sürücü belgesiz araç kullanma cezası / Taksirli Suç ve Ehliyetsiz Kişiye Araç Verme Yargıtay Kararı

Sürücü Belgesiz Araç Kullanma Cezası

sürücü belgesiz araç kullanma cezası

ehliyetsiz araç kullanma cezası

Karayolu üzerinde işlenmiş kusurlar dışında ehliyetsiz araç kullanma ve ehliyet yetersizliği konularında da trafik cezası kesilmektedir. Karayolları Trafik Kanununun maddesine göre sürücüler ve ruhsat sahiplerine idari para cezası kesilir. Ehliyetsiz araç kullanma cezasının miktarı, ihlalin durumuna ve niteliğine göre değişir. yılı itibariyle ehliyetsiz araç kullanma cezasına yüzde ,93 zam geldi.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası yılı itibariyle  TL olarak belirlenmiştir. Fakat eğer ehliyetsiz araç kullanan kişi, aracın sahibi değilse ceza 2 katına çıkar. Yani bu ceza  TL’ye yükselir. Ehliyetsiz araç kullanma cezalarını ilk 15 gün içerisinde ödenmesi takdirde %25 indirimle ,5 TL olarak ödenebilir.

 Yetersiz Ehliyetle Araç Kullanma Cezası

ehliyetsiz araç kullanma cezası

Bilindiği üzere sürücülerin sahip oldukları sürücü sınıfına göre araç kullanma yükümlülükleri vardır. Örnek olarak otomatik ehliyetle manuel araç kullanan sürücülere, yetersiz ehliyetle araç kullanma cezası verilmektedir.

Yetersiz ehliyetle araç kullanmanın cezası yılı itibariyle TL olarak belirlenmiştir. Aracı kullanan sürücü eğer ruhsat sahibi değilse, ruhsat sahibine de aynı miktarda ceza kesilerek toplamda TL idari para cezası kesilir. Tebliğ tarihinden itibaren para cezası 15 gün içerisinde ödendiği takdirde TL&#;ye indirilir.

Sürücü Belgesi İptal Edilen Kişilerin Araç Kullanma Cezası

Sürücü belgesi geri alınan ve ya iptal edilen kişilere aynı şekilde idari para cezası uygulanır. Sürücü belgesi geri alınan kişiye TL para cezası uygulanır. İlk 15 gün içerisinde indirimli ödenmesi takdirde ,5 TL idari para cezası uygulanır. Sürücü belgesi iptal edilen kişiye tescil plakası üzerinden aynı miktarlarda para cezası uygulanır.

İkinci Kez Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Ehliyetsiz araç kullanan kişiye ikinci kez aynı şekilde para cezası uygulanır. Bu ceza gerektiği zaman iki veya üç ay hapis cezasına dönüştürülebilir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Nasıl Ödenir?

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Ehliyetsiz araç kullanma durumunda alınan para cezasını PTT ya da vergi dairesi aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Ayrıca cezaların işlem tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödemeyi yapılırsa, aynı şekilde %25 indirimli uygulanır.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası İtirazı Nasıl Yapılır?

Eğer ehliyetsiz araç kullanma sebebi; hasta yolcu taşıma, sel yangın deprem gibi zorunlu durumlarda araç kullanma ya da ehliyetli birinin gözetimi sırasında uygun sahalarda direksiyon eğitimi alıyorsa kişinin itiraz etmesiyle ceza iptal edilebilir. İtiraz hakkını kullanmak isteyen sürücü ya da ruhsat sahibi yine 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliğine itirazda bulunarak itirazını sunabilir.

Ehliyet Araç Kullanma Cezasını Ödedikten Sonra Cezaya İtiraz Edilebilir mi?

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezasını ilk 15 gün içerisinde %25 indirim oranında ödendikten sonra, aynı süreç içinde itiraz dilekçesi Sulh Ceza Mahkemesine sunulabilir. İtiraz, mahkeme tarafından kabul edildiği takdirde, itirazında haklı olan ruhsat sahibi ya da sürücü vergi dairesinden ödediği tutarı geri alabilir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezasını Taksitlendirme

Ehliyetsiz araç kullanmama cezasını taksitlendirmek için vergi dairesi ya da e-devlet üzerinden taksitlendirme yaptırabilirsiniz. İlk 15 gün içerisinde başvurulduğu takdirde dört ay taksit yapılarak ilk taksitin ödenmesi beklenir. Aynı şekilde 15 günün ardından 36 aya kadar taksit imkanından yararlanabilirsiniz.

ehliyet harç ücretleri ne kadar merak ediyorsanız buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Ehliyetsiz araç kullanmacezası, kanunlara göre suç niteliği taşımakta ve idari para cezasına neden olmaktadır. yılında bu ceza tutarı TL olarak görülmektedir. İtirazı için yasal süresi 15 gün içinde Sulh Ceza Hakimliğine yönlendirilirken; erken ödeme indirimini kullanmak için ilk 15 günlük süresi bulunmaktadır.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Sürücü belgesi bulunmadan araç kullanmak, sürücünün hem kendi hem de trafik güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Bundan dolayıdır ki ehliyetsiz araç kullanmak cezai işlem gerektirmektedir.

Ehliyetsiz araç kullanmak, yılında yeni zammı ile birlikte TL olmaktadır. Yazılan cezanın haksız yere yazıldığını düşünen sürücüler ise itiraz yoluna gitmektedir. Ehliyetsiz araç kullanma cezası itiraz yolu ise; ceza tutanağının tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün içerisinde görevli ve yetkili yerler başvuru yapabilmektedir.

Ehliyetsiz araç kullanma cezası itiraz başvuru yolu; Sulh Ceza Hakimliği’ne dilekçe yazılarak yapılmaktadır. 15 gün içerisinde yapılan itiraz başvuruları dikkate alınmaktadır. Ancak itirazın yapılması 15 günü aşması durumunda ceza kesinleşerek cezanın ödenmesi zorunlu olmaktadır.

yılında cezası TL olan ehliyetsiz araba kullanma cezası; yılı için TL olmaktadır.  Ceza ödemeleri için ilk 15 gün içerisinde %25 indirim oranı almaktadır. Yasal süresi içerisinde ödenen ceza tutarı indirimli olarak TL ödenmektedir.  Aynı zamanda sürücü belgesi bulunmayan sürücünün trafiğe çıkması engellenerek araç alıkoyulur.  Ehliyeti bulunan kişi gelene kadar tutulmakta veya otoparka çekilmektedir.

2 ve 3. Kez ehliyetsiz araç kullanma cezasında hapis cezası devreye girmektedir. 2. Kez ehliyetsiz araba sürmenin cezası yılında ay hapis cezasıdır. Hapis cezasının yanı sıra para cezası da katlanarak verilmektedir.

Sürücü belgesi bulunmadan araç kullanmak ayrıca ceza puanını da düşürmektedir;

  • Sınıfına uygun olmayan araç kullanan sürücüye idari para cezasının yanı sıra 20 ceza puanı eklenir.
  • Sürücü belgesinin yeterlilik süresi dolan sürücünün ehliyetine el koyulur.
  • Sürücü belgesine sahip olduğu halde yanına almayan sürücüye idari para cezası ve ek olarak 5 ceza puanı eklenmektedir.
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Karayolları Trafik Kanunu Maddesinde, sürücü belgesi bulunmayan kişilerin motorlu araç kullanmalarını yasaklamıştır. Sürücü belgesi bulunmayan kişilerin trafiğe çıkması engellenerek trafik güvenliği sağlanmaya çalışılarak, olağan akışı bozanlara idari para cezası uygulanmaktadır. yılı için ilgili kanun maddesinde yer alan ifadeler;

‘Sürücü belgesi alma zorunluluğu:

Madde 36 – (Değişik : 24/5/ &#; /18 md.)

Motorlu araçların, sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır.

Araçlar, Yönetmelikte sınıfları belirtilen sürücü belgelerine sahip sürücüler ile çok taraflı anlaşmalara göre sürücü belgesi bulunan veya geçerli uluslararası sürücü belgesi olan kişilerce sürülebilir.

Buna göre;

  1.  Sürücü belgesi olmayanların,
  2.  Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da bu Kanunda belirtilen yetkililerce sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alınanların,
  3. Sürücü belgesi iptal edilenlerin, araç kullanarak trafiğe çıktıklarının tespiti hâlinde,

bu kişilere idari para cezası verilir. Ayrıca, aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilir’ şeklindedir.

yılı ehliyetsiz araç kullanma cezası ve temel ceza tutarları;

  • Ehliyeti olmayan sürücünün araç kullanması ve trafiğe çıkması temel cezası; TL,
  • Ehliyeti bulunmayan birine araç kullandırma temel cezası; TL,
  • Sınıfına uygun olmayan araç kullanan ehliyet sahibi temel cezası; TL,
  • Sınıfına uygun olmayan aracı kullandırma temel cezası; TL,
  • Sürücü belgesine sahip olduğu halde yanına almayan temel cezası; TL olarak verilmektedir.
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Sürücü belgesi bulunmadığı halde trafiğe çıkan veya araç kullanan sürücüye; ehliyetsiz araç kullanmaktan cezai işlem uygulanmaktadır. yılında Ehliyetsiz araç kullanma cezası yılına göre zam alarak TL olmuştur. Ceza tutanağının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda %25 oranında indirim uygulanmaktadır. Ayrıca ehliyetsiz araç kullanma cezasına itiraz için ise yılında da dilekçe Sulh Ceza Mahkemesi’ne yapılmaktadır.

yılında ehliyetsiz araç kullanma cezası, ceza tutarları ve erken ödeme indirimli tutarları;

  • Ehliyetsiz araç kullanma cezası TL olup indirimli ödeme miktarı ise; ,5 TL’dir.
  • Ehliyeti bulunmayan kişiye araç kullandırma cezası; TL, indirimli ödeme tutarı; ,5 TL’dir.
  • Ehliyet sınıfına uygun araç kullanmayan sürücüye TL ceza verilmektedir. Erken ödeme durumunda ise TL’dir.
  • Ehliyet sınıfına uygun olmayan araç kullandırma cezası TL, indirimli ödeme tutarı; TL’dir.
  • Ehliyeti olduğu halde yanında taşımama cezası TL; indirimli ödeme tutarı; TL’dir.
  • Geçerlilik süresi dolan veya yurt dışında alınan ehliyetin Türkiye şartlarına aykırı kullanma cezası; TL, indirimli ödeme tutarı; ,25 TL’dir.
  • Sürücü belgesi iptal olduğu halde araç kullanan kişiye verilen ceza; TL olup indirimli ödeme tutarı; TL’dir.
  • Sürücü belgesi geçici veya tedbir olarak alınmış olduğu halde araç kullanan kişiye verilen ceza; TL, indirimli ödeme tutarı ise; TL’dir.
  • Sürücü sertifikasını sürücü belgesine dönüştürmeye sürücüye TL idari para cezası uygulanmaktadır. İndirimli ödeme tutarı ise; TL’dir.
  • Sürücü sertifikasını sürücü belgesine dönüştürmeye sürücüye araç kullandırma cezası; TL; indirimli ödeme tutarı ise; TL’dir.
  • Sürücü sertifikasının süresi dolan sürücüye TL idari para cezası verilir. Erken ödeme indiriminde ise bu tutar ,5 TL olmaktadır.
18 Yaş Altı Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

18 Yaş Altı Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Türkiye de sürücü belgesi almak için belirlenen yaş 18’dir. Sürücü belgesi bulunmayan 18 yaş altı ehliyetsiz araç kullanma cezası yılında TL olmaktadır.

Araç kullanabilmesi için bireyin 18 yaşını doldurmuş ve sürücü belgesi sınavlarını başarı ile tamamlamış olması gerekmektedir. Sürücü yerine getirmeden trafiğe çıkması durumunda cezai işlem uygulanmaktadır. Ancak aracı kullanan çocuk 15 yaşını doldurmamış ise; idari para cezası uygulanmamaktadır. Bu durumda aracı araç sahiplerine ceza yazılmaktadır.  Bu cezai işlem Sayılı Kabahatler Kanunu’nun Maddesi gereğince gerçekleşmektedir.  İlgili madde de yer alan açıklamalar;

‘Sorumluluk

Madde  (1) Fiili işlediği sırada 15 yaşını doldurmamış çocuk hakkında idarî para cezası uygulanamaz.

(2) Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişi hakkında idarî para cezası uygulanmaz’ şeklindedir.

18 yaş altı ehliyetsiz araç kullanma cezası alan sürücü ödemelerini PTT şubelerine giderek veya İnteraktif Vergi Dairelerinden veya İnteraktif Vergi Dairesi resmi internet sitelerinden yapabilmektedir. Ceza tutanağının tebliğinden itibaren ilk 15 gün ödeme yapılması durumunda %25 erken ödeme indirimi almaktadır.

Ehliyetsiz Motor Kullanma Cezası

Ehliyetsiz Motor Kullanma Cezası

Sürücü belgesi bulunmayan sürücülerin trafiğe çıkmaları kanunlarca engellenmiştir. Motoru ehliyetsiz şekilde kullanarak trafiğe çıkan sürücüye ehliyetsiz araç kullanma cezası olarak idari para cezası uygulanır, motor trafikten alıkoyulur.

Ehliyetsiz motosiklet kullanmak ve ehliyetsiz araç kullanmanın cezası aynıdır. Motoru ehliyetsiz kullanan sürücüye verilen ceza yılında TL olarak son güncellemesini almıştır. Karşılaşılan en fazla ceza türünden biri de ehliyet sınıfına uygun olmayan aracın kullanılmasıdır. Bu ceza ise yılında TL iken yılında TL olmuştur.

TL olan bu ceza ise ceza tutanağının tebliği itibariyle ilk 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda erken ödeme indirimiyle TL olarak ödenmektedir.

Motor ehliyetleri 4 farklı kategoriden oluşmaktadır;

  1. A Sınıfı Ehliyet
  • A1, A2 ve M sınıf ehliyetlerini kapsamaktadır.
  • CC üzerindeki yüksek performanslı motosikletleri kapsar.
  1. A1 Sınıfı Ehliyet
  • En düşük yaş şartı bulunmaktadır.
  • 16 yaşını dolduran sürücüler olabilir.
  • Motor hacmi en fazla CC olmalıdır.
  • M ehliyet sınıfının kullandığı taşıtları kapsar.
  1. A2 Ehliyet Sınıfı
  • Motor gücü 35 KW’a kadar olmaktadır.
  • A1 ve M ehliyet sınıflarını kapsar.
  1. M sınıfı Ehliyet
  • En küçük tip motosikletler içindir.
  • A sınıfı yerine M sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları yeterlidir.
  • MOPED olarak bilinen motorlu bisikletlerdir.
  • Saatte hızı 45 km geçmeyen taşıtlardır.
  • M sınıfı ehliyet için 16 yaş doldurulmalıdır.

Motor ehliyeti alabilmek için yapılması gerekenler ve gerekli belgeler;

  • Teorik olan sınavda 50 sorudan en az 35 tanesi doğru cevaplandırılmalıdır.
  • 30 dakika boyunca sürüş becerilerinin görüldüğü direksiyon parkuru başarılı şekilde tamamlanmalıdır.
  • Kimlik fotokopisi
  • 4 adet biyometrik fotoğraf
  • Sağlık raporu
  • Adli sicil kaydı
  • En az ilkokul mezunu olmak.
Ehliyetsiz Motor Kullanma Cezası

Ehliyetsiz Motor Kullanma Cezası

Motosiklet kullanılması için farklı ehliyet tipleri bulunmaktadır. Bu ehliyet tipleri; A sınıfı, A1 sınıfı, A2 sınıfı ve M sınıfı olarak 4 farklı kategoriye ayrılmaktadır. Ehliyetsiz motosiklet sürmenin cezası yılında yeni zam alarak artış yönünde ilerlemiştir. Ehliyetsiz sürülen motorlara ve ehliyetsiz sürülen araçlara verilen ceza tutarları aynıdır.

  • Ehliyetsiz motor kullanma cezası yılında TL olarak görülmektedir. Erken ödeme durumunda ise bu tutar TL olarak güncellenmektedir.
  • yılında ise bu ceza TL olup; indirimli ödeme tutarı ise TL&#;dir.
  • yılında ehliyeti bulunmadan motosiklet kullanan kişiye TL idari para cezası uygulanmaktadır. ilk 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda ,5 TL olarak görülmektedir.
  • yılında ehliyeti bulunmadığı halde kullanan kişileri büyük bir idari para cezası bulunmaktadır. TL olan bu cezanın erken (indirimli ) ödeme tutarı; ,5 TL&#;dir.

Son zamanlarda araç veya motor kiralama popüler durumda olmaktadır. Ehliyetsiz motor kiralama suç teşkil etmektedir. Araç kiralama firmaları ise ehliyeti bulunmayan kişilere araç kiralamamaktadır. Bunun yanı sıra kiralama firmaları ehliyetin yanında 1 yıllık sürücü tecrübesi de aramaktadır. Ancak ehliyetsiz şekilde motor kiralayarak trafiğe çıkan sürücü için ehliyetsiz araç kullanma cezası TL olurken; kiraya verene de; olarak TL ceza yazılır. Toplam ceza böylelikle Türk Lirasını bulmaktadır.

Ehliyetsiz Arac Kullanmanin Cezasi

Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Cezası

Ehliyeti bulunmayan sürücünün Karayolları Trafik Kanunu Madde 36 gereğince trafiğe çıkması yasaktır. Sürücüye ehliyetsiz araç kullanmadan cezai işlem uygulanmaktadır. İlgili madde de yer alan ifadeler;

Sürücü belgesi alma zorunluluğu:

Madde 36 – (Değişik : 24/5/ &#; /18 md.)

Motorlu araçların, sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır. Araçlar, Yönetmelikte sınıfları belirtilen sürücü belgelerine sahip sürücüler ile çok taraflı anlaşmalara göre sürücü belgesi bulunan veya geçerli uluslararası sürücü belgesi olan kişilerce sürülebilir’ şeklindedir.

Ancak aynı kanunun Maddesinde ‘Sürücü belgesi alması zorunlu olmayanlarda aranacak şartlar’ başlığında zorunlu olmayanlar için açıklama bulunmaktadır. İlgili Madde ise;

Madde 37 –

Sürücü belgesi almaları zorunlu olmamakla beraber; Bisiklet kullananların 11, elektrikli bisiklet ve elektrikli skuter kullananların 15, motorsuz taşıtları kullananlar ile hayvan sürücülerinin 13 yaşını bitirmiş olmaları, bedensel ve ruhsal bakımdan sağlıklı bulunmaları zorunludur.

Durumları bu madde hükmüne uymayanlara araç kullandıran ve hayvanları tevdi edenler idari para cezası ile cezalandırılırlar’ şeklindedir.

Ehliyeti bulunmadığı halde trafiğe çıkarak; kendisinin ve diğer kişilerin can ve mal güvenliğini hiçe sayan sürücüye ehliyetsiz araç kullanma cezası; TL idari para cezasıdır.

Türk Ceza Kanunu ise Maddesinde trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu başlığı altında açıklama yapmaktadır. Ehliyetsiz kişinin araç kullanımı göz önüne alındığında ilgili kanun maddesi karşımıza çıkmaktadır. Trafik güvenliğini sağlamak ve trafiğin sağlıklı akışını devam ettirmek adına ilgili kanun maddesi şöyledir;

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma’

 Madde

(1) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

Ehliyetsiz kişinin araç kullanması suç niteliği taşırken; kazaya karışması ise problem arz etmektedir. Trafik kazasına karışan taraflardan birinin ehliyetinin bulunmaması durumunda kaza yerine kolluk kuvveti çağırılmalıdır. Tutanaklar kolluk kuvveti tarafından tutulmaktadır.

Ehliyetsiz trafik kazasına karışan sürücülerin merak ettiği bir diğer konu ise; Ehliyetsiz kaza da sigorta şirketi ödeme yapar mı?

Trafik sigorta şirketleri trafik kazalarında kusur oranlarına göre ödeme yapmaktadır. Eğer ki karışılan kaza da sürücü belgesine sahip değil iseniz sigorta şirketi kasko tazminatını ödemez. Trafik sigortanız tarafından kaza da kusurlu olmanız durumunda karşı tarafa araç hasarı veya bedeni hasar için ödeme yapmışsa size bu ödeme için rücu hakkı doğmaktadır. Rücu edilen bu ödeme kaza da sürücünün kusur yüzdesine göre olmaktadır.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Emsal Yargıtay Kararları

Yargıtay Hukuk Dairesi Tarihli, / Esas Numaralı, / sayılı kararında;

Dava, sigortalı aracın Trafik Sigorta Poliçesi Genel Şartları’nın 4/c maddesi hükmü uyarınca, ehliyet belgesine sahip olmayan kişi tarafından kullanıldığı, bu nedenle 3 ncü kişiye ödeme yapıldığı iddiasına dayalı rücuen tazminat istemine ilişkindir. Davacı sigortacı ile davalı sigortalı arasındaki akdi ilişkinin koşullarını oluşturan Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Poliçesi Genel Şartları’nın (tazminatın azaltılması veya kaldırılması sonucunu doğuran haller) başlıklı 4/c maddesinde tazminatı gerektiren olayın, aracın Karayolları Trafik Kanunu’na göre gereken ehliyetnameye haiz olmayan kimseler tarafından sevkedilmesi sonucunda vukua gelmiş ise sigortacının bu hususu zarar görenlere karşı ileri süremeyeceği ve fakat ödemede bulunduktan sonra tazminatın kaldırılmasını veya azaltılmasını sağlayabileceği oranda sigorta ettirene rücu edebileceği hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Poliçede yer alan bu şart, esasen seafoodplus.info 95 nci maddesi düzenlemesinin poliçeye aksettirilmiş bir hükmüdür. Ancak, sigortacının mevcut düzenlemeler uyarınca böyle bir durumda sigorta sözleşmesinin tarafı olmayan sürücüye yönelmesi mümkün değildir. Bu durumda mahkemece, davalı sürücü hakkındaki davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir.

Yargıtay Hukuk Dairesi Tarihli, /12 Esas Numaralı, / sayılı kararında;

Dava konusu olayda, sigorta konusu aracın ehliyetnamesiz kimseye kullandırılırken rizikonun gerçekleşmiş bulunmasına göre, seafoodplus.info 95 inci ve Poliçe Genel Şartları’nın 4 üncü maddesi hükmü uyarınca sigortacının ödediği tazminatın tamamı bakımından davalı sigorta ettirene rücu etmesi mümkün ise de, sigortacının mevcut düzenlemeler uyarınca akidi olmayan ehliyetnamesiz sürücüye yönelmesi mümkün değildir.

Yargıtay Hukuk Dairesi Tarihli, / Esas Numaralı, / sayılı kararında;

Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir. Sigortalı davalıya ait araç, sürücü belgesi olmayan kişi tarafından kullanıldığı sırada kaza meydana gelmiştir. Sigortalı araç ehliyetnamesiz kişiye kullandırılırken ( sigorta akti devam ettiği sırada ) riziko gerçekleştiğine göre davacı sigorta şirketinin sadece kendi akidi olan davalı sigorta ettirene rücu etmesi mümkün olduğundan bu davalı yönünden davanın kabul edilmesi gerekir.

Ehliyetsiz Araba Kullanma Cezası

Sürücü belgesi bulunmadan araba kullananlara verilen cezalar geçen yıllara göre artış göstermektedir. Örneğin; ehliyetsiz araba kullanma cezası yılında TL iken; yılında TL olmuştur. yılında ise bu ceza tutarı TL olmuştur.

Ehliyetsiz araç sürme, kanunlara göre suç teşkil edip cezai işlem ise sonuçlanmaktadır. İlgili kanunlar ise; Türk Ceza Kanunu ve Karayolları Trafik Kanunu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sürücü belgesi bulunmadığı halde alkol alarak trafiğe çıkmak ağır kusur olarak nitelendirilmektedir. Alkollü trafiğe çıkmak kusur iken; ehliyetin bulunmaması ayrı bir kabahat konusudur.

Alkollü kişilerin kaza yapma riskleri daha yüksek olacağı için ceza miktarları da fazladır. Ehliyetsiz ve alkollü araç kullanma cezalarında, alkol promil sınırı ve kaçıncı kez yakalandığına göre değişmektedir.

Alkollü iken ilk kez trafiğe çıkmanın cezası yılında TL, 2. Kez alkollü araç kullanma cezası TL, 3. Kez alkollü trafiğe çıkma cezası ise ,5 TL’dir.

Alkollü ve ehliyetsiz araç kullanma cezasında araba bağlanır mı, sorusu da oldukça fazla araştırma konusudur. Alkollü olmak aracın bağlanmasına sebep olurken, ehliyetsiz olmakta aracın bağlanmasına sebeptir. Alıkonulan araç otoparka çekilerek idari para cezası uygulanır. Bunun yanı sıra otoparka çekilen araç içinde otopark ücreti verilmelidir. Aracın otoparkta kaldığı her gün için ise 20 TL otopark ücreti istenecektir.

Alkollü ve ehliyetsiz araç kullanma cezası emsal Yargıtay kararları da bulunmaktadır.

Yargıtay Hukuk Dairesi Tarihli, / Esas Numaralı, / sayılı kararında;

Davacı vekili, davalının maliki/işleteni olduğu aracın, müvekkili şirket nezdinde sigortalı aracın 26/04/ tarihinde dava dışı sürücü …’in yüksek oranda alkollü ve ehliyetsiz olarak sevk ve idaresinde iken maddi hasarlı trafik kazasına sebebiyet verdiğini, dava dışı … ‘in tam ve asli kusurlu olduğunu, park
halinde bulunan çarptığı aracın herhangi bir kusurunun olmadığının tespit edildiğini, kazada hasara uğrayan araç için, 26/06/ tarihinde ,TL hasar tazminatının zarar görenin hesabına ödendiğini, trafik sigortası genel şartlarının B.4 maddesinde alkollü ve/veya ehliyetsiz araç kullanmanın rücu nedeni olarak gösterildiğini, bu nedenlerle tüm talep ve dava hakları saklı kalmak kaydıyla ,TL nin ödeme tarihi olan 26/06/ tarihinden itibaren işleyecek avans faiziyle, yargılama giderleri ve vekalet ücreti ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili müvekkilinin o tarihte cezaevinde olduğunu, aracının çalındığını, … ‘i tanımadığını, aracı kullanan kişiye de husumet yöneltilmesi gerektiğini, davanın reddine karar verilmesini savunmuştur. Mahkemece iddia, savunma, toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporuna göre davanın kabulü ile
,00 liranın 26/06/ ödeme tarihiden tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiş; hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı vekilinin yerinde görülmeyen tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun bulunan hükmün ONANMASINA,
sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 73/2. maddesi gereğince davalı harçtan muaf olduğundan harç alınmasına yer olmadığına, gününde oy birliğiyle karar verildi.

En önemli güvenlik sorunlarından biri; ehliyetsiz araç kullanmaktadır. Bu sorun yüzünden birçok ölüm ve yaralanma görülmektedir. Ancak bu yasağa rağmen sürücü belgesi bulunmayan araç kullanıcıları bulunmaktadır. Bu kişilere ise ilk yakalanmada idari para cezası; 2. Ve 3. Yakalanmada idari para cezası ve hapis cezası gündeme gelmektedir.

Verilen trafik cezalarını sorgulama ve ödemek için ise birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler;

İlgili İçerik: Trafik Cezası Sorgulama Ve Ödeme

İlgili İçerik: Alkollü Trafik Kazası

Ehliyetsiz Araç Kullanması Cezası İtiraz

Ehliyetsiz Araç Kullanması Cezası İtiraz

Trafik cezalarına ilişkin itirazlar kanunlar ile desteklenmiş bir haktır. Ehliyetsiz araç kullanma cezası ve ehliyetsiz yakalanma cezasına itirazlar belirli süre zarflarında Sulh Ceza Hakimliği’ne gidilerek dilekçe ile gerçekleşmektedir.

Ehliyetsiz araç kullanma cezası itiraz süresi 15 gündür. 15 gün içerisinde dilekçe yazılarak başvuru yapılmaktadır. Bu süre içerisinde itiraz edilmeyen başvurular ise kesinleşerek ödenmesi gerekmektedir. Ehliyetsiz yakalanma cezası veya ehliyetsiz araç kullanma cezası kesinleşen sürücü; ceza tutanağının tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün içerisinde ödemesi durumunda %25 oranında indirim almaktadır.

İtiraz dilekçesinin ise doğru şekilde hazırlanması önemlidir. İçeriği ve yazılan cümlelere dikkat edilmelidir. Sulh Ceza Hakimliğine verilecek olan dilekçeyi hazırlamak için Trafik Kazası Avukatı ile görüşülmesinde fayda bulunmaktadır.

Ancak ehliyetsiz araç kullanma cezası ek yaptırım ile karşılaşılması durumunda süreç farklı ilerleyecektir. Ek yaptırım da iptal davaları 15 günlük süreyi aşmadan İdare Mahkemesi’ne yapılmaktadır.

Ehliyetsiz Araç Kullanması Cezası İtiraz Dilekçesi Örneği 

Yasal süresi aşılmadan doğru ve dikkatli şekilde yazılarak gereksiz verilen cezaların iptalini sağlayan dilekçeler; hukuki bir yardım alınarak yazılmalıdır. Ehliyetsiz motosiklet veya ehliyetsiz araba kullanmak cezaları itirazı için; ceza tutanağının tebliğ tarihinden itibaren Sulh Ceza Hakimliği’ne iptal için başvuru dilekçesi yazılmaktadır. Dilekçe içeriği ve usulü güçlü olması durumunda süreç lehinize sonuçlanacaktır.

Ehliyetsiz araç kullanma cezası itiraz dilekçesi üzerinde bulunması gereken bilgiler ise;

  • Ehliyetsiz araç kullanma cezasına itiraz edenin; adı, soyadı, T.C. Kimlik Numarası, adresi, telefon numarası,
  • Varsa; vekilinin adı, soyadı, T.C. Kimlik Numarası, adresi ve telefon numarası,
  • Cezayı yazan Emniyet Müdürlüğü,
  • Ceza tutanağının seri numarası ve sıra numarası,
  • Tutanağın tebliğ tarihi,
  • Tutanağın konusu ve  ehliyetsiz araç kullanma cezası miktarı olmalıdır.

Ehliyetsiz araç kullanılması cezası itiraz dilekçesi PDF örneği için tıklayınız.

Av.Büşra AKSOY UZMAY
Mayıs,

Trafik idari para cezalarının artmasıyla beraber aynı oranda yaşanan mağduriyetler de artmaktadır. Bu mağduriyet sebeplerinden biri de kuşkusuz ehliyetsiz araç kullanılması sonucu araç sahibine yazılan cezalardır. yılında sürücü belgesiz araç kullanan kişiler ve aracının sürücü belgesiz kişilerce kullanılmasına izin veren araç sahipleri hakkında ayrı ayrı TL idari para cezası düzenlenmektedir.
Karayolları Trafik Kanunu’nun maddesinin ;
… Buna göre;
a) Sürücü belgesi olmayanların,
b) Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da bu Kanunda belirtilen yetkililerce sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alınanların,
c) Sürücü belgesi iptal edilenlerin, araç kullanarak trafiğe çıktıklarının tespiti hâlinde, bu kişilere Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca, aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilir.
” şeklinde düzenlenmesi sonucu aracın sürücü belgesiz kişilerce kullanıldığının tespit edilmesi halinde araç sahibi hakkında da aynı miktarda idari para cezasına karar verilmektedir.

Karayolları Trafik Kanunu’nun maddesinin Anayasa Mahkemesi’nin / E. / K. sayılı tarihli kararı ile iptal edilen üçüncü fıkrasının dördüncü cümlesi şöyledir:
…Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse, ayrıca tescil plakasına da aynı miktar için ceza tutanağı düzenlenir.” İptal kararında Anayasa’nın maddesine aykırılık irdelemesi yapılmış ve kanunilik ilkesi ile şahsilik ilkesinin göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulanmıştır. Kişinin işlemediği bir suç nedeniyle cezalandırılmasının önüne geçebilmek için araç sahibinin kusurunun bulunup bulunmadığının değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Söz konusu iptal kararı sonrasında kanun koyucu tarafından 11/06/ tarihli ve sayılı kanun ile madde metnine “Ayrıca, aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilir.” cümlesi eklenmiştir. Böylece sürücü belgesiz araç kullanımı durumunda tescil plakası üzerinden araç sahibine de idari para cezası yaptırımı uygulanması sadece belli bir duruma bağlı olmaktan çıkarılmış, araç sahibinin iradesiyle yaptığı bir eylem olan izin vermiş olma koşuluna bağlanmıştır. Ancak bu noktada uygulama yönünden sorunlarla karşılaşılmaktadır. İzin verme koşulunun ceza tutanağını düzenleyen kolluk görevlisi tarafından değerlendirilip değerlendirilemeyeceği yahut itiraz halinde sulh ceza hakimliklerince ne derece göz önünde bulundurulabileceği ve buna bağlı olarak ispat sorunu gündeme gelmektedir. Araç sahibinin izin verip vermeyeceğinin her zaman somut olarak ispatı mümkün olamayabilir. Sulh ceza hakimliklerinin titiz bir şekilde inceleyerek karar vermesi gerekmektedir. Ancak dosya üzerinden yapılacak incelemenin de ne kadar sağlıklı olacağı tartışmaya açıktır. Bilhassa araç kiralama şirketleri tüm tedbirleri aldıklarını ispat ederlerse sorumluluktan kurtulabileceklerdir. Zira aracı kiralayan şahıs ile yazılı olarak düzenlenmiş bir sözleşme ve alınacak ehliyet fotokopisinin ispat yükü açısından yeter derecede delil olacağı kanaatindeyiz. Yine aracın çalınması sonucu ehliyetsiz kişiler tarafından kullanılması sonucu verilecek ceza, hırsızlık nedeniyle yapılacak savcılık şikayeti ile engellenebilecektir. Ancak aile üyelerinin veya yakınlarının izin almaksızın aracı sürücü belgesiz şekilde kullanması halinde ispat sorunu gündeme gelecektir.

İtirazlar sonucu sulh ceza hakimliklerince yapılacak incelemede de araç sahibinin kastının bulunup bulunmadığı ve izin olgusunun varlığı değerlendirilerek bir inceleme yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde kanun hükmünün adil bir şekilde uygulanamayacağı ve aynı zamanda anayasa mahkemesinin iptal kararı ile yeni hüküm ihdas edilmesinin bir anlamının olmayacağı açıktır. Anayasa Mahkemesinin başvuru tarihli / başvuru nolu tarihli bir başka ihlal kararı;
&#;somut olayda, aracın sürücü belgesiz kişi tarafından kullanılmasına izin verilip verilmediği araştırılmaksızın başvurucu hakkında idari para cezası uygulandığı; Mahkemenin, başvurucunun bu durumu öngörmesi gerektiği ve kanun maddesinin bu konuda açık olduğu gerekçesiyle iptal başvurusunu reddettiği, belirtilen hususların değerlendirilmesinin Anayasa Mahkemesinin takdirinde olduğu bildirilmiştir. …Araç sahibinin kastının bulunup bulunmadığı, aracın sürücü belgesi olmayan kişiye bilerek verilip verilmediği değerlendirilmemiş, Anayasa Mahkemesinin iptal kararında belirtilen gerekçelere ve bu gerekçeleri dikkate alarak yasal değişiklik yapan kanun koyucunun iradesine aykırı olarak, kıyasa yol açacak biçimde geniş yorumlanarak fiil ile başvurucu arasında bağ kurulmaya çalışılmıştır. Diğer bir ifadeyle Mahkemenin, söz konusu fiilin kanunun öngördüğü sınırlar içinde olup olmadığını açık ve yeterli şekilde irdelemeden, Kanun’da belirlenmiş mevcut düzenlemenin kapsamını objektif sorumluluk esaslarına göre (varsayıma dayalı şekilde) genişleterek, talebin reddine karar verdiği görülmektedir.” şeklindedir.

Anayasa mahkemesi, itirazı inceleyen mahkemenin başvurucunun durumu öngörmesi gerektiği yönündeki gerekçesini kabul etmeyerek somut olayın özelliklerini değerlendirerek bilhassa “izin verme” şartının gerçekleşip gerçekleşmediğinin tartışılması gerektiğini belirtmiştir. Sulh ceza hakimliklerinin yetkisinde bulunan hususun değerlendirilmeyerek sorumluluğun Anayasa Mahkemesi üzerine atılması zaten hukuka ve usule aykırıdır. Suç ve cezaların kanuniliği ilkesi, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde güvence altına alınmış temel bir ilkedir. Bu ilkelerin tüm mahkemelerde yargılama yapılırken ve karar verilirken gözetilmesi gerekmektedir. Kararda bahsedildiği gibi ilgili kanun maddesinde belirtilen tek şart olan “izin verme” olgusunun değerlendirilmesi çok da zor olmadığı gibi değerlendirilmesi gereken tek ve önemli husustur. Bu noktada sulh ceza hakimliklerinin işin esasına girmeleri ve kanun koyucunun iradesine uygun bir inceleme yapmaları gerekmektedir.
Sonuç olarak; elbette sürücü belgesiz araç kullanmak ve buna izin vermek yaptırıma tabi olmalıdır. Zira bu durum trafik güvenliğini alenen tehlikeye atmaktadır. Ancak kanundaki “izin” koşulu çok subjektif bir ibare olup yoruma açıktır. Cezaların bu şekilde yoruma açık ve belirsiz ifadelere göre düzenlenmesi hukuka olan güveni sarsmaktadır. Bu nedenle her ne kadar Anayasa Mahkemesi’nce iptal kararı verilmiş olsa da kanun koyucunun değişikliğiyle mağduriyetin azalmadığını aksine yeni hükmün yeni sorunlar getirdiğini görmekteyiz.

Mükyen Hukuk">

Ehliyetsiz araç kullanma cezası günümüzde uygulamada sıklıkla karşımıza çıkar ve önemli bir hukuki zemine sahiptir. Burada belirtmek gerekir ki ehliyetsiz araç kullanmanın cezai yaptırımı mevcuttur.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Nedir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki ehliyetsiz araç kullanma dendiği zaman sadece sürücü belgesi sahibi olmayan kişilerin otomobil kullanması anlaşılmamalıdır. Ehliyetsiz şekilde motor kullanmak, kamyon, tır kullanmak vs. bütün haller için idari para cezası öngörülmüştür. Sürücü belgesi olmadan araç kullanan kişiye uygulanacak olan yaptırıma ehliyetsiz araç kullanma cezası denir.

Söz konusu kişinin sürücü belgesi olmadan araç kullanmasına ek olarak bu duruma ne şekilde yakalandığı, alkol almış olması, trafik güvenliğini tehlikeye sokmuş olması, kazaya karışmış olması gibi hepsi ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken konulardır. Tüm bu hallerde somut olayın özelliğine göre idari para cezası ile hapis cezasının gündeme gelmesi mümkün olur.

Ehliyetsiz araç kullanmanın yılı için belirlenen temel cezası Türk Lirasıdır. Ancak belirtmek gerekir ki söz konusu bu miktarın direk ödenmesi halinde %25 indirimli hali yani ,5 Türk Lirası ödenir. Bu duruma ek olarak ehliyetsiz araç kullanma ruhsat sahibine de ceza verilmesini gerektiren bir durumdur.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezasına İtiraz Nedir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki ehliyetsiz araç kullanma cezasına itiraz etmek mümkündür. Ehliyetsiz araç kullanma cezası özünde bir kabahat karşılığında uygulanan yaptırım türüdür. Bu sebeple uygulanan para cezası idari para cezasıdır. Bu nedenlerden ötürü yapılacak olan itiraz, Kabahatler Kanunu kapsamında yapılır.

Ehliyetsiz araç kullanmanın cezasının ilgili kişiye tebliğ edilmesinin ardından 15 gün içerisinde söz konusu kişinin sulh ceza hakimliğine itiraz dilekçesi sunarak cezanın iptali talep etmesi gerekir. Eğer itiraz edilecek olan işlem sadece idari para cezası ise söz konusu bu itiraz dilekçesinin kabul edilebilmesi için hukuki anlamda sağlam ve zemini iyi oluşturulmuş bir dilekçe hazırlanması gerekir. Fakat idari para cezasına ek olarak başka türlü bir yaptırım daha uygulanmış ise, bu durumda idare mahkemesinde iptal davası açmak gerekir.

Ehliyetsiz Motor Kullanma Cezası Nedir?

Burada belirtmek gerekir ki ehliyetsiz motor kullanma cezası, ehliyetsiz araç kullanma cezası ile tamamen aynıdır ve Türk Lirasıdır. Ancak burada vurgulamak gerekir ki söz konusu kişinin ehliyeti var fakat ehliyet sınıfı motor kullanmaya müsaade etmiyor ise bu halde ödenecek olan ceza ehliyet sahibinin ehliyetinde yer almayan bir araç sınıfından araç sürmesi cezasıdır ve bu cezanın miktarı ise Türk Lirasıdır.

Ehliyetsiz ve Alkollü Araç Kullanmak Nedir?

İlk önce burada vurgulamak gerekir ki ehliyetsiz araç kullanmak ayrı bir kabahat, alkollü araç kullanmak ise ayrı bir kabahattir. Söz konusu bu iki halin bir arada olması durumunda ayrı ayrı idari para cezası söz konusu olur. Ancak söz konusu iki halin bir arada olması durumu cezayı katlamayı gerektiren bir durum değildir. Söz konusu bu halde ayrı ayrı her iki durum için de idari para cezası uygulanır.

Alkollü araç kullanma cezası ile ilgili olarak burada vurgulanması gereken; alkollü araç kullanma cezasının, promil sınırına ve kaçıncı kez yakalanıldığına göre değişecek olmasıdır. yılı için ilk kez alkollü araç kullanmaktan yakalanan kişiye verilecek olan para cezası Türk Lirasıdır. Söz konusu bu duruma bir de ehliyetsiz araç kullanma cezası eklenirse ceza miktarı Türk Lirası olur.

Ehliyetsiz Kazaya Karışmak Nedir?

Yukarıda belirttiğiniz şekilde alkollü araç kullanmada olduğu gibi ehliyetsiz kazaya karışarak trafik kazası geçirmek de ayrı ayrı değerlendirilecek unsurlardır. Bu demektir ki bir kişinin trafik kazası geçirmek suretiyle işlediği suçta ehliyetsiz olması cezayı artırıcı bir hal olarak değerlendirilmez. Bu durumda sadece ehliyetsiz araç kullanma ile ilgili idari para cezası söz konusu olur.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Nedir?

Türk Ceza Kanununun maddesinde trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu ile ilgili düzenlemeye yer verilmiştir. İsminden de anlaşılacağı üzere bu suç trafiğin sağlıklı akışını sağlamak amacıyla düzenlenmiştir. İlgili kanun maddesine aşağıda yer verilmiştir.

Türk Ceza Kanunu Madde

  1. Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir.
  2. Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  3. Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir