insaat maliyeti nasil hesaplanir / İnşaat Maliyet Hesaplama Sayfası Bereket İnşaat Web Sayfasına Hoşgeldiniz.

Insaat Maliyeti Nasil Hesaplanir

insaat maliyeti nasil hesaplanir

İnşaat maliyeti hesaplama nasıl yapılır? Konut Kaba İnşaat Maliyeti nasıl hesaplanır

Haberin Devamı
  1. sınıf inşaat tipi olarak bilinen kaba inşaat malzeme maliyetleri ise; ortalama TLx m2 olarak belirlenmiştir. Betornarme çelik karkas binalarda ortalama TL, Yığma yarı kagir binalar için ise TL olarak belirlenmiştir.

  Bu belirtilen tutarlar normal standart inşaat malzeme fiyatları ile oluşturulan ortalama maliyet tutarlarıdır. Net maliyet hesaplama konusunda inşaat firmalarının kullanacağı malzemelerin sıklığı, işçilik giderleri, inşaat alanının tam çevre ve alanının ölçülmesi bu fiyatlar dışında değişkenlik gösteren unsurlar arasında yer almaktadır.

  Taş bina maliyetleri diğer betonarme inşaat malzemelerine oranla daha maliyetli tutarlardan oluşmaktadır. Çünkü gerçek taş evlerde taş kırma, yığma, kesme gibi ustalık gerektiren ayrıntılar yer almaktadır.

  İnşaat maliyetleri hesaplanırken dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise kaba inşaat maliyetlerine Asansör, merdiven boşlukları, klima ve kalorifer çıkıntıları dahil edilmemesi gerektiğidir. Bu belirtilen durumlar için ortalama kalorifer ve klima için ortalama % asansör için ise ortalama % gibi ilave tutar eklenmektedir.

Haberin Devamı

  Tüm bu maliyet hesaplamalarının etkileyen diğer faktörler ise inşaatın yapılacağı bölge, il, ilçe, konumlandığı bölge, denize yakın veya uzaklığı, şehir merkezi olup olmaması ulaşım kolaylığı gibi ayrıntılar maliyet fiyatlamalarını da etkileyen dolaylı faktörler arasında yer almaktadır.

İnşaat Maliyeti Nasıl Hesaplanır? Ne İşe Yarar?

inşaat maliyeti hesaplama

İnşaat maliyeti nasıl hesaplanır sorusu her sene güncellenen fiyatları ile tekrar gündeme gelen konular arasındadır. Her yıl başlangıcında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığınca yıllık enflasyon durumuna göre ölçütlenen inşaat maliyetleri, Resmi Gazete’de yayımlanması ardından yürürlüğe girer.

İnşaat Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

İnşaat alanı hesaplamalarında inşaatın taban alanının öncelikli olarak bilinmesi gerekir. Böylelikle yaşam alanının sağlanacağı toplam metrekare ölçüsü, inşaat alanı hakkında da bilgi verecektir.

Birçok konut ve ticari bina için standart tasarımlar yapılırken, inşaa edilecek yapının zeminde ne kadar alan kapladığına ve ne kadar alanı kullandığına bakılır.

Bu alan bilgisi, hem inşaat yapılacak alan zemini hem de zemin üzerine kurulacak yapının metrekaresi hakkında bilgi verir. Ayrıca bu metrekare bilgilerinin karşılaştırılması için emsal yapı değerlerinin de bilinmesi önem taşır.

Kısaca inşaat maaliyeti nasıl hesaplanır sorusunun yanıtında öncelikli olarak, planlanan inşaatın taban alanının bilinmesi, kurulacak yapının metrekare itibarı ile emsallerinin verilebilmesi, ruhsat sürecinde ödenmesi gereken miktarların biliniyor olması, TAKS ve KAKS bilgilerinin var olması gerekir.

yapı inşaatında çalışan işçiler

Böylelikle inşaat maliyeti hesaplanırken en doğru bilgiye ulaşılmış olunur. Tüm bu maliyet bilgileri ile ilgili en güncel bilgilere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı web sitelerinden ya da kararın yayımlandığı en yakın tarihli Resmi Gazeteden ulaşılabilir.

İnşaat Maliyeti Prosedürleri

Bir inşaata başlamadan önce mimarların ölçümleri ve uygulanacak tasarımı bilmeleri, kritik derecede önemlidir. Dış duvarların dahil olduğu alanı kaplayan zeminin belirlenmesiyle mülkün inşaat alanı oluşmuş olur.

İnşaat alanının son şeklini alması, AutoCAD çizimleri ile tamamlanır. İnşaat alanında görülmesi gereken özel alanların belirlenmesi önemlidir. Bu özel alanlar:

Yapı alanları hesaplanırken binanın avlusu ya da iç bahçesi gibi detaylar eklenmez. Hesaplamanın tam ve doğru şekilde olması için TAKS ve KAKS verilerinin bilinmesi önemlidir.

TAKS hesabı, oturum alanı x arsa alanıdır. KAKS ise metrekarelik alana inşa edilebilecek en geniş inşaat alanını gösterir. TAKS ve KAKS alanlarının birbiriyle çarpılması ile inşa edilebilir alan ölçülmüş olur.

İnşaat Maliyeti Hesaplanmasındaki Faktörler

inşaat planı üzerinde çalışan mühendisler

İnşaat maliyetini belirleyen bazı faktörler bulunur. Bu faktörlerden biri olan inşaatın sınıfı (1., 2., 3. sınıf inşaatlar, lüks inşaatlar ve basit usul inşaatlar) önem taşır.

Ayrıca maliyetler belirlenirken kaba ve ince inşaat detayları ve depreme karşı bina sağlamlık testi de önem taşır. İnşaat bedeli hesaplanırken şu adımlar takip edilir:

Konut İnşaatlarındaki Maliyet Kalemleri

Konut inşaatlarında maliyeti etkileyen bazı kalemler vardır. Bu kalemler hesaplanmadan ya da maliyete eklenmeden inşaat maliyeti tam olarak hesaplanmış sayılmaz. Bu kalemler, kabaca şöyledir:

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yılı için belirlediği inşaat maliyet tabloları için buraya tıklayabilirsiniz.

Prefabrik ve Konteyner Yapılarının İnşaat Maliyetleri

prefabrik yapı montajı

Betonarme inşaatlara nazaran çok daha pratik ve hızlı kurulabilen prefabrik ve konteyner yapıların inşaat maliyeti nasıl hesaplanır sorusunun da yanıtlanması gerekir. Prefabrik inşaatların maliyet kalemleri şöyledir:

Konteyner ve prefabrik yapılar, inşaat sürecinde maliyetleri aşağıya çeker. Modüler ve fonksiyonel olması nedeniyle hızlı inşa edilir ve pratik şekilde takılır. Aynı zamanda konteyner çeşitlerinde alan hesaplaması yapmak çok daha kolaydır. Hazır yapı alan hesaplamaları için genelde 3 aşama takip edilir:

1. Yapı Seçimi

Araziye kurulacak konteyner ya da prefabrik yapılar, arazinin boyutlarına göre uygun ölçülerde hesaplanarak seçenekler arasından karar verilir. Kat sayısı, brüt ve toplam metrekare ölçüleri, yapı firmaları ile görüşülüp netleştirilir. Böylelikle izin aşamalarına geçilmiş olur.

2. Arazi İzni

Prefabrik yapının kurulacağı bölgenin genel ölçümü yapılmalı ve bu arazinin yapı kurmak için uygun olup olmadığına dair gerekli izinlerin alınması önemlidir. Bu izin, bulunulan ilçe ya da beldedeki belediyeden alınır. İmar ve yapı planıyla ilgili ruhsatı aldıktan sonra inşaat aşamasına geçmeniz mümkündür.

3. Zeminin Hazırlanması

Arazi, tercih edilen konteyner ve prefabrik yapılar için arazi zeminine göre ölçüm yapılarak zemin düzleştirilir. Eğer zemin düz ise doğrudan beton döküm işlemine geçilir.
İnşaat amacı ne olursa olsun yapılarda metrekare alanları da belirlenmiş olarak hazırlanan yapılar, firmanın işini çok daha kolaylaştırır.

Hazır yapılar arasında belirlenen tasarım ve ölçülerde prefabrik yapı yoksa firma, kendisine özel tasarımda üretimler yaptırabilir. Böylelikle firma, kendi özel tasarımını markası altında sunarak yeni bir pazarlama kanalı da yaratmış olur.

inşaat maliyeti hesaplama

İnşaat işlerinde maliyet hesaplanmasından gerekli izinlerin alınmasına, yapı ruhsatının alınması sürecinden yapı tasarımına kadar tüm aşamalarda statik hesapların rolü büyüktür. Satın alınan arsaya yapılacak olan inşaatın görünmeyen işlemleri, buzdağının görünmeyen tarafı gibidir.

Bu nedenle Villa Yapı, tüm bu süreçlerde inşaat firması ile yol arkadaşlığı yapar. Firmaların motivasyon ve gücünün en çok ihtiyaç duyduğu zaman olan konut satış sürecinde, sağlam olması için arka plan süreçlerini en ince detayına kadar planlar.

İnşaat firmalarının hem kendi markalarıyla özdeşleşen özel tasarımları hem de çevreyle dost, kolay kurulan, depreme karşı dayanıklı prefabrik lüks evleri; Villa Yapı güvencesi, tecrübesi ve kalitesi ile kalıcı, güvenli ve sürekli bir iş birliği anlamına gelir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir