araca ruhsat çıkarma / Sıfır ve İkinci El Araca Ruhsat Nasıl Çıkarılır?Gerekli Belgeler

Araca Ruhsat Çıkarma

araca ruhsat çıkarma

Yeni araba alınca ruhsat nasıl çıkarılır?

ruhsat çıkarma

Sıfır bir araç aldıysanız, bu noktada yeni ruhsat alabilmek açısından biraz da olsa koşuşturmaca halinde olacağınızın altını çizelim. Yani sadece arabanın ücretini ödeyerek, hemen sürüş keyfine ulaşamıyorsunuz. Bu noktada ruhsatı üstünüze alabilmek için gerekli belgelerin tamamlanması gerektiğinin altını çizelim. Şimdi sizlere “Yeni araba alınca ruhsat nasıl çıkarılır?” konusuna dair açıklık getiriyoruz. Birkaç adımı takip ederek, en kısa sürede ruhsatınızı çıkartabilir ve sürüş keyfinizi sorunsuzca yaşayabilirsiniz.

• Alıcı adına ait olan kesin satış faturaları
• Aracın satın aldığı bayi tarafından ödenen “özel tüketim vergisi”
• Araca ait olan teknik belge
• Trafik sigortası

Bu belgeler tamamlandıktan sonra acenteye götürülür ve ruhsatın çıkma işlemleri sağlanır. Bazen aynı gün, bazen ise birkaç gün sonrasında ruhsatların çıktığı gözlemlenebiliyor. Bu tamamen yoğunlukla alakalı bir durumdur! Belirtilen adresinize en kısa sürede ruhsat yine acente tarafından kargolanacaktır. Eski dönemlerde Trafik Şube Müdürlüğünden çıkartılan bu evraklar, yeni düzenlemeler ile beraber artık acentelerin eline geçti. Bu sebeple vakit kaybetmemek adına acenteye yönelmenizi önermekteyiz!

İkinci el araç için ruhsatı nasıl üstüme alabilirim?

Sadece sıfır araç için değil, aynı zamanda ikinci el araçlar için de “Yeni araba alınca ruhsat nasıl çıkarılır?” sorusu kafalarda yer alıyor. Bu noktada yapmanız gereken birkaç adımla beraber yeni ruhsata kavuşma durumu tamamen söz konusu olabiliyor. Şimdi sizler için ikinci el aracınıza, üstünüze olmak koşulu ile nasıl ruhsat çıkartabileceğiniz konusuna değinelim;

• Alınan araca ait olan Tescil ve Trafik belgeleri tamamlanmalı,
• Noter tasdikli olarak aracın satış belgeleri olmalı,
• Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası yapılmalı
• Vergi ilişliği kesme belgesi

Bu belgeler tamamlandıktan sonra, aracı alan ve satan şahıslar herhangi bir notere gidebilir, ruhsat işlemlerinin devrini gerçekleştirebilirler. Eğer aracı üstüne alacaksanız, mutlaka "araca ait olan vergi borcunun olup, olmadığı" konusunu araştırmanızı önermekteyiz! Noter çalışanları, elektronik sorgulama sistemleri ile beraber aracın borcuna ilişkin bilgiler vermektedir.

Evet, böylelikle “Yeni araba alınca ruhsat nasıl çıkarılır?” sorusu tam olarak cevap bulmuş oluyor! Günümüzde birçok kişi, araçlarına ruhsat çıkartabilmek adına birkaç iş gününü harcamaktadır. Aslen doğru hazırlanmış bir plan ile beraber, sadece 1 iş günü içerisinde ruhsatı çıkartabilme olanakları söz konusudur. İstenen belgeleri hemen toparlayarak, aracınızın ruhsatını tarafınıza geçirebilirsiniz. İkinci el otomobilleri satın aldıktan sonra bir notere giderek, aynı gün ruhsatı üzerine yaptırabilirsiniz. Sıfır araç satın alacaksanız, bunun için 1 hafta kadar bekleme durumları söz konusu olabiliyor. Çünkü acente yoğunluğuna göre ruhsatın hazırlanması ve tarafınıza gönderilmesi işlemleri biraz da olsa uzun sürmektedir.

Artık araç satın alma konusunda yaşanan sıkıntıların tamamını bir kenara bırakıyoruz! İstenen bu adımları sırası ile takip edin, hiçbir sıkıntı yaşamadan yeni ruhsatlarınıza kavuşun!

Araç Ruhsatı Kaybedildiğinde Yapılması Gerekenler

Araç ruhsatı özenle muhafaza edilmesi gereken en önemli belgelerin başında gelmektedir. Buna karşın araba ruhsatı kaybetmek çok sık yaşanan bir durumdur. Eğer aracınızın ruhsatını kaybederseniz ya da ruhsatınız çalınırsa hukuki açıdan bir sorumluluk altına girmemek ve ruhsatın sizin sorumluluğunuzda olmadığını ispatlayabilmek için durumu ilgili birimlere bildirmeniz gerekir.

Öncelikle araç ruhsatınızı kaybettiğinizi veya çaldırmış olduğunuzu en yakın il ya da ilçe emniyet müdürlüğüne giderek bildirmeniz gerekir. Bu bildirimde bulunmak için beklemeniz, ruhsatınızın farklı bir amaç için kullanılmasına izin vermeniz anlamına gelir. Bu nedenle “araç ruhsatını kaybettim” şeklinde bildirim yapmanız hukuki açıdan büyük önem taşımaktadır. Durumu emniyet birimlerine bildirdikten sonra gazeteye ilan vermenizde fayda olacaktır.

Bildirimde bulunduktan sonra işlemlere başlayın

Gerekli birimlere araç ruhsatını kaybettiğinizi bildirdikten sonra araç ruhsatınızı yeniden çıkartmanız gerekecektir. Elbette sizden bazı evrakları hazırlamanız istenecektir. Unutmayın, aracınızı kısa bir süre önce muayene ettirmiş ve belgelerinizi temin etmişseniz işlemlerinizi daha kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz.

Aracınızın bir süre önce muayene edilmemişse farklı bir yol izlemeniz gerekir. İl/ilçe emniyet müdürlüğüne başvuru yaptığınızda sistem üzerinden bir kontrol yapılır. Şayet aracınızı kısa süre önce muayene ettirdiyseniz kontrolde bu bilgi çıkar. Muayene ettirmediyseniz yetkili birim sizden önce araç muayenesi yaptırmanızı isteyecektir. Muayene sonrası alacağınız belgeyi özenle saklamanız gerekir. Sonrasında araç ruhsatını kaybettim şeklinde bir başvuru yaparak ruhsatınızı yeniden çıkarabilirsiniz.

Aracınızın muayene işlemlerini gerçekleştirdikten sonra evrak hazırlama işlemine geçebilirsiniz. Ruhsat zayi işlemi yapmaya yetkili olan bir vekaletname, karakol tutanağı, zorunlu trafik sigortasını yaptırdığınızı kanıtlayan bir belgenin fotokopisi sizden istenecek belgeler arasında yer almaktadır.

Karayolları muayene istasyonunda tespit yaptırın Karayolları muayene istasyonundan motor ve şasi numarası tespiti yaptırmanız gereklidir. Bu tespit sonrasında alacağınız belgeyi de başvuru dosyanıza eklemelisiniz. Ayrıca araba ruhsatınızı kaybettiğinize yönelik başvuru yaparken yaklaşık TL tutarında bir harç ücreti de ödemeniz gerekecektir.

 Kayıp Ruhsat Çıkarma Harç Ücreti

Yeni ruhsat çıkarmak için ilgili bankalara bir ödeme yapmanız gerekir. Ruhsat yenileme işlemleri noterler aracılığıyla yapılır. Araç ruhsatı çıkarma ve yenileme ücreti yılında;

  • Noter evrak bedeli : ,50 TL
  • Noter ücreti : 54 TL
  • Belge baskı ücreti : 22 TL olarak toplam TL olarak belirlenmiştir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir