oyun hamuru zehirlenmesi / Oyun Hamuru Yenir Mi? • Kadın Bakışı

Oyun Hamuru Zehirlenmesi

oyun hamuru zehirlenmesi

DOI: /TurkHijyen

Oyun Hamurlarının Bakteriyolojik Açıdan Güvenilirliğinin Araştırılması

Görkem Dülger1, Emel Çalışkan2, Nida Kılıç2, Handan Ankaralı3
1Düzce Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı, Düzce.
2Düzce Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı
3Düzce Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı

GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmada Düzce İli’nde bulunan kırtasiyelerde satılan ve okul öncesi eğitim veren kurumlarda sıklıkla kullanılan oyun hamurlarının bakteriyolojik açıdan değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: On farklı firmaya ait beş farklı kutudan toplam 50 örnek çalışmaya dahil edilmiştir. Kutuların her biri bakteriyolojik üreme açısından, oyun öncesi, oyun sonrasındaki 1. gün, 1. hafta, 2. hafta, 3. hafta ve 4. haftada olmak üzere altışar kez incelenmiştir. Tüm oyun hamuru örneklerinden birer gram alınarak brain heart infusion broth (BH) (Oxoid)’a eklenmiştir ve 37°C’de 24 saat inkübasyona tabi tutulmuştur. BH’dan, kanlı ve Eosin Methylene Blue agara (Becton Dickenson, USA) ekim yapılarak saat 37°C’ de inkübasyon işlemi gerçekleştirilmiştir. Üremenin gerçekleştiği örneklerdeki bakterilerin tiplendirilmesinde ilk önce Gram boyama, ardından katalaz testi, glukoz testi, nitrat testi, Voges Proskauer testi gibi konvansiyonel yöntemler ile Phoenix BD otomatize sistem (Becton Dickinson Diagnostic Systems, Sparks) kullanılmıştır. Oyun öncesi ve sonrası dönemlerdeki üremelerin istatistiksel olarak belirlenmesinde iki bağımlı oran arasındaki farka ait z-testi kullanılmıştır
BULGULAR: Yapılan incelemede on firmanın ikisinin (% 20) hiçbir kültüründe üreme olmadığı tespit edilirken, iki firmanın çalışmaya dahil edilen tüm kültürlerinde üreme olduğu tespit edilmiştir. Doğrulama sonucunda üreyen tüm bakterilerin Bacillus genusuna ait olduğu tespit edilmiştir. Bacillus’ların 51(% 33)’inin Bacillus licheniformis, (% 67)’ünün Bacillus cereus olduğu belirlenmiştir. Oyun sonrası yapılan kültür çalışması sonucunda ise 1.günden itibaren 4. haftaya kadar istatistiksel olarak anlamlı olmasa da oyun hamurlarında bakteriyel üremenin bir miktar azaldığı görülmüştür.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Üreyen bakterilerin başta gıda zehirlenmesi ve göz enfeksiyonları olmak üzere ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verdiği ve piyasada bulunan, okul öncesi çocukların el kaslarının gelişmesi amacı ile sıklıkla eğitim veren kurumlarda kullanılan oyun hamurlarının çoğunun üzerinde de yenilebilir ibaresinin bulunması, durumu daha da tehlikeli boyutlara taşıyabilmektedir. Ayrıca, yapılan literatür taramasına göre, ülkemizde çocuk sağlığı için önemli bir konu olan oyun hamurlarının bakteriyolojik açıdan güvenilirliği ilk kez bu çalışmada vurgulanmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Bacillus cereus, Bacillus licheniformis, oyun hamuru

Reability Investigations of Bacteriological Aspects of Play Dough

Görkem Dülger1, Emel Çalışkan2, Nida Kılıç2, Handan Ankaralı3
1Duzce University, Faculty Of Medicine, Department Of Medical Biology, Duzce, Turkey.
2Duzce University, Faculty Of Medicine, Department Of Medical Microbiology, Duzce, Turkey.
3Duzce University, Faculty Of Medicine, Department Of Biostatistics, Duzce, Turkey

INTRODUCTION: This study aims to evaluate the play doughs which are sold in bookstores located in Duzce and are mostly used in the pre-school education institutions in terms of bacteriological due to its closely relation to child health.
METHODS: In total 50 samples from 5 different containers which belong to 10 different companies were included in the study. Each of the containers was evaluated in six times as pre-play, first post-play day, first post-play week, second post-play week, third post-play week and fourth post-play week. Firstly Gram staining, later conventional methods such as catalase test, glucose test, nitrat test, voges proskauer test and Phoenix BD automatize system were used for the identification of the bacteria in the samples in which growth existed. Z-test fordifferences between two dependent proportions was used for determining statisticallythe growth in pre-play and post-play period.
RESULTS: In the analysis done it figured out that while no growth existed in any culture of two companies (20%) out of 10, growth in all cultures of two products existed. In consequence of identification it was determined that all the bacteria reproducing were Bacillus licheniformis and Bacillus cereus which belong to Bacillus genus. It was determined that 51 (33%) of all Bacillus were B. licheniformis and (67%) of them were B. cereus. In consequence of the culture study done after play, it was seen that bacterial growth decreased a little in play dough although it did not make sense statistically from first day to fourth week.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The growthing pathogen can cause health problems such as initially food poisoning and eye infections, and edible label on most of paly dough containers available in market and used in pre-school institutions in order to strengthen hand muscles of children makes the situation worse and more dangerous. Besides, the reliability of some play douhgs which can threaten child health in our country in the sense of bacteriological were emphasized for the first time according to the literature search done.

Keywords: Bacillus cereus, Bacillus licheniformis, Play dough

Görkem Dülger, Emel Çalışkan, Nida Kılıç, Handan Ankaralı. Reability Investigations of Bacteriological Aspects of Play Dough. Turk Hij Den Biyol Derg. ; 74(1): 

Sorumlu Yazar: Emel Çalışkan, Türkiye
Makale Dili: Ä°ngilizce

Turk Hij Den Biyol Derg. ; 74(1): 

Çocuğunuzun Oyun Hamurunu Yemesine Uygun mu?

Zehirli olmasa da, oyun hamuru yemekten kaçınılmalıdır.

Her yürümeye başlayan çocuk bunu yapar. Başını bir anlığına çevirin ve yürümeye başlayan çocuğunuzu oyun hamlesinde bulmak için geriye bakın. Güvenli mi? Olursa ne yapmalısın?

Küçük çocuklar için her şeyi kendi ağızlarıyla keşfetmeleri normaldir ve hamuru oynamak istisna değildir. Bir yemek olması gerekmese de, oyun hamurunun çoğu versiyonu toksik değildir ve küçük miktarlarda zararlı değildir.

Bununla birlikte, ebeveynler almanız gereken önlemleri öğrenmek ister ve çocuğunuz çok fazla yiyorsa ne yapması gerekir.

Ticari Oyun Hamurları Toksik Olmayan

En popüler ticari oyun hamuru markası - Hasbro Play-Doh - zehirsizdir ve ilk günden beridir. Crayola Dough ve RoseArt Fun Dough gibi diğer markalar da zehirli değildir.

Çocuk oyun hamuru gibi oyuncaklar tahtaya toksik olmamasına rağmen, ürün etiketlerini çocuğunuza bir şey vermeden önce okumak önemlidir. Bunlar size yaş tavsiyeleri ve farkında olmanız gereken her türlü uyarıyı verecektir.

Ev yapımı oyun hamuru sadece kendi malzemeleri gibi güvenlidir

Oyun hamuru yapmak oldukça kolaydır. Aslında, muhtemelen sahip olduğunuz malzemelerle yapılır. Bununla birlikte, evde yaptığınız oyun hamuru güvenliği kullandığınız malzemelere bağlıdır.

Birçok oyun hamuru tarifleri, kilerinizde bulabileceğiniz yenilebilir malzemeler için çağrıda bulunur, ancak sadece teknik olarak yenilebilir olduğu için çocuğunuzun en sevdiği yiyecek haline geleceği anlamına gelmez.

Tuz ve kabartma tozu miktarı arttıkça oyun hamurunun da tahammülsüzlüğü de artar. Çocuğun meraklı bir ısırık alabilir, ama muhtemelen tükürürler.

Çocuğunuzun yutması, ev yapımı veya hamuru yapsa bile, onlara zarar vermemelidir. Şanslar o kadar kötü ki tadı tekrar denemek istemeyecekler.

Gelecekte oyun hamuru yemeyi ihmal etmeyin ve tuzun onları susatması durumunda çocuğunuza su verin.

İlgilendiğiniz Zaman

yılında, Birleşik Krallık Ulusal Zehir Bilgi Servisi (NPIS) ev yapımı oyun hamuru tuz hakkında bir uyarı yayınladı. BBC'ye göre, raporda, ortalama ev yapımı hamur oyunu reçetesinin bir gramının miligram tuz içerdiği belirtiliyor. Bu, ticari oyun hamurlarındaki tuz miktarından çok daha yüksektir.

NPIS, bir çocuğun herhangi bir yan etki hissetmek için yaklaşık 4 gram ( ons) ev yapımı oyun hamuru yemek zorunda kalacağını belirtmiştir. Semptomlar kusma, baş ağrıları, sinirlilik ve sayısızlığı içerir. Oyuncak çok tuzlu olduğundan, çocukların bu kadar çok yiyeceği ve uyarı sırasında hiçbir vaka bildirilmemesi olası değildir.

Çocuğunuzun tuz içeren büyük miktarda oyun hamuru yutarsa, bol su içmesini sağlayın ve güvenli olması için zehirli kontrol çağırın . Sofra tuzu tehlikeli olabilir . 28 kiloluk bir yürümeye başlayan çocuk için, yarım gram tuz tüketiminin hemen altında toksik olma potansiyeli vardır.

1/4 bardak tuzu içeren bir oyun hamuru tarifi için, çocuğunuzun tüm oyun hamurunun dörtte birini yemesi halinde endişelenmeyin.

Bu tadı ve tuzu en az bir bardak veya daha fazla un ve diğer maddeler arasında yayıldığı gerçeği göz önüne alındığında oldukça zor olacaktır. Yine de, bilmeniz gereken bir şey.

Ayrıca potansiyel alerjileri de göz önünde bulundurmalısınız. Evde oyun hamuru yapmadan önce, bebeğinizin buğday unu, toz süt, fıstık ezmesi veya boya gibi herhangi bir malzemeye alerjisi olmadığından emin olun.

Yenilebilir Oyun Hamurunu Düşün

Çocuğunuz oyun hamuru yemek konusunda hala endişeli iseniz, bunun için yemek tarifleri vardır. En azından, bunlar büyük miktarlarda tüketilse bile en az güvenlidir.

Diğer hamurlara geçmeden önce yenilebilir versiyonları deneyin.

Boğulma Tehlikeleri Daha Büyük Bir Risk

Oyun hamuru açısından en büyük güvenlik kaygısı, bileşen toksisitesi ve boğulma tehlikesi hakkında daha azdır. Oyun hamuru 2 yaş ve üstü çocuklar için uygun şekilde etiketlenmiştir. Ancak, çocuğunuzun bir top yapması veya büyük bir yığın çıkarması ve ağzına yerleştirmesi durumunda, sürekli bir denetim sağlamalısınız.

Boğulma durumunda Heimlich manevrasının nasıl yapıldığını bilmek de iyi bir fikirdir.

Yürümeye başlayan çocuk oyun hamuru yemeyi bırakmazsa

Çok nadiren bir çocuk oyun hamuru yemekten zevk alır ya da yemek yemeye devam etmek için girişimlerde bulunur. Zararlı olmasa da, hiçbir ebeveyn yeni yürümeye başlayan çocukların diyetinin önemli bir bileşeni olmak için oyun hamuru istemez. Bu durumda, önleme, onu yemediğinden emin olmanın en iyi yoludur.

  • Çocuğunuz 2 yaşına gelene kadar oyun hamuru sunmayın ve dünyayı ağzıyla keşfetme ihtiyacını aştı.
  • Oyun hamuru aktiviteleri sırasında yürümeye devam et. Dikkatinize başka bir yerde ihtiyaç duyulursa, bir an için bile, ilk önce çocuğunuzun elinden oyun hamuru alın.
  • Çocuğunuz onu yememesi gerektiğini anlayacak kadar yaşlı olana kadar, Kool-Aid veya fıstık ezmesi ile yapılanlar gibi, çok hoş kokulu oyun hamuru önermeyin. Lezzetli koku çok cazip hale getirebilir.
  • Çocuğunuz yukarıdaki önlemleri aldıktan sonra oyun hamuru yemeye devam ederse, daha yaşlı olana kadar tekrar önermeyin.

Verywell'den Bir Kelime

Çocuğunuz biraz yemek yerse oyun hamuru zararsız gibi görünse de, problemden kaçınmak iyi olur. Ayrıca çocuklara neleri yiyip yiyemediklerini öğretmek için iyi bir derstir ve potansiyel olarak ciddi yan etkilerden kaçınmanıza yardımcı olur.

> Kaynak:

> Bradford E. Ev Yapımı Oyun Hamurunda Uyarı.BBC.

Oyun Hamuru Yenir Mi?

Bebeklik döneminde el-göz koordinasyonun gelişmesi önemlidir. Ne kadar çok el becerisi gelişirse beyin fonksiyonları da o derece gelişir. Oyuncakların yanında oyun hamurlarıyla oynanması da etkilidir. Farklı renk seçenekleriyle en güzel oyunların ortaya çıkmasını sağlayan oyun hamurlarının çocukların gelişimlerine katkısı oldukça fazladır. Oyun hamuru çocukları üretmeye teşvik eder. Oyunun herhangi bir kuralı olmadığından kalıpların dışında düşünüp yeni fikirler geliştirirler.
Oyun hamurları ile yapılan şekiller çocukların iç dünyalarını yansıtır. Yaptığı şekiller sayesinde onun neler hissettiği, istediği konusunda bilgi alınabilir.

Oyun hamurunun yenmesi zararlı mıdır?
Bebeğiniz istemeden de olsa oyun hamuru yiyebilir veya tadına bakabilir. Oyun hamuru yediğini fark ettiğinizde hemen telaş etmeyin. En güvenilir markalardan alın mümkünse. Bu bağlamda Play-doh düşünülebilir. İçeriğinde sadece su, buğday unu ve tuz bulunmaktadır. Bir de tabii gıda boyaları. Renkleriyle bebeğinizi cezb etse de içindeki yüksek orandaki tuz, tadını sevmelerine olanak vermez. Yani tadına bakmış olsalar bile beğenmeyecekleri için bir daha tekrarlamayacaklardır. Zehirli veya zararlı içerikleri olmadığı için doktora gitmeye gerek yoktur. Bebeği kusturmaya çalışmak da gerekmez.
Tabii ucuz, nerede üretildiği belli olmayan ürünlerden kaçınmalısınız.

Soru: bebekler kaç yaşında &#; kaç aylıkken oyun hamuruyla oynamaya başlayabilir?
En uygunu aslında 2 yaş olarak bilinse de 1 buçuk yaşında yani 18 aylıkken başlamasıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası