ege bölgesinin halk oyunlari / Ege Yöresi Halk Oyunları Nelerdir? Ege Bölgesinde Ne Oynanır?

Ege Bölgesinin Halk Oyunlari

ege bölgesinin halk oyunlari

Bu yazımızda Ege Bölgesinin meşhur yemekleri ve Ege Bölgesinin Halk oyunları hakkında detaylı bilgi sahibi olacağız. Ege Bölgesinin Meşhur Yemekleri ve Halk Oyunları Nelerdir?

Ülkemizin 7 coğrafi bölgesinden biri olan Ege Bölgesinde 8 ilimiz bulunmaktadır. Bunlar İzmir, Aydın, Manisa, Muğla, Denizli, Afyonkarahisar, Kütah ve Uşak&#;tır.

Ege Bölgesinin Meşhur Yemekleri

Ülkemizin her bölgesinin kendi özgü yemekleri var ve bu yemeklerin hepsi birbirinden güzel ve lezzetlidir. Öyle ki ülkemize gelen turistler yemeklerimize aşık olup gidiyor. Ege Bölgesinin meşhur yemekleri neler hep birlikte göz atalım.

  • İzmir Köfte
  • Çaput Aşı
  • Pazı Sarması
  • Boyoz
  • Şevketi Bostan
  • Börülce
  • Keşkek
  • Deniz Börülcesi

Ege Bölgesi Halk Oyunları

Ege Bölgesi deyince şüphesiz hepimizin aklına zeybek gelir. Bu bölgedeki en meşhur halk oyunu zeybektir. Egenin bazı bölümlerinde ağır havalar oynanırken bazı bölümlerinde hareketli havalar oynanır.

  • Teke Zeybeği
  • Harmandalı Zeybeği
  • Çökertme Zeybeği
  • Avşar Zeybeği
  • Sarı Zeybek
  • Bağ Belleme
  • Seymen Sekmesi
  • Çift Hava

İngiltere'de "Luton T&#;rk K&#;lt&#;r Festivali" d&#;zenlendi

İngiltere'nin Luton kenti, "3. Luton Türk Kültür Festivali"ne ev sahipliği yaptı.

Luton Türk Eğitim ve Kültür Merkezi ile Luton Belediyesinin iş birliğinde kentin en büyük parkı Stockwood Park'ta geniş katılımlı geleneksel Türk festivali yapıldı.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen festival, Kuran-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Türk ve Osmanlı kültürünün tanıtılmasını amaçlayan etkinlik kapsamında, Türkiye'den gelen mehter takımı ve sanatçılar ile yöresel halk oyunları ekipleri sahne aldı.

Türk mutfağına ait yemeklerin sunulduğu festivalde, Osmanlı çadırları ve çocuklar için oyun parkları kuruldu.

Festivale, Luton Belediye Başkanı Muhammed Yakup Hanif, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan, Din Hizmetleri Müşaviri Ensari Yenitürk ve Londra Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Müdürü Mehmet Karakuş ile çok sayıda kişi katıldı.

"Luton'da Türkiye rüzgarı esti"

Luton Türk Eğitim ve Kültür Merkezi Başkanı Atilla Üstün, festivalde yaptığı konuşmada, toplumlar arasında kaynaşmayı sağlamak amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini belirtti.

Üstün, "Luton'da yine Türkiye rüzgarı esti. Yeni yetişen nesille İngiltere'de kendi kültürümüzü yaşatmak ve yabancı misafirlerimize Türk kültürünü tanıtmak istiyoruz." dedi.

Atilla Üstün, festivalin, İngiltere ve Türkiye'nin kültürel yakınlaşmasına hizmet etmeye yönelik bir adım olacağını dile getirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Ege Yöresi Halk Oyunları Nelerdir? Ege Bölgesinde Ne Oynanır?

Her yörenin halk oyunu, o yöreyi temsil ediyor. Hatta öyle ki bazı yöreler o halk oyunlarıyla biliniyor. Ege yöresi halk oyunları, Ege'nin kültürünü de yansıtıyor. Yunanistan'a yakın olduğu için oralardan da bazı oyunlar alınmış.

Ege Yöresi Halk Oyunları Listesi

Ege yöresi halk oyunları arasında en çok bilinen kuşkusuz zeybektir. Atatürk de zeybek oynamayı bilmektedir. Bu sebeple Egeliler zeybekle övünürler. Zeybekten başka halk oyunları da var. Oyunların çoğunun ritmi 9/8lik ya da 9/4lüktür.

Zeybek

Zeybek tek kişiyle ya da birkaç kişiyle oynanabilir. Çember şeklinde dizilerek oynanır. Zeybek oynayan kişi, halk kahramanlarını temsil ederler. Kollar omuz hizasında, eller ise başla aynı hizada olacak şekilde açılır. Büyük ve ağır adımlar atılarak hareket edilir. Arada sırada diz yere dokundurulur. Kaşıklı zeybek, kıvrak zeybek, kırık zeybek gibi türleri vardır.

Harmandalı Zeybeği

Harmandalı zeybeği yaygın olarak bilinen bir zeybek türüdür. Uşak, Denizli, İzmir, Balıkesir gibi şehirlerle özdeşmiştir. Sadece erkekler Harmandalı oynar. Sert hareketleri vardır. Yiğitlik ve kabadayılık figürleri yapılır.

Mengi Ege Yöresi Halk Oyunları

Özellikle Balıkesir'de oynanır. Hızlı bir zeybek türüdür. Sonsuzluk anlamına gelir. Bengi ya da Bengü olarak da bilinir. Diz vurma ve diz çökmeler de sıklıkla görülür. Bir rivayete göre kazanılan zaferden sonra öldürülen düşman sayısı kadar diz çöküldüğü söylenir.

Sepetçioğlu Ege Yöresi Halk Oyunları

Sepetçioğlu, yaşanmış olaylardan esinlenerek ortaya çıkmıştır. Zeybeğin farklı bir türüdür. Bu zeybekte de bir halk kahramanı canlandırılır. Sepetçioğlu'nun hikayesi bu zeybek sırasında canlandırılır. Figürler yine serttir. Savaşı andıran sert hareketler yapılır. Ege bölgesinde bilinen zeybek türlerinden biridir. Başka yörelerde de oynanır.

kaynağı değiştir]

Ana madde: Zeybek

Osmanlı döneminde efelik kurumu için yörükler oldukça önemliydi. Dağlarda göç hayatı yaşayanlar, efeler ile anlaşmakta ve güvenliklerini efeler aracılığıyla sağlamaktaydılar. Zira pek çok efe yörük obaları içinden çıkmaktaydı. Düzene başkaldıran efeler ise yörükler sayesinde hayatta kalabiliyorlardı. Öte yandan yerleşik Türkmen köylerinin bir kısmında zeybekler sevilmekte, bir kısmında ise düşman olarak görülmekteydi. Merkezi hükümetin zayıf olduğu zamanlarda zeybekler yörede kontrolü ele geçirmekteydi.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır