klemen ilaç / Kısırlık Tedavileri - İstanbul | Op. Dr. Özlem Aras

Klemen Ilaç

klemen ilaç

Klomen Nedir? Neden ve Nasıl Kullanılır?

Klomen, kadınlarda yumurtalıkların uyarılmasını sağlayarak gebeliğin oluşmasına yardımcı olan bir ilaçtır. Ovulasyon uyarıcı ilaç veya yumurta çatlatma ilacı olarak da bilinen klomen, infertilite tedavilerinde sıklıkla tercih edilir. Genellikle günde 1 adet, 5 gün süreyle kullanılan ilaç, mutlaka doktor gözetiminde alınmalıdır. Aksi halde yumurtalıkların fazla uyarılmasına bağlı olarak OHSS gibi durumlar gelişebilmektedir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda klomen tedavisi ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri derledik. Keyifli okumalar.

Klomen Nedir?

Klomen, hamile kalmak isteyen fakat yumurtlama problemi olan kadınlarda yumurta üretimini tetiklemek amacıyla kullanılan bir ilaçtır. Ovulasyon uyarıcı ilaç veya yumurta çatlatma ilacı olarak da bilinen klomen, yumurtanın olgunlaşmasına yardımcı olarak gebe kalma olasılığını yükseltir. Peki, Klomen bunu nasıl yapıyor? Yumurtlama, beyindeki hipofiz bezinden salgılanan Folikül Uyarıcı Hormon sayesinde gerçekleşir. Bu hormon düzenli salgılandığında kadınların yumurtlaması da düzenli olur. Ancak hormon yeterince salgılanmazsa östrojen hormonu da azalır. Böylece gebe kalmak zorlaşabilir. Klomen ise Folikül Uyarıcı Hormonun salgılanmasına yardımcı olarak yumurtlama fonksiyonunun oluşumunu sağlar ve bu sayede gebelik elde edilmesinin önüne açar.

Klomen Neden Kullanılır?

Klomen, başta doğurganlık problemleri olmak üzere birçok hastalığın tedavi edilmesi amacıyla reçete edilebilir. Bunlardan bazıları:

  • Kısırlık,
  • Yumurtlama bozuklukları,
  • Açıklanamayan infertilite,
  • Tüp bebek tedavisi,
  • Aşılama,
  • Polikistik over sendromu.

Klomen Nasıl Kullanılır?

Klomen, genellikle günde 1 adet olmak üzere 5 gün süreyle kullanılır. Ancak bazı kadınların günde 2 adet klomen ( mg) kullanması gerekebilir. Kimilerinde ise süre 6 – 7 güne çıkabilir. Buradan da anlaşılacağı üzere klomen kullanımı kişiye özel planlanır. Dolayısıyla doz programının mutlaka doktor tarafından oluşturulması gerekmektedir.

Klomen Nedir? Neden ve Nasıl Kullanılır?

Klomen’in Yan Etkileri Nelerdir?

Klomen, doktor gözetiminde kullanılan özel bir ilaçtır. Dozu ve kullanım süresi doktor tarafından belirlendiği sürece ciddi bir yan etkiye neden olmaz. Ancak uzun süreli kullanımlarda bazı yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Böylesi durumlarda klomenin en sık karşılaşılan yan etkileri şu şekildedir:

  • Yumurtanın olması gerekenden fazla büyümesi,
  • Kasıklarda veya karında ağrı olması,
  • Göğüslerde dolgunluk hissi, gerginlik veya hafif sızı,
  • Damarlardaki genişlemeye bağlı olarak gelişebilen kızarıklıklar,
  • Ürtiker,
  • Şişkinlik hissi,
  • Mide bulantısı, kusma,
  • Baş dönmesi,
  • Ateş basması, bunalma hissi,
  • Lekelenme,
  • Bulanık görme,
  • Karında sıvı toplanması,
  • Uyku bozukluğu, gerginlik.

Klomen Başarı Oranı ovuKaçtır?

Klomen, yumurtanın döllenmeye hazır hale gelmesine yardımcı olan bir ilaçtır. Bu nedenle yumurtlama problemi yaşayan çoğu kadın, klomen kullanımı ile daha kolay gebelik elde etme şansına sahiptir. Yapılan araştırmalar, yumurtlama sorunu yaşayan kadınların yarısından fazlasının klomen ile hamile kalabildiğini ortaya koymaktadır. Ancak ilacı kullananların hepsinde aynı başarıyı elde etmek söz konusu değildir. Zira kişinin metabolizması veya sağlık durumu gibi klomen kullanımında başarıyı etkileyen birçok faktör söz konusudur.

Klomen ile Hamile Kalanlar Nasıl Bir Yol İzlemeli?

Klomen ile hamile kalanlar ile doğal yollarla gebe kalmış kadınlar arasında hiçbir fark yoktur. Klomenin etkisi gebelikle birlikte son bulur ve süreç, diğer hamile kadınlarla aynı şekilde devam eder.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Doğal yolla gebelik elde edilemediği durumda kısırlık şüphesi ile doktora başvurulmaktadır. Doktor muayenesine göre kısırlığa sebep olan etkenler belirlenir ve bu bağlamda bir tedavi uygulanır. Günümüzün tıp teknolojisi imkanları doğrultusunda kısırlık vakalarında pek çok tedavi uygulanır. Bu tedavi yöntemlerinden birisi de Klomifen ya da diğer adıyla klomen tedavisidir. Yumurtlama sorunu sebebiyle yumurtlayamayan kadınlara ilaç ile yumurtlama tedavisi uygulanır.

Yumurtlama tedavisinde kullanılan Klomen; açıklanamayan kısırlık, yumurtlama (ovulasyon) bozukluğu ve polikistik over sendromu olan hastalarda uygulanmaktadır. Yaklaşık 50 yıllık bir kullanım geçmişi olan Klomen, kesinlikle doktor kontrolünde alınması gereken bir ilaçtır. Doktor reçetesi olmadan kullanılması durumunda çok ciddi sağlık sorunları yaşanabilmektedir.

Doğal yolla gebe kalamayan kadınlara uygulanan klomen, çoğunlukla yumurtlama iğnesi olarak adlandırılır. Uzun yıllardır güvenle kullanılan klomen, yumurtlamanın gerçekleşmesini sağlayarak anne adayını hamile kalmaya hazırlamaktadır.

Klomen neden kullanılır?

Doğal yollarla hamile kalamayan kadınlarda ya da kısır olduğu tespit edilen kadınlarda tüp bebek tedavisinden önce iğne ile yumurtalarını çatlatma işleminde klomen kullanılır. Bu yumurta çatlatma iğneleri, yumurtaların çatlamasını sağlar ve yumurtayı döllenmeye hazırlar. Yumurta çatladığında ise spermlerin yumurtaları döllemesi için en uygun bir durum oluşur. Yumurtaların çatlamasını sağlayan çok sayıda yumurta çatlatma ilacı var. Fakat tüm dünyada yumurta çatlatmak için en sık kullanılan ilaç klomendir. Bu yumurta çatlatması iğnesi doktor kontrolünde ve düzenli olarak kullanıldığında başarılı sonuçlar elde etmek mümkün olur.

Klomen nasıl kullanılır?

klomen-2

Yumurtanın çatlaması için, yumurtlamanın gerçekleşmesi için kullanılan klomenin nasıl, ne sıklıkta kullanılacağı konusunda doktorun kanaati ve önerisi dikkate alınmalıdır. Klomeni ilk kez kullanacak olan kadınlar 50 ml olan tableti 5 gün boyunca düzenli olarak alır. Eğer ilaç kullanılırken adet kanaması olursa, kadın ilacı kullanmaya ara verir ve kanama bittikten 6 gün sonra yeniden kullanmaya başlanır. Aslında klomen alırken adet kanaması yaşanması durumu çok nadir olarak gözlenmektedir. Fakat adet kanamaları düzenli olmayan kadınlarda, ilaç alınırken kanama olabilir.

Adetleri düzenli olan kadınlarda klomen tedavisine herhangi bir gün başlanabilir. İlaç kullanmaya başlandıktan 5 gün sonra yumurta çatlarsa ilacın dozunu arttırmaya gerek kalmaz. Fakat 5. gün olduğu halde yumurta çatlamadıysa ilacın dozu doktorun önerisi doğrultusunda arttırılarak tedaviye devam edilir. Klomen tedavisinde alınabilecek en yüksek doz mg’dır. Genellikle ilacı kullanmaya başladıktan sonraki dönemde kısa süre içinde yumurtlama olur, yumurtlama gerçekleşinceye kadar tedaviye devam edilmesi gerekir.

Klomen nasıl etki eder?

Kadınların hamile kalabilmeleri için temel husus, yumurtlama olması ve döllenmenin gerçekleşebilmesidir. Yumurtalıklardaki yumurtlama, beyindeki hipofiz bezinden salgılanan Folikül Uyarıcı Hormonu ile sağlanmaktadıfunduszeue.infoül Uyarıcı Hormon, kadının beynindeki hipofiz bezinden düzenli olarak salgılandığında kadınlarda yumurtlama düzene girer. Kadında bu hormon yeterince salgılanmadığında ya da hiç salgılanmadığında östrojen hormonunu engeller. Folikül Uyarıcı Hormon yumurtalıklarda yumurta gelişimini uyaran temel hormondur. İşte klomen (klomifen sitrat), bu hormonun salgısını arttırarak yumurtlama işlevinin gerçekleşmesini sağlar.

Klomen tedavisi ne kadar sürer?

Yumurtlamanın gerçekleşmesi için uygulanan klomen tedavisi yaklaşık 6 ay sürer. Bu süre içinde kadınların % 80’inde yumurtlama düzene girer. Bunların % ’lik oranında ise başarılı bir gebelik sağlanır. Ancak gebeliğe engel başka bir sorun varsa klomen tedavisi ile gebe kalınamaması riski de vardır.

Klomene adetin kaçıncı günü başlanır?

Yumurtlamanın gerçekleşmesi için klomen tedavisine başlanır. Doktorun önerisiyle klomen adetin 3. günü kullanılmaya başlanır. Bu tedavide günde 1 kez 50 mg. dozla klomen alınmaya başlanır, daha sonrasında bu doz doktorun önerisiyle mg’a çıkarılabilir. İlaç 5 gün kullandıktan sonra ultrasonografide yumurtanın büyüklüğü kontrol edilir. Bu evrede yumurta çatlaması için gerekli olan iğne vurulur ve kadına cinsel ilişkiye girmesi önerilir. Kadına aşılama işlemi yapılması gerekiyorsa da, çatlatma iğnesi yapıldıktan 36 saat sonra işlem yapılıfunduszeue.info bağlamda son adet tarihine göre hareket edilirse klomen kullanırken cinsel ilişki kurulabilir.

Klomen herkeste işe yarar mı?

klomen

Klomen, yumurtlamanın gerçekleşmesi için, yumurta çatlaması için kullanılan bir ilaçtır. Klomen kullanarak yumurtayı çatlatan ve gebelik elde eden kadınların sayısı çok fazladır. İlaç kullanan kadınların yarısından fazlası bu şekilde gebelik elde edebilirler. Ancak klomen kullanan kadınların hepsinin kolaylıkla gebe kalabilmesi mümkün olmaz. Her kadının bünyesi farklı olduğundan, ilaca gösterdiği tepki de farklı olabilir. Klomenin faydalı olmadığı, işe yaramadığı durumlarda doktorlar gerekli incelemeyi yapar.

Klomenle elde edilen gebelikler nasıl olur?

Klomen kullanımı sadece yumurtanın çatlayarak döllenmeye uygun hale gelmesi sürecinde etkili olan bir durumdur. Klomenin etkisiyle döllenme gerçekleşip gebelik elde edildikten sonra yaşanan gebelik süreci doğal yolla elde edilen gebeliklerdekilerle aynı şekilde ilerler. Bu bağlamda gebelik belirtileri ve semptomları da doğal yolla elde edilen gebeliklerle aynıdır.

Klomen kullanımı güvenli midir?

Yumurtlamanın gerçekleşmesi için kullanılan klomen, 50 yıldır kullanılan bir ilaçtır. Yarım yüzyıldır kullanıldığı dönemde gebeliğin gerçekleşmesi konusunda çok başarılı sonuçlar alınmıştır. Ancak her ilaç, her bünyede farklı reaksiyonlar gösterebildiği için klomen kullanımında bazı olumsuz durumlar, yan etkiler de görülebilir. Fakat klomen, yumurtlamada kullanılan güvenli bir ilaçtır.

Klomen kullanırken nelere dikkat edilmeli?

klomen-1

Klomen; bulanık görme ve görme ile ilgili başka sorunlara sebep olabilen bir ilaçtır. Bu bakımdan doktorun da uyaracağı ve prospektüste yazdığı üzere klomen kullanıldığı dönem boyunca ve hatta tedavi bırakıldıktan bir süre sonra da makine, elektrikli cihaz, araç kullanılmaması ya da ekstra dikkat edilmesi gerekir. Bununla birlikte yine göz sağlığını olumsuz etkileyen uzun süreli bilgisayar ve telefon kullanımı, ışığın sabit olmadığı yerlerde çalışma da sorun yaratabilir. Klomenden kaynaklı yaşanan görme ile ilgili sorun uzun sürerse ya da günlük yaşamı olumsuz etkileyecek şiddette olursa mutlaka doktoru haberdar etmek gerekiyor.

Klomen kullanan bazı kadınlarda, yumurtalıkların fazlaca uyarılması şeklinde bir sendrom meydana gelebilmektedir. Yumurtalıkların aşırı uyarılması durumu OHSS olarak adlandırılmaktadır. Bu sendromda kadınlarda; ellerde ve bacaklarında şişlik, nefes darlığı, kiloda artış, karında ağrı ve şişlik, mide bulantısı, kusma gibi belirtiler yaşanabiliyor. Yumurtalıkların aşırı derecede uyarılması durumu ölümcül olabilecek kadar büyük etkilere sahiptir. Bu bakımdan bu yan etkilerin biri ya da birkaçı hissedildiği andan itibaren vakit kaybetmeden doktora müracaat edilmeli ya da acil servise başvurulmalıdır.

Klomen kullanımı bazı kadınlarda; çoğul gebelik, çoğunlukla da ikiz gebelik olasılığını arttırmaktadır. Bu tür durumlar için de mutlaka doktor ile konuşulmalıdır. Ancak klomen kullanımında düşük riskinin artması gibi bir durum söz konusu değildir.

Klomen kimlerde kullanılmaz?

  • Hamile kadınlar,
  • Vajinal kanaması olanlar,
  • Karaciğer rahatsızlığı olanlar,
  • Memede kanser bulgusu ya da lezyonu olanlar klomen kullanmamalı ve kullanamaz.

Klomen yan etki yapar mı?

Yumurtlama sorunu olan kadınlarda klomen, doktor kontrolünde alınır ve doktorun önerisi dışına çıkılmadığında, doz aşımı olmadığında çoğunlukla herhangi bir yan etki görülmez. Fakat ilacın uzun süreli ve yüksek doz kullanımlarında bazı yan etkilerde artış görülebilir. Bu tür durumlarda yaşanan yan etkiler;

  • Vazomotor kızarmalar,
  • Anormal uterin kanamalar,
  • Karın bölgesinde huzursuzluk hissi,
  • Over hipertrofisi,
  • Memelerde normal dışı dolgunluk ve gerginlik,
  • Görmede bulanıklık,
  • Kimi zaman da bulantı, kusma, uyku bozukluğu, gerginlik, baş dönmesi, poliüri ve ürtiker gibi sıralanabilir.

Klomen nedir sorusu, hamile kalmak isteyen kadınların gündeminde yer alıyor. Klomen bir ilaçtır ve temel işlevi de yumurtaları uyarmaktır. Bu sayede yumurtalar döllenme için hazır hale gelir. Dolayısıyla klomen tedavisi kadınların hamile kalmasını kolaylaştırmak amacıyla uygulanan tedavilerden biridir. Gebeliği kolaylaştıran bu tedavi ile hamile kalan çok sayıda kadın bulunuyor. Ancak yumurta çatlatma ilacı olarak da bilinen bu ilacın kesinlikle doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini de belirtelim. Gelişigüzel kullanımı durumunda kadınlar çeşitli sağlık sorunları yaşayabilir. Bu ilacın neden kullanıldığı ya da ne kadar süre ile kullanıldığına da değineceğiz. Öncesinde ise nasıl kullanıldığı sorusunu yanıtlayalım.

Klomen Nasıl Kullanılır?

Elbette tüm ilaçlar gibi bu ilaç da sadece doktor tarafından önerilen dozajda ve önerilen süre boyunca kullanılmalıdır. Kimi zaman klomen nedir konusunu araştıran kadınlar doktor önermediği halde bu ilacı kullanmayı deneyebiliyor. Bu durum hamile kalmayı kolaylaştırmaktan ziyade daha da güçleştirebilir ve çeşitli sıkıntılara neden olabilir. Haliyle klomen nedir ve nasıl kullanılır konusunda doktorunuzun önerilerini dikkate almalısınız.

Çoğunlukla günde 1 adet alınan bu ilaç 5 gün kullanıldıktan sonra kesiliyor. Bazı kişiler için günde 2 adet alınması da önerilebilir. Bu süre zarfında yumurtanın döllenme için ideal olgunluğa erişmesine de yardımcı oluyor. Ancak yumurtanın olgunlaşması için söz konusu ilacın 6 gün ya da 7 gün kullanılması da gerekebilir. Bu noktada klomen nedir ve nasıl kullanılır şeklinde yapılan araştırmanın sonucu değil, sadece doktorunuzun önerisini dikkate almalısınız.

Neden Kullanılır?

Sağlıklı bir gebelikten söz edebilmek için yumurtanın olgunlaşması, çatlaması ve döllenmenin de meydana gelmesi gerekiyor. Yumurtanın olgunlaşma süreci noktasında da devreye klomen nedir konusunun girdiğini söyleyebiliriz. Bu ilacın görevi yumurtanın uyarılmasını sağlamak oluyor. İlaç ile birlikte hormonlar devreye girerek yumurtanın büyümesini sağlıyor. Bu sayede yumurta döllenme için hazır hale geliyor.

Bir anlamda sağlıklı bir hamileliğin ilk aşamasının yani döllenmenin meydana gelmesine klomen tedavisi de yardımcı oluyor diyebiliriz. İlacın kullanımı ile birlikte yumurtanın olgunlaşması sağlanıyor ve hemen ardından hastaya yumurta çatlatma ilacı veriliyor. Böylelikle erkek ve kadın üreme hücrelerinin buluşması durumunda döllenmenin önündeki büyük bir engel de kaldırılmış oluyor. Ancak burada önemli bir hususa da değinmekte fayda var. Bu tedavi gebeliğin kesinlikle oluşacağı anlamına gelmez. Sadece gebeliği kolaylaştıran yöntemlerden biridir.

Tüp Bebek Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Özellikle bebek sahibi olmak için tüp bebek tedavisinden faydalanmak isteyenler için klomen nedir konusu önemlidir. Doğal yollarla gebeliği önleyen hususlardan biri de yumurta rezervinde azalma olmasıdır. Ayrıca yumurta tembelliği gibi bir tablo ortaya çıktığında da hamile kalmak zorlaşıyor. Bu durumda da devreye bu tedavi girebiliyor. Çünkü bu tedavi yumurtanın büyümesine yardımcı oluyor. Embriyo transferi gerçekleştirilmeden önce uygulanan tedavi sayesinde ideal olgunlukta yumurta elde edilme olasılığı da yükseliyor. Bu nedenle tüp bebek tedavisi kapsamında anne adaylarının ilgilendiği konulardan biri oluyor.

Klomen İle Kolay Gebe Kalınır Mı?

Klomen ile kolay gebe kalmak mümkün mü

Elbette klomen ile kolay gebe kalınır. Zira bu konuda da değindiğimiz gibi bu ilacın kullanımının amacı zaten hamile kalmayı kolaylaştırmaktır. Fakat hamile kalmak isteyen kadınların ilacı gelişigüzel kullanması durumunda başarılı bir sonuç elde edeceklerini asla söyleyemeyiz. Bu ilacın ve aynı zamanda yumurta çatlatma ilacı olarak kullanılan ilaçların kesinlikle doktor tarafından reçete edilmesi durumunda kullanılması gerekir.

Hamile kalmayı önleyen tek unsur yumurtanın olgunlaşmaması değildir. Çok sayıda farklı nedene bağlı olarak gebelik meydana gelmeyebilir. Bu nedenle kadınların klomen nedir konusunda bilgi aldıktan sonra doktora başvurmadan bu ilacı almaya ve kullanmaya çalışması istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Zira ilacın dozajının da doktor tarafından belirlenmesi gerektiğini unutmamalısınız.

İlginizi çekebilir &#;> Dış gebelik nedir?

En Fazla Kaç Ay Kullanılır?

Aslında bu sorunun yanıtını doktorunuz belirlemelidir. Ancak genel olarak klomen nedir ve ne kadar kullanılır sorusunun yanıtına dair fikir vermesi açısından bazı bilgiler aktarabiliriz. Klomen, hamilelik haberini alana kadar sürekli olarak kullanılan bir ilaç değildir. Çoğunlukla sadece 5 gün ilaç tedavisi uygulanır. Ancak hastanın hormon ve yumurta durumuna bağlı olarak bu sürenin değişebileceğini de belirtmeliyiz. Eğer uygulanan tedaviye karşın gebelik elde edilemezse ve yeniden tedavi uygulanması gerekirse, ilacın yeniden, bir sonraki ay da kullanılması gerekebilir.

Güvenli Bir İlaç Mıdır?

Öncelikle klomen nedir konusunda bilinmesi gereken önemli bir hususa değinelim. Bu ilaç, hem ülkemizde hem de dünya genelinde yaklaşık olarak 60 yıldır kullanılıyor. Elbette tüm ilaçlar gibi bu ilacın da bazı yan etkileri olabilir. Fakat yan etkiler ilacın zararlı olduğu anlamına gelmiyor. Son derece güvenli bir ilaçtır. Önemli olan hususlardan biri de kullanımı sırasında doz aşımı yapmamak ve doktorun belirttiği günde ilaç alımını kesmektir. Bu durumda ilacın herhangi bir zararı da olmayacaktır.

Mutlaka göz atın &#;> Detaylı ultrason

Yan Etkileri Nelerdir?

Klomen yan etkileri nedir

Hamile kalma konusunda sorun yaşayan kadınlar klomen nedir konusunda yan etkileri de merak edebiliyor. Elbette klomen tedavisi kapsamında hastaların bazı yan etkiler ile karşılaşması söz konusu olabilir. Ancak bu yan etkiler çoğu zaman geçicidir. İlacın kullanımının kesilmesiyle birlikte yan etkiler de ortadan kalkar. Bu ilaç ile yumurta çatlatma ilacı birbirinden farklıdır. Aşağıda söz ettiğimiz yan etkiler klomen adlı ilacın olası yan etkileridir.

  • Yumurtanın beklenenden daha çok büyümesi
  • Karında sıvı toplanması
  • Kasıklarda ya da karında ağrı
  • Memelerde dolgunluk hissi,
  • Memelerde gerginlik olması ya da hafif sızı hissedilmesi
  • Bulanık görme gibi görmeyle ilgili çeşitli sorunlar yaşanması
  • Damarlarda genişlemeye bağlı kızarıklıklar
  • Baş dönmesi
  • Ateş basması
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Lekelenme şeklinde kanama

Bu yan etkilerin hiç biri ortaya çıkmayabileceği gibi büyük bölümü de yaşanabilir. Şiddetinin ise her kadında aynı olmayabileceğini belirtelim.

Klomen Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlanır?

Çoğunlukla adet kanamasının başlamasını takiben ikinci ya da üçüncü günde bu ilaç alınmaya başlanır. Ancak klomen nedir konusunda sıklıkla söz ettiğimiz gibi doktorunuzun farklı bir zaman ilacı almanızı önermesi durumunda bu bilgi doğrultusunda hareket etmelisiniz. İlacın adetin kaçıncı günü alınacağına kesinlikle doktorunuz karar vermelidir. İlacın 5 günlük kullanım süresinin ardından yumurtanın ne oranda büyüdüğünün ultrason ile kontrol edilmesi gerekir. İstenen büyüklük elde edildiğinde ise yumurta çatlatma ilacı uygulaması aşamasına geçiliyor.

Klomen İle Hamile Kalma Oranı Nedir?

Anne olmak isteyen kadınlar klomen tedavisi sonrasında bu şansı yakalama olasılıklarını da merak ediyor. Söz konusu tedavinin uygulanması, kesinlikle gebelik elde edileceği anlamına gelmez. Yapılan son araştırmalara bakıldığında tedavinin uygulandığı kadınların % 80’inde gebelik elde ediliyor.  Kalan % 20’lik dilimde ise gebeliğin oluşmama nedenleri farklılık gösteriyor. Hamilelikten söz edebilmek için sadece döllenmenin meydana gelmesi yeterli değildir. Embriyonun rahim duvarına yerleşmesi ve sağlıklı bir şekilde gelişiminin devam etmesi gerekiyor. Bu tedavi ise yumurtanın olgunlaşması ve döllenmenin meydana gelmesi için hazır olmasına yardımcı olur. Sonraki sürece bir etkisi yoktur. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun &#;> Prolaktin yüksekliği

Neden kullanılır?

Klomen ilacının kullanıldığı birçok durum vardır. Genel olarak bu ilacın kullanıldığı durumları şöyle açıklayalım;

  • Polikistik over sendromu yaşayan kişilerde yumurtalıklarda ortaya çıkan kistlerin azaltılması ve doğurganlığı geri gelmesi için kullanılabilir.
  • Her ay adet döngüsünde yumurta üretemeyen kadınlar için düzenli yumurtlama olmadığı zamanlarda kullanılabilir.
  • Kısırlık sorununa yol açacak bir durum olmamasına karşın bebek sahibi olunamadığı infertilite teşhisinde yumurtlamayı tetiklemek için kullanılabilir.
  • Tüp bebek tedavisinde yumurta hücrelerinin üretilebilmesi ve döllenmeye hazır hale gelmesi adına kullanılabilir.
  • Erkek üreme hücresinin alınarak anne adayına gönderilmesi olan aşılama yönteminde spermin başarılı bir döllenmesi için yumurtaların önceden uygun hale getirilmesinde kullanılabilir.
  • Yumurtalık fonksiyonlarının uyarılması sürecinde kullanılabilir.
  • Erken yumurtalık yetmezliği sorunlarında kullanılabilir.
  • Hipofiz bezinin salgılama problemlerinin tedavisinde kullanılabilir.

Klomen hangi durumlarda uygulanmaz?

Klomen tedavisi her kadına uygulanabilen bir tedavi değildir. Belirli şartları sağlayan kadınlarda uygulanır. Klomen tedavisi için uygun olan kadınlar şöyle sıralanabilir;

  • Klomen kullanacak kadının hamile olmaması gerekir. Gebelik testi yapılarak uygulanmaya başlanır.
  • Over genişlemesi olan hastalarda kullanılmaz. Over kisti olmayan kadınlar için tercih edilmez.
  • Anormal vajinal kanama durumunda neoplastik lezyonların olmadığına yönelik muayene yapılmalıdır.
  • Karaciğer fonksiyonu yeterli oranda çalışmayan kadınlara klomen kullanımı önerilmez.
  • Tiroid bozukluğu, adrenal bozukluk, hiperprolaktinemi, erkek kaynaklı kısırlık gibi gebeliğe engel durumlarda klomen tedavisi uygulanmaz.

Klomen nasıl kullanılır?

Düzenli adet gören anne adaylarında yumurtalıklarda çoklu olgun yumurta üretimi için kullanılabilir. Düzenli adeti olmayan kişilerde de bu sorunu gidermek amacıyla klomen tedavisi öncesinde başka seçeneklere başvurulmalıdır. Klomen adet döneminin üçüncü günü kullanılmaya başlar.  Adet döneminde ilk günlerden başlayan bu tedavi sayesinde birden çok olgun yumurta elde edilebilir. Doktorlar genelde tabletler günde iki kez 5 gün kadar kullanmayı önermektedir.

Adet döngüsünün üçüncü gününde kullanımına başlanan ilaçtan sonra 11 ve günlerde yumurtalık folikülü kontrolü için ultrason görüntülemesine ihtiyaç duyulur. Bu kontrol sırasında kaç tane olgun yumurta oluştuğuna bakılabilir.  Yumurtlamanın başarıya ulaşabilmesi adına folikül belirlenmelidir.

Bu tedavide doğru kullanım çok önemlidir. Bunun için de doktorunuzun doğru tanıyı koyması gerekmektedir. En doğru yöntem doktorunuzun belirlediği doz ve tedavi planıdır. Doktorunuz sorununuza göre size özel bir kullanım planı geliştirecektir. Bu süreçte düzenli kullanarak saati kaçırmadan içmeniz gerekiyor.

İçeceğiniz klomen dozu da tıbbi durumunuz ve tedaviye vücudunuzun verdiği cevap dikkate alınarak belirlenir. Kesinlikle doktorunuzun belirttiğinden daha uzun ve sık kullanmayın. Bu ilaç uzun süreli tedavi için uygun değildir. Doktorunuz sizden kullanım sırasında vücut sıcaklığınızı takip etmenizi, yumurtlama testleri gerçekleştirmenizi ve doğru şekilde cinsel ilişkiye girmenizi isteyecektir. Bu süreçte doktorunuzla koordineli hareket ederseniz tedavinin başarılı olma olasılığı artacaktır.

Klomen yan etkileri nelerdir?

Birçok ilaç gibi klomende de bazı yan etkiler vardır. Bu yan etkiler nadir olarak ortaya çıkar. Ancak ortaya çıkması durumunda hemen doktorunuza başvurmanız gerektiğini unutmayın.

Klomen ilacının nadir yan etkileri şu şekildedir;

  • Görmede bulanıklık
  • Çift görme, görme hissinde azalma gibi durumlar
  • Işığa duyarlı hale gelme
  • Şiddetli mide ağrıları
  • Şiddetli pelvik ağrılar
  • Ruhsal dengesizlik
  • Ciltte aniden ortaya çıkan sararma

Yukarıda belirtilen durumlar nadir belirtilerdi. Klomen ilacının hafif olarak gerçekleşen bazı yan etkileri de vardır. Bu yan etkilerde tıbbi bir tedaviye başvurmanız gerekmez.

Klomen ilacının hafif yan etkileri şu şekildedir;

  • Vücutta şişkinlik
  • Ani sıcaklama hissi
  • Göğüslerde beklenmeyen hassasiyet
  • Baş dönmeleri ve baş ağrıları
  • Adet dönemlerinin ağır geçmesi
  • Ara ara kanamalar yaşama
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Sinirlilik hali
  • Aşırı yorgunluk hissi
  • Uyumada güçlük çekme durumlarıdır.

Hafif belirtiler de beklenenden uzun sürerse bir doktora başvurmanız gerektiğini unutmayın. Belirttiğimiz yan etkiler ortaya çıkabileceği gibi tedavi boyunca bazı kişilerde hiçbir şekilde ortaya çıkmayabilir.

Gebeliği kolaylaştırır mı?

Klomen doğal yollarla gebeliğe ulaşamayan çiftler için kullanılan ilaçlı tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak çiftler klomenin gebelik sürecine katkı sağlayıp sağlamayacağını merak ediyor. Bu ilacın temel kullanım amacı anne adayının gebe kalmasını kolaylaştırmaktır.  Bu ilaç sayesinde yumurta uyarılır ve döllenmeye hazır hale gelir. Erkek üreme hücreleri doğru zamanda yumurtaya ulaşarak döllenmenin gerçekleşmesi sağlanır.

Klomen tedavisinin kesin gebelikle sonuçlanacağı düşüncesi de yanlıştır. Tedavi sürecinde gebelik oluşmayabilir. Bu durumlarda tedavi tekrarlanabilir ya da farklı bir tedavi uygulanabilir. Klomen tedavisinde çoğul gebelik olduğuna dair bir algı söz konusu. Ancak klomen tedavisinde çoğul gebelik oluşma olasılığı araştırma sonuçlarına göre % civarındadır.  İlacı doktorunuzun önerdiği süre kadar gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Yumurta Büyütme (Ovulasyon İndüksiyonu)

Düzensiz adet döngüsüne sahip kadınlar için, yumurtlamanın ne zaman meydana gelip gelmediğini bilmek zordur. Bir kadının yumurtalığındaki yumurtaların olgunlaşmadığı ve serbest bırakılmadığı durumlarda, hamilelik mümkün olmayacaktır. Kadın faktörlü kısırlığın yaklaşık %25’i yumurtlama problemlerinden kaynaklanmaktadır. Bu problemin çözümlenmesi ve hamileliğin oluşması amacıyla yumurta büyütme olarak da bilinen ovulasyon indüksiyonu uygulanabilmektedir.

Ovulasyon indüksiyonu nedir?

Ovulasyon indüksiyonu, hamile kalmakta zorlanan kadınlarda yumurta üretimini ve yumurta salınımını teşvik etmek için hormonal ilaçların kullanıldığı tedavi prosedürüdür.

Normal yumurtlama sisteminde yumurtalıklar, döllenmek üzere olgun bir yumurta bırakır. Bu eylem, bir kadının adet döngüsü sırasında yaklaşık 28 günde bir meydana gelir. 21 ila 35 günlük periyotlar da olağandır ve normal kabul edilir. Döllenme gerçekleşmezse olgun yumurta ve diğer dokular doğal olarak parçalanır, adet kanamasıyla beraber rahimden temizlenir.

Yumurtlama 35 günde bir kereden az veya öngörülemez olduğunda, düzensiz olduğu düşünülür. Yumurtlama, aralık ya da süre olarak tamamen öngörülemediğinde oligoovülasyon, hiç gerçekleşmez ise buna anovulasyon denir. Yumurtlama sorunları, yumurtlamanın öngörülebilirliğini ve potansiyel olarak döllenecek bir yumurtanın kullanılabilirliğini ortadan kaldırarak doğurganlığı etkiler.

Yumurtlama indüksiyonunun amacı; bir kadının doğal yöntemler, aşılama veya başka bir doğurganlık tedavisi kullanarak hamile kalma şansını arttırmaktır. Bununla birlikte, yumurtlamanın olmaması başka bir doğurganlık sorununun belirtisi olduğunda; altta yatan problemin tedavisi olarak doğurganlığı geri kazandırabilir.

Yumurta büyütme kimlere uygulanır?

Yumurtlama yumurta, ovulasyonu olmayan veya seyrek görülen kadınlar için sıkça kullanılan bir tedavidir. Yumurtlama bozukluklarına neden olabilecek ve ovulasyon indüksiyonu uygulanabilecek problemler ise şöyledir:

  • Yumurtanın gelişememesine veya olması gerektiği gibi serbest bırakılamamasına neden olan çoklu kist oluşumları polikistik over sendromu olarak bilinir. Kısırlığın en yaygın nedenidir. Akne, açıklanamayan kilo alımı, yüz ve vücudun çeşitli bölgelerinde tüylenme, saç dökülmesi ve adet döngüsünde düzensizlikler gibi belirtiler mevcuttur.
  • Hipotalamus tarafından salgılanan hormonların salınımında meydana gelen bozulmalar hipotalamik disfonksiyon olarak adlandırılır ve yumurta üretim sistemini engeller.
  • Yumurta üretiminin menopoz döneminden çok daha önce durması erken yumurtalık yetmezliği ile ilişkidir.
  • Hiperprolaktinemi (yüksek prolaktin serumu), yumurtalık fonksiyonlarını etkilemektedir.
  • Tiroit bozuklukları, stres, aşırı egzersiz, yeme bozuklukları ve obezite gibi yumurtlamayı dolaylı olarak etkileyebilecek bozukluklar; hormon takviyesi gerektirebilir.
  • Aşılama veya tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme prosedürlerinden önce uygulanır.

Yumurtlama problemlerinin başlıca semptomları düzensiz veya hiç olmayan adet dönemleri, olağandışı lekelenme, anormal hafif veya ağır dönemler, cinsel ilişki esnasında ağrı, şişkinlik, göğüslerde hassasiyet, adet öncesi belirtilerin olmaması gibi problemler mevcuttur.

Yurmurta büyütme nasıl uygulanır?

Yumurtlama sorunları tedavi edilmeden önce, nedeni belirlemek için belirli tetkiklerin yapılması önemlidir. Bu tetkikler; tiroit, prolaktin, FSH, LH, testosteron ve diğer androjenleri (erkek hormonları) içeren bir dizi kan testlerini; yumurtalıkların ve rahimin ultrason taramasını içerir. Yumurtalığın, ilaç tedavisine cevap verebildiğinden emin olmak da önemlidir.

Yumurtlama indüksiyonu kullanılarak yumurtlamanın uyarılması, bir yumurtanın olgunlaşmasına ve yumurtalık tarafından salınmasına izin verilir. Kadının düzensiz bir adet döngüsü varsa folikül takibi ve hormon değerlendirmeleri düzenli olarak izlenmeli, doğurganlık zamanını tanımlamaya yardımcı olunmalıdır.

Yumurta büyütme ilaçları nelerdir?

Yumurta büyütme için kullanılan ilaçlar şunlardır:

Klomifen sitrat: Östrojen reseptörlerini bloke ederek yumurtlamayı indükleyen oral bir ilaçtır. Yapay anti-östrojen etkisi vücudu östrojen seviyelerinin düşük olduğuna inandırır, böylece daha fazla folikül uyarıcı hormon (FSH) üretimi uyarılır. Klomifen sitrat alırken bir dizi izleme gereklidir. Bu izlemeler ultrason, kan östrojen seviyeleri ve idrardaki leutinizan hormon (LH) testini içerir.

Açıklanamayan infertilite vakalarında ve yardımcı doğurganlık tedavilerinde reçete edilir.

  • İnsan menopozal gonadotropin (hMG): Folikül uyarıcı hormon (FSH) ve leutinize edici hormondan (LH) oluşan, enjekte edilebilir bir ilaçtır. Kendiliğinden yumurtlamayan veya aşırı düzensiz yumurtlayan kadınlarda yumurta gelişimini uyarmak; yumurtlayan kadınlarda ise tek bir döngüde geliştirilen yumurta sayısını arttırmak için kullanılır. Bu doğurganlık ilacı hem aşılama hem de in tüp bebek tedavisinde kullanılabilir.

İlaçla birlikte yumurtalık cevabının izlenmesi gereklidir. Kan östrojen ölçümü (E2) ve ultrason kombinasyonu en ideal yaklaşımdır; komplikasyon riskini en aza indirir.

  • Folikül uyarıcı hormon: FSH ilaçları, bir yumurtlama indüksiyon döngüsü sırasında çoklu yumurta alımını ve gelişimini teşvik etmek için kullanılan enjekte edilebilir bir ilaçtır. FSH ürünleri tek başına veya superovülasyonu indüklemek için insan menopozal gonadotropin (hMG) ile kombinasyon halinde kullanılabilir. Her döngüde yumurtalık cevabını değerlendirmek için ultrason muayeneleri ve kan östrojen seviyesi testleri ile takip gerektirir.
  • İnsan koryonik konadotropin: hCG, yumurtaların olgunlaşmasına yardımcı olan ve olgun yumurtaları serbest bırakmak için yumurtalıkları tetikleyen doğal bir hormondur. Ayrıca, döllenmiş yumurtanın implantasyonunu sağlamak üzere progesteron salgılaması için corpus luteumu uyarır. Yumurtlama, genellikle hCG verildikten yaklaşık 36 saat sonra ortaya çıkar.
  • Lupron ve sentetik gonadotropin (FSH / LH) inhibitörü: Lupron, beynin leutinize edici hormon (LH) ve folikül uyarıcı hormon (FSH) salgılanmasını bastırır. Bu nedenle, ekzojen hMG-LH / FSH ve / veya FSH gibi yumurtlama indüksiyon ilaçları ile tedavi döngülerinin hazırlanmasında kullanılır. Bir sonraki adet döngüsü için baskın bir folikülün salınmasını önleyerek foliküllerin alımını iyileştirir.

Yumurta büyütme tedavisinin etkinliğini doğrulamak için, ovulasyon indüksiyonu başlamadan önce bir ultrason tetkiki ve kan östrojen seviyesi (E2) testi gerekir. Adet döngüsünün erken döneminde kullanılırsa FSH’yi uyarmak için de kullanılabilir.

İlaçsız Tüp Bebek (IVM) Nedir, Nasıl Yapılır

Klasik tüp bebek döngüleri, daha fazla yumurta hücresini geliştirmek için doğurganlık ilaçlarının kullanımını içerir. Ancak birçok kadın, genellikle mevcut tıbbi durumdan dolayı doğurganlık ilaçlarının kullanımından kaçınmak ister. İlaçsız tüp bebek tedavisi (IVM) bu ihtiyaca göre planlanan alternatif doğurganlık tedavisidir.

İlaçsız tüp bebek yöntemi nedir?

İlaçsız tüp bebek tedavisi olarak da bilinen in vitro maturasyon (IVF), bir kadının yumurtalarının toplandığı ve vücut dışında olgunlaştırıldığı prosedürdür. Tüp bebek tedavisinin farklı bir yöntemi olarak gerçekleştirilmektedir. Hastaların, komplikasyonlara neden olabilecek doğurganlık ilaçlarına maruz kalmasını sınırlayan yenilikçi bir tedavidir.

İlaçsız tüp bebek tedavisi ’lı yılların ortalarında, embriyoloji laboratuvarında olgunlaşan ve daha sonra döllenip rahime transfer edilen embriyodan doğan sağlıklı bir bebeğin doğumuyla birlikte uygulanmaya başlanmıştır. Böylece, yumurta alımından önce doğurganlık ilacı almayan kadınlardan da sağlıklı yumurta alımının ve hamilelik oluşturmanın mümkün olduğu ortaya çıkmıştır.

İlaçsız tüp bebek kimler için uygundur?

İlaçsız tüp bebek yönteminin uygulanabilmesi için gereken kriterler şöyledir:

  • Polikistik over sendromu olanlar,
  • Hormon tedavisine duyarlı olabilecek kanser hastaları,
  • Yumurtalıkların aşırı uyarılma riskini azaltmak isteyenler,
  • Doğurganlık ilacı stimülasyonu ile çok sayıda yumurta folikülü üretebilen genç kadınlar,
  • Daha önceki tüp bebek döngüsünde hiperstimülasyon sendromu nedeniyle çok sayıda yumurta folikülü üretme öyküsü olanlar,
  • Kabul edilebilir düzeyde anti-mulleran hormon (AMH) seviyesine sahip olanlar,
  • Sağlıklı bir kilo aralığındaki kadınlar.

İlaçsız tüp bebek nasıl yapılır?

Bir kadın, henüz anne rahmindeyken üreme hayatı boyunca kullanacağı tüm yumurtalara sahiptir.  Yumurtaların çoğu, yumurtalık folikülleri adı verilen besleyici hücre grupları içine yerleştirilmiştir ve saklanmıştır. Ergenlikten sonra her ay, birkaç folikül uyanır ve olgunlaşmaya çalışır. Her küçük folikülde olgunlaşmamış bir yumurta bulunur. En büyük folikül büyüdükçe, daha küçük foliküllerin geri çekilmesine ve çözünmesine neden olan hormon sinyalleri gönderilir. Böylece, en büyük folikül ve içindeki yumurta o ay serbest bırakılır.

İlaçsız tüp bebek tedavisi oldukça basittir ve doğal biyolojik sisteme bağlı olarak yürütülür.  Tüm tedavi, endometriyumu değerlendirmek, büyüyen foliküllerin boyutunu ve sayısını ölçmek için hastanın adet döngüsünün bazı günlerinde gerçekleştirilen iki veya üç ultrason görüntülemesinden oluşur.

Oosit toplama, genellikle döngünün 9 ila günleri arasında gerçekleştirilir. Yumurtaları olgunlaştırmak için bir hCG enjeksiyonu, yumurta alımından yaklaşık 36 saat önce verilir.

Oosit toplama, özel olarak tasarlanmış bir iğne ile ultrason rehberliğinde yapılır. Tüm prosedür 30 ila 40 dakika sürer. Daha sonra olgunlaşmamış oositler 24 ila 48 saat olgunlaşma ortamlarında kültürlenir. Olgunlaşan oositler, mikroenjeksiyon tekniği kullanılarak döllenir. Embriyo transferi ise genellikle olgunlaşmamış oositlerin toplanmasından 2 ila 5 gün sonra yapılır. Yumurta toplama ve embriyo transferinden sonra endometrium desteği ve implantasyonun arttırılması için bazı ilaç tedavileri gerekebilir.

İlaçsız tüp bebek tedavisinin avantajları nelerdir?

İlaçsız doğurganlık tedavisi fizyolojik, duygusal ve finansal maliyetler açısından birçok olumlu etkiye sahip bir yaklaşımdır.

Metabolik bir bozukluk olan polikistik over sendromu tanısı konan hastalar, doğurganlık tedavisinin bir sonucu olarak over hiperstimülasyon sendromu geliştirme riski altındadır. Bu sendrom kistlere, karın şişkinliğine, mide bulantısına ve aşırı kilo alımına neden olabilir. Şiddetli over hiperstimülasyon sendromu vakalarında yumurtalıklar şişer ve tehlikeli miktarlarda biriken aşırı sıvıların kan damarlarından organlara geçmesine neden olur. Genellikle bu komplikasyonlar kapsamlı tıbbi tedavi, hastaneye yatış, cerrahi prosedürler ve döngünün sona ermesini gerektirebilir.

İlaçsız tüp bebek tedavisi hormon tedavisi gerektirmediği için tüm bu riskler azalır.  Kısaltılmış FSH terapi döngüsü, sadece polikistik over sendromu olan hastalar için değil, kanser hastaları için de faydalıdır. Özellikle meme kanseri teşhisi konulan ve muhtemelen östrojene karşı aşırı duyarlılığa sahip olan kadınlar için de olumlu bir tedavi yöntemi olacaktır.

Çoklu folikül gelişimini uyarmak için doğurganlık ilaçları kullanmadan embriyo üretme süreci, maliyeti önemli ölçüde azaltacaktır. İlaçların yanı sıra azalan kontrol muayeneleri ve yapılan tetkiklerin en aza indirgenmesi fiyatlandırma üzerinde olumlu bir etken olacaktır.

Tüp bebek yöntemi ile ilaçsız tüp bebek tedavisi arasındaki fark nedir?

Klasik bir tüp bebek tedavisi prosedürü sırasında, hasta yaklaşık 14 boyunca hormonlarla tedavi edilir. Bunun sonucunda olgun oositler toplanır ve döllendirilir. Buna karşılık ilaçsız tüp bebek tedavisinde yalnızca daha az FSH tedavisi ile yapılır ve olgunlaşmamış oositler çıkarılır.

İlaçsız tüp bebek tedavisi ile standart tüp bebek tedavisinin benzerlikleri ise şöyledir:

  • Foliküller ultrasonlar ve kan testleri ile izlenir.
  • Foliküllerin büyümesini teşvik etmek için bazı ilaçlar dahil edilebilir.
  • İki yöntemde de yumurta toplama prosedürü gereklidir.
  • IVM laboratuvarında olgunlaşan yumurtaların döllenmesi, IVF laboratuvarında gerçekleşecektir.

İlaçsız tüp bebek yaptıranlar için risk var mıdır?

Klasik tüp bebek tedavisine oranla yeni bir teknolojidir; ancak güvenilir ve etkilidir. IVM ile daha az ilaç kullanılmasına rağmen, yumurtalar insan vücudunun dışında daha uzun bir süre geçirir.

Tedavinin dezavantajı, bir tedavi döngüsünde standart tüp bebek döngüsüne göre daha az yumurtanın toplanmasıdır. Böylece döngü başına gebelik başarı oranları da olumsuz etkilenebilir.

Tüm infertilite tedavi protokollerinde olduğu gibi, 35 yaş üstü kadınlarda gebelik başarı oranları daha düşüktür. İleri yaştaki kadınlar, daha düşük doğurganlık oranları nedeniyle ilaçsız tüp bebek tedavisi için ideal bir aday değildir.

Validei Atik Nuhkuyusu Cd. No Üsküdar / İST

Whatsapp&#;tan bize ulaşın!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası