menemen konserve nasıl yapılır tarifi / Kışlık Menemen Konservesi Nasıl Yapılır? - Leziz Yemeklerim

Menemen Konserve Nasıl Yapılır Tarifi

menemen konserve nasıl yapılır tarifi

Menemenlik Domates Konservesi Tarifi

Kış hazırlıkları tam gaz devam ediyor bizim evde. Çok bir şey kalmadı aslına bakarsanız. Şu an sadece tarhanam bekleme aşamasında. Onu da kurutup çektikten sonra arkama yaslanıp kışı bekleyebilirim artık. Geçtiğimiz yıl domates konservesi olayını abarttığımı farkedince bu yıl daha insaflı davrandım. Miktarı fazla olunca ihtiyacım olanı kullanmadığımı, sırf konserveler bitsin diye konservelere göre yemek yaptığımı farkettim geçen kış. Bu yıl aynı hataya düşmedim çok şükür. Biz yaz sebzeleri kadar kış sebzelerini de çok severek tüketiyoruz zaten ve kış yemeklerine domates rendesi koymak çok sık yaptığım bir şey değil. Muhtemelen konserve diye bir şey olmasa kışı domates biber aramadan geçirebiliriz. Hal böyle olunca da ben kışın sırf konserveler bitsin diye bol bol domates çorbası yapıyorum konserveler fazla olunca. Çok fazla konserve yapmak bir nevi israf oluyor bizim için yani.

Bu yıl çeşidi de az tuttum bu yüzden. Domates rendesine ilave olarak annemden getirdiğim biberleri de kullanayım da bitsin diye bir de menemenlik konserve yaptım bu yıl. Çok menemenci bir aile değiliz ama bu konserveyi sadece menemenlik olarak kullanma gibi bir niyetim yok zaten. Daha çok çorbalara, yemeklere eklerim, birkaç ilave ile sos yaparım diye düşünüyorum. Şehriye çorbası için çok güzel bir baz örneğin. 1 yemek kaşığı salça kavurup üzerine yarım kavanoz konserve, su ve şehriyeyi ekleyip hemencecik bir çorba yapılabilir.

Bu yıl bir değişiklik daha yaptım konserve yapımında. Uzun süredir aklımı kurcalayan bir meseleydi konservelerin kapatıldıktan sonra kaynatılıp kaynatılmama mevzusu. Bir günümü sırf bu iş için ayırdım ve epey derinlemesine bir araştırma yaptım. Öncelikle ilk ulaştığım sonuç konservelerin kapatıldıktan sonra mutlaka kaynatılması yönünde. Kaynatılmasının sebebi birçoklarınızın sandığı gibi kapakların tutması değil bu arada. Kapaklar kaynatılmadan da tutuyor usulüne uygun şekilde yapılıp kapatıldığında. Kaynatılmasının sebebi suyun (ve dolayısıyla neredeyse tamamı su olan domatesin) kaynama noktası olan C derecenin bazı bakterileri elimine etmeye yetmemesi. Bu bakterilerden en önemlisi botulisme neden olan clostridium botulinum bakterisi. Bu bakteri diğerlerinde olduğu gibi gıdanın tat, koku ve dokusunu bozmadığı için oldukça tehlikeli. Yani konserve kavanozunu açtınız, her şey yolunda görünüyor, tadı da kokusu da ilk yaptığınız günkü gibi ama buna rağmen clostridium botulinum içeriyor olabilir. Botulism ölümcül bir hastalık bu arada, öyle gıda zehirlenmesi gibi hafif belirtilerle atlatılacak bir hastalık değil. Halsizlik, görme ve konuşmada zorluk gibi pek çok farklı hastalığın da belirtisi olabilecek belirtilere sahip olduğu için teşhisi kolay değil ve tedaviye zamanında başlanmadığı takdirde ölüme neden olabiliyor.

Yukarıda da bahsettiğim gibi bu bakteriyi C derecede öldürmek mümkün değil. Bu demek oluyor ki konserveyi de kavanozları da saatlerce kaynatsanız yine de bu bakteriyi öldüremezsiniz. Yani birçoklarının bugüne kadar kullandığı kavanozları kaynatma ya da bulaşık makinesinde yıkama gibi yöntemlerin de hiçbir etkisi yok bu bakteriye. Ha sıcakken kapatıp ters çevirmişsiniz ha sonrasında biraz da suyun içinde kaynatmışsınız bir farkı yok. Yapmanız gereken şey suyun sıcaklığını C derecenin üzerine çıkaran basınçlı pişirme yöntemini, yani düdüklü tencereyi kullanmak. Botulism bakterilerini elimine etmek için tavsiye edilen kaynatma süresi C derecede 3 dakika. Düdüklü tencerelerin ısısı C dereceye kadar çıkabiliyor. Bu nedenle ev şartlarında kullanılabilecek en kolay yöntem bu. Kavanozlarınızı tamamen suyun içinde kalacak şekilde sıcak su dolu düdüklü tencereye koyup buhar çıkışı sağlandıktan sonra 3 dakika (ben garanti olsun diye 5 dk. tuttum) bekletebilirsiniz. Tencereniz kapakları örtecek kadar su alacak boyutta değilse eğer kavanozları baş aşağı dizebilirsiniz tencereye.

Yazıyı yazdıktan sonra gelen ben daha önce ters çevirip kapattım, şimdi kaynatsam olur mu? sorularına istinaden bir paragraf daha ekleme gereği duydum. Konserveleri kapattıktan sonra 24 saat içinde kaynatabilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken şey konservelerin iç ısısının da C dereceye ulaşması gerektiği. Bunun için de dakikalık bir kaynatma yeterli olmayacaktır. Bu süre konserve kavanozlarının büyüklüğüne göre değişecektir ama yeterli kimya, fizik ve matematik bilgim olmadığı için hangi kavanoz ne kadar kaynatılmalı konusunda bir bilgi veremeyeceğim ne yazık ki. Dikkat etmeniz gereken bir nokta da kavanozları kaynar suyun içine koymamak. Bekleyen kavanozlar soğuyacaktır doğal olarak. Soğumuş kavanozları kaynar suyun içine koymanız ani ısı değişiminden dolayı çatlamalarına neden olabilir. Bu nedenle düdüklü tenceredeki su kavanozları koyarken sıcak değil ılık olsun.

Yeni edindiğim bu bilgi ışığında diğer konserve tariflerimi de güncelleyeceğim. Eskiden böyle değildi bunlar ne oldu demeyin o yüzden:)

Bu miktarlardan 4 orta boy 1 de küçük boy konserve kavanozu doldurdum ben. Malzeme miktarlarını orantılı olarak arttırarak konserve miktarını da arttırabilirsiniz.

Konserve ile ilgili hatırlatmadan geçmeyelim;

Konserve kavanozlarınız ve kapaklarınız temiz olsun,

Kapaklar mümkünse yeni olsun,

Konserve kavanozlarını konserve malzemeniz hala kaynar haldeyken doldurun,

Doldururken kavanozların kenarına bulaşan malzemeyi silin,

Kavanozu doldurur doldurmaz kapağını kapatın,

Konservelerinizi serin yerde muhafaza edin.

 

Afiyetle kalın

Hazırlanışı

  1. Biberlerin saplarını çekirdeklerini ayıklayıp kare kare doğrayın,
  2. Sıvı yağı geniş ve derin bir tencerede kızdırıp biberleri ekleyin,
  3. Orta hararetli ateşte sık sık karıştırarak yumuşayana kadar kavurun,
  4. Kabuklarını soyup küp küp doğradığınız domatesleri ekleyin,
  5. Harlı ateşte sık sık karıştırarak domatesler iyice pişene ve suyu bir miktar azalana kadar pişirin,
  6. Tuzunu ekleyip bir taşım daha kaynatın,
  7. Tencerenin altını kapatmadan kaynar haldeyken karışımı temiz konserve şişelerine koyup bekletmeden kapağını kapatın,
  8. Kavanozları tamamı suyun içinde kalacak şekilde sıcak su dolu bir düdüklü tencereye yerleştirin,
  9. Kapağını kapatıp buhar çıkışı sağlandıktan sonra dk. kaynatın,
  10. Tencereden çıkardığınız kavanozları kurulayıp ters çevirerek tezgahın üzerine kapatın,
  11. 1 gece bu şekilde bekletip ertesi gün güneş görmeyen serin bir dolaba kaldırın.

Binlerce Tarifi Ücretsiz Cebine İndir

Afiyet olsun

Benzer Başlıklar

kış hazırlıklarıkışlık domateskışlık menemenkonservekonserve menemenmenemenmenemen konservesimenemenlik domates konservesi nasıl yapılırmenemenlik konservemenemenlik konserve nasıl yapılırmenemenlik konserve yapılışıveganvegan tariflervejetaryenvejetaryen tarifler

Kışlık Menemenlik Nasıl Yapılır?

Kışlık konserve menemen tarifi nasıldır, konserve menemen nasıl yapılır? Yazın taze sebzelerle yapılıp kahvaltı sofralarını şenlendiren menemen aynı lezzette kışında yenebilir mi? Konserve menemen nasıl hazırlanır? Kışın afiyetle yenebilecek konserve menemen, mevsiminde yetişmiş enfes kızarmış domates ve kokusuyla cezbeden biberlerden yazın veya sonbaharda hazırlanabilir. Menemen yapmak için seralarda toprak bile görmeden yetişen sebzeleri kullanmak yerine menemen konservesini sadece dolaptan çıkarıp yumurtasını kırmak yeter Kışlık konserve menemen yapımı tarifi oldukça pratik ve kolay… "Kavanozluk menemen nasıl yapılır? Menemenlik konserve nasıl yapılır?" diyenlere işte evde hazırlanabilecek nefis konserve menemen yapımı tarifi

KIŞLIK-MENEMENLİK-NASIL-YAPILIR?

Kışlık Menemen Malzemeleri - Konserve Menemen Tarifi İçindekiler - Biberli Menemen Konservesi Nasıl Yapılır?

Bir kg tatlı sivri biber

Dört kg domates

Cam kavanoz

KIŞLIK-MENEMENLİK-NASIL-YAPILIR?

Kavanoz Menemen Nasıl Yapılır? Kışlık Menemenlik Tarifi - Kışlık Menemen Nasıl Hazırlanır? Domatesli Menemen Konservesi Nasıl Yapılır? Menemenlik Konserve Tarifi

  1. Domatesler ve biberler yıkanır. Biberlerin içindeki tohumlar ayıklanır ve küçük küçük doğranır.
  2. Yayvan bir tencere ile ocağa konur.
  3. Biberler solup renkleri değişince kabukları soyulup doğrayıcıdan geçirilen veya rendelenen domatesler ilave edilir.
  4. Konserve Menemen Kaç Dakikada Pişer? Menemen kaç dakika kaynar? Domatesin miktarına, sululuk seviyesine ve ocağın ayarına göre değişebilir. Domatesler büyük ölçüde suyunu çekinceye kadar pişirilir. "Konserve menemen kaç saat kaynatılır? Kışlık-menemen kaç dakika kaynatılır?" deniyorsa bu süre 20 - 40 dakika olabilir.
  5. Sıcak olarak kavanozlara doldurulur, ağızları sıkıca kapatılır ve ağız kısmı kurulanır.
  6. Kavanozlar bir bezin üzerine ters çevrilerek vakumlama yapması sağlanır ve bir gün bekletilir. Bu şekilde konserve menemenin kavanoz kapağından sızdırıp sızdırmadığı da anlaşılmış olur. Daha sonra serin ve nemsiz bir yerde muhafaza edilebilir. Konserve menemenden menemen nasıl yapılır? Menemenlik ile menemen nasıl yapılır? Gerektiğinde veya tarla sebzelerinin mevsimi geçtiğinde PEYNİRLİ MENEMEN TARİFİ🧀yapımında Kışlık Menemenlik Sos olarak kullanılabileceği gibi kışın yemeklere de konulabilir.

"Kış İçin Menemen Nasıl Yapılır? Kışlık Konserve Menemen Tarifi" ile Alakalı Diğer Hususlar ve Kışlık Domates Menemen Konservesi Nasıl Yapılır Tarifi? Kışlık-Menemen Püf Noktaları

  1. Menemende Yağ ve Tuz Nerede? Kışlık menemenlik yapımında ikisine de ihtiyaç bulunmuyor. Elde edilen yağsız kışlık menemendir. Kullanılacağı yere ve tercihe göre tuz seviyesini zamanı gelince ayarlamak daha uygundur. Yağ da kokusunu ve lezzetini farklılaştırır. Bununla beraber, doğranmış biberlerin sıvı yağda veya tereyağda renkleri dönene kadar kavrularak domateslerin eklenip kaynatıldığı, tuzun ve hatta pul biberin ilave edildiği usuller de yaygındır.
  2. Menemenlik Domates Nasıl Yapılır? Kışlık-menemen püf noktalarından biri domateslerin kolay soyulması usulüdür. Domateslere çizik atıp önce sıcak sonra soğuk suya atarak kabukların daha kolay soyulması sağlanabilir.
  3. Kışlık Menemen Ne Zaman Yapılır? Menemenlik kışlık bir hazırlık olup kislik-menemen için Ağustos sonları ile sonbahar ayları en ideal mevsimdir. Menemenlik domates fiyatlarının en ucuz olduğu dönem ekseriyetle Ağustos - Eylül dönemidir.
  4. Konserve Menemenin Ekşi Olmaması İçin Ne Yapmalı? Kışlık-menemen konservesinin ekşi olmaması için domateslerin çekirdeklerinin çıkarılması önerilir. İkiye bölünen domatesin yarısı elle sıkıştırılarak yere doğru sallanınca çekirdekleri dökülür. Kalan çekirdekleri de elle veya bıçakla temizlenir. Blendırdan geçirilir. Bu suretle çekirdeksiz, ekşi ve sulu olmayan bir menemen elde edilebilir.
  5. Dondurucuya Menemenlik Nasıl Konur? Poşette Kışlık-Menemen Nasıl Yapılır? Dondurucuya Menemenlik Domates Nasıl Konur? Yapılıp soğuyan menemen harcı porsiyonluk ölçülerde poşetlenir. Tek seferlik kullanımlık ölçülerde buzdolabı poşetlerine bölüştürüp dondurucuda saklanır. Çıkarıldığında buzlu şekilde tavaya konup, buzu çözülünce yumurtasını kırılır. Bu arada, bazı uzmanlar, yüksek ve düşük sıcaklıklarda, gıdaların plastik kaynaklı malzeme ile temasını uygun görmez.
  6. Menemen Kavanozları Kışlık menemen yapımında kavanoz kapaklarını yeni almak ve kullanmadan evvel kapakları en az beş dakika kaynatmak gerekir.
  7. Konserve Menemen Neden Bozulur? Konservelerde bozulma hazırlama esnasında yapılan hatalardan, saklama şartlarından kaynaklanabilir. İyi kaynatılıp hava almayacak şekilde kavanozlanmalı, serin ve güneş almayan bir yerde saklanmalıdır.
  8. Menemende Besin Değeri Menemen içerisinde vücudun ihtiyaç duyduğu A ve C vitamini, folik asit, potasyum, sodyum ve demir bulunur.
  9. Menemendeki Biber Domatesin yirmide biri, onda biri, yarısı, onda üçü, dörtte biri seviyelerinde biber eklenebilir. Çarliston, sivri, acı biber, köy biberi veya kıl biber olabilir. Tatlı bibere bir miktar acı biber ilave edilebilir. Miktarı ve türü lezzet tercihi belirler.
  10. Konserve Menemen Nasıl Pişirilir Soğanlı Bir adet soğan ve biberler ince ince doğranır ve aynı anda tencerede sıvı yağ eklenerek orta ateşte pişirilir. Suyunu çekince domates eklenir.
  11. Kavanozda domates konservesi nasıl yapılır? Kışlık Domates Konservesi Yapımı Menemen domatesi ayrı olsun istenirse menemenlik konserve domates nasıl yapılır? "Menemenlik domates nasıl yapılır?" mevzusunu şu yazıda okuyabilirsiniz: Kışlık Domates Sosu Konservesi Tarifi, Nasıl yapılır?🍅

KIŞLIK-MENEMENLİK-NASIL-YAPILIR?

Konserve menemen tarifi

Konserve Menemen Nasıl Yapılır?

Yazın dalından kopmuş olan domateslerden kışın ağız tadıyla menemen yiyebileceksiniz. Ancak bunu gerçekleştirebilmek için ilk olarak menemen konservesinin nasıl yapıldığını öğrenmeniz gerekir. Bizde sizler için konserve menemen nasıl yapılır sorusunun cevaplarını bulduk ve sizler için araştırdık.

Konserve menemeni hazırlamak için ilk olarak biberleri ve domatesleri iyice yıkayın.

Daha sonra domatesleri ve biberleri ince ince doğrayın.

Doğramış olduğunuz biberleri ve domatesleri derin bir tencerenin içerisine koyarak yaklaşık 40 veya 45 dk pişirin.

Daha sonra pişen konserve menemen karışımını cam kavanozların içerisine ilk sıcağını aldıktan sonra boşaltın.

Cam kavanozların üzerini bir bez yardımıyla örtün. Bu şekilde kavanozlar soğuyuncaya kadar bekletin.

Daha sonra serin bir yere alıp muhafaza edebilirsiniz.

Konserve menemen yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Konserve menemen yaparken küçük ipuçlarına dikkat etmek gerekmektedir. Konserve menemeni, tepesi aşağı getirip bekletebilirsiniz. Bu şekilde ters koyduğunuz konserve menemen kendi kendini vakumlayacak ve daha uzun süre muhafaza edilecektir.

Aynı zamanda konserve menemeni tepesi aşağı getirip bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. bu şekilde koyduğunuzda konserve menemenin kavanoz kapağından sızdırıp sızdırmadığını görebileceksiniz.
Bu kadar hazırlayıp uğraştığınız menemen sağlığınıza da faydalar sağlıyor. Menemenin besin değerleri hakkında bilgi sahibi değilseniz aşağıda vermiş olduğumuz bilgileri inceleyebilirsiniz.

Menemen besin değerleri tablosu
• 1 küçük porsiyon menemen, 4, 9 gr. karbonhidrat içerir.
• 1 küçük porsiyon menemen, 5, 8 gr. protein içerir.
• 1 küçük porsiyon menemen, 7, 6 gr. yağ içerir.

Menemenin faydaları var mıdır?
Her yiyeceğin aşırıya kaçılması sağlığa zarar verebilir. Menemen sağlık açısından herhangi bir tehdit oluşturmaz. Aksine menemen içerisinde bol miktarda A ve C vitamini, folik asit, potasyum, sodyum ve demir bulundurur. Bu vitaminlerde vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerdir. Kısacası gönül rahatlığıyla menemen tüketebilirsiniz.

 

Konserve menemen nasıl yapılır? Kavanozda kışlık ve kahvaltılık menemen tarifi, malzemeleri ve yapımı

Domatesleri küp küp, biberleri ise ince halkalar halinde doğrayın.

Sarımsakları ise ince ince kıyın.

Zeytinyağını tencerede ısıtıp önce sarımsakları ilave edin.

Sarımsaklar hafifçe kavrulunca biberleri de ekleyip kavurmaya devam edin.

Biberlerin üzerine yarım tatlı kaşığı tuzu serpin.

dakika daha kavurduktan sonra domatesleri de ekleyin ve tuzun kalanını da malzemeye ilave edin.

Domatesler suyunu salıp yumuşayana kadar kapağı kapalı halde pişirin.

Temizleyip dezenfekte ettiğiniz kavanozlarınıza menemen konservesini sıcak sıcak doldurun.

Kavanoza bir bıçak batırarak menemenin içinde kalabilecek havayı alın.

Kavanozların kapaklarını da kaynatıp hemen takın ve sıkıştırın.

Gerek görürseniz kavanozlarınızı doluyken de kısa bir süre kaynatıp kapakların daha da sıkı kapanmasını sağlayabilirsiniz.

Tezgahın üzerine ters şekilde dizip soğumasını bekleyin.

Kavanozları güneş görmeyen bir yerde saklayın.

Konservenizi menemenin yanı sıra makarna sosu olarak da kullanabilirsiniz.

Menemeni soğanlı seviyorsanız soğanı kavurduktan sonra sosunuzu ilave edip ardından yumurtasını kırabilirsiniz.

Afiyet olsun

False

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır