fırın ne işe yarar / Fırın Kullanımı: Isı, Program Ayarlama, Tepsi Konumu - Nefis Yemek Tarifleri

Fırın Ne Işe Yarar

fırın ne işe yarar

“Fırın alacağım ama doğru fırını nasıl bulurum emin değilim.” diyorsanız bu rehberdeki adımları izleyerek ve detaylara dikkat ederek sizin için ideal olan fırını kolaylıkla bulabilirsiniz.

Fırın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

  1. Fırın Çeşitleri ve Kapasite: Ocaklı, set üstü, kuzine, ankastre… Fırın çeşitlerinin ve kapasitelerinin alanınız, ihtiyaçlarınız ve aileniz için yeterli olup olmadığını incelemelisiniz.  
  2. Pişirme Tipleri: Statik, turbo, elektroturbo, multifonksiyon… Fırınların yemekleri hangi yöntemle piAşirdiğini belirten pişirme tiplerini inceleyerek karar vermelisiniz. 
  3. Fonksiyonlar: Izgara, yoğurt, hamur işi… Almak istediğiniz fırının özel fonksiyonlar sayesinde farklı yemekler yapmanıza olanak vermesine dikkat etmelisiniz. 
  4. Temizlik: Fırındaki kurumuş lekeleri çıkarmak zaman ve efor gerektirir. Fırın temizliğini kolaylaştırmak için geliştirilmiş özellikleri incelemelisiniz. 
  5. Ek Teknolojiler: Almayı düşündüğünüz fırının yemek yapmayı pratikleştirebilecek, size zaman kazandırabilecek özelliklerini inceleyerek seçim yapmalısınız. 

Alacağınız Fırında Hangi Özellikleri Aramalısınız? 

Sabah saatlerinde iştah kabartan poğaçanın, akşamüstü çayının yanında keyfinizi tamamlayacak kekin ya da akşam sofranızda yer alacak bir ana yemeğin mutfağınızı saran o muhteşem kokusu… Hangi yemeği yaparsanız yapın harikalar yaratmanıza yardımcı olan fırınlar, mutfaktaki ihtiyaçlarınızın başında geliyor. Peki, fırın alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?  

“Fırın seçerken nasıl tercih yapmalı?” sorusunun cevabını bilir ve bu doğrultuda karar verirseniz ihtiyaçlarınızı ve isteklerinizi tam olarak karşılayabilecek, sizin için en uygun fırını bulabilirsiniz. “Fırın alacağım ama doğru fırını nasıl bulurum emin değilim.” diyorsanız bu rehberdeki adımları izleyerek ve detaylara dikkat ederek sizin için ideal olan fırını kolaylıkla bulabilirsiniz. 

İhtiyaçlarınız ve Alanınız Kararınızda Etkili: Fırın Çeşitleri ve Kapasite 

Bütçenize uygun bir seçim yapabilmek için fırın fiyatları dikkat etmeniz gereken bir unsur olsa da incelemeniz gereken pek çok kriter bulunuyor. Fırın seçimi sırasında öncelikle dikkat etmeniz gereken öge ise fırın çeşitleri. Alacağınız fırın çeşidine karar verme aşamasında fırını konumlandıracağınız alanın boyutu ve ihtiyaçlarınız size yol gösteriyor. Seçeceğiniz fırın çeşidine göre farklı kapasiteler bulunuyor. 

Fırınlar; ocaklı, set üstü, kuzine, ankastre ve mikrodalga olmak üzere 5’e ayrılıyor.  

Ocaklı Fırın 

Ocaklı fırınlar, adından da anlaşıldığı üzere, fırını ve ocağı bir araya getiren bir çeşit. Solo fırın olarak da bilinen ocaklı fırınlar, mutfağında fırın yerleştirmek için yeterli alanı olanlar ve hem fırın hem de ocak ihtiyacını bir üründe karşılamak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Farklı tasarım, renk seçenekleri ve ihtiyaca göre farklı pişirme teknolojileri sunan solo fırınlar fonksiyon adetlerine göre turbo, elektroturbo ve multifonksiyon fırın segmenti olarak ayrılmaktadır. Bu tipteki fırınların, tek bölmeli ve çift bölmeli seçenekleri de bulunuyor. Ayrıca solo fırınların ocak gözleri, gazlı ya da elektrikli olabiliyor.  

Fırın bölümünün üzerinde yer alan ocak ise gazlı, wok özellikli ya da tercih edenler için bir gözü elektrikli, üç gözü gazlı olabiliyor. 

Tüm ocaklı fırınların dış ölçüleri; genişlik ve derinlik 60 cm, yükseklik 85 cm olacak şekilde standarttır. Her ocaklı fırın aynı ölçüye sahip olmasına rağmen iç hacimleri farklı olabiliyor. Diğer bir deyişle kapasite konusunda ihtiyacınıza yönelik farklı seçenekleriniz oluyor.  

Fırınlarda kapasite litre olarak belirtiliyor. Tek bölmeli solo fırınlarda 66, 69, 72, 82 litre kapasite seçenekleri bulunuyor. Kapasite seçiminde yemek yaptığınız kişi sayısını baz almanız gerekiyor. Örneğin ocaklı fırın alacaksınız ve çekirdek bir aileniz varsa 66 litre sizin için yeterli olacakken geniş bir aileye sahipseniz 82 litre fırınları tercih edebilirsiniz. 

Set Üstü/Mini Fırın 

Diğer adı mini fırın olan set üstü fırınlar boyut olarak ocaklı fırınlardan çok daha küçük oluyor. Mini fırınları, mutfağında yeterli alan olmayan aileler, öğrenciler, yalnız yaşayanlar ya da daha ucuz fiyatlı fırın almak isteyenler tercih ediyor. Tezgâhın üstüne yerleştirilebilen mini fırınlar, farklı bir alanda saklanıp pişirme sırasında, mutfakta prizin olduğu uygun bir yere de yerleştirilebiliyor. Diğer bir deyişle set üstü fırınlar, diğer fırın çeşitlerine göre daha portatif. 

Mutfağında yeterli yer olmayanlara çözüm sunan set üstü fırınlar, farklı boyutlar, özellikler ve kapasiteler sunuyor. Ayrıca bazı mini fırınlarda bulunan Buhar Desteği ve Quartz Isıtıcı teknolojileri sayesinde lezzetli et yemekleri ve çıtır çıtır hamur işleri yapmak da mümkün oluyor. Diğer bir deyişle mutfağınıza ve ihtiyacınıza uygun set üstü fırını seçme konusunda pek çok alternatif mevcut. Set üstü fırınların ölçülerine göre sundukları kapasiteler aşağıdaki şekilde: 

  • 30 litre kapasite: Genişlik 50,5 cm, yükseklik 32,2 cm, derinlik 40,2 cm 
  • 40 litre kapasite: Genişlik 59 cm, yükseklik 33 cm, derinlik 47 cm 
  • 50 litre kapasite: Genişlik 61 cm, yükseklik 35 cm, derinlik 56 cm 

Kuzine Fırınlar 

Ocaklı fırınlar gibi üst kısmında ocak bulunan kuzine fırınlar, tüm fırın çeşitlerinden daha büyük boyutlara sahip. Mutfağı oldukça geniş olan, yemek yapmayı bir ihtiyaçtan daha fazlası olarak gören, mutfakta vakit geçirmeyi seven ailelerin yanı sıra profesyonellerin de tercih ettiği kuzine fırınların ocak bölmeleri hem gazlı hem de elektrikli ocakları aynı anda sunabiliyor. 5 adet ocak gözü ve 4 farklı pişirme bölmesi sunarak farklı yemekleri aynı anda pişirmenizi sağlayan bu fırınlar, dört bölmeli ikiz fırın olarak da biliniyor. Zamandan tasarruf etme konusunda yardımcı olan kuzine fırınlar, geniş iç hacim alternatifleri sunuyor.  

Boyut olarak en büyük seçenekleri sunan kuzine fırınların her markaya göre farklı boyutları ve kapasitesi bulunuyor. Örneğin; Arçelik kuzine fırınların ölçüsü, genişlik cm, yükseklik 60 cm, derinlik 90 cm şeklinde. 

Ankastre Fırınlar 

Mutfak dolabının içine gömülü olacak şekilde tasarlanan ankastre fırınlar, yerden tasarruf etmenin yanı sıra mutfak ile bütünlük sağlayarak hoş bir görünüm de sunuyor. Bu tipte, mutfağınızda ankastre fırın için ayrılan alana uygun, farklı boyutlarda fırınlar bulunuyor. Yani ankastre fırınlar, hem pişirme teknolojileri hem de boyut alternatifleri yönünden ihtiyacınızı karşılayabilecek çözümler sunabiliyor. 

Ankastre fırınlar, farklı tasarım ve renk seçeneklerinin yanı sıra farklı kapasiteler ve boyutlar da sunuyor. Eğer mutfağınızda ankastre fırın için ayrılan alan belli ise bu doğrultuda bir tercih yapmanız gerekiyor. Eğer siz mutfağınızı ankastre sete uygun bir şekilde tasarlatmayı planlıyorsanız bu çeşit fırınların sunduğu kapasite doğrultusunda düzenleme yapmalısınız. Ankastre kapasiteleri boyutlara göre aşağıdaki şekilde ayrılıyor. 

  • 66, 71, 72, 80 ya da 82 litre kapasite: Genişlik 59,4 cm, yükseklik 59,5 cm, derinlik 56,7 cm. 
  • 40 ya da 48 litre kapasite: Genişlik 59,4 cm, yükseklik 45,5 cm, derinlik 56,7 cm. 

Mikrodalga Fırınlar 

Genellikle pişmiş yemekleri hızlı bir şekilde ısıtmak için kullanıldığı düşünülen mikrodalga fırınlar aslında size, diğer fırın çeşitleri gibi pek çok yemeği pişirme imkânı da veriyor. Örneğin mikrodalga fırınlarda balık, pizza pişirebiliyor ya da makarna ve çorba yapabiliyorsunuz. Mikrodalga fırınlar, yemek yapmak ya da ısıtmak için daha hızlı bir çözüm arayanlar tarafından tercih ediliyor. 

Mikrodalga fırınlar; ankastre ve solo olmak üzere 2’ye ayrılıyor. Ankastre mikrodalga fırınlar; ürüne özel olarak oluşturulmuş alana çıkıntı kalmayacak şekilde yerleştiriliyor; bu sayede hem yerden tasarruf ediliyor hem de mutfakta bütünlük sağlanabiliyor. Ankastre mikrodalga fırınların 20, 23 ve 25 litre olmak üzere kapasite alternatifleri bulunuyor. Solo mikrodalga fırınlar ise mutfağınızda uygun olan herhangi bir alanda konumlandırılabiliyor. Solo mikrodalga fırınlarda ise 20 litre kapasite seçeneği mevcut. 

İhtiyaçlarınız Size Yol Göstersin: Pişirme Tiplerine Göre Fırınlar 

Fırın alırken fırının hangi ısıtıcıları kullanarak pişirme işlemini yaptığını belirten bazı kavramlarla karşılaşabilirsiniz. Bu kavramların ne anlama geldiğini bildiğinizde sizin için ideal olan fırına birkaç adım daha yaklaşabilirsiniz. 

Fırınların pişirme tipleri, fırın içerisindeki yiyeceğin ısıyla nasıl buluştuğunu ve bu sayede pişirmenin nasıl gerçekleştiğini belirtiyor. Mesela fırınınız sadece alt ve üst ısıtıcılar sayesinde mi pişirebiliyor, yoksa eşit ısı dağılımı için fandan da mı yardım alıyor? Ayrıca hangi fırının size uygun olduğunu bulmak için yaptığınız araştırmalar sırasında karşınıza çıkan ya da sizin kendi kendinize sorduğunuz, “Turbo fırın mı, multifonksiyon fırın mı?” gibi soruları da fırın pişirme tiplerini tanıyarak cevaplamanız mümkün. 

Statik Fırın 

Statik fırınlar, fırının içerisinde bulunan alt ve üst ısıtıcılar sayesinde pişirme işlemini gerçekleştiriyor. Fakat statik fırınları kullanırken olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için pişirme kabını orta bölüme koymanız ya da fırının birden fazla rafını aynı anda kullanmamanız gerekiyor. Örneğin bir tepsiyi fırının üst rafına, diğerini alt rafına yerleştirdiniz. Statik fırınlarda ısıtıcıların sadece alt ve üst bölümde bulunması, bu iki tepsideki yemeğin de tamamen pişmemesine neden olabilir. Bunun nedeni ise tepsilerin ısıyı engellemesi. Yani alttaki ısıtıcıya yakın olan tepsinin tabanı, üst ısıtıcıya yakın olan tepsinin de üst kısmı ideal bir şekilde pişirilebilir. Ancak iki tepsi arasında kalan kısımlar yeterince pişmeyebiliyor. Bu da statik fırınların dezavantajı olarak görülüyor. 

Turbo Fırın 

Turbo fırınlar, fırının içerisinde bulunan fan ve arka ısıtıcı yardımıyla yemeklerinizi pişiriyor. Fırının arka duvarında bulunan fanın sağladığı eşit ısı dağılımı sayesinde, fırına birden fazla tepsi yerleştirip yemeklerinizi aynı düzeyde pişirebiliyorsunuz. Yani fan destekli pişirme de denilen bu teknoloji sayesinde farklı tepsilerdeki yiyecekleri, fırınınızı birden çok kere çalıştırmaya gerek kalmadan pişirebiliyor ve hem enerji hem de zaman tasarrufu yapabiliyorsunuz. 

Elektroturbo Fırın 

Elektroturbo fırınlar, hem alt ve üst ısıtıcılar sayesinde statik hem de arka ısıtıcı ve fan sayesinde turbo pişirme yapabiliyor. Elektroturbo fırınlarda bu pişirme tiplerinin yanı sıra ızgara yapma fonksiyonu da bulunuyor. Siz de pişireceğiniz yiyeceğe uygun seçim yapmakta özgür oluyorsunuz. 

Multifonksiyon Fırın 

Diğer fırın çeşitlerinden daha gelişmiş bir seçenek olan multifonksiyon fırınlarda, elektroturbo fırının sunduğu pişirme tiplerine ek olarak, farklı lezzetler yaratabileceğiniz 8 farklı pişirme fonksiyonu bulunuyor. Multifonksiyon fırınları, elektroturbo fırınlardan ayıran da sunulan bu özel fonksiyonlar oluyor. Fanı çalıştırdığınızda fırının içerisinde bulunan sıcak havayı eşit şekilde dağıtabilen multifonksiyon fırınlar, sundukları fonksiyonlarla pişirmek istediğiniz yiyeceğe uygun bir şekilde pişirme işlemini gerçekleştirebiliyor. Ayrıca fırındaki tüm ısıtıcıların aynı anda çalışmasıyla doğan pişirme teknolojisi olan 3D pişirme fonksiyonu ve farklı rafları yerleştirdiğiniz 3 ayrı yemeğin, kokuları karışmadan pişmesini sağlayan SURF pişirme teknolojisi de multifonksiyon fırınların özelliklerinden. 

Yemeğinize Uygun Çözümler: Fırın Fonksiyonları 

Fırın pişirme tiplerini incelediniz ve hangisinin size daha uygun olduğuna buldunuz. Fakat karar vermek için acele etmemelisiniz, çünkü fırınların sunduğu fonksiyonlar da oldukça önemli. Şimdi, fırınların sunduğu ekstra fonksiyonları tanıyalım. 

Büyük Izgara: Pratik Bir Şekilde Izgara Yapmanın Sırrı 

Akşam misafiriniz gelecek ve ızgara et yapmak istiyorsunuz. Fırınınız Büyük Izgara fonksiyonuna sahipse ekstra bir ızgaraya ihtiyaç duymuyorsunuz. Üstelik fırın kapağı kapalı bir şekilde ızgara yapılabilmesi, yiyecek kokusunun eve yayılma oranını da minimuma indiriyor. 

Bu fonksiyonda, fırının üst duvarında bulunan ızgaranın ve üst ısıtıcının sağladığı ısı, yiyeceğinize ulaşarak onun pişmesini sağlıyor. Bu fonksiyonu kullanırken ızgara yapacağınız besinleri ızgaradan çok uzak kalmayacak bir rafa yerleştirmeye dikkat etmeli ve fırın sıcaklığını maksimuma ayarlamalısınız. Ayrıca besinlerin altlarının da pişmesi için ızgara süresinin yarısında, yiyecekleri çevirmeyi unutmamalısınız. 

Küçük Izgara: Az Miktarda Izgara İçin Az Miktarda Enerji Tüketimi

Yalnız yaşıyorsunuz ya da akşam evde tek olacaksınız… Bu durumda Büyük Izgara fonksiyonu pişirmek istediğiniz yiyecekler için fazla gelebilir. Küçük Izgara fonksiyonu ise böyle anlardaki en büyük yardımcınız! Fırının tavanında bulunan ısıtıcının ve ızgara bölümünün sadece orta kısmının ısındığı bu fonksiyon, az porsiyonda yiyeceği ızgara yapmak için yeterli sıcaklığı sağlıyor. Bu sayede fazla enerji tüketimi yapmamış oluyorsunuz. 

Izgara + Fan: Daha Hızlı Bir Çözüm 

Dışı çıtır çıtır, içi sulu bir balık ya da dışı nar gibi kızarmış ama suyundan hiçbir şey kaybetmemiş sebzeler… Izgara + Fan fonksiyonu sayesinde tam verdiğimiz örneklerdeki gibi yiyecekler ile buluşabilirsiniz. Üst ısıtıcı, ızgara ve fanın birlikte çalıştığı bu fonksiyonda, ısı eşit bir şekilde dağılıyor ve yiyeceğin içi de kısa sürede, ideal biçimde pişebiliyor. 

Buz Çözme Fonksiyonu: Donmuş Yiyecekleri Çözmek Çok Kolay 

Buzdolabınızın dondurucu kısmında sakladığınız gıdaları dilediğinizde çıkarıp buzlarının çözülmesinin ardından pişirip tüketebiliyorsunuz. Peki ya dondurucudaki gıdanın çözülmesini bekleyecek kadar zamanınız yoksa? Fırınınızda Buz Çözme fonksiyonu varsa donmuş gıdayı çözmek hiç sorun değil! 

Isıtıcıların çalışmadığı, sadece fanın aktif olduğu bu fonksiyon sayesinde fırınınız, oda sıcaklığındaki ısıyı yiyeceğin üzerine sürekli üfleyerek çözülmesini sağlıyor ve onu pişirmeye hazır hale getiriyor. Buz çözme işleminin kapalı ortamda ve oda sıcaklığında gerçekleştirilmesi ise bakteri oluşumunu engelliyor. 

Yoğurt Yapma Fonksiyonu: Yoğurt Yapmanın En Kolay Yolu 

Yoğurdunuzu evde yapmak istiyor ya da hâlihazırda zaten yoğurdu kendiniz yapıyorsanız bazı fırınlarda bulunan Yoğurt Yapma fonksiyonu size pratiklik kazandırabilir! Sizi süt kaynatma aşamasından kurtaran bu fonksiyondan yararlanmak için sütü koyduğunuz cam kabın içerisine birkaç kaşık yoğurt ekleyip karıştırmanız yeterli. Yoğurdunuz kısa sürede hazır olacak! 

Piliç Çevirme Fonksiyonu: Sevdiğiniz Lezzeti Evinizde Yapmanız Mümkün 

Piliç çevirme pek çok kişinin sevdiği bir lezzet olsa da evde yapmak pek mümkün değil. Daha doğrusu, öyle sanılıyor. Oysa fırınınızın içerisinde bulunan özel bir aparat ile kullanabileceğiniz Piliç Çevirme fonksiyonunu sayesinde bu lezzeti evde yapabilmeniz mümkün. Piliç çevirme aparatını fırına yerleştirerek evde yapılamayacağını düşündüğünüz lezzete kolayca ulaşabilirsiniz. 

Kolay Temizliğin Sırrı Olan Teknolojiler 

Fırında yemeği yaptıktan sonra sıçrayan yağları ya da yemek kalıntılarını temizlemenin pratik bir yolunu arıyorsanız alacağınız fırında temizliği kolaylaştıran özellikler olmasına dikkat etmelisiniz. Yani leziz mi leziz yemeklerin sofralarınıza gelmesini sağlayan fırınlar, teknolojileri sayesinde, temizlik konusunda da hayatınızı kolaylaştırabilir. Peki, fırın temizliğini kolaylaştıran özellikler hangileri? 

Katalitik Yan ve Arka Duvarlar: Sıçrayan Yağları Anında Emen Teknoloji 

Fırının tüm noktalarına ulaşmak zor olduğundan fırını temizlemek de güç bir hal alabilir. Değiştirilebilir katalitik yan ve arka duvarlara sahip fırınlar ise sıçrayan yağları güçlü bir şekilde emerek her pişirmeden sonra fırın temizleme gerekliliğini ortadan kaldırıyor ve buna ek olarak temizliği daha kolay hale getiriyor. Böylece fırına bulaşan yağ atıklarının oluşturduğu kötü koku da engellenmiş oluyor. Fakat katalitik arka ve yan duvarlar, emdikleri yağları yok etmedikleri için bu duvarların pişirmenin ardından değiştirilmesi gerekiyor. 

Buharlı Temizleme Fonksiyonu: Kolay Temizlik İçin Biraz Su Yeter 

Yüksek derecedeki ısı, pişirme esnasında sıçrayan yağların hızla kurumalarına neden oluyor. Bu durum da temizliğin daha zor bir hal alması anlamına geliyor. Buharlı Temizleme fonksiyonu ise çıkarılması zor lekeleri ya da yağ ve yemek kalıntılarını kolaylıkla çıkarmanızı mümkün hale getiriyor. 

Buharlı Temizleme fonksiyonunu kullanmak için yapmanız gereken ise oldukça basit. Öncelikle fırınınızın içerisindeki tüm aksesuarları çıkarmalısınız. Fırın tepsisine bir miktar su koyduktan sonra tepsiyi en alt rafa yerleştirmeli ve Buharlı Temizleme fonksiyonunu seçmelisiniz. İşlem bittikten sonra fırınınız çok daha kolay temizlenebilir bir hal alıyor ve uzun süre temizlikle uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz.  

Komple Çıkarılabilir İç Kapak: Çıkarın, Temizleyin, Yeniden Takın 

Çıkarılabilir parçaların çok daha kolay temizlendiği bir gerçek. Temizlenmesi zor gibi görünen fırın iç camı da işte bu gerçekten yola çıkarak tasarlandı. Fırınınızın kapağının iç camı çıkarılabilir ise bu parçayı üründen ayırıp temizleyebilirsiniz. Temizledikten sonra kolayca yerine takabileceğiniz bu iç kapak, fırın temizliğini sizin için çok daha kolay bir hale getiriyor. 

Yaşam Kalitenizi Artıran Teknolojiler 

Alacağınız fırının sahip olduğu ek teknolojiler sayesinde hem yemek yapmak kolaylaşabilir hem de zamandan tasarruf etmek mümkün olabilir. Peki, Arçelik fırınlar hangi özellikleriyle bu avantajları size sunuyor? 

ISI Pişirme Teknolojisi: Aynı Anda 3 Yemek

En üst rafta fırında köfte, orta rafta fırında karnabahar, en alt rafta ise kek… Aynı anda, birbirinden tamamen farklı tatlara ve kokulara sahip üç tepsi yemeği yapmak hayal gibi görünebilir, fakat Arçelik fırın modellerinde bulunan ısı Pişirme Teknolojisi bunu size sunuyor. 

Fırının yan duvarlarında bulunan deliklerden gelen sıcak hava, tepsilerin üst ve alt kısımlarına eşit bir şekilde dağılıyor. Fırının arka duvarında bulunan delikler ise her raftan yani yemekten yayılan kokuyu anında emerek kokuların birbirlerine karışmasını engelliyor. ısı Pişirme Teknolojisi sayesinde aynı anda üç tepsi yemeği hangi rafa koyarsanız koyun, eşit bir şekilde pişirebiliyor ve hem zamandan hem de enerjiden tasarruf ediyorsunuz. 

Sağlıklı Kızartma: Fırında Az Yağ ile Kızartma Yapmak Mümkün 

Kızartma dendiğinde sizin de herkes gibi aklınıza bol yağda pişmiş yiyecekler mi geliyor? Arçelik’in Sağlıklı Kızartma özelliğine sahip fırınları bu algıyı değiştiriyor, çünkü bu özellik sayesinde bir çorba kaşığı sıvı yağ ile lezzetli kızartmalar yapmak mümkün hale geliyor. Özel bir aksesuar ile kullanılan bu özellik sayesinde, sağlıklı sebze kızartmalarının yanı sıra mısır patlatabiliyor ya da kestane pişirebiliyorsunuz. 

Booster: Ön Isıtmanın Kestirme Yolu 

Yiyeceği fırında pişirmeye hazır hale getirdiniz, tam fırın rafına yerleştirmeye hazırlanıyorsunuz ki yapacağınız yemeğin ön ısıtma ile pişmesi gerektiği aklınıza geldi Booster böyle zamanlar için var! 

Fırınlarda ön ısıtma; yapacağınız yemeği aniden sıcaklıkla buluşturuyor ve bu sayede kıvamını etkiliyor. Örneğin kek hamurunu kalıba döktünüz ama bu keki önceden ısıttığınız fırında pişirirseniz içinin yumuşacık, dışının ise daha kıvamlı olmasını sağlayabilirsiniz. Ön ısıtma yapılıp pişirilmesi gereken tatlarda bunu yapmamanız yemeğinizin sert ve kuru olmasına neden olabilir. 

Arçelik fırınlarda bulunan Booster yani Hızlı Ön Isıtma özelliği sayesinde, ön ısıtmayı unuttuğunuz durumlarda, bekleme süreniz en aza iniyor. Yemeğinizi pişireceğiniz sıcaklığı ayarlayıp Booster fonksiyonunu seçtiğinizde dilediğiniz ısıya %35 daha hızlı ulaşmanızı sağlayan bu özellik, ön ısıtma yapmayı unuttuğunuz durumlarda kurtarıcınız oluyor. 

Buhar destekli pişirme: 

Buhar destekli pişirme teknolojisi sayesinde fırın kapağı açılmadan buhar oluşur. Böylece hamur işleri kabarır, dışı çıtır, içi yumuşacık kalır. Et yemekleri suyunu kaybetmeden çok daha yumuşak pişer. 

Arçelik fırın modellerini incelemek ve satın almak ya da size en yakın Arçelik mağazasını öğrenmek için tıklayınız. 

Hangi Yemek Hangi F&#;r&#;n Ayar&#;nda Pi&#;er?

Yemek yaparken ço&#;unlukla odak noktam&#;z tarif ve malzemelerin ölçüsü oluyor. Oysa lezzetli bir yemek için pi&#;irme yöntemleri ve pi&#;irme ekipmanlar&#;n&#;n kullan&#;m&#; da çok önemli. Özellikle de f&#;r&#;nda pi&#;irilen yiyeceklerde f&#;r&#;n&#;n özellikleri ve do&#;ru kullan&#;m&#; yeme&#;in lezzetini do&#;udan etkiliyor.

Özellikle hamur i&#;lerinde tarife birebir uyman&#;za ra&#;men istedi&#;iniz sonucu elde edemedi&#;iniz olmu&#;tur. Kabarmayan kek, d&#;&#;&#; adeta ta&#;la&#;m&#;&#; po&#;açalar…. Birçok ki&#;i mutfakta bu tür üzücü manzaralar ile kar&#;&#;la&#;m&#;&#;t&#;r. Asl&#;nda f&#;r&#;n&#; biraz daha yak&#;ndan tan&#;r, ayarlar&#;n&#; iyi bilirseniz tüm bu olumsuzluklar&#; bertaraf edebilirsiniz.

Bu yaz&#;m&#;zda sizler için f&#;r&#;n kullan&#;m&#;na dair temel bilgileri payla&#;aca&#;&#;z ve “f&#;r&#;n nas&#;l aç&#;l&#;r”, “f&#;r&#;n nas&#;l çal&#;&#;t&#;r&#;l&#;r”, “f&#;r&#;n &#;s&#;s&#; nas&#;l ayarlan&#;r” gibi sorulara yan&#;tlar arayaca&#;&#;z. Haz&#;rsan&#;z, vakit kaybetmeden ba&#;layal&#;m!

hangi yemek hangi f&#;r&#;n ayar&#;nda pi&#;er

F&#;r&#;n Nas&#;l Kullan&#;l&#;r? Is&#;s&#;, Program&#; Nas&#;l Ayarlan&#;r?

Birço&#;unuzun bildi&#;i gibi f&#;r&#;nlarda s&#;cakl&#;k/&#;s&#;, süre ve pi&#;irme program&#; seçimleri olur. Hatta baz&#; tariflerde yeme&#;in pi&#;me süresi f&#;r&#;ndan f&#;r&#;na de&#;i&#;iklik gösterebilir &#;eklinde bir not bulunur. Gerçekten de her f&#;r&#;n&#;n pi&#;irme süresi farkl&#; olabilir. Bu nedenle gerçekten f&#;r&#;n&#; iyi tan&#;mak gerekir.

F&#;r&#;n aç&#;ld&#;ktan sonra ilk olarak f&#;r&#;n s&#;cakl&#;k dereceleri ve pi&#;irme süresi ayarlan&#;r. Sonras&#;nda ise s&#;ra f&#;r&#;n&#;n pi&#;irme program&#;n&#; seçmeye gelir. &#;&#;te tam da bu noktada bilmeniz gereken baz&#; temel bilgiler oldu&#;unu söylemeliyiz. Çünkü f&#;r&#;n pi&#;irme ayarlar&#; yeme&#;in lezzetini etkiler.

f&#;r&#;n nas&#;l kullan&#;l&#;r

Örnek vermemiz gerekirse; d&#;&#;&#;n&#;n ç&#;t&#;r içinin ise yumu&#;ak olmas&#;n&#; istedi&#;iniz yemekler için f&#;r&#;n&#;n&#;z&#; turbo, bir ba&#;ka deyi&#;le fanl&#; programda çal&#;&#;t&#;rmal&#;s&#;n&#;z. E&#;er bu tür yemekleri alt üst pi&#;irme program&#;nda pi&#;irirseniz yeme&#;inizin her taraf&#; e&#;it &#;ekilde pi&#;er. Bu durumda sonuç tam anlam&#;yla bir hayal k&#;r&#;kl&#;&#;&#; olabilir.

Haydi, daha fazla vakit kaybetmeden “f&#;r&#;n nas&#;l ayarlan&#;r”, “f&#;r&#;n alt üst ayar&#; ve “f&#;r&#;n fan ayar&#; nas&#;l yap&#;l&#;r” sorular&#;n&#;n yan&#;tlar&#;n&#; sizlerle payla&#;al&#;m!

Her Taraf&#; E&#;it Pi&#;sin Diyenler &#;çin: Alt Üst Pi&#;irme – Fans&#;z Program

  • Söz konusunda f&#;r&#;n kullan&#;m&#; ise genellikle en çok sorulan sorular “kek f&#;r&#;n ayar&#;”, “po&#;aça f&#;r&#;n ayar&#;” ve kurabiye f&#;r&#;n ayar&#; oluyor.
  • F&#;r&#;nlardaki alt üst pi&#;irme program&#;, fans&#;z program ismiyle de bilinir. Baz&#; tariflerde bu &#;ekilde de geçebilir.
  • Bu program en s&#;k kullan&#;lan geleneksel pi&#;irme program&#;d&#;r.
  • E&#;er alt üst pi&#;irmeyi seçerseniz, yeme&#;in her yeri e&#;it derecede pi&#;er.
  • Bu program yüksek &#;s&#;da yava&#; yava&#; pi&#;irilen yiyecekler için idealdir.
  • Örne&#;in bütün hindi veya tavuk gibi yemeklerde bu program&#; seçebilirsiniz.
  • Bunun yan&#; s&#;ra ekmek ve kek gibi her taraf&#; e&#;it pi&#;irilen hamur i&#;lerinde de bu program kullan&#;l&#;r.
  • A&#;&#;zda da&#;&#;lan k&#;y&#;r k&#;y&#;r kurabiyelerin s&#;rr&#; da bu programd&#;r.
  • Bu programda f&#;r&#;n fan i&#;levini devreye sokmaz. Dolay&#;s&#;yla yeme&#;in her taraf&#; e&#;it pi&#;er. Hamur i&#;leri ise istedi&#;iniz gibi kabar&#;r.
  • Birkaç ipucu daha verelim; f&#;r&#;n&#; önceden &#;s&#;t&#;rsan&#;z kabartma tozu aktive olur ve hamur i&#;leri çok daha güzel kabar&#;r. Dolay&#;s&#;yla bu programda yemek pi&#;irmeden önce mutlaka f&#;r&#;n&#; 10 dakika kadar bo&#; &#;ekilde çal&#;&#;t&#;r&#;n.
  • F&#;r&#;n tepsisini orta rafa yerle&#;tirin. F&#;r&#;nda ba&#;ka herhangi bir tepsi vb. malzeme olmamas&#;na dikkat edin. Yani tek seferde tek bir yemek pi&#;irin.

Tarif için: Çok Kabaran Yumu&#;ac&#;k Mayal&#; Kek Tarifi

Mangal Tad&#;nda: Izgara Program&#;

  • Mangal&#; kim sevmez ki? Peki f&#;r&#;nda mangal lezzetini yakalamaya ne dersiniz? F&#;r&#;nda &#;zgara ayar&#; sayesinde bunu yapmak çok kolay.
  • Öncelikle f&#;r&#;n&#;n&#;z&#; &#;zgara program&#;nda çal&#;&#;t&#;r&#;n. Ard&#;ndan pi&#;irmek istedi&#;iniz eti f&#;r&#;n&#;n en üst raf&#;na, &#;zgara telinin üzerine yerle&#;tirin. Bu &#;ekilde etler üstten gelen yüksek &#;s&#;yla mühürlenir ve içi adeta mangalda pi&#;irilmi&#; gibi yumu&#;ac&#;k olur.
  • F&#;r&#;nda &#;zgara yapacaklara küçük bir de uyar&#;m&#;z olacak. Etlerden f&#;r&#;n&#;n içine ya&#; akabilir. Bu nedenle f&#;r&#;n&#;n alttaki raflar&#;ndan birine bo&#; bir tepsi koymay&#; ihmal etmemelisiniz.
  • Aksi takdirde, sonras&#;nda f&#;r&#;n&#; temizlemek tam anlam&#;yla i&#;kenceye dönebilir.

Tarif için: Mangal Tad&#;nda Büyük Tavuk But

D&#;&#;&#; Ç&#;t&#;r Yiyeceklerin S&#;rr&#;: Turbo Pi&#;irme – Fanl&#; Program

  • F&#;r&#;n turbo ayar&#;, fanl&#; pi&#;irme olarak da bilinir.
  • Bu programda f&#;r&#;n&#;n fanlar&#; sayesinde &#;s&#; f&#;r&#;n&#;n her yerine e&#;it &#;ekilde da&#;&#;l&#;r.
  • Turbo program, alt üst pi&#;irmeye k&#;yasla daha k&#;sa sürede pi&#;irme f&#;rsat&#; sunar. Ayr&#;ca bu programda birden fazla yeme&#;i ayn&#; anda pi&#;irebilirsiniz. Yani f&#;r&#;n&#;n raflar&#;na birden fazla tepsi yerle&#;tirebilirsiniz.
  • Fanl&#; programda d&#;&#;&#;n&#;n ç&#;t&#;r içinin ise yumu&#;ak olmas&#;n&#; istedi&#;iniz her yeme&#;i pi&#;irebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir.
  • Ancak bu program&#;n&#;n kek, börek, ekmek gibi kabarmas&#; gereken yiyeceklere uygun olmad&#;&#;&#;n&#; belirtmeliyiz.
  • E&#;er hamur i&#;lerini bu programda pi&#;irirseniz büyük ihtimalle içi çi&#; kalacakt&#;r.

Tarif için: Özel Sosuyla F&#;r&#;nda Tavuk &#;i&#; Tarifi (Videolu)

Sadece Alt Pi&#;irme: Alt&#; Ç&#;t&#;r, Üstü Yumu&#;ak

  • F&#;r&#;n&#;n&#;z&#; alt &#;s&#;tma program&#;na ayarlayarak alt&#; ç&#;t&#;r üstü yumu&#;ak yemekler haz&#;rlayabilirsiniz.
  • Ç&#;t&#;r ç&#;t&#;r pizza hamuru için haz&#;rlad&#;&#;&#;n&#;z pizzay&#; bir de bu programda pi&#;irmeyi deneyin, pi&#;man olmayaca&#;&#;n&#;za eminiz!
  • E&#;er pizzay&#; fans&#;z programda pi&#;irirseniz her taraf&#; ayn&#; anda pi&#;ece&#;inden üzerindeki malzemeler daha h&#;zl&#; pi&#;ip yanabilir.
  • Lezzetli bir pizza için öncelikle alt pi&#;irmeyi aç&#;p hamuru pi&#;irin, son dakikada ise üst &#;s&#;tmay&#; açarak üstteki malzemelerin pi&#;mesini sa&#;lay&#;n.
  • Böylelikle krallara lay&#;k, ç&#;t&#;r ç&#;t&#;r hamuruyla yiyeni mest eden bir pizza haz&#;rlayabilirsiniz.

Tarif için: Evde Pizza Tarifi Nas&#;l Yap&#;l&#;r? (Videolu)

Uygun Is&#;y&#; Belirleme

Peki f&#;r&#;n derecesi nas&#;l ayarlanmal&#;?

  • ºC so&#;uk ve yava&#; pi&#;irme için uygundur.
  • Yava&#; yava&#; pi&#;mesini istedi&#;iniz yiyecekler için f&#;r&#;n&#; – ºC’ye ayarlayabilirsiniz.
  • – ºC orta s&#;cakl&#;kta pi&#;mesi gereken yiyecekler için idealdir.
  • – ºC h&#;zl&#; ve yüksek &#;s&#;da pi&#;irilmesi gereken yiyecekler içindir.
  • – ºC ise çok s&#;cakta ve h&#;zl&#; pi&#;irilmesi gereken yiyecekler için uygundur.
F&#;r&#;nda uygun &#;s&#;y&#; belirleme

Önemli Sorulardan Biri: F&#;r&#;n Tepsisi Hangi Rafa Konmal&#;?

  • F&#;r&#;n ayar&#; nas&#;l yap&#;l&#;r sorusuna yan&#;t verdik. Ancak f&#;r&#;n&#;n tüm özellik ve fonksiyonlar&#;ndan faydalanabilmek için sadece program ayarlar&#;n&#; bilmek yetmez.
  • F&#;r&#;n yemeklerinde istedi&#;iniz sonucu elde edebilmeniz için tepsiyi veya &#;zgaray&#; do&#;ru pozisyonda f&#;r&#;na yerle&#;tirmeniz gerekir.
  • F&#;r&#;n&#;n en üst raf&#; yüksek &#;s&#;da h&#;zl&#; bir &#;ekilde pi&#;irilmesi gereken yemekler için uygundur.
  • Orta seviye daha &#;l&#;ml&#; &#;s&#; ile pi&#;irilmesi gereken yemekler için idealdir. E&#;er yeme&#;in, etin veya hamur i&#;inin her taraf&#;n&#;n e&#;it olarak pi&#;mesini istiyorsan&#;z tepsiyi orta seviyeye yerle&#;tirmelisiniz.
  • Alt seviye ise daha dü&#;ük s&#;cakl&#;kta ve yava&#; pi&#;mesi gereken yemekler içindir.
f&#;r&#;n tepsisi hangi rafa konmal&#;

F&#;r&#;n Yemekleri: Birbirinden Leziz 42 Tarif

Kek En &#;yi Nas&#;l Kabar&#;r? Püf Noktal&#; Tarifler

F&#;r&#;n Kullan&#;rken &#;&#;inize Yarayacak 9 Pratik Bilgi

Hindi Eti Pi&#;irmenin Çok &#;&#;e Yarayacak 5 Nefis Püf Noktas&#;

F&#;r&#;n Nas&#;l Temizlenir? Ya&#; ve Kirden Ar&#;nd&#;racak 5 Kolay Yöntem

Fanlı Fırınların Avantajları Nelerdir?

Fanlı Fırınların Avantajları Nelerdir?

Fanlı fırın gibi eşyaların kullanımı giderek yaygınlaşmıştır. Bu nedenle pek çok kişi fırınlarda fan ne işe yarar gibi soruların cevaplarını merak etmektedir. Fanlı fırınlar yemekleri daha hızlı ve homojen bir şekilde pişirirler. Fan, fırının içindeki havayı dolaştırarak yemeklerin alt üst kısımlarının eşit şekilde pişmesini sağlar ve fırın içindeki sıcaklığın daha dengeli bir şekilde dağılmasına yardımcı olur.

Ayrıca fanlı fırınlar yemeklerin üstünde oluşan buharda daha az yoğunlaşır ve buharın çıkması daha hızlı olduğu için yemeklerin üstleri daha kıtır bir şekilde pişer. Bu özellik özellikle kek, kurabiye, ekmek gibi hamur işleri pişirirken ve et, sebze gibi yiyecekleri kızartırken tercih edilir. Fanlı fırınlar ayrıca daha verimli bir şekilde çalışırlar ve daha az enerji tüketirler. Çünkü fan, fırının içindeki sıcak havayı dolaştırdığı için fırın içindeki sıcaklığı daha dengeli bir şekilde tutar ve bu da fırının daha az enerji harcamasını sağlar. Fırında fan ne işe yarıyor sorusunun cevabı işte bu kadar kapsamlıdır.

Fanlı Fırınlarda Pişirme Süresi ve Kalitesi

Fanlı Fırınlarda Pişirme Süresi ve Kalitesi

Fanlı fırınların pişirme süresi ve kalitesi, geleneksel fırınlarınkinden farklılık gösterir. Fanlı fırınların içindeki fan, sıcak havayı daha hızlı ve daha homojen bir şekilde dağıtır. Böylece yiyeceklerin her tarafı aynı anda pişer. Bu, geleneksel fırınlarınkinden daha hızlı bir pişirme süresi sağlar. Bu nedenle yiyeceklerinizi daha çabuk pişirebilirsiniz. Dolayısıyla fırın fanı ne zaman kullanılır sorusunu soran bir kişinin acelesi varsa hızlı ve homojen yemekler için fanı çalıştırabilir.

Fanlı fırınlar, sıcaklığı daha iyi kontrol edebilir ve daha hassas bir şekilde ayarlanabilir. Bu da yiyeceklerin daha doğru bir şekilde pişmesine yardımcı olur. Fanın gücü ayarlanabilir olduğundan farklı pişirme işlemleri için ideal ayarlar yapılabilmektedir. Örneğin kızartma işleminde fan hızı arttırılabilir ve yiyeceklerin üst kısmının çıtır olmasını sağlayabilirsiniz. Dolayısıyla eğer fırında fan neden kullanılır diye merak ediyorsanız yiyeceklerin daha hızlı ve etkili bir şekilde pişmesi için kullanıldığı cevabını alabilirsiniz.

Fanlı Fırınlarda Sıcaklık Dağılımı Nasıldır?

Fanlı Fırınlarda Sıcaklık Dağılımı Nasıldır?

Fanlı fırınlar, sıcaklığı daha hızlı ve daha eşit bir şekilde dağıtmak için tasarlanmıştır. Bu, yemeklerin pişirme süresini kısaltır ve daha tutarlı sonuçlar verir. Fan, sıcak havayı fırın içinde dolaştırarak yemeğin her yerine eşit şekilde yayılmasını sağlar. Böylece yemeklerin dışı kızarırken içi de pişmiş olur ve aynı zamanda fırının üst ve alt kısmındaki ısı farklılıkları da azalır. Bu nedenle fanlı fırınlar, geleneksel fırınlardan daha hızlı ve daha verimli bir şekilde pişirirler.

Ayrıca fanlı fırınların sıcaklık ayarları daha hassastır. Bu da istenen sıcaklığa daha kolay ulaşılmasını sağlar. Ancak fanlı fırınların bu özellikleri, bazı yemeklerin yapımında gereken düşük sıcaklıklar için uygun olmayabilir. Bu nedenle her yemek için fırın kullanım talimatlarına uygun şekilde ayarlanmalıdır. Siz de ankastre fırınlarda fan ne işe yarar gibi soruların cevaplarını detaylı bir şekilde öğrenmek ve fırınıza takabileceğiniz fan gibi ürünleri beyaz eşya yedek parça kategorilerinden incelemek için Trendyol’u inceleyebilirsiniz.

Fırın hakkında her şey

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Hepimizin evinde fırın var. Peki onu ne kadar iyi tanıyoruz? Çoğunuzun hep aynı ayarlarla ilerlediğini biliyorum. Size bugün fırınınızın lisanından söz edeceğim.

Haberin Devamı

Siz de artık daha lezzetli yemekler pişireceksiniz

ALT VE ÜST FIRIN

Fırının en temel fonksiyonu. Alt ve üst çizgiyle gösterilen bu fonksiyon, içi de dışı da aynı derecede pişirilmeye ihtiyaç duyan yiyeceklerde işe yarar. Özellikle çok yüksek ısı gerektiren yavaş pişirmelerde, yemeğin kendi halinde pişmesi diyebiliriz. Büyük etlerle tuzlu veya tatlı kurabiyeler pişirirken de gayet iyi iş görür. Genelde tek tepsi pişirmelerinde mantıklıdır. Havayı içinde döndürecek bir fan sistemi çalışmadığından, ortaya yerleşen ikinci tepsi ısı dağılımını dengesizleştirebilir. Bu, fan çalışmadığı için kabarmasını istediğiniz sufle, kek ve ekmek gibi yiyeceklerde de işe yarar.

IZGARA

Bir yemeği mangalda pişiriyor gibi hissettirmenin en iyi yöntemi. Bir anda gelecek yüksek sıcaklıkla yiyeceğin üzeri mühürlenir ve sululuğu içinde kalır. Pişirim hızlı olacaktır. Gözünüzü fırından ayırmayın. Burada pişireceğim malzemenin kalınlığına ve cinsine göre tepsinin yerini en üste veya en üstün bir alt rafına almayı tercih ediyorum. Bence kadayıf, mantı gibi kısa zamanda pişebilecek ve etrafının kızarıp, içinin sulu kalmasını istediğiniz yemekler için en iyi yol bu. Bir de ufak ipucu: Diyelim köfte yapacaksınız, eğer fırın tepsisinde direkt yaparsanız çıkan su alt taraftan köfteyi haşlar. Bunun için ızgara telinde yapmak çok daha iyidir. Bu durumda da alta fırın tepsisi yerleştirmek gerekir ki, hem ısının gücü dağılmasın hem de bu yağlar fırının tabanına dökülmesin. Akan yağların iyice yapışmayıp rahatça temizlenebilmesi için alttaki tepsiye bir parmak su koyun. Böylece köfteniz bol nemli bir ortamda pişeceği için daha yumuşak olacak, bulaşık da
kolay temizlenecek.

Haberin Devamı

TURBO PİŞİRME

Fanlı ısıtıcıyla ısıtılan sıcak hava, fırının her yerine eşit oranda ve hızlı bir şekilde dağılır. Böylece az enerjiyle kısa zamanda pişirme sağlarsınız. Turbo pişirme yapacaksanız fırını önden ısıtmanıza gerek olmayacak. Fan, ısının eşit dağılımını sağladığından birden fazla tepsiyle pişirme yapabilirsiniz. Dışı çıtır, içi az pişmiş olsun istediğiniz zaman ideal pişirme şeklidir diyebiliriz.

ALT ISITMA

Haberin Devamı

Ocağınız çalışmadığında ya da altının iyi pişmiş, üstünün yumuşak kalmasını istediğiniz yemeklerde kullanabilirsiniz. Tencereyi içine koyabilir veya lezzetli yumurta yapmak için kullanabilirsiniz. Pizza pişirirken, başlangıç pişimi olarak önce altı çalıştırıp, son beş dakikada fırının üstünü ısıtırsanız istediğiniz
çıtırlık ve lezzete ulaşacaksınız.

FAN-DEFROST

Fırının sadece fan özelliğinin çalışması, fırında buzlu, hassas bir yiyeceği daha hızlı çözmekte inanılmaz zaman kazandırıyor. Fan özelliğinde herhangi bir ısı kullanmazsanız içerideki hava sirküle olarak çözülmeyi hızlandırır. Tavuk, balık gibi özenle çözülmesi gereken yiyeceklerde çok işe yarar. Bir de bitki kurutmak veya pestil yapmak için kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

FAN DESTEKLİ ÜST IZGARA

Üst ızgara ve fan modu fırının en çok kullandığım fonksiyonlardan biri. Sanki yemeği ocakta pişirir gibi hissediyorsunuz. Üst ısıtmayı fanla kullandığınızda yemek; suyunu bırakıyor, nemini azaltıyor. Bu da daha çıtır olmasını sağlıyor.

Bu ipuçları çok önemli

Yemeği bir kere fırına koyunca orada pişecek diye düşünmeyin. Dışının çıtır olması için fırının en sıcak yerine yakın konumlandırılması gerekir. İçinin pişmesini istiyorsanız da ısıyı biraz düşürüp tepsiyi ortaya alın. Zaman zaman yer değiştirmekte fayda sağlar. Örneğin benim nazarımda iyi bir pizza pişirmeye önce en alt, hatta fırının tabanına değen seviyede başlanır, son bir dakikasında ızgarada bitirilir. Dolayısıyla kek, tatlı gibi pişirmeler olmadıkça arada fırını takip etmek mükemmel sonuç için faydalı olacaktır.
Kek, merenk, ekmek gibi yiyecekler pişirirken fırının kapağı açılmamalı. Eğer fırının kapağı açılıp, içine soğuk hava girerse bir anda ekmeğinizin içindeki boşluklar küçülür ve bir daha kendine gelmesi zorlaşır
Bir kere her fırının kendi dili var. Cinsine, markasına göre fırının içindeki termostatın yeri de değişebiliyor. Dolayısıyla dereceye ayarlanmış birkaç farklı fırının pişirme süresi ve performansı değişebilir. Özellikle televizyondan veya bir kitaptan tarif denerken bire bir verilene uymak değil kendi fırınınızın performansını da hesaba
katarak pişirmekte fayda var.
Muhakkak aklınızda olsun. Midi ve mini fırınların performansları diğer fırınlara göre çok daha düşüktür.

Haberin Devamı

Fırın nasıl taş fırına çevrilir?

Demir, iyi bir ısı iletkenidir. Bu sebepten hızlı ısınır, hızlı soğur. Fırının içinde ısınmış tepsiyle ekmek yapmak istediğinizde, tepsiye koyacağınız ekmek hamuru, tepsinin ısısını düşürecektir. Tekrar aynı ısıya gelmesiyse vakit alır ve bu da ekmeğin tepsiye değen yerinin daha yumuşak olmasına sebep olur. Oysa taş fırın ekmeklerinin altının da üstü gibi kıtır olmasının sebebi ısıyı muhafaza etmesi ve ekmek hamuru geldiği anda onu ısı kaybetmeden mühürlemesi. Taş fırın ekmeklerinin altına vurduğunuzda gelen o tok sesin temel sebebi bu.
Taş fırın ekmeği etkisini evinizde bulunduracağınız bir fırın taşıyla sağlayabilirsiniz. Eğer fırın taşınız yoksa büyük yayvan bir güveci ters çevirip ısıtarak kullanabilirsiniz, fırın taşı etkisini sağlayacaktır. Fırında pizza, pide, ekmek, hatta börek yaparken fırın taşı çok iyi olacaktır. Siz pidenizi yapana kadar fırında 40 dakika ısınsın, kullandıktan sonra da kendi halinde soğumaya bırakın. Suyun altına sıcakken yerleştirirseniz çatlar.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası