kömür çeşitleri ve fiyatları / KÖMÜR ÇEŞİTLERİ

Kömür Çeşitleri Ve Fiyatları

kömür çeşitleri ve fiyatları

Kömür Fiyatları

Kömür Fiyatları

Kömür fiyatları, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) kurumu tarafından belirlenmektedir. TKİ, kendi bünyesindeki maden sahalarından üretilip satılan kömürlerin KDV hariç Fob Satış Fiyatları’nı belirlemektedir.

2019 yılında zamlanan pek çok ürün gibi odun ve kömürün fiyatları da arttı. 2018 yılında kömür satışı yapan satıcılar sezonu tonu 800 liradan kapatmıştı. İthal kömür bu yıl bin 200 ile bin 600 lira arasında değişen fiyatlarla piyasaya girdi. Aynı şekilde geçen yıl tonu 500 lira olan odun bu yıl 600 ile 650 lira arasında satılıyor. 

Kömür Çeşitleri Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin enerjiportali.comkomur-nedir-cesitleri-nelerdir? Bağlantısını Ziyaret Edebilirsiniz.

Aşağıdaki tablolarda TKİ Kurumunca Üretilip Satılan Kömürlerin KDV Hariç Fob Satış Fiyatları Aralık Ayı Değerleri yer almaktadır.

Kömür Fiyatları Listesi

Kütahya – Tavşanlı (Garp Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü,
GLİ) Kömür Fiyatları

Tunçbilek yıkanmış +18 mm 471,00 TL/Ton
Tunçbilek yıkanmış +18 mm (torbalı) 503,00 TL/Ton
Tunçbilek yıkanmış 10-18 mm 471,00 TL/Ton
Tunçbilek yıkanmış 10-18 mm (torbalı) 503,00 TL/Ton
Tunçbilek yıkanmış 0,5-18 mm arası377,00 TL/Ton

Bursa- Keles (Keles Linyit İşletmesi, KLİ) Kömür Fiyatları

Keles krible +40 mm (X) 203,00 TL / Ton
Keles krible +40 mm (torbalı) (X) 235,00 TL / Ton
Keles krible 0-40 mm (X) 52,00 TL / Ton

Manisa-Soma (Ege Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü, ELİ) Kömür Fiyatları

S.Kısrakdere yıkanmış +18 mm 471,00 TL / Ton
S.Kısrakdere yıkanmış +18 mm (torbalı) 503,00 TL / Ton
S.Kısrakdere yıkanmış 10-18 mm 471,00 TL / Ton
S.Kısrakdere yıkanmış 10-18 mm (torbalı) 503,00 TL / Ton
S.Kısrakdere yıkanmış 0,5-18 mm arası 377,00 TL / Ton
Briket (torbalı) (X) 436,00 TL / Ton
Kısrakdere krible +20 mm 529,00 TL / Ton
Kısrakdere krible +20 mm (torbalı) 561,00 TL / Ton
Kısrakdere krible 0-20 mm 202,00 TL / Ton
Soma Deniş yıkanmış +18 mm (X) 359,00 TL / Ton
Soma Deniş yıkanmış +18 mm (torbalı) (X) 391,00 TL / Ton
Soma Deniş krible 0-18 mm (X) 116,00 TL / Ton
Soma Deniş yıkanmış 0,5-10 mm (X) 232,00 TL / Ton

Çanakkale-Çan (Çan Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü, ÇLİ) Kömür Fiyatları

Çan krible +30 mm 361,00 TL / Ton
Çan krible +30 mm (torbalı) 393,00 TL / Ton
Çan krible 10-30 mm 274,00 TL / Ton
Çan krible 10-30 mm (torbalı) 306,00 TL / Ton
Çan krible 0-10 mm toz 153,00 TL / Ton
Çan krible 0-30 mm arası 241,00 TL / Ton

Tablolardaki (x) işaretli yerlerde bu kömürlerin 2019 yılında üretilmesi durumunda listede belirtilen fiyatlar uygulanacaktır.

TKİ’nin belirlemiş olduğu Kömür Fiyatları Listesi için enerjiportali.com/wp-content/uploads/2019/12/TKİ-2019-Yılı-Aralık-Ayı-Kömür-Fiyatları.pdf Bağlantısını Ziyaret Edebilirsiniz.

Piyasadaki kömür fiyatları kalorifik değerine (turba, linyit, taş kömürü, antrasit) göre, ithal – yerli olma durumuna göre ve boyutlarına (karpuz kömür, portakal kömür, ceviz kömür, fındık kömür, toz kömür) göre farklılıklar göstermektedir.

Kömür Nedir?

Kömür; bitkisel kökenli organik maddeler ve inorganik bileşenlerden oluşan tortul bir kayaçtır. Bataklıklarda bitki ve ağaç kalıntılarının üst üste yığışarak çökelmesi ve milyonlarca yıllık bir süreç içerisinde kimyasal ve fiziksel etkilerle değişime uğraması sonucu oluşur.

Kömür, tüm dünyada da en çok kullanılan madenlerden bir tanesidir. Yeryüzünün en eski madenlerinden birisi olan kömür güvenilir ve düşük maliyetli bir fosil yakıt kaynağı olduğu için çok fazla rağbet görmektedir.

Kömür, kömürleşme süreci denilen kimyasal olaylar sonucu meydana gelmektedir. Kömürün oluşum sürecini kısaca şu şekilde özetlenebilir:

Jeolojik tarihte iki büyük kömür oluşum çağı vardır. Bunlardan en eski olanı Karborifer ve Permiyen dönemleridir. Karborifer ve Permiyen döneminde önce, Devaniyen döneminde Kuzey Yarım Küre’de büyük dağlar oluşmuştur.

Karborifer döneminde bu sıra dağlar havanın etkisiyle aşınmaya uğradı. Irmak ve yağmur sularınca dağlardan aşağılara taşınan kumlar ile öteki kıyılarında birikti; böylece buralarda delmolozlar, çevredeki sığ denizlerin talar, bataklıklar ve sulak düzlükler oluştu.

Bu bataklıklarda dev ağaçlardan oluşan şık ve gür ormanlar yetişti; bu ağaçlardan günümüze kalanların yegâne akrabası kibrit otu denen atalarına hiç benzemeyen minik bitkilerdir. 

Bu yetişen dev ağaçlar öldüklerinde çürümekte olan bitkisel maddelerden oluşan ıslak bir zeminin içine devriliyordu. Su ağaçların çürümesini yavaşlatıyor bunun sonucunda da orman alanı turbalık haline geliyordu. Arz kabuğundaki tektonik hareketler sonucu bu bataklıklar silt ve diğer sedimenterle birlikte derinle gömülmüştür.  Katman sıkıştıkça basıncın, ısının ve bakterilerin yardımı ile içindeki su ve gazlar dışarı çıkar. 

Turba önce linyite (kahverengi kömür) dönüşür. Linyit daha sonrada taş kömüre dönüşür. 

İdeal fiziksel ve kimyasal değişimlere bağlı olarak aşağıdaki kömürleşme seviyeleri görülmektedir:

Kömür Çeşitleri Nelerdir?

Kömür; oluşum sırasında içeriğinde bulunan bitkisel organik atık miktar ve çeşitlerine göre, maruz kaldığı ısı, basınç ve mikrobiyolojik faaliyetlerin durumuna göre farklı şekillerde görülmektedir. Kömür çeşitlerini organik olgunluklarına göre Turba, Linyit, Taş Kömürü, Antrasit ve Grafit olarak sıralayabiliriz:

Turba: Bataklık alanlarda toplanan bitki kalıntılarının toprak altında uzun yıllar boyunca birikmesiyle oluşur. Turba kömürleşmenin ilk aşamasıdır. Tam kömür özelliklerini göstermez.

İçindeki su miktarı yüksektir. Karbon yüzdesi ise 60’ı geçmez. Turbada karbon oranı %25-60 aralığında oynamaktadır. Diğer istatistiklerine bakacak olursak %20-55 oksijen, %5-8 hidrojen ve %0,5-3,5 azot elementleri de bulunur. Karbon oranı %25-60’dır yani karbon oranı düşüktür.

Turba, henüz karbonlaşma safhasını tamamlamamış genç kömürlerdendir. 3000 kalori ve daha altında kalori verir.

Linyit: Linyit, kahverengi kömür olarak da adlandırılmaktadır. En düşük kaliteli kömür sınıfındadır. Linyitin farklı türleri de vardır bunlar; sarı linyit, kahverengi linyit.

linyit coal ile ilgili görsel sonucu

Daha oluşumunu tamamlamamış kömürlerdendir. Karbon yüzdesi 70-80 kadardır. 3000-6000 kalori arasında ısı verir.

Yer kabuğunda bolca bulunur. Evlerde ve pek çok termik enerji santralinde genelde linyit kullanılmaktadır. Bunun sebebi, diğer kömür türlerinin keşfedilen rezerv miktarlarının az olması ve gerekli olan enerji ihtiyacını karşılayamamasıdır.

Taş Kömürü: Kalorifik değeri en kaliteli kömürlerden biridir.  Taş kömürde kömürleşme daha ileri safhadadır. Yüksek kalorili bir kömürdür. Bu nedenle taş kömüründe elde edilen enerji linyitten elde edilen enerjiden daha fazladır. Daha pahalı olduğu için evlerde çok fazla kullanılmak için tercih edilmez.

Türkiye’de Zonguldak bölgesinde çıkarılmaktadır. Taşkömürü kömürleşme derecesi bakımından antrasit ile linyit arasında yer alan bir kömür türüdür. Maden kömürü olarak da bilinir. Karbon ve uçucu maddeler bakımından zengindir. Karbon yüzdesi 75 – 90’ı bulur.

Taşkömürü 6000-9000 kalori arasında yüksek ısı verir ve bu sayede demir, çelik sanayisi için büyük önem taşır. Çeliğin eritilmesi ve şekil verilebilmesi için ihtiyaç duyulan yüksek ve dengeli enerji miktarı ancak taş kömürü gibi yüksek kalorifik değerli kömür kaynaklarından karılanabilmektedir.

coal antrasit ile ilgili görsel sonucu

Antrasit: Antrasit kömürü katı fosil yakıtların en kaliteli olanıdır.
%95′ i karbondan oluşur ve su oranı düşüktür. En sert kömür türü olup yandığında diğerlerinden daha fazla ısı verir.

Doğada çok az miktarda bulunur ve bu yüzden bulunması zordur. Parlak renklidir ve tutuşturulması zordur.

Grafit: Grafit, tabiatta bulunan saf karbondur. Grafitin elmastan asıl farkı amorf yapıda olmasıdır. Grafit, ark lambası kömürlerinin yapımında ve yağlama maddelerinde kullanılır. Kil ile belirli bir oranda karıştırılırsa, kalem ucu yapımına yarayan bir madde elde edilir.

Piyasada satılan kömürler (genel özellikleri: %6 nem, %6 kül ve %6 uçucu madde oranı 20-22 ve kükürt oranı %30 ve 7200-8400 kcal kalorifik değeri) boyutlarına göre ise şu şekilde sıralanır:

Karpuz Kömür: 110-200 mm boyutlarında,
Portakal Kömür: 65-100 mm boyutlarında,
Ceviz Kömür: 25-65 mm boyutlarında,
Fındık Kömür: 13-25 mm boyutlarında
Pirinç Kömür: 5-10 mm boyutlarında ve
Toz Kömür: 0-13 mm boyutlarındadır.

Bunlar dışında odun kömürü ve kok kömürü olarak adlandırılan yakıtlar da bulunmaktadır:

Odun Kömürü: Ağacın havasız ortamda yavaş yavaş kısmen yakılmasıyla elde edilen ve siyah barut üretiminde ve metallerin sert yüzeylerinin kaplanmasında kullanılan “odun kömürü” denir. Hammaddesi daha çok meşe odunundan sağlanır.

Odun kömürü çeşitleri olarak şunları sıralayabiliriz: Çuvallı Mangal Kömürü, Kolilik Odun Kömürü, Mangal Kömürü, Nargile Kömürü, Paketli Mangal Kömürü, Pınar ve Meşe Kömürü, Pres Kömürü gibi.

Kok Kömürü: Taş kömürünün havasız ortamda, bütün uçucu bileşenlerinin giderildiği yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılmasıyla elde edilen özellikle bazı önemli ya da önemsiz işlemlerinde kullanılan malzemeye ise kok kömürü denir.

Kok; gerçek anlamda bir kömür değildir. Tabiatta serbest halde bulunmaz, fabrikalarda taş kömürünün içindeki gazların çıkartılmasından sonra elde edilen kömürdür.

Hava Gazı:

Kömürün toz halinde üretildikten sonra yüksek sıcaklıklarda hava ve buharlaştırılması sonucu oluşmaktadır.

Havagazı ilk kez 18. yüzyılın sonlarında ayrımsal damıtma yoluyla İngiltere’de üretildi. Hava gazı elektriğin dünyada yaygınlaşmasından önce sokakların aydınlatılmasında, merkezi ısıtmada ve konutların ısıtılmasında yaygın olarak kullanıldı.

Havagazının yerini zamanla doğal gaz almış olmasına rağmen doğal gazın giderek pahalılaşması üzerine kömürden gaz elde etmek için değişik yöntemler aranmaya başlandı.

2019 Kömür FiyatlarıKömürKomur FiyatKömür FiyatlarıKömür Fiyatları LİstesiKömürün TonuSoma Kömür FiyatlarıTorba kömür Fiyatları

Blog

Kömür Çeşitleri

İthal Kömür, kalori değeri yüksek, kirletici etkisi daha az olan ve genellikle Rusya, Güney Afrika ve Çin'den ithal edilen kömürdür. Bu bölgelerde oluşan kömürler oluşum sürelerinin uzunluğu ve içerikleri nedeniyle ısıl değerleri daha yüksek olan kömürlerdir.

Yerli Kömür

Yıkanmış, yüksek kaliteli yerli kömür. Kalori değeri 4800 olan çok kaliteli, yıkanmış ve kurutulmuş yerli kömür.

İthal Linyit Kömürü

Toz Kömür

Düşük maliyetli ve yüksek verimli işletmeler için en ekonomik kömür türüdür. Kümes hayvanları çiftliklerinde, gıda sanayinde, inşaatta ve ısıya ihtiyaç duyulan diğer tüm sektörlerde kullanıma uygundur.

Fındık Kömür

 Stokerli kazanlar ve sanayi kuruluşları için uygundur. İşletmeler için uygun kalori ve tüketim değerleri ile sanayi kuruluşları için ekonomik bir avantajdır.

Ceviz Kömür

 Soba, kalorifer kazanı, endüstriyel buhar kazanı ile kullanılabilir. Evlerde, apartmanlarda ve bazı endüstrilerde buhar kazanları için uygun kalori ve tüketim değerleri ile sanayi kuruluşları için ekonomik bir çeşittir.

Portakal Kömür

 Yerden ısıtmalı ve merkezi ısıtma sistemli evlerde tesviye amaçlı kullanılmaktadır. 70 - 100mm arası ölçülere sahiptir, kalorifer kazanlarında ve sanayi işletmelerinde kullanılabilir.

Karpuz Kömür

 Merkezi ısıtma sistemli konut ve endüstriyel kazanlar için idealdir. 100 mm ve üzeri ölçülere sahiptir.

Briket Kömür

Üst kalorifik değeri 6.000 - 6.500 kalori olan özel ithal Rus linyit tozundan tamamen bilgisayar kontrollü dozajlama ile üretilmiş olup, bağlayıcı olarak melas kullanılmaktadır. Ürettiğimiz briket kömürü, Çevre Bakanlığı normlarının üzerinde bir kalite ile çevre dostu olup, ekonomik fiyatla satışa sunulmaktadır.

Ankara Kömür

Akbay Kömür Ankara'nın en uygun fiyatları ile en kaliteli kömürleri müşterileri ile buluşturmaktadır. 2004'den bu yana %100 müşteri memnuniyeti ilkesini prensip edinerek çalışamalarına aralıksız devam eden firmamız, en büyük yatırımı insan mutluluğuna yapmaktadır. Üstlendiği her projede iş dünyasına değer katan Akbay Kömür, müşteri zamanına saygı duyar ve siparişlerini söz verdiği saatte ulaştırır. Firmamızın Ankara'nın her bölgesine nakliye hizmeti de vardır. Sizde hemen müşteri hizmetlerimizi arayarak siparişinizi anında verebilir, yada site içi iletişim formaları aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz. Akbay Kömür düşük kar marjı ile çalışırken sürümden kazanmayı hedefler. Bu nedenle müşterilerine her zaman piyasanın en uygun fiyatlarını verir. Firmamızdan satın almış olduğunuz her hizmet Akbay Kömür markasının garantisi altındadır. Müşteri Temsilcimiz aklınızda ki her soruyu yanıtlamak ve size yardımcı olabilmek için şu an bile telefonunuzu bekliyor.

HAKKIMIZDA

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası