hafızayı güçlendirmek için vitamin / Hafızayı Güçlendiren 6 Besin - Foto Galeri - funduszeue.info

Hafızayı Güçlendirmek Için Vitamin

hafızayı güçlendirmek için vitamin

Hafıza güçlendirici besinler

Sağlıklı besinleri, doğru miktarda tüketmenin insan sağlığına katkısı büyük. Mesela karaciğerimiz için enginar yer, böbrek salığımız için su içmeyi ihmal etmemeye çalışırız. Benzeri örnekler fazlasıyla artırılabilir. Peki beynimiz ve daha güçlü bir hafıza için ne yememiz gerektiğini biliyor musunuz? Güçlü bir beyin ve hafıza için 8 besin…


18

Zerdeçal

“Kurkumin” adı verilen etken maddesi ile zerdeçal, güçlü ve doğal bir antioksidan. Tarih boyunca tedavi amaçlı olarak kullanılmış olan bu kök bitkisi, beynin oksijenlenmesine, bilgiyi öğrenmenize ve işlemenize yardımcı olur. Zerdeçalda bulunan kurkuminden tam olarak faydalanmak içinse zerdeçalı yağ içinde hafif ısıya maruz bırakmak gerekir. Sebze veya et yemeklerinizi bitkisel yağ ve zerdeçalla sote etmek bunun için çok ideal bir yöntem. Kurkumin içeren bir gıda takviyesi kullanımında ise emilimi yüksek ve standartlara uygun olanları seçmeye özen göstermelisiniz.

28

Yağlı tohumlar

Yağlı tohumlar ‘beyin dostu’ nitelemesini sonuna kadar hak ederler. Sağlıklı yağ asitleri, antioksidanlar, mineraller ve vitaminler açısından oldukça zengin olan ceviz, badem, fındık, keten tohumu ve çörek otu özellikle yüksek oranda vitamin E içerirler. Antioksidan kapasitesi yüksek olan E vitamini, hücre zarlarını serbest radikallerden korur ve zihinsel gerilemeyi yavaşlatır. Beyin sağlığı için gerekli yüksek omega 3 içeriğiyle cevizin bir adım öne çıktığı yağlı tohumları günde 1 avuç içi kadar ve çiğ olarak tüketmenizde sayısız fayda var.

38

Yeşil yapraklı sebzeler

A ve K vitaminlerinden zengin ıspanak, karalahana, pazı, brokoli, roka, dereotu, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler posa ve yüksek antioksidan içerikleriyle sadece beyni değil ‘ikinci beyin’ olarak nitelenen bağırsakları da destekleyen harika besinler. Aynı zamanda C vitamini deposu ve lif kaynağı olan yeşil yapraklı sebzeler anti-inflamatuar özellikleriyle beyni hasarlara karşı korumaya da yardımcı olurlar. 1 kase yeşil yapraklı sebze tavsiye edilen günlük C ve K vitamini alımının tamamını karşılarlar. Yeşil yapraklı sebzeleri çiğ ya da hafif pişirerek-örneğin buharda-tüketmenin vitamin kaybını önleyeceği ise unutulmamalı.

48

Yaban mersini

Yaban mersini ve diğer koyu renkli çilek gibi meyveler, tıpkı yeşil yapraklı sebzeler gibi anti-inflamatuar ve antioksidan etkilerinin oldukça güçlü besinler. Antioksidanlar beynin yaşlanmasına ve nörodejeneratif hastalıklara zemin hazırlayan oksidatif strese karşı savaş açarlar. Özellikle yaban mersininin, içindeki antioksidanlarla beyin hücreleri arasındaki sinyal iletimini geliştirebileceği gösterilmiştir. Yaban mersini aynı zamanda hafızayı iyileştirmeye ve kısa süreli hafıza kaybını geciktirmeye de yardımcı olur. Mevsiminde taze yemenizin önerildiği koyu renkli çilek gibi meyvelerden, mevsimi dışında dondurulmuş ya da kurutulmuş olarak tüketerek de faydalanabilirsiniz.

58

Kakao

Kakao ve çikolatanın mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin üretimini artırdığı bilinir. Aynı zamanda beyni ve bilişsel işlevlerini destekleyici flavonoidlerden zengin kakao, özellikle beynin öğrenme ve hafıza işlevlerine ek olarak kısa süreli belleği güçlendirmeye katkı sağlar. Araştırmalar, kakaodaki flavonoidlerin hafızayı geliştirmeye ve yaşla ilişkili zihinsel gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu özelliklerden faydalanmak için ise beyaz ve sütlü çikolataları bir kenara bırakıp en az yüzde 70 oranında kakao içeren bitter çikolataları ya da kakao tozunun kendisini tercih etmeniz gerekir.

68

Yağlı balıklar

Omega 3 yağ asidi kaynağı yağlı balıklar, hafızayı geliştirmede ve beyin gücünü artırmada en önemli besin öğelerinin belki de başında yer alır. Omega 3 yağ asitleri, sinir hücreleri arasındaki elektrik sinyalini teşvik ederek beynin daha iyi ve hızlı şekilde iletişim kurmasını sağlar. Ayrıca zihinsel konsantrasyonu ve hafızayı iyileştirmeye yardımcı olur. Yeterli omega 3 alımı için tercihen küçük ve yüzey balıklarını mevsiminde haftada 2 veya 3 defa tüketmek ve yüksek ısıda kızartmadan uzak durmak gerekir. Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) balık tüketiminin yetersiz olduğu durumlarda ise omega 3 takviyesi alınmasını öneriyor.

78

Yumurta sarısı

Yumurta, beyin sağlığı ile ilişkili besin öğelerinin küçük bir kabuk içinde toplandığı mucizevi bir besin. Özellikle yumurta sarısı, beyin fonksiyonlarını ve gelişimini desteklemek ve ruh halini düzenlemek için önemli olan B grubu vitaminleri, folik asit ve kolin açısından zengin bir kaynak. Yumurta, içeriğindeki kolin maddesinin, mutlulukla ilgili hormon üreten bir kimyasal olan betaine parçalanması özelliğiyle de öne çıkar.

88

Kemik suyu

Doğru teknikle hazırlanan kemik suyu bağışıklık sistemini ve beyin sağlığını destekleyebilecek bir başka besin. Kolojen ve hiyalüronik asit içeriğiyle kemik suyu, oksidatif stresin azalmasına yardımcı olur. Prolin ve grisin amino asitleriyle de beynin ve bağ dokunun iyileştirilmesine katkı sağlar. İlikli kemiklerin en az 12 saat kısık ateşte kaynatılmasıyla elde edilebilecek besin değeri yüksek kemik suyuna tercihen biberiye, soğan ve sarımsak eklenerek beyin sağlığını desteklemek mümkün. Kemik suyunu 1 hafta kadar buzdolabında, 3 aya kadar ise derin dondurucuda muhafaza ederek tüketebilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Beyin Sağlığını ve Hafızayı Güçlendiren Vitaminler, Nootropikler, Omega-3 Yağları

Beyin vücuttaki en önemli organdır. Düşünmek ve konuşmaktan hareket etmeye ve nefes almaya kadar yapılan her şeyi kontrol eder. Yaşlandıkça beyin ve zihinsel işlevlerde değişmeler görülebilir. Zihinsel bozulma yaşlanmanın hiç istenmeyen ve korkulan yönlerinden biridir. 45 yaşın üzerindeki her dokuz yetişkinden biri, ara sıra hafıza kaybı da dahil olmak üzere hafıza sorunları yaşadığını söylemektedir. Yaşlandıkça bu sayı hızla artmaktadır. 60&#;lı yaşların ortasına geldiği zaman, yetişkinlerin tahminen % 40&#;ında bir hafıza bozukluğu vardır. Ancak hafıza kaybı, yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu olmak zorunda değildir. Bu nedenle beyni sağlıklı tutmak, iyi çalışmasını sağlamak uzun ve dolu bir hayat yaşamak için çok önemlidir. Nörobilimdeki keşifler sayesinde, beynin yeni hücreler geliştirebildiği ve yeni sinirsel bağlantılar oluşturabildiği bilinmektedir. Beyin fonksiyonlarını korumak, hafızadaki herhangi bir düşüşü yavaşlatmak ve Alzheimer hastalığı veya diğer bunamalara yakalanma riskinizi azaltmak için yapılabilecek bazı şeyler vardır. Sağlıklı bir beyin için bazı temel vitaminlere ve bitkisel takviyelere ihtiyaç duyulur. D, C ve E vitaminleri, B vitamini kompleksi ( 8 B vitamininden oluşur), belirli bitkisel nootropikler (bilişsel işlevi iyileştiren, zekâyı, belleği, yaratıcılığı artıran şifalı bitkiler ve diğer maddeler) ve Omega 3 yağları hafızayı geliştirir, sağlıklı bilişsel işlevi destekler, hafıza sorunları ve hafıza kaybıyla mücadele eder.

Beyin Sağlığını ve Hafızayı Güçlendiren Vitaminler, Nootropikler, Omega-3 Yağları

D vitamini

Avrupalıların neredeyse yarısında D vitamini eksikliği vardır. D vitamini eksikliğinin sebebi (diyete ya da Avrupa&#;nın büyük kısmının yılın büyük bir bölümünde çok fazla ultraviyole ışığa maruz kalmaması) ne olursa olsun, doktorların düşük D vitamini seviyeleri ile ilişkili hafıza problemlerinden giderek daha fazla endişe duymaları şaşırtıcı değildir. Sekiz yıllık bir çalışma boyunca araştırmacılar, uzun süreli D vitamini eksikliğinin, özellikle hafıza ile ilgili olduğu için, önemli ölçüde daha hızlı bir bilişsel gerileme oranı ile bağlantılı olduğunu bulmuşlardır. D vitamini eksikliği endişeleri çok küçük yaşlarda başlar. Annelerin veya bebeklerinin &#;güneş ışığı vitamini&#; de denilen D vitamini düzeyi düşükse, çocuklar erken dönemde öğrenme ve hafıza güçlükleri yaşarlar.
D vitamini için günlük beslenme referans değerleri (BRD) Avrupa Birliği için 5µg ( IU), Birleşik Krallık Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen alım düzeyi 10 µg (mikrogram:mcg) ya da IU’dur.
D vitamini için en iyi kaynaklar şunlardır:
-Somon, sardalya, ringa balığı ve diğer yağlı balıklar
-Karaciğer
-Yumurta sarısı
-Güneş ışığında yetiştirilen bazı mantar türleri
-Kahvaltılık gevrekler ve diğer zenginleştirilmiş gıdalar
-Haftada iki veya üç kez 30 dakika güneş ışığı
Not: 1 mcg (µg) D vitamini 40 IU’ya(Uluslar arası birime) eşittir.

Beyin Sağlığını ve Hafızayı Güçlendiren Vitaminler, Nootropikler, Omega-3 Yağları

C vitamini

Vitaminler genel sağlık için çok önemlidir ancak bazı vitaminler beyin fonksiyonunu güçlendirmeye de yardımcı olabilir. Hafızayı, odaklanmayı ve konsantrasyonu geliştirmenin bir yolu da diyete daha fazla C vitamini eklemektir. C vitamini, sinir hücreleri arasında sinyallerin iletilmesine yardımcı olan kimyasallar olan nörotransmitterlerin üretimi için gereklidir. Bu, C vitamininin beyin içindeki iletişimi geliştirmeye yardımcı olabileceği, bilgileri hatırlamayı ve odaklanmayı kolaylaştırabileceği anlamına gelir. Ayrıca C vitamini, beyni serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Günlük beslenme referans değeri 80 mg’dir.

E vitamini

E Vitamini, beyin fonksiyonlarını ve hafızayı çeşitli şekillerde güçlendirmeye ve geliştirmeye yardımcı olabilir. Nörotrofinler, beynin nöronlarının hayatta kalması, büyümesi ve işleyişi için kritik olan bir protein türüdür. Araştırmacılar, E vitamini takviyesinin nörotrofin ailesine dahil BDNF(beyin kaynaklı nörotrofik faktör) düzeylerini iyileştirdiğini, ayrıca hafıza ve öğrenmeyi iyileştirdiğini bulmuşlardır. E vitamininin güçlü antioksidan aktivitesi vardır. Antioksidanlar, beyin hücrelerine zarar veren serbest radikalleri (yani kararsız atomları) nötralize eder. Beyni hücresel hasardan koruyan E vitamini, gelişmiş hafıza ve bilişsel performansla ilişkilendirilmiştir. E vitamini herkes için hafızayı geliştirebilirken, özellikle 60 yaş ve üzerindeki yaşlı yetişkinler için destekleyicidir. E vitamini için günlük besin referans değerleri 12 miligramdır. Ay çekirdeği, badem, yer fıstığı, kabak, buğday tohumu yağı en iyi E vitamini kaynakları arasındadır. Eksikliği söz konusuysa veya yeterince alındığından emin olmak için takviye şeklinde de alınabilir.

Beyin Sağlığını ve Hafızayı Güçlendiren Vitaminler, Nootropikler, Omega-3 Yağları

B Vitamini Kompleksi

Beyin sağlığı ve beyin bakımında temel olan sekiz farklı B vitamini vardır. Birlikte, genellikle B-kompleks vitaminleri olarak adlandırılırlar. B-kompleks vitaminleri, hafıza kaybına ve hafıza bozukluğuna karşı koruyucu bir etkiye sahiptir ve gelecekte hafıza sorunları yaşama riskini azaltmaya yardımcı olabilirler. B-kompleks vitaminlerinin destekleyici ve yenileyici bir etkisi de vardır. Bir çalışma, iki yıl boyunca yaşlıları takip etmiştir. Araştırmacılar, bir B-kompleks takviyesi almanın bilişsel gerilemeyi yavaşlattığını ve hatta beynin hafıza ve öğrenmeden sorumlu bölümlerinde önceden var olan nöron atrofisini azaltmaya yardımcı olduğunu keşfetmişlerdir. Herkes hafıza için B kompleksi takviyesi almaktan fayda görebilirken, vejetaryen veya vegan diyeti uygulayan kişiler özellikle B12 vitaminine dikkat etmelidir. B12vitamini sadece hayvansal ürünlerde (et ve süt ürünleri gibi) bulunur ve her on vegandan yaklaşık dokuzu B12&#;den yoksundur. B12 vitamini, sinir hücrelerini koruyan ve beyin ile vücut arasındaki sinyallerin iletilmesine yardımcı olan bir madde olan miyelin üretmeye yardımcı olur. B12 eksikliği, kötü bellek performansı, bilişsel gerileme ve Alzheimer hastalığı ile ilişkilendirilmiştir. Bu, bitki bazlı bir diyet yiyen insanların ara sıra vegan beyin sisinden şikayet etmelerinin bir nedeni olabilir. İster yiyeceklerden ister takviyelerden alınsın, yeterince yararlanabilmek için kandaki B12 vitamini seviyesi kontrol ettirilmelidir.
B-kompleks vitaminleri için günlük besin referans değerleri şöyledir:
B1 (tiamin): 1,1mg
B2 (riboflavin): mg
B3 (niasin): mg
B5 (pantotenik asit): 6mg
B6 (piridoksin): 1,,4mg
B7 (biyotin): mg
B9 (folik asit): mg
B12 (kobalamin): mg

B vitaminleri için en iyi kaynaklar şunlardır:
B1 (tiamin): turunçgiller, kepekli tahıllar, karaciğer
B2 (riboflavin): süt ürünleri, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ve badem
B3 (niasin): yağlı balık, yer fıstığı, avokado ve kümes hayvanları
B5 (pantotenik asit): yağlı balık, tatlı patates, süt ürünleri ve organ etleri
B6 (piridoksin): yulaf, muz, yer fıstığı, süt ürünleri ve balık
B7 (biotin): yeşil yapraklı sebzeler, bezelye, baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumlar ve somon balığı
B9 (folik asit): yeşil yapraklı sebzeler, elma, mısır ve birçok deniz ürünü türü
B12 (kobalamin): sakatatlar, sığır eti, somon ve zenginleştirilmiş gıdalar

Bitkisel Nootropikler

Beyin Sağlığını ve Hafızayı Güçlendiren Vitaminler, Nootropikler, Omega-3 Yağları

Nootropikler grubuna giren bazı bitkisel tedaviler, gelişmiş bilişsel işlev ve gelişmiş hafıza ile ilişkilendirilmiştir. Toplu olarak, gerçek vitaminler olmayan doğal beyin güçlendiricilere genellikle nootropikler denir. Nootropik kelimesi, beyin işlevine ve zihinsel yeteneklere potansiyel olarak fayda sağlayabilecek herhangi bir sentetik veya doğal ilacı ifade edebilir. Beyin gücünü, bilişsel sağlığı, konsantrasyonu, hafızayı ve daha fazlasını artırmak için nootropiklerin faydalarını gittikçe daha fazla kişi öğrendikçe, bu takviye kategorisinin popülaritesi artmıştır. En iyi nootropik haplar, tamamen doğal içeriklerden yapılır. Bu akıllı ilaçlar, doğal iştah bastırıcılara benzer şekilde, formülasyonda yer alan nootropik bileşenlerin türüne bağlı olarak vücut üzerinde çeşitli etkilere sahip olabilir. Bu etkilerden biri, beyindeki hücrelere daha fazla oksijen sağlayan kan akışındaki artıştır. En iyi nootropik bileşenler ve bunların bilişsel işlevi nasıl iyileştirebilecekleri aşağıda belirtilmiştir
Kafein
Belki de en iyi beyin takviyelerinde en sık kullanılan içerik kafeindir. Kahvenin beyindeki adenosin reseptörlerini engelleme ve yorgunluğu azaltma yeteneği, birçok insanın sağladığını iddia ettiği bilişsel avantajdır. Odaklanmaya, uyanık ve farkında kalmaya yardımcı olabilir. Bir araştırmaya göre, kafein tüketimi, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara yakalanma riskinin önemli ölçüde azalması ile ilişkilendirilmiştir.
Ashwagandha
Hindistan, Afrika ve Orta Doğu&#;da bulunan bodur bir ağaç olan Ashwagandha (Withania somnifera) en popüler nootropiklerden biridir. İnsanlar, meyvelerini ve köklerini bitkisel bir ilaç olarak ve özellikle bilişsel işlevi iyileştirdiği, hafızayı güçlendirdiği ve nörolojik bozuklukların risklerini azalttığı gösterilen bir beyin güçlendirici olarak kullanır.
Bacopa monnieri
Bir su bitkisi olan su çördüklerinin (Bacopa monnieri) nootropik etkileri, Ayurveda tıbbı uygulayıcıları tarafından uzun süredir beyin takviyesi olarak desteklenmiştir. Bacopa monnieri, beyin gücünü artırmak isteyenler için sağlık ve zindelik rutinine eklenebilecek en iyi nootropiklerden biridir. Bacosit A ve B adı verilen bitki bileşenleri, strese karşı dengeli bir tepkiyi teşvik eder. Bacopa monnieri&#;nin hafızayı ve öğrenmeyi iyileştirdiği ve ayrıca hücreleri oksidatif stresten koruyabildiği bulunmuştur.

Beyin Sağlığını ve Hafızayı Güçlendiren Vitaminler, Nootropikler, Omega-3 Yağları

Panax ginseng
Bir başka nootropik Panax ginseng’dir. Panax ginseng (Kore veya Asya ginsengi olarak da bilinir) , bitkisel tıpta en yaygın kullanılan ve üzerinde çalışılan ginseng türüdür ve geleneksel Çin tıbbında binlerce yıldır öncelikle yorgunluk için kullanılmaktadır. Kökü, antioksidan ve antienflamatuar etkileri olan ginsenosid adı verilen bileşikler içerir. Şimdiye kadar &#;den fazla ginsenosid keşfedilmiştir. Panax Ginseng (veya P Ginseng), Amerikan Ginsengi veya Sibirya Ginsengi (Eleuthero) ile aynı değildir. Ginseng kelimesi, &#;insan kökü&#; anlamına, Panax kelimesi ise &#;her şeyi iyileştirir&#; veya &#;her derde deva&#; anlamına gelir. Asya ginsengi takviyeleri Panax ginseng’in dalları olan bükülmüş bir demet lifli dal gibi görünen çarpık köklerinden yapılır. Kökleri bir insanın uzuvlarına (ayaklarına) benzediği için Panax ginseng’e “adamotu” da denir. Güney Kore&#;de araştırmacı kendini ginseng çalışmalarına adamıştır ve her yıl bu konuda yüzden fazla araştırma makalesi yayınlamaktadır.
Ginseng, hücre çoğalmasını ve sinir hücrelerinin işlevini artırır ve sinir sistemine faydalıdır. Kanıtlar, ginseng&#;in nöroinflamasyonu engellemeye, beyindeki beta amiloid plağını temizlemeye ve Alzheimer, Parkinson, ALS ve Huntington gibi çok çeşitli nörodejeneratif hastalıklara karşı korumaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ginsenosid adlı bileşikleri ayrıca anksiyete, depresyon ve bağımlılık semptomlarına yardımcı olabilir. Bazı olumlu bulgular bildirilmiş olsa da, Alzheimer hastalığı ve diğer demansları olan bireylerde ginseng takviyesinin güvenliğini ve etkinliğini değerlendirmek için daha optimal metodolojik kaliteye sahip daha ileri çalışmalar gereklidir.
Panax ginseng, reçetesiz olarak bütün kök, sıvı ekstrakt, kapsül ve toz formlarda bulunur. Ginseng genellikle mg/gün dozlarında alınır, ancak dozlar preparasyona göre değişir. Klinik deneyler sıklıkla daha yüksek dozları test etmiştir. Panax ginseng, önerilen dozlarda tek başına alındığında genellikle güvenlidir, ancak yüksek dozlarda, kafein veya diğer ürünlerle birlikte alındığında uykusuzluk, hızlı kalp atışı, yüksek tansiyon, gastrointestinal sorunlar, baş ağrısı ve sinirlilik gibi sorunlara neden olabilir. Panax ginseng, warfarin, aspirin, depresyon ilaçları, immün baskılayıcılar, alkol ve diğerleri dahil olmak üzere birçok ilaçla etkileşime gösterebilir. Ginseng kan şekeri seviyelerini etkiler ve bu nedenle anti-diyabetiklerle de etkileşime girebilir.

Beyin Sağlığını ve Hafızayı Güçlendiren Vitaminler, Nootropikler, Omega-3 Yağları

Ginkgo biloba
Ginkgo biloba, yerel halk tarafından binlerce yıldır kullanılan Çin&#;e özgü bir ağaçtır. Bu ağaçta bulunan bileşikler, bilişsel gerilemenin önlenmesi de dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık avantajlarıyla ilişkilendirilmiştir. 21 araştırmanın meta-analizinden elde edilen sonuçlar, Ginkgo biloba&#;nın orta derecede Alzheimer hastalığı olan kişilerde bilişsel işlevi geliştirdiğini göstermiştir. Daha fazla araştırma değerlendirmesi, Ginkgo&#;nun bazı demans semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceği sonucuna varmıştır.

Beyin Sağlığını ve Hafızayı Güçlendiren Vitaminler, Nootropikler, Omega-3 Yağları

Rhodiola rosea
Soğuk Avrupa Alplerinde çiçek açan Rhodiola rosea adlı bitki altın kök veya arktik kök (veya kutup kökü) olarak da bilinir. Adaptojenik özellikleri nedeniyle Rhodiola rosea, en iyi beyin takviyelerinin çoğunda kullanılır ve stresli durumlarla daha iyi başa çıkılmasına yardımcı olabilir. Bir araştırmacı, adaptojenik ( bozulan dengeleri geri kazandırabilen) bir bitki olan Rhodiola rosea’yı alan kişilerin, zihinsel tükenme ve tükenmişliğin yaygın semptomları olan ruh halinde iyileşme, stres ve üzüntüden kurtulma gördüklerini keşfetmiştir. 35&#;ten fazla araştırmanın bir başka meta-analizi, Rhodiola rosea&#;nın hafızaya ve öğrenmeye yardımcı olduğunu bulmuştur.
Deniz Çamı Kabuğu Ekstresi

Beyin Sağlığını ve Hafızayı Güçlendiren Vitaminler, Nootropikler, Omega-3 Yağları

Deniz çamı kabuğu ekstresi (özü), özellikle hafif bilişsel bozulma veya düşüşte bilişsel performansı artırabilir. Fransız çamı kabuğunun bir özü olan Pycnogenol, oksidatif stresi ve bilişsel performansı azaltır.

Aslan Yelesi Mantarı
Aslan yelesi mantarı çekici bir örnektir. Meyve gövdeleri geniş ve kalındır ve aslan yelesi gibi sarkan beyaz dallarla kaplıdır. Bu süper mantar sadece beynin değil ayrıca kalp ve bağırsakların da sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Tabii ki, aslan yelesi mantarını tüketmenin asıl faydası, sağlıklı beyin hücreleri oluşturmak için gerekli olan nörokimyasalların yenilenmesine yardımcı olmalarıdır. Aslan yelesi, en iyi nootropik haplarda popüler bir bileşendir çünkü bir araştırma, nörit büyümesini %60,6 oranında artırdığını göstermiştir.
L-Theanine
L-theanine, sağlıklı beyin fonksiyonunun korunmasında kritik bir rol oynayan nootropik bir amino asittir. Dopamin, serotonin ve glutamat bundan en çok etkilenen nörotransmitterlerdir. Öte yandan, L-theanine&#;in testlerde sözel ve yazılı akıcılığı geliştirdiği bulunmuştur, bu da onu stresle ilgili zorluklar veya bilişsel gerileme yaşayanlar için mükemmel bir seçim haline getirmektedir. L-theanine ve kafeinin sinerjistik etkisinin odaklanma ve reaksiyon süresini iyileştirdiği gösterilmiştir.
CDP Kolin
CDP kolin, en iyi nootropiklerin ve akıllı hap formülasyonlarının popüler bir bileşenidir. Biliş, duygu ve hafızayı etkileyen çok önemli bir nörotransmiter olan asetilkolin, CDP kolin olmadan yapılamaz. Bazı araştırmalar, kolinin öğrenme ve hafıza gibi bilişsel yetenekleri geliştirebileceğini göstermektedir. Ayrıca, CDP kolinin, hafızası bozuk yaşlı kişilere sözlü bilgileri hatırlama yeteneklerini artırarak yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Beyin Sağlığını ve Hafızayı Güçlendiren Vitaminler, Nootropikler, Omega-3 Yağları

Nootropikler Güvenli Mi?

Nootropiklerin sahip olacağı birkaç özellik vardır. Bir kişinin doğal yeteneklerini geliştirmeli, beyni korumalı ve yeni şeyler hatırlamasına ve öğrenmesine yardımcı olmalıdır. Ayrıca zararlı olmamalı ancak beyin aktivitesini olumlu yönde etkilemelidirler. Nootropikler genellikle güvenlidir. Beyin takviyelerinin bileşenlerinin birçoğunun bilişsel performans üzerindeki yararlı etkilerini destekleyen önemli klinik kanıtlar vardır ancak uzun süre nootropik kullanmanın etkilerini analiz eden bilimsel araştırma neredeyse yoktur. Nootropikler, kullanıcının zihinsel sağlık veya başka hastalık geçmişi varsa dikkatli kullanılmalıdır. Birinci basamak sağlık hizmeti veren bir doktorla ( aile hekimiyle) özellikle beyin hücresi büyümesiyle ilgili olarak nootropikler hakkında konuşmak, 18 yaşın altındaki herkes, hamile veya emziren herhangi bir kadın ve etkilenebilecek tıbbi geçmişi olan herkes için iyi bir fikirdir.

Omega 3 Yağ Asitleri
Omega 3 yağ asitleri, beyin bakımı ve bilişsel performans söz konusu olduğunda çok çeşitli sağlık yararlarına sahiptir. Yaklaşık sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, 24 hafta boyunca omega 3 takviyesi almak, öğrenme ve hafıza işlevini önemli ölçüde iyileştirmiştir. Hafızayı güçlendiren etkilerinin özellikle yaşlanan beyinlerde belirgin olduğunu bilmesi özellikle yaşlanmanın hafızayı ve bilişi nasıl etkilediğiyle ilgilenen daha yaşlı yetişkinleri mutlu edecektir. Omega 3&#;ler için günlük besin referans değerleri erkekler için mg, kadınlar için: 90 mg’dır.
Omega 3&#;ler için en iyi kaynaklar şunlardır:
-Somon, uskumru ve diğer yağlı balıklar
-Yengeç, istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri
-Chia tohumları ve keten tohumları gibi tohumlar (bunlar, vücudun daha sonra EPA ve DHA&#;ya dönüştürdüğü ALA kaynaklarıdır)
-Algler ve deniz sebzeleri (mutfakta kullanılan, yemeye uygun deniz yosunları)

Beyin Sağlığını ve Hafızayı Güçlendiren Vitaminler, Nootropikler, Omega-3 Yağları

Beslenme ve Hafıza Bağlantısı

Biliş, özellikle hafıza, beslenmeden doğrudan etkilenir. Bu bağlantı karmaşıktır ve hala tam olarak anlaşılmamıştır. Yine de giderek daha fazla beyin araştırmacısı, standart Batı diyetinin hafızayı nasıl sabote ettiğini ve hafıza kaybıyla ilgili artan istatistiklerin arkasında olabileceğini vurgulamaktadır. Araştırmalar, yediklerimizin hatırlama yeteneği üzerinde bir etkisi olabileceğini göstermektedir. Örneğin, bir çalışma, kırmızı et ve diğer hayvansal kaynaklı doymuş yağ kaynakları açısından zengin diyetler yiyen kişilerin, beş yıl boyunca önemli ölçüde kötüleşen hafızaya sahip olduğunu bildirmiştir. Birçok deneme, yüksek şekerli diyetlerin beyin tahrişini ve hafıza bozukluklarına yol açan şişmeyi tetiklediğini bulmuştur. Hafıza problemleriyle bağlantılı yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. Hafızayı güçlendiren yiyeceklerle beslenmek aynı derecede önemlidir. Akdeniz diyeti daha iyi beyin sağlığı ile güçlü bir şekilde ilişkilidir. Beslenme eksiklikler hafızayı güçlendiren vitamin takviyeleri ile tamamlanmalıdır.
Not: Herhangi bir yeni takviye veya ilaç almadan önce ihtiyaç ve güvenlik konularının bir doktorla görüşülmesi önemli ve gereklidir.

Kaynakça:

funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info

Yazar: Müşerref ÖZDAŞ

Son zamanlarda 50 yaşın üzerinde bir çok kişi beyin sağlığı için takviye ilaçlar kullanmaya başladı. Dahası çocuklarında herhangi bir hastalık olmamasına rağmen, çocuklarının beyin gelişimi ve sağlığı için takviye ilaç kullanan, kulaktan dolma bilgilerle çocuklarına ilaçlar veren ailelerin sayısı arttı. 

Bu ilaçlardaki en büyük problem bilinçsiz kullanım. Evet ilaçlar gıda takviyesi, vitamin içeriyorlar. Ancak sorun ilaçları kullanan bireylerin bu takviyeye ihtiyaçları var mı? Diğer bir sorun ise kullanılan ilaçların beyin sağlığı açısından kanıtlanmış yararının olup olmadığı? Bu ilaçlar genellikle hafızayı güçlendirdiği, beyin gelişimine katkı sapladığı vb. tanıtım afişleriyle satılıyorlar. Ancak hiçbiri bunama veya alzheimer hastalığına karşı koruma sağladığını veya iyileştirdiğini iddia etmiyor. Aslında bu şekilde yaparak ilaç üreticileri, ürünlerinin etkili ve güvenli olduğu iddialarını desteklemek zorunda kalmıyor.

Eğer doktorunuz tavsiye etmemişse vitamin ve gıda takviyelerinin kullanımının yararı olmadığını söylemeliyim. Eğer vücudunuzda herhangi bir vitamin-mineral eksikliğine ya da emilimine yönelik bir problem yoksa bu tarz gıda takviyelerinin kullanımı yarardan çok zarar verebilir.


Gerekli vitaminleri gıda takviyeleriyle değil doğal yollardan alın

Örneğin yapılan bir araştırmada E vitamininin, hafif ila orta derecede Alzheimer demansı olan kişilerin kısa bir süre için günlük yaşam işlevlerini yerine getirmeye devam etmesine yardımcı olabileceği bulunmuştur. Bununla birlikte, E vitamini hastalığı engellemez veya diğer semptomları azaltmaz. Dahası yüksek dozda alınan E vitamini hemorajik inme riskini arttırabilir.

Omega-3 isimli yağın beyin sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Omega-3 çoğunlukla somon ve uskumru gibi yağlı balıklarda bulunur. Brüksel lahanası, ıspanak gibi bazı yeşil yapraklı sebzeler de omega-3 yağ asitlerini içerir. Ceviz gibi kabuklu yemişler de de omega-3 yağ asitleri vardır.

Bu sebeple balık Akdeniz diyetinde temel bir maddedir ve araştırmalar daha yüksek balık alımı ile daha düşük bilişsel gerileme riski arasında bir ilişki bulmuştur. Bununla birlikte, omega-3 takviyelerinin beyin sağlığı için balık tüketmekle aynı faydaya sahip olduğuna dair bir kanıt henüz bulunmamıştır. Bu sebeple asıl fayda, daha fazla balık alımından geliyor gibi görünüyor, balık yağı takviyeleri almaktan değil.


beyin-sagligi-ve-vitaminler


B vitamini beyin sağlığına iyi mi geliyor?

B vitamininin üç çeşidi genellikle beyin sağlığı ile bağlantılıdır: B6, B9 (folat) ve B B vitaminleri Alzheimer hastalığı riskiyle ilişkilendirilen homosisteinin parçalanmasına yardımcı olabilir. B vitaminleri ayrıca yeni beyin hücreleri geliştirmek için gereken enerjinin üretilmesine de yardımcı olur.

Bununla birlikte, çoğu insan günlük besinlerden yeterli miktarda B vitamini alır. Eksikliğiniz varsa veya diyetinizde yeterince almakta güçlük çekiyorsanız, takviyeler yoluyla fazladan B vitaminine ihtiyacınız olabilir, ancak aksi takdirde beyin sağlığı için bilinen bir faydası yoktur.


Sağlıklı beslenmenin beyin sağlığına katkısı

Akdeniz diyeti, MIND diyeti gibi belirli diyetlerin bilişsel işlevi iyileştirmeye yardımcı olabileceğine dair güçlü kanıtlar var. Dikkat etmemiz gereken nokta bu diyetler yukarıda saydığımız ve diğer bilinen bazı vitamin ve mineralleri içeren yiyecekleri içeriyor. Ancak net olmayan husus, bu diyetlerdeki besinlerin kombinasyonu mu, miktarları mı ya da bireysel olarak tek tek vitamin ya da mineraller mi bu katkıyı sağlıyor? Şimdiye kadar yapılan sınırlı çalışmalar birkaç nadir istisna dışında takviye olarak besinlerden bağımsız alınan vitamin ve minerallerin beyin sağlığına yardımcı olduklarına dair birkaç istisna hariç kanıt bulamadı.

Yine de bu, beyin takviyelerinin bütünüyle işe yaramadığı anlamına gelmez. Eğer eksikliğiniz varsa tabi ki takviye edilmeli.

Kanıt olmamasına rağmen insanlar neden beyin sağlığı takviyeleri alıyor?

Açıkçası bir hap almak hayatımızda kalıcı değişiklikler yapmaktan daha kolay geliyor. Örneğin kabuklu yemiş alıp kavrulmadan kendimiz kırarak tüketmek, haftada iki gün balık yönünden zengin beslenmek, yeşil sebzelere diyetimizde önemli bir yer ayırmak, düzenli egzersiz yapmak,  çocuklarımızı hazır gıdalarla değil evde yaptığımız doğal ürünlerle beslemek hayatımızda kalıcı değişiklikler gerektiriyor. Bunun yerine bir hap alıp içmek ya da çocuğumuza vermek daha kolay. Maalesef dengeli beslenmeyi ve egzersizi bir yana bırakalım evimizdeki hazır yapay gıdaların miktarı ve sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu durumun eksikliğini fark edip vitamin ve mineral takviyeleri ile dengelemeye çalışıyoruz. Temelde bu sebeple insanların gıda takviyeleri ve vitaminlere yöneldiğini düşünüyorum.


ile bilgileri kullanarak iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası