ergoterapi ne demektir / Ergoterapi Nedir, Ne İşe Yarar? - Acıbadem Hayat

Ergoterapi Ne Demektir

ergoterapi ne demektir

Ergoterapi Bölüm Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölümü ile Fark Yaratıyor


Ergoterapi Bölümü Nedir?

Ergoterapi, anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleğidir.  Ergoterapinin temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü, Türkiye’de Ergoterapi alanının dünya standartlarına uygun, verimli yöntemlerle öğrenilmesini sağlayan inter disipliner bir araştırma ve geliştirme bölümü olmayı hedeflemektedir.  


Bakıma İhtiyacı Olan Kişilerin Yaşam Kalitesi Artırılıyor

Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölümü, özel tedaviye ihtiyacı olan, zihinsel, fiziksel, duyusal, görsel, sosyal, çevresel, duygusal, konuşma ve dil gelişimi güçlüğü veya davranış problemleri olan bireylerin kendine bakım ve bağımsız yaşam becerilerini geliştirerek toplum ile uyum sağlamalarını amaçlamaktadır.

Ergoterapi Bölümü, Engelleri Ortadan Kaldırmayı Hedefliyor

Kişi merkezli bir sağlık mesleği olan Ergoterapi, kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaya yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Ergoterapide, kişilerin toplumsal katılımını etkileyen fiziksel, sosyal ve çevresel faktörler değerlendirilerek bunları ortadan kaldırmak veya azaltmak için gerekli müdahaleler yapılmaktadır. (WFOT-Dünya Ergoterapi Federasyonu)

Ergoterapistler, kişi ve toplulukların istedikleri, ihtiyaç duydukları, kendilerinden beklenen aktiviteleri yapabilme becerilerini geliştirerek, aktiviteyi veya çevreyi kişilerin katılımını daha iyi sağlayabilecek şekilde düzenleme üzerine çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalar;

  • Kişilerin bağımsızlığını, ev, sosyal ve iş yaşamlarının gereği olan rollerini kimseye muhtaç olmadan yapabilmeleri
  • Teknik, yasal ve davranış engellerini ortadan kaldırarak engelli kişilerin iş yapabilme potansiyellerini artırmaları
  • Dezavantajlı bireylerin iş bulabilmelerine yardımcı olacak, Avrupa Iş Kazandırma Stratejilerinin uygulanmasına yönelik girişimler
  • Dezavantajlı gruplar, engelliler, sokak çocukları, alkol ve madde bağımlıları, yaşlılar ve şiddet gören kadınların aktivite ve rol performanslarını artırarak yeterliliklerini ve toplumsal katılımlarını sağlamaya yönelik uygulamalar
  • Anlamlı ve amaçlı, fiziksel ve zihinsel ergoterapi aktiviteleri ile kişilerin yaşam stilini değiştirmeyi içeren koruyucu stratejilerin geliştirilmesidir.

Ergoterapistler, bir sağlık problemi nedeniyle vücut yapı ve işlevlerinde bozukluğu olan veya yer aldığı sosyal ya toplumdan dışlanmış veya katılımı kısıtlanmış tüm kişilerle çalışmalar yürütmektedir.

Ergoterapi Bölümün İlgi Alanları

  •  Psikiyatrik Rehabilitasyon
  • El Rehabilitasyonu
  • Mesleki Rehabilitasyon
  • Toplum Temelli Rehabilitasyon
  • Onkolojik Rehabilitasyon
  • Kognitif Rehabilitasyon
  • Engelli Bireyler
  • Yardımcı teknoloji
  • Geriatrik Rehabilitasyon
  • Nörolojik Rehabilitasyon
  • Pediatrik Rehabilitasyon
  • LGBTİ bireyler
  • Mülteciler

Ergoterapi Bölümünde Alınan Dersler Nelerdir?

Ergoterapi Bölümünde temel bilimler ve bölüm dersleri ile birlikte klinik becerisi gerektiren uygulamalar yer almaktadır. Öğrenciler, Büyüme ve Gelişme, Ergoterapi İçin Özel Anatomi, Sağlık Politikaları, Sağlık Sosyolojisi, Ergoterapiye Giriş, Temel Anatomi, Ergoterapi Teorileri, Hareket Analizi ve Biyomekanik, Koruyucu Ergoterapi ve Çevresel Düzenlemeler, Toplum Temelli Rehabilitasyon, Ergoterapide Duyu Bütünleme, Ergoterapide Müzik Terapi gibi dersler alarak meslek hayatlarına hazırlanmaktadır.


Ergoterapi Eğitiminde Teorik ve Uygulama Birlikte Yürütülüyor 

Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölümü, öğrencilere Ergoterapinin temel ilkeleri üzerine kurulmuş, ergoterapi kavram ve kuramlarına hâkimiyet sağlayacak bir eğitim sunmaktadır.  

Lisans programı ile insanların yaşamın her alanında sağlıklı ve fonksiyonel olarak bağımsız olmalarını sağlayacak, temel tıp, rehabilitasyon ve ergoterapi bilgilerine sahip, klinik uygulama becerileri ile araştırmacı ve yönetici olma özelliklerini kazanmış ergoterapistler yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Öğrenciler, birebir kişilerle, gruplarla veya topluluklarla iş birliği içinde çalışmak için gerekli bilgi, beceri ve davranışlarla donatılan tıbbi, sosyal, davranışsal, psikolojik, psikososyal ve ergoterapi bilimi alanını kapsayan geniş bir eğitim görmektedirler.   

Ergoterapi Bölümünü bitiren mezunlar “Ergoterapist” veya “İş ve Uğraşı Terapisti” olarak adlandırılmaktadır.

Ergoterapi Bölümü Müfredat Programı, öğrencilerin dört yıl boyunca edindikleri teorik ve pratik bilgileri sağlık, eğitim ve iş alanlarında uygulamaya geçirebilecekleri kapsamda eğitim sunmaktadır.

Ergoterapi Bölümünün Çalışma Alanları Nelerdir?

Ergoterapi Bölümünden mezun olan kişiler için; hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri, okullar, fabrikalar, halk sağliği ve iş sağliği merkezleri, hastaların ev ya da iş yerleri, özel eğitim kurumları, üniversite ve adli kurumlar gibi geniş bir çalışma alanı bulunmaktadır.

Ergoterapi Bölümü Nedir?

Ergoterapi, anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Ergoterapinin temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü, Türkiye’de Ergoterapi alanının dünya standartlarına uygun, verimli yöntemlerle öğrenilmesini sağlayan inter disipliner bir araştırma ve geliştirme bölümü olmayı hedeflemektedir.

Ergoterapi Bölümü, Taban Puanları
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü, SAYISAL Puan Türü ile öğrenci almaktadır. Bölümlerin burslu ve %50 indirimli ÖSYM taban puanları şöyledir:

Bölüm

ÖSYS Taban Puan

ERGOTERAPİ (BURSLU)

ERGOTERAPİ  (%50 İNDİRİMLİ)

,

Ergoterapi Bölümü dersleri ve müfredat detayları

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümünde temel bilimler ve bölüm dersleri ile birlikte klinik becerisi gerektiren uygulamalar yer almaktadır. Öğrenciler, Büyüme ve Gelişme, Ergoterapi İçin Özel Anatomi, Sağlık Politikaları, Sağlık Sosyolojisi, Ergoterapiye Giriş, Temel Anatomi, Ergoterapi Teorileri, Hareket Analizi ve Biyomekanik, Koruyucu Ergoterapi ve Çevresel Düzenlemeler, Toplum Temelli Rehabilitasyon, Ergoterapide Duyu Bütünleme, Ergoterapide Müzik Terapi gibi dersler alarak meslek hayatlarına hazırlanmaktadır.

Ergoterapi Bölümü Mezunlarının Çalışma Alanları Nedir?

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümünü bitiren mezunlar “Ergoterapist” veya “İş ve Uğraşı Terapisti” olarak adlandırılmaktadır. Ergoterapistler için hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri, okullar, fabrikalar, halk sağlığı ve iş sağlığı merkezleri, hastaların ev ya da iş yerleri, özel eğitim kurumları, üniversite ve adli kurumlar gibi geniş bir çalışma alanı bulunmaktadır.

Ergoterapi Nedir? Ne İşe Yarar?

Engel ya da sınırlandırma nedeniyle günlük hayattaki işlerini yapamayan bireyler için uygulanan ergoterapi, motor becerileri geliştirmeyi amaçlar. Ergoterapi, herhangi bir görevi yapmakta zorlanan her yaştan kişiye uygulanabilir.

Ergoterapinin temel amacı, insanların günlük yaşam aktivitelerine istedikleri şekilde katılabilmelerini sağlamaktır. İnsanların yapmaları beklenen mesleklerle meşgul olma ve yeteneklerini geliştirmek için çeşitli uygulamaları kapsar. Hayata anlam, amaç ve kalite katmayı sağlayan ergoterapi uygulamaları çok çeşitli fiziksel ve psikososyal alanlardan destek alır.

Ergoterapi, kişinin günlük yaşamındaki etkinlikleri ile ilgili bireysel - çevresel yeteneklere ve sorunlara odaklanır. Yemek yapmak, giyinmek, ilaç alımını yönetmek, araba kullanmak, okula veya işe gitmek, oyun oynamak ya da aile üyelerine bakmak gibi her yaştan insanın ihtiyaç duyduğu ve yapmak istediği faaliyetlerin kolaylaşması için ergoterapi tercih edilir.

ergoterapi nedir

Ergoterapi Nedir?

Ergoterapi, aktivite ve aktivitenin gerçekleştiği çevre arasındaki karmaşık ilişkiye odaklanan, bilişsel ve fiziksel gelişimin uyumu sağlamak için uygulanan sağlık alanındır. Kişisel ilgi ve ihtiyaçlara göre günlük aktivitelerin terapötik kullanımı ile insanların arzu ettikleri mesleklere katılmalarına yardımcı olur.

Çocuk, yetişkin ve yaşlılar için özel uygulama olanakları vardır. Bazı durumlarda terapiye özel destek üniteleri de eşlik eder. Bazı cihazlar ve hayatı kolaylaştıran ekipmanlar terapiyi destekleyebilir.

Hayata katılım ve bağımsız olma açısından ergoterapi çok faydalı bir sağlık desteğidir. Örnek verecek olursak:

Engelli bir çocuğun okula ve sosyal durumlara tam olarak katılmasına yardımcı olmak,

Yaralı bir işçinin işyerinde çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu becerileri yeniden kazanmasına yardımcı olmak,

Bilişsel veya fiziksel değişiklikler yaşayan yaşlı yetişkinlere destek sağlamak, ergoterapi uygulamalarından bazılarıdır.

 

Ergoterapist Nedir?

Ergoterapist; günlük aktiviteleri gerçekleştirme yeteneği geliştirmek, rehabilite etme ya da yaşamı sürdürmek için terapötik teknikleri kullanan bir uygulayıcısıdır. Kişinin günlük aktivitelerini gerçekleştirme ve hedeflere ulaşma yeteneğini geliştirmek için özelleştirilmiş müdahaleler planlayan bir terapisttir.

Özel durumu olan bireylerin, günlük görevlerini yerine getirmesini etkileyen fiziksel, zihinsel, gelişimsel ve duygusal rahatsızlıkların tedavi edilmesi amacı ile günlük aktivitelerin ya da mesleklerin terapötik kullanımını sağlar. Ergoterapistlerin amaçları; insanların daha bağımsız olmalarına, daha iyi yaşam kalitesine sahip olmalarına ve mümkün olduğunca az kısıtlamayla yaşamalarına yardımcı olmaktır. Ergoterapist, hasta için önemli olan aktiviteleri değerlendirir ve onlara, kim olduklarını tanımlayan rollere devam edebilmeleri için gereken rehberliği sunar.

Ergoterapist Ne Yapar?

Bir ergoterapist, hastanın günlük aktivite ve mesleki aktivitelerini temel alarak bu aktivitelerin yapılmasını kolaylaştırır. Kim olduğumuzu tanımlayan roller, görevler ve hedefler konusuna odaklanan ergoterapistler, iş görevlerinden sanatsal ifadelere, boş zaman uğraşlarından okul sorumluluklarına ya da oyun etkinlikleri gibi tüm aktivitelere güçlü katılım için çeşitli yöntemler uygularlar. Ergoterapistler, günlük aktivitelerde terapötik bir yaklaşım benimseyerek çalışırlar. Genel olarak bir ergoterapist şunları yapar:

Hastanın durumunu ve ihtiyaçlarını değerlendirmek

Bir hastanın ihtiyaçlarını ele almak ve belirli hedeflere ulaşmalarına yardımcı olmak için tedavi planları geliştirmek

Hastanın ev ve/veya çalışma ortamını değerlendirmek ve hastanın ihtiyaçlarına uygun uyarlamalar önermek- bağımsızlığı geliştirmek

Hastaları ve bakıcılarını özel ekipman kullanma konusunda eğitmek

Ergoterapi Ne İşe Yarar?

Ergoterapi Ne İşe Yarar?

Günlük hayattaki temel görevle kişinin kim olduğunu ve hayat amacını belirler. Ergoterapi bu noktaya odaklanarak özel durumlu kişilerin hayata katılımlarını kolaylaştırmayı amaçlar. Ergoterapi, kişilere hayatı kaliteli yaşamalarına yönelik olarak hem fiziksel hem psikolojik hem de sosyal sorunları için destek sunan özel bir sağlık mesleğidir.

Ergoterapistler; bireylerin yaralanma, sakatlık veya zorlu yaşam koşulları nedeniyle yapamadıkları, yapmak istedikleri ve yapmaları gereken günlük aktiviteleri yapmalarına yardımcı olurlar. Ergoterapi, danışan merkezli olarak işler. Ergoterapistler; insanların birbirinden farklı kişiliklerine, durumlarına veya ihtiyaçlarına yanıt veren bir program planlarlar. Bu şekilde de onların hayatlarını anlamlı ve tatmin edici bir şekilde yaşamalarına yardımcı olurlar.

Ergoterapi Nasıl Yapılır?

Kişiye özel planlanan ergoterapi uygulamaları, günlük aktivitelere odaklanır. İnsanı insan yapan hareket özgürlüğü ve görev yerine getirme kabiliyetlerinin geliştirilmesi için çok çeşitli yöntemler kullanılır.

Alanında uzman ergoterapistler, uygulama planlamalarını kişinin günlük yaşamına göre funduszeue.info yaştan insanın engelliliğini aşmasına, azaltmasına veya uyum sağlamasına yardımcı olmak için belirli hedeflere sahip meslek ve anlamlı faaliyetler ile planlanır.

Günümüzün ergoterapistleri; klinik uygulama, topluluk yardımı, eğitim, araştırma, özel muayenehane ve daha birçok farklı alanda çalışırlar.Ergoterapistler doğrudan hastalarla çalışarak onların bağımsız, üretken ve tatmin edici bir yaşam elde etme becerilerini geliştirmelerini sağlayacak uygulamalar sunar. Sorunların tanımlanması, müdahale, program gibi süreçlerle gelişen terapi kişiye göre ayarlanır. Çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar için farklı alternatif programlar bulunur.

Ergoterapi Hangi Hastalıklara Bakar?

Herhangi bir nedenden ötürü yaşama katılımda sınırlılık yaşayan her bireye ergoterapi uygulanabilir. Ergoterapi çok çeşitli hastalıklarda önemli ölçüde yaşam kalitesini arttırabilen, bir terapi yöntemidir. Ergoterapinin sık kullanıldığı alanları şu şekilde sayabiliriz:

  • Akıl hastalarının eve, sosyal hayata veya işe dönmesine yardımcı olmak
  • İnme geçirmiş yetişkinlerin bağımsız yaşama geri dönmelerine yardımcı olacak ekipman ve teknikler sağlamak
  • Gelişimi yavaş olan çocukları değerlendirmek ve tedavi etmek
  • Zindeliği ve bağımsızlığı teşvik etmek için günlük aktiviteleri planlamada sorunları olan kişilere yardımcı olmak
  • İş ve boş zaman dengesini geliştirmek için şirket yöneticilerine stres yönetimi seminerleri sağlamak
  • Günlük görevleri yerine getirirken zorlanan bireylere yardım etmek
  • Yardımlı yaşam tesislerinde yaşlı yetişkinlere terapi sağlamak

Ergoterapi Türleri

Ergoterapi Türleri

Ergoterapi çalışma alanları çok geniştir. Bireyin yaşama katılımını sağlamak için birçok farklı uygulama tercih edilebilir. Kişiye ve günlük yaşam ve çevre dinamiklerine göre alternatif ergoterapi yöntemleri uygulanabilir.  

Bilişsel, geriatrik, pediatrik, mesleki ya da toplumsal ergoterapi türleri vardır. Ergoterapi yaşanan sorunlara ve kişinin özel durumuna göre birkaç farklı türün birleşmesiyle de uygulanabilir. Çocuklarda, yaşlılarda, nöroloji hastalarında ve başka sorunlarda farklı terapi yöntemleri tercih edilir.

Ergoterapi türleri şu şekildedir;

    • Bilişsel Ergoterapi
    • Geriatrik Ergoterapi
    • Pediatrik Ergoterapi
    • Psikiyatrik Ergoterapi

 

 

  • Toplum Temelli (Sosyal) Ergoterapi

 

 

 

1- Bilişsel Ergoterapi

Beyin kaynaklı bilişsel hastalıklara özel uygulamalar içeren bilişsel ergoterapi, hastanın günlük yaşamını kolaylaştırmaya yönelik çalışmaları kapsar. Fiziksel hareketlerin yapılmasını kolaylaştıracak terapi uygulamaları vardır.

2- Geriatrik Ergoterapi

Demans, Alzheimer veya Parkinson gibi beyin kaynaklı rahatsızlıkları olan kişilere uygulanır. Yaşlılık dönemi için özel terapi olanakları sunar.

3- Pediatrik Ergoterapi

Gelişme sorunu olan çocuklar için uygulanan özel terapi yöntemlerini kapsar. Otizm veya disleksi gibi tanısı olan çocuklarda ergoterapi çok yararlıdır.

4- Psikiyatrik Ergoterapi

Psikolojik rahatlama sağlayan psikolojik temelli yöntemlerle uygulanan terapidir. Farklı rahatsızlıklarda diğer tedavi yöntemlerine yardımcı tedavi olarak da tercih edilir.

5- Mesleki Ergoterapi

Engelli bireylerin çalışmalarına yardımcı olan terapi çeşitleridir. Engelli bireylerin iş yaşamında aktif olmasını sağlayan ve istihdamını kolaylaştıran uygulamaları kapsar.

6- Toplum temelli (Sosyal) ergoterapi

Temel hizmetlere erişimde sorun yaşayan bireylere uygulanır. Kamusal hizmetlere ulaşım konusunda çözümler üretir.

Çocuklarda Ergoterapi 

Büyüme gelişimlerini etkileyen rahatsızlıklara sahip tüm çocuklarda ergoterapi faydalı bir seçenektir. Çocuklarda ergoterapi özel bir alandır. Çocuğa özel planlamayla uygulama yapılır. Doğru ilerleyen süreçlerle çocuklarda ciddi gelişimler görülebilir.

Hangi Tanılardaki Çocuklar Ergoterapiye Başvurabilir?

Otizm spektrum bozukluğundan disleksiye, down sendromundan serebral palsi rahatsızlığına, dikkat eksikliğinden hiperaktivite sorunlarına, duyu bütünleme bozukluğundan gelişimsel gecikmelere kadar bu tarz sorunlar yaşayan çocuklar için ergoterapi faydalı olur.

  • Otizm 
  • Uyaran Eksikliği
  • Down Sendromu
  • Özel Öğrenme Güçlüğü
  • Gelişimsel Gecikmeler
  • DEHB
  • Serebral Palsi
  • Duyusal İşlemleme Bozuklukları
  • Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu
  • Öğrenme Problemleri
  • Davranış Problemleri
  • Kromozomal Hastalıklar

Yetişkinlerde Ergoterapi

Yetişkinlerde Ergoterapi

Yetişkinlerde ve yaşlılarda ergoterapi uygulamaları yaşam kalitesini artıracak olanaklar sunar. Bireylerin bağımsızlığını kazanmasında etkili olan ergoterapi çalışmaları ile daha etkin bir yaşam sağlamak mümkündür. Felç, nörolojik sorunlar veya engellilik durumu gibi çok çeşitli sorunlarda ergoterapi desteğine başvurabilir.

Ergoterapi ve Disleksi (Öğrenme Zorluğu)

Ergoterapinin en etkili olduğu sorunlardan biri öğrenme zorluğudur. Çocuk ve yetişkinlerde görülen disleksi sorunu kişiye özel ergoterapi ile oldukça azaltılabilir. Öğrenme becerilerini geliştiren çalışmalar sayesinde öğrenme zorluğu sorunu ile mücadele etmek kolaylaşır. Birçok yöntemle çözüm alınamayan hastalarda bile ergoterapi etkili olabilir.

Ergoterapinin çalışma alanları

Ergoterapi disiplinlerarası bir sağlık uzmanlığıdır. Çalışma alanları oldukça geniştir:

  • Mülteciler
  • LGBT bireyler
  • Engelli Bireyler
  • Yardımcı Teknoloji
  • El Rehabilitasyonu
  • Pediatrik Rehabilitasyon
  • Mesleki Rehabilitasyon
  • Toplum Temelli Rehabilitasyon
  • Psikiyatrik Rehabilitasyon
  • Geriatrik Rehabilitasyon
  • Nörolojik Rehabilitasyon
  • Onkolojik Rehabilitasyon
  • Kognitif Rehabilitasyon

 

Ergoterapi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

 

  • Ergoterapi nedir ne iş yapar?

 

Ergoterapistler; bireylerin hastalıktan yaralanmaya, sakatlıktan zorlu yaşam koşullarına kadar karşılaştıkları çeşitli zorluklar sebebi ile yapamadıkları, ancak yapmak istedikleri ve yapmaları gereken günlük aktiviteleri yapmalarına yardımcı olan eğitimli ve uzman kişilerdir.

 

  • Ergoterapi kimlere uygulanır?

 

Günlük hayata katılımı kısıtlı olan her yaştan bireye uygulanabilir.

 

  • Ergoterapi kaç yaşında yapılır?

 

Sorunun analizine göre her yaşta farklı süreçlerle ergoterapi uygulamaları yapılabilir.

 

 

Ergoterapi çok faydalı bir sağlık desteğidir. Günlük yaşam kalitesini ve kişinin motivasyonunu artırır.

Yayımlama Tarihi: 20 Ekim
Güncelleme Tarihi: 13 Aralık
Yayımlama Tarihi:
20 Ekim
Güncelleme Tarihi:
13 Aralık

Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.

Ergoterapi Nedir?

Ergoterapi, adını son yıllarda daha çok duyduğumuz bir bütünlüklü tedavidir. İngilizce’de ‘occupational therapy’ olarak bilinen ergoterapi, günlük fiziksel aktivitelerini yerine getirmekte bir engeli olan kişiler için uygulanır. Bir ağrı, yaralanma, hastalık, engel gibi durumlarda ortaya çıkan hareket kısıtlıklarına karşı geliştirilen ergoterapi, pek çok çocuk, yaşlı ve engelli bireylerde etkili sonuçlar elde edilmesini sağlar. 

Ergoterapide kişilerin ilgi ve ihtiyaçlarına göre günlük aktivitelerin istenilen düzeylere çıkartılmasıyla günlük yaşama dahil olmaları amaçlanır. Ergoterapi uygulanan kişilere belirli cihazlar ve aparatlar yardımıyla ihtiyaçlarını giderebilmeleri imkanı sağlanır.

Ergoterapi aslında okulda, evde, işte, vb. yerlerde nasıl uyum sağlanacağını öğreten bir tedavi şeklidir. İhtiyaç durumunda ergoterapi tedavisi kapsamında yardımcı cihazlar kullanılır. Ergoterapinin uygulanma amaçları şöyle sıralanabilir:

  • Ofis işlerini yapabilmek
  • Banyo yapabilmek
  • Giyinebilmek
  • Boş zamanlarında aktivite yapabilmek
  • Başkalarından yardım almadan yemek yiyebilmek
  • Çamaşır yıkayabilmek
  • Evde temizlik yapabilmek 
  • Araba kullanabilmek
  • Yemek yapabilmek

Ergoterapi;

  • Yaralı bir çalışanın mesleğini ve ihtiyaç duyduğu becerileri yeniden kazanmasına yardımcı olur,
  • İleri yaştaki kişilere bilişsel ve fiziksel değişikler konusunda destek sağlar,
  • Bir çocuğun okula ve sosyal ortamlara katılmaları sağlar.

Ergoterapi çocukların oyun oynayabilmesine ve günlük aktivitelerini yerine getirmede yardımcı olurken okul performanslarını artırır. Başarı ve özgüven artışı yaşayan bu çocuklarda şöyle gelişimler görülür:

  • Çocuklar oyuncakları kavrayıp bırakabilir, el yazısı yazmak veya bilgisayar kullanmak için motor becerileri gelişebilir.
  • El-göz koordinasyonu gelişir. Bu sayede okuldaki becerileri gelişebilir, top oynayabilir.
  • Banyo yapabilir, giyinebilir, diş fırçalayabilir ve kendi kendine beslenebilir.
  • Tekerli sandalye, atel, banyo ekipmanları, iletişim ekipmanları gibi yardımcılarla kendi kendilerine hareket edebilirler. 

Çocuklarda ergoterapide konuşma önemli bir yer tutar. Konuşma daha çok dikkat, hafıza, görsel ve işitsel sisteme bağlıdır. Ergoterapi de çocuğun gelişiminin konuşma ve iletişimle ilgili yönlerini iyileştirmeye çalışır.


Ergoterapi ile Fizik Tedavi Arasındaki Farklar

Ergoterapi, Ergoterapi lisans eğitimi almış kişiler tarafından uygulanır. Yani bu tedaviyi uygulayabilmek için Ergoterapi bölümü okumak gerekir. Ergoterapistler olarak da bilinen bu kişiler, kendi içlerinde de farklı alanlarla ilgilenebilirler. Örneğin; görme sorunu olan kişiler için daha fazla el terapisine odaklanabilirler veya bazıları konuşma sorunu olan çocuklar için konuşma terapisine yönelirler. Ergoterapi uzmanları genellikle doktorlar, fizyoterapistler, psikologlar ve diğer sağlık çalışanlarıyla birlikte çalışırlar.

Ergoterapi Kimlere Uygulanır?

Ergoterapi çocuklardan gençlere, orta yaş ve ileri yaştaki yetişkinlere kadar her yaştan ihtiyacı olan kişiye uygulanabilir. Daha çok ergoterapiye ihtiyaç duyulan yetişkin rahatsızlıkları şunlardır:

  • Felç
  • Artrit
  • Kronik ağrı sendromu
  • Beyin hasarı
  • Görme kaybı
  • Omurilik yaralanması
  • Eklem sorunları
  • Kemik kırılmaları
  • Ortopedik sorunlar
  • Alzheimer
  • Denge problemleri
  • Kanser
  • Diyabet
  • Multipl skleroz (MS)
  • Serebral palsi
  • Ameliyat sonrası sorunlar
  • Travmatik ampütasyon
  • Ciddi el yaralanmaları
  • Otizm
  • Doğumsal hastalıklar
  • Çocukluk romatizması (juvenil idiopatik artrit)
  • Ciddi yaralanmalar ve yanıklar
  • Gelişim bozuklukları
  • Spina bfida

Ergoterapi Nasıl Uygulanır?

Öncelikle ergoterapistler, kişinin hareketleri nasıl yaptığına bakar ve bunu geliştirmeyi hedefler. Yani kişinin hareketleri daha kolay veya daha az acı verici şekilde yapabilmesini iyileştirmeye çalışır.

İlk görüşmede ihtiyaçlar belirlenir. Daha sonrasında ergoterapi aktivitelerine geçmeden önce ergoterapist, terapiyi alacak kişiyi kendi alanında ziyaret edebilir. Bu birey bir çocuksa ergoterapist okula gidebilir, yaşlı bir kişi için eve ziyaret gerçekleştirebilir. Herhangi bir bastona veya mobilya gibi ürünlere ihtiyaç varsa bunlar giderilir. Günlük işlerin nasıl daha iyi yapılabileceğini söylerler. Ardından bir terapi planı hazırlanır. Motor becerilerin ve el-göz koordinasyonun geliştirilmesi için uygulama yapılır. Ergoterapi kapsamında şu iyileştirmeler yapılabilir:

  • Yüksek klozetler veya tekerlekli sandalyeler için yardımcı aparatların nasıl kullanılacağı öğrenilebilir.
  • Yaşı ileride olan kişilerin evlerinde veya halka çık alanlarda düşmelerini önlemeye yardımcı olunabilir.
  • Gömlek iliklemek, ayakkabı bağlamak, duşa girip çıkmak ve bilgisayarda çalışmanın yeni yolları öğrenebilir.
  • İlaç ve ev aletlerinin kullanılabilmesi sağlanabilir.
  • Felç geçirmiş kişilerin dengelerinin sağlanması, evlerinde yaralanmalarının engellenmesi, kaslarının güçlendirilmesi, hafıza ve konuşmak sorunlarına uyum sağlanması için eğitim verilebilir.
  • Davranış bozukluğu olan çocuklarda, örneğin başkalarına vurma gibi, sorunlar giderilebilir.
  • El-göz koordinasyonun sağlanması için aktiviteler yapılır.
  • Kalemi kavrayabilmek gibi eylemler için motor beceriler üzerine pratik yapılır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Ergoterapi nedir? Ergoterapist ne yapar?

Sosyal hayatımızda bir şekilde duyduğumuz ergoterapi genellikle psikolojik rahatsızlıklar olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ve kişinin yaşam kalitesini arttırmayı, toplumsal hayata katılımını ve bireysel bağımsızlığını kazanmasını amaç edinen bir tedavi çeşididir. Peki ergoterapistler ne yapar?

Ergoterapi başta otizm, epilepsi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi psikiyatrik hastalıklar olmak üzere farklı birçok hastalığın da tedavisinde başvurulan; sağlığın ve refahın artırılmasını amaç edinen danışan merkezli bir sağlık mesleğidir.

Öncelikli hedef kişinin yaşam kalitesini arttırarak toplumsal hayata katılımını sağlamaktır. Zihinsel, fiziksel, duyusal, görsel, sosyal, çevresel, duygusal alanlarda zorluk çeken, özel tedaviye ihtiyaç duyan, dil gelişiminde yaşanan problem nedeniyle konuşmakta sıkıntı yaşayan, davranışsal anlamda problem çektiği için uyum sağlamada zorluk yaşayan kişilere uygulanır. Ergoterapi her yaş grubundaki kişiye uygulanabilir.

ERGOTERAPİST NE YAPAR?

Ergoterapistler kişiye günlük yaşam aktivitelerini yapabilme becerisi kazandırarak, bireyin günlük yaşamında bağımsız ve kendine yeter hale gelmesini amaçlar. Ergoterapist sizin motor-duyusal becerilerinizi, hareket kalitenizi, bilişsel ve psikososyal durumunuzu değerlendirir. Aktiviteleri veya çevrenizi modifiye ederek, kaybedilen becerileri yeniden kazanmanızı amaçlar.

Her yaştan kişilerle ilgilenen ergoterapistler, günlük hayattaki bir aktiviteyi veya bir görevi nasıl yaptığınızı görmek için evinize, iş yerinize gelerek gözlem yapabilmektedir. Bu gözlem doğrultusunda size kolaylık sağlamak adına uygulama planı oluştururlar.

ERGOTERAPİSTLER NERELERDE ÇALIŞABİLİR?

Ergoterapistler ergoterapinin çalışma alanlarının bulunduğu her yerde çalışabilirler, bu nedenle oldukça geniş bir çalışma alanları ve çalışma grupları vardır. İstihdam yerleri olarak hastaneler, klinikler, huzurevleri, gündüzlü ve yatılı rehabilitasyon merkezleri, halk sağlığı ve iş sağlığı merkezleri, evde bakım programları, özel okullar, adli kurumlar, sanayi ve özel şirketler sayılabilir. Ergoterapistlerin büyük bir kısmı ise özel muayenehanelerde eğitimci ve danışman olarak çalışırlar.

Ergoterapi nedir? Ergoterapist ne yapar? - 1

ERGOTERAPİ EĞİTİMİ VERİLEN ÜNİVERSİTELER HANGİLERİDİR?

Ergoterapi bölümü Türkiye’de yeni bilinmeye başlayan fakat gittikçe önemi anlaşılan bir sağlık bölümüdür. İlk olarak Türkiye’de Hacettepe Üniversitesi’nde eğitimi verilmeye başlanmıştır, önemi anlaşılmaya başlandıktan sonra hızla farklı üniversiteler de bu bölümü açmaya başlamıştır.

Bu sayının ileriki zamanlarda da hızla artması beklenir. Gelişmekte olması, Türkiye'de yeni yaygınlaşmaya başlamış bir meslek olması ve önü açık bir meslek olarak görülmesi nedeniyle üniversite sınavına hazırlanan ve sağlık bölümü okumak isteyen öğrenciler için de oldukça iyi bir alternatif haline gelmiştir.

Ergoterapi bölümünde mezun olarak ergoterapist ünvanı almak için alınması gereken eğitim süresi 4 yıldır ve bu bölüm üniversitelerde Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlıdır.

Ergoterapi Eğitimi Türkiye’de;

-Hacettepe Üniversitesi (Ankara)

-Bezm-i Âlem Vakıf Üniversitesi (İstanbul)

-Üsküdar Üniversitesi (İstanbul)

-İstanbul Bilgi Üniversitesi

-İstanbul Medipol Üniversitesi

-Bahçeşehir Üniversitesi (İstanbul)

-Biruni Üniversitesi (İstanbul)

-İstanbul Gelişim Üniversitesi

-Yakın Doğu Üniversitesi (KKTC-Lefkoşa)

-Girne Amerikan Üniversitesi (KKTC-Girne)

üniversitelerinde verilir.

ERGOTERAPİ CİHAZLARI NELERDİR?

Ergoterapi sürecinde kişinin günlük hayatını kolaylaştırmak adına bazı yardımcı cihazlar kullanılabilir. Bu cihazlar; kişinin sahip olduğu rahatsızlık, bireysel olarak yapmak istedikleri, günlük aktiviteleri ve ilgi alanları gibi kriterlere göre özel olarak tasarlanır. Kullanım sürecinde ise cihazın nasıl kullanılacağı ve bakımı ile ilgili detaylı bilgi, ergoterapist tarafından hastaya uygulamalı olarak gösterilir.

Giyim Yardımcı Cihazları: Hastanın yardımlı ya da yardımsız giyinip soyunmak için bazı cihazlar geliştirilmiştir. Giyinme çubukları, elastik bağcıklar, çorap giyme aparatı, cırt (velkro) bant, düğme kancası ve destekli ayakkabı çekeceği giyim aparatları arasında yer almaktadır.

Banyo Destek Cihazları: Tuvalet ve duş alma gibi aktivitelerde zorluk yaşayan hastalar, banyoda kullanabilecekleri aparatlardan yararlanabilir. Küvet sandalyesi, duş başlığı, el süngeri, duş lifi, tutunma destek barı ve uzun tuvalet fırçası banyo ergoterapi cihazları arasındadır.

Kişisel Bakım Yardımcı Cihazları: Hastanın kişisel bakım işlemlerini bağımsız olarak gerçekleştirebilmesi için geliştirilmiş aparatlardır. Bilek destek aparatı, plastik saplı bıçak, bakım ürünleri için platform ve tırnak makası kişisel bakım cihazları arasında bulunmaktadır.

Beslenme Yardımcı Cihazları: Beslenme öğünlerinde yemek yemeyi kolaylaştıran aksesuarlardır. Kaydırmaz bilek desteği, kaydırmaz tabanlı tepsi, çatal – kaşık – bıçak – tabak seti ve yemek taşıma kabı beslenme cihazları arasındadır.

Ergoterapi nedir? Ergoterapist ne yapar? - 2

ERGOTERAPİ ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR?

Multidisipliner sağlık ekibinin bir parçası olan ergoterapistler şu alanlarda çalışmaktadır:

Bilişsel Ergoterapi

Bilişsel beceriler, gün içerisinde karar verme, problem çözme, hafıza ve dikkati etkileyebilmektedir. Doğuştan ya da sonradan oluşan bilişsel sorunlar, ergoterapist tarafından değerlendirilir. Hastaya uygun bilişsel becerileri destekleyici aktiviteleri içeren tedavi programı oluşturulur ve uygulanır. Bu uygulamalar sayesinde bireyin hafıza, dikkat ve iletişim becerilerinin artırılması hedeflenir.

Geriatrik Ergoterapi

Kişiler, yaşlılıkla beraber gelen demans, Alzheimer ve Parkinson gibi beyinden kaynaklı hastalıklardan dolayı günlük hayatta en basit işleri yapma yeteneğini kaybedebilir. Bu basit işleri yapamadıklarında utanmış, kafası karışık ya da üzüntülü hissedebilirler. Bu durumlarda kişilerin günlük aktivitelerini, ihtiyaç duydukları becerileri geliştirmelerine, sürdürmelerine veya geri kazanmalarına yardımcı olmayı içeren kişiye özel terapi programı ergoterapist tarafından uygulanır.

Toplum temelli ergoterapi

Ergoterapistler, her yaştan insanın gün içerisindeki aktivitelerini tamamlamalarını sağlarken, kişilerin topluma katılımına da destek olmaktadır. İyi bir yaşam kalitesini yeniden yakalamalarını sağlayarak özel durumu olan kişileri topluma kazandırmayı amaçlayan ergoterapi uygulama alanıdır.

Pediatrik ergoterapi

Pediatrik ergoterapi; duyusal işlemleme bozuklukları, öğrenme ve davranış sorunları gibi problemlerin görüldüğü serebral palsi, otizm ve diğer kronik hastalıklarda, çocukların sosyalleşmesi, motor ve duyusal becerilerinin gelişmesi ve zihinsel becerilerinin artırılması için uygulanmaktadır. Pediatrik ergoterapistler, çocukların okul performansı ve oyun gibi günlük aktivitelerle ilgili becerilerini değerlendirerek, geliştirmelerine yardımcı olur.

Mesleki ergoterapi

Ergoterapistler, herhangi bir sebepten dolayı (fiziksel, bilişsel veya psikolojik) iş yaşamına uyum sağlayamayan doğuştan veya sonradan bir engele sahip bireylerin istihdamının sağlanmasını amaçlar. Bu amacına ulaşmak için bireye müdahale programları oluşturur veya istihdamı sağlamak için işveren ve birey arasında köprü görevi üstlenir.

Psikiyatrik ergoterapi

Ergoterapistler, mental sağlığında sorun yaşayanların (bipolar, şizofreni, davranış bozuklukları vb.) iş, sosyal hayat, yaşam becerileri ve serbest zaman açısından kendilerini geliştirmelerine yardımcı olarak bireylerin topluma yeniden kazandırılmasını hedeflerler. Bu uygulamada hastaların davranışlarını gözlemleyerek, terapi ve tedavi için bir plan oluşturulmaktadır.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

SAĞLIK HABERLER&#x;

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası