konuşması geciken çocuğa yaklaşım prensipleri / Gecikmiş Dil ve Konuşma by özlem başay

Konuşması Geciken Çocuğa Yaklaşım Prensipleri

konuşması geciken çocuğa yaklaşım prensipleri

Eğer &#;ocuğunuz 3 yaşındaysa ve hala konuşamıyorsa

&#;ocuk Sağlığı

 Son Güncelleme:

Eğer &#;ocuğunuz 3 yaşındaysa ve hala konuşamıyorsa

Sabırlı olun. Baskı yapmaktan kaçının. Problemi onda aramaktansa kesin çözüm için kaynağı arayın! Tam olarak neden mi bahsediyoruz? Çocuklarda görülen ve sıklıkla karşılaşın bir durum olmasına karşın çoğu aile tarafından bir sorun olarak tanımlanmayan bir problem; ‘geç konuşma’.

Nörolog Mehmet Yavuz, çocuklarda geç konuşma probleminin ciddi bir mesele olduğunu söyleyerek bu durum karşısında aile yaklaşımın büyük önem arz ettiğini ifade etti. Ayrıca yapılacak tedavi ile problemlerin aşılabileceğinin önemine değinen Yavuz, bu konuyla ilgili gerekli ipuçlarını sizler için anlattı.

ÇOCUKLARDA GEÇ KONUŞMA PROBLEMİ NEDİR?

Normal süreçte çocuklar; ilk 6 ayda heceleri çıkarır, 1 yaşını doldurduktan sonra yavaş yavaş kelimeleri söylemeye başlar, 1,5 yaşında daha fazla kelimeyi söyleyebilir ve 2 yaşına geldiğinde ise artık kelimeleri birleştirerek söyler. Eğer sıralama bu doğrultuda gitmiyorsa bir sorun var demektir. Yani, çocuğunuz 3 yaşını geçtiği halde kelimeleri doğru söyleyemiyor (örneğin suya hala bu diyorsa) heceleri birleştiremiyor ve nesnenin ismini söylemek yerine eliyle gösteriyorsa gecikmiş konuşma problemiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Bu anlamda çocuklarda gecikmiş konuşma; konuşmanın akıcılığı, anlamı ve kelime dağarcığında yetersizlikle karakterize olan bir konuşma engeli şeklinde tanımlanabilir.

ÇOCUĞUNUZ 3 YAŞINDA OLMASINA RAĞMEN KONUŞAMIYORSA…

Normal şartlarda bir çocuk 3 yaşına geldiğinde belli oranda konuşma becerisini kazanmış olması gerekir. Ancak çeşitli sebepler birleştiğinde çocuklarda konuşma geriliği görülebilir. Bu sebepler; genetik ve duygusal olabileceği gibi nörolojik veya nöropsikiyatrik bir bozukluk da olabilir. Tüm bunlara ek olarak;

• Çocuklarda görülen ve fark edilmeyen işitme kaybı,
• Zeka geriliği,
• Konuşma organları koordinasyonundaki sorunlar,
• Çocuğun çok fazla yalnız kalması ve insanlarla iletişim kurmaması,
• Özellikle yaş arası çocukların uzun süre TV izlemesi sebebiyle dış dünyadan kopmaları ve insan ilişkilerinden uzak kalmaları geç konuşma problemlerini açığa çıkarabilir.

Çocuklar geç konuştuğunda aileler genellikle 2 farklı yönde tepki göstermektedir. Birincisi, ‘Çocuğum geç konuşuyor. Bazı çocuklar geç konuşabilir. Bu normal bir durumdur.’ İkincisi ise ‘Çocuğum geç konuşuyor. Bu bir zeka geriliği olabilir mi? Bu normal bir durum değildir.’ Aslında iki durumda da ailenin yaklaşımı kaygılanmadan bir hekime başvurmak olmalıdır. Çünkü normal bir durum diye yorumlamak olası riskleri göz ardı etmektir. Bunu bir zeka geriliği olarak yorumlamak ise ebeveynlerin kaygılanmasına yol açacağından çocuk üzerinde negatif bir etki yaratabilir. Tüm bunlarının önüne geçebilmenin tek yolu ise alanında uzman birinin desteğini almaktır.

PEKİ, HANGİ BELİRTİLER ‘GECİKMİŞ KONUŞMA’ PROBLEMİNE İŞARET EDER?

Bazı çocuklar yaşıtlarına kıyasla geç konuşabilir. Bu durumun doğrudan gecikmiş konuşma ile bağlantılı olduğu düşüncesine kapılmak doğru değildir. Ancak çocuğunuz;

• Çocukta fiziksel veya gelişimsel bir sorun varsa,
• İşaret ve diğer iletişim biçimleri normal değilse,
• Çevresine karşı ilgisizse,
• Kelimeler yerine anlamsız sesler çıkarıyorsa,
• Genellikle yalnız kalmayı tercih ediyorsa,
• İsteklerini öfkeli davranışlarla anlatmaya çalışıyorsa,
• Yeni bir ortama uyum sağlamakta zorlanıyorsa zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır. Çünkü bu belirtiler zararsız sayılabilecek ve geçici olarak görülebilecek bir geç konuşma probleminden çok daha fazlasını ifade eder.

ERKEN MÜDAHALE İLE ÇOCUĞUNUZ AKRANLARIYLA ARASINDAKİ FARKI KAPATABİLİR

Tedavide erken müdahalenin önemin vurgulayan Dr. Mehmet Yavuz, bu süreçte maksimum yarar sağlamak için nörolojik, psikiyatrik ve psikolojik disiplinleri bir arada kullandıklarını ifade etti. Peki, bu tam olarak ne anlama geliyor. Şöyle ki; çocukta geç konuşma problemi yukarıda da belirtildiği gibi birçok ayrı nedene bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bu sebeple tüm bulguları göz önüne alarak entegre bir tedavi planı hazırlanmalıdır. Doğru ve entegre yapılan bir tedaviyle çocuğun akranlarıyla arasında fark kapatılabilir.

Çok yönlü bir tedavinin öngörüldüğü süreçte; alanında uzman bir doktor, öncelikle ebeveynlerle kapsamlı bir görüşme sonrası çocuğun günlük rutinlerini öğrenir ve bir değerlendirme yapar. Bu değerlendirmede hem işitsel algının (konuşulanları anlama) hem de sözel ifadenin (konuşarak kendini ifade etme) yaş aralığı olarak nerede olduğu belirlenir. Son aşamada ise uzman aileyi bilgilendirilerek çocuklarının gelişimini nasıl destekleyeceğini anlatır ve ailenin katılımıyla terapiye başlanır.

AİLE İLE OLAN İLETİŞİMİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Geç konuşmanın en büyük problemi çocuğun ailesiyle yaşadığı iletişim problemleridir. Bu yüzden tedavi süreci boyunca ebeveynleri bu konuda ekstra dikkatli olması gerekir. Çocuğuyla daha fazla vakit geçirmeli ortak zamanlar yaratarak iletişim kurmalıdır. Bunlara ek olarak;

• Çocuğun çok fazla TV izlemesine müsaade edilmemelidir.
• Sık sık sorular sorun.
• Bir kelimeyi yanlış telaffuz ettiğinde ona karşı sabırlı olun ve baskı uygulamayın.
• Sosyalleşmesini sağlayarak iletişim kurmasının önünü açın.
• Çocuğunuz ile yaratıcı oyunlar oynayın.
• Bol bol kitap okuyarak kelime dağarcığını zenginleştirin.
• Çocuğunuzla şarkılar söyleyerek konuşmayı eğlenceli hale getirin.
• İşaretle gösterdiği şeyleri yapmak yerine kelimeyi söylesine teşvik edin.
• En önemlisi de düzenli bir beslenme ve uyku rutini olmasına dikkat edin.

False

Çocuğum Konuşmuyor

Çocuğum Hala Konuşmuyor Ne Yapmalıyım?

Her çocuğun gelişimi kendine has özellikler taşır. Bazı çocuklar diğerlerine göre gelişim evrelerini daha önce tamamlarken, bazıları gecikmeler yaşayabilir. Çocuklar için normal aralıkta sayılan gelişim evreleri genel popülasyonda o basamağın hangi aralıkta yaşandığına göre belirlenmektedir. Dolayısıyla gelişim basamaklarının erken veya geç tamamlanması bize normdan sapmayı gösterir. Bu sapmalar kimi zaman bir soruna işaret ederken kimi zaman normal kabul edilir.

Ne zaman sorun olduğunu düşünmeliyiz?

Dil gelişimi doğum itibariyle başlayarak 6 yaşına kadar devam eder. ay aralığındaki bebekler agulamaya ve babıldamaya başlar. ay aralığında tek heceleri söylemeye başlayan bebeklerin heceleri çıkarma süreçleri 8 aya kadar uzayabilir. ay aralığında bebekler kendilerine özgü bir dil geliştirmeye başlar. ay aralığında spesifik olmayan anne- baba kelimeleri çıkmaya başlarken, aylarda insan seslerini taklit etme ve spesifik olarak anne-baba kelimeleri çıkmaya başlar. Aya kadar anne-baba haricinde iki sözcük daha kullanılır, aya kadar ise bu kelime sayısının 4’e çıkması beklenir. Bebekler ay itibariyle 2 kelimeyi bir araya getirmeye başlar (50 civarı kelime dağarcığı), yaş aralığında ise birkaç kelime içeren cümleler kurmalarını bekleriz ( civarı kelime dağarcığı). 3 yaşlarında ise daha kompleks cümleler kuracak duruma gelirler ve tek heceli kelimelerin yanı sıra iki heceli kelimeleri de kullanmaya başlarlar. yaş aralığındaki çocuklar artık yetişkin tipi konuşmaya geçer, kelime hazneleri oldukça gelişmiştir ve kelimelik cümleler kurabilirler.

Ücretsiz üye olarakeğitici oyunları gör!

Çocuğunuzun gelişimini en iyi şekilde takip edin
Aylık gelişim bilgilerini görün ve takip edin
’den fazla eğitici oyunla çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunun
Annelik ve babalık hakkında uzmanlarla görüşün

Bu dönemler her çocuk için özeldir. Bazı bebek ve çocuklarda ay gecikme veya erken gelişim görülebilir. Özellikle ayı aşmış gecikmelerde ailelerin konu ile ilgili bir uzmana danışmasında fayda vardır.

Çocuklarda geç konuşma nedenleri nelerdir?

Geç Konuşan Çocuk Tedavisi ve Evde Yapılabilecekler

Konuşma gecikmesinde veya yokluğunda tedavi çocuğun aldığı tanıya göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle çocuğun alanında uzman kişiler tarafından değerlendirilerek doğru tanı ile tedaviye başlanması büyük önem arz eder. Özellikle bazı bozukluklarda erken müdahalenin önemi unutulmamalıdır.

● Çocuğunuzla doğumdan itibaren her gün konuşun, agulamalarına ve babıldamalarına cevap verin.

● Nesnelerin isimlerini tekrar tekrar söyleyin(Bu bir elma, bu bir ağaç vb.). Yaş grubuna uygun hikayeler okuyun ve şarkılar söyleyin.

● Onlarla birebir oynayın ve sizi yönlendirmelerine izin verin.

● Konuşmaya zorlamayın, konuşmaması ile ilgili geribildirim almasını önleyin.

● Çocuğunuzu yaşıtları ile bir araya getirin.

● Ekrana bakma süresini (tv, telefon, tablet) olabildiğince kısıtlayın. Özellikle 3 yaşından önce ekrana maruz kalmasını önleyin.

● Her çocuğun gelişim sürecinin kendine özel olduğunu unutmamanın yanı sıra yaşıtlarına göre gelişiminde farklılık olduğunu sezdiğinizde konunun uzmanlarına başvurun.

Kaynakça

Amerikan Psikiyatri Birliği (). Ruhsal Bozuklukların Tanımsal ve Sayımsal Elkitabı (Beşinci Baskı). Çev. Köroğlu, E. Ankara: Hekimler Yayın Birliği.

Brooks PJ, Kempe V.(). Language Devolopment. New York; John Wiley&Sons;

Koçyiğit, M., Giran Öztekin, S., Çakabay, T., Serin Keskineğe, B., Özdemir, M., Seden Tekke, N., & Üstün Bezgin, S. (). Konuşması Geciken Çocuğa Yaklaşım Prensipleri. ACU Sağlık Bil Dergisi. (1)

Özyurt, G., Eliküçük, Ç. D. (). Gelişimsel dil gecikmesi tanısı olan çocuklarda dil özelliklerinin teknolojik alet kullanmaları, aile işlevselliği, anne depresyonu ile ilişkisi ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması . Düşünen Adam, 30(4),

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası