makber şarkısı benimle söyle / ‘Benimle Söyle’ye türküler damga vurdu

Makber Şarkısı Benimle Söyle

makber şarkısı benimle söyle

‘Benimle Söyle’ye türküler damga vurdu

Benimle Söyle şarkı yarışmasında Kerkük yöresine ait ‘Eyvanına vardım eyvanı çamur’ adlı türküyü seslendiren Eftalya Fettahoğlu önceki gecenin galibi olarak finallere adını yazdıran isim oldu. Ses rengi ve yorumuyla jürinin ezici çoğunluğunun hayranlığını kazanan Fettahoğlu büyük takdir ve puan topladı. Yabancı dilde şarkılardan, rock tarzına, türkülerden caza kadar çok farklı alanlarda şarkı söyleme yeteneği sergileyen genç yarışmacı Eftalya Fettahoğlu, Bakırköy İmam Hatip Lisesi mezunu. ’de Türk dili ve edebiyatı bölümünde üniversite tahsilini tamamlayan Fettahoğlu, yarışmada sergilediği üstün performansla finale en yüksek puanla kalan isimlerden biri oldu.

NEŞET ERTAŞ TÜRKÜSÜ İLE FİNALDE

Yarı finalde ikinci gelen Uğur Öz ise 25 yaşında bir müzik öğretmeni. Şanlıurfa’da bir orta okulda öğretmenlik yapan Öz de Neşet Ertaş’tan seslendirdiği ‘Cahildim dünyanın rengine kaldım’ adlı eser ile jüriyi kendine hayran bıraktı. Genç müzisyen, yarışmanın önceki bölümünde ise Klasik Türk Müziği’nin en özel ve zor parçalarından biri olan ‘Makber’ i seslendirmiş ve yüz kişilik jüriden 97’sini ayağa kaldırmayı başarmıştı.

Yıllarca evvel, Hafız Burhan’ın plâklarıyla yurd semâsını dolduran bu ses, yeniden moda oldu. Modaya radyolar ve hoparlörler de iştirak ettiği için, “Mağrip mi yoksa makber mi yâ Rab!,, feryadı, yine gökleri dolduruyor.

İçinde “makber,, kelimesi geçtiği için midir, bilmem, Abdülhak Hâmid’in bu tanınmış manzumesini dinleyicilerine okumaya hazırlanan ses sanatkârlarımız:

— Sevgili dinleyiciler! Şimdi de size Abdülhak Hâmid’in “Makber,, ini okuyacağım!.

Demekte ısrar ve ittifak ediyorlar ve bu hatâları, her defasında, alkışlarla karşılanıyor!. Halbuki okudukları mısralar, Hâmid’in “Makber„ inde değil, “Tarık,, tiyatrosundadır ve Makber’le ne söz ne de ses 'bakımından hiç bir münâsebeti yoktur. Bu manzume yazıldığı zaman, Fatma Hanım henüz ölmemişti.



Bizzat Hâmid’in söylediğine göre, şaire bu manzumeyi ilham eden, gençliğinde Paris’te hayranlıkla seyrettiği bir "Romeo ve Juliet" operasıdır. Çünkü meşhur balkon sahnesinden sonra, bu târihî aşk dramının en tesirli sahnesi, mezarlık vak’asıdır:

“Juliet’i sevmediği insanla evlenmekten kurtarmak isteyen rahip Laurence, ona uyutucu bir ilâç verir. Güzel kızı, öldü diye mezara gömerler. Rahip gece olunca kızı mezardan çıkaracak ve iki sevgiliyi kavuşturacaktır. Fakat papazın hiylesini vaktinde haber alamıyan Romeo, Juliet’i sahiden öldü sanarak, kızın kabrinde intihar eder. Az sonra uyanan Juliet, sevdiği erkeği ölmüş görünce, Romeo’nun hançerini kendi göğsüne saplayarak, büyük ve ebedî visale ulaşır.,,

İşte bu sahne Paris’te temsil edilirken, mezarlıkta her yer karanlık bırakılmış, yalnız Juliet’in kabri bir meşale ile aydınlanmıştır. Bu sebepledir ki Hâmid’in manzumesi: “Her yer karanlık, pür-nûr o mevki,, mısraıyle başlar.

Tarık tiyatrosundaki mezarlık sahnesi de, biraz, böyledir: “Henüz 18 yaşında, güzel bir İspanyol kızı, bir Arap mücâhidiyle sevişir. Arap savaşçısı, bir muharebede vurularak İslâm mezarlığına gömülür. Bu sefer, hâin bir İspanyol papazı, aynı kıza, ya kendisine, yahut elindeki hançere teslim olmasını teklif eder. Kız, papazın elinden hançeri kaparak Müslüman mezarlığına koşar, sevdiği kahramanın mezarı başında:

Her yer karanlık, pür-nûr o mevki!..
Mağrib mi yoksa, makber mi yâ Rab?
Yâ hâbgâh-ı dilber mi Yâ Rab;
Rü’yâ değil bu, ayniyle vâki!..

Mısralarıyle başlayan meşhur "Aşk mersiyesi,, ni söyler ve küçük hançeri tâ kalbine batırarak orada intihar eder.

Bu sahne Tarık dramına âdeta eklenmiş bir sahnedir, fakat esere bir tenevvü verir. Sözlerinin hayli kapalı olması ise, tiyatro tekniği bakımından bir kusurdur.



Bu manzumeye mutlaka bir ad vermek lâzımsa, onu Hâmid’in büyük “Makber,,i ile karıştırmadan, "Her yer karanlık mersiyesi,, diye isimlendirmek doğrudur. Bizim mûsikîmizde “güfte,,leri, ilk kelimeleriyle isimlendirmek ananesi bunu yadırgatmaz. Ses sanatkâlarımız da durmaksızın Hâmid gibi büyük bir şairimizin bir eserini ötekine karıştırarak yaptıkları “hatâ ilânları,, ndan kurtulurlar. Bizzat Hâmid, aynı manzumeyi “Mersiye-i Mahabbet,, diye isimlendirmiştir.



Hâmid’in öteki şiirlerine nisbetle pek parlak bir parça olmadığı halde, sırf bestelendiği için büyük şöhret kazanan bu manzumenin diğer bir talihi de Namık Kemal tarafından düzeltilmiş olmasıdır. 0 kadar ki Kemal, 84 mısra tutarındaki bu uzun manzumenin bir çok mısralarını "Hâmidâne ihmal,, den kurtarmıştır. Tarık Tiyatrosunu Hâmid, da Paris'te yazmış, sonra da eserin içindeki bu şiiri bir mektupla Namık Kemal’e göndererek, işaretlediği bir çok mısralar hakkında Kemal’in fikrini sormuştur. Kemal 5 temmuz da Hâmid’e gönderdiği cevabî mektubunda, manzume hakkında şöyle sözler söylemektedir:

Şiirin güzel; husûsiyle hayâli fevkalâde güzel; mâmâfih muâhazeye lâyık yerleri var. O yerler yalnız senin işâret ettiğin yerler değil; aklıma geleni birer birer söylüyorum.

Dördüncü mısradaki "meşhur vâki" yerine "ayniyle vâki" desen daha güzel olurdu.

“Ebr-i seher mi inmiş türâbe,, tasavvuru, bu kadar hasret-i hayalât içinde bulunduğum halde, sahihen bana da gıpta-resân oldu; fakat “ inmiş,, yerine “düşmüş,, denilse ne dersin? Ben dâima yazdığım şeylerde şiddet taraftarı olduğumdan o hayâl, âlem-i ilhamdan benim fikrime nâzil olsaydı, inmiş yerine düşmüş ile ifâde ederdim.

“Bir haclegâhe döndüyse türben,, mısraını neden şâyân-ı muâhaze görmüşsün? Ta’accüb ederim; fakat onun altındaki “Aç koynunu aç, menkûhanım ben,, mısra’ında benim itikadımca “ menkûha,, yerine “maşûka,, demek iktizâ eder.

“Huri kucâğı, gılman ocağı,, yerine “Allah ocağı,, derdim. “Her neyse aç aç„ yerine “Aç koynunu aç„ denilse ne olur?

“Sevb-i siyahım aksiyle rûşen,, mısraı, tasavvuru, yalnız sen, ben fikirde olanlara ifâde edebilir. “Sevb-i siyahım,, yerine “mâtem libâsım,, kullanılsa daha vâzıh olmıyacağı mukarrer ise de, daha münasib olmaz mı?

“Gök mü yarılmış yâ Rab nedir bu
Ezhâr pür-nûr, envâr hoş-bû„

beyti için ne söyliyeyim? Var ol Hâmid! Bu kadar vahşi, bu kadar fevkalâde tasavvurları semâvât-ı ilhamın tabakatını yarar da mı meydana çıkarırsın? Bu sehl-i mümteni’ de değil; çünkü mümteni fakat sehl addolunmasına imkân yok..



Bu şekilde, şiirin daha bir çok mısralarını kâh beğenen, kâh düzelten Namık Kemal’in bu tashihleri, Hâmid tarafından çok müsâid karşılanmış ve “Tarık,, intişâr ettiği zaman manzumenin bir kısım mısraları Kemal’in düzelttiği şekilde neşrolunmuştur.

Namık Kemal’in, daha bir çok güzel fikirlerini ihtivâ eden bu mühim mektubun bütünü, önce “Mecmuâ-i Ebüzziyâ,, da neşrolunmuş, (Sayı; ) en yeni olarak da Fevziye Abdullah Tansel’in "Hususî mektuplarına göre Namık Kemal ve Abdülhak Hâmid,, isimli değerli etüdünde incelenmiştir ().



Bizim mûsikî dünyâmız bu bakımlardan da hayli (alaturka) dır. “Bu tâbiri, alaturka, hâlis Türk demek olmadığı için kullanıyorum Şairlerimizin şiirlerini alır, ekseriyâ şiiri anlamamış seslerle besteler; yine ekseriyâ şairinin ismini bile söylemeğe lüzum görmeden tegannî ederler. Bâzan bu besteler, sırf sözlerindeki güzellik yüzünden sevilip şöhret buldukları halde getirdikleri kazançtan şairlerinin ve vârislerinin telif hakkını akıllarına bile getirmezler.. Üstelik her bakımdan ziyan ettikleri şiirlerin, kimin, hangi şiiri olduğunu öğrenmeğe dahi lüzum görmeyerek, böyle yanlış tanıtırlar. Sonra bu memlekette sanata kıymet verilmiyor diye gazellerindeki "aman" lar sayısınca feryad ederler.

Halbuki, uzaktan örnek gösterdikleri Batı dünyâsında hâdise bunun aksidir. Bestelenen her eser, bütün teferruatiyle, lejandlarıyle bilinir; eserdeki sanatın rûhuna ruh katan bir mûsikiyle bestelenir; ve sokak çalgıcılarına varıncaya kadar şiirlerin, bütün eserlerin telif hakkına derin saygı gösterilir ki, onun için o ülkelerde sanatın hâlâ yüce ve yüksek bir payesi vardır. Bizim sanat dünyâmızda ise, işte adını dahi bilemiyoruz: Her yer karanlık..



Benimle Söyle Finalistleri ve Performansları

Benimle Söyle&#;yi Kim Kazandı? 28 Temmuz İşte Sonuç

Benimle Söyle&#;yi ya Uğur  ÖZ kazandı ve yeni bir arabanın da sahibi oldu. Benimle Söyle&#;nin finalinde son üçe kala Dila 54 puan aldı ve üçüncü oldu. Büyük ses getiren yarışmacı Eftalya ise ikinci oldu. 

Benimle Söyle Büyük Finalinde Son 3&#;e Kalan İsimler (28 Temmuz)

Uğur Öz

Uğur Öz de 27 temmuz akşamı ekranlara gelen 2. yarı final gecesinde 3. olarak finale kalmayı hak kazandı.

Dila Kışla

Dila Kışla Benimle Söyle&#;nin 20 temmuz akşamı ekranlara gelen yarı final bölümünde büyük finale kalmayı hak etti.

Eftalya Fettahoğlu (Büyük Finale 84 Puan Aldı) 

Benimle Söyle&#;nin ilk finalisti belli oldu. Eftalya Fettahoğlu seslendirdiği &#;Türkmen Gelini&#; türküsüyle finale gitmeye hak kazandı. 27 temmuz akşamı yarı finale giden diğer iki isim ise Uğur ve Umut oldu.

Benimle Söyle Finalistlerinden Son 3&#;e Kalamayan 3 İsim ve Aldıkları Puanlar

Umut Utku (50 Puan Aldı ve Elendi)

Umut Utku 27 temmuz akşamı Eftalya&#;nın ardından ikinci olarak yarı finalden finale çıktı.

 

Berke Bahçeci (Büyük Finalde 54 Puan Aldı ve Elendi)

Berke Bahçeci Benimle Söyle&#;nin 20 temmuz akşamı ekranlara gelen yarı final bölümünde en fazla jüri üyesi Berke için ayağa kalkmıştı.

Serra Hepgül (Büyük Finalde 60 Puan Aldı ve Elendi)

Dila Kışla Benimle Söyle&#;nin 20 temmuz akşamı ekranlara gelen yarı final bölümünde büyük finale kalmayı hak etti

Kanal  D ekranlarının beğenilen Benimle Söyle programı ilgi finalistlerini belirlemeye devam ediyor.. Cumartesi günü Kanal D ekranlaraına gelen yarışmanın sunuculuğunu Enis Arıkan yapmaktadır. Yarışmada adet jüri bulunmaktadır. Jüriler yarışmacıların performanslarını beğenirlerse ayağa kalkıyorlar ve yarışmacılar puan alıyor.

Yarışmanın 1 bölümde 10 yarışmacı ağırlanmaktadır. Ve bu 10 yarışmacı arasından jürilerin beğenisini en çok toplayan 3 kişi büyük final için seçilmiş oluyorlar. En çok puanı alan yarışmacı  finalist olurken diğer iki yarışmacı ise bir kere daha performanslarını sergiliyor. Sonuç olarak 2 yarışmacı finalist olarak yoluna devam ediyor.

Eftalya Fettahoğlu Emirmiran (11 Mayıs finalisti)

jüri arasından 97 jüriyi kaldırmayı başaran Eftalya Fettahoğlu yarışmaya başlarken heyecanı oldukça üst seviyede olduğu görünmektedir. Ancak Eftalya Fettahoğlu heyecanını yenerek başarıya ulaşmış ve büyük finale ismini yazdırmıştır.

İmam hatip lisesinden mezun olup Uludağ üniversitesi Türk Dili Ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuştur. Amatör olarak müzik alanı ile uğraşmaktadır. Performansıyla sahnede rüzgar estiren Eftalya Fettahoğlu evlidir. Kısa süre önce Şan eğitimi almaya başladığı da bilgiler arasında yer alıyor. Eftalya, Mariah Carey’den My All şarkısını okudu. Ayriyeten Youtube kanalında da amötör şarkılarını yayınlamaktadır.

Eftalya Fettahoğlu Emirmiran Performansı:

Benimle Söyle Yarı Finalistleri

Zümrüt Şahin(11 Mayıs Yarı Finalisti)

Zümrüt Şahin 91 jüri üyesini ayağa kaldırmayı başarmıştır. Yarışma anında gayet tecrübeli olarak gözükmekteydi. Heyecanını yenerek sahneye çıkmıştır. Mimarlık fakültesinden mezun olmuştur. Mimar olan Zümrüt Şahin famüziğe kalbini kaptırdığını söylemiştir. Müziği kendi ifadesiyle hislerini keşfettiğini bir alan olarak  görmektedir ve bu hislerin başka kalplere dokunduğunu söylemektedir. Sürekli daha iyi olmak için çalıştığını da söylemektedir. Yaşamı boyunca şarkılarla yürümek istediğini de ifade etmektedir.

Zümrüt Şahin Performansı:

Berke Bahçeci (1 Haziran Yarı Finalisti)

Anadolu isesi son sınıf öğrencisi olan Berk Bahçeci 97 jüri üyesini ayağa kaldırmıştır. Bu sene sınava girecek olan Berk Bahçeci müziği kendi ses tonuyla adeta yönlendirmektedir. Şarkı söylerken kendini hiç bu kadar özgür olmadığını da belirtmektedir. 18 yaşında ve İstanbul&#;da oturmaktadır. Jüriler ise Berke&#;nin 18 yaşında olmasına rağmen olağanüstü bir ses yeteneğine sahip olduğunu ifade ettiler. Berk Bahçeci performanslarını youtube kanalında da yayınlamaktadır.

Işık Şimşek ( 1 Haziran Yarı Finalisti)

45 yaşındadır. Boğaziçi üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun olmuştur. Ajda Pekkan&#;ın Her Gece şarkısını söylemiştir. 89 jüri üyesini ayağa kaldırmayı başarmıştır. Eşini de sahnede bulduğunu belirtmiştir. Eşi&#;de sanatçıdır. Müzik kulağını ailesinin keşfettiğini söylemiştir.

Işık Şimşek Performansı:

Umut Tutku (4Haziran Yarı Finalisti)

25 yaşında yarışmaya İzmir&#;den katılmaktadır. Yarışmada farklı şarkılar seslendiren Umut Tutku Bir Derdim Var ve Çok Yorgunum parçalarıyla öne çıkmıştır. 82 jüri üyesini ayağa kaldırmayı başarmıştır. Ve yarı finale kalmayı garantilemiştir. Umut Tutku, Dila Kışla ile beraber  yarı finale kaldılar.

Dila Kışla 4 Haziran Finalisti

Genç Yarışmacı Dila Kışla İstanbul&#;dan yarışmaya katılıyor ve üniversiteye hazırlanmaktadır. Müzik eğitimi almamış ancak müziğe kendisini  bağladığını söylüyor. Spor yapmayı çok sevdiğini ve her gün ata bindiğini belirtiyor. Duygularını jüriye aktaracağından emin olduğunu söylüyor.blank

Dila Kışla Whitney Houston&#;un şarkısı ile jürinin karşısına çıktı. Dila Kışla şarkıyı o kadar güzel söyledi ki tüm jüri üyeleri olmasa da 97 kişiyi ayağa kaldırmayı başardı.

 

Yiğit Okan Demirel 8 Haziran Finalisti

Genç  yetenek Yiğit Okan Demirel 24 yaşında ve 2. üniversitesini tamamlamaktadır. Yiğit aynı zamanda şarkıcı olarak hayatını sürdürüyor.  Müziğe ilk olarak bir öğretmeninin desteği ile atıldığını söylüyor. Yiğit 78 tane jüriyi ayağa kaldırdı.

Sertan Özer 8 Haziran Finalisti

Sertan Özer 20 yaşında ve Açık öğretim lisesi öğrencisi. Üniversiteye hazırlanıyor. Yarışmaya Bartın’dan katılmaktadır. Bir konser adamı olmak istediğini söylüyor. Sertan Özer gösterdiği performansı ile jürinin 96 tanesini ayağa kaldırıyor. Amatör Youtube kanalı da bulunmaktadır.