özel eğitim öğrenci dosyasında bulunması gerekenler / Özel Eğitim Dosya ve Dokümanları

Özel Eğitim Öğrenci Dosyasında Bulunması Gerekenler

özel eğitim öğrenci dosyasında bulunması gerekenler

Destek eğitim programları kılavuzuna ulaşmak için TIKLAYINIZ.

*Portfolyo: Portfolyo bir bireysel gelişim dosyasıdır. Bir yıl boyunca birey performans kayıtlarının ve çalışmalarının bir amaç doğrultusunda planlı ve düzenli bir şekilde tutulduğu, çalışmalardan örneklerin bulunduğu, bireyin nasıl bir gelişim içinde olduğunun rahatça izlenebildiği bir değerlendirme türüdür.

Portfolyo dosyasında bulunması gerekenler:

(Dosya içerisine fotoğraf hariç tüm evraklar delgeç ile delinerek konacak, dosya üzerine herhangi bir yazı yazılmayacaktır.)  

1.  Portfolyo dosyası kontrol listesi.

2.  Bireyin ve anne/ babasının nüfus cüzdanı fotokopisi.

3.   Bireye ait 1 adet fotoğraf (son 6 ay içerisinde çekilmiş)

4.    Bireyin geçerli bir Engelli Sağlık Kurulu Raporu fotokopisi. (Aslı da inceleme sırasında hazır bulunmalıdır.)

5.    Okula devam eden bireylerin "Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu/ Bireysel Gelişim Raporu"  kurumumuza ulaşmış olması,

6.    Anne ve babanın ayrı olması durumunda vasilik belgesi.

7.    Birey için uygun olan "Destek Eğitim Programı Eğitsel Değerlendirme Formu"

BEDENSEL YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER FORMU İÇİN TIKLAYINIZ.

DİL VE KONUŞMA BOZUKLUĞU OLAN BİREYLER FORMU İÇİN TIKLAYINIZ. 

RME YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER FORMU İÇİN TIKLAYINIZ.

İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER FORMU İÇİN TIKLAYINIZ.

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER FORMU İÇİN TIKLAYINIZ. 

OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU OLAN BİREYLER FORMU İÇİN TIKLAYINIZ. 

ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER FORMU İÇİN TIKLAYINIZ. 

8.    Performans Kayıt Formu oluşturmak için kullanılan

* Ölçüt Bağımlı Test (ÖBT), (Ek 1),FORMU İÇİN TIKLAYINIZ.

* Küçük basamaklara ayrılmış becerilerin bulunduğu Kontrol Listesi (Ek 2),FORMU İÇİN TIKLAYINIZ.

* Dereceli Puanlama Anahtarı (Ek 3) FORMU İÇİN TIKLAYINIZ.

9.   Örnek Performans Kayıt Formu (Ek 4) FORMU İÇİNTIKLAYINIZ.

 Performans Kayıt Formu (Boş) (Ek 4) FORMU İÇİN TIKLAYINIZ. * (Engelli birey modülünden dijital olarak doldurulup RAM'a gönderilecektir.)

BEP Gelişimi İzleme Özet Formu (Ek 5)FORMU İÇİN TIKLAYINIZ.

BEP Gelişimi İzleme Özet Formu Boş (Ek 5)FORMU İÇİN TIKLAYINIZ.* Boş form örnek forma uygun şekilde doldurularak konacaktır. (Engelli birey modülünden dijital olarak doldurulup RAM'a gönderilecektir.)

Portfolyo Kontrol Listesi (Ek 6)FORMU İÇİN TIKLAYINIZ. – (Engelli birey modülünden dijital olarak doldurulup RAM'gönderilecektir.)

Portfolyo Dereceli Puanlama Anahtarı (Ek 7)FORMU İÇİN TIKLAYINIZ.

Öğrenciye ait BEP

Bireyin performansını gösteren ses kayıt ve video örnekleri (varsa)

Bireyin öğretim süreci içerisinde yapmış olduğu çalışmalar; ödev örnekleri, çalışma yaprakları örnekleri, bireyin çalışmalarını gösteren video ve ses kayıt örnekleri vb.(varsa)

* Tüm formlar ilgili özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi tarafından kaşelenip imza altına alınacak, eksik imza ve evrakla işlem yapılmayacaktır.

Tedmem Özel Eğitim Dosyası

Yurdagül AYDOĞAN: Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü

Yurdagül Aydoğan: Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü

Müge Bakioğlu: Engelli kavramının kapsamı oldukça tartışmalı, bakanlık bunu hangi boyutlarıyla ele alıyor?

Yurdagül Aydoğan: Burada kapsam oldukça tartışmalı. Biz engelliliğin özel bir alanına, özel bir boyutuna odaklanmıyoruz. Eğitim çağındaki bireylerin tamamı bizim hedef grubumuz, engelin ne olduğuna bağlı kalmıyoruz. Süreğen hastalığı olan, ortopedik, görme, işitme, bedensel engelli bulunan, uyum güçlüğü çeken bireyler de bakanlığın hedef alanına giriyor. Dolayısıyla engellilik kavramı bizim için geniş bir alan. Bunun içine engellilik kavramı için Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımı üzerinden gidiyoruz. Onlar güncelleme yaptığı zaman biz de kendi sistemimiz üzerinden güncelleme yapıyoruz. Eğitimimiz de Uluslararası Sağlık Örgütü’nün tanımına göre şekilleniyor. RAM modülündeki uygulamalar da buna göre oluyor.

MB: Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin okullaşmasında artış ya da azalmadan söz etmek mümkün mü?

YA: Şimdi engellilerde bir artış ya da azalma söz konusu. Tespitlerimize göre görme engellilerde bir azalma fark ediyoruz. Neden fark ediyoruz? Okullarımıza ve bize eğitim için başvuran adaylarda, geriye doğru baktığımız zaman, bir durağanlık var. Eğer eğitim çağı içerisinde ise direkt bize yansıyor zaten. Hizmete erişim konusunda biz zaten çoğu çocuğa ulaşıyoruz’den yaptığımız en son araştırmaya göre, engellilerin eğitime erişiminde, % küsur oranında bir artış söz konusu. Bizim eğitime dahil ettiğimiz birey sayısında bir artış var ama görme engellilerin tanılanıp ve eğitime ihtiyacı olan bireylerde bir şeylik var. Dolayısı ile daha farklı politikalar geliştirmemiz gerektiğine dair bir kanaatimiz var.

MB: Engellilerin toplumsal ve özel alanda yaşam koşullarının iyileştirilmesi için ne gibi aktiviteler yapılıyor?

YA: Birey şunu görüyor, devletin engelli bireylere sağladığı haklar var, anayasal haklar var. Mesela aileye ödenen para var, aile bakanlığının verdiği sağlık hizmetleri ile ilgili muafiyetleri var, evde bakım hizmetleri var. Evde kalan, evde bırakılan çocuklar ya da bireyler şimdi sistemin içine dâhil oluyor. Hiç eğitim görmemiş 30 yaşında bir birey bile bu haklara başvuru yaptığında, aynı zamanda eğitim tedbirlerine de yönlendiriliyor. Halk eğitim merkezlerinden şu eğitimleri alabilirsiniz deniyor. Bu da bir insanların sisteme dahil edilmesiyle ilgili bir süreç.

Aile bakanlığı, gençlik ve spor bakanlığı ve bizim bakanlığımızla birlikte birçok aktivite yapıyoruz. Her kurum kendi içerisinde aktiviteleri de var. Bizimkiler yoğunluklu olarak okullar ve aileler üzerinden gidiyor. Gençlik hizmetleri müdürlüğü ile planladığımız doğa kampları, bilim doğa kampları var. Ama üç kurum ortak aktiviteler de yapıyoruz. En son gençlik bakanlığının bir spor aktivitesi vardı, Gazi Üniversitesi ile beraber büyük çaplı bir organizasyon yapıldı. Hepsinin bu anlamda görünürlüğünü artıran çalışmalar var. Son zamanlarda Aile Bakanlığının da bu alanda çok ciddi çalışmaları var.

MB: Şu an yürüttüğünüz özel bir proje var mı bu kapsamda?

YA: yeni tamamladığımız, özel eğitimi güçlendirme projemiz var; tamamen toplumsal kabul ve engelsiz okul modeli üzerine. Çalışmaları tamamlandı baya da güzel sonuçlar çıktı. Toplumun farkındalığını arttırmak üzerine yapılan etkinlikler oldu, bir de engelsiz okula yönelik bir model çıktı, onun kitapları hazırlandı. Bir ayağı hala devam ediyor.

MB: Bahsettiğiniz modelin içeriğinde neler var?

YA: Model, meslek lisesi odaklıydı. Birey meslek lisesine başvurduğu zaman, engeli ne olursa olsun, onun hayatını kolaylaştıran ve eğitime erişimini sağlayan adımları belirliyor. Bunun içerisinde aile eğitimi var, öğretmen eğitimi var, ortam düzenlemesi var, okulun engelliye hazırlanması, bireylerin engellinin kabulüne yönelik çalışmaların yapılması gibi bütününü kapsayan bir proje. Web sitemizde detaylar var, size güzel veriler sağlar.

MB: Engellilerin toplum yaşantısına aktif olarak dahil olabilmeleri için eğitim en önemli basamak. Engellilerin eğitim ile ilgili nasıl bir politika izleniyor?

YA: Biz okullarımız da dönüşümü sağlayan, bütünleştirmeyi hedef alan bir sistemimiz var. Bakanlığımızda özel eğitimle ilgili temel politikamız bütünleştirme. Artık kaynaştırmanın da üstünde bir hedefimiz var. Dolayısı ile her bir bireyin en iyi şekilde, eğitime en iyi ve en hızlı sürede erişebileceği ortamlar ve imkânlar sağlamayı amaçlıyoruz. Bizim kendi okullarımızın içerisinde de böyle ufak ufak düzenlemeler yaparak okullarımızda daha çok bir şeye doğru gidiyoruz dönüşüme doğru gidiyoruz.

MB: Herhangi bir engeli bulunmayan kişiler için örgün öğretim, yükseköğretim, hayat boyu öğrenme programları ve bunların yanı sıra iş hayatına ve sanatsal (hobi) birçok sertifika programları bulunuyor. Bu programların ne kadarı engelli vatandaşların katılımına uygun hale getirildi? Uygun hale getirilen bu eğitim faaliyetlerinin programları nasıl düzenleniyor?

Herhangi bir engeli bulunmayan kişiler için örgün öğretim, yükseköğretim, hayat boyu öğrenme programları ve bunların yanı sıra, iş hayatına yönelik olarak da birçok sertifika programı bulunuyor. Bunların ne kadarı bireylerin isteklerini, farklı ihtiyaçlarını karşılayabilecek&#; Bunları halk eğitim merkezleri ile yapıyoruz. Ama mükemmel ve istediğimiz boyutta mı? Asla değil. Yani engellinin, engeli ne olursa olsun erişebileceği şekilde dizayn edilmiş ortamlarımız sınırlı. Mevzuat olarak, yasal olarak hiçbir engeli yok. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü engellilere yönelik uygulanacak programları belirledi ve bunlar sahaya yayıldı. Ama biz %, her engellinin istediği her türlü şeyi, örneğin tekerlekli sandalyedeki bir engellinin kendine en yakın halk eğitim merkezine bağımsız bir şekilde gidip gelmesini gerçekleştiriyorum desek çok da gerçekçi olmuyor. İkincisi bu direkt milli eğitim bakanlığının kapsamında değil. Engellinin apartmandan çıkışı, o kaldırımda bağımsız gidebilmesi, bunlar bizim dışımızda. Fakat kendi alanımızda, halk eğitim merkezlerinde, bel-meklerde engellilerin alabilecekleri programların dizaynı yapıldı. Hayat boyu öğrenme kapsamında öğretmen eğitimleri de yapıldı.

MB: Engelli vatandaşların hem yaşamlarını hem de öğrenmelerinde katkı sağlayacak teknolojik gelişmeleri bakanlık ne düzeyde takip ediyor? Bu yeniliklere ulaşımlarını sağlamada nasıl bir yol izliyor, eğitim programlarına bu teknolojiyi nasıl entegre ediyor?

YA: Fatih projesi ile özel eğitim gerektiren bireylere ayrı program modellemeleri yapıldı. Ankara ili ölçeğinde pilot uygulama gerçekleşti öncelikle. Öğretmen eğitimlerinden sonra eğitimin içeriği ve uygulama boyutuna geçildi. Bu esnada süreç uzman eğiticiler tarafından izlendi. Görme, işitme, otistik gibi her engel grubundan uzman öğretmenler, akıllı tahta kullanımı dahil, işin teknoloji tarafındaki uzman kişiler tarafından eğitildi. İçerik programları geliştirildi, ders programlarının işaret diline çevrilmesi gibi alanlar fatih projesi kapsamında başaklandırılıyor. Tablet, bilgisayar ve aparatların çocukların özelliklerine uygun olup olmadığına dair denetlemeler yapıldı. En son YEĞİTEK Genel Müdürlüğü tarafından, sayfalık bir izleme raporu hazırlandı.

MB: Vatandaş olarak aktif katılımları ve toplumsal uyum süreci için, özellikle mesleki bilgi ve yeterlilik kazandırılması noktasında, bakanlık nasıl bir rol oynuyor?

YA: Mesleki bilgi ve yeterlikleri ile ilgili yine Aile Bakanlığı da bizim iş okulları üzerinden ve istihdamları konusunda neler yapılacağı ile ilgili çalışıyoruz. Orada da hedeflediğimiz şeye ulaştık desek eksik olur. İş okulları programlarımızı ve meslek eğitim merkezleri programlarımızı, uluslararası ölçekteki mesleki eğitim kademelerine göre yeniden planladık, basamaklanırdık, modüler hale getirdik. Her bir bireyin yapabileceği kadar ve mesleki yeterlik kurumunun belirlediği kriterlerle eşleşecek şekle getirdik; tıpkı meslek liselerinde yapıldığı gibi. Bizim bu yaptığımızı da Aile Bakanlığı yetişkin eğitiminde yapmaya çalışıyor. Biz yetişkin eğitimine katılımı, Halk Eğitim Merkezleri üzerinden yapmaya çalışıyoruz.

İkinci olarak, istihdama yönelik ciddi bir yapılanmaya gitmek gerekiyor. Devlet hem Aile Bakanlığı kanalından hem de Çalışma Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kanadından çalışıyor. İstihdamda %3’lük bir kota var biliyorsunuz; engelli çalıştırma kotası. O kota üzerinden ciddi bir engelli alımı var, ama yine devlet üzerinden gidiyor. Özürlü memur seçme sınavı var, kpssde ayrı bir yapılanmamız yok. Fakat ÖMMS tamamen engellilerin kamuda göreve yerleştirilmesi ile ilgili. Burada kamu kendi üstüne düşeni yapıyor ama belki burada yapılması gerekenler özel kurumlarda engelli çalıştırılması. Yasal yaptırımı var ama daha da fazla şey yapılabilir mi? Yapılır. Bununla ilgili olarak Çalışma Bakanlığı da İŞKUR üzerinden ciddi şeyler yapıyor. Eskiye göre akıl sır ermeyecek kadar ilerideyiz. Meslekte çok eski olduğumuz için şuradaydık, bunu yaptık gibi bir söylem benim tarzım değil. Onun için söyleyemiyorum. Yeterli mi? Bizim özel eğitim alanında yaptığımız hiçbir şey, asla yeterli olmaz. Bırakın özel eğitimi eğitim zaten yeterli mi? Sürekli bir devinim söz konusu olduğu için, yapacak çok işimiz var.

MB: Mesleki eğitim, ortaöğretim ya da hayat boyu öğrenme için geçerli, birey ortaöğretim düzeyine geçmeden neler yapılıyor?

YA: Ama o çocuklar daha küçükler. Bakım üzerine yoğunlaşıyoruz orada.

MB: Fakat örgün eğitime devam ediyorlar.

YA: sınıfa kadar zorunlu eğitim görüyorlar zaten. 12 sınıftan sonra yaygın eğitime giriyorlar. sınıfa kadar bizim çocuklarımız iki tür eğitim alıyorlar. Biri bizim okullarımızda eğitim alıyorlar, özel eğitim okullarında bir de engelsiz akranları ile birlikte aynı ortamda eğitim alıyorlar. Bunda hep fikiriz şimdi alayım soruyu.

MB: Normal gelişim gösteren öğrencilerin gittiği okullarda nasıl bir programa tabi oluyorlar? Farklılaştırılmış müfredat üzerinden eğitim alıyorlar mı? Normal gelişim gösteren çocukların bile öğrenme süreçleri birbirinden farklılaşıyor. Bu noktada birçok sıkıntı varken, bir de özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için kaynaştırma eğitiminin uygulaması ve niteliği nasıl?

YA: Bizim çocukların, engelsiz bireylerle beraber aldığı eğitime, kaynaştırma eğitimi diyoruz. O süreçte aldıkları iki tür eğitim var. Birinci grupta öğrenci, sınıfta akranları ile aynı ortamda ve aynı programdan sorumlu. Çocuğun bireysel gelişimine göre müfredat yeniden analiz ediliyor. Öğrencinin yeterliliğine göre, yapabilirliğine göre, ona ayrı bir plan hazırlanıyor. Buna da Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı(BEP) diyoruz. Bu plandan sorumlu çocuk. Benim öğrencim BEP’ine göre, iki basamaklı sayıları toplama düzeyinde sonuç veriyorsa, bu onun için bir başarıdır ve sınıf düzeyini geçmesini sağlar. Ama aynı düzeydeki bir ikinci sınıf çocuğundan, iki basamaklı sayıları çarpmada sonuç bekleniyor. Bizimkinde de bu bir başarıdır. Ayrı program ile aynı diplomayı alıyorlar. Öbür taraftan yine engelsiz akranları ile aynı ortamda bulunan, aynı sınıfta yerine aynı okulu paylaşan bir grup var. Onlarsa bizim hazırladığımız özel eğitim programına tabiler.

MB: Peki kaynaştırma eğitiminin özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için verimli olduğunu düşünüyor musunuz?

YA: Tabii ki. Az önce söylediğim gibi bizim hedefimizde bütünleştirme kavramı var. Her birey bulunduğu ortamda kendi akranlarıyla beraber eğitim almalı, engeli ne olursa olsun. Ama o çocuğa uygun öğretmenin, eğitim ortamının, müfredatın sağlanması üzerinden bir düzenleme yapılması gerekir. Birey görme engelliyse, öğretimi ve bağımsız hareket etmesi konusunda destek verilmeli. İşitme engelliyse işitme engelliliğine yönelik işaret dili ve onun öğretim becerilerini kazandıracak şekilde uygulamalar gerekir. Otistikse ona göre. Ve bizim idealde hedefimiz bu.

MB: Pratikte öğretmenlerin bunu yönetemediği, özel eğitim ihtiyacı olan çocuklara yeterli ilgiyi gösterilmediği yönünde eleştiriler var. Bunların dışında Bakanlığın faaliyetlerine yönelik ne gibi olumlu ve olumsuz tepkiler geliyor?

YA: Doğru söylüyorlar, o eleştiride haklılar. Buna iki türde müdahale edilmesi gerekiyor. Birincisi öğretmenin sisteme girmeden önce, üniversitede özel eğitim gerektiren bireyler ile ilgili eğitim alması gerekiyor. Bu bizim için en kolay, en pratik ve olması gereken süreç. Dünyanın her yerinde de böyle yapılıyor. Bizde özel eğitim zorunlu iki saat sadece. Bu da güzel ama bunun daha da fazla olması gerekir. Bir de eğitimin sadece okul öncesi ve sınıf öğretmenlerine değil, diğer alan öğretmenliklerine de yansıması gerekir. İkincisi sahada atanmış, hâlihazırda görev yapan öğretmenler var. Onlara da, özel eğitim alanıyla ilgili ciddi bir şekilde bilgilendirme yapılması lazım. Burada da az bir eğitim yapılmış değil. yılında Dünya Bankası projesi ile öğretmene ulaşıldı. Sadece öğretmenlerle değil, müdürlerle, milli eğitimde çalışan personelle, ilköğretim müfettişleriyle, toplumsal kabule yönelik ciddi bir çalışma yapıldı. Bakanlık sürekli toplumu ve alandaki insanları yetiştirecek, tanıtıcı faaliyetlere giriyor. Fakat bizim ülkemiz çok büyük bir ülke, girdi çok fazla. Sürekli aynı hızla sizin bunu devam ettirmeniz lazım. Dolayısıyla bunun en mantıklı yolu, öğretmen olacak bireyin buna hazır, bunu bilerek gelmesi. Okul öncesi öğretmenleri, sınıf öğretmenleri ve alan öğretmenlerine belli bir bilgi düzeyi yeter. Şu anda engellilerden aldığımız eğitim performansını yüzde yüze katlar. O kadar yol aldırır, çünkü özel eğitimde erkenlik ilkesi esastır. Eleştiri aldığımız yönlerden biri de bu. Öğretmenlerle ilgili çalışmaların yapılması. Okullaşma oranımız ile ilgili eleştiriler de geliyor. Daha fazla okul isteği var. O da, daha çok otistiklerde. Otistikler de zor bir alan. Daha da küçük ortamlarda, iki öğrenciye bir öğretmen veriyoruz. Şimdi bunları nasıl çözeceğiz, nasıl daha hızlı yaygınlaşıp onlara daha hızlı ulaşacağız, bunun üzerine çalışıyoruz.

MB: Bu konuda yardımcı personel ile ilgili bir çalışma var mı?

YA: Yeni mevzuat taslağına koyduk. Umarım çıkacak mevzuat, alandaki insanları, velileri, öğretmenleri rahatlatır. Gerçekten zor bir grup. Onlar da kendi içerisinde düzey düzey. Hiç sesini çıkarmadan, sessiz sedasız sınıfın bir kenarında oturup sizin girdilerinizle yönelen bir otistik de var. Ama aynı zamanda yeri göğü birbirine yıkan, kontrolü zor olan tipler de var. Bizim alanımızın içinde o kadar çok alt alan var ki. Mesela görme engelli, aynı zamanda işitsel engelli, aynı zamanda zihinsel engelli. Bu çok ağır bir vaka. Bunlara o kadar farklı bir eğitim vermek, organize olmak zorundasınız ki onun yararlanabileceği düzeyde olsun. Kendi içinde çok çeşitlilik gösteriyor. Bunlar var söyleyebileceğim, aldığımız eleştirilerden biri.

MB: Eksiklik olarak gördüğünüz, ‘şu ana kadar, şu alana hiç dokunulmadı, çalışma yapılması gerekir’ dediğiniz bir şey var mı? Ya da ivedilikle çözülmesi gereken&#;

YA: Bizim ulaşamadığımız bir alan var diyemem. Haksızlık olur. Ama ivedilikle, hemen çözmemiz gereken bir sorunumuz ne derseniz… Şu an bizim önceliğimiz, okullarımızdaki akademik sürecin niteliğinin arttırılmasına yönelik çalışmak. Her engel düzeyinin, daha iyi bir eğitim alması. Özel eğitimde ‘şu çok acil, bunu çözüp sonra buna geçelim’ diye bir şey yok. Her biri kendi içinde hızla bir yere dönüyor. Onun için de şöyle bir alan var demek zor. Bizim çeşitliliğimiz var. Birini önceliklendirseniz, kamuda diğerini eksik bırakırsınız. Bunun için eşit ölçüde her birini yönetmek zorundasınız. Şimdi engelliler ilgili bir şey söylesem, o zaman özel yeteneklileri pas geçiyorsunuz derler. Hâlbuki biz çan eğrisinin iki tarafına da hizmet ediyoruz. Hem engellilere hem de en üst düzeydekilere. Dolayısıyla özel eğitimi biz düz bir çizgi olarak görüyoruz. Her birine eşit düzeyde ve eşit öncelikle hizmet vermemiz lazım.

MB: Bu yuvarlak masa çalışması kapsamında dernek, aile ve akademisyenlerle görüştük. Özel eğitim ihtiyacı olan çocukların aslında doğru bir iklim içerisinde olmadığına özellikle işaret edildi. Tanımlanması hastanede başlıyorsa, arkasından eğitim süreci geliyor, arkasından sosyalleşme ve iş hayatı&#; Fakat her aşama için kurumlar arası ilişkiler yeterince yapılandırılmamış durumda. Örneğin, bir yandan özel eğitim merkezinin verdiği eğitim var, örgün eğitimden alınan eğitim var. Bir de Rehberlik Araştırma Merkezi’nde (RAM) çocukların belirlenen kazanımları elde edip edemediğine dair bir onay süreci ve buna göre yeni bir program oluşturulması süreci var. Buradaki kurumlar arası ilişkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

YA: Orada eksik bilginiz var. Süreç birbirinden o kadar kopuk değil, bir ahengi var. Burada da, her şeyde olduğu gibi bireysellik gelir. Çocuk iki yerden destek alıyor. Bir, MEB’de örgün eğitim kurumlarından; iki, rehabilitasyon merkezleri denilen, özel öğretim kurumlarına bağlı yerlerden. Fakat bu iki yerden çocuğun alacağı eğitimin genel felsefesi, iki programın birbiri ile örtüşmesi. Çünkü genel eğitimde aldığı programla özel eğitimde aldığı program bütüncül. Öğretmenin orada verdiği bilgi ile buradaki arasında uyumsuzluk olabilir. Bu yine bireyselliğe dayanır, sistemin aksi yönlerini ifade etmez. Haksızlık olur. İkincisi bunun RAM’da onaylanması diye bir şey söz konusu değil. Bütüncül, birbirini destekleyen bir program var ve çocuktan alınan bir eğitim performansı var. Bu eğitim performansını uzman alıyor, ‘bu akış ve bu program içerisinde, çocuk bu basamaktan şu basamağa kadar gelebilir’ diyor. Bu her iki kurumda da kendi içinde yürüyor. Ama diğer taraftan, devlet özel kuruma da baya yüklü bir para veriyor. Bunun karşılığında buna uygun eğitimi verdin mi vermedin mi, bunun kontrolünü yapıyor. Yani RAM’ın aldığı şey, çocuğun eğitim performansının uygun şekilde verilip verilmediği. Öğretmen arkadaşımızın size sunduğu şekilde bir eksiklik var denebilir sadece.

MB: Çocuklara RAM’larda belli programlar veriliyor diye biliyorum ben.

YA: Öğrencinin eğitim performans düzeyi alınıyor. Bu düzeye göre, devlet ücret karşılığı ‘şu becerileri kazandırmak için şu kadar saat grup eğitimi, bu kadar saat bireysel eğitim, Türkçe’de şu kadar, okuma yazmada şu kadar’ diyor. Bir otokontrol var orada. Bu kontrol ile örtüşmesi lazım. Çünkü devlet oradan bir hizmet alıyor. Bunu sorguluyor devlet.

MB: Özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar oldukları için her zaman aynı performansı sergileyemiyorlar; ortam değişiyor, kişiler değişiyor. Bundan dolayı RAM’lar, örgün eğitim ve özel eğitim arasında sıkıntı oluşuyor. Dolayısıyla çocuklar da aynı düzeyde tekrar eğitim almak zorunda kalıyor.

YA: Siz neredeki öğretmenle görüştünüz? Özel kurumla mı görüştünüz?

MB: Evet.

YA: Hayır, sizin bu söylediğiniz sıkıntılar çok doğru gelmiyor. Nihayetinde ortak değişiyor ama bizim orada çalışan personellerimiz alan uzmanı, deneyimli arkadaşlarımız. Çocuğun o durumu hesaba katılıyor. Bunu ne kadar yapabilir? Bir de onlar bir becerinin hangi ortamda nasıl sergileneceğine hakimler. Oradaki her bir uzmana ‘böyle’ demek onların uzmanlığına büyük bir haksızlık olur.

Sabahattin Yıldız: Özel Özel Eğitim Kurumları Derneği Başkanı

Müge Bakioğlu: Özel Özel Eğitim Kurumları Derneği faaliyet kapsamı nedir?

Sabahattin Yıldız: Dernek yılında, özel eğitim ve rehabilitasyon alanında faaliyet gösteren, merkezleri ve özel eğitim kurumları sahipleri tarafından kuruldu. Türkiye çapında tane özel eğitim kurumu var bunların yarısı derneğin üyesidir. Derneğin asıl amacı, özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin eğitim hakkını savunmak, yasal düzenlemelere katkı sağlamak, özel eğitim ve rehabilitasyon alanındaki gelişmeleri takip etmek, yenilikleri araştırmak, yurt dışında ve dünyada neler yapılıyor, bunlarla ilgili üyeleri bilgilendirmek, akademik çalışmalar yapmak, toplantılar düzenlemek, seminerler yapmak, toplumdaki farkındalığı artırmak şeklinde sıralanabilir. Kamu nezdinde özel eğitim ve rehabilitasyon alanında yapılan çalışmaların tamamında dernek faaliyet gösteriyor.

MB: Bireyin özel eğitim ihtiyacı olduğu ortaya çıktıktan sonra süreç nasıl işliyor?

SY: Engelliler yasasında bedensel, zihinsel, ruhsal, psiko-sosyal, görme, işitme ve konuşma gibi alanların herhangi birinde % 20 engelli olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, özürlü sağlık raporu ya da engelli sağlık raporu alarak, her il ve ilçede Milli Eğitim Bakanlığına bağlı rehberlik ve araştırma merkezlerimize gider ve özel eğitim hizmeti için başvurur. Hastaneden aldıkları rapor durumun tıbbi tanımlamasıdır. Rehberlik araştırma merkezi, eğitsel tanımlama yapmaktadır. Eğitim süreci de burada başlıyor. Yapılan değerlendirmeler neticesinde, ihtiyaç ve eksikliklere göre eğitim programı oluşturuluyor. Buradaki amacımız iyileştirmek, normalleştirmek, kendi akranları ile aynı düzeye getirmeye çalışmak; nihai amacımız ise toplumla bütünleşmiş, kaynaşmış bireyler haline dönüştürmek. Bireysel eğitimde eksik kaldığı beceriler desteklenirken, grup eğitiminde bu becerilerin toplumsal halde sergilenmesi amaçlanıyor.

MB: Kaynaştırma eğitimi ile ilgili politikaları nasıl buluyorsunuz?

SY: Aslında kaynaştırma yönetmeliği çok iyi. Şu anda bizim okullardaki çocukları takip ediyoruz ama kaynaştırma eğitimiyle bizim çocuklar arada kaynıyor. Niye? Kaynaştırma eğitiminde yönetmelik gereği her okulun bir özel öğretim öğretmeni olması gerekiyor. Okullarımız bu sisteme hazır değil. Kaynaştırma eğitimi, eğitim fakültelerine yeni yeni konmaya başlandı ama şimdiki öğretmenler kaynaştırma nedir, engelliyle nasıl çalışılır, kaynaştırmada ki amaç nedir; bunun çok fazla farkında değiller. Maalesef büyük bir çoğunluk bu işi angarya olarak görüyor. Bir BEP(Bireyselleştirilmiş Eğitim Programları) uygulaması nedir, nasıl yapılır, amacı nedir, nasıl uygulanır bilmiyorlar.

Türkiye’de özel eğitim etkili değil. Okulların kaynaştırma uygulamasındaki temel sorunu, okulların alt yapı eksiklikleri. Kaynaştırma eğitiminde sınıfların sayısı düşük olmalıdır. Her sınıfta, çocuğa bir kaynaştırma öğrencisi vermek gerekirken, bazen gittiğimiz sınıflarda kişilik sınıflar oluyor. Son zamanlarda sayılar düşüyor sayısı ama siz 50 kişilik bir sınıfa 4 tane de kaynaştırma öğrencisi verirseniz, o sınıf öğretmeninin durumu zorlaşıyor. Kaynaştırma eğitimi için uygulanabilir bir ortam olmalı. Çocuğa kaynaştırma raporu çıkıyor ve okulda kaynaştırma eğitimine başlıyor. Orda okulun alt yapısı düzenlenmeden, öğretmenin bilgi düzeyi dikkate alınmadan, öğretmene okul içi destek sistemi oluşturmadığı için öğretmen el yordamıyla becerileri dahilinde eğitim veriyor.

BEP yönetmeliğine göre, özel eğitim öğretmenleri, idareciler, okuldaki öğretmenler, çocuğun velisi ve çocuğun kendisi her dönemin başında toplanıp çocukla ilgili bir BEP yapmak zorundalar. Ancak şu anki uygulama %10’u geçmiyor; yapılıyorsa da kağıt üzerinde yapılıyor, formalite tamamlansın diye.

MB: Yapılan son düzenlemelerle beraber özel eğitim alanında olanla, olması gereken arasındaki ilişkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

SY: ’dan bugüne bir sürü şeyi değiştirdik ama rehabilitasyon işi sadece adımızda kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı bu işe sadece özel eğitim ve öğretmen odaklı bakıyor. Oysa bu iş bir ekip işi. Bu ekipte kimler var; sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, çocuk gelişimciler, özel eğitimciler, konuşma terapistleri, fizyoterapistler, gerektiğinde hekimler ve farklı alanlarda çalışan uzmanlar. Şu an sosyal uzmanları alandan çıkardılar ve psikologlar %, çocuk gelişimciler %40 kapasite ile çalışıyorlar fakat tüm odak özel eğitim öğretmenleri üzerinde toplanmış durumda.

Çocuk ilk başta kuruma başvurduğu zaman bir sosyal hizmet uzmanının inceleme raporu hazırlaması, aile ve sosyal çevre hakkında bilgi toplaması lazım. Özel eğitim öğretmenleri zaten bu işin birinci meslek elemanları ancak siz burada engelli bireyin sosyal çevresini bilmeden, günlük yaşam kültürüne uymayan beceriler öğretiyorsunuz. Diğer bir sorun BEP. Rehabilitasyon hizmetinin gerektirdiği şekilde eğitim programlarının, mesleki donanımların, kurumların kendi istihdamlarının düzenlenmesi gerekiyor. Bizim asıl amacımız bireyin kendi kendine yetebilmesi. Bunu nasıl sağlayacaksınız? Öncelikle temel eğitimi ve merkezi rehabilitasyonu sağlayacaksınız, sonra iş öğretimi yapacaksınız, arkasından çalışacak ve kendi hayatını idame ettirecek.

MB: Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin mesleki gelişimini ne derece destekleniyor?

SY: Normal şartlarda, özel eğitim ihtiyacı bulunan bireylerin, devletin kendi iş okullarında öğretim görmesi gerekiyor. İş okullarında program düzenlenirken öyle bir iş öğretmelisiniz ki bu çocuklara, burayı bitirdikten sonra kamuda ya da özel sektörde öğrendikleri şeyi uygulayabilsinler. Şu anda en büyük sıkıntımız, engelli bireylerin ne yapacakları, hangi işe uygun olduklarının belli olmaması. Devletin kendi okullarında bile iş meslek analizi dediğimiz şey yok. Belli bir düzeye gelen bireyleri çalıştırma zorunluluğumuz var fakat iş yerleri cezasını ödeyerek ya da kağıt üstünde çalışıyor göstererek bundan kurtulmaya çalışıyorlar. Bu cezaların çok daha ağır yaptırımları olmalı. Paradan ziyade bireyin kendini iyi hissetmesi, iş üretebilir duruma gelmesi önemli. Mesleki rehabilitasyon bu anlamda çok zayıf, özel eğitimin en zayıf halkası diyebiliriz.

MB: Rehabilitasyon merkezlerinin karşılaştığı sorun alanları neler?

SY: Yaşadığımız en büyük sıkıntı, alan uzmanları ve personelin olmaması, bunu da yan kaynaklar ve sertifika programlarıyla karşılamaya çalışıyoruz. Bakanlık sınıf öğretmenlerine aylık sertifika programları düzenliyor. Biz de büyük kurumlarla, eğitim için bu kısa bir süre olmasına rağmen, eleman olmadığı için bir yıllık kademeli eğitim veriyoruz.

Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin karşılaştığı en büyük sıkıntısı ise rehberlik araştırma merkezleri (RAM). altyapı oluşturulmadan RAM’lar Milli Eğitim Bakanlığına verildi ve gerekli personel de temin edilemedi. Çocuklar hastanelerden rapor aldıktan sonra eğitsel tanımlama için bağlı bulundukları RAM’lara gidiyor. Hiçbir servis yok, rehber arkadaş modül seçiyor, şu eğitimleri alacaksın diye. Yarım saatte bir çocuğun eğitim performansı oluşturulamaz. Çocuklar kendilerini kapatabiliyor, farklı bir ortamda kendilerini ifade edemiyorlar. RAM’lar hazırlayıp gönderdiğiniz bir yıllık eğitim performans raporlarını incelemiyor. RAM’ın işi, eğitsel bir değerlendirme yapmak, bu çocuğun özel eğitime ihtiyacı var mı, yok mu bunu tespit etmek. Özel eğitime ihtiyacı yoktur diyerek çocukların raporlarını kesiyorlar, başka yerlere yönlendiriyorlar. Bir sürü hak ihlalleri oluyor, biliyorsunuz anayasanın temel hükmüdür, eğitim hakkı engellenemez. Yani bu çocukların da eğitim en temel haklarıdır. O yüzden RAM’lardaki uygulamalarda bir keyfilik var.

Hastane raporlarında çok büyük sıkıntı var. Hastaneler tanımlamanın yapıldığı yer. Yönetmelik, 20 gün içerisinde aileye raporun teslim edilmesini söylüyor ama şu anki uygulamada özellikle büyük kentlerde ayı bulan hastane randevu sistemleri var. Raporları alamazsak eğitimleri aksıyor, özel eğitim ihtiyacı olan çocukların eğitime geç yaşta başlamaları büyük sıkıntı. Çocuğun ve personelin devamlı takibini yapıldığı avuç içini okutma sistemi başladı. RAM’larda çocuk eğitime alınırken sisteme kayıt ediliyor ama bir çocuğun iki saatte okutulamadığı RAM’lar var. Bu bizim işimize uygun bir sistem değil. Ayrıca bir günlük eğitimini kaçıran kişiler o ay içerisinde telafi alamıyorlar, kurum da eğitimi vermiş sayıp parasını alıyor. Yönetmelikte çok ciddi anlamda sıkıntılar var bu konularda.

Ağır engelli bir çocuğa hastaneler 2 yıllık rapor veriyor. Yani her 2 yılda, bir çocuk o eziyeti yaşıyor. Raporlama sürecinde ya şimdi ağır engelli bir çocuğun % iyileşme şansı yok ki, ona 2 yıllık rapor verilir mi? Bu tamamen sistemle ilgili, işi yapan insanda empati çok önemli. Raporu 5 yıllık ver ya da sürekli rapor ver ve kontrol iste. Bir büro gibi bir yer olur, oradaki ekip çocuğu görür, arkasından onaylar &#;görülmüştür” diye. 2 yılda bir 10 dakikasını alır bu rapor işleri, bu kadar basit yani. Yapılamayacak bir şey değil ama anlatamadık. 3 yıl önce Sayın Başbakana bu sağlık kurulu ve raporları ile ilgili konuyu aktardık. Yönetmeliğe 20 gün olarak kaydedildi ama yönetmeliğin bir anlamı yok Türkiye’de.

Aileleri de tanı aşamasından itibaren çok ciddi sıkıntılar bekliyor. Sosyal destek sistemimiz çok zayıf. Vakalarda o ilk söyleme aşamasından, ailelerin hazırlanmasına, kabullenmesine kadar destek sistemi oluşturulmalı. Arkasından eğitim modellendirme süreci başlıyor. Hastanedeki grup ailelerin ne yapacağını, hakların, ödevlerini, sorumluluklarını, kendilerini koruyan sosyal destek sistemleri aktarmaları gerekiyor. Oraya yöneltilmeleri gerekir, arkasından eğitim programının çok ciddi bir şekilde takip edilmesi lazım. Ailenin de desteklenmesi lazım ekonomik anlamda. Aile ekonomisi için bakım kaynakları desteğinin arttırılması lazım çünkü çalışan ebeveyn iş hayatından çıkıyor.

Toplumsal olarak özel eğitim ihtiyacı olan bireylere bakışımızda da problem var. Kendi çevremizden başlayarak, onların işlerini kolaylaştırmak adına onlara destek olmak zorundayız. Mimari yapılanma ve belediye hizmetlerinin hiçbiri engelliye uygun değil. Görüntü kirliliği olacak diye apartman girişlerine rampa yapılmasına karşı çıkılıyor. Bu kadar dünyadan bir haber toplum. Ulaşımları kolay olsun diye yapılan engelli park yerleri var, insanlar alışveriş yerlerinde gidip arabalarını park ediyorlar. Senin için çok kolay olan karşıdan karşıya geçme eylemi bile onlar için o kadar zor ki. Mesela engelli ailesinin çocuğu bırakıp nefes alabileceği bir yer yok. Kreşe göndereceksiniz, diğer engelli olmayan çocukların anneleri ile de çok fazla sıkıntı var, empati yapamıyoruz, yani bilmiyoruz. &#;Aman o çocuk benim çocuğumun sınıfında olmasın.” deniliyor. İşte bu anlamda çok fazla eksiğimiz var.

ÖMT: Psikolojik Danışman

ÖMT: Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi Psikolojik Danışmanlık, Doktora Özel Eğitim

Müge Bakioğlu: Duygularınızla ve bir anne olarak yaşadığınız zorluklarla başlayalım.

ÖMT: Süreç birçok farklı duyguyu içinde barındırıyor. Ailelerin geçtiği aşamalar literatürde tanımlı aslında, ama bu şekilde sınırlamak yaşarken mümkün değil gibi geliyor. Duygu dediğimiz şey çok geniş bir yelpaze fakat özel gereksinimleri olan bir çocuğa sahip olduğunuz zaman yelpaze biraz daha renkleniyor gibi hissediyorum. Çocuğun ilk yaptığı şeylerden biri olan göz teması, size tarifsiz bir mutluluk verirken, tüm çabalara rağmen çocuğunuza ulaşamadığınız noktada mutsuz ve umutsuz oluyorsunuz. Eğer hala kabul sürecinde sıkıntı yaşamıyorsanız onunla beraber olmak öyle şeylere kapı aralıyor ki. Aslında normal gelişim sürecinde göz teması kurmak fark edilmezken, özel gereksinimli çocuklarla ilk gülüşün, ilk temasın, ilk bakışın ilk dokunuşun, sarılışın ne kadar değerli olduğunu öğreniyorsunuz. Çok dalgalı bir duygu süreci var. Bu çocuğa da yansıyor. Biz farkındalıkları yokmuş gibi düşünüyoruz. Size yansıtabilse ya da yansıtamasa da, sizin her yaşadığınız duygu, onun yaşadığı duygu oluyor. Bazı özel gereksinimli çocuklar bunu çok güzel dışarı vuruyorlar, bazı çocuklar bunu içinde yaşıyorlar. Hayal kırıklıklarınız oluyor, umutsuzluğa kapıldığınız oluyor, çaresizlik çok sık yaşadığımız şeylerden biri olabiliyor fakat aile olarak olumludan gidiyorsunuz. Bence aile kendi dünyasında çok mutlu, fakat kapıdan çıkıp toplumsal alana girdiğinizde, farklı şeyler çıkıyor karşınıza.

MB: İşin bir de sosyal anlamda kabul kısmı var, bu bağlamda karşı karşıya kaldığınız problemler neler? Toplumun farkındalığını nasıl değerlendiriyorsunuz?

ÖMT: 8 yaşını bitirdi oğlumuz. Çocuk için en büyük sosyal ortam okul oluyor çocuk için. Geçiş dönemleri de olduğu için onlar sorunlar daha çok yığılıyor üzerinize. En büyük zorluklardan bir tanesi toplumsal hayat.

Toplumun kabulü çok sınırlı. Onların kabulü kadar ya da onların farkındalığı kadar siz var oluyorsunuz ve edebilirseniz onlarla mücadeleye başlıyorsunuz. Bizim toplumumuz yardımsever misafirperver vs. ama ben biraz daha karamsarım bu konuda. Bizim kabul eşiğimiz çok düşük dolayısıyla aile burada daha büyük bir sıkıntı yaşıyor. Eğitim fakültelerinde bile karşımıza hep normal gelişim gösteren çocuklar gelecek sanıyoruz.

Çocukların, gençlerin, engelli bireylerin görünürlüğünü çalışmalarla biraz arttırdık fakat bu kabulü arttırdı mı, bunu tartışırım. Benim hissettiğim şey kabul değil. Benim sizi hissedebilmem için aynı şeyi yaşamama gerek yok. Ben ne kadar çok şeyi yaşayabilirim ki karşıma gelen insan topluluğunu ne kadar anlayayım, ne kadar hissedeyim? Bunu kabul etmiyorum. Çok acıdır, özel gereksinimli çocuk annelerinin bile birbirlerini kabulü çok sınırlı.

Son yıllarda da farkındalığın arttığını savunanlar var ama ben arttığını düşünmüyorum. Bence aile kendi içerisinde bunu yaşıyor. Farkındalığı artırmak için ben ne yapabilirim diye düşünüyorum. Fakat sadece kendi çevremle ilgili şeyler yapabiliyorum. Bu kadar eleştiriyorsam o zaman daha büyük şeyler yapmalıyım diyorum, olmuyor. Çünkü siz o süreçte zaten kendi çocuğunuzla ilgili bir takip aşamasındasınız ve bu konuda bir desteğiniz olmuyor. Bu karmaşada daha büyük işler yapamıyorsunuz.

Toplum içinde insanlar tekrar tekrar bakıyorlar. Ama çocuk o kadar da sorun değil. Çocuk temizlikle soruyor, söylediğin zaman da anlıyor. Dilim döndüğünce onların da anlayacağı şekilde ifade ediyorum. Mesela neden konuşmuyor diyor, anlattığınız zaman &#;hmm” diyor. Belki o zaman ne yapabileceğini de sorguluyor. Öğrenmeye çalışıyor, destek olmaya çalışıyor. Çocuklar soruyor yetişkinler biraz daha acımazsızlar.

Teyzeler &#;vah vah çok da güzel bir çocukmuş” diyor. Sonrasında onunla ilgili bir mücadeleye giriyorsun. Diyebilir, bilmiyor, belki farkında değil. Belki gerçekten güzel gördü çocuğu, üzüldü ama olmuyor, üzüntü ile gitmiyor. Bazen derneklerimiz farkındalığı arttırmak ve dikkat çekmek için &#;Her insan bir engelli adayıdır” diyor. Yok böyle bir şey. Bunun için yapacaksan yapma. Bunu ben zaten insan olarak yapmalıyım. Ben olayım ya da olmayayım. Benim başıma gelsin gelmesin, bu benim bireysel sorumluluğum, toplumsal sorumluluğum. Toplumun içinde varsam, zaten öyle olmalıyım. Benim de başıma gelebilir, olabilir ama buradan yola çıkmazsak daha tatlı olur.

MB: Kamusal ve belediye hizmetlerinin içeriğini ve yeterliliğini nasıl görüyorsunuz?

ÖMT: Özel eğitim veren merkezler açıldı, onlara böyle bir alan tanındı, oradaki kaliteyi tartışmaktan ziyade ‘biz bu çocukları evden aldık, servis hizmeti verdik, dışarıya çıkardık’ şeklinde lanse ediliyor. Bunlar görünürlüğü artırdı. En azından haftada iki saat destek hizmetine gidiyorlar, orada birbirlerine temas ediyorlar. Fakat nicel olarak bakmamak lazım.

Ben yaşadığım durumla ilgili tanıyı doktora soruyorum. Bu mudur diyorum, olabilir de olmayabilir de diyor. Hala da tespit yok zaten. Yani uzmanı bulmak, uzmanın hizmetinden yararlanmak, onun takibini sağlamak, bunların hepsi çok ciddi sıkıntılar. Ben iletişim kurmadığım bir uzmanla soruma çözüm bulamıyorum. Benim aile olarak yaşadığım en büyük sıkıntı bu. Çağın 8 yaşında ama sürekli gelişimini takip eden bir uzman olmadı şimdiye kadar.

Bir yol haritasına ihtiyacı var ailelerin, o yol haritasını ne kadar erken sunarsanız bahsedilen o aşamalardan çok daha çabuk geçer o aileler. Bu sefer çocuğa dönük olurlar, çocuğun gelişimi daha hızlı takip edilmeye başlanır. Daha çabuk çabalamaya başlarsınız, daha çabuk adım atarsınız. Ben bile yaşıyorum bunu. Aileye yol göstericilik yapacak bir uzman olmadığını düşünüyorum. Sizin kadar var çocuğunuz, aile kadar var. O noktada devlet çok önemli. Elbette her yükü almak zorunda değil devlet ama bu yüzden önemli. Bana bırakılmayacak kadar değerli insanlar bunlar.

Ve belki atladığımız şu da var. Neden var, sorusu belki yanlış ama serebral palsinin oluşumunun birçoğu doğum ve doğum sonrası. Bu da önemli bir nokta. Evet yetersizlikle karşılaştığımızda yapabileceklerimiz kadar, bunu önlemek için de yapacaklarımız çok önemli. Bende dokuz aylık hamilelik sürecinde hiçbir sıkıntı yokken, neden doğumda böyle bir şey olsun. Bunun için de neler yapabileceğini sorgulaması lazım kurumların, devletin ya da bizlerin, derneklerin, vakıfların, bizlerin. Yani önleyici, ortaya çıkmadan önce bir şeyler yapmak da çok önemli. Çünkü daha sonra evet bakacaksınız yolunuza. Ama azaltılabilir, bazı gruplarda azaltılabileceğini düşünüyorum ben. Bile bile oluyor bazı şeyler. Doğum hataları, doğumdan sonraki müdahale yetersizlikleri vs. Doğum anı, doğumdan sonraki ilk müdahale, oradaki ilk takipten başlıyor aslında iş. Oradaki kaliteden oradaki hizmetten başlıyor. Oradan itibaren bir şeyler yapılması lazım.

Hastanelerde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Zihinsel yetersizlik yazılmadığı sürece raporunuza, siz destek eğitiminden faydalanamıyorsunuz. Belki verdiğiniz ölçme aracı ona uygun değil, ortam uygun değil, çocuğun ön yaşantısı uygun değil, bir sürü faktör olabilir rapor alma sürecini etkileyen. RAM’a gitmeden önce hastaneye gidiyorsunuz. Hastanedeki personelin yeterliliği hem nitel hem nicel olarak tartışılır. Bütün uzmanlar sizi görüyor, dolaşıyorsunuz manken gibi oradan oraya, size rapor çıkıyor. Neye göre çıkıyor rapor belli değil. Sonra RAM’a gidiyorsunuz, RAM’da eğitsel değerlendirme yapılıyor. Orada da sorun oluyor, çünkü bizde kurumsallık yok standart yok. Bu olmadığı için her şey sizin var olduğunuz kadar ve işi yürüttüğünüz kadar iyi işliyor.

Okula başlamadan önce ekstradan 5 saat ders aldırıyordum. Bunun içerisinde zihin terapisi duyu terapisi gibi diğer faaliyetleri dahil etmiyorum. Bunların hepsi ekstra ve bence devletin bunlardan zaten haberi yok, öğretmenlerin de yok. Duyu bütünleme dediğimiz şey o kadar önemli ve bize o kadar çok fayda sağladı ki. Başta öğrenmeyi açıyor. Sen biliyorsan okuduysan tesadüfen bir yerden ya da senin kurumun biliyorsa uygulayabiliyorsun. Ben uzman olarak biliyorum ama bilmeyenler de var. Kurum olmadığı için Çağın 4 yaşında başladı. Alandan olunca kurumların nasıl hizmet verdiklerini, içindeki personelin nasıl olduğunu da biliyorsunuz. Kurumunuz yeniliğe açıksa, güncel yaklaşımları takip ediyorsa, hizmet içi eğitimlere önem veriyorsa, personel eğitimine ve aile eğitimine önem veriyorsa çok daha iyi bir yerdesiniz demektir. Aileyi işin içine katan kurumlardaki çıktılar çok daha iyi oluyor, bunu da her kurum yapmıyor. Kaç saat uzmanla beraber çocuk, dk. O seans sonrasında bütün gün benimle beraber çocuk. Ben bütün seansları izliyorum ve bunu uygulamaya çalışıyorum. Ailelerin de özel eğitim desteği içerisine çekilmesi gerekiyor. Orada doğru modeller olduğu zaman siz de doğru modelleri alıp uygulayabiliyorsunuz. Ama bu her kurumda yok, kapı dışındasınız aile olarak. Bütüncül yaklaşım çok önemli. Hem çocuğun hayatındaki bütün paydaşlar hem de bütün gelişim alanları. Kişisel ve duyuşsal gelişimi çok ihmal ediyoruz, yokmuş gibi davranıyoruz. Zihinsel yetersizliği var, ana renkleri öğrensin. Öğrensin de başka şeyleri de var bu çocuğun hayatında. Duyuşsal problemleri var, çocuğun temas etmekten kaçınıyor. Dokunma ile ilgili bir savunmacılığı var, bunları bilmiyorsunuz ki. Bunun için de bütünsel, eklektik, işbirlikçi ne dersek ona öyle bir yaklaşımın benimsenmesi gerekiyor. Hem üst düzeyde bakanlık anlamında, hem okullarda hem rehabilitasyon merkezlerinde. Ve aile de bu işin içinde olmalı, istese de istemese de.

Ama birçok şeyde olduğu gibi, bazıları &#;mış” gibi oluyor, kişilere ne kadar temas edileceği, sıkıntıları ile ne kadar ilgilenileceği tartışılır. Normal gelişimi olan bir birey olarak, trafikte de zorlanıyorum, kaldırımda da zorlanıyorum. Yetkili bir ağızdan duydum &#; en alt düzeye göre mi tasarlayacağız şehirlerimizi?” diyor. Alt düzey de doğru bir tabir değil, ama evet, en alt düzeye göre bir tasarlama yaptığın zaman, sen zaten en üsttekinin ihtiyacını da karşılarsın. Ama sen üste ya da ortalamaya göre ihtiyaç analizi yapıyorsan, diğerlerini görmezden gelmiş olursun.

Mesela destek hizmeti alıyorsunuz, ama haftada 2 saat, ayda 8 saat. Çok güzel. Bence devlet bunu karşılamak zorunda da değil. Eğitim her bireyin hakkıdır evet ama devlet bunu örgün eğitim içine koymalı. Özel bazı kaynaklara aktarılan paralar ya da ailelere verilen aylıklarla değil. Aileye verilen o aylıkla aile geçiniyor zaten, çocuğun ihtiyacını karşılayamıyor ki. Engel durumuna ya da yetersizlik durumuna göre değişir ama çocuğun masrafını telaffuz etmem çok zor burada. Hiçbir maddi geliri olmayan bir aile, o çocuğun eğitimine mi harcayacak o parayı. Tüm engelli aileler bu maaşı alıyormuş gibi lanse ediliyor. Onlara para veriliyor, onlar taşınıyor diye. Ben çocuğumu kendim taşıyorum, ama ben biliyorum ki benim çocuğumun servis ücretini alıyor şirket. Çünkü takibi yok bu işin. Niye alıyor, bu kadar zengin bir ülke miyiz? Kaç tane çocuk gidiyorsa onunkini alır. Çocuğu alıyor, refakatçiyi almıyor. Çok ilginç şeyler var uygulamada.

Hizmetlerle rehabilite ediyoruz diyorlar, nasıl ediyorsunuz. Yani biz orada çocuğumuzu bekliyoruz, ben derdimi anlatıyorum, siz rehabilite ediyorsunuz… Var mı böyle bir rehabilitasyon yöntemi? Yani sadece beni temas ettiriyorsun. Bir de &#;daha kötüsü var” söylemiyle karşılaşıyoruz, böyle bir sarılış olabilir mi? Hayata böyle bir tutunuş olabilir mi? Benim gözümde, hepsi benim çocuğum. Onun da ihtiyaçları var, onun da anne babası var, onlar da bir sürü farklı şey yaşıyorlar. ‘Daha kötüsü’ ne yapacak peki? ‘Daha kötüsü’ bir ailenin tutunduğu dal olmamalı. Daha kötüsünü iyileştirmek için çabalamalıyız.

Dolayısıyla, ihtiyaç analizinin hem çocuk temelli hem aile temelli hem toplum temelli ihtiyaç analizlerinin yapılması. Dolayısıyla böyle bir programlama yapılacaksa, eğitim için toplumsal faaliyetler için belediyelerin yaptığı faaliyetler için bu doğrultuda yapılması bence çok daha niteliği arttırır, kaliteyi arttırır ve memnuniyeti arttırır dolayısıyla yaşam doyumunu arttırır.

MB: Özel eğitim kapsamında verilen eğitimin niteliğine dair neler söylersiniz?

ÖMT: Mesela kaynaştırma var, hatta şimdi bütünleştirmeye doğru bir çaba var. Ama farklılığın kabul edilmediği bir toplum içerisinde, kaynaştırma uygulaması yapıyorum demek, kendini kandırmaktan başka bir şey değildir. Kaynaştırma eğitimine karşı değilim yanlış anlaşılmasın. Derslerde dinlerken zaten bayılıyorsunuz, yapılabilse çok güzel. Özel gereksinimli çocuk ailesi, diğer bir aileyi ya da çocuğu kabul edemedikten sonra, normal gelişim gösteren bir çocuk ailesinin ve çocuğun engelli arkadaşını, özel gereksinim duyan bir arkadaşını kabul edebilmesi ve bu süreci siz eğitim ortamında yapılandırıp sürdürebilmeniz çok zor. Üstün yetenekli çocuklar için de geçerli; ne kadar yasal düzenleme yaparsanız yapın altyapı olmadan işlemiyor. Bu yüzden ihtiyaç analizleri ve belediye hizmetleri eğitimsel faaliyetlerden önce yapılması gerekiyor.

Her yetersizliği olan kendi mahallesindeki okula gitsin deniyor. Gitsin, bu çok güzeldir de ne yaptın bunun için, okulu hazırladın mı? Bir tek rampa yapmakla olmuyor. Sadece tekerlekli sandalyedeki çocuk yok ki bu okullarda. Eleman yetiştirdin mi? Özel eğitim öğretmenin var mı? Okullardaki fiziksel ortamların düzenlenmesi, personelin eğitimi yani bu sadece özel eğitim uzmanı ile olmuyor. Hizmet içindeki öğretmenlerin niteliğinin de standartlarının belirlenmesi gerekiyor. Keza lisans programlarının kesinlikle revize edilmesi gerekiyor. Çünkü sürekli değişiyor, güncel yaklaşımlar var. lisans programında olduğu gibi özel eğitimde de branş bazında ayrımlar olmalı. Sınıf öğretmenlerinin altyapısı da bence çok uygun değil, ama burada belki daha pratik bir yol denenebilir. Destek personel &#; yardımcı personel yetiştirerek, iki yıllık mezunlarını da iş gücüne dahil etmiş olursunuz. Kaliteli bir hizmet içi eğitimle, destek verirsin. Yardımcı personel çok önemli aile için de, oradaki öğretmen için de, okul için de.

Özel eğitimde bütün paydaşları bir araya getirmeliyiz. Getiriyoruz belki ama eksik kalıyor.

Hocalarım bana çok kızabilir, bu ayrıştırmaysa ayrıştırma, ama her çocuğun özelliğine göre ayrı bir eğitim ya da okul düşünülebilir. Çünkü belki sizin alt yapınız buna uygun değildir. Kaynaştırma uygulamasına yakın bir toplum muyuz? Eğer eğitim alanında olmuyorsa bence diretmenin de anlamı yok. O yüzden ihtiyaç analizi diyorum. Nedir bizim ihtiyacımız olan. Bir sorsunlar ailelere, diğer çocuklarla birlikte olsunlar ama diğer çocuklarla birlikteyken bakayım mutlu mu benim çocuğum ya da diğer çocuklar mutlu mu? Ben aile olarak mutlu muyum? Süreç işliyor mu bakmak lazım. İşliyorsa gelişmeleri takip edip bütünleştirmeyi en temelden ele alıp başlatmak gerek.

Eğitim programları, iş okulları programları, sürekli eğitim programları hazırlandı. Neye göre hazırlandı? Dernek temsilcileri, vakıflar mutlaka var ama ne kadar temsil ediyor? Ben rehber öğretmenlik yaptım, psikolojik danışmanlık yaptım yıllarca. Şimdi benim olduğum okulda benimle sınırlı hizmet olamaz, kurumsal bir hizmet olur. Ama kurumsallık da çok zayıf dolayısıyla geçmişten gelen bilgilerin aktarımı çok sıkıntılı. Bu sadece özel eğitim alanına mahsus bir şey değil, bu eğitim sistemiyle alakalı bir şey. İlkokuldan mezun olunca ortaokula, ortaokuldan mezun olunca liseye gitmiyor çocuğun bilgisi. Her öğretmene çocuk ilk defa karşısına geliyor ve onunla birlikte var oluyor. Öğretmenimize son zamanlarda Çağın’ın duruş pozisyonu çok dikleşti dediğimde, &#;zaten öyle bir şey yoktu ki Çağın’da” diye cevapladı. Çağın oturamayan, kendine bakamayan, nesnelere temas edemeyen bir bebekti. Fakat bu aşamaları bilmiyor öğretmen. Ailenin anlattığı kadarını biliyor.

Bu noktada ailenin eğitimi, etkili anne babalık becerileri çok önemli. Temel anne babalık becerileri sıkıntılı olduğu zaman istediğiniz kadar çocuğa eğitim verin bir faydası olmuyor. Bunun için belki hamilelik öncesinde anne babalık eğitimi verilmeli. Sosyal politikalar bakanlığının sanırım böyle bir çalışması var. Ya da AÇEV’in yaptığı çalışmalar var mesela. Nitelik olarak desteklenirse çok daha iyi yol kat ederiz.

DA: Deneyimli Özel Eğitim Öğretmeni

Müge Bakioğlu: Ne zamandır özel eğitim öğretmeni olarak görev yapıyorsunuz?

DA: Mesleki gelişim öğretmeniyim ben. 21 senedir bu alanda çalışıyorum. Çocuk gelişimi bölümü mezunuyum, yüksek lisansımı da bu alanda yaptım. Bu anlamda bir farkındalık da başladı diyebilir. Benim zamanımda özel eğitim okulu taneydi ve şuan Ankara’da tane var. İşin daha mutfağındayım.

MB: Özel eğitim öğretmenlerinin eğitim vermeye hazırlanma süreçleri sizce yeterli mi?

DA: Özel eğitim öğretmeni adayları başlamadan önce staj yapıyorlar. Özel eğitim öğretmeni olmak istiyorlarsa, staj yaparken ‘ben bu işi yapabilirim ya da yapamam’ diye karar verip seçme şansları oluyor. Bu anlamda bir katkısı var. Karşılaştığım birçok insan özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarımızdan korkuyordu. Dedim ki bu işi yapmayın. Bahçıvansan elim çamur oldu diye korkamazsın. Sizden yaş olarak büyük olabilir ama zeka yaşı olarak küçük, çocuk zekasına sahip. Bu işi yapamayacak birçok kişiyi de vazgeçirdim. Sevmeyeceklerse yapmasınlar çünkü özel eğitim sevgi işi. Ben çocukları çok seviyorum. Özel eğitim alanında daha özverili çalışmak gerekiyor. Normal gelişim gösteren bir çocuğa kırmızıyı öğretmek için uğraşmazsınız, ‘Hadi kızım kırmızı tokanı getir’ dersiniz, kereden sonra öğrenir. Özel eğitimde kırmızıyı öğretene kadar 3 ay, 5 ay, belki 1 sene uğraşırsınız ama öğrettikten sonra büyük bir maneviyat doğuyor. Bu çocukların çok daha farklı bir maneviyatı var. Diğer çocuk zaten öğrenecek kırmızıyı, her şekilde öğrenir.

Bizim amacımız, bu çocukları topluma katabilmek, işe sokabilmek, yapabiliyorsak bizimle beraber çalışmalarını sağlayabilmek. Bunları başaramıyorsak zaten bu işi yapmamalıyız.

MB: Şuan birlikte çalıştığınız diğer öğretmenlerin niteliği hangi düzeyde?

DA: Bu alandaki çalışanların birçoğu özel eğitim mezunlarıdır, artı çocuk gelişimi bölümü mezunları vardır. Şu dönemlerde emekli sınıf öğretmenleri, farklı kategorileri var, ama MEB’in düzenlemiş olduğu özel eğitimle ilgili ya da saatlik sertifika programına katılıyorlar. Ondan sonra özel eğitime geçiş yapıyorlar. 1 yıllık program da var 2 aylık program da. Şu aşamada bakanlık farklı bakıyor. Özel eğitim öğretmenlerine ek olarak, bu işin olmazsa olmazlarından, psikologlar ya da rehber öğretmenlerimiz var. Bu alanda çocukların ve ailelerin çok ihtiyacı var. Çocuğa inemediğimiz noktada aileye ulaşmak zorunda kalıyoruz, aileye ulaşamadığımızda çocuğu eğitmek zorunda kalıyoruz. Ama amacımız iki tarafa birden ulaşabilmek. Bazen ulaşamıyoruz tabi.

Şoföründen aşçısına, sekreterine kadar özel eğitim bir bütün. Bu alanda çalışan herkesin sadece kendi işini iyi yapıyor olması yeterli değil. Yeri geldiğinde çocuğun psikolojisinden anlayacak, yeri geldiğinde taşıyacak, yeri geldiğinde yönerge vermesini bilecek. Yardımcı personeli yönerge verebilecek şekilde eğittikten sonra işe başlatıyoruz. Ekip halinde çalışmak zorundayız. Sadece müdürle, psikologla, çocuk gelişimciyle bu iş yürümez. Örneğin öğretmen arabada nasıl oturulacağını, ayağa kalkmaması gerektiğini, emniyet kemerini takmasını okulda, sınıfta öğretir. Eğer ki şoför arabada bunu uygulamaya geçiremiyorsa, eğitim eksik kalıyor. Mesela derste istediğimiz randımanda çalışmadıysa bir çocuk, şoföre o gün bu çocuğa ödül verilmemesi gerektiğini söylüyoruz. Bunu da çocuğun yanında ceza olarak değil uyarı olarak. Bunu da şoför, sekreter ya da serviste refakat eden arkadaşlar da bu düzene uyar. Özel eğitim ekip işidir.

MB: Sizce tüm süreçler ekip işi olarak yürütülebiliyor mu?

DA: Artık özel eğitimde kalite düştü, eskisi kadar iyi değil. Öyle kurumlar duyuyoruz ki özel eğitim öğretmeni diplomasını kiralıyor, yerine yeni mezun sınıf öğretmenini derse sokuyor. Bunu veli bilmiyor, anlamıyor. Biz bu konuda velileri bilgilendirmeye, bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Benim kurumuma da gelseniz, başka bir kuruma da gitseniz eğitimi sorgulayın. Çocuğunuzu servise bindirin, çat kapı gelin. Çocuğunuz nerede, derste mi, aşağıda mı oturuyor, bunları gözlemlemek ve öğretmeni sorgulamak sizin elinizde. Siz bırakırsanız öğretmende bırakır. İlgilenmeyen anne baba varsa öğretmen de öğrencinin önüne defteri koyar, bırakır. ‘Adını yaz kızım’ der öğrenci bir saat boyunca yazar, başka bir şey de yapmaz. Ama ailenin sorguladığını bilirse, ben bu derste adını öğrettim diğer derste de soyadını öğreteyim der. İnsanız sonuçta, rahat ortamlarda rahat davranabiliyoruz. Her kurum böyle midir? Zannetmiyorum. Bakanlık sürekli teftiş yapıyor. Yılda en az iki kere denetleniyoruz. Bu işi öylesine yapan kurumlar varsa hepsi silinecek ve işi hakkıyla yapan, eğitimin kalitesini veren kurumlar kalacak diye umuyorum.

MB: Kaynaştırma eğitimine nasıl bakıyorsunuz?

DA: Okullarda yeteri kadar uygulanmıyor, öğretmenlerimiz de yeteri kadar bilgili değiller. Çoğu sınıf öğretmenimiz bu işi yük gibi görüyor. Ona özel ödev hazırlamak, ona özel plan yapmak ekstra yük gibi geliyor. Çoğu okul kaynak oda açmıyor. Açmadığı için de nitelikli eğitim veremiyor. Her okul çocuğa kaynak oda açıp, bir öğretmen görevlendirmek zorunda. Her çocuğun seviyesine göre, ihtiyaca göre bireysel ya da grup halinde ders vermek zorunda. Ama çoğu okulda rehber öğretmen olmadığı ve çoğu insan da bu konuda bilinçli olmadığı için eğitim hakkıyla yapılamıyor. Bırakın ücra köşeleri, Ankara’nın göbeğinde bile bu yapılamıyor. Sadece formalite icabı, renkli dosyadaki evraklar düzenleniyor.

Bu sefer bizler zorda kalıyoruz, ailenin beklentisi okuldaki öğretmenin verdiği ödevi, özel eğitim öğretmeni olarak bizim yaptırmamız. Ama o çocuk, o seviyede değil ki. Örneğin çocuğa çarpma ödevi verilmiş, biz daha toplamadayız. Nasıl çarpma öğreteceksiniz? Öğretemezsiniz. Bunu aileye açıklamak zorunda kalıyoruz. Burada belimiz bükülüyor. Öğretmen orda çarpma değil de toplama ile ilgili ekstra bir çalışma sayfası verse, biz de ortak gideriz. Bu yapılmadığı için problem yaşıyoruz. Bu yüzden en azından benim çalıştığım okullar içerisinde kaynaştırma iyi gitmiyor.

MB: RAM’larla koordinasyonunuz nasıl?

DA: RAM kısmı da çok sorunlu aslında. Randevu almak da değerlendirmeye girmek de. Açıkça çocuğun özel eğitime ihtiyacı varken ihtiyacı olmadığını söyleyebiliyorlar. Bazen tartıştığımız oluyor ama şu günlerde daha düzenli gibi. RAM’lar da artık bizleri çağırarak toplantılar yapılıyorlar kendi bünyelerinde. İsteklerini söylüyorlar. RAM’a randevuya gelirken veliden neler beklediklerini söylüyorlar bize. Bazı veliler anlayamıyor, bazılarının okuma yazması yok. O yüzden özel eğitimciler olarak velileri yönlendirmek bize düşüyor Açıkçası köprü görevi görüyoruz. Bazı RAM’lar görüşmeleri ileri tarihe atıyor. Birkaç ay o çocuğu RAM’a götürememek büyük bir kayıptır. Şuan bir sene öncesine göre daha iyi durumda. En azından benim çalıştığım Keçiören ve Altındağ’daki RAM’lar, Ankara’daki diğer RAM’ları bilmiyorum.

MB: Süreçte bir öğretmen olarak sizin gözlemlediğiniz zorluklar neler?

DA: Hastane içerisinde de ciddi zorluklar yaşıyoruz. Örneğin Down Sendromlu bir çocuk ölünceye kadar Down Sendromlu olarak kalacak. Raporu sürekli olarak verseler, 5 yılda bir çocuğun zeka gelişimine bakmak amacıyla kontroller olsa çok daha iyi olacak. 2 yılda bir rapor çıkartmak hem hastane için ekstra bir külfet, hem de veliler ve bizler için zor. Randevu almak çok zor, sadece tek bir bölümde de muayene olmuyorsun. Bir sürü bölüme gidip gelmek zorunda kalıyorsunuz, veli sıkılıyor, çocuk sıkılıyor. Bir de rapor olumsuz çıkarsa… Bazen bir test için randevu alıyorsunuz, 3 ay sonrasına veriyorlar. Bu arada eğitimi kesemiyorsunuz. Eğitim süreklilik isteyen bir şey.

MEB’e bağlı okullardan da çok fazla yardım alamıyoruz çünkü oradaki öğretmenler kendilerini yeterli görüyorlar, bize ihtiyaç olmadığını düşündükleri için onlara uymamızı istiyorlar. Tamam, kabul ama biz bu işin sacayağı olduğunu düşünüyoruz: okul, özel eğitim ve aile. Bunlardan bir tanesi eksik olduğunda eğitim topal gider. Çocuklar saat okullarda, özel eğitime haftada gün, 1 saat boyunca geliyor. Ben sizi desteklemeliyim. Sizin grup içinde veremediğiniz konuları birebir anlatmalıyım ki sizin de işinize yarasın. Bazı okullardan bu konuda destek alamıyoruz, kapıdan çevrildiğimiz oluyor. Yılda 3 defa dersine giren öğretmenle beraber okul görüşmesine gitmek için program yapıyorum, Ekimde, Şubatta ve okul kapanmadan önce Mayısta. Çünkü ben çocuğun durumu hakkında bilgi almalıyım ve kendi bilgilerimi paylaşmalıyım ki gelişim kaydedebilelim. Fakat yük görüyorlar, benden bir şey beklenmesin istiyorlar. Öğrenci okulda oturur, çıkar gider diye düşünüyorlar. Normal gelişim gösteren çocuklarla aynı ödevi onlara da veriyorlar. Ama ben buna da razıyım çünkü o okul içerisinde oturması bile önemli. Kulağına gidecek hayat bilgisinden mevsimlerle ilgili bir konu, matematikte 2 x 2 = 4 bilgisi uzun vadede çok iyi bence. Tabii keşke öğretmen de gerekli yönlendirmeleri yapsa. Yapan da var yapmayan da var, tıpkı özel öğretim öğretmenlerinde olduğu gibi. Hakikaten bu işi ben daha başka ne yapabilirim diye bakan da var, benden bir şey beklemeyin diyen de.

MB: Şuan özel eğitimde ihtiyaçlarınız neler?

DA: Şuan özel eğitim merkezlerinde dönüşüm yapılması gerekiyor. Çocuğunu özel eğitim kurumuna göndermeyi bazı aileler sadece maaş bağlansın diye istiyor. Bakım maaşı bağlandıktan sonra özel eğitim kısmıyla ilgilenmiyorlar. Ben istiyorum ki aileyi dahil edeyim. Servis ayağına kadar ücretsiz gidiyorsa, aile de gelsin. Öğretmenine ne yaptığını anlatsın, öğretmenden bilgi alsın ve evde de uygulasın. Eğer çocuk devam etmiyorsa, maaşlar kesilebilir. Belki o zaman çocuğun eğitime devam etmesi sağlanabilir. Çocuğunuz niye gelmiyor, niye devam etmiyor diye arıyorum. Bugün bir öğrencimin ailesi aradı, ‘çok yorgunum, hava yağmurlu, gelmeyeceğim’ dedi. ‘Gel çay içelim, burada dinlen’ dedim, geldi ama gelmeye de bilirdi. Daha iyi, öğretmen boş oturur, servis boş yere gitmez! Ama gelsin, orda otursun, sohbet etsin o bile derstir bence. Aileleri eğitime sokma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Ben ailelerin sürece dahil olmasından yanayım. Ne kadar içinde olurlarsa, eğitimin kalitesi de o kadar artar diye düşünüyorum.

Altyapı anlamında da çok ciddi sıkıntı var. Her kurum kendi altyapısını düzenlemek zorunda ama yeterli olmuyor. Okul açılırken fiziksel koşullar mutlaka denetleniyor ama yeterliliğine ve niteliğine pek bakılmıyor. Metrekaresine, pencere sayısına, göz dolduracak kadar oyuncak olup olmadığına bakıp geçiyorlar. Ama her özür grubu için ayrı elzem şeyler var. Mesela görme engellilerle çalışıyorsanız alfabesinden, kartlarına, yazı malzemelerine kadar her şeyin niteliği ve niceliği takip edilmeli. Ben iki masa bir sandalyeyle özel eğitim kurumları açıldığını biliyorum. Keşke açılmasa çünkü öğretmenler de altyapı da yeterli değil. Bir şeyi baştan güzel yaparsanız problem çıkmıyor. Yönetmelikte var aslında olması gerekenler, ama ayrıntılı değil. Engel gruplarına göre, madde madde, ayrıntılı olarak yazılmalı. İnsanlar göz boyayacak kadar yapıyor, genelde bize bırakıyorlar.

Şimdi el okumanın gelmesini bekliyoruz. Bazı bölgelerde başladı sanırım. Umarım en kısa zamanda tamamlanır çünkü gelmeyip sadece imza atıp giden veliler var. Çocuğun derse girdiği saatten fazla fatura kesen kurumlar var. Hem bizim vicdanımız hem de denetimi daha rahat olacaktır. Bu ay çocuk gelmedi, telafisini yapmam gerek diyerek öğretmen kendini gayret içine sokacak. Çocuk hastaysa o hafta özel eğitim merkezine getirmezsiniz ama bakanlık ay sonuna kadar telafi etme imkanı sunsa daha iyi olur. Haksız yere para kazanılmamış olacak. Eğitim alması gerekenler alsın, almayı hak etmeyen, para için, maaş bağlasınlar diyenler olmasın istiyorum. Çünkü artık özel eğitime öyle bakılıyor. Bu tarz olaylar kötü lanse edilmemize neden olur. El okumada bu anlamda faydalı olur, kötüler silinip gider diye umuyorum.

SS: 1 yıldır Özel Eğitim Öğretmeni

Müge Bakioğlu: Karşılaştığın özel eğitim öğretmenlerinin yeterlikleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

SS: Alan mezunu kişi sayısının az olduğunu düşünüyorum. Böyle olunca da hemen devlete atanıyorlar. Bizim kurumda (özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi) çalıştığımız öğretmenlerin tamamı neredeyse sınıf öğretmeni mezunu ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın açmış olduğu 1 aylık, 1,5 aylık kurslara gidip zihinsel engelliler sınıf öğretmenliği sertifikalarını almışlar ve çok fazla bu alanda tecrübeleri yok. Donanım anlamında tam olarak yeterli değiller. Çünkü bu kurslarda daha çok teorik bilgi sunuluyor, uygulama kısmı daha az. Eğitimin yeterli olduğunu düşünmüyorum.

MB: Peki birlikte çalıştığınız öğretmenlerin niteliğini dair gözlemleriniz neler?

SS: Biz kendi aramızda, eksikliklerimizi telafi etmeye çalışıyoruz. 15 günde bir toplantı yapıyoruz. Öğretmenlerle her toplantı için bir konu belirliyoruz; dil, konuşma, Down Sendromu gibi. Herkes ağır çocuklar için, hafif çocuklar için ne kullandığını, hangi yöntemleri araştırdığını anlatmaya çalışıyor. Ama özel eğitimde her öğrenci parmak izi gibi olduğunda, her öğrenci için ayrı çalıştığımızdan dolayı, her öğrencide kullanacağımız yöntemler farklılaşıyor. Sadece genel yöntemler açısından bilgi sahibi olmuş oluyoruz. Birbirimize yardımcı olmaya çalışıyoruz ama bizi biraz daha profesyonel anlamda yönlendirecek kişilere ihtiyacımız var.

MB: Peki kendinizi ne kadar yeterli görüyorsunuz?

SS: İlk zamanlar oldukça tereddütteydim çünkü rüzgâr beni gerçekten savurdu; birden kendimi kurumda çalışıyor buldum. Ben sosyoloji mezunuyum, formasyonumu aldım, sertifika ile beraber rehber öğretmen olarak çalışabilme yolu açıldı. Kursa gitmeden önce 1 ay staj gibi bir deneme sürem oldum. Kursa gittiğimde de Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen arkadaşlarla beraber ders aldık ve birçok kişinin bu alanda tereddütler yaşadığını, yeterli eğitimi olmadığını görünce kendi adıma rahatladım. ‘Sadece ben değilim, herkesin kafasında aynı soru işaretleri var’ diye düşünmeye başladım. Kendimi geliştirmek için okumaya, araştırmaya başladım. Benim girebileceğim modüller belli, sosyal hayat modüllerine giriyorum. Geçmiş tecrübelerimi kullandığım için beni çok fazla zorlamıyor. Ama ilk zamanlar kurumu tanımak adına, kurum sahibimizle birlikte bütün öğrencilerimizin ya derslerine giriyordum ya da kameradan izliyordum. O zaman tereddüdüm daha fazlaydı, çok ağır, tanımadığım özelliklere sahip öğrenciler gördüm. Fakat yavaş yavaş öğrenciyi tanıdıkça, yöntemleri keşfettikçe işler kolaylaşıyor.

MB: Peki dünyadaki özel eğitime yönelik yeni bakış açılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

SS: Yurt dışı ile bağlantılı videolar izlediğimde, oralarda oturmuş bir sistemin olduğu fark ediliyor. Mesela bizde çocuğu yıldır özel eğitim alan anne-babalara bile, çocuğunun neden böyle özel bir durumu olduğu anlatılmamış. ‘Benim çocuğum 1,5 yaşında kafasından iğne olmuştu, acaba o yüzden mi otistik’ diyen annelerimiz var. Aile ziyaretlerine gidildiğinde de başka sorunlar ortaya çıkıyor. Aileler de çok bilinçsiz. Öğretmenler de açıkçası çok bilinçli değiller. Ama yurt dışından videolar izlediğimde onlarda bilincin oturduğunu, bizde bunun eksik olduğunu görebiliyorum.

MB: Kurumunuzda aile, okul, öğretmen arasındaki ilişkisi nasıl? Daha fazla öğrenmek ya da okulla ilişkilerini geliştirmek adına bir motivasyonları var mı?

SS: Genel anlamda hepsinde öyle bir motivasyon var diyemeyiz. Mesela anne kabul ettiyse çocuğunun durumunu baba kabul etmemiş, ya da baba yok, anne tek başına bir şeylerle uğraşıyor. Ya da anneyle baba kabul etmiş ama ne yapacaklarını bilmiyorlar, aileler böyle kendi içlerinde çok parçalanmış. Biz de aile ziyaretleri yapıp bakın biz bu ay çocuğunuzla bunları çalışıyoruz, 1 yıl boyunca çocuğunuzla bunlar çalışılacak, siz de evde bunları uygularsanız çocuk daha hızlı ilerleyebilir diye bilgilendiriyoruz. Ulaşabildiğimiz kadar çok aileye ulaşmaya ve çocukların dosyalarını götürmeye çalışıyoruz. Ama dediğim gibi, aile benimsemiş durumda değil. Burası bir kurum, benim çocuğum buradan bir eğitim alıyor, gideyim soru sorayım, evde yapılacakları yapayım, uygulayayım, çocuğum belki daha çok ilerler diyebilecek aile sayısı iki elin parmağını geçmez. Çünkü kurumun daha çok sağlıkla ilgili olduğunu düşünüyorlar. Hastanede çocuk seansa girmiş gibi kurumda gelip bekleyen ailelerimiz var. Çocuğum seansında, derse girecek sonra servis bizi evimize bırakacak gibi bekleme salonunda oturanlar var. Ya da iyi yönlendirilmedikleri için her yolu deneyen aileler var. Mesela mezara gidip mezardan çıkan suyu konuşamayan çocuğuna içiriyor. Çaresizlik her şeyi yaptırıyor diyorlar. Genellikle çaresiz hisseden aileler olduğu için, öncelikle psikolojik desteğe ihtiyaçları var.

MB: Peki RAM’larla koordinasyonunuz nasıl?

SS: Bence bizim en büyük sıkıntımız RAM. Çocukların raporu önümüze geliyor ve biz 1 yıl boyunca çocuğu geliştiriyoruz. Belli kazanımları veriyoruz, RAM raporunu yazıyoruz, aile ve çocuğu RAM’a gönderiyoruz. Ama çocuktan kısa bir zaman aralığında, bizim bir yılda öğrettiklerimizi göstermesi isteniyor. Bizim çocuklarımız da normal gelişimli çocuklar olmadığı için, farklı ortam gördüğü için çekiniyor, içe kapanıyor ya da çok fazla hareket halinde oluyor. Atlıyor, zıplıyor, onların istediği konuma gelemiyor. Ama orada hemen teşhis konulup çocuk bize yeni bir raporla gönderiliyor. Biz de o raporu gördüğümüzde bu raporu bu çocuğa nasıl verdiler diyoruz. Mesela çocuk ilerleme kaydediyor, okuyor da yazıyor da, Ama verilen rapor onu 2 yıl önceye götürecek bir rapor olabiliyor.

Başka bir öğrencimiz 21 yaşında, Türkçe-matematik öğrencisi. Zihinsel olarak orta derecede, dört basamaklılarla dört basamaklıları toplayıp, üç basamaklılarla üç basamaklıları çarpabiliyor. Yıllardır aldığı eğitimle bu seviyeye gelmiş ama kişisel bakım konusunda çok yetersiz. Aile ziyaretleri sırasında öğrencinin kendi kendine düğme ilikleyemediğini, banyo yapamadığını, traş olamadığını öğrendik. 10 gün boyunca ilgilenmeseniz kalkıp kendi kendini doyurabilecek durumda değil, bu derecede anneye bağlı. Bu çocuğa 21 yaşına kadar RAM’dan günlük yaşam ile ilgili beceri verilmediği ortaya çıkıyor. O yüzden çocuk kendi tırnağını kesmeyi öğrenmemiş, düğme nasıl iliklenir öğrenmemiş ama matematikte çok iyi.

Ben RAM’daki yetkililerin teorik ve akademik bilgilerle sınırlı kaldığını düşünüyorum, sanki hiç rehabilitasyon merkezinde bulunmamışlar gibi. Domatesle ilgili bir sürü kitap yazıp hiç domates yememek gibi. Onu o şekilde adlandırıyorum ve bu bizim işlerimizi çok zorlaştırıyor. Bir yılda edinilen kazanımların üstü bir anda; konuşmuyor, göz teması kurmuyor, ismini söylediğimizde bakmıyor gibi gerekçelerle çizilebiliyor. Bence bu bizim işlerimizi sekteye uğratıyor.

MB: Bu duruma dair bir çözüm öneriniz var mı?

SS: Biz de RAM konusunda bilgisiziz. Ben mesela rehberlik sertifikası eğitimimi RAM’dan gelen öğretmenlerden aldım ama hiç RAM’a gidip de orada ne oluyor, çocuk nasıl giriyor, nasıl çıkıyor, ne yapıyorlar bizim çocuklarımıza diye görmedim. Sanırım RAM’daki kişiler de bizim nasıl çalıştığımızı tam anlamıyla görmüyorlar, bizimle zaman geçirmiyorlar, çocuklarla zaman geçirmiyorlar. Aslında bizim derslerimizi de izleyebilirler, online olarak bağlanabilirler. Bence beraber vakit geçirilmeli. Süreç sadece bürokratik işlemlerle sınırlı kalmamalı. Biz onlarla vakit geçirmeliyiz, onlar bizimle vakit geçirmeli.

MB: Peki, kaynaştırma eğitimi ile ilgili ne düşünüyorsun?

SS: Kaynaştırma öğrencisi diyelim ki haftada 5 gün sabahtan 2’ye kadar devlet okuluna gidiyor, 2’den sonra da bizim kurumumuza gelip bizde bire bir 45 dakikalık seanslar alıyor. Böyle olunca, öğrenciye verilen raporun hem okulda hem de özel eğitim merkezinde paralel olarak takip edilmesi gerekiyor. Ama okuldaki öğretmenler genellikle raporları incelemiyor, kaynaştırma öğrencilerine ‘al sen bunu yaz, bununla oyalan ya da git bahçede dolaş 45 dakika boyunca, sakın kaçma, zil çalınca sınıfına dön.’ şeklinde yönlendirmeler yapıyor. Örnek vermek gerekirse; birinci grup sesleri öğrettiğimiz bir öğrencimizden sınıf öğretmeni alfabedeki tüm harfleri 10 sayfa yazmasını istedi. Öyle olunca öğrencimiz A’ya E demeye, E’ye A demeye ya da hiç görmediği Ö ile A’yı karıştırmaya başladı. Bu da bizim 1 yıllık eğitimimizi çöpe attı. Biz bir yandan çocuğu bir yerlere getirmeye çalışıyoruz, bir yandan aileye ulaşmaya çalışıyoruz ama okuldaki öğretmeni ile iletişim sağlama konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Keşke aile, özel eğitim öğretmeni ve çocuğun normal sınıf öğretmeni bir araya gelip, çocuk hakkında gelecek planı yapabilse, ama sanırım bu Türkiye’de imkansız. Kurum olarak çocuklarımızın okullarındaki öğretmenler ile birkaç kez bir araya gelmek için girişimde bulunduk ama öğretmenlerin isteksizliği nedeniyle sonuç alamadık. Ama o üçgen bir araya gelmeli, okuldaki öğretmeni, özel eğitimdeki öğretmeni ve aile.

Diğer yandan özel eğitim öğretmenlerinin sayısı az olduğu için okullardaki özel eğitim öğretmenleri genellikle ücretli öğretmenler oluyor. Yani okulda her dönem başka bir öğretmenle karşılaşabilir çocuklar. Öğretmen durumu içselleştiremiyor, yeterli destek alamadığı için de çabalamaktan çoğu kez vazgeçiyor. Aileler de şöyle düşünebiliyor: çocuğum haftanın 5 günü sabahtan 2 ye kadar boşuna okula gidiyor, boşuna orda zarar görüyor, boşuna uykusundan kalıyor. Ben çocuğumu okula göndermek istemiyorum, öğretmen de zaten yetersiz, buradaki kadar zengin materyal de yok, çocuğum okula gitmesin en azından uykusunu alsın, zaten ağır ilaçlar kullanıyor diyen velilerimiz de var. Bakış açısı olarak; sanırım eğitim burada çok fazla şey katmıyor. Müdür de olsa, müdür yardımcısı da olsa, özel alan mezunu da olsa öğretmen diyor ki &#;Benden istenen şeyler bunlar ben niye daha fazlasını yapmaya çalışayım ki? Kimse bana sormuyor”. Mesela çocuklarımız bizim okulu bırakıyorlar, devlet okuluna gitmiyorlar, sadece bize gelmeye başlıyorlar, öğretmenin sınıfında 3 tane özel öğrenci varken bire iniyor. Ama öğretmen bundan hiçbir şekilde zarar görmüyor. Bunun yerine ‘ikisi azaldı, bir tanesiyle uğraşmak daha kolay’ diyor.

MB: Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin toplum içerisindeki durumunu nasıl görüyorsunuz?

SS: Aile ziyaretlerinde şöyle şeyler ortaya çıkıyor; akrabalardan tutun, çekirdek ailedeki insanlara kadar dışlamalar, çocuğun engelli olmasından anneyi babayı sorumlu tutmalar oluyor. Sen niye çocuğunla dışarı çıkıyorsun, evde tut, dışarıya çıkarma zihniyetinde olan insanlar bizim ailelerimizi çok yıpratmışlar. Hem o şokla karşılaşmışlar hem de başkalarının aymazlığından dolayı birçok kötü şeyler yaşamışlar. Bizim toplum olarak bu konudaki en büyük problemimiz eğitim.

MB: Sizin gözlemlediğiniz, önemli gördüğünüz bir eksiklik var mı?

SS: Benim eksiklik olarak gözüme çarpan veli, öğretmen, idareci, öğrenci el kitapları. Örneğin okullarda felsefe ile ilgili, sosyoloji ile ilgili kitaplar olur. Öğrencinin aktivite kitabı olur, gidip ödevini yapar. Özel eğitimde her öğrencinin özelliği farklı ama en azından veli evde ne çalışabileceğini bilse&#; Veliye yol gösterme anlamında biz de yeterli kaynağa sahip değiliz. Materyal eksikliği büyük bir problem, yararlanabileceğimiz kaynak yok. Ama bu alanda da devlet kendi materyallerini hazırlayıp böyle bir piyasa oluşturabilir bence.

TK: Veli

Müge Bakioğlu: İlk hastanede tanımlama sürecinden itibaren nasıl bir süreç geçirdiniz?

TK: O süreç tabii kötüydü. Emre doğduğunda hastanede öğrendik. Tanı olarak Down Sendromu olduğu belirlendi, arkasından kan tahlilleriyle kesinleşti. Özel eğitim almak isteyince, hastaneler rapor vermekle ilgili problem çıkardı. Down Sendromlu olduğu kesinleşmiş çocuklar bile hastane raporu alamıyor. Bu nedenle özel eğitime erken başlayamıyorlar. Birçok arkadaşımız hala sağlık raporunu alamıyor, bu büyük bir problem. Emre 4 aylıkken hastaneden özel eğitim alabilmesi için rapor almak istedik, ancak 1,5 yaşında alabildik. &#;Bu çocuğa 4 aylık ne yapılabilir ki?” dediler. Bunu bana söyleyen başhekim yardımcısı. Dolayısıyla Emre 1,5 yaşına kadar alamadı özel eğitim. 1,5 yaşında raporu aldığımızda ise fizik tedavi alamadık. Çünkü Emre yavaş yavaş yürümeye başlamıştı artık, adım atıyordu. Raporu erken alabilseydik özel eğitime de, fizik tedaviye de daha erken başlayabilecektik. Özel eğitim merkezlerinde çok destek oldular. Özel eğitim öğretmenimizin benim ve Emre’nin üzerinde çok emeği var. Yönlendirme açısından, benim üzerimde daha çok emeği var hatta. Mesela kreşe de onun sayesinde başladık. Devletten bu anlamda bir destek görmedim.

Emre’nin zihinsel olarak engeli var, doğal olarak desteklenmesi gerekiyor. Tek başıma bir anne olarak ben bu konuda yetersiz kalıyorum. Özel eğitim merkezleri hem Emre açısından, hem benim açımdan ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı oluyor.

Sivas’ın merkezindeydik ve orada düzgün bir özel eğitim alamadık. Sivas’ta isteklerimiz karşılanmayınca tayin istedik ve Ankara’ya geldik. Emre nedeniyle hayatımızı değiştirdik. Sonuçta Sivaslıyız, memleketimiz, işimiz düzenimi orada kuruluydu. Ama özel eğitimi orda alamayınca, Ankara’ya geldik ve burada devam ettik.

MB: Aileden, yakın çevreden, toplumdan gelen tepkiler nasıldı peki?

TK: Benim ailem de eşimin ailesi de çok destek oldular. Hiçbir sorun yaşamadık ama kabullenme süreci kötü bir süreç. Zaten biz Emre doğduktan 3 gün sonra öğrendik. Direkt testle değil de, yüz hatlarından dolayı doktor tanı koydu. İlk söylendiğinde bir şok yaşıyor insan. Ağır bir durum engelli bir çocuğa sahip olmak. Sonra alışıyorsun tabi, ay sürüyor alışma dönemi. Kabullenemiyorsunuz, &#;nasıl başıma gelir” diye düşünüyorsunuz.

Diğer engelli grupları içinde geçerlidir belki bilmiyorum ama, Down Sendromlu çocukların aileleriyle konuştuğumuzda hepsi aynı şeyi söylüyor. Öyle bir sıcaklık veriyor ki bu çocuklar annelerine, ona sarıldığımda her şey bitiyordu. Zor ama alışıyor. Alışılınca da boşuna ağlamışım diyorum. O dönemi hatırlayınca duygusallık yaşıyorum. Şuan çok şükür, iyi ki var diyorum.

MB: Günlük yaşantınızda, sokakta, toplum içerisinde nasıl durumlarla karşılaşıyorsunuz? Toplumun farkındalığını nasıl buluyorsunuz?

TK: Bence çoğu fark etmiyor. Sivas’ta problemler yaşadık. Çünkü bilmiyorlar. Mümkün olduğu kadar parkta Emre’den uzak kalmaya çalışıyorlar. O sıralar Emre’nin saçları dökülmüştü tamamen. Tuhaf bakışlar, uzak durmalar, arkadan konuşmalar oluyor. Benim duyacağım şekilde &#;Allah’ım kimsenin başına verme” diyorlar. Ankara’da bu daha aşılmış durumda. Ben zaten kafaya takmam, pek aldırmıyorum çevrenin dediklerine. Emre’ye nedenmiş, nasıl bakılmış, umurumda olmaz. Emre’yle her yere gideriz. Hafta sonları genelde alışveriş merkezlerinde, dışarda, parkta, sinemada, tiyatroda çok fazla zaman geçiriyoruz.

Tabi kabullenenler de var, aşırı sevgi gösterenler de var. &#;O yavrum benim” diyorlar, biraz abartıyorlar. Dengeyi bulamıyorlar, ‘ne yapsak acaba’ diye düşünüyorlar. Bu çocuklara nasıl davranacaklarını tam oturtamıyorlar. Başlarına gelmeyince bilemiyorlar, hoşgörüyle karşılamak gerek. Onlardan daha çok bizim hoşgörülü olmamız gerekiyor anneler olarak. Yaşayarak öğrendim bunu ben. Olumlu tepkilere de, aşırı olumsuz tepkilere de pek aldırmıyorum. Mümkün olduğunca anlatmaya çalışıyorum. Emreyle birlikte gezmeye gittiğimizde üniversiteden tur gelmişti mesela. Emre’yi görünce &#;Bak Down’lı” dediler. &#;Kızlar Emre Down Sendromlu, gelip sevebilirsiniz, uzaktan bakmayın. Kendisiyle tanışın” dedim. Bazı insanlar, aileler ne der diye çekiniyorlar biraz. Ben bunu kırmaya çalışıyorum. Onu gelin tanışın, konuşun diyerek.

MB: Emre’nin eğitimi ile ilgili nasıl bir yol izlediniz?

TK: Bizim kaynaştırmada problemlerimiz oldu. Bu sene birinci sınıfa, kaynaştırma olarak başladık. Sonra RAM’a yönlendirdiler değerlendirme için. Ben ısrarla kaynaştırma eğitimi istedim. Tamam, zor olabilir ama ne kadar normal gelişim gösteren çocukların içinde olursa o da o kadar iyi olacak. Down sendromunda öğrenmeden çok taklitle bir şeyler başarabiliyorlar. Normal çocukları taklit ederek daha iyi seviyede olacak diye ısrar ettim. RAM bunu kabul etmedi. Çok yüzeysel iki değerlendirme yaptılar. Biri yarım saat sürdü, iki gün sonra bir teste daha tabi tuttular, o da 5 veya 10 dakika sürdü. Yarım saatlik değerlendirmede normal gelişim gösteren bir çocuktan bile gerçek performansı alamazsın ki, engelli çocuğun performansını alacaksınız! &#;Emre testte başarılı olamadı.” dediler. Ben &#;Olmaz öyle şey, nasıl bir testse benim yanımda da uygulayın” dedim. &#;Olmaz, bu gizli bir test” dediler. Nasıl bir gizliliği var anlayamadım. İtiraz ettim, &#;Tekrar itiraz edebilirsiniz.” dediler. RAM’dakiler ve bizim gittiğimiz okulun rehberlik öğretmenleri arkadaşlarmış zaten. Muhtemelen aralarında hallettiler. Kabul etmediler ve özel A sınıfa verdiler. İtiraz etmeyi düşünüyordum ama daha fazla Emre’yi ve kendimi yormak istemedim. Aslında itiraz etmem gerekiyordu ama özel A sınıfını beğenince vazgeçtim.

MB: Özel eğitim merkezlerinin niteliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

TK: Özel eğitim öğretmenimizle dört sene çalıştık. Çok iyi gidiyordu fakat başka bir özel eğitim merkezine geçtim. Okuma yazma konusunda farklı bir model uyguluyorlardı. Orayı daha çok beğendim, özel eğitim öğretmeni ile de görüştüm. &#;Emre için daha iyi nasıl olacaksa ben de Emre’nin arkasındayım” dedi. Oraya başlayalı 1 ay oldu. Diğer taraftan öğretmeni ile hala irtibat halindeyiz. Oradan da memnundum, yeni merkezden de memnunum.

MB: Genel olarak kamusal hizmetleri nasıl değerlendiriyorsunuz. Şuan ve ileriye dönük olarak beklentileriniz neler?

TK: Şuan için beklentim çocukların kaynaştırma eğitimine devam ettirilmesi. Fakat tek başlarına değil, yardımcıların veya öğretmenlerin yanlarına verilmesi gerekiyor. Bütün okulların bir veya iki tane özel eğitim öğretmeni bulundurması gerekiyor. Bu öğrenciler geldiği zaman yardımcı olmaları gerekiyor. Mesela Emre’ye kaynaştırmaya giderken çocuk gelişimi mezunu bir arkadaşımdan Emre’nin yanında olmasını istedim. Benim yanımda daha fazla şımarıyordu. Benim yerime yardımcı öğretmen olarak kalmasını istedim ama ne milli eğitime ne ilçe milli eğitime kabul ettiremedim. &#;Yasal değil.” dediler.

Sonuçta engelli bir çocuk, problemler yaşıyor, sınıftan kaçmaya çalışıyor, arkadaşlarının defterlerini atıyor, duvarları çiziyor. Bu tarz problemler çok yaşadık. İlk zamanlar, Emre’nin yanında ben durmak zorunda kaldım. 30 kişilik sınıfa, bir de engelli çocuk koyunca tabi ki o öğretmen sınıfı idare edemiyor. Ben öğretmene de hak veriyorum. Gerçi öğretmenle de ilk başta problemimiz oldu. Başta istemedi. Kalacağız diye diretince kabul etti ama sonrasında RAM kabul etmedi.

MB: Kaynaştırma eğitiminde sınıf öğretmenlerinin yeterliliği ne düzeyde sizce?

TK: Sınıfa yeterli ama Emre’ye yeterli değildi. Down sendromlu ne demek hiç bilmiyor. Genç bir öğretmen de değildi. İlk başta, sınıf öğretmeniyse engelli gruplarını tanıması gerekiyor. &#;Down sendromu nedir, otizm nedir, sınıfa geldiğinde ne yapmam, nasıl yaklaşmam gerekir, diğer çocuklarla nasıl kaynaştırabilirim, aralarındaki iletişimi nasıl kurabilirim&#;” bunların hepsini bilmesi gerekir. Öğretmenlerin bilinçli olması lazım. 30 kişilik sınıfı idare etmek zorunda, bu yüzden yanında mutlaka yardımcı bir öğretmenin olması gerekiyor. Uygulamasını geçtim, özel eğitimi de bilmiyor. &#;Emre saldırgan mı, kendine zarar verir mi?” diye soruyor. Diğer engel gruplarında olabilir ama Down Sendromlu çocukların hiçbirinde saldırganlık yoktur. Bunu bile tanıyamıyor, bilmiyor. Bu anlamda devletin eksiği var, hem öğretmenlerle ilgili hem de yönetmeliklerle ilgili.

MB: Kişisel gelişiminiz için neler yaptınız?

TK: İnternet sayesinde çok fazla araştırma yapıyoruz. Derneğimizle (Down Türkiye) sürekli irtibat halindeyiz, ayda bir toplantılarımız oluyor. Diğer ailelerle de sürekli görüşüyoruz, fikir alışverişi yapıyoruz. İnternet sayfamızdan irtibata geçiyoruz. Aylık toplantılarımıza uzman kişiler ve doktorlar geliyor, seminerler veriyorlar. Takıldığım yerlerde derneğimizden ve ilgili diğer sayfalardan araştırıyorum.

MB: Bu alanda gördüğünüz en büyük eksiklik nerde?

TK: Hastane raporlarında. Raporların hemen verilmesi gerekiyor çünkü doğar doğmaz özel eğitim ihtiyaçları var çocukların. Örneğin doğar doğmaz anne sütünü emmesi lazım. Birçok Down Sendromlu çocuk yüz kaslarını kullanamadığı için anne sütünü ememiyor bile. Şuan için raporlar ve eğitimle ilgili sıkıntılarımız var. Ama yaşı ilerledikçe farklı sorunlarla da karşılaşacağız.

MB: İleriye dönük planlarınız neler peki?

TK: RAM’ın inisiyatifine bağlı olarak belki ilerde kaynaştırma eğitimine tekrar geçecektir. Şuan onlarla muhatap bile olmak istemiyorum. Muhtemelen iş okuluna gider, bunlara o zaman karar vereceğiz. Şuan müziği, tiyatroyu ve dansı çok seviyor. Benim isteğim ya spor ya da dans alanında bir şeyler yapması. Okuldan ayrı olarak sanatsal ve sportif faaliyetlere yönelmesini işitiyorum, çünkü yeteneği ve ilgisi o yönde. Zevk aldığı şeyi yapsın istiyorum. Tabi kendinin karar vereceği bir şey. Şuan da bile kendi zevklerine beni karıştırmıyor. Kıyafetlerini seçiyor, yapmak istediklerini söylüyor. Şuan da bile çok belirgin, büyüdükçe daha yerine oturacaktır.

 

Bep (Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı) Dosyası Nedir?
Öğrenciler arasında bep’li öğrenci varsa öğretmen dosyası içerisinde bulunması gereken evraklardan biridir. Özel eğitim gerektiren öğrenciler için normal müfredattan ayrı olarak hazırlanan, ailesinin de onayının olduğu özel programdır. Bu program özel eğitim gerektiren her öğrencinin içinde bulunduğu sosyal durum, aile yapısı, ekonomik durum, arkadaş çevresi hesaba katılarak hazırlanır.

BEP NASIL HAZIRLANIR

BEP ; "Özel eğitim gerektiren birey için geliştirilen ve ailesi tarafından onaylanan bireyselleştirilmiş eğitim programı; bireyin, ailenin, öğretmenin gereksinimleri doğrultusunda hazırlanan ve hedeflenen amaçlarda verilecek destek eğitim hizmetlerini içeren özel eğitim programıdır." biçiminde tanımlanmıştır. (madde ÖHY)

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Nasıl Hazırlanır?

  • Bireyselleştirilmiş eğitim programını hazırlayacak olan ekibin kurulması
  • Çocuğun eğitsel performansı düzeyinin alanında uzman insanlar tarafından belirlenmesi
  • Uygun eğitim ortamlarının ve bu ortamlarda sunulacak destek hizmetlerinin belirlenmesi
  • Uzun ve kısa vadede bireyin ulaşması gereken amaçların belirlenmesi
  • Bireyselleştirilmiş Öğretim Programının hazırlanması (bireye özel müfredat)
  • Uygun öğretim materyalleri ve öğretim yöntemlerinin belirlenmesi
  • Bep’in uygulanması, izlenmesi ve değerlendirmesi için sorumluların belirlenmesi
  • Zaman çizelgesi hazırlanması
  • Değerlendirme biçimine karar verilmesi

BEP Hazırlamak Yasal Olarak Zorunlu mudur ?

Sayılı Özel Eğitim hakkında kanun hükmünde kararnamenin 4. Madde ( f ) bendinde, “ Özel eğitim gerektiren bireyler için BEP’in geliştirilmesi ve eğitim programlarının bireyselleştirilerek uygulanması esastır.” diyerek , BEP’nı yasal olarak zorunlu hale getirmiştir.

BEP NASIL HAZIRLANIR?

BEP Süreci 7 Temel Aşamadan Oluşur:

1. Bireyselleştirilmiş eğitim programını hazırlayacak ekibin oluşturulması,
2. Çocuğun eğitsel performans düzeyinin belirlenmesi
3. Uygun eğitim ortamları ve bu ortamlarda sunulacak destek hizmetlerin belirlenmesi
4. Uzun ve kısa dönemli amaçların belirlenmesi
5. Bireyselleştirilmiş öğretim programının hazırlanması (BÖP)
6. Uygun öğretim materyalleri ve öğretim yöntemlerinin belirlenmesi
7. BEP’in uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi için sorumluların belirlenerek zaman çizelgesinin hazırlanması ve değerlendirme biçimine karar verilmesi.

BEP’ i Kim Hazırlar ?

- Bireyselleştirilmiş Eğitim Programını Geliştirme Birimi hazırlar.
- Bu birim; Özel eğitim ve kaynaştırma uygulaması yapılan okullarda BEP’ in geliştirilmesi, uygulanması, değerlendirilmesi amacıyla oluşturulur.
“ Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin eğitimlerini sürdürdükleri okul ve kurumlarda ,eğitim performansları ve ihtiyaçları doğrultusunda BEP’lerini hazırlamak amacıyla bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirme birimi oluşturulur. “ şeklinde belirtilmiştir.(MADDE ÖHY)

Bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirme birimi,

- Okul/kurum müdürü veya görevlendireceği bir müdür yardımcısının başkanlığında
- Bir gezerek özel eğitim görevi yapan öğretmen,
- Bir rehber öğretmen,
- Bir eğitim programları hazırlamakla görevlendirilen öğretmen,
- Öğrencinin sınıf öğretmeni,
- Öğrencinin dersini okutan ilgili alan öğretmenleri,
- Öğrencinin velisi,
- Öğrenci,
olmak üzere bu kişilerden oluşur.

BEP DOSYASI HAZIRLAMA (ek:1)

TÜM HİZMET PLANLARI
Tüm hizmet planı: BEP'nın, bireysel öğretim planlarını (BÖP) da kapsayacak şekilde hazırlanmasıdır.
Tüm hizmet planlarının :
- Birinci bölümünü BEP,
- İkinci bölümünü ise programın öğretime uyarlanması oluşturur (BÖP).

Tüm hizmet planı; özel eğitime ihtiyacı olan öğrenci için hazırlanan bireyselleştirilmiş eğitim programının yer verildiği bir formdur. Bu amaç için farklı şekillerde hazırlanmış formlar kullanılmaktadır. (ek:2)

Birinci bölüm:

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI (BEP);
- Öğrencinin kimlik bilgileri
- Tıbbi bilgiler
- Sunulacak eğitim ve özel eğitim hizmetleri
- Amaçların başarım tarihleri - Performans düzeyi
- Uzun dönemli amaçlar
- Kısa dönemli amaçlar
- Program sorumluları
- BEP geliştirme ekibinin adı soyadı ve imzalarına ilişkin bilgileri kapsar.
- Aile onayı
ÖĞRENCİNİN KİMLİK BİLGİLERİ: Bu bölümde öğrencinin: Adı soyadı, doğum tarihi, yaşı, cinsiyeti, bulunduğu okulun adı, sınıfı, ev adresi ,telefonu gibi bilgiler yer alır.
TIBBİ BİLGİLER: Bu bölümde öğrencinin: Sağlık durumu, varsa kullandığı ilaçlar , ortez ve protez gibi, kullandığı destek araçlara ilişkin bilgiler yer alır.
DESTEK HİZMETLER VE EĞİTİM ORTAMLARININ BELİRLENMESİ:
BEP hazırlanırken öğrenci için destek hizmetler belirlenir. Burada öğrencinin öncelikli ihtiyaçları dikkate alınmalıdır. Gereken destek hizmetler belirlendikten sonra bunlardan nasıl ve ne şekilde yararlanılacağı da belirlenmelidir.
Sunulacak eğitim hizmetleri:Bu bölümde öğrencinin ne tür hizmetler alacağını gösterir.
1-Eğitim ortamı: Normal Sınıf , Özel Sınıf , Gündüzlü Öz. Eğfunduszeue.info, Rehabilitasyon Merkezi ,
Ev/Hastane Okul
2-Destek hizmetler: Kaynak Oda,Gezici Öğretmenlik, Sınıf-içi Yardım,Özel Eğitim Danışmanlı
Diğer
3-Ek hizmetler : Ulaşım, Konuşma Terapisi, Psikolojik Hizmetler , Fizyoterapi, İş ve Uğraş Terapisi, Aileye Danışmanlık, Sağlık Hizmetleri, Diğer
gibi alt bölümler eğitim hizmetlerinin daha belirgin olmasına hizmet edecektir.
Öğrenciye sunulacak eğitsel ve destek hizmetlerin süresi ve sorumluları:
BEP'nda öğrenciye sunulacak hizmetlerin ekip toplantılarında karar verildiği şekilde,
Başlama-bitiş tarihleri ,Haftanın hangi günleri, Hangi saatlerde, Nerede, Kimin sorumluluğunda
gerçekleşeceğinin belirtilmesi gerekir.
- Bu bilgiler, programın sağlıklı işlemesi ve sorumluların görevlerini yerine getirmesi için önemlidir.
- Bu bilgiler programın aksayan yönlerini ve bunların sorumlularını belirlemede de işe yarayacaktır.

ÖĞRENCİNİN PERFORMANS DÜZEYİNE İLİŞKİN BİLGİLER :

Öğrencinin tüm program alanlarına ilişkin çok kısa biçimde performans düzeyinin açıklandığı bölümdür.

Performans Düzeyi: Ayrıntılı değerlendirme sonuçlarına dayalı olarak hazırlanan, öğrencinin yapabildikleri ve yapamadıklarının betimlenmesidir.

PERFORMANS RAPORU YAZIMI

Elde edilen bütün bilgilerden sonra, çocuğun düzeyini özetlemek gerekir. Bu özet,çocuğun yapabildiklerine ilişkin eğitsel bildirimleri oluşturur.
- Öğrenciye ilişkin güncel bilgileri içermelidir.
- Çocuğun yaptıkları açık ve belirgin bir şekilde, hangi sıklıkta ve ne kadar doğru yaptığı belirtilmelidir.
- Öğrencinin yaptıkları özetlenirken; kazanmış olduğu davranışlar ve kazanması gereken davranışlar,gereksinimler, yazılmalıdır.
- Öğrencinin zayıf olduğu alanlar belirtildiği gibi güçlü olduğu alanlarda belirtilmelidir
- Çocuğu ve yaptıklarını betimlemek için hiçbir zaman etiketler kullanılmamalıdır.
- Örneğin “hiperaktif”, “hafif öğrenme güçlüğü”, “pasif saldırgan”, “kişilik bozukluğu”, “zihin engelli”, “az gören”…Bunlar standartlaştırılmış testlerin sonuçlarıdır. Bu ifadeler dosyada yer alabilir ama eğitsel performansın özetlendiği bölümde olmamalıdır.
- Çocuğun yetersizliğinden hangi eğitim alanlarının etkilendiği açıkça belirtilmelidir
Performans Düzeyi Örneği:
Öğrencinin şu anki performans düzeyi : H. Yusuf, 12 yaşında bir erkek öğrencidir. Kişisel bakım ve temizlik becerilerine, giyinme-soyunma becerilerine sahiptir. Kendini, yakın çevresini tanıtabilmektedir. Hava sıcaklığına uygun giyinebilmektedir. Havada-karada olan doğa olaylarını ayıt edebilmektedir. Yusuf renk, şekil, zıtlık, yer, yön ve konum bildiren kavramları ayırt edebilmektedir. Rakamları ayırt edebilmekte ve tek basamaklı bir sayı ile tek basamaklı bir sayıyı doğru olarak funduszeue.infoı araç-gereçlerini kullanabilmektedir. Çizgi çalışmaları yapma, sözcük yazma becerilerine sahiptir. Kendinin ve yakın çevresindeki kişilerin adlarını yazabilmektedir. Renkleri ayırt etmektedir. Boyama yapma, kağıt katlama, malzeme yapıştırma ve kağıt kesme becerilerine sahiptir.

AMAÇLAR

funduszeue.info Dönemli Amaçlar
2.Kısa Dönemli Amaçlar

Uzun dönemli amaçlar: Öğrencinin performans düzeyi dikkate alarak bir öğretim yılı sonunda başaracağı becerilere ilişkin bildirimlerdir. BEP'nın önemli ikinci öğesidir.
Kısa dönemli amaçlar: Uzun dönemli amaca ulaşmayı sağlayacak olan bildirimlerdir. Bir anlamda uzun dönemli amacın belli bir mantık çerçevesinde basamaklandırılmış şeklidir. Gerçekleştirilen her kısa dönemli amaç, uzun dönemli amaca bir adım daha yaklaştığımızın bir göstergesidir. Kısa dönemli amaçlar, ölçülebilir, gözlenebilir olarak yazılmalı ve mutlaka kabul edilebilir bir ölçüt içermelidir.

DEĞERLENDİRME: Bireyselleştirilmiş eğitim programının en önemli öğesidir. Uzun ve kısa dönemli amaçlara ulaşılıp ulaşılmadığını belirlenmesi gerekir. Öğretimin etkili olup olmadığına ilişkin yorum yapabilme ve etkili değilse çocuğun yerleştirilmesinden, öğretim tekniklerine değin alınan kararların hatalı ve eksik uygulamaların belirlenmesi değerlendirmeden elde edilen sonuçlara bağlıdır.
 Bu bölümde, değerlendirmenin yanı sıra değerlendirme zamanları (hangi aralıklarla yapılacaktır, ne kadar süre ile değerlendirilecek v.b.) değerlendirme teknikleri ve değerlendirmeden sorumlu olan kişiler belirtilmelidir. (Ek:3)
BEP geliştirme ekibi ve anne-baba onayı: BEP ekibinde bulunanların ve anne-babanın alınan kararların uygulanmasını onayladıklarına ilişkin bölümdür. Bu bölüm BEP geliştirme ekibi kadar anne babaya da sorumluluk yükleyecektir. Ek olarak sorumluluğun paylaşılmasını sağlayacaktır.

İkinci bölüm:
Bireyselleştirilmiş Öğretim Uyarlamaları (BÖP)
Bireyselleştirilmiş öğretim uyarlamaları özel gereksinimli öğrenciler için bireyselleştirilmiş eğitim programında yer alan kısa dönemli amaçların nasıl gerçekleştirileceğinin uygulamaya aktarılmasıdır. Bu bir anlamda özel gereksinimli öğrenci için günlük planda uyarlamalar yapılması anlamına da gelmektedir. Her sınıfın günlük planı, bir gün içerisinde okulda gerçekleştirilecek etkinlik dizisinden oluşur.
Öğretim uyarlamaları, çocuğun öğretiminden sorumlu öğretmen tarafından yapılır. Bu uyarlamalar öğrencinin:
• BEP'nda belirlenen kısa dönemli amaçların günlük plana yerleştirilmesi,
• Günlük rutinlerin özel gereksinimli çocuğa daha fazla öğretim zamanı kazandıracak şekilde planlanması,
• Fıziksel çevrenin düzenlenmesi,
• İletişim fırsatlarının yaratılması ve kullanılması,
• Öğretim tekniklerinin nasıl kullanılacağının açıkça yazılması,
• Sonuçlarının kaydedilmesi ve değerlendirilmesini içerir.

BİREYSELLEŞMİŞ ÖĞRETİM PLANI

BöP: BEP’ te ,öğrencinin gereken davranışları kazanması için,öğrencinin ve çalışanların yapması gerekenleri ayrıntılı,belirgin ve açıkça ifade eden plandır . Günlük, haftalık veya aylık olarak geliştirilebilir.
BÖP’ te işlenen amaçlar BEP’ teki kısa dönemli amaçlarımızdır. BEP’ te yer alan uzun dönemli amaçlara ulaşmak için kısa dönemli amaçlarımızı nasıl öğreteceğimiz konusunda bize yol gösterecek planlardır. (ek:4)

EK:1
BEP DOSYASI


ÖĞRENCİNİN
Adı Soyadı Numarası


FOTOĞRAF
Cinsiyeti Yaşı
Ev Adresi Ev Telefonu

Adı Soyadı Adresi İş Telefonu Cep Telefonu
Anne
Baba
Diğer Kişi
Birim Başkanı

BEP GELİŞTİRME BİRİMİNE ULAŞAN BİLGİLER
Tarih Nereden Geldiği Açıklama
Gönderme Raporu
Yöneltme Raporu
Yerleştirme Raporu
İzleme/Yeniden Değerlendirme


BEP GELİŞTİRME BİRİMİ ÜYELERİ
GÖREVİ/KONUMU ADI SOYADI
Birim Başkanı
Özel Eğitim Gerektiren Birey
Aile
Öğretmen
Özel Eğitim Öğretmeni
Rehber Öğretmen-Psikolojik Danışman
Eğitsel tanılama,izleme ve değerlendirme ekibi temsilcisi


YÖNERGE
funduszeue.info dosyanın kapağındaki bilgileri eksiksiz doldurun.
funduszeue.infoaki bilgileri güncelleyin.
funduszeue.info dosyası tutanaklarını tarih sırasına göre dosyalayın.
funduszeue.infoı, öğrencinin kayıtlı olduğu okulda koruyun.
5.Öğrencinin yer değiştirmesi halinde dosyayı göfunduszeue.info dosyanın bir özetini bulundurun.
funduszeue.infoğer kurumlardan istenilen bilgileri özet olarak gönderin,dosyanın bütünlüğünün bozulmamasına özen gösterin.

BÖLÜM 1 EK:2
TÜM HİZMET PLANI: BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI
Kimlik Bilgileri:
Öğrencinin: Annenin: Babanın:
Adı Soyadı: Adı Soyadı:
Doğum tarihi: Mesleği:
Yaşı: Adresi:
Özür türü: Tlf:
Birinci: Diğer bilgiler:
İkinci:
Tıbbi bilgiler:
İşitme:
Görme:
İlaç kullanımı:
Fiziksel durumu:
Sağlık:
Diğer:
Eğitim Hizmetleri:
Yerleştirileceği ortam Destek Hizmetler Ek Hizmetler
1)Normal sınıf 7)Kaynak oda 12)Ulaşım
2)Özel sınıf 8)Gezici öğretmenlik
13)Konuşma terapisi

3)Gündüzlü özel
eğitim okulu 9)sınıf içi yardım

14)Psikolojik hizmetler

4)Rehabilitasyon
merkezi:
10)Özel Eğitim danışmanlığı
15)Fizyoterapi


5)Ev/Hastane
okulu
11)diğer(açıklayınız)

16)İş ve Uğraşı terapisi

6)Diğer
(Açıklayınız)

17)Sağlık hizmetleri
18)Diğer (açıklayınız)
Eğitim Hizmetlerinin Süresi ve Sorumlulukları: (Yukarıda işaretlenen hizmet türünün numarası, süresi ve sorumlusu yazacaktır.
Hizmet türü
1-
2-
3-
4-
5-

Süresi


Sorumlusu


Performans Düzeyi:
Uygulanan standart test
Adı: Sonuç: Uygulayan kurum:

BEP için hazırlanmış olan kaba değerlendirme formları öğrencinin performansını almak için hazırlanmış ve öğrencinin öncellikli gereksinimleri göz önünde bulundurulmuştur. Sunulan form öğrenciye kazandıracağımız amaçların belirlenmesinde bize kılavuzluk edecek ve kayıt altına alınacaktır. Buradan çıkacak olan sonuçlara göre
öğrenciye kazandırılacak amaçların dökümü yapılacaktır. (EK: 5)

PERFORMANS DÜZEYİNDE 1 YIL SÜREYLE ÖĞRETİLMEK İSTENEN AMAÇLAR VEYA KAZANIMLAR

MATEMATİK
1.
2.
3.
4.
5.
6.
……

TÜRKÇE

1.
2.
3.
4.
5.
6.
……


……………………… İLKÖĞRETİM OKULU ………….. DERSİ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI

AY HAFTA ÖĞRENME ALANI/
ALT ÖĞRENME ALANI KAZANIMLAR YÖNTEM
TEKNİK DEĞERLENDİRME
Ekim

Kasım
Aralık
Ocak
Şubat
Mart
Nisan
Mayıs
Haziran


NOT: Belirlenen amaç/ kazanımlar aylara ve haftalara tabla üzerinde dağıtılır. Böylece 1 yıl boyunca öğretilecek amaç/kazanımların süresi ve zamanı belirlenmiş olur. Amaç/kazanımları tablo üzerine yazarken; kaynaştırma eğitimi alan öğrenci için hazırlanan BEP’ ının, sınıfında uygulanan ilköğretim programına paralel olarak aynı öğretim alanı ve aynı konuların aynı hafta ve aylara parelel yazılası BEP ‘ının normal sınıf içinde uygulanırlığını artıracaktır.

EK:3

DEĞERLENDİRME -Değerlendirme için ölçmeler her amacın öğretiminden sorumlu kişi tarafından, öğretmen yapımı testlerle yapılacaktır. Sonuçlar aşağıdaki tabloya işlenecektir.

Hizmet Yeri ve Süresi Gelişim Alanı Başarıldı Gelişme Var Başarılamadı Yorum
TÜRKÇE
HAYAT
BİLGİSİ
MATEMATİK

BEP GELİŞTİRME EKİBİ Adı-Soyadı / İmza BEP’i inceledim, bu şekilde uygulanmasını onaylıyorum.
Okul Yöneticisi
Anne Adı Baba Adı
İmza İmza
Özel Eğitim Öğretmeni
Sınıf Öğretmeni
Okul Rehber Öğretmeni

Diğer Uzmanlar

NOT: Değerlendirme tablosu ,Bireyselleştirilmiş Öğretim Planı yapıldıktan sonra (tüm derslerin yıllık planı yapıldıktan sonra) dosyaya eklenecek. BEP ekibi ve aile tarafından imzalanacak. Bireyselleştirilmiş Öğretim Planının sonuçları eğitim- öğretim yılı boyunca değerlendirme tablosuna işlenecek. Bep ilerleme raporundaki bilgilere göre doldurulacak.

BÖLÜM 2 EK: 4
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖĞRETİM PLANI
BÖLÜM 1 ../…./……….
Dersin adı:
Sınıf
Ünite adı:
Ünite süre:
BÖLÜM 2
Öğrenci Kazanımları/
Hedef ve Davranışlar

Ünite Kavramları Sembolleri
ve Davranış örüntüsü
Öğretme-Öğrenme-Yöntem ve Teknikleri
Kullanılan eğitim teknolojileri-
Araç,gereçler ve kaynakça

Öğrenme Öğretme etkinlikleri
Dikkati çekme

Güdüleme

Gözden geçirme

Derse Geçiş

Bireysel öğrenme etkinlikleri
(ödev,deney,problem çözme v.b.)

BÖLÜM 3
Ölçme değerlendirme
- Bireysel öğrenme etkinliklerine yönelik
Ölçme değerlendirme Bireysel Değerlendirme
funduszeue.info funduszeue.info
funduszeue.info funduszeue.info
funduszeue.info funduszeue.info
funduszeue.info funduszeue.info
BÖLÜM 4
Planın uygulanmasına ilişkin açıklamalar


EK: 5
NOT: Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik, Beden Eğitimi, Bilgisayar Dersleri için Kontrol Listeleri verilmiştir. Bu listeler yardımıyla öğrencilerin yapıp yapamadıkları belirlenecek. Yapamadıkları yıllık amaç/kazanımlar olarak BEP yazılacak. Belirlenen amaçlar/ kazanımlar BEP tablosunda aylara ve haftalara yerleştirilecek.

DERS: MATEMATİK
De DEĞERLENDİRME FORMLARI
BEP için hazırlanmış olan kaba değerlendirme formları öğrencinin performansını almak için hazırlanmış ve öğrencinin öncellikli gereksinimleri göz önünde bulundurulmuştur. Sunulan form öğrenciye kazandıracağımız amaçların belirlenmesinde bize kılavuzluk edecek ve kayıt altına alınacaktır. Buradan çıkacak olan sonuçlara göre öğrenciye kazandırılacak amaçların dökümü yapılacaktır.
DOĞAL SAYILAR EVET HAYIR
1. SINIF
1. Rakamları okuyup,yazabiliyor mu?
2. Nesne sayısı 10’dan az olan bir topluluktaki nesnelerin sayısını belirleyip bu sayıyı rakamla yazabiliyor mu?
3. içinde ileriye doğru birer ve onar ritmik sayabiliyor mu?
4. 20 içinde geriye birer sayabiliyor mu?
5. Miktarı 10 ile 20 arasında olan bir grup nesneyi, onluk ve birliklerine ayırarak bu nesnelere karşılık gelen sayıyı rakamlarla yazıp,okuyabiliyor mu?
6. 20’ye kadar olan bir sayıya karşılık gelen çokluğu belirleyebiliyor mu?
7. Bir çokluktan belirtilen sayı kadarını ayırabiliyor mu?
8. Nesne gruplarını azlık ve çokluklarına göre karşılaştırabiliyor mu?
9. Miktarları 20’den az nesnelerden oluşan iki gruptaki nesneleri bire bir eşleyip,grupların nesne sayılarını karşılaştırabiliyor mu?
Sıra bildiren ilk yirmi sayıyı kullanabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Deste ve düzineyi örneklerle açıklayabiliyor mu?
2. Nesne sayısı ’den az olan bir çokluğu, onluk ve birlik gruplara ayırarak bunlara karşılık gelen sayıyı yazıp ,okuyabiliyor mu?
3. ’den küçük doğal sayıların basamaklarını adlandırıp, basamaklardaki rakamların basamak değerlerini belirtebiliyor mu?
4. içinde ikişer ve beşer, 40 içinde dörder, 30 içinde üçer ileriye ve geriye doğru sayabiliyor mu?
5. Sayı örüntüleri oluşturabliyor mu?
’den küçük iki doğal sayıyı karşılaştırarak aralarındaki ilişkiyi belirtebiliyor mu?
7. ’den küçük en çok dört doğal sayıyı büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe doğru sıralayabiliyor mu?
8. Sıra bildiren sayıları sözlü ve yazılı olarak kullanabiliyor mu?
9. İki basamaklı doğal sayıların hangi onluğa daha yakın olduğunu belirleyebiliyor mu?
funduszeue.info
1. Üç basamaklı doğal sayıları okuyup ve yazabiliyor mu?
2. Üç basamaklı doğal sayıların basamak adlarını, basamaklarındaki rakamların basamak değerlerini belirtebiliyor mu?
3. En çok üç basamaklı doğal sayıları en yakın onluğa yuvarlayabiliyor mu?
4. ’den küçük iki doğal sayıyı karşılaştırıp ve aralarındaki ilişkiyi sembol kullanarak belirtebiliyor mu?
5. ’den küçük en çok beş doğal sayıyı, büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe doğru sembol kullanarak sıralayabiliyor mu?
6. içinde altışar, yedişer, sekizer ve dokuzar ileriye doğru sayabiliyor mu?
7. Bir örüntüdeki ilişkiyi belirler ve örüntüyü genişletebiliyor mu?
8. Tek ve çift doğal sayıları belirtebiliyor mu?
9. 20’ye kadar olan Romen rakamlarını okuyup ve yazabiliyor mu?.
funduszeue.info
1. 4, 5 ve 6 basamaklı doğal sayıları okup ve yazabiliyor mu?
2. 4, 5 ve 6 basamaklı doğal sayıların bölüklerini ve basamaklarını, basamaklarındaki rakamların basamak değerlerini belirtebiliyor mu?
3. 4, 5 ve 6 basamaklı doğal sayıları çözümleyebiliyor mu?
4. Doğal sayıları en yakın onluğa veya yüzlüğe yuvarlayabiliyor mu?
5. Bir örüntüyü sayılarla ilişkilendirir ve eksik olan bölümü tamamlayabiliyor mu?
6. En çok altı basamaklı doğal sayıları sıralayabiliyor mu?
funduszeue.info
1. 7, 8 ve 9 basamaklı doğal sayıları okup ve yazabiliyor mu?
2. 7, 8 ve 9 basamaklı doğal sayıların bölüklerini, basamaklarını, basamaklarındaki rakamların basamak değerlerini belirtebiliyor mu?
3. Kuralında bir işlem bulunan örüntü oluşturup, bir örüntüde verilmeyen
sayı veya sayıları belirleyebiliyor mu?
DOĞAL SAYILARLA TOPLAMA İŞLEM
1. SINIF
1. Toplamanın bir araya getirme, ekleme ve çoğaltma anlamlarını fark edebiliyor mu?
funduszeue.infoları 20’ye kadar olan iki doğal sayının toplamını bulup, matematik cümlesini yazıp ve modelle gösteriebiliyor mu?
3. Toplama işleminde sıfırın etkisini nedenleriyle açıklayabiliyor mu?
4. Toplamları 20’yi geçmeyen iki doğal sayının toplandığı bir işlemde, toplam ile toplananlardan biri verildiğinde verilmeyen toplananı bulabiliyor mu?
5. Toplama işleminde, toplananların yerleri değiştirildiğinde toplamın değişmediğini gösterebiliyor mu?
6. Toplamları 10 veya 20 olan sayı ikililerini belirleyebiliyor mu?
’ye kadar olan doğal sayıları, iki doğal sayının toplamı biçiminde yazabiliyor mu?
8. Toplamları 20’ye kadar olan iki doğal sayıyı zihinden toplayabiliyor mu?
9. Doğal sayılarla toplama işlemini gerektiren problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Toplamları ’e kadar olan doğal sayıların eldesiz toplama işlemini yapabiliyor mu?
2. Eldeli toplama işlemini yapar, toplamada eldenin ne anlama geldiğini modellerle açıklayabiliyor mu?
3. İki doğal sayının toplandığı işlemde verilmeyen toplananı belirleyebiliyor mu?
4. Toplamları ’ü geçmeyen, 10 ve 10’un katı olan doğal sayıların toplamını zihinden bulabiliyor mu?
5. Toplamları 50’yi geçmeyen iki doğal sayıyı zihinden toplayabiliyor mu?
6. Toplamı ’e kadar olan iki doğal sayının toplamını tahmin eder ve tahminini işlem sonucuyla karşılaştırabiliyor mu?
7. Doğal sayılarla toplama işlemini gerektiren problemleri çözüp ve kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Toplamları en çok üç basamaklı olan doğal sayılarla eldesiz ve eldeli toplama işlemini yapabiliyor mu?
2. İki doğal sayının toplamını tahmin eder ve tahminini işlem sonucuyla karşılaştırabiliyor mu?
3. Toplamları ’ü geçmeyen en çok iki doğal sayıyı zihinden toplayabiliyor mu?
4. Doğal sayılarla toplama işlemini gerektiren problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. En çok dört basamaklı doğal sayılarla toplama işlemini yapabiliyor mu?
2. Toplamı en çok dört basamaklı olan iki doğal sayının toplamını tahmin edip ve tahminini işlem sonucuyla karşılaştırabiliyor mu?
3. Toplamları en çok dört basamaklı olacak şekilde; en çok dört basamaklı doğal sayıları, ’ün katlarıyla zihinden toplayabiliyor mu?
4. Doğal sayılarla toplama işlemini gerektiren problemleri çözüp , kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. En çok dört basamaklı doğal sayılarla toplama işlemini yapabiliyor mu?
2. Toplamı en çok dört basamaklı olan iki doğal sayının toplamını tahmin edep tahminini işlem sonucu ile karşılaştırabiliyor mu?
3. Toplamları en çok dört basamaklı olacak şekilde en çok dört basamaklı doğal sayıları, ’ün katlarıyla zihinden toplayabiliyor mu?
4. Doğal sayılarla toplama işlemini gerektiren problemleri çözep,kurabiliyor mu?
DOĞAL SAYILARLA ÇIKARMA İŞLEMİ
funduszeue.info
1. Çıkarmanın ayırma, azaltma ve eksiltme anlamlarını fark edebiliyor mu?
2. 20’ye kadar olan iki doğal sayının farkını bulup, matematik cümlesini yazıp, modellerle gösterebiliyor mu?
3. Bir doğal sayıdan aynı doğal sayı çıkarıldığında “sıfır” elde edildiğini gösterebiliyor mu?
4. Bir çıkarma işleminde verilmeyen eksilen veya çıkanı bulabiliyor mu?
5. 20’ye kadar olan iki doğal sayının farkını zihinden bulabiliyor mu?
6. Doğal sayılarla çıkarma işlemini gerektiren problemleri çözep,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. ’den küçük ve onluk bozmayı gerektirmeyen iki doğal sayının farkını bulabiliyor mu?
2. Onluk bozmayı gerektiren iki doğal sayının farkını bulup, onluk bozmanın ne anlama geldiğini modellerle açıklayabiliyor mu?
3. ’den küçük ve 10’un katı olan iki doğal sayının farkını zihinden bulabiliyor mu?
4. ’e kadar olan doğal sayılarla yapılan çıkarma işleminin sonucunu tahmin edip, tahminini işlem sonucuyla karşılaştırabiliyor mu?
5. Doğal sayılarla yapılan bir çıkarma işleminde verilmeyen eksileni veya çıkanı belirleyebiliyor mu?
6. Doğal sayılarla toplama ve çıkarma işlemlerini gerektiren problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. En çok üç basamaklı doğal sayılarla çıkarma işlemi yapabiliyor mu?
2 İki basamaklı doğal sayılarla zihinden çıkarma işlemini yapabiliyor mu?
3. 10’un katı olan üç basamaklı doğal sayılardan, 10’un katı olan en çok üç basamaklı doğal sayıları zihinden çıkarabiliyor mu?
4. Doğal sayılarla toplama ve çıkarma işlemlerini gerektiren problemleri çözüp, kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. En çok dört basamaklı doğal sayılarla çıkarma işlemini yapabiliyor mu?
2. En çok üç basamaklı iki doğal sayının farkını tahmin edip, tahminini işlem sonucu ile karşılaştırabiliyor mu?
3. Üç basamaklı doğal sayılardan ’ün katı olan doğal sayıları zihinden çıkarabiliyor mu?
4. Doğal sayılarla çıkarma işlemini gerektiren problemleri çözüp, kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. En çok beş basamaklı doğal sayılarla çıkarma işlemini yapabiliyor mu?
2. En çok dört basamaklı iki doğal sayının farkını tahmin edip,tahminini işlem sonucuyla karşılaştırabiliyor mu?
3. Dört basamaklı doğal sayılardan 10’un, ’ün ve ’in en çok dokuz katı olan doğal sayıları zihinden çıkarabiliyor mu?
4. Doğal sayılarla çıkarma işlemini gerektiren problemleri çözüp,kurabiliyor mu?.
DOĞAL SAYILARLA ÇARPMA İŞLEMİ
funduszeue.info
1. İki sayıyı çarpmanın ne anlama geldiğini modellerle açıklayabiliyor mu?
2. Toplamları 20’ye kadar ve toplananları aynı olan toplama işlemlerini, çarpma işlemine dönüştürerek çarpma işlemini yapabiliyor mu?
3. 10’a kadar olan doğal sayıları 2, 3, 4 ve 5 sayılarıyla çarpabiliyor mu?
4. Çarpma işleminde “1” ve “0”’ın etkisini açıklayabiliyor mu?
5. Çarpma işleminde çarpanların yerleri değiştirildiğinde çarpımın değişmeyeceğini gösterebiliyor mu?
6. Çarpımı ’ü geçmeyen ve bir çarpanı 10 olan çarpma işlemlerini zihinden yapabiliyor mu?
7. Biri çarpma işlemi olmak üzere en çok iki işlem gerektiren problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Çarpım tablosunu oluşturabiliyor mu?.
2. Eldeli çarpma işlemini yapıp, eldenin ne anlama geldiğini açıklayabiliyor mu?
3. Çarpımları ’den küçük olacak şekilde en çok üç basamaklı iki doğal sayıyla çarpma işlemi yapabiliyor mu?
4. En çok iki basamaklı doğal sayıları 10 ile; bir basamaklı doğal sayıları ile kısa yoldan çarpabiliyor mu?
5. Doğal sayılarla çarpma işlemini gerektiren problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Çarpımı en çok beş basamaklı doğal sayı olacak şekilde iki doğal sayıyla çarpma işlemini yapabiliyor mu?
2. Üç doğal sayı ile yapılan çarpma işleminde sayıların birbirleriyle çarpılma sırasının değişmesinin, sonucu değiştirmediğini gösterebiliyor mu?
3. En çok üç basamaklı doğal sayıları 10, ve ’in en çok dokuz katı olan doğal sayılarla kısa yoldan çarpabiliyor mu?
4. En çok üç basamaklı doğal sayıları 10, ve ile zihinden çarpabiliyor mu?
5. En çok iki basamaklı doğal sayıları 5, 25 ve 50 ile kısa yoldan çarpabiliyor mu?
6. En çok iki basamaklı iki doğal sayının çarpımını tahmin eder ve tahminini işlem sonucu ile karşılaştırabiliyor mu?
7. Doğal sayılarla çarpma işlemini gerektiren problemleri çöüp,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Çarpımları en çok yedi basamaklı olan iki doğal sayı ile çarpma işlemini yapabiliyor mu?
2. En çok üç basamaklı iki doğal sayının çarpımını tahmin edip,işlem sonucuyla karşılaştırabiliyor mu?
3. Çarpımları en çok dört basamaklı olan bir çarpma işleminde verilmeyen çarpanı belirleyebiliyor mu?
4. En çok dört basamaklı doğal sayılarla 10’un, ’ün ve ’in en çok dokuz katı olan doğal sayıları kısa yoldan çarpabiliyor mu?
5. En çok dört basamaklı doğal sayıları 10, ve ile zihinden çarpabiliyor mu?
6. Bir doğal sayıyı, en fazla üç defa yan yana çarpma şeklinde yazıp,üslü biçimde gösterebiliyor mu?
7. Doğal sayılarla çarpma işlemini gerektiren problemleri çözüp, kurabiliyor mu?
DOĞAL SAYILARDA BÖLME İŞLEMİ
funduszeue.info
1. Kalansız olarak gruplandırılabilen en çok 20 nesneyi; birerli, ikişerli, üçerli, dörderli ve beşerli gruplandırarak grup sayısını belirebiliyor mu?
2. En çok 20 nesneyi kalansız olarak 2, 3, 4 ve 5 gruba eşit olarak paylaştırarak her gruptaki nesne sayısını belirtebiliyor mu?
3. Eksileni 20’yi geçmeyen ve çıkanları aynı olan ardışık çıkarma işlemini, bölme işlemine dönüştürerek bölme işlemini yapabiliyor mu?
funduszeue.info
1. İki basamaklı doğal sayıları bir basamaklı doğal sayılara bölebiliyor mu?
2. Biri bölme olacak şekilde iki işlem gerektiren problemleri çözep ve kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Bölme işleminde bölümün basamak sayısını işlem yapmadan belirleyebiliyor mu?
2. Üç basamaklı doğal sayıları en çok iki basamaklı doğal sayılara bölebiliyor mu?
3. Son üç basamağı sıfır olan en çok beş basamaklı doğal sayıları 10, ve ’e kısa yoldan bölebiliyor mu?
4. Bir bölme işleminin sonucunu tahmin eder ve tahminini işlem sonucu ile karşılaştırabiliyor mu?
5. İki adımlı işlemleri yapabiliyor mu?
6. Doğal sayılarla bölme işlemini gerektiren problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. En çok dört basamaklı doğal sayıları, en çok üç basamaklı doğal sayılara bölebiliyor mu?
2. Bir bölme işleminin sonucunu tahmin edep ve tahminini işlem sonucuyla karşılaştırabiliyor mu?
3. Son üç basamağı sıfır olan en çok yedi basamaklı doğal sayıları 10’un, ’ün ve ’in en çok dokuz katı olan doğal sayılara kısa yoldan bölebiliyor mu?
4. İçinde dört işlemden en çok ikisinin bulunduğu iki farklı işlemin sonuçları arasındaki ilişkiyi sembolle belirtebiliyor mu?
5. Doğal sayılarla bölme işlemi gerektiren problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
KESİRLER
funduszeue.info
1. Uygun şekil veya nesneleri iki eş parçaya bölüp ,yarımı belirtebiliyor mu?
2. Yarım ve bütün arasındaki ilişkiyi açıklayobiliyor mu?
funduszeue.info
1. Bütün, yarım ve çeyrek arasındaki ilişkiyi açıklayabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Bir bütünü eş parçalara ayırarak eş parçalardan her birinin kesrin birimi olduğunu belirtebiliyor mu?
2. Payı paydasından küçük ve paydası en çok iki basamaklı doğal sayı olan kesirler elde edebiliyor mu?
3. Paydası en çok iki basamaklı doğal sayı olan en çok üç kesri karşılaştırıp,sıralayabiliyor mu?
4. Bir çokluğun belirtilen kesrin birimi kadarını belirleyebiliyor mu?
funduszeue.info
1. Payı ve paydası en çok iki basamaklı doğal sayı olan kesirleri, kesrin birimlerinden elde ederek isimlendirebiliyor mu?
2. Payı ve paydası en çok iki basamaklı olan kesirleri sayı doğrusunda gösterebiliyor mu?
3. Kesirleri karşılaştırabiliyor mu?
4. Eşit paydalı en çok dört kesri, büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe doğru sıralayabiliyor mu?
5. Payları eşit, paydaları birbirinden farklı en çok dört kesri, büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe doğru sıralayabiliyor mu?
6. Bir çokluğun belirtilen bir basit kesir kadarını belirleyebiliyor mu?
funduszeue.info
1. Bileşik kesri tam sayılı kesre, tam sayılı kesri bileşik kesre dönüştürebiliyor mu?
2. Bir doğal sayı ile bir kesri karşılaştırabiliyor mu?
3. Kesirleri karşılaştıp, sıralar ve sayı doğrusunda gösterebiliyor mu?
4. Bir kesre denk olan kesirler oluşturabiliyor mu?
5. Bir basit kesir kadarı verilen bir çokluğun, tamamını belirleyebiliyor mu?
6. Kesir ile bölme işlemi arasındaki ilişkiyi açıklayabiliyor mu?
KESİRLERLE TOPLAMA İŞLEMİ
funduszeue.info
funduszeue.infoarı eşit kesirlerle toplama işlemi yapabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Paydaları eşit veya paydası diğerinin katı olan iki kesri toplayabiliyor mu?
2. Bir doğal sayı ile bir kesri toplayabiliyor mu?
KESİRLERLE ÇIKARMA İŞLEMİ
funduszeue.info
1. Paydaları eşit kesirlerle çıkarma işlemi yapabiliyor mu?
2. Kesirlerle toplama ve çıkarma işlemlerini gerektiren problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Paydaları eşit veya paydası diğerinin katı olan iki kesirle çıkarma işlemini yapabiliyor mu?
2. Bir doğal sayıdan bir kesri çıkarabiliyor mu?
3. Kesirlerle toplama ve çıkarma işlemleri gerektiren problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
KESİRLERLE ÇARPMA İŞLEMİ
funduszeue.info
1. Bir kesrin diğer bir kesir kadarını belirleyebiliyor mu?
ONDALIK KESİRLER
funduszeue.info
1. Bir bütün 10 ve eş parçaya bölündüğünde, ortaya çıkan kesrin birimlerinin ondalık kesir olduğunu belirtebiliyor mu?
2. Ondalık kesirleri virgül kullanarak yazabiliyor mu?
3. Ondalık kesirlerin tam kısmını, kesir kısmını ve basamak adlarını belirtebiliyor mu?
4. İki ondalık kesri karşılaştırarak aralarındaki ilişkiyi büyük, küçük veya eşit sembolüyle gösterebiliyor mu?
funduszeue.info
1. Kesir kısmı en çok üç basamaklı olan ondalık kesirlerin basamak adlarını ve bu basamaklardaki rakamların basamak değerlerini belirtebiliyor mu?
2. Dört farklı rakamı ve virgülü kullanarak değişik ondalık kesirler oluştabiliyor mu?
3. Üç ondalık kesri büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe doğru sıralayabiliyor mu?
4. Doğal sayıların ve ondalık kesirlerin önüne konulan “+” ve “–” işaretlerinin ne anlama geldiğini açıklayabiliyor mu?
ORAN VE ORANTI
funduszeue.info
1. İki nicelik arasındaki ilişkiyi oran olarak ifade edebiliyor mu?
2. Tablo kullanarak oran problemlerini çözüp,kurabiliyor mu?
ONDALIK KESİRLERDE TOPLAMA VE ÇIKARMA İŞLEMİ
funduszeue.info
1. İki ondalık kesrin toplamını ve farkını bulabiliyor mu?
YÜZDELER
funduszeue.info
1. Ondalık kesirleri yüzde sembolü kullanarak yazabiliyor mu?
2. Yüzde sembolü ile verilen bir ifadeyi ondalık kesir olarak yazabiliyor mu?
3. Yüzde sembolü ile verilen iki sayıyı karşılaştırabiliyor mu?
4. Yüzde ile ilgili problemleri çözüp ,kurabiliyor mu?
GEOMETRİ
UZAMSAL(DURM-YER, DOĞRULTU-YÖN) İLİŞKİLER
funduszeue.info
1. Uzamsal ilişkileri ifade etmek için uygun terimleri kullanabiliyor mu?
2. Bir model üzerindeki ögelerin birbirine göre durumlarını uzamsal ilişkilerin uygun terimlerini kullanarak açıklayabiliyor mu?
ÖRÜNTÜ VE SÜSLEMELER
funduszeue.info
1. Bir örüntüdeki ilişkiyi belirleyebiliyor mu?
2. Bir örüntüde eksik bırakılan ögeleri belirleyerek tamamlayabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Bir örüntüde eksik bırakılan ögeleri belirleyerek tamamlayabiliyor mu?
2. Bir örüntüdeki ilişkiyi kullanarak farklı malzemelerle aynı ilişkiye sahip yeni örüntüler oluşturabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Üçgensel, karesel, dikdörtgensel bölgeleri kullanarak ve boşluk kalmayacak şekilde döşeyerek süsleme yapabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Uygun karesel, dikdörtgensel ve üçgensel bölgeleri kullanarak ve boşluk kalmayacak şekilde döşeyerek süsleme yapabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Düzgün çokgensel bölgeleri kullanarak ve boşluk kalmayacak şekilde döşeyerek süsleme yapabiliyor mu?
SİMETRİ
funduszeue.info
1. Bir şeklin iki eş parçaya ayrılıp ayrılamayacağını belirler, uygun şekilleri iki eş parçaya ayırabiliyor mu?
2. Simetriyi modelleri ile açıklayabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Düzlemsel şekillerde, doğruya göre simetriyi belirler ve simetrik şekiller oluşturabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Düzlemsel şekillerdeki simetri doğrularını belirleyip,çizebiliyor mu?
funduszeue.info
1. Çokgenlerin simetri doğrularını belirleyip,çizebiliyor mu?
2. Düzlemsel bir şeklin verilen simetri doğrusuna göre simetriğini çizebiliyor mu?
GEOMETRİK CİSİMLER
funduszeue.info
1. Geometrik cisimlerden küp, prizma, silindir, koni ve küreye benzeyen nesneleri belirtebiliyor mu?
2. Küp, prizma, silindir, koni ve küre modellerini kullanarak farklı yapılar oluşturabiliyor mu?
GEOMETRİK CİSİMLER VE ŞEKİLLER
funduszeue.info
1. Küp ve prizma modellerinde yüzleri, köşeleri ve ayrıtları gösterebiliyor mu?
2. Silindir, koni ve küre modellerinde yüzleri gösterebiliyor mu?
3. Küp, dikdörtgen, kare ve üçgen prizması modellerinin yüzleri ile silindir ve koni modellerinin düz yüzlerinin isimlerini belirtebiliyor mu?
4. Karesel, dikdörtgensel, üçgensel bölgelerin ve dairenin sınırlarının isimlerini belirtebiliyor mu?
5. Karenin, dikdörtgenin, üçgenin köşe ve kenarlarını gösterebiliyor mu?
6. Kare, dikdörtgen, üçgen ve çember modelleri oluşturabiliyor mu?
GEOMETRİK CİSİMLER
funduszeue.info
1. İzometrik kâğıttaki çizimleri eş küplerle oluşturabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Piramide örnekler verip,yüzeyini tasvir edebiliyor mu?
2. Geometrik cisimlerin isimlerini belirterek özelliklerini açıklabiliyor mu?
3. Küp ve dikdörtgenler prizmasının yüzey açınımlarını yapıp, çizer ve yüzey açınımları
verilen cisimleri oluşturabiliyor mu?
4. İzometrik kâğıttaki çizimleri eş küplerle oluşturabiliyor mu?
5. Eş küplerle oluşturulmuş bir yapıyı izometrik kâğıda çizebiliyor mu?
6. Boyutu açıklar ve nesneleri boyutuna göre sınıflandırabiliyor mu?
EŞLİK
funduszeue.info
1. Eş nesnelere örnekler verebiliyor mu?
DÜZLEM
funduszeue.info
1. Düzlemi ve düzlemsel şekilleri modelleri ile tasvir edebiliyor mu?
2. Küp, kare prizma, dikdörtgenler prizması, üçgen prizma, silindir, koni ve küre
modellerinin yüzeylerini belirtebiliyor mu?
3. Prizma, koni ve silindir modellerinin yüzeylerini düzleme açar ve bu modellerin her
yüzünün birer düzlemsel şekil olduğunu gösterebiliyor mu?
funduszeue.info
1. Uzayı tasvir edebiliyor mu?
2. İki düzlemin birbirine göre durumlarını belirleyebiliyor mu?
DOĞRU
funduszeue.info
1. Doğruyu, ışını ve doğru parçasını modelleri ile tasvir edebiliyor mu?
2. Doğrunun, ışının ve doğru parçasının çizgi modellerini oluşturabiliyor mu?
3. Yatay, dikey ve eğik doğru modellerine örnekler vererek çizimlerini yapabiliyor mu?
4. Düzlemde iki doğrunun birbirine göre durumlarını belirleyip,çizimlerini yapabiliyor mu?
NOKTA
funduszeue.info
1. Noktaya modelleriyle örnekler verebiliyor mu?
2. Noktayı sembolle gösterip, isimlendirebiliyor mu?
AÇI
funduszeue.info
1. Açıya, çevresindeki modellerden örnekler verebiliyor mu?
2. Açıyı modelleri ile çizebiliyor mu?
3. Dik açıya çevresindeki modellerden örnekler verip, çizebiliyor mu?
4. Açıları dar açı, dik açı, geniş açı ve doğru açı olarak sınıflandırabiliyor mu?
AÇI VE AÇI ÖLÇÜSÜ
funduszeue.info
1. Açının kenarlarını ve köşesini belirtebiliyor mu?
2. Açıyı isimlendirir ve sembolle gösterebiliyor mu?
3. Açıları, standart olmayan birimlerle ölçerek standart açı ölçme biriminin gerekliliğini
açıklayabiliyor mu?
4. Açıları standart açı ölçme araçlarıyla ölçerek açıları; dar, dik, geniş ve doğru açı olarak belirleyebiliyor mu?
5. Ölçüsü verilen bir açıyı çizebiliyor mu?
6. Açıların ölçülerini tahmin eder ve tahminini açıyı ölçerek kontrol edebiliyor mu?
ÜÇGEN, KARE, DİKDÖRTGEN VE ÇEMBER
funduszeue.info
1. Üçgen, kare, dikdörtgen ve çemberi modellerini kullanarak çizebiliyor mu?
2. Cetvel ve gönye kullanarak kare, dikdörtgen ve üçgeni çizebiliyor mu?
3. Üçgenin, karenin, dikdörtgenin çizgi modelleri üzerinde açıları gösterebiliyor mu?
4. Üçgen, kare, dikdörtgen ve çemberi köşe ve açı sayısına göre sınıflandırabiliyor mu?
ÜÇGEN, KARE ve DİKDÖRTGEN
funduszeue.info
1. Üçgen, kare ve dikdörtgeni isimlendirebiliyor mu?
2. Üçgen, kare ve dikdörtgenin kenarlarını isimlendirebiliyor mu?
3. Kare ve dikdörtgenin, kenar ve açı özelliklerini belirleyebiliyor mu?
4. Köşegeni belirleyebiliyor mu?
5. Üçgenleri kenar uzunluklarına göre sınıflandırabiliyor mu?
6. Üçgenleri açı ölçülerine göre sınıflandırabiliyor mu?
7. Üçgenin iç açılarının ölçülerinin toplamını belirleyebiliyor mu?
8. Açıölçer, gönye veya cetvel kullanarak dik üçgen, kare ve dikdörtgeni çizebiliyor mu?
ÇEMBER
funduszeue.info
1. Çemberin merkezini, yarıçapını ve çapını belirtebiliyor mu?
2. Pergel ve cetvelle çember çizerek merkezini, yarıçapını ve çapını adlandırabiliyor mu?
3. Çember ile daire arasındaki ilişkiyi açıklayabiliyor mu?
ÇOKGEN
funduszeue.info
1. Atatürk’ün geometri alanında yaptığı çalışmaların ülkemizdeki geometri öğretimine katkılarını açıklayabiliyor mu?
2. Çokgenleri sınıflandırabiliyor mu?
3. Düzgün çokgenleri ayırt edebiliyor mu?
DÖRTGEN
funduszeue.info
1. Paralelkenar, eşkenar dörtgen ve yamuğu tasvir edebiliyor mu?
2. Kare, dikdörtgen, paralelkenar, eşkenar dörtgen ve yamuğun açılarını ve açı ölçülerinin toplamını belirleyebiliyor mu?
3. Kare, dikdörtgen, paralelkenar, eşkenar dörtgen ve yamuğun kenar, açı ve köşegen özelliklerini belirleyebiliyor mu?
4. Üçgen, kare, dikdörtgen, paralelkenar, eşkenar dörtgen ve yamuğu çizebiliyor mu?
5. Üçgen, kare, dikdörtgen, paralelkenar ve yamuğun yüksekliklerini belirleyebiliyor mu?
ÖLÇME
ZAMANI ÖLÇME
funduszeue.info
1. Tam ve yarım saatleri okur, saati tam ve yarım saate ayarlayabiliyor mu?
2. Saat-gün, hafta-gün, ay-gün, mevsim-ay, yıl-hafta ve yıl-ay arasındaki ilişkileri açıklayabiliyor mu?
3. Zaman ölçme birimleriyle ilgili problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Saati okuyabiliyor mu?
2. Belirli bir zamanı, farklı zaman ölçme birimlerini kullanarak ifade edebiliyor mu?
3. Zaman ölçme birimlerinin kullanıldığı problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Dakika ile saniye arasındaki ilişkiyi açıklayabiliyor mu?
2. Saat-dakika, dakika-saniye arasındaki dönüşümleri yapabiliyor mu?
3. Yıl-ay-hafta-gün arasındaki ilişkileri açıklayabiliyor mu?
4. Zamanı ölçme birimlerinin kullanıldığı problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Zamanı ölçme birimleri ile ilgili problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
UZUNLUKLARI ÖLÇME
funduszeue.info
1. Standart olmayan farklı uzunluk ölçme birimlerini birlikte kullanarak bir uzunluğu ölçebiliyor mu?
2. Standart uzunluk ölçme araçlarını belirterek gerekliliğini açıklayaölçebiliyor mu?
3. Uzunlukları metre ve santimetre birimleriyle ölçeölçebiliyor mu?
4. Uzunlukları metre ve santimetre birimleriyle tahmin eder ve tahminini ölçme sonucuyla karşılaştıraölçebiliyor mu?
5. Metre ve santimetre birimleriyle ilgili problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
6. Standart olan veya olmayan uzunluk ölçü birimleriyle sayı doğrusu modelleri oluşturabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Metre ve santimetre arasındaki ilişkiyi açıklayaoluşturabiliyor mu?
2. Metre ve santimetre arasında ondalık kesir yazımını gerektirmeyen dönüşümler yapabiliyor mu?
3. Nesnelerin uzunluklarını tahmin eder ve tahminini ölçme sonucuyla karşılaştırabiliyor mu?
4. Cetvel kullanarak belirli bir uzunluğu ölçer ve ölçüsü verilen bir uzunluğu çizebiliyor mu?
5. Metre ve santimetre birimlerinin kullanıldığı problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Atatürk'ün önderliğinde ölçme birimlerine getirilen yeniliklerin gerekliliğini nedenleriyle
açıklayabiliyor mu?
2. Standart uzunluk ölçme birimlerinden kilometre ve milimetrenin kullanım alanlarını belirtebiliyor mu?
3 Milimetre-santimetre, santimetre-metre ve metre-kilometre arasındaki ilişkileri açıklayabiliyor mu?
4. Belirli uzunlukları farklı uzunluk ölçme birimleriyle ifade edebiliyor mu?
5. Bir uzunluğu en uygun uzunluk ölçme birimiyle tahmin eder ve tahminini ölçme yaparak kontrol edebiliyor mu?
6. Uzunluk ölçme birimlerinin kullanıldığı problemleri çözüp ,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Metre-kilometre, metre-santimetre-milimetre birimlerini birbirine dönüştürebiliyor mu?
2. Milimetre, santimetre, metre ve kilometre birimleri arasındaki dönüşümleri içeren problemleri çözüp ,kurabiliyor mu?
PARALARIMIZ
funduszeue.info
1. Paralarımızı tanıyabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Paralarımızla ilgili problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
TARTMA
funduszeue.info
1. Kilogramın kullanıldığı yerleri belirtebiliyor mu?
2. Kilogramla ilgili problemleri çözer ve kurar.
funduszeue.info
1. Kilogramın ve gramın kullanıldığı yerleri belirtir.
2. Kilogram ve gramla ilgili problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Tonun kullanıldığı yerleri belirtebiliyor mu?
2. Ton-kilogram, kilogram-gram ve gram-miligram arasındaki ilişkileri belirtebiliyor mu?
3. Ton, kilogram, gram ve miligramla ilgili problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
SIVILARI ÖLÇME
funduszeue.info
1. Standart olmayan sıvı ölçü birimlerini kullanarak sıvıların miktarını ölçer.
funduszeue.info
1. Standart sıvı ölçme aracı ve birimlerinin gerekliliğini açıklayarak litre veya yarım litre birimleriyle ölçmeler yapabiliyor mu?
2. Bir kaptaki sıvının miktarını litre ve yarım litre birimleriyle tahmin eder ve ölçme yaparak tahminini kontrol edebiliyor mu?
3. Sıvı ölçme birimlerinin kullanıldığı problemleri çözüp , kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Litre ve mililitre arasındaki ilişkiyi belirtebiliyor mu?
2. Litre ve mililitre arasında dönüşümler yapabiliyor mu?
3. Bir kaptaki sıvının miktarını, litre ve mililitre birimleriyle tahmin eder ve ölçme yaparak tahminini kontrol edebiliyor mu?
4. Litre ve mililitre ile ilgili problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Litre ve mililitre birimlerini birbirine dönüştürebiliyor mu?
2. Sıvı ölçme birimlerinin kullanıldığı problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
ÇEVRE
funduszeue.info
funduszeue.infoerin çevrelerini belirlebiliyor mu?
2. Düzlemsel şekillerin çevre uzunluğunu hesaplayabiliyor mu?
3. Düzlemsel şekillerin çevre uzunlukları ile ilgili problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Düzlemsel şekillerin çevre uzunluklarını belirleyebiliyor mu?
2. Kare ve dikdörtgenin çevre uzunlukları ile kenar uzunlukları arasındaki ilişkiyi belirleyebiliyor mu?
3. Aynı çevre uzunluğuna sahip farklı geometrik şekiller oluşturabiliyor mu?
4. Düzlemsel şekillerin çevre uzunluklarını hesaplamayla ilgili problemleri çözüp,kurabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Üçgen, kare, dikdörtgen, eşkenar dörtgen, paralelkenar ve yamuğun çevre uzunluklarını belirleyebiliyor mu?
2. Bir çemberin uzunluğu ile çapı arasındaki ilişkiyi ölçme yaparak belirleyebiliyor mu?
3. Çapı veya yarıçapı verilen bir çemberin uzunluğunu belirleyebiliyor mu?
4. Düzlemsel şekillerin çevre uzunlukları ile ilgili problemleri çözü,kurabiliyor mu?
ALAN
funduszeue.info
1. Cisimlerin bir yüzünün alanını standart olmayan birimlerle ölçebiliyor mu?
funduszeue.info
1. Bir alanı, standart olmayan alan ölçme birimleriyle tahmin eder ve birimleri sayarak tahminini kontrol edebiliyor mu?
2. Düzlemsel bölgelerin alanlarının, bu alanı kaplayan birim karelerin sayısı olduğunu belirleyebiliyor mu?
3. Karesel ve dikdörtgensel bölgelerin alanlarını birim kareleri kullanarak hesaplayabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Standart alan ölçme birimlerinin gerekliliğini açıklar, 1cm2 lik ve 1 m2 lik birimleri kullanarak ölçmeler yapabiliyor mu?
2. Belirlenen bir alanı cm2 ve m2 birimleriyle tahmin eder ve tahminini ölçme yaparak kontrol edebiliyor mu?
3. Dikdörtgensel ve karesel bölgelerin alanlarını santimetrekare ve metrekare birimleriyle hesaplayabiliyor mu?
4. Paralelkenarsal bölgenin alanını bulabiliyor mu?
5.Üçgensel bölgenin alanını bulabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Bir geometrik cismin hacmini standart olmayan bir birimle ölçebiliyor mu?
2. Aynı sayıdaki birimküpleri kullanarak farklı yapılar oluşturabiliyor mu?
VERİ
Tablo
funduszeue.info
1. Tabloları okuyabiliyor mu?
funduszeue.info
1. Veriyi tablo şeklinde düzenleyebiliyor mu?
funduszeue.info
1. Çetele ve sıklık tabloları oluşturabiliyor mu?
Nesne Grafiği
funduszeue.info
1. Bir problemle ilgili veri toplayıp,nesne grafiğini oluşturabiliyor mu?
2. Nesne grafiğini yorumlayabiliyor mu?
Şekil Grafiği
funduszeue.info
1. Bir problemle ilgili veri toplayabiliyor mu?
2. Şekil grafiğini oluşturabiliyor mu?
3. Şekil grafiğini yorumlayabiliyor mu?
Sütun Grafiği
funduszeue.info
1. Sütun grafiğini oluşturabiliyor mu?
2. Sütun grafiğini yorumlayabiliyor mu?
Olasılık
funduszeue.info
1. Olasılık belirten kelimeleri uygun cümlelerde kullanabiliyor mu?
Çizgi Grafiği
funduszeue.info
1. Çizgi grafiğini oluşturabiliyor mu?
2. Çizgi grafiğini yorumlayabiliyor mu?
3. Grafik kullanmanın sağladığı kolaylıkları açıklayabiliyor mu?
Tablo ve Şema
funduszeue.info
1. İki özelliğe göre tablo oluşturur ve tabloyu yorumlayabiliyor mu?
2. Şema yaparak verileri düzenleyebiliyor mu?
Aritmetik Ortalama
funduszeue.info
1. Aritmetik ortalamayı açıklayıp,hesaplayabiliyor mu?
Olasılık
funduszeue.info
1. Olayların olma olasılığı ile ilgili tahminler yapabiliyor mu?
2. Basit bir olayın olma ihtimali ile ilgili deney yapar ve sonucu yorumlayabiliyor mu?
3. Bir olayın adil olup olmadığı hakkında yorum yapabiliyor mu?

DERS: TÜRKÇE
DEĞERLENDİRME FORMLARI
BEP için hazırlanmış olan kaba değerlendirme formları öğrencinin performansını almak için hazırlanmış ve öğrencinin öncellikli gereksinimleri göz önünde bulundurulmuştur. Sunulan form öğrenciye kazandıracağımız amaçların belirlenmesinde bize kılavuzluk edecek ve kayıt altına alınacaktır. Buradan çıkacak olan sonuçlara göre öğrenciye kazdırılacak amaçların dökümü yapılacaktır.
ÖĞRENME ALANI: DİNLEME
funduszeue.infoe Kurallarını Uygulama 1 2 3 4 5 EVET HAYIR
1 Dinlemek için hazırlık yapar. X X X X X
2 Dinleme amacını belirler. X X X
3 Dinleme amacına uygun yöntem belirler. X X
4 Dikkatini dinlediğine yoğunlaştırır. X X X X X
5 Görgü kurallarına uygun dinler. X X X X X
2. Dinlediğini Anlama
1 Dinlediklerini anlamlandırmada ön bilgilerini kullanır. X X X X X
2 Dinlediklerini anlamlandırmada sunulan görsellerden yararlanır. X X X X X
3 Duyduğu sesleri ayırt eder. X X
4 Dinlerken vurgu, tonlama ve telâffuza dikkat eder. X X X X X
5 Dinlediklerini zihninde canlandırır. X X X X X
6 Dinlediklerinde ne, nerede, ne zaman, nasıl, niçin, ve kim sorularına (5N 1K) cevap arar. X X X X X
7 Dinlediklerinde geçen bilmediği kelimelerin anlamlarını tahmin eder. X X X X
8 Dinledikleri kelimelerin gerçek ve mecaz anlamlarını ayırt eder. X X
9 Dinlediklerinde eş ve zıt anlamlı kelimeleri ayırt eder. X X X X
10 Dinlediklerinde eş sesli kelimeleri ayırt eder. X X X X
11 Dinlediklerinde duygusal ve abartılı sözleri ayırt eder. X X X
12 Dinlediklerinde öznel ve nesnel yargıları ayırt eder. X X
13 Dinlediklerinde gerçek olanla hayal ürünü olanı ayırt eder. X X X
14 Dinlediklerinde sebep-sonuç ilişkileri kurar. X X X X
15 Dinlediği şiirin ana duygusunu belirler. X X X X
16 Dinlediklerinin konusunu belirler. X X X X X
17 Dinlediklerinin ana fikrini belirler. X X X X
18 Dinlediklerinde destekleyici ayrıntıları, yardımcı fikirleri bulur. X X
19 Dinlediği olayın nasıl gelişeceğini ve sonucunu tahmin eder. X X X X X
20 Konuşmacı, konuşma ortamı ve konuşma içeriği hakkındaki düşüncelerini belirtir. X X X
21 Konuşmacıyı, konuşma ortamını ve konuşma içeriğini değerlendirir. X X
22 Dinlediklerinde dil, ifade ve bilgi yanlışlıklarını belirler. X X X
23 Dinledikleriyle ilgili çıkarımlar yapar. X X X
24 Bir etkinliğin veya işin aşamalarını anlatan yönergeleri uygular. X X X X X
25 Dinlediklerinde geçen bilmediği kelimelerin anlamlarını araştırır. X X X X
26 Dinledikleriyle ilgili, kendi yaşantısından ve günlük hayattan örnekler verir. X X X X X
27 Dinlediği konuya uygun farklı başlıklar bulur. X X X
28 Dinlediklerine ilişkin karşılaştırmalar yapar. X X X X
29 Dinlediklerinde geçen varlıkları ve olayları sınıflandırır. X X X X X
30 Dinledikleri konulara ilişkin sorular sorar ve sorulara cevap verir. X X X X X
31 Dinlediklerini özetler. X X X
32 Başlıktan hareketle dinleyeceği konunun içeriğini tahmin eder. X X X X X
33 Dinlediklerinde ortaya konulan sorunları belirler ve onlara farklı çözümler bulur. X X X
34 Verilen örneklerin konuya uygun olup olmadığını sorgular. X
35 Dinlediklerini başkalarıyla paylaşır. X X X X X
36 Dinlediklerinde “hikâye unsurları”nı belirler. X X X X X
37 Dinlediklerinde önemliyi önemsizden ayırt eder. X
3. Tür, Yöntem ve Tekniklere Uygun Dinleme
1 Metni takip ederek dinler. X
2 Katılımlı dinler. X X X
3 Seçici dinler. X X
4 Not alarak dinler. X
5 Sorgulayarak dinler. X X
6 Bilgi edinmek için, haber, sunu, belgesel funduszeue.info ve izler. X X X X X
7 Eğlenmek için masal, hikâye, şarkı, tekerleme, tiyatro vb. dinler ve izler. X X X X X
8 Şiir ve müzik dinletilerine katılır. X X
9 Grup konuşmalarını ve tartışmalarını dinler. X X X X
ÖĞRENME ALANI:KONUŞMA
1. Konuşma Kurallarını Uygulama 1 2 3 4 5 EVET HAYIR
1 Konuşmak için hazırlık yapar. X X X X X
2 Konuşma yöntemini belirler. X X
3 Konuşma amacını belirler ve dinleyicilere ifade eder. X X X
4 Dinleyicilerle göz teması kurar. X X X X X
5 İşitilebilir bir ses tonuyla konuşur. X X X
6 Kelimeleri yerinde ve anlamlarına uygun kullanır. X X X X X
7 Kelimeleri doğru telâffuz eder. X X X X X
8 Akıcı konuşur. X X X X X
9 Sesine duygu tonu katar. X X X X X
10 Konuşmalarında beden dilini kullanır. X X X X X
11 Konuşma sırasında gereksiz hareketlerden kaçınır. X X X X X
12 Konu dışına çıkmadan konuşur. X X X X
13 Görgü kurallarına ve değerlere (millî, manevî, kültürel, ahlaki, sosyal vb.) uygun konuşur. X X X X X
2. Kendini Sözlü Olarak İfade Etme
1 Kendine güvenerek konuşur. X X X X X
2 Konuşmasında olayları oluş sırasına göre anlatır. X X X X X
3 Konuşmasında söz varlığını kullanır. X X
4 Yeni öğrendiği kelimeleri konuşmalarında kullanır. X X X X X
5 Konuşmasını görsel sunuyla destekler. X X X X X
6 Dinleyici grubunu ve bulunduğu ortamı dikkate alarak konuşur. X X X
7 Konuşmasında ana fikri vurgular. X X X
8 Konuşmasında yardımcı fikirleri ve destekleyici ayrıntıları vurgular. X X
9 Konuşmasında, önemsediği bilgileri vurgular. X X X
10 Düşüncelerini mantıksal bütünlük içinde sunar. X X
11 Konuşurken dinleyicilere sorular sorar ve sorulara cevap verir. X X X X X
12 Konuşmalarında yaşantısından ve günlük hayattan örnekler verir. X X X X X
13 Konuşmalarında destekleyici ve açıklayıcı örnekler verir. X X X
14 Konuşmalarında farklı düşünmeye yönlendiren ifadeleri kullanır. X X
15 Konuşmalarında önem belirten ifadeleri kullanır. X X
16 Konuşmasını, konuşma içeriğini ve konuşma ortamını değerlendirir. X X
17 Konuşması, konuşma içeriği ve konuşma ortamı hakkında düşünce belirtir. X X X
18 Konuşmalarında karşılaştırmalar yapar. X X X X
19 Konuşmalarında sebep-sonuç ilişkileri kurar. X X X X
20 Bir fikre katılıp katılmadığını nedenleriyle ortaya koyar. X X X
21 Duygu, düşünce ve hayallerini sözlü olarak ifade eder. X X X X X
22 Konuşmasını özetler. X X
23 Dilek, istek, beğeni ve şikâyetlerini ilgili kişilere bildirir. X X X
24 Kendisini, ailesini ve çevresini tanıtır. X X X X X
25 Hoşlanıp hoşlanmadığı olay, durum, kişi vb. hakkında konuşur. X X
26 Bilgi edinmek amacıyla soru sorar. X X X X X
27 Konuşmasının başında ve sonunda dikkat çekici, çarpıcı ifadeleri kullanır. X X
28 Konuşmalarında tanımlamalar yapar. X
29 Konuşmalarında mizahî ögelere yer verir. X X
30 Konuşmalarında ne, nerede, ne zaman, nasıl, niçin ve kim (5N 1K) ögelerini vurgular. X X X X X
3. Tür, Yöntem ve Tekniklere Uygun Konuşma
1 Günlük ilişkilerin gerektirdiği farklı durumlara uygun konuşur. X X X X X
2 Grup çalışmalarında duygu ve düşüncelerini paylaşır. X X X X X
3 Topluluk önünde konuşur. X X X X X
4 Üstlendiği role uygun konuşur. X X X X X
5 Masal, hikâye, fıkra veya filmi tekniğine uygun anlatır. X X X X X
6 Deneyim ve anılarını anlatır. X X X X X
7 Konuşmalarında betimlemeler yapar. X X X X X
8 İkna edici konuşur. X X X
9 Bilgi vermek amacıyla konuşur. X X
10 Sorgulayarak konuşur. X X
11 Bildiği şiirleri topluluk önünde okur. X X X X X
12 Bilgi almak amacıyla görüşmeler yapar. X
ÖĞRENME ALANI: OKUMA
funduszeue.info Kurallarını Uygulama 1 2 3 4 5
1 Okumak için hazırlık yapar. X X X X X
2 Okuma amacını belirler. X X X
3 Okuma amacına uygun yöntem belirler. X X
4 Okuduğu kelimeleri doğru telâffuz eder. X X X X X
5 Noktalama işaretlerine dikkat ederek okur. X X X X X
6 İşitilebilir bir ses tonuyla okur. X X X
7 Sesli okumada vurgu ve tonlamalara dikkat eder. X X X X
8 Akıcı okur. X X X X X
9 Kurallarına uygun sessiz okur. X X X X
10 Dikkatini okuduğuna yoğunlaştırır. X X X X X
11 Kitabı özenle kullanır. X X
2. Okuduğunu Anlama
1 Ön bilgilerini kullanarak okuduğunu anlamlandırır. X X X X X
2 Metinde verilen ipuçlarından hareketle karşılaştığı yeni kelimelerin anlamlarını tahmin eder. X X X X
3 Okuma öncesi, okuma sırası ve sonrasında metinle ilgili soruları cevaplandırır. X X X X X
4 Metnin giriş, gelişme ve sonuç bölümleri hakkında tahminlerde bulunur. X X X X
5 Okuduklarını zihninde canlandırır. X X X X X
6 Okuduklarında duygusal ve abartılı ögeleri belirler ve sorgular. X X X
7 Okuduklarında ne, nerede, ne zaman, nasıl, niçin ve kim (5N 1K) sorularına cevap arar. X X X X X
8 Farklı düşünmeye yönlendiren ifadeleri dikkate alarak okur. X X X X
9 Önem belirten ifadeleri dikkate alarak okur. X X X
10 Okuduklarında karşılaştırmalar yapar. X X X X
11 Okuduklarında sebep-sonuç ilişkileri kurar. X X X X X
12 Betimleyen ve tanımlayan ifadeleri dikkate alarak okur. X X
13 Genel ve özel durumları bildiren ifadeleri dikkate alarak okur. X X
14 Destekleyici ve açıklayıcı ifadeleri dikkate alarak okur. X X X
15 Özetleyen ve sonuç bildiren ifadeleri dikkate alarak okur. X X X
16 Okuduklarında gerçek olanla hayal ürünü olanı ayırt eder. X X X
17 Okuduğu metindeki öznel ve nesnel yargıları ayırt eder. X X
18 Okuduklarının konusunu belirler. X X X X X
19 Okuduğunun ana fikrini belirler. X X X X
20 Okuduklarında yardımcı fikirleri ve destekleyici ayrıntıları belirler. X X
21 Okuduğu şiirin ana duygusunu belirler. X X X X
22 Okuduğu metnin içeriği hakkındaki düşüncelerini belirtir. X X X
23 Okumasını, metnin içeriğini ve okuma ortamını değerlendirir. X X
24 Başlıktan hareketle okuyacağı metnin içeriğini tahmin eder. X X X X X
25 Başlık ve içerik ilişkisini sorgular. X X X
26 Metindeki anlam bakımından çelişkili ifadeleri saptar. X X X
27 Okuduklarından çıkarımlar yapar. X X X
28 Metinde ortaya konan sorunları belirler ve onlara farklı çözümler bulur. X X X X
29 Metindeki düşüncelerle kendi düşünceleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları belirler. X X X X
30 Bir etkinliğin veya işin aşamalarını anlatan yönergeleri uygular. X X X X X
31 Okuduklarıyla ilgili, kendi yaşantısından ve günlük hayattan örnekler verir. X X X X X
32 Okuduğunu özetler X X X
33 Okuduklarında “hikâye unsurları”nı belirler. X X X X X
34 Yazarın amacını belirler. X X
35 Okuduğu metnin yazarı hakkında bilgi edinir. X X X X X
36 Okuduklarında geçen varlıkları ve olayları sınıflandırır. X X X X
37 Okuduğunu anlamlandırmada görsellerden yararlanır. X X X X X
38 Görsellerden yararlanarak metnin içeriğini tahmin eder. X X X X X
39 Okuduklarında eksik bırakılan ve konuyla ilgisi olmayan bilgiyi fark eder. X
40 Okuduklarındaki dil, ifade ve bilgi yanlışlarını belirler. X X X
41 Verilen örneklerin konuya uygun olup olmadığını sorgular. X
42 Metin içerisindeki renkli, altı çizili, koyu vb. ifadelerin önemli noktaları vurguladığını bilerek okur. X X X X X
3. Anlam Kurma
1 Metin içi anlam kurar. X X X X X
2 Metin dışı anlam kurar. X X X
3 Metinler arası anlam kurar. X X
4. Söz Varlığını Geliştirme
1 Görsellerden yararlanarak söz varlığını geliştirir. X X X X X
2 Kelimelerin eş ve zıt anlamlılarını bulur. X X X X
3 Eş sesli kelimelerin anlamlarını ayırt eder. X X X X
4 Bilmediği kelimelerin anlamlarını araştırır. X X X X X
5 Ekleri kullanarak kelimeler türetir. X X X
6 Seslerden heceler, hecelerden kelimeler, kelimelerden cümleler oluşturarak okur. X
7 Kelimelerin gerçek, mecaz ve terim anlamlarını ayırt eder. X X
5. Tür, Yöntem ve Tekniklere Uygun Okuma
1 Serbest okuma yapar. X X X X X
2 Anlama tekniklerini kullanır. X X X X
3 Not alarak okur. X X X
4 Okurken önemli gördüğü yerleri belirginleştirir. X X X X
5 Metnin türünü dikkate alarak okur. X X X X X
6 Bilgi edinmek için okur. X X X X X
7 Eğlenmek için fıkra, bilmece, tekerleme, masal vb. okur. X X X X X
8 Paylaşarak okumaktan zevk alır. X X X X X
9 Yankılayıcı (tekrar ederek) okur. X X
10 Rehber yardımıyla okur. X X X
11 Sorgulayıcı okur. X X X X
12 Gazete ve dergi okur. X X X X X
ÖĞRENME ALANI: YAZMA
1. Yazma Kurallarını Uygulama 1 2 3 4 5 EVET HAYIR
1 Yazmak için hazırlık yapar. X X X X X
2 Yazma amacını belirler. X X X
3 Yazma yöntemini belirler. X X
4 Kelimeler, cümleler ve satırlar arasında uygun boşluklar bırakır. X X X X X
5 Bitişik eğik yazı harflerini kurallarına uygun yazar. X X
6 Bütün yazılarını bitişik eğik yazı ile yazar. X X X X X
7 Matematiksel ifadeleri doğru yazar. X X X
8 Anlamlı ve kurallı cümleler yazar. X X X X X
9 Yazılarında noktalama işaretlerini doğru ve yerinde kullanır. X X X X X
10 Yazılarında imlâ kurallarını uygular. X X X X X
11 Sayfa düzenine ve temizliğine dikkat eder. X X X X X
12 Sıralamalarda sayı, sembol ve işaretlerden yararlanır. X X
13 Yazılarında sözlük ve imlâ kılavuzundan yararlanır. X X X X
14 Yazılarında kelime tekrarından kaçınır. X X
15 Konu dışına çıkmadan yazar. X X X
2. Kendini Yazılı Olarak İfade Etme
1 Kelimeleri yerinde ve anlamlarına uygun kullanır. X X X X
2 Yeni öğrendiği kelimeleri yazılarında kullanır. X X X X
3 Yazısına uygun başlık belirler. X X X X
4 Yazısında alt başlıkları belirler. X X
5 Yazısının giriş ve sonuç cümlelerini özenle seçer. X X
6 Yazılarında söz varlığından yararlanır. X X
7 Olayları, oluş sırasına göre yazar. X X X X X
8 Yazılarında mizahî ögelere yer verir. X X
9 Yazılarında kelime türlerini işlevine uygun kullanır. X X X
10 Yazılarında farklı cümle yapılarına yer verir. X
11 Mantıksal bütünlük içinde yazar. X X
12 Yazılarında genelden özele, özelden genele doğru yazar. X
13 Yazılarında ana fikre yer verir. X X X
14 Yazılarında yardımcı fikirlere yer verir. X X
15 Yazılarında farklı düşünmeye yönlendiren ifadeleri kullanır. X X X
16 Yazılarında kendi yaşantısından ve günlük hayattan örnekler verir. X X X X X
17 Yazılarında uygun ifadeleri kullanarak destekleyici ve açıklayıcı örnekler verir. X X X X
18 Yazılarında karşılaştırmalar yapar. X X X X
19 Yazılarında sebep-sonuç ilişkileri kurar. X X X X
20 Yazılarında tanımlamalar yapar. X
21 İmza atar ve anlamını bilir. X X
22 İzlenim ve deneyimlerine dayalı yazılar yazar. X X X X X
23 Duygu, düşünce ve hayallerini anlatan yazılar yazar. X X X X X
24 Kendisini, ailesini ve çevresini tanıtan yazılar yazar. X X X X X
25 Özet çıkarır. X X X
26 Kendisine ilginç ve çekici gelen karakter, olay, yer, an vb. ile ilgili görüş ve düşüncelerini yazar. X X X X
27 Bir fikre katılıp katılmadığını nedenleriyle açıklayan yazılar yazar. X X X X
28 Bir etkinliğin, işin vb. aşamalarını anlatan yönergeler hazırlar. X X
29 Formları yönergelerine uygun doldurur. X X
30 Sorular yazar. X X X X
31 Dilek, istek ve şikâyetlerini yazılı olarak ifade eder. X
32 Eksik bırakılan metni yazarak tamamlar. X X
33 Hoşlanıp hoşlanmadıklarıyla ilgili yazılar yazar. X X
35 Yazısını anlam ve biçim açısından değerlendirir. X X X
34 Yazılarında önem belirten ifadeleri kullanır. X X
35 Yazılarında ne, nerede, ne zaman, nasıl, niçin ve kim (5N 1K) ögelerini vurgular. X X X X X
3. Tür, Yöntem ve Tekniklere Uygun Yazma
1 Günlük, anı vb. yazar. X X X X
2 Davetiye ve tebrik kartı yazar. X X X X X
3 Mektup yazar. X X X X
4 Duyuru, afiş vb. yazar. X X X
5 Açıklayıcı ve bilgilendirici yazılar yazar. X X X
6 Hikâye yazar. X X X X X
7 Yazılarında betimlemeler yapar. X X X X X
8 Kısa oyunlar yazar. X X X
9 Şiir yazar. X X X X
10 İkna edici yazılar yazar. X X X
11 Sorgulayıcı yazılar yazar. X X
12 İş birliği yaparak yazar. X X X X X
13 Not alır. X
14 Vurgulamak istediği kelime ya da cümleleri farklı yazar. X X X
15 Dikte etme çalışmalarına katılır. X X
16 Verilen cümle ya da metne bakarak yazar. X
17 Seslerden heceler, hecelerden kelimeler; kelimelerden cümleler oluşturur. X X
18 İstediği bir konuda yazılar yazar. X X X X X
19 Planlı yazma yöntemine uygun yazar. X
ÖĞRENME ALANI: GÖRSEL OKUMA VE GÖRSEL SUNU
1.Görsel Okuma 1 2 3 4 5
1 Şekil, sembol ve işaretlerin anlamlarını bilir. X X X X X
2 Reklamlarda verilen mesajları sorgular. X X X X X
3 Resim ve fotoğrafları yorumlar. X X X X X
4 Karikatürde verilen mesajı algılar. X X X
5 Kitle iletişim araçlarıyla (gazete, dergi, TV ) verilen bilgileri, haberleri, düşünceleri sorgular. X X X X X
6 Beden dilini yorumlar. X X X X X
7 Doğayı izler, doğadaki değişimleri fark eder ve yorumlar. X X X X X
8 Çevresindeki sosyal olayları anlamlandırır ve yorumlar. X X X X X
9 Renkleri tanır, anlamlandırır ve yorumlar. X X X X X
10 Görsellerden hareketle cümleler ve metinler yazar. X X X X X
11 Grafik ve tablo ile verilenleri yorumlar. X X X X
12 Harita ve kroki okur. X X X
13 Bilgi toplamak amacıyla bilişim teknolojilerinden yararlanır. X X X
14 Trafik işaretlerinin anlamlarını bilir. X X X X X
15 Görsellerle sunulan bilgileri, olayları, düşünceleri yorumlar ve değerlendirir. X
2. Görsel Sunu
1 Bilgi, düşünce ve izlenimlerini resim, şekil ve sembol kullanarak görselleştirir. X X X X X
2 Duygu, düşünce ve bilgilerini görselleştirmede renkleri kullanır. X X X X X
3 Duygu, düşünce ve izlenimlerini drama, tiyatro, müzikli oyun, kukla vb. yollarla sunar. X X X X X
4 Sunularında gerçek nesne ve modelleri kullanır. X X X X X
5 Sunularında içeriğe uygun görseller seçer ve kullanır. X X X X
6 Sunuma hazırlık yapar. X X X X X
7 Sunum yöntemini belirler X X X
8 Bilgileri tablo ve grafikle sunar. X X X
9 Sunularında harita ve krokiden yararlanır. X X
10 Bilgi, duygu ve düşüncelerini sunmak amacıyla bilişim teknolojilerinden yararlanır. X X X
11 Sunularını değerlendirir. X X X
DERS:HAYAT BİLGİSİ
DEĞERLENDİRME FORMLARI
BEP için hazırlanmış olan kaba değerlendirme formları öğrencinin performansını almak için hazırlanmış ve öğrencinin öncellikli gereksinimleri göz önünde bulundurulmuştur. Sunulan form öğrenciye kazandıracağımız amaçların belirlenmesinde bize kılavuzluk edecek ve kayıt altına alınacaktır. Buradan çıkacak olan sonuçlara göre öğrenciye kazdırılacak amaçların dökümü yapılacaktır.
funduszeue.info
funduszeue.info: OKUL HEYCANIM
KAZANIMLAR EVET HAYIR
1. Fiziksel özelliklerini fark ederek kendini tanıyıp, tanıtabiliyor mu?
2. Duygularını fark ederek kendini tanıyıp, ifade edebiliyor mu?
3. Neleri kolayca yapabildiğine ve neleri yapmaktan hoşlandığına karar verebiliyor mu?
4. Bir gününü nasıl geçireceğini planlar ve yaptığı plana uyabiliyor mu?
5. Arkadaşlarının oyunlarına katılırken, onlarla oyun kurarken ve oynarken uygun davranışlarda bulunabiliyor mu?
6. Oyunlar sırasında kendisinin ve arkadaşlarının hata yapabileceğini kabul edebiliyor mu?
7. Kullanacağı ders araç gereçlerini seçebiliyor mu?
8. Kişisel bakımını sağlamak için yapabileceklerini belirleyebiliyor mu?
9. Sınıfının yerini ve sırasını bulmak için konumla ilgili temel kavramları (sağında, solunda, yanında, karşısında, önünde, arkasında, üstünde ve altında) kullanabiliyor mu?
Okul ve sınıf kurallarını belirleme çalışmalarına katılıp ve bu kurallara uya
Türk Bayrağı'nı ve İstiklâl Marşı'nı tanır ve bunlara saygı gösterebiliyor mu?
Öğretmeninin ve arkadaşlarının sözlerini kesmeden dinleyebiliyor mu?
Arkadaşları ile benzer ve farklı yönlerini fark edebiliyor mu?
Arkadaşları ile iyi ilişkiler geliştirme konusunda yapması gerekenleri sözlü olarak ifade edebiliyor mu?
Arkadaş edinir ve arkadaşıyla ilgili duygularını ona açıklayabiliyor mu?
Beslenme saatinde temizlik ve görgü kurallarına uyabiliyor mu?
Okulda, arkadaşlarının sergiledikleri davranışların etik olup olmadığını fark edebiliyor mu?
Arkadaşlarıyla eğlenmenin doğal bir ihtiyaç olduğunu kabul ederek, özel gün kutlamalarına katılmaya istekli olabiliyor mu?
Okul ve sınıf eşyalarını tanır ve özenli kullanabiliyor mu?
Atatürk resmi, Türk Bayrağı, İstiklal Marşı ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin sınıfta bulunma nedenleri hakkında sorular sorabiliyor mu?
Atatürk'ün hayatını öğrenmeye istekli olabiliyor mu?
Millî bayramları kutlamak amacıyla yapılan hazırlıklara ve kutlamalara coşkuyla katılabiliyor mu?
Sağlığını korumak için aşı olması gerektiğini anlar ve aşı olmaktan kaçınmaz.
Görev almak istediği kulübü tercih etme nedenini açıklayabiliyor mu?
Kulüp ve diğer grup çalışmalarında olumlu değerleri gözetebiliyor mu?
Kulüp ve diğer grup çalışmalarında bir görevin tamamlanması için işbirliği yapar ve sorumluluğu paylaşabiliyor mu?
Bilgi edinebilmek için uygun sorular sorar ve resimli kaynaklardan yararlanabiliyor mu?
Okulda ortaya çıkan sorunları fark eder, karşılaşabileceği her sorunun birden fazla çözümü olabileceğini kabul edebiliyor mu?
Okulda çalışanların mesleklerini, görevlerini tanır ve acil durumlarda kimlere başvuracağını biliyor mu?
Görsel, işitsel ve hem görsel hem işitsel iletişim araçlarından yararlanarak doğal afetlerin zararlarını fark edebiliyor mu?
Doğal afetlerin etkilerinden korunmak için okuldaki güvenlik önlemlerinin gereğini yerine getirebiliyor mu?
Trafikteki çeşitli sesleri tanır, aralarındaki farklılıkları ayırt eder ve bunu özgün biçimde ifade edebiliyor mu?
Trafikte görme ve görülme kavramlarını kavrar ve yolda koştuğu zaman başkaları tarafından görülme olasılığının azaldığını, bunun da bir risk oluşturduğunu kabul edebiliyor mu?
Okula geliş ve gidişlerde karşıdan karşıya geçerken güvenli yerleri kullanabiliyor mu?
Okula geliş ve gidişleri sırasında karşılaştığı insanlarla etkileşimde bulunurken nasıl davranması gerektiğini araştırabiliyor mu?
Okuldaki kaynakların neden bilinçli tüketilmesi gerektiğini açıklayabiliyor mu?
Okulu ve okul çevresini tanımada hangi duyu organlarından yararlandığını fark edebiliyor mu?
Sınıfını, okulunu ve çevresini temiz tutmak ve korumak için sorumluluk alabiliyor mu?
"Okul Heyecanım" temasında geçen kavramları yerinde ve doğru bir biçimde kullanabiliyor mu?
2. TEMA: BENİM EŞSİZ YUVAM
KAZANIMLAR EVET HAYIR
1. Her canlının bir yuvaya ihtiyacı olduğunu fark edebiliyor mu?
2. Evinin adresini ve telefon numarasını söyleyebiliyor mu?
3. Canlıların nasıl beslendiklerini araştırabiliyor mu?
4. Mutfakta büyüklerinin yemek yapmasını gözlemleyerek donma, erime, kaynama, buharlaşma olaylarını fark edebiliyor mu?
5. Yemek saatinden önce ve sonra yapması gerekenleri ayırt eder ve görgü kurallarına uygun davranışlar gösterebiliyor mu?
6. Evde kuralların neden gerekli olduğunu açıklayabiliyor mu?
7. Günlük yaşamında oyun oynamak ve ders çalışmak için harcayacağı süreler arasında denge kurabiliyor mu?
8. Kendi çocukluğu hakkında araştırma yapabiliyor mu?
9. Fiziksel özelliklerini tanıyarak bu özellikleri hakkında olumlu düşünüyor mu?
Kişisel eşyalarını özenli kullanabiliyor mu?
Başkalarının eşyalarını izin alarak kullanır ve bu eşyalara zarar vermez.
Ailesindeki bireyleri tanır ve tanıtabiliyor mu?
Ailedeki yardımlaşmayı ve görev dağılımını araştırır, dayanışmaya günlük hayattan örnekler gösterebiliyor mu?
Aile içinde görevlerini yerine getirirken kimlerden nasıl yardım alacağına karar verebiliyor mu?
Ailenin dayanışma ve iş birliği yapılan özel bir çevre olduğunu kavrayabiliyor mu?
Ailesinde ve akrabaları arasında etik değerlere ne kadar önem verildiğini gözlemleyebiliyor mu?
Kendisinin ve ailesindekilerin hata yapabileceğini ve bunun doğal olduğunu kabul edebiliyor mu?
Çevresindeki insanlara karşı hissettiği duyguları fark edip ve bunları uygun biçimde ifade edebiliyor mu?
Evi ve ailesiyle ilgili duygu ve düşüncelerini özgün bir biçimde ifade edebiliyor mu?
Ailesindeki liderin/liderlerin ailedeki rolünü fark edebiliyor mu?
Günlük zamanının bir bölümünü ailesi ve yakın çevresiyle birlikte eğlenmek için harcayabiliyor mu?
Ailesi ve yakın çevresi ile ilişki kurmada hangi duyu organlarından yararlandığını açıklayabiliyor mu?
Evlerde kullanılan kaynakların hayatımızdaki yerini ve önemini belirtebiliyor mu?
Paranın değişim aracı olarak işlevini fark edebiliyor mu?
Aile bütçesi hazırlama çalışmalarına katılarak paranın sınırlı bir kaynak olduğunu keşfedebiliyor mu?
Evdeki alet ve makineleri, çıkardıkları seslere göre ayırt edebiliyor mu?
Evindeki alet ve makineleri güvenli bir şekilde kullanmak için sorular sorabiliyor mu?
Evde güvenlik kurallarına uyulmadığında doğabilecek sonuçlarla ilgili çıkarımlarda bulunabiliyor mu?
Doğal afetler karşısında yapması gerekenleri belirleyerek ailesiyle birlikte hazırlık yapabiliyor mu?
"Benim Eşsiz Yuvam" temasında geçen kavramları yerinde ve doğru bir biçimde kullana
3. TEMA: DÜN, BUGÜN, YARIN
KAZANIMLAR EVET HAYIR
1. Geçmiş, şimdi, gelecek zaman dilimlerini ayırt eder ve uygun yerde kullanabiliyor mu?
2. Bazı davranışları, önceki yıllarda tek başına yapamadığı halde şimdi yapabildiğini fark edebiliyor mu?
3. Küçükken sahip olduğu bir oyuncağıyla ilgili duygu ve düşüncelerini ifade ederek bunu arkadaşlarıyla paylaşabiliyor mu?
4. Eşyaların, satın alındığı ilk hali ile kullanıldıktan sonraki halini karşılaştırarak, eşyaların zaman içerisinde nasıl bir değişime uğradığını inceleyebiliyor mu?
5. Kısa bir öz geçmiş hazırlayarak kendini tanıtabiliyor mu?
6. Atatürk'ün çocukluk anılarını araştırarak sınıfta sunabiliyor mu?
7. Geçmişten günümüze, kılık kıyafette oluşan değişiklikleri araştırır ve bir kıyafet tasarlayabiliyor mu?
8. Bayram kutlamalarındaki duygularını sözlü olarak ifade edebiliyor mu?
Dünya'nın kendi çevresinde dönmesini bir model üzerinden gözlemler ve bunun sonuçlarını fark ede
9. Canlıların hareketlerini ve seslerini birbirinden ayırt ederek, özgün bir biçimde ifade edebiliyor mu?
Mevsim değişikliklerine bağlı olarak canlıların yaşamlarındaki değişiklikleri fark edebiliyor mu?
Takvimi kullanarak hava durumundaki değişiklikleri günlük olarak gözlemler ve gözlem sonuçlarını verilen bir grafik üzerinde gösterebiliyor mu?
Yeryüzündeki ve gökyüzündeki varlıkları gözlemleyerek doğadaki renk çeşitliliğini fark edebiliyor mu?
" Dün, Bugün, Yarın" temasında geçen kavramları yerinde ve doğru bir biçimde kullanabiliyor mu?
funduszeue.info
funduszeue.info: OKUL HEYECANIM
KAZANIMLAR EVET HAYIR
1. Okulla ilgili, günlük işlerini öncelik sırasına koyarak her işi belirlenen zaman içinde yapabiliyor mu?
2. Ders araç ve gereçlerini günlük ders programına göre hazırlar ve bunları uygun bir biçimde kullanabiliyor mu?
3. Gerektiğinde büyüklerinden yardım alarak kişisel bakımını yapabiliyor mu?
4. Sınıfının ve sırasının yerini şekil çizerek gösterebiliyor mu?
5. Okul kurallarının neden konduğunu araştırıp, açıklayabiliyor mu?
6. Türk Bayrağı'na ve İstiklâl Marşı'na neden saygı gösterilmesi gerektiğini açıklayabiliyor mu?
7. Neden dengeli ve düzenli beslenmesi gerektiğini araştırıp, anlatabiliyor mu?
8. Okulda, kendisinin ve arkadaşlarının güçlü yanlarını tanıyabiliyor mu?
9. Arkadaşları ile farklılıklarının doğal olduğunu kabul edebiliyor mu?
Duygularının kendisini ve arkadaşlarını nasıl etkilediğini fark edebiliyor mu?
Okul ve sınıf eşyalarını neden özenli kullanması gerektiğini açılabiliyor mu?
Okula geliş ve gidişleri sırasında karşılaştığı ulaşım araçlarını gözlemler ve sınıflandırıp açılabiliyor mu?
Okula geliş ve gidişlerinde kendisinin ve başkalarının trafikteki davranışlarını gözlemleyerek, doğru ve yanlış davranışları ayırt edebiliyor mu?
Okula geliş ve gidişlerinde karşılaştığı insanlarla etkileşimde bulunurken nasıl davranması gerektiğini açıklayabiliyor mu?
Vücudunun bölümlerini tanıyarak,kendisinin ve arkadaşlarının vücudunun değerli olduğunu kabul edebiliyor mu?
Sağlığını koruma Sorumluluğunu üstlenir ve okulda sağlığını korumak için yapması gerekenleri açıklayabiliyor mu?
Millî bayramları kutlamak amacıyla hazırlık yapar ve kutlama için alternatifler üretebiliyor mu?
Kendisinin ve arkadaşlarının etik olmayan davranışlarını fark eder,arkadaşlarıyla ilişkilerinde olumlu değerleri gözetebiliyor mu?
Özensiz iletişimin yaratacağı sorunları belirleyerek, öğretmeni ve arkadaşlarıyla iletişim kurarken nezaket ifadeleri kullanabiliyor mu?
Dinî bayramların, milletimizin paylaşım ve dayanışma içine girdiği özel günler olduğunu fark eder ve bayram kutlamalarına katılabiliyor mu?
Çevresindeki insanların mesleklerinin farklı özellikler gerektirdiğini açıklayabiliyor mu?
Okulu, öğretmeni ve arkadaşlarıyla ilgili duygu ve düşüncelerinin zaman içinde nasıl değiştiğini görsel materyaller tasarlayarak açıklayabiliyor mu?
Bilinçli tüketici olmanın ayırt edici özelliklerini araştırarak okuldaki kaynakları bilinçli tüketmenin önemini açıklayabiliyor mu?
Okulu ve çevresini korumak için alternatifler üretebiliyor mu?
Atatürk'ün öğrenim hayatı hakkında araştırma yapıp,bulgularını canlandırabiliyor mu?
Arkadaşları ile birlikte oynamak,çalışmak ve özel günleri kutlamak için plan yapıp,planını uygulayabiliyor mu?
Kaynak kitaplardan nasıl yararlanacağını açıklayıp, bunlardan yararlanabiliyor mu?
Kulüp çalışmaları ile ilgili olarak geliştirilen bir proje üzerinde arkadaşlarıyla iş birliği yaparak çalışabiliyor mu?
Görev aldığı kulüp çalışmalarının kişisel gelişimine katkısını açıklayabiliyor mu?
Kulüp ve diğer grup çalışmalarında yapılacak işler konusunda arkadaşlarını yönlendirip, onları cesaretlendirip gerektiğinde yardımda bulunabiliyor mu?
Grup çalışmaları sırasında başka gruplarla dayanışma içine girerek kendi grubuna destek sağlayabiliyor mu?
Okulda ortaya çıkabilecek sorunlarla ilgili farklı çözüm yolları üretip, sorunları çözmek için gerektiğinde okul çalışanlarından, öğretmenlerinden ve arkadaşlarından yardım isteyebiliyor mu?
"Okul Heyecanım" temasında geçen kavramları yerinde ve doğru bir biçimde kullanabiliyor mu?
2. TEMA: BENİM EŞSİZ YUVAM
KAZANIMLAR EVET HAYIR
1. Her canlının bir yuvaya ihtiyacı olduğunu kavrar ve canlıların yuvalarını birbirinden ayırt edebiliyor mu?
2. Evinin ayırt edici bir özelliğini belirterek bu özelliğin evini nasıl ''eşsiz'' kıldığını açıklayabiliyor mu?
3. Güneş'in doğuşunu ve batışını gözlemleyerek doğu ve batı kavramlarını kavrar, evinin bölümlerini yönlere göre tarif edebiliyor mu?
funduszeue.info yerini, konum ile ilgili temel kavramları (sağında,solunda,yanında, karşısında, önünde, arkasında, üstünde ve altında) kullanarak bildiği yere göre tarif edebiliyor mu?
5. Gerektiğinde kendi evine veya aile büyüklerine ulaşabilmesi için gerekli bilgilere sahip olabiliyor mu?
6. Evindeki iletişim araçlarını yerinde ve doğru kullanabiliyor mu?
7. Ülkemizde meydana gelen doğal afetlere örnekler vererek, doğal afetlerin yaşanmasında hem doğanın hem de insanların rolü olduğunu kavrayıp,bunlardan korunma yollarını keşfedebiliyor mu?
8. Organların işlevleri ile sağlıklı yaşam arasında ilişki kurabiliyor mu?
9. Sağlıklı büyüme ve gelişme ile kişisel bakım, spor, dengeli ve düzenli beslenme arasındaki ilişkiyi açıklayabiliyor mu?
Yemek yerken uyulması gereken görgü kurallarının nedenlerini açıklayabiliyor mu?
Zaman ifadelerini doğru kullanarak günlük ve haftalık plan yapıp,plana uyabiliyor mu?
Aile bireylerinin çocukluğunu araştırabiliyor mu?
Yakın çevresindeki kişilerin iş ve meslekleriyle ilgili gözlemler yaparak bu kişilerin hayatımızı kolaylaştırmak için neler yaptıklarını açıklayabiliyor mu?
Her iş ve mesleğin gerekli ve saygın olduğunu takdir ederek herhangi bir mesleğin insanların hangi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olduğunu araştıra
Topluma örnek olan kişilerin çocukluğunu araştırabiliyor mu?
Aile bireyleri arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları gözlemler ve gözlem sonuçlarını çeşitli yollarla ifade edebiliyor mu?
Evde uyulması gereken kuralların belirlenmesine katkıda bulunabiliyor mu?
Aile içinde kimin kime, nasıl yardım ettiğini gözlemleyerek, aile içinde üstlenebileceği görevlerle ilgili yeni fikirler üretebiliyor mu?
El-göz koordinasyonunu ve el becerilerini geliştirebilecek,aile içi görevleri üstlenmeye istekli oluyor mu?
Aile içinde görev paylaşımına katılır,üzerine düşen görevi yapmaktan mutluluk duyuyor mu?
Kişisel eşyalarını ve başkalarının eşyalarını neden özenli kullanması gerektiğini açıklayabiliyor mu?
Çeşitli ortamlarda başkalarıyla iletişim kurarken hangi duyu organlarından yararlandığını açıklayabiliyor mu?
Farklı duygularını kontrol ederek uygun biçimde ifade edebiliyor mu?
Evde uygun bir öğrenme ortamı yaratmak için büyüklerinden yardım alabiliyor mu?
Ailesi, akrabaları ve yakın çevresinde etik değerlere ne kadar önem verildiğini gözlemleyerek, etik davranışların güven duygusunu nasıl güçlendirdiğini ve etik olmayan davranışların da güven duygusunu nasıl zedelediğini açıklayabiliyor mu?
Çevresindekilerin kabul edilemeyen önerileriyle karşılaştığında etkili reddetme davranışı sergileyebiliyor mu?
Aileyi ilgilendiren konularda karar alınırken görüş bildirir ve bunun insan hak ve hürriyetleriyle ilişkisini kurabiliyor mu?
Atatürk'ün önderliğinde Türk milletinin sahip olduğu hak ve hürriyetleri araştırabiliyor mu?
Aile yaşamında aldığı liderlik rolünü açıklayabiliyor mu?
İnsanların niçin tasarruf yaptıklarını araştırır ve yeterli para biriktirinceye kadar isteklerini erteliyor mu?
Evde belli bir iş yaparken kullanılan alet ve teknolojik ürünler hakkında sorular sorarak, bunların hayatımızı kolaylaştıran işlevleri olduğunu fark edebiliyor mu?
Evde güvenliği sağlamak için gerekli kurallara uyabiliyor mu?
Evdeki kaynakları bilinçli olarak tüketebiliyor mu?
Yetişkinleri gözlemleyerek para harcamayı gerektiren bir amaç belirleyip bunu gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini tartışabiliyor mu?
Ailesiyle birlikte gezmek, tatillerini geçirmek ve eğlenmek için plan yapmaktan
zevk alır, yaptığı planı ailesiyle paylaşabiliyor mu?
Yaşadığı yerleşim biriminin ve vatanının kendisi için özel bir yer olduğunu fark
ederek ülkesini de bir "yuva" olarak görebiliyor mu?
"Benim Eşsiz Yuvam" temasında geçen kavramları yerinde ve doğru bir biçimde
kullanabiliyor mu?
3. TEMA: DÜN, BUGÜN, YARIN
KAZANIMLAR EVET HAYIR
1. Kendisinin, arkadaşlarının ve ailesindekilerin fiziksel görünümlerinin zaman içinde nasıl değiştiğini fark edebiliyor mu?
2. Önceki yıllarda ve şimdi tek başına yapabildiği ve yapamadığı davranışları karşılaştırarak zaman içinde nasıl bir değişim geçirdiğini fark edebiliyor mu?
3. Bebeklik ve çocukluk döneminde tükettiği yiyecek içecekleri, oyun ve oyuncakları karşılaştırarak, bu tür değişikliklerin doğal bir olgu olduğunu kavrayabiliyor mu?
4. Gün içinde kendisinin ve arkadaşlarının duygularındaki değişimi gözlemleyip ve bu değişimin nedenleri hakkında çıkarımlarda bulunabiliyor mu?
5. Aile büyüklerinin küçükken oynadığı oyunları araştırıp, bu oyunlarla kendisinin ve arkadaşlarının oynadığı oyunları karşılaştırarak değişimi fark edebiliyor mu?
6. Farklı ülkelerdeki çocukların beslenme, giyim ve oyun tarzlarındaki değişiklikleri araştırabiliyor mu?
7. Kendisinin, anne ve babasının veya diğer aile büyüklerinin öz geçmişleri hakkında bilgi edinip,bunları görsel materyallerle destekleyerek sınıfta sunabiliyor mu?
8. Geçmişte kabul gören mesleklerle günümüzde kabul gören meslekler arasındaki farklılıkları araştırabiliyor mu?
9. Liderlerin, toplumların yaşantılarını nasıl değiştirdiğini açıklayarak,geçmişte ve günümüzde Türk toplumuna liderlik yapan kişiler hakkında sorular sorabiliyor mu?
Atatürk'ün önderliğinde ülkemizde gerçekleştirilen köklü değişiklikleri görsel materyaller kullanarak açıklayabiliyor mu?
Atatürk'ün hayatını araştırıp,araştırma sonuçlarını görsel materyallerle destekleyerek sınıfa sunabiliyor mu?
Bayram kutlamaları için yaptığı hazırlık çalışmalarını ve bayram sürecindeki duygularını özgün bir şekilde ifade edebiliyor mu?
Suyun hâl değiştirmesini gözlemleyerek maddenin kaybolmadığını, sadece şekil değiştirdiğini kavrayabiliyor mu?
Maddenin üç hâlini gözlemler ve maddeleri buna göre sınıflandırabiliyor mu?
Dünya'nın hem kendi çevresinde hem de Güneş'in çevresinde dönmesi sonucunda meydana gelen olguları araştırır; bunlar arasındaki benzerlik ve farklılıkları ayırt edebiliyor mu?
Takvimi kullanarak hava durumundaki değişiklikleri günlük ve haftalık olarak gözlemler, gözlem sonuçlarını grafikle gösterip ve yorumlayabiliyor mu?.
Hava, su ve toprakta mevsimlere bağlı olarak meydana gelen değişiklikleri gözlemleyebiliyor mu?
Gökyüzünü gözlemleyip,gözlemlediği gök cisimlerini listeleyebiliyor mu?
Geçmişten günümüze binalarda ne gibi değişiklikler olduğunu araştırıp,açıklayabiliyor mu?
Başka ülkelerde, doğal afetlere karşı alınan önlemleri araştırıp,ülkemizde alınan önlemlerle karşılaştırabiliyor mu?
Canlıların hayatta kalabilmeleri için nelere ihtiyaçları olduğunu araştırabiliyor mu?
Doğal ve yapay çevre arasındaki benzerlik ve farklılıkları ifade edebiliyor mu?
Yaşadığı çevreyi temiz tutmasının gelişimiyle ilişkili olduğunu kavrayabiliyor mu?
"Dün, Bugün, Yarın" temasında geçen kavramları yerinde ve doğru bir biçimde kullanabiliyor mu?
funduszeue.info
funduszeue.info: OKUL HEYCANIM
KAZANIMLAR EVET HAYIR
1. Okula niçin hazırlıklı gelmesi gerektiğini açıklayabiliyor mu?
2. Öğrenciler arasındaki benzerliklerin ve farklılıkların doğal olduğunu kabul edebiliyor mu?
3. Arkadaş seçerken ve kişisel tercihlerde bulunurken olumlu değerleri gözetebiliyor mu?
4. Öğretmeni ve arkadaşları ile etkileşimde bulunurken ve iletişim kurarken uygun davranışlar gösterebiliyor mu?
5. Arkadaşlarıyla ve başkalarıyla ilişkilerinde duygularını uygun biçimde ifade edebiliyor mu?
6. Başkalarının duyarlılıklarına saygı göstererek kendi ihtiyaçlarını, isteklerini ve görüşlerini ifade edebiliyor mu?
7. Arkadaşlarının yanlı davranışlarını fark eder ve yanlılık içermeyen davranışlar sergileyebiliyor mu?
8. Öğretmeni, okul çalışanları ve arkadaşları ile ilişkilerinde gerektiğinde sorun çözme becerisini kullanabiliyor mu?
9. Okulunun ve sınıfının krokisini çizebiliyor mu?
Okulunun tarihi hakkında araştırma yapabiliyor mu?
Okul ve sınıf eşyalarını özenli kullanmadığında ortaya çıkabilecek sorunları çözmek için alternatifler üretebiliyor mu?
Oyun sonucunda kazanmanın ve kaybetmenin doğal olduğunu kabul edebiliyor mu?
Okulda kurallara uyulmadığında ortaya çıkabilecek sorunlarla ilgili çözüm yolları üretir ve en uygun çözüm yolunu uygulabiliyor mu?
Okul yaşamıyla ilgili iyimser bir bakış açısı geliştirebiliyor mu?
Kişisel bakımını yaparken kaynakları tutumlu kullanabiliyor mu?
Dengeli ve düzenli beslenmek için doğal ve sağlıklı ürünleri tüketebiliyor mu?
Kendi sağlığı kadar, arkadaşlarının sağlığını da korumaktan sorumlu olduğunu kavrayabiliyor mu?
Okulda, bir kaza ya da acil durum meydana geldiğinde neler yapılması gerektiğini ifade edebiliyor mu?
Özel günlerin toplumsal paylaşımlar için uygun zamanlar olduğunu kabul eder ve kutlamalar için alternatifler üretebiliyor mu?
Millî bayramları kutlama nedenlerini açıklar ve bayramları daha etkili kutlamak amacıyla ürettiği fikirleri uygulayabiliyor mu?
Atatürk'ün öğrenim hayatı hakkında araştırma yaparak edindiği bilgileri yazılı, sözlü ve görsel yollarla ifade edebiliyor mu?
Tüketici olarak sahip olduğu hakları bilir ve bilinçli tüketici davranışları sergileyebiliyor mu?
Nasıl daha iyi öğrendiğini açıklayarak kendisine uygun öğrenme tekniklerini ip ve kullanabiliyor mu?
Yönergeleri takip ederek okuldaki bilgi teknolojilerinden yararlanabiliyor mu?
Okula geliş ve gidişlerinde kendisinin ve başkalarının güvenliği için trafik işaret ve levhalarına, trafik kurallarına uyabiliyor mu?
Bir yere ulaşabilmek için ihtiyaç duyduğu işaret ve levhaları tasarlayabiliyor mu?
Okula geliş ve gidişlerinde başkalarının kabul edilemez önerileriyle karşılaştığında etkili reddetme davranışı sergiletebiliyor mu?
Okula geliş ve gidişlerinde karşılaştığı kişilerle aralarında çıkabilecek sorunlar için hangi çözüm yollarına başvurabileceğini açıklayabiliyor mu?
Kulüp ve diğer grup çalışmalarında grubun henüz fark edilmeyen ortak ihtiyaçlarına duyarlı olabiliyor mu?
Kulüp çalışmalarında alınacak kararlar ve yapılacak çalışmalarla ilgili fikirler üretir ve bunları cesaretle uygulayabiliyor mu?
Sınıfındaki ve okulundaki öğrencilerin mutlu olması için bir fikir üretir, arkadaşlarını ikna eder ve bu fikir etrafında bir araya getirebiliyor mu?
Bir grup üyesi olarak dürüstlüğü, yeterliliği ile grup arkadaşlarının ve liderinin güvenini kazanabiliyor mu?
Okulu ve çevresini temiz tutmak için bir proje tasarlayabiliyor mu?
"Okul Heyecanım" temasında geçen kavramları yerinde ve doğru bir biçimde kullanabiliyor mu?
2. TEMA: BENİM EŞSİZ YUVAM
KAZANIMLAR EVET HAYIR
funduszeue.infoınmanın insanın temel ihtiyaçlarından biri olduğunu kavrar ve bu ihtiyacın karşılanmasının önemini belirtebiliyor mu?
2. Canlıları sınıflandırarak, evinde bitki yetiştirmeye veya hayvan beslemeye istekli olur ve onların ihtiyaçlarını karşılamak için sorumluluk alabiliyor mu?
3. Hayalindeki evi planlar ve sanat yoluyla ifade edebiliyor mu?
4. Adres bilgilerine sahip olmanın önemini belirtebiliyor mu?
5. Evini yön ile ilgili temel kavramları kullanarak bildiği yere göre tarif edebiliyor mu?
6. Yön bulmada kullanılan çeşitli yöntemleri ve araçları merak edip,araştırabiliyor mu?.
7. Evin kullanım alanları ile ilgili sorunları yaratıcı bir biçimde çözmek için alternatifler üretebiliyor mu?
8. Aile ve akraba büyüklerinden hayatta olanların çocukluğunu araştırabiliyor mu?
9. Farklılıkların doğal olduğunu kabul eder ve farklı özelliklere sahip kişilere hoşgörüyle yaklaşabiliyor mu?
Fiziksel özelliklerini tanıyarak olumlu bir beden imgesi geliştirebiliyor mu?
İnsanlığa hizmet etmiş kişilerin yaptıklarını özgün bir biçimde ifade edebiliyor mu?
Hayatımızı kolaylaştırmak için çalışanları tanır ve yaptıkları işleri açıklayabiliyor mu?
Hayalindeki meslekle ilgili duygu, düşünce ve beklentilerini sanat yoluyla ifade edebiliyor mu?
Ailesi ve yakın çevresiyle iletişim kurarken, sözel olmayan iletişim öğelerinin de
kullanıldığını fark edebiliyor mu?
Aile üyeleri arasındaki ilişki ve iletişim biçimi ile diğer kişilerle olan ilişki ve iletişim
biçimi arasındaki farkı ayırt ederek ailenin özel bir çevre olduğunu kavrayabiliyor mu?
Kendi ailesi ile başka aileleri karşılaştırarak, aile yapılarının farklı olabileceğini keşfedebiliyor mu?
Farklı sosyal ve ekonomik gruplara mensup kişilerin bakış açılarının farklı olabileceğini kabul ederek bu kişilere ön yargısız davranabiliyor mu?
Aile içinde ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkları çözmek için, sorun çözme becerisini kullanabiliyor mu?
Çevresini gözlemleyerek hangi iletişim türlerinin kullanıldığını araştırabiliyor mu?
Ailede kararlar alınırken görüş bildirir ve kendisinin üstlenebileceği görevlerle ilgili yeni fikirler üreterek bunları uygulayabiliyor mu?
Aile içinde görev dağılımının adil olup olmadığını sorgulayabiliyor mu?
Yapacağı işleri öncelik ve önem sırasına koyarak günlük ve haftalık çalışma planları yapar, yaptığı planlara uyabiliyor mu?
Yemek, uyku, ders çalışma ve oyun saatlerine uymanın kişisel başarı ve başarısızlıkla ilişkisini araştırabiliyor mu?
Kendi parasını uygun biçimde, önceliklerini belirleyerek harcayabiliyor mu?
Evdeki eşyaları, yapıldıkları maddelere göre sınıflandırabiliyor mu?
Kaynakları bilinçli olarak tüketmenin aile bütçesine katkısını açıklayan yazılı, sözlü ya da görsel etkinliklerde bulunabiliyor mu?
Çocuklara yönelik reklâmların işlevlerini; reklâmlar, ihtiyaçlar ve imkânlar arasındaki ilişkiyi sorgulayabiliyor mu?
İnsanların nelerden ve nasıl tasarruf edebildiklerini araştırabiliyor mu?
Ailesinde ve yakın çevresinde (akrabaları, komşuları, vb.) birbirlerinin haklarına ne ölçüde saygı gösterildiğini gözlemleyebiliyor mu?
Atatürk'ün insan hak ve hürriyetlerine verdiği önemi açıklayabiliyor mu?
Ailesi ve yakın çevresiyle olan ilişkilerinde olumlu tepkiler yaratan ve görgü kurallarına uyan davranışlar göstereuyan davranışlar gösterebiliyor mu?
Kişisel olarak gelişimine uygun amaçlar belirleyerek bu amaçlara ulaşmak için izleyeceği aşamaları planlayabiliyor mu?
Amaçlarına ulaşabilmek için kişisel olarak çaba harcaması gerektiğini kabul eder ve karşılaşabileceği eleştirilere açık olabiliyor mu?
Kaybetme veya başarısız olma olasılığını göze alarak, yenilikleri deneme cesareti gösterir ve bundan zevk alabiliyor mu?
Ailesiyle birlikte eğlenmenin aile bireylerine katkılarını açıklar, bunun için planlar yapar ve planıyla ilgili düşüncelerini etkili bir biçimde sunabiliyor mu?
Ailesiyle katıldığı özel gün kutlamalarında mizahı kullanabiliyor mu?
Çeşitli ortamlarda liderlerin gruplar ve toplumlar üzerindeki etkilerini araştırabiliyor mu?
Kişisel eşyalarını ve başkalarının eşyalarını özenli kullanmadığında ortaya çıkan sorunları çözebiliyor mu?
Evde meydana gelebilecek tehlikeli ya da acil durumlarda ne yapması gerektiğini uygulayarak gösterebiliyor mu?
Harita ve küre üzerindeki su ve kara alanlarını ayırt edebiliyor mu?
Ülkesini, tıpkı evi ve okulu gibi bir "yuva" olarak kabul edebiliyor mu?
Bir evin farklı işlevlere sahip bölümleri ile ülkenin farklı özelliklere sahip yerleri arasında bir benzerlik görür; evin bütünlüğü ile Türkiye'nin bütünlüğü arasında bağlantı kurabiliyor mu?
İnsanların mutluluğunun, bireylerin aile içerisinde ve ülke genelinde üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmelerine bağlı olduğunu kavrayabiliyor mu?
Aralarındaki benzerliklere ve farklılıklara karşın bütün insanların aynı gezegeni paylaştıklarını fark ederek, daha iyi bir dünya yaratmak için her bireyin üzerine düşen görevler olduğunu kavrayabiliyor mu?
"Benim Eşsiz Yuvam" temasında geçen kavramları yerinde ve doğru bir biçimde kullanabiliyor mu?
3. TEMA: DÜN, BUGÜN, YARIN
KAZANIMLAR EVET HAYIR
1. Önceki yıllarda tek başına yapamadığı halde şimdi yapabildiği davranışları ayırt eder ve zaman içinde ortaya çıkan bu değişimin nedenlerini açıklayabiliyor mu?
2. Kendisinin ve arkadaşlarının duygularındaki değişimin yüzlerine ve bedenlerine nasıl yansıdığını fark edebiliyor mu?
3. Kendisinin veya anne-babasının hayatında zaman içinde oluşan değişiklikleri fark eder ve bunları sözlü ya da yazılı olarak sunabiliyor mu?
4. Gelecekte, mesleğini seçerken göz önünde bulundurması gereken noktalar hakkında sorular sorabiliyor mu?
5. Atatürk'ün hayatıyla ilgili olgu ve olayları sanat yoluyla ifade edebiliyor mu?
6. Atatürk'ün kişilik özellikleri ile ulusal bir lider olması arasında bağlantı kurabiliyor mu?
7. Atatürk'ün ulusal bir lider olarak Türk milletine yaptığı hizmetleri açıklayabiliyor mu?
8. Diğer ülkelerin bayraklarını inceleyerek bayrağımızla olan benzerliklerini ve farklılıklarını belirtebiliyor mu?
9. Bayram kutlamalarına katılarak, millî bayram günlerimizle geçmişte yaşanan tarihî olaylar arasında bağ kurabiliyor mu?
Cumhuriyetimizi korumak, güçlendirmek ve geliştirmek için yapılması gerekenler hakkında fikirler üretebiliyor mu?
Ulaşım araçlarının geçmişten günümüze nasıl bir değişim geçirdiğini araştırarak bulgularını sınıfta sunabiliyor mu?
Geleceğin teknolojik bir ürününü tasarlar, bunu akıcı ve özgün bir şekilde ifade edebiliyor mu?
Geçmişten günümüze iletişim teknolojilerinde meydana gelen değişimi araştırabiliyor mu?
Yaşadığı yerleşim biriminin eski ve yeni hâlini araştırır; bunlar arasındaki benzerlik ve farklılıkları ayırt edebiliyor mu?
Aile büyüklerinin küçükken oynadığı oyunları araştırır, bu oyunlarla kendisinin ve arkadaşlarının oynadığı oyunları karşılaştırarak değişimi ve sürekliliği fark edebiliyor mu?
Müzelerden ve tarihî mekânlardan bir eğitim ortamı olarak yararlanır; nesnelerin müzelerdeki eski hâli ile yeni hâlini karşılaştırarak zaman içindeki değişimi kavrayabiliyor mu?
Canlıların ortak özelliklerini araştırabiliyor mu?
Canlılarda değişim aşamalarını ayırt edip ve sıralayabiliyor mu?
Canlıların birbirlerini nasıl etkilediklerini araştırarak aralarındaki karşılıklı bağımlılığı kavrayabiliyor mu?
Canlı ve cansız varlıklar arasındaki ilişkiyi araştırarak karşılıklı etkileşimi kavrayabiliyor mu?
Birey, toplum ve çevre arasındaki karşılıklı bağımlılığı kavrar ve bunu gösteren örnekler verebiliyor mu?
Doğadaki su döngüsünün nasıl gerçekleştiği hakkında sorular sorarak çıkarımlarda bulunabiliyor mu?
Isıtılan maddelerin uğradığı değişimleri gözlemleyebiliyor mu?
Takvimi kullanarak hava durumundaki değişiklikleri günlük, haftalık, aylık olarak gözlemler ve gözlem sonuçlarını grafikle gösterir, meteorolojinin tahminleriyle karşılaştırabiliyor mu?
Farklı hava koşullarının trafikteki etkilerini açıklayabiliyor mu?
Ay'ın görünüşündeki farklılıkları gözlemleyebiliyor mu?
Dünya'nın hareketleri sonucunda oluşan değişim ve sürekliliği algılayabiliyor mu?
Mevsimlere özgü zaman dilimlerinde gözlenen değişim ve sürekliliği algılayabiliyor mu?
Zamanı gösteren bir araç tasarlar ve üretebiliyor mu?
Doğal afetlerden korunabilmek için çözüm yolları üretebiliyor mu?
Yaşadığı çevreyi daha temiz bir hâle getirmek için bir proje tasarlayabiliyor mu?
"Dün, Bugün, Yarın" temasında geçen kavramları yerinde ve doğru bir biçimde kullanabiliyor mu?

DERS:MÜZİK
DEĞERLENDİRME FORMLARI
BEP için hazırlanmış olan kaba değerlendirme formları öğrencinin performansını almak için hazırlanmış ve öğrencinin öncellikli gereksinimleri göz önünde bulundurulmuştur. Sunulan form öğrenciye kazandıracağımız amaçların belirlenmesinde bize kılavuzluk edecek ve kayıt altına alınacaktır. Buradan çıkacak olan sonuçlara göre öğrenciye kazdırılacak amaçların dökümü yapılacaktır.
funduszeue.info EVET HAYIR
DİNLEME- SÖYLEME- ÇALMA
A Çevresindeki ses kaynaklarını ayırt eder.
A Çevresinde duyduğu sesleri taklit eder.
A Gürültü ve düzenli sesleri birbirinden ayırt eder.
A Vücudunu ritim çalgısı gibi kullanır.
A Ses ve nefes çalışmaları yapar.
A Bildiği müzikleri birlikte seslendirir.
A Müzik çalışmalarını sergiler.
A Belirli gün ve haftalarla ilgili müzik etkinliklerine katılır.
A Atatürk’le ilgili düzeyine uygun şarkıları söyler.
A Sınıfındaki Atatürk ile ilgili müzik etkinliklerine katılır.
MÜZİKSEL ALGI VE BİLGİLENME
B Çevresindeki varlıkları hareket hızlarıyla ayırt eder.
B. 2. Müziklere uygun hızda hareket eder.
MÜZİKTE YARATICILIK
C.1 Ses oyunları yapar.
C Yarattığı ritim çalgısıyla öğrendiği müziklere eşlik eder.
C Basit ritmik yapıdaki ezgileri harekete dönüştürür.
C Dinlediği/söylediği sözlerine uygun hareketler oluşturur.
C Dinlediği öyküdeki olayları farklı ses kaynakları kullanarak canlandırır.
MÜZİK KÜLTÜRÜ
D İstiklal Marşı'na saygı göfunduszeue.infoal Marşı’na saygı gösterir.
D Çevresindeki müzik etkinliklerine katılır.
D Ortama uygun müzik dinleme ve yapma kurallarını bilir.
D Atatürk ile ilgili belli başlı şarkıları tanır.
D Sınıfındaki Atatürk ile ilgili müzik etkinliklerine katılmaktan hoşlanır.
D Müzik yoluyla Atatürk'ü daha çok sever.
funduszeue.info
DİNLEME- SÖYLEME- ÇALMA
A Ses ve nefes çalışmaları yapar.
A Vücudunu ritim çalgısı gibi kullanır.
A Bildiği müzikleri birlikte seslendirir.
A Öğrendiği müziklere yarattığı basit ritim çalgılarıyla eşlik eder.
A Belirli gün ve haftalarla ilgili müzik etkinliklerine katılır.
A İstiklal Marşı’nı anlamına uygun dinler.
A Müzik çalışmalarını sergiler.
A Atatürk’ü anlatan düzeyine uygun şarkıları söylemekten hoşlanır.
A Atatürk’ü anlatan şarkıları anlamına uygun söyler.
MÜZİKSEL ALGI VE BİLGİLENME
B Doğada duyduğu sesleri, gürlük özelliklerine göre farklı ses kaynakları kullanarak canlandırır.
B Dağarcığmdaki müzikleri anlamlarına uygun hız ve gürlükte söyler.
B Çevresinde kullanılan çalgıları tanır.
B Konuşmalarında uzun ve kısa heceleri ayırt eder.
B Duyduğu ince ve kaim sesleri ayırt eder.
MÜZİKTE YARATICILIK
C.l. Dinlediği öyküdeki olayları farklı materyaller kullanarak canlandırır.
C Şarkılı oyun müziklerine, özgün hareketlerle eşlik eder.
MÜZİK KÜLTÜRÜ
D Ortama uygun müzik dinleme ve yapma kurallarını uygular.
D Farklı türlerdeki müzikleri dinleyerek müzik beğeni ve kültürünü geliştirir.
D Atatürk'ü anlatan şarkıları ayırt eder.
D Atatürk'le ilgili okuldaki etkinliklere katılmaya istekli olur.
D Okulda Atatürk'le ilgili müzik etkinliklerine katılır.
D Çevresindeki müzik etkinliklerine katılır.
funduszeue.info
DİNLEME- SÖYLEME- ÇALMA
A Konuşurken ve şarkı söylerken sesini doğru kullanır.
A Birlikte söyleme ve çalma kurallarına uyar.
A Belirli gün ve haftalarla ilgili müzikleri anlamına uygun söyler.
A Atatürk ile ilgili düzeyine uygun şarkıları doğru ve etkili söyler.
A İstiklal Marşını anlamına uygun dinler.
A Müzik çalışmalarını sergiler.
A Yarattığı ritim çalgısıyla dinlediği ve söylediği müziğe eşlik eder.
MÜZİKSEL ALGI VE BİLGİLENME
B Müzikteki uzun ve kısa ses sürelerini fark eder.
B Müziklerdeki aynı ve farklı söz kümelerini harekete dönüştürür.
MÜZİKTE YARATICILIK
C Dinlediği müziklerle ilgili duygu ve düşüncelerini farklı anlatım yollarıyla ifade eder.
C Müziklerde yer alan farklı ezgi cümlelerini dansa dönüştürür.
C Ezgi denemeleri yapar.
C Farklı ritmik yapılardaki ezgilere uygun hareket eder.
MÜZİK KÜLTÜRÜ
D Bildiği çalgıları kullanım biçimlerine göre sınıflandırır.
D Çevresindeki halk oyunlarını müzikleri ile tanır.
D. 3. Farklı türlerdeki müzikleri dinleyerek müzik beğeni ve kültürünü geliştirir.
D. 4. Çevresindeki Atatürk ile ilgili müzik etkinliklerine katılır.
D. 5. Atatürk ile ilgili şarkı dağarcığına sahip olur.
D. 6. Atatürk ile ilgili şarkı dağarcığını geliştirmeye istekli olur.
D. 7. Çevresindeki Atatürk ile ilgili müzik etkinliklerine katılmaktan zevk alır.
funduszeue.info
DİNLEME- SÖYLEME- ÇALMA
A Birlikte söyleme ve çalma kurallarına uyar.
A istiklal Marşı'nı doğru söylemeye özen gösterir.
A Müzik çalışmalarını sergiler.
A Farklı ritmik yapıdaki ezgileri seslendirir.
A Atatürk’ü anlatan şarkı ve marşları anlamına uygun dinler ve seslendirir.
A Belirli gün ve haftalarla ilgili müzikleri anlamlarına uygun söyler.
MÜZİKSEL ALGI VE BİLGİLENME
B Temel müzik yazı ve ögeleri kullanır.
B Müzikteki ses yüksekliklerini grafikle gösterir.
B Şarkı - türkü ve oyun müziklerinde hız değişikliklerini fark eder.
B Öğrendiği seslerin temel özelliklerini ayırt eder.
B Dinlediği müziklerdeki gürlük değişikliklerini fark eder
MÜZİKTE YARATICILIK
C Dinlediği müziklerle ilgili duygu ve düşüncelerini ifade eder.
C Müziklere kendi oluşturduğu ritim kalıbı ile eşlik eder.
C Kendi oluşturduğu ezgileri seslendirir.
C Farklı ritmik yapıdaki ezgilerie uygun hareket eder.
C Müziklerde aynı ve farklı ezgi cümlelerini dansa dönüştürür.
MÜZİK KÜLTÜRÜ
DSınıfça ortak müzik arşivi oluşturmada görev almaya gönüllü olur.
D Müziklerle ilgili araştırmalarında bilişim teknolojilerinden yararlanır.
D Farklı türlerdeki müzikleri dinleyerek müzik beğeni ve kültürünü geliştirir.
D Marşlar aracılığıyla millî bilinç kazanır.
D Atatürk’ü anlatan şarkı ve marşları tanır.
DAtatürk'ün sanata ve Türk müziğine ilişkin görüşlerini anlar.
funduszeue.info
DİNLEME- SÖYLEME- ÇALMA
A İstiklal Marşı’nı anlamına uygun söylemeye özen gösterir.
A Öğrendiği notalardan oluşan ezgileri doğru çalar.
A Farklı ritmik yapıdaki ezgileri seslendirir.
ABelirli gün ve haftalarla ilgili müzik etkinliklerine katılır.
A Müzik çalışmalarını sergiler.
A Seslendirdiği müziklerde gürlük ve hız değişikliklerini uygular.
MÜZİKSEL ALGI VE BİLGİLENME
B Temel müzik yazı ve ögelerini kullanır.
B Öğrendiği seslerin uzunluk ve kısalık özelliklerini ayırt eder.
B Müzikteki ses yüksekliklerini grafikle gösterir.
B Müziklerde farklı bölümleri ritim çalgılarıyla ayırt eder.
B Öğrendiği seslerin incelik ve kalınlık özelliklerini ayırt eder.
B Müziklerde temel hız ve gürlük basamaklarını ayırt eder.
B Sesin oluşumunu açıklar.
MÜZİKTE YARATICILIK
C Dinlediği müziklerle ilgili duygu ve düşüncelerini ifade eder.
C Kendi oluşturduğu ezgileri seslendirir.
CMüziklerdeki farklı bölümleri dansa dönüştürür.
C Müziklere kendi oluşturduğu ritim kalıbıyla eşlik eder.
C Farklı ritmik yapıdaki müziklere uygun hareket eder
MÜZİK KÜLTÜRÜ
D Bireysel müzik arşivi oluşturmaya istekli olur.
D Müzikle ilgili araştırma ve çalışmalarında bilişim teknolojilerinden yararlanır.
D Farklı türlerdeki müzikleri dinleyerek müzik beğeni ve kültürünü geliştirir.
D Atatürk'ün sanata verdiği önemi anlar.
D Atatürk'ün sevdiği türkü ve şarkıları tanır.
D Atatürk'ün sanata verdiği önemi anlatan kaynaklara istekle başvurur.

DERS : GÖRSEL SANATLAR
DEĞERLENDİRME FORMLARI
BEP için hazırlanmış olan kaba değerlendirme formları öğrencinin performansını almak için hazırlanmış ve öğrencinin öncellikli gereksinimleri göz önünde bulundurulmuştur. Sunulan form öğrenciye kazandıracağımız amaçların belirlenmesinde bize kılavuzluk edecek ve kayıt altına alınacaktır. Buradan çıkacak olan sonuçlara göre öğrenciye kazdırılacak amaçların dökümü yapılacaktır.
funduszeue.info EVET HAYIR
(G.S.B.)
1.Çeşitli sanat alanlarının şarkı, türkü, şiir, öykü, masal, anı gibi türlerinden yararlanarak görsel çalışmalar yapabiliyor mu?
2. Görsel çalışmalarında çizgiyi kullanabiliyor mu?(G.S.B.).
3. Dokulu çalışmalar yaparak değişik dokuların farkına varabiliyor mu?(G.S.B.).
4. Görsel çalışmalarında “uzun-kısa”, “büyük-küçük”, “kalın-ince” unsurları kullanabiliyor mu?(G.S.B.)
5. Değişik malzemeler arasında görsel ilişki kurabiliyor mu?(G.S.B.)
funduszeue.info, düşünce ve izlenimlerini çeşitli görsel sanat teknikleriyle ifade edebiliyor mu?(G.S.B.)
7.Çalışmalarını sergilemekten ve bu duyguyu çevresindekilerle paylaşmaktan haz alıbiliyor mu?(G.S.B.)
(G.S.K.)
1. Doğada gezi yoluyla edindiği izlenimlerini paylaşabiliyor mu?(G.S.K.)
2. Doğayı çirkinleştiren olumsuzlukları fark edebiliyor mu?(G.S.K.)
funduszeue.infoğayı, doğal yaşamı sevmenin, ona saygı duymanın önemini ifade edebiliyor mu?(G.S.K.)
4. Doğadan çeşitli nesneler seçerek görsel tasarımlar yapabiliyor mu? (G.S.K.).
5. Doğa ile ilgili duygu ve düşüncelerini görsel olarak ifade edebiliyor mu? (G.S.K.)
6. Kendi yaşam alanını düzenlerken doğal çevreyi korumanın gerekliliğini kabul edebiliyor mu?(G.S.K.).
funduszeue.info, odasını, okulunu, sınıfını düzenli ve temiz tutmanın önemini kabul ediyor mu?(G.S.K.)
8. Gösterilen eserde neler gördüğünü söyleyebiliyor mu?(G.S.K.).
9. Gösterilen eser ile ilgili duygu ve düşüncelerini açıklayabiliyor mu?(G.S.K.).
Gösterilen eseri yapan sanatçının adını bilgi dağarcığına katabiliyor mu?(G.S.K.).
Gösterilen eserin konusu, etkilendiği renkler, figürler, nesneler vb. unsurlardan yola çıkarak kendine özgü görsel sanat çalışmaları yapabiliyor mu?(G.S.K.).
Görsel çalışmalarını sergilemekten ve bu duyguyu çevresindekilerle paylaşmaktan haz duyabiliyor mu?(G.S.K.).
(M.B.)
1. Müze, sanat galerisi, ören yeri, tarihî eser, anıt vb. hakkında fikir sahibi olabiliyor mu? (M.B.).
2. Müze, sanat galerisi, ören yeri, tarihî eser, anıt vb. ile ilgili edindikleri kartlar, posterler gibi görsel belgelerle müze köşesi yapmaktan haz duyabiliyor mu? (M.B.).
3. Müze, sanat galerisi, ören yeri, tarihî eser, anıt vb. ile ilgili izlenimlerini paylaşabiliyor mu? (M.B.).
4. Müze, sanat galerisi, ören yeri, tarihî eser, anıt vb. eserlerden yararlanarak görsel tasarımlar yapabiliyor mu?(M.B.).
5. Görsel çalışmalarını sergilemekten ve bu duyguyu çevresindekilerle paylaşmaktan sevinç duyabiliyor mu? (M.B.).
funduszeue.info
(G.S.B.)
1. Çeşitli sanat alanlarının şarkı, türkü, şiir, öykü, masal, anı, gibi türlerinden yararlanarak görsel çalışmalar yapabiliyor mu?(G.S.B.).
2. Çevresinden doku örnekleri göstererek çeşitli yüzeylerde değişik malzemelerle farklı doku çalışmaları yapabiliyor mu?(G.S.B.).
3. Basit geometrik şekilleri tanıyabiliyor mu?(G.S.B.).
4. Basit geometrik şekilleri görsel çalışmalarında kullanabiliyor mu?(G.S.B.).
5. Ana renkleri tanıyabiliyor mu?(G.S.B.).
6. Yığma, dizme ve yerleştirme işlemlerini yapabiliyor mu?(G.S.B.).
7. Duygu, düşünce ve izlenimlerini çeşitli görsel sanat teknikleri ile ifade edebiliyor mu?(G.S.B.).
8. Çalışmalarını sergilemekten ve bu duyguyu çevresindekilerle paylaşmaktan haz alıyor mu?(G.S.B.)
(G.S.K.)
1. Yaşadığı çevrenin düzenlenmesine ilişkin olumlu ve olumsuz örnekler veriyor mu?(G.S.K.).
2. Yaşadığı mekânı beğenisine uygun eserlerle güzelleştirebiliyor mu?(G.S.K.).
3. Çevresindeki kirliliği ve düzensizliği onaylamadığını görsel sanatlar yoluyla ifade edebiliyor mu?(G.S.K.).
4. Güzel bir çevrede yaşamanın önemini kavrabiliyor mu?(G.S.K.)
5. Gösterilen eserin sanatçısının adını bilgi dağarcığına katabiliyor mu?(G.S.K.).
6. Eserde gördüklerini açıklayabiliyor mu?(G.S.K.).
7. Gösterilen eserde neleri sevip sevmediğini nedenleri ile açıklayabiliyor mu?(G.S.K.).
8. Gösterilen eserden yola çıkarak duygularını, düşüncelerini, hayallerini ve izlenimlerini ifade eden görsel tasarımlar yapabiliyor mu?(G.S.K.).
9. Çalışmalarını sergilemekten ve bu duyguyu çevresindekilerle paylaşmaktan mutluluk duyabiliyor mu?(G.S.K.).
(M.B.)
1. Müze, sanat galerisi, ören yeri, tarihî yapı, anıt vb. yerlerin kurallarına uygun davranabiliyor mu?(M.B.).
2. Müzedeki ve sanat galerilerindeki eserlerin, ören yerlerinin, tarihi yapıların, anıtların vb. önemini kavrayabiliyor mu?(M.B.).
3. Müze, sanat galerisi, ören yeri, tarihî eser, anıt vb. ile ilgili görsel tasarımlar yapabiliyor mu?(M.B.).
4. Müze, sanat galerisi, ören yeri, tarihi eser, anıt, vb. ile ilgili görsel çalışmalarını sergileyebiliyor mu?(M.B.).
5. Ülkemizin müze, ören yeri, tarihî eser, anıt vb. zenginliklere sahip olmasından gurur duyabiliyor mu?(M.B.)
3. SINIF
(G.S.B.)
1.Çeşitli sanat alanlarının şarkı, türkü, şiir, öykü, masal, anı, efsane gibi türlerinden yararlanarak görsel çalışmalar yapar (G.S.B.).
funduszeue.inforında kullandıkları çizgi çeşitlerinden örnekler verir (G.S.B.).
funduszeue.inforla çizgisel çalışmalar yapmaktan haz alır (G.S.B.).
4. Kendi yaptığı çalışmalarda, sanatçıların eserlerinde ve günlük yaşamında karşılaştığı çizgi çeşitlerini tanır (G.S.B.).
5. Bir yüzeyde oyunlarla lekeler oluşturur (G.S.B.).
6. Geometrik şekillerle görsel tasarımlar yapar (G.S.B.).
7. Nesnelerin görünümlerini lekesel olarak algılar (G.S.B.).
8. Çalışmalarında çizgi, renk, biçim ve leke ilişkilerini kullanır (G.S.B.).
9. Ana ve ara renkleri ayırt eder (G.S.B.).
Renkleri karıştırarak renk zenginliğini keşfeder (G.S.B.).
Çevresindeki çiçekler, evler, bitkiler, kuşlar vb. varlıkları belirleyerek, bu varlıkların birer biçimleri olduğunu fark eder(G.S.B.).
Çevresinden belirlediği biçimlerden hareketle özgün çalışmalar yapar(G.S.B.)
Yaptığı çalışmalarını sergilemekten ve bu duyguyu çevresindekilerle paylaşmaktan haz alır (G.S.B.).
(G.S.K.)
1. Güzel bulduğu nesne ve varlıklarla ilgili görsel tasarımlar yapar (G.S.K.).
2. Beğenilerdeki farklılığa saygı duyar.(G.S.K.).
3. Görsel çalışmalarında yararlandığı eseri yapan sanatçı hakkında bilgi edinir (G.S.K.).
4. Gösterilen eserdeki renklerin, biçimlerin, figürlerin ve objelerin nasıl kullanıldığını açıklar (G.S.K.).
5. Gösterilen eserle ilgili duygu ve düşüncelerini ifade eder (G.S.K.).
funduszeue.infoğı görsel sanat çalışmalarında gösterilen eserlerden yararlanır (G.S.K.).
7. Görsel sanat çalışmalarını sergilemekten ve çevresindekilerle paylaşmaktan zevk alır (G.S.K.).
(M.B.)
1. Müzedeki eserlerin korunmasının önemini kavrar (M.B.).
2. Müzedeki eserlerin önemini açıklar (M.B.).
3. Müze, sanat galerisi, ören yeri, tarihî eser, anıt vb. yerlere ilişkin değişik kaynaklardan araştırma yapabilmenin yollarını keşfeder(M.B.).
4.Müzedeki eserlerle ilgili duygu ve düşüncelerini görsel çalışmalarla ifade eder (M.B.).
5. Ülkemizin müze, ören yeri, tarihî eser, anıt vb. zenginliklere sahip olmasından gurur duyar (M.B.).
funduszeue.info
(G.S.B.)
1. Çeşitli sanat alanlarının şarkı, türkü, şiir, öykü, masal, anı, efsane gibi türlerinden yararlanarak görsel çalışmalar yapar (G.S.B.).
2. Renklerin ışığa göre değiştiğini fark eder(G.S.B.).
3. Bir rengin değerlerini kullanarak resim yapar(G.S.B).
4. Renklerin duygu ve düşüncelerle ilişkisini tartışır(G.S.B.).
5. Doğal ve yapay (üretilmiş) nesneleri ayırt eder(G.S.B.).
6. Çevresindeki benzer biçimlere örnekler verir(G.S.B.).
7. Çevresindeki biçim zıtlıklarının neler olabileceğini tartışır (G.S.B.).
8. Çevresindeki örneklerden yola çıkarak merkezî ve simetrik dengeyi fark eder(G.S.B.).
9. İki ve üç boyutlu çalışmalarında çizgileri kullanmaktan haz alır (G.S.B.).
Üç boyutlu basit geometrik biçimlerle inşa yapar(G.S.B.).
Doğaya ve nesnelere ilişkin çeşitli bakış açılarının farkına varır (G.S.B.).
Görsel çalışmalarında doğal ve yapay nesnelerden yararlanabileceğinin farkına varır(G.S.B.)
Duygu, düşünce ve izlenimlerini çeşitli görsel sanat teknikleriyle ifade eder(G.S.B.).
Çalışmalarını sergilemekten ve arkadaşlarının yaptığı eserleri izlemekten zevk alır(G.S.B.).
(G.S.K.)
1. İki ve üç boyutlu görsel sanat eserlerini ayırt eder(G.S.K.)
2. Üç boyutlu eserlere, farklı yönlerden bakıldığında değişik görünümleri olduğunu fark eder(G.S.K.).
3. Yaşamdaki her varlığın kendine özgü bir güzelliği olduğunu kabul eder(G.S.K.).
4. Bulunduğu yöreye ait bir el sanatı ürününü inceler(G.S.K.).
5. Yöresel el sanatları ürünlerinin hangi açıdan önemli olduğunu tespit eder(G.S.K.).
6. Bulunduğu yöreye ait bir el sanatı ürününden yola çıkarak görsel tasarımlar yapar (G.S.K.).
7. Resim ile fotoğraf arasındaki farkı bilir(G.S.K.).
(M.B.)
1. Yakın veya uzak çevresinde bulunan ören yeri, tarihî eser, anıt gibi yerlerin geçmişi hakkında ön bilgi edinir(M.B.).
2. Müzelerin içerdiği eserlere göre Resim Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi ve Bilim Müzesi gibi sınıflandırıldığını fark eder(M.B.)
3. Ören yeri, tarihî eser, anıtlar ve müzelerden yola çıkarak iki veya üç boyutlu görsel tasarımlar yapar(M.B.).
4. Orijinal eser ile röprodüksiyon arasındaki farkı bilir(M.B.).
5.Görsel çalışmalarını sınıf, okul panosu ve standında sergilemekten haz duyar(M.B.).
6. Ülkemizin müze, ören yeri, tarihî eser, anıt vb. zenginliklere sahip olmasından gurur duyar(M.B.).
funduszeue.info
(G.S.B.)
1.Çeşitli sanat alanlarının şarkı, türkü, şiir, öykü, masal, anı, efsane gibi türlerinden yararlanarak görsel çalışmalar yapar(G.S.B.).
2. Nokta etkisi yaratan varlıklara çevresinden örnekler göstererek, nokta, benek ve lekelerle renkli özgün kompozisyonlar yapar(G.S.B.).
3. Nokta ve çizgi etkisi veren üç boyutlu malzemelerle özgün çalışmalar yapmaktan zevk alır(G.S.B.).
4. Soğuk ve sıcak renkleri ayırt eder(G.S.B.).
5. Zıt renkleri kullanarak görsel çalışmalar yapar(G.S.B.).
6. Çevresindeki renk uyumsuzluklarının farkına varır(G.S.B.).
7. Merkezî, simetrik ve asimetrik dengeyi ayırt ederek çalışmalarında kullanır(G.S.B.).
8. Görsel doku oluşumunda; nokta, çizgi, renk, biçim ve leke tekrarlarının etkisini fark ederek çalışmalarında kullanır(G.S.B.).
9. Fotoğraflarda ve resimlerde kullanılan perspektifsel görüş açılarını belirler(G.S.B.).
Duygu, düşünce ve izlenimlerini çeşitli görsel sanat teknikleriyle ifade eder(G.S.B.).
(G.S.K.)
1. Bir eserin, görsel sanatların hangi dalına ait olduğunu ayırt eder(G.S.K.).
2. Aynı konunun değişik teknik, malzeme ve anlatım biçimleriyle ifade edilebileceğini bilir(G.S.K.).
3. Beğenilerin, zaman, eğitim, kültür vb. etkenlere göre değişebileceğini fark eder(G.S.K.).
4. Uzak ve yakın çevresindeki doğal ve tarihî güzellikleri tanır (G.S.K.).
5. Uzak ve yakın çevresindeki doğal güzelliklerin, kültürel yapıların özelliklerinin bozulmaması gerektiğini nedenleri ile açıklar(G.S.K.).
6. Uzak ve yakın çevresinin doğal ve tarihî güzelliklerini görsel çalışmalarında kaynak olarak kullanılır(G.S.K.).
7. Sanatçı - zanaatçı ayrımını yapar.
(M.B.)
1. Müze, ören yeri, tarihî eser, anıt vb. ziyaretleri yapmaya istek duyar(M.B.)
2. Müze, ören yeri, tarihî eser, anıt vb. yerlerde edindiği bilgileri ve gördüğü eserlerin tarihle ilişkisini arkadaşları ile tartışır(M.B.).
3. Restorasyon ve konservasyonun amacını açıklar(M.B.).
4. Gördüğü tarihi eserlerden yola çıkarak görsel tasarımlar yapa(M.B.).
5. Ülkemizin müze, ören yeri, tarihî eser, anıt vb. zenginliklere sahip olmasından gurur duyar(M.B.).


DERS: BEDEN EĞİTİMİ
DEĞERLENDİRME FORMLARI
BEP için hazırlanmış olan kaba değerlendirme formları öğrencinin performansını almak için hazırlanmış ve öğrencinin öncellikli gereksinimleri göz önünde bulundurulmuştur. Sunulan form öğrenciye kazandıracağımız amaçların belirlenmesinde bize kılavuzluk edecek ve kayıt altına alınacaktır. Buradan çıkacak olan sonuçlara göre öğrenciye kazdırılacak amaçların dökümü yapılacaktır.
funduszeue.info EVET HAYIR
KAZANIMLAR
A- Çevresinde hareket eden varlıkları gözlemleyerek hareketlerindeki farklılıkları ayırt edebiliyor mu?
A- Hareket ederken vücut ve alan farkındalığı göstere edebiliyor mu?
A- Yer değiştirme hareketlerini yapabiliyor mu?
A- Dengeleme hareketlerini yapabiliyor mu?
A- Vücudunun farklı bölümlerini kullanarak nesneleri hareket ettirebiliyor mu?
A- Vücudunun farklı bölümlerini kullanarak nesneleri kontrol eder.
A- Yer değiştirme, dengeleme ve nesne kontrolü hareketlerini bir arada yapar.
A- Basit ritmik hareketleri bireysel, eşli ve grupla yapar.
A- Vücut ve alan farkındalığı, yer değiştirme, dengeleme ve nesne kontrolü gerektiren hareketlerle ilgili kavramları bilir.
A- Fiziksel etkinliklerde ısınma ve soğuma hareketlerini kılavuz eşliğinde yapar.
A- Fiziksel etkinlik sırasında vücudunda meydana gelen (kalp atışı, solunum, terleme, vücut ısısı vb.) değişiklikleri fark eder.
A- Fiziksel etkinliklerde kullanacağı kişisel malzemeler için çanta hazırlar.
A- Okulundaki spor malzemelerini, spor alanlarını ve spor etkinliklerini tanır.
A- Farklı oyunlar bularak arkadaşlarıyla oynar.
A- Fiziksel etkinliklere katılmaya istekli olur.
A- Fiziksel etkinliklerde kuralların ve yönergelerin gerekliliğini fark eder.
A- Fiziksel etkinliklerde araç-gereçleri ve etkinlik alanlarını paylaşması gerektiğini fark eder.
A- Fiziksel etkinliklere ilişkin düşüncelerini ifade eder.
A- Fiziksel etkinliklerde başkalarının haklarına saygı göstermesi gerektiğini anlar.
A- Fiziksel etkinliklerde üstlendiği rollerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini kavrar.
A- Fiziksel etkinliklerde başarının tebrik edilmesi gerektiğini bilir.
A- Fiziksel etkinliklerde eşli ve grup çalışmalarına katılması gerektiğini kavrar.
A- Fiziksel etkinlikler içersindeki rolleri izler.
A- Farklı fiziksel etkinlikleri yaparken kendine güven duyması gerektiğini fark eder.
A- Fiziksel etkinliklerde kullanılan araç-gereç ve malzemeleri amacına uygun kullanması gerektiğini fark eder.
B- Fiziksel etkinlik sonrasında kişisel bakımını ve temizliğini kılavuz eşliğinde yapar.
B- Sağlığını korumak için vücudunu nasıl kullanması gerektiğini fark eder.

B- Fiziksel etkinliklerde sıvı tüketilmesi gerektiğini fark eder.
B- Okulunda varsa ilk yardımdan sorumlu kişileri tanır.
B- Ulusal bayramların coşkusunu rontlar, halk oyunları, dans ve spor etkinliklerine katılarak gösterir.
B- Atatürk’ün spor sevgisini bilir.
funduszeue.info
KAZANIMLAR
A- Hareket ederken vücut ve alan farkındalığı gösterir.
A- Yer değiştirme hareketlerini farklı hız ve seviyelerde gösterir.
A- Dengeleme hareketlerini bireysel ve eşli olarak yapar.
A- Vücudunun farklı bölümlerini kullanarak bireysel ve eşli olarak nesneleri hareket ettirir.
A- Vücudunun farklı bölümlerini kullanarak bireysel ve eşli olarak nesneleri kontrol eder.
A- Yer değiştirme, dengeleme ve nesne kontrolü gerektiren hareketleri farklı hızlarda yapar.
A- Ritmik hareketleri bireysel, eşli, grupla, nesnesiz ve nesneli olarak yapar.
A- Vücut ve alan farkındalığı, yer değiştirme, dengeleme ve nesne kontrolü gerektiren hareketlerle ilgili kavramları bilir.
A- Yer değiştirme, dengeleme ve nesne kontrolü gerektiren hareketlerle ilgili ilke ve kuralları bilir.
A- Yer değiştirme hareketlerindeki benzerlik ve farklılıkları ayırt eder.
A- Dengeleme hareketlerinin benzerlik ve farklılıklarını ayırt eder.
A- Fiziksel etkinliklerde kullanacağı kişisel malzemeler için çanta hazırlar.
A- Fiziksel etkinlik sırasında vücudunda meydana gelen değişiklikleri fark eder.
A- Fiziksel etkinliklerde ısınma ve soğuma hareketlerini kılavuz eşliğinde yapar.
A- Okulundaki spor malzemelerinin, spor alanlarının ve spor etkinliklerinin farkına varır.
A- Yer değiştirme ve dengeleme hareketlerinin olduğu farklı oyunlar bularak arkadaşlarıyla oynar.
A- Fiziksel etkinliklere katılmaya istekli olur.
A- Fiziksel etkinliklerde kurallara uyma ve yönergeleri takip etmede istekli olur.
A- Fiziksel etkinliklerde araç-gereçleri ve etkinlik alanlarını paylaşmaya istekli olur.
A- Fiziksel etkinliklere ilişkin düşüncelerini ifade eder.
A- Fiziksel etkinliklerde başkalarının haklarına saygı göstermesi gerektiğini fark eder.
A- Fiziksel etkinliklerde üstlendiği rollerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini kabul eder.
A- Fiziksel etkinliklerde başarıyı tebrik etmeye istekli olur.
A- Fiziksel etkinliklerde eşli ve grup çalışmalarına katılmaya istekli olur.
A- Fiziksel etkinlikler içersindeki farklı rolleri tanır.
A- Farklı fiziksel etkinlikleri yaparken kendine güven duyması gerektiğini fark eder.
A- Fiziksel etkinliklerde kullanılan araç-gereç ve malzemeleri amacına uygun kullanır.

B- Fiziksel etkinlik sonrasında kişisel bakımını ve temizliğini kendisi yapar.
B- Sağlığını korumak için vücudunu nasıl kullanması gerektiğini fark eder.
B- Fiziksel etkinlik öncesi ve sonrasında ne zaman ve nasıl beslenilmesi gerektiğini fark eder.
B. Fiziksel etkinliklerde sıvı tüketilmesi gerektiğini kavrar.
B- Okulunda varsa ilk yardımdan sorumlu kişileri tanır.

B- Ulusal bayramların coşkusunu rontlar, halk oyunları, dans ve spor etkinliklerine katılarak gösterir.
B- Atatürk’ün, spora ve sporculara verdiği önemi açıklar.
funduszeue.info
KAZANIMLAR
A- Hareket ederken vücut ve alan farkındalığı geliştirir.
A- “Adım al sek” ve “koşarak sıçrama” gibi karmaşık yer değiştirme hareketlerini yapar.
A- 1. 3. Bireysel ve eşli olarak dengeleme hareketlerini hız ve kuvvet ayarlaması yaparak gösterir.

A- Yer değiştirme, dengeleme ve nesne kontrolü gerektiren hareketleri farklı yön, hız ve kuvvetlerde yaparak gösterir.
A- Ritmik hareketleri bireysel, eşli, grupla, nesnesiz ve nesneli olarak uyumlu şekilde yapar.
A- Vücut ve alan farkındalığı, yer değiştirme, dengeleme ve nesne kontrolü gerektiren hareketlerle ilgili kavramları bilir.
A- Yer değiştirme, dengeleme ve nesne kontrolü gerektiren hareketlerle ilgili ilke ve kuralları bilir.
A- Fiziksel etkinliklerde ısınma ve soğuma hareketleri yapar.
A- Fiziksel etkinliklerde kullanacağı kişisel malzemeler için çanta hazırlar.
A- Fiziksel etkinlik sırasında vücudunda meydana gelen değişikliklerin nedenlerini kavrar.
A- Okulundaki spor malzemelerinden, spor alanlarından ve spor etkinliklerinden yararlanır.
A- Nesne kontrolü gerektiren hareketlerin olduğu farklı oyunlar bularak arkadaşlarıyla oynar.
A- Fiziksel etkinliklerin eğlendirici yönünü fark eder.
A- Fiziksel etkinliklerde kurallara uyma ve yönergeleri takip etmeyi benimser.
A- Fiziksel etkinliklerde araç-gereçleri ve etkinlik alanlarını paylaşır.
A- Vücut ve alan farkındalığı, yer değiştirme, dengeleme ve nesne kontrolü gerektiren hareketlerle ilgili kavramları bilir.
A- Fiziksel etkinliklerde başkalarının haklarına saygı gösterir.
A- 1. Fiziksel etkinliklerde üstlendiği rollerin sorumluluklarını yerine getirir.
A- Fiziksel etkinliklerde başarıyı tebrik eder.
A- Fiziksel etkinliklerde eşli ve grup çalışmalarına isteyerek katılır.
A- Fiziksel etkinlikler içersindeki farklı rollerin önemini kavrar.
A- Farklı fiziksel etkinlikleri yaparken kendine güven duyar.
A- Fiziksel etkinliklerde kullanılan araç -gereç ve malzemeleri amacına uygun kullanarak korur.

B- Fiziksel etkinlik sonrasında kişisel bakımını ve temizliğini yapmaya gönüllü olur.
B- Sağlığını korumak için vücudunu nasıl kullanması gerektiğini bilir.
B- Fiziksel etkinlik öncesi ve sonrasında beslenme ilkelerini doğru uygular.

B- Temel ilk yardım ilkelerini fark eder.

B- Ulusal bayramların coşkusunu rontlar, halk oyunları, dans ve spor etkinliklerine katılarak gösterir.
B- Atatürk’ün, spora ve sporculara verdiği önemi bilir.
funduszeue.info
A Çeviklik, koordinasyon, denge ve esnekliğin bir arada kullanılması gerektiği durumlarda vücut yönetim becerilerini sergiler.
A Kendine özgü ritmik hareketler yapar.
A Farklı figürlerin/ hareket serilerinin ardışık olarak yer aldığı ritmik hareketleri sergiler.
A Temel cimnastik hareketlerini yapar.
AÖzelleşmiş hareketleri uygularken karşılaştığı sorunlara çözüm yolları üretir.
A Bireysel ve eşli mücadele becerileri sergiler.
A Bireysel, eşli ve grupla, bir nesneyi kontrollü şekilde kullanarak oyunlar oynar.
A Özelleşmiş hareketlerle ilgili kavramları bilir.
A Özelleşmiş hareketlerle ilgili ilke ve kuralları bilir.
AYakın çevresindeki spor alanlarını ve spor etkinliklerini tanır.
A Fiziksel etkinliklerde kurallara uyma ve yönergeleri takip etmeye gönüllü olur.
A Fiziksel etkinliklerde kullanılan araç-gereç ve malzemeleri amacına uygun kullanarak korur.
A Fiziksel etkinliklerde araç-gereçleri ve alanlarını paylaşır.
A Fiziksel etkinliklere ilişkin düşüncelerini ifade eder.
A Fiziksel etkinliklerde başkalarının haklarına saygı gösterir.
A Fiziksel etkinliklerde üstlendiği rollerin sorumluluklarını yerine getirir.
A Fiziksel etkinliklerde kazanma ve kaybetme durumlarında duygularını kontrollü davranışlarla gösterir.
A) Fiziksel etkinliklerde başarıyı takdir eder.
A Farklı fiziksel etkinlikleri kendine güven duyarak yapar.
A Fiziksel etkinliklere katılmaya gönüllü olur.
A Bireysel farklılıkları olanlarla fiziksel etkinlik yapmaya istekli olur.

B Sağlığını korumak için vücudunu nasıl kullanması gerektiğini kavrar.
B Fiziksel etkinlikte bulunmanın fiziksel uygunluk üzerindeki katkılarını bilir.
B Düzenli fiziksel etkinlik de bulunmanın sağlıklı yaşam üzerindeki etkilerini bilir.
B Fiziksel etkinlik sonrasında kişisel bakımını ve temizliğini yapmaya gönüllü olur.
B Fiziksel etkinliklerde yapılan ısınma ve soğuma hareketlerinin kişisel sağlığı için önemli olduğunu kavrar.
B Fiziksel etkinlik ile beslenme arasındaki ilişkiyi kavrar.
B Sağlıklı bir vücut ve fiziksel gelişim için dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığı kazanmanın önemli olduğunu bilir.
B Temel ilk yardım ilkelerini bilir.

B Ulusal bayramların coşkusunu rontlar, halk oyunları, dans ve spor etkinliklerine katılarak gösterir.
B Ulusal bayramlarda sınıfça ve okulca yapılan etkinliklerin ve törenlerin önemini kavrar.
B Atatürk’ün, spora ve sporculara verdiği önemi kavrar.

B 1. Olimpiyat oyunlarında başarılı olmuş sporcuları tanır.
B Spor organizasyonlarının önemini fark eder.

funduszeue.info
KAZANIMLAR
A Çeviklik, koordinasyon, denge ve esnekliğin bir arada kullanılması gerektiği durumlarda vücut yönetim becerilerini artan bir doğrulukla sergiler.
A. Kendine özgü ritmik hareketler sergiler.
A Farklı figürlerin/hareket serilerini ardışık olarak yer aldığı ritmik hareketleri akıcı şekilde sergiler
A Cimnastik serileri seçerek sunar.
A Özelleşmiş hareketleri uygularken karşılaştığı sorunlara çözümler üretir.
A Bireysel ve eşli mücadele becerileri sergiler.
A Bireysel ve grupla, bir nesneyi kontrollü şekilde kullanarak artan bir doğrulukla oyun oynar.
A Özelleşmiş hareketlere ilişkin ilke ve kuralları etkinlikler içersinde uygular.
A Zihinsel ve bedensel engelin spor yapmaya engel olmadığını bilir.
A Fiziksel etkinliklerde kurallara uyma ve yönergeleri takip etmeye uyum gösterir.
A Fiziksel etkinliklerde kullanılan araç-gereç ve malzemelerini amacına uygun kullanarak korur.
A Fiziksel etkinliklerde araç-gereçleri ve alanlarını paylaşmaya değer verir.
A Fiziksel etkinliklere ilişkin düşüncelerini ifade eder.
AFiziksel etkinliklerde başkalarının haklarına saygı gösterir.
A Fiziksel etkinliklerde üstlendiği rollerin sorumluluklarını yerine getirir.
A Fiziksel etkinliklerde kazanma ve kaybetme durumlarında duygularını kontrollü davranışlarla gösterir.
A Fiziksel etkinliklerde başarıya değer vererek takdir eder.
A Farklı fiziksel etkinlikleri yaparken kendine güven duyar.
A Fiziksel etkinliklere katılıma değer verir.
A Bireysel farklılıkları olanlarla fiziksel etkinlik yapmaya gönüllü olur.
A Yakın çevresindeki spor alanları ve spor etkinliklerini tanır.

B Sağlığını korumak için vücudunu doğru kullanır.
B Fiziksel etkinlikte bulunmanın fiziksel uygunluğa olan katkılarını açıklar.
B Düzenli fiziksel etkinlikte bulunmanın sağlıklı yaşam üzerindeki etkilerinin farkına varır.
BFiziksel etkinlik sonrasında kişisel bakımını ve temizliğini yapmaya değer verir.
BFiziksel etkinliklerde yapılan ısınma, esnetme ve soğuma hareketlerinin kişisel sağlığı için önemli olduğunu kavrar.
B Dengeli ve düzenli beslenme ile fiziksel etkinlik arasındaki ilişkiyi kavrar.
B Sağlıklı bir vücut ve fiziksel gelişim için dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığı kazanmanın önemini kavrar.

B Ulusal bayramları rontlar, halk oyunları, dans ve spor etkinliklerine katılarak coşkuyla kutlar.
B Ulusal bayramlarda sınıfça ve okulca yapılan etkinliklerin ve törenlerin önemini kavrar.
B Atatürk’ün, spora ve sporculara verdiği önemi bilir.

BOlimpiyat oyunlarındaki spor dallarını bilir.
B Ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarını tanır.
B Çeşitli spor olaylarını kitle iletişim araçlarından takip eder.

DERS:BİLGİSAYAR
DEĞERLENDİRME FORMLARI
BEP için hazırlanmış olan kaba değerlendirme formları öğrencinin performansını almak için hazırlanmış ve öğrencinin öncellikli gereksinimleri göz önünde bulundurulmuştur. Sunulan form öğrenciye kazandıracağımız amaçların belirlenmesinde bize kılavuzluk edecek ve kayıt altına alınacaktır. Buradan çıkacak olan sonuçlara göre öğrenciye kazdırılacak amaçların dökümü yapılacaktır.
funduszeue.info EVET HAYIR
ÜNİTE 1: ÇEVREMDEKİ BİLGİLER
Bilginin çeşitli formlarda sunulabileceğini anlar.
Bilginin çeşitli kaynaklardan gelebileceğini anlar.
BT araçlarının insanların gereksinimlerine göre geliştiğini anlar.
BT araçlarının gerçek ya da kurgusal durumları yansıtmak için kullanılabileceğini anlar.
ÜNİTE 2: BİLGİSAYARIM
Kişisel bilgisayarın ana parçalarını ve çevre birimlerini tanır.
Bilgisayar kullanırken uygun duruş ve oturuşu sergiler.
Bilgisayar ve diğer teknolojik araçların doğru kullanımını gösterir (BTESD-3).
Makinelerin bir dizi komut kullanarak çalıştığını fark eder. Doğru sonuçlara ulaşmak için komutların doğru sıralamada verilmesi gerektiğini fark eder.
Basit bir olayın işlem sırasını belirler.
ÜNİTE 3: RENKLİ DÜNYAM
Menü seçeneklerini ve komutlarını kullanarak uygulamaları uygun sırada açar ve kapatır.
Belirli amaçlar için çizim araçlarını kullanarak görsel şekiller oluşturur.
Görsel etkiyi yaratmak ve artırmak için renkleri kullanır.
BT terimlerini yerinde ve doğru kullanır.
ÜNİTE 4: YAZMAYA BAŞLIYORUM
Klavyedeki tuşları işlevlerine uygun olarak seçer ve kullanır.
Elde yazılmış metin ile bilgisayarda yazılmış metin arasındaki farkı ayırt eder.
Kelimeler arasındaki boşluğun önemini anlar ve boşluk bırakarak yazı yazar.
Bir alt satıra geçerek metin oluşturur.
Metin üzerinde düzeltmeler yapar (BTESD–2).
funduszeue.info
ÜNİTE 1: TEKNOLOJİ VE BEN
Teknolojinin kullanıcılar tarafından yönetildiğini ve kontrol edildiğini kavrar (BTESD-3).
Bilgisayarı ve diğer teknolojileri kullanırken gerekli güvenlik önlemlerini alır.
BT ile uygun bir çalışma ortamı oluşturmaya yardım edebilecek unsurları ve uygulamaları belirler.
Bilgisayarın yanlış kullanımından kaynaklanan sağlık problemlerini listeler.
ÜNİTE 2: RESİM YAPIYORUM
Kelime işlemci programı kullanarak cümleler oluşturur. .
Klavyedeki tuşları işlevlerine uygun olarak kullanır
Bilgisayarda oluşturulan metin parçalarının taşınabileceğini ve kopyalanabileceğini fark eder.
Belirli amaçlar için kelime işlemci programını kullanarak yazım kurallarına uygun metinler oluşturur ve düzenler.
Metindeki kelimelerin farklı şekil, boyut ve renklerde olabileceğini fark eder.
Kelime işlemci programında amacına uygun sayfalar oluşturmak için belgeye resim ve şekil ekler.
Amacına uygun olarak yazıcıdan çıktılar alır (BTESD-6).
ÜNİTE 4: TEKNOLOJİK ARAÇLAR
Aygıtların çeşitli komutlarla kontrol edilebildiğini fark eder.
Komutların tekrarlanabileceğini fark eder.
Bir dizi komutun sonucunu tahmin eder.
Olayları sıralayarak çözüme ulaşır.
funduszeue.info
ÜNİTE 1: BİLGİ VE TEKNOLOJİ
Farklı amaçlar için günlük hayatta kullanılan teknolojileri farkeder.
Teknolojik gelişmelerin insan hayatına olan etkisini belirler. Teknolojinin günlük hayattaki genel kullanımına ilişkin avantaj ve dezavantajlarını tartışır.
Bilgisayardaki dosyaların depolanması için gerekli birimleri kullanır.
ÜNİTE 2: SAYFALARIMI DÜZENLİYORUM
Klavyedeki tuşları işlevlerine uygun olarak seçer.
Belirli işlemleri gerçekleştirebilmek için yazılımların yardım özelliğini kullanır.
Kelime işlemcide kullandığı sayfayı amacına uygun olarak düzenler.
Metin düzenlerken kelime işlemcinin kolaylık sağlayan özelliklerini kullanır.
ÜNİTE 3: UZAKTAKİ BİLGİLER
İnterneti kullanarak bilgiye erişir ve bilgiyi yeniden kullanır (BTESD-4).
Öğrenme ve araştırmasını desteklemek için uygun (konuya özel) çevrim içi kaynakları kullanır (BTESD-5).
Uzaktaki kişilerle bilgi paylaşmanın zorluklarını fark eder.
Bilgi paylaşmak amacıyla e-posta kullanır.
ÜNİTE 4: VERİ TOPLUYORUM
Grafik olarak sunulan bilginin sınırlı cevaplar sağladığını anlar.
Farklı yollarla cevaplanacak farklı soru tipleri olduğunu anlar (BTBS-5).
Veritabanının sadece uygun veri girildiyse cevap verebileceğini anlar.
Basit bir akış diyagramı oluşturur (BTESD-1).
funduszeue.info
1. Bilgisayar Sistemi
Bilgisayarın temel çalışma prensibini açıklar.
Çalışmalarını düzenlemek için işletim sisteminin özelliklerini kullanır.
Günlük kullanımda oluşan rutindonanım ve yazılım problemlerinibelirler ve gerekli stratejileri uygulayarak çözer (BTBS-2).
Bir problemi çözmek için yazılması gereken programın temelaşamalarını belirler (BTBS-3).
2. Tablo Oluşturma
Bilgisayardaki görevleri gerçekleştirmenin birden fazla yolu olduğunu fark eder.
Kelime işlemcide oluşturduğu metni düzenler.
Kelime işlemcide oluşturduğu metni düzenler.
Kelime işlemcide amacına uygun tablolar oluşturur ve düzenler (BTBS).
3. Bilgilerimi Sunuyorum
Bilginin sunulması için kelime işlemci programının yeterli olmadığını fark eder.
Uygun teknikler kullanarak elektronik ortamda bir sunu hazırlar.
Hazırladığı sunuya amacına yönelik olarak görsel eklemeler yapıp zenginleştirir.
Uygun teknikler kullanarak sununun görünümünü değiştirir.
Uygun teknikler kullanarak sununun görünümünü değiştirir.
Hazırladığı sunuyu sınıf arkadaşlarıyla paylaşır (BTBS-9, BTESD-3).
4. Bilgilerimi Paylaşıyorum
Ağa bağlı bilgisayarlar arasında bilgi alışverişi yapılabileceğini fark eder.
İnternet veya elektronik bir kaynaktan ulaştığı verileri uygun dosya ve klasörlere kaydederek düzenler (BTESD-5).
İşbirliğine dayalı projeler için e-posta kullanır (BTESD-1,8,9,10).
Bilgisayardaki bilgilerine yönelik çeşitli kaynaklardan gelebilecek tehditlere karşı önlemler alır.
Verilen bir araştırma ya da problem durumu ile ilgili topladığı bilginin geçerliliğini farklı kaynaklardan kontrol eder.
Gelecekteki iletişimteknolojilerinin olası etkisi veolası gelişimiyle ilgili sonuçlarçıkarır (BTESD-2).
Düzenli olarak bilgi depolama ve toplamanın, sorulara cevap bulmada yardımcı olduğunu anlar.
funduszeue.info
funduszeue.infoet Adresleri
Bilgi paylaşımında kullanılan ağ çeşitlerini kavrar.
İnternet adreslerinin oluşumunu ve yapısını anlar.
İlgi alanına giren internet adreslerini belirli bir düzende sınıflandırır.
Bilgiye ulaşmak için çeşitli elektronik ve yazılı kaynakları araştırır.
Herhangi bir kaynaktan erişilen bilginin ihtiyacına uygun olup olmadığına karar verir.
2. Yayıncılığa Başlıyorum
Kelime işlemcide oluşturduğu sayfaya amacına uygun eklemeler yapar.
Bilgisayardaki dosya ve klasörlerle çalışırken depolama ölçülerini dikkate alır (BTESD-6).
Bilgisayardaki dosya ve klasörlerle çalışırken depolama ölçülerini dikkate alır (BTESD-6).
Gazetelerin iletileri etkili bir şekilde sunmak için çeşitli yazı şekilleri ve yazma efektleri kullandığını keşfeder (BTESD-2).
Masaüstü yayıncılık programında belirli bir amaca yönelik olarak sayfa yapısını ayarlar.
Bir masaüstü yayıncılık programında gerekli eklemeleri yapar (BTESD).
Bir masaüstü yayıncılık programında sayfayı amacına uygun olarak biçimlendirir.
3. Hesaplamalarım
Elektronik çizelgenin kullanımına örnekler verir,kullanım avantajlarını açıklar.
Elektronik çizelgedeki çalışma sayfası özelliklerini tanır.
Uygun teknikler kullanarak elektronik çizelge dosyaları oluşturur ve kaydeder (BTBS-1).
4. Verileri Düzenliyorum
Bir veritabanının temel özelliklerini açıklar.
Kayıt formlarındaki bilginin alanlara bölündüğünü ve birkaç kayıt formunun bir dosya oluşturduğunu fark eder.
Bilginin farklı biçimlerde saklanabileceğini kavrar.
Hazır bir veritabanı kullanılarak amacına yönelik sorgulama yapar ve yorumlar.
Çeşitli işlemleri gerçekleştirirken basit değişkenler tanımlar ve kullanır(BTBS-4).
5. Sunu Yapıyorum
Metinleri, grafikleri, filmleri ve sesleri kullanmanın algıyı ve iletişimi nasıl değiştirdiğini fark eder.
Sunu programındaki slaytları amacına uygun olarak düzenler (BTESD).
Sunu programındaki slaytları amacına uygun olarak düzenler (BTESD).
Animasyon ve film kayıtlarını içeren bir çoklu ortam sunumu oluşturur.
Amaca ve hedef kitleye uygun sunum biçimini kullanır (BTESD-3,6).

Yazan: funduszeue.infoş.Tuncay GÜLEN

Özel Eğitim Öğretmenliği

Zorunlu Dersler

Birinci Dönem

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

Bu dersinin amacı öğrencilerin bilgisayar ve bilişim teknolojileri alanındaki temel konular bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Bu konular arasında bilişim teknolojileri ve bilgi-işlemsel düşünme, problem çözme kavramları ve yaklaşımları, algoritma ve akış şemaları, bilgisayar sistemleri, yazılım ve donanımla ilgili temel kavramlar, işletim sistemlerinin temelleri, güncel işletim sistemleri, dosya yönetimi, yardımcı programlar (üçüncü parti yazılımlar), kelime işlem programları, hesaplama/tablo/grafik programları, sunu programları, masaüstü yayıncılık, veri tabanı yönetim sistemleri, web tasarımı, eğitimde internet kullanımı, iletişim ve işbirliği teknolojileri, güvenli internet kullanımı, bilişim etiği ve telif hakları, bilgisayar ve internetin çocuklar/gençler üzerindeki etkileri gibi yer almaktadır. Kısacası bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler temel bilgisayar terminolojisine hakim olacaktır.

EĞİTİME GİRİŞ

Bu ders eğitimin temel kavramları, eğitimin diğer bilimlerle ilişkisi ve işlevleri (eğitimin felsefi, sosyal, hukuksal, psikolojik, ekonomik, politik temelleri), eğitim biliminin tarihsel gelişimi, yüzyılda eğitim biliminde yönelimler, eğitim biliminde araştırma yöntemleri, Türk Milli Eğitim Sisteminin yapısı ve özellikleri, eğitim sisteminde öğretmenin rolü, öğretmenlik mesleğinin özellikleri, iyi bir öğretmenin özellikleri, öğretmen yetiştirme alanındaki uygulamalar ve gelişmeleri içermektedir. Ayrıca ders sonunda öğrenci bir öğretmende bulunması gereken kişisel ve mesleki özellikleri tanımlayıp bunlara uygun davranış sergileme yönünde tutum geliştirebilir. Dersin hedeflerinden biri olan öğretmen yetiştirme konusundaki olumlu ve olumsuz uygulamalar yönünde de bilgi sahibi olacak öğretmen adayları bu konuda tutum geliştirebileceklerdir.

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ

Bu dersi alan öğrenciler; Gelişim ve öğrenme ile ilgili temel kavram ve kuramları açıklayabilir; Günlük yaşam süreçlerinde gelişim ve öğrenme olaylarını bu kavram ve kuramlarla analiz edebilir. Eğitim-Psikoloji ilişkisi, eğitim psikolojisinin tanımı ve işlevleri, öğrenme ve gelişim ile ilgili temel kavramlar, gelişim özellikleri (bedensel, bilişsel, duygusal, sosyal ve ahlaki gelişim), öğrenmeyi etkileyen faktörler, öğrenme kuramları, öğrenme kuramlarının öğretim süreçlerine yansımaları, etkili öğrenme, öğrenmeyi etkileyen faktörler (motivasyon, bireysel faktörler, grup dinamiği ve bu faktörlerin sınıf içi öğretim sürecine etkisi). Ders sonunda öğretmen adayları öğrencilerin gelişim özelliklerine uygun davranış ve tutum sergileme, öğrenme kuramlarını seçme ve uygulama davranışlarına sahip olabileceklerdir. Ayrıca öğrencilerin bir bütün olarak gelişmelerine katkı koyabileceklerdir. Kredi: (3, 0, 0) 3 Önkoşul: Yok AKTS (ECTS) kredisi: Dersin Kısa Adı: EĞİTİM PSİKOLOJİSİ Kategorisi: Fakülte Temel Ders Eğitim Dili: Türkçe

İNGİLİZ DİLİ-I

Bu ders öğrencilere okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini de entegre ederek temel düzeydeki konuşma şekillerini sunmayı amaçlamaktadır. Dinleme becerisi ile birlikte öğrenciler farklı sesleri ve harflerin, kelimelerin, ve belirli kalıpların sesletimini tanımlayacaktır. Konuşma becerisi aracılığı ile birlikte öğrenciler farklı dil çeşitliliğini tanımlayarak dili doğru kullanabileceklerdir. Buna ilavetten öğrenciler kendilerini veya bir başkasını tanıtabilecekler, geniş zamanda sorulara cevap verebilecekler, nesnelerin yerini belirtebilecekler, ve bir günlük rutinlerini anlatabilecekler. Okuma becerisi aracılığı ile öğrenciler basit metinler ve paragraflar okuyarak metinleri anlama yetilerini geliştirecek ve metin sorularına cevap verebileceklerdir. Yazma becerisinin edinilmesiyle birlikte öğrenciler geniş zamanda kontrollü paragraflar yazarak edindikleri yeni kelimeleri kullanarak kendi cümlelerini üreteceklerdir.

ÖZEL EĞİTİM

Temel kavramlar ve özellikleri; Özel eğitim ihtiyacı olan bireyler; Zihin yetersizliği olan çocuklar; Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar; İşitme yetersizliği olan çocuklar; Öğrenme güçlüğü olan çocuklar; Duygu ve davranış bozukluğu olan çocuklar; Üstün zekâlı olan çocuklar; dil ve konuşma bozukluğu; fiziksel yetersizlik/süreğen hastalık; çoklu yetersizlik; duygu/davranış bozukluğu; sınıflandırma; yaygınlık ve görülme sıklığı; nedenler; tarama/tanılama; ekip;Özel gereksinimli çocukların eğitim-öğretim ortamları; Özel gereksinimli çocukların eğitimiyle ilgili uluslararası ve ulusal mevzuat ve getirileri ve Türkiye’de özel eğitimle ilgili örgütlenme yapısı; bilimsel dayanaklı uygulamalar; Özel eğitimde görev alan personelin rol ve sorumlulukları; aile kavramı ve özel eğitim ihtiyacı olan çocuğa sahip ailelerin özellikleri; özel eğitim ihtiyacı olan çocuğa ve ailelerine yönelik tutumlar; ailelere sunulan hizmetler, destekler ve yasal haklar.

ZİHİN YETERSİZLİĞİ VE OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU

Temel kavramlar ve özellikleri; zihin yetersizliği olan bireyler; otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan bireyler; sınıflandırma: eğitsel, psikolojik, tıbbi; yaygınlık ve görülme sıklığı; nedenler: doğum öncesi, doğum anı, doğum sonrası; tarama/tamlama: tıbbi, gelişimsel ve eğitsel tarama/tanılama; akademik ve akademik olmayan özellikler; özel eğitimde görev alan personelin rol ve sorumlulukları; geçmişten günümüze zihin yetersizliği ve otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin tanımlanması ve neler yaşadıkları; ekip ve işbirliği; eğitim-öğretim ortamları; Zihin Yetersizliği ve Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların eğitimiyle ilgili uluslararası ve ulusal mevzuat ve getirileri bilimsel dayanaklı uygulamalar; ailelerin özellikleri; zihin yetersizliği olan bireye, Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireye ve ailelerine yönelik tutumlar; ailelere sunulan hizmetler, destekler ve yasal haklar.

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I

Bu derste, Osmanlı Devleti’nin dağılmasına yol açan iç ve dış etkenler, Osmanlı ıslahat ve yenileşme çabaları, Tanzimat ve Meşrutiyet dönemleri, Trablusgarp ve Balkan savaşları, I. Dünya Savaşı’nın sebepleri, savaş süreci ve savaşta Osmanlı cepheleri, Mondros Mütarekesi, savaş sonundaki barış antlaşmaları ve Sevr, mütareke döneminde kurulan milli varlığa zararlı ve yararlı cemiyetler, Mustafa Kemal öncülüğünde Kurtuluş Savaşı&#;nın başlaması, Havza ve Amasya Genelgeleri, Mahalli Kongreler ve Sivas Kongresi, Misak-ı Milli, TBMM’nin açılışı, isyanlar, Kuva-yı Milliye’nin ve düzenli ordunun muharebeleri, TBMM’nin dış ilişki ve antlaşmaları, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu, Sakarya Savaşı ve Büyük Taarruz, Mudanya Mütarekesi, Lozan Barış Antlaşması ve saltanatın kaldırılışı konuları bulunmaktadır.

TÜRK DİLİ - I

Yazı dili ve özellikleri; yazım ve noktalama; yazılı ve sözlü anlatımın özellikleri; paragraf oluşturma ve paragraf türleri (giriş, gelişme, sonuç paragrafları); yazılı anlatım (yazılı kompozisyon: serbest yazma, planlı yazma); planlı yazma aşamaları (konu, konunun sınırlandırılması, amaç, bakış açısı, ana ve yan düşüncelerin belirlenmesi; yazma planı hazırlama, kâğıt düzeni); düşünceyi geliştirme yolları (açıklama, tartışma, öyküleme, betimleme; tanımlama, örneklendirme, tanık gösterme, karşılaştırma vb. uygulamaları); metin yapısı (metnin yapısal özellikleri, giriş-gelişme-sonuç bölümleri); metinsellik özellikleri (bağlaşıklık, tutarlılık; amaçlılık, kabul edilebilirlik, durumsallık, bilgisellik, metinlerarasılık); metin yazma (taslak oluşturma, yazma, düzeltme ve paylaşma); bilgilendirici-açıklayıcı metin yazma; öyküleyici metin yazma; betimleyici metin yazma; tartışmacı ve ikna edici metin yazma.

İkinci Dönem

EĞİTİM FELSEFESİ

Bu derste eğitim ve felsefe, eğitim felsefesi, felsefenin ilgilendiği konular, eğitimin toplumsal temelleri, eğitimin insanı etkileme biçimleri, felsefi akımlar (idealism, ralizm, pragmatism, varoluşçuluk), eğitim felsefesi akımları (daimicilik, esasicilik, ilerlemecilik, yeniden kurmacılık), çağdaş eğitim akımları (sanat eğitimi akımı, çocuktan hareket akımı, kır eğitim yurdu akımı, iş eğitimi akımı). Çevre değişmeleri ve insan, okul ile hayat arasındaki ilişki zorunluluğu, insanın gelişimi ve eğitimi, insanlar arasındaki iletişim ve haberleşme ağının değişimi ve gelişimi, sibernetik eğitim, bilgi toplumunda eğitim ve öğrenme (bilgi nedir?, bilgi toplumu nedir? Bilgiyi işleme yolları nelerdir? Bilgi toplumunda nitelikli insan kime denir?), internet destekli eğitim gibi konuları işlenmektedir.

EĞİTİM SOSYOLOJİSİ

Sosyolojinin temel kavramları: Toplum, sosyal yapı, sosyal olgu, sosyal olay vs.; sosyolojinin öncüleri (İbn-i Haldun, funduszeue.info, K. Marx, E. Durkheim, funduszeue.info vd.) ve eğitim görüşleri; temel sosyolojik teoriler (işlevselcilik, yapısalcılık, sembolik etkileşimcilik, çatışma kuramı, eleştirel teori, fenomenoloji ve etnometodoloji) açısından eğitim; toplumsal süreçler (sosyalleşme, sosyal tabakalaşma, sosyal hareketlilik, sosyal değişme vd.) ve eğitim; toplumsal kurumlar (aile, din, ekonomi, siyaset) ve eğitim; Türkiye’de sosyolojinin ve eğitim sosyolojisinin gelişimi (Ziya Gökalp, İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Nurettin Topçu, Mümtaz Turhan vd);kültür ve eğitim; sosyal, kültürel, ahlaki bir sistem ve topluluk olarak okul, yabancılaşma ve eğitim, medya ve eğitim, küresselşme ve eğitim, okul ve şiddet.

İNGİLİZ DİLİ-II

INGL dersi INGL dersinin devamı niteliğindedir. Bu ders öğrencilere daha ileri düzeyde bütünleşik bir şekilde dört beceriyi entegre etmektedir. Çekinik beceriler olan dinleme ve okuma becerileri ile birlikte öğrenciler farklı sesleri ve harflerin, kelimelerin, ve belirli kalıpların sesletimini tanımlayacaktır. Buna ilaveten öğrenciler daha ileri düzeyde metinler ve paragraflar okuyarak metinlerden bildikleri kelimeleri kullanarak bilmedikleri kelimelerin anlamlarına ilişkin çıkarımda bulunacaklardır. Üretken beceriler olan konuşma ve yazma becerileri ile birlikte öğrenciler farklı dil çeşitliliğini tanımlayarak dili doğru kullanabileceklerdir. Buna ilavetten öğrenciler Şimdiki Zamanı ve Geçmiş Zamanı kullanarak temel diyaloglarda ve günlük konuşmalarda kendilerini etkin bir şekilde ifade edebileceklerdir. Dahasıda, yazma becerisinin edinilmesiyle birlikte öğrenciler geçmiş tecrübelerini içeren konular hakkında paragraflar yazarken edindikleri yeni kelimeleri kullanarak kendi cümlelerini üreteceklerdir.

ÇOCUK GELİŞİMİ

Gelişimin temel kavramları ve ilkeleri; doğum öncesi ve doğum sonrası özellikleri; yeni doğan (sağlık, bakım, beslenme); bebeğin gelişiminde sağlık, bakım ve beslenmenin önemi; ay çocuğunun gelişim alanları (motor, bilişsel, dil, sosyal-duygusal, ahlak ve cinsel), gelişim kuramları ve özellikleriyle özbakım becerileri; aylık çocuklar için okul öncesi eğitim programının temel özellikleri, ilkeleri, göstergeleri, ortam özellikleri, etkinlikleri, eğitimin planlanması (aylık eğitim planı, günlük eğitim akışı ve etkinlik planı), uygulanması ve değerlendirilmesi, bebeğin gelişimi desteklemeye yönelik ailelere önerileri, fiziksel ortamın bebeğin ihtiyaçlarına uygun düzenlenmesi , etkinlik örnekleri, aylık çocukların gelişimsel değerlendirmesinin yapılması, gelişimsel takibinin yapılması, erken müdahalenin önemi ve erken müdahale politika ve programları

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ VE ÖZEL YETENEK

Temel kavramlar; öğrenme güçlüğü/dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan bireyler; özel yetenekli bireyler; Öğrenme Güçlüğü ve Özel Yeteneği olan bireylerin olan bireylerin gelişim özellikleri ve özür dereceleri; sınıflandırma: eğitsel, psikolojik, tıbbi; yaygınlık ve görülme sıklığı; nedenler: doğum öncesi, doğum anı, doğum sonrası; tarama/tanılama: tıbbi, gelişimsel ve eğitsel tarama/tanılama; akademik ve akademik olmayan özellikler, ekip ve işbirliği; eğitim-öğretim ortamları; bilimsel dayanaklı uygulamalar; öğrenme güçlüğü nedeni ile yaşanan sorunlarla baş edilebilme: özel eğitim ilke, yöntem ve tekniklerinin uygulanması; ailelerin özellikleri; öğrenme güçlüğü/dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan bireye, özel yetenekli bireye ve ailelerine yönelik tutumlar, ailelere sunulan hizmetler, destekler ve yasal haklar.

İŞİTME VE GÖRME YETERSİZLİĞİ

Temel kavramlar: işitme yetersizliği olan bireyler; işitmenin doğası; görme yetersizliği olan bireyler; görmenin doğası; İşitme engelli çocukların değerlendirilmesi, onlar için sınıf ortamlarının düzenlenmesi, bireysel ve grup eğitimi, okuma yazma eğitimi, işitme kaybı tipleri ve işitme cihazları; Görme engelli çocukların eğitim ortamlarına yerleştirilmeleri, bağımsız hareket ve yönelim, dinleme ve dokunma becerileri ve bunların geliştirilmesi, okuma-yazma materyalleri, özel araçlar, bunların kullanımları ve kaynaştırmada yapılabilecek düzenlemelerle ilgili temel bilgiler. sınıflandırma: eğitsel, psikolojik, tıbbi; yaygınlık ve görülme sıklığı; nedenler: doğum öncesi, doğum anı, doğum sonrası; tarama/tanılama: tıbbi, gelişimsel ve eğitsel tarama/tanılama; akademik ve akademik olmayan özellikler; ekip ve işbirliği; eğitim-öğretim ortamları; bilimsel dayanaklı uygulamalar; ailelerin özellikleri; işitme yetersizliği olan bireye, görme yetersizliği olan bireye ve ailelerine yönelik tutumlar; ailelere sunulan hizmetler, destekler ve yasal haklar.

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II

Bu derste, Ankara’nın başkent oluşu; Cumhuriyetin ilanı; halifeliğin kaldırılışı; Teşkilat-ı Esasiye Kanunu; Halk Fırkası’nın kuruluşu; Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası; Şeyh Sait İsyanı; İzmir suikasti; Serbest Fırka; hukukta laikleşme ve modernleşme; eğitim ve kültürde millileşme; Tevhid-i Tedrisat Kanunu; Harf İnkılabı; Türk Dil Kurumu; Türk Tarih Kurumu; üniversite reformu; sosyoekonomik yenilikler; Atatürk’ün manevi mirası olan, milliyetçilik, laiklik, cumhuriyetçilik, halkçılık, devletçilik ve inkılapçılıktan oluşan altı ilke; bütünleyici ilkeler; Atatürk dönemi dış ilişkileri ve dış politikası; Motreaux Boğazlar Sözleşmesi; Balkan Antantı ve Sadabad Paktı; Hatay’ın Türkiye’ye katılması; İnönü dönemi ve II. Dünya Savaşı; Köy Enstitüleri; dünya savaşı sonrasında çok partili hayata geçiş konuları bulunmaktadır.

TÜRK DİLİ-II

Akademik dil ve yazının özellikleri; akademik yazılarda tanım, kavram ve terimlerden yararlanma; nesnel ve öznel anlatım; akademik metinlerin yapısı ve türleri (makale, rapor ve bilimsel özet vb.); iddia, önerme yazma (bir düşünceyi doğrulama, savunma ya da karşı çıkma); bilimsel raporların ve makalelerin biçimsel özellikleri; rapor yazmanın basamakları; açıklama, tartışma, metinler arası ilişki kurma, kaynak gösterme (atıf yapma ve dipnot gösterme, kaynakça oluşturma); başlık yazma, özetleme, anahtar kelime yazma; bilimsel yazılarda dikkat edilecek etik ilkeler; akademik metin yazma uygulamaları. Bunlara ek olarak, özetleme, metin taslağı hazırlama ve bir düşünceyi başka sözcüklerle anlatma gibi paragraf yazma becerilerini geliştirme olanağını bulacaklardır. Yazım ve noktalama işaretleri ve alfabe dışı sembol kullanımı da dersin kapsamındadır.

Üçüncü Dönem

TÜRK EĞİTİM TARİHİ

Türk eğitim tarihinin konusu, yöntemi ve kaynakları; ilk Türk devletlerinde eğitim; ilk Müslüman Türk devletlerinde eğitim; Türkiye Selçukluları ve Anadolu Beyliklerinde eğitim; Osmanlı Devleti’nde eğitim: İlk yenileşme hareketlerine kadar eğitim sistemi; yüzyıllarda Osmanlı coğrafyası dışındaki Türk devletlerinde eğitim; Osmanlı Devleti’nde Tanzimat’a kadar eğitimde yenileşme hareketleri; Tanzimat’tan Cumhuriyete modern eğitim sisteminin kuruluşu; geleneksel eğitimin yeniden düzenlenmesi; yüzyıllarda Avrasya’daki diğer Türk devlet ve topluluklarında eğitim; millî mücadele döneminde eğitim; Türkiye Cumhuriyeti’nde eğitim: Türkiye eğitim sisteminin temelleri, yapısı, kuruluşu ve gelişimi; başlangıcından bugüne öğretmen yetiştirme süreci; yüzyılda Türk dünyasında eğitim; ortak hedefler, dil ve alfabe birliği, ortak tarih yazma çalışmaları.

EĞİTİMDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

Araştırma yöntemleriyle ilgili temel kavramlar ve ilkeler; araştırma süreci (sorunu fark etme, problemi ve örneklemi belirleme, veri toplama ve analizi, sonuçları yorumlama); veri toplama araçlarının genel özellikleri; verilerin analizi ve değerlendirilmesi; makale, tez ve veri tabanlarına erişim; araştırma modelleri ve türleri; bilimsel araştırmalarda temel paradigmalar; nicel ve nitel araştırma desenleri; nitel araştırmada örneklem, veri toplama, verilerin analizi; nitel araştırmada geçerlik ve güvenlik; makale ya da tez inceleme, değerlendirme ve sunma; araştırma ilkelerine ve etiğine uygun araştırma raporu hazırlama; eğitimde aksiyon (eylem) araştırması, anlatı araştırması, raporlaştırma (bilimsel bir yazsının düzenlenmesi, bilimsel bir yazının bölümleri, genel yazım kuralları, tablolar, şekiller, ekler, aktarmalar, kaynak gösterme, kısaltmalar.

ÖZEL EĞİTİMDE BÜTÜNLEŞTİRME

Özel eğitimde bütünleştirme dersinin amacı, öğretmen adaylarına özel gereksinimi olan çocuğun ilgi ve yeteneklerini en iyi şekilde kullanmasını sağlayacak ve toplum içinde yaşayabilmesini kolaylaştıracak şekilde gerekli yöntemleri kazandırmaktır. Özel eğitimde her tür ve kademedeki okul veya kurumlara yerleştirme yaklaşımları: birlikte ve ayrı eğitim; bütünleştirmenin tanımı; en az kısıtlayıcı eğitim ortamı kavramı, tarihçesi, Türkiye ve dünyadaki yasal dayanakları ve türleri; destekleyici Özel eğitim hizmetleri: özel eğitim danışmanlığı, sınıf-içi destek ve kaynak oda; bütünleştirmede işbirliği: tanımı, önemi ve bütünleştirme türleri; Türkiye’de bütünleştirme süreci: geçmişte ve günümüzde bütünleştirme; Türkiye’de özel eğitimle ilgili yasal düzenlemelerde bütünleştirme, bütünleştirmenin başarısını etkileyen etmenler; bütünleştirmede yapılacak uyarlamalar, bütünleştirmeyle ilgili araştırmalar.

ERKEN ÇOCUKLUKTA ÖZEL EĞİTİM

Erken çocuklukta özel eğitim dersinin amacı; zihinsel engelli öğrencilere dil ve iletişim becerilerinin kazandırılmasına yönelik öğretim yöntemlerine göre(doğrudan öğretim yöntemi, doğal dil öğretim yöntemi, çevrenin yapılandırılmasına dayalı dil öğretim yöntemi) öğretimsel süreçlerin hazırlanması, ilk okuma yazmaya hazırlığa hazırlık ve hazırlık becerilerinin değerlendirilmesine yönelik ölçüt bağımlı testlerin öğretim süreçlerinin hazırlanması hedeflenmektedir. Temel kavramlar: bebeklik erken çocukluk dönemi ve gelişimsel gerilik kavramı; erken çocuklukta özel eğitimin (EÇÖZE) tanımı, önemi, tarihi ve teorik alt yapısı; yasalarda EÇÖZE; EÇÖZE’de rol alan uzmanlar; aile katılımı; EÇÖZE’de değerlendirme; EÇÖZE’de müdahale programları: kurum, ev ve kurum-ev merkezli uygulamalar; EÇÖZE ve geçiş süreci; EÇÖZE’de temel konular: oyun, gelişimsel dönemlere uygun uygulamalar, doğal öğretim, aile merkezli uygulamalar.

UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİ

Uygulamalı davranış analizinin (UDA) temel amacı, hedef davranış belirleyebilme, davranışsal amaç yazabilme, veri toplama yöntemlerini kullanabilme; davranış değiştirme planı hazırlayabilme ve uygulayabilme becerisi kazandırmaktır. Öğrenme kuramları, uygulamalı davranış analizinin özellikleri, problem davranışların işlevinin belirlenmesi, hedef davranışı belirlemesi, hedef davranışın dolaylı değerlendirilmesi-anektod kaydı, hedef davranışın dolaylı değerlendirilmesi-anektod kaydı, hedef davranşın doğrudan değerlendirilmesi: yazılı kayıtların analizi, somut ürünlerin gözlenmesi, hedef davranşın doğrudan değerlendirilmesi: davranış örneklerinin gözlenmesi, hedef davranşın doğrudan değerlendirilmesi: davranış örneklerinin gözlenmesi, kazandırılacak uygun davranışın belirlenmesi, ,uygun davranışları arttırma teknikleri, uygun olmayan davranışları azaltma teknikleri, örnek uygulamalarla birleştirilip konular işlenecektir. UDA, pekiştireç çeşitleri ve kullanımı; sembol pekiştirme; yeni davranışların kazandırılmasında ilkeler ve işlem süreçleri; davranış azaltma ilkeleri ve işlem süreçleri; ayrımlı pekiştirme: sönme, tepkinin bedeli; genellemenin sağlanması; UDA ve tek denekli araştırma yöntemlerini de kapsamaktadır.

TÜRK İŞARET DİLİ

Öğretmen adayı bu derste Türk İşaret Dili hakkında genel bilgi edinir. Türk İşaret Dili alfabesini, temel cümle yapılarını, evet-hayır sorularını, olumsuz cümleleri, zaman ve zamanla bağlantılı soruları, sayıları, soru sözcüklerini ve fiilleri öğrenir ve bunlarla ilgili sınıfta bol örnekli alıştırmalar yapar. Öğrenci, temel düzeyde işaret dilini ve bu dilde tercüme ederek, işitme engellilerle iletişim kurmayı öğrenir. Dersin içeriğine ilişkin kavramlar; Dünyada ve Türkiye’de işaret dili; Türk İşaret Dili ve özellikleri; harfler, tanımlar ve kullanım; kendisi ile ilgili işaretler; çevre ile ilgili işaretler; cümle kurma; sayılar ve matematik işaretleri; Türk İşaret Dili dil bilgisi kavramları; Türk İşaret Dili ile karşılıklı konuşma.

ÖZEL EĞİTİMDE DEĞERLENDİRME

Temel kavramlar; değerlendirmenin yasal ve felsefi temelleri; değerlendirmenin amaçları; tıbbı, gelişimsel, psikolojik ve eğitsel değerlendirme; değerlendirme süreci: tarama, tamlama, yerleştirme, programlama ve programın değerlendirilmesi; değerlendirmede gönderme öncesi süreç; gönderme ve ayrıntılı değerlendirme süreci; formal değerlendirme yöntemleri; informal değerlendirme yöntemleri; müfredata dayalı değerlendirme; gözlem; beceri analizi; ölçüt bağımlı testler; çalışma örneği analizi; performans değerlendirmesi; değerlendirme sürecinin raporlaştırılması; ölçü araçları geliştirme: çeşitli öğretim alanlarında öğrencilerin performanslarını ve gelişimlerini belirlemek için ölçü aracı hazırlama, uygulama, yorumlama, elde edilen verileri kullanma. Tıbbi, Psikolojik ve Eğitsel tanılama ve ilgili kavramlar, ülkemizdeki tanılama süreci, tıbbi ve eğitsel değerlendirme yaklaşımları, eğitsel değerlendirmenin kaynaklandığı esaslar, standartlaştırılmış bağıl testler ve eğitsel değerlendirme araçları öğe ve özellikleri.

ALAN SEÇMELİ-I

ALAN SEÇMELİ-I

ALAN SEÇMELİ-II

ALAN SEÇMELİ-II

Dördüncü Dönem

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ

Eğitim ve teknoloji ilişkisi; temel kavramlar; Öğretim Tasarımı Teorisi Nedir ve Nasıl Değişiyor? ; öğretim teknolojisinin tarihsel gelişimi; Türkiye’de ve sonrası öğretim teknolojilerinin gelişimi politikaları, uygulamalar ve projeler; teknoloji ve yeni okuryazarlık kavramları; yüzyıl öğrenci özellikleri; bilgi iletişim teknolojilerinin temel kavramları; bilgi ve iletişim teknolojilerinde gelişmeler; İnsan Performans Teknolojilerinin Temelleri ; Öğretim Tasarımı ve Modelleri; öğretim ortamlarında kullanılan güncel bilgi ve iletişim teknolojileri; eğitim-öğretim sürecinde kullanılan ortam ve araçlar; Öğretim Teknolojilerinin Öğrenme Ortamlarına Entegrasyonu; gelecekte bilgi ve iletişim teknolojileri ve öğrenme/öğretme ile bağlantısı. Okullarda Teknoloji Entegrasyonu, Teknoloji Liderliği ve Teknoloji Planlaması; Çevrimiçi Öğrenme Ortamları; Bilgisayar Oyunları ve Öğrenme.

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

Öğretim ilke ve yöntemleriyle ilgili temel kavramlar; öğretim-öğrenme ilkeleri, modelleri, stratejileri, yöntemleri ve teknikleri; öğretimde hedef ve amaç belirleme (bilişsel, duyuşsal ve devinişsel hedefler), öğretim ve öğrenmede içerik seçimi ve düzenlemesi; öğretim materyalleri; öğretimin planlanması ve öğretim planları; öğretimle ilgili kuram ve yaklaşımlar (sunuş yoluyla öğretme, buluş yoluyla öğrenme, araştırma soruşturma yoluyla öğrenme, programlı öğretim, proje tabanlı öğrenim, işbirlikli öğrenme, yapılandırmacılık gibi yaklaşımlar); etkili okulda öğretim, öğrenme ve öğretmede başarı; sınıf içi öğrenmelerin değerlendirilmesi; öğretim hizmetinin niteliğini artırmada öğretmenin görev ve sorumlulukları, öğretmen yeterlikleri, öğrencilerinin eğitim ve öğretime yönelik temel bilişsel kavramlara hakim olarak, öğretim planı tasarımına uyarlayabilmesi, öğretme ortamının fiziksel özelliklerinin öğrenilmesi.

DİL VE İLETİŞİM BECERİLERİNİN DESTEKLENMESİ

Dil ve iletişim becerilerinin desteklenmesi dersinde öğretmen adaylarının özel gereksinimi olan çocuklara ilişkin alıcı ve ifade edici dil becerilerinin gelişimine yönelik bilgilerin kazandırılması, dilin üç bileşenin ve iletişim becerilerinin dil örnekleri alınarak, kontrol listeleri kullanılarak öğrencilerin değerlendirilmesi ve bunun öğretmen adaylarına kazandırılması hedeflenmektedir. Derse ilişkin temel kavramlar; İletişim, sözlü iletişim, dil, ifade edici dil, alıcı dil ve konuşma kavramları, dilin özellikleri, dilin bileşenleri ve alt bileşenleri, dilin bileşenlerinin birinde ve etkileşiminde olan yetersizliklerin çocuk diline etkisi, çocukta dilin biçim gelişimi ve biçimin değerlendirilmesi, çocukta dilin anlam gelişimi ve anlamın değerlendirilmesi, çocukta dilin kullanım gelişimi ve kullanımın değerlendirilmesi, söz öncesi iletişim becerileri ve değerlendirilmesi.

ÖZEL EĞİTİM KURUMLARINDA GÖZLEM

Dersin amacı, öğretmen adaylarının, öğretmenlik mesleğine daha iyi hazırlanmalarını, öğrenimleri süresince kazandıkları genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik mesleğiyle ilgili bilgi, beceri, tutum ve alışkanlıklarını gerçek bir eğitim - öğretim ortamı içinde kullanabilme yeterliliği kazanmalarını sağlamaktır. Bu amaçlara ulaşılabilmesi için Eğitim Fakültesi ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlar arasında sıkı bir işbirliğine ihtiyaç vardır. Verimli bir işbirliği ortamı ile eğitim – öğretimin planlama, uygulama ve değerlendirme süreçlerinin belirli ilkeler çerçevesinde yürütülmesi ve üst düzeyde bir standardın oluşturulması sağlanacaktır. Özel eğitim hizmetlerinin sağlandığı resmi kurumlarda ve sınıflarda okul deneyimi kazanma; gözlem yapma, kurum ve sınıf içi eğitsel, davranışsal ve gelişimsel uygulamaları; gözlemleme; çocukların akademik ve akademik olmayan davranışlarını gözlemleme; gözlemleri paylaşma ve tartışma; kurumda ve sınıfta karşılaşabilecek sorunlar ve öneriler hakkında tartışma.

BRAİLLE OKUMA VE YAZMA

Bu derse ilişkin konular, altı noktanın incelenerek yazılması, Türkçe Braille alfabesinin okunması yazılması, harf-noktalama işarettlerinin okunması-yazılması ve metin içinde kullanılmaları, Türkçe Braille yazının yazılmasında dikkat edilecek hususlar ve bu hususlarla ilgili uygulamalar yapma, Türkçe Braille yazı kısaltmalarında bir iki harfli, hece kelime kökü ve kelime parçası kısaltmalarının kurallarını söyleme, bu kısaltmaları metin içerisinde okuma yazma çalışmaları, Türkçe Braille matematikle ilgili olarak rakam ve sayılan okuyup yazma işlem işaretleri, toplama, çıkartına, çarpma, bölme işlemleri ondalık sayı eğitimi, bayağı kesir yazım kuralları, üçlü çokluklar yazım kuralları, ölçü ve değer işaretlerini okuma yazma, çalışmalan ansiklopedi, sözlük ve hikaye kitaplarının yazılmasını içeren bir derstir.

ÖZEL EĞİTİMDE TEKNOLOJİ DESTEKLİ ÖĞRETİM

Bu dersin sonunda; öğretmen adayları bilgisayar destekli eğitimin ne olduğunu ve ne olmadığını, bilgisayar destekli eğitimin tarihçesini ve gelişimini, bilgisayar destekli eğitimin eğitim ve öğretimdeki yerini, bilgisayar destekli eğitimin yararlarını ve sınırlılıklarını, bilgisayar destekli eğitimde kullanılan yaygın formatları, web tabanlı öğrenmeyi ve iletişim araçlarını, kazanmış olacaklar. Eğitim ve teknolojiyle ilgili temel kavramlar; eğitimde ve özel eğitimde teknolojinin kullanımının önemi; farklı özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerde akademik ve akademik olmayan becerilere yönelik teknoloji destekli uygulamalar; farklı teknolojik araçların (örn., akıllı tahta, masaüstü, dizüstü, tablet, akıllı telefon) özel eğitimde kullanımı; akıllı tahta, masaüstü, dizüstü, tablet, akıllı telefon gibi teknolojik araçları teknoloji destekli öğretime uygulama örnekleri; düşük ve yüksek teknoloji gerektiren alternatif ve destekleyici teknoloji uygulamaları.

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM VE GEÇİŞ PLANLARININ HAZIRLANMASI

Bireyselleştirilmiş eğitim planlan (BEP); BEP’in öğeleri; BEP’in yasal dayanakları; BEP ve okul programları (okulöncesi, ilköğretim programlan); ölçme araçları ve ayrıntılı değerlendirme; amaçlar: kısa ve uzun dönemli amaçlar; yerleştirme ve ilgili ek özel eğitim hizmetlerinin belirlenmesi; öğretim amaçlanın ve öğretim basamaklarım oluşturma ve sıralama; öğretim süreçlerini belirleme ve ilerlemeleri kayıt etme; tüm hizmet planlan; Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerde yaş döneminde bireyselleştirilmiş aile hizmet planlarının (BAHP) tanımı, önemi ve örnekleri; geçiş planlan: tanımı ve önemi; geçiş türleri: hastaneden-eve, evden- kuruma, kurumdan-kuruma; farklı geçiş planı örnekleri ve geliştirilmesi; özel eğitim ihtiyacı olan bireylerde BAHP, BEP ve geçiş planı uyarlamaları ve dikkat edilecek hususlar; BEP’in, BAHP’in ve geçiş planlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi.

ALAN SEÇMELİ III

ALAN SEÇMELİ III

ALAN SEÇMELİ IV

ALAN SEÇMELİ IV

Beşinci Dönem

EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Eğitimde ölçme ve değerlendirmenin yeri ve önemi; ölçme ve değerlendirmeyle ilgili temel kavramlar; ölçme araçlarının psikometrik (geçerlik, güvenirlik, kullanışlılık) özellikleri; başarı testleri geliştirme ve uygulama; test sonuçlarının yorumlanması ve geri bildirim verme; test ve madde puanlarının analizi; değerlendirme ve not verme. Eğitimde kullanılan sonuç ve süreç odaklı ölçme araçlarının özellikleri, geleneksel yaklaşımlara dayalı olan ölçme araçlar (çoktan seçmeli testler, yazılı sınavlar, kısa yanıtlı sınavlar, doğru-yanlış tipi testler, eşleştirmeli testler, sözlü yoklamalar), öğrenciyi çok yönlü tanımaya dönük araçlar (gözlem, görüşme, performans değerlendirme, öğrenci ürün dosyası , proje ve performans ödevleri, akran değerlendirmesi, öz değerlendirme, tutum ölçekleri), bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor davranışların ölçülmesi.

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ

Dersin amacı dersin öğrencilerinin, yönetim ve okul yönetimi ile ilgili temel kavramlar, Türk eğitim sisteminin amaçları ve temel ilkeleri, eğitimle ilgili yasal düzenlemeler, Türk eğitim sisteminin yapısı (Milli Eğitim Sistemi, Bakanlık Teşkilatı), yönetim kuramları, yönetim süreçleri (değişim, iletişim, karar verme, motivasyon, örgütleme, planlama, liderlik) okul örgütü ve yönetimi, okul kültürü ve iklimi, eğitim ekonomisi ve planlaması, okul yöneticilerinin yetiştirilmesi ve atanması, okul yönetiminde personel, öğrenci, öğretim ve yönetimde ilgili işler gibi konuları, eğitim programının, öğrenci işlerinin, çalışan işlerinin, bütçe işlerinin yönetimi, ortaya çıkacak sorunlara karşı yaklaşımlar ve bu sorunların çözümü yönünde atılacak adımlar gibi Türk eğitim sistemi ve okul yönetiminin farklı boyutlarını anlamalarını ve bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.

ÖZEL EĞİTİMDE OKUMA-YAZMA ÖĞRETİMİ

Okuma ve yazmanın tanımı ve yapısı; özel eğitim ihtiyacı olan bireylerde okuma-yazma özellikleri; okumaya hazırlık programlarıyla ilgili yaklaşımlar; okumaya hazırlığın değerlendirilmesi ve okumaya hazırlığın desteklenmesi; yazma mekaniğinin öğretimi; işlevsel okuma-yazmanın değerlendirilmesi ve işlevsel okuma- yazmanın Öğretimi: ses temelli okuma-yazma öğretimi, cümle temelli okuma-yazma öğretimi, hece temelli okuma-yazma öğretimi, kelime temelli okuma-yazma öğretimi, kaynaştırma sınıfında okuma-yazma için yapılabilecek uyarlamalar; farklı özel eğitim ihtiyacı olan gruplarda spesifik okuma-yazma öğretim teknikleri/stratejileri, okuma-yazma öğretiminde bilimsel dayanaklı uygulamalar; özel eğitim ihtiyacı olan gruplara okuma-yazma öğretimini uyarlama süreci, özel eğitim ihtiyacı olan gruplara okuma ve yazma öğretiminin genellenmesi, özel eğitim ihtiyacı olan gruplara, Okuduğunu anlama stratejileri.

ÖZEL EĞİTİMDE MATEMATİK ÖĞRETİMİ

Matematik beceri ve kavramların değerlendirilmesi; matematik öğretimi ve planlaması; basamaklandırılmış öğretim ve doğrudan Öğretim yaklaşımları; problem çözme becerileri geliştirme; matematik programını uygulama, sayma, toplama, çıkarma, çarpma, bölme işlemlerinin öğretimi; matematik öğretiminde hata türleri ve analizi; işlevsel matematik becerilerinin öğretimi: değer (para), zaman, uzunluk ve ağırlık ölçüleri; geometri kavram ve becerilerinin öğretim yollan; kaynaştırma sınıfında matematik Öğretimi için yapılabilecek uyarlamalar; özel eğitim ihtiyacı olan gruplarda spesifik matematik öğretim teknikleri/stratejileri; özel eğitim ihtiyacı olan Öğrencilere matematik öğretiminde bilimsel dayanaklı uygulamalar; matematik öğretimini farklı özel eğitim gruplarına uyarlama. öğrencilerin düzeyine göre ders planları hazırlama; örnek öğretim uygulamaları; öğretimini özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere uyarlama.

ÖZEL EĞİTİMDE FEN VE SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİ

Fen bilgisi öğretiminde kullanılan öğretim yöntemleri; fen bilgisindeki temaları inceleme; konulan sıralama; konuların kazandırılması için gerekli kavramları belirleme ve bunlara dayalı olarak kavramlarla ilgili ölçüt bağımlı ölçme araçları geliştirme; öğrencilerin düzeylerine göre ders planlanın hazırlama; örnek öğretim uygulamaları; fen bilgisi öğretimini özel eğitim ihtiyacı olan Öğrencilere uyarlama; sosyal bilgiler öğretiminde kullanılan öğretim yöntemleri; sosyal bilgilerdeki temaların incelenmesi (üniteler, belirli gün ve haftalar, vb.); konuların mantıklı sıraya konulması; konuların kazandırılması için gerekli kavramların belirlenmesine dayalı olarak kavramlarla ilgili ölçüt bağımlı ölçme araçlarının geliştirilmesi; öğrencilerin düzeyine göre ders planlarım hazırlama; örnek öğretim uygulamaları; sosyal bilgiler öğretimini özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere uyarlama.

ÖZEL EĞİTİMDE FİZİKSEL EĞİTİM VE SPOR

Temel kavramlar: bozukluk, özür, engel, nedenler, önleme, fiziksel eğitim ve spor; farklı özel eğitim ihtiyacı olan bireylerde fiziksel eğitim ve spor özellikleri; özel eğitim ihtiyacı olan bireylerde fiziksel eğitim ve spor özelliklerini ölçme ve değerlendirme; özel eğitim ihtiyacı olan bireylerde fiziksel eğitim ve spor özelliklerim destekleme amaçlı planlama ve program yapma; fiziksel eğitim ve sporda kullanılabilecek öğretimsel yaklaşımlar; fiziksel eğitimi ve sporu özel eğitim ihtiyacı olan bireylere uyarlama süreci. özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere hangi sporun uygun olduğuna karar verme; spor becerilerinin kazandırılması için değerlendirme araçları hazırlama; öğretim ortamları ve öğretim yöntemleri; öğretim sunma; kazandırılan becerilerin sürekliliğini ve genellenmesini sağlama.

ÖZEL EĞİTİMDE SANATSAL BECERİLERİN ÖĞRETİMİ

Sanatsal becerilere ilişkin temel kavramlar; normal gelişim sürecinde çocukta çizgi gelişimi; çizgi gelişiminin özellikleri; özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarda çizgi gelişimi ve özellikler; sanatsal becerilerin (resim-iş) öğretiminde kullanılabilecek öğretim yöntemleri; sanatsal becerilerin (resim-iş) öğretiminde kullanılabilecek öğretim yöntemlerinin özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere uyarlanması; özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarda farklı sanatsal becerilerin öğretimi: sulu boya ile boyama, makasla kesme, baskı, püskürtme, origami ve mum çalışmaları, maske, kukla yapma ve bileklik yapma; çocukta sanatsal becerileri değerlendirmek ve kazandırmak için ölçme aracı geliştirme; öğretim planları hazırlama; öğretim ortamları ve öğretim uygulama örnekleri geliştirme ve uygulama; öğretim sunma; kazandırılan becerilerin sürekliliğini ve genellenmesini sağlama.

ALAN SEÇMELİ V

ALAN SEÇMELİ V

ALAN SEÇMELİSİ-VI

ALAN SEÇMELİSİ-VI

Altıncı Dönem

SINIF YÖNETİMİ

Bu dersi alan öğrenciler sınıf yönetiminde temel kavramlar ve yaklaşımlar, yeni akademik yıla hazırlık, sınıf yönetiminin temelleri, sınıf yönetimini ve öğrenci davranışını etkileyen faktörler, sınıf içi iletişim ve etkileşim, iyi bir sınıf iklimi yaratmak, sosyal bir sistem olarak sınıf, sınıf yönetimi modelleri ve sınıfın fiziksel düzeni sınıfta istenmeyen davranışlar ve baş etme stratejileri, sınıf kuralları, geliştirme, yapılandırma ve uygulama süreci, sınıfta motivasyon ve öğrenme, sınıfta zaman yönetimi, sınıfta öğrenme-öğretme sürecinin yönetimi, sınıfta sorunlu ve özel öğrencilerin yönetimi, sınıfta lider olarak öğretmen, okul-çevre ilişkileri ve öğretmen-veli görüşmeleri, okullarda rehberlik hizmetleri ve sorunları, çok kültürlü sınıfların yönetimi, engelli öğrencilerin olduğu sınıfların yönetimi, eğitim teknolojilerinin etkin kullanımı ve yönetimi konularında bilgi sahibi olacaklardır.

EĞİTİMDE AHLAK VE ETİK

Ahlâk ve etikle ilgili temel kavramlar ve teoriler; etik ilke, etik kural, iş ve meslek ahlakı/etiği; sosyal, kültürel, ahlaki, etik yönleriyle öğretmenlik mesleği; eğitim ve öğrenme hakkı eğitim, öğretim, öğrenme ve değerlendirme sürecinde etik ilkeler; eğitim paydaşlarıyla (işverenler/yöneticiler, meslektaşlar, veliler, meslek kuruluşları ve toplumla) ilişkilerde etik ilkeler; eğitim/okul yöneticileri, veliler ve öğrencilerin ahlaki/etik sorumlukları; iş ve meslek hayatında etik dışı davranışlar; Türkiye’de kamu yönetimi, eğitim ve öğretmenlerle ilgili etik düzenlemeler; okulda ve eğitimde etik dışı davranışlar, etik ikilemler, sorunlar ve çözüm yolları; okulda ahlak/etik eğitimi ve etik kurullar; ahlaki/etik bir lider olarak okul müdürü ve öğretmen.

ÖZEL EĞİTİMDE TÜRKÇE ÖĞRETİMİ

Özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler için okuma-yazma gelişimini ve okumanın değerini anlamaya ilişkin etkinlikler; sözcük dağarcığım geliştirme; dilbilgisi öğretimi; yazma süreci; yazılı metin türleri; yazılı ifade becerilerine ilişkin etkinlik hazırlama; okuma becerileri ve stratejilerinin tanımı; metin incelemede beceri ve stratejilerin uygulanması; bireyselleştirilmiş okuma öğretiminin önemi: uygulanması ve değerlendirilmesi; eleştirel okuma; yaratıcı yazma; okuma metni analiz yöntemleri; dinleme becerilerim geliştirici çalışmalar; özel eğitim ihtiyacı olan gruplarda spesifik okuma-yazmayı geliştirici teknikler/stratejiler. özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere hangi metinlerin uygun olduğuna karar verme; okuduğunu anlama becerilerinin kazandırılması için değerlendirme araçları hazırlama; öğretim ortamları ve yöntemleri; öğretim sunma; kazandırılan becerilerin sürekliliğini ve genellenmesini sağlama.

ÖZEL EĞİTİMDE AİLE EĞİTİMİ

Aile kavramı; aile sistem kavramları; özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin ailelerinin geçirdikleri uyum evreleri, özel eğitim ihtiyacı olan çocuğun tanılanması, Ailede ilk farkına varış, Ailelerin tepkileri, Ailenin özüre uyum sürecinde sunulan psikolojik destek hizmetleri özel eğitim ihtiyacı olan çocukların eğitimine aile katılımının önemi, kuramsal ve yasal dayanakları; yasalarda ailelere getirilen hak ve sorumluluklar; ailelerin özel eğitim ihtiyacı olan öğrencinin eğitim sürecine katılımı, öğrencinin değerlendirilmesi; Özel Eğitimde Aile Eğitiminin Amaçları Ailenin Eğitim Gereksinimlerinin Belirlenmesi, Bilgi Toplama Yöntemleri, bireyselleştirilmiş aile eğitim planı (BAHP), bireyselleştirilmiş eğitim planı (BEP) ve geçiş planlarına ailenin katılımı; ailelere öğretme becerileri kazandırma; kurum, ev ve kurum-ev merkezli aile öğretim programlarının hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi.

ÖZEL EĞİTİMDE OKUL VE KURUM DENEYİMİ

İlköğretim okullarındaki kaynaştırma öğrencilerinin bulundukları sınıf ortamını incelenmesi, Özel eğitim hizmetlerinin sağlandığı kurumlarda okul deneyimi kazanma; eğitim-öğretim hizmetlerine katılma, özel eğitim hazırlık çalışmalarını planlama; eğitim ortamlarında sınıf öğretmeni, rehber öğretmen ve diğerleriyle işbirliği yapma; İlköğretim okullarındaki kaynaştırma öğrencileri ile çalışarak gerekli öğretimsel uyarlamaları planlanması, Kaynaştırma öğrencilerine yönelik bireysel uyarlama planı uygulanması, Kaynaştırma öğrencilerine yönelik uyguladığı bireysel uyarlama planını değerlendirilmesi, Kaynaştırma öğrencilerine yönelik hazırlanmış olan bireysel uyarlama planı örneklerini eleştirilmesi, Kaynaştırma öğrencilerine yönelik eğitim ortamlarında sınıf yönetme; öğretimsel uyarlamalar yapma; öğretimi yürütme; yürütülen uygulamaların sınıf içi sunumlarını gerçekleştirme; karşılaşılan sorunlara ilişkin öneriler geliştirme ve uygulama. İlköğretim okullarındaki kaynaştırma öğrencileri hakkında deneyim edinme.

ÖZEL EĞİTİMDE OYUN VE MÜZİK

ÖZEL EĞİTİMDE SOSYAL UYUM BECERİLERİNİN ÖĞRETİMİ

ALAN SEÇMELİ VII

ALAN SEÇMELİ VII

ALAN SEÇMELİ VIII

ALAN SEÇMELİ VIII

Yedinci Dönem

FAKÜLTE SEÇMELİ

FAKÜLTE SEÇMELİ

FAKÜLTE SEÇMELİ

FAKÜLTE SEÇMELİ

ÖZEL EĞİTİMDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI

Öğretim teknolojisiyle ilgili temel kavramlar, çeşitli öğretim teknolojilerinin özellikleri, öğretim sürecindeki yeri ve önemi; öğretim araç-gereçlerinin seçimi, değerlendirilmesi ve etkili kullanımı, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik olarak araç-gereç ve materyal tasarlama, örnek uygulamalar planlama, kavram öğretimi için öğretim teknolojilerini kullanma ve materyal tasannu (değerlendirme formu hazırlama, değerlendirmeye dayalı olarak bir kavram seçme, kavram analizi yapma, kavram öğretim materyali hazırlama), sosyal beceri öğretimi için öğretim teknolojilerini kullanma ve materyal tasarımı (değerlendirme formu hazırlama ve uygulama, değerlendirmeye dayalı olarak bir sosyal beceri seçme, öğreteceği beceriye yönelik araçlar hazırlama). (Tasarlanan materyallerin uygulamaları aynı dönemde yürütülen Özel Eğitimde Öğretmenlik Uygulaması I derslerinde yapılacaktır).

ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI-I

Özel gereksinimli çocukları eğitim ortamlarında gözlenmesi; her hafta ders planı hazırlama ve uygulama; özel gereksinimli öğrencilerde gözlem becerileri geliştirme;. özel gereksinimli çocuğa ders materyali hazırlama ve değerlendirici ölçek geliştirme; uygun ders planları hazırlayabilme; Davranış değiştirme programı hazırlama ve uygulama, anekdot kaydı tutma, anekdot kaydım ABC kaydına çevirme, tuttuğu kayıtlardan bir öğrencinin değiştirilecek bir davranışım belirleme, değiştirme tekniğine karar verme, seçtiği davranış değiştirme tekniğini uygulama, uygulamasına ilişkin günlük kayıt tutma, uygulama sonucunda davranış değiştirme uygulaması sonuç raporu yazma, hazırladığı ölçü araçlarıyla öğrencilerin yapabildikleri belirleme, beceri öğretimi yapma, yaptığı öğretime ilişkin kayıt tutma, kalıcılık ve genelleme çalışmaları yapma ve kayıtların grafiksel gösterimi.

ALAN SEÇMELİ X

ALAN SEÇMELİ X

ALAN SEÇMELİ IX

ALAN SEÇMELİ IX

Sekizinci Dönem

FAKÜLTE SEÇMELİ

FAKÜLTE SEÇMELİ

ÖZEL EĞİTİM POLİTİKALARI VE YASAL DÜZENLEMELER

Türkiye’de engelli bireylere ve özel eğitime yönelik politikaların ve yasal düzenlemelerin geçmişi; engelli bireylere ve özel eğitime yönelik ulusal politikalar ve yasal düzenlemeler; engelli bireylere ve özel eğitime yönelik uluslararası politikalar ve yasal düzenlemeler; Türkiye’nin uluslararası sözleşmelere taraf olması; dünyadaki yasal düzenlemelerin engelli bireyler, özel eğitim uygulamaları ve Türkiye deki düzenlemeler açısından önemi; engelli bireylere yönelik genel paradigma değişimi; politika, yasal düzenlemeler ve uygulamalar arasındaki boşluk. Engelli bireylerin yasal haklarını elde etmek için sivil toplum bağlamında yapılanlar; dünyada buna paralel gerçekleştirilen gelişmeler. Engelli olmayanların engellilere karşı tavırlarının değiştirilmesi, iyileştirilmesi adına Sivil Toplum Kuruluşlarıyla Yasal düzenlemeler üzerine ortak hareket etme çalışmaları.

ÖZEL EĞİTİMDE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI-II

Kavram, beceri, oyun ve akademik alanlarda belirlenen becerilerde öğretim yapma, yaptığı öğretime ilişkin kayıt tutma, kalıcılık ve genelleme çalışmaları yapma ve kayıtların grafiksel gösterimi, davranış değiştirme programı hazırlama ve uygulama, anekdot kaydı tutma, anekdot kaydım ABC kaydına çevirme, tuttuğu kayıtlardan, bir öğrencinin değiştirilecek bir davranışını belirleme(Artırılmak veya azaltılmak istenen davranışlar için davranış değiştirme programı hazırlama ve uygulayabilme), değiştirme tekniğine karar verme, seçtiği davranış değiştirme tekniğini uygulama, uygulamaya ilişkin günlük kayıt tutma, uygulama sonucunda davranış değiştirme uygulaması sonuç raporu yazma, öğrencilerin özel eğitimle ilgili yasaları öğrenmelerini sağlamak, kaba değerlendirme formu geliştirmelerini, bir beceri ve bir kavramın öğretimini planlayarak uygulamalarını ve yapacakları planları geliştirecekleri uygun araç-gereçler yardımıyla uygulamalarını sağlamaktır.

ALAN SEÇMELİ XI

ALAN SEÇMELİ XI

ALAN SEÇMELİ XII

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası