renault kaza testi / Yeni Renault Clio'ya NCAP'tan "En Güvenli Süpermini" unvanı

Renault Kaza Testi

renault kaza testi

Renault'nun ZOE adlı ufak elektrikli modeli, şehiriçi kullanımlar için oldukça ideal bir araç. Biz de bu aracı inceleme videolarımıza ek olarak, geyik testimize dahi tabi tuttuk ve genel anlamda başarılı bulduk.

Fakat motorlu araçlara çarpışma testleri düzenleyen Euro NCAP kuruluşu aynı fikirde görünmüyor. Çünkü model Renault ZOE, çarpışma testlerinden genel değerlendirmede sıfır yıldız aldı! Euro NCAP, aracın yılında makyajlanmasının ardından bu aracı ilk kez teste aldı.

İşin ilginç tarafı ise Renault ZOE'nin ilk çıkış yaptığında model yılına sahip bir örneğinin aynı testten 5 yıldız ile geçmesiydi. Araç o zamanlarda güvenlik anlamında sınıfının en iyilerinden birisi olarak değerlendirilmişti.

Peki ZOE'ye ne oldu? Öncelikle aradan geçen yıllar boyunca Euro NCAP'in güvenlik kriterlerinin zorlaştığını belirtebiliriz. Fakat tüm hikaye bundan ibaret değil. Renault, bu süreçte ZOE'nin güvenlik kriterlerinde bir iyileştirme yapmamakla kalmayıp, aracın makyajsız versiyonundaki bazı güvenlik donanımlarını makyaj operasyonuyla birlikte ortadan kaldırdı.

Euro NCAP kuruluşunun ZOE'de özellikle takıldığı noktalar arasında koltuğa bağlı olan yan hava yastıkları yer alıyor. Çünkü bu hava yastıklarından yolcuların baş kısmını koruyan iptal edilmiş.

yılında çıkış yapan makyajlı ZOE, çarpışma önleyici donanımlarının da eksikliğinin tüm bu sayılanlara eklenmesiyle birlikte genel anlamda Euro NCAP tarafından başarısız olarak değerlendirilmiş.

Aracın Euro NCAP skorları ise şu şekilde:

- %43 yetişkin yolcu koruma
- %52 çocuk yolcu koruma
- %41 yaya, bisikletli ve motosikletli koruma
- %14 güvenlik donanımları

Bu da bu aracı elektrikli otomobiller arasında belki de Euro NCAP'te en kötü puanları alan araç yapıyor.

Diğer yandan Renault ZOE ile birlikte teste alınan Dacia Spring (Dacia'nın oldukça uygun fiyatlı yeni elektrikli modeli) ZOE'den daha başarılı bulunarak 1 yıldıza layık görüldü.

Euro NCAP'in bu puanlamaları, otomotiv sektörünü yakından takip eden bizleri de şaşkınlığa uğrattı. Fakat Renault ve Dacia'nın kısa süre içerisinde bu araçlarda geliştirmeler yapacağını ve puanlarını yükselteceklerini kesin surette düşünüyoruz.

Türkiye'de satılmakta olan güncel Dacia Duster, Romanya'da üretiliyor olup Brezilya üretimi araçlarla ilgisi bulunmamaktadır.

Ülkemizin çok tutulan SUV modellerinden Dacia Duster, bazı ülkelerde (genellikle Avrupa dışı ülkelerde, örneğin Brezilya gibi) Renault amblemi altında satılıyor. Brezilya'dan gelen bir haberi sizlerle paylaştığımız için aracı Renault Duster olarak nitelendirebiliriz.

Brezilya'nın ve diğer Latin Amerika ülkelerinin baz aldığı Latin NCAP testlerine giren Renault Duster, yılında bu testleri 4 yıldız ile geçmeyi başarmıştı. Normalde Romanya'dan sevk edilen bu araç, daha sonradan Brezilya'da bir fabrikada da üretilmeye başlandı. Bunun üzerine de Latin NCAP testinin bu araç için tekrarlanması gerekti.

Tekrarlanan testin sonucu ise şok edici oldu diyebiliriz. Brezilya'da üretilen Duster, Latin NCAP testinden sıfır yıldız aldı! Bunun sebebi olarak da aracın önden gerçekleştirilen çarpma testinde yakıt sızıntısı ile karşılaşması oldu. Buna ek olarak side impact denilen yandan çarpma testinde ise araç takla attı. Orada da B sütunu fazlasıyla zarar aldı ve aracın kapılarından birisi de bu sebepten açıldı.

Latin NCAP, Brezilya'da üretilen Renault Duster'lar için de Renault'ya bir geri çağırma operasyonu başlatması konusunda talepte bulundu. Bu talebin ana sebebi aracın kaza anında yakıt sızıntısı ile karşılaşması olurken, Renault'tan B sütununun zayıf olması ve aracın kapılarının açılması sorununa da çözüm bulması istendi.

Romanya üretimi Duster'lar ile Brezilya üretimi Duster'lar arasındaki bu fark ise gerçekten son derece şaşırtıcı olarak karşımıza çıkıyor. Zira Avrupa üretimi model Latin NCAP testinden 4 yıldız alırken, diğerinin 0 yıldız aldığını görüyoruz.

Avrupa üretimi Dacia Duster'ların Euro NCAP testinde aldığı skoru merak ediyorsanız da 3 yıldız olduğunu hatırlatabiliriz.

Ayrıca Motor1 Brezilya'nın editörleri, Renault'nun Brezilya yetkililerine konu ile ilgili ulaşarak şu cevapları almışlar:

" Ağustos'ta teste alınan Duster araçlarımız, yılında teste alınan araçlar (aynı testten 4 yıldız alabilen araçlar) ile birebir aynı araçlar. Bu değişimin sebebinin Latin NCAP testlerinin prosedürlerinin yılında değişmesine bağlıyoruz.

Ayrıca Renault Duster'da ESP, kör nokta asistanı, geri görüş kamerası ve diğer bazı güvenlik donanımları da yer alıyor. Fakat otomobil güvenlik testleri her geçen gün daha zorlu hâle geldiğinden dolayı, Renault da bu konuda iyileştirmeler yapmaya kesintisiz olarak devam edecek."

Son olarak ek bir bilgi daha vermemiz gerekirse, Suzuki Swift'in hem hatchback hem de sedan gövde tipleri de Latin NCAP testinde sıfır yıldız almıştı.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir