hamileyken mide üşütmesine ne iyi gelir / Hamilelikte İshal Neden Olur, Nasıl Geçer? Gebelikte Karın Ağrısı Normal Mi? - Sağlık Haberleri

Hamileyken Mide Üşütmesine Ne Iyi Gelir

hamileyken mide üşütmesine ne iyi gelir

Hamilelikte İshal Neden Olur, Nasıl Ge&#;er? Gebelikte Karın Ağrısı Normal Mi?

 Hamilelikte İshal Neden Olur, Nasıl Geçer?

 Günde iki kereden fazla yumuşak kıvamlı ya da sulu dışkılama halinde ishalin varlığından söz edilebilir. Hamilelerde hormonal değişiklikler nedeniyle ishal şikayetine sık rastlanır.

 Bazen ishale karın ağrısı, mide bulantısı, ateş ve kusma da eşlik edebilir. Böyle durumlarda besin zehirlenmesi ihtimali de akla gelir. Doktor muayenesi ve gaita tahlili ile ishalin gerçek sebebi öğrenilebilir. Tek başına ishal hamilelik döneminde normal kabul edilebilir ancak yanı sıra başka şikayetlerin varlığı halinde tıbbi yardım alınması önerilir.

 Virüs, bakteriler, mide üşütmesi bağırsak parazitleri parazitleri de ishalin sebebi olabilir. Her sebep için öncelikle doktor tarafından doğru teşhis konulmalı ve uygun tedavi uygulanmalıdır. İki ya da üç günden fazla süren ishallerde doktora görünmek gerektiği söylenebilir. Bazen ishalin sebebi hamilelik döneminde kullanılan vitamin ve diğer takviyeler olabilir. Böyle durumlarda doktorun ilaç alımı konusunda yapacağı bir düzenleme ile şikayetler son bulur.

 Hamilelikte anne ve bebeğin sağlığı , bebeğin normal gelişimi için beslenme düzeni çok önemlidir. Doğal, sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda titiz davranılmalıdır. Doğru beslenme ile bağırsak düzensizliklerinin önüne geçilebilir. İshal şikayeti olduğu zamanlarda haşlanmış patates, pirinç lapası, muz ve havuç gibi yiyecekler tüketilebilir.

 Ayrıca vücut su kaybettiği ishal dönemlerinde su ve sağlıklı sıvı gıdalar tüketilmelidir. Böylece kaybedilen su yerine konarak anne ve bebek sağlığına fayda sağlanır.

 Özellikle gebeliğin ilk ve son aylarında sık görülen ishal şikayetleri bebeğin sağlığı açısından endişe uyandırır. Ancak ishal tek başına bebeğe zarar verecek bir problem değildir.

 Gebelikte Karın Ağrısı Normal mi?

 Gebelik döneminde karın, kasık, bel gibi bölgelerde ağrı yaşanabilir. Rahim bölgesinin büyüyüp diğer organlara baskı yapması, ağrıya neden olabilir. Dolayısıyla gebelik dönemindeki karın ağrıları nedeniyle paniğe kapılmamak gerekir. Sadece dinlenmeye özen gösterilmesi gerekebilir.

 Diğer taraftan karın ağrıları bazen düşük, erken doğum ya da benzeri problemlerin habercisi de olabilir. Özellikle karın ağrısıyla beraber kanama ya da koyu renkli akıntı olması, ateş, kusma, el ve ayaklarda ani ödem gibi problemler varsa doktora görünmekte fayda olacaktır. Panik yapılmadan doktor muayenesi ile sebebin öğrenilmesi gerekir.

 Hamilelikte İshal Şikayetleri İçin Ne Yapılmalı?

 Hamilelik dönemindeki ishal şikayetleri çoğunlukla endişelendirmeyi gerektirmeyecek kadar normaldir. İshale iyi gelecek gıdaların olduğu diyetler uygulamakla yetinilebilir. Zaten çoğunlukla bir-iki gün içinde ishal geçer. Beslenme düzenine dikkat etmek, kızartma gibi ağır yiyeceklerden uzak durmak, lifli gıdaları bir süre tüketmemek de ishale çözüm olabilir.

 Antibiyotik kullanma konusunda temkinli olunmalıdır. İshal yanında başka şikayetler varsa ve tahlillerde önemli bir enfeksiyon olduğu ortaya çıkmışsa doktor tavsiyesine uygun şekilde ilaç kullanılmalıdır.

 Papatya çayının ishale iyi geldiği bilinir. Bu nedenle papatya çayı da içilebilir. Diğer yandan hamilelik döneminde bitki çaylarının kullanımı konusunda doktora danışmak gerektiği unutulmamalıdır. Çünkü bitki çaylarının faydaları yanında özellikle hamilelik dönemi için olumsuz yan etkileri de olabilir.

 Vücuttaki sıvı kaybı tansiyonu düşürebilir. Bu nedenle mutlaka bol bol sıvı alınmalıdır. Bebeğin gelişimi için de yeterli sıvı alınması önemlidir.

Mide üşütmesine ne iyi gelir? Mide üşütmesine iyi gelen doğal şifalı besinlerle evde tedavi yöntemi

Mide ü&#;ütmesi pek çok sebepten meydana gelebilir. Özellikle kimi yiyeceklerin fazla tüketilmesi en çok da mideyi yoracak. Çok fazla so&#;uk g&#;dalar tüketilmesi de mide ü&#;ütmesine neden olabilmekte. Peki, mide ü&#;ütmesine ne iyi gelir, evde tedavi mümkün müdür?

Yanl&#;&#; beslenmeden do&#;an mide ü&#;ütmesini, do&#;ru beslenerek k&#;rmak gerekmektedir. Bu nedenle mide ü&#;ütmesi ya&#;ayan ki&#;ilerin kesinlikle yediklerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Mide ü&#;ütmesi kimi durumlarda kusmaya da yol açabilmektedir. Bu yüzden zaten rahats&#;z olan mideyi, yanl&#;&#; beslenerek çok yormamak, ayn&#; &#;ekilde hiç beslenmeyerek de bo&#; b&#;rakmamak gerekir. Kimi zaman mide ü&#;ütmesi tarihi geçmi&#; g&#;dalar&#;n tüketilmesiyle de meydana gelebilmektedir. Kimi insanlara da laktoz zararl&#; gelmektedir ve laktozun vücuda al&#;m&#; sonucunda mide ü&#;ütmesi görülebilmektedir.

Mide Ü&#;ütmesine Ne &#;yi Gelir?

Mide ü&#;ütmesine iyi gelen yöntemler aras&#;nda do&#;al sa&#;l&#;kl&#; besinler de bulunur. Bu besinler sayesinde ki&#;iler ya&#;ad&#;klar&#; sa&#;l&#;k sorunlar&#;ndan k&#;sa süre içinde kurtulabilir. Nane limon çay&#;ndan keten tohumuna, sar&#;msaktan yo&#;urda mide ü&#;ütmesine iyi gelen o besinler:

Sar&#;msak, her derde deva bir besin olarak görülmektedir. Benzer &#;ekilde sar&#;msak birtak&#;m virüsler ya da bakteriler sebebiyle ortaya ç&#;kan mide ü&#;ütmelerinde oldukça faydal&#; olmaktad&#;r.

Bu sebeple mide ü&#;ütmesi durumlar&#;nda sar&#;msak tüketmek oldukça yararl&#; olacakt&#;r. Ancak kesinlikle a&#;&#;r&#;ya kaç&#;p mideyi zorlamamak gerekmektedir.

Bal da mide ü&#;ütmesine iyi gelen bir di&#;er yiyecektir. Bal&#; da mide ü&#;ütmesi halinde a&#;&#;r&#;ya kaçmadan ve yeterli miktarda tüketebilirsiniz. Dilerseniz bal&#;, içece&#;iniz bitki çay&#;n&#;n içerisine ilave ederek de tüketebilirsiniz. Bu &#;ekilde mideniz daha az rahats&#;z olacakt&#;r.

Zencefil çok fazla tercih edilen bir besin olmasa da mide ü&#;ütmesine iyi gelen bir yiyecektir. Zencefile insanlar keskin ve biraz buruk tad&#; sebebiyle tereddütlü yakla&#;maktad&#;rlar. Oysa zencefil oldukça yararl&#; bir besindir.

Bu sebeple mide ü&#;ütmesi durumlar&#;nda az miktarda zencefili isterseniz çi&#; ve sade olarak isterseniz de tozunu bitki çaylar&#;na, salatalar&#;n&#;za ya da yemeklerinize ilave ederek tüketebilirsiniz.

  • Tavuk çorbas&#;

Genelde mide ü&#;ütmesi ya&#;ayan ki&#;iler a&#;&#;r&#; mide bulant&#;s&#; sebebiyle pek bir &#;eyler yemek istemezler. Oysa vücuda g&#;da girmeyi çok önemlidir. Bu durumda hem tad&#; çok a&#;&#;r olmayan hem de oldukça faydal&#; olan tavuk çorbas&#; gönül rahatl&#;&#;&#;yla tüketebilmektedir. Çünkü tavuk çorbas&#; da oldukça hafif ve sa&#;l&#;kl&#; hali ile mide ü&#;ütmesine iyi gelen bir yiyecektir.

  • K&#;rm&#;z&#; so&#;an

So&#;an her daim en faydal&#; buldu&#;umuz ve do&#;al antibiyotik olarak nitelendirdi&#;imiz yiyeceklerden bir tanesidir. Özellikle k&#;rm&#;z&#; so&#;an mide ü&#;ütmesine çok iyi gelmektedir. Bu sebeple midenizi yoracak kadar fazla olmamak kayd&#; ile mide ü&#;ütmesi problemi ya&#;ad&#;&#;&#;n&#;z zaman k&#;rm&#;z&#; so&#;an tüketmeyi tercih edebilirsiniz.

keten-tohumu-hangi-hastaliklara-iyi-gelir_x

Keten tohumu ba&#;l&#; ba&#;&#;na bir &#;ifa kayna&#;&#;d&#;r. Keten tohumunu mide ü&#;ütmesi problemi ya&#;ad&#;&#;&#;n&#;z dönemde muhakkak tercih etmelisiniz. Ancak bu noktada da keten tohumunun a&#;&#;r&#; tüketilmemesi gerekmektedir. Özellikle mide ü&#;ütmesi ya&#;ayan ki&#;iler kimi g&#;dalar&#;n fazla tüketilmesiyle bu problemi biraz daha fazla ya&#;ayabilmekte ve iyile&#;meyi geciktirebilmektedirler.

Bu yüzden keten tohumu da vücudun ihtiyac&#; oldu&#;u miktarda tüketilmelidir. Bu tüketim &#;ekliyle keten tohumu mide ü&#;ütmesi problemine oldukça iyi gelebilecek bir yiyecektir.

Yo&#;urt ba&#;l&#; ba&#;&#;na faydal&#; bir yiyecektir zaten. Mide ü&#;ütmesinin devam&#;nda mide bulant&#;s&#;n&#; getirdi&#;i durumlarda yo&#;urt tüketmek mideye oldukça iyi gelecek bir hareket olacakt&#;r. Ancak bu yo&#;urdu tüketirken kesinlikle so&#;uk olmamas&#;na özen gösterilmelidir.

Çünkü zaten so&#;uk g&#;dalar&#;n tüketimi yüzünden rahats&#;zlanm&#;&#; ve mide ü&#;ütmesi geçiren bünyeye bir so&#;uk g&#;da daha oldukça zarar verebilecek ve iyile&#;meyi fazlaca geciktirebilecektir. Bu sebeple oda s&#;cakl&#;&#;&#;nda k&#;sa süre beklemi&#; yo&#;urdu tüketmek mide ü&#;ütmesine oldukça iyi gelecektir.

  • Nane limon çay&#;

Çocuklu&#;umuzda zaman zaman anlam veremedi&#;imiz mide bulant&#;lar&#; ya&#;ard&#;k. Annemize bu durumu söyledi&#;imizde hemen te&#;hisi koyar ve "mideni ü&#;ütmü&#;sün sen" derdi. Ard&#;ndan da tad&#; çok da lezzetli olmayan ama içmemizi önerdi&#;i ye&#;il bir s&#;v&#; verirdi elimize. &#;&#;te o ye&#;il s&#;v&#; mide ü&#;ütmelerine en çok iyi gelen nane limon çay&#;d&#;r.

Nane limon çay&#; mide ü&#;ütmesi problemlerinde ilk akla gelen çaredir. Özellikle mide bulant&#;s&#;n&#;n da beraberinde geldi&#;i durumlarda nane limon çay&#; k&#;sa sürede iyile&#;meye yard&#;mc&#; olmaktad&#;r. Birkaç gün üst üste tüketilen nane limon çay&#; mide ü&#;ütmesi problemini k&#;sa sürede atlatman&#;za yard&#;mc&#; olacakt&#;r.

Mide Ü&#;ütmesine Ne &#;yi Gelir Sorusuna &#;brahim Saraço&#;lu Tavsiyesi

Prof. Dr. &#;brahim Saraço&#;lu’nun önerileri ise süpürge otu tohumu ve ebegümeci bitkisi. Aktarlarda bulabilece&#;iniz süpürge otu tohumu bir havanda dövülür ve bir miktar su ile içilir. Bu ö&#;leden evvel açken uygulanmal&#;d&#;r.

Ö&#;leden sonralar&#; da ebegümeci bitkisinin birkaç yapra&#;&#;n&#; bir bardak suda kaynat&#;p içilmelidir. Ebegümeci bitkisi k&#;rlarda bahar aylar&#;nda yeti&#;en bir ottur. Yeme&#;i de yap&#;l&#;r.

Süpürge otu tohumu kürü ve ebegümeci kürü aras&#;nda birkaç saat zaman dili olmal&#;d&#;r. Birkaç günde bu kürlerle ishal kesilecektir.

Bebeklerde Mide Ü&#;ütmesine Ne &#;yi Gelir?

Bebe&#;iniz ilk kez so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#;, ate&#; veya mide ü&#;ütmesi ya&#;&#;yorsa endi&#;elenmeniz normaldir. Ancak yayg&#;n bebek hastal&#;klar&#;n&#;n belirtilerini bilmek ve onlarla nas&#;l ba&#;a ç&#;kaca&#;&#;n&#;z&#; ö&#;renmek, daha kolay nefes alman&#;za yard&#;mc&#; olabilir. Bebe&#;inizi bu süreçte bol bol emzirmeye devam etmelisiniz. Ancak bebe&#;inizin belirtileri bir iki gün içinde azalmad&#;ysa mutlaka çocuk doktoruna götürün. Doktor, çocu&#;unuzun herhangi bir komplikasyon olup olmad&#;&#;&#;n&#; anlayacakt&#;r.

Hamilelikte Mide Ü&#;ütmesine Ne &#;yi Gelir?

Gebelik dönemi oldukça hassas bir dönemdir. Bu nedenle hem beslenmeye hem de hasta olmamaya dikkat etmek gerekir. Hamilelikte mide ü&#;ütmesi yayg&#;n olarak görülebilen bir rahats&#;zl&#;kt&#;r. Doktorunuzun kontrolünde bol s&#;v&#; tüketimi ve bunun yan&#;nda kat&#; yiyeceklerin tüketilmesi, hastal&#;&#;&#; iyile&#;tirici sonuçlar do&#;urabilir. Yo&#;urt gibi probiyotik besinler de oldukça faydal&#;d&#;r. Unutmay&#;n, benzer hastal&#;klar pek çok ki&#;inin ba&#;&#;na gelebilir. Sa&#;l&#;kl&#; beslenmek ve so&#;uktan korunmak, bu hastal&#;klar için en büyük önlemdir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Hamilelikte Mide Üşütmesine İyi Gelen Çözümler

Gebelikte mide üşütmesi olduğu zaman bebeğe zarar gelmemesi için ilaç kullanamayacak anne adaylarının doğal yollarla mide üşütmesine iyi gelecek olan çözümler.

İçindekiler

Hamilelikte Mide Üşütmesi Belirtileri

Hamilelikte Mide Üşütmesi

Gebelikte mide üşütmesi bazı virüslerin bulaşması sonucunda ya da hijyenik koşulların oluşmaması ile birlikte meydana gelecektir. Daha çok gebelikte sabah olduğu zaman mide bulantısı ortaya çıkacaktır. Ama mide bulantısı ile birlikte ortaya çıkacak olan diğer belirtiler olması ile birlikte normal mide bulantısından ayırmak için başka belirtilere bakılması gerekmektedir. Hamilelikte mide üşütme belirtileri şunlardır:

  • İshal;
  • Kramp tarzında karın ağrısı;
  • Ateş;
  • Kas ağrısı;
  • Halsizlik;
  • Titreme;
  • Baş ağrısı.

Hamilelikte mide üşütmesinin iyi bir şekilde pişmemiş olan yiyeceklerden de kaynaklanacaktır. Mide üşütmesi oluşması ile birlikte anne adayında iştah kaybının oluşması da görülmektedir. Kusma oluşması ile birlikte mide iltihabının oluşması ya da bağırsak iltihabı sonucunda da ortaya çıkabilir.

Bu belirtiler oluşması ile birlikte anne adayının ilaç kullanarak iyileşemeyecek olduğundan doğal yöntemler ile birlikte mide üşütmesini geçirmesi gerekmektedir.

Hamilelikte Mide Üşütmesine İyi Gelenler

Aşırı soğukta kalması sonucunda ya da soğuk içecekler ve gıdalar tüketmesi sonucunda da mide üşütmesine neden olarak belirtilerin ortaya çıkması görülecektir. Mide üşütmesi olması durumunda iyi gelen gıdalar ve içecekler ile birlikte mide üşütmesi geçecektir.

Sarımsak

Doğal bir antibiyotik olması sayesinde içerisinde ki maddeler sayesinde sarımsağın anti viral özelliği olması ile bilinmektedir. Soğuk algınlığı ya da başka sebepler sonucunda hamilelikte mide üşütülmesi olması sonucunda bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayacak bir doğal bitki olmaktadır. Sarımsağın kokusundan rahatsız olan anne adaylarında mide bulantısı gelişebilir. Bu nedenle de mide üşütülmesi durumunda gebe kadınların sarımsağı birkaç parçaya bölerek yutması durumunda sarımsak özelliği sayesinde mide üşütmesinin iyileşmesini sağlayacaktır.

Bal

Soğuk algınlığı gibi nedenlerden dolayı gebelikte mide üşütmesi yaşanması sonucunda iyi gelen antibiyotik özelliği sayesinde mide üşütmesinin geçmesini sağlayacaktır. İçerisine bir miktar limon suyu sıkılması ile birlikte mide üşütmesi sonucunda ortaya çıkan baş ağrıları ya da iştah kaybının da ortadan kalkmasında etkili olacaktır.

Doğal olan ve organik bal tüketmeniz durumunda insanların mide rahatsızlıklarının kısa süre içerisinde geçmesini sağlayacaktır.

Zencefil

  • 1 çay kaşığı zencefil;
  • 1 su bardağı su.

Kaynar suyun içerisine çok az miktarda toz zencefil atarak karıştırılmalı ve birkaç dakika beklenmelidir. Tadının acı olması nedeniyle içilmemesi sebebiyle tatlandırmak için bal ilave edebilirsiniz.

Hastalıklara karşı önlem almak için tüketilecek olan zencefil oldukça etkili olan bir bitki olmaktadır. Antiviral özelliğinin olmasının yanı sıra iltihabın iyileşmesinde antiinflamatuar özelliği sayesinde etkili olmaktadır. Mide üşütmesi ile birlikte ortaya çıkacak olan ishal ya da diğer semptomların yok olmasında etkili olmaktadır. Zencefil hamile bayanların mide üşütmesini tedavi etmek için tüketeceği zaman çok dikkatli olması gerekmektedir. Çok aşırıya kaçmak başka rahatsızlıkların olmasında etkili olacaktır. Bu nedenle de karanfil ile birlikte içilmesi durumunda zencefil mide rahatsızlıklarına ve mide üşütmesine son derece iyi gelmesi ile bilinmektedir.

Kırmızı Soğan

Mide problemleri gebelikte olması durumunda iyi gelen doğal yollardan bir tanesi de antibiyotik özelliği olan kırmızı soğan olmaktadır. Ortaya çıkan sorunların hızlı bir şekilde tüketilmesinde etkili olan kırmızı soğan yemeniz tavsiye edilmektedir. Kırmızı soğanı özellikle de bal ile karıştırıp içmek mide hastalıklarının tedavisinde etkili olmaktadır. Kırmızı soğanı hamile bir bayan tüketmekte zorlanması durumunda suyunu sıkarak içmek sonucunda da mide ağrıları ve mide üşütmesine iyi gelecek olan bir yöntem olmaktadır.

Keten Tohumu

  • 1 tatlı kaşığı keten tohumu;
  • 1 su bardağı su.

Keten tohumu havan içerisinde dövülerek ufak hale getirilmelidir. Sonrasında suyun içerisine atılarak 10 dakika kaynatılmalı ve demlenmesi beklendikten sonra içilmelidir. Günde 2 defa içmeniz önerilir.

Keten tohumunda lif oldukça fazla olmaktadır. Sindirim sistemine faydası olması ile bilinmektedir. Mide üşütmesi tedavisinde etkin olması ile bilinmektedir. Bol miktarda içerisinde omega 3 yağ asidi barındırması sebebi ile birlikte mide de ortaya çıkacak olan sorunların hemen geçmesinde etkili olacaktır. Mide üşütmesine bağlı olarak ortaya çıkan ishal sorunu gibi sindirim sisteminde oluşan problemlerin de yok olmasında oldukça etkili olmaktadır. Sindirimin normal bir şekilde çalışmasını ve kısa sürede oluşan sorunun ortadan kalkmasında etkilidir.

Fakat keten tohumunun aşırı miktarda tüketilmesi sağlığa zararlı olması ile bilinmektedir. Bu nedenle de bir yemek kaşığından fazla tüketilmemelidir.

Nane Limon Çayı

  • 1 yemek kaşığı kuru nane;
  • Dilimlenmiş yarım limon;
  • su bardağı su.

Nane mide bulantılarının yok olmasında etkili olduğu için çayı içilmelidir. Ilık suyun içerisinde dilimlenmiş limon ve kuru nane eklenerek kaynatılmalıdır. Demlenmesinin ardından süzülerek içilir. Günde iki üç bardak içmeniz önerilmektedir.

Mide üşütmesine bağlı olarak mide bulantıları yaşanması durumunda iyi gelen ve ağrıları dinmesinde etkili olan nane limon çayı içilmesi önerilmektedir. Çok hızla hamile bayanın mide üşütmesinde etkili olacaktır. Nane limon çayı aynı zamanda C vitamini açısından zengin olması sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de etkili olması ile bilinmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız(1votes, average: 3,00out of 5)
Loading

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası