katarağın belirtileri nelerdir / Katarakt belirtileri nedir? Teşhisi, belirtileri, tedavi yöntemleri ve nedenleri

Katarağın Belirtileri Nelerdir

katarağın belirtileri nelerdir

Katarakt nedir, belirtileri nelerdir? Katarakt neden olur, tedavisi nasıl yapılır?

Göz görme organıdır. Bu yüzden en önemli organlardan bir tanesidir. Çünkü dünyayı algılamanın en genel şekli göz sayesinde olur. Gözle görülmeyen her şey algılama konusunda sıkıntıya düşer. Görme duyusu da birçok organ gibi ileri yaşlarda etkililiğini yitirmektedir.

Yaşın ilerlemesi dolayısıyla gözlerde birçok rahatsızlık görülmektedir. Göz hastalıklarından biri olarak görülen katarakt göz sağlığı için ciddi anlamda önem taşıyan bir rahatsızlıktır. Yaşlanma sürecinde en çok etkilenen organ gözdür yaş ilerledikçe göz merceğinin esnekliğini kaybetmesi durumu söz konusu olur buna bağlı olarak yakını görememe sorunu başlar yaşlanmaya bağlı olarak görülen göz hastalıklarından en çok rastlanan göz hastalığı ise katarakttır. Katarakt birçok kişide görülür. Özellikle ilerleyen yaşlarda görülen katarakt tedavisi için cerrahi operasyon geçirilmesi gerekmektedir.

Katarakt nedir?

Katarakt genelde ilerleyen yaşlarda görülmeye başlayan bir hastalıktır. Göz içinde yer alan mercek üzerinde bulutsu, bulanık kısımlar oluşur. Bunun sonucu olarak görme duyusu negatif yönde etkilenir. Katarakt her iki gözde ya da tek gözde oluşabilir. Saydam olan mercek normal şartlarda ışığı gözün arkasına iletir. Böylece görme duyusu bulanıklaşan mercekte ise ışık yeteri kadar göz arkasında geçemez ve görüşün netliğini azaltır. Tedavi edilmedikçe bulanıklık artar. Hatta ilerleyen katarakt körlük sorunlarına neden olur.

Katarakt belirtileri nelerdir?

Katarakt ilerleyen yaşlarda görülmeye başlayan bir hastalık olduğu için görme konusunda ciddi anlamda sıkıntılar çıkar. Birçok hastalık gibi katarakt hastalığı da kişilerin duyu organlarının zayıflamasına neden olur. Katarakt olan kişiler okuma, görme, araç kullanma, merdiven inip çıkma konusundaki yetilerini yitirmeye başlar. Kataraktın belirtileri şunlardır;

- Işıktan şikayet etme ve gözlerde kamaşma

- Uzak ve yakını görememe durumu

- Güneşli günlerde görmede sıkıntı

- Renklerin soluk algılanması

- Gözlük numarasının değişmesi

- Gözlük ihtiyacının azalması

- Güneşli günlerde görmenin bozulmaya uğraması

- Gözlüksüz olarak yakın daha iyi görmeye başladı

- Derinlik algısını kaybetme

- Gece görüşünde azalma

- Göz yorgunluğu ve baş ağrısı gibi sebepler kataraktın belirtileri olarak görülür.

Katarakt tedavisi nasıl yapılır?

Özellikle ilerleyen yaşlarda görünmeye başlayan katarakt tedavisi için öncelikle göz muayenesi yapılır. Yüksek ışık ile göz doktoru hastanın gözünün içini inceler. Böylece kataraktan göz merceğini ne kadar etkilediğini öğrenir. Genç yaşlarda da görülebilen kataraktta bazı hastalar şikayetleri olmadığı zamanlarda rutin kontrol için gidildiğinde katarakta rastlanabilir. Katarakta için ilaç tedavisi mümkün değildir. Katarakt tedavisi için tek tedavi yöntemi cerrahi operasyondur. İleri düzeyde olmayan katarakt sorunu için gözlük kullanımı yeterli olabilmektedir. Tedavi yöntemi olarak ilerlemiş katarakt durumlarında ameliyat tek seçenektir.

Katarakt neden olur?

Katarakt göz merceğini göz saydamlığını azalması sonucu oluşur. Gözde lekelenmeler, kümelenmeler oluşur. Bu kümelenmeler güneş ışığının göz arkasına gelmesini engelleyerek görüntünün atlamasını azaltır. Kataraktın diğer nedenleri ise genetik nedenler yani ailede görülme durumu olmakla birlikte farklı sağlık sorunlarının bulunması da katarakta neden olabilir. Başka bir sebepten dolayı geçirilen göz ameliyatları, uzun süre güneş ışığında kalan gözler, şeker hastalığı taşıyan kişiler, göz travmaları ve üveit tarzı göz hastalıkları ve birçok farklı nedenden katarak görülmesi olasılığı mevcuttur.

Katarakt ameliyatı

Katarakt hastalığı için farklı tedavi yöntemleri bulunmaz. Katarakt hastalığı cerrahi tedavi yöntemi ile tedavi edilebilecek bir hastalıktır. Gelişen teknoloji ile birlikte artık katarakt ameliyatları çok hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Göz çevresi lokal anestezi ile uyuşturulan katarakt ameliyatında küçük bir kesi atılarak bulanıklaşan mercek gözden çıkarılır. Daha sonra gözün içine yapay bir mercek yerleştirilir. Böylece doğal mercekte oluşan bulanıklaşma durumunun önüne geçilerek yapay mercek ile görme duyusu iyileştirilir. Böylece hastalar gözlüksüz olarak görme duyularını da birleştirir. Katarakt ameliyatı yaklaşık yarım saat süren kısa bir ameliyattır.

Katarakt ameliyatı sonrası göz bakımı ve tedavi önerileri

Katarakt ameliyatı çok kısa süren bir ameliyattır. Yaklaşık yarım saatlik bir operasyonla göz merceği değiştirilerek yapay mercek takılır. Ameliyat sonrası hasta aynı gün taburcu edilir. Ancak hafta kadar göz damlası kullanımı gerekmektedir. Katarakt iki gözde de mevcut ise katarakt ameliyatı her iki göz için farklı tarihlerde yapılmaktadır. Ameliyat sonrası hastalar aynı gün taburcu edilerek gözlerini kullanmaya başlayabilir. Böylece kısa sürede gerçekleştirilen ameliyat sonrası sıkıntısız bir şekilde göz tekrar kullanılmaya başlanır.

Demiri yükseltiyor! Üzüm suyunun faydaları nelerdir? Üzüm suyu nasıl yapılır?

Demiri yükseltiyor! Üzüm suyunun faydaları nelerdir? Üzüm suyu nasıl yapılır?

Potasyum, lif ve antioksidan bakımından zengin olan üzüm suyu çıkarılınca içeriğindeki demir oranı yükselir. Bu da özellikle demir eksikliği ya da kansızlık gibi yaygın olan hastalıklar için doğal takviye sağlar. Bunun yanı sıra sinir sistemini güçlendiren üzüm suyu unutkanlık, depresyon ve stres gibi hastalıkları önler. Üzüm suyunun faydaları nelerdir? Üzüm suyu nasıl yapılır?

Yüzyıllardır sağlık açısından en çok tüketilen besinlerden biri olan üzüm, çeşitli renklerde bulunur. Yeşil, sarı ve kırmızı renklerde bulunan üzümün de faydaları rengine göre değişiyor. Diğer renklere oranla kırmızı olan üzüm de antioksidan maddeler oldukça fazladır. İçeriğinde yüksek oranda demir ve K vitamini barındırdığından vücudun ihtiyacı olan eksikliği hızla takviye eder. Üzüm suyu Anadolu topraklarında bir gelenektir. Mutfaklardan eksilmeyen üzün suyu, yemekle beraber tüketilen nadir bir meyve suyudur. Lutein ve zeokanthin maddeleri barındıran üzüm suyu vücudun fonksiyonel çalışmasını aksatmadan devam etmesinde yardımcı olur. Sonbahar aylarında toplanan ve suyu çıkartılan üzüm çeşitli şekillerde tüketilir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu da üzüm suyundan pestil yapılır. 

Üzümün faydaları nelerdir? Günde bir kase üzüm yerseniz ne olur?İLİŞKİLİ HABERÜzümün faydaları nelerdir? Günde bir kase üzüm yerseniz ne olur?

üzüm suyu güçlü bir antioksidandır

üzüm suyu güçlü bir antioksidandır

ÜZÜM SUYUNUN İÇİNE LİMON SIKIP İÇERSENİZ

Demir bakımından güçlü olan bir besinin vücutta daha etkin olması için C vitaminiyle beraber tüketilmesi tavsiye edilir. C vitamini bakımından güçlü olan besinlerin başında ise limon gelir. Her sabah aç karna bir çay bardağı kadar üzüm suyunun içine bir tatlı kaşığı kadar limon suyu ekleyip tüketin. Bu bağırsakların demiri emilimine yardımcı olur. Demirin vücutta kaybolmadan kana karışmasını sağlar. Bunun yanı sıra vücutta serbest radikalli hücrelerin dolaşmasını engeller. 

Üzüm çekirdeğinin faydaları nelerdir? İki tane üzüm çekirdeği yutarsanızİLİŞKİLİ HABERÜzüm çekirdeğinin faydaları nelerdir? İki tane üzüm çekirdeği yutarsanız

düzenli içilen limon suyu bağırsakları yeniler

düzenli içilen limon suyu bağırsakları yeniler

ÜZÜM SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Sabah tüketilen üzüm suyu, bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar. Özellikle diyet yapmak isteyenler için ideal bir besindir. Uzun süre tok tutmayı sağlar. 
  • A ve B vitaminleri bakımından zengin olan üzüm suyu, vücutta fazla olan bakteri ve virüsleri atarak enerjisini yükseltir. Gün boyu daha dinç olmayı sağlar. Stres ve depresyon gibi ruhsal hastalıkların önüne geçer. 
  • Yapılan araştırmalarda üzüm suyunun içerdiği antioksidan maddelerin hücre yapısını koruduğundan kanserin oluşumunu engellediği ortaya çıkarıldı. Özellikle kolon ve meme kanserlerinin önüne geçen üzüm suyu, deformasyonu en aza indirir.
  • En yaygın göz hastalığı olan katarağın oluşmaması için de uzmanların önerdiği besin üzüm suyudur. Görme durumunu artıran üzüm suyu, göz içindeki sıvı oranını dengeler.
  • Kötü kolesterolü düşürür vücuda doğal şeker aktarır. Tansiyon gibi riskli hastalıklara zemin hazırlayan olumsuz durumları ortadan kaldırır. 
Okul öncesinde masalın önemi! Masal ve hikayenin çocuk gelişimine faydaları

İLİŞKİLİ HABER

Okul öncesinde masalın önemi! Masal ve hikayenin çocuk gelişimine faydaları

Gözde Katarakt Nedir?

Gözde katarakt göz bebeğinin arkasında bulunan göz merceğinin zamanla şeffaflığını yitirerek gözün bulanık görmesine sebep olan, sıklıkla orta yaş ve üzerinde görülen bir göz hastalığıdır.

Katarakt Başlangıcı:

Göz bebeğimizin hemen arkasında, gözümüze uzakta 10, yakında ise 13 numara kırıcılık kazandıran doğal merceğimiz bulunur. Doğal merceğimiz ilerleyen yaşla beraber saydamlığını kaybederek matlaşmaya başlar. Katarakt başlangıçta görmeyi tamamen etkilemez. Bunun sebebi başlangıçta göz merceğinin tamamını kaplamamasından kaynaklıdır. Kataraktın başlangıcı, renklerde matlaşma ve görüş kalitesinde azalmalar şeklindedir.

Kataraktlı Göz Nasıl Görür?

Kataraktlı bir göz, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuş gibi görmeye başlar. Katarakt ilerledikçe görmeyi belirgin olarak azaltarak hastanın yaşantısını olumsuz etkiler. Katarakt, basit bir göz muayenesi ile teşhis edilebilen bir hastalıktır. Ancak katarakta eşlik eden başka göz hastalığı var mı, yok mu diye hastanın detaylı göz muayenesi muhakkak yapılmalıdır. Yapılacak muayenede; korneanın saydamlığı, kataraktın yapısı, merceğin pozisyonu, göz bebeğinin genişliği, retinanın durumu ameliyat planından önce detaylı bir şekilde incelenerek hastanın katarakt tedavisi, operasyon açısından değerlendirilir.

Katarakt Belirtileri Nelerdir?

  • Kataraktın en belirgin belirtileri olarak,
  • Görme seviyesinde azalma,
  • Gece görüşünde bozulma,
  • Güneşli havada bulanık görme,
  • Işığa hassasiyet,
  • Gözlük numaralarının sık değişmesi,
  • Renklerde bulanıklaşma gibi şikayetleri sıralayabiliriz.

Katarakttan Korunmak Mümkün Mü?

Katarakt hastalığını tam olarak önlemek mümkün değildir. Ancak katarakt oluşma riskine karşı önlemler alınabilir:

  • Güneş ışınlarından korunma, güneş gözlüğü kullanma,
  • Doğru ve dengeli beslenme,
  • Sigara ve alkol tüketiminden kaçınma,
  • Şeker hastalığı olan kişilerin (diyabet) hastalığını kontrol altında tutması.

Hangi Yaşlarda Katarakt Görülür?

Katarakt, ortalama  yaşlarındaki kişilerde göz merceğinde hafif bir matlaşma ve sertleşme ile kendini göstermektedir.  Ancak daha erken yaşlarda hatta bebeklik çağında bile gözlenebilir. Şeker hastalarında, gözde darbeye maruz kalanlarda ya da uzun süre kortizon kullanan hastalarda da katarakt görülebilir.

Gözde Katarakt Nasıl Geçer?

Oluşmuş kataraktın ilaç veya gözlükle geçmesi mümkün değildir. Kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Katarakt ilerledikçe görmeyi belirgin olarak azaltarak hastanın yaşantısını rahatsız etmeye başlar. Katarakt ameliyatı için kullanılan teknoloji ve göz içine konulan merceğin kalitesi ameliyatın başarısını ve en önemlisi hastanın görme kalitesini belirler.

Katarakt Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Katarakt ameliyatı yaklaşık dakika sürer. Operasyon sonrası hasta aynı gün taburcu edilebilir. Kişinin iki gözünde de katarakt oluşmuş ise, doktorun belirleyeceği aralıklar ile operasyon gerçekleştirilir; iki göze belli aralıklar ile müdahale edilir.

Kataraktın Tedavisi Nedir?

Kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Bulanıklaşan mercek ameliyatla boşaltılır. Doğal mercek alınınca göz uzakta 10, yakında 13 numaralık kırıcılıktan mahrum kalmış olur. Bu nedenle katarakt ameliyatı sırasında, göz içine gözün ihtiyaç duyduğu kuvvette yeni bir mercek yerleştirilir. Günümüzde en yaygın uygulanan katarakt ameliyatı yöntemi fakoemülsifikasyondur, kısaca fako denir. Bu ameliyatlar cerrahın tercihine göre damla, lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Genellikle dikiş konmadığından yanlış olarak lazerli katarakt cerrahisi sanılır. Aslında bir de lazerle katarakt cerrahisi vardır. Femtosaniye lazerli fako cerrahisi ameliyatında önce lazerle bazı cerrahi müdahaleler lazer ile yapılır. Fako cerrahisi bazı aşamalar hazır hale gelmiş olarak tamamlanır. Bilgisayar yardımıyla çalışan femtosaniye lazer teknolojisi, katarakt operasyonlarında dünyadaki en ileri teknoloji olması dolayısıyla ameliyat güvenliğini artırır, yeni takılan merceğin mükemmel konumlanmasını sağlar. Katarakt tedavisinde, en az kullanılan teknolojiler kadar önemli bir başka etken ise göz içerisine yerleştirilecek olan yapay merceklerdir. Katarakt ameliyatı sırasında gözün içine yerleştirilen merceklerle gözde var olan astigmat düzeltilebilir, uzak ve yakın gözlük ihtiyacı ortadan kaldırılabilir. Astigmat dikkate alınmadan tek odaklı lens takılırsa hasta hem uzak hem de yakın gözlük takar. Astigmatı düzelten tek odaklı lens takılırsa hasta uzağı gözlüksüz görür, okurken yakın gözlüğü takar. Uzağı da yakını da gözlüksüz görmek isteyen hastalara ise üç odaklı, EDOF, yeni teknoloji monofokal veya uyum yapan lensler gibi özellikli mercekler takılabilir. Kataraktı olmayan yakın gözlük çağındaki uygun hastalarda da erken bir katarakt ameliyatı yapıp, özellikli mercekler takarak gözlüksüz yaşam sağlamak mümkündür.

Katarakt Ameliyatı İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Katarakt tedavisi, modern tekniklerin gelişimi ile ağrısız bir şekilde gerçekleştirilir. Katarakt tedavisinin başarısında hekimin tecrübesi kadar, kullanılan teknolojiler, sarf malzemeleri, merceğin kalitesidir.

Doğru mercek seçimi yapıldığında kişi ameliyat sonrası net görebilmekte ve görüş kalitesi hayatına konfor katmaktadır. Mercek seçimi yapılırken kişinin; yaşı, yaşam stili, hobileri, mesleği ve gözünün yapısı gibi birçok önemli etken göz önünde bulundurulmalıdır. Kullanılan mercekler yeterli testlerden geçirilmiş ve başarısı kalite belgesi ile kanıtlanmış olmalıdır.

Katarakt Ameliyatı Riskli Midir?

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi katarakt ameliyatında da bir takım riskleri vardır. Ancak gelişen teknoloji ve yöntemler sayesinde katarakt ameliyatlarının başarısı oldukça yüksektir. Ayrıca geciktirilmeden zamanında müdahale ile katarakt ameliyatında oluşabilecek komplikasyon riskleri en aza indirilmiş olacaktır. Mercek seçimi ve doğru uygulanması, bu cerrahinin en önemli aşamasıdır. Hastanın gözüne takılacak merceğin tipi, derecesi, göze hangi açıyla yerleştirileceği, yapılan ölçümler sonrasında mercek numarasının (hem astigmat hem uzak ve yakını düzeltebilecek) tam tespit edilmesi gerekmektedir. Bu mercekler alerji yapmaz veya doku tarafından kabul edilmemesi mümkün değildir. Ameliyatta takılan göz içi mercekler hastanın gözünde ömür boyu kalır.

Katarakt Ameliyat Fiyatları

Katarakt ameliyat fiyatları için aşağıdaki linke tıklayıp formu doldurabilirsiniz. Detaylı bilgilendirme için müşteri temsilcilerimiz tarafınıza en kısa sürede geri dönüş sağlayacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

- Katarakt ameliyatı olduktan sonra eski görmeme kavuşur muyum?
Eğer gözde katarakt dışında görmeyi azaltan bir neden yoksa katarakt ameliyatı yapılan bir göz, eski görme kabiliyetine kavuşur.

- Katarakt ameliyatı olduktan sonra gözlük kullanacak mıyım?
Katarakt ameliyatı sırasında göz içine yerleştirilen merceğin numarası, uzağı veya yakını net görecek şekilde ayarlanabilir. Böylece ameliyat olan kişinin gözü uzak için sıfırlanmış ise uzağı gözlüksüz net görür, ancak yakın için gözlük kullanması gerekir. Eğer ameliyatta takılan mercekle göz miyop yapılırsa, o kişi yakını gözlüksüz görebilecek, fakat uzak için gözlük ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Çok odaklı mercek tercih edilirse miyophipermetrop ve astigmat problemleri tek bir mercekle çözümlenebilir.

- Katarakt ameliyatı olmam için görmemin iyice azalması mı gerekir?
Hayır, katarakt oluşup görme derecesinde azalma başladığından itibaren, kataraktın herhangi bir döneminde ameliyat yapılabilir.

- Çok geç (ilerlemiş katarakt) dönemde katarakt ameliyatı olmak ameliyat başarısını etkiler mi?
Evet, çok ilerlemiş kataraktların ameliyatında problem çıkma olasılığı daha fazladır. Ayrıca, ileri kataraktlarda ameliyat süresi de daha uzun olmaktadır.

- Katarakt ameliyatı için narkoz almam gerekiyor mu? 
Katarakt ameliyatı için narkoz (genel anestezi), çocuk ve bebek hastalar dışında uygulanmamaktadır. Katarakt ameliyatında, erişkin hastalar için lokal anestezinin değişik türleri kullanılır. Gözün çevresine enjeksiyon yapılarak göz uyuşturulup hissiz hale getirilir ve aynı zamanda göz hareketleri ortadan kaldırılmış olur.

- Katarakt ameliyatından sonra lazer ameliyatı olmam gerekirse olabilir miyim?
Yapılan muayene sonrasında gözünüz uygun bulunursa lazer ameliyatı yapılabilir.

- Göz tembelliğim düzelir mi?
Katarakt ameliyatı ile göz tembelliği düzelmez. Göz tembelliği için farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dünyagöz Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Son güncelleme tarihi :

Katarakt neden olur, ne sebep olur? Katarakt nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 29,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Göz, zaman içerisinde de bozulmaya uğrayabilen ve yaş ilerledikçe etkilenen bir organ olarak bilinir. Doğal ve fiziksel olan değişikliklere bağlı olarak gözde etkilenmeler oluşabilir. Bunun sonucu olarak pupil adı verilen ve ışığın retinanın üzerine gelmesini sağlayan göz bebeğinde küçülme meydana gelir. Işığa karşı olan uyum yavaşlama gösterir ve loş ışıkta görmede bir zorluk meydana gelir. Göz merceği esnekliğini kaybettiği için yakını görememek de başlar. Göz kuruluğu da bununla beraber gelebilir. Gözyaşına ait olan hacim ve fonksiyon azalabilir ve kişide görme bulanıklığı, yanma ve kızarıklık gibi şikayetler meydana gelir. Katarakt nedir ve katarakt nedenleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Katarakt, lens çekirdeğinde yer alan proteinin zaman içerisinde değişime uğraması ise lenste sarı ve kahverengi lekeler meydana gelmesidir. Yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan görme bozukluğu arasında en yaygın olan hastalık katarakt olarak bilinir.

Katarakt Neden Olur?

Gözde yer alan iris adı kısmın arkasında yer alan göz merceğini meydana getiren kristalin adlı proteinde kimyasal değişiklik ve proteolitik ayrım meydana gelir. Bunun sonucunda ise yüksek molekül ağırlıklı olan protein kümeleri meydana gelir. Lekeli, sisli ve bulanık görme durumu ortaya çıkar. Bu kümelenme zaman içerisinde artar ve ışığın göz içerisinde bulunan merceğe girmesinin önüne geçer. Bunu bir perde ile yapar ve göz saydamlığı da azalmış olur. Gözde lekeler oluşturur. Kümelenmeler ışığı dağılmasının önüne geçer, görüntünün retina üzerine gelmesini engeller. Fakat aile bireylerinin birinde katarakt varsa, diğer sağlık sorunları, geçirilmiş olan göz ameliyatları, genetik bozukluk, şeker hastalığı, göz travmaları, uzunca bir süre güneş ışığına bakmak gibi nedenler de kataraktın oluşma nedenleri arasında yer alır.

Katarakta Ne Sebep Olur?

Katarakt bir göz hastalığı olarak bilinir. Bu hastalığın meydana gelmesinde pek çok genetik ve fiziksel faktörler etkilidir. Ailede birinde daha önceden de varsa, bu genetik bir etkiye sahiptir. Genetik olmasının yanı sıra fiziksel etkiler yani kişide sonradan da etki gösterebilir. Bazı nedenlere bağlı olarak bu hastalık meydana gelebilir. Travma yaşamış olmak, güneş ışınına maruz kalmak gibi pek çok etken katarakta sebep olur.

Katarakt Nasıl Anlaşılır?

Katarakt başlarda kendini göstermese de belli bir süre sonra mutlaka belirtiler ile ortaya çıkar. Genel olarak yaş ilerlemesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Göz merceği zaman aldıkça daha fazla bulanıklaşır ve diğer kişiler tarafından bile fark edilir bir durum haline gelir. Görüşün net olmaması, net olmayan bölgelerde lekelerin ortaya çıkması, renkleri daha solgun görmek ve daha az keskin bir şekilde olmasına neden olur. Kitap okumak, televizyon izlemek gibi faaliyetlerin güçleşmesine neden olan bir hastalıktır.

Katarakt Belirtileri Nelerdir?

Katarakt ile birlikte gelen pek çok belirti vardır. Bu belirtiler ile kendini göstermektedir. Kataraktın belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
1. Derinlik hissinin kayba uğraması,
2. Gözlük numarasının sık sık değişime uğraması,
3. Göz yorgunluğu olması ve baş ağrısı yaşama,
4. Bulanık görme durumu,
5. Işıktan şikayet etme ve kamaşma hali,
6. Yakını ve uzağı görememe durumu,
7. Gece görüşünde azalma yaşanması,
8. Gözlük ihtiyacının daha az olması,
9. Renklerin soluk ve zor bir şekilde algılanması,
Gözlüksüz yakını daha net ve iyi bir şekilde görmek,
Güneşli olan günlerde görmenin bozulmaya uğraması olarak sıralanabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası