kuruyan orkide kurtarma / Orkide Hastalıkları

Kuruyan Orkide Kurtarma

kuruyan orkide kurtarma

Orkide nasıl çiçek açtırılır diye merak edenler için hayat kurtaran bilgilerle geldik. Size vereceğimiz püf noktalar sayesinde orkideniz ilk aldığınız günkü gibi göz alıcı ve capcanlı olacak. Çiçek açmayan orkide nasıl açtırılır ve orkide nasıl coşturulur gibi çok merak edilen soruların cevabı içeriğimizin devamında!

Orkide ilk aldığımızda çiçekleri; rengarenk, mis kokulu, kocaman kocaman açmış güzeller güzeli bir bitkidir. Ancak bu çiçeklerimiz dökülme evresine giriyor. Çiçekleri dökülen orkidelerin zarafetinden, şıklığından eser kalmıyor ve tek gördüğümüz iki cılız dal oluyor. Peki orkidenin çiçekleri dökülünce ne yapılmalı? Orkide bakımı ve daha birçok konu ile ilgili vereceğimiz püf noktalarla orkidenizin eskisi gibi canlı ve zarif olmasını sağlayabilirsiniz.

? Sevdiklerinize armağan edebileceğiniz en güzel, en sağlıklı ve en zarif orkide çeşitleri Muhiku&#;da! Özel günlerde sevdiklerinize orkidenin zarafetiyle eşsiz bir sürpriz hazırlayabilir ve yaşam alanlarına huzur dolu bir dokunuş yapabilirsiniz.

Dolayısıyla sevdiklerinize emrivaki sorumluluklar yüklemek yerine onlara çok daha yenilikçi ve modern hediyeler armağan edebilirsiniz. Muhiku&#;nun geleneksel hediyelere meydan okuyarak tasarladığı hediye kutuları ile sevdiklerinize hayatın farklı alanlarında kullanabilecekleri kalıcı, işlevsel ve mutluluk dolu hediyeler armağan edebilirsiniz.

Orkidenin Çiçeği Nasıl Açar?

sari-orkide

Orkide nasıl çiçek açtirilir konusunda çoğumuz bilgi sahibi değil. Hatta pek çok kişi çiçekleri dökülür dökülmez canım bitkiyi çöpe atıyorlar. Bu sebeple birçoğunuzun bildiği bilgiyi tekrarlamak isteriz; orkideler bakımları doğru yapılır ise tekrar çiçek açabilirler. Bunun yanı sıra orkidenin yeni dal vermesi için ne yapmalı sorusu herkesin merak ettiği sorulardan biridir.

Orkidenin Çiçek Açması için Ne Yapmak Gerekir?

Her çiçeğin bakımı farklı olduğu gibi her orkide türünün bakımında da ufak farklılıklar olacaktır. Bu yüzden orkidenizi satın alırken genel orkide bakımı ile farkı var mı, var ise nedir diye sormayı da unutmamalısınız.

O halde orkidenin çiçek açması için ne yapmak gerekir sorusunun cevaplarına geçelim. İşte, orkide çiçeği nasıl çiçek açar diye merak edenlerin yapması gerekenler.

Sevgi Olmazsa Olmaz!

Neredeyse tüm çiçek bakımlarında dediğimiz gibi bitkinizi sevmeniz şart çünkü sevmediğiniz bir şey için harcayacağınız zaman vakit kaybı gelecek ve bitkinizin bakımlarını aksatacaksınızdır. Ya da gönülsüz yapacağınız bakım doğru şekilde yapılmadığı için bitkinize daha çok zarar verecektir. Bu sebeple orkide bakımı için önemli olan ilk kriterlerden biri de sevgidir.

Örneğin fazla suyun atılmadığı bir saksıda çiçeğinizi gereğinden fazla sulayarak bitkinizi bıraktığınızı hayal edin. Ya da gelişimi için gübre vereceksiniz ama o kadar yorgunsunuz ve uğraşasınız yok ki oranına dikkat etmeden döküverdiniz gitti. Sevgisiz yapılan hiçbir şey güzel sonuç vermez!

Orkide nasıl çiçek açılır? sorusunun cevabı tabii ki sadece sevgi değil. Fakat sevginin etkisinin ne kadar büyük olduğunu göreceğinizi garanti ediyoruz. Bitkiler ilgilendiğinizde, onlarla konuştuğunuzda ve onlara müzik dinlettiğiniz zaman buna tepki veriyor. Etrafında canlılık olduğunu anlayan bitki çabuk gelişiyor ve bakımını cevapsız bırakmayıp hünerlerini sergilemekten geri kalmıyor.

Çiçeğinizin Bulunduğu Ortam Nasıl Olmalı?

orkide-ciceginin-bulundugu-ortam-nasil-olmali

Orkide nasıl çiçek açtirilir ve orkide bakımı nasıl olmalı diyorsanız öncelikle çiçeğinizin bulunduğu ortamı kontrol etmeniz gerekiyor.

  • Orkidenin havasız kalmaması gerekiyor, çiçeğinizin en az bizim kadar temiz havaya ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız.
    Diğer taraftan orkidenin üst kısmı olduğu kadar kökünün de hava alması gerekiyor bu sebeple toprağına dikkat etmelisiniz.
  • Orkidenin bulunduğu ortamda nem oranı %40’ın altına inmemeli ve nem oranı %70’i geçmemelidir.
  • Orkideniz soğukta kalırsa çiçek açmayacaktır, geceleri 10 derecenin altında sıcaklığa maruz kalmamalı gündüz ise 26 dereceyi geçmemesinde fayda vardır.
  • Işık görmeyen orkideniz hiç bir zaman çiçek açmayacaktır! Orkide ışık görmeli dedi isek güneş ışığının direkt altına da bırakılmamalıdır.
    Bu orkidenizin zarar görmesine sebep olacaktır. Orkidelerin şeffaf saksıda olması gerektiğini çünkü bitkinin olduğu kadar köklerinin de ışığa ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız.
  • Besin çok önemli, 15 günde bir orkide besini adında satılan ek besin ile sulamalısınız.
  • Orkidenizin yapraklarının toz tutmasını önlemeniz de fayda sağlayacaktır.

Orkide Çiçek Açtırmanın Yolları

orkide-cicek-actirma-yollari

Orkide nasıl çiçek açtirilir, konusuna başlamadan önce orkidenin durumunu gözden geçirmekte fayda var. Orkideyi tohum olarak ekipte büyütmeye başladıysanız hemen çiçek vermesini beklemek biraz hayalperestlik. Dolayısıyla orkidelere nasıl çiçek açtırılır diye karar kara düşünmeyi bırakmanız ve çiçeğinize sabırla ilgi göstermeniz gerekmektedir.

Peki ama orkide çiçeği ne zaman çiçek açar? Gelin orkide nasıl çiçek açar sorusuna cevap vermeden önce orkidenin çiçek açma zamanlarına bir bakalım. Böylece çiçeğinizde bir sorun olup olmadığını rahatlıkla tespit edebilirsiniz ve çiçeğinizin ihtiyaçlarının farkına varabilirsiniz.

Orkide Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Orkidem çiçek açmıyor diyenlerden misiniz? Hiç endişelenmeyin. İçeriğimizin devamında paylaşacağımız bilgilerle orkidenizin yeniden çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.

Orkide tomurcuğu kaç günde açar, orkide meraklılarının merak ettiği konulardan biri. Çünkü çiçek bakmayı hobi edinmiş birçok kişi gelişmiş orkide almak yerine tohum alıp kendileri büyütüyorlar. Tohumdan ekilen orkidelerin çiçek vermesi bazen 5 yıla kadar sürebiliyor.

Diğer taraftan orkidelerin belli dönemlerde çiçekleri solar ve dökülür. Bu sebeple &#;orkide solduktan sonra tekrar çiçek açar mı&#; sorusu da çiçek severlerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Eğer orkidenizi çiçek açmış bir şekilde aldıysanız dökülme evresinden sonra tekrar çiçek vermesi çok olasıdır. Orkidem yaprak veriyor ama çiçek açmıyor diyorsanız içeriğimizin devamında sizlerle paylaşacağımız yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Şimdi gelelim -orkidenizin bakımının güzel yapıldığını var sayarak- dökülme evresinden sonra orkide tekrar nasıl çiçek açar sorusunun cevaplarına. Bunun için genel olarak uygulanan iki yöntem vardır. Gelin bu yöntemlere sırasıyla bakalım.

Orkide Çiçeği Nasıl Çiçek Açtırılır?

Orkidenin çiçek açma zamanlarına değindiğimize göre şimdi de orkide açılması için ne yapmalı sorusuna yanıt vereceğiz. Aşağıda sizinle en etkili iki yöntemi paylaştık. Siz de bu yöntemlerden yararlanarak orkidenizin çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.

İşte, orkide yeniden nasıl çiçek açar sorusunun yanıtları.

Vaseline ile Orkideye Çiçek Açtırmak

Orkide ye nasıl çiçek açtırılır sorusuna yanıt olabilecek ilk yöntemimiz vaseline. Evet hemen hemen her evde bulunan, kışın kuruyan cildimize iyi gelen vaseline orkideye çiçek açtırmak için kullanılan yöntemlerden biri.

Vaseline ile Orkide Nasıl Açar?

  • Orkidenin gövdesinin üst tarafından aşağıya doğru yeşil bir boğum var. Bu boğumu bir parmak üzerinden steril bir makas ile kesebilirsiniz. Orkidenin hastalık kapmaması için makası sterilize etmek önemli.
  • Orkideyi kestikten sonra kesilen bölgenin sterilizasyonunu sağlamak için kesim yapılan bölgeye toz tarçın sürebilirsiniz.
  • Orkide gövdesi sağlam ve kökünden gerekli besini alabiliyor olmalı. Bu sebeple ince bir çubuk ve gövdeye zarar vermeyecek mandal (küçük mandal saç tokası gibi) ile orkide gövdesi sabitlenmelidir. Mandalla sabitleme yapılırken mandalın boğumlara gelmemesi çok önemli.
  • Son olarak orkidenin çiçek açmasında yardımcı olmak için eldiven giydiğiniz elinizle yeşil boğumlara masaj yaparak vazelin sürmelisiniz. Vazelinin orkideye hiçbir zararı olmayacak. Aksine boğumları yumuşatıp çiçek açmasına yardımcı olacak.

Budayarak Orkideye Çiçek Açtırmak

budayarak-orkide-nasil-cicek-actirilir

Orkide nasıl çiçek açtirilir sorusunun bir diğer cevabı ise budamadır. Bu yöntem yardımıyla da orkidenizin tekrar çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.

Dökülme evresinden sonra, ilkbahar geldiği zaman bitkinin kökünden yukarı doğru üç boğum sayın. Daha sonra boğumun azıcık üzerinden steril bir makas ile budayın.

Budadığınız tıfıl orkide canınızı sıkmasın. Çünkü bakımına güzelce devam ettiğiniz zaman çok hızlı büyüdüğünü göreceksiniz. Budanan orkideler hafta sonra çiçek açacak. Üstelik bu orkide eskisinden daha güzel çiçek açacak. Fakat bazı orkideler ise maalesef hiç bir sebep yokken bir daha çiçek açmıyor.

Mini orkide bakımı ve normal orkide bakımı esnasında her iki yöntemde de boğumlarına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Orkidenizin boğumları daima yeşil olmalıdır eğer renk yeşil değil ise bu kısım artık sağlıksızdır ve çiçek vermeyecektir.

Orkide Nasıl Çoğaltılır?

orkide-cogaltma

Orkidenizi çoğaltmanın en yaygın şekli keikidir. Bu terimi pek çoğunuz ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Fakat bu başlık altında keikinin ne olduğunu ve nasıl uygulanacağını açıkça anlatacağız.

Keiki Nedir?

Keiki, orkidenin kendi oluşturduğu yeni bir orkide köküdür. Tüm canlılar doğar, büyür, ürer ve ölür. Orkide de yaşamsal aktivitelerinin kötüye gittiğini hissettiği zaman varlığını devam ettirmek için kendi üzerinde bir yavru kök oluşturuyor. İşte bu köke keiki adı veriliyor. Dolayısıyla keiki sonucu oluşan orkidenin ana orkidenin klonu olduğunu söyleyebiliriz.

Orkidenizin gelişiminin durduğunu yahut kötüye gittiğini gözlemliyorsanız onu karanlık bir yere koyabilirsiniz. Dilerseniz sulama periyodunuzu da uzatabilirsiniz. Böylece orkideniz hayata son kez tutunmak için keiki oluşturacak.

Keiki oluşumunu gözlemledikten sonra orkidenizin normal bakımına dönebilirsiniz. Ayrıca keikide orkidenizin kök kısmında bulunan yaprakların en az iki tanesini gözlemledikten sonra steril bir makasla kesip toprağa ekebilirsiniz. Yeni ekilen yavru orkide ilk bir kaç gün normalden fazla sulanarak ve serin muhafaza edilmelidir.

? Orkide bakımı püf noktaları başlıklı içeriğimiz de dikkatinizi çekebilir.

Bonus: Orkide Meraklıların Cevabını Merak Ettiği 5 Soru

orkide-buyutenlerin-merak-ettigisoru

Orkide çiçek nasıl açtırılır, sorusuna yanıt verdiğimize göre orkideye dair merak edilen sorulara yanıt verebiliriz. Orkide severlerin cevabını merak ettikleri soruları ve dönem dönem yaşadıkları sorunları aşağıda sıraladık.

Siz de merak ettiğiniz konunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz. Eğer sorununuz bunlardan biri değilse sorununuzu bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

Orkide Dal Vermiyor Ne Yapmalıyım?

Orkideniz bir yıldan uzun süredir dal vermiyorsa bu çiçeğinizde bir sorun olduğuna işaret eder. Bu sorunları genel itibariyle şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bitkiniz çok sıcak ya da karanlık bir ortamdaysa,
  • Bitkinize gereğinden fazla gübre verdiyeseniz,
  • Bitkinizi aşırı sulamaya maruz bıraktıysanız,
  • Son olarak ise orkideniz uyku döneminde ise yeni dal vermesini beklemeyin.

Peki, bu sorunlardan hangisi sizin çiçeğinizde mevcut? Bu konuya açıklık getirmeli ve bitkiniz ölmeden önce önleminizi almalısınız. Eğer orkideniz uyku dönemindeyse sabırla beklemenizi tavsiye ederiz.

Orkide Ne Kadar Çiçek Açar?

Orkideler yılda en az iki defa çiçek açmaktadırlar. Bu çiçeklenme dönemi 12 haftaya kadar sürmektedir. Eğer orkidenizin bakımını güzel yapıyorsanız çiçeğiniz yılda 2 kereden fazla çiçek verecektir. Çiçek verme miktarı ise orkidenizin boyutuna göre değişiklik gösterecektir.

Orkide Tomurcuğu Kaç Günde Açar?

Orkidenize besin takviyesi yapmayı ve gübre vermeyi kesmediğiniz müddetçe orkideniz kısa sürede açacaktır. Eğer orkidenize bitki besini vermeyi bırakırsanız ya da ihtiyacı olan gübreyi vermezseniz orkideniz tomurcukları açmayacaktır.

Orkide Çiçek Sapı Nasıl Çıkar?

Orkidenizin sapları kahverengiye döndüyse ve tamamen kuruduysa çiçek gövdesine yakın bir yerden dalı kesmeniz gerekir. Aksi takdirde yeni çıkacak dalların çıkmasına engel olacak ve orkidenizin gelişimini durduracaktır.

Orkidenin Çiçekleri Dökülünce Ne Yapılmalı?

Orkidenizin tüm yaprakları dökülünce sapının kurumasını beklemelisiniz. Sapı kuruyan orkide dalını gövdeye yakın bir yerden kesmelisiniz. Ardından bitki besini ve gübreyle çiçeğinizin gelişimini desteklemelisiniz. Eğer mevcut saksı orkidenize küçük geliyorsa saksı değişimine de gidebilirsiniz. Bunların ardından orkideniz yeniden dal verecek ve çiçeklenecektir. Sizinle paylaştığımız yöntemlerle de orkidenizin bakımını destekleyebilirsiniz.

Yaygın orkide hastalıkları

Orkide hastalıkları bazı sebze meyve hastalıklarından çok farklı değildir. Bakteriyel hastalıklar, mantari hastalıklar ve viral hastalıklar olmak üzere üç ana başlıkta incelenebilir. Bazı bakım yanlışlıkları ve beslenme bozuklukları zaman zaman hastalıklarla karıştırılmaktadır ancak o tür problemler hastalık değil daha çok bakım hataları sonucu ortaya çıkmış sorunlardır.
Her canlıda geçerli olan erken teşhis hayat kurtarır ilkesi orkideler için daha bir önemlidir. Bitkinin yaşam koşulları gereği hastalıklar çabuk yayılma eğilimindedir. Bu nedenle orkide düzenli olarak kontrol edilmeli hastalık başlangıçta tespit edilip gerekli önlemler alınmalıdır.

Bakteriyel Hastalıklar

Orkideler de yaygın olarak görülen bakteriyel hastalıklar yumuşak çürüklük ve kahverengi çürüklük olarak bilinen Erwiniave kahverengi benek hastalığı olarak bilinen Pseudomonas'dır. Genellikle bakteriyel enfeksiyonlar çok yüksek nem ve yetersiz hava dolaşımı tarafından teşvik edilmektedir. Yaşam koşulları soğuk ve nemli olduğunda orkide bakteriyel hastalıklara karşı daha duyarlı olmaktadır.
Orkideler de ortak bir sorun olan kahverengi çürüklük(Erwinia) hastalığı oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Hastalık çok hızlı yayılır ve gün içerisinde bitkiyi çürütüp öldürebilir. Yaprakta açık kahverengi üzerine yarı saydam bir bölge oluşur. Hastalık ilerledikçe kötü kokulu sulu bir çürüme görülür. Eğer enfeksiyon yapraklardan gövdeye geçerse sonuç büyük olasılıkla ölümcül olacaktır. Enfeksiyonun görüldüğü orkideler sağlıklı bitkilerden ayrılarak hastalığın diğer bitkilere bulaşmasının önüne geçilir. Steril bir jilet yada bıçak yardımıyla hasta bölgeden biraz daha içeri girilerek sağlıklı bölgeden itibaren doku kesilip çıkarılır. Captan veya bakır oksit gibi bakır içerikli uygun bir ilaçla ilaçlanır. Bitkinin yetişme ortamı %10 luk çamaşır suyu ile dezenfekte edilir.

Not: Bakır içerikli ilaçlar dendrobium türü orkideler ve çiçekli orkidelerde kullanılmaz.alert-warning 
Bakteriyel kahverengi benek hastalığı(Pseudomonas) Yaprağın herhangi bir yerinde küçük, yumuşak ve sulu kabarcık şeklinde görülür. Başlangıçta mat, kirli yeşil bir renktedir. Hastalıklı bölge büyüdükçe zamanla kahverengi siyahımsı renk ve kurumuş bir hal alır. Tedavi edilmezse bitki gövdesine geçerek bitkiyi öldürecektir.

Erwinia da olduğu gibi enfeksiyonun görüldüğü orkideler sağlıklı bitkilerden ayrılarak hastalığın diğer bitkilere bulaşmasının önüne geçilir. Steril bir jilet yada bıçak yardımıyla hasta bölgeden biraz daha içeri girilerek sağlıklı bölgeden itibaren doku kesilip çıkarılır. Captan veya bakır oksit gibi bakır içerikli uygun bir ilaçla ilaçlanır. Bitkinin yetişme ortamı %10 luk çamaşır suyu ile dezenfekte edilir.

Not: Bakır içerikli ilaçlar dendrobium türü orkideler ve çiçekli orkidelerde kullanılmaz.alert-warning

Mantar Hastalıkları

Mantarlar orkidelerde çeşitli sorunlara neden olabilirler. Eğer doğru tedavi uygulanmazsa sarı yapraklar, çürüme ve sonunda ölüm olur. Mantari hastalıkları önlemenin en iyi yolu işin başında mantar üremesine yardımcı olan koşulları ortadan kaldırmaktır.

Bazı organizmalar mantar hastalıklarına neden olurlar. Siyah çürüklük hastalığına genelde Pythiumveya Phytophthora, çiçek yanıklığı hastalığına ise Botrytissebep olur.

Siyah çürüklük
Siyah çürüklük (Pythium-Phytophthora); Hastalığa tüm bitki hassas olmasına karşın genellikle köklerde veya yapraklar da rastlanır. Bitki kökleri su içersin de kaldığında veya saksı harcı çürümeye başladığın da görülür. Hastalık tedavi edilmezse hızla yayılır ve bitkiyi öldürür. Yaprak belirtileri başlangıçta yaprak altında küçük, düzensiz, sulu kahverengi lekeler şeklinde görülür. Hastalığın ileri aşamaların da bu lekeler morumsu kahverengine veya morumsu siyaha dönüşür.  Bu safha da hastalıklı bölgeye basıldığında su çıkışı görülebilir. Daha eski hastalıklı bölgeler kurumuş, kahverengi veya siyah renkte olabilir. Hastalık çok bulaşıcı olduğundan derhal tedaviye başlanmalı diğer bitkilerden uzak bir noktaya çekilmelidir. Lezyon görülen bölgeler steril kurallara uygun olarak kesilip çıkarılmalı thiophanate methyl gibi uygun bir mantar (fungusit) ilacı ile ilaçlanmalıdır.

Yaprak benek hastalıkları. Genelde açık yaralardan girerek hastalık yapan mantarlar yaprakta sararmalara neden olur. Başlangıçta yaprağın altında ortaya çıkan lezyonlar, daha sonra yaprağın üst kısmına yayılır. Hastalıklı bölgeler çok küçük yuvarlak benekler şeklinde içi çökük kahverengindedir. Tedavisi; hastalıklı yapraklar çıkarıldıktan sonra thiophanate methyl, chlorothalonil, captan vb. içerikli uygun bir mantar ilacıyla ilaçlanarak yapılır.

Not: Bakır içerikli ilaçlar dendrobium türü orkideler ve çiçekli orkideler de kullanılmaz.alert-warning 
Bakteriyel kök çürüklüğü;Kötü drenaj, aşırı sulama, tuz birikmesi veya fazla gübreleme gibi durumlar da kökün zarar görmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Kök açıkça görülecek şekil de beyaz, hastalığın ileri aşamasın da siyah veya kahverengi çürümüş bir halde bulunur. Hastalık kök hastalığı olmasına karşın yapraklarda bazı belirtiler verebilir. Yapraklar ve yalancı soğanlar sarı, ince, bükümlü ve yeni gelişen yapraklar giderek küçülen formdadır. Tedaviye önce steril keskin bir alet yardımıyla zarar görmüş tüm bitki parçaları kesip çıkarılarak başlanır. Saksı harcı köklerden tamamen temizlenir. Yeni saksı ve yeni saksı harcına dikilir. Thiophanate methyl gibi uygun bir mantar ilacıyla ilaçlanır. Sulama sıklığı azaltılarak bir süre su kısıntılı verilir.

Çiçek yanıklığı (Botrytis); Bir diğer yaygın mantar hastalığı çiçek yanıklığı olarak bilinen botrytis dir. Orkideçiçekleri üzerin de küçük kahverengi veya siyah renkler de noktalar şeklinde görülür. Genellikle yüksek nem de veya çiçek üzerin de su damlacıkları kaldığın da ortaya çıkan bir hastalıktır. Tedaviye bitki çevresinin hava akımını artırarak ve nem seviyesi düşürülerek başlanır. Hastalıklı çiçekler uzaklaştırılırsa hastalığın yayılma şansı azalır. Thiophanate methyl, chlorothalonil, captan vb. uygun bir mantar ilacı ile ilaçlanır.

Not: Bakır içerikli ilaçlar dendrobium türü orkideler ve çiçekli orkideler de kullanılmaz.alert-warning

Mantar hastalıklarını önlemek için ne yapmalıyım?

  • Serin, bulutlu ve yağışlı günlerde sulama yapmayın ayrıca akşam sulamalarından mümkün olduğunca kaçının.
  • İyi hava sirkülasyonu sağlayın.
  • Saksı harcınız çürümüşse yenisiyle değiştirin.
  • Kesme işlemlerin de steril aletler kullanın.
  • Hastalık tespit ettiğinizde hemen tedavi edin. Erteleme yolunu seçerseniz orkidenizin hayatına mal olabileceğini unutmayın.

Viral Hastalıklar

Bazı virüsler orkidelerde hastalık yapar. Virüs hastalıklarını teşhis etmek bakteriyel hastalıkları yada mantar hastalıklarını teşhis etmek gibi kolay değildir. Bitkinin hastalıklı olduğunu anlamak biraz zaman alabilir. Yapraklarda sararma, kahverengi çukurlaşmalar gibi diğer hastalık belirtilerine benzer belirtiler gösterebilir. Hastalık zararı bakteriyel ve mantar hastalıkları gibi yüzeysel değil sistemiktir. Orkide virüs hastalıklarına yakalandıktan sonra kurtarma şansı yoktur bu yüzden hastalığın bulaşmaması için önceden gerekli önlemler alınmalıdır.

Orkide virüslerinin yayılmasını nasıl önlerim?

  • Sağlıklı orkideler alın.
  • Kesme işlemleriniz de steril aletler kullanın ve her bitki için sterilizasyon prosedürünü tekrar edin.
  • Temiz eldivenler kullanın.
  • Orkideleri batırma yoluyla suluyorsanız ayrı ayrı kaplar da sulayın. Tek bir kovadan tüm bitkileri sulamaktan kaçının.
  • Saksı değişimlerini gazete vb. bir materyal üzerinde yaparak bir seferde tek bitkiyle çalışmak suretiyle saksı değişimi yapın. Her seferde altlığı ve eldivenleri değiştirmeyi unutmayın.

Orkidenin sararan yapraklarına ne yapılır?

ORKİDE YAPRAĞI NEDEN SARARIR?

Bitkiler alemindeki sorunların hiçbir zaman tek bir sebebi yoktur. Orkide yaprağı sararmasının sebepleri arasında aşırı sulama, fazla güneşe maruziyet, mantar veya bakteriyel hastalıklar olabilir. Bu sebeple bitki bakım rutinini iyi izlemek gerekir. Orkideyi fazla mı suladınız? Orkideniz direkt güneş görüyor mu? Orkidenizin saksısında minik canlılar geziyor veya orkide toprağında sıradışı renklenmeler mi var?

Bu soruların cevaplarına göre birkaç yöntem önerelim.

ORKİDENİN SARARAN YAPRAKLARINA NE YAPILIR?

Öncelikle sararan orkide yapraklarını hemen kesip atmayın. Belki zamanla kendi düşer ve siz de bitkiye zarar vermemiş olursunuz. Ya da sararma geri döndürülebilir bir durumdadır. Bu sebeple sararan orkide yaprağını ellemeyin.

Fazla suladığınızı düşünüyorsanız hafta su vermeyin. Sonra normal sulama düzenine dönün. Unutmayın, kökler tamamen gri olmadan orkidenizi sulamamalısınız.

Orkidenize direkt güneş ışığı geliyorsa yarı aydınlık bir alana çekin. Güneşe bağlı yaprak sararmasında güneş gören alan beyazlaşır ve etrafı yanık kahverengi olur. Orkidenizin yaprağı beyaz ve etrafı yanık kahverengi ise bilin ki fazla güneş almış.

Mantar ve bakteri kaynaklı sorunlarda ise orkide yaprakları bölgesel sararır. Yani hepsi bir anda sapsarı olmaz. Bu tür sararmaların çaresi ilaç kullanımıdır. Bitki marketlerden orkide ilacı alabilirsiniz. Bitkinin yaprağının fotoğrafını çekerek giderseniz daha etkili olacaktır.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası