msü zor mu / Bu yıl MSÜ yorumları (2023): MSÜ sınavı zor muydu, kolay mıydı?

Msü Zor Mu

msü zor mu

MSÜ sınavına girmek isteyen adayların MSÜ Sınavı Nedir? araştırmaları çoktan başladı. MSÜaçılımı Milli Savunma Üniversitesidir. MSÜ sınavına hazırlanan adaylar MSÜ Kimler Girebilir?  ve MSÜ Kaç Puan İle Alıyor? merak etmekteler. Milli Savunma Bakanlığı ve ÖSYM iş birliğiyle yapılan 2023 MSÜ Hakkında Bilinmesi Gerekenleri sizler için derledik. Gelin birlikte tüm merak edilenleri öğrenelim…

MSÜ Sınavı Nedir?

msu sinavi nedir

Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde ÖSYM tarafından koordine edilen MSÜ Sınavı; lise son sınıf ve mezun öğrencilerinin sınava girdiği ve ayrıca  önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerinde eğitim alacak öğrencileri seçmek amacıyla yapılmaktadır. Sınavı başarı ile geçen adaylar taban sıralamalarına göre MSÜ harp okulları için mülakatlara alınırlar. Aslında Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ), Milli Savunma Bakanlığına bağlı olarak; lisans, yüksek lisans, doktora gibi düzeylerde askeri öğrenciler yetiştiren bir eğitim kurumudur.

Kısaca MSÜ’ den bahsedecek olursak; öğrencilere askeri alanda eğitim veren Milli Savunma Üniversitesinin kısaltılmış adıdır. MSÜ’de yani Milli Savunma Üniversitesinde eğitim almak için öğrencilerin MSÜ Sınavı’na girmesi ve yeterli puanı almaları gerekmektedir. Beş seçenekli çoktan seçmeli olan bu sınav 120 sorudan oluşur ve MSÜ Sınavı için verilen süre 165 dakika sürmektedir. Bununla birlikte MSÜ sınavının puanları yapıldığı yıl için geçerli olmaktadır.

MSÜ’nün tarihçesinden bahsedecek olursak; bu sınav ilk olarak 31 Temmuz 2016 tarihli ve 669 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması kararı sonucunda; Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuştur. Milli Savunma Üniversitesine alınacak olan askeri öğrenci adayların Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına bağlı bilgi düzeylerinin ölçülmesi planlanmaktadır.


MSÜ Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?

msu sinav basvurusu nasil yapilir

MSÜ başvuru yapacak adaylar, ÖSYM’ nin resmi internet sitesinden ya da Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması ile bireysel olarak internet aracılığıyla  yapabilirsiniz. MSÜ’ye başvuracak adaylar öncelikle sınav ücretini yatırıp ardından başvuru işlemlerini yapabilirler. Ayrıca bilmelisiniz ki sınav ücretini yatırmayan adayların sınav başvuruları geçersiz sayılmaktadır.

MSÜ sınav başvurusunu maddeler halinde anlatacak olursak MSÜ başvurusu şu şekilde yapılır:

  • Adaylar öncelikle ÖSYM Aday İşlemleri web sitesine giriş yapmalıdır.
  • ÖSYM Aday İşlemleri sayfasına giriş için adayların TC kimlik no ve şifre girmeleri yeterlidir.
  • ÖSYM Aday İşlemleri sayfasından MSÜ Sınavı için yayımlanan başvuru formu doldurulmalıdır.
  • Aday işlemleri sayfasının sol tarafında bulunan menüden “Başvurularım” seçeneğine tıklanmalıdır.
  • Açılan sayfada Milli Savunma Üniversitesi Sınavı seçeneği seçilmelidir.
  • Aday bilgileri doldurularak MSÜ Sınavı için başvuru işlemleri tamamlanmalıdır.
  • Sınav tarihinden yaklaşık 3 hafta önce aday, sınav yerlerini ÖSYM web sitesinden öğrenmelidir.

Milli Savunma Üniversitesi Sınavı (MSÜ) başvurusu yapmak isteyen adaylar, ÖSYM web sitesinden sınav ücretini elektronik olarak ödemeyi unutmamalıdır. Aksi takdirde MSÜ Sınavı için yapılan başvuru tamamlanamaz.

Milli Savunma Üniversitesi başvuru şartlarını sıralayacak olursak;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Harp Okuluna başvurabilmek için cinsiyeti erkek olmak,
  • Harp Okulu için en fazla 20 yaşında olmak,
  • Astsubay Meslek Yüksek Okulu için en fazla 21 yaşında olmak,
  • Güvenlik soruşturması sonucunda kendisinin ve ailesinin sicilinin temiz olması,
  • Evli olmamak,
  • Erkek öğrenciler için minimum 165 cm boyunda olmak,
  • Kadın öğrenciler için minimum 160 cm boyunda olmak,
  • Hava Harp Okulu için maksimum 190 cm boyunda olmak,
  • MSÜ Sınavı’na ek olarak aynı yıl içinde yapılan YKS’ ye katılmak.

MSÜ Sınavına Kimler Girebilir?

msu sinavina kimler girebilir

Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavına girebilmek için sağlanması gereken şartlar aşağıda listelenmiştir.

  • Sınava girecek adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir. Çifte vatandaşlığı olan adaylar da sınava başvurabilmektedir fakat Harp Okulları veya Astsubay Meslek Yüksekokullarından mezun olacakları tarihe kadar diğer vatandaşlıklarından vazgeçmeleri gerekmektedir.
  • Harp Okullarına kadın ve erkek, Astsubay Meslek Yüksekokullarına ise yalnızca erkek öğrenci alımı yapılacaktır.
  • Sınava girecek adayların doğdukları gün ve aya bakılmaksızın Harp Okulları için en fazla 20 yaşında yani 1 Ocak 2002 ve sonrası doğumlu olma, Astsubay Meslek Yüksekokulları için en fazla 21 yaşında yani 01 Ocak 2001 ve sonrası doğumlu olma zorunluluğu vardır. Kadın öğrenciler, sadece Harp Okullarına alınacaktır. Bu nedenle kadın öğrencilerin, en fazla 20 yaşında olmaları gerekmektedir.
  • Sınava başvuracak olan adayların lise ve dengi okullardan 2020 ve 2021 yılında mezun olmuş olmak, öğrenciliği devam etmekte olan adayların da 2022 yılında Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarının kesin kayıt işlemlerinin son tarihine kadar mezun olmak şartı vardır.
  • Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarına başvuru için ÖSYM 2022 tarihinde yapılacak Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavına katılmış olma ve bu sınavdan Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek olan çağrı taban puanı almış olma şartı vardır.

Milli Savunma Üniversitesi için sınava girecek adaylarda aranan şartların en önemlisi ve önceliklisi üniversiteye girmek için belirlenen boy-kilo sınırlarını bilmesi gerekmektedir. Sınava girecek adaylardan istenen boy-kilo şartlarını taşımayan adayların fiziki değerlendirme aşamasında adaylıkları sonlandırılacağı için sınava girmeden önce şartlar kesinlikle kontrol edilmelidir. Erkek Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 165 cm olarak belirlenmiş, Kadın Askeri Öğrenci adayları için ise asgari boy sınırı 160 cm olarak belirlenmiştir. Belirlenen boy-kilo sınırları ÖSYM’nin yayımladığı 2023 Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı ve Askeri Öğrenci Temini Kılavuzunda tablo şeklinde verilmiştir.


MSÜ Puanı Nasıl Hesaplanır?

msu puani nasil hesaplanir

MSÜ puanı hesaplanırken adayların verdiği cevaplar, her alt test için ayrı ayrı değerlendirilir ve alt testlerin her biri için birer standart puan hesaplanır. Standart puanlar hesaplanırken her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenmekte, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili alt testten elde ettiği ham puan hesaplanır. Hesaplanan bu ham puanlar kullanılarak ilgili testin ortalama ve standart sapması bulunur. Bununla birlikte ortalama ve  sapma kullanılarak da adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanır.

 Adayların ağırlıklı puanları ise hesaplanan standart puanlar ve ağırlıklar kullanılarak hesaplanmaktadır. Ağırlıklı puanlar kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülmekte ve bu sayede adayların MSÜ-SAYISAL (SA), MSÜ-EŞİT AĞIRLIK (EA), MSÜ-SÖZEL (SÖ) ve MSÜ-GENEL (GN) puanları oluşturulmaktadır. Sınav sonrasında iptaline karar verilen soru veya sorular olursa da bu sorular değerlendirme dışı bırakılmaktadır. Adayların başarı sırası ise en yüksek puan alan adaydan başlanarak sıralanmaktadır.

ÖSYM’ nin 2023 MSÜ Sınavı için yayımladığı kılavuzda yer alan puan türlerinin hesaplanmasında testlerin ağırlıklarını belirten tablo aşağıda verilmiştir.

Puan TürleriTürkçeTemel MatematikFen BilimleriSosyal Bilimler
MSÜ-SA%25%35%30%10
MSÜ-EA%35%35%10%20
MSÜ-SÖ%35%20%10%35
MSÜ-GN%33%33%17%17

Milli Savunma Üniversitesi Sınavı Baraj Puanı Kaçtır?

Milli Savunma Üniversitesi Sınavına girebilmek için adayların , YKS’ ye girmesi ve TYT’ denen az  200 ve 200 üzeri puan almış olması gerekmektedir. MSÜ baraj puanları; adayların bölümüne, cinsiyete ve adayın şehit-gazi yakını olup olmamasına göre farklılık göstermektedir. 2023 yılı Milli Savunma Üniversitesi Sınavı baraj puanı henüz açıklanmamıştır.


MSÜ Sınav Konuları ve Soru Dağılımı Nelerdir?

Adayların MSÜ sınavında çözmeleri için toplam 120 soru için 165 dakika süre verilmektedir. MSÜ Sınavı 40 soru Türkçe, 20 soru Sosyal Bilgiler, 40 soru Matematik ve 20 soru Fen Bilimleri Testi’ n den oluşur. MSÜ sınav soruları kolay-orta-zor seviye olmak üzere eşit oranda dağılımlıdır.

Ders AdıSoru Sayısı
Türkçe40
Tarih5
Coğrafya5
Felsefe5
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi5
Matematik40
Fizik7
Kimya7
Biyoloji6

Milli Savunma Üniversitesi Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Milli Savunma Üniversitesi taban puanları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Milli Savunma Üniversitesinin 2022 yılında yayımlanan verilerine göre en düşük taban puan 275,009 ile Astsubay Meslek Yüksek Okuluna öğrenci alımı yapılmıştır. 2022 yılında MSÜ’ye alınan öğrencilerden en yüksek bölüm ise 395,903 puan ile Kara Harp Okulu olmuştur.

ERKEK ADAYLAR İÇİN HARP OKULLARI TABAN PUANLARI VE BAŞARI SIRALAMALARI
BölümTaban PuanıPuan TürüŞehit/Gazi Yakınları
Hava Harp Okulu356,628Sayısal320,965
Kara Harp Okulu310,418Sayısal279,376
Deniz Harp Okulu310,418Sayısal279,376
Sahil Güvenlik310,418Sayısal279,376
Kara Harp Okulu309,176Eşit Ağırlık278,258
Kara Harp Okulu341,06Sözel306,954

 

KADIN ADAYLAR İÇİN HARP OKULLARI TABAN PUANLARI VE BAŞARI SIRALAMALARI
BölümTaban PuanıPuan TürüŞehit/Gazi Yakınları
Hava Harp Okulu395,903Sayısal365,313
Kara Harp Okulu385,147Sayısal346,632
Deniz Harp Okulu385,147Sayısal346,632
Sahil Güvenlik374,147Eşit Ağırlık346,632

 

ASTSUBAY MESLEK YÜKSEKOKULU ADAYLARI İÇİN TABAN PUANLARI VE BAŞARI SIRALAMALARI
BölümTaban PuanıPuan TürüŞehit/Gazi Yakınları
Kara275,009Genel248,508
Hava275,009Genel248,508
Deniz275,009Genel248,508
Sahil Güvenlik275,009Genel248,508
Bando275,009Genel248,508

MSÜ’ye Çalışırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

msuye calisirken nelere dikkat edilmelidir

  • MSÜ’ye giren adayların sınavda sorumlu oldukları konuların öğrenmeleri gerekmektedir. Konular öğrenildikten sonra çalışma planı hazırlanmalı ve bu planın adayın kendine uygun ve uygulanabilir olmasına dikkat edilmelidir.
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların Türkçe dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Noktalama İşaretleri, İsimler, Sıfatlar, Paragraf, Ses Bilgisi, Zarflar, Zamirler, Edat- Bağlaç- Ünlem, Sözcükte Yapı, Fiiller, Fiilde Çatı, Yazım Kuralları, Fiilimsiler, Cümle Türleri, Cümlenin Öğeleri ve Anlatım Bozuklukları.
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların matematik dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Temel Kavramlar, Rasyonel Sayılar, Ondalık Sayılar, Sayı Basamakları, Mutlak Değer, Köklü Sayılar, Üslü Sayılar, Basit Eşitsizlikler, Çarpanlara Ayırma, Oran-Orantı, Denklem Çözme, Kümeler, Kombinasyon, Permütasyon, Fonksiyonlar, Binom, Polinomlar, İstatistik, Olasılık, Karmaşık Sayılar, Parabol, İkinci Dereceden Denklemler, Problemler; Doğruda ve Üçgende Açılar, Üçgende Alanlar, İkizkenar ve Eşkenar Üçgen, Dik ve Özel Üçgenler, Dik Üçgende Trigonometrik Bağıntılar, Üçgende Kenarortay, Bağıntıları, Üçgende Açıortay Bağıntıları, Üçgende Eşlik ve Benzerlik, Üçgende Açı-Kenar Bağıntıları, Dörtgenler, Çokgenler, Doğrunun Analitiği, Paralelkenar, Yamuk, Eşkenar Dörtgen-Deltoid, Çemberde Uzunluk, Dikdörtgen, Daire, Küre, Prizmalar, Koordinat Düzlemi ve Noktanın Analitiği ve Vektörler-1
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların tarih dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Tarih Bilimine Giriş, Uygarlığın Doğuşu ve İlk Uygarlıklar, Eski Türk Tarihi, Türk Tarihi, Beylikten Devlete, Türk-İslam Devletleri, Dünya Gücü Osmanlı Devleti, Osmanlı Kültür ve Medeniyeti, Yeniçağ Avrupası, Arayış Yılları, Yakınçağ Avrupası, 18. Yüzyılda Değişim ve Diplomasi, En Uzun Yüzyıl, 20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti, 1. Dünya Savaşı, Milli Mücadeleye Hazırlık Dönemi, Kurtuluş Savaşı’nda Cepheler, Atatürkçülük ve Atatürk İlkeleri, Türk İnkılabı ve Türk Dış Politikası.
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların coğrafya dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Dünyanın Şekli ve Yer Şekilleri, Harita Bilgisi, İklim Bilgisi, Türkiye’nin İklimi ve Yer Şekilleri, İç ve Dış Kuvvetler, Yerin Şekillenmesi, Toprak Tipleri, Orta Payda: Bölge, Nüfus, Çevre ve İnsan, Ulaşım Yolları ve Doğal Afetler.
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların felsefe dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Felsefenin Alanı, Bilim Felsefesi, Bilgi Felsefesi, Ahlak Felsefesi, Varlık Felsefesi, Sanat Felsefesi, Siyaset Felsefesi ve Din Felsefesi.
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların din kültürü ve ahlak bilgisi dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Hz. Muhammed’ in Hayatı, Hazreti Muhammed, İslam Düşüncesinde Yorumlar, İslam Düşüncesinde Tasavvuf, İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklar, Kur’an ve Yorumu ve Vahiy ve Akıl Kur’an Yorumları.
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların fizik dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Fizik Bilimine Giriş, Madde ve Özellikleri, Basit Makineler, Vektör-Kuvvet ve Kuvvet Dengesi, Sıvıların Kaldırma Kuvveti, Isı ve Sıcaklık, Basınç, Genleşme, İş Enerjisi, Doğrusal Hareket, Düzlem Ayna, Küresel Aynalar, Işık ve Gölge, Mercekler ve Aydınlanma, Elektrik Akımı ve Devreler, Elektrostatik, Temel Dalga Bilgileri, Su Dalgaları, Yay Dalgaları, Ses ve Deprem Dalgaları.
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların kimya dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Kimya Bilimi, Periyodik Sistem, Atom ve Yapısı, Kimyasal Türler Arası Etkileşimleri, Bileşikler, Asitler-Bazlar ve Tuzlar, Kimyasal Tepkimeler, Kimyanın Temel Yasaları, Karışımlar, Maddenin Halleri, Endüstride ve Canlılarda Enerji ve Kimya Her Yerde.
  • MSÜ Sınavına çalışan adayların biyoloji dersine çalışırken dikkat etmesi gereken konular şunlardır: Biyoloji Bilimi, İnorganik Bileşikler, Organik Bileşikler, Madde Geçişleri, Hücre, DNA-RNA, Enzimler, Hücre Bölünmeleri, Protein Sentezi, Ekoloji, Eşeysiz-Eşeyli Üreme, Canlıların Sınıflandırılması, İnsanda Üreme ve Gelişme, Mendel Genetiği, Cinsiyete Bağlı Kalıtım ve Kan Grupları.
  • MSÜ’ye giren adaylar kendilerine güvenmeli, başarılı olacaklarına inanmalıdır. Çalışma döneminde moral, motivasyon artırıcı faaliyetlerde bulunulmalıdır. Adayların konu çalıştıktan veya yeterli miktarda soru çözdükten sona keyif aldıkları şeylerle ilgilenmesi motivasyonu artırma konusunda destek olacaktır.
  • MSÜ’ye çalışma döneminde bol bol kaliteli soru çözülmelidir. Kaliteli sorulara ancak kaliteli kaynaklar aracılığıyla ulaşılabilmektedir. Sınava çalışan adaylar hem konu anlatım, hem test, hem de deneme kitabı alırken deneyim sahibi, alanında uzman kişilere danışmalıdır. Çok sayıda kaliteli soru çözmek sınav başarısını artıracaktır.
  • MSÜ Sınavının gerçekleşmesine kısa süre kaldığında deneme çözümüne ağırlık verilmelidir. Denemeler tıpkı sınavdaymış gibi süre tutularak çözülmeli ve sonrasında cevaplar değerlendirilerek tekrar edilmesi gereken yerler tespit edilmelidir.

2023 MSÜ Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2023 msu hakkinda bilinmesi gerekenler

MSÜ Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?

MSÜ Sınavının ağırlıklı puanlarının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik veya Türkçe testlerinin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir.


MSÜ’de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

MSÜ yani Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavında 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir.


Milli Savunma Üniversitesi Sınavı’na Kaç Kez Girilebilir?

Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavına kaç kez girilebileceği ile ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır.


Sınav başvurusunu internetten değil de sınav başvuru merkezlerinden yapan kişiler ilave bir ücret öderler mi?

Başvuru merkezleri tarafından başvuru işlemini yapan adaylardan ilave 15 TL başvuru hizmeti ücreti alınır.


Sınav başvurumu geç başvuru tarihinde yaptığım takdirde ilave bir ücret öder miyim?

Geç başvuru tarihinde başvurusunu yapacak adaylar 195 TL  başvuru ücreti ödeyeceklerdir.


Sınav başvuru ücretimi nerelerden yatırabilirim?

  • Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
  • Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
  • Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
  • Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler
  • ING Bank’ın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
  • Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
  • Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)

Sınav ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.


Belirtilen tarihlerde sınav ücretini yatırmayan kişiler sınava girebilir mi?

Kılavuzda belirtilen başvuru tarihlerinde ve geç başvuru tarihinde sınav ücretini yatırmayan kişiler sınava giremezler.


Çifte vatandaşlığı olan bir kişi Milli Savunma Üniversitesi’ne başvurabilir mi?

Çifte vatandaşlığı olan bir kişi, Milli Savunma Üniversitesi’ne başvurabilir ancak HO/Asb.MYO’ndan mezun olacakları tarihe kadar T.C. dışındaki vatandaşlıklarından vazgeçmelerinin gerekeceğini göz önünde bulundurmalıdırlar.


2022-MSÜ’yü başvurup aynı zamanda diğer (Polis Akademisi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi vb.) sınavlara girebilir miyim?

2022-MSÜ’ye başvuru yapmak diğer sınavlara (Polislik Akademisi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi vb.) girmeye engel teşkil etmemektedir.


Astsubay Meslek Yüksekokullarına kadın adaylar başvurabilir mi?

Kadın adaylar yalnızca Harp Okullarına başvurabilir.


2000 Yılı ve öncesinde doğmuş kişiler Harp Okulları / Asb.Meslek Yüksekokullarına başvurabilir mi?

2000 yılı ve öncesi doğan adaylar Harp Okulları/ Asb.Meslek Yüksekokullarına başvuruları sistem tarafından engellenecektir.


2001 Yılı doğumlu kişiler Harp Okullarına başvurulabilir mi?

2001 yılı doğumlu adaylar Harp Okullarına başvuramazlar.


Evliyim/Nişanlıyım/Eşimden ayrıldım, askeri öğrenci olabilir miyim?

Başvuru ve Giriş koşullarımızda «Nişanlı, evli, dul, hamile, çocuklu olmamak veya herhangi bir kadınla veya erkekle nikâhsız olarak birlikte yaşamamak» ifadesi yer almaktadır.


Şu anda üniversitede okuyorum MSÜ’ye girmek için tekrar sınava girmeli miyim?

MSÜ Sınavları yalnızca uygulanacakları yıl için geçerlidirler. Tekrar sınava girmeniz gereklidir.


Milli Savunma Üniversitesi’ne başvurabilmek için hangi lise türlerinden mezun olmak gerekir?

Herhangi bir lise ve dengi okuldan mezun olan/olacak adaylar MSÜ’ne başvurabilir.


Milli Savunma Üniversitesi’nde okuyabilmek için YKS- TYT ve YKS-AYT oturumlarına katılmak zorunlu mudur?

Asb.MYO için YKS-TYT ve Harp Okulu için YKS-TYT ile YKS-AYT oturumlarına katılmak zorunludur. Bir önceki yıldaki YKS-TYT puanını kullanmak isteyen adaylarla ilgili açıklama bir sonraki soruda yer almaktadır.


Milli Savunma Üniversitesi’nde okuyabilmek için bir önceki yıl almış olduğum YKS-TYT puanımı kullanabilir miyim?

2021-YKS-TYT puanı 200 ve üzerinde olan adayların, bahse konu puanları geçerlidir. Ancak adaylar MSB ile MSÜ’ nin öğrenci yerleştirme işlemleri için taban puan belirleyeceğini göz önünde bulundurmalıdır. 2021-YKS- TYT puanını kullanmak isteyen adayların YKS başvuru sürecinde bu yönde başvuru ve ödeme yapmaları gerekmektedir.


2022-MSÜ ‘‘Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavına’’ hangi illerde katılabilirim?

Adaylar sınav merkezi tercihi olarak kendi adres ilini tercih edebileceklerdir. Bunun dışında bir tercihte bulunulamayacaklardır.


Harp Okulu ve/veya Asb.MYO Seçim aşamalarına katılarak bu aşamaların herhangi birinden Elenmek/Ayrılmak diğer Yükseköğretim Kurumlarına başvurmaya engel oluşturur mu?

Adayların Diğer Yükseköğretim Kurumlarına Başvurma Hakları Devam Edecektir.


MSÜ’ne çağrı ve kesin kayıt işlemleri için Şehit- Gazi Çocuklarına özel bir kontenjan ayrılır mı?

Şehit ve gazi çocuklarının 2’nci seçim aşamalarına çağrılmasıyla ilgili olarak; 2022-MSÜ sınavında belirlenecek “Seçim Aşamaları Çağrı Taban Puanının” %90’nını alanlar, ikinci seçim aşamalarına çağırılacaktır.

Seçim aşamalarında başarılı olan şehit ve gazi çocukları, yerleştirme için Astsubay Meslek Yüksekokulları için 2022-YKS TYT’den, Harp Okulları için 2022 YKS Sayısal/Eşit Ağırlık’tan Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenecek taban puanın

%90’ını almış olmak şartıyla kendi aralarında sıralanarak kontenjanın %5’i kadarı okullara kayıt yaptırma hakkını elde ederler. Kendi puanı ile okula kayıt yaptırma hakkını elde eden adaylar % 5’lik kontenjanın dışında tutulurlar.


Şehit-Gazi Çocukları kapsamına kimler girer?

Şehit-Gazi Çocukları kapsamına yalnızca öz annesi veya babası şehit-gazi olanlar girer.


Kılavuzda belirtilen tarihlerde tercihlerini yapmayan adaylar 2’nci Seçim Aşamalarına Çağrılırlar mı?

Belirtilen tarihlerde tercih işlemlerini yapmayan adaylar hiçbir şekilde 2’nci Seçim Aşamalarına çağrılmayacaktır.


Vücudunda dövme veya yara izi olan kişiler Askeri Öğrenci olabilir mi?

Bu konuda ayrıntılı bilgi için TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nin tatuaj ve yara izi ile ilgili bölümünü inceleyiniz.


Daha önce Askeri Okullardan çıkan/çıkarılan veya sivil okullardan çıkarılan öğrenciler MSÜ’de okuyabilir mi?

Başvuru ve Giriş koşullarımızda «Bir askeri okuldan çıkmış veya çıkarılmamış, sivil okullardan ise çıkarılmamış olmak» ifadesi yer almaktadır.


Okul disiplin cezaları MSÜ’de okumaya engel teşkil eder mi?

Giriş koşullarına engel teşkil eden okuldan çıkarılma cezaları hariç okulda alınan disiplin cezaları MSÜ’nde okumaya engel teşkil etmez.


Aday Yerleştirme İşlemlerinde kullanılan 2023- YKS puan türlerine Ortaöğretim Başarı Puanı eklenecek midir?

Aday yerleştirme işlemlerinde 2023-YKS puan türlerinin ortaöğretim başarı puanı eklenmemiş hali (HAM PUAN) kullanılacaktır.


İlginizi Çekebilir 👇

👉 2023 MSÜ Kadın Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

👉 2023 MSÜ Erkek Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

👉 2023 MSÜ Kimler Girebilir? 2023 MSÜ Yaş Sınırı Var mı?

👉 MSÜ Sınavı Nasıl Oluyor? 2023 MSÜ Konu ve Soru Dağılımı

👉 Mezunları En Hızlı ve Kolay İş Bulan Bölümler 2023

👉 En Çok Tercih Edilen 4 Yıllık Önü Açık Bölümler 2023

👉Ders Çalışmaya Nasıl Konsantre Olunur? Ders Çalışmaya Konsantre Olmak İçin 8 Öneri

Bizi Instgram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ

MSÜ sınav soruları zor mu kolay mı? Milli Savunma Üniversitesi sınav yorumları

'Milli Savunma Üniversitesi sınav yorumları nasıl?', '2020 MSÜ sınavı ne zaman ve sonuçlar ne zaman açıklanacak?' sorularının yanıtlarını haberimizde aktardık. 14 Haziran 2020 Pazar günü gerçekleşen MSÜ sınavı sonrasında heyecan dorukta! Sınavda her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili alt testten almış olduğu ham puan bulunacak. Sınava giren adaylar, 'MSÜ sınav yorumları'ını merak ediyor. Detaylar sayfamızda...

MSÜ SINAVI NE ZAMAN VE SAAT KAÇTA?

Milli Ssavunma Üniversitesi 2020 yılında 14 Haziran 2020 Pazar günü yapılacak. Sınav, saat 10.15'te başlayacak ve 135 dakika sürecek.

Harp Okulları için 2020 yılı YKS Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) girmeyen veya 2019-YKS-TYT puanı 200 ve üzerinde olmayan adaylar ile Alan Yeterlilik Testlerine (AYT) girmeyen; Astsubay Meslek Yüksekokulları için ise 2020 yılı YKS Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) girmeyen veya 2019-YKS-TYT puanı 200 ve üzerinde olmayan adaylar, hiçbir surette askeri okullara yerleştirilmeyecektir.

SONUÇLAR TEMMUZ AYINDA AÇIKLANACAK

Sınav sonuçları 7 Temmuz 2020 Salı günü açıklanacak. Sınav sonuçları yalnızca sınavın yapıldığı yıl için geçerli sayılacak. Bu sınavın sonuçları diğer yükseköğretim kurumlarına yerleştirme/yatay, dikey geçiş vb. işlemlerde kullanılamayacak.

MSÜ SINAV GİRİŞ BELGESİ NASIL ÖĞRENİLİR?

ÖSYM, Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı giriş yerlerini 4 Haziran 2020 Perşembe günü saat 16.00'dan itibaren erişime açtı. MSÜ sınav giriş yerleri, ais.osym.gov.tr adresine giriş yapılarak öğrenilebilir.

Adaylar, sınav salonuna sınava giriş belgesi ile nüfus cüzdanı/TC kimlik kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportunun aslı kontrol edilerek alınacaklar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturacaklar.

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ SINAV GİRİŞ BELGESİ ALMA EKRANI

MSÜ SINAVINDA MASKE ZORUNLU MU?

Adayların maskelerini sınav salonlarındaki sıralarına oturana dek maskelerini çıkarmamaları gerekiyor. Sınav salonundaki sıraya oturmanın ardından maskeler çıkarılabiliyor.

MSÜ SINAVI ZOR MU KOLAY MI? İŞTE SINAV YORUMLARI

Askeri öğrenci olmak isteyen adaylar sınava girerek istenilen puanı almak için ter dökecek. ÖSYM tarafından yapılan Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı yoğun ilgi görüyor. İşte sınava daha önce girenlerin yorumları

Pelin: ÖSYM, hep aşkla ilgili soru sorup zaman kaybetmemizi istiyosun di mi doğruyu söyle? #msü

Alperen Kundakçı: Niye MSÜ sınavının sosyalini AYT ile karıştırdınız? #MSÜ

Murat Yıldırım: MSÜ sınavındaki din sorunlarından sonra cenneti hak etmediğimi fark ettim

Barış Öztürk: Boşuna MSÜ'nün tanıtım filmine "Kolay değildir" şarkısını koymamışlar #MSÜ

#MSÜ2020 yorumlarını BURAYA tıklayarak okuyabilirsiniz.

SINAV DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILIR?

Adaylar, soruların cevaplarını optik okumaya elverişli cevap kâğıtlarına işaretleyecekler, cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Cevaplar, her alt test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, alt testlerin her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Standart puanların hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

* Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili alt testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

* Tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır. Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

* Hesaplanan standart puanlar ve aşağıdaki Tablo’daki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanlarının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik veya Türkçe testlerinin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır.

* Ağırlıklı puanlar kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek adayların MSÜ-SAYISAL (SA), MSÜ-EŞİT AĞIRLIK (EA), MSÜ-SÖZEL (SÖ), MSÜ-GENEL (GN) puanları oluşturulacaktır.

Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), Sosyal Bilimler alanında yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanındaki ilave 5 soruyu cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; Sosyal Bilimler alanında toplam 25 soru bulunacaktır. Cevap kağıdında bu test ile ilgili alanda 25 cevap alanı bulunacaktır. Tüm adaylar, ilk 15 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.

Güncelleme: 

2023 MSÜ sınavı yorumları ile 2023 MSÜ soruları zor muydu kolay mıydı?

Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı, 77 ilde, 98 sınav merkezinde, 1489 bina, 27 bin 134 salonda gerçekleştiriliyor.

Geçen yılki sınavdan 81 bin 618 daha fazla adayın başvuru yaptığı 2023-MSÜ'ye 610 bin 419 aday katılıyor.

Bu yıl Antalya-Alanya, Balıkesir-Bandırma, Mersin-Tarsus, Kocaeli-Gebze ilçelerinde ilk kez MSÜ düzenleniyor.

Saat 10.15'te başlayan sınav için binalara saat 10.00'dan sonra aday alınmadı.

Adaylara 120 soru için 165 dakika cevaplama süresi verilecek.

MSÜ SINAVI SORULARI ZOR MUYDU, KOLAY MIYDI?

Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2023-MSÜ), 2 Nisan 2023 tarihinde saat 10:15'de başladı. Sınavda toplam 120 soru yönetilecek ve 165 dakika cevaplama süresi verilecek. Sınavın devam etmesi sebebiyle MSÜ sorularının nasıl olduğuna ilişkin bir bilgi bulunmuyor. Sınavın bitmesiyle soru yorumları gelecek. 

2023 MSÜ SORU YORUMLARI 

Geleceğin komutanlarından olma hayaliyle sınava giren adaylar MSÜ sınav yorumlarını Twitter hesapları üzerinden #MSÜ2023 etiketi ile paylaşacaklar. Sınavın sona ermesinin ardından adayların paylaşımlarını haberimize ekleyeceğiz...

#MSÜ 2023, başvuru, 2023, öğrenci

MSÜ İLK SINAV YORUMLARI: 2023 MSÜ sınavı zor muydu, kolay mıydı? Adaylardan ilk yorumlar gelmeye başladı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2023 13:22

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavı oturumu saat 13.00 itibarıyla sona erdi. Sınavdan çıkan öğrencilerden ilk yorumlar gelmeye başladı. Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı 610 bin 419 öğrencinin başvurusu sonucunda bugün saat 10.15’de başladı. Öğrencilere Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden toplam 120 sorudan oluşan bir test uygulanıyor. Sınavdan çıkmaya başlayan adaylar ise sosyal medya başta olmak üzere öğrenci forumlarından sınavla ilgili yorumlarını yapmaya başladı.MSÜ sınavı saat 13.00’da sona erecek. Peki MSÜ sınavı zor muydu, kolay mıydı? İşte, sınavla ilgili gelen yorumlar ve diğer detaylar…

1/5MSÜ İLK SINAV YORUMLARI: 2023 MSÜ sınavı zor muydu, kolay mıydı Adaylardan ilk yorumlar gelmeye başladı
2/5MSÜ SINAV YORUMLARI
3/5MSÜ SINAVI ZOR MUYDU KOLAY MIYDI
4/5MSÜ SINAV DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILACAK
5/5SINAVIN GEÇERLİ OLMASI NELERE BAĞLIDIR

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır