pektus ekskavatum spor / Pektus Ekskavatum ve Pektus Karinatum - Ünal Adıgüzel

Pektus Ekskavatum Spor

pektus ekskavatum spor

Kunduracı Göğsü Body ile düzelir mi ?

Tıbbi Sorumluluk Reddi / Yasal Uyarı!
Bu sitede yer alan yazıların tümü, bilgi edinmek isteyen ziyaretçiler için hazırlanmıştır. Bu bilgiler, hiç bir zaman hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Yazılar, sadece yazarların bilgilerini, deneyimlerini ve fikirlerini aktarmaktadır. İçeriği başkaları tarafından doğru ve geçerli bulunmayabilir.
Sitede yer alan yazı ve resimlerin kopyalanması, her türlü kullanımı ve bilgilerin uygulanması sonucu doğan hukuki, ahlaki, mesleki, sağlık ve yaşamsal sorunlar sadece bu eylemi gerçekleştiren kişilerin sorumluluğundadır. Bunlardan dolayı ortaya çıkabilecek hiç bir sorundan site ve yazarları sorumlu kılınamaz. Doktorunuza Danışmadan sitede yer alan diyet ve benzerine Başlamayınız

monash.pw' da yer alan bütün yazılı içerik monash.pw' un malıdır. Kullanıcılar bilgi ve dokümanları, sadece bilgi edinme amacıyla kullanabilirler. monash.pw' da bulunan bilgiler monash.pw' un yazılı izni olmadan kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, satılamaz, alt lisansla kullandırılamaz.
monash.pw isimli internet sitemiz bir forum sitesi olup, sitemizde yer alan her türlü içerik herhangi bir onay veya kontrole tabi olmaksızın doğrudan üyelerimiz tarafından sağlanmaktadır. TÜM ÜYELERİMİZ Sayılı Kanun, T.C.K ve ilgili diğer mevzuat uyarınca yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.
monash.pw sitesindeki konular, yorumlar ya da mesajlar hakkında hukuka aykırı içerik ve/veya kişilik haklarının ihlaline dair iddia ve şikayetlerinizi yer sağlayıcı olarak hareket eden sitemize "irtibat" adresinden iletebilirsiniz. Şikayetleriniz ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirilerek gereği en kısa zamanda yapılacaktır.
Copyright © -  monash.pw Tüm hakları saklıdır.

Kunduracı Göğsü ve Güvercin Göğsü Nedir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Psikolojik Belirtiler

  • Göğsün görüntüsünden utanma hali
  • Kendine saygının azalması
  • Depresyon

Yukarıdaki belirtilerden şikayeti olanların bir Göğüs Cerrahisi uzmanına muayene olmaları önerilir.

Tanı Nasıl Konulur?

Kunduracı göğsü tanısı için basit fiziksel muayene yeterlidir. Ancak bazen deformite, erken ergenliğe kadar kendini belli etmeyebilir ya da fiziksel muayeneden sonra ek testlere ihtiyaç duyulabilir.

Böyle durumlarda; hastalığın derecesinin ve olası ek rahatsızlıkların belirlenmesi için röntgen, kalp ve akciğerlere baskı yapıp yapmadığını incelemek için bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme, kalp fonksiyonlarını değerlendirmek için ise ekokardiyografi gibi yöntemlerden faydalanılır.

Kunduracı Göğsü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Cerrahi Tedavi

Cerrahi müdahale ile göğüs deformitesinin düzeltilerek hastanın kalp ve solunum fonksiyonlarının iyileştirilmesi amaçlanır. Kunduracı göğsünün ameliyat ile düzeltilmesi için ideal yaş aralığı ’tür. Hızlı büyüme döneminde göğüs kafesi normal şeklini daha rahat alabileceği için ameliyatın, ergenlik döneminden önce yapılması önemlidir.

Modifiye Ravitch Ameliyatı

Modifiye Ravitch Ameliyatı, kunduracı göğsü tedavisinde uzun yıllar kullanılan geleneksel bir açık ameliyat çeşididir. Bu yöntem, göğüs kafesinin ön tarafına atılan görece uzun bir kesiden içeri girilerek, göğsün geriye itilmesine neden olan kaburgaların kıkırdaklı kısmının çıkarılması işlemidir. Böylece, iman tahtasının kalpten ve akciğerlerden uzağa, göğüs duvarının normal düzlemine doğru çekilmesi sağlanır.

Nuss Ameliyatı

Amerikalı cerrah Dr. Donald Nuss tarafından geliştirilen bu teknik, günümüzde kullanılan en güncel tedavi çeklidir. Nuss ameliyatı, minimal invaziv yöntemler kullanılarak yapılan kapalı bir ameliyattır.

Ameliyatın süreci şöyle işlemektedir:

  • Hastanın sigara kullanımı var ise ameliyat öncesinde en az iki ay önce sigaraya ara vermesi istenir.
  • Ameliyat sırasında genel anestezi uygulanır.
  • Oluşan çöküklüğü gidermek için hastanın ölçülerine göre özel hazırlanmış “bar” ismi verilen kavisli çelik çubuk kullanılır.
  • Göğsün her iki yanına ikişer santimlik küçük kesiler açılır.
  • Hazırlanan bar, her iki delik aracılığıyla, iman tahtasının altına sokulur ve özel döndürücü aletler yardımıyla barın kavisi ters çevrilerek çöküklüğün kaldırılması sağlanır.
  • Yerleştirilen bar, kesi yapılan bölgelerde erimeyen iplikler ile kas dokusuna dikilerek sabitlenir.
  • Hastanın ihtiyacına göre 2 ya da nadir de olsa 3 bar kullanılabilir.
  • Ameliyatın süresi yaklaşık dakika sürer
Nuss Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıldır?

Kunduracı göğsü ameliyatından sonra hastalar, durumlarına göre ortalama gün hastanede yatılı olarak misafir edilir. İlk 3 gün ağrı olması normaldir. Ancak bu durum damardan ağrı kesici tedavisi ile en aza indirilebilmektedir. Hastaneden taburcu edilen hastalardan, hafta boyunca evde istirahat etmeleri istenir.

İyileşme süresinde:

  • Yerleştirilen çubukta herhangi bir yer değişikliği olmaması için ani hareketlerden kaçınılmalı.
  • İlk 1 ay içinde belden yere eğilmemeli ve belden yana dönülmemeli.
  • Yataktan doğrulurken ya da ayağa kalkarken birinden yardım alınarak hareket edilmeli, göğse ağırlık bindirilmemeli.
  • İlk bir ay, uyurken sırtüstü yatılmalı.
  • Güç kazanmak için hafif yürüyüşler yapılabilir.
  • Hafif sportif faaliyetlere üçüncü aydan itibaren başlanabilir. Koşu, tenis ve yüzme gibi sporlara ise altıncı aydan sonra başlanması önerilir.
Barlar Ne Zaman Çıkarılır?

Bu durum hastanın yaşı ve göğüs duvarının durumuna göre değişmektedir. Buna göre, yıl içerisinde barların çıkarılması mümkündür. Yaklaşık 30 dk süren bu işlem genel anestezi altında gerçekleştirilir.

 

3D Anatomik İmplant Tekniği

 

3D anatomik implant teknolojisi, hastanın göğüs kafesi şekline göre (3D Akciğer Tomografisi koordinatlarına göre hazırlanan) özel olarak tasarlanan bir implant kullanarak göğüs duvarındaki anormallikleri düzeltmek için kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu implant, hastanın göğüs kafesi boyutlarına ve şekline uygun olarak özel olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle, her hasta için özel olarak tasarlanmış implantın kullanılması, cerrahi müdahalenin daha doğru ve etkili olmasını sağlar.

 

Bu yöntem, geleneksel cerrahi müdahalelere kıyasla daha az invazivdir ve daha az risk taşır. Ayrıca, iyileşme süreci daha kısadır ve hastanın normal aktivitelere daha çabuk dönmesini sağlar. 3D anatomik implant teknolojisi, estetik açıdan oldukça başarılar sonuçlar vermektedir (bu ameliyatlar %80 estetik kaygılar ve kötü görünüm nedeniyle yapılmaktadır).

 

Vakum ile Tedavi

Özellikle çocuklarda ameliyat olmadan, göğüs deformitesinin düzeltilmesi mümkündür. Bunun için özel bir vakum cihazı kullanılır.

Kauçuk bir çan şeklinde olan vakum cihazı, bir pompaya bağlı olarak çalışır. Önce cihaz göğsün önüne yerleştirilir, ardından pompa yardımıyla hava, cihazdan çekilir. Bu hareketle, göğsü ve göğüs kemiğini öne çeken bir emme durumu ya da vakum ortamı oluşturulmuş olur.

Bu cihaz uzun süre düzenli olarak kullanıldığında, zamanla deformite düzelir, göğüs duvarı ve göğüs kemiği olması gereken düzlemde kendi başına durmaya başlar.

Ne Kadar Sıklıkla Kullanılmalı?

Vakum cihazının;

  • İlk günlerde, günde iki kez yaklaşık 30 dakika takılması,
  • Sonraki haftada doktor tavsiyesine göre kullanım süresinin günde 2 saat artırılması,
  • ayın başlarında bu sürenin, günlük saate çıkarılması tavsiye edilmektedir.

Öte yandan, en az bir yıl vakum cihazının kullanılması önelidir. En ideal kullanım süresi aydır. Bu süre zarfında doktorunuz ile istişare halinde kullanım sürelerini belirlemek ve bunlara uymak, tedavide başarı şansını artıracaktır.

Güvercin Göğsü (Pektus Karinatum)

Güvercin göğsü, iman tahtası ve kaburgaların dışa doğru çıkıntı oluşturması durumunu ifade eder. Kunduracı göğsünün tam tersi bir deformite şeklidir. Kaburgaların göğüs kemiğine bağlanmasını sağlayan kıkırdakların bozulması ile ortaya çıkar.

Kadınlara göre erkeklerde daha sık görülen güvercin göğsü, genellikle ergenlik çağından sonra kendini belli etmeye başlar ve yaş ilerledikçe şiddeti artar. Güvercin göğsünün neden oluştuğu tam bilinmese de genetik yatkınlık önem taşır.

Güvercin Göğsü Belirtileri Nelerdir?

Güvercin göğsünün belirtileri kişiden kişiye, hastalığın seviyesine göre değişebilmektedir.

Bunlar:

  • Yorgunluk
  • Nefes almada güçlük
  • Göğüs ağrısı
  • Hızlı kalp atışı
  • Sık yaşanan solunum yolu enfeksiyonları

Tanı Nasıl Konulur?

Kunduracı göğsünde olduğu gibi güvercin göğsü de fiziksel muayene ile teşhis edilebilir. Buna ek olarak önden ve yanlardan çekilen röntgen, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme de tanı sürecine eklenebilir.

Tanı sürecinde, güvercin göğsünün yanı sıra düzensiz kalp atışı tespit edilirse, ekokardiyografi de istenebilir.

Güvercin Göğsü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Güvercin göğsü tedavisinde, hastalığın şiddetine ve hastanın durumuna göre iki tedavi şekli ön plana çıkmaktadır.

Cerrahi Tedavi

Modifiye Ravitch Ameliyatı

Bu işlem için orta göğüs bölgesine bir kesi atılır. Anormal kıkırdak çıkarılır ve göğüs kafesi aşağı doğru itilir. Buna ek olarak, gerekli görülen durumlarda göğüs kafesini istenilen düzlemde tutmak için göğsün üzerine geçici bir metal bar yerleştirilir.

Ağrılı bir işlem olan bu ameliyat sonrasında hastanede kalış süresi; hastanın durumu ve ağrının kontrolüne göre değişmektedir.

Abramson Ameliyatı

Abramson ameliyatı minimal invaziv yöntemle küçük kesilerden girilerek uygulanan bir işlemdir. Yaklaşık dakika sürer ve genel anestezi uygulanır.

Ameliyat sırasında nuss ameliyatında da olduğu gibi göğsün iki tarafında küçük kesiler açılır. Bu kesiler aracılığıyla, daha önce hastaya özel hazırlanan lorenz barı, iman tahtası ile kas dokusu arasında kalacak şekilde yerleştirilir ve aşağı bastırılır. Barın, göğüs duvarında her iki tarafta kaburgalara sabitlenmesi ile ameliyat son bulur.

Ameliyattan Sonra
  • Genellikle hastaların, gün süreyle hastanede kalmaları istenir. Bu süre zarfında ağrının kontrol edilmesi amaçlanır.
  • Ani hareketlerden kaçınılması önemlidir.
  • hafta içinde rutin hayata dönülebilir, çocuklar iki hafta sonra okula başlayabilir.
  • Doktorla da istişare ederek ilk bir ay sadece yürüyüşe; ay arasında yüzme, koşu ve tenis gibi sporlara; 6 aydan sonra ise diğer profesyonel sporlara izin verilebilir.
Lorenz Barı Ne Zaman Çıkarılır?

Ameliyatla yerleştirilen Lorenz barı;

  • 18 yaşından küçüklerde yıl sonra,
  • 18 yaşından büyüklerde yıl sonra,

genel anestezi altında dakikalık bir işlemle çıkarılır.

Korse ile Tedavi

Güvercin göğsü tedavisinde kullanılan korsenin işlevi, diş tedavisinde kullanılan plaklar ile benzerlik gösterir. Göğsün üzerine giyilen korse, hem arkadan hem de önden kaburgalara ve iman tahtasına baskı yapar. Böylece zamanla, göğüs kemikleri normal pozisyonuna geri döner.

Hastanın 2 yıl boyunca günde saat korseyi kullanması tavsiye edilmektedir. Korse, sadece duş alırken, spor ya da diğer aktiviteleri yaparken çıkarılabilir.

Tedavideki başarının artması için korse kullanım süresine dikkat edilmesi ve doktorun önerilerinin uygulanması önemlidir. Yapılan araştırmalara göre, 2 yıl boyunca düzenli korse kullanımında, yüzde oranında güvercin göğsünü tedavi etmek mümkündür.

PEKTUS DURUMLARI

Ekskavatum (Kunduracı Göğsü)

Göğüs duvarı deformiteleri yani şekil bozuklukları içerisinde en sık görülenidir. Göğüs kafesinin içeriye doğru çöküklük oluşturması ile karakterizedir. Her canlı doğumdan birinde rastlanır. Erkeklerde kadınlara göre dört kat daha sık görülür. Hastaların yüzde 37’sinin aile hikayesinde de bu hastalık vardır. Göğüs duvarının arkaya doğru ileri düzeyde yer değiştirmesiyle özellikle sağ kalp karıncığının ön duvarında çukurlaşma meydana gelebilir. Ayrıca ileri derecede çöküklük durumlarında da kalp, çoğunlukla sola doğru yer değiştirir.

Nedeni

Kaburga ve sternum(iman tahtası) arasındaki kostal kıkırdak kavşağının anormal büyümesinden kaynaklanır. Çöküklüğe bu kıkırdak kaburgaların fazla büyümesi yol açsa da buna neyin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Kaburgalar iki kısımdan oluşur: Kemik kaburga ve kıkırdak kaburga. Düzensiz büyüyen kaburganın kıkırdak kısmı, iman tahtasını arkaya doğru çeker.

Belirtiler

Belirtiler, hastalık çocukluk çağında ortaya çıksa da tipik olarak büyüme evresi ve ergenlik döneminde belirgin hale gelir. Pektus ekskavatum’un önemli semptom ve bulgulara neden olup olamayacağı halen tartışma konusudur. Belirtiler, bir sağlık profesyoneli tarafından hastanın şikayetlerine göre tanımlanabilir. Hastalarda semptomların varlığı değişkendir. Göğüs ve sırt ağrısı en yaygın olanıdır ve neredeyse her hastada görülür. Bunlar, kas iskelet sistemi kaynaklı ağrılardır. Bir başka yaygın şikayet, özellikle efora bağlı nefes darlığı hikayesidir. Kötü duruş da bu tür ağrı ve nefes darlığı gelişiminde bir faktördür. En sık rastlanan belirtiler şöyle sıralanabilir:



pektus ekskavatum
&#; Ağrı
Genellikle göğüs ve sırt bölgesinde görülür. Gelip gitme eğilimindedir ve bazı aktiviteler veya egzersizlerden sonra daha da kötüleşebilir. Aşırı büyüme dönemlerinde şiddetlenebilir. Kötü duruş yani postür bozuklukları da ağrıyı tetikleyebilir.

&#; Nefes Darlığı
Nefes darlığı ve nefes darlığı hissi, genellikle eforsarfedilen bazı aktiviteler ve egzersizler sonrası yaşanır ve kötüleşir. Doktorların çoğu, göğüs duvarındaki çöküklük ile akciğer fonksiyonundaki azalma veya nefessiz kalma gibi semptomlar arasında belirgin bir ilişki olduğu görüşündedir. Bununla birlikte, en azından basit testlerde akciğer veya solunum fonksiyonu ölçüldüğünde (spirometri), hastaların çoğunda genellikle sonuçlar normal görünür. Ancak özellikle egzersiz yaparken izlenen hastalarda yapılan ölçümler, eforla nefes darlığı ile pulmoner rezervde azalma arasındaki ilişkiyi göstermiştir. Hastalarda cerrahi düzeltme sonrası egzersiz toleransının da arttığı gözlenmiştir.

&#; Kalp Sorunları
Ciddi formlarında, kalp çarpıntısı şikayetlerinde artış görülür. Ayrıca kalpte ritim bozuklukları veya üfürüm tespit edilebilir. Göğüs duvarındaki içe doğru çöküklük, sternumun arkasında ve hafifçe solunda duran kalbin, fiziksel olarak yer değiştirmesine yol açar ve bu da bahsedilen semptomları ortaya çıkarabilir. Ağır formlarda kalp fonksiyonlarını dahi etkileyebilir. Bazı çalışmalar, düzeltme ameliyatlarının, kalp fonksiyonlarını iyileştirebileceğini göstermiştir.

&#; Bayılma
Şiddetli vakalarda nadiren de olsa nefes darlığına bağlı olarak senkop (kısa süreli bayılma ya da şuur bulanıklığı) görülebilir. Egzersiz ya da eforsarfedilendurumlarda ortaya çıkabilir. Çökük sternumun kalbe yaptığı baskıdan dolayı kan akımının bozulmasından kaynaklandığı düşünülür.

&#; Psikososyal Etkiler
Anormal göğüs duvarı görünümünün psikolojik etkisi pektusekskavatum hastalarının şikayet ettiği en önemli semptomdur. Hastada ciddi özgüven eksikliği, denize girmek vb gibi pekçok aktiviteden uzaklaşma, özellikle ergenlik çağında fiziki görünüşünden kaynaklanan olumsuz psikolojik etkiler görülebilir. Bu durum, hastanın sosyalleşmesine bile engel teşkil edebilir.

Teşhis

Pektusekskavatum tanısı aslında doktorların klinik olarak adlandırdığı hastanın muayenesi ve şikayetleriyle konulur. Genellikle pektus deformitelerini bilen bir doktorun yapacağı fiziksel muayene teşhis için yeterlidir. Spesifik bir kan testi vb yoktur. Ancak bazen radyolojik göüntüleme ile (röntgen), hastalığın şiddetini belirleme ve omurgadaki skolyoz gibi diğer ilgili sorunların tespit edilmesinde yardımcı olabilir. Kalp üzerinde yol açmış olabileceği sorunlar için en faydalı radyolojik test ise göğüs tomografisidir. Bu şekilde kalbin yer değiştirmesinin yanı sıra, pektus asimetrisinin neden olduğu sternal rotasyon derecesinin (çöküklüğün şiddeti) daha hassas bir şekilde incelenebilir. ,Özellikle ameliyat planlanan hastalar açısından bu inceleme önemlidir. MR ise çocuklarda radyasyon kaygısı olmadan kullanılabilecek bir görüntüleme tekniğidir. Ayrıca ekokardiyografi (kalbin ultrasonla değerlendirmesi) ve akciğer fonksiyon testi gibi diğer testler, belirtiler şiddetli olmadıkça veya “Marfan sendromu” gibi altta yatan başka bir nedenden şüphelenilmedikçe gerekli değildir.

Pektusekskavatum’a başka hastalıklar da eşlik edebilir. Marfansendromlu vakalarda çöküklük daha şiddetlidir. Özellikle, skolyozu olan erkek çocukların bu açıdan da değerlendirilmesi gerekir. Bunun dışında nadiren de olsa FallotTetralojisi (TOF; kalıtsal bir kalp hastalığı) ve Mitral Kapak Prolapsusu (mitral kapakçıkta sarkma) eşlik edebilir. Pektusekskavatum aslında kas-iskelet hastalığı ve gelişimsel anormalliği olanlarda daha sık görülür. Bağ dokusu hastalıkları (Ehlers-Danlos sendromu, Marfan sendromu, osteogenezimperfekta, ve homosistinuri) ile birlikte de görülebilir. Ayrıca Down sendromu (mongolizm), doğumsal kalp hastalığı (TOF, monash.pw), ve doğumsal diyafram fıtığı olanlarda da sık rastlanır. Hastaların yüzde 5 ila 26'sında, omurganın yan eğriliği (skolyoz) ve kamburluk (kifoskolyoz) eşlik eder.

Tedavi

VacuumBell
Pektus ekskavatum’un tedavisinde cerrahi ön plandadır. Ancak seçilmiş bir grup hastada “VacuumBell” tedavisi de yüz güldürücü sonuçlar verebilir. Hasta 3 ila 12 ay düzenli olarak bu cihazı kullanarak takip edilir. Ancak VacuumBell tedavisinde karar verilmeden önce çöküklüğün derecesi belirlenmeli ve doktor tarafından cerrahi dışı yönteme uygun ise hasta bu tedaviye başlamalıdır. Vakum uygulaması yaş öncesi, göğüs kafesi halen esnek iken yapılabilen bir işlemdir.İşlemde vakum, mevcut çukurluğun üstüne yerleştirildikten sonra emme (negatif basınç) yaparak düzelmeyi sağlamaktadır. Uygulama sabah ve akşam günde iki defa, birer saatyapılmaktadır. En iyi sonuçlar hafif ve orta derecede olan kunduracı göğsü vakalarında sağlanmaktadır. Amerika’da yapılan bir çalışmada en iyi sonuçların 13 yaşında alındığı gösterilmiştir. Düzenli uygulama yapıldığında ay civarında sonuç alınır. Kesin sonuç için aya kadar uygulamayı devam ettirmek gerekebilir. Vakum uygulaması sabır ve istikrar gerektiren bir tedavi şeklidir.

Açık Cerrahi (Ravitch)
Cerrahide ise iki yöntem yaygın olarak tercih edilir. Biri “modifiye Ravitch” denilen açık ameliyattır. Açık ameliyatta göğüs ön duvarında dikey veya yatay bir kesi gerekir. Meme dokusu altında yer alan kaslar kaldırıldıktan sonra iman tahtasının her iki tarafında yer alan kaburgaların kıkırdak kısımlarından bir miktar çıkarılması ve sternum kemiğinin düzeltilmesi gerçekleştirilir. Ayrıca yeniden çökme gelişmesini önlemek amacıyla sternum kemiğinin üzerine veya altına çeşitli plaklar da uygulanabilir. Açık ameliyat daha uzun sürer ve göğüs ön duvarında bir iz olur.Kıkırdak çıkarılması sonrası göğüs kafesinin daralmasına bağlı solunum fonksiyonlarında bir miktar bozulma gerçekleşebilir. Açık ameliyat sonrası göğüs duvarı zayıflar, stabilitesi ve gücü kısa sayılamayacak bir süre azalır.

Nuss Yöntemi
Diğer cerrahi yöntem ise ülkemizde de yılından beri Prof. Dr. Mustafa Yüksel tarafından başarıyla uygulanan kapalı cerrahi yöntemi olan “Nuss Prosedürü”dür. İman tahtasındaki çöküklüğün arkasını metal barla destekleyerek kaburga ve kıkırdakların kesilmesi ya da bölünmesine gerek olmadan, öne doğru kaldırılması yöntemidir. Bu yöntemden önce, pektusekskavatum düzeltme ameliyatları, hastanede uzun süre kalmayı, uzun ameliyat süreleri ve iyileşme döneminin uzamasına yol açıyordu. ’de Amerikalı cerrah Dr. Donald Nuss'ın tıp dünyasına kazandırdığı yeni teknikle hastaların kısa sürede tedavisi mümkün oldu. Nuss operasyonu, uygun vakalarda, en az 4 saat süren klasik Ravitch operasyonuna göretorakoskopik yöntemle çok daha az invaziv olması, dakika gibi kısa bir sürede bitmesi, kesinin estetik olması, ameliyat sonrası hasta konforunun yükselmesi ve hızlı taburculuk süresi ile tercih edilmesi gereken yaklaşımdır. Prof. Dr. Mustafa Yüksel tarafından yüzlerce hasta bu yöntemle tedavi edilmiştir. Ameliyatta göğüs duvarındaki çöküklüğün düzeltilmesi için kapalı cerrahi ile hastanın cilt altına nikel krom karışımı çelik bir bar (veya alerjisi olan hastalarda özel olarak imal edilmiş titanyum bar) takılır.
Nuss yöntemi sırasında izlenen prosedür kısaca şu şekildedir:
- Hasta genel anestezi altında sırtüstü yatırılır.
- Göğüsteki çukurluğun en derin ve her iki yanda en yüksek noktası işaretlenir.
- Yanlarda işaretlenen noktalara yakın bir mesafeden 2 şer santimlik kesiler yapılır.
- Yerleştirilecek metal barın alüminyum modeli ile boy tespiti yapılır.
- Modele şekil verilir ve bu modele bakılarak metal bar bükücü aletle şekillendirilir.
- Sağ tarafta koltuk altı çizgisinde yapılan küçük bir kesiyle torakoskop göğüs boşluğuna yerleştirilir.
- Sağdaki kesiden göğüs boşluğuna sokulan tünel açıcı çukurluğun en derin noktasında iman tahtası ile (sternum) kalp zarı arasından açılan tünelden sol göğüs boşluğuna uzatılır ve solda yapılan kesiden dışarı çıkartılır.
- Tünel açıcının ucuna bağlanan rehber ip geri çekilir ve ucunun sağdaki kesiden dışarı çıkması sağlanır.
- Takiben daha önce şekil verilmiş olan metal bar rehber iple bağlanarak açıklığı yukarı bakacak şekilde geri çekilerek her iki ucu her iki yandaki kesilerden dışarı çıkacak şekilde yerleştirilir.
- Daha sonra özel döndürücü alet sayesinde metal bar göğüs boşluğu içinde göğüs kemiğini itecek şekilde derece çevirilir.
- Genellikle tek tarafa yerleştirilen sabitleyici metal parça içinden geçirilip göğüs yan duvarındaki kaslara sağlam dikiş materyalleriyle tespit edilir.
- Daha sonra cilt altı ve cilt estetik dikişlerle kapatılır.
- Torakoskopkesisinden küçük bir kateter vasıtasıyla hava tahliye edilir.
Hastalar ameliyattan sonra ortalama gün hastanede yatar. Bu süreçte oluşabilecek ağrıların giderilmesi dışında herhangi bir müdahaleye gerek duyulmaz. Taburcu olduktan sonra 23 hafta kadar daha evde aile desteğine ihtiyaç duyabilir. Tam olarak okula/işe dönme süresi ,5 ayı bulabilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır