genotip oranı nasıl bulunur / Gamet Çeşidi Genotip Fenotip | selinhoca

Genotip Oranı Nasıl Bulunur

genotip oranı nasıl bulunur

Genotip, organizmanın genetik bileşimini ifade ederken fenotip, genotiplerinden türetilen organizmaların dışarıdan gözlemlenen özelliklerini ifade eder. Fenotipin organizmanın genotipinden ne ölçüde etkilendiği, özelliğin kendisine bağlıdır.

Belirli nitelikler için aleller çaprazlandığında, genotipik oran, bir organizmanın bir özelliğinin nesilde kaç kez görülebileceğini söyler. Genotipi hesaplamak için en sık kullanılan yöntem bir Punnet karesi yapmaktır.

Sonra, nasıl bulacağımızı tartışacağız genotipik oranlar farklı durumlar için ve bunları kendimiz nasıl hesaplayacağız.

Beklenen genotipik oran nasıl bulunur?

Beklenen genotipik oran, Mendel tarafından kalıtım deneyleri sırasında hesaplanana karşılık gelir.

Genotipik oranı hesaplamanın en yaygın yöntemi, F1 neslinden türetilen zigotlarla bir Punnet karesi yapmaktır. Daha karmaşık durumlarda, ilgili alel sayısı arttıkça çatal çizgi yöntemi veya olasılık yöntemi gibi diğer yöntemler de kullanılabilir.

Punnett karesi, bir çaprazlama veya üreme deneyinde genotipleri tahmin etmek veya daha doğru bir şekilde belirlemek için kullanılan kare bir ızgara diyagramıdır. 'te yaklaşımı yaratan Reginald C. Punnett, bu isimle onurlandırıldı. Biyologlar, belirli bir geni miras alan bir yavrunun olasılığını hesaplamak için grafiği kullanır.

Bu tablolar, tek bir özelliğe (alel) sahip çocukların genotipik sonuçlarına bakmak için veya ebeveynlerden çok sayıda özellik geçerken kullanılabilir.

Monohibrit çaprazlamanın genotipik oranı nasıl bulunur?

Monohibrit çaprazlama, yalnızca bir genetik konumda veya alelde farklılık gösteren iki organizma arasında geçiş yaptığımız zamandır. Bir monohibrit çaprazlamada, araştırılan karakter(ler), bir gendeki bir lokus veya bölge için iki veya daha fazla varyasyon tarafından yönetilir.

Her ebeveyn, böyle bir çapraz (lokus) gerçekleştirmek için belirli bir özellik için homozigot veya gerçek üreme olarak seçilir. Bir çapraz, bir monohibrit çaprazlama kriterlerini karşıladığında, monohibrit oranı olarak bilinen ikinci nesil veya F2 yavrularının belirli bir dağılımı tanımlanır.

genotipik-oran nasıl bulunur

Bir monohibrit çaprazlama durumunda, sadece bir tür alel gereklidir, bu nedenle burada bezelye bitkisindeki yüksekliği kontrol eden geni ele alıyoruz. Uzun gen şu şekilde temsil edilir: T cüce geni şu şekilde temsil edilirken t.

Homojen ebeveynler TT ve tt olarak temsil edilir. Bu 2'yi geçerken, Tt ile temsil edilen homojen bir melez organizma elde ederiz. İkinci nesilde, iki heterozigot ebeveyni çaprazladığımızda, F2 neslinde görülen genotipler Punnett karesinde görülmektedir.

zigotTt
T  TT  Tt
t  Tt  tt

Böylece üretilen genotipler = Homozigot uzun (TT), hibrit uzun (Tt) ve homozigot cüce (tt).

Yani genotipik oran = 1: 2: 1

Bir dihibrit çaprazlamanın genotipik oranı nasıl bulunur?

Adından da anlaşılacağı gibi bir dihibrit çaprazlama, iki farklı özellik için alellere sahip iki hibrit organizmanın çaprazlanmasıdır.

Bir dihibrit çaprazlama, iki ayrı özellik için heterozigot olan iki organizma arasındaki bir çaprazlamadır. Bu özelliğe sahip bireyler, belirli bir özellik için homozigottur. Bu özellikler, genler olarak bilinen DNA segmentleri tarafından yönetilir.

Bir dihibrit çaprazlamada, her nitelik, ebeveynler tarafından taşınan ayrı bir alel çifti ile temsil edilir. Ebeveynlerden biri baskın aleli homojen olarak taşırken diğeri çekinik alel için aynı şeyi yapar. F1 neslinin çocukları, geçişlerin bir sonucu olarak belirli özellikler için heterozigottur.

Bu deney için, aynı gen lokusu üzerinde birbirine yakın konumlanmış iki farklı ilgisiz alel kullanıyoruz. Çiçek rengi ve çiçek konumu dikkate alınarak iki alel göz önüne alındığında. 

Özellikler(Hazırlık aşamasında)baskınresesif
Renkmenekşe WWbeyaz ww
Pozisyoneksenel AAterminal aa

Homozigot baskın ebeveyn “WWAA” olarak temsil edilirken homozigot çekinik ebeveyn “wwaa” olarak temsil edilir. Homozigot ebeveynleri “WWAA” X “wwaa” çaprazlayan ilk nesilde, yalnızca WwAa olarak temsil edilen bir hibrit genotip elde ederiz.

F2 nesli için heterozigot ebeveynleri geçiyoruz WwAa X WwAa Punnet Meydanı'nda görülen genotipleri alıyoruz

F2WAWawAwa
WA  WWAA  WWAA  WWAA  WWAa
Wa  WWAA  WWaaa  WWAa  vaaa
wA  WWAA  WWAa  eyvallah  wwAa
wa  WWAA  vaaa  wwAa  vay

Dihibrit çaprazlama, 9 farklı genotipten oluşan karmaşık bir genotipik orana sahiptir.

  • WWAA: 1 (Mor ve Eksenel- Homojen)
  • WWAa: 2 (Mor ve eksenel- Hibrit 1)
  • WWaaa: 1 (Violet ve terminal- Hybrid 2)
  • WWAa: 4 (Mor ve eksenel- Hibrit 3)
  • Vaaa: 2 (Violet ve terminal- Hybrid 4 )
  • WWAA: 2 (Mor ve eksenel- Hibrit 5)
  • : 1 (Beyaz ve eksenel- Hibrit 6)
  • : 2 (Beyaz ve eksenel- Hibrit 7)
  • neee: 1 (While ve terminal- Homojen)

Yani dihibrit çaprazın genotipik oranı 1: 2: 1: 4: 2: 2: 1: 2: 1'dir.

Bir trihibrit çaprazın genotipik oranı nasıl bulunur?

Bir dihibrit çapraz gibi bir trihibrit çaprazlama, aynı yerde bulunan üç ilişkisiz genin bir nesilden diğerine nasıl miras alındığını gösterir.

Üç farklı genden üç bileşen veya alel kümesinin kalıtımını incelemek için kullanılan aynı türden iki birey arasındaki bir çaprazlamadır. Üç alakasız gen ile her ebeveyn, 64 genotipik kombinasyon veren sekiz farklı tipte gamet üretebilir.

Bu çarpı işareti olarak üç ayrı özelliği kullanalım: bitki tohumu renk ve tohum şekli.

ÖzelliklerBaskın genÇekinik gen
Bitki boyu  Uzun (T)  cüce (t)
tohum şekli  Yuvarlak (R)  buruşuk (r)
tohum rengi  Sarı (Y)  yeşil (y)

Dolayısıyla baskın homojen ebeveyn “TTRRYY” olarak temsil edilir ederken homozigot çekinik ebeveyn “ttrryy” olarak temsil edilir. Bu 2 ebeveyn arasında çaprazlama yaptığımızda tek bir genotip ve fenotip elde ederiz. “TtRryYy” olarak temsil edilen hibrit.

İkinci veya F2 neslinde, aynı TtRrYy genotipine sahip iki melez ebeveyni çaprazlıyoruz ve toplam 8 farklı zigotik kombinasyon elde ediyoruz:

  • TRY
  • Denemek
  • Denemek
  • denemek
  • denemek
  • denemek
  • denemek
  • denemek

Bir punnet karesi oluştururken şunu elde ederiz:

F2 nesliTRYDenemekDenemekdenemekdenemekdenemekdenemekdenemek
TRYTRRYYTTRRYyTRryYYTTRryyyTTRRYYtTRRYyTtRryYYTtRryYy
DenemekTTRRYyTTRyyTTRryyytTRryyTtRRyyTtRRyyTtRryYyTtRryy
DenemekTRryYYTTRryyyTTrrYYTTrrYyTtRryYYTtRryYytrrYYTrryYy
denemekTTRryyytTRryyTTrrYyTTryyTtRryYyTtRryyTrryYytrryy
denemekTTRRYYtTRRYyTtRryYYTtRryYyttTRYYttRRYyttRryYYttRryYy
denemektTRRYyTtRRyyTtRryYyTtRryyttRRYyttRRyyttRryYyttRryy
denemekTtRryYYTtRryYytrrYYTrryYyttRryYYttRryYytrrYYtrryYy
denemekTtRryYyTtRryyTrryYytrryyttRryYyttRryytrryYytrryy

Bir trihibrid çaprazlamada toplam 27 farklı genotip bulunabileceğinden, normalde genotipik oranı hesaplamıyoruz. Bu genotipik oran, çok karmaşık ve çok büyük olduğu için anlamak veya çalışmak için hatırlamak mümkün değildir.

Genotip Oranı Nasıl Bulunur?

Genetik, kalıtım çalışması, bezelye ile başladı. Gregor Mendel’in bezelye bitkileriyle yaptığı çalışmalar, bazı faktörlerin kuşaktan kuşağa, renk veya pürüzsüzlük gibi özellikleri öngörülebilir kalıplarda taşıdığını göstermiştir.

Mendel çalışmalarını sunup yayınlamasına rağmen, çalışmaları ölümünden birkaç yıl sonraya kadar görmezden gelindi. Mendel’in çalışmaları yeniden keşfedildikten ve değeri kabul edildikten sonra, genetik çalışması hızla ilerlemeye başladı.

Genetik Kelime Bilgisi

Genetik, özelliklerin kuşaktan kuşağa nasıl geçtiğinin kalıplarını inceler. Kalıtsal özellikler saç rengi, göz rengi, boy ve kan grubunu içerir. Aynı genin mavi göz rengi ve kahverengi göz rengi gibi farklı sürümleri denir aleli. Bir genin bir versiyonu veya aleli, farklı bir resesif alel üzerinde baskın olabilir veya iki alel, eşit veya birlikte olabilir.

Aleller genellikle aynı harfle temsil edilir, ancak baskın alel büyük harfle yazılır. Örneğin, kahverengi göz alelleri, diğer tüm faktörlerin eşit olması, mavi göz alelleri üzerinde baskındır. Kan grubu allelleri bu standart uygulamanın bir istisnasıdır.

Kan Tipi Genetiği

Kan grubu A ve Kan grubu B ortak bir koordinanttır, bu nedenle A ve B kan tipleri için genleri miras alan bir kişinin AB tipi kanı olacaktır. Kan grubu O, A ve B'ye dirençlidir, bu yüzden, kan grubu A için bir gen ve kan grubu O için bir gen miras alan bir insan, kan grubu A'ya sahip olacaktır. Bir özellik için her iki alel de, genin aynı versiyonudur, organizma Bu özellik için homozigot.

Bir özellik için aleller farklı aleller ise, organizma bu özellik için heterozigottur. Organizma bir özellik için heterozigos ise, genellikle bir gen diğer gen üzerinde baskındır.

Genotip, bir organizmanın genetik kombinasyonuna karşılık gelir. Fenotip, genetik kombinasyonun fiziksel ifadesini ifade eder.

Punnett Karelerinin Tamamlanması

Punnett kareleri, muhtemel genetik makyajı (genotip) ve potansiyel yavruların fiziksel makyajını (fenotip) tahmin etmek için Tic-Tac-Toe tahtasına benzer nispeten basit bir ızgara formatı kullanır. Basit bir Punnett karesi, tek bir özellik için genetik kombinasyonun haçını gösterir.

Bir ebeveyne ait bir özellik için iki gen, Punnett karesinin iki sağ kolonunun üzerine, bir gen bir kolonun üzerinde, ikinci gen ise diğer kolonun üstüne yerleştirilir. Diğer ebeveyne ait özellik için iki gen, Punnett karesinin sol tarafına, her biri Punnett karesinin taban iki sırası için yerleştirilecektir.

Bir çarpma veya kilometre çizelgesi gibi, sütunun üstündeki gen sembolü ve sıranın sol tarafındaki gen sembolü kesişen kareye kopyalanır. Bu potansiyel bir yavru için olası bir genotiptir. Sadece bir özelliği olan basit bir Punnett karesinde, dört potansiyel genetik kombinasyon olacaktır (her bir ebeveynden iki gen, bu nedenle 2x2 veya 4 olası sonuç).

Örneğin, Mendel'in bezelye rengi için bir Punnett karesini düşünün. Safkan bir sarı (Y) bezelye ile çaprazlanmış safkan (homozigoz) yeşil (y) bir bezelye, yeni nesil bezelye için renk için dört olası kombinasyon sağlar. Her genetik sonucun yeşil bezelye için bir gen ve sarı bezelye için bir gen içerdiği görülmektedir. Genler aynı alel için değildir (aynı özellik, farklı fiziksel ifade), bu nedenle her bir potansiyel yavru bezelye içindeki renk için genetik makyaj heterozigozdur (Yy).

Online Punnett kare genetik hesap makineleri, basit ve karmaşık Punnett karelerinin genetik haçlarını bulmak için kullanılabilir. (Bkz. Kaynaklar)

Genotipleri Bulmak

Genotipler potansiyel yavruların gen birleşimidir. Yukarıdaki bezelye bitkisi örneğinde, homozigos yeşil (y) ve homozigos sarı (Y) bezelye çaprazının genotip oranı% Yy'dir.

Dört karenin tamamı, Yy'nin aynı heterozigoz kombinasyonunu içerir. Yavrular sarı renk sergileyecektir, çünkü sarı baskındır. Ancak yavru bezelye her yeşil ve sarı bezelye için genleri taşıyacaktır.

İki heterozigot bezelye yavrularının çaprazlandığını varsayalım. Her ebeveyn yeşil (y) için bir gen ve sarı (Y) için bir gen taşır. Bir ebeveynin genlerini Punnett meydanının üst tarafına, diğer ebeveynin de genlerini sol tarafa yerleştirin. Genleri sütunlardan aşağıya ve sıralar boyunca kopyalayın.

Dört karenin her biri şimdi olası bir genotip kombinasyonunu göstermektedir. Bir kare homozigoz sarı (YY) birleşimini gösterir. İki kare heterozigot yeşil-sarı bir kombinasyon gösterir (Yy). Bir kare homozigoz sarı (YY) birleşimini gösterir.

Genotipik Oranın Hesaplanması

Sadece bir özelliği olan basit bir Punnett meydanında, dört olası gen kombinasyonu vardır. Bezelye örneğinde, homozigos yeşil bezelye olasılığı 1: 4'tür çünkü dört kareden yalnızca biri yy genotipini içerir. Heterosigöz yeşil-sarı genotip olasılığı, 2: 4'tür çünkü dört kareden ikisinin Yy genotipi vardır.

Sarı bezelye olasılığı 1: 4'tür çünkü dört kareden yalnızca biri YY genotipine sahiptir. Bu nedenle genotip oranı 1 YY: 2Yy: 1yy veya 3Y_: 1y'dir. Fenotip oranı üç sarı bezelyedir: bir yeşil bezelye.

Bir dihidrid Punnett karesi, aynı anda iki özelliğin olası haçlarını gösterir. Her bir özellik hala sadece iki olası gene sahiptir, bu yüzden dihidrid Punnett karesi dört sıra ve dört sütun ve on altı olası sonucu olan bir ızgara olacaktır. Yine, her gen kombinasyonunun sayısını sayın.

Dihybrid Çapraz

Resesif sarı saçlı (h) kahverengi gözlü (E) resesif mavi gözlü (e) heterozigot kahverengi saçlı (H) olan iki kişiden oluşan bir diyet çaprazını düşünün. Her iki ebeveyn fenotipi kahverengi saçlı ve kahverengi gözlü olacaktır. Bununla birlikte, dihidrid çapraz, HHEE, HhEE, hhEE, HHEe, HhEe, HHee, Hhee, hhEE ve hhee gibi genotipleri gösterir.

Genotip oranı 1 HHEE: 2 HhEE: 1 hhEE: 2 HHEe: 4 HhEe: 2 Hhee: 1 HHee: 2 hhEe: 1 hhee olup, 9 H_E_: 3 h_E_: 3 H_e_: 1 h_e_ olarak da yazılabilir. Fenotip oranı, bu heterozigot ebeveynlerin on altı sarı saçlı, mavi gözlü bir çocuğa sahip olma şansının bir olduğunu göstermektedir.

Video: Kalıtım - Çaprazlamalar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası