kurumlar vergisi hesaplama formülü / Kurumlar Vergisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır? | Multinet UP

Kurumlar Vergisi Hesaplama Formülü

kurumlar vergisi hesaplama formülü

Geçici Vergi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Geçici vergi nedir? Yazımıza başlarken öncelikle “Geçici Vergi nedir” sorusuna hızlı bir yanıt arayalım. Geçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi


Vergi konusunda bilgilendirme yayınımızı bu defa “Geçici Vergi Nedir ve Nasıl Hesaplanır” başlıklı yazımızla sürdürüyoruz. Geçici vergi hakkında en sık sorulan soruları da bu blog yazımızda okuyabilirsiniz.

Geçici vergi nedir?

Yazımıza başlarken öncelikle “Geçici Vergi nedir” sorusuna hızlı bir yanıt arayalım. Geçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır.

Hangi kazançlar geçici verginin kapsamına girer?

Gerçek usulde vergilendirilen  ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükellefleri  cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere  geçici vergi ödemek zorundadırlar. Adi ortaklıklar, kollektif şirketler ve adi  komandit şirketler, ortaklık olarak gelir veya kurumlar vergisi mükellefi  olmadıklarından geçici vergi mükellefi değillerdir. Ancak adi ortaklıklar ile  kollektif şirketlerde ortakların, komandit şirketlerde komandite ortakların  elde ettikleri kazançlar geçici verginin konusuna girmektedir.

Kimler geçici vergi ödemez?

Tasfiye halindeki kurumlar  vergisi mükellefleri tasfiye dönemlerinde, basit usulde vergilendirilen gelir  vergisi mükellefleri, yıllara sâri inşaat ve onarma işi yapanlar, ücret geliri  elde edenler, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı sahipleri, zirai kazanç  sahipleri, diğer kazanç ve irat elde edenler, kazançları vergiden istisna  edilen serbest meslek erbabı ile noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar geçici  vergi ödemezler. Ancak, geçici vergi ödemeyeceği belirtilen kişiler bu  işlerinden elde ettikleri kazançları dışında kalan ticari veya mesleki  kazançları nedeniyle geçici vergi ödemek zorundadırlar.

Geçici vergiye esas kazanç nasıl tespit edilir?

Mükellefler, öncelikle ilgili hesap döneminin 3, 6, 9 ve 12 aylık mali tablolarını esas alarak geçici vergi dönem kazancını, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer nci maddesi hükmüne göre belirleyeceklerdir. Geçici vergiye ilişkin kazançların tespitinde dönemsellik esasına uyulması ve Vergi Usul Kanununun değerlemeye ilişkin hükümlerinin dikkate alınması gerekmektedir.

Gelir Vergisi mükellefleri ile Kurumlar Vergisi mükellefleri için geçici vergi oranı kaçtır?

Geçici vergi oranı, Gelir Vergisi mükellefleri için, gelir vergisi tarifesinin ilk diliminde yer alan oran (%15) , Kurumlar Vergisi mükellefleri için %20 olarak uygulanır.

Geçici vergi nasıl hesaplanır?

Gelir vergisi mükellefleri için geçici vergi ilgili hesap döneminin üçer aylık kazançlarına, gelir vergisi tarifesinin ilk diliminde yer alan oranın (%15) uygulanması suretiyle hesaplanacaktır. Kurumlar vergisi mükellefleri için geçici vergi oranı safi kurum kazancı üzerinden %20 olarak uygulanır. Hesaplanan geçici vergiden varsa aynı hesap dönemi ile ilgili olarak daha önce ödenmiş geçici vergi ve geçici vergiye tabi kazançlarla ilgili olarak tevkifat yoluyla ödenmiş vergiler mahsup edilecek, mahsuptan sonra kalan tutar ödenmesi gereken geçici vergi olarak beyan edilecektir.

Geçici vergi beyannamesi düzenlenirken hangi istisna ve indirimler dikkate alınır?

Mükellefler, geçici vergiye tabi kazançlarının tespiti sırasında gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde dikkate alabilecekleri tüm indirim ve istisnalardan yararlanabilirler.

Geçici verginin eksik beyan edilmesi halinde ne yapılır?

Geçmiş dönemlere ilişkin geçici  verginin %10’u aşan tutarda eksik beyan edilmesi durumunda eksik beyan edilen  kısım için yapılacak re’sen veya ikmalen tarhiyata vergi ziyaı cezası ile  gecikme faizi uygulanır. %10’luk yanılma payının beyan edilmesi gereken (beyan  edilmiş olan değil) geçici vergi matrahı üzerinden hesaplanması gerekmektedir.

Geçici verginin ödenmemesi durumunda gecikme zammı hesaplanır mı?

Tahakkuk ettirilmiş ancak ödenmemiş olması dolayısıyla yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup imkânı bulunmayan geçici vergi tutarları terkin edilir. Terkin edilen geçici vergi tutarı için vade tarihinden terkin edilmesi gereken tarih olan yıllık beyannamenin verilmesi gereken kanuni sürenin başlangıç tarihine kadar gecikme zammı uygulanır.

Ödenmeyen geçici vergi yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilir mi?

Tahakkuk ettirilmiş, ancak ödenmemiş geçici verginin yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmesi mümkün değildir. Mahsup işleminin yapılabilmesi için tahakkuk ettirilmiş geçici verginin ödenmiş olması şarttır.

Bir önceki dönemde ödenmemiş olan geçici vergi sonraki dönem beyannamesinden mahsup edilebilir mi?

Yıl içinde bir önceki dönemde ödenmemiş olan geçici verginin ödenme şartına bağlı olmaksızın bir sonraki dönem beyannamesinden mahsubu mümkündür. Ödenmiş olma şartı yıllık gelir vergisi beyannamesinden mahsup yaparken aranmaktadır. Yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden ilgili hesap dönemine ilişkin geçici vergi dönemlerinde ödenen geçici vergi mahsup edilir.

Tahakkuk eden ancak ödenmeyen geçici vergi için ne yapılır?

Üçer aylık kazançlar üzerinden  tahakkuk ettirilmiş, ancak ödenmemesi nedeniyle yıllık beyanname üzerinden  hesaplanan vergiden mahsup imkânı bulunmayan geçici vergi tutarları terkin  edilir. Terkin edilen geçici vergi tutarına, vade tarihinden terkin edilmesi  gereken tarihe (gelir vergisi mükellefleri için 1 Mart, kurumlar vergisi  mükellefleri için 1 Nisan) kadar gecikme zammı uygulanır.

Bağ-Kur primlerini geçici vergi beyannamesinde indirme imkanı var mıdır? Varsa hangi sütunda gösterilir?

Gelirin elde edildiği yılda  ödenmiş olduğunun tevsik edilmesi kaydıyla, bağ-kur primleri, kazançla sınırlı  olarak indirilebilecektir. Dönem sonunda yıllık beyannamede beyan edilen kazanç  olmaması veya yetersiz olması halinde, geçici vergi dönemlerinde indirilen  ödenmiş bağ-kur giriş keseneği ve primleri tutarının, yıllık beyannameye göre  yararlanılması mümkün olan kısmı; gelir vergisi mükelleflerince beyan edilen  gelirden indirilebilecek, kalan kısmı indirim konusu yapılamayacaktır. Bağ-Kur  primleri beyanname üzerinde “Diğer İndirimler” sütununda gösterilir.

Geçici verginin dönemleri, beyan ve ödeme zamanları nedir?

DÖNEM

BEYAN

ÖDEME

1.Dönem (Ocak, Şubat, Mart)

14 Mayıs akşamına kadar

17 Mayıs akşamına kadar

2.Dönem (Nisan, Mayıs, Haziran)

14 Ağustos akşamına kadar

17 Ağustos akşamına kadar

3.Dönem (Temmuz, Ağustos, Eylül)

14 Kasım akşamına kadar

17 Kasım akşamına kadar

4.Dönem (Ekim, Kasım,Aralık)

14 Şubat akşamına kadar

17 Şubat akşamına kadar

Yeni işe başlayan, işi bırakan ve tasfiyeye giren mükelleflerde geçici vergi nasıl uygulanacaktır?

Yeni işe başlayan mükellefler,  faaliyete başladıkları tarihin içinde bulunduğu geçici vergi döneminden  itibaren geçici vergi ödemeye başlayacaklardır. İşin bırakılması halinde ise  işin bırakıldığı tarihi içeren dönemden sonraki dönemler için geçici vergi  beyannamesi verilmeyecektir. Ticaret siciline tescil edilerek tasfiyeye giren  kurumlar tasfiyeye girdikleri tarihi ihtiva eden geçici vergi dönem kazançları  üzerinden geçici vergi ödeyecekler, bu dönemden sonraki tasfiye dönemlerinde  geçici vergi beyannamesi vermeyeceklerdir.

Özel İnşaat yapan firmalar geçici vergi beyannamesi verir mi?

Yıllara sâri inşaat ve onarma işi yapan firmalar hariç, tüm inşaat firmaları geçici vergi beyannamesi verirler.

Bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri geçmiş yıl zararlarını geçici vergiden mahsup edebilirler mi?

Geçici vergi matrahının hesaplanmasında, gelir vergisi matrahlarının tespitinde indirimi mümkün olan geçmiş yıl zararları dikkate alınacaktır. 

Kurumlar Vergisi Nedir? Kurumlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Kurumlar vergisi nedir?

Kurumlar vergisi, kurum kazançları üzerinden alınan vergidir. Mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanır.

Kahramanmaraş merkezli depremin yaralarını sarmak için kurumlar vergisi mükelleflerinden bir defaya mahsus olmak üzere ek vergi alınacak. Mükelleflere verilen vergi teşviklerinden %10 kesinti yapılacak.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ek vergi, şirketlerin yılı gelirleri için verecekleri beyannamelerinde indirim konusu yapılan indirim ve istisnalar üzerinden % 10 oranında tahsil edilecek.
İşverenlerin depremzede işçiler için 50 Bin TL'ye kadar yapacakları ayni ve nakdi yardımlara vergi ve prim muafiyeti uygulanacak.
Ek vergi, gelir vergisi mükelleflerine uygulanmayacak. Ücret, kira, gayrimenkul gibi kazançlardan deprem vergisi alınmayacak.

Deprem vergisi alınacak istisnalar

  • İştirak kazançları istisnası,
  • Yatırım fon ve ortaklıklarının portföy işletmeciliği kazanç istisnası,
  • Emisyon primi istisnası,
  • Taşınmaz ve iştirak hissesi satış kazancı istisnası,
  • Yurt dışından elde edilen ve bazı şartları taşıyan kazanç istisnaları,
  • Serbest bölge ve teknoloji geliştirme bölgesi kazanç istisnası
  • Yatırım indirimi,
  • Ar-Ge indirimi,
  • Nakdi sermaye indirimi

Kurumlar vergisine konu kazançlar nelerdir?

Kurumlar vergisine konu olan kurum kazancı, Gelir Vergisi Kanunu'nda belirtilen gelir ögelerinden oluşur. Bunlar;

  1. Ticari kazanç
  2. Zirai kazanç
  3. Ücret
  4. Serbest meslek kazancı
  5. Gayrimenkul sermaye iradı
  6. Menkul sermaye iradı
  7. Diğer kazanç ve iratlardır (İrat, gelir getiren mülk demektir)

Kurumlar vergisi bakımından söz konusu kazanç ve iratlar ayrı ayrı değerlendirilmeyip tamamı kurum kazancı olarak vasıflandırılır.

KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ

1- Sermaye şirketleri

2- Kooperatifler

  • Dernek veya adi şirket olmakla birlikte kooperatif olarak adlandırılan okul kooperatifleri, Kurumlar Vergisi Kanununun uygulanmasında kooperatif sayılmamaktadır. Ancak Kooperatifler Kanunu'na göre veya derneğe bağlı iktisadi işletme şeklinde kurulmaları durumunda kurumlar vergisi mükellefi olacaklardır.

3- İktisadi kamu kuruluşları

4- Dernek ya da vakıflara ait iktisadi işletmeler

  • Dernek ve vakıflar kurumlar vergisinin kapsamına girmemektedir.

5- İş ortaklıkları

Kurulacak iş ortaklığının kurumlar vergisi mükellefi sayılması için bazı vasıflara sahip olması gerekir.

  • Ortaklardan en az birinin kurumlar vergisi mükellefi olması
  • Ortaklığın belirli bir işi tamamlamak üzere bir sözleşmeyle (yazılı olarak) kurulması
  • Ortaklık konusunun belirli bir iş olması
  • Beraber yapılacak işin belli bir zaman zarfında gerçekleştirilmesinin öngörülmesi
  • İş ortaklığı ile işveren arasında bir taahhüt sözleşmesinin olması
  • Tarafların, işin belli bir kısmından değil, tamamından işverene karşı sorumlu olmaları
  • İş bitiminde kazancın paylaşılması
  • Birlikte yapılması öngörülen ve müştereken yüklenilen işin bitimi ve VUK da belirtilen mükellefiyetle ilgili görevlerin tamamının yerine getirilmesiyle sorumluluğun bitmesi.

sgk-tesvik

MÜKELLEFİYET TÜRLERİ NELERDİR?

Tam Mükellefler

  • Tam mükellefler, Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri gelirlerin tamamı üzerinden vergilendirilirler.

Dar Mükellefler

  • Dar mükellefler, sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirilirler.

Şahıs şirketi kurumlar vergisi öder mi?

Kurumlar vergisi mükellefi olan kurumların tüzel kişiliğe sahip olması gerekmektedir. Şahıs şirketleri tüzel kişiliğe sahip olmadıkları için kurumlar vergisi ödemezler.

Kurumlar vergisi oranı kaçtır?

Kurumlar vergisi oranı yılı için %25'dir.

Yıllara göre Kurumlar Vergisi oranlarına ulaşmak için tıklayınız.

Ayrıca, cari vergilendirme döneminin kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere cari dönemin kurumlar vergisi oranında geçici vergi ödenir.

Tam mükellef kurumlar için geçerli olan esaslar, dar mükellef kurumlara da aynen uygulanır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançlar, yatırım dönemi ile yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulur.

Geçici vergi

Kurumlar vergisi mükellefleri (ticari ve zirai kazanç elde eden dar mükellef kurumlar dahil), cari vergilendirme döneminin kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere Gelir Vergisi Kanunu'nda belirtilen esaslara göre cari dönemin kurumlar vergisi oranında geçici vergi öderler.

Kurumlar vergisi mükelleflerinde geçici vergi, önceki geçici vergi dönemlerini de kapsayacak biçimde kümülatif olarak belirlenen geçici vergi matrahına ( yılı için ) %20 oranı uygulanarak hesaplanır. Hesaplanan geçici vergiden aynı senenin önceki geçici vergi dönemleriyle ilgili olarak ödenmiş olan geçici vergi toplamı düşürülerek, geçici vergi tutarı belirlenir.

Geçici Vergi Beyannamesi, elektronik ortamda düzenlenerek beyan edilir.

Kurumlar vergisi nasıl hesaplanır?

Kurumlar vergisi, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safî kurum kazancı üzerinden hesaplanır.

Kurumlar vergisi mükellefleri, ilgili dönem sonunda tahakkuk edecek olan kurumlar vergisine mahsuben her üç ayda bir olmak üzere yılda dört kez geçici vergi ödemekle yükümlüdürler. Geçici vergi dönemlerinde ödenen vergiler, ilgili mali yıl sonunda tahakkuk eden kurumlar vergisi tutarından, peşin ödenen vergiler adı altında düşülür.

Kurumlar vergisi, Gelir Vergisi Kanunu'nun maddesine göre şirketin gayrisafi hasılatından kanunda belirtilmiş giderler çıkarıldıktan sonra elde edilen tutar üzerinden hesaplanır. Mükellefin ilgili hesap dönemi içinde elde ettiği net karına kanunen kabul edilmeyen giderler eklenerek kurumlar vergisi matrahı belirlenir. Kurumlar vergisi matrahının %25'si ilgili dönemin kurumlar vergisi olarak beyan edilir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kurumlar vergisi istisnalarından faydalanan kurumların, istisna tutarlarını vergi matrahından düşmeleri gerekir. Ayrıca ilgili hesap dönemi içinde peşin ödenen geçici vergiler ve son beş yıla ait geçmiş yıl zararları da kurumlar vergisi matrahından mahsup edilmektedir.

Örneğin: A şirketinin vergi matrahının TL olduğunu, ilgili hesap dönemi içinde TL geçici vergi ödediğini, şirketin kurumlar vergisi istinasından faydalanmadığını ve kanunen kabul edilmeyen giderlerinin TL olduğunu farzedelim.

Net dönem karı:
Kanunen kabul edilmeyen giderler:
Kurumlar vergisi matrahı:
Kurumlar vergisi oranı %25
Kurumlar vergisi tutarı: X %25=
Ödenecek kurumlar vergisi = – = TL

Kurumlar vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Kurumlar vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın ilk gününden son günü akşamına kadar, dar mükellef kurumlarda muhatabın Türkiye'yi terk etmesi durumunda ise ülkeden çıkmadan önceki 15 gün içerisinde verilir.

Özel hesap dönemi tayin edilmiş mükelleflerin beyannameleri, özel hesap döneminin kapandığı ayı izleyen 4. ayın son günü akşamına kadar verilir.

Kurumlar vergisi beyannamesi ile geçici vergi beyannamesi elektronik ortamda verilmektedir.

Kurumlar vergisi beyannamesinde gider göstermek

Vergiye konu olan gelir, safi tutarları üzerinden vergilendirilir. Vergilenecek tutarı da Gelir Vergisi Kanunu'nun maddesine göre gayri safi hasılatınızdan bir takım giderlerinizi indirerek hesaplayabilirsiniz.

Zarar mahsubu

Kurumların ticari faaliyetlerden doğan zararlar, sonraki dönemlerde doğan kazançlarından düşürülebilir. Kurumlar vergisi beyannamesinde, her yıla ait tutarlar ayrı ayrı gösterilmek ve 5 yıldan fazla nakledilmemek koşuluyla geçmiş yılların beyannamelerinde yer alan zararlar kurum kazancından düşürülür.

Kurumlar vergisi beyannamesine eklenecek bildirim ve belgeler nelerdir?

  • Ayrıntılı bilanço, gelir tablosu veya işletme hesabı özeti
  • Kesinti yoluyla ödenen vergilere ilişkin belgeler
  • Yabancı ülkelerde ödenen vergilere ilişkin belgeler
  • Dar mükellef ortağı bulunan kurumların bu ortakların adları, unvanları ve ikamet adreslerine ait bildirim
  • Bilanço ve gelir tablosuyla beraber diğer mali tabloları düzenlemek zorunda olan mükelleflerce düzenlenen kar dağıtım tablosu
  • Kurum ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine ilişkin bildirim
  • Transfer fiyatlandırması kapsamındaki kişiler ve işlemlerle ilgili liste
  • Örtülü sermaye uygulamasıyla alakalı bilgiler
  • Yurt dışı mukimi kişi veya kurumlara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerine ilişkin form
  • Teknokentlerden sağlanan kazançlara dair bilgiler
  • Ar-Ge ve Tasarım indirimi bilgileri
  • KKEG (kanunen kabul edilmeyen giderler) bilgileri
  • İndirimli kurumlar vergisi tablosu
  • Nakdi sermaye artışı indirimi bilgileri
  • Sınai mülkiyet hakkı istisnası bilgileri
  • Dar mükellef ulaştırma kurumu hasılat defteri
  • Yabancı para pozisyonuna ilişkin bilgiler

Kurumlar vergisi ne zaman ödenir?

Kurumlar vergisi, beyannamenin verildiği ayın sonuna kadar ödenir. Özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar ise beyannamelerini verdikleri ayın sonuna kadar öderler.

Verginizi (funduszeue.info) adresinden veya mobil (GİB Mobil) uygulamasını indirerek, ister Hızlı Ödeme/Belge Numarası ile Ödeme alanından, isterseniz "İnteraktif Vergi Dairesi"ne giriş yaparak (şifreniz yok ise Kayıt Ol ekranından anında şifre alabilir veya edevlet şifrenizle giriş yapabilirsiniz) Borç Ödeme ve Detay alanından ve tüm vergi dairelerinden ödeyebilirsiniz.

Kurumlar Vergisi Kanunu

sayılı Kurumlar Vergisi kanunu tarihinde kabul edilmiş ve tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 38 Madde ve 5 Bölümden oluşmaktadır.

Kurumlar Vergisi Kanunu'na ulaşmak için tıklayınız.

mysoft-e-belge-kampanyalarımızı-simdi-inceleyin

Kurumlar Vergisi Matrahının Hesaplanması / Mehmet Emin Akyol

 I- GİRİŞ

Tekdüzen Hesap Planına göre tespit edilen kâr, ticari kâr olup vergi matrahı olan mali kârdan farklı bir tutardır. Bu nedenle kurumlar vergisi mükellefleri kurum kazancı üzerinden ödenecek vergiyi bulurken, mali kârı ayrıca hesaplamak durumundadır. Tekdüzen Hesap Planına göre bilanço düzenlenirken dönem kârı üzerinden ödenecek vergiler hesaplanıp kayda alınacağından bilanço çıkarılması aşamasında bu hesaplamanın yapılması gerekir.

Kurumlar vergisi mükellefleri ticari kârdan hareketle mali kârın tespitine ilişkin hesaplamayı kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde de yapmaktadır. Kurumlar vergisi beyannamesi bu esasa göre hazırlanmış olup, ticari kâra yapılan ilave ve indirimlerle kurumlar vergisi matrahının hesaplanmasını da göstermektedir.

II- KURUMLAR VERGİSİ MATRAHININ HESAPLANAMSI 

Ticari kârdan hareketle kurumlar vergisi matrahı olan mali kârın ve ödenecek kurumlar vergisi tutarının hesaplanması aşağıda tabloya göre ve bu tabloda yer alan sıra dahilinde yapılmalıdır.

TİCARİ KÂR VEYA ZARAR ( DÖNEM KÂRI VEYA ZARARI HESABININ BAKİYESİ )

 (+)  KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDERLER

 (+)  TİCARİ KÂRA YAPILACAK DİĞER İLAVELER

          1- Emisyon primleri ,

          2- Gider yazılan sponsorluk harcamaları,

          3- Gider yazılan bağış ve yardımlar.

  (-)  TİCARİ KÂRDAN YAPILACAK İNDİRİMLER

         1- Senetsiz borçlar için hesaplanan reeskont faiz gelirleri,

         2- Önceki dönemde, senetsiz alacaklar için hesaplanan reeskont faiz giderleri,

         3- Karşılık ayrılmış kıdem tazminatlarından yıl içinde ödenen tutarlar,

         4- Personele dağıtılan temettü tutarı,

         5- VUK’da öngörülmeyen karşılık giderlerinden dönem içinde Konusu Kalmayan

             Karşılıklar Hesabına kaydedilen tutarlar.

 

 

(-)

ZARAR OLSA DAHİ İNDİRİLECEK İSTİSNA KAZANÇLAR

1- Tam mükellefiyete tabi başka bir kurumun sermayesine katılma nedeniyle elde edilen kazançlar,

2- Tam mükellefiyete tabi başka bir kurumun kârına katılma imkanı veren kurucu senetleri ile diğer intifa senetlerinden elde edilen kâr payları,

3- Tam mükellefiyete tabi girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde ettikleri kâr payları.

4- Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan anonim ve limited şirket niteliğindeki şirketlerin sermayesine iştirak eden kurumların, bu iştiraklerinden elde ettikleri ve öngörülen şartları taşıyan iştirak kazançları,

5- Tam mükellef anonim şirketlerin, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan yurt dışı iştirak hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar,

6- Anonim şirketlerin kuruluşlarında veya sermayelerini artırdıkları sırada çıkardıkları payların bedelinin itibari değeri aşan kısmı, 

7- Menkul kıymet yatırım fonları veya ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançları,

8- Portföyü Türkiye’de kurulu borsalarda işlem gören altın ve kıymetli madenlere dayalı yatırım fonları veya ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançları,

9- Kurumların en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların % 75’lik kısmı,

Taşınmazların; kaynak kuruluşlarca, kira sertifikası ihracı amacıyla varlık kiralama şirketlerine satışı ile  sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında geri kiralama amacıyla ve sözleşme sonunda geri alınması şartıyla, finansal kiralama şirketlerine satışı ve varlık kiralama ile finansal kiralama şirketlerince taşınmazın devralındığı kuruma satışından doğan kazançların tamamı, 

Bankalara veya Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na borçlu durumda olan kurumların sahip oldukları taşınmazlar, iştirak hisseleri, kurucu senetleri ve intifa senetleri ile rüçhan haklarının satış kazancı,

Kurumların yurt dışında bulunan işyerleri veya daimî temsilcileri aracılığıyla elde ettikleri kurum kazançları,

Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanarak Türkiye’de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilen kazançlar,

Okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okulları ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara veya kamu yararına çalışan derneklere bağlı rehabilitasyon merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançlar,

Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde elde edilen kazançlar ( sayılı Kanun Geç.  md.2),

Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemilerin işletilmesinden ve devrinden elde edilen kazançlar ( sayılı Kanun md. 12),

Serbest bölgelerden elde edilen kazançlar ( sayılı Kanun md. 3/a),

sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar (GVK geçici md. 76).

(=)

(Bu aşamada ulaşılan sonuç negatif olursa, bu tutar gelecek yıla geçmiş yıl 
zararı olarak devreder.)

(-)

ZARAR MAHSUBU

           1- Kurumun faaliyetinden doğan geçmiş yıl zararları,

           2- Devir veya tam bölünme yoluyla devralınan kurum zararları

           3- Yurt dışı zararları.

                                                                             (-)

KAZANCIN BULUNMASI HALİNDE İNDİRİLECEK İSTİSNA KAZANÇLAR

           1- Risturn İstisnası                    

(-)

KAZANCIN BULUNMASI HALİNDE UYGULANACAK DİĞER İNDİRİMLER

          1- Ar-Ge İndirimi,

          2- Sponsorluk Harcamaları,

          3- Bağış ve Yardımlar,   

          4- Girişim Sermayesi Fonu,

          5- Yurt Dışında Mukim Kişi ve Kurumlara Verilen Hizmet Kazançlarına İlişkin İndirim.

(-)

(=)

 KURUMLAR VERGİSİ MATRAHI

 

III- KURUMLAR VERGİSİ MATRAHININ HESAPLANMASINDA ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR

A-TİCARİ KÂRA YAPILACAK DİĞER İLAVELER

Anonim şirketlerin kuruluşlarında veya sermayelerini artırdıkları sırada çıkardıkları hisse senetlerinin itibari değerlerinin üzerinde elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar, kurumlar vergisinden istisna bulunmakta ve bu kazançlar uygulamada emisyon primi olarak adlandırılmaktadır. Emisyon primleri Hisse Senedi İhraç Primleri Hesabında izlenmekte ve gelir tablosuna aktarılmadan bilançoda yer almaktadır. Bu nedenle beyanname üzerinde ticari kâra eklenmeli daha sonra istisna kazanç olarak indirim konusu yapılmalıdır.

KVK’nın maddesi kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurum kazancından yapılacak bazı indirimlerin beyanname üzerinde ayrıca gösterileceğini hükme bağlamıştır. Bu nedenle söz konusu indirim kalemlerinden dönem içinde gider yazılmış olanların ticari kâra eklenmesi ve beyanname üzerinde ayrıca indirim konusu yapılması gerekmektedir. KVK’nın maddesi dikkate alındığında bu kapsamda ticari kâra eklenecek kalemlerin sponsorluk harcamaları ile beyanname üzerinde indirim konusu yapılacak bağış ve yardımlar olduğu ortaya çıkmaktadır.

B- TİCARİ KÂRDAN YAPILACAK İNDİRİMLER

Senetsiz borçlar ve verilen vadeli çekler için hesaplanan reeskont faiz gelirleri mali kâra dahil edilmez. Bu nedenle söz konusu gelirlerin ticari kârdan indirilmesi gerekir. Ayrıca önceki dönemde senetsiz alacaklar ve hatır senetleri için hesaplanan reeskont faiz giderleri, takip eden dönem başında gelir kaydedilir. Bu tür faiz gelirlerinin de ticari kârdan indirilmesi gerekir.

Tekdüzen Hesap Planına göre, karşılık giderleri iptal edildikçe “Konusu Kalmayan Karşılıklar Hesabı” aracılığıyla “Dönem Kâr veya Zararı Hesabı”na alacak kaydedilir. Tekdüzen Hesap Planı uyarınca ayrılıp VUK’da öngörülmeyen karşılık giderleri ayrıldıkları dönemde ticari kâra eklenerek vergilenir. Bu tür karşılıklar iptal edildikleri ve Konusu Kalmayan Karşılıklar Hesabına kaydedildikleri dönemde ticari kâra dahil olacaklarından mükerrer vergilemeyi önlemek için bu dönemde ticari kârdan indirilmelidir.

Tekdüzen Hesap Planı ve SPK kıdem tazminatlarının karşılık ayrılarak giderleştirilmesini öngörmektedir. Ancak vergi kanunları kıdem tazminatlarında gider kaydını sadece ödeme halinde kabul etmektedir. Tekdüzen Hesap Planına göre kıdem tazminatları karşılık ayrılarak giderleştirilmişse, ödeme aşamasında tekrar gider kaydı muhasebe tekniği olarak mümkün olmamaktadır. Daha önceden ayrılan kıdem tazminatı karşılıkları kanunen kabul edilmeyen giderler olarak mali kâra dahil olacağından, karşılık ayrılmış kıdem tazminatlarından yıl içinde ödenen tutarların ayrıca ticari kârdan indirilmesi gerekir.

Kâr dağıtımında personele verilen temettü ücret olarak değerlendirilmekte ve ilgili olduğu dönemin kazancından indirilebilmektedir. Ancak yapılan ödemelerin ilgili dönemin kayıtlarına intikali fiilen mümkün olmamaktadır. Bu nedenle personele dağıtılan temettü tutarının kurumlar vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

C- DÖNEM FAALİYET SONUCU ZARAR OLSA DAHİ İNDİRİLECEK İSTİSNA KAZANÇLAR

İstisnalar, vergiye tabi olmakla birlikte, muhtelif gerekçelerle vergilemeye konu edilmeyen kazançlardır. Kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlar KVK’nın 5. maddesinde düzenlenmiş olup, KVK dışındaki bazı kanunlarda da bir kısım kazançların kurumlar vergisinden istisna edilmesine ilişkin hükümler bulunmaktadır. İstisna kazançlardan risturn istisnası sadece kurum kazancının mevcut olması halinde uygulanırken, diğerleri kurumun faaliyet sonucu zarar olsa dahi indirim konusu yapılır. Kurumun faaliyet sonucu zarar olsa veya istisna uygulaması sonucunda zarar oluşsa dahi uygulanacak olan istisna kazançlar yukarıdaki tabloda yer almaktadır.

D- ZARAR MAHSUBU

Zarar mahsubu KVK’nın 9. maddesinde düzenlemiştir. Zarar mahsubu, zarar olsa dahi indirilecek istisna kazançlar düşüldükten sonra pozitif bir tutar kalırsa yapılabilir. Bu işlem sonucunda negatif bir tutara ulaşılmışsa, söz konusu tutar gelecek döneme devreden cari yıl mali zararını gösterir.

Kurum kazancından mahsup edilebilecek zararları aşağıdaki gibi gruplandırmak mümkündür:

1- Kurumların kendilerine ait geçmiş dönem zararları,

2- Devir veya tam bölünme hallerinde devralınan veya bölünen kurumların zararları,

3- Yurt dışı faaliyetlerden doğan zararlar.

KVK’nın 9. maddesinde kurumların, kurumlar vergisi beyannamesinde her yıla ilişkin tutarlar ayrı ayrı gösterilmek ve beş yıldan fazla nakledilmemek şartıyla geçmiş yılların beyannamelerinde yer alan zararları indirim konusu yapacakları hükme bağlanmıştır. Mahsup edilecek zarar tutarları, ilgili yılların kurumlar vergisi beyannamelerinde oluşan mali zararlardır.

Yine 9. maddede devir halinde devralınan kurumların devir tarihi itibarıyla öz sermaye tutarını geçmeyen zararları ile tam bölünme işlemi sonucu bölünen kurumun öz sermaye tutarını geçmeyen zararlarının da devralan kurumlarca mahsup edilebileceği hüküm altına alınmıştır. Bu halde zarar mahsubu devralınan veya bölünen kurumun devir veya bölünme tarihindeki öz sermayesi ile sınırlı olup, devir işleminin KVK’nın maddesinin birinci fıkrası çerçevesinde, tam bölünme işleminin de aynı maddenin ikinci fıkrası kapsamında gerçekleştirilmesine bağlanmıştır. Ayrıca son beş yıla ilişkin kurumlar vergisi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş olması ve devralınan kurumun faaliyetine devir veya bölünmenin meydana geldiği hesap döneminden itibaren en az beş yıl süreyle devam edilmesi koşulları da aranmaktadır.

KVK’nın 9. maddesinde, beş yıldan fazla nakledilmemek şartıyla yurt dışı faaliyetlerden doğan zararların da Türkiye’deki kurum kazancından mahsup edilmesine imkan tanınmıştır. Ancak, kazançları Türkiye’de kurumlar vergisinden istisna edilen faaliyetlere ilişkin yurt dışı zararlar bu uygulamanın dışında tutulmuştur.

Yurt dışı faaliyetlerden doğan zararlar, faaliyette bulunulan ülkenin vergi kanunlarına göre beyan edilen vergi matrahlarının zarar dahil, her yıl o ülke mevzuatına göre denetim yetkisi verilen kuruluşlarca rapora bağlanması ve bu raporun aslı ile tercüme edilmiş bir örneğinin Türkiye’deki ilgili vergi dairesine ibraz edilmesi halinde mahsup konusu yapılabilir.

Ayrıca, sayılı Kanun’un 6, 7, 8 ve 9. maddeleriyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi vermek mecburiyetinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile katma değer vergisi mükelleflerine , , ve takvim yılları için matrah ve vergi artırımından yararlanabilme imkanı tanınmıştır. Bu imkandan yararlanan mükellefler için matrah artırımında bulunulan yıllarda beyan edilen zararların mahsubuna bazı sınırlamalar getirilmiş ve sayılı Kanun’un 6. maddesinin dokuzuncu fıkrasında, “Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin matrah artırımında bulundukları yıllara ait zararların %50’si, ve izleyen yıllar kârlarından mahsup edilmez.” hükmüne yer verilmiştir. Bu hükme göre; matrah artırımında bulunulan yıllara ait olup indirim konusu yapılamamış geçmiş yıl zararlarının yarısının ve müteakip yıl karlarından mahsubu söz konusu değildir.   

E- KAZANCIN BULUNMASI HALİNDE UYGULANACAK DİĞER İNDİRİMLER

KVK’nın maddesinde kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından sırasıyla aşağıdaki indirimlerin yapılacağı hükmüne yer verilmiştir. 

1- AR-GE İndirimi

KVK’nın 10/1-a maddesinde mükelleflerin işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının % ’ü oranında hesaplanacak Ar-Ge indiriminin beyanname üzerinde indirim konusu yapılacağı hükme bağlanmıştır.  Bu indirime ilişkin uygulama esasları 1 seri numaralı KV GT’de açıklanmıştır. Ayrıca sayılı Kanun ile AR-GE indirimi farklı esaslarda yeniden düzenlenmiş ve bu halde uygulama esasları Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.

Mükellefler bu iki düzenlemeden birini seçip uygulayabilme hakkına sahiptir. AR-GE indirimi kazanç bulunması halinde uygulanacak indirimler arasında sayılmakla birlikte KVK’nın 10/1-a maddesinde matrahın yetersiz olması nedeniyle ilgili dönemde indirim konusu yapılamayan tutarın, sonraki hesap dönemlerine devredeceği hükme bağlanmıştır. Aynı yönde bir hüküm sayılı Kanun’da da yer almaktadır. Ayrıca bu halde devreden indirim tutarının yeniden değerleme oranında artırılması da söz konusudur.

2- Sponsorluk Harcamaları

KVK’nın maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre, sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının sözü edilen kanunlar uyarınca tespit edilen amatör spor dalları için tamamı, profesyonel spor dalları için % 50’si beyanname üzerinde gösterilerek dönem kazancından indirilebilmektedir.

3- Bağış ve Yardımlar

Kurumlar vergisi mükelleflerinin beyanname üzerinde indirim konusu yapabilecekleri bağış ve yardımlar KVK’nın maddesinin birinci fıkrasının  (c), (d), (e) ve (f) bentlerinde düzenlenmiştir. Ayrıca kurumların indirim konusu yapabilecekleri bağış ve yardımlar KVK’nın maddesiyle de sınırlı değildir. KVK dışında bazı kanunlarda da yapılan bağış ve yardımların gider yazılacağı veya indirim konusu yapılacağına dair hükümler bulunmaktadır. Bağış ve yardım tutarının beyanname üzerinde indirilmesi ile gider olarak dikkate alınması arasında fark vardır. Beyanname üzerinde yapılan indirim dönem kazancı ile sınırlıdır ve kazanç yeterli değilse bağış ve yardımın indirilemeyen tutarı gelecek dönemlerde dikkate alınmaz. Gider yazma halinde ise bağış ve yardım nedeniyle dönem zararı da oluşsa, bağış ve yardımın tamamı gider olarak dikkate alınır ve oluşan zarar tutarı zarar mahsubu yoluyla gelecek dönemlerin kazancından indirilebilir.

Bağış ve yardım indirimi, beyanname üzerinde zarar mahsubu yapıldıktan sonra pozitif bir tutarın kalması halinde ve bu tutardan AR-GE indirimi ve sponsorluk harcamaları da düşüldükten sonra kalan tutarla sınırlı olarak uygulanabilir. KVK’nın maddesine göre, indirim konusu yapılabilecek bağış ve yardımlara ilişkin esaslar aşağıda özetlenmiştir.

Kurum Kazancının Yüzde Beşi ile Sınırlı Olarak İndirilebilecek Bağış ve Yardımlar:  KVK’nın maddesinin 1. fıkrasının (c) bendine göre,  genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının % 5’ine kadar olan kısmı indirim konusu yapılabilir(1). 

Eğitim ve Sağlık Tesisleri ile Dini Tesislere İlişkin Bağış ve Yardımlar: KVK’nın maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendinde, aynı fıkranın (c) bendinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarına bağışlanan okul, sağlık tesisi, yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde 50 yatak) kapasitesinden az olmamak kaydıyla öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve rehabilitasyon merkezi ile mülki idare amirlerinin izin ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamının dönem kazancından indirilebileceği hükme bağlanmıştır.

Kültür ve Sanat Faaliyetlerine İlişkin Bağış ve Yardımlar: KVK’nın maddesinin 1. fıkrasının (d) bendine göre; genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler, köyler, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan veya Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca desteklenen ya da desteklenmesi uygun görülen, bent hükmünde sayılan kültür ve sanat faaliyetlerine ilişkin harcamalar ile makbuz karşılığı yapılan bağış ve yardımların % ’ü kurum kazancından indirilebilir.

Bakanlar Kurulu’nca Yardım Kararı Alınan Doğal Afetler Dolayısıyla Yapılan Bağışlar: KVK’nın maddesinin 1. fıkrasının (e) bendinde“Bakanlar Kurulu’nca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığıyla makbuz mukabili yapılan ayni veya nakdi bağışların tamamının kurum kazancından indirilebileceği” hükme bağlanmıştır. Söz konusu indirimden yararlanılabilmesi için bağışın Başbakanlık aracılığıyla ve makbuz karşılığında yapılmış olması gerekmektedir. 

Türkiye Kızılay Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti’ne Yapılan Bağışlar:  sayılı Kanun’un 5. maddesiyle KVK’nın maddesinin birinci fıkrasına eklenen (f) bendi hükmüyle iktisadi işletmeleri hariç, Türkiye Kızılay Derneği’ne makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamının kurum kazancından indirilmesine imkan tanınmıştır. sayılı Kanunla tarihinden geçerli olmak üzere bent hükmüne “ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti’ne” ibaresi de eklenmiştir. Böylece iktisadi işletmeleri hariç söz konusu cemiyete makbuz karşılığı yapılan bağış ve yardımların tamamının kurum kazancından indirilmesi mümkün hale gelmiştir. 

Özel Kanunlar Uyarınca Kurum Kazancından İndirilecek Bağış ve Yardımlar: KVK dışındaki bazı kanunlarda da bağış ve yardımların kurumlar vergisi matrahından indirilmesine ilişkin hükümler yer almakta olup, söz konusu bağış ve yardımlara ilişkin bilgiler şöyledir.

1- sayılı Kanun’un maddesi uyarınca Umumi Hayata Müessir Afet Felaketzedeleri için Milli ve Mahalli Yardım Komitelerine yapılan nakdi ve ayni bağışların tamamı kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınır.

2- sayılı Kanun’un 20/b maddesi uyarınca Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile Kuruluşlarına yapılan nakdi bağışların tamamı kurum kazancından indirilir.

3- sayılı Kanun’un maddesi uyarınca Üniversiteler ve Yüksek Teknoloji Enstitülerine yapılan ayni bağışların tamamı kurum kazancından indirilir.

4- sayılı Kanun’un 76/g maddesi yarınca ilköğretim kurumlarına yapılan nakdi bağışların tamamı kurum kazancından indirilir.

5- sayılı Kanun’un maddesi uyarınca Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’na yapılan nakdi bağışların tamamı kurum kazancından indirilir.

6- sayılı Kanun’un maddesi uyarınca Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu’na yapılan nakdi ve ayni bağışların tamamı gider yazılarak kurum kazancından indirilir.

7- sayılı Kanun’un 9. maddesine göre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na yapılan nakdi veya ayni bağışların tamamı kurum kazancından indirilir.

8- sayılı maddesine göre bu Kanun kapsamında yapılan ağaçlandırma, koruma ve bakım masraflarının tamamı kurum kazancından indirilir.

9- sayılı Kanun’un 46/b maddesine göre Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ne yapılan nakdi bağışların tamamı kurum kazancından indirilir.

sayılı Kanun’un 3. maddesine göre Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’na yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamı kurum kazancından indirilir.

4- Girişim Sermayesi Fonu

sayılı Kanunla VUK’a eklenen /A maddesiyle girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına sermaye olarak konulması veya girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması amacıyla kurumlar vergisi mükelleflerine ilgili dönem kazancından girişim sermayesi fonu ayırma olanağı tanınmıştır. 

sayılı Kanunla KVK’nın maddesine eklenen (g) bendi ile de VUK’un /A maddesine göre girişim sermayesi fonu ayrılan tutarların beyan edilen gelirin % 10’unu aşmayan kısmının kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurum kazancından indirim konusu yapılabilmesi hükme bağlanmıştır. Girişim sermayesi yatırım fonu tutarının indirim konusu yapılabilmesi için; ilgili yılda ayrılan fon tutarının beyan edilen gelirin % 10’unu ve toplam fon tutarının öz sermayenin % 20’sini aşmaması ve bu iki şartın birlikte gerçekleşmesi, fonun ayrıldığı yılın sonuna kadar Türkiye’de kurulmuş veya kurulacak olan ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenleme ve denetimine tabi girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına veya fonlarına yatırım yapılması ve ayrılan fon tutarının ilgili yıl kurumlar vergisi beyannamesinde ayrıca gösterilmesi gerekmektedir.

Girişim sermayesi fonu ilgili dönem kazancından ayrılacak ve pasifte özel bir fon hesabına alınacaktır. Fon hesabına alınma işleminin, izleyen hesap döneminin başından itibaren kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği tarihe kadar yapılması gerekmektedir. Bu şekilde dönem kazancından ayrılan fon tutarı, beyanname üzerinde indirim konusu yapılacaktır(2).

5- Türkiye’den Yurt Dışında Mukim Kişi ve Kurumlara Verilen Hizmet Kazançlarına İlişkin İndirim

sayılı Kanunla KVK’nın maddesinin birinci fıkrasına eklenen (ğ) bendi ile tarihinden itibaren uygulanmak üzere, Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50’sinin beyan edilen kurum kazancından indirilebileceği hükme bağlanmıştır. Bu indirime ilişkin uygulama esasları 7 seri numaralı KV GT’de açıklanmıştır.

6- Yatırım İndirimi

Zarar mahsubu dahil giderler ile tüm indirim ve istisnalar düşüldükten sonra, kazanç bulunması halinde varsa yatırım indirimi uygulanacaktır.  Yatırım indirimi de uygulandıktan sonra ulaşılan tutar kurumlar vergisi matrahı yani mali kârdır.

Yatırım indirimi uygulama esasları sürekli değiştirilerek yılından tarihine kadar uygulanmış, sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmış, aynı Kanunla GVK’ya eklenen geçici madde ile yatırımları devam eden mükellefler yönünden üç yıllık süre sınırlaması getirilmiştir. Ancak geçici maddede yer alan bazı hükümler Anayasa Mahkemesi’nde iptal davasına konu edilmiş ve dava söz konusu hükümlerin bir bölümünün iptali ile sonuçlanmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından sonra sayılı Kanun’un 5. maddesi ile GVK’nın geçici maddesinde yeni düzenlemeler yapılmıştır. sayılı Kanunla indirim uygulamasında yıl sınırlaması kaldırılmakla birlikte, yararlanılacak yatırım indirimi tutarı indirim uygulanacak kazancın % 25’i ile sınırlandırılmıştır.

Ancak Anayasa Mahkemesi sayılı Kanunla getirilen sınırlamayı, tarih ve E/93, K. /20 sayılı Kararla iptal etmiş, Karar Resmi Gazete’de yayımlanıncaya kadar da yürürlüğünü durdurmuştur. İptal Kararı tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Maliye Bakanlığı bu karar üzerine, internet vergi dairesinin e-Beyanname bölümünde, Anayasa Mahkemesi’nin İptal ve Yürürlüğü Durdurma Kararına göre yatırım indiriminden yararlanılması yönünde düzenlemeler yapmıştır. Böylece ve izleyen yıllar gelir ve kurumlar beyannamelerinde yatırım indiriminden % 25 sınırlaması olmaksızın yararlanılması mümkün hale gelmiştir.

IV- SONUÇ

Tekdüzen Hesap Planına göre bulunan dönem kârı vergi matrahı olan mali kârdan farklı bir tutar olup, kurumlar vergisi matrahının bu tutardan hareketle vergi kanunlarına göre hesaplanması gerekmektedir.  Yazıda bu hesaplamaya ilişkin açıklamalar yer almaktadır.

(Kaynak: Yaklasim

15 Nisan tarihli Resmi Gazete'de yer alan Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Sayılı Kanun Genel Tebliği ile ek verginin uygulanmasına yönelik esaslar belirlendi.

Tebliğe göre,  ek verginin yılı verilecek kurumlar vergisi beyannamesinden alınacağı, bu vergiyi kurumlar vergisi mükelleflerinin ödeyeceği, gelir vergisi mükelleflerinin ek vergi ödemeyeceği, mücbir sebep ilan edilen depremden etkilenen 11 il ve 1 ilçedeki kurumlar vergisi mükelleflerinin ek vergi ödemeyeceği bildirildi.

Düzenleme ile ek vergi yılı kurumlar vergisi beyannamesindeki indirim ve istisna tutarları üzerinden yüzde 10 olarak hesaplanmasına karar verildi.

Tebliğde kapsama alınan istisnalar, iştirak kazançları istisnası, taşınmaz ve iştirak hissesi satış kazancı istisnası, yurt dışından elde edilen ve bazı şartları taşıyan kazanç istisnaları, serbest bölge ve teknoloji geliştirme bölgesi kazanç istisnaları olarak sıralandı.

İndirimlerden ise yatırım, AR-GE, nakdi sermaye indirimleri kapsama dahil edildi

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 32/A maddesi kapsamında indirimli kurumlar vergisine tabi matrah üzerinden de yüzde 10 ek vergi alınacağı, iştirak kazançları istisnası ile yurt dışından elde edilen ve yüzde 15 vergi yükü taşıyan istisna kazançlarda ise ek vergi yüzde 5 olarak hesaplanacağı bildirildi.

Özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler için yılı içinde sona erecek hesap dönemi için verilmesi gereken kurumlar vergisi beyannamelerinde dikkate alınan indirim, istisna ve indirimli kurumlar vergisi matrahları üzerinden ek vergi hesaplanacağı da Tebliğde yer aldı.

Hesaplanan vergi iki taksitte ödenecek

Tebliğe göre, hesaplanan ek vergi, ilk taksiti Nisan ayında kurumlar vergisi ödeme süresi içinde, ikincisi ise bu süreyi takip eden dördüncü ayda, Ağustos ayında, iki taksitte ödeneceği bildirildi.

Ayrıca mikro ve küçük işletmelerin AR-GE ve tasarım indirimleri ile teknokent kazançlarından ek vergi alınmamasına karar verildi.

AR-GE indirim tutarları ile teknokent kazanç istisnası tutarları da ek vergi kapsamında olurken, yeni girişimci ve gelişmekte olan ve mikro ile küçük işletme olarak tanımlanan takribi 3 bin AR-GE ve teknoloji şirketinin bu indirim ve istisnaları ek vergi kapsamı dışında tutuldu.

Girişim sermayesi fonları dahil olmak üzere yatırım fon ve ortaklıklarının istisna kazançları ek vergi kapsamı dışında bırakıldı.

Sermaye piyasalarının ve girişimcilik ekosisteminin gelişimi için önemli olan yatırım fon ve ortaklıklarının elde ettikleri kazançların tamamı kurumlar vergisinden istisna olurken, bu fon ve ortaklıkların kazançları da ek verginin kapsamı dışında bırakıldı.

Vergi Usul Kanunu'nun /A maddesine göre girişim sermayesi fonlarına veya ortaklıklarına yatırım yapmak için ayrılan fon tutarları kurum kazancından indirilebilmektedir. Matrahtan indirilen bu tutarlar da ek vergi kapsamı dışında tutuldu.

Tebliğ ile kur korumalı mevduat hesapları ile bağış ve yardımlar ek vergiye tabi olmayacağı, finansal kiralama şirketleri ve varlık kiralama şirketleri ile yapılan sat-kirala-geri al işlemlerinden doğan kazançlara ilişkin istisna tutarları, kooperatiflerin faydalandığı risturn istisnası tutarları, her türlü bağış ve yardımlar ile sponsorluk harcamaları üzerinden ek vergi alınmayacağı duyuruldu.

Ek olarak, beyannamede "Diğer indirimler ve istisnalar" satırlarında gösterilen Türkiye Muhasebe Standartları/Türkiye Finansal Raporlama Standartları ile Vergi Usul Kanunu hükümleri arasındaki değerleme farkları, örtülü sermaye kabul edilen borçlanmalarda borç alan kurum nezdinde Türk lirasının değer kazanması sonucu oluşan kur farkı gelirleri, kıdem tazminatı karşılığı iptali gibi tutarlar üzerinden ek vergi hesaplanmayacağı da bildirildi.

12 Mart öncesine ek vergi uygulanmayacak

Yürürlükte bulunan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları, ikili veya çok taraflı diğer uluslararası anlaşmalar uyarınca, kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlar üzerinden de ek vergi alınmayacağı,  tasfiye, birleşme, devir ve tam bölünme işlemlerinde 12 Mart tarihinden önce verilmiş beyannamelerde ek vergi uygulanmayacağı, mükelleflerin, tasfiye, birleşme, devir ve tam bölünme işlemleri nedeniyle yılına ilişkin olarak Kanun'un yayım tarihi olan 12 Mart 'ten önce vermiş oldukları beyannamelerde faydalandıkları indirim ve istisna tutarları üzerinden ek vergi hesaplanmayacağı ifade edildi.

İstisna ve indirimlerini beyannamede göstermeyenler ve eksik bildirenler ek vergiyi cezalı ödeyeceği,  beyannamede gösterilmeyen veya beyannamede gösterilmekle birlikte indirimler/istisnalar satırlarında yer verilmeyen indirim ve istisnalar nedeniyle eksik tahakkuk eden ek vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile tahsil edileceği de vurgulandı.

Yayımı tarihinde yürürlüğe giren söz konusu Tebliğe funduszeue.info bağlantısından erişim sağlanmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.