karın bölgesinde sancı / Eyvah! Çocuğumun Karin Ağrisi Var Yoksa Apandisit Mi? – Sağlıklı Anne Bebek

Karın Bölgesinde Sancı

karın bölgesinde sancı

Karın Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Karın Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Ağrının karındaki yerini saptamak güç olabilir!

Kişiler arasında oldukça sık karşılaşılan rahatsızlıklardan birisi olan karın ağrısı; bademcik iltihabından, apandiste kadar pek çok önemli hastalığın belirtisi olabilir. Bu bölgede hissedilen ağrıların tümüne karın ağrısı diyor olsak da asıl ağrının kaynağı; bazen karnın içindeki, bazen de karnın dışındaki organlar olabilir. Kişi çoğu zaman duyduğu ağrıyı doğru tarif edemediği için aklına ilk gelen mide ağrısı şikayeti ile doktora başvurur; ancak genellikle bundan emin olamaz. Çünkü, karın bölgesindeki organların algılayıcı sinirleri birleşir ve beyne gider. Mesela, safra kesesi ağrısı, mide ağrısı ve pankreas ağrısı çoğu zaman aynı yerde hissedilebilir. Bu yüzden, sadece ağrının yerine değil, başka özelliklerine de bakılması çok önemlidir.

Aniden gelişen ve şiddetli yaşanan karın ağrılarına karşı dikkat edin!

Aniden başlayan ve çok şiddetli geçen karın ağrıları “akut karın” olarak isimlendirilir. Yaklaşık 6 saat içinde başlayan karın ağrıları bu sınıfa girer. Birden başlayan bu ağrıların altında; apandisit, mide delinmesi veya pankreas iltihabı gibi önemli rahatsızlıklar yatıyor olabilir. Bu sebeple, öykünüzü doktorunuza detaylı bir şekilde anlatmalı ve hiçbir şeyi atlamadığınızdan emin olmalısınız.

Karın ağrınızı geçiştirmeyin!

Uzun bir süredir var olan ve şiddetli olmayan karın ağrıları, pek çok kişi tarafından önemsenmez. Ancak, bu ağrılar kalın bağırsak kanserinin bile belirtisi olabilir. Bazı durumlarda çok önemli hastalıkların tek bulgusuyken, bazı durumlarda ise önem derecesi az olan hastalıkların bulgusu olabilir.

Karın ağrısına yol açan ve en sık rastlanılan hastalık genellikle huzursuz bağırsak sendromudur. Çevresel unsurların, sindirim siteminde meydana gelen olumsuz etkisi, bağırsak hareketlerini olumsuz yönde etkiliyor ve şişkinlik ile gaz gibi durumlara neden oluyor. Bu sebeple, karın ağrısının nedeni ve ağrıya eşlik eden diğer belirtilerin çok iyi bir şekilde incelenmesi ve teşhisin doğru bir şekilde konulabilmesi çok önemlidir.

Benzer Yazılar

Gastroskopi Nedir?
Gastroskopi Nedir?

Son yıllarda yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik mide ve bağırsaklarda olumsuz etkilere neden oluyor. Sindirim sistemi tanı ve tedavisinde kullanılan, ucunda kamera bulunan bir cihazla organların incelenmesine endoskopi denilirken,

Devamı

Gastrit Neden Oluşur?
Gastrit Neden Oluşur?

Beslenme alışkanlığı, gastritin ortaya çıkmasında önemli rol oynayan bir faktördür. Düzensiz ve kötü beslenme, sigara ve alkol tüketimi, mideyi tahriş ederek gastrite sebep olabilecek başlıca sebeplerdendir.

Devamı

Kötü Beslenme Alışkanlıkları Reflü Sebebi
Kötü Beslenme Alışkanlıkları Reflü Sebebi

Mide reflüsü olarak bilinen gastro-özefageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile oluşur. Mide içeriği, belirgin derecede asittir. Aynı zamanda, mide içeriğinde hemen her zaman safra ve pankreas sıvıları da bulunur.

Devamı

ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?
ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?

Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi olarak açılan ERCP; karaciğer, safra kesesi, safra kanalı ve pankreas gibi alanlardaki sorunları tespit etmek ve tedaviye yön vermek için uygulanmaktadır. Radyolojik ve endoskopik bir işlemdir, Gastroenteroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Vücutta kesi açılmaz, sindirim boşlukları kullanılır.

Devamı

Vücuttan Gaz Çıkarmak Önlenebilir Bir Davranış mıdır?
Vücuttan Gaz Çıkarmak Önlenebilir Bir Davranış mıdır?

Gaz çıkarma, aşırı havanın vücuttan çıkarılmasına denilmektedir. Herkeste olabilen doğal bir vücut tepkisidir. Ancak gaz çıkarma, toplum içerisinde kaba bir davranış kabul edildiği için kişileri zor durumda bırakabilir veya kişiyi alay konusu yapabilir.

Devamı

Bağırsak Polipleri Nedir?
Bağırsak Polipleri Nedir?

Polipler hücrelerin, normale oranla daha fazla arttığı kitlelerdir. Polipler, kalın bağırsakta en sık karşılan tümör çeşitleridir. Ancak vücudun diğer kısımlarında da görülebilmektedirler.

Devamı

Karın ağrısı neden olur, nasıl geçer?

Çocuklarda ve yetişkinlerde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından birisi olan karın ağrısının nedenleri ve tedavisi hakkında aradığınız tüm detaylar haberimizde

funduszeue.info

Yayınlanma: - 03 Ağustos Güncellenme:

Karın ağrısı neden olur, nasıl geçer?

Basit bir üşütme, gıda zehirlenmesi, ve ciddi hastalıklara kadar pek çok farklı nedeni olan karın ağrısı hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde… Karın ağrısı nedir? Karın ağrısının nedenleri ve tedavisi…

KARIN AĞRISI NEDİR?

Karın ağrısı göğüs ve pelvis bölgesinde meydana gelen ağrıdır. Karın ağrısı bazen kramp gibi, keskin acılı olabilir. Karın ağrısı kramp veya kolik şeklinde meydana gelebilir. Belirli bir organdan kaynaklanan karın ağrısı, lokalize karın ağrısı olarak adlandırılır. Lokalize ağrısının en yaygın nedeni mide ülseridir.

Kramp şeklinde meydana gelen ağrı ishal, kabızlık, şişkinlik veya gaz ile ilişkili olabilir. Kadınlarda bu adet, düşük ya da dişi üreme organlarında meydana gelen komplikasyonlar ile ilişkili olabilir. Bu ağrı gelir ve gider ve tamamen tedavi olmadan giderilemez.

Kolik tarzında oluşan karın ağrısı, safra ve böbrek taşı gibi daha ağır koşulların bir belirtisidir. Bu ağrı aniden ortaya çıkar ve şiddetli kas spazmı gibi hissedilebilir.

KARIN AĞRISININ NEDENLERİ

Karnın değişik bölgelerindeki ağrılar, o bölgeye has organların hastalıklarının belirtisi olabiliyor. Mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek taşları, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, kurşun ve morfin gibi maddelerin zehirlenmeleri ve zona gibi hastalıklar nedeni ile karın ağrısı oluşabiliyor. Sadece karın boşluğundaki organlar değil, akciğer iltihapları, kalp krizleri ve kaburga kırıkları karın ağrısı yaratabiliyor.

Mide kanserinin en kritik belirtileriİlginizi ÇekebilirMide kanserinin en kritik belirtileri

Sindirim sistemini etkileyen aşağıdaki sebepler de karın ağrısı nedeni olabilir;

– Gastroözofageal reflü hastalığı ( GÖRH )
– İrritabl barsak sendromu
– Crohn hastalığı ( bir enflamatuar barsak hastalığıdır )
Laktoz intoleransı ( süt ve süt ürünlerinde bulunan şekerin sindirilememesi)

Karın ağrısının yerine göre karın ağrısı nedenleri

Eğer ağrı karın bölgesinde yaygın olarak görülüyorsa:

– Apandisit (apendiksin iltihabı)
– Crohn hastalığı
– Travmatik yaralanma
– İrritabl bağırsak sendromu
– İdrar yolu enfeksiyonu
– Grip

Karın ağrısı alt karında odaklanıyorsa:

– Apandisit
– Bağırsak tıkanıklığı
– Dış (ektopik) gebelik

Karın ağrısı kadınlarda, alt karın üreme organlarında ise;

– Şiddetli menstruel ağrı (dismenore adı verilen)
– Yumurtalık kistleri
– Düşük
– Miyomlar
– Endometriyozis
– Pelvik inflamatuar hastalık
– Dış gebelik

Ağrı üst karın bölgesinde ise;

– Safra kesesi taşları
– Kalp krizi
– Hepatit (karaciğer iltihabı)
– Zatürree

Ağrı karnın merkezinde ise

– Apandisit
– Gastroenterit
– Yara
– Üremi (kandaki atık ürünlerin toplanması)

Ağrı sol alt karın bölgesinde ise;

– Crohn hastalığı
– Kanser
– Böbrek enfeksiyonu
– Yumurtalık kistleri
– Apandisit

Karın ağrısı sol üst karın bölgesinde ise;

– Büyümüş dalak
– Dışkı impaksiyonu (atılamayan sertleşmiş dışkı)
– Yasar
– Böbrek enfeksiyonu
– Kalp krizi
– Kanser

Sağ alt karın ağrısının nedenleri;

– Apandisit
– Fıtık (bir organ karın kaslarındaki zayıf bir noktadan dışarıya çıktığı zaman)
– Böbrek enfeksiyonu
– Kanser
– Grip

Sağ üst karın ağrısı;

– Hepatit
– Yara
– Zatürree
– Apandisit

DOKTORA NE ZAMAN GİDİLMELİ?

Hafif karın ağrıları kendiliğinden geçebilir. Fakat dayanılamayacak derece de hissedilen karın ağrıların da derhal doktora gidilmelidir. Travma, göğüste meydana gelen basınç veya ağrı, kıvrandıran ağrılar, kalıcı bulantı, kanlı dışkı, nefes darlığı, deri veya gözler de sararma, karında şişme gibi belirtiler yaşıyorsanız mutlaka doktora gitmelisiniz.

KARIN AĞRISI TEDAVİSİ

Karın ağrısı, sebebine göre tedavi edilmelidir. Enflamasyon, reflü veya ülser ilaçla, enfeksiyonlar antibiyotikle, bazı yiyeceklerin veya içeceklerin neden olduğu karın ağrıları ise kişisel davranış değişiklikleriyle tedavi edilir. Apandisit ve fıtık gibi bazı durumlarda, spesifik bir tanıyı dışlamak veya onaylamak için kan, idrar ve dışkı örneklerinin alınması, BT taraması ve endoskopi gibi tanısal testler gerekebilir. Bu testler sonucunda ise tedavi için cerrahi önerilebilir.

Mide ülserine ne iyi gelir? Ülser yaraları tedavisiİlginizi ÇekebilirMide ülserine ne iyi gelir? Ülser yaraları tedavisi

Ağrıböbrek taşıgebelikGripkabızlıkKadınKalp krizikanserKaramannefes darlığıSağlıkşekerşeker hastalığısütÜlser

Karın Ağrıları



Karın boşluğu birçok organı barındırmaktadır. Bu organların her birinin çeşitli hastalıkları ağrıya neden olabilir. Bu organların hastalıklarını değerlendirirken ağrı genellikle baş ağrısı ve bel ağrısından farklı olarak uyarıcı nitelik taşır. Karın ağrısı vakit geçirilmeden değerlendirilmesi gereken bir belirtidir. Diğer kronik ağrılarda ağrı kesiciler verilirken, karın ağrılarında neden belirlenmeden ağrı kesici verilmesi son derece sakıncalıdır. Çünkü bu durumda ağrının kesilmesiyle altta yatan hastalık gizleneceğinden tedavide geç kalınarak daha büyük zararlara yol açılabilir.

Karın boşluğunda mide, bağırsaklar, karaciğer, pankreas, safra kesesi, safra yolları, dalak, apandis, böbrek ve idrar yolları, mesane, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkekte prostat bulunmaktadır. Bütün bu organlardan ve karın duvarından kaynaklanan birçok akut ve kronik ağrı vardır. Bütün bu ağrıların değerlendirilmesi oldukça zordur. Hastanın iyi tetkiki gereklidir.

Karın ağrıları içerisinde en sık görülenler apandisite bağlı karın ağrıları, safra kesesinin iltihap ve taşlarından kaynaklanan ağrılar, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserinden kaynaklanan ağrılar, pankreas bezinin iltihaplarından kaynaklanan ağrılardır. Ayrıca karın organlarının kanserlerinde şiddetli ağrılar ortaya çıkar.

Karın ağrıları genellikle tanıya daha kolay ulaşabilmek için ağrının yerleştiği bölgeye göre sınıflandırılırlar. Bu amaçla karın bölgesi çeşitli kısımlara ayrılır.


Göbek çevresi


Göbek çevresindeki ağrılar ince bağırsak hastalıkları ve apandis iltihabı (apandisit) ile ilişkili olabilir.


Üst orta bölge


Bu bölgeye epigastrik bölge de denir. Göbeğin üstünde orta hatta yer alır. Bu bölgenin ağrıları genellikle mide hastalıkları ile ilgilidir. Bunlar mide ekşimesi, gastrit ya da ülser olabilir. Ayrıca ince bağırsağın üst bölümü (onikiparmak bağırsağı), pankreas ve safra kesesi hastalıklarında da bu bölgede sürekli ve şiddetli ağrı oluşabilir. Bu bölgede ağrıya neden olan bir başka durum ise diyafram fıtığıdır. Tüm bunlardan başka bölgede yer alan organların (mide, pankreas) kanserlerinde de karnın üst orta bölgesinde şiddetli ağrı ortaya çıkar.


Üst sol bölge


Bu bölgede ağrı çok sık değildir. Bazen mide, dalak, pankreas ve kalın bağırsakla ilgili hastalıklarda görülebilir.


Üst sağ bölge


Üst sağ bölgede şiddetli ağrının en önemli nedeni safra kesesinde iltihaplanmadır. Bu durumda ortaya çıkan ağrı göbeğe ve bele yayılabilir. Bazen pankreas veya onikiparmak bağırsağından kaynaklanan hastalıklar da karnın sağ üst bölgesinde ağrıya neden olabilir.


Alt orta bölge


Bu bölgede ağrı kalın bağırsak iltihaplarına, kadınlarda idrar yolu enfeksiyonları ya da üreme organları ile ilgili hastalıklara bağlı olabilir. Bölgenin sık görülen bir ağrılı hastalığı da spastik kolondur.


Alt sol bölge


Sıklıkla son bağırsaktan kaynaklanan problemler bu bölgede ağrıya yol açar. Divertikülit adı verilen özel bir kalın bağırsak iltihabı ve Crohn hastalığı örnek olarak sayılabilir.


Alt sağ bölge


Kalın bağırsak hastalıklarında bu bölgede de ağrı görülür. Apandisit ağrısı da başlangıç döneminin ardından karnın sağ alt bölümüne yayılır.


Yansıyan ağrı


Akciğerlerin alt kısımları, böbrekler, rahim ve yumurtalıklar gibi karın dışında yer alan organlardan kaynaklanan ağrılar bazen karın bölgesine yayılır. Bu tip ağrıya yansıyan ağrı adı verilir. Ayrıca karın organlarından kaynaklanan ağrıların da başka bölgelere yayılmasına sık rastlanır. Örneğin safra kesesi ağrısı göğse ve sağ omuza, pankreas ağrısı bele ve kürek kemiklerinin arasına yayılır. Bunlar da yansıyan ağrıya örnek durumlardır.


Karın Ağrısında Tanı


Karın ağrısı nedeniyle hekime başvuran hastalarda ağrının nedenini ortaya koymak için öncelikle hastanın şikayeti, ağrının niteliği ayrıntılı bir şekilde sorgulanır, bunu fiziksel muayene, çeşitli laboratuvar testleri, görüntüleme yöntemleri ve gerektiğinde endoskopik incelemeler izler.

Ağrının başlama şekli önemlidir. Örneğin, ani başlayan bir ağrı bağırsaklarda beslenme bozukluğu, safra kesesi kanallarında veya bağırsaklarda tıkanma gibi ani başlayan bir hastalığın habercisidir.

Ağrının şekli de tanı için değerli bilgiler sağlar. Örneğin bağırsak tıkanmalarında bağırsakların kasılmalarına bağlı kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkar. Safra yollarının tıkanması üst karın bölgesinde şiddetli ve sabit bir ağrıya yol açar. Akut pankreatitte tipik olarak üst karın bölgesinde ve sırtta, çok şiddetli, dayanılmaz, sabit bir ağrı vardır. Akut apandisitte ağrı göbek çevresinde başlar ve tablo ilerledikçe karnın sağ alt bölgesine kayar.

Bir başka önemli tanı kriteri ağrının süresidir. Örneğin, spastik kolit ağrısı aylar ve hatta yıllar boyunca artma ve azalmalarla sürüp gider. Safra kesesi ağrısı birkaç saatten daha uzun sürmez. Pankreas iltihabına bağlı ağrı ise birkaç gün devam eder.

Karın ağrılarının tanısında görüntüleme yöntemlerinin çok önemli yeri vardır. Direkt grafi (röntgen) ile bağırsak tıkanmaları veya delinmeleri saptanabilir. İlaçlı röntgen çekimleri mide-bağırsak sistemi ile ilgili değerli bilgiler verir. Ultrasonografi de tanıda çok değerli bir yöntemdir. Safra kesesi hastalıkları, apandisit, karaciğerle ilgili sorunlar, böbrek ve idrar yolu hastalıkları ultrasonografi ile saptanabilir. Bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans ise karın bölgesinin anatomisini mükemmel bir şekilde göstermeleriyle pek çok hastalıkta kesin tanıya ulaşılmasını sağlayan görüntüleme yöntemleridir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası