topraksız pekmez nasıl yapılır / Üzüm Pekmezi Tarifi Nasıl Yapılır? Malzemeleri ve Yapımı

Topraksız Pekmez Nasıl Yapılır

topraksız pekmez nasıl yapılır

Evde pekmez yapımı

Pekmez çoğu meyvenin tatlı sularının özel bir teknikle kaynatılıp koyulaştırılmaları sonucu elde edilen ekşi bir malzemedir. Ülkemizde yöresel olarak üzümden duta, ayvadan keçiboynuzuna sayısız farklı pekmez yapılır. 

Pekmez yapılırken önce meyvenin suyu posalı bir şekilde süzülür. Bu su, pekmez toprağı veya ak toprak denilen kireç oranı yüksek toprakla karıştırılır ve kaynatılır. Pekmez yapımında bu işlem meyvenin kendi ekşisini (asidini) nötralize eder. Oldukça koyu kıvamlı bu gıdayı içerisinde tatlı olan neredeyse her şeyden yapabilirsiniz. Peki evde pekmez nasıl yapılır?

Pekmezini yapacağınız meyvenin suyunu sıkın. İyice ezilen ve posalarından ayrışan meyve suyunun asidini almak için %5 oranında pekmez toprağı ekleyin. Karışımı bir taşım kaynatın. Bir gün oda sıcaklığında dinlendirerek pekmez toprağının dibe çökmesini sağlayın. Sıvıyı süzerek tekrar bir kaba alın ve pekmez kıvamına gelene kadar kaynatın. 

Peki evde pekmez yapımında nelere dikkat edilmeli? Pekmez kaynarken oluşan üst köpüğünü sürekli alın. Bu köpük pekmezi bulandırabilir ve ömrünü kısaltır. Pekmez yaparken köpüğün rahatça toparlanabilmesi için 1 yumurtanın beyazını henüz yeni ısıtmaya başladığınız meyve suyuna ekleyebilirsiniz. Ayrıca:

  • Kaynayan meyve suyu uçarken tencerenin kenarlarında biriken kalıntıları nemli bir tülbentle silin. Aksi takdirde tencere kaynadıkça yanar. Bu da pekmezin tadını olumsuz etkiler.
  • Pekmezin topraklı bölümünü dipte bırakın, buna yakın kısımları da iki kere süzün.
  • Pekmezi pişirirken tıpkı reçeldeki gibi sıcakken daha akışkan olacağını unutmayın. Alıştığınızdan daha sulu bir kıvamda iken altını söndürün.

Pekmezi et veya tavuk marine ederken, salata soslarında, tatlılarda yoğurt ile karıştırarak, balsamik sirke yerine sirke ve pekmezi karıştırarak kullanabilirsiniz.

Ev yapımı pekmez sonrası aklınız reçellere gittiyse, reçel nasıl yapılır makalemize mutlaka göz atın :)

Pekmez toprağı

Pekmez toprağı % oranında kireç içeren beyaz renkli bir toprak türüdür. Pekmez yapımında şırayı durultmak için kullanılır. Yöresel olarak ak toprak, marın veya Kilis yöresinde havara adlarıyla da bilinse de Amasra bölgesinde pekmez yapiminda herhangi bir toprak türü kullanilmamaktadir.

Meyvelerin kaynatılmasıyla elde edilen şıranın pH'ı arasındadır ve asidik olduğundan ekşidir. Aynı zamanda içindeki meyve parçaçıklarından dolayı bulanık bir görüntüsü vardır. Ph'ı ve bulanıklığın düzenlenmesi pekmez toprağı ile sağlanır. %80'in üzerinde kalsiyum karbonat içeren beyaz görünümlü pekmez toprağı &#;kg şıraya ,5&#;kg katılır. dakika kadar kaynatılır. Tortular dibe çöker ve asitlik giderilerek pH ,5 arasında sabitlenir, bu şekilde ekşiliği azaltılır.[1][2].

Pekmez toğrağının oluşumu ve içeriği: Pekmez toprağı çoğunlukla Toros Dağları bölgesinde dağların tektonik hareketlerle kırılması sonucu görünür hale gelen genellikle 30&#;cm ile 1 metre arası bir kalınlıkta bir katman şeklinde bulunan, çoğunlukla kalsiyum karbonattan oluşan fosil tortusudur. Bu tortu tabakasının oluşumunun milyon yıldan daha öncesine dayandığı öngörülmektedir. Bu toprak türü güneş ışığı alamayacak kadar ( metreden daha derin) derin deniz tabanında, dibe çöken ölü deniz canlılarının henüz bu organik tortuları ayrıştıracak olan çürükçül bakterilerin tam olarak gelişmediği milyon yıl öncesi dönemde deniz tabanında yüzeysel fosilleşmesi sonucu oluşmuştur.

Burdur, Muğla ve Antalya bölgesinden elde edilen pekmez toprağı incelendiğinde içinde paleozoik döneme ait olduğu öngörülen deniz kabukları ve deniz canlısı fosillerine rastlanmıştır. Kıtaların hareketi sonucu önceleri deniz tabanından metreden daha derinde olan bu tabakaların yükselmesi sonucu bugün itibarıyla deniz seviyesinden yukarıda, Batı Toros Dağları boyunca çoğunlukla metre rakımlarında rastlanmaktadır. Deniz tabanında yüzeysel fosilleşme ile oluşan bu tabakanın ve diğer doğal olaylar sonucu oluşan kil tabakalarının tektonik hareketler ile üst üste yığılması sonucu Toros Dağlarının yumuşak topraklı tepelerinde görülen renkli katmanların arasında beyaz renkli 30–&#;cm kalınlıkta pekmez toprağı görülebilmektedir.

Pekmez toğrağının her ne kadar bu toprağın üretimi ile geçimini sağlayan kişiler tarafından zararsız olduğu iddia edilse ve içerik olarak çoğunlukla Kalsiyum Karbonattan oluşsa da, derin deniz tabanında oluştuğundan içeriğinde Kurşun (Pb)'un da bulunduğu ağır metallere rastlanmaktadır. Bu nedenle pekmez yapımında PH dengeleyici olarak kullanılırken pekmez içeriğine az veya çok ağır metallerin eklenmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle dağlardan elde edilen bu toprak türünün mutlaka resmî bir kurum tarafından analiz edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Pekmez toprağına alternatif olarak, daha güvenli bir şekilde, pekmeze saf kalsiyum karbonat eklemesi yaparak PH dengelemesi de yapılmaktadır.

Kaynakça[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.