prompter nedir / Prompter Nedir, Nasıl Çalışır? Prompter Ne İşe Yarar?

Prompter Nedir

prompter nedir

0538 254 13 10

Prompter, kelime anlamı olarak ‘Elektronik Suflör” anlamına gelir. Prompter ile okunacak metni ezberlemeye gerek duymadan, metinlerin eksiksiz ve zaman kaybı olmadan okunmasını sağlayan elektronik bir cihazdır. İşte promter’a dair ayrıntılar…

Prompter yabancı kökenli bir kelime olup Türkçe karşılığı ” elektronik Suflör” olarak bilinmektedir. Yayın sırasında konuşmacı ya da haber spikerinin görebileceği şekilde kamera karşısında haber akışını sağlamak ,eksiksiz haber okumayı sağlamakta, hataları kapatmaktadır. Yayın yapan bir çok kanal bu yöntemi kullanmaktadır. Prompter kullanan konuşmacı veya haber sunucusu, izleyiciye bakarak jest ve mimiklerini ayarlayarak konuşmalıdır. Aksi taktirde izleyici sürekli promptere bakarak konuştuğunuzu anlar, sizi dinlemez, kanalı izlemez. Bunun için spiker prompter kullanmayı iyi bilmelidir.

  • Kiralik-Prompter_1
  • prompter1 582x376

Prompter ekran karşısında konuşma yapan, ya da birşeyler anlatan kişilerin genellikle de haber spikerlerinin karşılarındaki bir ekrandan haber metinleri ya da konuşma metni akar. O da sırayla okur.

Prompter elektronik bir slayt makinası olup yapılacak konuşma metnini konuşmacı veya spikere konuşma akışını kolaylaştırmak için seyirciye kapalı konuşmacıya açık olarak duran konuşmacının veya arkada proğramı yöneten kişilerin elinde bulunan kumanda ile konuşma akışı sağlanmaktadır. Prompter yazılı metinleri aktardığı için önceden kontrol edebilme imkanı sunar.

KÜRSÜ PROMPTER – SAHNE PROMPTER – MEETING PROMPTER – ŞEFFAF PROMPTER – CAM PROMPTER – KAMERAÖNÜ PROMPTER, Cumhurbaşkanı Prompter. Kiralık Prompter. Prompter Kiralama. Prompter

Prompter Nedir?

Prompter Nedir?

Prompter yabancı kökenli bir kelime olmakla birlikte dilimize karşılığı Elektronik Suflör olarak geçmiştir. Yayın esnasında konuşmacı veya haber spikerinin görebileceği biçimde kamera karşısında haber akışını ve eksiksiz haber okumayı sağlamakta, hataları kapatmakta ve unutulanları gidermektedir.

Prompter genellikle televizyon hayatında kullanılan bir cihazdır. Peki Prompter Nedir? Prompter Ne İşe Yarar? Prompter Nasıl Çalışır? Prompter’ın Özellikleri Nelerdir? Prompter Uygulamaları Nelerdir? İşte Prompter hakkındaki tüm detaylar…

Prompter Nedir?

Prompter yabancı kökenli bir kelime olmakla birlikte dilimize karşılığı Elektronik Suflör olarak geçmiştir. Yayın esnasında konuşmacı veya haber spikerinin görebileceği biçimde kamera karşısında haber akışını ve eksiksiz haber okumayı sağlamakta, hataları kapatmakta ve unutulanları gidermektedir.

Prompter Ne İşe Yarar?

Prompter, haber programlarında olmazsa olmaz bir cihazdır. Yayın sırasında spikerin okuduğu haberin eksiksiz okuması, hata yapmaması, unuttuklarını hatırlaması prompter sayesinde sağlanmaktadır. Ulusal yayın yapan birçok kanal prompter yöntemini kullanmaktadır.

Prompter Nasıl Çalışır?

Tipik bir prompter, kamera altına yerleştirilmiş bir monitör ile kamera ve monitör arasına yerleştirilmiş ışın ayırıcı bir cam ekrandan oluşur. Monitörden gelen metin veya resimler kamera önündeki cam vasıtasıyla çekimi yapılan kişiye (örneğin bir sunucuya) yansıtılır. Çekimi yapılan kimse bu notları yansıtıcı camdan okurken gözleri kameranın lensine yöneldiği için, izleyicilerde, konuşmanın ezberden yapıldığı illüzyonu oluşur.

Önemli gün ve gecelerde, haber programlarında, açılışlarda ödül törenlerinde ya da seçim mitingleri esnasında liderlerin nasıl akıcı ve teklemeden konuştukları hep merak konusu olmuştur. Ekrana çıkan kişilerin hiç takılmadan ezberlemişçesine metinleri okumaları izleyen kişilerde hayranlık uyandırmıştır.

Yıllar önce opera ve tiyatro sahnelerinde yapılan metin hatalarını aza indirmek için kullanılan suflör sistemi gelişen teknolojiyle birlikte yerini prompter cihazlarına bırakmıştır. Toplu konuşmaların da aslında bir tiyatro sahnesi olduğunu düşünen bilim adamları kişilerin akıcı ve takılmadan konuşması üzerine çalışmalar yapmış ve sonuçta prompter adını verdikleri cihazı geliştirmişlerdir.

Prompter’ın Özellikleri Nelerdir?

Prompter cihazı kamera, gölgelik, sufle monitörü, ışın yayıcı cam, çekim görüntüleri ve sufle metninden ibarettir. Yani karşısında prompter olan bir konuşmacı aynı ekrandan kendisinin sahnede nasıl göründüğünü ve okuma metnini rahatlıkla görebilir. Genelde sahnenin sağ, sol ve ortasına birer tane konulur.  Konuşmacı sahnenin sağına geçtiğinde sağdaki prompterı, sola geçtiğinde ise soldaki prompterı kullanmaktadır.

Prompter Uygulamaları Nelerdir?

•Pratic Prompter, 

•Prompt

•Ultra-Prompter

•Teleprompter

Prompter Nedir, Nasıl Çalışır? Prompter Ne İşe Yarar?

Haberin Devamı

Yayın sırasında konuşmacıların ve ya haber spikerlerinin haber akışını sağlamaları ve konuşmalarını eksiksiz bir şekilde yapabilmeleri için promter ihtiyacı doğar. Promter aracılığı ile konuşmalar eksiksiz bir şekilde ekrana yansıtılır. Bu şekilde haber spikeri ve ya sunucular da teklemeden okuma yaparlar.

Promter Nasıl Çalışır?

Basın ve yayın sektöründe çoğunlukla promter kullanılmaktadır. Elektronik bir slayt makinası olan promter sayesinde konuşma metni haber spikeri ve ya konuşmacının kolay okuyacağı bir yere konumlandırılır. Promter kumandası arkada programı yöneten kişi tarafından yönetilir. Bu sayede kumanda ile konuşmanın akışı sağlanır.

Promter yazılı metinleri aktarması nedeniyle mutlaka önceden kontrol edilmelidir. Ayrıca yanlışlıklar var ise mutlaka da düzeltilmelidir. Eğer bu yanlışlıklar düzelmez ise konuşmacı ve ya haber spikeri yanlışlıklar yapılabilir.

Haber esnasında ve ya konuşma sırasında gülünç duruma düşmemek için promter çeşitlerinin doğru bir şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir. Promter çalışmasına çok dikkat edilmesi de gerekir. Özelikle haber bültenlerinde promter en önemli ekipmanlardan bir tanesi olarak ön plana çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Promter Ne İşe Yarar?

Elektronik suflör olarak da bilinen promter ışın yayıcı cam, gölgelik, sufle monitörü ve sufle metninden oluşmaktadır. Haber sunucusu ve ya konuşmacının promterdan rahat bir şekilde konuşmaları okumak için promterın yerinin doğru ayarlanması gerekir. Promter konuşmacının rahat görebileceği bir yerde konumlandırılmalıdır. Özellikle haber masasının sağında ve solunda promter bulunur.

Haber programlarının olmazsa olmaz ekipmanlarından bir tanesi promterdır. Yayın sırasında spikerin rahat ve etkili bir şekilde konuşmasını gerçekleştirmesi için promter ihtiyacı doğar. Kamera karşısında haber akışının sağlanması için promter vazgeçilmez unsurlardandır. Özellikle ulusal ve yerel yayın yapan pek çok kanalda promter bulunur. Günümüzde habercilik sektöründe promter en önemli cihazlardan bir tanesidir.

Haberin Devamı

Promter'ın Özellikleri Nelerdir?

Habercilik alanında kullanılan promter'ın pek çok farklı özelliği bulunmaktadır. Promter cihazı kamera, sufle monitörü, gölgelik, ışın yayıcı cam, sufle ve çekim görüntülerinden oluşmaktadır. Konuşmacı ve ya haber spikeri promter aracılığı ile ekranda kendisinin nasıl göründüğünü ve konuşma metninin tamamını görebilir. Özellikle spiker masasının sağ ve sol taraflarına birer tane promter konumlandırılır.

Konuşmacı ve ya haber spikeri sahnenin sağ ve sol kısmına döndürüldüğünde promter rahat bir şekilde okunabilir. Promterda yazılan tüm yazıların da okunaklı ve büyük puntolar ile yazılması gerekmektedir. Ayrıca promter aracılığı ile geçen yazıların renklerinin de okunabilir olması çok önemlidir. Promterda yazılan yazılarda yanlışlık olmaması için mutlaka önceden kontrol edilmelidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir