evet mi hayır mı ne demek / Evet mi, hayır mı, söyle bana nedir senin cevabın - Akademik Akıl

Evet Mi Hayır Mı Ne Demek

evet mi hayır mı ne demek

Evet mi…. Hayır mı….

Ya&#;&#; 40’&#; a&#;anlar&#;n pek ço&#;u Kamuran Akkor’un söyledi&#;i o me&#;hur &#;ark&#;y&#; hat&#;rlar, “Evet mi, Hay&#;r m&#;, Söyle Bana Nedir Senin Cevab&#;n”. Bu s&#;ralar 16 Nisan’da gerçekle&#;tirilecek referandum sebebi ile milletçe bu &#;ark&#;y&#; söylüyor, birbirimize de cevab&#;m&#;z&#; ve dü&#;üncemizi s&#;kça soruyoruz. Hatta onunla yat&#;p, onunla kalk&#;yoruz. Neticesi ne olur ise olsun, Türkiye’nin kazanaca&#;&#; bir sonuç elde etmek, san&#;yorum oy aç&#;s&#;ndan ikiye bölünmü&#; toplumun birle&#;ti&#;i ve mutab&#;k kald&#;&#;&#; yegane nokta. &#;&#;in siyasi de&#;erlendirmesine elbette girmeyece&#;im, ancak ekonomik boyutunun bir hayli önemli oldu&#;unu görebilmek mümkün, piyasalar daha oylamaya bir ay varken bile bir yava&#;lama sürecine girdi. Yanl&#;&#; anla&#;&#;lmas&#;n, yava&#;layan ticaret de&#;il, yap&#;lan i&#;in bedelinin ödenmesi; firmalar&#;n ve patronlar&#;n nakdi ellerinde tutmas&#; ve borcunu ödemekten imtina etmesi. Referandumdaki farkl&#; görü&#;lere, oylamaya, k&#;ran k&#;rana mücadeleye; hepsine eyvallah. Ancak bu durumu f&#;rsat olarak kullanan tüm i&#;letmelere sitem etmek gerek. Bunun bir genel seçim olmad&#;&#;&#;n&#; ve gerçekte ne evet’e, ne de hay&#;r’a göre bir pozisyon al&#;nmayaca&#;&#;n&#; bilmesine ra&#;men baz&#; tacirlere durumu bu &#;ekilde kullanarak bir yandan ekonomiye zarar verirken, di&#;er yandan i&#;ini düzgün yapan firmalara zarar verdiklerini ve belki o firmalar&#;n çal&#;&#;anlar&#;na ücretlerini ödemelerine dahi mani olduklar&#;n&#; hat&#;rlatmam&#;z gerekiyor. Oysa ki referandumun &#;u anda piyasalar üzerinde herhangi bir etki b&#;rakmaks&#;z&#;n normal seyrinde devam etmesi normal olan&#;.

Bizde durum böyle iken dünya neyi konu&#;uyor, neye odaklanm&#;&#; diye bakt&#;&#;&#;m&#;zda; önemli gündemlerden birinin, ABD ve Çin'li liderlerin Per&#;embe günü ba&#;layan görü&#;meler oldu&#;unu görmek mümkün. Gerek iki ülkenin halk&#;, gerekse piyasalar merakla görü&#;melerin sonuçlar&#;n&#; bekliyor. Çin'in Shenzen'e benzer yeni bir kalk&#;nma bölgesi kuraca&#;&#;n&#; aç&#;klamas&#; ile, Çin borsalar&#;nda önce in&#;aat &#;irketleri ba&#;ta olmak üzere 30 hisse yüzde 10 yükselerek tavan yapm&#;&#;t&#;. Shanghai bile&#;ik endeksi yüzde 1'in üzerinde yükseldi.

ABD Ba&#;kan&#; Donald Trump’&#;n göreve ba&#;lamas&#;n&#;n üzerinden yakla&#;&#;k iki buçuk ay geçti. Ve &#;imdi ilk kez bu iki lider bir araya gelerek öncelikli olarak ticaret ve güvenlik konular&#;n&#; ele alacaklar. Dolar son günlerde Japon Yen’i kar&#;&#;s&#;nda de&#;er kazanmaya çal&#;&#;&#;rken, Kuzey Kore'nin ABD-Çin zirvesi öncesi denize balistik füze f&#;rlatmas&#;n&#;n ard&#;ndan kazan&#;mlar&#;n&#; geri verdi&#;i de gözlerden kaçm&#;yor. Kuzey Kore'nin f&#;rlatt&#;&#;&#; füze, otoritelere göre yen gibi güvenli paralara talebi art&#;rd&#;.

Zirvenin yan&#; s&#;ra, istedi&#;i sa&#;l&#;k yasa tasar&#;s&#; için partisinden destek bulamayan ABD Ba&#;kan&#; Donald Trump'&#;n vaat etti&#;i politikalar&#; hayata geçiremeyece&#;ine yönelik &#;üpheler de dolardaki olas&#; kazan&#;mlar&#; s&#;n&#;rl&#;yor. Global aç&#;dan bak&#;ld&#;&#;&#;nda; ABD ile Çin aras&#;ndaki ticaret hacminin son derece yüksek oldu&#;unu ve bu ticaretin, gerek Çin ekonomisi aç&#;s&#;ndan, gerek dolar&#;n seyri aç&#;s&#;ndan hayli önemli oldu&#;unu, dolay&#;s&#; ile iki lider aras&#;ndaki diyalo&#;un hassasiyet ta&#;&#;d&#;&#;&#;n&#; belirtmek gerekir. Trump’&#;n farkl&#; bir bak&#;&#; aç&#;s&#;na sahip olu&#;u ve ticaret deneyimi ile konulara dair tüccar yakla&#;&#;mlar&#;ndan ötürü, çevreleri de bir parça tedirgin etmiyor de&#;il. Dünya ekonomisine etkisi son derece fazla olabilecek bu tür görü&#;melere yeni ba&#;layan Trump’&#;n tüm dünya piyasalar&#;na yönelik etkilerine de haz&#;rl&#;kl&#; olmak gerekiyor. Ülkemizde dolar&#;n seyrine göz att&#;&#;&#;m&#;zda ise, az da olsa bir yükseli&#;in oldu&#;unu görmek mümkün. Neyin tetikledi&#;ine dair çok fazla sebep saymak mümkün, ancak dünya üzerindeki hareketlili&#;in temel neden olabilece&#;ini dü&#;ünmek zannederim yan&#;lt&#;c&#; olmaz. Ekonomistler geli&#;mekte olan ülke varl&#;klar&#;ndaki sat&#;&#; bask&#;s&#;n&#;n etkileri ile birlikte TL'nin de zay&#;flad&#;&#;&#;n&#;n görüldü&#;üne i&#;aret ediyorlar.

Ülke gündemimizde yo&#;un, dünya gündemi de. Ya&#;am&#;n h&#;zland&#;&#;&#;n&#; göz önünde bulundurdu&#;umuzda, asl&#;nda her zaman yo&#;un gündemlerimizin var olaca&#;&#;n&#; ve bir gün sonras&#;ndaki gündemin bir gün öncesinden daha önemsiz olmayaca&#;&#;n&#; kestirebiliyoruz. Marifet ve ba&#;ar&#; bunu yönetebilmekte. Ya&#;ayaca&#;&#;z, görece&#;iz…

Evet mi, hayır mı, söyle bana nedir senin cevabın

3,K

…. beklemek istemem, ne olacak bilinmez ki yarın (Kamuran Akkor). Şarkı böyle devam edip gider. Bakınız, eğitimci Doğan Cüceloğlu ne diyor:  “Hayır demek cesaret ister. Başkaları kırılır mı, beni sevmezler mi, hakkımda olumsuz düşünürler mi gibi sorular içinde yaşamını düzenleyen biri, ‘hayır’ diyemez.”

Yaşantımızda çok sık evet diyoruz. Siz yine de çok sık “evet” demeyin arkadaşlar. “Başarılı insanlar ile, çok başarılı insanlar arasındaki fark, çok başarılı insanların, neredeyse her şeye ‘hayır’ demesidir.” (İş insanı, Warren Buffet).

Bu akla şu soruyu getiriyor: Neye ‘evet’, neye ‘hayır’ demeli? Bir şeyin zamanınıza değip değmeyeceğine karar veremiyorsanız: Basit bir test uygulayın, (A/B testi) . Çoğumuz, söylememiz gerekenden daha sık evet diyoruz. Zira evet demek, hayır demekten çok daha kolaydır. Kimse, kötü adam olmak istemez.

İnsanlar çoğu zaman, bir istek karşısında ikilemde kalıyorlar. Yanlış olana, bile bile hiç tartışmadan evet mi demeli, yoksa yanlış olduğunu söyleyip, cesaretle hayır mı demeli. Her isteğe evet demek, çok kolaydır. Evet kolay da, hayır için bir  gerekçe bulmak gerekir. Zor olan da budur. Eskiler, ‘salla başını al maaşını’ diye boşuna söylememişler.  Bir kere evet denildi mi, artık işiniz bitmiştir. Arkasından gelecek olan yanlışlara da, otomatikman evet demeniz gerekir. Yaptığınız iyilik, artık sizin göreviniz olur. Kanun, yönetmelik ve tüzüklere, uygun olmayan işleri yapmaya bir başladınız mı, işin sonu nerelere varır, kimseler bilemez. Evet demenizi isteyen ve evet demenizden menfaat sağlayanlar, zengin ve arkaları olan güçlüler olabilir.  Günün birinde konuyla ilgili bir soruşturma açılsa bile, olan imzayı atana, yani evet diyene olur. Menfaat sağlayanlara, çoğu zaman hiç bir şey olmaz. En azından, bizim gibi ülkelerde çoğunlukla böyle oluyor diyelim. 

Bir işin parasal tarafı çoksa, o yanlıştan menfaat sağlayan da çok olur. Bakkaldan ekmek ya da çikolata çalanın amacı onu yemektir, yaptığı  sadece kendisi içindir. Tersine, bir zengin haksız ve yasal olmayan işler yaparak çok para kazansa, bunu başkalarıyla da paylaşır, yardımı olanlara hediyeler alır, rüşvet verir, tatile götürür. Yoksa, gayri kanuni ve gayri ahlaki olan işlerini, devamlı sürdürmesi mümkün değildir.  Bunu çok iyi bildiğinden, parsayı vurması için, yasal zemin hazırlayan bürokratlar dahil, önündeki engelleri aşmasında yardımı olan her kim varsa, müdür, parti, iktidar, emniyet, jandarma, gümrükçü, hepsine de işin başından itibaren kazandığından pay vermeye çoktan razıdır. İşin raconu, gerekenlerin anında yapılmasıdır. Görünmez ve yazılı olmayan kurala göre, ‘parsayı tek başına yemeye çalışanlar, eninde sonunda kusturulurlar.’ 

Demokrasisi iyi gelişmemiş ülkelerde, haksız kazanç sağlayanlara yönelik, yasal yaptırımlara pek rastlanılmıyor. Arada bir, yoldan çıkarak yanlışları ortaya çıkaran alt düzeydekilerden birine, ibreti alem olsun diye uygun cezalar verilir. Eşi ve ailesiyle tehdit edilerek, daha çok konuşması önlenir, Sonuçta olanlar, belediye görevlileri, mühendis, teknik adam gibi belgelerde imzası olanlara, tren, kepçe, greyder, cihaz ve  makinaları bizzat kullanan işçi, usta ve makinistlere olur.  Kanunsuzluk ve yolsuzluklar yapılırken, görev başında olan üst düzey görevliler, asıl vurgunu yapanlar ve malı götürenlerin bundan hiç etkilenmemesi, oyunun ana kuralıdır. 

Sağlık alanında, hasta yakınına bakmak, ev taşımak, hatta tatile gitmek için bile, istirahat raporu isteyenleri çok görmüşsünüzdür. İyilik için, birine hatır raporu verdiğinizde, adınız duyulu ve artık devamlı rapor istekleriyle karşılaşırsınız.    

Hayır demek, aslında bizi kötü bir insan yapmaz. Karşı taraf, cevap için biraz bekleyebilir. Eğer cevap vermeden önce, biraz süreye ihtiyacımız olursa bunu çekinmeden talep edebiliriz. Buna sadece kendi iyiliğimiz için değil, diğer kişinin taleplerini derinlemesine anlayabilmemiz için de bir fırsat gözüyle bakabiliriz.

‘Hayır’ın taşıdığı anlamı, başka cümlelerde ayni açıklıkla ifade edebiliriz. Örneğin ‘Güzel bir öneri; ama ben şu an, onu şu şekilde yapmayı tercih ederim.’ ya da ‘seni anlıyorum. Aslında normalde ben de &#; yapardım; ama şimdi &#;ile ilgilenmek benim için daha önemli.’ gibi diğer kişiyi kırmadan da reddetmenin yollarını bulabiliriz.

Hayır dememize neler engel oluyor?

·      İlişkilerimizin zedeleneceğine ya da biteceğine inanır ve bu yüzden gereksiz endişe duyarız.

·      Yardımlaşma ve paylaşım değeri yüksek biriysek, evet demek değerlerimizle örtüşüyordur.

·      Evet dersek, iyilik meleği olacağımızı zannederiz.

Hayır diyebilmek bize neleri sağlar?

  • Yaşamın kontrolünü ele almamızı
  • Zamanı etkin kullanmamızı ve yönetmemizi
  • Özgüven ve özsaygımızın gelişmesini
  • Başkalarının, bizim önceliklerimize de saygı duymasını
  • Açık ve şeffaf bir iletişim tarzımız olmasını
  • Başkalarının gelişimine, katkıda bulunabilmeyi
  • Kendimizi daha rahat ve mutlu hissetmemizi
  • Yasa, tüzük ve yönetmeliklere uymamızı

Hayır deme adımları: Size gelen talebi öğrendiğinizi, net bir şekilde ifade edin.Benden iki saat içerisinde bu yazıyı hazırlamamı  istediniz. Ancak &#;’

Hayır deme sebebinizi, duygu ve ihtiyaçlarınızla beraber açıklayın.

Talebi şimdi gerçekleştirmenizin sizin üzerinizde yaratacağı etkiyi ve gerekçenizi açıklayın. Örneğin, ‘Şu anda …. işe konsantre olmaya ihtiyacım var. Bu yazıyı yetiştirmeyi öne almak beni strese sokacak ve yaptığım işi aksatacak. Bu durumda beklediğiniz yazıyı istediğiniz şekilde hazırlayamamak ve hata yapmaktan endişe ediyorum.’ Gerektiğinde, başka bir öneri ya da seçenek sunun.

Kişiliğimize aykırı bir durum oluşturacaksa, &#;kesinlikle hayır demek’, gereklidir. Örneğin, etik kural ve kanunlara aykırı davranmayacağınız için, kesinlikle hayır diyebilir ve bunu doğru bulmadığınızı da, açıkça belirtmelisiniz. İnsanlar genellikle, hayır yanıtı duymaktan hoşlanmazlar. Bu kişi özellikle de üstünüz ise. Acil yazılı yanıtı isteyen üstünüze: ‘önce bu konuda araştırma yapmam lazım. Ona göre, cevabımı daha titiz ve dikkatle hazırlamak için en az bir kaç güne ihtiyacım var. Anlayışınız ve desteğiniz için teşekkür ederim’ diyebilirsiniz.

Kişisel gelişim bazen, böyle küçücük adımlarla başlıyor. Hayır deme becerisini gerçekten kazanmak istiyorsanız, buna kendinizi en yakın hissettiğiniz kişilere hayır demekle başlamanız ve bu uğurda, yol almanız gerekiyor. Bu tıpkı bisiklet ya da araba kullanmayı öğrenmeye benzer. Direksiyona geçerek yola çıkın. Empati dediğimiz bu yolda, eşiniz ya da yakın bir  arkadaşınız yanınızda bulunsun. Onlar size, en doğru yolu, kırmızı ışığın ya da hız limitinin nerede olduğunu söyleyeceklerdir. (TB) Hayır demek kesinlikle kolay bir şey değildir. Ancak bir kez ustalaştığınız zaman, hayatın sizin için daha az stresli olduğunu göreceksiniz.

Kaynaklar:

  • Karagülmez Abamor N, funduszeue.info,
  • Aysever E funduszeue.info
  • funduszeue.info
  • Kaya funduszeue.info, yazılarım, Hayır demek için neler yapmalıyız
  • funduszeue.info, hayir demeyi bundan sonra ogreneceksiniz,
  • Pabuççuer, CB, funduszeue.info, mutsuz olmamak için hayir demek lazim,
  • Haddou M, Hayır demeyi bilmek, İletişim Yayınları,
  • Klein, N, Hayır Demek Yetmez, Agora Kitaplığı,
  • Tulgan B, Ne zaman hayır demeniz gerektiğini öğrenin, Harvard business review, 9,
  • Wilding M, Bir kez evet dedikten sonra nasıl hayır dersiniz, Harvard business review,
  • Tecer B, basak funduszeue.info diyemiyenlerdenmisiniz

evet mi hayır mı

  • eski, lay lay lom bir şarkı. son dönemlerde birisi cover yapmıştı.
    evet mi hayır mı
    söyle bana nedir senin cevabın
    beklemek istemem ne olacak bilinmez ki yarın

  • demirel üstüne üstüne gidildiği böyle bir soruya,
    "soruyu cevaplayacak kişi, soruyu soranın seçenekleri ile sınırlı değildir"
    şeklinde cevap vemiş ve sıyrılmıştır.

  • sözleri ülkü aker'e, müziği danny daniel'e ait olan kamuran akkor'un mükemmel yorumladığı parça.
    evet mi hayır mı
    söyle bana nedir senin cevabın
    beklemek istemem
    ne olacak bilinmez ki yarın

    gelmezsin sevmezsin
    sen hereyi benden mi beklersin
    söyle nasıl sevgi bu
    yoksa buna sen aşk mı dersin

    benim bütün dünyam herşeyimsin
    yok ki benim senden başka sevgilim
    bir gün başkasını seversem eğer
    inan kabahatli değilim hiç ben

  • (bkz: c şıkkı)
    (bkz: belki)

  • muallakta kaldığınızda, sorulan fakat seçmekte zorlandığınız, şıklı soru cümlesi.
    evet ve hayırı eğlenceli kılmak adına izleyin ve eğlenin. gerisini siz belirleyin.
    evet mi, hayır mı
    (bkz: funduszeue.info)

  • niyeyse aklımıza boolean'i getiriyor..

  • (bkz: ne evet ne hayır)

  • son günlerde yaklasan referandumda hangi oyu kullanma(evet-hayır)hususunda kararsız kalan kitlelere hitap eden şarkı.
    ben bdpnin basında olsaydım, sırf dalga geçmek maksadıyla bu sarkıyla mahalle mahalle gezdirirdim ezilmiş halkımın parasıyla aldığım otobüscükleri.
    maksat ortalığı karıştırmak olsun.

  • kamuran akkor'un 'lerden bir parçası.

  • hayır

  • nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası