nato nedir / NATO | Cambridge İngilizce Sözlüğü’ndeki anlamı

Nato Nedir

nato nedir

Nato nedir, a&#;ılımı ne demek? Nato &#;lkeleri hangileridir?

NATO 12 ülke ile kurulmuş bir ittifaktır. Sonrasında NATO'ya 18 ülke daha eklenmiştir ve üye devlet sayısı 30'a yükselmiştir.

NATO NEDİR, AÇILIMI NE DEMEK?

NATO, dünya genelinde bilinen ve sık sık kullanılan kısaltmalardan biridir. Bu kısaltmanın Türkçedeki anlamı Kuzey Atlantik Paktı Teşkilatı olarak karşımıza çıkar. Kısaltmanın orijinal açılımı da North Atlantic Treaty Organization olarak tespit edilmiştir. NATO, 4 Nisan senesinde 12 ülke tarafından imzalanmıştır ve farklı dönemlerde bu antlaşmaya 18 ülke daha katılmıştır.

NATO uluslararası askeri bir teşkilattır ve bu teşkilata üye olan ülkeler dışarıdan gelecek olan tehditlere karşı beraber savunma yaparlar. NATO'nun merkezi üye ülkelerden biri olan Belçika ülkesinin başkenti Brüksel'de yer alır. 21 ülke NATO'nun barış için ortaklık programına katılmıştır ve aynı zaman 15 ülke de kurumlaşmış diyalog programındadır.

NATO ÜLKELERİ HANGİLERİDİR?

NATO'ya üye 30 tane devlet vardır. Bu ülkeler arasından 12 tanesi örgütü kurmuş olan ülkedir ve 18 tanesi de sonradan NATO'ya üye olmuştur. Sonradan NATO'ya üye olan ülkeler arasında Türkiye de vardır Türkiye NATO'ya kurulduktan 3 sene sonra girmiştir.

NATO'ya üye olan ülkeler Almanya, Arnavutluk, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Estonya, Hollanda, Hırvatistan, İzlanda, İtalya, İspanya, Kuzey Makedonya, Karadağ ve Kanada'dır.

NATO'ya üye olan devletlerarasında Lüksemburg, Litvanya, Letonya, Norveç, Macaristan, Portekiz, Polonya, Slovakya, Romanya, Yunanistan, Türkiye ve Slovenya da vardır.

NATO NASIL KURULDU?

İkinci dünya savaşından sonra teknolojinin gelişmeye başlaması ile kullanılan silahlar bazı ülkelerin tekelinde oldu. Bu durum zayıf ülkelerin dünya üzerinde varlık göstermelerine engel teşkil etmeye başladı. Bu nedenle de büyük devletler milli çıkarları için diğer ülkeler ile beraber hareket etmek zorunda kaldılar. Bu amaç ile beraber 12 ülke birleşti ve Birleşmiş Milletler Antlaşmasının maddesine göre bir antlaşma hazırlandı.

Bu antlaşma 16 madde şeklinde hazırlanmıştır ve 4 Nisan senesinde Amerika'nın Washingthon şehrinde 12 ülke tarafından imzalanmıştır. İmzalanmış olan NATO onaylanmış ve 24 Ağustos senesinde de yürürlüğe girmiştir. NATO'ya katılan 12 ülke ise Amerika, Portekiz, Norveç, Hollanda, Lüksemburg, İtalya, İzlanda, Fransa, Danimarka, Kanada, Belçika ve Birleşik Krallık olarak karşımıza çıkar.

Türkiye'nin 70'inci yılını doldurduğu NATO nasıl çalışıyor, İttifak'ın hedefleri ne?

Soğuk Savaş'ın başındaki Sovyet tehdidine karşı ortak bir savunma örgütü olarak kurulan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), yakın siyasi tarihin en önemli uluslararası kuruluşlarının belki de başında geliyor. Peki NATO tam olarak neyi amaçlıyor ve nasıl çalışıyor ?

Nasıl kuruldu ?

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, 4 Nisan 'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak Washington’da kuruldu. Belçika, İngiltere, Fransa, Hollanda ve Lüksemburg tarafından 17 Mart 'de imzalanan Brüksel Antlaşması, NATO'nun kuruluşunun temeli olarak biliniyor. yılında Kore Savaşı'na katılan Türkiye, yılında NATO'ya kabul edildi.

NATO neyi hedefliyor?

Örgütün kurulmasındaki temel hedef, "üye ülkelerin herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapmaları" olarak tanımlanıyor. Üye ülkeler, herhangi bir üyeye karşı yapılan bir silahlı saldırıyı tüm üyelere yapılmış kabul ediyor. Dolayısıyla bir silahlı saldırı olması durumunda her bir üye, bireysel veya kolektif savunma hakkının kullanılmasında saldırıya uğrayan üyeye yardım etme sorumluluğu taşıyor. Ayrıca üyelere, gerekli görüldüğünde Kuzey Atlantik bölgesinin güvenliğini sağlamak ve sürdürmek için silahlı güce başvurabilme seçeneği tanınıyor.

Soğuk savaş sonrası ne oldu?

Soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliği, ittifakın en önemli varlık nedeni oldu. Sovyetler Birliği’nin yıkılması ve Varşova Paktı'nın 'de dağılmasını ardından ve NATO'nun amacında, doğasında, görevlerinde ve Avrupa kıtasına odaklanışında stratejik bir yeniden değerlendirme ihtiyacı doğdu. Bu değişim, 'da Paris'te NATO ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan, belirli askerî azaltmaları zorunlu kılan ve Aralık 'de Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında da devam eden Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması ile hız kazandı.

NATO ayrıca yeni özerk olan Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini kapsayacak aşamalı bir büyümeyi başlattı ve etkinliklerini daha önce ilgilenmediği politik ve insancıl durumlara genişletti. NATO daha sonra, siber güvenlik, terör, göç konularına da üyelerinin güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle el attı.

NATO’nun operasyon yaptığı bölgeler neresi ?

Soğuk Savaş sırasında NATO tarafından hiçbir askerî operasyon gerçekleştirilmedi. Soğuk Savaş sona erdikten sonra ilk operasyonlar ve 'de, Irak'ın Kuveyt'i işgali nedeniyle yapıldı. Havadan erken uyarı özellikli uçaklar Türkiye'nin güneydoğusuna gönderildi ve kısa süre sonra bölgeye birlikler sevk edildi. Daha sonra sırasıyla Bosna-Hersek ve Kosova’nın ardından, Libya ve Afganistan’da boy gösteren NATO, Aden Körfezi'nde korsanlıkla mücadelede etkili bir rol oynadı.

Yeni üyeler kim? Karar mekanizması nasıl işliyor ?

NATO, Sovyetler Birliği’nin çökmesinin ardından Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini kapsayacak aşamalı bir büyümeyi başlattı

İttifak mensubu ülke topraklarının büyük bir kısmı Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunan NATO'nun 30 üyesi bulunuyor. Varşova Paktı’ndan ayrılan doğu Avrupa ülkeleri, NATO’ya dahil olan yeni ülkelerin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Makedonya 'de İttifak'a katılan son ülke olmuştu.

Merkezi Belçika’nın başkenti Brüksel’de olan ittifakta kararlar NATO Konseyi tarafından alınıyor ve üyelerin kararları veto etme hakkı bulunuyor. İttifakın danışma organı olarak görev yapan NATO Parlamenterler Asamblesi ise siyasi konularda da tavsiyelerde bulunabiliyor.

Finlandiya NATO Üyesi Oldu mu, Neden? NATO Nedir?

Haberler

Teknoloji

Finlandiya NATO Üyesi Oldu mu, Neden? NATO Nedir?

yılında 12 üye ülke ile kurulan NATO, temelleri Kuzey Atlantik Antlaşmasına dayanan uluslararası askeri ittifak örgütüdür. NATO üyesi ülkelerin arasındaki anlaşmanın amacı sorunlarını çözmek, değerlerini korumaktır. NATO üyesi ülkelerin üyeler dışında sorun yaşadığı ülkeler arasındaki sorunlar çözülmezse askeri olarak destek de sağlanır. Kuzey Amerika ile Avrupa arasında bir köprü olan NATO'ya yılına denk gelen 4 Nisan 'te Finlandiya'da dahil edildi. NATO'nun üyesi olan Finlandiya'nın bayrağı NATO karargahına çekildi. Peki, Finlandiya neden NATO'ya dahil edildi NATO nedir, üye ülkeler hangileridir? 

İşte detaylar

Nato Nedir? Nato Üyesi Olmak Ne Anlamlara Gelir?

Nato Nedir? Nato Üyesi Olmak Ne Anlamlara Gelir?

Finlandiya NATO Üyesi Oldu mu?

Finlandiya NATO Üyesi Oldu mu?

Finlandiya Neden NATO Üyesi Oldu?

Finlandiya Neden NATO Üyesi Oldu?

NATO Üyesi Ülkeler

NATO Üyesi Ülkeler

NATO Ortak Ülkeleri

NATO Ortak Ülkeleri

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası