1888 yılında ne oldu / yılında düşen gök taşı Osmanlı arşivlerinde keşfedildi!

1888 Yılında Ne Oldu

1888 yılında ne oldu

Dolar Kaç TL? Canlı Dolar/TL Hesaplama

Dolar bugün kaç TL, Dolar ne kadar oldu? Canlı Dolar kuru ve anlık döviz fiyatları Sabah Finans’ta.  Dolar için bugün anlık alış kuru 25, satış kuru 25,’dir. Dolar kuru alış-satış fiyatı saat ’de güncellendi. Dolar kuru ve döviz için son dakika haberleri ve uzman yorumları için Sabah Finans'ı takip edebilirsiniz. Döviz haberleri yatırımcılar tarafından en çok anlık olarak takip edilenler arasında yer alıyor. Bununla beraber paramla kaç Dolar alabilirim, sorusu için dolar kuru hesaplama ekranını kullanarak işlem yapabilirsiniz.

Dolar anlık olarak , TL ediyor. Dolar kuru güncel rakamı Sabah Finans’ta hesaplama tablosunda bulabilirsiniz. Dünü 24, seviyesinden kapatan Dolar kuru bugün yüzde 1,44 oranında yükselişle 25, düzeyinden işlem görüyor. Dolar için gün içi en yüksek seviye 26, olarak dikkat çekerken en düşük seviye ise 24, olarak göze çarptı.

Sabah Finans’ta döviz çeviri ekranını kullanarak çeşitli para birimlerini birbirine çevirebilme kolaylığına sahipsiniz.

1 TL Ne Kadar 1 TL Kaç Dolar?1 Dolar Ne Kadar 1 Dolar Kaç TL?1 Euro Ne Kadar 1 Euro Kaç TL?1 Sterlin Ne Kadar 1 Sterlin Kaç TL?1 Suudi Riyali Ne Kadar 1 Suudi Riyali Kaç TL?1 Japon Yeni Ne Kadar 1 Japon Yeni Kaç TL?1 İsviçre Frangı Ne Kadar 1 İsviçre Frangı Kaç TL?1 Norveç Kronu Ne Kadar 1 Norveç Kronu Kaç TL?1 Kanada Doları Ne Kadar 1 Kanada Doları Kaç TL?1 Danimarka Kronu Ne Kadar 1 Danimarka Kronu Kaç TL?1 Avustralya Doları Ne Kadar 1 Avustralya Doları Kaç TL? Dolar Ne Kadar Dolar Kaç TL? Dolar Ne Kadar Dolar Kaç TL? Dolar Ne Kadar Dolar Kaç TL? Dolar Ne Kadar Dolar Kaç TL? Dolar Ne Kadar Dolar Kaç TL?



YASAL UYARI

BİST Verileri Foreks tarafından 15 dakika gecikmeli sağlanmaktadır. BIST piyasalarında oluşan tüm verilere ait telif hakları tamamen BIST'e ait olup, bu veriler tekrar yayınlanamaz. Foreks tarafından sağlanan Pay Piyasası, Borçlanma Araçları Piyasası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası verileri BIST kaynaklı en az 15 dakika gecikmeli verilerdir.

SPK'nın 22 Nisan tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı : "Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."

VERİ SAĞLAYICI UYARISI

* Finansal veriler Foreks A.Ş. tarafından sağlanmaktadır.

Turkuvaz Media Group, yayınlanan verilerin doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklardan, verinin eksik ve yanlış yayınlanmasından meydana gelebilecek herhangi bir zarardan Turkuvaz Media Group sorumlu değildir.

Copyright © Tüm hakları saklıdır. TURKUVAZ HABERLEŞME VE YAYINCILIK ANONİM ŞİRKETİ

Copyright © Tüm hakları saklıdır.

kaynağı değiştir]

Eylül[değiştir

Erzurum ve çevresi, Osmanlı idaresine girince, daha önce te-sis edilmiş Diyarbakır Beylerbeyliği’ne bağlanarak idare edilmiştir. Bu ilk idarî yapılanmada sancak olan İspir daha sonra kurulan Erzurum Beylerbeyliği’ne bağlı olarak bu statüsünü devam ettirmiştir.


Tanzimat Dönemine kadar sancak olarak yönetilen İspir, yeni yapılanmada önce Erzurum’a bağlı nahiye, sonra Bayburt Sancağına bağlı kaza, daha sonra Erzincan sancağına bağlı kaza ve nihayet Erzurum’a bağlı kaza ve ilçe olarak yönetilmiştir.


XVIII. ve XIX. yüzyıl, Osmanlı Devleti’nde idarî ve sosyal kargaşanın arttığı bir dönemdir. Ülke genelinde olduğu gibi İspir’de de asayişin bozulduğu, bazı resmî görevlilerin halka zulüm ettiği, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde türeyen eşkıyaların İspir’e gelip olaylara sebep olduğu görülür.


Yine XIX. yüzyılda, İspir’de halkı etkileyen tabiî afetler, yangınlar, salgın hastalıklar da meydana gelmiştir.


Telgraf hattının İspir’e gelmesi, hükümet konağının yapılması, posta idaresinin kurulması da bu dönemde yaşanan diğer önemli gelişmelerdendir.

 

 

Giriş

 

XVI. yüzyılın başlarında ispir çevresi, Akkoyunlu Devleti’nin hâkimiyetinin sona ermesi üzerine, Atabek Mirza-Çabuk’un eline geçtiğini biliyoruz. Bu süreçte Şehzade Yavuz’un, Trabzon Sancakbeyi iken, Safeviler’e karşı sefer düzenleyip Bayburt ve Erzincan’ı aldığında ve yılında tertip ettiği Kutayıs Seferinde büyük yardımlarını gördüğü Atabek Mirza-Çabuk’un tabiiyet şartıyla İspir’e hâkim olmasına müsaade ettiği anlaşılıyor.

 

Yavuz Sultan Selim, Çaldıran Seferi’nden dönerken, 15 Eylül tarihinde Tebriz’den ayrılmadan birkaç gün önce, Atabek Mirza-Çabuk’a mektup göndererek ordunun erzak sıkıntısı çektiğini, erzak göndermesini bildirir. Bu isteği yerine getirmekte ağır davranan Atabek, Osmanlı Ordusu’nun Göle üzerinden memleketine yöneldiğini haber alınca, istenilen erzakı göndermenin yanı sıra ispir Kalesi’ni teslim ederek bağışlanmasını sağlamıştır.

 

Çaldıran Seferi sonunda Erzurum’la birlikte Osmanlı İdaresine giren ispir, sancak olarak teşkilatlandırılıp, Trabzon Alaybeyi Bayraklu-oğlu sancakbeyi olmuştur. 4 Kasım tarihinde müstakil sancak olan ispir, aynı tarihte yeni kurulan Diyarbakır Beylerbeyliği’ne bağlanmıştır.

 

Kısa bir süreliğine yeni kurulan Erzincan Beylerbeyliği’ne bağlı kalan İspir’in, yılında Erzincan Vilayeti’nin kaldırılmasıyla Rum (Sivas) Eyaleti’ne ilhak edildiğini görüyoruz.

 

Kanuni Sultan Süleyman'ın yılındaki İran seferi sırasında şenlendirilen Erzurum, aynı zamanda eyalet merkezi yapılarak İspirle birlikte birçok sancak Erzurum eyaletine bağlanmış, böylece bölgede uzun süre devam edecek olan İdarî istikrar sağlanmıştır.

 

ve Yüzyılda İspir’in İdarî Durumu

 

ve yüzyılda klasik sancak yönetiminin uygulandığı ispir Sancağı’nın yönetimi XVIII. yüzyıla gelindiğinde önemli bir değişikliğe uğrar, ispir, 31 Mayıs tarihine kadar sancak yöneticileri tarafından miri mukataa olarak tasarruf edilirken, bu tarihten sonra ise malikâne sistemine dâhil olmuştur.

 

Malikâne sistemi, iltizamın getirdiği sakıncaları ortadan kaldırmak için ihdas edilmiştir. Ancak malikâne sahiplerinin bizzat malikânenin bulunduğu yere gidip, işletmenin daha fazla kar elde etmesi için üretimin artırılmasına çalışacağı yerde, kendileri de vergilerin toplanma işini mültezimlere devretmişlerdir. Böylelikle kademeli bir iltizam usulü ortaya çıkmıştır. Vergilerin toplanmasına aracı olan kişiler umumiyetle mahallin ileri gelen, zengin kimseleri olmaktaydı. Zamanla zenginleşen ve nüfuzu artan bu kişiler, malikânelere sahip olmaya başlamış ve âyânlık iddiasıyla ortaya çıkmışlardır.

 

Bu süreç İspir’de de yaşanacak, varlıklı yerli aileler, mültezimlik, voyvodalık, kaza müdürlüğü gibi görevleri ele geçirmek için mücadeleye girişecek, birbirlerini ortadan kaldırmaktan, eşkıya ile işbirliği yapmaktan geri durmayacaklardır. Bu konu ileride ayrıntısıyla örnekleriyle ele alınacaktır.

 

yılından itibaren Malikâne sistemine dâhil olan ispir Malikânesinin yarım hissesini elli bin kuruş peşin ücretle yöneten Nuribeyzade Osman Bey, yılında ölünce, malikânenin yarı hissesi ihaleye çıkarılır. Osman Bey’ in oğlu Mustafa Naim Bey iki bin elli kuruş zamla babasının hissesine talip olduğunu bildirir, ihalede daha fazla teklif eden çıkmazsa, kanun üzere öncelikte evlada ait olduğundan teklif edilen fiyat üzerinden Naim Bey’e verilmesinin uygun olduğuna dair hattı hümayun gönderilmiştir. Bu belgeden anlaşılıyor ki ispir malikânesi yüz bin kuruş değerindedir.

 

XIX. yüzyılın başlarında, Anadolu’da devam eden klasik eyalet ve sancak esaslı idari taksimat devam etmektedir. Bu dönemde ispir, Erzurum Eyaleti’nin 14 sancağından birisidir. 3 Kasım tarihinde başlayan Tanzimat döneminde, önemli reformlar yapılmış, İdarî sistemde köklü değişikliklere gidilmiştir. Bu düzenlemeler sırasında İspir’in nahiyeye dönüştürüldüğünü görüyoruz. yılında merkeze gönderilen bir şikâyette İspir’den Erzurum merkez sancağına bağlı bir nahiye olarak bahsedilmektedir.

 

Nitekim yılı devlet salnamelerinde Erzurum Eyaleti’nin beş sancaktan oluştuğu, İspir’e sancak olarak yer verilmediği görülür. Ancak yıllarında nahiye statüsünde olsa da, Erzurum Vilayeti Merkez Sancağına bağlı kaza muamelesi görerek yönetilmekteydi. Çünkü bu tarihlerde gönderilen hükümlerin çoğunda İspir’den Erzurum Merkez Sancağına bağlı kaza olarak bahsedilmektedir.

İspir’in nahiye statüsünde olmasına rağmen, yılında Kaza Müdürü Ragıp Bey tarafından yönetiliyor olması da kaza muamelesi gördüğünü açıklamaktadır.

 

yılına kadar Erzurum merkez sancağına bağlı kaza olan İspir, bu tarihte sancak yapılan Bayburt’a bağlanmıştır.

 

İdari taksimatın sık sık değiştiği bu dönemde, idari durum belirlenirken genellikle ulaşım ve güvenliğin dikkate alındığı göz önünde bulundurulursa, İspir’in Bayburt’a bağlanması, tek şose yol ile ulaşım imkânı olan İspir-Bayburt yolunun varlığıyla açıklanabilir.

 

Dâhiliye Nezareti tarafından senesi Şubat ayı ortalarında Bayburt’un Kaza yapılmasına karar verilir. Bu karar üzerine Bayburt’tan ayrılan Kelkit ve Şiran Kazalarının Gümüşhane’ye İspir ve Bayburt Kazalarının da Erzincan’a ilhakı uygun görülür. Ancak bu karar yılına kadar uygulanmamış, gereğinin yapılması için, mahallî yöneticiler, tarihli bir emirle uyarılmışlardır.

 

İspir ve Bayburt’un Erzincan’a bağlanması kararı, belki de hiç uygulanmadan altı ay sonra tarihli bir emirle, ispir ve Bayburt Kazaları’nın Erzurum merkez sancağına ilhakı ve idaresi bildirilmiştir.

 

yılları itibariyle köyü olan ispir Kazası’nın, merkezi ve büyük olan 13 yerleşim yerinin nahiyeye dönüştürüldüğünü, fakat bu nahiyelerin hiçbir zaman teşkilatlandırılmadığını görüyoruz. Uzun süre sadece Kırık ve Norgah teşkilatlı nahiye olarak yönetilmiştir. yıllarında İspir Kazası’nın köy sayısı azalarak köye inmiştir. yıllarında köy sayısında bir artış gerçekleşerek köye ulaşmıştır.

 

İspir Kazası’nın zaman içinde köy sayısı ve sınırları değişse de, Erzurum vilayetine tabi kaza- ilçe statüsü aynı kalmıştır.

 

İspir’de Mahallî Yöneticiler, Âyân, Eşraf ve Mütegallibenin Sebep Olduğu Bazı Önemli Olaylar

 

Yukarıda da işaret edildiği üzere, gerek miri gelirlerin mültezime verilmesi, gerekse 31 Mayıs tarihinde İspir Sancağı’nın miri gelirlerinin malikâne usulüne göre işletilmeye başlanması, ülkenin genelinde olduğu gibi İspir’de de bazı halk hareketlerinin, kanunsuz işlerin yaşanmasında etkili olmuştur.

 

Vergileri toplama işini, ihaleyle, peşin para ödeyerek, ömür boyu şartıyla alan malikâne sahibi, bizzat mahalline gidip işletmeyi yönetmek yerine, işine gücüne devam edip, vergilerin tahsilini, yerliden nüfuzlu insanlar aracılığıyla yapmaktaydılar. Mültezimlik, voyvodalık gibi görevleri ele geçirmek, eşraf zümresinin zenginlik ve nüfuzlarını artırdığı için büyük bir rekabet ve kargaşaya da sebep olmaktaydı.

 

Bu hususta İspir’de görülen ilk olay yılında yaşanmıştır. yıllarına mahsuben İspir Malikâne mukataası uhdesinde olan Mahmut Ağa, kazadaki evinde iken rakibi ispir Kazası sakinlerinden Sabit Ağa, adamlarıyla Mahmut Ağa’yı öldürmek kastıyla Mahmut Ağa’nın evini basarlar. Ancak muvaffak olamazlar ve Mahmut Ağa kaçmayı başarır. Boşalan ispir Kazası Voyvodalığı, Erzurum Valisi İzzet Mehmet Paşa tarafından Sabit Ağa’ya ihale edilir.

 

Voyvoda olan Sabit Ağa, Mahmut Ağa’nın peşine düşer ve İstanbul’a gitmek üzere olduğunu öğrenince yol üzerindeki Kilis köyünde, Mahmut Ağa’ya yetişerek üzerine saldırır. Mahmut Ağa ve birkaç adamı tüfek kurşunuyla vurularak öldürülürler. Eşyaları yağmalanmış ve yanlarında bulunan beş bin kuruş mal-ı miri ile bin kuruş harcırah’a el konulmuştur.

 

Mahmut Ağa’nın oğlu İbrahim ve çok sayıda şahit, mahkemeye gelerek bir mahzarla durumu İstanbul’a yazarlar ve Sabit Ağa’nın yargılanıp cezalandırılmasını, Hişen Köyünde “kale misüllü bina inşa ve tahzin eylediği hanesi dahi hedm ettirilmek üzere” Erzurum valisine bir emr-i âli gönderilmesini talep ederler.

 

İspir Kadısının gönderdiği ilamda voyvoda olan Sabit Ağa’nın halka zulmetmekten geri durmadığı bildirilir. Kaza halkı hattı-ı hümayunla muaf olmalarına rağmen zahire baha tahsili bahanesiyle on bin kuruş salyane tevzi edilince halk ödemekten imtina eder. Sabit Ağa, Erzurum Valisi izzet Paşa’ya toplanacak salyanenin dokuz bin kuruşunu vermeyi vaat ederek desteğini almış ve mezkûr parayı toplamak üzere, Delil ve Tüfekçibaşıları’nı iki bin kadar süvari ve piyade adamla mübaşir tayin edip, Çörmeli Ova orta kol ve Barhar nahiyelerine göndererek salyane hisselerini cebren tahsil, birkaç köyün emval ve eşyalarına fuzuli el koydurur. Bu fenalıklardan başka Laz Mahmut’u otuz kırk kadar suçsuz insanla birlikte öldürüp, fazladan yirmi bin kuruş dahi fukaradan cebren tahsil etmişlerdir.

 

Ocak Turnacıbaşı olup Erzurum’da ikamet eden Hişenli eski Yeniçeri Ağası Numan Ağa’nın oğlu, babasından kalan çiftlik ve mesken vesilesiyle Hişen köyüne gildiğinde, bu olaylardan haberdar olar. Numan Ağazade tarafından da yaşanan olaylar ayrıca inha edilmiştir. Bu gelişmeler üzerine durumun araştırılması ve faillerin cezalandırılmaları için ferman gönderilmiştir.

 

yılında Derebeylik iddiasında olan Rizeli Ekşioğlu Ali’nin çok sayıda silahlı adamıyla gelip İspir Kaza merkezini istila etmesi üzerine büyük bir kargaşa yaşanır. Canını, malını kurtarmak isteyen kaza ileri gelenleri ve fukaradan birçok insan civar kazalara ve Erzurum’a sığınırlar. Vatanlarını terke mecbur kalırlar, ispir halkının mahzarı ve Erzurum Kadısı Ahmet’in ilamıyla durum merkeze bildirilir.

 

Gönderilen mahzardaki: “Birkaç senden beri İspir Kazası’nı istila eden Rizeli Ekşioğlu Ali nam şakı” ifadesi yaşanan olayların vahametini ortaya koymaktadır. Yine aynı mahzarda meselenin suhuletle halledilmesi için denenen bütün yolların fayda etmediği, her geçen gün zulüm ve teaddisini arttırdığı, kuvvet kullanarak fitne söndürülmezse, gelecek yıl Bayburt ve Tortum’un dahi istila edilmesi ihtimali olduğundan söz edilmektedir.

Konuyla ilgili Erzurum Valisi Ahmet Paşa’nın tahriratı ve kadının ilamı üzerine, İspir karyelerinden Cenker’de oturan, kendi köyünde birkaç fukaraya türlü zulüm eden, ispir’i istila eden Ekşioğlu Ali’nin üzerine gidilmesi ve cezalandırılması için ferman gönderilmiştir. Şikâyetlerin bitmiş olması, bir şekilde mezkûrun izale edildiğini gösteriyor.

 

Mahallî görevlilerin usulsüz vergi talebiyle Hıristiyan reayayı rahatsız ettiklerine dair şikâyetlere de rastlıyoruz. yılında Nişonut köyü sınırında bulunan Surb Ohannes diye bilinen manastırda sakin reaya arzuhal göndererek, cizyelerini verdikleri halde ziyade talebiyle rencide edildiklerini bu tür haksızlıkların giderilmesini talep ederler.

 

İspir’de bir başka kargaşa da, ispir Voyvodası Memioğlu Hüseyin’in zulmü ve şekavedi üzerine yakalanması ve idamı için asker sevk edilmesiyle yaşanır. Gönderilen kuvvetler karşısında tutunamayınca Memioğlu Hüseyin kazayı terk eder, fakat İspir ve Erzurum çevresinde eşkıyalığa devam ederek, izalesi için hakkında defaten hüküm gönderilmesine sebep olur. Memioğlu Hüseyin’in İspir’e ayak bastırılmaması, nerede bulunursa idam ve izalesi için ferman olmasına rağmen Memioğlu Hüseyin bir türlü yakalanamaz. Bu sırada Memioğlu Hüseyin İspir’e tekrar saldırır, fakat halkın ve kazada bulunan delilbaşı ve tüfekçilerin müdafaası sayesinde Kaza’ya giremez ve firara mecbur olur. Kaçarak Gümüşhane’nin Eşhanuz Köyü’ne yerleşir. Durum haber alınınca Bayburt’ta bulunan Paşazade Sadullah Bey ve civardaki yetkililere emirler gönderilir. Sadullah Bey bölgeyi iyi bildiği için Of kazasından Hozun oğlu Hüseyin’den yardım ister. Otuz kadar tüfekli adamıyla Memioğlu Hüseyin’i kuşatan Hüseyin Bey şakiyi teslim olmaya mecbur eder. Yakalar yakalamaz kafasını keserek bir Tatarla İstanbul’a gönderir.

 

yılında şakı Memioğlu Hüseyin'in ortadan kaldırılması büyük bir sevinçle karşılanmış ve Hüseyin Bey kapıcıbaşılık rütbesiyle taltif edilmiştir.

 

İspir’in yerlisi olup voyvodalık makamını elde eden ailelerden biri de Nuhoğulları’dır. İspir Kazası Voyvodası olan Nuhzade Salih Ağa hakkındaki bazı iddialar ve suçlar üzerine Erzurum Valisi Hafız Ali Paşa’nın talebiyle Salih Ağa’nın Sinop Kalesi’nde hapsine karar verilir. Salih Ağa yakalanarak Erzurum’a getirilir. Bu sırada Erzurum valisi değişince yeni vali Hasret Paşa, ailesinin perişan, kaza halkının kendisinden memnun olduğu gerekçesiyle Salih Ağa’mn affına iltimas eder. Bu gelişme üzerine tarihinde Salih Ağa’nın affına dair ferman gönderilmiştir.

 

Affedilip kurtulmayı başaran Nuhzade Salih Ağa, tekrar ispir voyvodalığını ele geçirmek için yılında büyük bir fesat ve karışıklığa sebep olur. İspir Kazası’nın Ayanı ve Voyvodası olup halk tarafından çok sevilen Koçanzade Mehmet’i ortadan kaldırıp voyvoda olmak isteyen Salih Ağa; Koçanzade Mehmet'i misafir olduğu köyde uykuda iken öldürtmek için bir suikast tertip eder. Adamlarına ikamet ettiği evin bacasından ocak ateşine külliyetli barut döktürerek Koçanzade Mehmet'i on bir adamıyla birlikte yakarak öldürtür. Korku ve endişeleri artan halk mahkemeye giderek mezburların zulmünden kurtarılmaları için mahzar gönderip, yardım istemeleri üzerine buyrulduyla mübaşir tayin olunmuştur.

 

Konuyu araştırmak üzere Kaza’ya gelen mübaşir, Salih Ağa ve adamlarını itaate davet eder. Kardeşi teslim olur, diğerleri de itaat edeceklerini bildirirler. Bu sırada bilinmeyen bir sebeple Salih Ağa ve adamları, tanıdıkları ve müttefikleri olan Rizeli meşhur eşkıyadan Memioğlu’nu çok sayıda adamıyla yanlarına alıp, konaklarına kapanarak mübaşire mukavemete hazırlanıp isyan ederler.

 

Mübaşir, bir top ve takviye asker temin ettikten sonra kale ve konaklarını yakıp yıkarak, Memioğlu ve bazı adamları ele geçirir. Nuhoğlu Salih Ağa ve yakınları kurtulmayı başararak firar ederler. Memioğlu ve adamları idam edilir.

 

Nuhoğulları’nın Trabzon tarafına gitmiş olabileceğinden bahsedilen hükümde, nerede bulunursa yakalanıp idam edilmeleri ve “neslinden kimsenin ispir Kazası'nda iskân olunmaması babında” kesin emir dikkat çekmektedir.

 

Sultan II. Mahmut’a ait bu fermandaki üslup ve tavizsiz tutum, padişahın ülke genelinde âyân, eşraf ve mütegallibeye karşı yürüttüğü büyük mücadelenin dikkat çekici bir örneğini oluşturmaktadır.

 

Yaşanan olayların sonucu hakkında, Nuhoğulları’ndan olup yılında ispir Kaza Müdürü olan Esat Ağa ile ilgili bir şikâyet mahzarında önemli bilgiler vardır.

 

Bu belgeden; Nuhoğulları’nın isyanının Erzurum Valisi Hacı Kamil Paşa zamanında yaşandığı ve Paşa tarafından tedip edildiği, firârîlerin arasında Esat Ağa’nın da bulunduğu ve yılına kadar İspir’e dönemedikleri, nihayet aynı sene bir yolunu bulup affedilerek kazaya gelip yerleştiklerini öğreniyoruz, İspir’e yerleşen Esat Ağa'nın konak yaptırmaya başladığı; iddialar doğruysa fukarayı on senedir meccanen çalıştırdığı; nihayet yılında Kaza Müdürü olmayı başardığı ifade edilmektedir. Yine iddialar arasında, bir iki bin kese akçe zimmetine geçirerek, aşar, rüsumat, ondalık, irat ve ağnamın tamamını kendisi iltizam edip, halka zulmetmekte olduğu, üçer beşer bin kuruş alarak kimilerinin askerliğini gizlediği, bakayayı koruduğundan bahsedilmektedir. Durum Erzurum’a şikâyet edildiğinde, vilayet meclisinde adamları olduğundan, Vali Hayrettin Paşa tarafından ifadesi alınıp suçsuz bulunarak, şikâyetlerin gereği yine kendisine havale edilmiş, o da şikâyetçilerin bir kısmını kazada bir kısmını da Erzurum’da hapse koydurmuştur.

 

Kaza halkı adına vekâleten Şeyh Mehmet Efendi’nin gönderdiği mahzar üzerine, tarihli hükümde, Erzurum Valisi’ne gereğinin yapılması bildirilmiştir.

 

Kaza halkının ve kazanın ileri gelenlerinin düşmanlığını kazanan Esat Ağa, vaki şikâyetten bir ay sonra Şeyhoğlu Mehmet Ağa’nın öncülüğünde tertip edilen bir cemiyet tarafından konağı basılarak öldürülmüştür.

 

Hadise şöyle gelişmiştir: İspir Kazası Müdürü Esat (Nuhzade) Ağa ile aralarında rekabet ve eski düşmanlık bulunan kaza ileri gelenlerinden: Şeyh oğlu Mehmet Ağa, Koçanoğlu Haşan, Şerif ve Osman Ağalar, Şeyhoğlu’nun damadı Mehmet Bey, Milo Esat ve Tulu Osman anlaşarak bir cemiyet oluştururlar. Dostları ve müttefikleri olup meşhur eşkıyadan Gümüşhane Kazası’nın, Kân Köyü’nde oturan Memioğlu İbrahim ve yine aynı kazanın Çakmak Köyü’nde oturan Kör Ömer Ağa ile anlaşırlar. Adı geçen eşkiyalar iki yüz elli kadar silahlı adamlarıyla İspir’e gelerek oluşan cemiyete katılmışlardır. Yaşanan çatışmada Esat Ağa’nın konağı yakılıp, kendisi de öldürülmüştür.

 

Cereyan eden olaylar üzerine Kaza’ya nizam vermek üzere Erzurum Valisi İspir’e gelir. Rize ve civar kazalara nefir-i am’ askeri toplayarak İspir’e gelmeleri hususunda hükümler gönderilir. Lâkin Şeyhoğlu ve yakınlarının Paşa’ya sığınıp af dilemeleri üzerine, her iki tarafta mahkemece tutuklanır ve olaylar yatışır. Memioğlu İbrahim ve Kör Ömer Ağa firar etmeyi başarırlar. Bunların yakalanmaları için ayrıca Trabzon Valisi’ne hüküm gönderilmiştir.

 

Bu hadiseden sonra Nuhoğulları’yla ilgili herhangi bir kayıt ve bilgiye rastlanmamaktadır. Esat Ağa’nın ölümü ve bu olaylardan sonra yakınlarının da kazayı terk etmiş olmaları kuvvetle muhtemeldir. Ailenin bir kısmının sonradan Norgah nahiyesine yerleştiği bilinmektedir.

 

Kaza müdürlüklerinin Kaymakamlığa dönüşmesi, görevlilerin dışarıdan atanması ve merkezî otoritenin güçlenmesi ile XIX. yüzyılın sonlarında örneklerini gördüğümüz olaylarda bir hayli azalma olmuştur.

 

Salgın Hastalıklar, Tabiî Afetler, Yangınlar

 

yılında İspir’de hayvanlarda veba salgını ortaya çıkar. Durumdan haberdar edilen Sıhhiye Nezareti, gereken bütün tedbirlerin alınması ve baytar komisyonunun alacağı kararların mahalline bildirilmesi hakkında Erzurum vilayetine bir telgraf emri göndermiştir.

 

Keskim (Yusufeli), İspir ve Tortum’da halkın sağlık durumunu tehdit eden salgın hastalıklardan birisi de frengi olmuştur. yılında bölgede artış görülen hastalığın önlenmesi için, hekim tayini, ilaç temini ve Tortum, Keskim kazalarında birer hastane inşa edilmesi yoluna gidilmiştir.

 

yılında İspir’de büyük bir kolera salgını yaşanmıştır. Koleranın önlenmesi ve yayılmasının önüne geçmek için alınan tedbirlerden birinin Panayırın toplanmasının bir yıl tatil edilmesidir.

 

Bu belgeden kolera salgınıyla ilgili haberin dışında İspir Panayırına dair önemli bilgiler öğreniyoruz. Öncelikle; “her sene eylül ayının on ikisinde orada küşadı mutad olan panayıra vilayet-i mütecavireden sekiz - on bin kişinin” toplandığından söz edilmesi, mutad olduğu ifadesi panayırın oldukça eski olduğunu gösterir. Erzurum dışında Sivas ve Trabzon vilayetlerine acilen telgrafla bildirilip, katılacakların haberdar edilip vaz geçirilmeleri talebi, katılımın çok geniş bir coğrafyadan gerçekleştiğini ortaya koymaktadır. Yine sekiz-on bin kişinin katılımı, dönem itibariyle oldukça büyük bir nüfus hareketi olduğunu gösterir.

 

yılında Salaçor (Aksu) Köyü Baş Mahallesinde büyük bir yangın çıkmıştır. Kazayla çıkan yangında can kaybı olmamış, fakat büyük maddî zarar ortaya çıkmıştır. Komisyon raporuna göre kırk hane, bir cami ve bir medrese eşyalarıyla yanmış ve toplam iki yüz doksan beş bin beş yüz kuruş zarar tespit edilmiştir. Erzurum valisine gönderilen cevabî yazıda yangın zedelerle ilgili gerekenin yapılması istenmiştir.

 

yılında şiddetli bir kış yaşanır. Bu sebeple köy haklı yakacaksız kalmış, tedbir olarak ordu için kömür çıkarılan ocakların dışında, diğer yerlerden, halkın kömür çıkarmalarına müsaade edilmesi için, İspir kaymakamı halk adına talepte bulunmuştur.

 

yılı Temmuz ayı çok yağmurlu geçer. Temmuz ayının günü saat on bir buçukta sekiz milimetre çapında dolu yağmış ve isabet ettiği yerlerde meyvelere zarar vermiştir.

 

İspir’de Kadızade Mehmet Efendi Vakfîna ait bir han yılında yanarak tahrip olur. Vakfın en önemli akarı olan hanın tamir edilerek icara verilmesine karar verilir. Ancak tamiri için gereken paranın temini mümkün olmaz. Tek çare olarak tüccardan Halil Efendi’ye senelik bin yedi yüz kırk kuruşa kiraya verilip, birkaç senelik icarı peşin alınıp borçlanarak adı geçen hanın tamiri gerçekleştirilmiştir. Adı geçen hanın Kadızade Medresesine gelir temini için inşa edildiği anlaşılıyor.

 

Telgraf Hattının İspir’e Uzatılması ve Posta Sürücülüğünün İhdası

 

İspir Kazası’ndan Erzincan'a bir telgraf hattı çekilmesi hususu ilk olarak yılında gündeme gelmiştir. Telgraf hattı talep eden halk, yapılması halinde direklerin nakli ve dikilmesi işini üstleneceklerini de taahhüt etmişlerdir. Ancak Telgraf Posta Nezareti bütçesinde karşılık olmadığı gerekçesiyle bu istek gerçekleşmemiştir. 

 

Telgraf hattının inşası iki yıl sonra tekrar gündeme gelir ve yılı bütçesine gereken masrafın karşılığının konularak, Kiğı’da inşa edilecek telgrafhaneden alınacak hattın Kuzican ve İspir’e uzatılmasına karar verilir. Bu karara rağmen hattın inşası bir türlü başlamaz. yılına gelindiğinde hattın güzergâhı değiştirilerek, Keskim (Yusufeli) Kazası’nda halkın yardımıyla inşa edilecek telgrafhane aracılığıyla, Tortuma ve İspir’e hattın uzatılması hakkında Şura-i Devlet’çe karar alınır. Kararda adı geçen kazaların sınırda olduğuna dikkat çekilerek, hattın yapılmasının önemli ve hattın yapımına hassasiyet gösterilmesi gerektiği belirtilmiştir.

 

Bilindiği üzere Osmanlı Rus Harbi sonunda, Oltu, Göle, Ardahan Rusların eline düşmüş, ispir, Tortum sınır kazaları olmuştur.

 

yıllarında, hattın tamamlanmış olduğunu, yılında tamirata dair bir başka hükümden anlıyoruz. Bir iki sene içinde hattın tamiratına ihtiyaç duyulmuş, hatta gereken tamiratın müteahhitler tarafından tam yapılmadığı iddiasıyla şikâyete konu olmuştur.

 

Aynı dönemde yaşanan bir diğer gelişme de muntazam bir posta hizmetinin gerçekleşmesidir. Uzun zamandır jandarma tarafından taşınan postanın aksamalara sebep olduğu, “ekser ahalisi tüccar” olduğundan, civarında birçok kaza ve vilayetin bulunması yanında, redif taburu binbaşılığı merkezi olduğundan postanın aksamadan işlemesi gerektiği gerekçesiyle, posta sürücülüğünün ihdasına karar verilmiştir. Alınan bu kararla Telgraf Posta Nezareti, senelik üç bin kuruş bedel ile Bayburt-İspir arasında işletilecek posta sürücülüğünü hizmete sokmuştur.

 

İspir Hükümet Konağı’nın İnşası

 

Tanzimat döneminde vilayet ve kazalarda merkezî otoriteyi temsil edecek ve devlet hizmetlerinin daha sistemli işleyişini temin edecek birer hükümet konağı inşa edilmesi uygulaması yaygınlaşmıştır. Yeniden hükümet konağı inşaatı gerçekleştirilinceye kadar eskiden olduğu gibi kiralık konaklarda hizmet yürütülmeye devam edilmiştir.

 

İspir’de devlet hizmetleri uzun süredir, Masans Köyü’nden Bakoyan Mıgırdıç adlı birine ait konak yüz yirmi kuruş bedel ile kiralanarak yürütülmektedir. tarihli Erzurum Vilayeti’ne ait tahriratta, devlete olan borcu karşılığında adı geçen şahsın konağını hâzineye terk ettiği bilgisi yer almaktadır. Mıgırdıç Ağa, kısa süre sonra sandık emini ve mal müdürü hakkında; kendisini kandırdıkları, okuryazar olmadığından istifade ile hazırladıkları belgeyi imzalatıp konağını elinden aldıklarına dair şikâyette bulunur. Ağa’nın şikâyeti haklı bulunarak konağın hâzineye devri talebi kabul edilmez.

 

yılına kadar kullanılan hükümet konağının tamire muhtaç olduğu bildirilir. Ancak yapılan incelemede tamiratın fayda etmeyeceği, yapılacak masrafla yeni inşaat usulüyle bina yapılmasının daha doğru olacağına karar verilir.

 

İnşaat süresince uygun bir binanın kiralanması için gereken tahsisat ayrılır. Yeniden yapılacak konağın inşaat bedeli olarak beş yüz lira gerekmektedir. Kaza ahalisi binanın yapılmasında kullanılmak üzere üç yüz yirmi lira yardımda bulunur. Eski hükümet konağı da, seksen liraya belediye binası olarak kullanılmak üzere devredilir. Elde edilen seksen lira da inşaat için harcanır. Halkın büyük yardımı sayesinde bina kısa sürede tamamlanmıştır. 2. Hükümet konağının inşaatı süresince Kaymakam Hilmi Bey, halkın yardımından başka, izin almadan para topladığı ve zimmetine para geçirdiği iddiasıyla şikâyet edilir. Şikayetlerin haklı olup olmadığı gönderilen müfettiş tarafından araştırılmıştır.

 

yılında hükümet konağının yapıldığı yerin zemini sulak olmasından dolayı bina için tehlike oluşturduğu rapor edilince, yirmi yedi bin kuruş masrafla tamir edilir. yılında acilen tekrar tamirine gerek duyulması, binanın yeniden inşa edilmesine rağmen yeterince sağlam yapılmadığını ortaya koymaktadır.

 

Sonuç

Osmanlı Devleti’nin hâkimiyet tesisinden itibaren klasik bir sancak olan ispir, Tanzimat döneminde, kısa bir süre nahiye yapılmış, fakat kaza muamelesi görmüştür. Sonra kaza olarak sırasıyla Erzurum, Bayburt, Erzincan ve nihayet yine Erzurum’a bağlanmıştır.

 

Kaza yönetiminde, devlet - halk ilişkilerinde, İmparatorluk genelinde yaşanan büyün İktisadî, siyasî gelişmelerin yansımalarını görmek mümkündür.

 

İspir konumu itibariyle yönetim açısından hep ehemmiyetini korumuştur. Halk, kamu hizmetlerinin görülmesinde ve hizmetin İspir’e ulaşmasında büyük fedakârlıklar göstermiştir.

 

İncelenen belgelerde İspir’de gelişmiş bir ticari hayatın olduğu ortaya konulmaktadır. Çok eskiden bu yana, civar vilayet ve kaza halkının katılımıyla on bin kişiyi aşkın kalabalığın toplandığı bir panayırın varlığı ticari hayatın canlılığının en çarpıcı örneğidir.

 

Kaza’da yaşanan felaketlere, devletin gereken duyarlılığı gösterdiği de ayrıca dikkat çekicidir.

 

Kaynak: İspir - Pazaryolu Tarih, Kültür ve Ekonomi Sempozyumu, Haziran İspir

               Şaban BAYRAK, Niğde Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Niğde

Son Güncellenme:

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Irak Musul'daki, "meteor çarpması sonucu 22 Ağustos yılında bir kişinin öldüğü" bilgisi, Osmanlı arşivlerinde yapılan incelemeyle ortaya çıkarıldı.

1/14 yılında düşen gök taşı Osmanlı arşivlerinde keşfedildi
2/14 yılında düşen gök taşı Osmanlı arşivlerinde keşfedildi
3/14 yılında düşen gök taşı Osmanlı arşivlerinde keşfedildi
4/14 yılında düşen gök taşı Osmanlı arşivlerinde keşfedildi
5/14 yılında düşen gök taşı Osmanlı arşivlerinde keşfedildi
6/14 yılında düşen gök taşı Osmanlı arşivlerinde keşfedildi
7/14 yılında düşen gök taşı Osmanlı arşivlerinde keşfedildi
8/14Türk bilim insanları çalıştı, NASAdan katkı alındı
9/14 yılında düşen gök taşı Osmanlı arşivlerinde keşfedildi
10/14 yılında düşen gök taşı Osmanlı arşivlerinde keşfedildi
11/14 yılında düşen gök taşı Osmanlı arşivlerinde keşfedildi
12/14 yılında düşen gök taşı Osmanlı arşivlerinde keşfedildi
13/14 yılında düşen gök taşı Osmanlı arşivlerinde keşfedildi
14/14 yılında düşen gök taşı Osmanlı arşivlerinde keşfedildi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası