iyon nasıl bulunur / İyon Hacmi (Video) | Elementleri Tanıyalım | Khan Academy

Iyon Nasıl Bulunur

iyon nasıl bulunur

İyon nedir? İyon y&#;k&#; nasıl bulunur ve hesaplanır konu anlatımı

Haberin Devamı

 İyonlar kendi içerisinde de anyon ve katyon olarak ikiye ayrılırlar. Eşitlik sağlandığı durumlarda ise nötr olarak isimlendirilirler. Eğer iyonlar artı yüklü ise katyon olarak isimlendirilir. Tam tersi bir şekilde negatif yüklü olan iyonlar ise anyon olarak ifade edilmektedir.

 Bir iyonu oluşturan atom sayılarına göre de aldığı isimler farklılık gösterebilmektedir. Bir iyonun tek bir atomdan oluştuğu durumlarda monatomik atom olarak isimlendirilir. Aynı zamanda moleküler iyonlar olarak da isimlendirilebilmektedir. Moleküler iyonlar, çok atomlu iyonlardır. İki veya daha fazla iyondan meydana gelirler.

 Günlük hayatta kullanılan birçok üründe iyon bulunmaktadır. En fazla kullanıldığı yerlerden birisine ise saç kurutma makineleri örnek olarak verilebilir. İyon kullanılan saç kurutma makinelerinin saç açısından kullanılmayanlara oranla daha sağlıklı olduğu da bilinmektedir. Elementin sağ üst köşesinde iyon yükü bulunur. Sağ alt köşesinde ise elektron sayısı yer almaktadır. Elementin sol üst köşesinde kütle numarası ve sol alt köşesinde de atom numarası bulunmaktadır.

İyon Yükü Nasıl Bulunur ve Hesaplanır Konu Anlatımı

 Bileşik oluşturma esnasında elementlerin birbirleri ile alışveriş yapmaları sonucunda negatif veya pozitif hale geldikleri bilinmektedir. İyon yükü hesabı ise en fazla yapılan işlemler arasında yer almaktadır. İyon yükünü hesaplamak için proton sayısından elektron sayısının çıkarılması gerekmektedir. Yani proton sayısı ile elektron sayısının arasındaki fark ile iyon yükü eşittir.

Haberin Devamı

 İyon yükünü elementlerin sağ üst köşesinde görebilirsiniz. Pozitif yüklü olan iyonlar yani katyonların proton sayıları elektron sayılarından daha fazladır. Negatif yük taşıyan iyonlar ise anyon olarak ifade edilmektedir. Anyonlar da ise elektron sayısı proton sayısından daha fazladır. Anyonlar ve katyonlar zıt elektrik yükleri taşırlar. Zıt kutuplar birbirlerini çektikleri için de birbirlerine çekilirler. Ancak anyonlar anyonları iter ve katyonlar da katyonları iter. İyonlar bu sebeplerden dolayı reaktif kimyasal türler arasında yer almaktadır.

 Aynı zamanda negatif iyonların pozitif iyonlara oranla daha fazla haraketli olduğu da bilinmektedir. Üstelik bulunan çeşitli faydalarından dolayı negatif iyonların Havanın Vitaminleri olarak da bilindiği söylenebilir. Serbest kalan bir elektron, bir atom tarafından yakalanabilir. Eğer bir atom nötr halde bulunuyor ise elektron ve proton sayılarının birbirine eşit olduğu söylenebilir. Bu eşitliğin bozulması halinde ise elektronların hareketlerinde bozulma meydana gelmektedir.

İyon Yükü Nasıl Hesaplanır?

Genel olarak, atomlar nötrdür çünkü elektronlarla aynı sayıda protona (pozitif yüklü partiküller) veya negatif yüklü partiküllere sahiptirler. Bununla birlikte, birçok atom kararsızdır, bu nedenle elektronları kaybederek veya alarak iyonları (pozitif veya negatif yüklü moleküller) oluştururlar. İki iyon türü vardır: elektronlar kaybolduğu için pozitif olarak yüklenen katyonlar ve elektronlar kazanıldığı için negatif yüke sahip anyonlar.

Proton ve Elektronları Belirleme

Bir atomun dengelenmesi için ne kadar proton ve elektron olduğunu belirlemek için periyodik tabloya bakın. Örneğin, bir sodyum atomunun 11 protonu ve elektronu vardır, çünkü atom numarası 11'dir.

Protonlardan Elektron Çıkarma

İyon yükünü hesaplamanın temel bir yolu olarak bir atomdaki proton sayısından elektron sayısını çıkarın. Örneğin, bir sodyum atomu bir elektron kaybederse, 11 - 10 = 1 değerinde işlem yapın. Bir sodyum iyonu Na + olarak gösterilmiş bir +1 yüküne sahiptir.

Değerlik Elektronları düşünün

Sodyumun neden bir katyon oluşturmak için bir elektrondan vazgeçtiğini belirlemek için, atomun dış kabuğundaki, değerlik elektronları olarak bilinen elektron sayısını düşünün. Katyonlar iyonları veya bileşiklerini oluşturmak için verilen veya eklenen elektronlardır.

Kararlı atomlar sekiz değerlik elektronuna sahip olmalıdır. Atomlar kimyasal reaksiyonlardan geçtiğinde veya bağ oluşturduğunda, sekiz değerlik elektronunu korumak için elektronları kazanır, kaybeder veya paylaşırlar. Sodyum ilk seviyesinde iki elektrona, ikincisinde sekiz elektrona sahiptir ve dış tabakasında tek bir elektron bırakır. Sodyumin sekiz değerlik elektronuna sahip olması için, dış katmanındaki birini kaybeder, böylece sekiz elektronu olan ikinci katman dış katman olur ve atom pozitif yüklü bir iyondur.

Metal / Nonmetal Kural izleyin

Metallerin katyon oluşturmak için değerlik elektronlarını kaybettiği genel kurallara uyulurken, metal olmayanlar tipik olarak anyonlar oluşturmak için elektron kazanır. Örneğin fosfor, beş değerlik elektronuna sahiptir. Sekiz değerlik elektronu elde etmek için üç elektron kazanır. Fosforun atom numarası 15'tir, bu yüzden 15 protonu vardır, ancak elektronların eklenmesi 18 elektron verir. Fosfor iyonu -3 yüke sahiptir çünkü 15 + () = (-3).

Oksidasyon Numaralarını Uygula

Poliyatomik iyonların veya pozitif veya negatif yüklü moleküllerin yüklerini, oksidasyon numaralarına bakarak hesaplayın. Örneğin hidroksit iyonu -1 yüke sahiptir. Oksijen genel olarak -2 oksidasyon sayısına sahipken, hidrojen + 1'e sahiptir. Hidroksit iyonunun yükü negatif çünkü (-2) + (+1) =

Farklı iyon türlerinde iyon yükünü tanımlamanın bazı örnekleri için, aşağıdaki videoyu izleyin:

Bahşiş: Soy gazlar, değerlik elektronlarının kararlı konfigürasyonlarına sahip olan tek atomdur; hepsinin zaten dış kabuğunda sekiz elektron var. Sekiz değerlik elektron kuralının istisnaları, iki değerlik elektronu ile kararlı olan hidrojen, bor, berilyum ve lityumdur.

Video: İyon kavramı ve iyon yükünü bulma

If you're seeing this message, it means we're having trouble loading external resources on our website.

Bağlandığınız bilgisayar bir web filtresi kullanıyorsa, *funduszeue.info ve *funduszeue.info adreslerinin engellerini kaldırmayı unutmayın.

Çok atomlu iyonları yaygın olan iyonik bileşikleri nasıl adlandırırız?
Bu makalede çok atomlu iyonlardan bahsedeceğiz. İsminden de anlaşılacağı üzere, çok atomlu bir iyonun birden fazla atomu vardır. Çok atomlu iyonların bu özellikleri, onları sadece bir atom bulunduran tek atomlu iyonlardan ayırır. Tek atomlu iyonlara örnek olarak Na+start text, N, a, end text, start superscript, plus, end superscript, Fe3+start text, F, e, end text, start superscript, 3, plus, end superscript, Cl−start text, C, l, end text, start superscript, minus, end superscript ve başka birçok atom gösterilebilir. Bu makaleyi okurken, tek atomlu temel iyonlar ve iyonik bileşiklerin isimlendirilmesi ile kimyasal formüllerinin yazılması gibi konularda bilginizinin olduğunu varsayıyoruz.

Çok atomlu iyonların yapıları

Çok atomlu iyonları daha iyi anlamak için onları tek atomlu iyonlarla karşılaştırabiliriz. Tek atomlu bir iyon, elektron kazanarak veya kaybederek iyon haline gelmiş bir atomdur. İyonun net bir yükü bulunur, çünkü toplam elektron sayısı çekirdekteki toplam proton sayısı ile eşit değildir. Bu yüzden, nötr bir atom ile karşılaştırıldığında iyon için şunları söyleyebiliriz: Negatif yüklü bir anyon ise daha fazla sayıda elektronu; pozitif yüklü bir katyon ise daha az sayıda elektronu olduğunu anlayabiliriz. Örneğin, nötr bir klor atomunun atom numarası 17'dir. Bu da, klorun 17 protonu ve 17 elektronu olduğu anlamına gelir. Nötr haldeki atom bazı durumlarda bir elektron kazanarak klörür (Cl−start text, C, l, end text, start superscript, minus, end superscript) anyonuna dönüşür:
Cl+e−→Cl−space, space, space, space, space, space, space, space, space, space, space, space, space, start color #11accd, start text, C, l, end text, end color #11accd, space, space, space, plus, space, space, space, e, start superscript, minus, end superscript, space, space, space, right arrow, space, space, space, start color #aa87ff, start text, C, l, end text, start superscript, minus, end superscript, end color #aa87ff
17elektron18elektronspace, space, space, space, start color #11accd, 17, start text, e, l, e, k, t, r, o, n, end text, end color #11accd, space, space, space, space, space, space, space, space, space, space, space, space, space, space, start color #aa87ff, 18, start text, e, l, e, k, t, r, o, n, end text, end color #aa87ff
17proton17protonspace, space, space, space, space, 17, start text, p, r, o, t, o, n, end text, space, space, space, space, space, space, space, space, space, space, space, space, space, space, space, space, 17, start text, p, r, o, t, o, n, end text
Bir elektron kazanınca, klörür anyonunun 17 protonu ve 18 elektronu olur. Elektron sayısı proton sayısından bir fazla olduğu için, iyonun net yükü -1 olarak ifade edilir.
Benzer şekilde, çok atomlu bir iyonu da elektron kazanarak ya da kaybederek iyon haline gelen bir molekül olarak düşünebiliriz. Çok atomlu bir iyonda, kovalent bağlı atom grubu net bir yüke sahiptir, çünkü moleküldeki toplam elektron sayısı toplam proton sayısına eşit değildir. Lewis nokta yapılarını çizerken, çok atomlu bir iyonun toplam yükü, iyondaki her bir atomun formal yüklerinin toplamına eşit olur.
Örneğin, çok atomlu bir iyon olan hidroksiti (OH−start text, O, H, end text, start superscript, minus, end superscript) ele alalım. Solda, hidroksit iyonunun Lewis nokta yapısını görüyoruz. Bir oksijen ve bir hidrojen atomu içeriyor. Bu atomların arasındaki tek çizgi kovalent bağı gösteriyor. Buradaki bağ, Hstart text, H, end text ve Ostart text, O, end text atomları arasında paylaşılan iki elektronu içeriyor. Ostart text, O, end text atomunun etrafındaki noktalar yalın çift olan elektronları gösterir. Hidroksitte, oksijenin 3 çift yalın elektronu bulunur, bu da toplamda 6 yalın elektron olduğunu gösterir.
Hidroksit iyonunun net yükü, Lewis nokta yapısının tamamını köşeli parantez içine alarak ve yükü sağ üst köşeye yazarak gösterilir. Hidroksitin -1 yükü olduğunu görüyoruz. Bu da, iyonun elektron sayısının, bir hidrojen atomu ve bir oksijen atomunun çekirdeklerindeki protonların sayısından 1 fazla olduğu anlamına gelir.
Kavram tekrarı: Bir hidroksit iyonunda kaç adet proton ve elektron bulunur?

Yaygın görülen çok atomlu iyonlar

Çok atomlu iyonlar aslında her yerdeler! Örneğin, bikarbonat iyonları (HCO3−​start text, H, C, O, end text, start subscript, 3, end subscript, start superscript, minus, end superscript) kanımızın pH değerinin korunmasına yardımcı olur. Öte yandan fosfat iyonları (PO43−​start text, P, O, end text, start subscript, 4, end subscript, start superscript, 3, minus, end superscript) ise birçok metabolik işlem için son derece önemlidir. En fazla bilinen çok atomlu iyonların isimlerini, yüklerini ve formüllerini bilmek, iyonik bileşikleri tanımaya ve reaktifliklerini bilmeye yardımcı olur. Aşağıdaki tablo, yaygın olarak görülen bazı çok atomlu iyonların bir listesini sunmaktadır.
formu¨lHg22+​NH4+​NO2−​NO3−​SO32−​SO42−​HSO4−​OH−CN−PO43−​HPO42−​H2​PO4−​​isimCıva(I)AmonyumNitritNitratSu¨lfitSu¨lfatHidrojen su¨lfat (bisu¨lfat*)HidroksitSiyanu¨rFosfatHidrojen fosfatDihidrojen fosfat​formu¨lSCN−CO32−​HCO3−​ClO−ClO2−​ClO3−​ClO4−​C2​H3​O2−​(veya CH3​COO−)MnO4−​Cr2​O72−​CrO42−​O22−​C2​O42−​​isimTiyosiyanatKarbonatHidrojen karbonat (bikarbonat*)HipokloritKloritKloratPerkloratAsetatPermanganatDikromatKromatPeroksitOksalat​​
*Resmi olmayan ancak yaygın olarak kullanılan adı.
Makalenin geri kalanında bu tablodaki çok atomlu iyonlardan bahsedeceğiz.

Çok atomlu iyonları içeren bileşiklerin adları ve kimyasal formülleri

Artık yaygın olarak bilinen çok atomlu iyonlar hakkında bilgi sahibi olduğumuza göre, bu iyonları içeren bileşiklerin nasıl adlandırıldıklarına ve kimyasal formüllerinin yazılış biçimlerine göz atabiliriz. Akılda tutulması gereken iki önemli nokta var:
  1. Eğer bir bileşik aynı türden çok atomlu iyonladan birden fazlasını içeriyor ise, bileşikte o türden kaç tane iyon olduğunu belirten bir alt simge kullanmadan önce, iyonun formülünü parantez içinde göstermemiz gerekir.
  2. İyonik bileşiğin toplam yükü nötr olmalıdır. Başka bir deyişle, bileşikteki anyonların ve katyonların yüklerinin toplamı sıfıra eşit olmalıdır. Bu kural, anyonlarının ve katyonlarının yükü bilinen bir iyonik bileşiğin formülünün bulunabilmesine yardımcı olur. Bu kural aynı zamanda bir iyonik bileşiğin kimyasal formülü bilindiğinde, o bileşikteki bir iyonun yükünün bulunabilmesine de olanak sağlar.
Bazı örneklere göz atalım.

Örnek 1: Bileşiğin isminden yola çıkarak kimyasal formül bulma

Kalsiyum hidroksitin kimyasal formülü nedir?
Kalsiyum bir toprak alkali metaldir. Periyodik tabloda 2. grupta bulunur ve buna bağlı olarak +2 yüklü iyonlar oluşturur. Yukarıdaki tablonun da yardımıyla, hidroksitin OH−start text, O, H, end text, start superscript, minus, end superscript formülüne ve -1 yüke sahip olduğunu biliyoruz. Yani Ca2+start text, C, a, end text, start superscript, 2, plus, end superscript'daki +2 yükü nötrlemek için iki hidroksit iyonuna ihtiyacımız var. Formülü yazarken, OHstart text, O, H, end text parantez içine alınır ve parantezin dışına, sağ alta, 2 rakamı yazılır. Böylece her Ca2+start text, C, a, end text, start superscript, 2, plus, end superscript katyonu için iki adet hidroksit iyonu olduğu gösterilmiş olur. Bu yüzden de, bileşiğin kimyasal formülü Ca(OH)2​start text, C, a, left parenthesis, O, H, right parenthesis, end text, start subscript, 2, end subscript'dir.
Kavram kontrolü: CaOH2​start text, C, a, O, H, end text, start subscript, 2, end subscript kalsiyum hidroksit için neden yanlış formüldür?

Örnek 2: Çok atomlu iyon içeren iyonik bileşiklerin adlandırılması

Formülü Ni3​(PO4​)2​start text, N, i, end text, start subscript, 3, end subscript, left parenthesis, start text, P, O, end text, start subscript, 4, end subscript, right parenthesis, start subscript, 2, end subscript olan bileşiği nasıl adlandırılır?
İyonik bileşiklerin adlandırılmasında, formülü önce katyonlara ve anyonlara ayırmak bize yardımcı olacaktır. Bu bileşikteki katyon nikel bazlıdır. Nikel, farklı yüklerde birçok katyon oluşturabilen bir geçiş metalidir. Bu yüzden, bileşiği isimlendirirken, bu bileşikteki nikel iyonunun yükünü bulmamız gerekir. Şansımıza, anyonun yükünü biliyoruz: Fosfat çok atomlu bir iyondur ve her zaman -3 yüke sahiptir. Bir iyonik bileşiğin toplam yükünün sıfır olduğunu da bildiğimize göre, nikel iyonunun yükünü bulmak için bileşiğin kimyasal formülünü ve fosfatın yükünü kullanabiliriz:
Net yu¨k=0=(katyon sayısı×katyon yu¨ku¨)+(anyon sayısı×anyon yu¨ku¨)start text, N, e, t, space, y, u, with, \", on top, k, end text, equals, 0, equals, left parenthesis, start text, k, a, t, y, o, n, space, s, a, y, ı, s, ı, end text, times, start color #1fab54, start text, k, a, t, y, o, n, space, y, u, with, \", on top, k, u, with, \", on top, end text, end color #1fab54, right parenthesis, plus, left parenthesis, start text, a, n, y, o, n, space, s, a, y, ı, s, ı, end text, times, start text, a, n, y, o, n, space, y, u, with, \", on top, k, u, with, \", on top, end text, right parenthesis
Bu denklemi yeniden düzenlediğimizde, katyonların yüklerinin toplamının, anyonların yüklerinin toplamının −1minus, 1 katına eşit olduğunu görebiliriz.
katyon sayısı×katyon yu¨ku¨=−1×(anyon sayısı×anyon yu¨ku¨)start text, k, a, t, y, o, n, space, s, a, y, ı, s, ı, end text, times, start color #1fab54, start text, k, a, t, y, o, n, space, y, u, with, \", on top, k, u, with, \", on top, end text, end color #1fab54, equals, minus, 1, times, left parenthesis, start text, a, n, y, o, n, space, s, a, y, ı, s, ı, end text, times, start text, a, n, y, o, n, space, y, u, with, \", on top, k, u, with, \", on top, end text, right parenthesis
Katyonların ve anyonların sayısı için, kimyasal formülden bildiğimiz değerleri yerine koyabiliriz. Anyon yükünü de yerleştirdiğimizde, nikelin yükünü bulmak için aşağıdaki denklemi çözebiliriz:
3×katyon yu¨ku¨katyon yu¨ku¨​=−1×(2×3−)=6+=36+​=2+​
Artık bileşikteki katyonun nikel (II) olduğunu biliyoruz. Bileşiğin tamamını adlandırabilmek için, önce katyonun ismi (yükü parantez içinde Roma rakamlarıyla yazılır) kullanılır. Daha sonra da anyonun ismi yazılır.
Bu nedenle, bileşiğin adı nikel (II) fosfattır.

Örnek 3: Bir iyonik bileşiği iyonlarına ayırma

Ca(MnO4​)2​start text, C, a, left parenthesis, M, n, O, end text, start subscript, 4, end subscript, right parenthesis, start subscript, 2, end subscript iyonik bileşiğinde bulunan iyonlar hangileridir?
Her bir iyonun formülünü, yükünü ve sayısını belirtelim.
Bir iyonik bileşiğin formülünü analiz ederken, önce tanıdık gelen iyonların formüllerine bakılır. Bu örnekte, permanganatın (MnO4−​start text, M, n, O, end text, start subscript, 4, end subscript, start superscript, minus, end superscript) yukarıdaki tabloda listelenen çok atomlu iyonlardan biri olduğunu görüyoruz. Formülünü analiz ettiğimiz bileşikte 2 adet permanganat iyonu olduğunu anlıyoruz.
Permanganat iyonu -1 yük taşıdığı için, iyonik bileşiğin tamamına 2×(2, times, left parenthesis-1)=right parenthesis, equals net yük kazandırır. Tüm iyonik bileşiklerde net yükün sıfır olması gerektiğini unutmayın. Bu yüzden kalsiyum, iki MnO4−​start text, M, n, O, end text, start subscript, 4, end subscript, start superscript, minus, end superscript iyonundan gelen -2 net yükü dengelemek için Ca2+start text, C, a, end text, start superscript, 2, plus, end superscript katyonu halinde bulunmalıdır.
Mantığımızı kontrol etmek için kendimize "Kalsiyum genellikle +2 yüklü katyonlar mı oluşturur?" sorusunu sorabiliriz. Kalsiyum (Castart text, C, a, end text) 2. grup metali olduğu için, genellikle iki elektron vererek +2 yüklü katyonlar oluşturur. Böylece, cevabımız kimyasal reaktiflik konusunda edindiğimiz bilgilerle uyumlu olduğunu da görüyoruz! Harika, değil mi?
Bu nedenle, Ca(MnO4​)2​start text, C, a, left parenthesis, M, n, O, end text, start subscript, 4, end subscript, right parenthesis, start subscript, 2, end subscript iyonik bileşiğinde bir Ca2+start text, C, a, end text, start superscript, 2, plus, end superscript katyonu ve iki MnO4−​start text, M, n, O, end text, start subscript, 4, end subscript, start superscript, minus, end superscript anyonu vardır.
Bir iyonik bileşiği, onu oluşturan iyonlarına ayırabilmek genellikle yararlıdır. Bu yöntemi uygulamanın faydalı olabileceği örnekler, bir iyonik bileşiğin suda çözündüğü tepkimelerdir. Çoğu iyonik bileşik suda çözünebilir ve çözelti haline gelince iyonlarına ayrılır. Ayrılan iyonlar, başlangıçtaki iyonik bileşikteki diğer iyonlardan farklı ve serbest bir biçimde kendi kimyasal yollarına giderler.
Nötr atomlar elektron kazandıklarında ya da kaybettiklerinde iyonlar oluştuğu gibi, çok atomlu bir iyon da nötr bir molekülün elektron kazanması ya da kaybetmesi oluşur. Bu da, çok atomlu bir iyonun, moleküldeki toplam elektron sayısının toplam proton sayısına eşit olmaması sebebiyle net bir yük taşıyan kovalent bağlı atomlar grubu olması anlamına gelir. Çok atomlu bir iyonun Lewis nokta yapısında, tüm atomların formal yüklerinin toplamı, iyonun net yüküne eşit olmalıdır.
En yaygın çok atomlu iyonları bilen biri, iyonik bileşikleri daha kolay tanır ve reaktifliklerini tahmin edebilir. Var olan bütün çok atomlu iyonları öğrenmek epey zor olsa bile, çoğu iyonun formüllerinde, isimlerinde ve yüklerinde benzerlikler bulunur. Bu benzerlikler zamanla öğrenilebilir, böylece bütün iyonları ezberlemek zorunda da kalmazsınız.
Bonus: Çok atomlu iyonları öğrendikten sonra, "Çok atomlu iyonu bul" adlı oyunu oynayabilirsiniz. Bu oyunda, çok atomlu iyon içeren ve günlük hayatta karşılaştığımız bileşik örneklerini bulmaya çalışacaksınız. Bu makalede kabartma tozu ve tebeşir örneklerini verdik. Peki siz kendiniz başka örnekler bulabilir misiniz? İpucu: Krem, şampuan veya diş macununuzun "İçindekiler" listesine göz atın. Bulduğunuz örnekleri yorum olarak aşağıda bizlerle paylaşabilirsiniz!

If you're seeing this message, it means we're having trouble loading external resources on our website.

Bağlandığınız bilgisayar bir web filtresi kullanıyorsa, *funduszeue.info ve *funduszeue.info adreslerinin engellerini kaldırmayı unutmayın.

Bir hatamızı düzeltip iyon hacimleri hakkında daha fazla bilgi funduszeue.infoal video Sal Khan tarafından hazırlanmıştır.

Video açıklaması

Çözünürlük için hazırladığım videoda, sodyum ve klor iyonlarının küçük resimlerini çizmiştim. Sodyum klorür suda çözülürken oluşuyorlardı. Bu sodyum bu da klor. Bunlara baktım ve basit bir mantıkla bunları nasıl çizeceğimizi sordum. Dedim ki, ikisi aynı periyottalar. Sodyum 1. grup elementi. Sodyum, bir alkali metal olduğu halde, klor bir halojen. O yüzden, klorun atom yarıçapı daha küçük. Bunu anlamak için, periyodik cetveldeki durumlarına bakıyoruz. Her ikisinin de değerlik elektronları 3. yörüngede. Sodyumun, merkezde toplanmış 11 protonu var. Merkezde 11 tane protonu var ve, en dış yörüngesinde 1 tane elektronu var. Aralarındaki çekim, klorda olduğu kadar kuvvetli değil. Klorun merkezinde 17 protonu var ve, daha fazla değerlik elektronu olmasına rağmen, 7 tane var. Bu protonlar, elektronları daha fazla çeker. Periyodik cetveldeki durumlarına bakarsak, sodyumun klordan daha büyük olmasını bekleriz. Çünkü bu arkadaşın her şeyi içine çeken protonları daha fazla. İşte, o videodaki iyonları böyle çizdim. Suda çözününce büyük bir sodyum iyonu ve küçük bir klor iyonu açığa çıkar demiştim. Ama bu yanlış. Bunu daha önce fark etmiş olmam gerekirdi. Peki, bu ikisini iyonlarına ayrıştırırsak ne olur? Buradaki bir elektron kaybeder, değil mi? Elektronunu bu arkadaşa verir. Böylece elektron düzeni, daha çok neona benzer. 3. yörüngesinde, yani 3. enerji düzeyinde hiç elektron kalmaz. Ve atom yarıçapı neonunkine çok daha fazla benzer, değil mi? Çünkü sadece 2. yörüngesi dolu. O halde sodyum iyonu için bunlar tamamen yanlış. Sodyum iyonunun atom yarıçapı, neonunkinden farklı değildir. Neondan sadece biraz küçüktür. Aynı elektron düzenine sahipler, ama sodyumun proton sayısı 1 fazla. Bu yüzden sodyum iyonu daha küçüktür. Sodyum, 3. yörüngesindeki bir elektrondan kurtulur. Ve klor katyonu, bir elektron kazanır, 3. yörüngesini doldurur. Daha büyümüş bir klor iyonumuz olur. Aslında, bahsettiğim çözünürlük videosunda klor ve sodyumun, yerlerini değiştirmeliydim. En azından büyüklüklerini değiştirmeliydim. Orada suda nasıl çözündüklerini gösterdim. Bunun suyun oksijen ucuna saldırmasını, hidrojen ucunun burada kalmasını ve buna benzer şeyler Bunlar için çözünürlük videosunu tekrar izleyin bence Neyse bu durum, o videonun getirisini değiştirmez. Şimdi çok ilginç bir noktaya değinmek istiyorum. Bu iki nötr atomu iyonlarına ayırdığımızda, gerçekten değişirler. Özellikle atomik büyüklükleri nispeten değişir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası