karakalem insan figürleri / Pin on Drawing poses

Karakalem Insan Figürleri

karakalem insan figürleri

Karakalem İnsan Figürü Çizimi

MLL ETM BAKANLII

MEGEP
(MESLEK ETM VE RETM SSTEMNN GLENDRLMES PROJES)

GRAFK VE FOTORAF

NSAN FGR ZM

ANKARA

Milli Eitim Bakanl tarafndan gelitirilen modller; Talim ve Terbiye Kurulu Bakanlnn tarih ve sayl Karar ile onaylanan, Mesleki ve Teknik Eitim Okul ve Kurumlarnda kademeli olarak yaygnlatrlan 42 alan ve dala ait ereve retim programlarnda amalanan mesleki yeterlikleri kazandrmaya ynelik gelitirilmi retim materyalleridir (Ders Notlardr). Modller, bireylere mesleki yeterlik kazandrmak ve bireysel renmeye rehberlik etmek amacyla renme materyali olarak hazrlanm, denenmek ve gelitirilmek zere Mesleki ve Teknik Eitim Okul ve Kurumlarnda uygulanmaya balanmtr. Modller teknolojik gelimelere paralel olarak, amalanan yeterlii kazandrmak koulu ile eitim retim srasnda gelitirilebilir ve yaplmas nerilen deiiklikler Bakanlkta ilgili birime bildirilir. rgn ve yaygn eitim kurumlar, iletmeler ve kendi kendine mesleki yeterlik kazanmak isteyen bireyler modllere internet zerinden ulalabilirler. Baslm modller, eitim kurumlarnda rencilere cretsiz olarak datlr. Modller hibir ekilde ticari amala kullanlamaz ve cret karlnda satlamaz.

NDEKLER
AIKLAMALAR ii GR 1 RENME FAALYET1 3 1. NSAN FGR ZM 3 nsan Figrnn deal Oranlar 3 Kadn Figrnn deal Oranlar 5 ocuk ve Gen nsan Figrlerinde Orant 6 Model ve Anatomi 9 lme Teknii 19 Farkl Durularda Kala Pozisyonunun nemi 26 Desende Denge 29 Desende Planlar 31 nsan Figr izim Aamalar 36 Ressamlardan rnekler 50 UYGULAMA FAALYET 55 LME VE DEERLENDRME 57 RENME FAALYET2 59 2. HAREKETL FGR ZM 59 Dakikalk Hzl Desen izimi 59 UYGULAMA FAALYET 65 LME VE DEERLENDRME 67 MODL DEERLENDRME 68 CEVAP ANAHTARLARI 69 KAYNAKA 70

AIKLAMALAR AIKLAMALAR
KOD ALAN DAL/MESLEK MODLN ADI MODLN TANIMI SRE NKOUL YETERLK GS Grafik ve Fotoraf Ortak Alan nsan Figr izimi nsan figr izimi ile ilgili temel kavramlarn ve uygulamalarn yapld renme materyalidir. 40/32 Basit geometrik formlarn izimi, cansz modellerden izimler, tors, insan figr detaylar modllerini alm olmak nsan figr izimi yapmak Genel Ama Uygun ortam ve ara gere salandnda; insan figrn gzlemleyip inceleyerek l, oran ve desen tekniine uygun izimini yapabileceksiniz. Amalar MODLN AMACI Bu faaliyette verilecek bilgiler dorultusunda, uygun ortam salandnda; 1. Canl modeli farkl bak noktalarndan l-oran ve desen tekniine uygun izebileceksiniz. 2. Canl modelin farkl bak noktalarndan dakikalk hzl izimlerini desende l oran kurallarna ve tekniine uygun yapabileceksiniz. Ortam: Grafik atlye ve laboratuvarlar, snf, iletme, ktphane, ev, bilgi teknolojileri ortam vb. Donanm: vale, resim altl, resim kad, , numaral resim kalemleri, canl model, kl atlye ortam, konu ile ilgili grsel yaynlar LME VE DEERLENDRME Modln iinde yer alan her faaliyetten sonra, verilen lme aralaryla kazandnz bilgileri lerek kendi kendinizi deerlendireceksiniz. retmen, modl sonunda size lme arac ( test, oktan semeli, doru yanl vb.) uygulayarak modl uygulamalar ile kazandnz bilgileri lerek deerlendirecektir.

ETM RETM ORTAMLARI VE DONANIMLARI

ii

GR GR
Sevgili renci, Figr, ressamn ele alabilecei en ilgi ekici temalardan biridir. Ressam iin dier konulara gre daha byk bir mcadele gerektirir, nk izgiler ve formlar arasndaki orantlar ve koordinasyon, izleyen kiiye ve ressama ok yakn olan bir gereklii aa karr. Bir baka konuda gze batmayacak bir hata, burada ok belirgin olacaktr. Bir figr izmek, kolay bir i deildir. Byk bir gzlem yeteneini ve bol miktarda uygulamay gerektirir. Sabrnz yitirmeyiniz. Bu modlde, insan figr izimi ile ilgili gerekli bilgi ve uygulamal izimleri bulabileceksiniz.

RENME FAALYET1 RENME FAALYET1


AMA
Canl modeli farkl bak noktalarndan l-oran ve desen tekniine uygun izebileceksiniz.

ARATIRMA
Ailenizden veya arkadanzdan birini karnza model olarak alnz, modelinize hareketsiz duru verdirerek proporsiyonlarn aratrnz. nsan figr izimi ile ilgili aratrmalar yaparak bulduunuz bilgileri arkadalarnzla paylanz. ocuk, gen ve yal insanlarn vcut yaplarndaki farkllklar gzlemleyiniz.

1. NSAN FGR ZM
nsan Figrnn deal Oranlar
Figr: Genel anlamda resimde kullanlan canl eleman. nsan ve hayvan resimleridir.

nsan figrnn orantlarn saptamak iin elimizde, kanon ls bulunmaktadr. Kanon: Modl ad verilen bir l biriminden yararlanarak insan vcudunun oran ve boyutlarn saptayan bir lme sistemidir. Normal figrler iin; yedi buuk balk kanon, deal saylan figrler iin; sekiz balk kanon, Kahraman figrleri iin; sekiz buuk bal kanondur.

Sanatlar tarafndan genelde kullanlan kanon, ideal insan figr orantlarna uygun olan sekiz balk kanon dur (1/8). Bu bilgiler dorultusunda, aadaki figr incelendiinde;

Resim deal erkek figr oranlar

Figr, sekiz ba yksekliinde, iki ba geniliindedir. Gbek ukurundan omuz arasna izilen dikey izgi ile iki meme ortadan ikiye ayrlr. Ayn izgi aa doru izildiinde ap aras ve bacaklarn tam ortasndan geer. Omuz genilii, iki ba uzunluu kadardr. ene altndan meme ucuna kadarki mesafe bir ba ykseklii, kasklara kadarki mesafe ise iki ba ykseklii kadardr. Her iki dirsek de gbek deliinin biraz stnde, aa yukar bel hizasndadr. Bilekler kasklarla ayn hizadadr. Avucu ap eller aaya serbest brakldnda, elin uzunluu yzn uzunluuna eittir. Kasklardan ayak parmak ularna kadarki mesafe drt ba ykseklii kadardr

Kadn Figrnn deal Oranlar


Kadn vcudu ykseklii ile ba ykseklii kadardr. Kadn figr ile erkek figr arasnda baz farklar vardr.

Resim Erkek ve kadn figr oranlarnn karlatrmas

Kadn ba, erkeinkinden daha kktr. Kadn omuzlar, erkein omuzlarndan daha dardr. Gsler daha aada, meme ular da erkee gre biraz daha aadadr. Kadn beli erkek belinden daha incedir. Gbek delii daha aadadr. Kalalar nispeten daha byktr. ene ile meme ucu oran bir ba ykseklii kadardr.

Bunlar kadn figrnn belirgin zellikleridir.

Resim Erkek ve kadn figr

ocuk ve Gen nsan Figrlerinde Orant


ocuk, vcut biimi doduu gnden balayp erikinlie ulancaya kadar srekli deiir. ocuk bydke vcut oranlar da deitii iin ocuk figr iziminde deiik kanonlar kullanlr. Yeni domu bebein kanonu: Ba, vcudun dier blmlerine oranla iki kat daha byktr. Vcut ile kol ve bacak arasndaki orantlar yetikinlerle ayndr, bacaklar ise olduka ksadr.

Resim Bebek figr izimleri

Alttaki resimde iki yandaki, alt yandaki ve on iki yandaki ocuklarn kanonlar verilmitir.

Resim ocuk figrlerinin oranlar

ki yanda bir ocuun kanonu: ki yanda bir ocuun figr, 5 kanondan meydana gelir. Ba, gene vcuda oranla byktr. Bacaklar uzamam, kalalar ve karn vcudun dier blmlerine gre daha genitir. Alt yanda bir ocuun kanonu: Figr, 6 kanondan meydana gelir. Vcut geliiminden dolay boy daha uzundur; karn genilii daralmaya, bel kvrm ortaya kmaya balar. Vcut, yetikin insan llerine daha yaknlamtr. Gsn oran ve orants yetikin insan figr ile ayndr On iki yanda bir ocuun kanonu: Figr 7 kanondan meydana gelir. ocuk vcudunda gsn gelimesi tamamlanmadndan gs ile kala ayn geniliktedir. Kaslar yeterince gelimemitir. Kask, karn ve meme ular yetikin insan kanonuyla ayndr.

Resim ocuk figr izimleri

Model ve Anatomi


Anatomi: Resim ve heykelde vcut yapsdr. Model: Grsel sanatlarda baklarak allan kii, nesne, varlktr.

nsan anatomisinin canl modelden n (plak) almalar yaparak renilmesi en yararl olan yoldur. Anatomi bilgisine sahip olmak, formun doru olarak ifade edilmesinde yardmc olacaktr. nsan formu bir btndr. Bu formu meydana getiren elerin her birinin kendine zg yapsal form zellikleri ve birbiri ile ilikisi vardr. Ba, kol ve bacaklarn, gvdenin kendi yapsal zellikleri iinde incelenmesi gerekir. Vcudun skelet ve Kas Yaps

Resim nsan vcudu iskelet ve kas yaps

Anatomi bir formun daha iyi izilebilmesi ve yorumlanabilmesi iin bir aratr. Bununla beraber kemiklerin hareketlerini, kas yapsn, proporsiyonlarn, maslar bilmek gerekir. Proporsiyon: Paralarn birbirleriyle olan ilikisi, orandr. Aadaki izimde figrn hareketine gre kas yaps detayl olarak verilmitir.

Resim nsan vcudu kas yaps

10

Vcudun taycs ve genel hareketlerin belirleyicisi olan iskeleti tanmann ve incelemenin yarar olacaktr. izim yaparken figrn hareketine gre iskelet yapsn gz nnde bulundurmak gerekir.

Resim nsan figr izimi ve kas yaps

11

Resim nsan figr hareketine gre iskelet yaps

12

Vcudun Mas Yaps Mass: (Kitle, blok) Yekpare bir biimi meydana getiren cisimlere denir. Bir eyin btn, toplu olan eydir.

nsan vcudu geometriksel olarak farkl lde dikdrtgene ayrlr. Bunlar: ba, gs ve karn maslardr. Desen izerken vcudun planlarn geometriksel olarak alglayarak izmek desenin salaml asndan nemlidir ve kolaylk salayacaktr.

Resim nsan figrnn mas yaps

13

Resim nsan figrnn mas yaps

Yukarda planlar 1. izimde basit geometrik formlarla, 2. izimde silindirik formlarla, monash.pw kbik formlarla ifade edilmitir. nsan yapsnn anatomik zelliklerini, biimsel ve yapsal niteliklerini tanma, yorumlama, karlatrma yapabilmek iin srekli canl modelden izimler yapma, yaplan hatalar daha aza indirgeyecektir.

14

Resim nsan figrnn anatomik yapsna uygun izim rnekleri

15

Resim nsan figrnn anatomik yapsna uygun izim rnekleri (Michelangelo, ).

Model olarak seilen kii giyinikse bile izim yaparken elbisenin altnda bir anatomik yap olduunu unutmamak gerekir. ncelikle model plak gibi dnlmeli elbise sonradan izilmelidir.

16

Resim Figrde giysinin izimi

Desen iziminde kuma kullanm formun ifade edilmesine yardmc olur. Figrn zerinde giysi olmadn dnerek iziminizi tamamladktan sonra, zerindeki giysiyi izmeye balamadan nce kuman vcut zerindeki ald ekli gzlem yapmalsnz. Kol ve bacaklarn bkm yerlerinde kuman oluturduu kvrmlar kuman sert veya yumuak dokulu olmasna bal olarak farkllk gsterir. Aadaki ekilde farkl katlama ekilleri ve kuman ald form rneklerle verilmitir.

17

Resim Kuma izimi

18

lme Teknii


Modelden izim yaparken ncelikle akslar izilir. Modelin uzunluk ve genilii arasndaki farklar kalemle aratrlr ve aks izgileri zerinde iaretlenir. nsan figr iziminde ba l birim olarak kullanlr. Vcudun boy ve genilik oranlar, ba birim olarak alnarak saptanr. Enine oranlamada genelde erkeklerde omuz, kadnlarda ise kala blgesi en geni blgedir.

Resim l alma teknii

19

Modelin En ve Boyu Arasndaki Orannn Tespiti Modele doru elinizi dirsekten krmadan uzatmalsnz. Bir gznz kapatp kalemi, lsn alacanz modelin bann tepe noktasna gelecek ekilde ayarlamalsnz. Baparmanz ban alt noktasna kadar kaydrp sabit tutmalsnz. Daha sonra tespit ettiiniz ba lsn parmanz kaydrmadan aa veya yanlamasna kaydrarak modelinizin ka ba ykseklik ve eninde olduunu belirleyebilirsiniz.

20

21

Resim l alma teknii ve kyaslama

Modelin kaplad alan basit geometrik form ile ifade etmek, kompozisyonu kada yerletirmede kolaylk salayacaktr.

22

Resim Modelin d kalb

Karlatrmal aratrma izgileri, desende paralarn yerlerini doru tespit etmede kolaylk salar.

Resim Karlatrmal analiz

23

24

Resim Karlatrmal analiz ile figr izimleri

25

Farkl Durularda Kala Pozisyonunun nemi


Bir insan figrn doru izmek iin kala pozisyonunun nemini bilmek gerekir. Kala pozisyonu ya da faktr gs ve karn ktlelerinin pozisyonu ile belirlenir.

Resim Kala pozisyonlar ve akslar

Vcut arl bacaklara dengeli olarak datlmaz ve bir bacaa dierinden fazla yk binerse kala pozisyonu oluur. Omuz aada kala yukarda olduu pozisyonda vcudun arlk taraf aada olan omuz tarafndaki bacaktadr. Kala pozisyonu olutuu zaman vcudun aks izgileri artk birbirine paralel deildir. Vcudun arl bir bacak zerine binmise vcudun arlk merkezini belirten dikey aks izgisi arln bindii ayak bileine doru kayar.

26

Resim Kala pozisyonlar ve akslar

Figr yrrken, koarken, diz kerken ya da otururken bile kala pozisyonu faktr her zaman vcudun arlnn dengelenmesinde vazgeilmez bir rol oynar.

27

Resim Kala pozisyonlar ve akslar

Figr izmeye balayacanz zaman nce vcudun arln hangi bacan tadn bilmeniz gerekir. Figr dmdz durduunda gs ve kalada hareket olmadndan kala pozisyonu faktr de sz konusu olmaz. Aadaki birinci izimde figrde hareket olmad iin kala pozisyonu da olumam ve omuz-kala hizasndan izilen yatay krmz izgiler birbirine paraleldir. Dier iki izimde figrn hareketi ile birlikte omuz ve kala pozisyonundaki harekette krmz izgiler birbirine paralel deildir.

28

Resim Kala pozisyonlar ve akslar

Desende Denge


nsan vcudunun dengede olduu durumda dikey aks izgisi; aln, burun ve bacaklarn tam ortasndan geer. Vcut arlnn tek bir yne binmesiyle dengesizlik oluur ve dme gerekleir. Dmeyi engellemek iin arlk vcut blmlerine dengeli olarak datlr. Aadaki ekillerde yeil oklar destek noktalarn, krmz daire arlk merkezini ve krmz ok ise arln ynn gstermektedir. izim 1de figr yry halinde arlk merkezi iki destek noktas arasndadr. izim 2de vcudun dengede olmas normaldir; nk vcudun yk olduka simetrik olarak yaylmtr. izim 3te figr bir yere yaslanmakta, arlk merkezi iki destek noktas (ayak ve omuz) arasndadr. apraz atlm ayak vcudun ayakta durmasna yardmc olmaktadr. izim 4te figr dme pozisyonundadr. Arlk merkezi destek noktasna doru yatm, sonuta figr sol tarafa doru decektir. izim 5te figr koarken arlk merkezi ndeki ayaa doru kaym. Figr dme pozisyonu halinde gibi grlmektedir fakat figr hzla komakta ve bir aya dierinin nnde, arkadaki ayak yere doru itme hareketi yaparak figrn dmesini engellemektedir. izim 6da karate yaparken arlk merkezi sa destek noktasna dorudur. Figr saa doru dme pozisyonundadr. Bu hareketi uzun sre devam ettirirse denge bozularak dme gerekleir.

29

Resim Figrde denge pozisyonlar

Aadaki izimleri dikkatlice inceleyerek arlk merkezleri ve destek noktalarn belirleyip figrlerin denge durumlarn inceleyebilirsiniz.

30

Resim Figrde denge pozisyonlar

Desende Planlar


izimlerinizde n kompozisyon olutururken deseni oluturan blmleri basit geometrik formlarla ifade etmek deseninizi doru izmenizi salayacaktr. Ana gvdeyi izerken kk paralarn yerlerini iyi ayarlamak gerekir. Aadaki birinci izimde gsn yeri ana gvdenin formuna gre izilen aks zerinde ayarlanmtr.

31

32

33

34

Resim Figr iziminde planlar

35

nsan Figr izim Aamalar


izime balamadan nce modelin genel kaplad alann proporsiyonunu aratrp kada yerletirme plan belirlemek gerekir. Kadn bir kesine hzl eskiz izimleri yapmak, iziminizde modelin formunu ve hareketini doru yakalamanza yardmc olacaktr. Oranlar doru izim yapmanz iin lme tekniini kullanmak ve vcudun blmlerini geometrik formlarla ifade ederek bu formlar arasnda ilikiler kurmak yararl bir yntem olacaktr. Daha sonra modeli dikkatlice inceleyerek anotomik yapsn ortaya karmaya alnz. izimin ilk balarnda kaleminizi fazla bastrmaynz ve silgi kullanmaynz. Desen iziminizde aratrma izgileri ile formlarn yerlerini doru ifade etmelisiniz. Deseninize belirli aralklarla uzaktan bakmak kendi hatalarnz grmenizde nemlidir. Hata olarak grdnz izgilerinizi silmeden dzeltmek iin kullandnz izgilerinizi daha belirginletirmek deseninize canllk katacaktr. Desen iziminin sonunda son izgiler daha kesin ve kararldr ve ilk izilen izgileri kapatacaktr. Ksacas bol aratrma izgileri ile izilen desen daha ekici ve salamdr.

36

Resim Figrn geometriksel ifade edilmesi

37

nsan figrnn oranl olarak izim aamalar aadaki resimlerde grlmektedir. Sizler de insan vcudu oranlarn dikkate alarak kendinize en uygun yntemle izimlerinizi yapabilirsiniz.

38

39

40

41

Resim Figr izim aamalar

Deseninize hacim vermek iin farkl yntemler kullanabilirsiniz. Sadece aratrma izgileri ve son izgilerinizin netletirilmesi, desende hacim etkisi uyandrr.

42

Resim Figr iziminde izgile hacim verme

Ik alan blgelerde ak izgi tonlar, karanlkta kalan ksmlarda izgilerinizin daha belirgin olmas gerekir.

43

Resim Figr iziminde izgiyle hacim verme

Modelinize uzaktan, gzleriniz ksk olarak baktnzda modelin ayrntlarndan uzaklap daha ok k ve renk zelliklerini daha iyi alglarsnz. Detaylar kaybolur ve modelinizin blmlerini basit geometrik formlar olarak grrsnz. Bu da size deseninize hacim etkisi verirken yardmc olur.

44

Resim Figr iziminde hacim verme

Deseninizde daha detayl hacim etkisi vermek iin izgilerinizi rastgele olarak deil formun zelliine uygun olarak kullanmalsnz.

45

46

47

48

Resim Hacimli izim rnekleri

49

Ressamlardan rnekler

Resim Rembrandt, Lord Granthamn deseni,

50

Resim Rembrandt okulu.

51

Resim Vincent van Gogh

52

Resim Vincent van Gogh

53

Resim Vincent van Gogh

54

UYGULAMA FAALYET UYGULAMA FAALYET


Aadaki ilemleri tamamladnzda canl modelinize ayakta veya oturarak durular verdirerek desen tekniine uygun izimler yapabileceksiniz.

Kullanlacak Ara Gereler


Resim kad 35x50 veya 50x70cm Resim altl 2B, 4B, 6B resim kalemleri Maket ba (kaleminizi amak iin) Canl model

Atlye nlnz giymeyi unutmaynz.


1- Modelinize uygun bir poz verdiriniz.

Modelinizin sizden uzaklnn bir buuk ile iki metreyi gememesine dikkat
ediniz. 2- Kompozisyonun kada yerletirme plann yapnz. 3- Aksnz iziniz, modelinizin boyunun ka ba yksekliinde olduunu tespit ederek aksnz zerinde iaretleyiniz. 4- Modelinizin ba ovalini ve orta hat aksn iziniz. 5- Omuz kala yatay izgilerini modelin duruuna gre tespit edip iziniz. 6- Omuz ve kala geniliini ba yksekliine gre tespit ediniz. 7- Vcudun blmlerini izerken birbiri ile orantlarn aratrma izgilerini kullanarak tespit ediniz.

rnein omuzdan aa doru izilen dikmenin ayan nesrinden getii vb.


Dier vcudun blmlerinin yerlerini bu yntemi kullanarak doru tespit edebilirsiniz. 8- Figrn basit geometrik yapsn iziniz.

Desen izerken kaleminizi yaz yazar konumda deil, avu iinde rahat bir
ekilde tutunuz ve kaleminizi bilek, dirsek ve omzunuzu rahat hareket edecek ekilde kullannz.

iziminize ara verip belli bir uzaklktan iziminizle modelin karlatrmasn


yapmanz nerilir.

iziminizde n geli ynne gre izgilerinizin ak ve koyu deerlerde


kullanarak iziminize hareket kazandrabilirsiniz. 9- Figrnze hacim kazandrnz. In geli ynn dikkate alarak figrn k glge plann aratrp deseninize hacim veriniz.

55

Hacimlendirmeyi aktan koyuya doru yapnz. nce 2B daha sonra koyuluklar 4B ve 6B ile belirgin hale getirebilirsiniz

Resim Aamal desen izimi

56

LME VE DEERLENDRME LME VE DEERLENDRME


A. OBJEKTF TESTLER (LME SORULARI) Bu faaliyet sonunda kazandklarnz aadaki sorular cevaplandrarak lnz. Aadaki sorularn bana cevap doru ise D, yanl ise Y yaznz. ( ) deal insan figr orants 1/7 balk kanondur. ( ) Canl insan ve hayvan resimlerine figr denir. ( ) Resim ve heykeldeki vcut yapsna model denir. ( ) nsan figrnn ideal orantlar ( kanon lleri ) kadn ve erkekte ayndr. ( ) Gen insan figrnde orant ( kanon lleri ) 1/7dir. ( ) lme teknii, kol tam ak olacak ekilde kalemi saa, sola, dik, yatk tutarak yaplr. 7. ( ) Kolay bir figr izimi iin modelin d kalb aratrma izgileri ile izilmelidir. 8. ( ) Kala pozisyonu, gs ve karn ktlelerinin pozisyonu ile belirlenir. 9. ( ) Figr izerken vcudun arln hangi bacan tadn bilmemize gerek yoktur. 1. 2. 3. 4. 5. 6. Aadaki sorulara ksa yantlar vererek lebilirsiniz. Anatomi almalarnda model nasl olmaldr? Hangi durumlarda insan vcut lleri deiir? Anatomi bir formun daha iyi izilebilmesi iin bir ama mdr yoksa ara mdr? Bir figr daha iyi izebilmemiz iin anatomide neleri bilmemiz gerekir? Hangi duruta kala pozisyonu olumaz? Kala sa tarafa doru eilirse, gs hangi tarafa doru eilir?

DEERLENDRME Cevaplarnz cevap anahtar ile karlatrnz ve doru cevap saynz belirleyerek kendinizi deerlendiriniz. Yanl cevapladnz sorularla ilgili renme faaliyetlerini tekrarlaynz.

57

B. UYGULAMALI TEST Modelinize ayakta veya oturtarak hareketsiz duru verdiriniz. 50x70cm llerindeki resim kadna resim kalemiyle desende l ve oran dikkate alarak teknie uygun iziminizi yapnz. almanz aadaki deerlendirme leine gre deerlendiriniz. Bu faaliyet kapsamnda aada listelenen davranlardan kazandnz becerileri Evet ve Hayr kutucuklarna (X) iareti koyarak kontrol ediniz. Deerlendirme ltleri monash.pwerinizi gzden geirdiniz mi? monash.pweyi temin ettiniz mi? monash.pwn sizden uzakln ayarladnz m? monash.pwisyonun kada yerletirme plann yaptnz m? monash.pwe l alma tekniini uyguladnz m? monash.pwn aksn izdiniz mi? monash.pw oval formunu izdiniz mi? monash.pw lsne gre modelin en ve boy llerini tespit edip aks zerinde iaretlediniz mi? monash.pwnizin genel basit formunu izdiniz mi? Vcut blmleri arasndaki proporsiyonlara dikkat ettiniz mi? iziminizi yaparken bilek, dirsek ve omuz eklemlerini rahat kullandnz m? Belirli aralklarla modelle iziminizin karlatrmasn yaptnz m? Modelinizin karakteristik yapsn izdiniz mi? In geli ynne gre izgilerinizde ak-koyu deerler kullandnz m?? izgilerini baz blgelerde inceli kalnl kullanarak deseninize hareket kazandrdnz m? iziminizde modelin anotomik yapsn dikkate aldnz m? Temizlik ve dzene dikkat ettiniz mi? Zaman verimli kullanmaya dikkat ettiniz mi? izdiiniz desenden memnun kaldnz m? DEERLENDRME Uygulama faaliyetinde kazandnz davranlarda iaretlediiniz Evet ler kazandnz becerileri ortaya koyuyor. Hayr larnz iin ilgili faaliyetleri tekrarlaynz. Tamam Evet ise dier renme faaliyetine geiniz. Evet Hayr

58

RENME FAALYET2 RENME FAALYET2


AMA
Bu faaliyette verilecek bilgiler dorultusunda, uygun ortam salandnda; canl modelin farkl bak noktalarndan dakikalk hzl izimlerini desende l-oran kurallarna ve tekniine uygun yapabileceksiniz.

ARATIRMA
Kalabalk ortamlarda farkl pozisyonlardaki insan figrlerini gzlemleyiniz l alma tekniini kullanmadan oran- oranty gznzle tespit ederek izim altrmalar yapnz. Srekli yannzda eskiz defteri taynz. Doal ve ilgin insan figrleri, mekan ii, sokak grntleri, eitli obje izimleri yapnz.

2. HAREKETL FGR ZM
Dakikalk Hzl Desen izimi
Canl modele hareketli durular verdirilerek desen izimine saat tutularak balanr. Sre bittiinde modelin duruu deitirilir. Ksa sreli desen almalarnda gzle l alma yntemi uygulanr. Desenler eskiz halindedir ve fazla detaylara yer verilmez. nemli olan desenin salam (oran- orantsnn doru) olmasdr. Ksa sreli desen izmek, kiinin grsel algsn glendirerek baktn grme alkanl kazandrr.

59

60

61

62

63

Resim Ksa sreli desen izimi rnekleri

64

UYGULAMA FAALYET UYGULAMA FAALYET


Aadaki ilemleri tamamladnzda canl modele hareketli pozlar verdirerek desen tekniine uygun dakikalk srede figr izimleri yapm olacaksnz.

Kullanlacak Ara Gereler


Resim kad 35x50cm Resim altl Resim kalemleri Canl model

Atlye nlnz giymeyi unutmaynz.


1- Modelinize uygun bir poz verdiriniz.

Modelinizin sizden uzaklnn bir buuk iki metreyi gememesine dikkat


ediniz. 2- Resim kadnz kompozisyonunuzun konumuna gre enine veya boyuna tutunuz. 3- Kompozisyonun kada yerletirme plann yapnz. 4- Kalemle l alma tekniini kullanmadan sadece gznzle llerinizi belirleyiniz. 5- Modelinizin hareketine uygun olarak temel akslar iziniz. 6- Modelin l-oran, hareket, yn ve karakterine dikkat ediniz. 7- iziminize ara vermeden alnz. 8- Modeli nce btn olarak grnz ayrntlarn izimine daha sonra geiniz. 9- Srekli grerek, kararl iziniz. izmekten korkmadan srekli aratrma izgileri kullanarak iziniz ve doruluundan emin olduunuz yerlerde izgilerinizi netletiriniz.

iziminizde silgi kullanmaynz. izgilerinizin deerini n geli ynne gre ayarlaynz.


65

izgilerinizi n geliine gre kaln ve ince kullanarak iziminize hacim


kazandrnz.

iziminizde detaylara taklmaynz. nemli olan figrn ana kuruluunu


grmeye almanzdr.

Resim Ksa sreli desen izimi

66

LME VE DEERLENDRME LME VE DEERLENDRME


Farkl pozisyonlardaki modelinize hareketli pozlar verdirerek desen tekniine uygun dakikalk srede figr izimleri yapnz. almanz aadaki deerlendirme leine gre deerlendiriniz.

Bu faaliyet kapsamnda aada listelenen davranlardan kazandnz becerileri Evet ve Hayr kutucuklarna (X) iareti koyarak kontrol ediniz. Deerlendirme ltleri monash.pwerinizi gzden geirdiniz mi? monash.pweyi temin ettiniz mi? monash.pwn sizden uzakln ayarladnz m? monash.pwisyonun kada yerletirme plann yaptnz m? monash.pwe l alma tekniini kullanmadan sadece gznzle l alma tekniini uyguladnz m? monash.pwnizin hareketine uygun olarak temel akslarn izdiniz mi? monash.pwn l oran, hareket, yn ve karakterine dikkat ettiniz mi? monash.pwize ara vermeden altnz m? monash.pw nce btn olarak grp ayrntlarn izimine daha sonra getiniz mi? Temizlik ve dzene dikkat ettiniz mi? Zaman verimli kullanmaya dikkat ettiniz mi? izdiiniz desenden memnun kaldnz m? DEERLENDRME Uygulama faaliyetinde kazandnz davranlarda iaretlediiniz Evetler kazandnz becerileri ortaya monash.pwrnz iin ilgili faaliyetleri tekrarlaynz. Cevaplarnzn tamam Evet ise dier renme faaliyetine geiniz. Evet Hayr

67

MODL DEERLENDRME MODL DEERLENDRME


Modl sonunda kazandnz yeterlii aadaki uygulamay yaparak deerlendiriniz. Modelinize uygun bir poz verdiriniz 50x70cm veya daha byk resim kadna desen tekniine uygun resim kalemi ile desen izimi yapnz ve almanz aadaki deerlendirme ltlerine gre deerlendiriniz. Bu faaliyet kapsamnda aada listelenen davranlardan kazandnz becerileri Evet ve Hayr kutucuklarna (X) iareti koyarak kontrol ediniz. Deerlendirme ltleri monash.pwerinizi gzden geirdiniz mi? monash.pweyi temin ettiniz mi? monash.pwn sizden uzakln ayarladnz m? monash.pwisyonu kada yerletirme plann yaptnz m? monash.pwe l alma tekniini uyguladnz m? monash.pwn aksn izdiniz mi? monash.pw oval formunu izdiniz mi? monash.pw lsne gre modelin en ve boy llerini tespit edip aks zerinde iaretlediniz mi? monash.pwnizin genel basit formunu izdiniz mi? Vcut blmleri arasndaki proporsiyonlara dikkat ettiniz mi? iziminizi yaparken bilek, dirsek ve omuz eklemlerini rahat kullandnz m? Belirli aralklarla modelle iziminizin karlatrmasn yaptnz m? Modelinizin karakteristik yapsn izdiniz mi? In geli ynne gre izgilerinizde ak-koyu deerler kullandnz m? izgilerini baz blgelerde inceli kalnl kullanarak deseninize hareket kazandrdnz m? iziminizde modelin anotomik yapsn dikkate aldnz m? Temizlik ve dzene dikkat ettiniz mi? Zaman verimli kullanmaya dikkat ettiniz mi? DEERLENDRME Uygulama faaliyetinde kazandnz davranlarda iaretlediiniz Evet ler kazandnz becerileri ortaya koyuyor. Hayr larnz iin ilgili faaliyetleri tekrarlaynz, cevaplarnzn tamam Evet ise dier modle geebilirsiniz. Evet Hayr

68

CEVAP ANAHTARLARI CEVAP ANAHTARLARI


RENME FAALYET-1 CEVAP ANAHTARI
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Y D Y D D D D D Y plak olmaldr. Dizler, bel ve boyun blgelerinin hareketli olmas durumunda. Aratr. Figr bacaklarn yana ap dmdz durduunda gs ve kalada hareket olmadndan kala pozisyonu olumaz. Sola doru eilir.

12 13

14

69

KAYNAKA KAYNAKA
ANDRAS Szunyoghy, Feher GYRGY, Anatomy Drawing School, Knemann, Kln, BARBER Barrington, Tolga TANYEL (eviri),izimin Srlar, Mira Yaynclk, stanbul, ALARCA Sadettin, Gzel Sanatlara Hazrlk Karakalem Resim, nklap Kitabevi. Tm Ynleriyle izim Sanat, Remzi Kitabevi. EROLU Kadriye, Yaymlanmam Desen Ders Notlar, stanbul, FRANKS Gene, We Art Of Pencil Drawing, USA. GEML Salih, Plastik Sanatlar Eitiminde nsan Anatomisi, Meltem Ofset, Konya, HAMM Jack, Drawing The Head & Figure, Grosset&Dunlap, New York. HEPGLDAL Betl, Yaymlanm Desen Ders Notlar, stanbul, HOGARTH Burne, Sanatsal anatomi, Engin Yaynclk, stanbul Marmara Atatrk Eitim Fakltesi,monash.pw ztopu Desen Atlyesi renci almalar, stanbul. PARROMON monash.pw, nsan Figr izimi, Remzi Kitabevi, PETRE Brain, Van Gongh Paintings, Drawings and Prints, Phaidon Press Limited, Oxford. Serap ETKE, Kz Teknik Liseleri iin Desen, monash.pwl, monash.pw monash.pw

70

Footer menu

HDP&#;nin Şişli Okmeydanı&#;ndaki binasına operasyon! Terör elebaşı Öcalan&#;ın posterleri çıktı

HDP Şişli Okmeydanı Temsilcilik binasına düzenlenen operasyonda terör elebaşına ait posterler çıktı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, silahlı terör örgütü PKK/KCK’nın faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve engellenmesine yönelik yürüttüğü çalışmalarını sürdürüyor.  İstanbul’da bölücü terör örgütü PKK’nın gençlik yapılanması DGH üyelerine yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şişli Okmeydanı Temsilcilik binasının deposuna bir operasyon düzenlendi.

HDP BİNASINDAN ÖCALAN POSTERLERİ ÇIKTI

Yapılan tespitlerin ardından yürütülen soruşturma çerçevesinde dün, söz konusu partinin Okmeydanı deposuna baskın düzenlendi. Operasyonda PKK/KCK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın posteri, terör örgütünün kadın yapılanması YPJ mensubu Arin Mirkan’a ait fotoğraf, örgüt içinde "Sara" kod adıyla bilinen, PKK'nın kurucu üyelerinden Ocak ’te “Sara” kod adlı terörist Sakine Cansız’ın yer aldığı çerçevelenmiş fotoğraf, Ali Çiçek, Kemal Pir, Mazlum Doğan, monash.pw Durmuş, PKK için merkezi bir figür olan Haki Karer, yılında güvenlik güçleri tarafından Gabar Dağın’nda öldürülen “Agit” kod adlı Mahsun Korkmaz’ın karakalemle çizilip çerçevelenmiş fotoğrafları ile birlikte yasadışı korsan gösteri ve yürüyüşlerde kullanılabileceği değerlendirilen 8 eldiven, 10 sprey, 2 yüz maskesi, 3 yelek, 85 meşale, 10 havai fişek rampası, 67 torpil, çok sayıda yasaklı yayın, pankart ve örgütsel doküman ele geçirildi.

ŞUANA KADAR GÖZALTI YOK

Baskın ile ilgili şu ana kadar herhangi bir şüphelinin gözaltına alınmadığı öğrenildi. Ele geçirilen örgütsel dokümanların incelenmesinden sonra elde edilecek bilgi ve belgeler ışığında soruşturmaya dayalı olarak gözaltı olabileceği değerlendiriliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

İstanbul'da PKK operasyonu: HDP binasında örgütsel malzemeler ele geçirildi

İstanbul'da bölücü terör örgütü Pkk'nın gençlik yapılanması DGH üyelerine yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şişli Okmeydanı Temsilcilik binasının deposuna yapılan operasyonda, örgüt elebaşı Abdullah Öcalan'ın afiş ve posterlerinin yanı sıra, korsan gösteri ve yürüyüşlerde kullanılabileceği değerlendirilen 8 eldiven, 10 sprey, 2 yüz maskesi, 3 yelek, 85 meşale, 10 havai fişek rampası, 67 torpil ele geçirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, silahlı terör örgütü PKK/KCK'nın faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve engellenmesine yönelik yürüttüğü çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalarda Pkk'nın gençlik yapılanması DGH (Devrimci Gençlik Hareketi) içerisinde faaliyet yürüten şüphelilere ait korsan eylemlerde kullanılmak üzere havai fişek, maytap, meşale terörist başı Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının afiş, poster vb. örgütsel içerikli malzemelerin Halkların Demokratik Partisi Şişli Okmeydanı HDP Temsilcilik binasında depolanarak bulundurulduğu belirlendi.

Yapılan tespitlerin ardından yürütülen soruşturma çerçevesinde dün, söz konusu partinin Okmeydanı deposuna baskın düzenlendi. Operasyonda PKK/KCK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın posteri, terör örgütünün kadın yapılanması YPJ mensubu Arin Mirkan'a ait fotoğraf, örgüt içinde "Sara" kod adıyla bilinen, Pkk'nın kurucu üyelerinden Ocak 'te "Sara" kod adlı terörist Sakine Cansız'ın yer aldığı çerçevelenmiş fotoğraf, Ali Çiçek, Kemal Pir, Mazlum Doğan, monash.pw Durmuş, PKK için merkezi bir figür olan Haki Karer, yılında güvenlik güçleri tarafından Gabar Dağın'nda öldürülen "Agit" kod adlı Mahsun Korkmaz'ın karakalemle çizilip çerçevelenmiş fotoğrafları ile birlikte yasadışı korsan gösteri ve yürüyüşlerde kullanılabileceği değerlendirilen 8 eldiven, 10 sprey, 2 yüz maskesi, 3 yelek, 85 meşale, 10 havai fişek rampası, 67 torpil, çok sayıda yasaklı yayın, pankart ve örgütsel doküman ele geçirildi.

Baskın ile ilgili şu ana kadar herhangi bir şüphelinin gözaltına alınmadığı öğrenildi. Ele geçirilen örgütsel dokümanların incelenmesinden sonra elde edilecek bilgi ve belgeler ışığında soruşturmaya dayalı olarak gözaltı olabileceği değerlendiriliyor. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Halkların Demokratik PartisiİstanbulGençlikPKKGüncelHaberler

Tekirdağ'da genç ressamlardan müzikli sergi! 'Sanat varoluşsal bir çabadır'

Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi'nde önceki gün düzenlenen sergide çoğunluğu karakalem olmak üzere toplam 45 eser sergilendi. 'Sanat varoluşsal bir çabadır' konulu sergide öğretmen Merve Balkaya ve öğrenciler Zeynep Can, Feyza Güngör ve Ayaz Ağır'ın yaptığı eserler büyük beğeni aldı.

Sergide genç çizerlerin resimlerinin yanı sıra flüt, keman ve piyano resitali de sunuldu. Öğrencilerden Kapaklı Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi Zeynep Can, eserlerinde genelde doğaçlama çalıştığını belirterek, "Karakalem çalışmalarımda insan figürleri ve kumaş dokusunu çalıştım. Yağlı boya tablolarımda ise zıt renklerin dinamiğini yakalamaya amaçladım. Üniversite sınavına gireceğim. Güzel Sanatlar okumak istiyorum. Sergimize ilgi gösteren herkese teşekkür ederiz" dedi.

Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Tekirdag Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Tekirdag Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır