araba 5 vitese geçmiyor / vites 5 e geçmiyor | Mercedes Benz Club Türkiye

Araba 5 Vitese Geçmiyor

araba 5 vitese geçmiyor

Vites Sertleşmesi, Vitesin Zor Geçmesi, Vites Halatları Arızaları, Sebeplerİ ve Çözümleri

  bipper vites geçmiyo , halat , nemo vites donma , soğuk vites geçmiyo , vites , vites aşık , vites donma , vites geçmeme , vites halat , vites sertleşme , vites sertliği , vites zor geçiyo , vites zor geçme  

Vites Sertleşmesi, Vitesin Zor Geçmesi, Vites Halatları Arızaları, Sebeplerİ ve Çözümleri

Bugünlerde otomobil sahipleri araçlarının VİTES HALATLARIYLA kafayı yemiş olmalı. Çalıştığım servise günlük bir çok insan vites halatlarını bi yağlayalım diyerek geliyor. Sebep ne mi ? vites kolu vitese takarken yağ gibi gitmiyormuş daha sıkı gidiyormuş eskiye bakarak :)

     Yağlayınca da düzeleceğine inanılıyor. Bu durumla özellikle kış aylarında çok sık karşılaştığım için blog umda da paylaşmak istedim. Kışın soğuk günlerinde vites halatını da yağlasanız komple şanzımanı da yenileseniz o vitesiniz yazın sıcak günlerinde hareket ettiği gibi, tereyağ gibi viteslere geçtiği gibi kışın Geçmez. Bunu öncelikle belirtmiş olayım ve gelelim halatlara.

   Eğer aracınız 90 lı modellerde değilse modelin de üstündeyse halatın yağlanacak durumu yok demektir. Bunu şöyle izah ediyim. Vites halatı paslanmaya karşı koruma sağlamak için fabrika şeffaf sıkı bi kamlamayla halatın üzeri kaplamıştır. Şeffaf kaplamanın üzerinde ise halatın ileri-geri gidip geldiği plastik kılıf vardır ki bu kılıf da halatın içine su toz gibi şeylerin girmesini önler. Ayrıca şeffaf kaplama kaygan bi yapıya sahiptir ve bu plastik kılıfın içerisinde rahatlıkla hareket edebilir. Halatı yağlamak bu yüzden olmaz işte.

Yani Araç sahipleri halat dendiği zaman bunu bisikletin fren halatı zannediyor ama çok daha gelişmişi. Siz aracınızı tamirciye götürüp halatımı yağlayın dediğiniz zaman yağlarlar fakat yağı halatın ucundan sıkarlar o da 3 cm dahi içerisine gitmez.
  Peki halatta sıkıntı nasıl olur. Yukarıda bahsettiğim şeffaf kaplama
zamanla sertleşir ve çelik halatın üzerinde kavlamaya başlar. Kavlamaya başlayan kaplama halatın gidip geldiği en dıştaki kılıfa sürter veya sıkışır. Bu durumda vites kolu şertleşir zor geçmeye baslar. Bunun çözümü halatı değiştirmektir çünkü yağlamak yine çözüm getirmez. Halatta oluşabilecek diğer bi sıkıntı ise birbirine sarılmış çelik tellerden oluşan halattaki çelik tellerin biri veya bi kaçı kopar o tel yine dıştaki kılıfa sıkışarak halatın çalışmasını zorlaştırır aynı sıkıntıyı doğurur. Bunun çözümü de yine halatı değiştirmektir. Başka sıkıntı olarak da halat komple kopar o zaman zaten değiştirirsiniz yağlamak aklınıza gelmez :)



 
   Peki vites neden zor geçer öyleyse :  Vitesi taktığınızda bir sorun yok ise, vitese geçerken cırtlama gibi bir ses gelmiyor ise ve sadece şikayetiniz vites kolunun sert olması ise bu durum çoğunlukla soğuktan dolayı şanzımandan kaynaklanır. 

    Çünkü kışın şanzıman yağının kıvamı çok koyu olur akışkanlığı zayıflar ve dolayısıyla içerisinde vites maşonlarının hareket gücü düşer bu da size vites kolunun sert olmasıyla yansır. Eğer ekstra kalın bir yağ koydurmamışsanız şanzımana daha önce, yapacağınız tek sey havaların ısınmasını bekleyeceksiniz. Eğer kalın yağ koydurmuşsanız derhal şanzıman yağını aracınızın orijinal yağ numarasını öğrenerek o yağ ile yağını değiştirmelisiniz. 
   
Eğer havalar soğuk değil halatlar da sağlam ama vites hala zor geçiyor diyorsanız vites kolunun alt ucu topuz şeklinde dir ve o topuz yuvasında hareket etmektedir. Topuz yuvasında sıkı sıkıya çalışıyo olabilir o topuzu YAĞLAYARAK gevşetebilirsiniz. Veya da şanzıman tarafındaki vites halatlarının ucunda aşıklar vardır o aşıkların içerisindeki plastik fiber sertleştiğinden dolayı vites kolu sertleşir onları da YAĞLATIRSANIZ sorunu çözmüş olursunuz. 
  
Vitesin neden sertleştiği hakkında ve çözümlerini elimden geldiğince anlatmaya çalıştım, yardımcı olabilmişimdir umarım. Herkesi saygıyla selamlıyorum.

Bunu E-postayla Gönder BlogThis! Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş

Araba Neden Vitese Geçmez?

Vites Kutusu / Şanzıman Nedir?

Şanzıman; yani diğer ismi ile vites kutusu motordan aldığı hareketleri gereken seviyedeki torka çevirip dişliler ve şaft yardımı ile diferansiyele aktararak bu gücün tekerleklere iletilip aracınızın hareket etmesini sağlayan en önemli aktarma organıdır.

Vites kutusu bilinen en kısa tanımı ile aracınızın hızına bağlı olarak vitesi arttırma ve azaltma zamanını anlamanızı sağlayan aksamdır.


Vites Arızaları Nelerdir?

Vites kutusu; yani şanzımanın aracınız için önemi yukarıda belirtmiştik. Aracınız için böylesi bir öneme sahip vites kutusunda oluşabilecek bir arıza araç sahipleri olarak sizleri en çok endişelendiren konulardandır.

Çünkü vites kutsu arızaları hem maliyetli olan hem de aracınızın elden çıkarmak istediğiniz durumlarda aracın değerini düşüren arızalardandır.

Aracınızın vites kutusunun arızalanmasının / bozulmasının pek çok sebebi olabilmektedir.

Hatalı vites değişimi, sürücü kaynaklı yanlış debriyaj kullanımı, ani frenler ve sık vites değişikliği, aracınızı yokuşlarda park ederken el frenini çekip sonrasında vitesi takmamak, şanzıman yağının değişim ve kontrolünün zamanında yapılmaması, aracınızın dişli ve bilyalarının aşınması, araç kullanımının doğru yapılmaması gibi nedenler şanzımanın arızalanması ve ömrünün kısalması sonucunu doğurmaktadır.


Belirttiğimiz bu durumlar sonrasında iç yapısı gereği birçok aksamın birleşmesi ile oluşan şanzımanın / vites kutusunun arıza nedeni bu aksamlardan kaynaklı olabilmektedir.


Belirttiğimiz bu durumlar sonrasında iç yapısı gereği birçok aksamın birleşmesi ile oluşan şanzımanın / vites kutusunun arıza nedeni bu aksamlardan kaynaklı olabilmektedir.

Peki vites arızaları nelerdir?

Vites arızalarını şu başlıklar altında toplamamız mümkündür:

- Aracınızın vitese zor geçmesi
- Vitesten ses gelmesi
- Vitesin atması
- Aracınızın vitesteyken gitmemesi
- Aracınızın vitesten çıkmaması

Aracınız vitese zor geçiyorsa ya da vites geçmek için üst üste deneme yapmanız gerekiyorsa akla ilk olarak debriyajdan kaynaklı sorunlar gelmektedir.

Böyle bir durumda öncelikle debriyaja bakılır, debriyajda herhangi bir sorun gözlemlenmez ise vites kutusu kontrol edilir.

Genellikle manuel şanzımana sahip araçlarda görülen bir sorun olan vitesten cartlama tarzında bir ses gelmesi halinde ise senkromeçe, debriyaja, vites dişlerine, şanzıman yağına, rulman yatağına bakmak gerekir.


Araç Çalışıyor Ancak Vitese Geçmiyor?

Aracınızdaki vites geçişlerinde zorlanma olmasının ya da hiç vitese geçmiyor olmasının bazı olası nedenleri vardır.
Aracınızda baskı balata seviyesi azaldığında vites geçişlerinde problem yaşarsınız. Aracınızdaki şanzıman yağ seviyesi azaldığında parçalar arasındaki sürtünme artar bu durumda vites geçişlerinde zorlanma olacaktır. Aracınızdaki senkromenç arızasıda yine vites geçişlerinde sorun olmasına neden olacaktır.

Senkromenç arızalarında genellikle vites her seviyeye değil bazı viteslere geçişlerde sorun yaşatmaktadır. Örneğin; Birinci vitese geçiyorken üçüncü vitese geçmemesi gibi Vites kolundaki arızalarda vites geçmesinde problem yaşanılan bir diğer husustur.


Araç Vitesten Çıkmıyor

Aracınızın vitese geçerken zorlanması sorununun kısa sürede giderilmemesi halinde bu mekanik sorun daha da ilerleyecek ve aracınız vitese hiç geçmemeye başlayacaktır.

Aracınızın vitesten çıkmıyorolmasının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

- Debriyaj kavrama sorunu
- Şanzıman yağının azalması ya da bitmiş olması
- Vites kolu ile şanzıman arasındaki bağlantının bozulması
- Senkromeç sorunları
- Vites kutusundaki mekanizma sorunları

Yukarıdaki belirtilerin bazılarını ve /veya hepsini gözlemliyorsanız en kısa sürede bir özel servise başvurmanız gerekmektedir.


Araç Vites Atıyor

Vites arızlarından biri de aracınızın vites atması sorunudur.

Özellikle yokuşlu yollardan çıkarken gaza basınca vites atabilmektedir.

Vites atmasının birçok nedeni olabilmekle beraber en sık rastlanılanları şu şekildedir:

- Aracınızın vites değiştirme çubuklarının eğilmiş olması
- Aracınızın vites kutu giriş - çıkış millerinin yataklarında oluşan sorunlar
- Şanzımandaki ( vites kutusu) kurt dişlilerinin aşınmış olması
- Şanzımandaki manşon dişlilerinin aşınmış olması
- Aracınızın motoru ve şanzımanı arasındaki bağlantının gevşemiş olması


Araç Vitesteyken Gitmiyor

Aracınız vites geçişini yapmanıza rağmen hareket etmiyorsa; yani aracınız boşta çalışmaya devam ediyorsa aracınızın debriyaj sisteminde bir arıza oluşmuş olabilir.

Debriyaj sisteminde oluşan arıza vites geçişinin motordan şanzımana iletilmesini engelliyor olabileceğinden öncelikle debriyajın kontrol edilmesi gerekmektedir.

Debriyajın kontrollerinin tamamlanmasından sonra eğer sorunun debriyaj kaynaklı olmadığı anlaşılırsa bu durumda vites kutusu kontrol edilmelidir.

- Vites kutusundaki dişliler aşınmış,
- Vites değiştirme çubuğu kırılmış,
- Vites değiştirme çatalı aşınmış,
- Değiştirme mekanizmasının kendisi bozulmuş,
- Vites kutusundaki miller zarar görmüş olabilir.

Böylesi bir durumda beklemeden ve geçiştirmeden bir servise başvurmanız gerekmektedir.

* PratikAraba ekibi, vites kutusu ve şanzıman arıza tespitlerinde yılların vermiş olduğu tecrübe ve bilgi ile yanınızdadır.



Şanzımanın Uzun Ömürlü Olması İçin Ne Yapılmalı?

Şanzıman; alüminyum muhafazaya sahip, iç yapısında dişlilerin, bilyelerin ve millerin bulunduğu aracınızın hareket etmesini ve motor devrini sağlayan önemli bir aksamdır.

Şanzımanın görevlerinden biri de aracınızın motorunun görevini sağlıklı ve ekonomik şekilde yerine getirebilmesini sağlayarak siz sürücülerin işini kolaylaştıran bir aksamdır.

Vites kutusunda bulunan çıkış mili motordan güç alarak vites ve grup dişlilerine gereken hareketi iletmektedir.

Prizdirek rulmanı motorun hareket etmesi için vites kutusuna aktarım yapmaktadır.

Senkromeç aracınızın vites kutusunda (şanzıman) yer alıp vites geçişleri yapmayı sağlayan aksamdır.

Tüm bu parçaların birleşiminden oluşan şanzımanın kontrolü ve bakımı da oldukça önemlidir.



Bu denli önemli işleve sahip olan vites kutusunun uzun ömürlü olabilmesi için;

- Şanzıman yağınındüzenli değiştirilmesi
- Ani hızlanmaların yapılmaması
- Aracınız hızlıyken birden vites değiştirilmemesi
- Aracınızı henüz durmamışken geriden ileriye ya da ileriden geriye vites takmamak
- Aracınızın periyodik bakımını düzenli yaptırmak.

Bu maddeleri uygulamak aracınızın vites kutusunun uzun ömürlü olmasını ve aracınızın istenilen performansta çalışmasını sağlayacaktır.


PratikAraba servisimizin TSE standartılarında sunmuş olduğu bakım ve onarım hizmetlerinde Orjinal ve OEM(Original Equipment Manufacturer) onaylı yedek parça kullanılır.

'den günümüze uzanan tecrübe ve bilgi birikimiyle oluşan kaliteli işçiliğimiz, müşteri memnuniyetine verdiğimiz önem ile aracınızın bakım ve onarım işlemleri garantilidir.




Pro-Pratik Ekspertiz nedir?
Triger Kayışının Yıprandığını Nasıl Anlarız?
Fren Balatalarınızı Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz?
Aracınızın Periyodik Bakım Fiyatını Hesaplayın

Araba neden vitese geçmez?

Araba vitese zor geçiyor / araba vitese geçmiyor / araba vitese geçiyor gitmiyorBunlardan biri ba&#;&#;n&#;za geldiyse yan&#;t ar&#;yor olmal&#;s&#;n&#;z. Araç neden vitese geçmez / arac&#;n vitese zor geçmesinin nedeni ne olabilir sorular&#;na yan&#;t veriyoruz. &#;&#;in uzmanlar&#;na sorduk: Araba vitese neden geçmez?

Arac&#;n vitese geçmesi zor oluyorsa ya da bir vitese geçmekte zorlan&#;yorsa sorunun kayna&#;&#; ya sürücü hatas&#;d&#;r ya da parça eskimesidir. Viteste zor geçme veya vitese geçmeme sorunu ya&#;&#; ilerlemi&#; araçlarda s&#;k görülür. Arac&#;n vitese geçmemesinin çözümü bazen ufak de&#;i&#;ikliklerle mümkün olurken bazen çok a&#;&#;r masraflar ç&#;karabilir. Peki, araba vitese geçmiyorsa neye bakmal&#;?

ARAÇ V&#;TESE GEÇM&#;YORSA SORUN NE OLAB&#;L&#;R?

Arac&#;n&#;z&#;n vites geçi&#;leri zor oluyor ya da vitese geçmiyorsa mutlaka vites, &#;anz&#;man ve debriyajla ilgili parçalarda bir sorun vard&#;r. Ustalara göre vitese geçmemenin nedenleri genellikle a&#;a&#;&#;daki gibi:

  • Araçta bask&#; balata azald&#;&#;&#;nda ya da bitti&#;inde vites geçi&#;leri zorla&#;&#;r.
  • &#;anz&#;man ya&#;&#; eksikse vites geçi&#;leri zorla&#;&#;r.
  • Araçtaki hidrolik seviyesi azal&#;nca bas&#;nç azal&#;r ve viteslerde zorlanma olur. (bütün araçlarda hidrolik yap&#;s&#; olmaz)
    -Debriyaj çatal&#; ar&#;zal&#; ise bask&#; balata ayr&#;lmas&#; olmayaca&#;&#; için viteste zor geçi&#; ya da vites geçmeme söz konusu olur.
  • Senkromeç ar&#;zas&#; varsa tek vitese geçme zorlu&#;u ya&#;at&#;r. Örne&#;in birinci vitese geçiyor be&#;inci vitese geçmiyorsa senkromeç ar&#;zas&#; vard&#;r.
  • Di&#;li sorunlar&#; da senkromeç gibi ilgili vitesin geçi&#;ini zorlar. Burada da tek bir vitese geçmemenin nedenleri aras&#;ndad&#;r.

V&#;TESE GEÇME SORUNU YA&#;AMAMAK &#;Ç&#;N BUNLARA D&#;KKAT ED&#;N!

  • &#;anz&#;man Ya&#;&#;na Bak&#;n!
  • Hidrolik S&#;v&#;s&#;n&#; Kontrol Edin!
  • Mekanik Parçalar&#;n Kontrolünü Sa&#;lay&#;n!

SIK GÖRÜLEN V&#;TES GEÇ&#;&#; PROBLEMLER&#;

Vites geçi&#;leri zor oluyor ya da vitese geçmiyor &#;ikayetleri genellikle a&#;a&#;&#;daki üç &#;ekilde gerçekle&#;iyor:

  1. Arac&#;n Vitese Geçmemesi veya Vitese Zor Geçmesi
    Burada vitese zor geçme, hali haz&#;rda bulunan vitesten ç&#;kmama, viteste tak&#;l&#;p kalma gibi &#;ikayetler söz konusu olabilir. Genellikle sorun, debriyaj sisteminden ya da vites kutusundan kaynaklan&#;r.

  2. Vites Geçi&#;i Olmuyor ve Vites Geçerken Ses Geliyor!
    Burada genellikle senkromeçte mekanik bir sorun vard&#;r. E&#;er sorun belirli bir vitese geçerken ya&#;an&#;yor ama di&#;erlerinde olmuyorsa akla ilk gelecek olan senkromeçler olmal&#;d&#;r.

  3. Vites Hiç Geçmiyor!
    Vites kutusunun içerisinde, vites di&#;lileri aras&#;ndaki senkromeç man&#;onlar&#;n&#; kayd&#;rarak vites geçi&#;lerini sa&#;layan, de&#;i&#;tirme çubuklar&#; vard&#;r. Bu de&#;i&#;tirme çubuklar&#;, bir çatalla, senkromeç man&#;onunu kavram&#;&#; durumdad&#;rlar. Onlardaki mekanik bir sorun da s&#;kl&#;kla vites kutusu ar&#;zalar&#;na neden olur.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası