ekim ayı kira artışı / Ekim ayı kira zam oranı belli oldu - Son Dakika Ekonomi Haberleri | NTV Haber

Ekim Ayı Kira Artışı

ekim ayı kira artışı

Okuma Süresi: 5 dk.

Önemli Not: 11 Haziran tarihinden - 1 Temmuz tarihine kadar yapılacak kira artışları ilgili yasada düzenlemeyle konutlar için en fazla %25 olarak sınırlandırıldı. Yasal oranın %25'in altında kalması durumunda ise yasal oran (TÜFE 12 aylık ortalama) geçerli olacak. 

* İş yeri yasal kira artışı hesaplaması için aracımızda yer alan (TÜFE 12 aylık ortalama) seçeneği kullanılmalıdır. %25 sınırı sadece konutlar için geçerlidir.

*Kira sözleşmesi yenilemesinde en fazla yapılabilecek zam oranı yasal olarak "TÜFE 12 aylık ortalamadır". Öte yandan enflasyon oranları yapılabilecek en üst kira zam oranını belirlemede kullanılır. Asıl kira artış oranı ise ev sahibi ve kiracının anlaşmasına göre (TÜFE 12 aylık ortalamayı geçmemek şartı ile) belirlenir.

*Artış yapılacak tarih" olarak kira sözleşmesinin bittiği veya anlaşmalı olarak kira artışının yapılacağı tarih seçilmelidir. Geçmiş yıl tarihleri ise sadece bilgi amaçlı olarak verilmiştir.

*Tamamen online olarak Zorunlu Deprem Sigortası teklifi alarak poliçe kestirmek için DASK Fiyatları, konut ve eşya sigortası teklifi almak için konut sigortası sayfamızı ziyaret edin.


Kolay Onaylanan Kredi Kartları:

Akbank Axess

Akbank Axess

Ödül Para/Puan TL

Yıllık Ücret TL

seafoodplus.info Kredi Kartı

seafoodplus.info Kredi Kartı

Ödül Para/Puan TL

Yıllık Ücret Ücretsiz

QNB Finansbank CardFinans GO

QNB Finansbank CardFinans GO

Ödül Para/Puan TL

Yıllık Ücret Ücretsiz

Tüm Kredi Kartları


* Tüm kredi kartlarını görmek ve karşılaştırmak için kredi kartı sayfamızı ziyaret edin. Ayrıca tablo internet sitemiz üzerinden başvuruda bulunan kullanıcıların onaylanma verilerine göre oluşturuldu. 


Kira Zam Oranı

11 Haziran ila (bu tarih dâhil) yapılacak kira artışları sadece konutlar için %25'i geçemeyecek. Bu tarihler arasında yasal oranın %25'in altında olması durumunda ise azami oran olarak yasal oran kabul edilecek. İlgili kanun düzenlemesi:

“GEÇİCİ MADDE 1- Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 1/7/ (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.” Detaylı bilgi için Türk Borçlar Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun.

Haziran Kira Artış Oranı 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mayıs ayı itibariyle Tüketici Fiyat Endeksi 'nin (TÜFE) on iki aylık ortalaması %63,72 arttı. Normalde yasal oran olan %63,72 olmasına rağmen çıkan yeni düzenleme ile 11 Haziran ila (bu tarih dâhil) yapılacak kira artışları %25'i geçemeyecek.

Kira Artış Oranı Nasıl Belirlenir ve Hesaplanır?

Kira Artış Oranı Nasıl Belirlenir ve Hesaplanır?

Kira Artışı Hesaplama Seçenekleri 

Not: İlgili mevzuat kapsamında enflasyona göre belirlenen kira artış oranları "uygulanabilecek en yüksek kira artış oranı tespiti için kullanılır." Bu sebeple asıl kira artışı (enflasyona göre belirlenen üst sınırı geçmemek şartı ile) kiracı ve gayrimenkul sahibi arasındaki anlaşmaya göre belirlenir.

Kira Artışı Kanunu

Yasal olarak kira artış oranları Borçlar Kanunu’nun Maddesinde göre düzenleniyor. İlgili madde 18 Ocak tarihi itibarıyla aşağıdaki şekilde değiştirildi:

11/1/ tarihli ve sayılı Türk Borçlar Kanununun üncü maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan “üretici fiyat endeksindeki artış” ibareleri “tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim” şeklinde değiştirilmiş ve maddenin dördüncü fıkrasına “kararlaştırılmışsa,” ibaresinden sonra gelmek üzere “20/2/ tarihli ve sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun hükümleri saklı kalmak şartıyla,” ibaresi eklenmiştir." 

Kira Vergisi Hesaplama

Kira Artışı Yargıtay Kararı

yılı öncesinde alınan Yargıtay Kararları kira artışının "Yİ-ÜFE On İki Aylık Ortalama Değişim Oranı"nı geçemeyeceği şeklinde (ilgili Yargıtay kararına ulaşmak için tıklayın). Yİ-ÜFE oranının ilgili kanunda TÜFE ile değiştirilmesi ile birlikte mevcut Yargıtay Kararları da "TÜFE On İki Aylık Ortalama Değişim Oranı" olarak güncellenmiş oldu.


En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" konut kredisi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Bankaların konut kredilerini karşılaştırmak için konut kredisi sayfamızı ziyaret edin.


Kira Artış Oranları

Yıl
Kira Sözleşmesinin Yenilendiği AyEn Yüksek Kira Artış Oranları (TÜİK)
Ocak%72,31
Şubat%72,45
Mart
%71,83
Nisan
%70,20
Mayıs
%67,20
Haziran
%63,72
Temmuz
Açıklanmadı
Ağustos
Açıklanmadı
Eylül
Açıklanmadı
EkimAçıklanmadı
KasımAçıklanmadı
Aralık
Açıklanmadı

*Tabloda belirtilen en yüksek zam oranları TÜFE 12 aylık ortalamadır. 11 Haziran ila (bu tarih dâhil) yapılacak kira artışları sadece konutlar için %25'i geçemeyecek. Ayrıca enflasyon oranları iş günü olması durumunda her ayın 3. günü saat 'da TÜİK tarafından açıklanır. 

Örnek Kira Artışı Hesaplama

Aylık Kira Ödemesi (1. yıl)
Yıllık Artış Oranı
Zamlı Tutar
5. Yıl Kira Ödemesi
Yıl Kira Ödemesi
TL
%25
TL TL TL
TL
%25
TL TL TL
TL
%25
TL TL TL

Kaynaklar:

Tarihli Sayılı Vergi Kanunu Kararname Değişikliği Kanunu - Madde 56

Tarihli Sayılı Türk Borçlar Kanunu - Madde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK WEB)

Ekim ayı kira artış oranı ne kadar?

yılının Ekim ayı kira artış oranları belli oldu. Kira sözleşmesini geçtiğimiz yıl ekim ayında imzalayanların ve kira kontratını yenileyecek olanların Ekim ’de kiraları ne kadar zamlandı? İşte Ekim ayı kira artış oranı…

 

Bu haberi tüm kiracılar okumalı!

 

Ekim ayı kira artış oranı

Türkiye İstatistik Kurumu&#;nun (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıklanmasının ardından ekim ayı kira artış oranı da belli olmuş oldu. Enflasyon (TÜFE) rakamlarının on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı ekim ayı için yüzde 16,42 olarak gerçekleşti.

TÜFE&#;de (=) yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %1,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre %13,04, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %16,42 artış gerçekleşti.

Buna göre Ekim ayında kiracılara en fazla yüzde 16,42 oranında zam yapılabilecek.

Kira zam oranı nasıl hesaplanıyor?

Kira artış oranı, mülk sahibinizin uygulayacağı en yüksek zam oranını belirler. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı () geçtiğimiz Eylül ayında açıklanmıştı.

Bu açıklamayla Yeni Ekonomi Paketi&#;nde kira zamlarının artık tüketici fiyat endeksi oranlarına göre değil, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi oranlarına göre belirlenmesine karar verilmişti. Kira artış oranları da artık üst sınır tüketici fiyat endeksi oranlarına göre hesaplanıp bu şekilde kiracıya bildiriliyor.

 

“Mutlu kiracı-mutlu ev sahibi” olmak için ipuçları!

Ekim ayı kira artış oranı hesaplama Ekim ayı kira artış oranı y&#;zde ka&#;, nasıl hesaplanır?

Ekim ayının ilk haftasında TÜİK tarafından belirlenen Eylül enflasyon rakamlarının ardından gözler kira hesaplamalarında. Ekim ayında kira sözleşmesi yenileyecek olan ev sahibi ve kiracılar için oran normalde 12 aylık enflasyon verilerine göre belli oluyor. Ancak son dönemde enflasyona bağlı olarak kira oranlarının yüksek olmasından dolayı bu oran konutlar için sabit tutulup, işyerleri için geçerli olmayacak.

KONUTLAR İÇİN KİRA SÖZLEŞMESİ DETAYI

Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz aylarda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis'ten geçen kira artışlarıyla ilgili düzenlemenin detaylarını açıklamıştı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "1 Temmuz ’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor" dedi.

EKİM AYI KİRA ARTIŞ ORANI BELLİ OLDU

11 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak. Bu ay sözleşme yenileyen işyeri kiracıları için geçerli olan TÜFE oranı 3 Ekim Pazartesi günü saat 'da belli oldu.

TÜİK eylül ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) gelişmelerini açıkladı. Buna göre yıllık enflasyon eylülde yüzde oldu. Piyasa beklentisi enflasyonun yüzde 84 gelmesi yönündeydi. Ağustosta yıllık enflasyon yüzde olarak açıklanmıştı.

TÜFE'deki (=) değişim yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %3,08, bir önceki yılın Aralık ayına göre %52,40, bir önceki yılın aynı ayına göre %83,45 ve on iki aylık ortalamalara göre %59,91 olarak gerçekleşti.

EYLÜL AYI KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA

KONUT ÖRNEK HESAP

Mevcut Kira Bedeli: ,00 TL
Kira Artışı Yapılacak Ay: Eylül
Girdiğiniz Artış Oranı: %25
Kira Artış Tutarı: ,00 TL
Aylık Yeni Kira Tutarı: ,00 TL
Yıllık Yeni Kira Tutarı: ,00 TL

İŞYERİ ÖRNEK HESAP

Mevcut Kira Bedeli: ,00 TL
Kira Artışı Yapılacak Ay: Ekim
Girdiğiniz Artış Oranı: %59,91
Kira Artış Tutarı: ,00 TL
Aylık Yeni Kira Tutarı: ,00 TL
Yıllık Yeni Kira Tutarı: ,00 TL

Kira artış oranı ne kadar, kiracı ev kirasına ne kadar zam yapmalı? İşte eyl&#;l ayı kira artış oranı ve detaylar

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 03,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Kira artış oranı ne kadar sorusu enflasyon Ekim ayına girdiğimi bu günlerde özellikle kiracıların internette araştırdığı konular arasında yer alıyor. Ekim ayı kira artış oranı ile ilgili açıklamalar yakından takip ediliyor. Kiralara yapılan yüksek artışların ardından hükümet tarafından kira düzenlemesi devreye sokuldu. Buna göre kira artış oranında yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacak. 1 Temmuz tarihine kadar bu düzenleme geçerli olacak. Eylül ayı enflasyon rakamı ise bugün saat 'da açıklanacak. Peki, Ekim kira artış oranı ne kadar? İşte, kira artış oranı hakkında bilgiler.

1/7Kira artış oranı ne kadar, kiracı ev kirasına ne kadar zam yapmalı İşte eylül ayı kira artış oranı ve detaylar
2/7GÜNCEL ARTIŞ SINIRI KAÇ
3/7EYLÜLDE DE YÜZDE 25 Mİ
4/75 YILI DOLDURDUYSA NE OLUR
5/710 YILLIK KİRACI ÇIKARILABİLİR Mİ
6/7İHTİYAÇTAN TAHLİYEDE 3 YIL SINIRI
7/7KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir