soner yalçın müslüm gürses / Müslüm Gürses - Soner Yalçın - Köşe Yazıları – Sözcü

Soner Yalçın Müslüm Gürses

soner yalçın müslüm gürses

Müslüm Gürses

Yayınlanma: 16 Kasım

“Müslüm” filmine gittim&#;
Güzel film; emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Fakat:
Dünyada da böyle; filmi, kurgu değil gerçek sanıyor insanlar!
“Müslüm” filmi, Müslüm Gürses'in gerçek hayat hikâyesi mi?
Seyirci öyle sanabilir.
Peki&#; Bizim meslektaşlara ne oluyor? Filmde anlatılanlar “gerçek” diye haber yapıyorlar!
Filmde Müslüm'ün babası, eşini ve kızını öldürüyor.
Babası Mehmet Akbaş -gerçek hayatta- kızını öldürdü mü? Medya filmden etkilenip “öldürdü” diye haber yapıyor!
Bakınız:
Müslüm Gürses hayatını her seferinde farklı anlatırdı. Ne doğru- ne eksik bilmek zordu. Geçmişini unutmak isteyen biriydi. Herkes de buna özen gösterirdi. Ancak mevzubahis olan gazetecilik olunca “yalan habere” göz yummamak gerekir!
Babası torbacı idi; esrar/cıgaralık sarar-içer ve satardı. Eşini “namus meselesi” yüzünden öldürdü.
Kızını öldürdüğünü hiç duymadık! (Keşke Adana'da bir gazeteci şu cinayet dosyasını bulup açıklığa kavuştursa!)
Tarihe hakikat mirası bırakmak lazım; senaryo ayrıdır,gerçek apayrı!
Filmde, içki kadehi elinden düşmeyen Müslüm Gürses, içkiden ziyade “cıgara” (ve novalgin gibi ilaç) tiryakisi idi. Öyle ki&#; Film başındaki kazanın sebebi, şoförün (ki taksicidir) uyuması değil, Müslüm'ün “cıgara” dumanından etkilenmesidir. “Mersin 33” pavyonu müdavimleri için bu sır değildir!
Filmde kardeşi Ahmet'in, 'de askerden kaçtığı için vurulduğu gerçek; ama Ahmet'in o gün “cıgara çekmekten” kafasının “iyi” olduğu eksik!
Müslüm Gürses'de sır çok&#;

Alevi mi?

Müslüm Gürses, “Arap Alevisi” olduğunun bilinmesini istemezdi!
Bundan da emin değilim. Çünkü:
Doğduğu, Urfa-Fıstıközü bir Türkmen köyü. Adı önce Türkçe “Tisa” idi.
Müslüm'ün soyu 'te iskan yoluyla köye yerleştirilen “Küçük Aşolar” (Akbaşlar).
Köydeki bir diğer göçebe aile “Ertaşlar”; Muharrem ve Neşet Ertaş'ın soyuydu.
Ertaşlar, “Türkmen Alevisi” olduğundan, Müslüm Gürses “Arap Alevisi” mi emin değilim? Bu konular araştırmaya muhtaç; ne yazık ilgilenen pek kimse de yok&#;
“Müslüm” filmi&#;
Bir “ikonlaştırma” çabası içinde&#; Acaba salt Muhterem Nur'un anlattıkları üzerine mi inşa edildi? (Müslüm'ün vasiyeti vardı;“filmim çekilmesin” diye! Sonra ne değişti?)
Kurgunun, gerçeği yansıtmadığının altını bir kez daha çizmek isterim.
Kuşkusuz&#; Müslüm Gürses, Muhterem Nur'u çok sevdi. Ama aseksüel idi. Muhterem Nur dışında hayatına giren tek kadın buluğ çağında oldu. Adana'da tekstil atölyesinde iç çamaşırı diken kadınla yakınlaştı; kadın ona bisiklet aldı. İlk politik kavramları da o kadından öğrendi; “sömürü”, “emek” gibi&#;
Politikası olmayan bir “protest” idi Müslüm&#;
Kuşkusuz&#; Muhterem Nur'un, Müslüm Gürses üzerinde emeği çok. Bahçelievler-Bakırköy'de o kadar daireleri varsa bu onun sayesinde oldu. Müslüm'ün hayatta tek lüksü, sık sık takım elbise almaktı&#;
Kuşkusuz&#; Müslüm Gürses ile Muhterem Nur “acının birleştiği” iki yaralı insandı. Yaşadıkları zorlu hayatı birbirlerine yaslanarak atlatmaya çalıştılar.
Evet, insan yaşadığı koşulların ürünü; ikisinin de hayatı ateşin içinden doğan “arabesk” idi; “dibin dibi” olanından!
İşte bu acılı ruh&#;
Müslüm'ün yüreğinden çıkan sesinde yankı buldu.
Muhterem Nur'un ise koruyucu sevgisinde&#;

Siyasetteki karşılığı

Müslüm Gürses&#;
Sosyal ve toplumsal tarihimize mal olmuş “öteki”nin sesi&#;
Doğarken ölen “alnı kara”/kadersizlerin feryadı&#;
Uyumsuzların, çaresizlerin, küskünlerin yanık çığlığı&#;
-Sisteme değil- kendine isyan eden ezilmişlerin jiletliitirazı: “Tanrım beni baştan yarat!” Müslümcülerin vücudunu jiletlemesi, kendinden memnun olmadığının ritüeli /“ayini!”
Müslüm Gürses&#;
Ne bir Orhan Gencebay, ne de bir Ferdi Tayfur!
Magazin hayatı yok&#;
Lüks yaşamı yok&#;
Gösterişi, şımarıklığı yok&#;
Orhan ve Ferdi'nin tersine o bir tutunamayan!
Filmlerinde bile mutlu son bulunmaz; çoğunlukla ölür!
Arabesk, sadece müzik değil, yaşam biçimi.
“Delikanlılık” kültürünün sembolü; bıyığını kesmez; haksızlık yapmaz, lüks yatlara binmez.
Ağır, dürüst, efendi ve hep gariban!
“Arabesk dünyanın” en mazlumudur Müslüm&#;
Peki “kaç Müslüm Gürses” var? Örneğin, sonra pop söylemedi mi?
Sorunun yanıtı soru: Pop mu arabeski değiştirdi; arabesk mi popa ruhunu verdi?
Kayahan'dan Ahmet Kaya'ya hepsi “arabesk ruh” taşımaz mı?
Uzatmayayım. Bir filmden tüm bunları anlatması beklenemez.
Keza sonuçta:
Ülkemizin gerçeği şudur:
Biz&#;

Rasyonel bilgiyi almak-kullanmaktan ziyade, duygusal tepkileri yoğun toplumuz.
Bu sebeple&#; Bizim toplumumuzda arabesk kültürü etkilidir. Siyasetteki karşılığı Erdoğan'dır!
Film ne derse desin&#;
Gazeteciler kurguya değil, hakikate bağlı kalmalıdır.

Müslüm Gürses ve Freddie Mercury

DUVAR - Geçti&#;imiz haftalarda vizyona giren ve konusu müzik olan iki filmi birden seyrettim. &#;ki film de benim için önemliydi. Birisi “Müslüm” di&#;eri ise “Bohemian Rhapsody” yani Queen grubunun solisti Freddie Mercury’nin hayat hikayesi. Biyografi filmler için dü&#;üncem her zaman gerçe&#;in bire bir anlat&#;lmas&#;d&#;r. Hem Müslüm Gürses’in hem de Freddie Mercury’nin hayat&#;n&#; büyük oranda bildi&#;im için filmleri seyretmeye giderken beklentilerim herkesten belki de biraz daha farkl&#;yd&#;.

Müslüm Gürses filminden ba&#;layay&#;m; Müslüm Gürses ve müzi&#;i için pe&#;inen &#;unlar&#; söyleyebilirim; ’li ve ’l&#; y&#;llarda bir kesimin asla dinlemedi&#;i, hatta o müzi&#;i dinlemeyenlerin dinleyenleri “k&#;ro” olarak nitelendirdi&#;i bir durum söz konusuydu. ’li y&#;llar&#;n ilk yar&#;s&#;nda bu alg&#; de&#;i&#;ti çünkü Müslüm Gürses k&#;smen “rock” ve “pop” &#;ark&#;lar&#; söylemeye ba&#;lad&#;. Dolay&#;s&#;yla “sosyete” tak&#;m&#; Müslüm Gürses’e ilgi göstermeye ba&#;lad&#;. Zaten hep böyle olmad&#; m&#;? Önce “tu ka ka” sonra “badem gözlü”. Müslüm Gürses’in asla bir böyle be&#;enilme amac&#;n&#;n olmad&#;&#;&#;ndan ad&#;m gibi eminim. Çünkü kendisi inand&#;&#;&#; bir müzi&#;i yapmay&#; seviyordu ve y&#;llard&#;r da o müzi&#;i yap&#;yordu. ’li y&#;llarda kendisine teklif edilen tarz&#; d&#;&#;&#;ndaki projelere akl&#; yatt&#; ve farkl&#; &#;ark&#;lar da söylemeye ba&#;lad&#;, böylece daha önce Müslüm Gürses’i hiç dinlememi&#; hatta burun k&#;v&#;ran bir hayran kitlesi edinmi&#; oldu. Benim bir müzik yazar&#; olarak fikrim, Müslüm Gürses’in eski arabesk &#;ark&#;lar&#;n&#;n daha anlaml&#; oldu&#;u ve müzikalitesinin daha iyi oldu&#;u yönünde. Fakat rock ve pop &#;ark&#;lar&#; söylemesine de herhangi bir itiraz&#;m yok. Müzikte be&#;eniler çe&#;itlilik ve farkl&#;l&#;k gösterebilir.

Gelelim “Müslüm” filmine ve filmin anlatt&#;klar&#;na

Soner Yalç&#;n filmin vizyona giri&#;inden sonra filmle ilgili bir yaz&#; yazd&#;. Yazd&#;klar&#; &#;öyle:

“Müslüm" filmine gittim Güzel film; eme&#;i geçen herkese te&#;ekkür ederim. Fakat: Dünyada da böyle; filmi, kurgu de&#;il gerçek san&#;yor insanlar! "Müslüm" filmi, Müslüm Gürses'in gerçek hayat hikâyesi mi? Seyirci öyle sanabilir. Peki Bizim meslekta&#;lara ne oluyor? Filmde anlat&#;lanlar "gerçek" diye haber yap&#;yorlar!”.

Soner Yalç&#;n yazd&#;klar&#;nda hakl&#; ama filmin ba&#;&#;nda, daha yaz&#;lar akarken “bu film gerçek hayat hikayesinden uyarlanm&#;&#;t&#;r” yaz&#;s&#;n&#; belki görmedi. Çünkü film bu iddia ile ba&#;l&#;yordu. Gazetecilerin anlat&#;lanlar gerçektir diye haber yapmalar&#;n&#;n nedeni filmin ba&#;&#;ndaki o yaz&#;. Tabii ki o yaz&#; var diye filmde tüm anlat&#;lanlar gerçek gibi kesin bir hükme varmak do&#;ru de&#;il. Gazetecilik ara&#;t&#;rmay&#; gerektirir, yaz&#;lan her &#;eyin sonuna kadar do&#;ru oldu&#;unu kabul etmeyi de&#;il.

MÜSLÜM GÜRSES’&#;N BABASI KAT&#;L M&#;YD&#;?

Soner Yalç&#;n’&#;n yaz&#;s&#;nda de&#;indi&#;i bir di&#;er detay ise filmin en can al&#;c&#; sahnelerinden biriydi. Müslüm Gürses’in babas&#;, kar&#;s&#;n&#; yani Müslüm Gürses’in annesini ve k&#;z&#;n&#; yani Müslüm Gürses’in k&#;z karde&#;ini öldürdü&#;ü sahneydi. Soner Yalç&#;n bu sahnenin gerçe&#;i yans&#;tmad&#;&#;&#;n&#; yazm&#;&#;t&#;. Yaz&#;s&#;n&#;n o k&#;sm&#; ise &#;öyle;

“K&#;z&#;n&#; öldürdü&#;ünü hiç duymad&#;k. (Ke&#;ke Adana’da bir gazeteci &#;u cinayet dosyas&#;n&#; bulup aç&#;kl&#;&#;a kavu&#;tursa!). Tarihe hakikat miras&#; b&#;rakmak laz&#;m; senaryo ayr&#;d&#;r, gerçek apayr&#;!”

Dosya Adana’da de&#;il ama Erzurum’da bulundu ve Odatv yay&#;nlad&#;.

Erzurumpost’tan Macit Gürbüz’ün 48 y&#;l sonra ula&#;t&#;&#;&#; cinayet dosyas&#; çok ilginç detaylar içeriyor. Karar Adana 1. A&#;&#;r Ceza Mahkemesi’ne ait. Merhum Müslüm Güres’in babas&#;, e&#;i Emine’yi 29 May&#;s ’da öldürmü&#;. A&#;&#;r Ceza Mahkemesi’nin mahkumiyet karar tarihi ise, 3 Kas&#;m Mahkeme Ba&#;kan&#; Hakim A. R&#;za Turcan, üyeler Mürüvet Talu ve Ali Kilisli. Dosyan&#;n savc&#;s&#; da &#;hsan Güleray. Karar, 4 sayfadan olu&#;uyor. Mahkemenin mahkumiyet karar&#;nda baba Mehmet Akba&#;, Süleyman o&#;lu Ay&#;e’den do&#;ma, Adana Hürriyet Mahallesi Sokak 62 numarada ikamet ediyor görünüyor, 2 çocuklu, okur-yazar ve sab&#;kal&#;. Kasten adam öldürmekten yarg&#;lan&#;yor. Cinayet dosyas&#;nda bir bilinmeyene daha ula&#;&#;ld&#;. Mehmet Akba&#;, i&#;ledi&#;i cinayetten bir süre önce öldürdü&#;ü e&#;inden bo&#;anm&#;&#;. Yani bo&#;ad&#;&#;&#; e&#;ini katletmi&#;. Yani filmde anlat&#;ld&#;&#;&#; gibi olay oldu&#;u s&#;rada evli de&#;iller. Olay günü öldürdü&#;ü Emine Akba&#;; resmi e&#;i de&#;il, Emine han&#;m&#;n soyad&#; da Demirdöven. Mehmet Akba&#;, e&#;inden bo&#;and&#;ktan sonra Adana’dan &#;skenderun’a göç karar&#; alm&#;&#;. Çocuklar&#;n&#; görmek için e&#;inin ya&#;ad&#;&#;&#; evin soka&#;&#;na gelmi&#;. Amac&#; o&#;lu Ahmet ve Müslüm Akba&#;’&#; görmek. Olaydan çok k&#;sa süre önce Müslüm karde&#;i Ahmet’i jilet almas&#; için mahalle bakkal&#;na göndermi&#;. Baba Mehmet Akba&#;, sokakta beklerken, 8 ya&#;&#;ndaki Ahmet’i görünce yan&#;na ça&#;&#;rm&#;&#;, amac&#; onu da alarak &#;skenderun’a götürmekmi&#;. Ahmet, babas&#;n&#;n ellerini açarak kucaklama iste&#;ine olumsuz yan&#;t vermi&#; ve babas&#;na sar&#;lmam&#;&#;. Baba onu iknaya çal&#;&#;&#;rken anne Emine Demirdöven, Ahmet’in arkas&#;ndan evden ç&#;km&#;&#;. Ahmet, babas&#;na sar&#;lmak ve onunla &#;skenderun’a gitmek istemedi&#;ini söylemi&#;. Baba, o&#;lu Ahmet’i kolundan tutarak zorla götürmek isteyince Ahmet a&#;lamaya ba&#;lam&#;&#;, o&#;lunun a&#;lay&#;p feryat etti&#;ini duyan anne oraya gitmi&#; ve o&#;lunun elinden tutarak eve do&#;ru yönelmi&#;. Ahmet ve annesi eve do&#;ru giderken, oldukça öfkelenen baba Mehmet Akba&#;, sokaktaki seyyar bir kebapç&#;n&#;n tezgah&#;ndan ald&#;&#;&#; ekmek b&#;ça&#;&#; ile eski e&#;i Emine’ye arkadan sald&#;rarak s&#;rt&#;ndan ve kalças&#;ndan defalarca b&#;çaklam&#;&#;. Kanlar içinde kalan Emine hastaneye kald&#;r&#;lm&#;&#; ve orada hayat&#;n&#; kaybetmi&#;. Mehmet Akba&#; kaçm&#;&#;, ancak yakalanm&#;&#;. Mahkemede, “&#;skenderun’a gitmeden önce çocuklar&#;m&#; görmek üzere eski e&#;imin evinin soka&#;&#;na gittim. O s&#;rada 8 ya&#;&#;ndaki o&#;lum Ahmet’i gördüm, yan&#;ma ça&#;&#;rd&#;m. Konu&#;urken, eski e&#;im Emine geldi yan&#;m&#;za. Ahmet’in elinden tutarak götürürken, bana a&#;&#;r küfürler etti, hakaretlerde bulundu, elinde kal&#;n bir sopa vard&#;, defalarca bana vurdu, kendimi korumak istedim, o s&#;rada kendimi kaybetmi&#;im, hat&#;rlam&#;yorum b&#;çaklad&#;&#;&#;m&#;” diye ifade veren Akba&#;, görgü tan&#;klar&#;n&#;n bu iddiay&#; yalanlamas&#; üzerine mahkûmiyet alm&#;&#;. Tan&#;klar, küfürle&#;me ve hakaretin söz konusu olmad&#;&#;&#;n&#;, hatta ikisi aras&#;nda kar&#;&#;l&#;kl&#; konu&#;man&#;n dahi geçmedi&#;ini, sadece Emine Demirdöven’in ç&#;&#;l&#;klar&#;n&#; duyduklar&#;n&#; söylemi&#;. Mahkeme, tan&#;k ifadeleri ve otopsi raporunu göz önünde bulundurarak Mehmet Akba&#;’a önce eylemine uyan TCK’n&#;n Maddesi gere&#;ince 24 y&#;l a&#;&#;r hapisle cezaland&#;rm&#;&#;. Ard&#;ndan da pi&#;manl&#;k duymas&#; ve mahkemedeki hal ve tav&#;rlar&#; nedeniyle cezas&#;nda 1/6 oran&#;nda (4 y&#;l) indirime gitmi&#; ve Akba&#;’a 20 y&#;l a&#;&#;r hapis cezas&#; vermi&#;.

KIZ KARDE&#;&#;N&#; BABASI ÖLDÜRMEM&#;&#;

Filmde Müslüm Gürses’in babas&#; e&#;ini evde b&#;çaklayarak, kundaktaki k&#;z&#; Ezo’yu da kunda&#;&#;yla birlikte duvara vurarak öldürse de, mahkeme tutanaklar&#;nda böyle bir kay&#;t ve detay yok. Bu durum, ya filmin kurgusu ya da fahi&#; bir hata. Filmde b&#;çaklanarak öldürüldü&#;ü iddia edilen Müslüm Baba’n&#;n k&#;z karde&#;i Ezo’ya ait mahkeme karar&#;nda tek bir sat&#;r dahi geçmiyor. Yani baba Mehmet Akba&#;, e&#;ini öldürmekten yarg&#;lan&#;yor ve ceza al&#;yor. Filmde; Emine Demirdöven, evde b&#;çaklanarak öldürülürken, gerçekte sokakta katlediliyor.

F&#;LMDE N&#;YE MÜZ&#;K DÜNYASI ÇOK AZ VAR

“Müslüm” filmi gördü&#;üm kadar&#;yla Müslüm Gürses’in hayat&#;n&#;n zorluklar&#;n&#; ve ya&#;ad&#;&#;&#; trajedileri anlatmas&#; aç&#;s&#;ndan çok önemli. Film, Müslüm Gürses’in özel ya&#;am&#;n&#; bizlere eksik ya da fazla, bir &#;ekilde anlat&#;yor. Elbette filmde baz&#; konular&#;n kö&#;eleri sivriltilmi&#;, biraz daha dram kat&#;lm&#;&#; ve biraz da abart&#;larla dolu bir &#;ekilde anlatm&#;&#;. Kendi ad&#;ma beklentim biraz da o dönemki müzik dünyas&#;n&#;n filme aktar&#;lmas&#;yd&#;. Müslüm Gürses’in rakipleri kimlerdi? O dönem arabesk piyasas&#;n&#;n durumu nas&#;ld&#;? Orhan Gencebay, &#;brahim Tatl&#;ses ve Ferdi Tayfur’a göre Müslüm Gürses’in konumu neydi bir nebze olsun bilmek seyircinin hakk&#;yd&#;.

KÜÇÜK B&#;R 12 EYLÜL DÖNEM&#; MÜZ&#;K SAHNES&#;

12 Eylül darbesinden sonra müzik nas&#;l bir hal ald&#;? Benim hat&#;rlad&#;&#;&#;m bir tablo vard&#;r. O döneme ait bir konser. Tarih 25 Temmuz , yer Maslak Harp Akademileri, tüm ihti&#;am&#;yla Kenan Evren ve Milli Güvenlik Konseyi üyeleri bir masada oturmu&#;lar. Yanlar&#;nda ise yeni ba&#;bakan olmu&#; Turgut Özal ve e&#;i Semra Özal. Sahnede Ersen ve Dada&#;lar var. Nedense ’li y&#;llarda “rock” gruplar&#;n&#;n isimleri otobüs &#;irketlerinin isimlerine benziyordu. Baz&#;lar&#; da kendi aralar&#;nda da amip gibi bölünüyorlard&#;, Karda&#;lar ve Dada&#;lar gibi. Ersen ve Dada&#;lar o günlerin çok tutulan &#;ark&#;s&#; “Vatan Bizim Ülke Bizim” i söylüyorlar. Söz ve müzik A&#;&#;k Veysel’e ait. &#;ark&#;n&#;n sonunda ise Ersen ve Dada&#;lar grubu tek tek gidip Kenan Evren’in elini öpüp masadaki di&#;er siyasi ve askeri yetkililerin elini s&#;k&#;yorlard&#;.

Elbette 12 Eylül müzi&#;i ve müzisyenleri olumsuz yönde etkilemi&#;ti. Öncelikle gece belirli bir saatten sonra her yer kapan&#;yordu. Bu bile tek ba&#;&#;na müzi&#;in sahne k&#;sm&#;n&#; etkileyen bir durum.

Geçti&#;imiz günlerde filmin senaryosunun gerçek mi de&#;il mi konusu Muhterem Nur’a soruldu. Muhterem Han&#;m, filmde anlat&#;lanlar&#;n Müslüm Gürses’in kendisine söyledikleri oldu&#;unu belirtti. Bunun üzerine Muhterem Nur’a söylenecek fazla bir &#;ey yok çünkü olaylar&#;n sadece o kadar&#;n&#; biliyor olabilir. Kendisinin üzerine bu konuyla ilgili gidilmesine de kar&#;&#;y&#;m. Bir kesim bas&#;n bu konuyu çok fazla ka&#;&#;yor, Muhterem Nur bir anlat&#;c&#;, kendisini bu konuda s&#;k&#;&#;t&#;rmak nazikçe bir davran&#;&#; de&#;il.

BOHEMIAN RHAPSODY

Bir di&#;er film ise Bohemian Rhapsody idi. Y&#;llard&#;r beklenen ve merak edilen bir filmdi. Ben de kendi ad&#;ma bu filmi çok merak ediyordum. Özel olarak filmi be&#;endim, filmdeki star &#;ark&#;c&#; ve grup anla&#;mazl&#;&#;&#; ülkemizde de s&#;kl&#;kla görülen bir durumdur. Filmde bu konu çok güzel i&#;lenmi&#;. Freddie Mercury’nin özel hayat&#; da çok güzel anlat&#;lm&#;&#;. Ba&#;rol oyuncusu Rami Malek ise tam bir Freddie Mercury olmu&#;. Queen grubunun elemanlar&#; ise neredeyse bire bir benzerleri taraf&#;ndan canland&#;r&#;lm&#;&#;lar. ’l&#; ve ’li y&#;llarda Türk filmlerinde bir sanatç&#; bir enstrüman çal&#;yorsa gerçeklikten uzak bir &#;ekilde çald&#;r&#;l&#;rd&#; ve özellikle Zeki Müren piyanoyu çalarken adeta piyanoyu ok&#;ar gibi bir görüntü ortaya ç&#;kard&#;. Fakat bu filmde oyuncular neredeyse bire bir enstrümanlar&#;n&#; çal&#;yorlar. Harika bir Queen oyunculu&#;u seyrettik. Gelmi&#; geçmi&#; en güzel müzik filmlerinden biri olmaya aday bir film olmu&#;. Konular güzel i&#;lenmi&#;, oyuncular da ayn&#; &#;ekilde çok gerçekçi. Tam bir Freddie Mercury izledik. Müzik ili&#;kileri ve müzik piyasas&#;n&#;n nas&#;l döndü&#;ünü izleyiciye aktaran bir film olmu&#;. Umar&#;m bizim &#;ark&#;c&#;lar&#;m&#;z için de böyle filmler çekilir ve be&#;enimizi kazan&#;r.

Tüm olumlu yanlara ra&#;men Müslüm Gürses filmindeki gibi senaryonun gerçek olup olmad&#;&#;&#; sorunu bu filmde de kar&#;&#;m&#;za ç&#;kt&#;. Bir çok zaman ve bilgi hatas&#; vard&#;. Hayat&#;n gerçe&#;i filmde tam olarak yoktu. Özellikle kritik baz&#; hatalar gözümüze çarpmad&#; de&#;il. Basitçe s&#;ralamak gerekirse; Queen’den önceki grup olan Smile grubunun konserinin sonunda solist Tim Staffel gruptan ayr&#;l&#;yor ve Brian May ile Roger Taylor ne yapacaklar&#;n&#; konu&#;urken Freddie Mercury yanlar&#;na yanlar&#;na geliyor ve kendilerinin grubun yeni &#;ark&#;c&#;s&#; olabilece&#;ini söylüyor. Gerçekte ise Freddie Mercury ve Tim Staffel zaten arkada&#;t&#;lar ve Freddie Mercury’i Smile'&#;n provalar&#;na da Tim Staffel getirmi&#;tir. Tim Staffel gruptan ayr&#;l&#;nca yeni grup kurma fikriyle di&#;er müzisyenlerin kar&#;&#;s&#;na ç&#;kar.

Filmin bir sahnesinde Queen ilk albümünü kaydederken “Seven Seas Of Rhye” adl&#; &#;ark&#;n&#;n kay&#;tlar&#; duyuluyor. “Seven Seas Of Rhye” ilk albümde sadece enstrümental olarak kaydedilmi&#;tir ve ikinci albümde ise sözleri yaz&#;l&#;p Queen'in ilk hitlerinden biri olmu&#;tur.

Yine bir sahnede Bohemian Rhapsody'den hemen önce Queen'in ç&#;kt&#;&#;&#; Amerika turnesinde “Fat Bottomed Girls” çald&#;klar&#;n&#; görüyoruz. bohemian Rhapsody 'te, Fat Bottomed Girls 'te kaydedildi. Bir zaman hatas&#; söz konusu.

“We Will Rock You” bestelenirken Freddie Mercury stüdyoya giriyor. Burada saçlar&#; k&#;sa ve b&#;y&#;kl&#;. Fakat &#;ark&#; y&#;l&#;nda bestelendi. Freddie Mercury'nin k&#;sa saçl&#; ve b&#;y&#;kl&#; halini 'den itibaren görmeye ba&#;lad&#;k.

Freddie Mercury, menajer John Reid'i arabas&#;ndan kovuyor ve bunu kendisine getirilen solo albüm tekline ba&#;l&#;yor. Çünkü bunu grupla aras&#;nda problem ç&#;karmak için yapt&#;klar&#;n&#; dü&#;ünüyor. &#;&#;in asl&#; böyle de&#;il, Freddie Mercury henüz Queen’den ayr&#;lmadan önce Brian May ve Roger Taylor solo albümlerini yapm&#;&#;lard&#;.

Freddie Mercury, filmde Mary Austin’e “Love Of My Life” &#;ark&#;s&#;n&#;n seyirciler taraf&#;ndan söylendi&#;i bir konseri izletiyor. Asl&#;nda filmde gösterilen konser 'te Rock in Rio'da gerçekle&#;ti. O zaman Freddie ve Mary Austin çoktan ayr&#;lm&#;&#;lard&#;.

Filmde Live Aid öncesi Freddie Mercury'nin gruba tekrar geri dönme &#;art&#; olarak John Deacon bundan sonra yap&#;lacak tüm &#;ark&#;lar&#;n yazar&#;n&#;n Freddie Mercury de&#;il Queen olarak yaz&#;lmas&#;n&#; &#;art ko&#;uyor. Böyle bir &#;ey söz konusu de&#;il çünkü Live Aid'den sonra ç&#;kan tarihli “A Kind Of Magic” albümünde grubun birlikte besteledi&#;i “One Vision” &#;ark&#;s&#; hariç tüm &#;ark&#;lar yine kim bestelediyse onun ad&#;yla albüm kartonetlerine yaz&#;ld&#;. Deacon ve Mercury’nin birlikte besteledikleri “Friends Will Be Friends” &#;ark&#;s&#; bu albümdedir. Grubun son iki albümü tarihli “The Miracle” ve tarihli Innuendo” da tüm &#;ark&#;lar&#;n besteci k&#;sm&#;na Queen yaz&#;lm&#;&#;t&#;r. Çünkü Freddie Mercury hastal&#;&#;&#; nedeniyle senesinden sonra konser yapamaz. &#;ark&#;lar yap&#;l&#;rken i&#;in içinde de&#;ildir. Fakat grup Freddie Mercury hakk&#;nda ç&#;kan söylentilerin önüne geçmek için &#;ark&#;lar&#;n ortak yaz&#;ld&#;&#;&#; alg&#;s&#;n&#; yaratmak istemi&#;tir.

Filmde Live Aid konserinde Queen sahne alana kadar para toplanamam&#;&#; gibi gösteriliyor ama Queen sahneye ç&#;k&#;nca 1 milyon pound toplan&#;yor. Gerçekte Queen ç&#;kana kadar hiç para toplanmam&#;&#; olmas&#; gerçekçi de&#;il.

Yine filmde Smile ile birlikte sahneye ilk ç&#;kt&#;klar&#;nda Brian May "yeni bas gitaritimiz John Deacon ve yeni solistimiz Freddie Bulsara" diye grubu tan&#;t&#;yor ve grubun ad&#; henüz Queen olmam&#;&#;t&#;r. Gerçek tabii bundan farkl&#;; çünkü Freddie Mercury, Tim Staffel'den sonra Queen müzisyenleriyle beraber çalmaya ba&#;lar. grubun ad&#; da Queen olur. Hatta Queen olarak sahneye ç&#;karlarken 'de John Deacon bas gitarist olarak gruba kat&#;l&#;r.

Filmde Mary Austin Live Aid öncesinde Münih'te Freddie Mercury'yi ziyaret eder ve hamile oldu&#;unu söyler. Fakat gerçekte Mary Austin Live Aid'den birkaç y&#;l sonra hamile kalm&#;&#;t&#;r.

Sanki Queen önce Amerika'da ünlü olup sonra di&#;er ülkelerde &#;öhretini artt&#;rm&#;&#; gibi bir hava var. Queen zaten &#;ngiltere'de tan&#;n&#;yordu. 'te Japonya'da ilgi görünce grup Amerika turnesini yapt&#;lar.

John Reid ile ayr&#;lmalar&#; y&#;l&#;nda Freddie Mercury'nin solo albüm teklifi üzerine kavga ile gerçekle&#;mi&#; gibi anlat&#;lm&#;&#;. Asl&#;nda Queen art&#;k menajerli&#;i kendisi üzerine almak istemektedir. John Reid ile 'de biten kontratla ilgili Jim Beach, John Reid’la menajerli&#;i sonland&#;r&#;r.

Filmde Ray Foster, “A Night At The Opera” albümünün yap&#;mc&#;s&#; olarak gözükmektedir. Fakat gerçekte o albümün yap&#;mc&#;s&#; Ray Foster de&#;ildir. Albümün prodüktörü Decca’n&#;n eski prodüktörlerinde Roy Thomas Baker’d&#;r. The Who, The Rolling Stones, David Bowie, Foreigner, Journey, Ozzy Osbourne, Mötley Crüe, funduszeue.info, Devo, The Stranglers, Dusty Springfield, Yes, Cheap Trick, Gasolin', The Darkness and The Smashing Pumpkins gibi gruplarla da çal&#;&#;m&#;&#;t&#;r. Hale de prodüktörlük yapan efsane bir isimdir. Önemli bir prodüktördür.

Hem Müslüm Gürses hem de Bohemian Rhapsody için bunlar&#; niye yazd&#;m, filmler çok güzel filmer ama gerçeklikle ilgili baz&#; sorunlar var. Konuya uzak insanlar bu fimlere gittiklerinde bire bir gerçek hayat hikayeleri seyrediyoruz sanmas&#;nlar ve yanl&#;&#; bilgilendirilmesinler istedi&#;im için bunlar&#; yaz&#;yorum. Fimleri kötülemek gibi bir amac&#;m yok. Müzikle ilgili ne yap&#;l&#;rsa seyrediyorum ve çok de&#;erli buluyorum. Sadece biraz daha gerçe&#;i anlatmam&#;z gerekiyor çübkü gerçeklik bu tür hayat hikayelerinde çok önemli. Gerçe&#;i anlat&#;rsak herkes daha çok sevecek ve kendinden bir &#;eyler bulacakt&#;r. Bunun asla unutmamam&#;z gerekiyor. Olmayan &#;eyleri olmu&#; gibi anlatmak belki size gi&#;ede ba&#;ar&#; getirebilir ama bir gün gerçekler ortaya ç&#;kt&#;&#;&#;nda söyleyecek pek sözünüz kalmayabilir. Bizim halk&#;m&#;z TV’de ya da sinemada ne görse hemen inan&#;yor ve gerçekmi&#; gibi alg&#;l&#;yor. Tekrar söylüyorum; Müslüm Gürses filminde müzik dünyas&#; ya da piyasas&#; ad&#;na çok az sahne gördük. Müslüm Gürses’in rakipleri kimlerdi? O dönemde Türkiye’nin sosyo-ekonomik durumu nas&#;ld&#;? Politik durum ne haldeydi? Müslüm Gürses müzik tarz&#;n&#; nas&#;l de&#;i&#;tirdi? Aranjörleri kimlerdi? Hangi saz ekipleriyle çal&#;&#;&#;yordu? Bunun gibi bir çok soru cevaps&#;z kald&#;. Sadece Müslüm Gürses’in ac&#; dolu hayat&#;n&#; seyrettik. Çok da be&#;endik, umar&#;m gi&#;e rekorlar&#; k&#;racakt&#;r. Benim filmin çekilmemesi gibi ya da kötü film gibi bir ele&#;tirim asla yok. Ama eksiklikler oldu&#;unu her iki film için de söylüyorum.

Henüz bu iki filmi seyretmeyenler varsa mutlaka seyretsinler. &#;ki filmden de hayata dair ç&#;kar&#;lacak çok güzel dersler var. Çünkü iki filmde de hayattan ders alma konusu çok güzel i&#;lenmi&#;. Müslüm Gürses çok özel bir insand&#;. &#;nand&#;&#;&#; müzi&#;i, onu çok seven bir kitleye y&#;llarca söyledi. Hayranlar&#; yüz binlerle belki de milyonlarla ifade ediliyor. Önemli bir fenomen ve önemli bir insan.

Freddie Mercury ve Queen ise benim henüz lise y&#;llar&#;nda babam&#;n dinledi&#;i kasetlerden duydu&#;um ilk rock &#;ark&#;lar&#;n&#;n mimar&#;. Lise hayat&#;m boyunca Queen kasetleri elimden dü&#;medi, walkman ve Queen kasetleri. Müzi&#;in efsanelerinden birisi. Filmde de bunu hissediyorsunuz, star ne demek grup ne demek, müzikal egolar ne demek, gruplardaki ayr&#;&#;malar nas&#;l oluyor hepsine cevap veren bir film.

Ben tüm bunlar&#; niye anlatt&#;m derseniz; konu müzik olunca gerçe&#;in d&#;&#;&#;ndaki tüm her &#;eye göz yummamak gerekir. Tarihe gerçe&#;i miras b&#;rakmak laz&#;m; senaryo ayr&#;d&#;r, gerçek ise apayr&#;.

E&#;er gerçekler anlat&#;l&#;rsa hem Müslüm Gürses gibi bir de&#;erimizin hem de Freddie Mercury gibi dünya çap&#;nda bir efsanenin sevenlerinin var olan be&#;enisini daha da artt&#;r&#;r hatta onlar&#; tan&#;mayanlar&#;n bile be&#;enisini kazand&#;r&#;r.

Hande Yener Afrodizyak () Full Albüm İndir

Hande Yener &#; Afrodizyak

Hande Yener Yeni Afrodizyak Full Albüm İndir

Hande Yener Afrodizyak Albüm ( Yüksek Kalite ) İndir

Exclusive Album: Hande Yener &#; “Afrodizyak” With Text And Direct Links In funduszeue.info

Afrodizyak Hızlı + Direkt indir

Hande Yener Yeni Afrodizyak Full Albüm İndir

Hande Yener Yeni Albümünü funduszeue.info&#;den İndir

Hande Yener Afrodizyak Şarkı Sözleri

Hande Yener Full Albümü İndirmek İçin Buraya Tıklayınız.

Hande Yener &#;ın Afrodizyak Albümü mp3 İndir

Hande Yener &#; funduszeue.info3
Hande Yener &#; Benden Bir Tane Daha funduszeue.info3
Hande Yener &#; Beni Öyle funduszeue.info3
Hande Yener &#; Çfunduszeue.info3
Hande Yener &#; Değfunduszeue.info3
Hande Yener &#; funduszeue.info3
Hande Yener &#; funduszeue.info3
Hande Yener &#; Hop funduszeue.info3
Hande Yener &#; Hoşçfunduszeue.info3
Hande Yener &#; Oluruna Bıraktıfunduszeue.info3
Hande Yener &#; Öp funduszeue.info3
Hande Yener &#; funduszeue.info3
Hande Yener &#; funduszeue.info3
Hande Yener &#; funduszeue.info3
Hande Yener, Misha &#; Vazgeçfunduszeue.info3

İndirme linki yoksa veya bir sorun varsa lütfen yorumlardan bize bildirin.

Şarkı sözü ekle

Kısa Link

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası