müze kart kimlere ücretsiz / 12 soruda Müze Kart hakkında her şey

Müze Kart Kimlere Ücretsiz

müze kart kimlere ücretsiz

#müze#kültür bakanlığı

18

Türkiye’nin birçok yerinde geçerli olan Müze Kart, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Millî Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığına bağlı olan 350’den fazla müze ve ören yerini ücretsiz olarak gezmeye olanak sağlıyor. Müze Kart sayesinde önemli yapıları ve geçmiş uygarlık tarihlerinin yaşanmışlıklarını görebilir ve tanıyabilirsiniz. 1 yıl boyunca geçerliliği olan müze kart ile birçok yeri sınırsız şekilde hiçbir ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

Müzeler, bir konuda bilgi verirken nesnelerden ve görsellerden yararlanan sergi alanlarıdır. Örneğin tarihin bir dilimini açıklamak üzere o dönemden kalma eserleri sergilerler. Benzer şekilde yaşanmış bir tabiat olayının yarattığı tahribatı da bu olaydan kalan izleri sergileyerek anlatırlar. Müzelerin bu bakımdan anlatım gücü çok yüksektir. İşte tam da bu nedenle müze gezmek, müzeleri tanımak çok önemli. Ülkemizde de çok sayıda sanat, bilim, tarih müzesi var. Bu nedenle gezmeyi seven, bilime ilgisi olan her bireyin bir müze karta sahip olması öneriliyor.  

28

KİMLER MÜZE KART ALABİLİR?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 5203 Sayılı Kanuna tabi Mavi Kart sahipleri, KKTC vatandaşları ile Türkiye’de yerleşik “Yabancı Kimlik Numarası” sahibi kişiler tarafından kullanılabilmektedir.

MÜZE KART’IN AVANTAJLARI NELERDİR?

Müze Kart oldukça avantajlara sahip bir karttır. Yılda bir kere ödeme yapıldıktan sonra istenildiği kadar müze ziyareti yapılabilmektedir. Sürekli gezen biriyseniz müzekartın yıllık ücretini rahatça çıkarabilirsiniz. Müze Kart sayesinde gişelerde sıra beklemeden ve herhangi bir ekstra ücret ödemeden müze ve ören yerlerine giriş yapabilirsiniz. Ayrıca Müzekart Devlet Opera ve Balesinin yerleşik sahnelerinde sergilenen tüm gösterilerinde indirim sağlıyor. Bunların dışında İstanbul şehir hatlarına bağlı Boğaz turlarında da indirim avantajına sahip olunabilmektedir.

38

MÜZE KART KİMLERE ÜCRETSİZ?

• Müze Kart,
• Engelli vatandaşlara
• 18 yaşın üzerindeki öğrencilere
• Yükseköğretim kurumlarına bağlı üniversitelerde görev yapan öğretim üyelerine
• Ortaöğretim kurumlarında eğitim gören yabancı öğrenciler ile yükseköğretim kurumlarında ön lisans, lisans ve yüksek lisans programlarına devam eden yabancı öğrencilere ve KKTC vatandaşı öğrencilere
Öğrenci kimliği ibraz edildiği takdirde 30 lira olan Müze Kart bedeli, 18 yaş altı öğrencilere ve Millî • Eğitim Bakanlığına bağlı öğretmenlere ve 65 yaş üstü vatandaşlara ücretsizdir.

Müze Kartın Geçerli Olmadığı Müzeler ve Tarihi Yapılar Hangileridir?

Müze Kart, taşıma kapasitesi az ve aşırı ziyaretçi kapasitesinde tarihi dokunun korunamayacağı düşünülen yerlerde geçerli olmuyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Millî Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığına bağlı olan 350’den fazla müze ve ören yerini ücretsiz olarak gezmeye olanak sağlayan müze Kart sadece 4 yerde geçersizdir. Bu yerler; Topkapı Sarayı Müzesi içerisindeki Harem Bölümü, Efes Ören Yeri Yamaç Evleri, Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde Karanlık Kilise ve İstanbul Aya İrini Kilisesi’dir. Bu dört müze ve ören yerine ekstra ücret ödenerek giriş yapılabiliyor.

48

MÜZE KART’IN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?

Türkiye’nin müze gezdiren kartı Müze Kart Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 323 müze ve ören yerine, alındığı tarihten itibaren 1 yıl sınırsız giriş olanağı sunmaktadır.

MÜZE KART SÜRESİ UZATILIR MI?

Süresi biten müze kartların uzatılması söz konusu olmamaktadır. Kişiler tarafından yeniden başvuru yapılması gerekir.

 MÜZE KART NASIL ALINIYOR?

Müze Kart sahibi olmak isteyenler kart basım istasyonlarından, fotoğraflı T.C. kimlik kartları, pasaport ya da sürücü belgeleri ile Müze Kart’a sahip olabilirler. Ayrıca internet üzerinden gerekli bilgileri girerek kredi kartı ile Müze Kart alınabilir. Sistem onay verdikten sonra internet başvuruları 5 gün içinde kurye ile belirtilen adrese gönderilmektedir. 

Müzelere ücretsiz gireceklerin yeni listesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na  bağlı müze ve örenyerlerinin ziyaret usul ve esasları ile müze ve örenyerlerinin ziyareti, bilet ve bilet benzeri araçlara ilişkin düzenlemelerin yer aldığı  "Müze ve Örenyerlerine Girişlerde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge" 24 Kasım'da yürürlüğe girdi. 9 Kasım tarihli Yönetim Kurulu Kararı ile belirlenen yeni yönergeye göre bakanlığa bağlı müze ve ören yerlerinin kimlere ücretsiz olduğu da belli oldu.

YENİLENEN YÖNERGEDE ÜCRETSİZ ZİYARET EDECEKLERİN LİSTESİ 

Yönergede şu ifadeler yer aldı:

“Aşağıda belirtilenler müze ve örenyerlerine kimlik/sözleşme göstermek suretiyle ücretsiz girerler.

18 yaş ve altındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar ile bu yaş grubundaki öğrenci gruplarına refakat eden öğretmenler,

65 yaş ve üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,

Gaziler ve refakatindeki anne, baba, eş ve çocukları ile şehit yakını kimlik kartı sahipleri,

Engelliler (TC vatandaşı ve yabancı) ile bir refakatçisi, (Görünür bir engel ve/veya belge ibrazı ile)

Zorunlu hizmete tabii er ve erbaşlar,

ICOM ve ICOMOS ile UNESCO kartı sahipleri,

Yerli ve yabancı basın kimlik kartı sahipleri,

Seyahat acentesi sahip veya sorumlu müdürleri,

Kültür ve Turizm Bakanlığı personeli ve emeklileri ile refakatindeki anne, baba, eş ve çocukları,

8 yaş ve altındaki yabancı uyruklu çocuklar,

Hayat boyu Öğrenme Programı çerçevesinde Comenius Okul Ortaklıkları ile Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamındaki gruplar ile bu gruplara refakat eden öğretmenler (ülkemizdeki muhatapları ile yapılan sözleşmelerini ibraz etmeleri kaydıyla kimlik ibrazı aranmaksızın ücretsiz giriş olanağı sağlanacaktır).

Müze ve örenyerinin bağlı bulunduğu İl ve İlçenin;

Mülki İdare Amirleri (İllerde Vali, Kültür ve Turizmden sorumlu Vali Yardımcısı, ilçelerde Kaymakam),

Büyükşehir, İl, İlçe ve Beldenin Belediye Başkanı  ve en fazla 10 kişi olmak üzere refakatindekiler.

Resmi görev kapsamında müze veya örenyerine giriş zorunluluğu bulunan Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı kolluk kuvvetleri personeli,

Ticaret Bakanlığı'nın kültür ve tabiat varlıkları kaçakçılığını önlemek amacıyla sürdürdüğü faaliyetler kapsamında, kaçakçılık mücadelesi ile görevli, gümrük muhafaza personeli,

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve orta öğretim okulları geçerli kimlik kartını haiz öğretmenler ( Özel Öğretim Kurumlarında görev yapanlar hariç)

Ülkemizde görev yapan Büyükelçi, Başkonsolos ile refakatindeki eş ve çocukları,bakanlığa bağlı müze ve örenyerlerine ücretsiz giriş yapabilirler.

Aşağıda belirtilen grupların ücretsiz ziyaretleri Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğünden temin edilecek izin belgesi ile gerçekleştirilir:

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının kendi bütçeleriyle ağırlamakta oldukları Bakan Yardımcısı ve daha üst düzeydeki resmi heyetler ile Kuvvet Komutanları ve üstü askeri heyetler, bu heyetlerde bulunanların eşleri ve beraberindekiler ile refakat eden resmi görevliler ve güvenlik amaçlı ön inceleme heyetleri,

Uluslararası kongre organizasyonlarına destek kapsamındaki ağırlamalar ile yalnızca şehir turu ve/veya transfer desteği sağlanan ağırlamalar hariç olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığı Merkez ve Yurtdışı teşkilatı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarca ağırlanan konuk ve heyetler ile refakatçileri (Talep yazısına ağırlamaya ilişkin makam onayı eklenecektir)

Kültür ve Turizm Bakanlığı Merkez ve Yurtdışı teşkilatı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarca ağırlanan medya mensupları ve refakatçileri (Talep yazısına ağırlamaya ilişkin makam onayı eklenecektir)

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği tarafından bildirilen yabancı tur operatörleri ve yabancı info grupları,

Müze ve örenyerinin bağlı bulunduğu Valilik, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve/veya Müze Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı merkez birimleri tarafından müze ve örenyerinin tanıtımına katkı sağlamak üzere müze ve örenyerinde düzenlenen etkinliklere katılanlar,

Müze ve örenyerlerinin Süreli Kullanım Yönergesi kapsamında tahsisi ile gerçekleştirilen etkinliklerde girişler aşağıdaki şekilde düzenlenir:

“Müze ve Örenyerlerinin Süreli Kullanım Yönergesi” kapsamında ücretli olarak tahsis edilmesi ile gerçekleştirilecek etkinliklerde alınacak giriş ücretleri konusunda bu yönerge hükümleri uygulanır.

Müze ve örenyerlerinin Süreli Kullanım Yönergesi kapsamında ücretsiz olarak tahsis edilmesi halinde katılımcılardan giriş ücreti alınıp alınmayacağı hususu konuya ilişkin Döner Sermaye İşletmesi Yönetim Kurulu Kararında ayrıca belirtilir.

Müze ve örenyerlerinin, kapalı olduğu günlerde veya mesai saatleri dışında, Süreli Kullanım Yönergesi kapsamında tahsis gerçekleştirilmesi halinde etkinliğe katılan ziyaretçi grupları için tek bilet tarifesi uygulanır.

Aşağıda belirtilen kişi ve grupların çalışma yaptıkları müze ve örenyerine ücretsiz girişleri ilgili mercilerden temin edilecek izin belgesi ile gerçekleştirilir.

Müze ve örenyerlerinde bulunan kültür varlıkları ile ilgili bilimsel araştırma yapan yabancı uyruklu ekipler Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden, TC uyruklu ekipler ise ilgili Müze Müdürlüklerinden temin ettikleri izin belgesini gişeye ibraz edeceklerdir.

Müze ve örenyerlerinde kazı ve yüzey araştırması yapan ekipler Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden temin ettikleri izin belgesini gişeye ibraz edeceklerdir.

Müze ve örenyerlerinde ticari olmayan tanıtım ve eğitim amaçlı video, film ve fotoğraf çekim izni uygun görülen kişi ve ekipler, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden alacakları izin yazısını gişeye ibraz edeceklerdir.

Yönergenin 3. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen ücretsiz giriş hakları, ayrıca ücretlendirilen Topkapı Sarayı Müzesi Harem Bölümü, Aya İrini Anıt Müzesi, Efes Örenyeri Yamaçevler ve Göreme Açıkhava Müzesi Karanlık Kilise bölümlerine yapılacak ziyaretlerde geçerli değildir. Bu yerlere, biletli refakatçisi eşliğindeki 6 yaş ve altındaki çocukların ücretsiz giriş hakları ise mevcuttur.

Müzekart: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 5203 Sayılı Kanuna tabi Mavi Kart sahipleri, KKTC vatandaşları ve Türkiye’de yerleşik “Yabancı Kimlik Numarası” sahibi kişiler tarafından edinilebilen Müzekart; Topkapı Sarayı Müzesi Harem Bölümü, Aya İrini Anıt Müzesi, Efes Örenyeri Yamaçevler, Göreme Örenyeri Karanlık Kilise bölümleri hariç olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı tüm müze ve örenyerlerine, bir yıl boyunca ikişer defa giriş hakkı sağlıyor. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel ilk ve orta öğretim okulları geçerli kimlik kartını haiz öğretmenlere, emekli öğretmenlere, 6326 Sayılı Turist Rehberleri Meslek Kanunu uyarınca Bakanlığımız tarafından ruhsatname verilen eylemsiz turist rehberlerine, 18 yaşın üzerindeki öğrencilere, Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı üniversitelerde görevli öğretim üyelerine, Ülkemizde ortaöğretim kurumlarında eğitim gören yabancı öğrenciler ile yüksek öğrenim kurumlarında önlisans, lisans veya yüksek lisans programlarına devam eden yabancı öğrencilere ve KKTC vatandaşı öğrencilere, öğrenci kimliği ibrazı şartı ile indirimli Müzekart düzenlenebilir.

Müzekart+: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 5203 Sayılı Kanuna tabi Mavi Kart sahipleri, KKTC vatandaşları ve Türkiye’de yerleşik “Yabancı Kimlik Numarası” sahibi kişiler tarafından edinilebilen Müzekart+; Topkapı Sarayı Müzesi Harem Bölümü, Aya İrini Anıt Müzesi, Efes Örenyeri Yamaçevler, Göreme Örenyeri Karanlık Kilise bölümleri hariç olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı tüm müze ve örenyerlerine bir yıl boyunca sınırsız giriş hakkı sağlamakta olup, bunun yanı sıra kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılım kolaylığı sunarak çeşitli özel müzeler ile kültürel-turistik çekim noktalarına girişlerde, bu kurumların kafelerinde ve hediyelik eşya dükkanlarında değişen oranlarda indirim sağlar.9.3-"18 yaş ve altı ile 65 yaş üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, Kültür ve Turizm Bakanlığı kokardını haiz profesyonel turist rehberlerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı personeli ve emeklileri ile anne, baba, eş ve çocuklarına On Türk Lirası bedelle 1(bir) yıl geçerli olacak Müzekart düzenlenebilir.Engelli vatandaşlar (Refakatçileri hariç) tarafından talep edilmesi halinde de 1(bir) yıl süreli Müzekart ücretsiz olarak düzenlenir.Giriş kartlarına ilişkin toplu alımlarda indirim uygulanabilir. İndirim uygulanacak giriş kartı alım miktarı ile indirim oranları Döner Sermaye İşletmesi Yönetim Kurulu Kararı ile belirlenir.”

Odatv.com

Ücretsiz Müze Kart başvuru sayfası: GNS ile ücretsiz Müzekart nasıl alınır?

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, 18-25 yaş aralığındaki gençlere müze ve ören yerlerine ücretsiz girebilecekleri "Müzekart GNS" vereceklerini açıkladı.

MÜZEKART GNS NEDİR?

Müzekart GNS; 18-25 yaş arasındaki tüm gençlerimize “Genç Ne Sever” platformu tarafından hediye edilen, 300’den fazla müze ve ören yerini 1 Temmuz – 1 Ekim tarihleri arasında ziyaret edebilme imkanı sağlayan dijital bir karttır.

ÜCRETSİZ MÜZEKART NASIL ALINIR?

Kartların "gencnesever.com" internet sitesinden alınabileceğini dile getiren Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız yaz dönemi seyahat seven genç arkadaşlarımız için muhteşem bir haber vermişti. Gençlerimiz, 15 Temmuz-1 Eylül'de 81 ilde seçilen yurtlarımızda ücretsiz konaklama imkanına kavuşmuştu. Bu çalışmanın; genç seyyahlar için, ülkemizi gezmek isteyen, kültürel zenginliğimizi tecrübe etmek isteyen gençlerimiz için çok önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Gençlerimizin yoğun bir şekilde bu fırsatı değerlendireceğine inanıyorum. Şimdi başka bir sürprizimiz var. Yaz dönemi için yurtlarımızı ücretsiz olarak açtık, şimdi de müzeleri ücretsiz hale getiriyoruz. 18-25 yaş aralığındaki tüm gençlere, müze ve ören yerlerine tamamen ücretsiz girebilecekleri bir Müzekart GNS hediye ediyoruz. Gençler yola çıkacak, konaklamalarını 81 ilimizdeki yurtlarda yapacaklar ve bu seyahatlerinde bakanlığımızın misafiri olarak, Galata Kulesi, Göreme Açık Hava Müzesi, Resim Heykel müzesi, Pamukkale Travertenleri, Zeugma Müzesi gibi 300'den fazla müzeyi ziyaret edecekler." ifadelerini kullandı.

ÜCRETSİZ MÜZEKART BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

1- Gönüllülüğe ve spora hayatında daha çok yer vereceğine dair söz ver.

2- Kayıt formunu doğru ve eksiksiz şekilde doldur.

3- Sistemin seni yönlendireceği muze.gov.tr adresinden başvurunu tamamla ve Müzekart GNS dijital kartın senin olsun!

4- Telefonuna indireceğin “Türkiye’nin Müzeleri” uygulaması üzerinden sisteme giriş yaparak tarihi ve kültürü keşfetmenin keyfini yaşamaya başla!

ÜCRETSİZ MÜZEKART BAŞVURUSUNDA BULUNMAK İÇİN TIKLAYIN

Müzeleri Dilediğiniz Gibi Gezmenizi Sağlayan Müzekart Nedir?

Kültür & Sanat

Ülkemizdeki tarihi yapıları ve müzeleri ziyaret etmek kültürel birikime katkı sağlar ve tarih bilgisini geliştirmeye yardımcı olur. Seyahat etmeyi ve tarihle iç içe olmayı seven kişiler için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uygulamalarından biri olan MüzeKart, tek bir kartla pek çok yapıyı ve müzeyi gezmeye olanak tanır. Bir yıl geçerli olan ve her yıl yenilenen bu kart ile Türkiye’nin önemli güzelliklerini uygun fiyatlarla gezebilir ve bilet sırasında bekleme yaşamadan konforlu bir şekilde mekanlara giriş yapabilirsiniz. Siz de tam bir tarih ve kültür tutkunu iseniz MüzeKart alarak geçmişten günümüze miras kalan yapıları görebilirsiniz. Peki, MüzeKart çıkarma işlemleri nasıl ve MüzeKart fiyatı ne? Gelin MüzeKart hakkında merak edilen tüm detaylara yakından bakalım.

MüzeKart Nedir?

MüzeKart, sanat ve tarih meraklılarının T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ören yeri, müze ve tarihi yapılara giriş imkanı sunan ve yıllık olarak güncellenen bir karttır. Bakanlık çatısı altında bulunan 300’ün üzerindeki tarihi mekanı bu kartla birlikte sınırsız olarak gezme imkanına sahip olabilirsiniz. Tarihi yapıları ve ören yerlerini ziyaret ederek eski uygarlıkların kültürleri, inançları ve yaşam biçimleri hakkında bilgi edinebilir, tarihte kısa bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

MüzeKart Ne İşe Yarar?

Tarih, resim ve sanat gibi alanlara ilgi duyan kişiler için eşsiz bir fırsat sunan MüzeKart, kart sahiplerini pek çok ayrıcalık ile buluşturur. Bir yıl boyunca geçerli olan bu kart ile 300’ün üzerindeki tarihi yapıya, saraya ve ören yerine tek tek ücret ödemeden girme şansına sahip olabilirsiniz.

Müzekart Nasıl Alınır?

MüzeKart almak için her şehirde bulunan kart basım istasyonları ve satış noktalarına uğramak yeterli. Satış noktalarını görüntülemek için MüzeKart web sitesini ziyaret ederek söz konusu noktaları kolayca görüntüleyebilirsiniz. Kart sahibi olmak için fotoğraflı T.C. Kimlik kartı, pasaport ya da sürücü belgesini ibraz edebilir ve dakikalar içinde MüzeKart’ınızı alabilirsiniz. Dilerseniz “muze.gov.tr/urun-ekle” adresine giriş yaparak formu doldurtuktan sonra, kredi kartınızla ödeme yapıp MüzeKart sahibi olmanız da mümkün. Online üyeliklerde Türkiye’nin Müzeleri uygulaması üzerinden üyelik oluşturmanız ve size gelen kod ile kartınızı müze girişlerinde hemen kullanmanız mümkün. Eğer satış noktalarından MüzeKart başvurusu yaptıysanız ve kartınızı hemen kullanmak istiyorsanız da bu yöntemi değerlendirebilirsiniz.

MüzeKart için Gerekli Belgeler

MüzeKart sahibi olmak için kimlik kartı, pasaport veya sürücü belgesi ile bir adet vesikalık fotoğrafınızı yanınıza alarak kart basım istasyonlarına ve satış noktalarına başvurmanız yeterli. Ayrıca yukarıdaki adresten online olarak da başvuru yapabilir, gerekli bilgileri doldurduktan sonra sisteme bir adet fotoğrafınızı ekleyerek kredi kartınızla ödeme yapabilir, işlemleri kolayca tamamlayabilirsiniz. Eğer öğrenci iseniz MüzeKart’ınızı öğrencilere özel indirim ile satın alabilirsiniz. Bunun için başvuru sırasında yanınızda öğrenci belgenizi bulundurmanız gerekir.

MüzeKart Kaç Günde Gelir?

MüzeKart ile başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra sistem tarafından onaylanan başvurular 5 gün içinde sonuçlandırılır ve MüzeKart’ınız belirttiğiniz adrese kargo ile gönderilir.

MüzeKart Nasıl Kullanılır?

MüzeKart’lar kişiye özel olarak basılır. Bu nedenle kartı sadece kartın sahibi kullanabilir. Kart başvurusu sırasında kimlik ve fotoğraf bilgileri kaydedilir. Böylece kartı, kart sahipleri dışındaki kişilerin kullanması mümkün değildir.

MüzeKart Kimlere Verilir?

MüzeKart, başta Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları ve ülkemizde yaşayan yabancı kimlik numarasına sahip kişiler tarafından alınabilir.

MüzeKart Kimlere Ücretsiz Verilir?

MüzeKart aşağıdaki kriterlere uyan kişilere ücretsiz olarak verilir. İşte MüzeKart’ın ücretsiz olarak kullanım kriterleri:

  • 18 yaşın altındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile bu yaş grubundaki öğrencilere eşlik eden öğretmenler,
  • Şehit ve gaziler ile gazilerin eş ve çocukları,
  • 65 yaş ve üstü tüm T.C. vatandaşları,
  • Er ve erbaşlar,
  • Basın kimlik kartı sahipleri,
  • (0-12) yaş arası yabancı uyruklu çocuklar,
  • T.C. vatandaşı olan engelliler ve yanında bulunan bir refakatçi,
  • ICOM, ICOMOS ve UNESCO kartı sahipleri,
  • Seyahat acentesi sahipleri veya sorumlu müdürler,
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı kokartı olan profesyonel turist rehberleri,
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı personeli ve emeklileri ile eş ve çocukları,
  • Hayat boyu Öğrenme Programı çerçevesinde düzenlenen değişim programı kapsamındaki öğrenci grupları,

MüzeKart ile Bir Müzeye Kaç Kez Girilir?

MüzeKart ile bir yıl boyunca her bir ören yeri ve müzeye en fazla iki kez giriş yapılabilir. Bunun dışında kartınızla T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait tüm tarihi yapı ve müzelere sınırsız giriş hakkı bulunur.

MüzeKart ile İstanbul’da Gezebileceğiniz Yerler Neler?

MüzeKart sahibi olarak İstanbul’da aşağıdaki noktaları ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz:

  • Topkapı Sarayı Müzesi
  • Ayasofya Müzesi
  • Fethiye Müzesi
  • Hisarlar Müzesi (Rumeli Hisarı)
  • Galata Mevlevihanesi Müzesi
  • Kariye Müzesi
  • İstanbul Arkeoloji Müzesi
  • Türbeler Müzesi
  • Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
  • Adam Mickiewicz Müzesi
  • İslam Bilim ve Teknoloji Merkezi Müzesi
  • Türk ve İslam Eserleri Müzesi

MüzeKart Nerelerde Geçerli Değildir?

MüzeKart’ın geçerli olmadığı bazı yerler de vardır. Bu noktalara ekstra ücret ödeyerek giriş yapabilirsiniz. MüzeKart’ın geçerli olmadığı noktalar şu şekildedir:

  • Aya İrini Anıtı
  • Efes Örenyeri içerisinde konumlanan Yamaçevler
  • Topkapı Sarayı’nda yer alan Harem Dairesi
  • Göreme Açıkhava Müzesi’ndeki Karanlık Kilise
  • Sedir Adası ve İstanbul Sinema Müzesi

MüzeKart Türleri Nelerdir?

MüzeKart’ın farklı türleri mevcuttur. Bunlar ülkemize gelen ziyaretçiler ve kısa süreli gezginler için ideal kullanım özellikleri sunar. İşte farklı amaçlar için kullanılabilen MüzeKart çeşitleri:

  • Museum Pass İstanbul: Museum Pass İstanbul ile şehirde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 13 müzeyi 5 gün boyunca gezmek mümkün. Müze ve ören yerlerine ilk girişten itibaren 5 gün süresince geçerli olan bu kartı alarak şehirdeki cazibe merkezlerini görebilirsiniz.
  • Museum Pass Türkiye: Bu karta sahip olarak Turizm Bakanlığı’na ait 300’den fazla müze ve ören yerini 15 gün boyunca ziyaret edebilirsiniz. İlk tarihi yapıya ve müzeye girişinizden itibaren 15 gün aktif olan kartla ülkemizdeki değerli tarihi yapıları gezebilirsiniz.
  • Museum Pass Cappadocia: Bu kart ile Türkiye’nin kendine has dokusu ile dikkat çeken bölgesi Kapadokya’da, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait 10’dan fazla müze ve ören yerini 3 gün süresince gezebilirsiniz. İlk müze ve ören yeri girişiniz itibariyle 3 gün boyunca geçerli olan karta hemen sahip olabilirsiniz.
  • Museum Pass Ege: Bu kart ile birlikte İzmir, Aydın, Muğla ve Denizli’de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait 60’ın üstünde müze ve arkeolojik sit alanını gezebilirsiniz. İlk ziyaretinizden itibaren 7 gün geçerli olan kartla bölgedeki tarihi güzellikleri keşfedebilirsiniz.
  • Museum Pass Akdeniz: Bu kartı satın alarak Turizm Bakanlığı’na ait 50’nin üzerindeki müze ve arkeolojik sit alanını ziyaret edebilirsiniz. 7 gün boyunca bölgede öne çıkan noktaları gezebilirsiniz. İlk tarihi alana girişinizden itibaren 7 gün geçerli olan kartla Akdeniz’in kültürel değerlerini görebilirsiniz.

Siz de MüzeKart sahibi olarak ülkemizdeki tarihi zenginlikleri yakından görme şansı yakalayabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır