ezilme ve morarmaya ne iyi gelir / Morluk Nasıl Geçer? Evde 20 Doğal Tedavi - Nefis Yemek Tarifleri

Ezilme Ve Morarmaya Ne Iyi Gelir

ezilme ve morarmaya ne iyi gelir

Ayak ezilmesine ne iyi gelir?

Yumuşak doku zedelenmesi deyince aklımıza bir travma sonrası ayaktda zedelenme gelir. Ayakta kemik dışındaki zedelenmeler cilt, cilt altı, kas dokuları ve tendonlarda gerçekleşir. Bunlar yumuşak doku olarak adlandırılır. Bunların herhangi bir şekilde darbe görmesi veya aşırı zorlanması sonucunda yumuşak dokularda birtakım zedelenmelere yol açar.

Ayağa darbe sonucu oluşan zedelenmeler daha çok ciltte ve cilt altında yaralanmalar yaparken, sportif yaralanmalarda cilt altında bulunan kaslar, bağ dokuları ve bir kemiği diğerine bağlayan ligamanlar zarar görür. Yüzeyel yumuşak dokular olan cilt ve cilt altı olan dokularda bir çarpma olduğunda bu dokunun içindeki kılcal damarlarda da yararlanma olur.

Bu nedenle kılcal damarlardan çıkan kan da ciltte morarmaya yol açar. Bu morarma darbeden kısa bir süre sonra görülür. Ancak daha derin plandaki kaslarda veya ligamanlardaki zorlanmalar sonucundaki morarmalar, daha derin planda gerçekleştiği için daha uzun sürer. Morluk birkaç gün sonra yavaş yavaş cilt altına gelerek morarma oluşturur. 

 Darbe gören bölgelerde diğer hücrelerden açığa çıkan sıvılar da burada bir reaksiyon başlatır ve dokular şişer. Sadece kanama olmaz, ödem oluşur. Ödem, darbeye bağlı olarak cildin alt kısımlarında biriken sıvıların oluşturduğu bir şişliktir. 

Yüzeysel doku zedelenmeleri genellikle tehlikesizdir. Herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan bir süre sonra kendi kendine iyileşir. Ancak derin plandaki doku zedelenmeleri; kas yırtıkları, ligaman yararlanmaları önemlidir. Eklemlerin sağlamlığını sağlayan kas ve bağ dokularından gelen, kendini hemen morarma olarak göstermeyen ayak yaralanmaları sonucu zedelenmeler zamanında tedavi edilmezse kalıcı sakatlıklara yol açabilir. 

Halk arasında ayak ezilmesi olarak tanımlanan bir yumuşak doku travması olduğu zaman orada bir kanamanın olması son derece normaldir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nejat Güney, bu kanamanın en aza indirilebilmesi için yapılabilecek şeyleri şu şekilde sıralıyor:

Darbe alan bölgeye, darbe gerçekleşir gerçekleşmez soğuk uygulama yapılarak morarması engellenebilir.
Soğuk uygulama buz ile yapılır. 
Darbe alan bölgeye buz uygulaması direkt cildin üzerine yapılmamalıdır. Bu nedenle buzu bir buzdolabı poşedine veya kumaş parçasına sararak darbe alan bölgeye uygulayabilirsiniz. 
Darbe alan bölgeye yapılacak soğuk uygulama 10-15 dakiak sürer ve her saat başı veya iki saatte bir tekrarlanmalıdır. 
Küçük olan kanamalar zaman içinde vücut tarafından emilir. 
Ciltteki darbelere bağlı kanamalarda, morarmalarda bu kanın daha hızlı emilebilmesi için merhem şeklinlde birtakım ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar cilde tatbik edilir. Bu sayede kanın daha hızlı emilmesi sağlanır. 

Derin planda veya bazı gevşek dokuların olduğu yerdeki kanamalar, soğuk uygulama yapılmasına rağmen çok büyük boyutlarda olabilir. 
Cilt altında meydana gelen büyük kanamalarda bu kan toplanmalarının vücut tarafından emilemesi söz konusu olmadığından cerrahi yöntem uygulanarak cilt altında toplanan kanın boşaltılması gerekir. 

Ayakta yaralanma sonucu ayak ezildiğinde, yani yumuşak doku zedelenmelerinde, dokularda yırtık söz konusu değilse, bu ezilmeler darbenin şiddetine göre değişmekle birlikte birkaç hafta içerisinde yavaş yavaş iyileşir. 

Ayak ezilmesine bağlı morarmalarda, kanama önce mor renkte görülür, sonrasında yavaş yavaş yeşerip sararır. Renk değiştirerek yavaş yavaş kaybolur. Ancak bazı ciltlerde darbeye bağlı olarak kanın içerisinde bulunan renk pigmenti nedeniyle ciltte hafif bir kahverengilik alabilir, kalıcı renk değişimi yaşanabilir. 

Ayak ezilmelerinde cilt altına meydana gelen kanamalar, darbe alınan bölgeye ve şiddetine göre farklılık gösterir. Cildin bazı bölgelerinde kanama az olurken, bazı bölgelerde kanama daha fazla olur. Ancak ayak ezilmesinde darbe çok şiddetli olmuşsa, kanama çok gerçekleşmişse, bu durumda cerrahi müdahale ile biriken kan boşaltılmalıdır. Ancak onun dışında kan yavaş yavaş emilir, morarma birkaç hafta içerisinde kaybolur

Morluk nasıl geçer? Vücutta morluk tedavisi…

Çoğunlukla vücuda alınan darbeden ya da spor yaralanmalarının sonucunda ortaya çıkan bu morluk nasıl geçer? Morluk nasıl geçer? Vücutta morluk tedavisi ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 17:01 - 09 Ağustos 2019 Güncellenme:

Morluk nasıl geçer? Vücutta morluk tedavisi…

Genellikle basit yüzeysel hasarlar olan ve herhangi bir tedavi uygulanmaya gerek olmadan, kendiliğinden geçen morluklar, nadiren ciddi hastalıkların da belirtisi olabilir. Peki, Morluk nasıl geçer? Vücutta morluk tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde…

MORLUK (ÇÜRÜK) NASIL OLUŞUR?

Çoğunlukla bir çarpma veya düşmeden kaynaklanan morluklar, derinin altındaki küçük kan damarları yırtıldığında veya hasar gördüğünde oluşur. Kan derinin altındaki dokulara sızar ve siyah ve mavi rengin ortaya çıkmasına neden olur.

MORLUKLAR NASIL DEĞİŞİR?

Derinin altında toplanan kan, zaman geçtikçe, darbe aldığın andan tamamen iyileşene kadar farklı görünür.

İlk başta, derinin altındaki kan gibi kırmızımsı bir renktir.

Bir veya iki gün sonra, kan hücrelerinden gelen oksijen emilir ve morluk, mavi veya siyah renge döner. Ağrılı nokta bu gölgede bir hafta kadar kalabilir.

Siyah-mavi fazdan sonra, morluk solmaya başlar. Kırmızı kan hücreleriniz oksijen taşıyan hemoglobinin parçalanmasından dolayı yeşile veya sarıya döner. Birkaç gün sonra kahverengimsi sarıya veya açık kahverengiye döner.

Yaklaşık 2 hafta içinde morluk tamamen iyileşir ve cilt tekrar normal görünür.

MORLUK NASIL GEÇER?

Morluğun üzerine, birkaç gün boyunca her birkaç saatte bir 15 dakika boyunca buz koymak; iltihaplanmayı ve şişmeyi önleyerek morluğun daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur.

İltihaplanmayı buzla azalttıktan sonra ılık kompres uygulanabilir. Bu, dokuların kan dolaşımını artırır ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Morluk, kaldırabileceğin bir uzvunda ise morluğun olduğu yere giden kan dolaşımı azaltmak için morluğu kalp hizasından yukarı kaldır. Bu şişmeyi azaltır ve renk bozukluğunun artması engellenir.

Morluk oluştuktan sonraki bir-iki gün boyunca ağır egzersizlerden kaçınmak önemlidir. Egzersiz sırasında morluk olan bölgeye daha çok kan akışı olacağından; morluğa ne kadar çok kan giderse morluk o kadar kötüleşir.

Morluğun dış kısmının etrafına masaj yapılabilir. Bunun için baş parmağını kullanabilisin. Ancak masal yaparken fazla bastırmamaya ve morluğun ortasına masaj yapmaya çalışmayın. Küçük, dairesel hareketlerle masaj yapmak lenfatik süreci etkinleştirir ve vücudun morluktan kendi kendine kurtulmasını sağlar.

Morluğun olduğu yer günde 10 ila 15 dakika doğrudan güneş ışığı alırsa; mor ötesi radyasyon, morluğun sarıya dönmesine neden olan bilirubin'i yıkmaya başlar. Güneş ışığı bu işlemi hızlandırır ve morluğun daha çabuk yok olmasını sağlar.

VÜCUTTA MORLUK TEDAVİSİ

Çoğu morluk endişe nedeni değildir ve kendi başlarına giderler. Evde tedavi iyileşmeyi hızlandırabilir ve sıklıkla yaralanma sonucu oluşan morluklara eşlik eden şişlik ve ağrıları giderir. Ancak bir yaralanmanın 30 dakika içinde başlayan şiddetli morarma, şişme ve ağrı, şiddetli burkulma veya kırılma gibi daha ciddi bir sorun anlamına gelebilir .

Vücudunuzda oluşan morlukları iyileştirmek için evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler mevcuttur. Bunlar

Sirke

Sirkeyi ılık suyla karıştır ve karışımı yaralanan bölgeye sür. Sirke, cilt yüzeyinin kan akışını artırır ve moraran bölgenin daha çabuk iyileşmesini destekler.

Maydanoz

Taze maydanozu ezerek macun haline getirin ve 5 dakika kadar mor bölgede bekletin. Böylelikle morlukların iyileştirme sürecini hızlandırarak ağrıların azalmasına yardımcı olur.

Soğan

Yeni kesmiş olduğunuz soğanın bir dilimini mor bölgeye uygulayın. Morluğun kısa süre içinde ortadan kaybolduğunu görceksiniz.

Tuz

Morluk oluşmuş olan bölgeye ince bir tabaka tuz koyarsanız, ağrılarınız hafifler ve morluklarınız gider.

Zencefil

Zencefil iltihap önleyici özelliklere sahiptir ve bağışıklık sistemini destekler. Zencefili bir bardak sua doğrayıp birkaç dakika sıcak suda bekletmek morluğu giderir. Ayrıca zencefili ezip doğrudan morluk oluşan bölgeye sürebilirsin.

Ciltteki ben sayısına dikkat edin!İlginizi ÇekebilirCiltteki ben sayısına dikkat edin!

AğrıdarbeEgzersizGüneş

Morluk nasıl geçer? Morluğa ne iyi gelir? İşte morluklara anında ve kesin çözüm yöntemleri

Morluklar, genellikle cildin zedelenmesi sonucu oluşmaktadır. Lakin bazı durumlarda stresten vücutta morluklar da oluşabilmektedir. Bacakta morluk oluşumu en yaygın olan morluk türüdür. Nedeni fark etmeksizin morlukların iyileşme süresi, yaralanmanın şiddetine göre değişebilmektedir. Lakin morluklar genellikle 10 gün içinde kendiliğinden iyileşmektedir. Morluklar iyileşirken, yaranın rengi de iyileşmektedir. Morluğun iyileşmesini hızlandırmak için ise birkaç yol bulunmaktadır.

MORLUKLARA KESİN ÇÖZÜM

Morluk, aslında zaman içinde hiçbir tedaviye gerek duymaksızın kendiliğinden iyileşebilmektedir. Lakin morluk görünümü cildin estetiğini bozduğu için çoğu insan yaraların izi olan bu morlukların mümkün olan en kısa sürede geçmesini istemektedir. Morluklara en etkili çözüm soğuk komprestir. Morluğun ortaya çıkmasını takiben gelen 2 yahut 3 gün boyunca, morluğun üzerine birkaç saatte bir 15 dakika boyunca soğuk buz kompresi yapmak morluğun iyileşmesini hızlandırmaktadır.

Morlukların iyileşmesini hızlandıran bir diğer yol ise; morluğu kalp hizasında tutmaktadır. Bu yol damarlardaki kalp akışını azaltıp yavaşlatacağından, morluğun geçmesini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca bu yol ile morluğun rengi de hızlıca değişebilmektedir.

Morlukların geçmesini zorlaştıracak ağır aktivitelerden de kişinin kaçınması önemlidir. Spor yapan kişilerin morlukları geçene kadar bu aktiviteye ara vermeleri önemlidir. Zira spor sırasında kan akışı hızlanmaktadır, bu da morluğun geçmesini zorlaştırmaktadır. Ayrıca spor sırasında eklemler şişeceğinden morluk daha belirgin bir hale gelebilmektedir. Bu nedenle ağır egzersizlerden uzak durulmalıdır.

Morluğun daha hızlı iyileşmesi için bir diğer yol ise, morluğun çevresine yavaşça masaj yapmaktan geçmektedir. Lakin buradaki önemli husus morluğa değil, çevresine masaj yapılması gerektiğidir. Ayrıca masaj sırasında cilde fazla baskı uygulanmamalıdır.

Morlukların tedavisinde evde hazırlanan birkaç karışımında etkili olduğu görülmektedir. Bu karışımların başında sirkeli su gelmektedir. Sirkeli su yaraların iyileşmesini hızlandırdığından morluklarında geçmesini kolaylaştırmaktadır. Evde uygulanabilecek bir başka yol ise morluğun üzerine ezilmiş maydanoz koymaktır. Maydanozun iltihap önleyici yönü sayesinde morlukların iyileşme hızı artmaktadır. Ayrıca c vitamini yüksek besinler tüketmek de morlukların geçmesinde etkili olmaktadır.

GÖZALTI MORLUKLARI NASIL GEÇER?

Gözaltında meydana gelen morluklar genetik olabileceği gibi, bir yaralanma sonucu yahut uykusuzluktan kaynaklı da olabilmektedir. Peki gözaltı morluklarına ne iyi gelir? Aslında gözaltı morluklarının oluşma sebebine göre tedavi yöntemleri de değişmektedir. Bu nedenle öncelikle gözaltındaki morluğun kaynağı doğru bir şekilde tespit edilmelidir. Lakin gözaltı morluklarını genel olarak azalacak birkaç yöntem bulunmaktadır. Gözaltı morluklarına iyi gelen yöntemler başlıca olarak şunlardır:

  • Gözlere ve gözaltlarına soğuk kompres uygulamak,
  • Gözlere ve gözaltlarına çay uygulamak,
  • Gözlere ve gözaltlarına salatalık uygulamak,
  • Gözlere ve gözaltlarına süt uygulamak,
  • Uyku süresini ve kalitesini arttırmak,
  • Yatmadan evvel gözaltlarına Hindistan cevizi yağı sürmek,
  • Uyurken baş yukarda kalacak şekilde yatmak.

GENETİK MORLUKLAR GEÇER Mİ?

Morluklar kimi zaman genetik olarak ortaya çıkmaktadır. Yani herhangi bir darbe veya yaralanmaya maruz kalmaksızın kişinin cildi yahut gözaltları morarabilmektedir. Genetik olarak ortaya çıkan bu morlukların kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Normal morlukları geçirmek için uygulanan metotlar bu tarz morluklarda da elbette ki işe yaramaktadır. Lakin bu morluklar zaman içinde tekrar ortaya çıkma eğilimini devam ettirmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası