1 çizimi okul öncesi / Tablet Bilgisayarların Okul Öncesi Dönemde Resim Çiziminde Kullanılması

1 Çizimi Okul Öncesi

1 çizimi okul öncesi

Anaokulunda çizim türleri. Kıdemli okul öncesi çağında nesnelerin görüntüsünü öğretme yöntemleri

Çocuklara görsel aktivite öğretme sürecinde hayvansal temaların kullanılması, hayvana çocukluktan itibaren sevgi aşılama ihtiyacını doğrular, çocuğun dikkatini hayvanın güzelliğine, yararına, yavrulara anne bakımına, duyguya çekmek. her türlü tutuma karşılık verdiği sevgiyle.

Okul öncesi çocukların hayvansal türle tanışması, hem bilişsel (hayvanların görünüşü, alışkanlıkları ve davranışları, karakterleri) hem de eğitim görevlerini (hayvan dünyasına sevgi ve özenli, hassas tutum, koruma arzusu, doğayı koruma) çözmeyi sağlar. Evcil ve vahşi hayvanlarla tanışırken, canlı nesneleri gözlemlerken ve diğer etkinliklerde çevre eğitimi derslerinde de hayvan dünyasına estetik bir tutum kazandırılması gerçekleşir.

Hayvanları çizmek çok ilginç ve aynı zamanda zor bir süreçtir. Hayvanları tasvir ederken yalnızca geleneksel tekniklerin kullanılması, çocukların yaratıcı yeteneklerini daha geniş bir şekilde ortaya koymalarına izin vermez. Hayal gücünün, fantezinin gelişimine katkıda bulunmazlar.

Çocuklara hayvan çizmeyi öğretmede geleneksel olmayan tekniklerin kullanılması, ellerin ince motor becerilerinin ve dokunsal algının gelişimine katkıda bulunur; bir kağıt yaprağına uzamsal yönelim, göz ve görsel algı; dikkat ve azim; görsel beceri ve yetenekler, gözlem, estetik algı, duygusal tepki verme. Ayrıca, bu aktivite sürecinde okul öncesi çocuk kontrol ve kendini kontrol etme becerilerini geliştirir.

Hayvanların imajını öğretme süreci uzundur, iki alana ayrılabilir: çocukların hayvanlarla ilgili bilgilerini geliştirmek için faaliyetlerin uygulanması ve hayvanların imajını öğretmek.

Bu çalışmanın alaka düzeyi, geleneksel olmayan hayvan çizim yöntemlerinin kullanılmasının yalnızca çocuğun yaratıcı aktivitesini geliştirmekle kalmayıp, aynı zamanda çevredeki dünya bilgisine de katkıda bulunmasından kaynaklanmaktadır. Hayvanları çizmeyi öğrenmek, erken çocukluktan itibaren çevreye karşı hümanist bir tutum geliştirme ihtiyacı nedeniyle şu anda özel bir önem kazanıyor.

Bu çalışmanın amacı, çocuklara hayvan çizmeyi öğretmek için geleneksel olmayan yöntemleri tanımlamaktır.

Çalışmanın amacına uygun olarak aşağıdaki görevleri çözdük:

1. Okul öncesi çocuklara hayvan çizmeyi öğretme metodolojisini incelemek;

2. Çocuklara hayvan çizmeyi öğretme içeriğinin özelliklerinin dikkate alınması;

3. Okul öncesi çocuklar tarafından hayvan çizimi için geleneksel olmayan tekniklerin tanımı;

4. Çizim hayvanlarını öğretmek için planlama sınıflarının özelliklerinin analizi;

5. Geleneksel olmayan teknikleri kullanarak görsel aktivite için bir ders planının geliştirilmesi.

Araştırmanın konusu okul öncesi çocukların görsel etkinliğidir. Çalışmanın amacı, geleneksel olmayan hayvan çizim yöntemleridir.

Konuyla ilgili ön çalışma sürecinde, bir araştırma hipotezi formüle ettik: geleneksel olmayan hayvan çizimi öğretme yöntemleri, çocuğun yaratıcı potansiyelinin ortaya çıkmasına katkıda bulunur, doğal dünyaya aşina olmasına katkıda bulunur.

Çalışmanın teorik temeli, okul öncesi çocuklara O.N. Zelenova, N.V. Shaidurova, G.N. Davydova, I.A. Lykova., M.G. Smirnova, Yu.V. Ruzanov.

Çalışmanın metodolojik temeli, analiz yöntemleri, edinilen bilgilerin sistemleştirilmesi, fenomenlerin tanımıdır.

Okul öncesi çocuklarına görsel aktiviteyi öğretmek, çocuğun genel zihinsel gelişimi, yaratıcı bir doğanın oluşumu için büyük önem taşımaktadır. Çocuklara çizmeyi öğretme sürecinde öğretmenler çeşitli konuları kullanır: aile, ev, memleket, doğa, mevsimler, tatiller vb. Genç sanatçıların çalışmalarında en gözde konulardan biri hayvan çizimidir.

Hayvanlar dünyası bir çocuk için çok ilginçtir. Hayvanlar hareket eder, bir karaktere sahiptir, tuhaf bir davranışa sahiptir ve bu bağlamda çocuklarda bilişsel ilgi, aktif algı ve canlı bir duygusal tepki uyandırır. Çocukluktan bir hayvana sevgi aşılamak, çocuğun dikkatini hayvanın güzelliğine, yararlılığına, yavrulara anne bakımına, her türlü tutuma karşılık verdiği şefkat duygusuna çekmek gerekir.

Okul öncesi çocukların hayvansal türle tanışması, hem bilişsel (hayvanların görünüşü, alışkanlıkları ve davranışları, karakterleri) hem de eğitim görevlerini (hayvan dünyasına sevgi ve özenli, hassas tutum, koruma arzusu, doğayı koruma) çözmeyi sağlar. Evcil ve vahşi hayvanlarla tanışırken, canlı nesneleri gözlemlerken ve diğer etkinliklerde çevre eğitimi derslerinde de hayvan dünyasına estetik bir tutum kazandırılması gerçekleşir. Sonuç olarak, çocuklar çalışmalarında ifade etmeye çalıştıkları çeşitli izlenimler biriktirirler. Bu onlara yardımcı olmak için görsel aktivite eğitimi sağlar. Çocuğun görsel etkinliği yavaş yavaş sanatsal ve yaratıcı bir karakter kazanır. Sanatsal ve yaratıcı etkinliğin ürünü, etkileyici bir görüntüdür. Bir çizim oluştururken, çocuk görsel eylemler uygular, bunları tasvir edilen görüntünün temsili ile kontrol eder ve doğru veya yanlış olarak değerlendirir. Çizim yapmayı amaçlayan el hareketleri, çizim sürecinin kendisi tarafından doğmaz. Çocuklara nasıl çizileceği öğretilmelidir.

Çocuklara farklı yaş gruplarında çizim yapmayı öğretmek için sınıfların içeriğini düşünün. Çocuk her yaşta yeni bir çizim yöntemi öğrenir.

Hayvanların imajını öğretme süreci uzundur, iki alana ayrılabilir: çocukların hayvanlarla ilgili bilgilerini geliştirmek için faaliyetlerin uygulanması ve hayvanların imajını öğretmek. Çocukların hayvanlar hakkındaki bilgilerini, okul öncesi çocuğun doğa ile ilgili yetkinliğini geliştirmek için etkinliklerin uygulanması, çeşitli etkinliklerde gelişir: "Dünyayı bilmek", "Konuşmayı öğrenmek" sınıflarında, işte, tasarımda, bitki bakımında ve hayvanlar, gözlemlerde. Doğa ile ilgili hikayeler, şiirler, hayvanlarla ilgili masallar, yürüyüşler sırasında gözlemler, geziler içeriği evcil ve vahşi hayvanları tasvir etmek, özelliklerini netleştirmek için zengin materyaller sağlar. Öğretmen tarafından uygun şekilde organize edilen gözlem, oyuncakların incelenmesi, resimler, bir hayvanı betimleyen çizimler, hayvanın yapısı, görünüşünün özellikleri hakkında bir fikir oluşturmanıza olanak tanır.

Okul öncesi çağın özellikleri, herhangi bir üretken aktivitenin kelimeler, plastik hareketler, oynatma vb. Bu olmadan, çocuğun amaçlanan görüntüyü ortaya çıkarması zordur. Yaş nedeniyle, çocuk kolayca reenkarne olur, aktif olarak iletişim kurar, oyuna ilgiyle katılır. Oyun, çocuk etkinliklerinin organizasyonunda lider bir yer tutar. Bu nedenle, okul öncesi sınıfları, didaktikten rol oynamaya kadar çeşitli yönlerde oyunlarla doldurulmalıdır.

Okul öncesi çocukların görsel aktivitesinin geliştirilmesinde kelimeye büyük önem verilmektedir. Sadece hayvanın görünümünü tanımlamak için değil, aynı zamanda yaşadığı koşullarda yaşamının ve davranışının özelliklerini karakterize etmek için gerekli olan kelimedir. Bunu yapmak için, sınıfta dramatizasyon oyunları, bilmece akşamları, geziler de dahil olmak üzere sergilerin düzenlenmesi yaygın olarak mümkündür; bilgilendirici hikayeler vb.

Çizimin sonraki aşamalarında çözülmesi gereken daha karmaşık görevleri yerine getirirken tam bir hareket özgürlüğü elde etmek için çizim tekniğine çocuk çizmeyi öğrenmenin ilk döneminde hakim olmalıdır. Daha büyük okul öncesi çocuklar, bir hayvanı bağımsız olarak tasvir edebilir, vücut parçalarının şeklini, rengini, konumunu, boyutlarını ve orantılarını analiz etmenin yanı sıra hareket ve alışkanlıkları modelleyebilir. Dörtlü tasvir etme yollarına hakim olan çocuklar, herhangi bir hayvanı resimlerdeki, oyuncaklardaki vb. resme göre karşılaştırarak tasvir edebilirler. Teknik, görüntünün dışavurumcu aktarım olasılığını kısıtlamaz, çocuklara aynı performansı dayatmaz, görüntünün tek tip çözümünü zorlamaz. Çalışma tekniğine, farklı malzemelere hakim olan çocuklar, çizimdeki hayvanların görüntülerini anlamlı bir şekilde ortaya koyarak bunları kendi yollarıyla kullanırlar.

Hayvan çizmek, her yaş grubunda kendine has özellikleri olan oldukça karmaşık ve uzun bir süreçtir. Bu nedenle, ilk genç gruptaki çocukların sadece bir kalemi veya fırçayı doğru tutmayı ve onlarla doğru çalışmayı bildikleri gerçeğine dayanarak, dikey ve yatay çizgiler, vuruşlar, yuvarlak çizgiler tasvir ederek, hala inandırıcı bir hayvanı tasvir edemiyorlar. . Bu tür genç sanatçıların çizimleri genellikle anlamsızdır. Bu aşamada öğretmen, çizimlerdeki nesneleri, görüntüleri tanımayı ve adlandırmayı, çizim ile çizim süreci arasında bağlantı kurmayı öğretir. Çocuklar sadece bireysel nesneler çizmeyi öğreniyorlar. Aynı zamanda, eğitimci bu tür teknikleri ve öğretim yöntemlerini aşamalı bir açıklama ve tasvir edilenin gösterimi, bir bütün olarak açıklama olarak kullanır; görüntünün kısmi gösterimi; sözlü açıklama; bireysel çalışma; bir nesne çizme (örneğin, bir köpeğin kuyruğu).

Orta okul öncesi çağındaki çocuklar, nesnelerin rengini ve şeklini, boyutunu, mekansal düzenlemesini vurgulayarak nesneleri tanımlayabilir; farklı renk kombinasyonları kullanın; çizimleri boyamak; karmaşık nesneleri tasvir ederken nesnenin yapısını, parçaların konumunu doğru bir şekilde iletin; birden fazla nesne çizin.

Daha büyük okul öncesi çocuklar boyaları nasıl karıştıracaklarını bilirler; nesnelerin şeklini, oranlarını, rengini ileten doğadan çizim; çeşitli arsaları aktarın: hayattan sahneler, hayvan hareketleri, peri masallarından durumlar.

Çizim derslerinde çocuklar, görüntüleri hafızadan nasıl aktaracaklarını, yaratıcı bir şekilde görevleri yerine getirmeyi ve bir çizimi bir kağıda nasıl doğru bir şekilde yerleştireceklerini öğrenmelidir. Daha büyük okul öncesi çağında çocuklar bir kalem ve fırça ile iyi çalışabilirler; Bu yaşta, çocukların dikey ve yatay, kavisli çizgilere dayanan nesneleri çizmedeki grafik becerileri ve yetenekleri geliştirilir. Çocuklar çeşitli geometrik şekiller kullanarak nesneler çizebilirler.

Bütün bunlar, çocuklara çeşitli teknik ve teknikler kullanarak nasıl hayvan çizileceğini öğretmek için harika fırsatlar sunar.

Daha büyük okul öncesi çocuklara hayvan çizmeyi öğretirken, öğretmen önce hayvanın vücudunun ve kafasının şeklini adlandırmayı önerir, daha sonra vücudun kısımlarını ve şekillerini adlandırarak çizim sırasını gösterir (vücut oval, kafa yuvarlaktır). , gaga, kuyruk vb.). Şekli ve yapısı basit olan oyuncaklar hayvanlardan örnek alınır.

Öğretmen bir oyuncak veya çizim göstererek bir hayvanın vücudunun yapısını analiz eder.

Daha büyük grupta, öğretmen çocuklara sadece hayvanlar hakkında değil, böcekler ve kuşlar hakkında da bilgi verir. Böceklerin, kelebeklerin genel yapısını gösterir, ardından görüntülerinin sırasını gösterir. Çocuklar belirli bir konu üzerinde kendi tasarımlarına göre çizim yaparak bu becerileri kullanabilirler.

Nesneyi zihinsel olarak bileşenlere ayırmayı - vücut, boyun, kafa, kuyruk - bunları geometrik şekillerle karşılaştırmayı ve oranları gözlemleyerek belirli bir sırayla çizmeyi önerir. Bu tür çalışmalara algoritmik çizim şemaları denir. Çizime algoritmik yaklaşım, çizim becerilerini otomatizme getirmek için her çizimin birçok kez tekrarlanması gerektiği anlamına gelir - her biri 38 defaya kadar.

Bir evcil hayvan - geometrik bir figür kullanan bir kedi - bir daire çizmek için algoritmik bir şema örneği verelim. Bir daire çizin, alt kısmında dairenin içine daha küçük bir daire çizin - bu kafadır. Küçük üçgenler kullanarak kafaya kulaklar çizin. Bir namlu çiziyoruz - iki paralel nokta - gözler, bir kalın nokta alt - bir burun. Yatay çizgiler yardımıyla bir bıyık çizin. Ağız için eğri bir çizgi çizin. Küçük ovaller yardımıyla iki pençe ve bir kuyruk ekleyin. Ekstra çizgilerin silinmesi gerekiyor, çocuğun isteği üzerine çizimi renklendirin.

Şekil 1. Bir kedi çizmek için algoritmik şema

Bu grafik egzersiz yaş arası çocuklar için tasarlanmıştır. Çocuklar büyüdükçe, giderek daha karmaşık şemalar sunulur.


İncir. 2. Çiftlik hayvanları çizmek için algoritmik şema

Algoritmik şemaya göre bir hayvanın görüntüsü, hayvanın vücudunun temeli olan, başın, bacakların ve kuyruğun sırayla çizildiği geometrik bir şekil ile başlar.

Daha büyük okul öncesi çocuklar hayvanları statik ve hareket halinde çizebilirler. Belirli bir hayvanı tasvir ederken, yalnızca dış biçimine değil, aynı zamanda karakterine ve davranışına da dikkat ederler.

Çocuklar sadece her çocuğa tanıdık gelen evcil hayvanları değil, aynı zamanda illüstrasyonlar, oyuncaklar ve hayvanat bahçesi ziyareti sırasında tanıdıkları vahşi orman hayvanlarını da çizerler.


Şek. 3. Vahşi hayvanları çizmek için algoritmik şemalar

Daha büyük okul öncesi çağda, çocuklar genellikle hayvanları doğadan çekerler. Doğadan ustaca çalışmak için tüm hayvanları çizmek hiç de gerekli değildir. Bakıcılara girmek o kadar zor olmayan, hayvanların en mükemmel iki temsilcisinin formlarını incelemek yeterlidir. Her şeyden önce, bu kedi hakkında. Bu arada, evcil bir kedi tasvir edilmesi en zor hayvandır. Tüm kedi ailesini, örneğin aslanları, kaplanları çizmenin anahtarını verir.

Okul öncesi bir kurumda hayvan çizmek, etkinlikler arasındaki ilişkiyi dikkate almanıza, çocukların yaratıcı yeteneklerini geliştirmenize olanak tanıyan ve üretken görsel aktivitenin sonucunu olumlu yönde etkileyen çeşitli metodolojik tekniklerin kullanılmasını içerir.

Okul öncesi dönemde hayvan çizmek çok önemli bir aktivitedir. Öğretmen, geleneksel olmayanlar da dahil olmak üzere çeşitli çizim tekniklerini kullanarak güzel sanatlara olan sevgiyi aşılar ve çizime ilgi uyandırır. Anaokulunda parmak boyamadan sabun köpüğüne kadar çok çeşitli hayvan çizimi yöntem ve teknikleri kullanılabilir.

Öğretmenin aynı zamanda asıl görevi, sadece çeşitli hayvanların nasıl çizileceğini öğretmek, onları hayvansal türün ustalarının en iyi eserleriyle tanıştırmak değil, aynı zamanda öğrencilerine görme, anlama, canlıların çeşitli ve harika dünyasını koruyun ve sevin. Okul öncesi çocukluk döneminde, çocuk her şeyden önce dünyaya karşı bir tutum geliştirir, bu nedenle onu insanın doğadaki özel rolü ve yeri hakkında bir anlayışa getirmek, çocukların doğada olduğu bilincine iletmek önemlidir. hayvanlar krallığıdır; hayvanlar alemi ilginç ve şaşırtıcı.

Güzel sanatlar öğretiminin bir özelliği de akademik eğitim ve ücretsiz eğitim olarak tanımlanabilecek iki ana yaklaşımın uzun süredir rekabet halinde olmasıdır.

İlk durumda, çocuklara nesneleri gerçekçi güzel sanatların gereksinimlerine göre tasvir etmeleri öğretilir. Böyle bir eğitim sistemi ile çocuklar birçok uzmanlıkta ve günlük durumlarda yararlı olan bazı beceriler kazanabilirler, ancak sanatsal problemlerin çözümünde deneyim kazanmazlar, sanata katılmazlar. Bu yaratıcılık olmadan öğrenmedir.

İkinci durumda, hedeflenen bir pedagojik etkisi olmayan çocuklar için yaratıcılık için uygun bir ortam ve koşullar yaratılır. Kendilerini özgürce ifade etme, sanatsal materyallerle iletişim vb. deneyimler kazanırlar. Ama bu öğrenmeden yaratıcılıktır.

Okul öncesi çocuklara güzel sanatlar öğretme metodolojisinde özel bir yola ihtiyaç vardır - çocukların yaratıcı gelişimi için hedeflenen rehberlik yolu.

Hayvansal temalar, okul öncesi çocuklara çizmeyi öğretme sürecinde oldukça büyük bir yer tutar. Bu bağlamda, bir çocuğun yaratıcılığa olan sürekli ilgisini sürdürmenin ve çevrelerindeki dünyaya sevgi ve saygı duymanın mümkün olduğu, geleneksel, geleneksel olmayan çizim teknikleri ve teknikleriyle birlikte kullanılması sorunu ortaya çıkmaktadır.

Geleneksel olmayan birçok çizim tekniği vardır ve bunların benzersizliği, çocukların istenen sonucu hızla elde etmelerine izin vermelerinde yatmaktadır. Örneğin hangi çocuk parmaklarıyla çizmekten, kendi avucuyla çizmekten, kağıda leke sürmekten ve komik bir çizim yapmaktan hoşlanmayacaktır. Çocuk yaptığı işte çabuk sonuç almayı sever ve bunu yutar.

Geleneksel olmayan materyal ve tekniklerin kullanıldığı görsel aktivite, çocuğun gelişimine katkıda bulunur:

Ellerin ince motor becerileri ve dokunsal algı;

Kağıt üzerinde uzamsal yönelim, göz ve görsel algı;

· Dikkat ve azim;

İnce beceri ve yetenekler, gözlem, estetik algı, duygusal tepki verme;

Ayrıca, bu aktivite sürecinde okul öncesi çocuk kontrol ve kendini kontrol etme becerilerini geliştirir.

Hayvan çizmek, bir çocuk için oldukça zor bir aktivitedir. Bununla bağlantılı olarak, sınıfta bir okul öncesi çocuğun dikkatini harekete geçirmek, onu ek teşvikler yardımıyla harekete geçmeye teşvik etmek önemlidir. Bu tür teşvikler şunlar olabilir:

çocukların ana faaliyeti olan oyun;

sürpriz bir an - bir peri masalı veya çizgi filmin favori kahramanı ziyarete gelir ve çocuğu bir yolculuğa çıkmaya davet eder;

yardım istemek, çocuklar zayıflara yardım etmeyi asla reddetmeyecekleri için, kendilerini önemli hissetmeleri önemlidir;

müzik eşliğinde vb.

Ek olarak, çocuklara eylem yöntemlerini canlı, duygusal olarak açıklamak ve görüntü tekniklerini göstermek istenir.

Okul öncesi çocukların yaş özellikleri göz önüne alındığında, farklı yaş aşamalarında farklı becerilere hakim olmak, hayvanları çizmek için özel teknik ve tekniklerin kullanılması tavsiye edilir.

Bu nedenle, küçük okul öncesi çağındaki çocuklar için, hayvan çizerken, parmak ve avuç içi ile çizim, patates damgalı baskılar kullanmak uygundur.

Orta okul öncesi çağındaki çocuklar daha karmaşık tekniklerle tanıştırılabilir: sert bir yarı kuru fırça ile dürtme, köpük kauçukla baskı; durdurucu baskı; mum boya kalemleri + sulu boya; mum + sulu boya; yaprak izleri; palmiye çizimleri; pamuklu çubuklarla çizim; sihirli halatlar.

Ve daha büyük okul öncesi çağında çocuklar daha da zor yöntem ve tekniklerde ustalaşabilirler:

kum boyama;

sabun köpüğü ile boyama

buruşuk kağıtla çizim;

bir tüp ile lekeleme;

ekran görüntüsü;

konu monotipi;

düzenli lekeleme;

plastikineografi.

Bu tekniklerin her biri küçük bir oyundur. Kullanımları, çocukların daha rahat, daha cesur, daha doğrudan hissetmelerini sağlar, hayal gücünü geliştirir, kendini ifade etme konusunda tam bir özgürlük verir.

Bu tekniklerin her birine daha yakından bakalım.

Parmaklarla çizim sırasında çocuklar, öğretmenin onay sözleriyle eşlik ettiği avuç içi (tokatlama, tokatlama, bulaşma), parmaklarıyla (bulaşma, yapıştırma) çeşitli hareketleri yeniden üretirler. "Parmakografi" tekniği ile tanışma, avuç içi ile çizimin temellerine hakim olduktan sonra başlar: daha zordur ve daha amaçlı hareketler gerektirir.

Meraklı, sevinçli ve zevkli çocuklar, avuçlarına ve bir kağıda boya izlerini sürüyorlar. Birkaç antrenman oyunundan sonra, çocuklar hareketleri avuç içi ve parmaklarıyla birçok kez tekrarladıkları için kağıt üzerinde bir motor ritmi belirir. Bu ritim çocukları cezbeder, boya ile eylemler için ek bir uyaran haline gelir ve onlara olan ilgiyi arttırır. Öğrenme sürecinde, çocuklara hayvan resimleri çizmelerini önerebilirsiniz (bir parmağı boyaya daldırmak, göz, burun, ağız, kuyruk çizmek, sarsıntılı çizgiler, yatay, kavisli çizgiler kullanırken). Avuç içi ile çizim yaparken, çocuklar önce bir kağıda el izi bırakırlar ve ardından eğitimcinin talimatlarına göre bir hayvanın görüntüsünü çizerler. İlk aşamada, öğretmenin kendisi, örneğiyle görüntünün ilkesini göstererek çizimi bitirebilir. Orta grupta çocuklar, kendi anılarını ve hayal güçlerini kullanarak bir hayvanı avuçlarından bağımsız olarak tasvir edebilirler. Böylece avucunuzun içinden bir kuş, bir kedi, bir horoz, bir fil buzağı alabilirsiniz.

Şekil 4. el yazısı

çizim hayvan öğrenme okul öncesi

Patateslerle çizim yapmak, sıra dışılığı ile çocukları cezbeder. Hayvanları tasvir etmek için yaygın olarak kullanılan malzeme kullanılır. Bunu yapmak için, çocuk mührü mürekkep pedine bastırır ve kağıda bir izlenim bırakır. Farklı bir renk elde etmek için hem kutular hem de mühür değişir. Signet, bir çocuğun çizim yapmasının en ilginç yollarından biridir. Kökenleri, zencefilli kurabiye tahtaları vb. kullanarak bir topuk ile kumaş süslemenin eski el sanatlarında yatmaktadır. Bu teknik, baskılarından farklı kompozisyonlar oluşturarak aynı nesneyi tekrar tekrar tasvir etmenize olanak tanır. Baskıdan önce aletlerin kendileri - mühürler yapmak gerekir.

İlk olarak, öğretmen çocuğun baskı yapmasına yardımcı olmalıdır. Bunu yapmak için, bir patates alın, ikiye bölün ve düzgün bir kesimde, bir mühür deseni uygulayın - tükenmez kalemli belirli bir hayvan, ardından sapın üzerine çıkacak şekilde kontur boyunca şekli dikkatlice kesin. 1 - 1,5 cm yükseklik Sap, el için rahat, daha geniş olmalıdır.

Baskı çeşitlerinden biri tampon veya baskıdır. Bu heyecan verici aktivite için gazlı bez veya köpük kauçuk, köpük, buruşuk kağıttan bir bez yapmanız gerekir. Damga pedi bir palet görevi görecektir. Çocuklar boyayı alır ve kağıda yumuşak bir dokunuşla kabarık, hafif, havadar, şeffaf veya dikenli bir şey çizer. Bu teknik, nesnenin tüylü yüzeyinin dokusunu ilettiği için hayvanları boyamak için en uygun yöntemdir.

Orta grupta sert fırça ile dürtme tekniği de sıklıkla kullanılmaktadır. Önerilen çizim yöntemi, çocukların önemli bir sanatsal yük taşıyan ince çizgileri ustaca tasvir etmelerini gerektirmez. Geometrik şekilleri çeşitli kombinasyonlarda bilmek ve çizebilmek yeterlidir ve mutlaka doğru form ve ince düz çizgiler olması gerekmez. Dürtme ile boyama sürecinde, bu yanlışlıklar çizimin algısını etkilemez ve çizilen nesneler gerçeğe daha yakın hale gelir. Renklendirme için kalın guaş ve sert bir fırça gereklidir. Küçük okul öncesi çocuklar için bir dürtme ile çizim yöntemi şu şekildedir: öğretmen, çocuklar için bir kağıda önceden basit bir kalemle bir hayvanın ana hatlarını çizer. Çocuklar önce bu hayvanın dış hatlarını parmaklarıyla inceler ve izler, parçalarını yüksek sesle adlandırır: kafa, kulaklar, gözler, kuyruk. Çizmeye başladıktan sonra, kontur çizgisi boyunca soldan sağa bir fırça ile dürtme arasında boşluk bırakmadan dürtmelidirler; daha sonra keyfi dürtmelerle kontur içindeki yüzey boyanır. Çocuklar, çizimin kalan gerekli detaylarını ince bir fırçanın ucuyla çizer.

Şek Poke tekniği ile yapılmış hayvan çizimleri

Daha büyük çocuklar, çeşitli kombinasyonlarda geometrik şekiller kullanarak nesnelerin konturlarını basit bir kalemle veya hemen bir fırçayla bağımsız olarak çizmelidir. Boyama tekniği aynıdır. Şekil 5'te gösterilen hayvanlar hem dürtme tekniği hem de tampon veya ölçü tekniği kullanılarak yapılabilir.

Oldukça karmaşık bir teknik püskürtmedir. Fırça yerine diş fırçası ve yığın kullanabilirsiniz. Sol elimizde bir diş fırçası ile biraz boya alacağız ve bir yığınla fırçanın yüzeyine - hızlı hareketlerle kendimize doğru çizeceğiz. Sıçramalar kağıda uçacak. Bu durumda, elin hareket yönünü değiştirmek (dikey, yatay, eğik, dalgalı, daireler halinde), lekelerin boyutunu değiştirmek, spreyi iş parçasının düzlemine yaklaştırmak veya uzaklaştırmak mümkündür. Aynı anda birkaç boya kullanılır, bu da çok renkli bir desen oluşturmaya yardımcı olur. Şablonları kullanarak çok çeşitli hayvanların görüntülerini oluşturabilirsiniz: Afrika sakinleri, Hayvanat Bahçesi, Çiftlik hayvanları vb.

Geleneksel olmayan çizimin modern yollarından biri sabun köpüğü ile resim yapmaktır. Bunu yapmak için şampuan, guaj, su, bir yaprak kağıda ve bir kokteyl tüpüne ihtiyacınız var. Şampuan, guajın üzerine biraz su eklenir, karıştırılır ve köpük oluşana kadar tüpe üflenir. Ardından köpüğe bir sayfa kağıt yapıştırın, detayları çizin.

Bu teknik, ilginç bir görsel teknikten geliştirilmiştir - blotografi. Bu kağıt, mürekkep veya sıvı guaj gerektirecektir. Sayfanın ortasına bir leke bırakmanız gerekir, kağıdın bir tarafa, sonra diğerine eğilmesi veya lekeye üflenmesi gerekir. Böylece hayvanın orijinal görüntüsünü elde edebilirsiniz, çocuğun fantezisi size kime benzediğini söyleyecektir.

Şekil 7. "Blotografi" tekniğinde bir zürafa, bir leylek, bir köpek görüntüleri

Monotip, hayvanları tasvir etmek için de kullanılabilir. İlk yol, sayfayı simetrik olarak ikiye katlamaktır. Sayfada, suyun ayna yüzeyindeki bir ayı yavrusunun yansımasını tasvir edebilirsiniz. Bunu yapmak için, bir manzara sayfası alın ve ikiye katlayın, üst kısmı açık sarı (gökyüzü) ve alt kısmı mavi (su) ile renklendirin. Sayfayı kuruttuktan sonra, bir kurşun kalemle bir ayı yavrusu çizimi çizeriz ve sonra guajla kaplar, ardından çizimi katlama çizgisi boyunca katlar ve tabakanın alt tarafına bir baskı yapmak için ütüler, bir ayna alırız. sudaki ayı yavrusu görüntüsü. İkinci yol - plastik bir tahtaya boya uygularız, sonra tahta bir çubuk veya bir fırça sapı ile nesnelerin görüntüsünü çizeriz - kuş ve hayvan figürleri, üstüne bir sayfa kağıt koyun, hafifçe bastırın ve çıkarın, bir baskı levhada elde edilir.


Şekil 6. "Nesne monotipi" tekniğinde oyuncak ayı

Tuzla çizim yaparken alışılmadık bir hayvan görüntüsü elde edilebilir. İlk önce kağıt üzerinde eskizler yapmalı, bir fırça ile suyla nemlendirmeli, tuz serpmeli, suyu çekene kadar beklemeli, fazla tuz dökmelisiniz. Her şey kuruduğunda, eksik öğeleri ve rengi çizin. Tuz, kuşları, böcekleri (kelebekler, böcekler), deniz hayvanları (denizanası, ahtapotlar) çizmek için iyidir.

Bir vuruşla çizim yapmak, hayvanların şekline, yapısına ve hareketlerine odaklanmanızı sağlar. Bir vuruş yardımıyla, hayvanın karakterini anlatabilir, dikenliliğini veya yumuşaklığını, nezaketini veya saldırganlığını iletebilir, hayvana karşı kişisel bir tutum ifade edebilirsiniz. Kuluçka, kirpi ve kirpi tasvir etmek için harikadır.

Hayvanları çizmek için oldukça ilginç bir teknik, çift taraflı renkli kağıttan minyatür yapma tekniği olan quilling'dir. Çalışmak için, aynı genişlikte renkli kağıt şeritler kesmek gerekir (yaklaşık 0,5 - 0,7 cm, uzunluk, gerçekleştirilen elemanlara bağlı olarak, 2 ila 25 cm). Ayrıca, üzerine şeritleri, PVA yapıştırıcısını, taban için kartonu saracağımız küçük bir çubuğa (kürdan veya örgü iğnesi) ihtiyacımız var (çok ince karton yapıştırıcıdan çözecektir). Bir kürdan üzerine bir şerit kağıt sarıyoruz ve dikkatlice çıkarıyoruz, biraz gevşetiyoruz, kağıdın uçlarını tutkalla yapıştırıyoruz.

Yukarıdaki tekniklerin çoğu tek bir kolajda kullanılabilir. Genel olarak, aşağıdakiler önemlidir: Bir okul öncesi çocuğun yalnızca çeşitli görüntü tekniklerine aşina olması değil, aynı zamanda onları unutmaması, belirli bir hedefi yerine getirerek onları noktaya kadar kullanması iyidir. Örneğin, bir çocuk bir köyde yaz çizmeye karar verdi ve bunun için bir bitmap (çim) kullanıyor ve çocuk parmağıyla güneşi çiziyor, köpük kauçukla kabarık hayvanlar çiziyor, kartpostallardan diğer hayvanları kesiyor, betimliyor. kumaşlarla gökyüzü ve bulutlar vb. Görsel aktivitede gelişme ve yaratıcılığın sınırı yoktur.

Geleneksel olmayan tekniklerin öğretiminin başarısının, büyük ölçüde öğretmenin belirli içeriği çocuklara iletmek için hangi yöntem ve teknikleri kullandığına bağlı olduğu belirtilmelidir. Bu nedenle, hayvan çizmeyi öğrenirken çok çeşitli teknikler ve çok çeşitli malzemeler kullanılabilir.

Görsel aktivitede sınıfların gelişiminin ana prensibi bir aktivite yaklaşımıdır. Görsel aktivitede sınıfların organizasyonu, tüm çocuklar için tek bir görev olan örnekleri kullanarak tekniği açıklamaya gelir.

Son zamanlarda, giderek daha fazla eğitimci sınıfta geleneksel olmayan çizim öğretme yöntemlerini kullanıyor.

Ana şey, tüm sınıfların görsel beceriler ve yetenekler geliştirme ve yaş grubuna uygun sorunları çözme küresel hedefini takip etmesi gerektiğidir.

Tüm yaş grupları için sınıfların ana hedefleri şunlardır:

Kalemi doğru tutma yeteneğinin (becerilerin geliştirilmesi) öğretilmesi; bir kağıt üzerinde gezinin, düz çizgiler, daireler vb. çizin.

İnce motor becerilerin gelişimi.

· Çevreye aşinalık.

Konuşmanın gelişimi.

Çizime ilgi oluşumu.

Hayvan çizimi derslerinin gelişimi, çocukların öncelikle çizim tekniğine iyi hakim olmaları gerektiği gerçeğine dayanmalıdır. Dörtlü tasvir etme yollarına hakim olan çocuklar, herhangi bir hayvanı resimlerdeki, oyuncaklardaki vb. resme göre karşılaştırarak tasvir edebilirler. Teknik, görüntünün dışavurumcu aktarım olasılığını kısıtlamaz, çocuklara aynı performansı dayatmaz, görüntünün tek tip çözümünü zorlamaz. Çalışma tekniğine, farklı malzemelere hakim olan çocuklar, çizimdeki hayvanların görüntülerini anlamlı bir şekilde ortaya koyarak bunları kendi yollarıyla kullanırlar. Eğitim seanslarının sırası, çeşitli sınıflarda homojen nesneleri betimleyen çocukların birbiri ardına görüntü yöntemlerinde sıkı bir şekilde ustalaşması gerçeğiyle belirlenir. Ek olarak, her yeni ders, çocuğun karakteri biraz farklı bir şekilde tasvir etmesini gerektirir (farklı bir pozda, farklı tekniklerle, farklı bir renkte, arsaya dahil etmek vb.), böylece çocuk bir düzeltme yapmadı. görüntüdeki belirli bir desen.

Teknik becerilere ve çizim becerilerine hakim olan çocukların yaratıcı yetenekleri ortaya çıkmaya başlar.

Çocuklarla çalışırken çeşitli metodolojik tekniklerin kullanılması, faaliyetler arasındaki ilişkiyi dikkate almayı, çocukların yaratıcı yeteneklerini geliştirmeyi mümkün kılar, bu da üretken görsel aktivitenin sonucunu olumlu etkiler.

Çocuklarla çalışmanın kademeli ve tutarlı olması için uzun vadeli planlar yapmak, faaliyet ana hatlarını geliştirmek gerekir.

"Cesur Aslan" dersinin özeti

(Okul öncesi eğitim kurumlarının kıdemli grubunda tutmak için)

Amaç: Geleneksel olmayan çizim tekniklerini kullanarak görsel becerilerin oluşumu.

Görevler: Çocukların uzun ve kısa vuruşları tek ve farklı yönlerde uygulama yeteneğini geliştirmek, ritmik taramayı öğretmek; iki çizim tekniğini birleştirmeyi öğrenmek: tarama ve tamponlama; bir vuruş yardımıyla, hayvanın vücudunun dokusunu bir köpük kauçuk sünger yardımıyla hayvanın “tüylü yelesinin” nitel işaretini tasvir etmeyi öğretmek; yaratıcı hayal gücü, estetik algı ve renkleri bağımsız olarak seçme yeteneği geliştirmek.

Malzeme: "Madagaskar" karikatüründen aslan Alex'in fotoğraf illüstrasyonu, peyzaj sayfaları, renkli kalemler, köpük süngerler, guaj, su bardakları, peçeteler.

Ön çalışma: "Madagaskar" karikatürünü izlemek, Y. Yakovlev'in "Topal Aslan" hikayesini okumak (Ek 1), aslanları ve dişi aslanları tasvir eden resimlere bakmak (Ek 2).

ders ilerlemesi

1. Çocuklar bilmeceyi tahmin etmeye davet edilir:

Büyük bir yelesi var:

Ve - kabarık ve - güzel!

Ne sevimli bir küçük kedi

Çocuklar kafese yaklaşır,

Eller ona çekilir, cesaretlenir,

Ama dikkatli olun - bu (aslan)!

Söyleyin beyler, bir aslan hakkında konuştuğumuzu nasıl tahmin ettiniz?

Bu doğru, sadece bir aslanın bu kadar büyük ve kabarık bir yelesi vardır.

Ve bugün Leo Alex bizi ziyarete geldi - "Madagaskar" karikatürünün kahramanı.

Aslan Alex'in hikayesini kim bilir? Karikatürde şehirde nerede yaşadı? (hayvanat bahçesinde). Ne yedi? (pişmiş yemek, şnitzel, pirzola).

Gerçek aslanlar nerede yaşar?

asla karda

Müthiş aslanlar görmeyeceksiniz.

Sadece sıcak ülkelerde

Ormanlarda ve savanlarda

Yaz tüm yıl boyunca nerede

Aslan halkı yerleşir.

Gerçek aslanlar ne yer? Yiyeceklerini nasıl alıyorlar? (çocukların cevapları)

Aslan ormanın kralıdır, hayvanların kralıdır. Aslan yırtıcı bir hayvandır. Aslanın rengi çeşitli tonlarda sarı-gridir, yele genellikle deri ile aynı renktedir, ancak koyu, hatta siyah olabilir. Aslan alt türleri büyük ölçüde yele rengine göre belirlenir. Yele hariç, hayvanın vücudundaki kürk kısadır, kuyruğun ucunda sadece uzun bir püskül vardır. Aslanlar savanlarda yaşar. Aslanlar ailelerde yaşar. Aslan kocaman bir kedidir, hareketli, güçlü ve esnek bir vücudu vardır. Harika koşar ve güçlü bir boynu ve pençeleri avını yakalayıp tutmasına yardımcı olur. Aslan, büyük dişleri olan güçlü bir çeneye sahiptir. Aslan bir avcıdır, vahşi hayvanları avlar, zebralar, ceylanlar, antiloplar genellikle onun kurbanı olurlar, genellikle diğer avcılardan av alırlar.

Yele, erkeklerin ayırt edici bir özelliğidir, bir avcının gücünün ve aktivitesinin bir göstergesidir, dişi aslanların dikkatini çekmenizi sağlar.

Beden eğitimi dakikası

Aslan gibi güçlü ve cesur olmak

Ayaklarımızı yere vuruyoruz.

Üst, üst, üst (yerinde yürümek).

el çırpıyoruz..

Alkış, alkış, alkış (ellerini çırp).

Başımızı sallıyoruz (kafa sağa, sola yatırılır).

Ellerimizi kaldırıyoruz (eller yukarı).

Ellerimizi indiriyoruz (eller aşağı).

Ellerimizi yayacağız (elleri yanlara).

Ve koşalım (koşarak).

Alex hayvanat bahçesinde hiç arkadaşı olmadığı için çok üzgün - aslanlar. Bugün Alex'e tıpkı onunki gibi şık yelesi olan arkadaşlar çekeceğiz. Bu yünün bir aslanın ağzında büyümesine yardımcı olacağız - çok, çok vuruş yapacağız. Kontur, çizdiğimiz şeye bağlı olarak uzun veya kısa, düz veya eğik olabilen bir çizgidir.

İlk önce, aslanın gövdesini çizelim - büyük bir üçgen, üçgenin tepesinde oval çiziyoruz - bu kafa. Başın etrafına daha büyük bir oval çizin, bu yele olacaktır. Kafasına küçük oval kulaklar çizin. Bir kuyruk ekleyin - kavisli bir çizgi.

Ardından, yele görüntüsü için kafaya yakın kısa bir sıra vuruş uygulayın. İkinci vuruş sırası birincinin üzerinde gösterilir, vuruşlar biraz daha uzundur, üçüncü sıra ikincinin üzerindedir, vuruşlar daha da uzundur. Son vuruş sırası, yele kenarındaki destekle gerçekleştirilir. Vuruşlar renkli kalemlerle yapılır. Atkuyruğunun kenarı da birkaç kısa vuruşla fırça yapacak şekilde şekillendirilir.

Hayvanın gövdesi tamponlama tekniği kullanılarak yapılır. Çocuklar, suyla nemlendirilmiş bir köpük süngeri uygun renkteki (açık kahverengi, koyu sarı, sarı) boyaya batırır ve süngeri vücuda bastırarak hayvanın derisini şekillendirir. Asıl mesele, hayvanın vücudunun sınırlarının ötesine geçmemektir, çünkü aslan hiçbir şekilde kabarık bir hayvan değildir.

Çocuklar, istenirse, pençelerinde kuyruk, gözler, burun, bıyık, pençeleri gösteren ince bir keçeli kalemle çizimi tamamlarlar.

Çocuklar kompozisyonun üst kısmını, tıkama tekniği kullanılarak yapılan güneş ile, bir daire şeklinde sarı boya ile bir süngere bastırarak tamamlarlar. Kompozisyonun alt kısmı, yeşil bir kalem veya keçeli kalem ile kısa ve uzun vuruşlar şeklinde çim ile desteklenir.

Aferin çocuklar, harika aslanlar yaptınız. Konuğumuz arkadaşlarını gerçekten sevdi ve bir eser sergisi düzenlemeyi teklif ediyor.

Leo bir ailede yaşıyor, küçük çocukları var.

Bir aslan ailesinde bir oğul ortaya çıktı -

Neşeli, komik, yaramaz küçük hergele!

Hala çok küçük ama sevimli, yakışıklı!

Biraz anne ve babaya benziyor

Lyovushka gibi henüz bir yele yok - baba

Ve komik yürüyor! Pençeler birbirine dolanmış…

Bir kedi yavrusu gibi kabarık ve yumuşak -

Anne ve baba için ne harika bir bebek!

Ama sadece bir şey onları biraz endişelendiriyor -

Bebeğin hiç kükrememesi! ..

Müthiş bir namlu yapacak: "RY-S "

Ve sevgiyle çıkıyor: "LY-Y-Y "

Bir kelimeyle öğrettiler, bir pençe ile öğrettiler -

Ama aslan yavrusu, baba gibi ürkütücü olmak istemiyor

Nazik doğdu, yani "Ly-s "

Babamın "Ry-s .." sinden daha sevgili ve daha yakın.

Dersin sonunda "Sleepy Lion Cub" mobil oyununu oynayacağız.

Aslan yavrusu, aslan yavrusu, eksantrik,

Kabarık bir ceket dikti.

Bir vodilka seçmeliyiz.

Bir aslan yavrusu (aslan maskeli) gözleri bağlı. Oyuncuların birbirlerine verdikleri bir gıcırtı oyuncağı vardır. Aslan yavrusu sese gider, oyuncağı olana leke sürmeye çalışır. Aslan yavrusunun lekelediği kişi lider olur.

Okul öncesi çocuklara resim derslerinde nasıl hayvan çizileceğini öğretmek artık çok önemli. Bugün, Dünya'nın doğasını koruma, üzerinde yetişenlere ve tabii ki koşan, sürünen, yüzen ve uçan herkese karşı özenli ve dikkatli tutum konusu, insanlık için özellikle keskindir. Öğretmenin asıl görevi, sadece çeşitli hayvanların nasıl çizileceğini öğretmek, onları hayvansal türün ustalarının en iyi eserleri ile tanıştırmak değil, aynı zamanda öğrencilerine görme, anlama, koruma ve sevme yeteneğini aşılamaktır. canlıların çeşitli ve harika dünyası. Okul öncesi çocukluk döneminde, çocuk her şeyden önce dünyaya karşı bir tutum geliştirir, bu nedenle onu insanın doğadaki özel rolü ve yeri hakkında bir anlayışa getirmek, çocukların doğada olduğu bilincine iletmek önemlidir. hayvanlar krallığıdır; hayvanlar alemi ilginç ve şaşırtıcı.

Hayvan çizmeyi öğrenme sürecinde çok çeşitli teknikler ve materyaller kullanılır. Küçük okul öncesi çağındaki çocuklar için, hayvan çizerken, parmak ve avuç içi ile çizim ve patates pullarıyla baskı kullanılır.

Orta okul öncesi çağındaki çocuklar daha karmaşık tekniklerle tanıştırılır: sert, yarı kuru bir fırçayla dürtme, köpük kauçukla baskı; durdurucu baskı; mum boya kalemleri + sulu boya; mum + sulu boya; yaprak izleri; palmiye çizimleri; pamuklu çubuklarla çizim; sihirli halatlar.

Ve daha büyük okul öncesi çağında çocuklar daha da zor yöntem ve tekniklerde ustalaşabilirler: kum boyama; sabun köpüğü ile çizim; buruşuk kağıtla çizim; bir tüp ile lekeleme; ekran görüntüsü; konu monotipi; sıradan lekeleme; plastikineografi.

Çocuklara hayvan çizmeyi öğretirken, farklı metodolojik teknikler kullanmak gerekir, güzel sanatlar da dahil olmak üzere çocukların yaratıcı yeteneklerini mümkün olduğunca gerçekleştirmelerine yardımcı olacakları seçmeye çalıştım.

Pratik bölümde, okul öncesi çağındaki çocuklar için "Cesur Aslan" dersinin bir özetini geliştirdik. Dersi geliştirme sürecinde, okul öncesi çocuğun dikkatini en üst düzeye çıkarmaya, onu ek teşvikler yardımıyla çalışmaya teşvik etmeye çalıştık. Bu teşvikler şunlardı:

Oyun etkinliğinin kullanımı (Uykulu aslan yavrusu);

· sürpriz bir an - en sevilen çizgi film karakteri - "Madagaskar" dan aslan Alex ziyarete gelir ve çocuğu bir geziye davet eder;

yardım talebi (Aslan Alex arkadaşlarını çekmek için yardım ister).

Hayvanları çizmek, çocuğun yaratıcı potansiyelini ortaya çıkarmanıza, sanatsal faaliyetlere olan ilgiyi sürekli artırmanıza olanak tanır.

Çocuklara hayvan çizmeyi öğretme sürecinde geleneksel olmayan çeşitli tekniklerin kullanılması, çocukların daha rahat, daha cesur, daha doğrudan hissetmelerini sağlar, hayal gücünü geliştirir ve kendini ifade etme konusunda tam bir özgürlük sağlar.

1. Ashlapova A.N. Ustalık Paleti [Elektronik kaynak]: funduszeue.info

2. Davydova G.N. Anaokulunda geleneksel olmayan çizim teknikleri. 2. Bölüm - M.: Scriptorium Yayınevi , - 72 s.

3. Zelenova O.N. Çocuklara çeşitli çizim tekniklerini kullanarak hayvanları tasvir etmeyi öğretirken çocukların çizimlerinin ifadesinin geliştirilmesi [Elektronik kaynak]: funduszeue.info

4. Kazakova T.G. Okul öncesi çocuklarda yaratıcılığı teşvik edin. – M.: Aydınlanma, – s.

5. Lykova I.A. Anaokulunda görsel aktivite - M.: Sphere, - s.

6. Geleneksel olmayan çizim teknikleri [Elektronik kaynak]: funduszeue.info

7. Ruzanova Yu.V. Geleneksel olmayan görsel aktivitede ellerin motor becerilerinin gelişimi. – E.: Sfera, – s.

8. Smirnova M.G. Eski okul öncesi çocukların görsel etkinliği: öneriler, sınıflar, didaktik oyunlar. - Volgograd: Öğretmen, - s.

9. Anaokulunda çizim [Elektronik kaynak]: funduszeue.info

Shaidurova N.V. Okul öncesi çocuklara çizim öğretme yöntemleri. - E.: TC Sphere, - s.

Shaidurova N.V. Okul öncesi çocuklara algoritmik şemalara göre hayvan çizmeyi öğretmek. – E.: Detstvo-press, – 68 s.

Yuri Yakovlev "Topal Aslan"

aslanları sever misin Çölün rengine uygun, pürüzsüz, sarı-kırmızı tenli, büyük, kaslı yırtıcı hayvanlar. Burun ucunda bir köpek gibi deri bir leke ile, sadece on kat daha fazla. Ayaklarda yumuşak pedler ile. Bu pedlerde, bir kındaki zorlu bir silah gibi, kavisli keskin pençeler gizlenir.

Aslanları severdim ve kaldırımlarda yürümediklerine, çimlerin kesilmiş otları arasında gizlice girmediklerine, güneşlenmediklerine, kaldırımda parçalanmalarına üzülürdüm. Bir keresinde müzede bir aslan görmüştüm. Ama o bir canavar değil, zararsız bir doldurulmuş hayvandı. Güve onu yedi. Hayvanat bahçesinde canlı bir aslan varmış. Ama ya uyudu, kedi gibi kıvrıldı ya da iri, sönük gözleriyle bir noktaya baktı.

Gerçek bir Afrika aslanı, kaburgalarına ağır bir kuyrukla vuran, savaşan bir kükreme bırakan ve dişleri geniş ağzını açan hayvanların kralı hayal ettim. Bırakın saman kanatlı güveyi, kaplan bile böyle bir aslana yanaşmaz. Ve aslanların şehrimize geldiğini duyunca hemen kendime bir bilet aldım ve sirke gittim.

Kalabalık bir otobüse tek ayak üzerinde bindim: diğerini koyacak yer yoktu. Geç kalmaktan korktum ve çıkışa kadar sıkmaya çalıştım. Ama zayıf, kısa boylu bir adam dirseğini çıkardı ve ona önce omzumla, sonra göğsümle çarptım. Bir keresinde otobüs sert bir şekilde sallandı ve ilerlemeye çalıştım ama dirsek gitmeme izin vermedi. Demir gibiydi.

Karaciğerim yoktu ve yolcuya inanamayarak baktım. Yüzü acımasızdı. Kemikli burun bir dirsek kadar keskindi. Burnunun altında dikenli, yapıştırılmış bir bıyık vardı. Ve kaşlar alında durmadı ve gözlerin üzerine düştü. Onları kapağa kadar kaldırdı ve tekrar düştüler.

sirke gidiyor musun diye sordum umutsuzca.

Ben gidiyorum! - hasta bir karaciğeri olan yolcu homurdandı ve her ihtimale karşı kızgın bir dirsek çıkardı.

Yol boyunca leylek gibi tek ayak üstünde durdum. Ama aslanları izlemek için sirke gittiğinizde sabırlı olabilirsiniz.

Bir pusula alıp kocaman, kocaman bir kırmızı daire çizerseniz, bir arena elde edersiniz. Aynı pusula ile daha birçok farklı daireyi sallarsanız, seyirciler için yer edinirsiniz. Ve hep birlikte - bu bir sirk. Işık dolu, kalabalık, sabırsız, gülen ve beklenti içinde sessiz.

Kendimi sirkte bulunca kafam karıştı. Kırmızı daireye doğru yolumu sıktım ve elimle dokundum. Kadifeydi. Sonra uzun bir süre farklı çevrelerde yürüdüm, yerimi aradım ve her zaman oturan seyircilerin botlarına ve ayakkabılarına rastladım. Bana bilerek çelme taktıklarını düşündüm ve bilerek ayaklarına bastığımı düşündüler.

Sonunda koltuğumu buldum ve rahat bir nefes aldım. Bütün günümü bu koltuğa oturarak geçiriyormuşum gibi geldi bana. Oturdum ve kırmızı daireye baktım. Aslanlar insanlara saldırmayacak kadar eğitimli mi? Yüksekte oturuyordum, bir tek aslan üstüme atlayamaz, peki ya alttakiler?

Aslanlar yerine bir palyaço kırmızı daireye girdi. Bir kişinin bir pantolon bacağı diğerinden kısaysa, tek kollu bir ceketi, kayaklar kadar uzun çizmeleri, burnu un kaplı, ağzı kulaklarına - tek kelimeyle, bir kişi insanlar gibi değilse, o zaman o bir palyaço. Palyaçoya hiç ihtiyacım yoktu ama güldüm. Palyaço düştü, ayağa fırladı ve başının üzerinde durdu. Sonra elinde bir trompet belirdi ve başının üzerinde durarak çalmaya başladı. Aslanlar yüzünden geldiğimi unuttum.

Palyaçonun performansına o kadar kapılmıştım ki, arenada kocaman bir kafesin nasıl büyüdüğünü fark etmemiştim. Palyaço ayağa fırladı ve koşmaya başladı: aslanlar her an kafeste görünebilir. Sirkteki ışıklar söndü. Ve sadece kırmızı daire, parlak doğrudan spot ışıklarıyla aydınlatıldı. Orkestra bir marş çaldı. Ve terbiyeci arenaya girdi. Beyaz bir gömlek giymişti. Naftalini silkelemeyi unutmuş gibi parladı. Siyah kadife pantolonlar geniş bir kemerle bağlanmıştı. Elinde büyük, ince bir kırbaç tutuyordu. Sirk alkışladı. Terbiyecisi her yöne eğilmeye başladı. Bana doğru döndüğünde onu gördüm. Saçları ıslakmış gibi kaygan ve parlaktı. Ve kaşlar daha sonra yükseldi, sonra gözlerin içine düştü. O kaşları hemen tanıdım. Evet, şimdi önümde keskin bir dirsek çıkaran ve ilerlememe izin vermeyen aynı kızgın yolcu vardı. Ne düşüneceğimi bilmiyordum. Belki bir yanlış anlaşılma vardı ve güçlü, geniş omuzlu bir terbiyeci yerine kafeste - posterde böyleydi - bir tür hastalıklı karaciğeri olan kızgın bir adam olduğu ortaya çıktı?

Tanıdık bir yolcu kamçısını salladı ve sirk kubbesinin altında bir kurşun çatladı. Bu bir sinyaldi. Demir koridor boyunca, aslanlar birbirlerinin topuklarına basarak koştular. Sarı-kırmızıydılar, tasma gibi görünen büyük yeleleri vardı. Aslanların doğrudan Afrika'dan buraya koştuğunu ve bu demir koridorun Sahra'dan şehrimize kadar tüm dünyaya yayıldığını düşündüm.

Aslanlar kendilerini arenada bulduklarında tedirgin oldum. Aniden, zorlu yırtıcılar, gizemli bir terbiyeci yerine, herkes gibi bir otobüse binen ve itilmemek için dirseğini öne koyan sıradan bir insanın önlerinde olduğunu tahmin edecek. Ama aslanlar hiçbir şey tahmin etmediler. Arkadaşım tekrar kamçısını fırlatana kadar daireler çizerek koştular. Sonra döndüler ve diğer yöne koştular.

Aslanlar ağır pençeleriyle hafifçe kıyıyorlardı. Hırlamadılar, kuyruklarıyla kaburgalarına vurmadılar. Ve onlardan biri geride kaldığında, eğitmen onu bir kırbaç darbesiyle ödüllendirdi ve canavar, kuyruğu bacaklarının arasında, arkadaşlarına yetişti.

Daha sonra eğiticinin emriyle aslanlar tahta kaidelere oturdu. Bir aslan için yeterli yer yoktu ve arenanın saçıldığı talaşın üzerine oturdu. Aslanlar o kadar itaatkar bir görünüme sahipti ki, düşündüm ki: Aslan on kat küçültülürse, büyük başlı orta boy bir köpek, beş kez küçülttüğünüzde kırmızı bir kedi elde edersiniz, yarı kabarık, yarı pürüzsüz. . Ama aslan on ya da on beş kez küçültülmezse, o zaman aslan bir aslan olarak kalmalıdır - korkunç ve gururlu bir hayvan kralı.

Eğitmen, yeterli alanı olmayan aslana dönerek "Merhaba!" diye bağırdı. Aslan önünde hareketsiz oturuyordu. Sonra canavarın sırtına bir kamçıyla vurdu. Aslan kıpırdamadı. Yolcu arkadaşım beğenmedi. Kırbacı talaşın üzerine attı, keskin bir dirsek çıkardı, canavara gitti ve yele tarafından yakalayarak kenara çekti. "Şimdi aslan onu ısıracak!" endişeyle düşündüm. Ama aslan adamı ısırmadı; sessizce, sanki kendi kendine, tersledi ve bir daire çizdi. Aslanın topal olduğunu fark ettim.

Terbiyeci, aslanın yoluna çabucak tahta bariyerler yerleştirdi ve giderken kamçısını kaldırarak aslanı zıplattı. Her atlayışın topal canavarı incittiğini hissettim. Ve performansın bir an önce bitmesini istedim, böylece pençesi ağrıyan aslan daireler çizip çapraz çubukların üzerinden atlamazdı. Ancak eğitmen kaşlarını kaldırdı ve alnında yüksek tutarak bir kırbaçla vurdu.

Yuvarlak sıralarda oturanların ne düşündüklerini bilmiyorum. Alkışlarına bakılırsa, memnunlardı. alkışlamadım Yumruklarımı sıkarak oturdum ve topal aslanı düşündüm. Kaşları gözlerinin üzerine düşen kısa boylu bir adam neden tüm hayvanların kralı olan gururlu bir aslana komuta eder? Bu güçlü dişli canavarı yenmeyi nasıl başardı? Zihin? Marifetli? Keskin dirseğinle mi? Aslan neden isyan etmez?

Aslana bağırmak istedim:

"Sakın dinlemeye kalkma! Hırıltılar! Pençenizi talaşın üzerine hafifçe vurun. Ne de olsa aslan ol!

Ancak aslan itaat etti ve pençesiyle talaşa vurmadı. Bazen zayıf bir şekilde hırladı, bunu yaparken beyaz, ıslak dişlerini ortaya çıkardı. Ama sanki kendi kükremesinden korkmuş gibi sustu ve ağzını kapadı.

Ve eğitmen onun için giderek daha fazla yeni test buldu. Aslana büyük kırmızı bir kedi gibi davrandı. Aslanı uzanmaya zorladı ve kendisi bir kanepedeymiş gibi aslanın üzerine düştü. Yattı ve aslanla başka ne yapacağını düşündü. Ve o geldi.

Görevli, kafesin parmaklıkları arasından ona ateşli bir yüzük verdi. Işık tamamen söndü. Alev, aslanı ve terbiyeciyi aydınlattı. Aslan yanan halkaya atlamak zorunda kaldı. Patisi acıdığı için atlamak istemedi ve ateşten korktu. Ama görünüşe göre, terbiyeciden daha da çok korkuyordu. Ve böylece atladı. Yanık kokusu aldım, muhtemelen canavar atlama sırasında bıyığını veya yelesini yaktı. Işık açıldığında aslan talaşın üzerinde oturuyordu ve yanlarının ne kadar güçlü bir şekilde yükselip alçaldığını gördüm: ağır nefes alıyordu.

Eğitmen yine aslanın yanına gitti. Bu küçük, kuru küçük adam, zorlu bir canavardan başka ne isteyecek? Aslanın yanına gitti, ağzını elleriyle açtı ve başını üst ve alt dişlerinin arasına koydu. Aslan olsam kafasını ısırırdım! Ama aslan yapmadı.

Sayı bitti. Bütün sirk alkışlarla titredi. Aslanlar havalandı ve birbirlerini geçerek demir koridor boyunca Afrika'ya doğru koştular. Topal aslan en son koştu.

Ayağa kalktım ve başka birinin ayakkabılarına basarak çıkışa doğru ilerlemeye başladım. Topal aslana bir kez daha bakmak istedim. Sirk hayvanat bahçesini aramak için uzun dairesel koridorlarda dolaştım. Önce atların yanına gittim. Ahırda durdular ve çıtır çıtır yulaf yediler. Çeneleri saat gibi bir yandan diğer yana hareket ediyordu. Çiğnemediler, yulafı un haline getirdiler.

Atların yanında bir fil vardı. Hareketsiz durdu, gövdesini yere indirdi. Kör gözleri çok küçüktü (bir filin gözleri büyük olurdu!), Ve derisi tamamen kırışmıştı. Sanki fil kauçuktan yapılmıştı ve içinden hava çıktı.

Yan odada kafeste bir ayı vardı. Patilerini yukarı kaldırarak sırtüstü yatıyordu. Ayının karnı hafifti ve kenarları kadar tüylü değildi.

Böylece aslan kafeslerine gittim. Topal aslanı hemen tanıdım. Kocaman, ağır bir kafası vardı ve kara yele başını daha da büyütüp daha korkunç hale getirdi. Aslanın bıyığı seyrek ve griydi ve alt dudağının altında da gri olan küçük bir sakal çıktı. Muhtemelen aslan yaşlıydı.

Dört ayaklı sanatçılar dinleniyordu. Bazıları yedi, bazıları uyukladı. Ve kafesin etrafında sadece topal bir aslan huzursuzca yürüdü. Artık arenada sergilediği yürüyüşünde tembel bir itaat yoktu. Aslanın her adımı yaylı ve keskindi ve topallığı neredeyse algılanamazdı. “Şimdi birisi kafesine girerse, aslan onu parçalara ayırır” diye düşündüm. Canavar ızgaraya ulaştı ve pençeleriyle tahtalara vurarak duvara doğru yürüdü.

Canavarın adımları tüm hayvanat bahçesi tarafından duyuldu. Atlar heyecanlandı, yulaf öğütmeyi bıraktı, fil gözlerini açtı ve ayı yere oturdu.

Aslana, gururlu duruşuna, savaşçı yürüyüşüne ve sonunda kırmızı püsküllü güçlü kuyruğuna hayran kaldım. Artık evcil bir hayvan değil, kendisiydi.

O sırada arkamdan acele ayak sesleri duyuldu. Arkama baktım ve hocayı gördüm. Parlak bir gömlek yerine kolları dirseklere kadar kıvrılmış eski çizgili bir sabahlık giymişti. Bir elinde bir parça kan kırmızısı et tutarken, diğeriyle midesine bir ısıtma yastığı bastırdı. Yüzü, otobüste olduğu gibi sarı ve hastalıklıydı.

Beni fark etti ve kaşlarını hızla kaldırdı.

Burada ne yapıyorsun?

Aslanı görmeye geldim.

Antrenör kaşlarını indirdi ve dirseğini dışarı çıkardı, sanki onu ağrılı bir noktaya iteceğimden korkuyordu.

Ilgilenen? diye sordu ve sanki bir aslanmışım gibi beni tepeden tırnağa süzdü ve beni nasıl kollarına alacağına karar veriyordu.

geri adım attım.

İlgilenmen güzel," dedi ve taze et kokan eliyle omzuma vurdu.

Aslan neden topaldır? Diye sordum.

Garip bir şekilde atladı Geçecek! - eğitmene cevap verdi ve aslana dikkatlice baktı.

Ama canavar onun bakışını görmedi, etle meşguldü.

Döndüm ve uzaklaştım. Otobüsü beklemedim, yürüyerek gittim. Şimdi sirkle ilgili tüm hatıralar karıştırıldı, çok renkli büyük bir daireye birleştirildi ve bu dairenin merkezinde topal bir aslan vardı. Yorgun, üzgün gözlerini gördüm, koca kafasını omuzlarına nasıl çektiğini gördüm, gri bir sakal ve beyaz kedi bıyıkları gördüm ve kafesin ahşap zemininde pençelerin sert vuruşunu duydum. Ve adaletsizliğe karşı öfke kalbimde birikiyordu. Aslan aslan olmalı ve kimse ona gururlu başını eğdiremez.

Yürüdüm ve düşüncelerimde kendi yolumda bu gecenin tüm olaylarını yeniden yorumladım. Yoldan geçenleri, koşan arabaları, yanan levhaları görmedim. Yüksek bir çubukla çevrili büyük kırmızı bir daire gördüm. Müzik çalmaya başladı ve arenaya bir aslan çıktı. Çemberin etrafında yürüdü, başını hafifçe salladı ve seyircilere soğuk bir şekilde baktı. Sonra ortada durdu ve kuyruğuyla kaburgalarına vurdu. Bu darbe bir atış gibiydi. Ve terbiyeci, demir koridor boyunca arenaya koştu. Aslan ortada durdu ve terbiyeci, aslan kamçı kuyruğunu tekrar kırana kadar bir daire içinde yürüdü. Sonra terbiyeci talaşın üzerine yattı ve aslan yanına geldi ve üstüne yattı. Aslan, tanıdık yolcumu koşturdu, döndürdü, ateş çemberine atladı.

Sonunda terbiyeci ağzını açtı. Çok geniş, sanki doktora boğazını gösteriyormuş gibi. Aslan yavaşça ona yaklaştı ve başını ağzına soktu. İnsanlar göz kırptı. Nefeslerini tuttular. Ama terbiyeci aslanın kafasını ısırmadı. Sirk yüksek sesle ellerini çırptı.

Aslan arenada önemli bir şekilde yürüdü. Ve pes etmedi.

Her yaştan çocuğa çizmeyi öğretmenin temel ilkesi görünürlüktür: çocuk, tasvir edeceği nesneyi, fenomeni bilmeli, görmeli, hissetmelidir. Çocuklar nesneler ve fenomenler hakkında net ve kesin fikirlere sahip olmalıdır. Çizim derslerinde kullanılan birçok görsel yardımcı vardır. Hepsine sözlü açıklamalar eşlik ediyor. Anaokulunun farklı yaş gruplarında çizim öğretme yöntemlerini düşünün.

İlk genç grup. Her şeyden önce, eğitimcinin faaliyeti görsel bir temeldir. Çocuk öğretmenin çizimini takip eder ve onu taklit etmeye başlar. Okul öncesi çağda taklit, aktif bir öğretim rolü oynar. Bir çizimin nasıl oluşturulduğunu izleyen bir çocuk, düz görüntüsünde biçim ve renk özelliklerini görme yeteneğini de geliştirir. Ancak bağımsız düşünme, tasvir etme, edinilen becerileri özgürce kullanma yeteneğini geliştirmek için taklit tek başına yeterli değildir. Bu nedenle, çocuklara öğretme yöntemleri de sürekli olarak daha karmaşık hale geliyor.

V. N. Avanesova'nın eserlerinde, çocuk başladığı işi bitirdiğinde, çocukların öğretmenle ortak çizim sürecine kademeli olarak dahil olmaları önerilir - çizilmiş toplara ipler çeker, çiçeklere saplar, bayraklara yapışır , vb.

Bu teknikle ilgili olumlu olan şey, çocuğun tasvir edilen nesneyi tanımayı öğrenmesi, önceden çizilmiş ve eksik parçaları analiz etmesi, (farklı nitelikte) çizgiler çizme alıştırmaları ve nihayet çalışmasının sonucundan neşe ve duygusal tatmin almasıdır. .

Öğretmen çizim tekniklerinin bir gösterimini ve sözlü bir açıklama kullanabilir ve çocuklar görevi referans çizim olmadan tamamlayacaktır. Burada öğretmenin eliyle bir çizim oluşturma sürecinin sözlü sunum süreciyle iyi koordine edilmesi önemlidir.

Görsel materyalle desteklenen kelime, çocuğun gördüklerini analiz etmesine, anlamasına ve görevi daha iyi hatırlamasına yardımcı olacaktır. Ancak, genç grubun çocuğu, algılananları uzun süre yeterli netlikle tutmak için hafıza yeteneğini henüz yeterince geliştirmedi (bu durumda, bu öğretmenin açıklamasıdır): ya talimatların sadece bir kısmını hatırlar ve tamamlar. ya da ikinci bir açıklama yapmadan hiçbir şeye başlayamaz. Bu nedenle öğretmen her çocuğa görevi bir kez daha açıklamak zorundadır.

Öğrenme hedefleri ikinci genç grup, temel olarak çeşitli formları tasvir etme yeteneğinin gelişimi, kurşun kalem ve boya kullanmada teknik becerilerin geliştirilmesi ve çeşitli nesneleri tasvir etme yeteneği ile ilişkilidir.

Üç yaşındaki çocuklarla çizim dersleri yapmak, tüm malzemelerin belirtilmesini gerektirir. Açık fikirlere güvenmeden, en basit biçimleri öğretmek onlar için soyut, soyut ve anlaşılmaz olacaktır.

Çevredeki yaşamın algısı, öğretim metodolojisinin temelidir. Bu nedenle, çizgiler, daireler, noktalarla ilişkili tüm görüntüler önceden algılanmalıdır ve yalnızca görsel olarak değil, aynı zamanda güçlü aktivitede de: “Yollar boyunca koştular”, “İplik topları sarıldı ve yuvarlandı” vb. • Konunun aktif bilgisi, çizim yaparken arka plan ve aktif eylemler için oluşturur. E. A. Flerina tarafından geliştirilen oyun alıştırmaları sistemi, yaşın bu özelliğini dikkate alır. Daha sonraki çalışmalarda, bu alıştırmaları uygulama metodolojisi daha da ayrıntılı olarak geliştirildi.

Çocuklar en basit formları çizmede ustalaşana kadar çizim tekniklerini göstermek önemlidir. Ve ancak o zaman öğretmen okul öncesi çocuklara bir ekran kullanmadan görsel araçlardan nasıl çizileceğini öğretmeye başlayabilir.

Nesnenin görüntüsü, dikkati ana şeyden uzaklaştırmamak için mümkün olduğunca diğer nesnelerden izole edilmiş, belirgin bir şekle sahip yakın çekimde olmalıdır.

Konunun yanı sıra öğretmen, çocukların dikkatini bir parmakla takip ederek şekle ve konunun rengine çeker. Ders sırasında resim bu grupta model görevi göremediği için kaldırılmalıdır. Bir yetişkinin çizim teknikleri çocuklar için zordur ve ayrıca resimde sadece çalışmanın sonucu görünür, teknikler bilinmemektedir.

Gerçekçi bir ruhla yapılmış, sanatsal bir görüntü yaratan bir resim veya çizim, fikirleri netleştirmek veya konuya ilgi yaratmak için yalnızca genç grupta bir algı nesnesi olarak kullanılabilir.

öğretmenden önce orta grup görev, çocuklara bir nesneyi doğru bir şekilde tasvir etmeyi, ana özelliklerini, yapısını, rengini iletmeyi öğretmektir.

Orta gruba gelen çocuklar, nesnelerin şeklini ve bazı özelliklerini aktarmayı mümkün kılan temel görsel becerilere zaten sahiptir. Bu nedenle öğretmenin çocuklara gereksinimleri artmaktadır.

Bu program gereksinimleri, daha bilinçli algılama yeteneğinin, ders öncesi detaylı inceleme sürecinde nesneleri kendi aralarında ayırt etme ve karşılaştırma yeteneğinin geliştirilmesine dayanmaktadır.

Bu nedenle orta grupta doğanın kullanımı daha büyük bir yer işgal etmeye başlar. Çocuklar tarafından iyi bilinen, örneğin bir mantar (2 parça), bir bardak bebek (4 parça) gibi açıkça görülebilen parçalara sahip basit bir form nesnesi bir tür olarak hizmet edebilir.

Öğretmen bir nesneyi incelerken, çocukların yapıyı doğru bir şekilde iletmesini kolaylaştırmak için çocukların dikkatini parçaların şekline ve konumuna, boyutlarına, renklerine ve çeşitli ayrıntılara çeker. Nesnenin tüm bu özelliklerinin numaralandırılması, görüntüde verildikleri sırayla gitmelidir.

Orta grupta, görüntünün daha iyi bir şekilde çoğaltılması için öğretmenin bir resmi veya çizimi kullanılabilir. Kullanımları için gereksinimler, genç gruptakiyle aynı kalır. Dört yaşındaki çocuklar henüz bir resme dayalı çizim yöntemiyle tanışamazlar. Burada sadece çocukların şu veya bu konuyla ilgili fikirlerini canlandırmanın bir aracı olarak hizmet eder. İçerik açısından, orta grupta kullanılan resimler, elbette, daha genç gruba göre daha çeşitlidir, çünkü çizimlerin konusu daha zengindir: bireysel nesneleri tasvir etmenin yanı sıra, bunlara karşılık gelen basit arsa sahneleri de vardır. arsa çizim görevlerine.

Orta grupta çizim tekniklerinin gösterilmesi, yeni program materyalinin verildiği sınıflarda öğretimde önemli bir yer tutmaya devam ediyor: bir nesnenin parçalarının görüntülerinin sırası, ritim kavramı, desen, vb.

kıdemli gruptaÇocukların bağımsız yaratıcılığının gelişimine çok dikkat edilir. Hayal gücünün yaratıcı çalışması, öncelikle zengin bir deneyime dayanabilir. Bu nedenle, çocukların algılarının gelişimi sorusu merkezidir. Daha büyük grubun çocukları için oyun hala çizim öğretme yöntemlerinden biridir. Örneğin, bir çizim dersinin başında, Noel Baba'dan gruba, hayvanlar için Noel ağacı için davetiye kartları çizmesini istediği bir mektup getirilir.

Burada, orta grupta olduğundan daha karmaşık ve çeşitli nesneler doğa olarak kullanılabilir. İlk başta, doğa basittir - meyveler, sebzeler, ancak orta grupta bir elma çizerken, ana özelliklerine - yuvarlak şekil ve renge dikkat edildiyse, daha büyük grupta çocuklara görmeleri ve aktarmaları öğretilir. tam olarak önlerinde duran elmanın karakteristik özellikleri - yuvarlak, uzun veya yassı şekil vb. Bu özellikleri vurgulamak için farklı şekillerde iki elma doğa olarak sunulabilir.

Basit bir formdaki nesnelere ek olarak, daha karmaşık bir doğa kullanmak gerekir - büyük yapraklı ve basit bir yapıya sahip iç mekan bitkileri: ficus, nergis zambağı, plectogina. Seçilen kopyanın birkaç yaprağı olmalıdır (, nergis zambağı çiçeklidir).

Yeni görevin çocuklar tarafından anlaşılması ve çizimlerin farklı olabileceğini anlamaları için örnek vermek ve bunları birbirleriyle karşılaştırmak, ortak noktaları ve farklılıkları ortaya çıkarmak iyidir.

Dersin sonunda çizimleri analiz ederken çocukların inisiyatifini teşvik etmek için öğretmen, kopyalanan çizimler daha doğru yapılabilir olmasına rağmen yaratıcılık unsurlarının bulunduğu yerlere dikkat eder. Çocuklar, öğretmenlerinin yaratıcılıklarını onayladığını çabucak hissedecekler ve bağımsız olarak çalışmak için çaba göstereceklerdir.

Çoğu zaman doğanın kullanımı, resimler, örnekler, imgenin yollarını göstermeyi gerektirir. Büyük grupta tüm çizimin tam görüntüsü orta grupta olduğundan daha az kullanılır. Her zaman işin bir kısmını çocukların kendi başlarına karar vermeleri için bırakmalısınız.

Sözlü sanatsal bir görüntü, bir nesnenin veya olgunun belirli özelliklerini ortaya çıkarır ve aynı zamanda dinleyiciye görüntünün kendisi ve eylemin gerçekleştiği durum hakkında düşünme fırsatı verir. Örneğin, Ch. Perrault'un "Kırmızı Başlıklı Kız" masalının kahramanı için, dış işaretler zorunludur: kırmızı bir şapka, büyükanne için ikramlar içeren bir sepet, çizim yaparken her şey çocuğun kendisi tarafından icat edilir - kızın pozu, yüzü, saç modeli, kıyafetleri, ayakkabıları.

Öğretim yöntemleri arasında Anaokulu oğrencileri Hayattan çizime büyük bir yer verilir - okulda önde gelen öğretim yöntemi. Hazırlık grubunda, diğer yöntemlerle birleştirilir, aksi takdirde anaokulunun karşı karşıya olduğu tüm eğitim görevlerini yerine getirmek imkansız olurdu.

Hazırlık grubunda doğayı kullanma yöntemi okuldan farklıdır. Anaokulunda, üç boyutlu görüntüleri öğretmek, ışık gölgeli hale getirmek, perspektif kısaltmaları, karmaşık açıları öğretmek gibi bir görev yoktur.

Okula hazırlık grubunda çocuklar, temel özelliklerini vurgulayarak doğayı görsel olarak inceleyebilirler. yaş arası çocukların deneyimi o kadar büyüyor ki, diğer duyuların ek katılımı olmadan sadece görsel algı temelinde genel form, parçalar, konumları hakkında bir analiz yapabilirler. Önerilen öğe veya benzeri öğelerin çocuklara daha önce tanıdık geldiği varsayılır; bilinmeyen, algılanan nesneler ilk kez bu şekilde çizilemez.

Konumu çok zor değilse, çocuklara belirli bir bakış açısıyla doğayı çizmeleri öğretilebilir.

Görsel sanatlarda, her çizim hafif bir eskiz ile başlar - tüm nesnenin konumu, parçaları, oranları.

Bir okul öncesi çocuğun bir parçadan diğerine hareket ederek bir çizim yapması daha kolaydır, bu da genellikle oranların ihlaline yol açar. Bu nedenle, hazırlık grubunda çocuklara nesneyi bir bütün olarak algılamaları, formlarında en karakteristik olanı vurgulamaları, kendi başlarına bir eskiz yapmaları ve ancak bundan sonra kesin formları ve detayları aktarmaya devam etmeleri öğretilmelidir.

Önce bir öğretmenin yardımıyla nesneyi analiz etmeyi öğrenirler, sonra yavaş yavaş çocuklar bunu kendi başlarına yapmaya başlarlar. İlk birkaç derste, doğaya baktıktan sonra öğretmenin kendisi nasıl eskiz yapılacağını gösterir. Çocuklar temel kuralı öğrendiğinde - doğanın genel konturunu ayrıntılar olmadan hafif bir çizgiyle özetlemek, öğretmene gösterme ihtiyacı ortadan kalkar. Öğretmen, çocukların çizimi doğa ile karşılaştırmasına, hataları ve bunları düzeltmenin yollarını bulmasına yardımcı olur.

Hazırlık grubunda hem doğanın kendisi hem de evrelemesi daha çeşitli hale gelir. Öğeler farklı boyutlarda olabilir: tüm çocuk grubu için belirli bir mesafeye yerleştirilen daha büyük olanlar ve çocuk için masalara yerleştirilen küçük olanlar. Daha büyük çocuklar zaten doğayı görsel olarak algılama becerisine sahiptir, yaşındaki çocuklar gibi hissetmelerine gerek yoktur. Yapraklı dallar, çiçekler, meyveler, oyuncaklar ve diğer çeşitli küçük eşyalar, hazırlık grubunda doğa olarak kullanılabilir. Doğanın yakın konumu genellikle çocuğun dikkatini ona çeker: onu bir çizimle karşılaştırır.

Ek olarak, böyle bir "bireysel" doğanın değeri, karakteristik özelliklerine odaklanmanıza izin vermesidir. Öğretmen küçük değişikliklerle homojen bir doğa seçer: bir dalda - 3 dalda, diğerinde - 2, birinde - tüm yapraklar yukarı bakar ve diğerinde - farklı yönlerde. Görevi açıklarken ve doğayı analiz ederken çocukların dikkati bu farklılığa çekilir; daha sonra tanıyabilmeleri için dallarını çizmeye davet edilirler. Dersin sonunda, bir doğa çizimi arayışının veya bir çizimin doğasına göre ilginç bir analizi yapılabilir. Burada çocukların tüm detaylara dikkati artar.

Çizimleri analiz ederken, hazırlık grubunun çocukları, yapılan işin kalitesini zaten değerlendirebiliyorlar. İlk başta öğretmen çizimin doğru olup olmadığı sorularına yardımcı olur. Gelecekte, çocuklar olumlu ve olumsuz değerlendirmeleri bağımsız olarak haklı çıkarırlar.


© sitesi
Tüm hakları yazarlarına aittir. Bu site yazarlık iddiasında bulunmaz, ancak ücretsiz kullanım sağlar.
Sayfa oluşturma tarihi:

saat ilk sipariş bonusu

Çalışma türünü seçin Mezuniyet çalışması Dönem ödevi Özet Yüksek Lisans Tezi Uygulama raporu Makale Rapor İnceleme Test çalışması Monografi Problem çözme İş planı Soruların cevapları Yaratıcı çalışma Deneme Çizimi Kompozisyonlar Çeviri Sunumlar Yazma Diğer Metnin özgünlüğünü artırma Adayın tezi Laboratuvar çalışması Yardım hakkında- astar

fiyat isteyin

Öğelerin resmi

Görüntüde ustalaşmak için çocukların bir nesnenin ana şeklini ve parçalarını ayırt edebilmeleri önemlidir. Bu nedenle, öğretmen çizim öğretirken, bilgi alma yönteminin çeşitli teknikleri: gözlem, inceleme, görüntü yöntemlerinin gösterimi, açıklama vb.

tercih verir nesnelerin gözlemlenmesi, şekillerini vurgulama sonraki iletimi amacıyla. Çocuklara sadece bir nesneye bakmaları değil, aynı zamanda çeşitli özelliklerini keşfedin. İlk olarak, eğitimci konuyu kendisi inceler, çocukları bireysel soruları yanıtlamaya dahil eder ve ardından giderek daha fazla bağımsızlık verir.

Hala çizmeyi öğrenmede önemli bir nokta - muayene. Öğretmen çizmeden önce gösterir bir nesnenin dış hatlarını parmakla çizme yöntemi, sonra çocuklar nesneye uzaktan bakarak gerçekleştirir. Çocuklar, elin onlara hakim olması için bu tür hareketleri birkaç kez tekrarlar. Çocukların kendileri buna başvurana kadar bu tekniği tekrarlayın.

Böylece eğitimci eşzamanlı kullanır hileler: görsel algı, el hareketleri ve sözlü açıklama, her şeyden önce, eylemin adlandırılması.

Örneğin, çocuklar bir arabayı çizmeden önce şeklini incelerler. Öğretmen, önce araba gövdesinin üst ve alt kenarlarını vurgulayarak (soldan sağa yatay çizgiler), ardından yan çizgileri işaretleyerek (yukarıdan aşağıya dikey) parmağıyla nesnenin dış hatlarını çizer. Bu hareketleri tekrarlayan çocuklar, yatay ve dikey çizgilerin nasıl bir açıyla kesiştiğini, elin nasıl durduğunu ve nesnenin konturunu bir açıyla keskin bir şekilde çizdiğini hissetmelidir. Doğa kullanılmadan tekrarlanan görüntülerle, eğitimci sadece nesneyi, biçimini değil, aynı zamanda bu tür bir biçimi yeniden üretme yöntemlerini, bunda kullanılan hareketleri de hatırlatır.

Görüntü eğitim yöntemleri çeşitlidir ve belirli bir görev dikkate alınarak uygulanır. Orta grubun çocuklarına öğretirken Ana görevnesneleri tasvir etmenin yollarını bağımsız olarak bulma yeteneğini geliştirmekçizim, modelleme ve aplikede, edindiği bilgi ve becerileri uygulama.

Çocukların çevredeki yaşamda gözlemleyemedikleri, ancak hikayelerden ve kitaplardan tanıdıkları nesne ve fenomenlerin özellikleri fikrini netleştirmek için şunları yapabilirsiniz: resimlere bak. Bu nedenle, muhteşem bir kuş çizmeden önce, görüntüsü ile zarif bir Dymkovo oyuncağını veya resimlerini düşünebilirsiniz.

Bazı durumlarda, görüntünün yöntemini net bir şekilde açıklamak için verilmiştir. didaktik örnek, yani, bu durumda çocukların dikkatine çekilmesi gereken özelliklerin açıkça görüldüğü ve gereksiz her şeyin kaldırıldığı bir görüntü. Numune renklendirme yapılmadan nötr renkte yapılmıştır; Çocuklar renkleri kendileri uygulayacaklar.

Açıklama sürecinde öğrenciler parçaları adlandırır, göreceli boyutlarını, yerlerini belirler. Öğretmen, örneğin kopyalanmasına izin vermeyerek, resmin bazı ayrıntılarla eklenmesini teşvik eder.

Dekoratif çizim

Öğretmen bunu hatırlıyor desenin öğelerine hakim olmak- vuruşlar, noktalar, çizgiler, halkalar - aynı zamanda, herhangi bir teknik becerinin geliştirilmesi. Desendeki her öğe genellikle birkaç kez tekrarlanır, böylece çocuklar uygulama fırsatı bulur. Desendeki vuruşların, noktaların, çizgilerin eşit olarak tekrarı. Gösterildiğinde, öğretmen hareketlerin ritmini vurgular ve şöyle der: "Daha fazla, daha çok, öyle."

Bir desen oluşturulduğunda modele göre, her şeyden önce, eğitimci fırsat verir bir bütün olarak görmek, sonra öğeleri vurgular, onları çağırır. Kuru bir fırça, numune üzerinde tekrarlanan vuruşları gösterir, hareketlerini gösteren noktalar, yürütme sırasını netleştirir.

Bir desenin nasıl oluşturulacağını göster(örnek üzerinde böyle bir açıklamadan sonra) sadece gerekli olacaktır Başta ve çocuklar ne zaman yeni bir teknik öğrenmek, fırçaya düz basarak kontur uygulamak gibi.

Sadece kalıbın düzenini öğrenirlerse, elemanların tanıdık olduğu anlamına gelir, göstermek gereksizdir.

ne zaman herhangi desen oluşturmaöğretmen verir ilk,çocuklar deseni değiştirmeden tekrarla. Ama bir sonraki derste renkleri değiştirebilir veya deseni yeni unsurlarla tamamlayın. Bu durumlarda, örnekte yalnızca bir model oluşturmaya yönelik bir şema ana hatlarıyla belirtilmiştir. Öğretmen sonraki dersleri örnekler olmadan yürütür.

Hikaye çizimi

Dört yaşındaki çocuklar, edindikleri beceri ve yetenekler sayesinde eğitimci tarafından tasarlanan veya önerilenleri tasvir etme yeteneği senin için ilginç bir şey Etkinlik. Her içerik farklı şekilde ifade edilir.

Bu nedenle öğretmenin kullandığı anlatım biçimlerinin monotonluğunu ortadan kaldırması gereken öğretim yöntemleri.Örneğin, bir görüntüyü dar bir şerit üzerine yerleştirme yöntemi her durumda tek ve zorunlu olamaz. Bu nedenle, çocuklar yol boyunca giden arabaları tasvir ederse, şerit üzerindeki kompozisyon bir çizim oluşturmaya yardımcı olur, ona netlik ve ifade verir. Başka bir durumda, yeşil çimenlerin üzerinde koşan tavukları tasvir ettiklerinde, onları çarşafın her yerine yerleştirebilirler.

Arsa çiziminde kelime oynar Başrol, eğitimci ana dikkati yönlendirdiği için çocuklarda hayal gücünün gelişimi için, aramak bağımsız fonlar. Doğru, tutarlı içeriği ifade eden yaş arası çocukların çizimleri, gözlem temelinde yapılan bireysel nesnelerin görüntülerinden daha ilkeldir. Ancak bu, eğitimciyi utandırmamalıdır: çocuklar sadece kendilerine öğretilen görsel araçları değil, aynı zamanda kendilerinin ortaya koydukları şeyleri de kullanırlar.

teknik beceriler

Herhangi bir teknik becerinin ilk gelişimi şunları gerektirir: prosedürün görsel gösterimi. Bu, her şeyden önce eğitimci tarafından yapılır, ardından gösteriyi çocuklardan birine tekrarlamayı teklif eder. Eylem modunu göster eğitimci gerekli açıklama eşliğinde. Orta grupta, daha genç olanlarda olduğu gibi, öncelikle gösterdiği hareket ve eylemleri isimlendirir. Birkaç basit eylem de dahil olmak üzere daha karmaşık bir eylem, bu basit eylemlere bölünür ve her biri gösterilir ve adlandırılır.

Örneğin üçgen bir şekil çizme tekniklerini göstererek (bir evin çatısını tasvir ederken) öğretmen şöyle der: “Önce kalemi şu şekilde koyuyorum (iki eğik çizginin gideceği noktayı gösterir). Şimdi bir yönde, sonra diğerinde aynı uzunlukta olmaları için bir çizgi çiziyorum. Ve şimdi bunları aşağıdaki şekilde birleştiriyorum (yatay bir çizgi çiziyor). Bir kuş evi (teremka, kulübe, oyuncak bebek evi, köpek vb.) Gibi üçgen bir çatı ortaya çıktı.

Öğretmen, gösteri ve açıklamayı tekrarlayabilir, çocukların dikkatini eylemlerin sırasına çeker ve önce, sonra, sonra, ondan sonra, tüm eylemleri belirli bir sırayla hatırlamalarına yardımcı olur.

Çocukları yeniden gösteri için şövale davet etmeniz önerilir. Bu teknik, yalnızca inisiyatif ve bağımsızlığı teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda onlara yeni koşullarda gezinmeyi de öğretir (eğimli bir düzlemde çizim yapın; bir kalem, fırça ile güvenle çalışın).

Sınıfta, teknik becerilerde ustalaşıldığında, her nesnenin şekli belirtilir, fark vurgulanır. Örneğin, boyalarla meyve çizerken - bir portakal, bir limon, çocuklar önce örnekleri inceler (dersten önce onları elinizde tutabilir, onlara dokunabilirsiniz).

Gelecekte, öğretmen çocuklara daha fazla bağımsızlık verir. Öğretmen sadece düzeltir, eksikleri tamamlar, doğru eylem sırasını izler. Beceri hakim olarak kabul edilebilir eğer çocuklar hatırlatılmadan bağımsız olarak kullanırlar ve aynı zamanda özgürce hareket ederler.

Öğretmen çeşitli teknikleri, öğretim yöntemlerini ustaca kullanır ve çocuğun mevcut deneyimine dayanarak bireysel özelliklerinin yaratıcılığın gelişimine katkıda bulunduğunu hatırlar.

çizimlere bakmak

Dört yaşındakiler, akranlarının çizimlerine artan bir ilgi gösteriyor. Önemli Elde edilen sonuçlara olumlu bir duygusal tepki vermelerini sağlamak, ortak başarıda sevinmeyi öğrenin, yoldaşların çalışmalarına ilgiyi sürdürmek ve İnceleme ve değerlendirme isteği. Çocuklar çalışmaları hakkında konuşabilir, bir arkadaşının çalışmasını neden sevdiklerini açıklayabilir. Dersten sonra çizimlerin grup çapında incelenmesine ek olarak, eğitimci boş zamanlarında stantların yakınında çocuklarla eserlerle sohbet başlatır, kimin neyi sevdiğini sorar, fikrini ifade eder ve neden bu veya bu deseni sevdiğini açıklar. , imaj, çocuklarda çizimleri değerlendirme becerisini geliştirmek ama estetik liyakat.

Ayrıca okuyun:
  1. II Basınç ve piezometrik çizgiler oluşturmak için metodoloji
  2. SWOT analizi ve kullanım yöntemleri. Stratejik analiz, PEST analizi, yönetimde SNW analizi.
  3. İlkokul matematiği dersinde cebirsel materyal ve çalışma yöntemleri.
  4. Sabit kıymetlerin amortismanı, amortisman ücretlerini hesaplama metodolojisi.
  5. Profesyonel döngü disiplininde endüstriyel eğitim içeriğinin analizi ve tasarımı.
  6. Mesleki döngü disiplininde teorik eğitim içeriğinin analizi ve tasarımı
  7. Kuruluşun ödeme gücünün analizi: kavram, hedefler, bilgi tabanı, göstergeleri hesaplama metodolojisi, değişikliklerinin değerlendirilmesi. Finansal tablolara dayalı bir analiz yapın.

1. Çizim türleri: konu, arsa ve dekoratif.

Nesne çizimi, tek tek nesnelerin bir görüntüsüdür.

Arsa, tek bir içerik tarafından birleştirilen birkaç nesnenin bir görüntüsüdür.

Dekoratif çizim, çeşitli formların unsurlarla süslenmesidir.

2. İçinde kıdemli grupöğretmenin önünde durmak aşağıdaki görevler:

görsel görevlerteknik görevler
o Bir cismin formunun, özelliklerinin, oranlarının ve yapısının doğru aktarımını öğretmek. o Doğadan çizmeyi öğrenin. o Bir nesnenin konumunu bir kağıt yaprağına aktarmayı öğrenin (bir kedi uyuyor, ayakta duruyor, bir kuş uçuyor, rüzgarlı bir günde bir ağaç eğiliyor). o Konunun anlatım özelliklerini aktarmayı öğrenin. o Bilinen renkler hakkındaki bilgileri pekiştirin, yenilerini tanıtın - mor, gölgeler (mavi, pembe, açık yeşil, leylak. o Renk duygusunu geliştirin ve iyileştirin. o Çocuklara doğadan, hafızadan çizmeyi öğretin.o Basit bir kurşun kalemle çalışma becerilerini geliştirin (bir nesnenin ana hatlarını çizin ve ardından boya veya renkli kalemle boyayın). o Suluboya ile boyamayı öğrenin. o Çocuklara fırçanın ucuyla ince çizgiler çizmeyi öğretin - fırçanın ucunu kağıda uygulayarak. o Çocuklara yeni renkler ve gölgeler oluşturmak için (guaj boya ile boyama yaparken) boyaları nasıl karıştıracaklarını ve boyaya su ekleyerek rengi açmayı (suluboya ile çizerken) öğretin. o Bir kalemle çizim yaparken, kalem üzerindeki basıncı ayarlayarak renk tonlarını iletin. o Çocuklara çizimde farklı tarama tekniklerini kullanmayı öğretin. o Çizim için farklı görsel malzemeler tanıtın (kömür, pastel boya, sanguin) o Geleneksel olmayan yeni çizim tekniklerini tanıtın. o Geleneksel olmayan çizim tekniklerini kullanarak gelecekteki bir çizim veya uygulama için arka planı kendi başınıza boyamayı öğrenin.

AT hazırlık okulu grubuÖğretmenin aşağıdaki görevleri vardır:

görsel görevlerteknik görevler
o Oluşturulan görüntünün güzelliğini, form aktarımında, pürüzsüzlükte, çizgilerin ve noktaların ritmik düzenlenmesinde, resmin tekdüzeliğinde görmeyi öğrenmek. o Çocukları renklerin tanımına getirin - sarı-yeşil, gri-mavi veya doğal olanlara benzeyen - ahududu, şeftali vb. o Aynı rengin tonlarını (yeşil - açık yeşil - koyu yeşil) aktarmayı öğrenin. o Spektrumun renklerinin düzenlenme sırasını öğrenin. o Nesnelerin renginin değişkenliğine dikkat edin - olgunlaşmaya bağlı olarak (olgunlaşmamış - yeşil, olgun - kırmızı, sarı vb.) o Hava değişikliklerine bağlı olarak doğadaki renk değişikliklerini fark etmeyi öğrenin (gökyüzü mavi - güneşli bir havada gün, gri - bulutlu ). o Algı, çevredeki nesnelerin renklerini, fenomenleri gözlemleme ve karşılaştırma yeteneği geliştirin. o Bir nesnenin karakteristik görüntüsünü oluşturmayı öğrenin (Malvina, Snegurochka, Petrushka).o Çocukların çizimde kullanabileceği malzeme yelpazesini genişletin (pastel - kuru ve kalın, sanguine, karakalem, jel kalem ve diğerleri). o Etkileyici bir görüntü oluşturmak için farklı malzemeleri tek bir çizimde birleştirmeyi öğrenin. o Yuvarlak çizgiler çizerken, farklı yönlerde bukleler çizerken (bir daldan ve bir kıvrımın sonundan bir dala, dikey ve yatay olarak) yumuşak el dönüş hareketlerini öğretmek. o Uzun çizgiler, büyük şekiller çizerken tüm elinizle ve küçük şekiller ve küçük detaylar, kısa çizgiler, vuruşlar çizerken tek parmakla hareket etmeyi öğrenin. o Kalem üzerindeki baskı kuvvetini düzenlemeyi öğrenin (çizimdeki karanlık yerler - kaleme sertçe bastırın, açık yerler - daha zayıf).


3. Öğretme teknikleri: nesne çizme öğretiminde, geleneksel öğretim yöntemleri sisteminin tüm metodolojik teknikleri kullanılır.



Metodolojik tekniklerin kullanımının özellikleri:

  • Nesnelerin tekrar tekrar gözlem yöntemi.
  • Nesneleri inceleme yöntemi, öğretmenler tarafından gösterilen uygulama yönteminin anlamlı bir şekilde algılanmasının temelini oluşturur.
  • Daha az kullanılan, resim yönteminin tam gösterimidir (yalnızca çocukların bu çizim yöntemine aşina olmadığı durumlarda). Hatırlatma şemaları daha yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Eğitimci tarafından yapılan çizimin bir örneğini hiç değilse daha az kullanın, çünkü. Çocuklarda gelişen bir nesnenin görüntüsü, gözlem, inceleme, kurgu vb. yoluyla oluşur. Aksi takdirde, çocuklar dünyayı bir yetişkinden kiralanan gözlüklerle algılamaya başlar (Nemensky B.M.).
  • Oyun öğretim yöntemleri.
  • Öğretmenin açıklamasına artık bir gösteri (tam gösteri) eşlik etmeyebilir.
  • Sanatsal kelime, tasvir edilen nesnenin bir tanımını içermelidir.

Konu çizimi: anlamı, öğrenme hedefleri, çocuk çalışmalarının içeriği(ders).

1. Arsa çizimi kavramı.

Konu çizimi - tek bir içerikle birleştirilmiş birkaç nesnenin çizimi.

Ø Sanatsal eserler;

Ø Sosyal olaylar hakkında bilgi;

Ø Yetişkinlerin çalışmalarının gözlemlenmesi,

Ø Doğadaki gözlemler.

AT orta grupçizimlerin içeriği, biri çocuklara tanıdık, diğeri yeni olan 2 nesne (bir ev ve bir ağaç, bir ev ve bir bank, bir tavşan ve bir topuz) olabilir. Orta grupta arsa çizimi konu çizimine bağlıdır.

AT kıdemli grup konular çeşitli olabilir ve çocukların çevrelerindeki yaşam hakkındaki bilgilerine bağlı olabilir.

Çocuklar sanat eserlerinden çizim yapıyorsa, çizimin tanınabilmesi için çizimin içeriği ana (ana) konuyu (öğe) içermelidir.

Orta grupta yılda olmak üzere 2 ayda bir 1 ders yapılır.

Kıdemli, hazırlık - ayda 2 ders, yılda 18 ders.

3. Okul öncesi çocuklara çizim çizmeyi öğretme görevleri.

  1. Çevredeki nesnelere, doğal fenomenlere, sosyal fenomenlere ve olaylara ilgi oluşturmak.
  2. Okul öncesi çocuklara bir arsa görüntüsünü tasvir etmenin mevcut yollarından bazılarını öğretmek için:
  3. En basit kompozisyonları oluşturma teknikleri (görüntülerin sayfa düzleminde düzenlenmesi).
  4. Bir çizimdeki ana şeyi tasvir etmeyi öğrenin.
  5. Bir çizimde büyüklük oranlarını aktarmayı öğrenin.
  6. Bir nesnenin hareketini aktarmayı öğrenin.
  7. Çocuklara nasıl algılanacağını öğretmek için, arsa çizimini tamamlamak için gerekli olan çevrelerindeki dünyanın fenomenlerini gözlemleyin.
  8. Çocuklarda, görüntü kalitesinin gözlem kalitesine bağımlılığı hakkında bir anlayış geliştirmek.
  9. Çocukları bir imaj tasarlamada bağımsız (yaratıcılık) olmaya teşvik edin.

4. Çocukların çizimde anlatım araçlarının aktarımı.

Konu çizimi orta gruptan tanıtılır. AT orta grupçocuklar şunları göndermelidir:

Ø Resmin kompozisyonu (nesneleri sayfanın her yerine aynı satıra yerleştirin).

Ø Öğelerin rengi gerçektir.

Ø Nesneler arasındaki bağıl değer.

AT kıdemli grup:

Ø Renk, tutumunuzu resme iletir.

Ø Göreceli değer (uzaktaki nesneler küçülür, ön plandaki nesneler büyür).

Ø Kompozisyon (yeni - 2 planda, gökyüzüne kuş çizmeniz gerekiyorsa, o zaman gökyüzünün bir kısmı daha geniştir, nesneler yerdeyse, o zaman dünyanın bir kısmı daha geniştir; çocuklar çeşitliliği taşır).

danışma

Anaokulunun farklı yaş gruplarında çizim öğretme yöntemleri

Her yaştan çocuğa çizmeyi öğretmenin temel ilkesi, görünürlük:çocuk betimleyeceği nesneyi, olguyu bilmeli, görmeli, hissetmelidir. Çocuklar nesneler ve fenomenler hakkında net ve kesin fikirlere sahip olmalıdır. Çizim derslerinde kullanılan birçok görsel yardımcı vardır. Hepsine sözlü açıklamalar eşlik ediyor. Anaokulunun farklı yaş gruplarında çizim öğretme yöntemlerini düşünün.

İlk genç grup. Her şeyden önce, eğitimcinin faaliyeti görsel bir temeldir. Çocuk öğretmenin çizimini takip eder ve onu taklit etmeye başlar.

Okul öncesi çağda taklit, aktif bir öğretim rolü oynar. Bir çizimin nasıl oluşturulduğunu izleyen bir çocuk, düz görüntüsünde biçim ve renk özelliklerini görme yeteneğini de geliştirir. Ancak bağımsız düşünme, tasvir etme, edinilen becerileri özgürce kullanma yeteneğini geliştirmek için taklit tek başına yeterli değildir. Bu nedenle, çocuklara öğretme yöntemleri de sürekli olarak daha karmaşık hale geliyor.

V. N. Avanesova'nın eserlerinde, çocukların yavaş yavaş öğretmenle ortak çizim sürecine dahil olmaları önerilir. başladığı işi bitirir - çekilen toplara ip çeker, çiçeklere saplar, bayraklara yapışır vb.

Bu teknikle ilgili olumlu olan şey, çocuğun tasvir edilen nesneyi tanımayı öğrenmesi, önceden çizilmiş ve eksik parçaları analiz etmesi, (farklı nitelikte) çizgiler çizme alıştırmaları ve nihayet çalışmasının sonucundan neşe ve duygusal tatmin almasıdır. .

Öğretmen çizim tekniklerinin bir gösterimini ve sözlü bir açıklama kullanabilir ve çocuklar görevi referans çizim olmadan tamamlayacaktır. Burada öğretmenin eliyle bir çizim oluşturma sürecinin sözlü sunum süreciyle iyi koordine edilmesi önemlidir.

Görsel materyalle desteklenen kelime, çocuğun gördüklerini analiz etmesine, anlamasına ve görevi daha iyi hatırlamasına yardımcı olacaktır. Ancak, genç grubun çocuğu, algılananları uzun süre yeterli netlikle tutmak için hafıza yeteneğini henüz yeterince geliştirmedi (bu durumda, bu öğretmenin açıklamasıdır): ya talimatların sadece bir kısmını hatırlar ve tamamlar. ya da ikinci bir açıklama yapmadan hiçbir şeye başlayamaz. Bu nedenle öğretmen her çocuğa görevi bir kez daha açıklamak zorundadır.

Yaşamlarının üçüncü yılının sonunda, birçok çocuk artık ek açıklamalara ihtiyaç duymaz: edinilen becerileri kullanarak ve görevi bir kez açıkladıktan sonra kendi başlarına çizim yapabilirler.

Çeşitli oyun anlarının kullanılması, ilköğretim okul öncesi çağındaki çocukların eğitimini olumlu yönde etkiler. Oyun durumlarının dahil edilmesi, görüntünün konusunu daha yakın, daha canlı ve daha ilginç hale getirir. Boyalarla boyamada, küçük bir çocuk için yapılan etkinliğin sonucu parlak bir noktadır. Renk güçlü bir duygusal uyarıcıdır. Bu durumda öğretmen, çocuğun çizimdeki rengin görüntüyü yeniden oluşturmak için var olduğunu anlamasına yardımcı olmalıdır. Boyalarla çalışan çocukların nesnelerle benzerliği geliştirmeye çaba göstermelerini sağlamak gerekir.

Eğitimin ilk aylarında öğretmenlerini taklit ederlerse, belirli bir nesneyi çizerlerse, şimdi öğretmen onlara plana, hayal gücüne göre kendi başlarına çizme görevi verir.

Küçük okul öncesi çocuklarına, öğrenme görevini tamamladıktan sonra (eğer uzun sürmediyse) her derste plana göre bağımsız olarak çalışma fırsatı vermeleri yararlıdır.

Çocukların bu bağımsız çalışması, gelecekteki yaratıcı faaliyetler için bir ön koşul yaratır.

İkinci genç gruptaki öğretimin görevleri, temel olarak çeşitli biçimleri tasvir etme yeteneğinin geliştirilmesi, kurşun kalem ve boya kullanma teknik becerilerinin geliştirilmesi ve çeşitli nesneleri tasvir etme yeteneği ile ilgilidir.

Üç yaşındaki çocuklarla çizim dersleri yapmak, tüm malzemelerin belirtilmesini gerektirir. Açık fikirlere güvenmeden, en basit biçimleri öğretmek onlar için soyut, soyut ve anlaşılmaz olacaktır.

Çevredeki yaşamın algısı, öğretim metodolojisinin temelidir. Bu nedenle, çizgiler, daireler, noktalarla ilişkili tüm görüntüler önceden algılanmalıdır ve yalnızca görsel olarak değil, aynı zamanda güçlü aktivitede de: “Yollar boyunca koştular”, “İplik topları sarıldı ve yuvarlandı” vb. • Konunun aktif bilgisi, çizim yaparken arka plan ve aktif eylemler için oluşturur. E. A. Flerina tarafından geliştirilen oyun alıştırmaları sistemi, yaşın bu özelliğini dikkate alır. Daha sonraki çalışmalarda, bu alıştırmaları uygulama metodolojisi daha da ayrıntılı olarak geliştirildi.

Örneğin, düz yatay yol çizgileri çizerken, çocuklar öğretmenle birlikte tüm elleriyle çizginin yönünü havada gösterirler: "Bu uzun bir yol!" Bundan sonra, çocuklar kağıt üzerinde hangi parçayı gösterir ve sonunda bir kurşun kalem veya boya ile çizer. Bir hareketin bu kadar tutarlı bir şekilde tekrarlanmasında, üç yaşındaki çocukların fiziksel gelişiminin özelliklerini dikkate almaya dayanan bir sistem vardır: tüm el ile daha gelişmiş büyük hareketlerden sadece bir hareketle harekete kademeli bir geçiş. fırça (kağıt üzerinde parmak) ve parmakların belirli bir pozisyonda bağlandığı bir kalemle daha da sınırlı bir harekete.

Bu hareketleri yaparken, çocuklar eylemlere kelimelerle eşlik edebilirler, örneğin: “Yağmur: damla-damla”, “Bu ne kadar uzun bir şerit”, vb. Bu sözlü eşlik, çizim sürecinin ritmik doğasını geliştirir, hareketin kendisini daha fazla yapar. ilginç ve daha kolay. Çocukların iş sırasında konuşmaları yasaklanmamalı, çocukların düşüncelerini harekete geçirir, hayal güçlerini harekete geçirir.

Eğitimci, bu konuşmaları alınan görüntüyle ilişkilendirerek ustaca yönlendirmelidir. T. G. Kazakova, çizim sürecine, örneğin müzik (yağmur damlalarının sesi) gibi diğer etki araçlarının dahil edilmesini önerir. Bu, çocukların duygusal ruh halini ve sonuç olarak çizimin figüratif ifadesini daha da artıracaktır.

Ders sürecinde çocuklar her zaman aktiftir, çizimde somutlaştırdıkları görüntü zihinlerinde yaşamalıdır.

Bu etkinlik başlangıçta eğitimcinin taklidine dayanır. Çocuklara görüntünün konusunu hatırlatır, çocukların ustalaşması gereken yeni hareketleri gösterir. Önce eli havada hareketler yapar, ardından bu hareketi çocuklarla birlikte tekrarlar. Çocuklardan biri hareket edemezse, öğretmen çocuğun elinin istenen pozisyonu almasına ve uygun hareketi yapmasına yardımcı olur. Çocuk bu hareketin kaslı bir hissine sahip olduğunda, bunu kendi başına üretebilecektir. Aynı şekilde öncelikle tüm çizim tekniklerini göstermek gerekir. Öğretmen bir kalem veya fırçanın nasıl doğru tutulacağını, bir fırçanın üzerindeki boyanın nasıl alınacağını ve kağıda nasıl çizileceğini gösterir.

Çocuklar, tüm temel tekniklere aşina olduklarında bağımsız hareket edebileceklerdir. Bir kalem veya fırça ile çalışma teknikleri hakkında bilgi sahibi olmadan, bir görevi tamamlarken bir çocuk kendi başına bırakılırsa, o zaman, özellikle söz konusu olduğunda, değiştirilmesi çok daha zor olacak olan yanlış beceriler onda düzeltilebilir. çizim tekniklerine.

Daha önce de söylediğimiz gibi, biri etkili görsel teknikleröğrenme öğretmenin çizimidir. Ancak, en küçük çocuklar için bile eğitici bir çizim, bir diyagrama basitleştirilmemeli, mecazi olarak okuryazar olmalıdır. Görüntü, gerçek nesneye karşılık gelen canlı tutulmalıdır.

Örneğin, bir Noel ağacının nasıl çizileceğini gösterirken, öğretmen belirli bir yaş için programın gerekliliklerinden devam etmelidir - ana özellikleri iletmelidir: dikey bir gövde, yanlara giden dallar, yeşil renk. Ancak bu işaretler diğer tüm ağaçları karakterize eder. Bir Noel ağacının görüntüsünü korumak için, öğretmen, çocukların dikkatini buna sabitlemeden, dalları (yukarıda - daha kısa, aşağıda - daha uzun) hafifçe eğimli, aşağı doğru genişleyen bir çizgi ile gövdeyi çizecektir. Çizimden elde edilen görsel görüntünün gerçek nesnenin görüntüsünden ayrılmaması önemlidir, daha sonra doğru görüntü çocukların hafızasında saklanacaktır.

Çocuklar en basit formları çizmede ustalaşana kadar çizim tekniklerini göstermek önemlidir. Ve ancak o zaman öğretmen okul öncesi çocuklara bir ekran kullanmadan görsel araçlardan nasıl çizileceğini öğretmeye başlayabilir.

Örneğin, çocuklar düz çizgiler ve dikdörtgen şekiller çizmeyi öğrendiklerinde, öğretmen onları çizim tekniklerini göstermeden kürek kemiği çizmeye davet edebilir. Dersin başında, öğretmen çocuklarla omuz bıçağını inceler, konturlarını eliyle çevreler, her zaman eylemlerini açıklar. Böyle bir incelemeden sonra, çocuklar çizimi kendi başlarına yaparlar. Zor bulanlar için, öğretmen şeklini hissetmek için kürek kemiğini kendi elleriyle daire içine almayı önerir.

Bu nesneler ders sırasında çocukların gözlerinin önünde kalsalar da yine de doğa işlevi görmezler.

Üç yaşında bir çocuk, dikkat dağıtma, analiz etme, çizimi bir nesneyle karşılaştırma becerisi gerektiren algı ve görüntü süreçlerini birleştiremez.

Gösterilen nesne, duygusal bir ruh hali yaratmak için şekil, renk, nesnenin bölümleri veya oyun planı hakkındaki fikirleri netleştirmek için dersin başında kullanılır.

Bazı durumlarda, bir nesneyi çocuklara göstermenin imkansız olduğu durumlarda (büyüklüğü veya başka nedenlerle), fikirlerini canlandırmak için öğretmen tarafından iyi yapılmış bir resim veya çizim kullanılabilir.

Nesnenin görüntüsü, dikkati ana şeyden uzaklaştırmamak için mümkün olduğunca diğer nesnelerden izole edilmiş, belirgin bir şekle sahip yakın çekimde olmalıdır.

Konuyla ilgili olduğu kadar, eğitimci de dikkat ediyor çocuklar şekil üzerinde, parmakla takip ederek ve nesnenin renginde. Ders sırasında resim bu grupta model görevi göremediği için kaldırılmalıdır. Bir yetişkinin çizim teknikleri çocuklar için zordur ve ayrıca resimde sadece çalışmanın sonucu görünür, teknikler bilinmemektedir.

Gerçekçi bir ruhla yapılmış, sanatsal bir görüntü yaratan bir resim veya çizim, fikirleri netleştirmek veya konuya ilgi yaratmak için yalnızca genç grupta bir algı nesnesi olarak kullanılabilir.

İkinci genç grupta şu şekilde kullanılır: özel resepsiyon sanat sözcüğü. Buradaki uygulaması sınırlıdır. Esas olarak, sanatsal görüntü, çocukların ilgilerini ve dikkatini dersin konusuna, duygusal bir ruh halinin ortaya çıkmasına çekmek için kullanılır.

Öğretmen derse bir bilmece veya kısa bir şiir pasajı ile başlayabilir. Örneğin, “Kar yağıyor” temasını çizerken, I. Surikov'un bir şiirinden bir dörtlük okuyun:

Beyaz kar kabarık

Havada dönen

Ve dünya sessiz

Düşmek, uzanmak.

Şiirin bilmeceleri ve görüntüleri çocuklar için basit ve anlaşılır olmalıdır, aksi takdirde algılarıyla ilişkili zihinsel stres, duygusal ruh halini ve çizim arzusunu azaltacaktır.

Form başlangıcı

Aynı kafiye dersin sonunda çizimlere bakıldığında hatırlanır ve herkese birlikte okunur. Sanatsal görüntü, henüz açıklayıcı bir çizim olmasa da, çocuk çalışmalarının içeriğini de etkiler. Görüntünün dinamikleri (kar dönüyor, düşüyor), renk göstergeleri (beyaz kar), çizimde görüntüyü oluştururken çocuktan tepkiler uyandırıyor.

Derslerin sonunda çocukların çalışmalarını gözden geçirmek ve basit analizler, okul öncesi çocuklarda eğitici aktivite. Bunu yapmak için öğretmen bir çizim seçer, çocukların dikkatini içindeki olumlu yönlere çeker, sorular sorar, çalışmada gösterilen girişimi onaylar - çizime yeni bir şey katar. Aynı zamanda, çizimleri analiz ederek çocukları o kadar büyülemelidir ki, dikkatleri dağılmamalı ve ana şeye odaklanmalıdır. İçeriği analiz ederken, çocuklar eğitimci ile birlikte gerçekleştirilen görevin kalitesini ve doğruluğunu dikkate almalıdır. Eserin bu şekilde incelenmesi, çocukların görseli görmelerine, konuyla ilgili tutarsızlığı fark etmelerine ve hatayı düzeltme isteği duymalarına yardımcı olur.

Çizimler başarısız, kötü olanlar gösterilmemeli ve analiz edilmemelidir, çünkü bu yaştaki yüksek kaliteli performans genellikle çocuğun arzusuna değil, genel gelişimine ve özellikle hareketlerin gelişimine bağlıdır. Tüm çocukların yeteneklerine, çizime olan ilgilerine, yaratıcılığa olan inancını sürdürmeleri önemlidir.

Çizim becerileri zayıf olan çocuklara ders sırasında daha fazla ilgi gösterilmeli ve canları ne zaman isterse onu çizmeye teşvik edilmelidir.

Bu yaşta bireysel bir yaklaşım özellikle gereklidir, çünkü burada çocukların eğilimleri ve yetenekleri oluşmaya başlar. Bunları belirlemek ve geliştirmek temel eğitim hedeflerinden biridir.

Orta grubun öğretmeni, çocuklara bir nesneyi doğru bir şekilde tasvir etmeyi, ana özelliklerini, yapısını, rengini iletmeyi öğretme görevi ile karşı karşıyadır.

Orta gruba gelen çocuklar, nesnelerin şeklini ve bazı özelliklerini aktarmayı mümkün kılan temel görsel becerilere zaten sahiptir. Bu nedenle öğretmenin çocuklara gereksinimleri artmaktadır.

Kategoride popüler:

Şeritler ile yeni yıl için şişelerin dekorasyonu Şampanya Noel Baba

Şeritler ile yeni yıl için şişelerin dekorasyonu Şampanya Noel Baba

okuman
Plastik kaşıklardan el işleri: Kendin yap takıları nasıl yapılır (78 fotoğraf)

Plastik kaşıklardan el sanatları: kendi ellerinizle nasıl süslemeler yapılır

okuman
Kendin Yap sapan boncuklar: Yeni başlayanlar için bir tığ işi ana sınıfı Sapan boncukları doğru şekilde nasıl monte edilir

Kendi elinizle slingo boncukları: tığ işi ustalık sınıfı

okuman
kendin yap popik bebek: ana sınıf

kendin yap popik bebek: ana sınıf

okuman
Bu çalışmanın amacı tablet bilgisayarların okul öncesi dönemde resim çizmek gibi çocukların gelişimlerini destekleyen etkinliklerde kullanılabilirliğini belirlemektir. Araştırmaya Konya ilinde yer alan özel bir okulun anasınıfına giden yaş arası 44 (25 kız, 19 erkek) çocuk, aileleri ve öğretmenleri dahil edilmiştir. Ailelere veli bilgi formları dağıtılarak, evde bulunan teknolojik aletler, çocukların bu teknolojileri ne kadar ve ne şekilde kullandıkları gibi sorular sorulmuştur. Çalışmanın ilk aşamasında, çocuklardan kendi portrelerini bir kağıda çizmeleri istenmiştir. İkinci aşamasında çocuklara gerekli eğitimler verilerek ve uygun ortam sağlanarak çocuklardan yine kendi portrelerini tablet kalemi yardımı ile çizmeleri istenmiştir. Çizimler sonunda çocuklarla birebir görüşmeler yapılmış ve tablet bilgisayarlarla çizdikleri resimler hakkında görüşleri alınmıştır. Daha sonra çocukların resimleri öğretmenlere gösterilmiş ve çocukların çizdikleri her iki resmi karşılaştırmaları istenmiştir. Bu görüşmeler sırasında öğretmenlere teknoloji ve tablet bilgisayarlar hakkında görüşleri alınmak üzere sorular sorulmuştur. Araştırmada nitel araştırma yöntem ve teknikleri kullanılmıştır. Araştırma verileri veli bilgi formları, uygulama esnasındaki gözlemler ve video kayıtları, öğrenci görüşmeleri, öğretmen görüşleri şeklinde toplanmış ve içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, tablet bilgisayarların eğitimde kullanılabilir olduğu, çocukların tablet bilgisayarların kullanımı konusunda ilgili ve meraklı oldukları, çocukların tablet bilgisayarlar ile yaptıkları resimlerin geleneksel yöntemle yaptıkları resimlerden daha yaratıcı, detaylı ve renkli olduğu ve tabletteki çizim alanını daha verimli kullandıkları tespit edilmiştir. Araştırmanın bulgularına dayalı olarak, velilere ve öğretmenlere yönelik etkili ve verimli teknoloji kullanımı konusunda eğitimler verilmesi ve çocukların gelişen teknolojiye uyum sağlamaları için sınıflarda teknolojinin doğru ve verimli bir şekilde kullanımının arttırılması önerilmektedir.

 

The purpose of this study was to explore the viability of tablet computers in early childhood education for activities that support children’s developmental process. A total of 44 three to six-year-old children, their parents, and teachers participated in the study. A parent background survey was distributed and data was collected about the patterns of children’s technology use at home. In the first phase of the study, the children were asked to draw their self-portraits in a traditional way with paper-and-pencil. In the second phase, the children were asked to draw their self-portraits on tablet computer with a stylus. At the end of the drawing sessions, the children were interviewed and questions were asked about their drawings. Then, children’s classroom teachers were asked to compare the quality of drawings produced on the tablet with those produced in traditional way. The study was designed and analyzed using qualitative methods and techniques, specifically content analysis. The data included a parent background survey, observations and video recordings during the drawing sessions, student interviews, and teacher focus group. The study found the drawings on tablet computers to be more creative, detailed, and colorful and drawing spaces on tablet computers were used more efficiently than a paper space. The children were interested and persisted in learning with this new technology. The stylus-interfaced technology appears to be a viable tool in early childhood education for activities that support children’s developmental process. It is suggested that trainings on effective and efficient use of technology can be provided for parents and teachers and the use of technology in a careful and efficient manner should be increased in the classroom in order for the children to adapt to the developing technology

 

Çocuklar için grafik çizimler. Okul öncesi çocuklar için grafik dikte. Hücrelere çiziyoruz.

Okul öncesi çocukların dikte etmediğini kim söyledi? Bir kağıt parçası üzerinde bir resmin ortaya çıkmasının bir sonucu olarak dikteleri duydunuz mu? Oyundaki çocuk sayma becerilerini eğitiyor. Gerçek hücreler tarafından grafik dikte sadece okul öncesi çocuklar için değil, aynı zamanda ilkokul öğrencileri için de.

Hücreler tarafından grafik dikte nedir

Grafik dikte oldukça sıradan bir dikte değildir. BT Daha fazla oyunöğrenmekten çok bir çocuk için. Fakat ilginç görevlerçocuklarda dikkat ve yön ayırt etme yeteneği gelişir: sağ-sol, aşağı-yukarı. Ayrıca, bebek sayabilmelidir. Zor olduğunu düşünme. Tüm dikte, bir kutudaki normal bir defter yaprağına kısa çizgiler çizmekten ibarettir. Çocuk eşit bir çizgi çizmeyi, bir yetişkinin diktesi altında yazmayı ve biraz saymayı öğrenir.

Örneğin öğretmen diyor ki: 2 hücre sağa, şimdi 1 hücre yukarı ve 5 hücre aşağı vb. bir çizgi çizin.


Dikte bitiminden sonra, bir defter sayfasında bir şekil belirir. Bir kuş, bir ev, bir Noel ağacı, bir köpek veya başka bir hayvan olabilir. Heykelcik, yalnızca dikte doğru bir şekilde yapıldıysa, çocuk hiçbir yerde hata yapmadıysa "görünür".

Çocuklar bu tür egzersizleri sever. Hücreleri çizmekten ve dersi tekrar tekrar tekrarlamaktan mutlular.

Grafik dikte için neye ihtiyacınız var?

Bir derste bir grup çocukla veya bir sınıfta grafik dikte yapmak istiyorsanız, her şeyi önceden hazırlamanız gerekir. Çocukları masalara koyun, onlara kalem verin (diktedeki bir hatayı düzeltmek daha kolaydır), kareli yapraklar (büyük kafesli defterleri kullanabilirsiniz) ve bir silgi.

Daha sonra çocuklara diktenin nasıl yapılacağını açıklamanız gerekir. Önce çocuklarla ne yapacağımızı konuşuyoruz:

Şimdi ilginç figürler çizeceğiz. Ne, sana söylemeyeceğim. Eğer işi doğru yaparsanız bunu göreceksiniz, beni dikkatle dinleyecek ve sağ-sol yönünü karıştırmayacaksınız.

Kaç hücreye ve hangi yönde çizgiler çizmeniz gerektiğini size dikte edeceğim. Kağıttan kalemi kaldırmadan bu çizgileri hücrelerin içinden çekeceksiniz ve sonra neler olduğunu hep birlikte göreceğiz.

Çizgilerinizi pürüzsüz ve güzel tutmaya çalışın, o zaman çizim harika olacak.

İlk kez, nasıl çalışmaları gerektiğini görmeleri için çocuklarla birlikte tahtaya çizim yapmayı deneyebilirsiniz ve ikinci ve sonraki dikteler, siz istemeden küçük öğrenciler tarafından yapılabilir.

Dikte öncesi çocuklarla, sağ ve sol elin nerede olduğunu, sağa ve sola nasıl bir çizgi çizileceğini tekrarlamak faydalı olacaktır.

Dikteyi tamamladıktan sonra mutlaka çocukları övün, varsa hataları birlikte düzeltin. Bir okul öncesi çocuk bu tür alıştırmalardan hoşlanıyorsa, onlardan hücrelerin kendilerine figürler bulmalarını ve çizmelerini isteyebilir ve ardından birlikte ilginç bir grafik dikte yapabilirsiniz.

Hücrelere göre grafik dikte çeşitleri

Dikte "Fil"

Sol üst köşeye bir nokta koyun. Bu bizim resmimizin başlangıcı olacak. Noktadan başlayarak hücrelere çizgiler çizin:

4 kare sağ, 1 aşağı, 5 sağ, 8 aşağı, 3 sol, 3 yukarı, 1 sol, 3 aşağı, 3 sol, 4 yukarı, 1 sol, 2 aşağı, 1 sol, 1 aşağı, 1 sol, 2 yukarı, 1 doğru, 6 yukarı.

Dikte "Altın Anahtar"

Soldaki sayfanın ortasına bir nokta koyun. Bu noktadan çizgi çizmeye başlayın: 8 hücreyi sağa, 2 yukarı, 3 sağa, 5 aşağı, 3 sola, 2 yukarı, 4 sola, 3 aşağı, 1 sola, 1 yukarı, 1 sola, 1 aşağı, 1 sola sayın, 3 yukarı, 1 sola, 1 yukarı.

Dikte "Tavşan"

Sağda 5 hücre ve üstte 3 hücre geri adım atın, bir nokta koyun. Bu noktadan hareket edeceğiz. 1 hücre sağa, 3 aşağı, 2 sağa, 2 aşağı, 1 sola, 2 aşağı, 3 sağa, 3 aşağı, 1 sola, 1 yukarı, 1 sola, 2 aşağı, 1 sağa, 2 aşağı, 2 sağa, 1 aşağı, 6 sol, 1 yukarı, 1 sol, 1 yukarı, 1 sağ, 12 yukarı.

Çocuklarla birlikte, rakamların ne olduğunu belirleyin. Her figür için küçük tekerlemeler veya sözler bulabilirsin.
Umarım çocuklarınız hücrelerde grafik dikte yapmaktan zevk alırlar. Resimlerde (tıklanabilirler), çocuklar için en ilginç grafik dikteleri seçtim.

Umarım bu tür grafik dikteler yaparak çocuklarınızla birlikte ilginç figürler çizebilirsiniz. En çok hangi dikteleri beğendiğinizi yorumlara yazın ve öğrenmede iyi şanslar!

yaş arası çocuklar ve okul öncesi çocuklar için grafik dikteler gibi birçok görev, çevrelerindeki dünyanın uzamsal düşünmesini ve algısını, azim ve dikkati geliştirir ve en önemlisi, okul öncesi çocukları yazmaya ve matematiğin temellerine hazırlamaya yardımcı olur.


- bunlar, çocuğun dikte altında bir kutuda kağıt üzerinde tamamlaması gereken çok ilginç görevler. Grafik dikte tekniği, bebeğin dikkat ve ince motor becerilerinin eğitimine dayanır. Bebek okula gitmeden önce bunu geliştirmek çok faydalıdır, ancak çocuk zaten birinci veya 2. sınıfa gitmişse korkutucu değildir, bu görevler eğitime faydalı bir katkı olacaktır.

  • Grafik dikte alıştırmasını tamamlamak için örnek görevler ve çocuk için bir sayfa kağıt, bir yazı aracı (kalem, kalem, keçeli kalem), küçük bir cetvel ve bir silgi hazırlamanız gerekir. En küçük öğrenciler için kalem kullanmak daha kolaydır, yaşamın dördüncü veya beşinci yılı bu tür egzersizler için zaten uygundur.
  • Ayrıca okul öncesi çocuklar için, üzerinde büyük hücrelerin (standart yarım santimetre değil, örneğin - her biri 1 cm) olacağı özel kağıt sayfaları yapabilirsiniz, önceden çizilebilir veya yazdırılabilirler. Ancak burada, çocuklar standart bir kafeste dizüstü bilgisayarlarda 1. sınıf bir grafik dikte yapmalıdır.

Sayfanızda bir çizim olacak, farklı hayvanlar, bir desen veya taşıma olabilir. Çocuklar için egzersizin amacı, dikte ettiğiniz eylemleri tekrarlamaktır, bunun sonunda bir örnekle bire bir desen almanız gerekir.

Hücrelere göre çizim kuralları


Görevler belirli kurallara göre gerçekleştirilir, bu bir matematik dersi değildir, ancak yine de çocuklara saymanın temellerini ve uzayda yön kavramlarını öğretir. En başta, hücrenin köşesine kağıda bir nokta koyarsınız (bu başlangıç ​​noktası olacaktır), öyle bir yerde olmalıdır ki, deseni tekrarlayan çocuk onu kağıda sığdırabilir. Ayrıca çocuğunuz bu noktayı kendi başına koyabilir ancak çarşafın üst ve yan tarafından ne kadar geri çekilmesi gerektiğini söylemelisiniz.

Ardından, sayfanıza boşluk yönünün kenarlarını ve sayıları gösteren oklar çizilecektir - istenen deseni elde etmek için kaç hücre çizmeniz gerektiğini gösterir. Örnek: yatay oklar "5←" - sola beş hücre, "1→" - bir hücre sağa.

Dikey oklar "3" - üç hücre yukarı, "6↓" - altı hücre aşağı. Çapraz oklar: "2↖" - çapraz olarak sola doğru iki hücre, "4↗" - çapraz olarak sağa yukarı, "↘" - sağa doğru, "↙" - sola doğru.

Hücrelere göre grafik dikte çeşitleri


  • Dikteler basit veya karmaşık olabilir, hepsi çocuğunuzun gelişim düzeyine bağlıdır. Örneğin, okul öncesi çocuklar için dikte çok kolay olmalı, çünkü çocuklar ellerinde kalem tutmayı yeni öğreniyorlar ve uzayda gezinmeye yeni başlıyorlar. Ancak sınıflardaki çocuklar için hücrelerde dikte yapmak daha zor olabilir ve desen farklı renklerde yapılabilir.
  • Alıştırmalar metin olarak yazılabilir (kısa bir hikaye) veya sadece yön ve numaralara sahip olabilir. Dikte için daha fazla seçenek farklı cinsiyetler için tasarlanabilir. Bu nedenle, erkekler için bir grafik dikte, erkeklerin sevdiği çizimlerden oluşabilir, bunlar şunlar olabilir: bir robot, bir uçak, hayvanlar (pelikan, gergedan, köpek, vb.). Oysa kızlar için resim şöyle olabilir: bir çiçek, bir oyuncak bebek, bir kedi, vb.

Basit görevler


Basit egzersizler, tekrarlama ve form açısından kolay kabul edilir. Örneğin, kareler, üçgenler, yamuklar, eşkenar dörtgenler vb. içeren resimleri kullanarak geometrinin temellerini öğretebilirsiniz. Küçüğün dersi tamamlamasını kolaylaştırmak için yanında otururken ona yardım edin ve rehberlik edin.

Bebeğin kafası karışırsa, ona yanlış yere çizdiğini söyleyin ve doğru hareketle onu övdüğünüzden emin olun. Basit derslerde çizgiler kesinlikle yatay veya dikey olarak yönlendirilmelidir. Broşürün köşesine oklar ve bir dizi yön adı şeklinde bir ipucu çizebilirsiniz.

Köpek

"Köpek" diktesini çizmek için - sayfanın solundaki altı hücreyi ve üstten altı hücreyi geri çekin, bir nokta koyun, ondan çizmeye başlayın:

2→, 1, 2→, 1, 1→, 5↓, 7→, 2, 1→, 3↓, 1←, 7↓, 2←, 1, 1→, 3, 6←, 4↓, 2←, 1, 1→, 3, 1←5, 3, ←2.

Köpeği sarıya boyayın, üzerine bir göz atın, lekeleri farklı bir renkte, örneğin kahverengide bitirebilirsiniz.

Robot

İlk 6 hücreden ve sola doğru geri çekiliyoruz - 7, noktadan çizin:

1→, 1, 3→, 1↓, 1→, 1↓, 1←, 1↓, 1←, 1↓, 3→, 1↓, 2←, 2↓, 1→, 2↓, 1→, 1↓, 3←, 2, 1←, 2↓, 3←, 1, 1→, 2, 1→, 2, 2←, 1, 3→, 1, 1←, 1, 1←, 1.

Herhangi bir renkte renk.

Robot (hücreler üzerinde grafik dikte), robotun hücrelerini çizin

Araba

Bir araba çizmek için - sayfanın solundaki iki hücreyi ve üstten 9'u geri çekin, bir nokta koyun, ondan başlayın:

4→, 2, 8→, 2↓, 3→, 3↓, 2←, 1, 2←, 1↓, 6←, 1, 2←, 1↓, 3←, 3.

Arabanın yanındaki kapılarla tekerlekleri ve pencereleri bitirmeyi teklif edin, herhangi bir renkte süsleyin.

zor görevler

Zor ders, çizimin şeklinin basit olmaması, artık sadece kareler ve üçgenler değil, tam teşekküllü olmasıdır. grafik çizimler birçok eğri ile. Yatay ve dikey çizgilere ek olarak köşegenler de ekleyebilirsiniz.

Bu, süreci oldukça karmaşık hale getirir ve çocuk ilgisini kaybederse ve her şeyi çok çabuk tamamlarsa yapılmalıdır. Farklı renkler de ekleyebilirsiniz, yani. çizimin bir kısmı tek renkte (kırmızı) çizilir ve ikinci yarısında renk değişir (mavi veya yeşil).

Eşek

Bir eşek elde etmek için, soldaki 32 ve üstteki 2 hücreyi geri çekmeniz, bir nokta koymanız ve başlamanız gerekir.:

1→, 2↓, 1→, 1, 1→, 1, 1→, 2↓, 1←, 2↓, 1→, 5↓, 1→, 3↓, 1←, 1↓, 2←, 1, 1←, 1, 1←, 1, 1←, 4↓, 1←, 2↓, 1←, 2↓, 1←, 2↓, 1←, 2↓, 1←, 6↓, 1←, 7, 1←, 3, 1←, 1, 1←, 1↓, 1←, 1↓, 6←, 1, 1←, 1, 2←, 1↓, 1←, 2↓, 1←, 1↓, 1←, 1↓, 1←, 6↓, 1←, 8, 1→, 5, 1←, 1, 1←, 4↓, 1←6, 1→, 1, 1→, 1, 1→, 1, 2→, 1, 14→, 1, 2→, 1, 2→, 1, 2→, 1, 1→, 1, 1→, 3.

Eşeği griye boyayın ve gözünü bitirin.

Uçak

Bebeğinizle bir uçak çizmeye çalışın, bunun için özel bir "formül" kullanın.:

2→, 1↘, 5→, 3↖, 2→, 3↘, 4→, 1↘, 2←, 1, 1→, 2↘, 5←, 3↙, 2←, 3↗, 5←, 3↖, başlangıç ​​noktasında bağlanın. Uçağı gri, mavi veya yeşile boyayın, kokpitin üzerini boyamayın.

kanguru

Bu nedenle, kanguru grafik diktesinin bir nokta ayarlayarak başlaması gerekir, soldan 2 ve üstten 5 geri çekilir.:

1, 2→, 1, 1→, 1, 1→, 1, 1→, 1, 1→, 1, 2→, 1, 1→, 4, 1→, 1↓, 1→, 1↓, 1 →, 1↓, 1←, 2↓, 2→, 2↓, 1←, 1, 1←, 1↓, 1←, 2↓, 2←, 1↓, 2→, 1↓, 4←, 1 , 1←, 1, 1←, 1↓, 1←, 1↓, 3←, başlangıca bağlı.

Kanguruyu turuncuya boyayın, gözünü bitirin.

Kanguru (hücreler üzerinde grafik dikte), bir kanguru hücrelerini çizin

Zürafa

Bir zürafa çizmek için başlangıç ​​​​noktasından ihtiyacınız var:

1↗, 2→, 1, 1→, 10↓, 4→, bir nokta koyun, buradan 2↘, 1→, 1↓, 1←, 1, ayar noktasına geri döner, buradan 8↓, 1'e sol, 5 , geri 5↓, 1←, 5, 3←, 5↓, 1←, 4, 1↙, 2↓, 1←, 2, 2↗, 1↖, 1, 1↗, 7, 1 ←, 1↖ ve başlangıç ​​noktasına bağlanın.

Bir zürafanın üzerine noktalar çizebilir ve bir göz çizebilirsiniz.

rybka

Bir grafik dikte balığı çizmek için - sayfanın solundaki altı hücreyi ve üstten yedi hücreyi geri çekin, bir nokta koyun, ondan çizmeye başlayın:

1→, 1, 3→, 1, 2→, 1↓, 2→, 1↓, 1→, 1, 1→, 1, 1→, 1, 1→, 1, 2→, 3↓, 1←, 1↓, 1←, 2↓, 1→, 1↓, 1→, 3↓, 2←, 1, 1←, 1, 1←, 1, 1←, 1, 1←, 1↓, 2←, 1↓, 2←, 1, 3←, 1, 1←, 2.

Balığın yüzgeçlerini maviye boyayın, gözü bitirin ve balığın kendisini yeşil veya mora boyayın.

Balık (hücrelere göre grafik dikte), hücrelere göre bir balık çizin

Okula hazırlanmaktır uzun sahneçocuğunuzun gelişiminde. Dersler bu andan bir yıl önce başlamalıdır. Eğitimciler ve ebeveynler, bu amaca ulaşmak için çok çeşitli matematik alıştırmaları ve görevlerinden oluşan geniş bir seçkiye sahiptir. Bunlar arasında, okul öncesi çocuklar için hücrelerdeki grafik dikteler küçük bir öneme sahip değildir.



Eğlenceli mi, zor görev mi?

Birçok erkek için, bir defterdeki hücrelerdeki bu tür resimler ilginç oyun ve heyecan verici eğlence. Bir yetişkinin, bu aktiviteyi bebeğin başarısızlıklar için azarlandığı sıkıcı, sıkıcı bir göreve dönüştürmemesi önemlidir. Ve sonra çocuk bunu yapmaktan her zaman mutlu olacaktır.

Ancak birçok çocuk için zor olabilir. Çoğu zaman, çocuğun henüz 10 içinde sayma konusunda ustalaşmadığı gerçeğiyle ilişkilendirilirler, “sağ-sol”, “üst-alt” kavramlarını karıştırır. Bu durumda, yetişkinlerin bebeğin hatalardan kaçınmasına, onu düzeltmesine ve olumlu bir sonuç için onu övmesine ihtiyacı vardır.





Egzersiz yapmaya başlayabileceğiniz yaş

4 yaşından itibaren bir çocukla hücreler tarafından çizmeye başlayabilirsiniz. Bu yaştaki ilk ödev kolay olmalı. İlk başta, nasıl hareket edeceğini görmesi için bebekle bir tahta veya kağıt parçası üzerinde görevi tamamlayabilirsiniz. Yeni başlayanlar için basit geometrik şekiller çizmek oldukça uygundur. Kare, dikdörtgen, basit desenlerin görüntüsü ile başlayabilirsiniz. Bir üçgen, yamuk, eşkenar dörtgen çizimlerinden çapraz olarak hareket etmeyi öğrenebilirsiniz.



5 yaşında, bir çocuk dikte etmeden iyi bir şekilde çizebilir. görsel destek basit resimler. Örneğin, onu kağıda bir çiçek çizmeye davet edebilirsiniz. Ayrıca, beş yaşındaki bir okul öncesi çocuk, bir ev veya uçak çizmekle oldukça başa çıkabilir.



yaş arası çocuklar için görevler karmaşıklaşmaya başlayabilir ve içlerine daha fazla çapraz çizgi getirebilir. Böyle bir görevin bir örneği, bir roket çizimi olabilir.





ders metodolojisi

Ders, işyerinin hazırlanmasıyla başlamalı ve gerekli malzemeler. Çizimler bir kutuda bir defterde yapılır basit bir kalemle. Çocuğun hatayı düzeltme fırsatına sahip olması için, yanlış çizilmiş çizgilerin kaldırıldığı bir silgi gerekir. Bir yetişkin, örnek bir görev içeren bir talimat hazırlamalı veya yazdırmalıdır. Çocuğa grafik diktenin amacının hangi çizim olacağını söyleyemezsiniz. Doğru uygulamadan sonra sonucu sayfasında görecek.



Kural olarak, talimatlar 2, 3← gibi oklarla dijital gösterimler sunar. Bu durumda sayılar, belirli bir yönde hareket etmenin gerekli olduğu hücre sayısını gösterir. Sayının yanına çizilen bir okla gösterilir. Bu nedenle, örneğimizde şunu okumalısınız: 2 hücreyi yukarı, 3 hücreyi sola taşı. Yetişkinin küçük çocuklar için kendisinin belirlediği başlangıç ​​noktasından hareket etmeye başlarlar ve daha büyük okul öncesi çocuklara bunu kendi başlarına kurmaları önerilebilir.

Okul öncesi çocuklar için bir derse başlamadan önce, onlarla “sağ-sol”, “üst-alt” kavramlarını 10 içinde tekrarlamanız gerekir. Bebekten "sağa hareket, yukarı hareket, sola, aşağı hareket"in ne anlama geldiğini göstermesini isteyebilirsiniz.



Tekerlemeler, tekerlemeler, bilmeceler, parmak jimnastiği, fiziksel dakikalar, elde edilen sonuçların tartışılması ve derste bir konuşma veya hikaye dahil ederek grafik diktenin davranışını çeşitlendirmeye çalışın. Derste yer alan her şeyin çizimle aynı konuda olması arzu edilir.

Bir grafik dikte yapmadan önce, çocuğa düzgün, düzgün çizgiler çizmeye çalışması ve görevi tamamlarken çok dikkatli olması gereken kurulumu verin.



Dikte bittikten sonra, bebeği elde edilen sonuç için övdüğünüzden emin olun, gerekirse onunla birlikte hata yaptığı yeri bulun ve düzeltin. Çocuğun bir arzusu varsa, onu bitmiş resmi renklendirmeye veya gölgelendirmeye davet edebilirsiniz. Çocuk henüz yorgun değilse ve derse devam etmek istiyorsa, ondan kendi başına hücreler tarafından bir çizim yapmasını isteyebilir ve ardından onunla birlikte figürüne göre bir grafik dikte yapmasını isteyebilirsiniz.



Grafik dikte yapma yöntemleri

Bir grafik dikteyi farklı şekillerde yapabilirsiniz.

  • Onlarla yeni ilgilenmeye başlayan adamlar için en kolay yol - bir yetişkinin diktesi altında. Bu durumda, öğretmen veya ebeveyn çocuğa kaç hücre ve hangi yönde hareket etmesi gerektiğini belirler.

Böyle bir dikte örneği, "Köpek" diktesidir. Görev, yetişkinlerin talimatlarının dikte edilmesi altında bir kırıntı tarafından gerçekleştirilir.

  • İkinci yol, çocuğa görevi tamamlama talimatlarının yazıldığı ve çocuğun hareket etmesi gereken başlangıç ​​noktasının belirlendiği bir kağıt sunmaktır. Çocuğun kendisi hücre sayısına ve hareket yönüne bakar.



Örnek olarak grafik dikteye bakın

  • Üçüncü yol simetri ile çizim yapmaktır. Bu tür diktelerde, çocuğa çizimin yarısının gösterildiği ve bir simetri çizgisinin çizildiği bir sayfa sunulur. Çocuk, gerekli sayıda hücreyi simetrik olarak sayarak çizimi tamamlar.

Burada bir yetişkin Noel ağacının yarısını çizer ve bir simetri çizgisi çizer. Çocuklar ikinci yarıyı simetrik olarak bitirmeye davet edilir.

  • Dördüncü yöntem daha büyük çocuklar için uygundur. Burada çocuğa bir grafik dikte örneği içeren bir sayfa sunulur. Çocuk, gerekli hücre sayısını bağımsız olarak sayarak ve hareket etmesi gereken yönü belirleyerek, numunedeki ile aynı resmi yapmalıdır. Bu tür dikteler sadece hücreler arası çizgiler çizmek şeklinde değil, istenilen sayıda hücrenin tamamen renkli kalemlerle boyanması şeklinde de olabilir. Sonuç olarak, defterdeki bebek renkli, güzel bir resim elde eder.

Egorova Natalya Viktorovna

Büyüleyici aktivite okul öncesi çocuklar için -

grafik dikteler.

hücre çizimi- çocuklar için çok heyecan verici ve faydalı bir aktivite. Bu, bebeğin mekansal hayal gücünü, parmakların ince motor becerilerini, azim geliştirmenin eğlenceli bir yoludur.

Grafik dikteler, dikkatin, öğretmeni dinleme yeteneğinin, uzayda oryantasyonun geliştirilmesine yardımcı olur. Ayrıca çocuğun elini yazmaya hazırlayacaklardır. Çocuğunuza daha dikkatli olmayı öğretin. Bu, mantık, soyut düşünme, özenli geliştirmenin harika bir yoludur. Bu etkinliklerin yardımıyla çocuk gelişir, hareketlerinin doğruluğunu düzeltir, “sağlam bir eli doldurur”, bu beceri okulda ona yardımcı olacaktır. Grafik dikteler beş yaşından itibaren başarıyla uygulanabilir.

Grafik dikteler nelerdir? Grafik dikteler, görevdeki işaretçiler kullanılarak hücreler tarafından çizilir. Bunları tamamlamak için ihtiyacımız var: üzerine hücrelerin çizildiği bir kağıt, bir kurşun kalem, bir silgi. Görevler okları (yönü gösteren) ve sayıları (belirtilen yönde geçirilmesi gereken hücre sayısını gösteren) içerir. İşaretleri doğru ve dikkatli bir şekilde takip ederseniz, doğru mesafe için doğru yönde bir çizgi çizin, ortaya çıkıyor - bir resim. Bir hayvan, çeşitli nesneler, sebzeler, meyveler, ağaçlar, araçlar ve çok daha fazlası olabilir.

hücre çizimi– iyi bir yolÇocuğunuza kurşun kalem kullanmayı öğretin. Doğru tutmayı öğretin, pratik yapın, böylece parmaklar konuyu okulda tutmaktan çok yorulmaz. Bu egzersiz bebeğe doğru saymayı öğretmeye yardımcı olacak, burada bir resim elde etmek için bir çizgi çizmek için hücreleri saymanız gerekecek.

Dikte altında hem tüm çocuk grubuyla hem de bireysel derslerçocuklarla. Çocuklar bu tür egzersizleri sever. Ayrıca, çocuklar büyük bir zevkle kendilerini görevlerle kaplı kağıtlara çizerler.

Grafik dikte nasıl yapılır

(Hücrelere göre çizim kuralları).

Grafik dikte iki versiyonda gerçekleştirilebilir:

1. Çocuğa bir geometrik desen örneği sunulur ve aynı deseni kareli bir defterde tekrar etmesi istenir.

2. Bir yetişkin, hücre sayısını ve yönlerini gösteren bir dizi eylem belirler (sol, sağ, yukarı, aşağı, çocuk işi kulaktan yapar ve daha sonra bir süs veya figür görüntüsünü kılavuzdaki bir örnekle karşılaştırır) bindirme yöntemini kullanarak.

Çocuklara bu tür görevler verirken, eğitimci belirli kurallara uymalıdır. la:

Öğretmen dikte etmeye başladığında başka bir kelime söyleyemiyor. Ve dahası, aynı yönü iki kez tekrarlamak için.

• Dikteler tam bir sessizlik içinde yazılır.

• Çocuğun kafası karışırsa, kalemi sessizce bırakır ve öğretmen dikte etmeyi bitirene kadar sakince bekler. Ancak o zaman hatayı öğrenebilirsiniz.

Hücreyle tanışmama şöyle başlıyorum orta grup.

En basitiyle çalışmaya başlıyorum - büyük hücreli bir deftere görevler yazıyorum, çocuk seriye devam etmeli. Bir hücreyi ve bir çizgiyi görmeyi öğrenmek. Her seferinde görevleri karmaşıklaştıran çubuklar, hücreler, köşeler, basit desenler yazıyoruz. İlk önce kalıpları parçalara ayırırız - eğitiriz, sonra tüm parçacıklar bir kalıpta birleştirilir.

Görevler aşağıdaki gösterimi kullanır: sayılacak hücre sayısı bir sayı ile gösterilir ve yön bir ok ile gösterilir.

Bir grafik dikte yazmaya başlamadan önce, çocuklara diktenin nasıl yapılacağını açıklamanız gerekir. İlk olarak, çocuklarla, kaç hücreye ve hangi yönde çizgiler çizmeniz gerektiğini onlara dikte edeceğimi konuşuyoruz. Ve bu çizgileri kağıttan kalemi kaldırmadan hücrelerin içinden çizecekler ve sonra neler olacağını hep birlikte göreceğiz. Çocukları, çizgileri düzgün ve güzel tutmaya çalışacak şekilde ayarlayın, sonra çizim harika olacak.

İlk kez, nasıl çalışmaları gerektiğini görmeleri için çocuklarla birlikte tahtaya çizim yapabilirsiniz ve çocuklar sonraki dikteleri yönlendirmeden gerçekleştirebileceklerdir. Dikteden önce sağ ve sol ellerin nerede olduğunu, sağa ve sola nasıl bir çizgi çizileceğini tekrarlamanız gerekir. Çocuklarla herhangi bir işaret konusunda anlaşabilirsiniz (“p” ve “l” harflerini tahtaya çizebilir, duvarlara işaretler koyabilir veya örneğin: sağ el pencereyi ve sol el pencereyi işaret eder) yatak odası vb.)

Sonra dikteden çizime geçiyoruz.

Başlamak için, dikte içeren bir sayfada, üst köşelerde sağa ve sola işaretlemeniz gerekir. Çocuğa kafeste bir defter sayfası, kurşun kalem ve silgi veriyoruz.

Resmin üst kısmındaki daha eski gruplarda, dikteyi başlatmak için kenardan ve üstten kaç hücrenin geri adım atması gerektiğini her zaman belirtiriz. Belirtilen yerde, örneğin: 5 hücreyi kenardan sola çekin, 6 hücreyi yukarıdan sayın. Bu noktada bir nokta koymak gerekiyor. çocuklar genç yaş hücreleri kendiniz saymak ve bir başlangıç ​​noktası belirlemek daha iyidir (bu noktadan itibaren çocuk dikte altında çizgiler çizecektir).

En basitinden başlamak daha iyidir: - bir hücre yukarı (1, bir hücre sağa (1, bir hücre aşağı (1), bir hücre sola (1)) Kare olduğu ortaya çıktı.

Açıkça dikte etmeniz gerekiyor, çocuk her şeyi kulaktan algılamalı. Çalışmanın sonunda, çocuk figürlerinin verilen unsurlarla nasıl örtüştüğüne bakın. Bir örnek düşünün. Bebek yanlışsa, tam olarak nerede olduğunu birlikte öğrenin. Silgi, arıza noktasından silinebilir ve devam edilebilir. Ana şey çocuğu desteklemek, övmek, bir şey işe yaramazsa, resmi orijinalinden yeniden çizmeyi teklif edebilirsiniz.

Her dersten önce çocuğunuzla farklı yönler ve taraflar olduğu hakkında konuştuğunuzdan emin olun. Ona sağ nerede, sol nerede, üst nerede, alt nerede göster. Her insanın sağ ve sol tarafının bulunduğu bebeğe dikkat edin. Yediği, boyadığı ve yazdığı eli sağ eli, diğer eli ise sol eli olduğunu açıklayın. Solaklar için, tam tersine, solaklara, çalışan elin sağ olduğu insanlar olduğu ve çalışan elin bırakıldığı insanlar olduğu açıklanmalıdır.

Bu aktivite, grafik dikte, resimlerin tartışılması, tekerlemeler, tekerlemeler, bilmeceler ve parmak jimnastiği. Dersin her aşaması anlamsal bir yük taşır. Çocuklu sınıflar farklı bir sırayla oluşturulabilir.

Başvuru:

İlgili yayınlar:

Didaktik oyun "Grafik örnekleri", düzenlenmiş geometrik şekillerin grafik görüntülerini içeren bir dizi kart içerir.

Ebeveynler için danışma "Görsel diktelere neden ihtiyaç duyulur"Çocuğunuz iyi biliyor ve ayırt ediyor geometrik şekiller herhangi bir masada aynı geometrik şekilleri şekil ve renkte bulabilir.

Okul öncesi çocukların önde gelen bir etkinliği olarak oyun Okul öncesi çocuklar için oyun, çevreyi tanımanın bir yoludur. Oyunların ve oyun etkinliklerinin sosyal doğası, çocuğun toplum içinde yaşamasından kaynaklanmaktadır. Çoktan.

"Grafik becerileri" hazırlık grubundaki dairenin çalışma planı Ay Hafta Tema Hedef Eylül 3. Hafta 09/16/15 09/18/15 Yağmur 1. Çizgili bir defterde yönlendirme becerisini geliştirin. 2. Yürütmeyi öğrenin.

Daha eski okul öncesi çocukların çizimlerinde kişilik özelliklerine sahip etkileyici görüntülerin somutlaştırılması, şunlardan kaynaklanmaktadır: farklı tasvir yöntemlerine hakim olmak.

Proje etkinliği, bir çocuk ve bir yetişkin arasındaki özel bir etkileşim türüdür ve aşağıdaki ilkelere dayanmaktadır. 1. Proje etkinliği.

Okul öncesi çocukların proje faaliyetleri"Okul öncesi çocukların proje etkinliği" Yeni bir kişilik odaklı paradigma bağlamında, okul öncesi eğitimin kalitesi için ana kriter.

Kalinka orta grubu çocukları büyük ilgiyle köyümüzün Kültür ve Eğlence Merkezi'nin kütüphanesine gittiler. Grubumuz için böyle bir ziyaret.

Özel organizasyonel eğitim etkinliklerinin açık gösteriminin özeti "Kolobok ile büyüleyici bir yürüyüş" belediye bütçesi okul öncesi Eğitim kurumu"Çocuk Gelişim Merkezi - Çocuk Yuvası 73 "Stavropol şehrinin.



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası