hamilelikte vurulan tetanoz aşısının yan etkileri / One moment, please...

Hamilelikte Vurulan Tetanoz Aşısının Yan Etkileri

hamilelikte vurulan tetanoz aşısının yan etkileri

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Ne Kadar Sürer? Teranoz Ağrısı Kaç Gün Sürer?

Tetanoz, toprakta ve memeli hayvanlarda bulunan clostridium tetani bakterisi nedeniyle ortaya çıkar ve tetanoz aşısı yapılarak bazı risklerin ortaya çıkması engellenir.

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Ne Kadar Sürer?

 Genellikle torakta ve memeli canlılarda bulunan clostridium tetani bakterisi, insan vücuduna bazı yollarla giriş yapabilir. Özellikle yaralanma ve sıyrık gibi durumlarda kana karışabilir. Kana karıştığı andan itibaren kolayca çoğalabiliyor. Bu bakterinin inkübasyon süresi yaklaşık olarak 8 gündür. Bu süre 3 ile 20 gün aralığında değişebiliyor. Bakteriler vücut içerisinde metalloproteaz tetanospazmin adında bir toksin üretebiliyor. Bu toksin çeşitleri omurilik ve beyin köklerine ulaşarak orada bulunan sinir hücrelerinin dengesini bozabiliyor. Bozulma gösteren iletim sonrasında tüm kişilerde istemsiz bir şekilde kasılma görülür. Tetanoz olan kişilerin gösterdiği belirtiler şu şekildedir;

 Ateş

Terleme

Kan basıncının yükselmesi

Hızlı kalp atışı

Yutkunma sorunları

Tetanoz tespiti yapılan kişilere acil olarak tetanoz aşısı yapılması gerekir. Gösterilen belirtilerle birlikte acil olarak sağlık kuruluşlarına gidilmelidir. Doktorlar yaptıkları muayene işlemleriyle hemen tetanoz aşısı yaparak kişinin yaşayacağı bazı riskleri ortadan kaldırır.

Tetanoz Ağrısı Kaç Gün Sürer?

 Tetanoz aşısı olan kişilerde bazı belirtiler görülür. Bu belirtiler genellikle yan etkilerdir ve kişileri olumsuz olarak etkileyebilir. Kişilerin aşı sonrası yaşayabileceği bazı etkiler şu şekildedir;

Hafif ateş

Hastalık hissi

Bulantılar

Yorgunluk

Halsizlik

Kişiler aşı olduktan sonra bu yan etkileri yaşayabilir. Bu etkiler tamamen normaldir ve endişe edilmesine gerek yoktur. Doktorlar aşırı yan etkiler için bazı ilaçlar verebilir. Fakat genellikle yaygın olarak bu yan etkiler gözlemleniyor. Tetanoz aşısının oluşturduğu ağrı 2 ile 4 gün arasında ortadan kalkabiliyor. Aşı günü ve ertesi günü genellikle kişilerde bazı belirtiler görülebiliyor. Fakat daha sonraki süreçte etkiler azalarak kişilerin sağlıklı hayatına devam ediyor.

Hamilelikte tetanos aşısı ne zaman yaptırılır, tetanos aşısı vurulmazsa ne olur? Gebelikte tetanos aşısının yan etkileri nelerdir, düşüğe neden olur mu?

Erkeğin ve kadının tıbben bir engeli bulunmuyorsa bebek sahibi olmasında bir sakınca görülmemektedir. Spermin yumurtayı döllenmesinin ardından hamilelik sürecine girilmiş olur. Döllenmenin hemen ardında yaklaşın 10-12 günlük bir süreç içinde fark edilen hamilelik belirtileri gözlemlenmeye başlar. İlk hafta hamilelik belirtileri ise genel olarak kanda gerçekleştiği için fark edilemeyebilir. Ayrıca her konuda olduğu gibi hamilelik konusunda da durum kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. En bilinen, en yaygın hamilelik belirtileri bile farklı kişilerde farklı zamanlarda gözlemlenebilmektedir. Hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar bu alanda uzman olan doktor tarafından anne adaylarına belirtilmektedir. Bu süreçte bu önerilere birebir olarak uyulması son derece önemlidir.

Hamilelikte tetanos aşısı ne zaman yapılır?

Kadının hamileliği süresinde hem annenin hem de bebeğin sağlığını korumak amacı ile yapılması gerekenler doktor tarafından belirtilmektedir. Bu sebeple tüm hamilelik sürecini doktor takibinde ilerletmek gerekir. Hamilelik süresinde yapılan bazı aşılar vardır. Bu aşılar annenin ve anne karnındaki bebeğin sağlığını korumak için yapılmaktadır. Fetüsü koruması amaçlayan bazı aşılar kan aracılığı ile bebeğe de geçmektedir.

Ölü aşı denilen aşılar hamilelik için riskli kabul edilmemektedir. Bazı aşılar hamilelikten 3 ay ya da 6 ay gibi bir süre öncesinde yapılmaktadır. Tetanos aşısı da annede oluşan antikorların bebeğe geçmesini ve bebek doğduktan sonra da tetanos ihtimalinden korunmayı sağlamaktadır. Anne adayının tetanos aşısı tamsa ve üzerinden 10 yıldan fazla bir zaman geçmediyse hamile iken bu aşıyı olması zorunlu değildir. Ancak bu zaman aşılmışsa hamileliğin 2. ve 3. aylarında birer ay ara ile 2 doz aşı önerilmektedir. İkinci tetanos aşısı vurulduktan 6 ay sonra da son doz tetanos aşısı yapılır. Tetanos aşısı, özellikle de yenidoğanlarda ilk zamanlarda %60 ölümcül risk taşıdığı için oldukça önemlidir.

Hamilelikte tetanos aşısı kaçıncı haftada yapılır?

Tetanos aşısı bebek bekleyen kadınlara yapılması gereken aşılardan biridir. Ancak belli bir düzende, doktor tarafından uygun görülen şekilde yapılmalıdır. Hamileliğin her döneminde yapılabileceği genel olarak söylense de 2. ya da 3. ayda yapılması önerilir. Hamilelikte tetanos aşısı hamileliğin 28. haftasına dek yaptırılmış olmalıdır. Anne adayının herhangi bir paslı, kirli bir metal kesilmesine maruz kalmış olması riski arttıracağı için bu aşı son derece önemlidir. Sağlık Bakanlığı hamileler için 12. haftadan itibaren tetanos aşısının yaptırılmasını önerir.

Hamilelikte tetanos aşısı aç karnına yapılır mı?

Hamilelik sürecinde yapılan tetanos aşısı son derece gereklidir. Ancak aşının aç karnına ya da tok karnına yaptırılması önemli bir detay olarak kabul edilmez. Hem aç hem de tok karnına yapılabilen tetanos aşısı ilk trimester döneminin bitişine kadar yapılmaya başlanmalıdır. Ölü aşılardan biri olarak tanımlanan tetanos aşısı canlı mikroorganizmalar içermez. Bu sebeple hamile olan kadınların da yaptırmasında bir sakınca görülmemektedir. Bu aşı ile kadının vücudunda gelişen antikorlar ile hem annenin hem de bebeğin korunması hedeflenmektedir.

Tetanos aşısı düşüğe neden olur mu?

Hamilelikte tetanos aşısı yan etkileri her aşıda olduğu gibi farklı bünyelerde farklı şekillerde görülebilir. Bu risk her zaman var olduğu için özellikle anne adaylarının bu alanda uzman bir doktora danışmadan hareket etmemesi son derece önemlidir. Gebelikte tetanos aşısı sonrası ağrı görülmesi aşının yapıldığı bölgede ağrı hissedilmesi normal bir durumdur ancak bünyeden bünyeye değişiklik görülmektedir. Anne ve bebek için faydalı görülen tetanos aşısı bir sağlık kuruluşunda doktor kontrolünde yaptırılması gereken bir işlemdir. Tetanos aşısı yaptırmanın hamilelikte herhangi bir düşük tehlikesine direkt olarak sebep olabileceğine dair bir çalışma bulunmamaktadır. Ayrıca anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkileyeceği de kanıtlanmamıştır.

Hamilelikte tetanos aşısı neden yapılır?

Hem anneyi hem de anne karnındaki bebeği korumak son derece önemli bir konudur. Bu amaçla hamilelikte yaptırılması gereken bazı aşılar vardır. Bu aşılar ile hem anneyi hem de bebeği onlara zarar verecek türlü hastalıklardan korumak hedeflenmiştir. Tetanos da her insan için büyük riskler barındıran ama önlenebilir durumlardan birisidir. Hamile olan kişilere tetanos aşısı yaptırılarak bu hastalıktan hem annenin hem de bebeğin korunması sağlanır.

Hamilelikte tetanos aşısı sonrası banyo yapılır mı?

Ölümcül sonuçları olabilen tetanos hastalığı günümüzde önlenebilir durumdadır. Gerekli aşılar düzenli olarak yaptırıldığı sürece bir risk görülmemesi amaçlanır. Hamilelerin de hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerinin sağlıklarını koruyabilmeleri adına yaptırılması önerilmektedir. Tetanos aşısının bilinen ciddi yan etkileri yoktur. Sadece kişinin bünyesine göre değişiklik gösterebilecek olumsuz yan etkilere karşı doktora danışılmadan aşı yaptırılmaması önerilir.

Hamilelikte tetanos aşısı sonrası yapılabilecekler ve yapılmaması gerekenler konusunda da bazı yanılgılar bulunur. Yaptırılan tetanos aşısının ardından duş alınmasının sakıncalı görülmesi de yanlış bilinen bir durumdur. Tetanos aşısı olan hamile bir kadının aşıdan sonra duş almaması gerektiği ile ilgili bilimsel bir açıklama yoktur. Bu yüzden aşıdan sonra duş alınmasının herhangi bir sorun teşkil etmediği bilinmektedir.

Hamilelikte gripken tetanos aşısı yapılır mı?

Tetanos aşısı olacak anne adayı aynı zamanda grip olduysa ateşinin yükselme ihtimaline karşılık aşı ertelenebilir. Ancak bu konuda en doğru sonucu doktor belirleyecektir. Doktora danışılmadan yaptırılmaması gereken tetanos aşısı grip bir anne adayına doktor onayı bulunmadan uygulanmamalıdır. Anne adayının bünyesine ya da sağlık durumuna göre doktor uygun görürse gripken de tetanos aşısı yaptırılabilir. Eğer gripken olunan tetanos aşısından sonra farklı yan etkiler görülürse ya da yan etkiler geçmezse mutlaka doktora danışılması gerekir.

Hamilelikte tetanos aşısı kaç yıl korur?

Anne adayını ve bebeğini tetanosa karşı koruyan tetanos aşısı düzenli bir aralık periyoduna göre vurulması gereken bir aşıdır. Doktor tarafından belirlenen dozun miktarına bağlı olarak uygulanır ve korur. Tek doz olarak yapılan aşının uzun vadede korumaz, tek doz aşının koruyuculuğu yoktur. Ancak 2 doz olarak yapılan tetanos aşısının 1 yıldan 3 yıla kadar koruduğu bilinmektedir. Periyoda göre ve yine doktor tarafından uygun görüldüğü şekilde 3 doz yapılan tetanos aşısının koruma süresinin de 5 yıl olduğu açıklanmıştır. Hamilelikte tetanos aşısının koruyuculuğu:

    1. doz tetanos aşısının koruyuculuğu yoktur.
    1. doz tetanos aşısının koruma süresi 1 ila 3 yıl arasıdır.
    1. doz tetanos aşısının koruma süresi 5 yıldır.
    1. doz tetanos aşısının koruma süresi 10 yıldır.

Hamilelikte tetanos aşısı vurulmazsa ne olur?

Doktorların ve uzmanların açıklamalarına göre tetanosun annenin ve bebeğin sağlığı için son derece zararlıdır ve ölümcül sonuçları olabilmektedir. Bu yüzden hem anneyi hem de bebeği korumak için doktor tarafından uygun görülen bir periyotla tetanos aşısı uygulanmaktadır. Eğer anne hiç tetanos aşısı vurulmamışsa ya da son aşının üzerinden 10 yıl geçtiyse annenin bu enfeksiyona karşı bağışıklığı azalmış ya da kaybolmuştur. Annenin bu enfeksiyona karşı bağışıklığı yoksa gebelikte tetanos yaptırmamak anne ve bebek için riskli olabilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Gebelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır? Gebelikte tetanoz aşısının önemi nedir?

Gebelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır? Gebelikte tetanoz aşısının önemi nedir?

Anne adayları için gebelik sürecinde önemli olan konular arasında tetanoz aşısı da yer alıyor. Hamilelik sürecinde tetanoz aşısı herhangi bir zamanda yapılabilir mi? Hamilelikte tetanoz aşısının önemi nedir? Yasemin.com ekibi olarak okuyucularımız için bu soruların yanıtını araştırdık. Ayrıntıları haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Vücutta kasılmalara yol açan tetanoz hastalığı, bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar sebebiyle ortaya çıkar. Kontrolsüz bir şekilde kasılan kaslar hayati bir risk demektir. Solunum kaslarını etkileyen tetanoz hastalığı, kişide felç riskini artırır. Özellikle çocukluk ve hamilelik döneminde bu riskler daha da artar. Bu yüzden anne adaylarının gebelik dönemlerinde hem kendi hem de çocuklarının sağlığı için bir takım önlemleri almaları gerekir. Bu önlemlerden bir tanesi de tetanoz aşısıdır. Uzmanlar tarafından yapılması gerekli görülen tetanoz aşısı, olası risklere karşı hem sizi hem de çocuğunuzu korur. Anne adaylarının bu konuda merak ettiği sorular; Hamilelikte tetanoz aşısı neden yapılır? Tetanoz aşısının kaçıncı haftada yapılması doğrudur? Tüm cevapları sizler için derledik.

gebelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır

gebelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır

HAMİLELİKTE TETANOZ AŞISI NEDEN YAPILIR?

Hamilelik dönemi hassas bir dönem olduğu için hastalık kapma riski de yüksektir. Tetanoz, her yaştan bireyin yaşantısını tehdit ettiği gibi özellikle hamilelik döneminde kontrol edilemez bir hal alabilir. Anne ve bebeğin hayatını riske atan tetanoza karşı antikorun oluşması için mutlaka tetanoz aşısının yaptırılması gerekir. Aşı sonrası oluşan antikorlar hem gebelik döneminde hem de gebelik sonrasında anne ve bebeği yüksek ölçüde korur.

hamilelikte tetanoz

hamilelikte tetanoz

Hemanjiom damar beni hastalığı nedir? Hemanjiom neden olur, tedavisi nedir?İLİŞKİLİ HABERHemanjiom damar beni hastalığı nedir? Hemanjiom neden olur, tedavisi nedir?

PEKİ HAMİLELİK DÖNEMİNDE TETANOZ AŞISI NASIL UYGULANIR?

Hamilelikte veya doğum esnasında yaşanabilecek olası durumların önüne geçilebilmesini sağlayan tetanoz aşısı, anne ve bebek için hayat kurtarıcı olabilir. Eğer daha önce tetanoz aşısı yaptırılmamış ise hamilelik döneminde gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde, birer ay arayla iki doz uygulanır. Daha önce tetanoz aşısı uygulanmış anne adayları da, aşısını gebeliğinden 10 yıl önce yaptırmışsa, sadece tek doz uygulanır. Araştırmalara göre yenidoğan bebeklerde görülen tetanozlar %60 oranında ölümcüldür. Gebelik döneminde tetanoz aşısını yaptırarak alınan önlem, doğum esnasındaki olası risklerin önüne geçecektir.

GEBELİK DÖNEMİNDE TETANOZ AŞISI KAÇINCI HAFTADA UYGULANIR?

Olası risklere karşı uygulanması gereken tetanoz aşısı, hamileliğin ilk üç ayı (12. haftası) tamamlandıktan sonra 1 doz; gerekli görüldüğü takdirde bundan dört hafta sonra da 2 doz olarak uygulanır. Doktorunuzun kontrolleri dahilinde bu dozlar artabilir.

hamilelikte tetanoz aşırısı neden yaptırılır

hamilelikte tetanoz aşırısı neden yaptırılır

HAMİLELİKTE TETANOZ AŞISININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Vücudumuza uygulanan her aşının yan etkisi olabileceği gibi tetanoz aşısının da olası yan etkileri vardır. Bünyeye göre oluşabilecek yan etkiler 12 saat sonra etkisini kaybedecektir.

Nadir olsa da görülen yan etkiler:

  • Cilt üzerinde kızarıklık
  • Hafif ateş
  • Baş dönmesi
  • Aşı olunan bölgede sertlik
İlkbahar mevsimine uygun elbise kombini nasıl yapılır? Bahar elbise modelleri

İLİŞKİLİ HABER

İlkbahar mevsimine uygun elbise kombini nasıl yapılır? Bahar elbise modelleri

TETANOZ HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

Tetanoz çok ciddi hastalıktır. İş sağlığı ve güvenliği açısından da, en sık görülen ve dolayısı ile önlem alınması gereken, her tür iş kolunda karşımıza çıkabilen bir enfeksiyondur. Ancak enfekte olmuş kişilerde, sıklıkla ciddi yan etkiler ortaya çıkar. Tetanoz aşısı ergenleri, çocukları ve yetişkinleri korumak için kullanılır.

Tetanoz ; Clostiridyum Tetani bakterisinin  neden olduğu enfeksiyondur.  Yanıklardan sonra bile, sıkça bu mikroba yanık deride rastlanabilir. Tetanoz üreten bakteriler, kesi, çizikler veya yaralardan geçerek vücuda girerler. Doğada en fazla toprakta bulunan ve çok uzun süre canlı kalabilen bakteridir.

TETANOZ BELİRTİLERİ NELERDİR

TETANOZ (kazıklıhumma) Genellikle vücudun her yerinde meydana gelen, ağrılı kas gerilmesi ve sertliğine neden olur.

Baş ve boyundaki kasların kasılı kalmasına neden olabilir. Böylece ağız açılamaz, yutulamaz ve en son solunum yapmayı sağlayan kasların da tutulması nedeni ile nefes alınamamasından dolayı ölüm görülmektedir. Tetanoz o kadar dirençli bir bakteridir ki, en iyi tıbbi bakım şartlarında bile enfekte olan her 10 kişiden yaklaşık 1'ini öldürür.

TETANOZ AŞISI ETKİLERİ VE UYGULAMA ŞARTLARI NELERDİR?

Aşılama yapılmadan önce yüzlerce tetanoz vakası bildirilirdi. Aşılama başladığından beri, vaka ve bildirim sayıları yaklaşık % 99 oranında düşmüştür.

Tetanoz aşısı yetişkinleri ve çocukları tetanoz dan koruyabilir . Tetenoz aşısı genellikle her 10 yılda bir rapel doz olarak uygulanır. Ancak ciddi ve kirli bir yara veya yanıktan sonra daha erken olarak da yapılabilir. Örneğin 5 yılda bir gibi. Tetanoz aşısı şüpheli yaralanmalarda, yani toprakla temas açık yara veya paslı metal yaralanmalarında aşı olarak uygulanırken , aşısı ve bağışıklığı olmayan kişilerde ise tetanoz serumu olarak uygulanır. Aşıda vücuda zayıflatılmış bakteri verilip, vücudun ona karşı bağışıklık oluşturması beklenirken, tetanoz serumunda ise hazır antikor verilir. Bu antikorlar yaralanma ile vücuda alınmış aktif bakterilere karşı vücudu savunurlar.

Tetanoz, diğer aşılarla aynı zamanda güvenli bir şekilde uygulanabilir.

•  TETANOZ AŞISININ YAN ETKİLERİ

Uygulanan tetanoz aşısının ardından yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyon geçirmiş; ya da bu aşının herhangi bir bileşenine karşı ciddi bir alerjisi olan kişilere aşı yapılmamalıdır. Size aşı yapan kişiye herhangi bir ciddi alerji hakkında mutlaka bilgi veriniz

• Aşağıdaki durumlarda doktorunuzla konuşunuz:

- Tetanoz veya herhangi bir aşıdan sonra şiddetli ağrı veya şişlik,

- Guillain Barre Sendromu (GBS) adı verilen rahatsızlığı geçirmiş olma;

- Enjeksiyonun planlandığı gün iyi hissetmeme.

Aşılar dâhil olmak üzere herhangi bir ilaçla yan etki gelişme riski olabilir. Bunlar genellikle hafiftir ve kendiliğinden kaybolurlar. Ciddi reaksiyonlar da mümkündür ancak nadirdir.

Tetanoz aşısı yaptıranların çoğunda herhangi bir sorun ortaya çıkmaz

Tetanoz aşısını takiben görülebilen hafif sorunlar: (Faaliyetlere etki etmeyen)

· Enjeksiyon yapılan yerde ağrı (yaklaşık 10 kişide 8)

· Enjeksiyon yapılan yerde kızarıklık veya şişme (yaklaşık 4 kişide 1)

· Hafif ateş (nadir)

· Baş ağrısı (yaklaşık 4 kişide 1)

· Yorgunluk (yaklaşık 4 kişide 1)

Tetanoz aşısını takiben görülebilen orta derecede sorunlar:

(Etkinliklere etki eden fakat tıbbi yardım gerektirmeyen)

• 37.5 C üzerindeki ateş (nadir)

Td aşısını takiben görülebilen ciddi sorunlar:

(Olağan faaliyetleri engelleyip, tıbbi bakım gerektiren)

· Kolda enjeksiyon yapılan yerde şişlik, şiddetli ağrı, kanama ve / veya kızarıklık (nadir).

                                                   

 

AŞI BİLGİLENDİRME AÇIKLAMASI

Enjekte edilen herhangi bir aşıdan sonra ortaya çıkabilecek sorunlar:

Bazı insanlar bazen aşı dâhil tıbbi bir işlemden sonra bayılabilirler. Yaklaşık 15 dakika boyunca oturma veya uzanma, bayılmayı ve düşüşün neden olduğu yaralanmaları önlemeye yardımcı olabilir. Başınız dönerse, görme değişikliğiniz olursa veya kulaklarınızda çınlama varsa sağlık görevlinize söyleyiniz.

Bazı insanlarda, şiddetli omuz ağrısı ve enjeksiyon yapılan kolda hareket zorluğu olabilir. Bu çok nadiren olur.

Herhangi bir ilaç ciddi bir alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu tür reaksiyonlar aşıdan sonra çok nadir görülür, yaklaşık bir milyon dozda 1 olduğu tahmin edilmektedir ve aşılamadan sonra birkaç dakika ila birkaç saat içinde meydana gelebilir.

Herhangi bir ilaç gibi bir aşının da, ciddi bir tıbbi hasar veya ölüme neden olma ihtimali, çok düşük olsa da vardır.

 

NEYE DİKKAT ETMELİYİM ?

Şiddetli alerjik reaksiyon belirtileri, çok yüksek ateş veya alışılmadık davranışlar gibi sizi kaygılandıran tüm belirtilere dikkat ediniz.

Ciddi alerjik reaksiyon belirtileri, kurdeşen, yüzün ve boğazın şişmesi, nefes darlığı, hızlı kalp atışı, sersemlik ve güçsüzlük olabilir. Bunlar aşılamadan sonra birkaç dakika ila birkaç saat içinde başlayacaktır.

Ne yapmalıyım?

                                                  

Ağır bir alerjik reaksiyon veya bekleyemeyecek kadar acil başka bir durum olduğunu düşünüyorsanız, 112'yi arayınız ya da kişiyi en yakın hastaneye götürünüz.

Böyle bir durum söz konusu değilse, doktorunuzu arayınız.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır