sinüzitten kurtulmanın yolları / Sinüzitten Korunmanın 6 Püf Noktası - Mahmure

Sinüzitten Kurtulmanın Yolları

sinüzitten kurtulmanın yolları

Sinüzit nasıl oluşur?

Kronikleşen sinüzite dikkat..!

Şiddetli baş ağrılarıyla kendisini gösteren sinüzit, kişinin yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Ancak biraz dikkat ederek bu hastalıktan korunmak mümkün.

Kafa kemikleri içinde burun çevresinde yerleşmiş içi hava dolu odacıklara sinüs ve bu boşlukların enfeksiyonlar sonucu iltihaplanmasına da sinüzit adı veriliyor. Peki kişinin hayatını kâbusa çeviren sinüzitten kurtulmanın imkanı yok mu? Op. Dr. Murat Şirin, sıkça rastlanan sinüzit hastalığı ve tedavi yöntemleri ile ilgili şu bilgileri verdi.

Sinüzit nasıl oluşur?

Sinüsleri temizleyen ince kanallar tıkanırsa sinüzit hastalığı başlar. Bu tıkanıklık tedavi ile ya da kendiliğinden açılırsa sinüzit iyileşir ama eğer açılamazsa hastalık kronikleşir. Sinüs kanallarının tıkanıklığına bazı burun içi ve sinüslerle ilgili yapısal koşullar, tekrarlayan üst solunum yolu infeksiyonları, allerjik sebepler, polip ve geniz eti gibi oluşumlar yol açabilir. Bazı kalıtsal sorunlar ve bağışıklık sorunları da sinüzitin diğer sebepleridir.

Sinüzit genel olarak akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut sinüzit yeni oluşan sinüzit anlamına gelir. Uygun tedavi edildiği zaman tamamen iyileşir. Ancak kronik sinüzit sinüslerde sürekli bir iltihap olması anlamına gelir ve tedavisi de zordur. Medikal tedaviye cevap vermezse cerrahi müdahale gerektirebilir.

Kimler sinüs problemiyle daha sık karşılaşır?

Gerçekte herkes sinüs enfeksiyonu geçirebilir ancak bazı gruplar daha hassastırlar.

Allerjisi olanlar, yapısal burun bozuklukları olanlar,

Sık sık enfeksiyona maruz kalanlar ve sigara içenler birer örnektir.

Belirtileri nelerdir?

Akut ve kronik sinüzitin belirtileri birbirinden farklıdır. Akut sinüzit daha şiddetli şikayetler ile kendini gösterir. Ağrı en sık görülen şikayettir. Bu, baş ağrısı, yüz ağrısı, göz çevresinde ağrı şeklinde olabilir. Genellikle öne doğru eğilmekle artan dolgunluk tarzında tarif edilebilen bir ağrıdır. Ayrıca burun tıkanıklığı, koyu kıvamlı ve sarı-yeşil renkli burun akıntısı, koku duyusunda azalma, geniz akıntısı, ateş, çene ve dişlerde ağrı, ağız kokusu, burun kanaması, göz kapakları ve yüzde şişme gibi belirtiler olur. Öksürük hem akut hem de kronik sinüzitin belirtisidir. Kronik sinüzitte şikayetler daha az şiddetlidir ancak süre olarak 3 aydan uzun sürer. Sanılanın aksine ağrı daha az hatta bazen belli belirsizdir. Hastada daha çok burun tıkanıklığı, öksürük, geniz akıntısı, koku almada azalma veya kötü koku rahatsız eder.

Ameliyat sonrası iyileşme garanti

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Günümüzde standart olarak olarak yapılan cerrahi endoskopik sinüs cerrahisidir. Burada muayene sırasında kullanılan endoskoplarla yakın zamanda geliştirilmiş ince araçlar kullanılıyor. Endoskoplar aracılığı ile sinüslerin burun içine açıldıkları deliklere ulaşıp deliklerin genişletilmekte ve sinüslerin havalanması sağlanmaktadır. Cerrahi genel ve lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Cerrahi sonrası burun içine kısa süreli küçük tamponlar yerleştirilmekte ve ameliyat sonrası hasta birkaç kez pansumana çağrılabilmektedir. Genel olarak çok ağrılı olmayan, hasta konforunun çok fazla bozulmadığı ameliyatlardır.

Son dönemde adı duyulmaya başlayan balon ile sinüzit ameliyatları (balon sinoplasti) henüz çok yeni bir teknik olup ancak çok sınırlı oranda hastada kullanılabilecek bir tekniktir ve endoskopik sinüs cerrahisinin yerini tam olarak tutmamaktadır.

n Cerrahi yöntemde başarı oranı yüksek mi?

Sinüzit cerahisi sonuçlarının başarılı olmadığı ve hastalığın sık tekrarladığı yönünde bir inanış vardır. Bu bir yanılgıdan kaynaklanır. Allerjik zemin üzerinde gelişen polipli sinüzitlerde tekrarlama eğilimi gerçekten yüksektir. Ancak hastaların çoğunluğunu sadece sinüs kanallarının daralmış ya da tıkalı olduğu basit tekrarlayan sinüzitler oluşturur ve bu hastalarda cerrahinin başarı oranı % 90'ların üzerindedir. Ayrıca ameliyat tedavisinden sonra uygun bir ilaç tedavisi ve düzenli bir hasta izlenimi, ameliyat sırasında kullanılan donanım ve doktorun bu konudaki özel deneyimi başarıyı etkileyen diğer faktör.

Bulgular önemli

Nasıl teşhis edilir?

Hastanın şikayetleri dikkatlice sorgulanmalı, tam bir KBB muayenesi yapılmalıdır. Ancak akut sinüzitte muayene sırasında çoğu zaman burun içinde akıntı görülüp teşhis konulabilse bile kronik sinüzitte bu genelde pek mümkün olmamaktadır. Hastanın şikayeti ve muayene bulguları muhakkak radyolojik yöntemler ile desteklenmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sinüzitten Kurtulmak İçin 7 Öneri

3 dakika

Sinüzit, özellikle alerji mevsiminde oldukça yaygın görülen bir sorundur. Bazı insanlar bu hastalıktan muzdarip olduklarını bile bilmiyorlar.

Sinüzitten Kurtulmak İçin 7 Öneri

Sinüzit ağrılı olma eğilimi gösteren ve bu hastalıktan muzdarip olan insanların yaşam kalitesini değiştirebilen bir rahatsızlıktır. Bu yazıda, sinüzitten kurtulmak içink 7 püf noktayı paylaşacağız.

Sinüzit nedir?

Sinüzit, yüzümüzde hava içeren kemiklerin içindeki boş oyuklar olan sinüslerin iltihaplanmasıdır. Alında, elmacık kemiklerinde ve burunda bulunurlar.

Normalde, hava hiçbir problem olmadan geçer ancak sinüzit problemi yaşayan insanlarda hava geçişi bloke olur. Bu rahatsızlık, ağrı ve nefes alma zorluğuna neden olur.

Sinüzit farklı şeylerden kaynaklanabilir, bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Mantar
  • Virüs
  • Bakteriler
  • Diş enfeksiyonları
  • Tütün
  • Alerjiler

Sinüzit semptomları

başı ağrıyan kadın

Semptomlar durumun ciddiyetine bağlı olma eğilimindedir. En karakteristik belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Baş, yanak ve burun çevresinde ağrı
  • Sürekli bir burun akıntısı
  • Ateş
  • Ağız kokusu
  • Burun kızarıklığı
  • Yorgunluk ve genel rahatsızlık
  • Çiğneme sırasında diş ağrısı
  • Koku alamamak
  • Geceleri daha da kötüye giden öksürük

Sinüzitten kurtulmak için 7 yöntem

Bu ipuçlarıyla sinüzitin günlük semptomlarını rahatlatacak değişiklikler gözlemleyeceksiniz.

Vaporizasyon

Bu yöntemi duşta, buharda nefes alarak veya kaynar bir su yardımıyla uygulayabilirsiniz. Eğer kaynar bir su kullanacaksanız, suyun içerisine antiseptik özelliklere sahip olan okaliptüs gibi takviyeler ekleyebilirsiniz.

Bu paranazal sinüslerde bulunan mukozu ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.

Bitki çayları ile sinüzitten kurtulmak çok kolay

Sıcak içecekler içmek muközün parçalanmasına ve nemlenmesine yardımcı olur. Bu da muközden kaynaklanan basıncı hafifletir. Ayrıca, sıcaklık boğaz ağrısını hafifletir ve kan akışını uyarır.

Ebegümeci çiçeği çayı, bir balgam söktürücü olduğundan ve öksürükleri hafifletmeye yardımcı olduğundan solunum rahatsızlıkları için mükemmel bir tedavi yöntemidir. Çok kolay bir şekilde hazırlanabilir:

  • 2 yemek kaşığı ebegümeci çiçeği ile iki litre suyu bir kaba koyun.
  • Ocağın altını açıp demlenmesini bekleyin.
  • Süzüp içebilirsiniz.

Tuzlu su

Tuzlu su aşırı muközün ortadan kaldırılmasına yardımcı olur ve bölgeyi nemlendirir. Bu şekilde, burundaki muköz kaybolacaktır.

  • Bir şırıngaya veya damlalık içine tuzlu su koyun.
  • Şırıngayı burun deliğine yerleştirin ve başınızı hafifçe hafifçe yana yatırın.
  • Suyu sıktığınızda sıvı diğer burun deliğinizden çıkar.
  • Burnunuza hava verin ve aynı işlemi diğer tarafta tekrarlayın.
  • Bu uygulamayı günde 2 veya 3 kez yapın.

Uykunuza dikkat edin

Günde 7 veya 8 saat uyumak çok önemlidir. Uyurken iki yastık kullanmanız tavsiye edilir, böylece başınız yüksekte olacaktır ve bu da daha iyi nefes almanıza yardımcı olur.

Ayrıca odanıza bir hava nemlendirici alet koymak, uyurken havanın nemli olmasını sağlamanıza ve hava yollarınızın kurumasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Sarımsaklı burun damlası

bir kaşık soyulmuş sarımsak

doğal bir antibiyotik olduğu söylenir
  • Bir diş sarımsağı iyice ezin ve 4 çorba kaşığı su ile bir damlalık içine koyun.
  • Her burun deliğine günde iki veya üç kez 10 damla damlatın.

Fazla sıvı tüketmeye özen gösterin

Çok fazla sıvı içmek muközü sulandırır, bu da daha iyi bir şekilde parçalanmasına ve akmasına yardımcı olur ve paranazal boşlukları temizler. Böylece etkilenen bölgede baskıya neden olabilecek aşırı birikimi azaltmaya yardımcı olur.

Sinüzitten kurtulmak için dengeli beslenin

Sinüs problemlerinin olası nedenlerinden bir tanesi, alerjileri tetikleyen yiyecekler olabilir. Onları diyetinizden çıkarmak sinüziti önlemek için etkili bir yol olabilir.

Ayrıca, antioksidan içeren doğal besinleri tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, A, B ve C vitaminleri açısından zengin gıdaların tüketimini arttırır.

Sinüzitten kurtulmak için diğer önemli faktörler aşağıdakiler olabilir:

  • Süt alternatifleri tüketmek sorun yaratabilir çünkü içerdiği maddeler alerjiye neden olabilir.
  • Alkol ve tütün kullanımı

Sinüsleriniz harekete geçiyorsa bunlardan kaçınmaya çalışın.

Bu 7 yöntem sayesinde semptomlarınızı hafifletebilir ve hatta ortadan kaldırabilirsiniz. Daha ciddi vakalarda, tıbbi yardım almalısınız. Sinüzitin kronikleşmesini önlemek için mümkün olduğunca çabuk bir tedavi uygulamak çok önemlidir.

İlginizi çekebilir

Sinüs T&#;kan&#;kl&#;&#;&#;na &#;yi Gelen Bitkisel Yöntemler

Sinüsler, burnun her iki yan&#;nda yer alan elmac&#;k kemiklerine yak&#;n &#;ekilde bulunan kanallard&#;r. Sinüsler, ayn&#; zamanda ba&#;&#;n ön k&#;sm&#;n&#; olu&#;turan frontal kemi&#;in içinde de yer al&#;r. Bu kanallar sayesinde solunum sistemi çal&#;&#;&#;r ve nefes alma, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini koruma gibi görevlerle vücudumuzda yer al&#;r. E&#;er sinüsler t&#;kan&#;rsa; hastal&#;klar k&#;sa sürede vücuda yay&#;l&#;r. Zaman zaman baz&#; nedenlerden dolay&#; sinüsler t&#;kanabilir. Böyle anlarda en k&#;sa sürede sinüs temizleme gerekir.

Sinüsler Nas&#;l Bo&#;alt&#;l&#;r?

  • Tuzlu Su Yöntemi
  • Nane Buhar&#; Yöntemi
  • Ac&#; Baharat Yöntemi
  • Zencefil
  • Papatya Buhar&#;
  • Okaliptus Ya&#;&#;
  • So&#;an Suyu
sinüsler nas&#;l temizlenir

Burnun her zamanki gibi rahatça nefes almas&#; için temizlenmesi gereken sinüsler, iltihapla dolu oldu&#;unda ba&#; a&#;r&#;s&#; ve yorgunluk yapabilir. Bununla beraber nefes almada zorluk ya&#;amaya da neden olabilir. Sa&#;l&#;kl&#; bir gün geçirmek ve olas&#; bir hastal&#;ktan k&#;sa sürede kurtulmak için bu sat&#;rlarda sinüs nas&#;l aç&#;l&#;r sorusuna yan&#;t bulabilirsiniz.

Sa&#;l&#;kta en do&#;ru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alan&#;nda uzman bir doktora ba&#;vurunuz. Tavsiyelerimiz hafif &#;iddetteki rahats&#;zl&#;klar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz…

sinüsler nas&#;l aç&#;l&#;r

Sinüsler Nas&#;l Aç&#;l&#;r ve Temizlenir?

Sinüs bo&#;altma, evde ve sa&#;l&#;k kurumlar&#;nda yap&#;labilir. Medikal donan&#;mlarla sinüsleri bo&#;altmak için buhar cihaz&#; ya da burun aspiratörü kullan&#;labilir. Bu donan&#;mlar, sinüslerin rahatlamas&#;na yard&#;mc&#; olmaktad&#;r. Ancak evde kendi imkanlar&#;n&#;zda sinüsleri temizleyip daha rahat nefes almak istiyorsan&#;z; birkaç farkl&#; ve etkili yöntemden bahsedebiliriz.

Sinüsleri bitkisel yolla ve birkaç egzersiz yaparak bo&#;altmak için:

  • 45 derecelik aç&#;da oturman&#;z gerekir. Bu oturu&#; an&#;nda hafifçe arkaya do&#;ru ba&#;&#;n&#;z&#; yat&#;r&#;n ve ba&#;&#;n&#;z&#; sa&#;a sola do&#;ru çevirin.
  • Bu esnada i&#;aret parmaklar&#;n&#;z&#;n her ikisi burnun üst k&#;sm&#;nda duran kemiklere bas&#;l&#; &#;ekilde kalmal&#;.
  • Birkaç saniye ba&#;&#;n&#;z&#; sa&#;a ve sola çevirdi&#;inizde parmaklar&#;n&#;z yine burnunuzda kalmal&#;.
  • Bu i&#;lemi s&#;cak ya da buharl&#; bir odada yaparsan&#;z; sinüsler daha kolay temizlenebilir.

Sizlere önerece&#;imiz bir di&#;er yöntem de yine parmaklar&#;n&#;z sayesinde denenecek:

  • Öncelikle; her iki i&#;aret parma&#;&#;n&#;z&#; göz çukuruna bast&#;r&#;n.
  • Yava&#; yava&#; burnunuza do&#;ru bast&#;rarak parmaklar&#;n&#;z&#; indirin.
  • Yukar&#;dan a&#;a&#;&#;ya do&#;ru parmaklar&#;n&#;z&#; birkaç defa bast&#;r&#;p indirmeye devam edin.
  • Bu &#;ekilde sinüsler rahatlayacak ve içindeki s&#;v&#;lar akmaya ba&#;layacakt&#;r.

Tüm bu yöntemlere ek olarak bir teknikten daha bahsedelim:

  • E&#;er sinüsleriniz hala doluysa; ba&#; parmaklar&#;n&#;zla, her iki ka&#;&#;n ortas&#;na bast&#;r&#;n ve yukar&#; do&#;ru masaj yap&#;n.
  • Bu masaj esnas&#;nda dilinizi dama&#;&#;n&#;zda tutun.
  • A&#;&#;z içinden bask&#; yaparken; parmaklar&#;n&#;z da burnun rahatlamas&#;na yard&#;m edecektir.
  • Sinüslerin bo&#;almas&#; için bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Sinüsler Nas&#;l Bo&#;alt&#;l&#;r? Evde 7 Do&#;al Çözüm

1) Tuzlu Su Yöntemi

Evdeki malzemelerle sinüsleri bo&#;altmak için çok masraf yapman&#;za gerek yok. Tavsiye edilen önerilerden ilki &#;l&#;k tuzlu su yöntemidir. Bir bardak içinde 1 ka&#;&#;k tuzu &#;l&#;k suyla eritin ve bu suyla burnunuzu y&#;kay&#;n. Tuzlu su, sinüslerin rahatlamas&#;na yard&#;m eden do&#;al yöntemlerden biridir. E&#;er imkan&#;n&#;z varsa bu suyu her iki burun deli&#;ine 1 defa olacak &#;ekilde spreyle püskürtebilirsiniz. Saniyeler içinde sinüslerde t&#;kan&#;kl&#;&#;a neden olan salg&#;lar&#; temizleyebilirsiniz.

tuz

2) Nane Buhar&#; Yöntemi

T&#;kanm&#;&#; sinüsleri evde kolayca temizlemek için nane ya&#;&#;ndan yard&#;m alabilirsiniz. Bu etkili ya&#; sayesinde, birkaç dakika içinde daha rahat nefes alman&#;z mümkün olabilir. Yapman&#;z gereken ise s&#;cak suyun içine nane ya&#;&#;ndan birkaç damla damlat&#;p ç&#;kan buhar&#; içinize çekmek olacak. Su s&#;cak oldu&#;u için bu yöntemi dikkatli denemeniz önerilir. Buhar&#; burnunuza çekerken havluya ba&#;&#;n&#;z&#; kapat&#;p buhar&#;n da&#;&#;lmas&#;n&#; önleyebilirsiniz.

&#;lginizi çekebilir: Nane Ya&#;&#; Faydalar&#; Nelerdir? Ne &#;&#;e Yarar? Nas&#;l Kullan&#;l&#;r?

sinüsler nas&#;l aç&#;l&#;r

3) Ac&#; Baharat Yöntemi

Evde, t&#;kanm&#;&#; sinüsleri açmak için kendinizi yormadan ufac&#;k bir &#;ey yapabilirsiniz. Ö&#;ünde yedi&#;iniz yeme&#;e bir tutam ac&#; pul biberi ekleyebilirsiniz. Ac&#; baharatlar, sinüsleri uyar&#;r ve içindeki salg&#;n&#;n d&#;&#;ar&#; at&#;lmas&#;n&#; kolayla&#;t&#;r&#;r. Böylece sinüsleri temizlemi&#; ve daha sa&#;l&#;kl&#; hissetmi&#; olacaks&#;n&#;z.

baharat

4) Zencefil

Zencefil nas&#;l olur da sinüsleri temizler diyorsan&#;z hemen zencefilden macun haz&#;rlayabilirsiniz. 1 ka&#;&#;k zencefile damla damla su ekleyerek macun k&#;vam&#;na getirin. Elde edilen kremsi k&#;vamdaki zencefili, burun çevresine sürün ve birkaç dakika bekleyin. Zencefil, antioksidan bir baharat oldu&#;u için sinüsleri uyararak temizlenmesini h&#;zland&#;racakt&#;r. Ard&#;ndan yüzünüzü ve burnunuzu iyice y&#;kay&#;n.

&#;lginizi çekebilir: Zencefil Faydalar&#;, Çay&#;ndan Macununa Mucize Etkileri

zencefil

5) Papatya Buhar&#;

Sinüsleri temizlemek için buhar yöntemi deneyebilirsiniz. Buhar yöntemi için kuru papatyalara ihtiyac&#;n&#;z olacak. S&#;cak suyun içine 1 avuç kuru papatya at&#;n ve ç&#;kan buhar&#; burnunuza çekin. S&#;cak buharda dikkatli olacak &#;ekilde 5 dakika kadar bu yöntemi deneyin. Papatyan&#;n aromatik kokusu sayesinde, sinüs kanallar&#;ndaki iltihap daha kolay d&#;&#;ar&#; at&#;labilir.

&#;lginizi çekebilir: Buhar Banyosunun Cildinizi Tazeleyen 7 Faydas&#;

papatya buhar&#;

6) Okaliptus Ya&#;&#;

T&#;kanm&#;&#; olan sinüslerinizi an&#;nda açmak için okaliptus ya&#;&#;n&#; kullanabilirsiniz. Okaliptus ya&#;&#;n&#; pamu&#;a damlat&#;n ve burun çevresine, deliklerine birkaç defa sürün. Ard&#;ndan ba&#;&#;n&#;z&#; hafifçe a&#;a&#;&#; e&#;in. Ya&#;&#;n etkisi sayesinde kanallar&#; kolayca temizleyebilirsiniz.

&#;lginizi çekebilir: Okaliptus Ya&#;&#;n&#;n 12 Mucizevi Faydas&#;

okaliptus ya&#;&#;

7) So&#;an Suyu

Sinüsleri temizlemenin do&#;al yöntemlerinden bir di&#;eri de her evde mutlaka bulunan so&#;and&#;r. Peki, so&#;anla nas&#;l sinüsler temizlenir? So&#;an&#; kaynatman&#;z ve kaynayan suyu içmeniz öneriliyor. &#;lk s&#;cakl&#;&#;&#; geçen so&#;an suyu, siz içerken kokusuyla sinüsleri uyar&#;r. Ayr&#;ca antioksidan etkisi yo&#;un oldu&#;u için kan dola&#;&#;m&#;n&#; h&#;zland&#;r&#;r. Bu etkisi sayesinde, sinüslerin çal&#;&#;mas&#; ve temizlenmesi kolayla&#;&#;r.

&#;lginizi çekebilir: So&#;an Kürü Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Faydalar&#; Nelerdir?

so&#;an suyu

Sinüslerin Dolu Oldu&#;unu Nas&#;l Anlayabilirsiniz?

Gün içinde nefes almakta zorluk çekti&#;inizde sinüslerinizi kontrol edebilirsiniz. Bu kontrolü koklama, burundan nefes al&#;p verme tekni&#;i ile yapabilirsiniz. E&#;er kendinizi iyi hissetmiyorsan&#;z ve zorlan&#;yorsan&#;z; sinüsleriniz t&#;kanm&#;&#; olabilir. Sinüsler t&#;kand&#;&#;&#;nda, burun ak&#;nt&#;s&#; ya&#;anabilir. Ancak bu sizi yan&#;ltmas&#;n. Sinüslerde iltihap olup olmad&#;&#;&#; nas&#;l anla&#;&#;l&#;r diyorsan&#;z; i&#;te size baz&#; belirtiler:

  • 1 haftay&#; geçen burun ak&#;nt&#;s&#;
  • Gözlerde &#;i&#;kinlik ve yanma
  • A&#;&#;z kokusu
  • Ate&#;lenme
  • Ba&#; a&#;r&#;s&#;
  • K&#;smen öksürük
  • Kulaklarda a&#;r&#; ve dolgunluk hissi
  • Koku almada güçlük
sinüsler nas&#;l temizlenir

Sirke Sinüsleri Açar M&#;?

Geçmi&#;ten günümüze kadar devam eden bitkisel tedavi yöntemleri birçok hastal&#;&#;&#; iyile&#;tirmek için etkili olabiliyor. Bu yöntemlerden biri de sirkeyle sinüsleri açmak oluyor. Sirkeli &#;l&#;k su, sinüslerde olu&#;an iltihab&#; temizlemeye k&#;smen yard&#;m etmektedir.

E&#;er kendinizi gerçekten kötü hissediyorsan&#;z aile hekiminize dan&#;&#;&#;p size en uygun ilac&#; ve spreyi alabilirsiniz. Sirkeli &#;l&#;k suyla burnunuzu y&#;kayarak da sinüsleri temizlemeye yard&#;m edebilirsiniz. Elbette bu çözüm doktor reçetesi yerine geçmez; bütünleyici bir öneridir.

sirke sinüs açar m&#;

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz.

Bron&#;ite &#;yi Gelen Evde 6 Bitkisel Çözüm

Bo&#;az Tahri&#;ine Ne &#;yi Gelir? 12 Bitkisel Çözüm

Bo&#;az &#;ltihab&#;na Ne &#;yi Gelir? Belirtileri, &#;ifal&#; Bitkiler

Bademcik &#;i&#;mesine Ne &#;yi Gelir? Evde &#;laçs&#;z 10 Bitkisel Çözüm

Kuru Öksürü&#;e Ne &#;yi Gelir? Evde Tedavisi, &#;ifal&#; Do&#;al &#;uruplar

Doğru Burun Temizliği Nasıl Yapılır?

Özellikle kış ayları soğuk algınlığı ve nezlenin çok olduğu mevsimlerdir. Bu tür enfeksiyonların yorucu sonucu: burun akıntısı veya hatta tıkalı burun. Ama burnunuzdan rahatsız edici mukusu en iyi nasıl atabilirsiniz? Burnunuzu düzgün bir şekilde nasıl temizleyebilirsiniz? Mukusu çekmek mi veya burnunuzu daha iyi temizlemek mi? Bununla ilgili çok farklı teoriler vardır.

Temizle ya da burnunu içeri çek?

Besonders die Wintermonate sind Hochsaison für Schnupfen (Rhinitis) und Erkältung.

Burnunuzu temizlemenin doğru yolu her zaman tartışmalara yol açmaktadır. Akustik olarak, burun çekme sesi kesinlikle çevre için hoş değildir. Ancak bu yöntem uzun süre önerilmiştir. Nedeni: Burnu temizlerken, mukus ve mikroplar sinüslerin içine doğru sıkıştırılabilir. İnflamatuvar sekresyon sinüslerde kalırsa, sadece önemli çıkışları tıkamakla kalmaz, aynı zamanda virüsler ve bakteriler için ideal bir üreme alanı görevi görür. Bu sinüzit (sinüslerin inflamasyonu) gelişme riskini artırabilmektedir.
Bu görüş, akut soğuk algınlığı yaşayanların genellikle sinüzitten şikayetçi olduğuna karşıydı. Burnun temizlenmesi nedeniyle sinüslere girebilecek mikroplar bu yüzden sinüs enfeksiyonunun (sinüzit) nedeni değildir. Diğer yandan, burun çekildiğinde mukus burundan boğazın içine çekilir, yutulur ve midede mide asidi tarafından parçalanır ve böylece zararsız hale gelir. Ancak mikropların hava yollarına bu şekilde girme riski de vardır. Öte yandan, sümkürürseniz boğazda hapşırmaya benzer bir hava girdabı oluşur. Mikropların hava yollarına, trakea ve bronşlara girmesini önler.

Burnunuzu düzgün bir şekilde temizleyin: işte böyle yapılır!

Die Nase sollte unbedingt behutsam gereinigt werden.

Tıkalı bir burun çok rahatsız edicidir. Aslında rahatsız edici mukustan mümkün olduğunca çabuk kurtulmak istersiniz ki böylece burnunuzdan özgürce nefes alabilesiniz. Burnunuzu temizlemenize veya çekmenize bakılmaksızın şunu unutmamanız önemlidir: Dikkatli olun!

Burnunuzu her temizlediğinizde bir burun deliğini tutun ve burnunuzu mendilinize hafifçe sümkürün. Bu yöntem gürültülü bir burun sümkürmesi kadar etkilidir, mukusu temkinli bir şekilde burundan çıkarır ve başkalarının duyularını korur. Öte yandan, yüksek ve tiz bir ses çok fazla basınç oluştuğu anlamına gelir. Sonuç: sekresyon sadece mendile değil, aynı zamanda sinüslere ve en kötü durumda orta kulağa bile gönderilebilir.

Aynısı burun çekme için de geçerlidir: bunu hafifçe ve çok fazla basınç uygulamadan yapın.

Burnunuzu çekerken veya sümkürürken şiddet işe yaramaz. Çünkü soğuk algınlığınız olduğunda burun tıkanıklığı, sekresyonun sadece kendisinden değil, şişmiş muköz membranlardan da kaynaklanmaktadır.

Ağrılı burun - ne yapmalıyım?

Zu starkes Reiben beim Naseputzen verstärkt eine rote Nase, sanftes Tupfen ist besser.

Sanki burun tıkanıklığı yeterince rahatsız edici değilmiş gibi, buna bir de burun deliklerini çevreleyen kızarıklık ve ağrı eklenmiştir. Bu burun akıntısının nedenlerinden biri: nazal sekresyondur.

Burnun iç kısmını kaplayan nazal mukozada oluşur. Sekresyon, kir veya patojenler gibi kirleticileri boğazın içine veya burun çıkışına doğru ileri iletir. Soğuk algınlığı olmadan, bu fark edilmez. Bir enfeksiyon durumunda, inflamasyonlu mukoza şişmekte ve normalden çok daha fazla sekresyon üretmektedir. Sekresyonun kendisi, proteinler, patojenler ve bunların parçalanma ürünlerinden oluşur. Sürekli cilt teması ile burnu tahriş eder. Sık burun sümkürmesi ve ovalanması etkiyi yoğunlaştırır.

Yani kağıt mendil kullanmamalı mıyız? Ancak normal yumuşak mendiller olmadan yapmak zorunda değilsiniz. Mutfak ruloları veya tuvalet kağıdı kullanımı tercih edilmez. Yüzey yapıları genellikle çok pürüzlüdür ve burun çevresindeki hassas cildi daha da tahriş edebilir. Uçucu yağlar içeren mendiller de cildi zorlayabilir. Kızarık, ağrılı bir burun ve akıntıdan kaçınmak istiyorsanız, temizlerken dikkatli olmalısınız; şiddetli ovalamadan kaçının ve bunun yerine burnunuzu hafif dokunuşlarla temizleyin.

Yeniden enfeksiyondan veya başkalarını enfekte etmekten nasıl kaçınabilirim?

Benutzte Taschentücher müssen gründlich entsorgt werden.

Mikropları ve bakterileri gerçekten yok etmek için kullanılan kağıt mendil tuvalete veya kapalı bir çöp kutusuna kullanıldıktan hemen sonra atılmalıdır. Sonra ellerinizi dikkatlice yıkayın.

Ellerinizi doğru yıkamak çok önemlidir

Hände waschen ist wichtig – aber bitte richtig!

Bunu yapmanın en iyi yolu şu beş adımı izlemektir:

  • Önce, ellerinizi ılık suyun altına tutunuz.
  • Avucunuzu, elinizin arkasını, parmaklarınızı ve parmaklarınız arasındaki boşlukları iyice sabunlayınız.
  • 30 saniye süreyle sabunlu olarak bekletiniz.
  • Ellerinizi ılık akan su altında durulayınız. Umumi tuvaletlerdeki musluğu kapatmanın en iyi yolu bir kağıt havlu veya dirseğinizi kullanmaktır. Böylece elleriniz yeni mikroplarla tekrar temas etmeyecektir.
  • Ardından ellerinizi dikkatlice kurulayın.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir