sakız sardunya çiçeği satın al / Mor Sakız Sardunya Çiçeği Fidanı 10Cm-30Cm Fiyatları ve Modelleri - Pazarama

Sakız Sardunya Çiçeği Satın Al

sakız sardunya çiçeği satın al

Sardunya: Yüzyıllardır Sonsuz Aşkın Sembolü!

Bazen kimi evlerin balkonlarının rengarenk çiçeklerle örtülmüş olduğunu görürsünüz. İçinizden “Ne kadar renkli bir balkon!” diyebilirsiniz. Bu balkonları renklendiren çiçeklerden biri de sardunyadır, bilir misiniz?

Yaz mevsimi geldiğinde çiçeklenip hemen açan ve balkonları, salonları süsleyen bu çiçeği daha yakından tanımak için; sizlere sardunya kokulu bir yazı sunmak istedik. Belki bu yaz sizler de balkonda ufak değişiklikler yaparak görenleri balkonunuza hayran edebilirsiniz.

Henüz duygularını dile getirememiş tatlı aşıklar için iyi bir seçim olacak sardunya anlamı sonsuz aşktır. Sardunya çiçekleri genellikle bir kişiye duyulan sevgiyi açıklamak için hediye edilir. Bir kişi sevdiği insana karşı duygularını açıklayacak fırsat bulamıyorsa, sardunya ile muhteşem bir fırsat elde edebilir.

Sardunya kokusu ve huzur veren görünümü ile kişide mutluluk etkisi yaratır. İlk görüşmeler için de önerimizdir. Uzun yıllardır devam eden bu sardunya geleneğinin, pek çok aşık çifti birbirine kavuşturduğu da söylenmektedir.

sardunya çiçeği bakımı

Sardunya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Sardunya bakımı zahmetsiz bir bitkidir. Genellikle sıcak ve ılık iklimleri sevdiği için özellikle Ege, Akdeniz coğrafyasında ev bahçelerinde ve çevre peyzajında sıkça tercih edilir. Peki doğru sardunya bakımı nasıl yapılır? Sardunya bakımı için ilk adım taze kesilmiş bir bitki almaktır. En doğru zaman eylül ayıdır. Kesim için tepeden 6cm mesafe bırakmak gerekir.

Konum

Sardunyanın uzun ömürlü olması için ılık ve nemli havaların olması gereklidir. Akdeniz Bölgesi’nde sıkça evlerde ve bahçelerde görülen sardunyalar, cam önünde olduklarında daha da canlı hale gelir. Güneş ve yeterli oksijen onlar için olmazsa olmazdır. İlkbahar günlerinde çiçeklenen sardunya, kasım ayına kadar çiçeklenmesine ve açmasına devam eder.

Nasıl Dikilir?

Satın aldığınız sardunyayı evde yeni bir saksıya aktarmak için çiçeğin kökündeki toprakları temizleyin. Daha sonra bir saksının yarısına kadar toprağı dökün. Çiçeği ortaya yerleştirin ve çiçeğe zarar vermeden kalan toprağı dökün. Toprağın çok sık olmamasına dikkat edin. Bu aşamada işlenmemiş kum da kullanabilirsiniz. Can suyunu verdikten sonra ışıklı bir ortamda dinlenmesini sağlayın.

Sıcaklık

Bu güzel çiçek yazın coşarken, sardunya kış bakımı ekstra özen ister. Sardunya güneşi seven bir bitkidir; evin güneş alan yerlerine koyabilirsiniz. Sardunyayı kış günlerinde 7 derecenin altında bırakmamanızı öneririz. Eğer sardunyayı renkli ve canlı görmek istiyorsanız, ortalama 15 derecede kalmasına dikkat edebilirsiniz. Çiçeklenme dönemine geldiğinde biraz gölgede kalması da iyi olacaktır.

Fazla rüzgara maruz kalırsa bitkinin yaprakları ve çiçekleri bu durumdan kötü şekilde etkilenecektir. Özellikle kış aylarında dışarıda olan sardunyaların don tehlikesinden köklerinin zarar görme ihtimali vardır bu yüzden sıcaklık konusuna dikkat edilmelidir.

Saksı Değişimi ve Gübreleme

Her çiçekte gerektiği gibi sardunyanın da yıllık saksı değişimini yapmanız gereklidir. Mart veya nisan başında saksısını değiştirip gübreleyebilirsiniz. İlk gübreyi ilkbaharda son gübreyi de sonbaharda verirseniz, ömrü uzun olacaktır.

Toprak değişiminden sonra toprağın çok sıkışmamasına özen gösterin. Biraz havadar kalırsa, oksijenle teması daha iyi olacaktır. Kış soğuklarında don tehlikesine karşı bitkinin köklerine gübre eklemek toprağın kuru ve sıcak kalmasını sağlayacaktır. Bitkinin kökleri don tehlikesine karşı korunmalıdır.

Peki, sardunyaya hangi gübre verilir?

Çiçeğinize evinizde yumurta kabukları ile doğal bir şekilde gübre de verebilirsiniz. Gübre olarak yumurta kabuğu, kuş pisliği veya muz kabuğu tercih edebilirsiniz. Çok amaçlı gübrelerden satın alıp çiçeğin köklerine yerleştirebilirsiniz. Eğer bitki gelişme sürecindeyse 2-3 haftada bir gübreleme yapabilirsiniz. Sıvı gübre de kullanabilirsiniz.

sardunya çiçeği nasıl sulanır

Sardunya Çiçeği Nasıl Sulanır?

Sardunyayı sularken belirli aralıklarla ve günün erken saatlerine yapmaya özen gösteriniz. Sardunya sulamasında önemli bir diğer nokta sulamanın düzenli miktarda ve aynı zamanlarda yapılmasıdır. Yapraklarını değil kök kısmını sulamaya gayret ediniz; sardunya yaprakları su sevmez.

Peki, sardunya kaç günde bir sulanır?

Çiçeklenme döneminde suya ihtiyacı olan sardunyayı soğuk günlerde haftada 1 defa; çok sıcak günlerde ise haftada 2 defa sulamanız iyi olacaktır.

Sardunyayı sularken dikkat etmeniz gereken nokta suyun her bölgeye eşit olarak dağıtılmasıdır. Sudan yeterince faydalanması ve verimli olması için sabah saatlerinde sulamanızı önermekteyiz. Suyun da sıcaklığı bu noktada önemli olacaktır. Oda sıcaklığındaki bir bardak su, sardunyayı canlandıracak ve doyuracaktır.

İlginizi çekebilir: Kadife Çiçeği Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Sardunya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Sardunya çoğaltılması için en sık kullanılan yöntem kökten ayırmadır. Kökten ayırma ile sardunyayı çoğaltmak istediğinizde öncelikle bitkinin köküne bir göz atın. Eğer dışarı çıkmış kökler görüyorsanız o köklerden uzayan dalları zarar vermeden ayırın. Aldığınız köklü yaprağı farklı bir saksıya dikebilirsiniz.

Yapraktan sardunyayı çoğaltmak istediğinizde size suda bekletme yöntemini tavsiye edebiliriz. Bu yöntemde bitkiden yaprak alınır ve bir iki gün bu yapraklar yarım bardak suyun içinde güneş alan bir yerde bekletilir. Bekleme süresi geçince bitkinin kökünde gelişme ve büyüme görülür. Bu şekilde olan kök bitkiyi dilediğiniz saksıya aktarabilirsiniz.

sardunya nasıl çoğaltılır

Sardunya Çiçeği Çeşitleri ve Özellikleri

Ana vatanı Güney Afrika olan sardunya, ülkemizde de kendine hayat bulmuştur. Yazın kurak hava koşullarında canlı kalabilir. Uzun ömürlü bitkiler arasında yer alır. Genel olarak ülke sınırlarımızda Akdeniz şehirlerinde bolca görülür. Kırmızı, beyaz, sarı, pembe ve mor şeklinde görülen sardunya çeşitleri yer aldığı saksılarda adeta görsel şölen yaşatır.

Sardunya, salon ortamında yetiştirilse de asıl ihtiyacı olan açık havadır. Bu nedenle bahçelerde, balkonlarda ve teraslarda sardunya bakımı ve büyütmesi daha kolay olur. Sardunyanın bulunduğu bir ortamda gerginliğin yaşanması çok zordur. Çünkü sardunya yapısından dolayı gerginliği ve stresi alır. Bulunduğu çevreye pozitif enerji yayar. Zaten çiçeklerin genel yapısı da bu değil midir? Çiçekler, insan ruhunu en iyi anlayan ve tedavi eden bitkilerdir.

Bitki yapısından özel olarak bir madde salgılanmaktadır. Bu madde de bakteriler ile savaşır ve bitkinin kendini korumasını sağlar. Sardunya yapraklarını koklayan kişilerin, uyku problemini çözeceği de bilinmektedir. Renk renk büyüyen sardunyalar, rengine göre bir anlam taşır. Renklerine göre sardunya anlamı ise kırmızı; aşk ve güveni temsil eder. Mor ise romantizm ve sadık kalma duygusunu taşır. Türüne göre sardunya 1 metreye kadar büyüyebilir.

İlginizi çekebilir: Ev Bitkileri İsimleri, Çeşitleri ve Bakımı İçin Püf Noktalar

sardunya bakımı nasıl yapılır

Sardunya Çiçeği Nasıl Budanır?

Sardunyayı budadığınız zaman çiçeğin ömrünü uzatırsınız. Budama işleminde kurumuş ve sararmış yapraklar alınmalıdır. Bu ölü yapraklar ve çiçekler alındığında diğer yapraklara zarar vermesi önlenir. Ayrıca alınan yapraklarda bir bakteri varsa, çiçeğin tamamına yayılması engellenir.

Genellikle şubat veya mart ayında budama işlemi tercih edilir. Saksıda çok fazla uzayan dalların budanması da diğer çiçeklerin yeterli oksijen almasını sağlayacaktır. Budama sonrasına bir miktar su verebilirsiniz.

sardunya çiçeği bakımı

Sardunya Nasıl Çiçek Açtırılır?

Sardunyayı çoğalttınız ve büyük bir heyecanla çiçeklenmesini bekliyorsanız, dikkatinizi şu cümlelere vermenizi öneririz. Çiçeklenmeyen sardunyanın sağlığında olumsuz bir gelişme var diyebiliriz. Sardunyanın rengarenk çiçeklenmesi için aşağıda yer alan tavsiyelerimiz, çok etkili olacaktır:

Sardunyanın konumunu gözden geçirin. Evin doğru yerinde mi diye bir defa daha düşünün. Unutmayın eğer iç mekanda olacaksa güneşli bir ortamı isteyecektir. Mevsimlere göre günlük olarak toprağını kontrol edin. Nem oranı düştüyse susamıştır. Sulamayı unutmayın.

Böceklenme meydana geliyorsa, çiçekler için üretilen böcek ilacını kullanın. Sonrasında sağlığına kavuşması için sardunya vitamini alın ve uygulayın. Vitaminler aylık bakım ürünleridir. Ayda bir defa uygulamanız yeterli olacaktır. Eğer bitkinin toprağı çok sıksa, biraz gevşetin. Çiçeğin köklerine de hava gitmesi gereklidir.

Sulama suyunda seçici olun. Çok kireçli sular bitkinin büyümesini önler. Çok soğuk su da uygun değildir. Dinlendirilmiş su ile sardunyayı sulayın. Rüzgardan koruyun. Tam çiçekleneceği dönemde rüzgara maruz kalan sardunya, yıpranır ve çiçeklenmesi ertelenir.

Özellikle tırtıl ve beyaz karıncalar sardunyayı severler. Sardunya pası oluştuysa sağlam bölümlerden çelikleme yapılabilir, rengi değişen bölümler budanabilir. Kök neden olarak toprağın çok önemli kalması, fazla azotlu gübreler olabileceği için bu konularda dikkat edilmesi gerekir.

sardunya çiçeği

Sardunya Çiçeğini Ne Coşturur?

Sardunya çiçeği neyi sever iyi bilirseniz katmer katmer açan sardunyanızı keyifle izleyebilirsiniz. Aslında bu sorunun en basit cevabı güneş ışığıdır. Ekstra doğal gübre kullanmak da sardunyaları coşturmak için denenebilir. Muz kabuğu, yumurta kabuğu ve kabuk tarçını cam bir kavanozda suyun içine koyun ve ağzı kapalı şekilde 2-3 hafta bekletin. Bu su ile sardunyalarınızı sulamanız onların daha canlı hale gelmesine yardımcı olacaktır.

Kuruyan sardunya nasıl canlanır diye düşünüyorsanız gübrelemeyle çiçeği besleyebilirsiniz. Sardunyaların çiçek açması için ne yapmak lazım diyenler de bu gübreyi kullanabilirler. Bakım için her detaya önem vermenize rağmen sardunya çiçek açmıyor diyorsanız kış döneminde iyi bakım yapılmadığı için ya da sağlığını kaybetmiş yaprakları olduğu için olabilir, budama yapmak çiçeklenme ihtimalini artırabilir.

sardunya sulama

Mürver Çiçeği Faydaları Nelerdir? Çayı Neye İyi Gelir?

Orkide Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama ve Saksı Değişimi

Sümbül Çiçeği Bakımı: 6 Adımda İhtiyacınız Olan Tüm Püf Noktaları

Menekşe Bakımı: Evde Nasıl Dikilir, Çoğaltılır, Sulanır? Püf Noktaları

Çuha Çiçeği Bakımı, Faydaları, Yağı Nasıl Kullanılır? Çayı Neye İyi Gelir?

Sakız sardunya çiçeği bakımı nasıl olmalı? Çoğaltma, püf noktalar

Sakız sardunya çiçeği bakımı nasıl olmalı?Sakız sardunya nedir?,Sulama, çoğaltma, özellikleri, güneş ihtiyacı, toprak ve saksı seçimi nasıl olmalı? Latince ismi Pelargonium peltatum olan Sakız sardunya bakımı ile ilgili detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

SAKIZ SARDUNYA ÇİÇEĞİ BAKIMI

Sakız sardunya çiçeği bakımı ile ilgili püf noktalar şu şekilde:

  • Saksıda veya bahçede bakıma uygun bir bitkidir.
  • Sakız sardunyası kışın hava sıcaklığının 15 derecenin altında olduğu yerlerde bakım için uygun bir bitki değildir.
  • Sakız sardunyası bol güneşli ve aydınlık ortamları sever. Sıcak havanın hakim olduğu ılıman iklime sahip yerlerde kolaylıkla yetişebilmektedir.
  • Sakız sardunyasını toprak kurudukça sulamalıyız. Çünkü aşırı ve düzensiz sulama sonucu olumsuzluklar yaşamak mümkündür. Aşırı sulama nedeniyle sararma, solma gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Yine uzun süre sulanmaması da bitkinin kurumasına neden olur.
  • Sakız sardunyasının toprağı organik madde yönünden zengin, humuslu, suyu bünyesinde tutmayan, geçirgen, taneli dokuda, lifli özellikte olursa böyle topraklarda daha iyi bir gelişim göstermektedir.
  • Sakız sardunyasının gelişme dönemi boyunca uygun takviyelerle destekleyebilirsiniz. Haftada bir kez sulama suyuna sardunyalar için hazırlanan besin solüsyonları karıştırılarak takviye yapılması bitkiyi olumlu yönde etkileyecektir.

SAKIZ SARDUNYA ÇİÇEK AÇTIĞINDA DİKKAT

Sakız sardunya çiçeği bakımı

Birçok bitkide olduğu gibi sakız sardunyasına da çiçeklenme döneminde bolca su verilmesi bitkiyi mutlu edecektir. Fakat çiçeklenme dönemi bittikten sonra verilen su miktarı mutlaka azaltılmalıdır. Yoksa bitkide sararma ve solmaya neden olur. Sulamaları akşamları yaparsanız bitki daha mutlu olacaktır.

SAKSI VE TOPRAK DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILIR?

Sakız sardunyasına her yıl ilkbahar aylarında saksı ve toprak değiştirme işlemi yapılabilir. Yine genç bitkilerde dallanmayı teşvik etmek ve sağlıklı gelişim göstermesi için budama yapılabilir.

SAKIZ SARDUNYA NASIL ÇOĞALTILIR?

Sakız sardunyasını çoğaltmak için iki yöntem mevcuttur. Tohumla veya çelik alma yöntemiyle üretmek mümkündür. Bu işlemleri ilkbahar döneminde yapmanız daha uygun olacaktır.

SAKIZ SARDUNYA ÖZELLİKLERİ

Sakız sardunya çiçeği bakımı

Sakız sardunyasının latince ismi Pelargonium peltatum’dur. Geraniaceae familyasına aittir. Anavatanı Güney Afrika’dır. Sardunyaların 230 kadar türü Güney Afrika’da doğal olarak yetişmektedir.

Sürünücü ve sarılıcı özelliğe sahip bir türdür. Bu şekilde gelişim gösterir. Sakız sardunyalar 1,5 metreye kadar uzayabilmektedir. Sakız sardunyalar eğer bakımını çok severse çok yıllık yaşayan bitkilerdir.

Sakız sardunyanın yaprakları tüysüz ve sert yapıdadır. Parçalı görünüme sahip, damarlı, yüzeyi parlak, yeşil renkli, keskin ve kendine has kokulu yaprakları vardır. Fakat diğer sardunyalara göre bitkinin baskın kokusu daha azdır.

Çiçekleri yalınkat diye yorumladığımız şekilde yani katmerli olarak açar. Sakız sardunyanın çiçekleribeyaz, kırmızı, turuncu, sarı gibi çeşitli renklerde açmaktadır. Beyaz renklisi zor bulunur. Bulunduğu yeri renklendirir.

SAKIZ SARDUNYA HASTALIKLARI

Sakız sardunyasının karşılaştığı bazı hastalıklar söz konusudur. Önemli hastalıklar bakteriyel yaprak lekesi, kök çürüklüğü, solgunluk, pas ve kurşuni küf gibi hastalıklara yakalanması söz konusudur. Böyle bir durumda hasta dalları budamak ve uygun zirai ilacı kullanmak bitki sağlığı açısından fayda sağlayacaktır.

Yine sakız sardunyasına önemli zararlar veren diğer etkenler ise nematodlar, sümüklü böcekler, yaprak bitleri, beyaz sinek ve unlu bitlerdir. Sümüklü böcekler bitkinin su ve besinine ortak olur ve ciddi sorunlara neden olabilir.

sakız sardunya

Sardunya bakımı nasıl olmalı? Sardunya ne zaman çiçek açar?

Sardunya bakımı nasıl olmalı? Sardunya ne zaman çiçek açar?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır