9 sinif kimya zayif etkileşimler / kimya ZAYIF ETKİLEŞİMLER - Match up

9 Sinif Kimya Zayif Etkileşimler

9 sinif kimya zayif etkileşimler

Kendisi Zayıf, Etkisi Büyük: Moleküller Arası Etkileşimler

Tandi Plant - EyeEm / Getty Images

Üç milyar nükleotidden oluşan DNA, mikro ölçekteki hücre çekirdeğinin içine nasıl sığabiliyor? Kertenkeleler nasıl düz duvarda yürüyebiliyor? Su donarken neden genleşiyor? Bu soruların cevaplarının hepsi bir kavramla ilişkili: moleküller arası zayıf etkileşimler.

Moleküller arası etkileşimler lise eğitimi sırasında kimya derslerinde karşılaştığımız bir konu. Bu etkileşimlerin sayısal büyüklüğü çok yüksek olmasa da etkilerini çevremizde belirgin bir şekilde hissediyoruz. Peki moleküler ölçekteki bu etkileşimlerin nasıl ortaya çıktığını ve fark edebileceğimiz ölçekte hangi etkileri olduğunu öğrenmek ister misiniz?

İlk olarak atom ölçeğinde kimyasal türler arasında ne tür etkileşimler olduğunu açıklayalım. Çünkü moleküller arası etkileşimler bu konunun bir alt dalı olarak kabul edilebilir.

Atom ölçeğinde farklı türdeki tanecikler (örneğin atom, iyon, molekül, radikal) arasında farklı etkileşimler ortaya çıkabilir. Bu etkileşimleri kimyasal türler arası güçlü etkileşimler ve kimyasal türler arası zayıf etkileşimler olarak sınıflandırabiliriz. Kimyasal türler arası güçlü etkileşimler bir molekülü oluşturan atomları bir arada tutan kuvvetler yani kimyasal bağlardır. Kimyasal türler arası zayıf etkileşimler ise moleküller arasında ortaya çıkan kuvvetlerdir.

Kimyasal Türler Arası Etkileşimler

iStock

Kimyasal Türler Arası Zayıf Etkileşimler

Kimyasal türler arasındaki güçlü etkileşimlerin, molekülleri oluşturan atomların arasındaki kimyasal bağlardan kaynaklandığını daha önce açıklamıştık. Kimyasal türler arası zayıf etkileşimler ise moleküller arasında ortaya çıkar. Bu kuvvetlerin nicel değeri yüksek olmasa da etkilerini çevremizde belirgin bir şekilde fark edebiliriz.

Örneğin birçok maddenin yoğunluğu sıvı hâlden katı hâle geçerken artar. Ancak su, bu durumun istisnalarından biridir. Çünkü buzun yoğunluğu sıvı suyun yoğunluğundan düşüktür. Bu durumun nedeni, bir su molekülündeki hidrojen atomu ile komşu bir su molekülündeki oksijen atomu arasında oluşan hidrojen bağlarıdır. Hidrojen bağı, kimyasal türler arasında ortaya çıkan zayıf etkileşimlerden biridir.

Kimyasal türler arasında ortaya çıkan zayıf etkileşimleri temel olarak hidrojen bağı ve Van der Waals kuvvetleri olarak iki başlıkta ele alabiliriz.

Hidrojen Bağı

Hidrojen bağı; hidrojenin oksijen, azot, flor gibi elektronegatifliği yüksek elementlerle oluşturduğu moleküller arasında ortaya çıkar. Adında “bağ” ifadesi geçse de hidrojen bağı, bir kimyasal bağ türü değildir. Çünkü kimyasal bağlarda atomların değerlik elektronlarının alışverişi ya da ortaklaşa kullanılması söz konusuyken, moleküller arası etkileşimlerde değerlik elektronları yer almaz.

Hidrojen elektronegatifliği yüksek bir elementle kovalent bağ kurduğunda, bağ oluşumunda yer alan elektronlar elektronegatifliği yüksek elementin atomları tarafından daha fazla çekilir. Bu nedenle elektronegatifliği yüksek atomun üzerinde eksi yük yoğunluğu hidrojene kıyasla daha yüksektir. Sonuçta elektronegatifliği yüksek atom kısmen eksi yükle (𝛿-) yüklenirken, hidrojen kısmen artı yüke (𝛿+) sahiptir. Bu durum molekülün polar yani kutuplu olmasına yol açar. Polar moleküldeki kısmen artı yüklü (𝛿+) hidrojen atomu ile komşu moleküldeki kısmen eksi yüklü (𝛿-) atom arasında elektrostatik bir çekim kuvveti ortaya çıkar. Bu etkileşim hidrojen bağı olarak isimlendirilir.

Su molekülleri arasındaki hidrojen bağı

Jonas Reuel / iStock

Suyun ilginç ve kendine özgü birçok özelliğinin temelinde hidrojen bağı yer alır. Örneğin kaynama noktasının yüksek olması, donarken genleşmesi, ısı kapasitesinin -yani sıcaklığını 1 oC yükseltmek için gerekli olan ısı miktarının- yüksek olmasının nedeni suyun hidrojen bağı oluşturabilmesidir. Ayrıca hidrojen bağı, suyun yüzey geriliminin yüksek olmasına neden olur. Bu da su damlacıklarının küresel şekle sahip olmasına yol açar ve bazı canlıların suyun yüzeyinde yürüyebilmesini mümkün kılar.

Su molekülleri arasındaki hidrojen bağı sayesinde suyun yüzey gerilimi yüksektir.

Science Photo Library / Getty Images

Yüzey gerilimi, sıvıların yüzeyinde oluşan ve yüzeyin esnek bir zar gibi davranmasını sağlayan kuvvettir. Suyun yüzey gerilimi, su molekülleri arasında ortaya çıkan hidrojen bağları nedeniyle yüksektir.

Hidrojen bağlarının canlı yaşamın devam edebilmesinde birçok rolü var. Hidrojen bağı, proteinlerin kendilerine özgü üç boyutlu yapılar oluşturmalarını ve bu şekillerini korumalarını sağlar. Örneğin canlılarda genetik bilgiyi taşıyan molekül olan DNA’nın yapısında birbirine sarmal şekilde bağlı iki zincir bulunur. Hidrojen bağları iki DNA zincirinin birbirine tutunmasını sağlar.

İki DNA zinciri arasındaki hidrojen bağları, DNA'nın ikili sarmal yapıda bulunmasını sağlar.

Rujirat Boonyong / iStock

İki DNA zincirindeki azotlu bazlar arasında oluşan hidrojen bağları, DNA’nın ikili sarmal yapıda bulunmasını sağlar.

Hidrojen bağları en güçlü moleküller arası zayıf etkileşim türüdür.

Van Der Waals Kuvvetleri

Moleküller arası etkileşimler ilk defa Hollandalı fizikçi Johannes van der Waals tarafından yılında tamamladığı doktora tezinde kuramsal olarak ortaya kondu. Bu nedenle moleküller arasındaki etkileşimler van der Waals kuvvetleri olarak bilinir.

Van der Waals kuvvetlerinin farklı türleri vardır. Dipol-dipol etkileşimleri olarak isimlendirilen moleküller arası etkileşim türü, polar bir molekül ile başka bir polar molekül arasında oluşur.

Dipol-dipol etkileşimi

Bacsica / iStock

Polar moleküllerde elektron yük dağılımı dengeli değildir. Bu nedenle molekülün bir bölümü kısmen artı (𝛿+), bir bölümü ise kısmen eski (𝛿-) yüklüdür.

Örneğin hidrojen klorür polar bir moleküldür. Çünkü klor elementinin elektronegatifliği hidrojeninkinden büyüktür. Dolayısıyla hidrojen klorür molekülünde, klor atomları bağ oluşumunda kullanılan elektronları hidrojen atomlarına kıyasla daha fazla çeker. Bu nedenle hidrojen klorür molekülünde hidrojen atomları kısmen artı (𝛿+), klor atomları ise kısmen eksi (𝛿−) yüklüdür. Sonuçta farklı hidrojen klorür molekülleri bir araya geldiğinde zıt kutuplu atomlar arasında elektriksel bir çekim kuvveti ortaya çıkar. Buna dipol-dipol etkileşimi adı verilir.

Kertenkelelerin ayaklarında mikro ölçekte ince tüyler bulunur.

ePhotocorp / iStock

Kertenkelelerin ayaklarında mikro ölçekte ince tüyler bulunur.

Kertenkelelerin düz duvarda yürüyebilmesinin nedeni van der Waals kuvvetleridir. Kertenkelelerin ayaklarında temel olarak keratin proteininden meydana gelen ve setae adı verilen çok ince tüyler vardır. Bu ince tüylerin uçları duvara temas ettiğinde duvarla tüyler arasında van der Waals kuvvetleri oluşur. Bu sayede kertenkeleler kendi ağırlıklarını taşıyabilir.

Dipol-İndüklenmiş Dipol Etkileşimleri

Dipol-indüklenmiş dipol etkileşimleri ise polar bir molekül ile apolar yani polar olmayan bir molekül arasında ortaya çıkar.

Polar bir molekül, apolar bir moleküle yeterince yakınlaşırsa geçici olarak apolar moleküldeki elektriksel yüklerin dengeli dağılmasını engelleyebilir. Örneğin apolar moleküldeki eksi yükler polar molekülün kısmen artı bölgesine yakın olan kısımlarında yoğunlaşabilir ve kısmen eksi (𝛿-) yüklenir. Apolar molekülün, polar molekülün kısmen eksi olan bölgesine yakın kısımları ise kısmen artı (𝛿+) yüklü hâle geçer. Bu durum indüklenmiş polar olarak isimlendirilir.

Polar molekül ile indüklenme sonucu geçici olarak kutuplu hâle gelen apolar molekülün zıt kutupları arasında ortaya çıkan elektriksel çekim kuvveti dipol-indüklenmiş dipol etkileşimleri olarak isimlendirilir.

London Kuvvetleri

London kuvvetleri, moleküller arası etkileşimlerin en zayıf olanıdır. Polar ya da apolar olsun, tüm moleküller arasında ortaya çıkabilir.

Çekirdek etrafındaki elektronlar sürekli hareket hâlindedir. Bunun sonucu olarak zaman zaman atom ya da molekülün etrafında belirli bölgelerde yoğunlaşabilirler. Bu durumda elektronların yoğunlaştığı bölge kısmen eksi (𝛿-), diğer bölümler ise kısmen artı (𝛿+) yükle yüklenir. Elektriksel yük dağılımının dengesiz olduğu bu durumda, molekül başka bir moleküle yeterince yakınsa diğer molekülün yük dağılımının da geçici olarak dengesizleşmesine neden olabilir. Geçici olarak kutuplu hâle geçen iki molekülün zıt kutupları arasında oluşan elektriksel çekim kuvveti London kuvvetleri (London diopersiyon kuvvetleri olarak da bilinir.) olarak isimlendirilir.

London kuvvetleri, molekülleri oluşturan atomların elektron sayısı arttıkça büyür.

Kaynaklar:


paylaş

Kimyasal Etkileşimler: Zayıf Etkileşimler

Kovalent bağlarla oluşmuş maddeler, molekül olarak adlandırılan birimlerden oluşmaktadır. Moleküllerin birbirleri arasında oluşturduğu etkileşimler herhangi bir kutup (+ ve – kutupları) bulunmamasından dolayı molekül içi etkileşimler kadar kuvvetli olmaz. Bu tür moleküller arası etkileşimlere zayıf etkileşim denir ve maddenin fiziksel özelliği üzerinde kendisini gösterir. Bir maddedeki moleküller arası etkileşim kuvveti arttıkça madde oda sıcaklığında katı faza yaklaşır. Yani oda şartlarında katı ve sıvı halde bulunan 2 madde karşılaştırılırsa, katı halde bulunan maddenin molekülleri arasındaki etkileşim daha fazladır.

İyonik Bağlı Bileşiklerde Zayıf Etkileşim Yok Mu?

İyonik bileşikler, + ve – kutuplara sahip olduğu için her iyon etrafındaki zıt yüklü iyonlar tarafından çekilir ve oluşan bağ kuvvetli olur. İyonlar arası ve moleküller arası etkileşimleri şu şekilde sınıflandırabiliriz.

Özellikİyon-İyonİyon-DipolH BağıDipol-DipolLondon
Etkileşim Enerjisi
(güçlü)

(orta)

(orta)

(zayıf)

(zayıf)

Zayıf Etkileşimler

Zayıf etkileşimler, Van der Waals kuvvetleri olarak adlandırılır ve üç temel türü; dipol-dipol bağları, london bağları ve hidrojen bağlarıdır.

Dipol – Dipol Bağları

İki atomlu bir molekülde elektronegatiflik farkından dolayı elektronların molekülün bir kısmında toplanmasıyla (kutuplanması) atomları arasında oluşan bağa polar bağ moleküle ise dipol (polar) molekül denir.

İki dipol molekül birbirlerine kutuplarının işaretine göre elektrostatik bir itme ve çekme kuvvetleri uygular. Bu etkileşimlere dipol-dipol kuvvetleri denir.

Atomlar arasındaki; elektronegatiflik farkı arttıkçadipol-dipol bağlarının kuvveti artar. Dipol-dipol kuvveti arttıkça atomlar arasındaki bağı kırmak zorlaşır ve böylece maddenin erime ve kaynama sıcaklığı daha yüksek olur. Polar (dipol) yapıya sahip moleküller birbiri içinde çözünebilir.

İyon – Dipol Etkileşimleri

Dipol maddelerin bir ucu negatif ve diğer ucu pozitif olan maddelerdir. Dipol ve iyon etkileşimini canlandırırken dipol maddeyi mıknatısa benzetebiliriz. İyonların yükü ya + ya da – olacağı için; dipol maddenin (mıknatısın) zıt yüklerini kendilerine çekerler.

Yani dipol-dipol etkileşiminde hem itme hem de çekme kuvveti bulunurken iyon-dipol etkileşiminde sadece çekme kuvveti bulunur. Bu yüzden iyon-dipol etkileşiminden oluşan bağları kırmak daha zordur.

Yemek tuzunun (NaCI) suda çözünmesi olayında tanecikler arasında oluşan etkileşim iyon – dipol bağıdır. NaCI kristalleri suya atıldığında polar su moleküllerinin negatif kutbu Na+ katyonlarına pozitif kutbu Cl iyonlarına yaklaşır ve iyonlar kristal örgüden koparak su içerisinde dağılırlar.

London Bağları

Apolar maddeler (örneğin günlük hayatımızda adını sıkça duyduğumuz benzin), kutupsuz bağlara sahip olan kutupsuz maddelerdir. Kutupsuz bir madde olmasına karşılık benzin normal şartlarda sıvı halde bulunur (molekülleri arası etkileşim olmasaydı gaz halde bulunması gerekirdi). Apolar maddelerin molekülleri arasındaki etkileşimi Fritz W. London tarafından açıklığa kavuşmuştur ve bu etkileşimlere london etkileşimleri denir.

London etkileşimleri aslında özel durumları olan dipol-dipol etkileşimleridir. Apolar maddelerin geçici dipol maddeler gibi davranması sonucu oluşan bir etkileşimdir.

Peki Geçici Dipol Nedir?

Atomların elektronları (kutuplu veya kutupsuz olsa bile) aslında sürekli hareket halindedir. Kutuplu olan atomların bile pozitif uçlarında elektronlar bulunur. Kutupsuz (apolar) olan atomlarda elektronların hareketi sırasında anlık pozitif ve anlık negatif uçlar oluşur. Bu şekilde anlık olarak oluşan pozitif ucu, diğer (nötr) atomun ucunu kutuplandırıp kendisine çekebilir. Aynı durum anlık olarak oluşan negatif uç için de geçerlidir. Bu şekilde oluşan dipollere özel bir isim verilir: indüklenmiş dipol. Oluşan indüklenmiş dipoller birbirlerini çeker ve diğer moleküllerde de geçici dipollenmeler (kutuplanmalar) oluşturur.

London Etkileşimlerinin Özellikleri

  • Anlık sürelerde gerçekleştiği için London kuvvetleri moleküller arası etkileşimlerin en zayıfı olarak kabul edilir.
  • Soy gazlarda ve halojenlerde atomlar veya moleküller arasındaki tek etkileşim london bağlarıdır.
  • London kuvvetleri elektron hareketliliğine bağlı olduğu için elektron sayısı arttıkça etkileşimler de artar (Atomda ne kadar çok elektron varsa o kadar çok kutuplanma ihtimali taşır).
  • Dipol-dipol bağlarının oluştuğu ortamlarda da london bağlarına rastlanır. Ancak london bağı yok sayılabilecek kadar etkisiz olduğu için hesaplamaya katılmaz (bazı kovalent maddelerde london bağları ihmal edilemeyecek kadar yüksek olur. Örneğin C24H12 molekülleri arasındaki london kuvveti çok güçlüdür ve bu madde °C derecede kaynar).

Hidrojen Bağları

Hidrojen bağları günlük hayatımızda çok önemli rol oynar; suyun (H2O) oda koşullarında sıvı olması hidrojen bağları sayesinde olur. Ayrıca DNA’lar birbirlerine hidrojen bağları ile bağlanır ve bu sayede hücrelerin bölünebilmesi gibi kritik yaşamsal aktiviteleri gerçekleştirebiliriz.

Hidrojen bağı; hidrojenin elektronegatifliği çok yüksek olan F, O ve N atomlarıyla oluşturduğu bileşiklerde gerçekleşir. Bu durum F, O ve N atomlarının elektronun çoğunu çekmesinden ve hidrojenin neredeyse tamamen + yüklü gibi davranması sayesinde gerçekleşir. Elektronca fakirleşen hidrojen, komşu moleküldeki elektronegatif atomun ortaklanmamış bir çift elektronunu çeker. Böylece komşu molekül ile elektrostatik etkileşime girerek bir tür köprü atom hâline gelir. Oluşan bu bağa hidrojen bağı denir.

Hidrojen Bağının Özellikleri

  • Hidrojen bağı olabilmesi için molekülde kesinlikle H-O, H-N veya H-F bağları olmak zorundadır.
  • Hidrojen bağı dipol-dipol ve london bağları ile kıyaslandığında, hidrojen bağları yaklaşık olarak 10 kat daha güçlüdür.
  • Hidrojen bağı oluşturan maddeler birbiri içinde daha iyi çözünür. Bu yüzden etil alkol (C2H5OH) suda çok iyi çözünür.
  • Bazı hidrojen bağları atomlar arasındaki kovalent bağdan daha güçlüdür. Örneğin glikoz bir kapta ısıtıldığında erimeye başlamadan önce molekül yapısı bozulur. Bu nedenle ısıtılan şeker önce karamelleşir ısıtılmaya devam edildiğinde ise kömürleşir.
  • Hidrojen atomunun 1 elektronun ve 1 protonun olması, hidrojen bağının dipol-dipol bağına ek olarak elektrostatik bir kuvvetle de desteklenmesini sağlamaktadır.
  • HF, H2O, NH3 bileşiklerinin kaynama noktaları, hidrojen bağları nedeni ile çok yüksektir.
  • Buzun yoğunluğunun suyun yoğunluğundan az olmasının nedeni de hidrojen bağları ile açıklanmaktadır.

Zayıf Etkileşimler

Bağ Enerjisine Göre Zayıf ve Güçlü Etkileşimler

Kimyasal türler, daha düşük enerjili olma ve kararlı hale geçme eğilimlerinden dolayı bağ yaparlar. Örneğin H atomu tek elektrona sahip olup kararsız ve yüksek enerjilidir. Dolayısıyla H atomları bir araya gelerek H2 molekülünü oluşturarak yapısındaki yüksek enerjiyi dışarı verir.

Kalıcı Dipollük &#; Geçici Dipollük

Geçici Dipollük (İndüklenmiş Dipollük)

  • Geçici dipollük ,anlık dipollük ya da indüklenmiş dipollüktür.
  • Apolar moleküllerde ve soygaz atomlarında elektronların sürekli hareketleri sonucu geçici (anlık) olarak bir bölgeye yığılmaları ile kısmi pozitif ve kısmi negatif kutuplanma meydana gelir.

a) Dipol &#; Dipol Etkileşimleri

Polar molekülün kısmi yükleri arasında elektrostatik çekim kuvveti meydana gelir. Bu kuvvetlere dipol &#; dippol kuvvetleri denir.

  • Dipol &#; dipol bağları , güçlü etkileşimlerden zayıftır.
  • Aynı zamanda dipol &#; dipol etkileşimi polar molekülleri birbirine çözünme olayını kolaylaştırır.
  • H2O ile H2O molekülleri arasında dipol &#; dipol kuvveti vardır.

Dipol &#; Dipol Etkileşimleri Çözümlü Örnekler

b) İyon &#; Dipol Etkiieşimi

İyon ile polar molekül arasında meydana gelir.

(+) yüklü iyon ile polar molekülün kısmi negatif ucu arasında çekim kuvveti oluşur. Bu çekim kuvvetine iyon &#; dipol etkileşimi denir.

Aynı (-) yüklü iyon ile polar molekülün kısmi pozitif  ucu arasında da meydana gelir.

c) London Kuvvetleri

  • Apolar moleküllerde ve soygaz atomlarında görülür.
  • Apolar moleküllerdeki veya soygaz atomlarındaki elektronların anlık (geçici) olarak bir bölgede yoğunlaşması ile anlık(geçici) kutuplanma meydana gelir. Elektron yoğunluğunun olduğu bölge geçici olarak negatif diğer bölge ise pozitif yüklenir. Bu durumda tanecikte geçici dipol yapı meydana gelir. Geçici (anlık) dipollük indüklenmiş dipollüktür. İndüklenmiş dipol tanecikleri arası etkileşime indüklenmiş dipol &#; indüklenmiş dipol etkileşimi ya da London kuvvetleri denir.
  • London kuvvetleri geçici kutuplanmadan meydana gelmesinden dolayı polar moleküllerde de London kuvveti vardır. Fakat apolar moleküler ve soygaz atomlar da yoğun fazda sadece London kuwetleri görülür.
  • London kuvvetleri zayıf etkileşimler içinde en zayıf olanıdır.
  • Apolar moleküllerde elektron sayısı arttıkça Van der Waals etkileşimide artar. Dolayısıyla taneciğin erime, kaynama sıcaklığı artar.

Hidrojen Bağı

Elektronegatiflikleri yüksek olan flor (F), Oksijen (O) ve azot (N) atomlarının hidrojen (H) atomu ile oluşturdukları bileşiklerde görülür.

Hidrojen bağı görüldüğü gibi ortaklanmamış elektronu kalmayan hidrojenin, ortaklanmamış elektronu olan komşu moleküldeki merkez atomlara uyguladığı çekim kuvvetidir.

  • Hidrojen bağı aynı moleküller arasında olabileceği gibi farklı moleküller arasında da gerçekleşir.

Hidrojen bağları içeren moleküller birbiri içinde daha iyi çözünürler.

HF molekülünün suda (H2O) iyi çözünmesinin sebebi aralarında dipol &#; dipol etkileşiminin yanında hidrojen bağlarının da etkin olmasından kaynaklanır.

Unutma: Polar moleküller polar moleküllerde apolar moleküller apolar moleküllerde iyi çözünürler.


Fiziksel ve Kimyasal Değişimler

Maddelerde meydana gelen değişimler temelde iki şekilde incelenir. Bu değişimler sonucunda birinde yeni maddeler oluşurken diğerinde yeni maddeler oluşmaz.

Fiziksel Değişimler

Fiziksel değişim sonucu yeni madde oluşmaz. Çünkü maddede yeni bağlar oluşmaz. Maddenin rengi, kokusu, sertliği, özkütlesi erime &#; kaynama sıcaklıları gibi özelliklerde meydana gelen değişimler fizikseldir. Fiziksel bağlarda kopan ya da yeni oluşan bağlarda meydana gelen ısı değişimi 40kJ/mol&#;den azdır.

UNUTMA:Fiziksel değişimlerde, maddenin kimlik yapısında değişme olmadığından bağ kopması ya da bağ oluşumunu söz konusu değildir. O yüzden fiziksel değişimlerde enerji değişimi kimyasal değişimlere göre daha azdır.

Kimyasal Değişim

  • Kimyasal değişim sonucu yeni madde oluşur. Çünkü maddedeki bağlar kopup yeni bağlar oluşur. Maddedeki kimlik yapısı değişir.
    Yanma olayları
    Paslanma olayları
    Metallerin asitte çözünerek hidrojen gazı oluşması
    Solunum, fotosentez gibi olaylar kimyasal değişimlerdir.
  • Kimyasal değişim sonucu atom türleri değişmezken, atomlar arası yeni düzenlemeler oluşarak yeni madde oluşur.

Fiziksel ve Kimyasal Değişimler Çözümlü Örnekler

Zayıf Etkileşimler

Zayıf Etkileşimler

Zayıf Etkileşimler

(Konunun Ayrıntılı Anlatımı ve Örnek Üzerinde Ayrıntılı Açıklamalar Haberimizin Sonundaki Videomuzdadır.)

Bu haberimizde Zayıf Etkileşimler konusundan bahsedeceğiz. Zayıf etkileşimlerin nasıl oluştuğunu, dipol ve indüklenmiş dipol kavramlarının ne olduğunu öğreneceğiz.

Zayıf Etkileşimler

İyonik ve kovalent bağlara göre çok daha zayıf olan bu etkileşimler maddenin yoğun fazında (sıvı ve katı) etkilidir.
Maddenin fiziksel özelliklerini etkiler. Moleküller arasında gerçekleşir.

Zayıf Etkileşimler
Zayıf Etkileşimleri 2 başlık altında inceleyeceğiz.
A- Van Der Waals Bağları
B- H (Hidrojen) Bağları

Van Der Waals Bağları
Van Der Waals Bağlarını 3 alt başlıkta inceleyeceğiz.
• Dipol-Dipol Bağları
• İyon-Dipol Bağları
• İndüklenmiş Dipol Bağları

İndüklenmiş Dipol Bağlarını da kendi arasında 3’e ayıracağız.
– İyon-İndüklenmiş Dipol
– Dipol-İndüklenmiş Dipol
– London Etkileşimleri

Konumuza Geçmeden Kısaca Hatırlayalım

Şimdi Gelelim Dipol ve İndüklenmiş Dipol kavramlarına

Dipol

Bir kimyasal tür bütün olarak incelendiğinde yapısında (+) ve (-) kutuplar bulunduruyorsa bunu ifade etmek için dipol (kutuplu) kavramı kullanılır.

İndüklenmiş Dipol

Atom yada molekülün anlık polarlaşmasına (kutuplaşmasına) indüklenme, oluşan dipollere indüklenmiş dipol denir.

Apolar yapıdaki moleküllere indüklenmiş dipol,
Polar yapılı moleküllere dipol denir.

Bir örnek ile konumuzu pekiştirelim. (Örneğin ayrıntılı ve açıklayıcı anlatımı haberimizin sonundaki videomuz içerisindedir.)

(Konunun ayrıntılı anlatımını ve örnek üzerinde açıklayıcı anlatımları aşağıdaki videomuzda bulabilirsiniz.)

YouTube kanalımızdaki özel içeriklerimizi takip edin.

 Abone Olun

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası