nakdi destek uzatildimi / Kısa Çalışma Ödeneği Uzatildi Mi

Nakdi Destek Uzatildimi

nakdi destek uzatildimi

Temmuz ayı nakdi ücret desteği ne zaman ödenecek? Nakdi ücret desteği uzatıldı mı?

Milyonlarca vatandaşın yararlandığı nakdi ücret desteğine ilişkin araştırmalar haziran ayının sonuna gelinmesiyle hız kazandı. Koronavirüs döneminde zarar gören iş hayatı Temmuz ayı nakdi ücret desteği ne zaman ödenecek? Nakdi ücret desteği uzatıldı mı? İşte ayrıntılar...

Nakdi ücret desteği uzatıldı mı?

Nakdi ücret desteğinin 30 Haziran 2021'de sona ereceği söylenmişti.

Gözler nakdi ücret desteğinin uzatılıp uzatılmayacağına dair yapılacak açıklamaya çevrildi. Eğer açıklama yapılmazsa işçiler ve işverenler bu ödemeden artık yararlanamayacak.

Vatandaşlar haziran ayı ücretini temmuz ayında alacak. Destek uzatılmazsa temmuz ayı ödeneği verilmeyecek. Son ödeme, temmuz ayında yapılan ödeme olacak.

Normalleşme dönemine çalışma düzeninde de bazı değişikliklere gidilmesine neden oldu.

Pandemi ile birlikte İş Kanunu'na eklenen geçici onuncu madde ile getirilen fesih yasağı, yaşanan gelişmelere göre uzatılmış ve son tarihin 30 Haziran 2021 olduğu aktarılmıştı.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Nakdi ücret desteği uzadı mı? Ücretsiz izin maaş desteği ne zaman bitecek?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uzun süredir uygulanan işten çıkarma yasağı ve nakdi ücret desteğinin sona ermesine sayılı günler kaldı. İstihdamı korumak adına alınan kararlarda iş sözleşmesi fesih yasağı ile işten çıkarmanın önüne geçilirken, nakdi ücret desteği ile de ücretsiz izinde bulunan çalışana ücret desteği sağlanıyordu. Peki, bu uygulamada son tarih ne zaman?

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ UZATILDI MI, ÜCRETSİZ İZİN MAAŞ DESTEĞİ NE ZAMAN BİTECEK?

İş sözleşmesi fesih yasağı ve nakdi ücret desteği 30 Haziran 2021 tarihi itibariyle sona erecek. Yeni bir uzatma kararı gelmemesi durumunda kısıtlama 30 Haziran’da tamamlanmış olacak.

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan kısıtlamanın devamına ilişkin bir açıklamada bulunmazken, gözler son olarak genelgeye çevrilecek. Genelgede de ilgili madde bulunmaması durumunda nakdi ücret desteği tamamlanmış olacak.

Öte yandan 1 Temmuz itibariyle sokak kısıtlamalarının tamamıyla kaldırılacak olması nakdi ücret desteği ile iş sözleşmesi fesih yasağının sona ereceği iddialarını kuvvetlendirdi.

Nakdî Ücretsiz İzin Desteği Uzatılacak Mı? İşte Tüm Merak Edilenler...

Küresel pandemi, azalmak şöyle dursun tüm dünyada hâlen hızla etrafı kasıp kavuruyor. Öyle ki başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede ikinci dalgadan söz edilmeye başlanmıştır. Ülkemizde de vaka sayıları maalesef gittikçe yükselmektedir. Hükûmet salgınla mücadelede hem toplum sağlığı hem de sosyal ve ekonomik hayata ilişkin birtakım tedbirler aldı. Hâlen almaya devam etmektedir. İstihdamla ilgili alınan en önemli tedbirler işverenlerin işçileri işten çıkarma yasağı ile ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan veya işten çıkarıldığında işsizlik ödeneğine hak kazanamayan işçilere nakdî ücret desteği sağlanmasıdır. Okuyucularımızdan çok sayıda ileti gelmesi sebebiyle bu yazımızda ücretsiz izin desteğine ilişkin en çok merak edilen sorulara yer verilmiştir…

Nakdî ücretsiz izin desteği uzatılacak mı?

Nakdî ücretsiz izin desteği dolaylı da olsa işten çıkarma yasağı ile birlikte devam ettirilmekte olan bir uygulamadır. Hâlihazırda mevcut uygulamalara bakıldığında hükûmet ihtiyaca göre bu iki uygulamayı süresi doldukça uzatmaktadır.

Cumhurbaşkanımız, en son 17 Kasım 2020 tarihine kadar işten çıkarma yasağını uzatmıştır. Bu sürenin dolması hâlinde 30.06.2021 tarihine kadar uzatma yetkisi bulunmaktadır. Diğer yandan nakdî ücret desteği bu ay içinde ödenecektir. Pandemi süreci tüm hızıyla devam ettiğinden istihdamın olumsuz etkilenmemesi için önümüzdeki aylarda da bu desteğin verilmesi beklenmektedir.

Kimler nakdî ücretsiz izin desteğinden faydalanabilir?

Nakdî ücretsiz izin desteğinden faydalanacak işçinin 17/4/2020 tarihi itibarıyla iş sözleşmesinin bulunduğu işveren tarafından İş Kanunu uyarınca pandemiye bağlı olarak ücretsiz izne ayrılması gerekmektedir. Diğer yandan; 

  • Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmamak, 
  • Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak ve 
  • İşsizlik sigortası kapsamında çalışıyor olmak (SGK’ya 01, 04, 05, 06, 12, 14, 20, 29, 32, 35, 39, 52, 53, 54 veya 55 no.lu belge türlerinden bildirilmiş olmak), 

şartlarını birlikte taşıması gerekmektedir.

Nakdî ücretsiz izin desteğine nasıl müracaat edilir?

Ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler için nakdî ücret desteği başvuruları “https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi” internet adresinden işveren tarafından yapılması gerekmektedir.

Nakdî ücret desteğinden yararlanılabilmesi için ücretsiz izne ayrılan işçilere ilişkin ilgili ayda ücretsiz izne çıkarılan kişi ve gün sayısı bildirimleri, aylık olarak, “https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi” internet adresinden ücretsiz iznin verildiği ayı takip eden ayın 3’üne kadar yapılması gerekmektedir.

Birden fazla iş yerinde çalışanlar faydalanabilir mi?

Birden fazla iş yerinde çalışırken, bu iş yerlerinden ücretsiz izne ayrılanlar adına işverenler tarafından bildirilen prim ödeme gün sayıları toplamı 30 günden eksik kalan gün sayısı kadar bu işçiler de nakdî ücret desteğinden faydalanabilecektir. 

Ancak, ilgili ayda işverenleri tarafından toplamda 30 gün ve üzeri prim bildirimi yapılması durumunda, bu kişiler nakdi ücret desteğine hak kazanamayacaktır.

Ev hizmetlerinde çalışanlar faydalanabilir mi?

SGK (5510 s.) Kanununun Ek-9’uncu maddesi kapsamında ev hizmetlerinde ay içerisinde 10 günden fazla sigortalı çalıştıran işverenler, Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinde/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde eksik gün nedenini “28-Pandemi Ücretsiz İzin” olarak seçmesi ve bu durum değişikliğini, ücretsiz iznin verildiği ayın sonuna kadar aynı eksik gün koduyla Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine/Sosyal Güvenlik Merkezlerine bildirmesi gerekmektedir.

Nakdî Ücret Desteği nasıl hesaplanır ve ödeme miktarı ne kadardır?

Nakdî ücret desteğini hak eden her bir kişi için yapılacak ödeme miktarı; 39,24 Türk lirası olarak belirlenen bir günlük tutardan damga vergisi düşüldükten sonra hesaplanan tutar ile ödemeye hak kazanılan gün sayısı çarpımı sonucu elde edilen tutara tekabül etmektedir. Tüm ay için hak edilmesi hâlinde net 1.168,00 TL’yi bulmaktadır. 

                ***

“Bilmediklerini bilenden öğren. Bildiklerini de bilmeyenlere öğret.” İbn-i Arabi

(Kaynak: İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi

Nakdi Ücret Desteği uzatıldı mı? Nakdi Ücret Desteği ne zaman yatırılacak?

Haberin Devamı

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ UZATILDI MI?

17 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete'de yer alan kararla, ihtiyaç sahibi vatandaşlara ödenen Nakdi Ücret Desteği 17/1/2021 tarihinden İtibaren iki ay uzatılmıştı. Bu kararnameyle birlikte salgın kaynaklı fesih kısıdı ve Nakdi Ücret Desteği'nin süresi 17 Ocak 2021'den itibaren iki ay uzatılarak 17 Mart 2021 tarihinde bitmesi bekleniyordu.

Bakan Selçuk, Nakdi Ücret Desteğinin iki ay daha uzatıldığını bildirdi. Karar Resmi Gazete'de de yayımlandı. Selçuk, ''Normalleşme sürecinde istihdamı korumak için tedbirlerimize devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Nakdi Ücret Desteği ve Fesih Kısıtı’nı 2 ay süreyle uzatıyoruz.'' ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ NE KADAR 2021?

2021 yılı günlük Nakdi Ücret Desteği miktarı, 13 Ocak 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile asgari ücret artış oranında (%21,56) artırılarak günlük 47,70 TL'ye çıkarıldı. Nakdi Ücret Desteği, bir ay içerisinde en fazla 30 gün olmak üzere işçinin kendisine ödeniyor. Ödemeler, ilgililerin işverenleri tarafından bildirilen; IBAN/ PTT şube gibi ödeme kanalları aracılığıyla İŞKUR tarafından yapılmaktadır. 

ŞUBAT AYI NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ NE ZAMAN YATIRILACAK? 

Her ay düzenli olarak hesaplara yatırılan Nakdi Ücret Desteği'nin ocak ayı ödemeleri Bakan Selçuk'un açıklamalarına göre 9 Şubat'ta yapılacağı belirtilmişti. Ancak şubat ayı Nakdi Ücret Desteği ödemelerine ilişkin henüz kesin bir tarih verilmiş değil.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır