında araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan tüm kurum ve kuruluşlarda çalışabilir. Tıbbi laboratuvar teknikleri maaş bilgisi de bu doğrultuda değişiklik gösterir. Tıbbi laboratuvar teknikleri yorumlarında bu alana yönelmek isteyenlerin soruları ile karşılaşılabilmektedir. Bu mesleği edinmek isteyen kişilerin sahip olması gereken belli başlı nitelikler vardır. Bunlardan en önemlisi kimya ve biyolojiye ilgili olmaktır. Tıbbi laboratuvar teknikerinin uzun saatler boyunca kimyasal maddelerle ve örneklerle çalışması gerekmektedir. Oldukça dikkat gerektiren bir meslek olduğu için konsantrasyonu yüksek, el ve göz koordinasyonu kuvvetli kişiler bu alanda çalışabilirler. Sabırlı ve sorumluluk sahibi olmak bu mesleğin gereklilikleri arasında gösterilebilir. Laboratuvarlarda görev yapan kişilerin hijyene özen göstermesi ve çalışma ortamını temiz tutması beklenir. Laboratuvar teknikerleri eldiven ve önlük gibi ekipmanlar ile çalışmalıdır. Mikrop bulaşma riskine karşı tüm önlemleri almalıdır. Aynı zamanda hasta ve hasta yakınları ile iyi iletişim kurmak da bu mesleğin önemli bir kuralıdır. Bu pozisyonda çalışmak ve kariyerini bu şekilde ilerletmek isteyen kişiler funduszeue.info farkı ile laboratuvar teknikeri iş ilanları arasından araştırma yapabilir ve kendilerine en uygun ilanlara başvurabilirler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası