ilgi eki / İlgi (Tamlayan) Eki Nedir? Özellikleri, Örnekleri - Türk Dili ve Edebiyatı

Ilgi Eki

ilgi eki

İlgi ekinin hâl eki olup olmadığı konusunda dilciler arasında bir fikir birliği yoktur. Banguoğlu, Ergin, Korkmaz, Lübimov, Karaağaç, Hengirmen, Topaloğlu gibi dilciler ilgi ekini tereddütsüz hâl eklerinden sayarken Ediskun, Bilgegil, Gencan, Gülsevin, Buran, Delice, Demiray gibi dilciler ise bu eki, hâl eki olarak kabul etmezler. İlgi eki için yapılan tanımlar arasında fark olması, teriminin doğrudan “hâl eki” olarak kabul edilmesi ile işlevleri ve kategorik durumunun farklı tayin edilmesi bu sorunun kaynağını oluşturur. Bu konudaki fikir ayrılığının temeline inildiğinde sorunun tek yönlü bir sorun olmadığı; terim, tanım, işlevler ve kategorik durumdan oluşan bir sorunlar yumağından oluştuğu görülür.

Günümüzde bir gramer sorununa dönüşen ilgi ekinin hâl eki olup olmadığı konusu,  bu çalışmayla tartışmaya açılmıştır. Söz konusu sorunun tartışılıp açıklığa kavuşturulması ve mahiyetinin ortaya konulması amacıyla öncelikle dilcilerin bugüne kadar ilgi eki terimi, tanımı, işlevleri, özellikleri ve kategorik durumu hakkında ortaya koyduğu yaklaşımlar değerlendirilmiştir. Daha sonra bu yaklaşımların yeterli ve yetersiz yanları irdelenerek değerlendirmeler yapılmış ve isim çekim eklerinden ilgi ekinin hâl ekleri içerisinde değil, iyelik ekleriyle beraber “ismi isme bağlayan ekler” olarak özel bir kategori oluşturması gerektiği kanısına varılmıştır. Böylece bir yandan bu konudaki sorunun çözümüne katkı sağlanması, diğer yandan Türkçenin öğrenilmesi ve öğretilmesine dolaylı da olsa olumlu katkıda bulunulması amaçlanmıştır.

İlgi eki nedir? &#;rnek c&#;mleler ile ilgi eki konu anlatımı

Haberin Devamı

Örnek Cümleler ile İlgi Eki Konu Anlatımı

 Öncelikle genel olarak örnek cümleler üzerinden ilgi ekine daha etkin şekilde anlatmak mümkün.

 ‘’Kitabın kapağı gerçekten güzel olmuş.’’

 ‘’Fabrikanın müdürü bugün tüm işçilere izin verdi.’’

 ‘’Pek çok insan benim şiirimi oldukça beğendi.’’

 ‘’Artık buranın yönetimi bize geçti.’’

Bu şekilde genel anlamıyla bazı örnekler üzerinden ilgi ekine daha iyi biçimde anlamak mümkün. Bu örneklere dikkat edilirse koyu renkli yazılan kısımlar ilgi ekleri olarak öne çıkıyor. Böylece tamlayan ile beraber birleşmek suretiyle isim tamlaması oluşmaktadır. Özellikle belirtili isim tamlaması olduğunu dile getirmek mümkün. İlgi eki aynı zamanda belli başlı bazı görevlere sahiptir.

Zamirlere gelerek edat grubu oluşturma:

 ‘’Sizin için en uygun eşin bu olduğuna inanıyorum.’’

 ‘’Senin kadar tembel bir insan görmedim.’’

Zamirleri ve isimleri fiillere bağlama:

 ‘’Hayatındaki tüm güzellikler senin olsun.’’

 ‘’Durum Türkiye'nin lehine sonuçlandı.

 Tabii bu konuda, ‘ın, in, un, ün’ olarak öne çıkan iyelik ekleri , ‘ın, in, un, ün’ ile tamlayan ekleri ile kesinlikle karıştırılmamalıdır.

 ‘’Ceketin düğmesi nerede bulamıyorum.’’

Haberin Devamı

 ‘’Ceketin kafede kalmış olmalı.’’

 Bütün bu kurallara dikkat etmek suretiyle güvenli şekilde ve rahatlıkla ilgi eki üzerinden örnek cümleler oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda tek başına kullanabilir veya farklı cümleler üzerinden de bütünlük sağlayabilirsiniz. Bu durum ilgi ekinin görevlerine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası