kedilerde halsizlik neden olur / Kediniz Halsiz Ve İştahsız mı? İşte Nedenleri

Kedilerde Halsizlik Neden Olur

kedilerde halsizlik neden olur

Kedilerde İshal Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Patili dostlarımız hayatımızın bir parçası olmaya devam ederken günlük hayatta da ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Halk arasında dokuz canlı olarak anılan kediler, insanlar gibi hasta olabilirler. Özellikle aşısız ev kedilerinin ve sokak kedilerinin hastalıklara yakalanma riskleri daha yüksektir.

Kedi hastalıkları bulaşıcı ve viral olabilirken bazı durumlarda da ölümcül olabilmektedir. Küçük dostlarımızda ishal sık görülen bir rahatsızlıktır. Fakat ishalin uzun sürmesi ve altında yatan sebeplerin tespit edilmesi önemlidir. 

Sevimli dostlarımızın bu problemden koruması ve sorunsuz bir şekilde atlatmasını sağlamak yine sizlerin elinde. Kedilerde ishalin nedenleri, belirtileri ve önlenmesi hakkında detaylı bilgi sizleri bekliyor.

Kedilerde İshal Neden Olur?

Kediler farklı tatlardan zevk almasını bilen hayvanlar olmasının yanı sıra insanların tükettiği gıdaların bir çoğunu da tüketebilirler. Her ne kadar insanların tükettiği gıdaları zevkle yeselerde aslında küçük dostlarımızın sağlığı için zararlı olabilir. Kedilerde ishalin önde gelen sebepleri beslenmeye bağlıdır. Beslenme probleminden kaynaklanan ishal, sokak hayvanlarında daha çok görülürken evlerimizde düzenli ve sağlıklı olarak beslenen dostlarımızda da görülme olasılığı yüksektir. 

Kedilerde İshal Nedenleri Nelerdir?

Beslenmeden kaynaklı ishal genellikle bozulmuş gıdaların tüketilmesinin ardından çok sık görülür. Diğer nedenleri ise şunlardır:

  • Kedi mamalarının tarihinin geçmesi
  • Bozuk süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi
  • Mama değişimi
  • Çiğ et tüketilmesi
  • Sofra gıdaları
  • Zehirlenmeler ya da ilaç yutulması

Hastalıklardan kaynaklı ishal durumları genellikle dışkıda kan görmemizle (kanlı ishal ile) sonuçlanır ve vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir. Aşağıdaki nedenler kedilerde kanlı ishale sebep olabilir:

  • Bağırsak parazitleri
  • Pankreas hastalığı
  • Karaciğer hastalığı
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Hormon yapan ve hormon salgılayan organların hastalanması (Hipotiroidizm)
  • Organ yetmezliği
  • Kanser
  • Strese girme 

Kedilerde İshal Belirtileri Nelerdir?

Sevimli dostlarımızda ishal belirtileri her ne kadar dışkıdan anlaşılsa da başka belirtiler ile önceden fark edilebilir. Bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz;

  • Tuvaletinden başka yerlere dışkılaması
  • Ateş
  • Halsizlik ve iştahsızlık
  • Şişkinlik,
  • Kilo kaybı
  • Kusma 

Sevimli dostlarımızın ihtiyaç duydukları sağlık ve bakım hizmetlerini bütçenizi zorlamadan karşılayabilirsiniz. Evcil hayvan sigortası hakkında bilgi almak için 45 45 no'lu telefondan bize ulaşabilir veya buradan bize iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. 

Kedilerde İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?

İshal olan kedilere besin takviyesi yapılmamalıdır. Bu durum her ne kadar canınızı acıtsa da saat arası süreçte besin takviyesi yapmamalısınız. Kedinizin ishal durumu 24 saatten daha uzun sürüyor ve kesilmiyorsa acilen veteriner hekiminize götürmelisiniz. Kediniz 1 yaşından küçük veya 10 yaşından büyükse hayati risk taşıyor olabilir. 

Yetişkin veya yavru kediler ishalden kaynaklı aşırı su kaybedeceklerinden dolayı ulaşabilecekleri her yere temiz ve taze su konulmalıdır. Veteriner hekiminize danışarak, 1 litre temiz suya bir çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı ölçeğinde şeker ekleyip karıştırdıktan sonra sevimli dostlarınıza verebilirsiniz. Veteriner hekiminiz kedinizin ishal tedavisi için ilaç ve diyet programı da hazırlayacaktır. 

Patili dostlarınızın ishali 24 saatten daha az sürdüyse eğer telaş etmenize gerek yoktur. 24 saati aşan ishal durumlarında kesinlikle veteriner hekiminize tedavi için başvurmalısınız. 

Kediler İshal Olduğunda Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Kedinizin ishal olması durumunda yanlış müdahale kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle dostlarınızı evde tedavi etmeden önce kesinlikle iki kere düşünmelisiniz. Aşağıda yazan tavsiyelere, veterinerinize danışarak uymaya çalışmalısınız.

  • 12 ile 24 saat süresince ek gıda veya gıda takviyesi yapılmamalıdır. 
  • Mamadan kaynaklı olduğunu düşünüp farklı bir mama verilmemelidir. 
  • Veteriner hekiminizin tavsiye etmediği ya da veteriner hekiminden habersiz ilaç kullanmayınız. 
  • Kedinizi yeniden beslemeye başladığınızda büyük öğünler vermemelisiniz. 
  • Yeniden beslenme sürecinde sindirimi zor ve yağlı besinler vermemelisiniz. 
  • Yeniden beslenme sürecinde her defasında aynı gıdayı veya öğünü vermemelisiniz. 

Kediler İshal Olduğunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Sevimli dostlarınızın ishal olması durumunda tavsiye edilen, 12 ile 24 saat arası gıda takviyesinin kesilmesidir. Böylelikle hiçbir gıda ishal olarak vücuttan atılamaz. Aşağıda yazan tavsiyelere, veterinerinize danışarak uymaya çalışmalısınız.

  • Yeniden beslenmesinin ardından 3 ile 7 gün arasında sık sık ve küçük öğünler verilmelidir. 
  • Kolay sindirilebilir ve yağsız gıdalar tercih edilmelidir.
  • Protein bakımından zengin yiyecekler verilmelidir. (Balık, tavuk, kuzu)
  • Haşlanmış pirinç yoğun karbonhidrat barındırır ve kolay sindirilir. 
  • Lif kaynağı yüksek besinler tercih edilmelidir. 
  • Dışkının normalleşmesi ve ishalin kesilmesinin ardından kedinizi yavaş yavaş normal bir şekilde beslemeye devam edebilirsiniz.  

Kedilerde İshali Önlemek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kedilerde devam eden ishalin neden kaynaklandığının bilinmemesi ya da hala araştırılıyor olması durumunda sevimli dostlarınızın daha iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz. 

  • Kedinizi ishal önleyi ilaçlardan uzak tutmalısınız. Bu ilaçların birçoğu zehirli ya da ölümcül olabilir. 
  • Veteriner hekiminize danışmadan kedinize antibiyotik vermemelisiniz. Bazı antibiyotikler ishali kötüleştirebileceğinden veya ishale neden olabileceğini unutmamalısınız. 
  • Kediniz için doğru ve besin değeri yüksek mamalar tercih etmelisiniz. Karbonhidrat bakımından yüksek olan mama değişimlerinde yavaş yavaş protein bakımından yüksek olan mamalara geçmelisiniz. Unutmamalısınız ki sık sık mama değişikliği yapmak sevimli dostlarınızın sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. 
  • Kedinizi uzun süre aç bırakmak, kusma sorunu için önerilse de ishal sorununu çözmeye yardımcı olmaz. Sevimli dostlarınızı sık sık beslemek ve temiz su içmesini sağlamak ishal olma olasılığını azaltır. 
  • Kedinizin beslenmesinde lif ve probiyotikler kullanmak hem bağırsaklardaki fazla suyun emilmesinde hem de bağırsakta yaşayan faydalı bakterilere besin sağlayarak ishali önlemesinin yanı sıra iyileştirme olasılığı da yüksektir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Kedi ishali ne zaman geçer?

Patili dostlarımız için ishalin bir çok nedeni olmasıyla beraber yaygın bir durumdur. İshal durumu bazen kendiliğinden geçerken bazen de 24 saatten çok daha uzun sürebilir. 24 saatten uzun süren ishal durumlarında patili dostlarınızın sağlığı için acilen veteriner hekiminize danışmalısınız. 

Kedilerde ishal nasıl anlaşılır?

Kedilerde ishalin anlaşılması genellikle dışkının sulanmasıyla anlaşılır. Fakat sevimli dostlarımız ishal olmadan önce bazı belirtiler gösterebilir. Başka yere dışkılama, halsizlik ve iştahsızlık hatta yüksek ateşlenme belirtilerinden kedinizin ishal olabileceğini fark edebilirsiniz. 

Kediler ishal olunca ne verilir?

Sevimli dostlarınız ishal olması durumunda bol bol temiz su eşliğinde protein bakımından zengin olan besinler verilmelidir. Tavuk, balık ve kuzu protein bakımından zengin olan gıdalardır. Haşlanmış patates, lif ve probiyotikler de ishal sürecinde dostlarınızın sağlığına yardımcı olacaktır. Unutmayınız ki ishal durumunda ishal kesici ilaçlardan uzak durmalısınız. Bu ilaçlar dostlarımızın sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. 

Kediler ishal durumunda ne zaman veterinere götürülmelidir?

Sevimli dostlarınızın ilk 24 saat süreci içerisinde yaşadığı ishal sorunu kendiliğinden de geçebilir. Fakat 24 saati aşkın ve günlerce süren ishal durumlarında sevimli dostlarınızı kesinlikle veteriner hekim kontrolüne götürmelisiniz. Dostlarınızın kanlı dışkılaması durumunda 24 saat beklemeden veteriner hekiminize götürmeniz ve acilen tedavisine başlanması gerekmektedir. 

Yavru kedilerde ishal durumunda neler yapılmalı?

Yavru kedinizin ishal durumunda sık sık temiz ve taze su vermelisiniz. Küçük dostlarınıza süt ve süt ürünlerinin verilmemesi de gerekir. Süt ve süt ürünleri ishalin artmasına sebep olabilir. Unutmayınız ki yavru kedilere ek gıda ve kesinlikle ilaç verilmemesi gerekir. Verilen ilaçlar küçük dostlarınızı zehirleyebilir ya da ölümle sonuçlanabilir. 

Kedilerde ishal hangi renk olur?

Kediler çoğunlukla günde en az bir kez kaka yapar. Sağlıklı bir kedinin kakası genellikle koyu renkte olur ve çok kötü kokmaz. Kedinizin kakasının yumuşaması ve sıvılaşması durumunda ishal söz konusudur. Dostlarınızın ishal sürecinde kakasının koyu renkli ve kötü kokması durumunda altta yatan nedeni bulmak önemlidir. Çünkü kedilerde ishal, bazen ciddi sağlık sorunları anlamına gelirken bazen de ölümcül olabilir. 

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 23 Mayıs Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs Cuma

Yavru ve Yetişkin Kedilerde Halsizlik ve İştahsızlık Nedenleri!

Kedilerdeki halsizlik ve iştahsızlık, birçok farklı problemin, hastalığın ve psikolojik sorunların habercisi olabilir. Bu gibi sorunlar ciddiye alınması gereken sorunlardır ve halsizlik ve iştahsızlık problemi ile karşılaşmak mümkündür. Bazen de hem yavru kedilerde hem de yetişkin kedilerde halsizlik ve iştahsızlık sorunu belirli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Bu durumda kedi sahipleri paniğe kapılabilir ve bu durumun neden ortaya çıktığını merak edebilir. Evinemama ailesi olarak sizler için hazırladığımız bu yazımızda “Kedilerde stres ve depresyon belirtileri nelerdir?”, “Kedilerdeki yorgunluk sorununun çözümü için tavsiyeler”, “Kedim sürekli uyuyor sebebi ne olabilir?” gibi merak ettiğiniz soruları cevaplandırdık. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Kedilerde neden halsizlik ve iştahsızlık olur? Ayrıca kedinize isim belirlemekte zorlanıyorsanız kedi isimleri makalemize göz atmayı unutmayın.

1) Psikolojik Problemler

Birçok psikolojik rahatsızlık kedilerde halsizlik ve iştahsızlığa sebep olabilir. Psikolojik bozukluklardan dolayı olan iştahsızlık ve halsizlik çok fazla belirti göstermez. İştahsızlık ve halsizliğin yanı sıra kedinizde birtakım davranış bozuklukları da varsa, psikolojik bir rahatsızlıkta olduğunu anlayabilirsiniz. Kedilerin psikolojik sorunları birçok farklı sebep sonucu ortaya çıkabilir. Bunların başında aile değişikliği, ani ortam değişikliği, aileye yeni bir bireyin dahil olması, yatak ve kedi tarafından kullanılan nesnelerin yerinin değişmesi, kediye olan ilginin azalması, ona karşı yapılan sert davranışlar ani bir travma ile psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Bütün bunlar kedilerde halsizlik ve iştahsızlığa neden olabilir. Bu ruh hali uzun bir süreçte kendiliğinden, kısa bir süreçte problemin ortadan kalkması ile çözülebilir. Fakat bu durum uzun süre devam ederse kedilerin vücudu gerekli enerjiyi alamadığı için farklı sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kedilerdeki Halsizlik Sebebleri Nelerdir?

2) Beslenme Değişikliği ve Beslenme Sorunları

Kediler çok fazla mama değiştirmekten hoşlanmaz ve beslenme konusunda hassastırlar. Bir mama değişikliğinde birkaç gün boyunca iştahsızlık ve buna bağlı olarak halsizlik görülebilir. Yeni mamaya geçerken en az 1 hafta süreye yayılmalı ve sabırlı olunmalıdır. Başka bir besin seçeneği sunulmazsa eninde sonunda yeni mamayı yemeyi kabul edecektir fakat bu durumun çok fazla tekrarlanması önerilmez. Ayrıca farklı besinler, bozuk gıdalar tüketilmesi gibi durumlar da kedilerin sindirim sistemini etkiler. Bu durumda ishal ve kusma da ek bir belirti olarak kendini gösterebilir.

Veteriner hekiminizin de desteğiyle kendinize en uygunkedi maması↵seçiminizi veya yavru kedileriniz için yavru kedi maması seçeneneklerine linke tıklayarak ulaşabilirsiniz  Ayrıca en çok tercih edilen kedi maması markalarımızın nd kedi maması ve proplan kedi maması olduğunu berlitmek isteriz.

Kediler Neden İştahtan Kesilir?

3) Parazitler

Özellikle düzenli olarak parazit iğnesi ve muayenesi yapılmayan kedilerde parazit çok fazla görülür. Yavru kediler bu konuda çok daha hassastır ve iştahsızlık durumlarının büyük bir kısmı parazitten kaynaklanabilir. Bu sorunun çözümü ise kedinize 1. aydan itibaren düzenli olarak parazit muayenesi ve aşısı vurdurmaktır.

Kedim Niçin Sürekli Yorgun?

4) Ağız ve Diş Problemleri

Ağız ve diş sağlığını etkileyen faktörler de kedilerde iştahsızlık ve halsizlik probleminin en önemli nedenlerinden biridir. Ağız içindeki yaralar, bakteri üremesi, yabancı ve sert cisimlerin ağız yapısına zarar vermesi gibi birçok sebepten dolayı kedinizi huzursuz edebilir. Diş eti hastalıkları, ağız içerisinde ve dilde meydana gelen yaralar kedilerde iştahsızlık ve halsizliğe neden olabilir. 

Kedilerdeki diş problemleri ve iştahsızlık

5) Sindirim Sistemi Hastalıkları

Kediler söz konusu olduğu zaman her dönemde sindirim sistemi ile ilgili farklı hastalıklar ve rahatsızlıklar görülebilir. Bu rahatsızlıklar ve hastalıklar mide, bağırsak, karaciğer gibi sindirim sistemlerinin birçok doku ve organına etki edebilir. Bunun gibi sindirim sistemi hastalıklarında çok daha farklı belirtiler de görülebilir fakat yine halsizlik ve iştahsızlık, bu hastalıkların belirtisi olabilir.

Kedilerdeki İştahsızlık Sebepleri ve Çözümü Nedir?

6) Tümörler ve Kanserler

Kedilerde iyi ve kötü huylu tümör ya da kanserler, özellikle orta yaştan sonra sık görülen hastalıklardır. Birçok kanser ve tümör ilk başta ciddi bir etki vermez fakat zaman geçtikçe şiddetini artıran halsizliğe ve iştahsızlığa sebep olur. Daha sonra başka belirtiler de ortaya çıkmaya başlar. Böyle bir durumda kedilerin mutlaka veteriner muayenesine götürülmeli ve tedavisine başlaması gerekir.

Kediler neden huzursuzdur?

7) Kızgınlık Dönemi

Kızgınlık dönemi, kedilerin çiftleşmeyi kabul ettiği ve çiftleşmek için hazır oldukları dönemlerdir. Dişi kediler bu dönemde bazı davranış değişiklikleri sergileyebilirler. Bu davranış değişikliklerinin başında huzursuzluk, iştahsızlık ve iştahsızlığa bağlı halsizlik görülmesi muhtemeldir. Kızgınlık dönemi geçtikten sonra bu olumsuz belirtiler genellikle gün içerisinde ortadan kalkar ve kediniz eski haline döner. Bu dönemde sevimli kedinizde meydana gelen ruhsal değişiklikleri normal olarak karşılamalı ve ona karşı sabırlı olmalıyız 

Kedilerdeki Stres ve İştahsızlık Sebepleri?

Kedilerdeki Yorgunluk Sorununun Çözümü İçin Tavsiyeler

Genellikle kedi sahiplerinin tümü bu iştahsızlık ve halsizlik durumunu çok önemsemez ve birkaç gün içerisinde herhangi bir müdahalede bulunmadan geçmesini bekler. Fakat ne yazık ki bu yüzden birçok kedinin tedavisi için müdahaleye geç kalınır ve tedavinin başarı oranı düşer. Sebebi her ne olursa olsun kedilerdeki halsizlik ve iştahsızlık, yorgunluk problemi küçümsenmemelidir. Derhal bir veteriner hekime danışılmalı ve bu problemin sebebi öğrenildikten sonra gerekli tedaviye başlanmalıdır. 

Ayrıca kedileriniz için henüz edinmediyseniz kaliteli kedi taşıma çantası modellerimize göz atmayı unutmayın.

Kedi Taşıma Çantaları

Kedim İştahsız mamasını yemiyor? yemeğini yemesi için ne yapmalıyım?

Küçük dostunuzun iştahının aniden kesilmesi, aslında çok severek yedikleri mamasını artık yemiyor oluşu, kedi sahipleri için alışagelmiş bir olay olarak karşılarına çıkmaktadır. Bu durum kedinizin çeşitli problemler yaşamasına yol açabildiği gibi tabi ki her zaman ciddi sorunlar teşkil etmiyor olabilir. Kediler bazen sadece mamasını eskisi kadar sevmiyor olmasından dolayı bazense bir sağlık problemi olduğu için iştahsızlık yaşayabilmektedirler.

Zaman zaman meydana gelen bu durum yediği mamadan veya sahip olduğu herhangi bir sağlık sorunundan dolayı kaynaklanabilir. Bu tür sorun yaşandığında yeni kedi sahiplenen kişiler telaşa kapılırken, uzun süredir kedi bakan kişiler ise ayırt edilebilmektedir.

Kedinizin iştahsızlık problemini farkettiğiniz zaman yapmanız gereken ilk şey kuşkusuz bir veteriner hekime başvurmak olacaktır. Ancak bu tek başına bir çözüm değildir. Kedinizi bu dönem içerisinde yakından gözlemlemeniz gerekiyor ki veteriner hekiminiz size sorular yönelttiğinde cevap verebilesiniz. Veteriner hekiminizden kedinizin iştahsızlığı arkasında yatan probleme yönelik bazı sorular alacaksınız örneğin; yaşadığı alan mı değişti? Mamasını mı değiştirdiniz? Eskisi kadar aktif mi, değil mi? İdrara çıkma sıklığında, su içme oranında bir değişiklik var mı? gibi pek çok sorunun cevabını bilmek ve hekime bilgi vermek adına önem arz ediyor.

İçindekiler

Kedim yemek yemiyor?  ne yapmalıyım?

Bu sorunun cevabı için birden fazla şey sıralanabilir. Yani öyle tek bir şey söylemek doğru olmaz. Bu sebepten ötürü kedilerin yememe nedenleri hakkında yazımızda belirttiğimiz tüm seçenekleri tek tek değerlendirmeniz gerekiyor. Böylece başınıza geldiği takdirde çözüme kavuşturup kavuşturamayacağınız bir durum olduğunu rahatlıkla ayırt edebilirsiniz.

Kolay halledilebilecek sorunlar için ev ortamı yeterli gelirken, ciddi sağlık sorunları için mutlaka bir hekime başvurulması gerekir. Buna bağlı olarak, olası tüm problemler hakkında detaylı bilgi alarak kendinize bir yol çizebilirsiniz.

Kedinizin Yemek Yemiyor Olması Konusunda Endişe Etmeli Misiniz?

Nedeni her ne olursa olsun kedinizin yemek yemiyor oluşu kötü sonuçlar doğurabileceği için oldukça önem arz eden bir konudur. Hangi tür olursa olsun her canlının yaşamını devam ettirebilmesi için yemek yiyerek vücudunun gerekli besini alması gerekiyor. Sebebi her ne olursa olsun kediniz eğer yemiyorsa bir sorunu vardır veya olacaktır. Sorumuzun cevabına gelecek olursak; evet kedinizin yemek yemiyor olması konusunda endişe etmeniz gerekiyor.

Kedilerde İştah Kaybını Nasıl Tespit Edersiniz?

Eğer aşağıda maddeler halinde sıraladığımız belirtilerin küçük dostunuzda olduğunu tespit ederseniz, kedinizin bir yemek yememe sorunu olduğunu doğrularsınız. Yeme sorunu bir yana kediniz eğer bunlardan bir ya da birkaçına sahip ise veteriner hekime gitmeniz gerekmektedir.

  • Aniden kilo kaybetmesi
  • Göz küresinin dışa çıkıklığı
  • Kusma ve ishal durumları
  • Kalp atışının zayıflaması
  • Nefes almada zorlanması
  • Ateş yükselmesi
  • Karnında beliren şişlik

Kedinizin İştahsızlığı Arkasında Yatan Sağlık Problemleri

hasta kedi

Her kim olursa olsun tüm canlılarda yemek yememe sorunu bir hastalığın habercisi olmakla beraber nedenleri sağlıksal, psikolojik, farklı mama vermek gibi birçok probleme dayanabilir. Alması gereken besin miktarını alamamaları durumunda, karaciğer, vücutta bulunan yağ dokudan enerji açığını kapatmaya çalışır, karaciğer içinde gerçekleşen çeşitli biyokimyasal olaylar sonucunda karaciğerde yağ birikmeye başlar dolayısıyla karaciğer hücrelerinin verimli çalışması engellenmiş olur.

Bir diğer deyişle proteini alamamaları sonucunda vücudun fizyolojisine uygun çalışamamasından dolayı zaman içerisinde ne yazık ki karaciğer yağ ile kaplanıyor ve hepatik lipidozis hastalığına davetiye çıkartıyor. Kedinizdeki yememe veya beslenme düzeninin değişimi gözünüze çarparsa kısa süre içinde veteriner hekimine götürmeniz gerekiyor. Ne denli hızlı hareket ederseniz o kadar hızlı tedavi alabilirsiniz. Yazımızın devamında yememe sorununa sebep olan sağlık sorunlarını listeledik;

1- Solunum Hastalıkları

Kedinizin yaşadığı solunum sıkıntısı dolayısı ile burun tıkanıklığı sebebi ile koku ve akciğerlere tesir etmesi ile nefes alma yetisini aksatıyor olup bu durum da iştahlarını etkilemektedir. Solunum yolu problemleri kedinizi koku almasından, görme duyusuna varana kadar kısıtlayabilmektedir.

Bu hastalık antibiyotik ile tedavi edilebilirken daha ileri düzeyde ise kronikleşip hiç iyileşemeyebilmektedir. Ciddi veya basit olsun farketmeksizin eğer bir kedi mamasını koklayamıyorsa, yemek istemeyebilir. Eğer kediniz sesli şekilde nefes alıyor, burnu akıyor ve mamasını yiyemiyorsa çok beklemeden doktora götürmelisiniz.

2- Sindirim Sistemi Hastalıkları

Mideden başlayan oradan bağırsağa geçen sindirim sisteminde meydana gelen rahatsızlıklar kedinizin yememesine neden olabilir. Buna bağlı olarak kedinizde karın ağrısı, halsizlik, ishal ve kusma gibi belirtileri gösterecektir. Yemeğini yemesinin akabinde yediklerini çıkartıyor, ishal ve enerjisi düşük ise bu durumun ev ortamında geçmesi olası olmadığı için kısa zaman içerisinde bir hekime götürmeniz yararlı olacaktır.

3- Yabancı Cisimler

Kedilerde sık rastlanan problemlerden biri de tüy yumağı ve yediği yabancı cisimlerdir. Bu cisimler sindirim sisteminden yemeklerin geçmesine engel olabilmektedir. Bu sebeptendir ki kediniz kusabilir, dolayısıyla mide bulantısı mamasını yememesine neden olacaktır. Bazı yabancı cisimler kedinizin sindirim sisteminden geçerek biraz iştahsızlığa, kusmaya ve ishale neden olup dışkıyla atılabilmektedir. Fakat yine de böyle bir durumdan şüphelenirseniz muhakkak bir veteriner hekimine gitmeniz gerekir, cismin dışkıyla atılıp atılamayacağına veteriner hekiminizin karar vermesi gerekmektedir.

4- Ağız ve Diş Hastalığı

Diş ağrısı insanlarda da olduğu gibi kedilerde de mümkün olabilmektedir. Dişin ağrıması, kırılması, apse, ve diş etlerinin iltihaplanması sebebiyle yeme konusunda soruna yol açmaktadır. Diş hastalıklarının tanısı hayli zor olduğu için diş uzmanı bir veteriner hekimi, hastalığı teşhis etmek üzere sakinleştirici verebilir.

Kedilerin yemek yememesindeki en büyük problem olarak görülmektedir. Çünkü çok büyük bir sorun olmasa dahi en ufak ağrı  veren hassas durumda bile yemek yiyemez hale gelebiliyorlar. Damak, dudak ve dilde çıkan yaralar da iştahsızlığa sebep olabilmektedir.

5- Tümörler ve Kanserler

İyi huylu veya köyü huylu tümörler kedilerin belirli bir yaşa gelmesiyle kendini yoğun olarak göstermektedir. İlk etapta bu hastalıklar olumsuz bir etki yaratmıyorken ilerleyen zaman içerisinde etki seviyesi artıyor ve bu da kedinizin yiyememe sorununa yol açabiliyor. Böyle bir durumda mutlaka veteriner hekime danışılması gerekiyor.

6- Viral Hastalıklar

Çok sayıda enfeksiyöz rahatsızlıkların görüldüğü kedilerde; FIP, feline panleukopenia, feline leukemia hastalıkları en yaygın olanlarıdır. Hemen bir tedavi uygulanmazsa etki düzeyi hızla artacak ve enerjisizlik, yemek yememe gibi belirtileri ortaya çıkartacaktır. 

7- Doku ve Organ Hastalıkları

Dış etkenlere bağlı olarak vücutlarındaki organ ve dokularda sıkıntılar yaşanabilmektedir. Kedinizin yaşadığı yememe sorunu bu sorunlu organ ve dokulardan kaynaklanıyor olabilir.

Kedinizde İştahsızlığa Sebep Olan Yiyecek Problemleri

kuru ve ıslak mama

8- Mamanın Lezzeti

Kediler yedikleri gıdalar konusunda seçici davranmakta olup belki de uzun yıllar boyunca yedikleri bir yemeği birden yememeye başlayabilirler. Bu durum biraz da kedinizin kişisel damak zevkinden kaynaklanmaktadır. Buna ek olarak bazı markalar ürünlerinin içeriğinde değişiklikler yapabilir, bunu siz anlayamazsınız ancak kediniz anlayacaktır!

9- Yiyeceklerin Şekli / Dokusu

Yiyecek konusunda şekil ve dokuları algılayabilen kedilerin kimisi bu duruma farklı reaksiyon gösterebilirler. Bazı kediler üçgen şekli tercih ederken bazı kediler yuvarlak bazıları ise kuru yada yaş mamayı tercih edebiliyorlar.

Yiyeceğin Bozulması

Hayvandır nasıl olsa yer deyip geçmeyin! Eğer ki kedinize bozulmuş  veya tarihi geçmiş bir mama verirseniz doğal olarak yemek istemeyecektir. Mamasını vermeden önce son kullanma tarihini kontrol etmeniz son derece önemli bir husustur!

Diğer Sebepler

depresyonda olan kedi

Psikolojik Problemler

Kedinizde yememe problemi varsa ve herhangi bir fiziksel hastalığa sahip değilse geriye depresyon kalıyor. Evde yaşanan farklılıklar, ilginin azalması, davranışların sertleşmesi, yeni kişilerin katılımı bazı kedilerde hassasiyete yol açabilmektedir.

Bunun yanı sıra yemek konusunda seçici davranan kediler için değişik şekillere sahip mamalara ısınması için belirli bir zamana ihtiyaç duymaktadırlar. Büründükleri bu psikolojik durum uzun vadede kendiliğinden geçebiliyorken, bazen tıbbi yardım almaları gerekebiliyor.

Yabancı Ortamlar

Kediler ait oldukları yerlere bağlı olan canlılar olup düzenlerinden koparak farklı bir yaşam ortamına geçiş yaptıkları takdirde yeme sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ayrıca herhangi bir yolculuk esnasında mideleri bulanacağı için akabinde yemek yiyemezler.

Farklı Cisimleri Yutmaları

Kedilerin çeşitli cisimler ile oynamayı sevdiğini bilmeyen yoktur. Küçük boyutlardaki bu cisimler her ne kadar eğlenceli vakit geçirmelerine olanak sağlasa da, öte yandan bunları yutma tehlikeleri de mevcuttur.

Yutulan yabancı cisim, sindirim sisteminde yarattığı tıkanıklık sebebiyle yediği mamayı kusmasına neden olacak ve yememeye başlayacaktır. Yutulan bu cisim eğer küçük ise bazen kendiliğinden dışkı yolu ile vücuttan atılabilmektedir fakat iplik gibi uzun cisimler bağırsaklarda ciddi sorunlara sebep olabilir.

Aşılama Sonrası

Kediniz yeni yapılan aşılar neticesinde iştah kaybı yaşayabilir. Bunun sebebi ise kedinizin bünyesinin aşıya karşı tepki vermesidir. Aşı tüm hayvanlar için bir nimet olsa da bir takım yan tesirleri bulunuyor. Bunlardan biri de halsizlik ateş ve dolayısıyla yememe sorunudur.

Kediniz Stres Altındaysa

Kedi deyip geçmeyin zira onlar da belirli sebeplere bağlı olarak stres yaşayabiliyorlar. Peki nedir bu sebepler derseniz; yüksek seviyede soğuk/sıcak ortamlarda bulunmaları, sahibinin değişmesi, başka bir kedinin yaşadığı ortama gelmesi, yaşam ortamında değişiklikler gibi seçenekler sıralanabilir. Bunlardan dolayı da yeme konusunda sorunlar yaşanabiliyor.

Mama Değişimi

Kedinizin yememesinin en yaygın nedenlerinden biri de mama değişikliği yapmaktır. Bu seçenek çok fazla başınızı ağrıtmadığı gibi basit şekilde çözülebilmektedir. Yakın bir zaman diliminde kullandığınız mamayı değiştirdiyseniz ve bu da kedinizi etkilediyse bunun tek bir çözümü var. O da; kullanmış olduğunuz eski mama ile yeni almış olduğunuz mamayı harmanlayarak vermek olacaktır. Böyle böyle harmanladığınız mamadan eski mamanın porsiyonunu azaltarak kısa sürede yeni mamaya adapte edebilirsiniz.

Kızgınlık Dönemi

Kedilerin belirli dönemleri olan çiftleşme, özellikle dişi kedilerin farklı davranışlarda bulunmalarına neden olmaktadır. Bunlardan biri de yememe sorunu olup kızgınlık döneminin geçmesinden sonra bu durum 2 ile 3 gün içerisinde son bulur.

Parazitler

Kedinize belirli aralıklar ile iç ve dış parazitten korunma uygulamalarını yaptırmıyorsanız parazitlerin bulunması kaçınılmaz bir durum haline dönüşecektir. Bilhassa yavru kediniz varsa parazitler yönünden çok daha fazla etkileneceğini ve mama yememe gibi sorunlar ile baş etmek zorunda kalabileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Oldukça basit bir çözüm olarak ise; ilk bir aydan sonra ilk muayenesini ve parazit uygulamalarını yaptırmak olacaktır.

Diyet Programında Değişim

Kediler bağımlı hayvanlardır. Alıştıkları şeylerin dışına çıktıklarında huzursuz ve mutsuz hissedebilirler. Uyduğu bir program haricinde farklı bir programa geçiş yapmanız dahilinde aradaki farkı anlayacak ve tepkisel olarak yememe ile cevap verebilirler. Bu durumda ilk birkaç gün mamalarını karıştırarak vermek ve her geçen gün eski mamasını daha da azaltmak yenisi için iyi bir alıştırma taktiği olacaktır.

Başka Bir Hayvanın Varlığı

Kedilerin bulundukları ortamda başka hayvanın var olması, mama kaplarının olduğu noktaya gidememelerinden kaynaklanan bir yememe problemi yaratabiliyor. Gözlemleriniz dahilinde böyle olduğunu düşünüyorsanız kedinizin yemeğini başka bir yere koymalısınız.

Kediniz Yemeden Ne Kadar Süre Dayanabilir?

Kediler de aynı insanlar gibi belirli bir süre aç kalabilirler. İki hafta yemeden durabildikleri gibi sadece üç gün susuz yaşamlarını devam ettirebilirler. Bu yememe durumu ne denli uzun süreye yayılırsa bunun etkisini zayıflaması ile gösterecektir. Hali hazırda bulunan bir hastalığı varsa daha çok tetiklenecek veya olmayan hastalıklara davetiye çıkartacaktır. O yüzden bir gün veya daha fazla zaman boyunca kedinizin yemek yemediğini farkedersiniz, hemen bir veteriner hekimi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Kedinizin Yemesi İçin Neler Yapmalısınız?

mama yiyen kedi

seafoodplus.infogi bir sebebe bağlı olarak kediniz yemeyi bıraktıysa onu tekrardan yemek yemeye başlatabilirsiniz. Eğerki sorunlardan biri üst solunum yolu rahatsızlığı ise kedinizi buharlı bir ortama sokarak ya da burnundan eczaneden bulabileceğiniz serum izotonikdamlatarak sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

2.İştahını artırmak adına soğuk ve ıslak olan mamasını/ton balığını mikrodalga fırında hafif ısıtılabilir, yavru kedi maması, konserve tavuk verebilirsiniz. Buna ek olarak değişik şekil ve tattaki mamaları tercih edebilirsiniz.

seafoodplus.info da mamayı tamamen kendiniz hazırlayın. Ancak belirtmem gerekiyor ki bu mamanın içerisinde olabildiğince taze ürünler kullanmaya özen göstermelisiniz. Kedinizin yediği mamanın içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığına göz atın! Eğer ki böyle bir durum varsa yeni ve uygun bir mama arayışına geçebilirsiniz.

seafoodplus.infoğlık sorunu nedeniyle yemek yemiyorsa veteriner hekiminin vermiş olduğu programı uygulamalısınız. Sahip oldukları bu rahatsızlıklara sahip olan kimi kedinin konserve mama ile iştahları geri gelirken, ciddi rahatsızlıklara sahip olan kimi kediler de veteriner hekiminin vereceği iştah açıcı ilaçlar ile bu durumun üstesinden gelebilir.

seafoodplus.info kediniz hiç bir sağlık sorunu yaşamıyorsa onu yemeğe ikna etmek üzere çeşitli yollara başvurabilirsiniz. Porsiyonu az olacak şekilde karaciğer ve ton balığı konservelerinden yararlanabilirsiniz.

  • Kedinizin mamasına et suyu, pişmiş yumurta, balık yağı gibi ürünler ekleyerek kendinize vermeyi deneyin. Hala yemiyor ise mamayı uzak bir yere götürün ve akabinde sonra yeniden taze şekilde verin. Fakat yine dikkat etmeniz gereken bir husus var ki o da, bayatlama gibi kedinizi yemekten soğutacak etkenlerin olmasıdır.

Ne Zaman Veteriner Hekimine Başvurmanız Gerekiyor? 

veteriner hekim ve kedi

Yukarıda bahsi geçen durumların hepsi olmasa bile bir çoğunun ciddi sağlık problemleri yarattığını biliyorsunuz. Saydığımız bu belirtileri gördüğünüz ve kedinizin bir gün veya daha fazla süre boyunca yemek yemediği zaman, bir veteriner hekimine başvurmanız gerektiği sinyallerini alacaksınız.

İştahsızlık Konusunda Uygulanabilecek Tedaviler

Kedinizde farkettiğiniz iştahsızlık sonrasında hastalığına göre uygulanacak işlemler;

  • Antibiyotik vermek
  • Cerrahi müdahale
  • Diyet programında değişiklik
  • Hastanede yatarak tedavi edilmesi
  • İştah açıcı ilaç vermek ve mide bulantısını gidermek

**Kedilerin burnu havada canlılar olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak yememe sorununu her zaman bu özelliği ile bağdaştıramayız. Nitekim bu durumun arkasında pek çok hastalık ve çevresel faktörler yatabiliyor. Dolayısı ile bu makalemizde sizlere kedinizin iştahındaki problemlerin arka planından bahsetmiş ve onları nasıl yemeye teşvik edeceğine dair ipuçlarını vermiş bulunuyoruz. Eğer ki bu durumu aşarsanız, kedilerin beslenme sıklığı hakkında olan makalemizden alacağınız bilgiler doğrultusunda hem kedinizin hem de sizin hayatınız daha da kolaylaşacaktır.

Sıkca Sorulan Sorular

Bebek maması deneyin. Bebek mamasının kokusu çok güçlüdür ve belki hasta ve iştahsız bir kedinin yemek yemesini sağlayabilir.

kedim yemek yemiyor diyorsanız burada günlük porsiyonunu küçük öğünlere bölerek düzenli aralıklarla vermek. Aromasını açığa çıkarmak ve iştahını kabartmak için mamasını ısıtmak. Rahatsız olabileceği için yemeğini yerken kedinizi izlemeyin.

Operasyondan sonraki 24 saat HİÇ mama yememesi normal karşılanabilir. Siz yine de saat aralıklarla mamayı önüne koyun sonra geri alın. Mama olarak ilk gün özellikle sevdiği yaş mamaları tercih edebilirsiniz.

Bazı durumlarda kediler, susuz kalsalar bile, herhangi bir protein alımı olmadan 3 veya 4 gün içinde ölebilirler.

Kediler, tadı güzel yiyeceklerden hoşlandıkları için damak zevki olarak insanlara çok benzerler, bu nedenle eski veya bayat yiyecekleri yemeyi reddedebilirler . Kedinizin maması, sıcak veya nemli bir ortamda saklandığında, serin ve kuru bir yerde saklanan mamaya göre daha çabuk bayatlayabilir.

Kediniz yemek yememekle birlikte normalden daha fazla su içiyorsa, bu diyabet veya böbrek hastalığı gibi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir

Kedi herhangi bir sağlık sorunu ortaya çıkmadan önce saat güvenli bir şekilde yiyeceksiz kalabilir

Kediniz istekliyse, bir şırınga kullanarak ağzına ince bir buhlama kedi maması damlatmayı deneyin. Kedi yemek yemiyorsa fazla  zorlamayın . Zorla besleme, kediler için streslidir ve sizin için potansiyel olarak tehlikelidir.

Hasta olmuş olabilir kediniz, en yakın veterinere getirmenizde fyada var!.

Su ihtiyacını karşılayabilen kediler bir ve iki hafta gibi uzun süre aç kalabilir. Bunun yanı sıra protein almadan ya da et ürünleri yemeden üç dört gün dayanabilirler. detaylı kaynak için kediler kaç gün aç kalabilir yazımıza göz atın

Halsizlik de iştahsızlık da başlı başına ve aynı zamanda birbirini tetikleyen problemler olabileceği için veteriner hekimlere danışılması en doğru seçenek olacaktır. &#;Kedim yemek yemiyor kusuyor&#; şikayeti için de zaman kaybetmeden veteriner hekim uzmanlığına başvurulması önemlidir.

Bu İçerikler İlginiz Çekebilir

Kedilerde Hastalık Belirtileri

Kedilerde hastalık belirtilerini anlamak son derece önemlidir. Uzun süren hastalık ve belirtilerini gözlemlemez veya tedbir almazsanız sonuçları üzücü olabilir. Hastalık belirtileri her kedide farklılık gösterebilir. Her kedinin kendine has bir karakteri vardır. Kediler, hastalık belirtilerini bazen kolayca gözlemlenebilir şekilde yaşayabilir ya da bu belirtileri onun normal yaşamıymış gibi algılayabilirsiniz. Kedinizin yaşadığı hastalığı bazen somut olarak gözlemlemekte mümkündür. Bazı hastalıklar, kedilerde; yaralar, ishal olma veya fazla uyuma hali ile kendini gösterebilir. Tüm bunlar somut ve net bir şekilde hastalık belirtileri olarak ortaya çıkmaktadır. 

İştahsızlık

Kediler, yemek yemeyi seven ve enerji ile dolduktan sonra etrafta koşturarak, oyunlar oynayarak enerjilerini boşaltmayı seven canlılardır. Kediniz, normalinden daha az yemek yiyor veya mama kabını doldurduğunuzda yeme eğilimi göstermiyorsa bir sıkıntı var demektir. Mama öğünlerini düzenli bir şekilde veriyor, aç olacağı zamanları iyi biliyorsanız kedinizin iştah kaybı yaşadığını rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Kediniz, mamasını öğünleri içerisinde bitirmiyorsa bu bazı hastalıklar yaşadığı ihtimalini arttırır.

İshal

Kedilerde hastalık belirtileri arasında yaygınlıkla görülen bir diğer durum ise ishaldir. İshal olma durumuna yol açan bazı nedenlerde olabilir. Bunlar; yanlış beslenme, parazitler ve bazı metabolizma rahatsızlıkları olarak ortaya çıkabilir. Tüm bunların dışında başka ciddi hastalıkların habercisi de olabilir.

Halsizlik

Kediler doğası gereği enerjik ve hareketli canlılardır. Bazı cinsler yapıları gereği miskin olabilirler, onun için kesin ve net konuşamayız kediniz gereğinden fazla uyuyor ya da hareketlerinde anormal bir ağırlık varsa birtakım sıkıntılar yaşadığını anlamak mümkün. Çevresine ilgisi azalmış ve size yanaşmıyorsa mutlaka dikkat etmeniz gerekir. İnsanlar, kedileri genelde miskin olarak görürler. Bu da bazı hastalık belirtilerinin, anlaşılmasının önüne geçebilir. Siz, yine de sevimli dostunuzu iyi bir şekilde gözlemleyin ve sıkıntılarını anlamaya çalışın.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir