yks öğrencisi kaç saat uyumalı / Ramazan'da YKS Çalışmaları ve Oruç-Uyku Düzeni

Yks Öğrencisi Kaç Saat Uyumalı

yks öğrencisi kaç saat uyumalı

En İyi Ders Çalışma Saatleri Hangileri?

Pek çoğumuzun hayatta çeşitli amaçları ve hedefleri var ve elbette bu hedeflere ulaşabilmek için  gerekli gördüğü bir çalışma rutini… İnsan hayatı sınırlı; günlerimiz yalnızca 24 saat ve bu saatlerin de ne yazık ki büyük kısmı aslında kendimizi geliştirmek için kullanabileceğimiz durumda değil. Dolayısıyla “zamanı verimli kullanabilme” ve “anda kalma” pratiklerini artık hayatın pek çok alanında duymaya başladık.

Size bilimsel olarak yapılan çalışmalar ve toplumsal incelemeler sonucu edinilen verimli saatler hakkında vereceğimiz bilgilerden önce bazı önemli tavsiyelerde bulunmak isteriz.

Superprof logo

En iyi öğretmenler müsait

Ogun
5

5 (10 yorum)

Ogun

Gift icon

İlk ders ücretsiz!

Mert
5

5 (8 yorum)

Mert

Gift icon

İlk ders ücretsiz!

Kübra
5

5 (3 yorum)

Kübra

Gift icon

İlk ders ücretsiz!

Ogun
5

5 (10 yorum)

Ogun

Gift icon

İlk ders ücretsiz!

Mert
5

5 (8 yorum)

Mert

Gift icon

İlk ders ücretsiz!

Kübra
5

5 (3 yorum)

Kübra

Gift icon

İlk ders ücretsiz!

Başlayın

Zaman Yönetimi ve Farkındalık Halinde Yaşam

Daha önce de bahsettiğimiz gibi tıpkı kazanılan para gibi hayattaki zamanımız da kısıtlı. Hatta daha az kazanan biri olarak çok daha fazla para kazanma ya da beş kuruşunuz yokken milyoner olabilme ihtimaliniz varken ne yazık ki kaybettiğiniz zamanları geri alma lüksünüz hiçbir zaman olmayacak. Bu açıdan zaman, her birey için altından da pırlantadan da değerlidir. Bu kadar değerli hazineyi siz kullanmak istemeseniz de gözünüzü kapatıp açtığınızda tükenip gittiğini fark edeceksiniz.

Amacımız bunalıma sokup melankolik düşüncelere neden olmak değil elbette. Hayatta zaman yönetimi ve verimine ilişkin gerçekten ilk başta izlemeniz gereken yol “anı yaşamak” olmalı. Sıkılırken de, eğlenirken de, üzülürken de , iş yaparken de otomatik pilota bağlamayın! Biri size yarım saat önce ne yaptığınızı sorduğunuzda bunu düşünme ihtiyacı hissetmeyin. Evinizi temizlerken, masanızı düzenlerken, öğretmenin verdiği lüzumsuz bulduğunuz bir ödevi bile yaparken farkındalığınızı koruyun ve anda kalın. Ne yaptığınızı, ne hissettiğinizi fark edin; o zamanı tamamen hızlı geçmek için bakışlarınızı uzaklara daldırarak iş yapmayın! Bu anlattığımız yaşadığınız her andan keyif almak ve memnuniyet duymak anlamına gelmiyor.

Verimliliği ve Konsantrasyonu Düşürebilen Faktörler

Bazı durumlarda sessiz bir odada, uykunuzu almış durumda, midenize ve vücudunuza iyi gelen bir yemek ve sıcak kahvenin ardından dahi motive olmakta ve konsantrasyon sağlamakta başarısız olduğunuzu fark edersiniz. Bunun pek çok sebebi olabilmekle birlikte eğer genele yayılmışsa bazı hatalar yapıyor olabilirsiniz.

Öncelikle her insanın bir mizacı vardır. Kimi insanlar zora gelemez ve daha yavaş davranırlar. Bu insanların bazen dalgınlık sorunları vardır bazen de aksine farkındalıkları çok yüksek olduğu için detaylara dahi dalabilirler. Durum her ne olursa olsun kendinize öncelikler sırası belirleyip gününüzü ona göre planlamak, yapacağınız aktiviteleri aktif olarak takip edip anda kalmanıza fayda sağlayabilir.

Örnek vermek gerekirse okulunuzdan döndünüz ve o gün odanızı düzenlemeniz, öğretmenin verdiği bir ödevi bitirmeniz, duş almanız, yürüyüş yapmanız ve matematik dersinden bir konuya çalışmanız gerekiyor olabilir. Siz bu durumda eve geldiğinizde çok fazla zamanınız olduğu için biraz dinlenip sonra dizi izleyip sonra bilgisayar oyunu oynayıp sonra da yemek yiyip duş alırsanız ders çalışma ve ödev zamanınız tam uyku zamanlarına denk gelmiş olur. Üstelik diğer planlarınızı da yapamamış olursunuz. Bu örnekte aslında ne en baştaki eğlencenizden tam tat alırsınız ne geç vakte sarkan çalışma rutininizden verim alırsınız. Bu açıdan önce hiç rehavete kapılmadan yürüyüşünüzü yapıp hemen arkadan duşunuzu alıp odanızı toparlayıp derslerinize başlarsanız temiz bir odada dinç ve temiz bir vücutla dersinizi çalışıyor olur ve akşam saatinizi de dizi-film izlemek, kitap okumak gibi bir aktiviteye ayırıp iç rahatlığıyla uyuyabilirsiniz.

Superprof logo

En iyi öğretmenler müsait

Ogun
5

5 (10 yorum)

Ogun

Gift icon

İlk ders ücretsiz!

Mert
5

5 (8 yorum)

Mert

Gift icon

İlk ders ücretsiz!

Kübra
5

5 (3 yorum)

Kübra

Gift icon

İlk ders ücretsiz!

Ogun
5

5 (10 yorum)

Ogun

Gift icon

İlk ders ücretsiz!

Mert
5

5 (8 yorum)

Mert

Gift icon

İlk ders ücretsiz!

Kübra
5

5 (3 yorum)

Kübra

Gift icon

İlk ders ücretsiz!

Başlayın

Verimli Ders Çalışma Saatlerinde Zıt Kutuplar: Erkenci Kuş ve Gece Kuşu

"Erkenci kuş" ve "gece kuşu" terimleri, genellikle insanların uyku ve aktivite düzenlerini tanımlamak için kullanılır. Erkenci kuşlar, sabah erken saatlerde uyanıp aktif olan ve bu saatlerde daha enerjik hisseden kişilerdir. Gece kuşları ise gece geç saatlere kadar uyanık kalıp, sabahları ise daha geç uyanan ve enerjik hisseden kişilerdir.

Bu farklılık, kişilerin iç biyolojik saatleri veya sirkadiyen ritimleri ile ilgilidir. İnsanların sirkadiyen ritimleri, vücut sıcaklığı, melatonin salgısı ve diğer faktörler aracılığıyla 24 saatlik bir döngüde düzenlenir. Bu ritimler, genetik, çevresel ve yaşam tarzı faktörleri tarafından etkilenebilir.

Evrimsel açıdan, "erkenci kuş" ve "gece kuşu" davranışları, bir dizi faktörden etkilenebilir. Bir teori, avcı-toplayıcı dönemdeki hayatta kalma avantajlarına dayanır. Erkenci kuşlar, sabah erken saatlerde avlanmak veya kaynaklara erişmek için avantajlı olabilirken, gece kuşları daha geç saatlerde avlanarak veya toplama yaparak avantaj elde edebilirler.

Ancak, bu sadece bir teoridir ve bu davranışların tam olarak evrimsel bir temeli olduğuna dair kesin kanıtlar mevcut değildir. "Erkenci kuşlar" ve "gece kuşları" arasındaki farklılıkların daha çok bireysel tercihler, genetik ve çevresel etkenlerle ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Bu durumda siz hangisine daha yakın hissediyorsunuz?

a.)Erkenci Kuş

Erkenci kuşlar genellikle sabah erken saatlerde daha enerjik ve zihinsel olarak daha taze hissederler. Bu nedenle, sabah saatleri erkenci kuşlar için genellikle daha verimli bir ders çalışma zamanı olabilir. İlk saatlerde odaklanma ve konsantrasyon seviyeleri genellikle yüksektir.

Erkenci kuşların sabahları zihinsel olarak daha dinç olmaları, yeni bilgileri daha iyi işlemelerine ve öğrenmelerine yardımcı olabilir. Özellikle matematik, mantık gerektiren konular veya analitik düşünme gerektiren dersler, erkenci kuşlar için sabah saatlerinde daha uygun olabilir.

b.) Gece Kuşu

Gece kuşları ise genellikle akşam saatlerinde daha enerjik ve yaratıcı hissederler. Beyinlerinin daha geç saatlerde daha aktif olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, gece kuşları için akşam saatleri ve gece geç saatler, ders çalışma için daha verimli olabilir.

Gece kuşları, sessiz bir ortamda çalışmayı ve kendilerine zaman ayırmayı tercih edebilirler. Bu saatlerde, odaklanma düzeyleri yüksek olabilir ve daha az dış etkenle karşılaşabilirler. Yaratıcı düşünme gerektiren konular, yazma veya sanatsal faaliyetler gibi dersler, gece kuşları için daha uygun olabilir.

Tabii ki, her bireyin öğrenme ve çalışma tercihleri farklı olabilir. Kimi insanlar sabahları daha verimli olabilirken, kimileri akşam saatlerinde daha iyi çalışabilir. Önemli olan, kendi bioritimine ve en verimli olduğu saatlere uygun bir çalışma düzeni oluşturmaktır.

Genel Geçer Verimlilik Önerileri

funduszeue.infoma yapın: Ders çalışma sürecinizi düzenlemek için bir plan yapın. Hangi konular üzerinde çalışmanız gerektiğini belirleyin ve zamanınızı etkili bir şekilde kullanmak için bir program oluşturun.

funduszeue.info belirleyin: Her çalışma oturumu için belirli hedefler belirleyin. Hedefleriniz spesifik, ölçülebilir, erişilebilir, gerçekçi ve zamana bağlı (SMART) olmalıdır. Bu şekilde ilerlemenizi takip edebilir ve motivasyonunuzu yüksek tutabilirsiniz.

funduszeue.info çalışma ortamı oluşturun: Rahat, sessiz ve düzenli bir çalışma ortamı oluşturun. İyi bir aydınlatma sağlayın ve dikkatinizi dağıtabilecek faktörleri ortadan kaldırın (örneğin, cep telefonunuzu sessize alın veya uzak tutun).

funduszeue.info yönetimine dikkat edin: Zamanı etkili bir şekilde yönetmek önemlidir. Ders çalışma oturumları arasında kısa molalar verin ve bu molalarda dinlenin veya hafif egzersiz yapın. Ayrıca, öğrenmeyi daha iyi sindirebilmek için düzenli olarak tekrar yapmayı da unutmayın.

5.Öğrenme yöntemlerini çeşitlendirin: Farklı öğrenme yöntemlerini deneyin ve çeşitlendirin. Örneğin, not almak, özetler oluşturmak, kavram haritaları çizmek veya tartışmak gibi farklı stratejiler kullanabilirsiniz. Bu, farklı zihinsel süreçleri uyarır ve öğrenmeyi daha etkili hale getirebilir.

funduszeue.info katılım sağlayın: Sadece ders kitaplarını okumak yerine, öğrenilen konularla etkileşimde bulunun. Örnek sorular çözün, grup çalışmalarına katılın veya konuları başkalarına anlatın. Aktif katılım, öğrenmeyi daha derinleştirebilir ve anlayışınızı güçlendirebilir.

funduszeue.infoize zaman ayırın: Sadece ders çalışmaya değil, kendinize zaman ayırmaya da önem verin. Yeterli uyku alın, sağlıklı beslenin ve düzenli olarak egzersiz yapın. Zihinsel ve fiziksel sağlığınızı korumak, ders çalışma verimliliğinizi artırabilir.

funduszeue.info motivasyonunu yüksek tutun:Ders çalışma motivasyonu kazanabilmek için kişisel hedefler belirleyin, ilgi duyduğunuz konuları vurgulayın ve ilham aldığınız kaynaklardan destek alın. Motive olmak, ders çalışma sürecini daha keyifli hale getirebilir.

 

Saat Saat Kısa Bir Rehber

Sabah Saatleri ( - ):

Sabah saatleri, erkenci kuşlar için genellikle daha verimli olabilir. Zihinsel olarak taze ve enerjik hissettikleri bu saatlerde, odaklanma ve konsantrasyon seviyeleri genellikle yüksektir. Bu nedenle, sabah saatlerini derse çalışmak ve yeni bilgileri öğrenmek için kullanmak faydalı olabilir. Özellikle matematik, mantık gerektiren konular veya analitik düşünme gerektiren dersler, sabah saatlerinde daha iyi anlaşılabilir ve öğrenilebilir.

Öğle Saatleri ( - ):

Öğle saatleri genellikle enerjinin düşmeye başladığı bir zaman dilimidir. Öğle yemeği sonrası sindirim süreci ve uyku eğilimleri nedeniyle dikkatin dağılması ve uykululuk hali yaşanabilir. Bu nedenle, öğle saatlerini kısa molalar veya hafif egzersizler yapmak için kullanabilirsiniz. Yemek sonrası dinlenme veya taze hava almak, öğle saatlerinde yeniden enerji toplamanıza yardımcı olabilir. Eğer çok vaktiniz yoksa kahve ya da çay için oldukça uygun bir zaman.

İkindi ( - ):

İkinci yarı genellikle enerjinin tekrar yükseldiği bir dönemdir. Öğleden sonra saatlerinde, odaklanma ve üretkenlik seviyeleri artabilir. Bu saat diliminde yoğun ders çalışma oturumlarına veya daha karmaşık konularla ilgilenmeye odaklanabilirsiniz. Ancak, dikkatinizin dağılmaması için düzenli molalar vermek ve vücudunuzu hareket ettirmek önemlidir.

Akşam Saatleri ( - ):

Akşam saatleri, gece kuşları için genellikle daha verimli olabilir. Gece kuşları, bu saatlerde enerjik hissedebilir ve beyinleri daha aktif olabilir. Bu zaman diliminde ders çalışmak, konuları gözden geçirmek veya soru çözmek için uygun olabilir. Ancak, dikkatli olunmalı ve uyku saatlerinize saygı göstermeye özen göstermelisiniz.

Gece Saatleri ( - ):

Gece saatleri genellikle dinlenme ve uyku için ayrılmalıdır. Yeterli uyku almak, beyin ve bedenin dinlenmesi için önemlidir. Uyku eksikliği, dikkat eksikliği, düşük konsantrasyon ve genel performans düşüklüğüne neden olabilir. Bu nedenle, uyku saatlerinize özen göstermek ve uyku düzeninizi korumak önemlidir.

Unutmayın her insan benzer olduğu kadar farklıdır. Size en uygun rutini ve verimlilik düzenini bulmak biraz zaman alabilir üstelik zaman içinde de değişim gösterebilir. Bundan dolayı her dakikanızı ve her saatinizi bilinçli ve anda kalarak hissetmeniz size çok şey katacak. Egzersiz, yoga ve nefes egzersizleri gibi aktiviteler ile hem vücudunuzu hem zihninizi daha çok eğitebilirsiniz.

Amacınız ne olursa olsun ve başınıza gelen ne olursa olsun asla unutmayın ki her şey değişim halindedir ve zaman da geçicidir. Siz hiçbir şey yapmasanız bile zamanınız akar gider. Bunun için yaşadığınız her dakikayı kabul edip dört elle sarılın; o dakikalar sizi büyütecek, olgunlaştıracak ve şimdikinden çok daha bilinçli bir birey haline getirecek.

>

Özel ders öğretmenleri ve öğrencilerini buluşturan platform

Beste

Jack of all trades master of none. Her an her şey ilgi alanına girmiş olabilir. Bir bakmışsınız ilgi alanından çıkmış. 1 hafta önce toplama bilgisayar kurarken şimdi mantı açmanın inceliklerini öğreniyor olabilir. Bilgi çöplüğü, ilgi alanı tüketicisi.

YKS’ye hazırlanırken daha etkin ve daha verimli ders çalışmak ve motivasyonunuzu artırararak üst seviyeye getirmek için nasıl ders çalışılmalı? YKS’ye nasıl çalışılır?


Çaışmalarınızı günlük, haftalık ve aylık olarak planlayın!
 

  • YKS’ye hazırlanırken planlı olmak ve hazırlanan programa uymak önem taşır. Çalışmalar aylık, haftalık ve günlük olarak planlanmalıdır. 

Psikolojik ve fiziksel olarak ders çalışmaya hazır olun!


  • Öğrencinin kendisini psikolojik ve fiziksel olarak ders çalışmaya hazır hale getirmesi gerekir. Bunun için okul rehber öğretmeni ile iletişim içinde kalmalı ve motivasyon artırıcı düşüncelere yer verilmelidir.

Tatil dönemlerinde konu eksiklerinizi kapatın!


  • Sömestr, ara tatil ya da tatil olan günler öğrencilerin konu eksiklerini kapatmaları için bulunmaz fırsatlardır. Her öğrencinin eksik olduğu konular bulunur. Öğrencinin eksik konuları belirlemesi, geçmişe takılmadan geleceğini planlaması için tatil dönemlerinin fırsata dönüştürülmesi gerekir. YKS’ye hazırlık döneminde eksikliklerin bulunması, öğrenciyi olumsuz düşüncelere doğru yöneltebilir. Bu noktada önemli olan konu eksiklerinin tespit edilerek bir program dahilinde harekete geçmektir. 

Olumsuz düşüncelerin etkisinde kalmayın!


  • Negatif düşüncelere kapılmamak ve olumsuz düşüncelerin etkisinde kalmamak gerekir. ‘Bu yıl sınav çok zor olacakmış’, ‘Bu yıl üniversite sınavına 3 milyon kişi girecekmiş’, ‘üniversiteyi kazanma şansım azalıyor’ gibi olumsuz düşüncelere kapılmamak ve etkisinde kalmamak öğrenci başarısını psikolojik anlamda olumlu olarak etkilemektedir. 

Her gün istikrarlı bir şekilde soru çözün!


  • YKS’ye çalışırken günlük istikrarlı bir şekilde soru çözmek, başarıyı belirgin şekilde artırmaktadır. YKS’ye hazırlık döneminde günlük Türkçeden 40 paragraf sorusu ve matematikten 20 problem çözülmesi TYT başarısını olumlu olarak artıracaktır.

Motivasyonunuzu yüksek tutun!


  • YKS’ye hazırlık döneminde motivasyon son derece önemlidir. Olumlu düşüncelere odaklanmak, olumsuz arkadaş çevresinden ve düşüncelerden uzaklaşmak öğrencinin başarı grafiğini de yukarı çekmektedir. Özellikle YKS döneminde olumsuz arkadaşlıklara yer verilmemeli ve öğrencinin hedefinden uzaklaştıracak negatif çevrelerde bulunmaması var olan potansiyelini daha rahat gerçekleştirmesinde önemli bir etkendir. 

21 gün disiplinli ders çalışma alışkanlığını kazanın!


  • Yeni bir alışkanlığı yerleştirmek için, ara vermeden 21 gün boyunca tekrar etmek gerekir. 21 gün kuralı adı verilen bu kurala uyulması ile disiplinli ders çalışma ve soru çözme alışkanlığı kazanılmaktadır.

Etkili konu tekrarı yapın

  • Ders çalışma sistemi olan öğrenciler her zaman öne geçmiştir. Öncelikle sınava az bir zaman kaldığına göre günlük çalışma saatinizi ve temponuzu artırmanız gerek. Daha çok anlayabildiğiniz konulara yönelin. Yani yıl boyunca gayret göstermenize rağmen yapamadığınız konular varsa eleyin. Tam öğrenilmeyen konular varsa da endişe etmeden tekrar edin. Burada konu tekrarından kastım dakika hızlıca tekrar yapıp bolca soru çözmenizdir. Tekrar yaparken şunu göz önünde bulundurun; deneme sınavlarında eksik yaptığınız konuları belirleyin ve bu konuların sınavlarda çıkma oranlarına bakın. Eğer sınavda çok çıkan konuları öncelikli olarak bitirirseniz kısa sürede sınav sonuçlarında daha fazla net yapma şansınız olur.

Genel tekrar testleri ve deneme sınavları çözün

  • Ağırlıklı olarak genel tekrar testleri ve deneme sınavı çözün. Özellikle geçmiş yıllarda çıkmış soruları çözmeniz size fayda sağlayacaktır. Zira ÖSYM’nin kendine özgü bazı soru kalıpları var ve bunları bazen birkaç sayı değiştirerek tekrar sorabiliyor. Her yıl orijinal birkaç soru çıksa da geçmiş yılların sınav sorularını çözerek bu soru kalıplarına aşina olursunuz ve sınavda karşılaştığınızda daha hızlı çözersiniz. Deneme sonuçlarınız bazen iyi bazen kötü olabilir karamsarlığa kapılmayın. Yanlış yaptığınız her sorunun çözümünü mutlaka öğrenin. Ve en önemlisi deneme sınavlarını, eksiklerinizi fark etmek için bir fırsat olarak görün. 

Zamanınızı sınav saatlerine göre uyarlayın

  • Öncelikle deneme sınavı çözerken gerçek sınav sürelerini baz alın. Sınavda o süre boyunca yerinizden kalkmayacağınız için, deneme sınavı çözerken de sınav süresince sabit kalın. Gün içerisinde aynı zaman diliminde yapılan davranışlar alışkanlık haline gelmektedir. Uyuma, uyanma, kahvaltı, yeme-içme alışkanlıkları gibi. Sınava kadar olan sürede bu alışkanlıkları sınav anına uyarlamakta fayda vardır. Örneğin; sınav sabahı kaçta kalkılacaksa şimdiden o saatte kalkmak, kahvaltı yapmak, sınav anında çay kahve içilemeyeceği için sınav saati olan zaman diliminde şimdiden çay kahve içmemek gibi.

Korkmayın, kendinize güvenin 

  • Son olarak sınavdan korkmayın, kendinize güvenin çünkü soruların zorluk dereceleri birbirinden farklıdır; yüzde 10’u çok kolay, yüzde 20’si kolay, yüzde 40’ı normal, yüzde 20’si zor, yüzde 10’u çok zor şeklindedir. Dikkat ederseniz Normal + Kolay + Çok Kolay olan derecedeki soruları yapmanız demek soruların yüzde 70’ini başarmanız demektir. ​

YKS NEDİR? YKS’YE NASIL ÇALIŞILMALI?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS), Temel Yeterlilik Testi(TYT) ve Alan Yeterlilik Testinden (AYT) oluşan üniversiteye giriş sınavıdır. Ülkemizde her yıl üniversiteye girmek isteyen öğrenci sayısı artmaktadır. yılında yaklaşık olarak milyon öğrenci YKS’ye katılmıştır. Üniversite sınavında başarılı olmak her yıl  zorlaşmaktadır. YKS’ye nasıl çalışılmalı? sorusunun cevaplarını madde madde inceleyeceğiz.

YKS’ye Nasıl Çalışılmalı?

Motivasyonunuz Güçlü Olsun!

Motivasyon belirli bir amaç doğrultusunda bireyi harekete geçiren güçtür. Motivasyon aynı zamanda çalışmanın harekete geçmesiyle beraber devam ettirilmesini ve yoğunluğunu da belirlemektedir. YKS hazırlıkta en önemli nokta öğrencinin güçlü bir motivasyona sahip olmasıdır. Güçlü bir motivasyon kişide bir şeyler yapma arzusunu doğurur ve kişiyi harekete geçirir. Bilinçli ve amaçlı işler yapılmasına önayak olarak hareketin sürekliliğini sağlar. Öğrencinin rehberlik ederek, gayret göstermesine ve  engeller karşısında dirençli olmasına yardım eder. Öğrenciyi hedefe yönelten güdülerdir. Paul J. Meyer’in ‘Başarıya ulaşamayanların yüzde doksanı yenilgiye uğramamıştır. Sadece pes etmişlerdir’ sözü başarıda motivasyonun önemini vurgulamaktadır.

Hedefiniz Olsun!

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına çalışmak diğer sınavlara göre biraz daha yoğun bir çalışma temposunu da beraberinde getirir. Güçlü bir motivasyon ile yoğun çalışma temposu istikrarlı bir şekilde devam ettirilebilir. Hedeflerin belirlenme aşamasında öğrencinin seçici ve dikkatli olması, hedeflerinin açık kesin ve net olması gerekmektedir. Öğrencinin hedefleri ulaşamayacağı kadar zor ya da çok kolay erişebileceği şekilde olmamalıdır. Bu her iki durumda da öğrencinin motivasyon düşebilmektedir. 

Planlı Olun!

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına hazırlık süreci ciddi bir planlama gerektirir. Lise eğitiminde öğrenilmesi gereken dersler ve konular bulunmaktadır. Tüm bu konular bir anda öğrenilemez ve bir sürece bağlıdır. İyi bir planlama yaparak üniversiteye giden yolda aşama aşama ilerlemek mümkün olmaktadır. Plan hazırlama konusunda ise okullardaki rehber öğretmenlerden yardım alınabilmektedir. YKS’de başarılı olmak için örnek planlardan bir çalışma sistemi hazırlanıp buna uymak gerekmektedir. Descartes'in “Plansız çalışan kimse, ülke ülke dolaşıp hazine arayan bir insana benzer.” sözü hedefe yönelik ve planlı bir çalışmanın önemini göstermektedir. 

Olumsuz Düşünceleri Aklınızdan Uzaklaştırın!

Öğrencilerin derslerle ve konularla ilgili olarak endişe ve kaygı duyması, sınav başarılarını etkilemektedir. Öğrencinin aklına gelen ‘sınav yaklaşıyor, eksiklerimi gideremeyeceğim, konuları yetiştiremeyeceğim, herkes çok çalışıyor ama ben yeterince çalışmıyorum, deneme sınav sonuçlarım kötü, çalıştığım halde yapamıyorum, anlamıyorum, başarısız olup, aileme, öğretmenlerime, arkadaşlarıma ve çevreme mahcup olacağım’ tarzında sorularla zihnini meşgul etmemesi önemlidir.  Bu sorular öğrencide başarısızlık hissine, strese, umutsuzluğa ve kaygıya  sebep olmakta ve motivasyonunu düşürmektedir. Dolayısıyla verimli çalışma gerçekleşememektedir. Bu aşamada öğrencinin güçlü yönlerine odaklanması, planlamasını gerekiyorsa yeniden gözden geçirmesi ve okulundaki rehber öğretmeninden yardım alması önemlidir. 

Ders Programı Yapın!

YKS’ye nasıl çalışılmalı? YKS’de başarılı olmanın sırrı elbette düzenli ve sistemli çalışmaktır.  Öğrencinin okulundaki bir rehber öğretmen ile beraber kendine uygun bir ders programı hazırlaması gerekir. Ders programını hazırlarken çok katı ya da çok esnek davranılmamalıdır. Ders programları aylık, haftalık yada günlük olarak hazırlanabilir. Aylık ders programında o ay çalışılması planlanan ders ve konular ana hatları ile belirtilmelidir. Haftalık ders programında, aylık ders programında belirlenen konular başlıklara ayrılmalı, günlük ders programında ise haftalık ders programında başlıklara ayrılan konular teker teker çalışılmalı ve hedeflenen ders programına uyulmalıdır.

Çalışma Tekniklerini Araştırın!

Doğru teknikle çalışmak öğrencinin başarıyı yakalamasında etkilidir. Pomodoro Tekniği gibi çalışma tekniklerini araştırarak ve uygulayarak zamanı verimli kullanmak ve başarıya daha kolay ulaşmak mümkün olmaktadır. Çalışma süresinin ve mola süresinin belirli dakikalara ayrıldığı Pomodoro Tekniği ile hedefe odaklanılır ve ders çalışma konusunda disiplin yakalanır.

Kaynak Kitap Seçimini Doğru Yapın!

YKS’ye hazırlık dönemi, YKS kaynak kitap seçimi konusunda oldukça hassas olunması bir dönem. Öğrencinin seviyesi üzerindeki YKS kaynak kitaplardan yararlanması motivasyonunu düşürebilirken, seviyesinin altında olan bir YKS kaynak kitap öğrencinin zamanının kaybolmasına ve geçici bir özgüven oluşmasına sebep olabilir. 
Öğrencinin seviyesine uygun kaynağa ulaştıktan sonra güvenilir soru bankalarından ve güvenilir soru modüllerinden zorluk düzeyi kademeli olarak artırılmalıdır. Gerek sayısal gerek sözel alanda zorluk kademesinin kademeli olarak artırılması, öğrencinin özgüveninin de yükselmesini sağlar. Branş kitaplarının müfredata uygun olması, öğrencinin zaman kaybını önlerken, güncel ve yeni nesil sorularla da kendini geliştirmesine yardım eder.
Soru çözümü yaparken öğrencinin dikkat etmesi gereken önemli noktalardan birisi de farklı ve yeni nesil sorulara olan aşinalığıdır. Son yıllarda hazırlanan soru kalıpları basmakalıp bilgilerden ziyade öğrenciyi düşünmeye ve muhakeme yapmaya teşvik edici niteliktedir. Soruların mantığını anlayarak ve bilgi ile buluşturarak  farklı kurgularda sorulara rahatlıkla cevap verilebilmektedir. 

Bol Bol Test ve Güvenilir Yayınevlerinden Çıkan Denemeleri Çözün!

Doğru kaynakları bulduktan ve MEB kitaplarından konu çalışması yaptıktan sonra  YKS nasıl çalışılmalı? sorusunun cevabına da yaklaşılmaktadır. Sınavlardan geçmenin anahtarlarından biri de bol bol test çözmektir. Her dersten ve güvenilir kaynak kitaplardan çözülen testler ve belirli aralıklarla geriye dönük yapılan çalışmalar faydalı olmaktadır. Çözülen her soru muhtemel bir sınav sorusu niteliğindedir. Her doğru soru ise netlerin artmasını sağlamaktadır.
Deneme çözmek Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına hazırlık aşamasında önemli bir husustur. Gerek parça parça, gerek öğrencinin bölümüne göre toplu TYT ve AYT denemeleri çözmek, üniversite sınavına hazırlıkta faydalı olmaktadır. Denemelerle ve soru çözümleriyle aynı zamanda konu tekrarı yapılabilir, var olan eksiklikler görülebilir ve bu eksiklikler tamamlanabilir. Özellikle deneme sınavları öğrencinin sınav tecrübesi kazanması bakımından mühimdir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise çözülen denemelerin kalitesidir. Güvenilir yayınevlerinden ve konunun uzmanı öğretmenler tarafından yazılan profesyonel denemelerle öğrencinin alacağı verim de fazla olmaktadır.
 

Kaynak Kitap Seçiminde Sınav Farkı!

Sınav Dergisinin birikimi ile yeni soru sistemine uygun şekilde hazırlanan ve özel ders mantığı ile kurgulanan Sınav Yayınlarının TYT Konu Anlatımlı, TYT Soru Bankası, TYT Konu Anlatımlı Soru Bankası, TYT Cep Kitap, TYT Deneme, AYT Konu Anlatımlı, AYT Soru Bankası, AYT Konu Anlatımlı Soru Bankası, AYT Deneme Sınavı, TYT-AYT Konu Anlatımlı, TYT-AYT Soru Bankası, TYT-AYT Konu Anlatımlı Soru Bankası, 24 Adımda YKS Bitir, 24 Adımda TYT Matematik Bitirme Seti, 24 Adımda TYT Türkçe Bitirme Seti, 24 Adımda TYT AYT  Geometri Bitirme Seti, 24 Adımda TYT AYT  Biyoloji  Bitirme Seti,  24 Adımda TYT Fizik  Bitirme Seti, 24 Adımda TYT Kimya Bitirme Seti


Sınav Yayınları TYT AYT Geometri 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları AYT Fizik 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları AYT Edebiyat 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları AYT  Matematik 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları AYT Coğrafya 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru,  Sınav Yayınları AYT Kimya 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT Kimya 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT Fizik 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT AYT Biyoloji 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT AYT Tarih 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT Coğrafya 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT Matematik 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru, Sınav Yayınları TYT Türkçe 24 Adımda Konu Anlatımlı Soru
 

Sınav Yayınları TYT AYT Geometri Soru Bankası,  Sınav Yayınları TYT Matematik Soru Bankası, Sınav Yayınları TYT AYT Biyoloji Soru Bankası, Sınav Yayınları AYT Fizik Soru Bankası, Sınav Yayınları AYT Kimya Soru Bankası, Sınav Yayınları TYT Coğrafya Soru Bankası, Sınav Yayınları AYT Coğrafya Soru Bankası, Sınav Yayınları TYT Coğrafya Soru Bankası, Sınav Yayınları AYT Matematik Soru Bankası,  Sınav Yayınları TYT Fizik Soru Bankası, Sınav Yayınları AYT Edebiyat Soru Bankası,  Sınav Yayınları TYT Türkçe Soru Bankası, Sınav Yayınları TYT AYT Tarih Soru Bankası,  Sınav Yayınları TYT Kimya Soru Bankası yayınları ile üniversite Sınavına garantili bir şekilde hazırlanılır. 
 
Sınav Yayınlarının resmi internet hesabı olan funduszeue.info adresinden güvenilir kaynak kitaplara rahatlıkla ulaşılabilir.

8 Adımda YKS’ye Nasıl Çalışılır? 

1 - YKS’ ye çalışırken öncelikle ilk yapmanız gereken ders çalışma ortamınızı düzenlemeniz. Ders çalışma ortamınızı düzenleyerek kendinizi derse ve ders çalışmaya hazırlamış olursunuz. 
Ders çalışmaya başlamadan önce kendinizi hazırlamanız, ders çalışma ortamında oturmanız ve kendinizi ders çalışmak için ortama adapte etmeniz gerekir. Ders çalışma ortamının uygun hale getirilmesi ve çalışma alanının hazırlanmasıyla motivasyonunuzu öncelikle yükseltmeniz gerekiyor. Hayalinizdeki üniversitenin bir fotoğrafını çalışma masasının tam karşısına koyarak motivasyonunuzu daha da yükseltebilirsiniz. 
Çalışma masasının üzerinde ilginizi dağıtacak herhangi bir resim fotoğraf ya da dikkat dağıtacak bilgisayar dergi telefon gibi malzemelerin olmaması ders çalışma ortamındaki motivasyonun yüksekliği için önemlidir. Ders dışı tüm malzemeler ve eşyalar ders aralarında bile dikkat dağıtıcı özelliktedir. Bu bakımdan ders çalışma ortamında çalışılacak olan dersle ilgili defter, kitap ve deneme sorularının bulunması öğrencinin motivasyonunu yükseltir.
2 - YKS’ye sistemli bir çalışma esnasında sosyal medya ile ilişkilerin düzeltilmesi ve azaltılması gerekir. Sosyal hayata bu dönemde eskisine kıyasla biraz daha ara vermek ve derslere yoğunlaşmak YKS’ye çalışmak için önemli bir adımdır. Sosyal medya kullanımı ile sosyal hayattaki ilişkiler bir anda bırakılarak değil, belirli kurallar çerçevesinde ve yavaş yavaş azaltılarak bırakılabilir. Özellikle YKS’ye hazırlık döneminde birden fazla sosyal medya hesabına sahip olmak öğrencinin dikkatini derslere tam anlamıyla verememesi anlamına gelir. Sosyal medyada öğrencinin kendisini sınırlamasını öğrenmesi şarttır. 
YKS’ye hazırlık döneminde sosyal hayat ve sosyal medya olan ilişkilerin düzenlenmesi ve sistemli bir çalışma düzeninin oluşturulması ile derse odaklanmak daha kolaydır
3 - Her öğrenci ve her öğrencinin öğrenme şekli farklıdır. Bu bakımdan öğrenciye özel bir çalışma programının hazırlanması öğrencinin hangi dersi çalışacağını bilerek ve farkında olarak masanın başına geçmesi en doğrusudur. Kimi zaman öğrenciler Hangi dersten başlasam?, Nasıl çalışacağım? diye dakikalarca düşünür. Öğrencinin gerekirse mentor ve rehber öğretmeni ile hergün ne yapması gerektiğini belirten haftalık bir program düzenlenmelidir. 
YKS hazırlık döneminde hergün sadece TYT değil AYT için de belirli bir süre ayırıp hepsi ilerletilmelidir. Eğer öğrenci yabancı dil sınavına girecekse aynı durum YDT için de geçerlidir. Yani öğrenci hangi sınava katılım sağlayacaksa her sınava belirli bir çalışma süresi ayırmalı ve diğer sınavlarla beraber eşgüdümlü olarak ilerlemelidir. 
4 - Zorlanılan ders ile yüzleşen öğrenciler kendilerine zor gelen dersi hep en sona bırakma eylemindedir. Oysa öğrencinin zorlandığı dersi belirlemesi ve onunla yüzleşmesi YKS'ye çalışma döneminde önemlidir. Öğrenci en fazla zorlandığı dersi belirleyerek, zorlandığı ders hangi ise ondan çalışmaya başlayarak ve o ders ile bir bakıma yüzleşerek YKS’ye kadar geçen süre zarfında YKS’de eksik olduğu konuları kapatabilir. Çalışmalardan sonra test çözmeye ve denemelere ileriki dönemlerde yoğunlaşabilir. Öğrencinin öncelikle TYT açığını kapatması ve daha sonradan AYT’ ye çalışmaya başlaması onun için daha avantajlı olmaktadır. 
5 - Çalışma süresi yavaş yavaş artırılmalıdır. Özellikle zorlanılan derslerde çalışmaya başlandığı zaman öğrenci ilk dakikalarda sıkılabilmektedir. Bu aşamada ders çalışma süresinin verimli olmadığı akla gelebilir. Bu nedenle çalışma süresi dönemin başlarında kısa tutulmalı ancak fazla geç kalmadan zamanla artırılmalıdır. Öğrencinin uzun süren üniversite sınavları için kendisini hazırlaması ve uzun çalışmalar yapmaya kendisini alıştırması gerekir. Öğrenci ilk gün 20 dakika olarak çalıştığı bir dersi sonraki günlerde 30 ve 40 dakika olarak artırmalıdır. Sonraki günlerde bu süre dolmadan ders çalışma masasından kalkmamalıdır. 
6 - Her gün neler yapıldığı ve ders çalışmaya ne kadar vakit ayrıldığı kaydedilmelidir. Öğrencinin her gün neler yaptığını kaydetmesi motivasyonunu artırıcı özelliktedir. Öğrenci mutlaka her gün hangi dersten kaç saat çalıştığı ve kaç soru çözdüğünü not alarak kendi motivasyonunu yükseltebilir. Motivasyonun yükselmesi ile çözülen soru sayısı her gün artmaya başlar. Böylelikle öğrenci kendi motivasyonunu yüksek tutmayı başarabilir.
7 - YKS’de başarılı olmak için TYT ve AYT sınav soru sistemini iyi tanımak ve iyi analiz edebilmek gerekmektedir. Sınav sorularının ortalama zorluk dereceleri ışığında konu çalışmaları ve tekrarları yapılabilir. YKS sorularını tanımak için ders kazanımlarının okunması, önceden çıkmış soruları ve deneme sorularını bol bol çözmek YKS de başarılı olmanın adımlarıdır.
8 - 21 Gün Kuralını unutmayın! Bir alışkanlığın 21 günde oluştuğu bilim insanları tarafından onaylanmıştır. Yani bir eylemin alışkanlık haline gelebilmesi için 21 gün kuralı bulunur. Öğrenci ilk çalışmaya başladığı günden itibaren eğer hergün hiç bırakmadan 21 gün düzenli olarak çalışırsa, o zaman 21 gün sonunda düzenli ders çalışma alışkanlığı da kazanmış olur ve düzenli ders çalışma alışkanlığı bu 21 gün sonunda bir rutin haline gelir.  Böylelikle öğrenci ders çalışma konusunda daha farkında olur. Ders çalışma alışkanlığı kazanıldığı zaman rutin haline gelen alışkanlık ile öğrenci ders çalışmadığı zaman rahatsızlık duymaya başlayabilir.
YKS sınavında soruların büyük bir kısmını anlam ağırlıklı paragraf soruları oluşturmaktadır. Paragraf soruları ile öğrencinin yorumlama ve algılama gücü daha da önemlisi temel bilgi birikimi ölçülür.

Paragraf Sorularında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

1 -  Paragraf sorularını okuduktan sonra ilk iş paragrafın ana düşüncesini belirlemektir. Paragraf sorularında soru tipleri anlama gücünü değerlendirdiği için öncelikle ana düşünceyi belirlemek soruyu çözmek adına işi kolaylaştırır.
2 - Paragraf sorularında metne bağlı kalınmalıdır ve öğrenci kişisel yargısını kullanmamalıdır. Diğer bir deyişle kişisel yargı dikkate alınmamalıdır.
3 - Paragraf sorularının çözümünde soruya öncelikle soru kökü okuyarak başlanmalıdır. Daha sonra paragraf okunmalıdır. 
4 - Paragraf sorularında karşıt kavramlı belirlemelere, tarizlere ve  olumsuz olarak belirtilen kelimelere dikkat edilmelidir. Örnek verecek olursak “Bir toplum bugün dün yaşadığı gibi yaşıyorsa, geçmişe bakmak gibi bir sorun da yoktur” cümlesi ilk başta sorun yok gibi anlaşılmasına rağmen sert tarizli bir cümledir.
5 - Paragraf sorularında cevaba ulaşmak için seçenekten gitmek gibi bir teknik bulunmaz. Paragraf sorularında, paragrafın cümle cümle anlaşılması doğru yanıtın da yarı yarıya bulunmuş olması anlamına gelir.
6 - Paragraf sorularını sınavda en sona bırakmak öğrenci de zaman kaygısına neden olabileceği için yanlış bir seçimdir. Öğrenciler denemelerde dersin kendi içindeki sıralamasını deneyerek ve yanılarak kendisi belirlemelidir.
7 - Paragraf sorularında iki seçenek arasında kalındığı zaman “bunu anlatmak isteseydi böyle mi anlatırdı” diye sorulması ve sonradan tekrar paragrafa göz atılması doğru cevabın bulunmasına yardımcı olabilir.
8 - Anlam sorularındaki her sözcüğün paragrafın bütünüyle örtüşmesi gerekir. Paragraf sorularında ana düşünceyi bulma konusunda beceriye ulaşmak önemlidir. Öyle ki ana düşünceyi bulmadan yapı sorularıyla uğraşmak hata olarak görülür.
YKS’ye Odaklanmada Sorun Yaşayan Öğrencilerin Ortak Noktaları
 
İnternet ve sosyal medya bağımlılığı, geç saatlerde uyumak ya da az uyumak, hedef belirlememiş olmak, çalışma planının yapılmaması, çalışsam da yapamam gibi olumsuz düşünce kalıpları, sosyal hayatta ve arkadaşlarla fazla vakit geçirmek, arkadaşların tekliflerine hayır diyememek ve aile içi huzursuzluk YKS’ye odaklanmada sorun yaşayan öğrencilerin ortak noktalarıdır.

Yeni Nesil Soru Tarzı Ne Demek? 

YKS sınavı artık yeni nesil soru tarzında hazırlanıyor. Peki yeni nesil soru tarzı ne demek? Yeni nesil sorular bilgiyi anlamaya, yorumlamaya, muhakeme etmeye dayalı olarak ve gerçek yaşamla bağlantılı bir biçimde hazırlanmaktadır.
Yeni nesil sorular bu anlamda sadece sözel sorulara değil matematik gibi sayısal derslere de yeni bir format kazandırmaktadır. YKS'ye çalışırken sadece temel matematiği öğrenmiş olmak ve geçmiş yıllarda YKS’de çıkan matematik sorularını çözmek yeni nesil soruları çözmek için yeterli değildir.  
Geçmiş yıllarda YKS soruları direkt olarak çözüm odaklıydı.  Sayısal veriler soruda verilmekte ve öğrenciler bu sayısal verilere uygun işleme uyguladıktan sonra soruları çözebilmekteydi.
Peki Yeni nesil soru tarzında matematik soruları ne şekildedir? Yeni nesil soru tarzı matematik sorularında öğrencilerin sorulara yaklaşırken gerçek yaşamla ilişkilendirmesi, gerçek yaşamla ilişkilendirerek düşünmeleri ve bu bakış açısı ile soruları çözmeleri istenmektedir. Yeni nesil soru tarzı matematik sorularında sorular sadece sayısal verilerden değil gerçek yaşamla ilişkilendirilerek öykücü bir anlatım tarzı ile öğrencilerin de karşısına çıkabilmektedir.
Yeni nesil soru tarzı matematik soruları bu anlamda yeni bir yaklaşımı da zorunlu kılmaktadır. Sınav Eğitim Kurumlarında öğrencilere matematiğe yeni bir bakış açısı kazandırılarak yeni neslin matematik derslerine adapte olmaları ve yeni nesil Matematik sorularını daha kolay çözmeleri anlamında çalışmalar yürütülmektedir.
Sınav Eğitim Kurumlarında öğrencilerin yeni nesil matematik sorularını okuma, anlama, mahkeme etme ve çözüm yollarına en kısa sürede ulaşma yetenekleri geliştirilir ve  öğrencilerin sınavlara eksiksiz olarak hazırlanmaları sağlanır.
Sınav Eğitim Kurumlarının alanında uzman kadrosu, yoğun akademik programları düzenli yapılan sınavları ile öğrencilerin üniversite sınavlarında başarıda en üst seviyeye ulaşmaları hedeflenir. Böylece öğrenciler YKS’de çıkabilecek tüm sorulara karşı en iyi şekilde hazırlanırlar. Konu anlatımı ile tüm konu eksikleri tam öğrenme metoduna göre tamamlanır. Sınav ve ödev geri besleme zinciri ile öğrencilerin YKS sınavında alabileceği en yüksek puanı hedeflemeleri ve ulaşmaları sağlanır. Sınav Eğitim Kurumlarının uzman ve alanında profesyonel rehberlik ve mentör öğretmenlik kadrosu sayesinde öğrenciler planlı ve yoğun bir sınav programı içine girerler. Bu program dahilinde öğrenciler zamanı etkin kullanma, sınav stratejileri ve soru çözümünde hızlı olma gibi alanlarda uzmanlaşırlar.
Türkiye’nin en donanımlı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik kadrolarını oluşturan Sınav Eğitim Kurumları  Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik - PDR servisi, akademik takipte her zaman öğrencinin yanında olmaya devam etmektedir. 
Alanında profesyonel Rehber Öğretmenlerimizin bulunduğu  Sınav Eğitim Kurumlarınıda, Sınav Kurs Merkezlerinde, Sınav Anadolu ve ve Fen Liselerinde öğrencilerimizin akademik, duygusal ve sosyal gelişimlerini takip edecek mentör ve rehber öğretmenlerimizle beraber donanımlı bir şekilde yetiştirilmektedir.  
Size en yakın Sınav Eğitim Kurumlarını, Sınav Liseleri, Sınav Kurs, Sınav Anadolu ve ve Fen Liseleri fiyat ile ilgili tüm bilgileri öğrenmek için Sınav Koleji Ankara Genel Merkez 99 77 numaralı telefonumuzdan bizleri arayabilirsiniz. Sınav Kolejinin resmi internet adresi ile size en yakın Sınav Koleji için funduszeue.infoadresinden bizlere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

erdal demirkıran

Sadece aptallar 8 saat uyur kitabı

Konuya başlamadan önce kaçıranlar için Uyku serisinin önceki yazıları;Kahvenin Sınırları/Kafein, Öğle Uykusu ve Uyku Düzeni

Merhaba. Sınavıyerim'in özgün, bir dolu bilgi içeren yazısına hoşgeldin. Bu yazıda amacım bu kitaptan yola çıkarak bir sınav öğrencisi için uykuyu hem kapsamlı olarak hem gereksiz bilgilerden arınmış şekilde ele almak.

Ara not:Mükemmel Uyku Düzeniyazısında kaliteli bir uyku için bilmen gerekenleri içeren bir sistemden bahsettim, bir gözat faydalı olur.




Özellikle sınav yaklaştıkça çalışma saatini arttırma çabasına giriyorsunuz. Bu gayet doğal. Ama bunun sonucu olarak yatmadan önce keşke biraz daha vaktim olsaydı da şu konuyu bitirseydim, günün yirmi dört saat olması bana yetmiyor gibi düşünceler üretiyorsunuz, biliyorum :)(Eğer ders çalışma saatini arttırma konusunda sıkıntınız varsa bugün Facebook sayfasından bu yazıyla ilgili paylaşacağım gönderide konuşuruz.)
Bu düşüncelerinizin sonucu olarak da aklınıza uyku saatini azaltmak gibi zararlı bir fikir gelebiliyor. Bununla ilgili araştırmalara dalıp az uyumanın zararlarından haberdar olduysanız ne mutlu, ama az sonra bahsedeceğim kitabı duymuş, okumuş ve bir de uygulamaya koyulmuşsanız gelin şöyle biraz konuşalım. Kitabı okumadıysanız da uykunun önemi ve uyku kalitesini arttırma konusunda güzel bilgiler paylaşacağım yazının sonunda bir sürprizim de olacak :)

Kitap ne diyor?

Öncelikle kitabın söylemlerine bir göz atalım.

"60 yıl yaşadığı varsayılan sıradan bir insan, ömrünün 15 yılını çocuklukta, 15 yılını ıvır zıvır işlerde, 20 yılını da uykuda geçirmektedir ki bu hesapla geriye 10 yıl kalır. Ancak bu aynı sıradan insan, 8 saat yerine 4 saat uyursa, ömrünün sadece 10 yılını uykuda geçirecek ve böylece 10 sene daha fazla yaşamış olacaktır. Bunu başardığında ise sıradanlığı sona erecek ve sıra dışı başarılar elde edecektir; çünkü sıra dışı başarılar elde edenler tüm başarılarını bu ikinci 10 yıla borçludurlar. Keops, Da Vinci, Edison, Newton, Dostoyevski, Armstrong gibi"

Kitabın iddiası oldukça güçlü, "Gerçekten bir şeyler başarmak, adını dahiler arasına yazdırmak istiyorsan 8 saat uyumak senin için vakit kaybıdır". 

Evet, "Yerim seni ÖSS" gibi öğrencinin dilinden anlayan çok kaliteli bir kitabın yazarının "Başarı için 4 saat uyuyun!" demesi, iddiasını daha da kuvvetlendiriyor. Zamanında ben de bu kitabı okumuş, uyku süremi dört saate çekmeye çalışmıştım. Bir de üstüne dershane hocam "Ben yıllardır dört saat uyuyorum bir kere alışsan yeter." diyerek beni bu konuda teşvik etmişti.


Kitabın söylemlerine karşı; Aslında olan ne?

"'da yapılan bir çalışmada; saatten az, 10 saatten fazla uyumanın beyinde hücre ölümüne neden olduğu saptandı.Az uyumanın yaşlanmayı tetiklediği belirlenirken; ciltte ve iç organlardaki yaşlanmaya neden olarak ömrü kısalttığı da biliniyor. İnsan ömrünü ortalama yıl kabul edersek; az uyuyanlar 8 ila 10 yıl daha az yaşıyor. Bağışıklık sistemleri ve bellekleri daha zayıf oluyor." - Sabah

"Uykusuz kalan kişide, gün içinde uykulu olma halinin yanı sıra düşünmeyle ilgili sorunlar da ortaya çıkıyor. Yeni şeyleri öğrenme daha yavaş gerçekleşiyor" - Sağlımıza 

Yalnızca bu iki alıntı bile bu yaşlarda az uyumanın ne kadar zararlı olduğunu anlatmaya yeter. Uykusuzluğun neden olduğu diğer birçok zararı internette bulabilirsiniz. 

Şimdi varsayalım ki az uykunun sağlığa hiç zararı yok, dört saat uyumayı başardık diyelim.

Peki, 4 saat uyuyor olsam kalan vakitte daha fazla kitap okur, daha fazla ders çalışmaz mıyım? 

Kitabı okumaya başladıktan sonra uyku süremi dört saate indirgeyemesem de bir süre altı saat uyumaya başlamıştım. Peki kalan iki saatte çığır açacak buluşlar üzerine mi çalışıyordum? Kesinlikle hayır! Dört saat uyuyan bir insan, artakalan dört saatte insanlığın geleceği üzerine planlar mı yapar? Hayır :) Aslında uyku saatimizi ne kadar azaltsak da, sağlığa zararını hiç olmasa bile, kalan vakitte daha fazla ders çalışmazsınız üstüne az uyuduğunuz için derse odaklanamazsınız. Bu yüzden 1 saat az uyumak, geleceğe yatırım değildir ama fazladan birkaç saat uyuyorsanız o zaman gelecekten çalmayı bırakıp uyku sürenizi azaltmalısınız :)

Asıl önemli olan kaç saat daha az uyuduğunuz değil uyanık kaldığınız süre içinde neler yaptığınızdır.


ne kadar uyumalı

Peki bizim için en iyisi ne? Ne zaman uyumalı?

Uyku ile ilgili birçok kaynaktan topladığım, benim de uymaya çalıştığım bazı bilgileri seninle paylaşacağım. 
  • Uyku saati 7 saatten az, 8 saatten fazla olmamalı. Her gün yaklaşık aynı saatlerde uyunmalı.
  • Sabah kalktıktan sonra tekrar uyuma. Alarm çaldıktan sonra tekrar uyursan uyuduğun bütün uyku seni dinlendirmekten ziyade yorar, güne kötü başlamana neden olur.
  • Fırsatın olursa öğleyin yarım saatlik öğle uykusuna yat. Sabah az uyumuşsan 1 saatlik öğle uykusuna yat. 
  • Yatmadan en az 2 saat önce yeme-içmeyi bırak. Su haricinde bir şey içme. Yatmadan önce 1 bardak su içebilirsin.
  • Uyuyacağın ortam mümkün olduğunca karanlık ve sessiz olmalı. Odanın biraz soğuk olması iyi olur (ayaklarını üşütme yalnız). 
  • Öğle uykusu ve Yasak saatler hakkında daha fazla bilgi için Uyku 2 yazısını okuyabilirsin. 
  •  Mükemmel Uyku Düzeni yazısında tüm bunları pratik şekilde içeren bir sistemden bahsettim.
Zamanla bunları düzene oturtmaya çalışırsan bu maddelerin her biri uyku kaliteni dolayısıyla gün içinde nasıl hissettiğini etkileyecektir. Ders çalışmadan önce yorgun hissetmek yerine hiçbir kafa karışıklığı olmadan, enerjik ve dinç hissederek derse başlamayı hangi öğrenci istemez?:)


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası