rüyalanmak orucu bozarmı / İhtilam olmak (rüyalanmak) orucu bozar mı? Oruçluyken rüya görmek orucu zayıflatır mı?

Rüyalanmak Orucu Bozarmı

rüyalanmak orucu bozarmı

R&#;yalanmak orucu bozar mı ? Uyurken ihtilam olunca oru&#; bozulur mu?

Oruç tutan kimseler Ramazan ayında imsak sonrası uykularında dönem dönem rüyalanma olayı ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu durumda oruçlarına devam edip etmeme konusunda kararsız kalan kişiler Diyanet’in konuya ilişkin görüşünü araştırıyor. Peki, uyurken ihtilam olunca oruç bozulur mu?

RÜYALANMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu eski Üyesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (İAÜ- TARMER) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem, Ramazan ayıyla ilgili en çok merak edilen soruları funduszeue.info okurları için cevapladı.

Yeprem’in açıklamasında yer alan bilgilere göre uyurken ihtilam olunca oruç bozulmaz.

Diyanet’e göreyse Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmaz, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, ). Ancak guslü sabah namazı vaktinin çıkmasına kadar ertelemek günahtır. Çünkü bu durumda namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, ). Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazanda imsaktan sonra sabah namazı vakti içinde yıkandıkları bilinmektedir (Buhârî, Savm, 25).

Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

1Soru: Bir kimse ramazan ayı olduğunu bildiği halde başka bir oruca niyet edebilir mi?
Cevap: Bir kimse, ramazan ayı olduğunu bildiği hâlde başka bir oruca niyet ederse, tuttuğu oruç sayılmaz. Kurbet kastıyla çelişmesi halinde ramazan orucuna da sayılmaz. Hatta ihtiyat gereği kurbet kastıyla çelişmese dahi ramazan orucuna sayılmaz.
funduszeue.info
2Soru: Bir kimse, sabah ezanından önce niyet edip, bütün gün boyunca uyur ve akşam ezanından sonra uyanırsa orucu sahih midir?
Cevap: Bir kimse, sabah ezanından önce niyet edip, bütün gün boyunca uyur ve akşam ezanından sonra uyanırsa, orucu sahihtir.
funduszeue.info
3Soru: Orucu bozan şeyler nelerdir?
Cevap: Sekiz şey orucu bozar :
1) Yemek ve içmek.
2) Cimâ (=Cinsel ilişkide bulunmak).
3) İstimnâ (=Mastürbasyon).
4) Farz ihtiyat gereği Allah'a, Hz. Muhammed'e (s.a.a) ve Resulullah'ın halifeleri olan on iki Ehlibeyt İmamlarına (a.s) yalan isnatta bulunmak.
5) Farz ihtiyat gereği boğaza yoğun (=katı) toz kaçırmak.
6) Sabah ezanına kadar cünüp, hayız ve nifas hâlinde kalmak.
7) Sıvı şeylerle tenkıye yapmak.
8) Kusmak.
funduszeue.info
4Soru: Bu yılki Ramazan ayı yaz mevsimine ve yılsonu imtihanları ile aynı zamana tekabül etmektedir. Bu sınavın benim geleceğim için büyük önemi vardır. Sınavda başarılı olabilmem için dikkatimi toplamam lazımdır. Acaba orucumu bozup daha sonra azasını tutabilir miyim?
Cevap: Eğitime devam etmek, orucu yemek için kabul edilebilir bir mazeret değildir. Fakat eğer şöyle bir durum tasavvur edilirse: Tahsili terk etmek onun için tahammül edilemeyecek hadde bir sıkıntı ve meşakkate yol açmaktadır; oruç tutarak tahsili sürdürmesi de mümkün değildir. Bu durumda oruç tutmak kastıyla niyet eder; oruç tutar. Daha sonra yemek ve içmek zorunda kaldığında sadece zorunluluk ölçüsünde yiyip içebilir. Doyuncaya kadar yememeli, içmemelidir. Daha sonra o günün kazasını tutmalıdır ve üzerine keffaret gelmez. Elbette öğlenden önce 22 km şehrin dışına çıkarak kendisini yolcu durumuna düşürerek orucunu yemesi de mümkündür. Bu durumda o gün oruç onun üzerinden kalkar ve daha sonra sadece o günün kazasını yerine getirir.
funduszeue.info
5Soru: İnsan, sahur yemeği yerken fecrin olduğunu anlar ve ağzında lokma olursa ne yapmalıdır?
Cevap: İnsan, sahur yemeği yerken fecrin doğduğunu anlarsa, ağzındaki lokmayı dışarı çıkarmalıdır. Eğer bir kişi böyle bir durumda ağzındaki lokmayı dışarı çıkarmaz ve bilerek onu yutarsa, orucu batıl olur ve keffaret de gerekir.
funduszeue.info
6Soru: Oruç halindeyken yanlışlıkla bir şey yiyip içsem orucum batıl mı olur?
Cevap: Oruç hâlindeyken yanlışlıkla bir şey yiyip içen kimsenin orucu batıl olmaz.
funduszeue.info
7Soru: Oruç halindeyken dişlerimin arasında kalmış yemek kırıntılarını bilerek yutarsam orucum batıl olur mu?
Cevap: Oruçlu kimse, dişlerinin arasında kalmış olan yemek kırıntısını kasten yutarsa, orucu batıl olur.
funduszeue.info
8Soru: Ben astım hastasıyım ve mecburen nefes darlığı spreyi kullanmalıyım; acaba bunun oruca zararı var mıdır?
Cevap: Nefes darlığı için kullanılan sprey eğer ilacı sadece ciğere ulaştırıyorsa orucu bozmaz. Aynı şekilde bu konuda şek ettiğinde orucu batıl olmaz.
funduszeue.info
9Soru: Acaba ağzın kötü kokusunu gidermek için oruçlu iken sakız çiğneyebilir miyim? Acaba sakız çiğnemek oruca zarar verir mi?
Cevap: Oruçlu iken sakız çiğnemek her ne kadar ağız suyunda bir tat oluştursa da – ancak bu tat sakızdan ayrılan bazı parçalardan dolayı olmadığı için – sakıncası yoktur. Eğer çiğnemenin başlangıcında sakızın bazı parçaları ağız suyunda karışıp kaybolursa oruçlu ondan kaçınmalıdır. Ancak o parçalar önceki çiğnemek vasıtasıyla da olsa ortadan kaybolup gitmişse sakıncası yoktur.
funduszeue.info
10Soru: Meni gelmediği takdirde bile cinsel ilişki orucu bozar mı?
Cevap: Cinsel ilişkide bulunmak, meni gelmese ve erkeklik organı yalnızca sünnet mahalli kadar dâhil olsa bile, orucu bozar.
funduszeue.info
11Soru: Elinde olmadan insandan meni gelirse orucu batıl olur mu?
Cevap: Elinde olmaksızın oruçlu kimseden meni gelirse, orucu bozulmaz.
funduszeue.info
12Soru: Ramazan ayında istimna etmek haram mıdır?
Cevap: Haramdır ve orucu bozan şeylerden biridir.
funduszeue.info
13Soru: Acaba oruçlu iken dişleri fırçalamak caiz midir?
Cevap: Ramazan ayında dişleri fırçalamak orucu bozmaz. Eğer oruçlu, ağzının suyuna karışmış olan diş macunu zerrelerini yutmazsa; ağız suyuna karışarak yok olan miktarın oruca bir zararı olmaz.
funduszeue.info
14Soru: Ramazan ayında göze damla damlatmak orucu bozar mı?
Cevap: Hayır batıl etmez.
funduszeue.info
15Soru: Ramazan ayında uykudayken meni çıktığı esnada uyanır ve meninin çıkmasına yardım edebilir miyim? Ramazan ayın dışında istimna etmenin hükmü nedir?
Cevap: O esnada meniyi dışarı çıkartabilirsiniz. Her surette istimna haramdır.
funduszeue.info
16Soru: Oruçlu birisi uyur ve uyku halindeyken meni gelirse orucu batıl olur mu?
Cevap: Orucu batıl olmaz, sahihtir.
funduszeue.info
17Soru: Oruçlu kimse ağzını yıkarsa hükmü nedir? funduszeue.info
18Soru: Kadınlar bir ay Ramazan ayı boyunca bütün oruçları tutabilmek için, hayız olmayı engelleyen hap kullanabilirler mi? funduszeue.info
19Soru: Mübarek Ramazan ayında bayanların dudaklarına ruj sürmelerinin hükmü nedir? funduszeue.info
20Soru: İki genç karı koca Mübarek Ramazan ayında oruçlu iken istemeden kendilerini kontrol edemediklerinden dolayı ilişkiye girer ve oruçlarını batıl ederlerse ne yapmaları gerekir?
Cevap: Kaza ve keffaret vaciptir. Her birinin altmış miskine gr. Ağırlığınca buğday veya un vermeleri gerekir.
funduszeue.info
21Soru: Açık saçık resimlere bakmak ve ahlak dışı chat etmek orucu batıl eder mi? funduszeue.info
22Soru: Oruçlu iken sigara içmek orucu batıl eder mi?
Cevap: İhtiyatı vacip gereği batıl eder.
funduszeue.info
23Soru: On yedi yaşında bir gencim kullandığım gözlüğün numarası 11’in üzerindedir, benim oruç tutmam vacip midir?
Cevap: Size zararı veya şiddetli hastalanmaktan korkuyorsanız vacip değildir.
funduszeue.info
24Soru: Oruçluyken diş fırçalamak orucu batıl eder mi?
Cevap: Dışarıdan ağza alınan su ve benzeri şeyler yutulmazsa sakıncası yoktur.
funduszeue.info
25Soru: Oruçlu iken geğirmek caiz midir?
Cevap: Eğer geğiren kişi geğirmesi vasıtasıyla boğazından kusmak denilecek şekilde bir şeyin geleceğine yakin ediyorsa kasten geğirmemelidir. Fakat buna yakini yoksa geğirmesinin sakıncası yoktur
funduszeue.info
26Soru: Eğer oruçlu iken geğirdikten sonra boğazına veya ağzına yemek gelirse, bunun oruca zararı var mıdır?
Cevap: Eğer geğirdikten sonra boğazına veya ağzına bir şey gelirse onu dışarı atmalıdır ve eğer elinde olmadan yutarsa orucu sahihtir. Eğer kasten yutarsa ihtiyatı vacip olarak orucu batıl olur. Binaenaleyh eğer Ramazan ayının orucunu tuttuğunda böyle bir şey yaparsa o günün orucunu mutlak kurbet kastı ile tamamlamalı ve daha sonra da kazasını yerine getirmelidir. İhtiyatı vacip olarak keffaret de ödemelidir.
funduszeue.info
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız

Oru&#;luyken c&#;n&#;p olmak orucu bozar mı? Uykuda R&#;yalanmak (ihtilam) orucun bozulmasına neden olur mu?

Oruç ayı başladı. Müslümanlar tarafından ibadetlerini yerine getirirken hangi şartlarda oruçlarının bozulacağını merak ediliyor. Orucu bozan şeyler arasında rüyalanma var mı? Uykuda ihtilam olmak (cünüp) orucu bozar mı?

ORUÇLUYKEN İHTİLAM OLMAK ORUCU BOZAR MI?

Tirmizi'ye göre orucu üç şey bozar; kan aldırmak, kusmak ve ihtilam olmak. Önemli olan husus kişinin oruçlu iken gün içerisinde cinsel ilişkiye girmemesi ya da oruçlu iken gün içinde mastürbasyon yapmamasıdır. Oruçluykan gün içinde kişinin bunları yapması kesinlikle caiz değildir ve orucu sıkıntıya düşüren hal ve durumlardır. Hatta direk tutulan orucun bozulmasına sebebiyet vermektedir.

Gün ağarana kadar, yani imsak vaktine kadar gece uyurken kendiliğinden gerçekleşen cinsel tatmin, orgazm hallerinde kişinin orucu bozulmuyor. Ancak kişinin ihtilam halinden sonra gusül abdesti alması ve iyice temizlenmesi gerekiyor.

Oruçlu kişi oruçlu olduğunu unutup gün içinde cinsel tatmin duygusunu yaşamışsa yine orucu bozulmuyor.

Oruçluken isteyerek eşiyle cinsel ilişkiye girmesi, bu ilişki sonrasında cinsel tatmin yaşadıysa orucu bozulur.

MENİ GELMESİ ORUCU BOZAR MI?

Meni gelmesi kişinin gün içinde tuttuğu oruç bozulmaz. Ancak bunu bilerek, isteyerek yapmışsa orucu bozulur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası